RØDE MOR I ASNÆS

Page 1

GRAFIK UDSTILLING En stor udstilling med grafiske arbejder fra Røde Mor i perioden 1969-1978 har fundet vej til Odsherreds Kunstmuseum fra Vejle Kunstmuseum i et tæt samarbejde med Dansk Plakatmuseum i Aarhus og Thomas Kruse fra Røde Mor. Det er Britta Tøndborg, museumsleder og Jesper Sejdner Knudsen, museumsinspektør, der har taget initiativ til at få udstillingen til Asnæs. Samtidig har de truffet beslutning om at indsamle materiale om Røde Mor fra Tuse Næs og Vallekilde, som er arnestederne for gruppens tilblivelse.

RØDE MOR I ASNÆS Odsherreds Kunstmuseum 9.04 – 24.09.2017

Tommy Flugt Redigerer dette skrift med tekst og billeder. Vedlægger selv billeder fra sit eget arkiv til belysning af tiden og kollektivet.


RØDE MOR I ASNÆS 9.04 – 24.09.2017 PLAKATUDSTILLING af Røde Mor kollektivets linoleumssnit 1969-1978

Redaktør og udgiver Tommy Flugt tommyflugt@gmail.com Galleri Aurora 2017

1


RØDE MOR på ODSHERREDS KUNSTMUSEUM Fernisering i Asnæs den 8. april 2017 kl. 14-16 - Tekst & fotos Tommy Flugt 8.04.2017 Odsherreds Kunstmuseum - en del af Museum Vestsjælland

Udstilling af RØDE MOR grafik og med en Røde Mor Rock Ork koncert med Troels Trier, Lars Trier, Ingemann og Strube til åbningen blev en stor publikumssucces. Koncerten var støttet af Odsherreds Kunstmuseums og Malergårdens Venner. Der var fuldt hus til gode åbningstaler af Britta Tøndborg, museumsleder for Odsherreds Kunstmuseum og grafiker Thomas Kruse, Røde Mor, som sammen med Vejle Kunstmuseum har medvirket til udstillingens realisering. Der blev serveret snacks, vin og øl i en uautoriseret etiket med navnet Røde Mor på, men ikke logoet fra gruppen. Det bør Troels Trier sikkert snakke med bryggeriet og Røde Mor Fonden om. Etiketten er en ommer. Den fynske øl smager udmærket. Men ellers er der ikke noget at klage over. Koncerten og udstillingen var perfekt. Det rokkede ved os og genkaldte minder fra halvfjerdserne. Oplevelser og protester som vi ser dukke op igen i dag. Verden er vanskelig at have med at gøre, derfor er vi nødt til at være vågne og klare i vort mæle, når vi ser på hvordan den udvikler sig. Det er som om verden kører i ring i øjeblikket og fortidens forfærdelige krige gentager sig igen i dag. Forureningen og miljøet har det ikke godt. Uro og krige, flygtninge og mangel på empati fylder vore dage. Og fremmede er vi frygtsomme overfor i stedet for at være åbne og hjælpsomme. Racismen og frygten har fundet indpas i vort rige samfund. Det må vi se at få gjort noget ved. Vi må genfinde empatien hos os selv. Protesten fra fortiden i udstillingens stærke plakater kan genfindes og forstås i nutiden. Det bar dagens mange vidneudsagn fra samtaler omkring udstillingen vidne om. Og de rokkende fødder til Røde Mor Rock Ork koncerten og sangene vidnede om, at der var genkendelser i sangene og melodierne fra dengang til i dag.

Ingemann, Troels, Lars Trier, Strube spillede 8.04

Der er grund til at være tilfreds med dagen og åbningen af udstillingen, der åbnede søndag den 9.04 og varer til 24.09.2017. Der er lagt op til flere arrangementer til belysning af Røde Mor kunstnerkollektivets virke fra 1969-1978. Det forlyder at Museumsinspektør Jesper Sejdner Knudsen vil arrangere nogle kunstsamtaler med et Røde Mor medlem og en aften med teaterlederen fra Odsherreds Teater i Nykøbing, Simon Vagn Jensen i samtale med museumsinspektøren om kunsten og protesten. Men indtil da: Gå på Odsherreds Kunstmuseum i Asnæs. De byder på en stor og vedkommende plakatudstilling med Røde Mor plakater. Og et nostalgisk gensyn med halvfjerdserne. Men selvom Røde Mor er røget på museum har de bud til nutiden. Den samtale kan godt komme i stand ved et besøg på museet i Asnæs.

2


Links: Røde Mor: http://www.roedemor.dk/ Artikel og fotos på Facebook af Tommy Flugt: https://www.facebook.com/tommy.flugt/media_set?set=a.10155227007878979.1073742107.575003978&type =3&pnref=story Røde Mor på Tuse Næs E-pub: https://issuu.com/auroraflugt/docs/aurora_tidsskrift_2012___6_r_de_mor_1970?backgroundColor http://www.vestmuseum.dk/Default.aspx?ID=367&Action=1&NewsId=990&M=NewsV2&PID=593

3


4


Fællesspisning i det grønne på Møllebjerg 1970 foto af Andreas Trier Mørch. Dea Trier Mørch til højre på bænken. Nr. tre fra højre er Tommy og nr fem fra højre er Alice. Anne-Mette Kruse sidder imellem. Jacob Trier, lydmand ved siden af Dea. På venstre side skimtes Troels Trier, tv for ham Ole Thilo, musiker og komponist og Pia Funder fotograf. Flere billeder og beskrivelser i tidsskrift Røde Mor var også i Finland: Her fotokollage & koncert i Galleri 58 i Aarhus af Pia Funder:

Finland Åbo

Galleri 58: Tommy, Andreas, Thilo, Alice, Lars og Troels foto Pia

5


Røde Mor Rok Ork spillede ved ferniseringen kl. 14-16 den 8.04 for fulde huse på Museet. Lyt her til del af koncerten: https://www.facebook.com/jeanette.brockdorff/videos/pcb.10212439656971756/10212439651171611/?type=3&the ater op taget af Jeanette Brockdorff. Billede øverst til venstre er af Ole Finding. Logoet th af Dea Trier Mørck.

Troels Trier og bagest Jesper Sejdner Knudsen i samtale.

6


Denne plakat af det japanske medlem er ikonisk og trykt i over 40.000 eksemplarer, men sĂĽ kunne stokken ikke mere. Mere om det japanske medlem i skrift om hende her: https://issuu.com/tommyflugt/docs/yukari_ochiai

7


Røde Mor plakater fra stor udstilling i Diamanten arrangeret af Jytte Hilden

Pia funder foto

fra Møllebjerg

8


Klassisk Røde Mor plakat sammensat af diverse kunstnere og formaterne a3 og a4. Hvem var med i Røde Mor i sin tid? Medlemmer af kunstnerkollektivet Røde Mor anno 1969-78 Medlemmer af Røde Mor bestod af kunstnere som tilsammen udgjorde en musikgruppe og en billedgruppe. I efteråret 2001 fik medlemmer af musikgruppen henvendelse fra et pladeselskab, som ønskede at udsende et CD boxsæt med orkesterets samlede indspilninger. Baggrunden var en voksende interesse - bl.a. i radioens ønskeprogrammer - for rockmusik fra 70erne. Røde Mor fandt det nærliggende at markere udgivelsen af boxsættet med en udstilling af RØDE MORs plakater og grafik. Ved en sådan begivenhed var der samtidig mulighed for at mindes Dea Trier Mørch, som desværre døde i 2001. Dea var en af de centrale skikkelser i både Røde Mor og hele periodens kulturliv. Følgende har været medlemmer af RØDE MOR kunstnerkollektiv i kortere eller længere tid: Michael Boesen, Niels Brunse, Erik Clausen, Alice Faber, Dorte Fasting, Ole Finding, Tommy Flugt, Pia Funder, Peter Ingemann, Per Almar Johnson, Maiken Junker, Anne-Mette Kruse, Thomas Kruse, Erling Benner Larsen, Kim Menzer, Peter Mogensen, Andreas Trier Mørch, Dea Trier Mørch, Yukari Ochiai, Jens Asbjørn Olesen, Anne- Marie Steen Petersen, Leif Sylvester Petersen, John Ravn, Karsten Sommer, Henrik Strube, Finn Sørensen, Ole Thilo, Ann Thorsted, Jacob Trier, Lars Trier, Troels Trier. Følgende er medlemmer i RØDE MOR GRAFIKGRUPPE og RØDE MOR ROCKCIRKUS 1973-78 og sidder til slut i RØDE MORs Fond: Erik Clausen, Peter Ingemann, Thomas Kruse, Peter Mogensen, Andreas Trier Mørch, Dea Trier Mørch, Yukari Ochiai, Leif Sylvester Petersen, Henrik Strube, Troels Trier. Klik ind på navne nedenunder.

9


Røde Mor plakatudstilling i Odsherreds Kunstmuseum, Rødhøj 11, 4550 Asnæs åbent 11-16 i Påsken.

10


Odsherreds Kunstmuseums og MalergĂĽrdens Venner: http://www.malergaardensvenner.dk/

11


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.