ÆBLEFESTIVAL PÅ TUSE NÆS 2016

Page 1

Tuse Næs ÆBLEFESTIVAL PÅ TUSE NÆS

TURLANDET 1.-2. oktober 2016 Tuse Næs


FOKUS PÅ ÆBLET PÅ TUSE NÆS Vi sætter fokus på Æblet på Tuse Næs og alt det halvøen kan byde på: Kunst, natur, sundhed, aktiviteter & samarbejde med Æblet & Tuse Næs som omdrejningspunkt den 1.og 2. oktober 2016. Tuse Næs er en smuk og dejlig halvø imellem Odsherred og Holbæk og med vand omkring os. Det er en halvø med kuperet terræn og de dejligste morænelandskaber med mange fine udkigspunkter. I godt vejr kan man fra Bøgebjerg på Tuse Næs se til Roskilde Domkirke og til Vejrhøj i Odsherred. Eller direkte ned til Udby Vig, det fredede fuglereservat med mange vilde orkideer. Tuse Næs er omkranset af Lammefjorden, Isefjorden og Holbæk Fjord. Lyset, skovene, Bognæs og Hønsehalsskovene og de bølgende morænelandskaber har tiltrukket mange kunstnere og sommerhusgæster. Her er et rigt kultur- og naturliv at fordybe sig i. Et rigt fugleliv og fjordfiskeri fra stranden kan halvøen byde på. Danmark og Tuse Næs har et perfekt klima til at dyrke æbler i. Landet ligger et sted, hvor der ikke er nattefrost meget tidligt eller meget sent på året, og samtidig er der på denne tid stor forskel på temperaturen mellem de relativt kolde nætter og varme dage. Det giver alt sammen dejlige røde æbler fulde af smag. Tuse Næs er et rigtigt æbleland, med æbleplantager og en påbegyndt æblerovsrute. Vi vil gerne medvirke til at gøre opmærksom på det danske æbles betydning og mulighed. Derfor har vi kastet os ud i Æblefestivalen på Tuse Næs. Vel mødt og velkommen til Tuse Næs og den 6. Æblefestival den 1. og 2. oktober 2016, hvor vi holder arrangementer over hele halvøen. Hver dag fra klokken 11-17.

2


3


Æblefestival på Tuse Næs 1.-2. oktober 2016 LØRDAG: Æblefestivalen åbner lørdag den 1.10 kl. 11.30 på Tuse Næs Kunsthåndværk, Uglerupvej 31, 4300 Holbæk og åbningstalen bliver holdt af forfatteren KAREN SYBERG. Hun har skrevet bogen ÆBLETS FORTÆLLING og vi glæder os til at møde hende. Alle er velkomne til åbningen, der er ingen entré. Børn fra Børnehaven Tuse Næs vil efter åbningstalen synge nogle sange. Derefter vil de følge æblevejen til det lille skovområde i haven, hvor der vil være aktiviteter for børn og æblesmagning. Der vil være mulighed for at købe små sandwich og drikkevarer i børneområdet. LØRDAG - SØNDAG: Pilefletterne Lone Haenschke og Lis Høiby vil flette kræmmehuse i mange størrelser, de vil blive hængt på stativer og vil danne en skulpturel udstilling, som hele tiden vil være i forandring. Torkil Lindgreen vil i haven præsentere små kunstværker malet på strandsten. Galleriet: En spændende udstilling med Filtkunstner Birgitte Krag Hansen og Susanne Wex Maleri LØRDAG: kl.13 åbner den økologiske æbleplantage Tuse Næs Gårdmosteri, Bavnen 4. Tuse Næs Gårdmosteri har åbent både lørdag og søndag fra kl. 13. Kom og se hvordan æbler bliver til æblemost. Der vil også være mulighed for selv at plukke æbler og fremstille sin egen most på en lille manuel presse. Se også vores smukke hvide gæs vandre frit rundt i æbleplantagen. Arrangement for hele familien. FREDAG: Viser og Vesper er et samarbejde mellem Kirken i Udby og Huset på Næsset som starter fredag aften kl. 19, hvor der i Kirken synges irske sange. Bagefter er der kl. 20 mørkt øl og hvad der ellers hører til en munter irsk aften i Huset på Næsset. LØRDAG åbner Huset på Næsset klokken 18 og kl. 20 er der koncert med KARAVAN (entré 120 kr.). SØNDAG: 2. oktober 13-17. I anledning af Æblefestival afholder Huset på Næsset æbleskydning ved Spirehaven på Hvidegaard, Udbyvej 25, 4300 Holbæk, hos Anita og Kaj. Arrangementet træder i stedet for et arrangement i Huset på Næsset samme dag og tid, som nu er aflyst. I Spirekøkkenet kan man sidde ned og få en kop kaffe/te og en bid æblekage, eller måske et glas æblemost fra Spirehaven. Vi satser på at moste lidt i løbet af dagen. Udenfor vil der være æbleskydning. Vi skyder med luftgevær. Børn under 18 år i følge med voksne, må også gerne skyde. I Experimentrummet vil Vesterbro Lokal-tv’s fine udsendelse om Spirefestival 2016 blive vist. Sidst på dagen laver vi æbleflæsk. Skyd dit eget æble og få det tilberedt i Spirekøkkenet. Forskellige sorter æbler kan plukkes i Spirehaven for 20 kr. pr. medbragt pose.

Tuse Næs Frugthave er åben kl. 8-21. Rækmarken 5. Køb frisk frugt direkte fra plantagen. Bland frugt selv. Igen i år er der spændende overraskelser på Audebo Havecenter, Nykøbingvej 96. De har fået en stor sending nye æbletræer. Prøv æblesmagning. Deltag i konkurrence, hvor der kan vindes et æbletræ. Der er to træer i spil. Godt tilbud: 2 træer til 400 kr. (spar 100 kr.) Åbningstider: lørdag 9-15 og søndag 9.30-15. LØRDAG SØNDAG: Hesselbjerg Friland, Faurbjervej 30, viser ænder frem - hjælp med at fodre dem. Og lav lys hos Lysmageren. - Mulighed for at køre Ponyhestevogn. Tuse Næs Kunsthåndværk, Uglerupvej 31, åben kl. 11-17 både lørdag og søndag. Kl. 11.30 lørdag åbner forfatteren KAREN SYBERG ÆBLEFESTIVALEN. Kom og hør hende fortælle om æblet og få en snak med hende. Cafeen byder på fine æbleretter og i haven svulmer det med mange slags æbler. Butikken er åben og byder på mange fristelser. Nyd en kop kaffe på terrassen og udsigten, den fås ikke meget bedre.

Formand for Turlandet Tuse Næs - Alice Faber alicegfaber@gmail.com

4


AUDEBO HAVECENTER Har friske forsyninger af æbletræer. Og andre spændende planter at se og nyde. En lille æblekonkurrence bliver det også til. To træer i spil. Æblesmagning og godt tilbud: 2 træer for 400 kr.

5


Huset på Næsset byder på samvær sang og musik allerede fredag aften kl. 20. Kom og vær med. Lørdag aften spiller Karavan. Stedet åbner kl. 18. Søndag åbent 13-17 og her er æblegodbidder på Hvidegaard, Udbyvej 25, - ved Spirehaven.

Æblerovsrutens træ ved Huset på Næsset

6


7


Tuse Næs Gårdmosteri, Bavnen 4, 4300 Holbæk

8


TUSE NÆS KUNSTHÅNDVÆRK her åbner KAREN SYBERG Æblefestivalen kl. 11.30

Uglerupvej 31, Tuse Næs 9


Hesselbjerg Friland vi vil gerne vise vores ænder frem og give børn (og deres forældre) mulighed for at være med til at fodre dem. www.Hesselbjerg.info

www.Lysmageren.dk

Lysmageren Hånddyppede stearinlys: Et stearinlys er ikke bare et stearinlys. Med de bedste og reneste råvarer får man et lys der er smukt, brænder længe – men ikke mindst: forurener mindst muligt. Der er åbent i lysstøberriet og der vil være mulighed for at dyppe lys. Som noget nyt er der også mulighed for at køre en tur i en ponyhestevogn.

10


8

1. Audebo Havecenter, Nykøbingvej 96 5946 0409

6. Tuse Næs Frugthave, Rækmarken 5, Ugleruphuse, 5946 2249

www.audebo-havecenter.dk

7. Deltager ikke

2. Deltager ikke

8. Hesselbjerg Friland

3. Tuse Næs Kunsthåndværk - Butik, Café & Galleri - Uglerupvej 31, Uglerup - 5946 1623

Faurbjergvej 30,

www.tusenaes-kunsthaandvaerk.dk 4. Huset på Næsset, Udbyvej 52, Udby 5946 0009 + på Hvidegaard, Udbyvej 25 www.husetpaanaesset.dk 5. Tuse Næs Gårdmosteri, Bavnen 4, Løserup 5946 5914 www.gaardmosteri.dk

ÆBLEFESTIVAL på TUSE NÆS Den 1.2. oktober 2016 Vi er på Facebook på: https://www.facebook.com/Aeblefestival/

Alice Faber Formand Turlandet Tuse Næs 2874 1636

11


ET ÆBLE ER ET ÆBLE ER ET ÆBLE OG DE NEDERSTE ER VILDE PARADISÆBLER

Redigeret af AURORA v/ Tommy Flugt tommyflugt@gmail.com 5126 5643

12 æbler rr


Æbleopsamling fra dagene:

Det blev fine og velbesøgte dage. Åbningen i Tuse Næs Kunsthåndværk, hvor forfatteren Karen Syberg holdt sin store tale var velbesøgt. Dels var der mange voksne og dels mange voksne med børn og et særligt arrangement tak dem ned i haven, hvor de hyggede sig til det blev deres tur til at synge for den store forsamling. Og således åbnede Æblefestivalen på Tuse Næs for 5. gang. Dog havde man i år begyndt i smug med en Vesper aften i kirken fredag og så gik folk over i Huset på Næsset bagefter og der blev sunget irske sange og drukket mørkt øl til. Tuse Næs Gårdmosteri åbnede for æblepresning både lørdag og søndag. Og søndag eftermiddag var der pandekager og æbleskydning på Hvidegaard. To gode dage med æblet i centrum. Der var pænt besøg alle steder. Og der blev solgt nogle æbletræer i Audebo Havecenter og gættet på hvor mange æbler, der kunne være i en stor glasskål. Vi fik megen pressedækning både før og efter. Og vores egen hjemmeside er altid opdateret for nyheder. En af de væsentlige ting ved æblefestivalen er at vi bliver klogere på æblet og dets historie. I år havde vi med støtte fra STATENS KUNSTFOND fået forfatteren til Æblets Fortælling Karen Syberg til at holde åbningstalen. Det blev en oplevelse og vigtigt input. Talen ligger i sin helhed på vores hjemmeside, som vi linker til her til glæde for andre. Vi har modtaget hjælp fra VisitHolbæk Tuse Næs som i deres markedsføring har støttet op om vort arrangement. Og vi har fået stor hjælp fra Tuse Næs Bladet og Nordvestnyt. Og så var vi så heldige at få 5.000 kr fra Nybolig i Holbæk til køb og plantning af æbletræer til vor ÆbleRovsRute. Det kan vel blive til 20 træer. Så der er gang i vores projekter i Turlandet Tuse Næs, hvoraf Æblefestivalen er en lille del, men en vigtig markedsføringsdel. Tror det er vigtigt at få en æble- og eftersnak inden næste år: Hvad kan vi gøre bedre og hvordan får vi flere aktive med?

1


2


Frivilligdagen deltog Alice & Kirsten i. Kirsten havde telt med til Danmark Dejligst arrangementet. Og tre nye medlemmer blev tegnet til Turlandet.

3


Forfatteren Karen Syberg holdt åbningstalen til Æblefestivalen

Talen er linket til og ligger på foreningens hjemmeside i sin helhed: Turlandet Tuse Næs Søg under Æblefestival 2016 Vi ses til næste år til Æblefestival på Tuse Næs 2017

4


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.