Page 1

NYHETSTIPS ng 2 Årgå | 4 1 mer Num | 2 3 Vecka

Ring 0920-26 28 03 Mejla nyhetstips@tidningenextra.se

Sven Wollter sjunger upp

ING TIDN G S I T A GR SDA E ON VARJ

Å E L LU 5

AG ONSD 09 sti 20 augu

Skådespelare, sångare och Luleåbo på deltid. Sven Wollter beskriver sitt liv som ”ett ständigt äventyr”. I slutet av sommaren åker han ner till Göteborg för att färdigställa sin kommande skiva. – Ärligt talat så skiter jag i om jag är musikalisk eller inte, säger han. SIDAN 6-7

Nytt spår i jakten

AKTUELLT

Extra avslöjar fyndet som kopplar släkting till rånet Stulna jaktvapen, misshandel och en skottskadad 68-årig man. Turerna kring rånet i Bredviken har varit

många den senaste veckan. Och Extra kan i dag avslöja att en nära släkting till den 68-åriga skjutna mannen har

Suzanne om första gången på Pride

tydliga kopplingar till flera av de personer som gripits av polisen. SIDORNA 2-3

SIDAN 10 FOTO: SOPHIE GUNNARSSON

Soldyrkare på tur i skärgården

Våldet har alltid funnits KRÖNIKAN  SID 10

SPORT

Nytt blod ska få fart på Luleå Hockeys spel SIDORNA 16-17

AKTUELLT

Extra på Luleåkalaset SIDAN 22

Waltraud Sandqvist och Marie-Louise Burström njuter i solen på M/S Kungsholm. De är två av båtresenärerna Extra träffar under en heldag i Luleå skärgård. De har tillbringat två nätter på Småskär och är på väg tillbaka till Södra hamn i Luleå. Efter avstigning bär det av hemåt till Skellefteå. MITTEN

Extra bra sport. Extra är en tidning som varje vecka levererar nära och angelägen journalistik. Vi finns i dina kvarter. Vi roar och ger insikt. Vi gör det oväntade, ofta med glimten i ögat.

Och det bästa av allt: Den är gratis! Vi når ca 50 000 hushåll i Luleå och Boden – varje onsdag.

Treåriga Lydia Nilsson tog kalaset med ro och föredrog lekparkens gunga framför folkvimlet.


NYHETER IKAN N Ö KR

Ett liv fyllt av väntanlängtan

Här finns

ETT AV de vackraste ord jag vet är väntanlängtan. Sist jag tittade i Svenska akademiens ordlista, fanns det inte med. Det kanske man dock kan få den nyblivne ständige sekreteraren, tillika bodensonen, Peter Englund att ändra på? För mig handlar väntanlängtan om ett sug i mina sinnen, en dragning in i framtiden och en vilja att leva vidare. Kan det finnas något härligare? Oftast hamnar jag i tillståndet när något skönt närmar sig. Det kan vara en konsert, ett möte med en kär vän, en resa, en ledig dag; tja, allt som mitt inre just då behöver.

”För mig handlar väntanlängtan om ett sug i mina sinnen”

FÖRRA VECKAN var hela Luleå stad som en enda stor väntanlängtan. Det byggdes scener, pinnades upp serveringstält och placerades ut bajamajor. Jag tittade på BD-popscenen varje cykeltur till och från jobbet genom Norra hamnen och längtade hjärtinnerligt till Anna Ternheims konsert. Och så, i lördags, stod hon där och allt blev så där magiskt fint som min väntanlängtan hade gett en vink om flera veckor tidigare. Nu är scengolven nedtagna och alla bajamajor förhoppningsvis tömda. Ett år av väntan väntar fram till nästa kalas. Många kan nog tycka att väntan är det värsta en mänsklig hjärna kan utsättas för men herregud, vi har ju ett helt liv på oss!? Oavsett hur långt eller kort det livet blir är det viktigt att vi ser över vad vi gör med vår tämligen korta tid. JAG ÖVAR HÅRT på att ta det mera easy, se livet utifrån det stilla ögat och låta både väntan och längtan komma, ibland för sig, ibland ljuvligt sammanförda. Gösta Ekman som fyllde 70 år förra veckan lär ha sagt: ”Man hinner nästan hur mycket som helst om man bara inte gör sig någon brådska”. En av hans skådespelarkollegor, som till skillnad från Ekman själv fortfarande ställer sig på scener och utövar sitt yrke, är Sven Wollter som du kan läsa mer om i denna veckas Extra. Missa heller inte Extras egen rapport från helgens Pridefestival och turen ut i vår underbart unika skärgård. Trevlig läsning!

Polisen slog till mot en adress på Porsön. Lägenhetsinnehavaren kunde inte häktas för inblandning i rånet, men har enligt sin fanns en bil som innehöll en lapp med ett telefonnummer på. På sin Facebook-sida uppger en nära släkting till den skottskadade

fakta

Detta har hänt

28 juli: Tre beväpnade män tränger sig in i en villa på Bredviken i Luleå och misshandlar och hotar villaägaren, hans sambo och deras gäster. 68-åringen skjuts i bröstet, blir bestulen på sina bilnycklar, åtta jaktvapen och ammunition.

VIKTORIA BERGLUND 0920-26 27 86 viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

29 juli: Polisen hittar 68åringens bil på Docentvägen. 30 juli: Polisen gör flera tillslag. I Luleå slår man till mot Docentvägen, Storstigen och Lingonstigen. I Piteå använder man helikopter, skyddsvästar

utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Grafisk form: Erja Persson, Norrbottens Media AB. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33.

2

extra Onsdag 5 augusti 2009

och automatvapen för att gripa en 29-åring. 31 juli: På en presskonferens förklarar polisen att personerna som gripits i samband med tillslagen endast är misstänkta för stöldbrott.

Redaktionen: Fax: 0920-26 28 66 E-post: redaktionen@ tidningenextra.se

3 augusti: Polisens tillslag resulterar i att en 29-årig man från Piteå häktas på sannolika skäl misstänkt för två grova stölder. Samtidigt beslutade Luleå tingsrätt att inte häkta en 23-årig man för grovt rån.

LARS-HENRIK ANDERSSON

LINDA ALFREDSSON

0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

0920-26 27 88 linda.alfredsson@ norrbottensmedia.se


ledtråden

Extra avslöjar brevet som kan leda polisen till rånarna En 23-årig man har via sin advokat gjort vissa medgivanden runt Bredviksrånet. Utanför mannens lägenhet hittades en handskriven lapp med ett telefonnummer på. Tidningen Extra kan i dag avslöja att en nära släkting till den skottskadade 68-åringen skrivit på sin Facebook-sida att numret tillhör honom. LULEÅ Den 68-åriga mannen och hans sambo hade bjudit in ett annat par till middag i det idylliska villaområdet. Strax före klockan nio på kvällen förvandlades den trivsamma stämningen till en mardröm. Tre maskerade män trängde in i huset, slog middagsgästerna med batonger och försökte hota sig till pengar och nyckel till den jaktintresserade 68-åringens vapenskåp. I tumultet sköts 68-åringen med ett skott som enligt uppgift gick in i närheten av bröstvårtan och lämnade kroppen vid armhålan. Middagsgästerna och 68åringens sambo låstes in i ett källarutrymme, alla telefoner och mobiltelefoner slogs sönder och kort senare lämnade rånartrion lägenheten och försvann med åtta jaktvapen, ammunition och 68-åringens mörka Volvo.

Koppling till rånet

advokat medgivit ” någon typ av inblandning”. I direkt anslutning till mannens lägenhet 68-åringen att numret är hans. I samband med gripandet av 23-åringen på Porsön tog polisen även in en 24-åring, som släpptes efter ett kortare förhör.

En släkting till den skottskadade mannen har skrivit att han är ”armed and dangerous” på sin Facebook-sida. Samma släkting har även angivit ett telefonnummer. Samma telefonnummer återfinns på en lapp som hittades i en bil bara ett par meter från den lägenhet som polisen slog till mot.

Drygt två dygn senare, torsdagen 30 juli, gjorde polisen flera tillslag runt om i Norrbotten. I Piteå grep poliser med skyddsvästar och automatvapen en 29-årig man. Dessutom gjorde man tillslag i Luleå mot adresser på Lingonstigen, Storstigen och Docentvägen. Enligt polisen handlade tillslagen om att männen misstänktes ha brutit sig in i en lägenhet på Residensgatan och stulit tv-skärmar. En koppling mellan tillslaget på Docentvägen och

VIKTORIA BERGLUND

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

ROBERT ÖSTHOLM

SOPHIE GUNNARSSON

JEANETTE BERGSTRÖM

0920-26 27 86 viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 03 sara.brannstrom@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 02 sophie.gunnarsson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 04 jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

rånet är att den 68-åriga mannens bil hade dumpats bara ett par hundra meter från adressen. Om man har säkrat några spår i bilen vill kammaråklagare Folke Ailinpieti inte gå in på. – Det vill jag inte uttala mig om än så länge, säger Ailinpieti.

Sattes på fri fot Efter tillslaget mot Docentvägen ville kammaråklagaren få 23-åringen häktad på sannolika skäl misstänkt för grovt rån. Luleå tingsrätt valde dock att försätta 23-åringen på fri fot. Kort efter beslutet att inte häkta 23-åringen medgav hans advokat i lokaltidningarna att hans klient medger ”någon form av inblandning i rånet” – men att han samtidigt nekar till brott. Tidningen Extra kan avslöja att polisen gjorde ett intressant fynd utanför 23åringens lägenhet som ytterligare knyter samman adressen med rånet. Strax utanför dörren till bostaden stod en äldre blå Volvo felparkerad. Bilen är registrerad på samma Lingonstigenadress som polisen under samma dag slog till mot. I framrutan på bilen fanns en handskriven lapp med ett meddelande där ”ägaren” ursäktade sig för att bilen stod felparkerad och att han har för avsikt att flytta den så snabbt som möjligt. Vid eventuella klagomål fanns ett oregistrerat tele-

fonnummer att ringa på. Samma telefonnummer har under en längre tid funnits publicerat på Facebook – på en sida som tillhör en nära släkting till den skjutna 68-åringen. Han uppger att det är hans telefonnummer och att den som är intresserad av att köpa en vespa kan ringa honom på det.

Kände inte till det När Extra var i kontakt med kammaråklagare Ailinpieti under måndag eftermiddag menade han att bilbrevet var okänt för honom. – Jag har inte hört talas om det, men det kan vara så att någon annan jobbar med det och att det inte kommit till mig ännu. Jag vet inte om det där brevet har någon betydelse för utredningen, säger Folke Ailinpieti. Samma släkting har en kort tid efter rånet även publiceras textstycken där han beskriver sig själv som ”Armed and dangerous” (beväpnad och farlig) samt konstaterat att han ”hatar snuten”. – Jag förmodar att det kan finnas anledning för oss att prata med honom, men jag vill helst inte kommentera det på något annat sätt. Vi kan inte på förhand veta vad som är intressant eller inte. Tidningen Extra försökte under måndagen komma i kontakt med 23-åringens advokat Johnny Sjöberg, utan framgång.

NYHETSTIPS

TYCK TILL!

Ring 0920-26 28 03 Mejla nyhetstips@ tidningenextra.se

Skriv en insändare anslagstavlan@ tidningenextra.se

Onsdag 5 augusti 2009 extra

3


Idrottspriser, lotterier, bingo Våra priser tål att jämföras! Välkommen till vår nya utställning på tisdagar och torsdagar 8.00-16.00 (lunchstängt 12-13) övrig tid enligt ök. Besök även www.importcentrum.se öppet dygnet runt

Banvägen 10, Luleå • Tel 0920-21 16 40 www.importcentrum.se

Tidigare uthyrda fi filmer, lmer, köp 5 för 100:-

Nyhet! Aspire TimeLine - 8h batteri! Extremt läcker nyhet från Acer! 24mm tunnt ultraslimmat chassi och 8h batteritid. Måste ses! Flera modeller finns i lager:

Nyans

Hårsalong

Ny ägare, nytt namn

Mjölkuddsvägen 53 973 41 Luleå 0920-223360

a och y n ! mmen er o k l ä V d a kun illberg l m a g eT

Kvällsöppet Måndagar Produkter REF och Disp

Kampanj: Fibervax

14” LED LCD, Intel Core2Solo, 3GB DDR3 minne, 250GB Hårddisk, HDMI, 1.9Kg

6.995:-

13,3” LED LCD, Intel Core2Solo, 2GB DDR3 minne, 250GB Hårddisk, HDMI, 1.6Kg

99:-

t Liset

5.995:13,3” LED LCD, Intel Core2Solo, 4GB DDR3 minne, 320GB Hårddisk, HDMI, 1.6Kg

Lösgodis i världsklass!

6.995:-

Alltid nylagat

Nu hittar du god Återförsäljare för

färsklagad närproducerad

Fräscha råvaror

Auktoriserad Servicepartner

En exeptionellt billig men riktigt kvalitativ dator från Acer, som fungerar perfekt för internet, kontorsprogram och bilder, m.m.

6.99

/hg

Vid köp av minst 1kg. (Ord.pris 8.99/hg)

SOMMARÖPPET TILL 23.00 Storgatan 50, Luleå. Tel 0920-882 63

portionsmat i din butik!

Köp till: Utöka minnet till 3GB 190:Panda Antivirus 1år 200:Trådlös router (Surfa i trädgår´n) från 450:Väska & mus-paket 390:Möss för bärbara datorer från 190:USB TV-kort från 390:USB-GPS från 490:-

Snabbt, enkelt och bekvämt Massor av olika rätter Rejäla portioner

3995:Ring : 0920 - 220820 Butik i Örnäsets centrum

www.comegadata.se

Lunch & Middag

Lo

lt ka

nä r

ucerad färsklagad prod ma t fr

ån

0920-22 88 18 • www.kalaskulan.se

Finns i alla välsorterade butiker! LULEÅ

Acer Extensa 5230E - 15.4”

Våra lokala leverantörer:

Högskole-

college Saknar du behörighet för universitetsstudier eller är det länge sedan du studerade? Då är Högskolecollege något för dig.

ser Platar! v k

Start 21 augusti Utomhusbadet öppet 26/6-9/8, mån-fre 9-19, lör-sön 10-18

Tempererat utomhusbad med 50-metersbassäng, bubbelpool, barnpool och “isberget” med två vattenrutschbanor samt ett vattenfall. Stora ytor för solbad och en hoppkudde.

Studierna innebär att du under 40 v kombinerar gymnasie- och universitetskurser i samma utbildning. Vill du veta mer? Kontakta vuxenutbildningen: Boden 0921-627 01 Luleå 0920-43 52 13 Piteå 0911-69 60 00 Älvsbyn 0929-171 93 Luleå tekniska universitet, studievägledare Åsa Hugosson asa.hugosson@ltu.se telefon 0920-49 20 28 Skicka in din ansökan så snart som möjligt!

www.ltu.se

+46 (0)921-138 50 • info@bodenscamping.se • www.bodenscamping.se

4

extra Onsdag 5 augusti 2009


KAMPANJDÖRRAR ÅTER I LAGER YTTERDÖRR

v e l p Up judande ett s å Centrum Lule mar! i som r och urange a t s e r • 100 parbutiker 0 5 2 ar • Fem r b e u v P Ö & • bbar allerior ls med Nattklu • r • Fem g a g tadspu n i S r • e v r r a e Utes rkering caféer • markpa g... 0 0 0 1 ch or & tor t o a s g u å h g s kering Mysiga iskor • n n ä m mat och

Sarek, Ängsö. 10x21 Svensktillverkad. Justerbara gångjärn. Tröskel i massivt hårdträ med slitskenor i hårdgummi. 4 modeller.

2990:Erbj gäller t o m 31 augusti 2009 eller så långt lagret räcker.

VÄRMANDE NOLIAPRISER..!!

15%

Vi kan Kaminer..!

Rabatt

Gäller hela Nibe Brasvärm es sortiment

Erbj gäller t o m 17 augusti 2009

FRÅGA NÅGON SOM VET

www.luleacentrum.se

BEIJERKORTET Upp till 24 mån räntefritt.

By: LULEÅ TRAKTORVÄGEN 5, TEL: 075-241 39 34 • ÖPPET: MÅN-FRE 07-18, LÖR 10-14 BODEN KOPPLINGSVÄGEN 12, TEL: 075-241 11 18 • ÖPPET: MÅN-FRE 07-17, LÖR 10-14 WWW.BEIJERBYGG.SE

VECKANS KAP! HÄCKSAX Art.nr: 114770. Ledstångsutväxling. 730 g. Längd 585 mm. Kap ø 15 mm.

GRENSAX Art.nr: 112590. Stor. 1120 g. 700 mm. Kap ø 50 mm.

365:BATTERIDRIVEN HÄCKSAX HSA 45V Art.nr: 503623 18 V Li-On-batteri skärlängd 450 mm. Kapacitet 17 mm.

1949:-

519:HÄCKSAX HS45 Art.nr: 620016000. 450 W skärlängd 450 mm. Klippkapacitet ø 18 mm.

HÄCKSAX HS 50E

1259:-

Art.nr: 503625 400 W skärlängd 500 mm kapacitet 14 mm.

890:-

HÄCKSAX HS55 Art.nr: 620017000. 450W skärlängd 550 mm. Klippkapacitet ø 18 mm.

1399:Ansök om Laitiskortet, ränte- och krångelfritt!

Vi har reservdelar till alla bilmodeller. Sök på www.laitis.se Boden: Hermelinsgatan 1. Tel: 0921-510 35 Sommaröppet: Mån-fre 8-17 Luleå: Hummergatan 4. Tel: 0920-24 73 00 Sommaröppet: Mån-fre 7-17 • www.laitis.se Onsdag 5 augusti 2009 extra

5


SOMMARINTERVJUN

Känd profil i kulturens Sverige.

Sven Wollter vid ett av sina favorithak i Luleå: Kulturens hus. – Detta hus är underbart. Vilket lyft för denna stad, säger han som delar sitt liv mellan Stockholm och Luleå, allt tack vare kärleken. FOTO: VIKTORIA BERGLUND

Sång, teater och kärlek. Det kan man säga är Sven Wollters liv i nuläget. Han är aktuell med en ny skiva, har planer på Änglagård nummer tre och är ständigt förälskad i sin Luleåkärlek Lisa. – Mitt liv och yrke är ett ständigt äventyr.

Nya toner för LULEÅ Han sitter med en caffe latte och kisar ut över Norra hamn. – Det är vackert här. Men varför i herrans namn leder de inte om trafiken så att man kan ha ett grönområde här utanför Kulturens hus? undrar han som är storstadsgrabb i grunden men som kommit att uppskatta skog och hav om än han framför allt behöver stadens puls och kulturklimat för att må bra. Hans fru Lisa Wede har just mött honom på stan för en sommarlunch men har precis återvänt till sitt jobb på radion när vi slår oss ned och talar jobb, engagemang och vad han innerst inne brinner för i livet. – Mitt yrke valde mig, som jag ser det, för min nyfikenhet och äventyrslystnad. Varje nytt projekt är ett äventyr i sig och jag tröttnar aldrig, säger Sven Wollter.

6

extra Onsdag 5 augusti 2009

I höst är han aktuell med bland annat en skiva döpt till Sånger från tjugonde seklet. Där samlas visor av tänkare såsom Dan Berglund, Brecht, Vysotskij plus en hyllning till Joe Hill. – Joe är en sådan där riktig legend som jag fascineras starkt av. Visan handlar om den kamp för solidaritet och rättvisa som han förde i USA efter att ha emigrerat dit vid förra sekelskiftet, säger Sven Wollter och sjunger en trudelutt som ett smakprov.

Spelade in förkyld Han sjunger mycket och gärna men har egentligen mest använt sången som ett verktyg i sitt politiska engagemang. Plötsligt börjar han nynna på Bolsjeviksvisan och berättar om de otaliga politiska möten som den varit hans följeslagare på. Tv-profilen och pianisten

Bernt Egerbladh bjöd in honom till sin flygel och kontakten blev så god att de fortsatte samarbetet även utanför tv-studion på en turné genom landet. Den för många så kända Soppteatern på Stadsteatern i Stockholm drog år 1989 och då var Sven Wollter förste artist ut på scen. Kanske minns ni hans skiva med Leonard Cohenlåtar på svenska? Nu är det alltså dags för cdsläpp igen så i slutet av sommaren åker han ner till Göteborg för att färdigställa arbetet. – Jag var så jäkla förkyld när vi spelade in låtarna i våras så vi måste ta om vissa bitar, säger han och skrattar på vanligt rossligt Wolltermanér.

Farfar till Malte Men det är inte bara jobbet på teatern eller sången från scenen som ger honom liv. Han uppskattar också starkt det sociala

livet, dels det i Luleå med frun Lisas familj och vänner, dels det med hans barn som bor här och var i landet. Han visar stolt upp den senaste i raden av ättlingar: Lille Malte född den 31 mars i år. Han finns på en bild i mobilen och är Wolltersonen, tillika regissören, Kalle Seldahls förstfödde. – Jag och Lisa ska ut och segla med lille Malte och hans föräldrar i Göteborgs skärgård om någon vecka, säger Sven och ler brett med mobilbilden i handen. Göteborg, som är hans födelsestad, ligger honom förstås varmt om hjärtat och kanske det är där han och Lisa kommer leva en del av sina dagar. – Var vi hamnar framöver är inte klart. Man får ta ett steg i taget. Just nu är vi lyckliga särbos som delar livet på ett väldigt starkt vis både när vi ses och när vi är ifrån varandra.

De har boenden både i Stockholm och Luleå. Under sommarveckorna detta år har de passat på att njuta av det nordliga livet och bland annat varit på cykelsemester, till Avan. – Ja du vet, vi tog cyklarna då vi blev bjudna till vännerna Anna och Dan i Avan och valde den norra sidan av älven dit, åkte färja över och drack lite vin. Sedan umgicks vi hela kvällen lång hemma hos vännerna och cyklade därefter den södra sidan hem i den ljuvliga natten. Det var så där magiskt med dagg, underbara dofter och en fantastisk dimma här och var över ängarna. Underbart!

”Skiter i musikaliteten” Han ser ut att njuta av livet och verkar väldigt vital för sin ålder då han både beskriver cykelturer och slalomfärder


Fjällmat! fakta Namn: Sven Justus Fredrik Wollter Ålder: 75 år Yrke: Skådespelare Bor: I Stockholm och Luleå plus stuga på Tjörn Gillar Extra mycket: Stekt makrill med färskpotatis Fint barndomsminne: ”När min mamma läste godnattsagor. Ibland var det en dikt.” Mest stolt över i karriären: ”Att jag kunnat ge mina ungar en trygg uppväxt.” Del av Sverige jag gillar mest: ”Den del av Sverige där det finns människor jag älskar.”

5

snabba frågor:

● ...................... Brecht ■ ■ .................. Vysotskij ● .............................P1 ■ ■ .............................P4

■ ......................... Barn ■ .......................Vuxna ● ”Barnsliga vuxna och ■ kloka barn” ■ ....................... Allvar ■ ......................Humor ● ”Allvarlig humor” ■

Affärlokal uthyres 122 kvm 1 plan. Centralt belägen Drottningatan 14 För mer info 0921-148 15 0733-98 02 68

REAL TURMAT - KVALITET SOM SMAKAR!

Vi har stort urval av middagar och även frukostblandning

Foder • Tillbehör Goda råd

25:an Katt & Hund

Robertsvikg. 10, Luleå. Tel 0920-100 52 Måndag-fredag 9-18. Lördag 10-14. www.wildmarksshopen.se

Stationsgatan 25, 972 38 Luleå Tel: 0920-882 69. www.25an.nu Mån-fre 11-18, Lör 10-14

OBS! Ny avgång SPA– I BUDAPEST Boka resan nu till staden vid Donau *Upplev Ungersk SPA *Båttur på Donau *Vinprovning i vinets land *Välgörande thermalbad. *Barockstaden Szentendre

Avresan 25 september blev snabbt fullbokad Du som inte hann med den 25 september Extra avgång den 2 oktober från Luleå. Med på resan fr Luleå är färledarenYvonne Andersson Sista bokningsdag 1 september i mån av plats

Kjell Eriksson

Smakupplevelser i Tornedalen OBS! Ny avgång 14 september Nu gör vi det igen botaniserar i Kalix skärgård och det Tornedalska skafferiet. Med på bussresan finns matexperten Tryggve Bergman guiden Yvonne Andersson och Kjell Eriksson. Dagsresan utgår fr Luleå Sista bokningsdag 10 september i mån av plats

Väkommen ombord!

Vi finns på Smedjegatan 13 i Luleå tel 0920-23 23 50/85 Vi har öppet sommartid mån - fred mellan 09.00-17.00 www.rline.se

■ ........................ Nord ■ ...........................Syd ● ■ ”Sydväst till nord 7 m/s och god sikt”

Avresan 25 september blev fullbokad inom några dagar. Nu gör vi en till resa. Varför välja när man kan få både upplevelser och avkoppling, god mat och svala viner. Under några dagar översköljs du av det goda livet i Budapest. Välkommen att botanisera i Kalix skärgård och det Tornedalska skafferiet. Under en dag får dina smaklökar vara med om en oförglömlig totalupplevelse

Skinkstek

Wollter tillsammans med kärleken. – Jag tror inte på att man ska anstränga sig i onödan men älskar långa promenader och cykling. I mitt yrke är kroppen en viktig del att ha med. Den är ju ens instrument liksom. Vad gäller musikaliteten i sina sinnen anser han dock inte att han är någon specialist. – Ärligt talat så skiter jag i om jag är musikalisk eller inte. Jag är en sådan där som hade streck i musik i skolan och tyckte det var underbart för då kunde jag vara ute och spela fotboll istället. Men jag har alltid varit musikintresserad och byggde bland annat en grammofon med brorsan när vi var små. Jag älskar musik, helst gammal jazz såsom Chet Baker och de andra stora legenderna. Men jag gillar

även Sting och någon enstaka gång kan jag sätta på Rolling Stones om jag är trött på allt annat. I tv har vi sett honom som allt från Van Veeteren till Sallys pappa och när det nästa gång är dags för hans ansikte att dyka upp i burken säger han är oklart. Däremot avslöjar han att Colin Nutley kontaktat honom för ett par veckor sedan och medddelat att han i höst vill träffas för att planera den tredje filmen om Änglagård. – Ettan blev ju fantastisk medan tvåan blev mindre bra tycker jag så jag hoppas att han har något bra på gång till film nummer tre, så att vi kan spela in nästa sommar.

Föreläser om åldrande Ålderdom och livets äldre dagar får han ofta frågor

om, speciellt efter filmen En sång för Martin där han spelade mot sin dåvarande livskamrat Viveka Seldahl och hans rollkaraktär kämpade mot sjukdomen alzheimers. Sedan den filmen får han ofta förfrågningar och ställer så ofta han kan upp på föreläsningar om åldrandet och hur man kan bli vän med det. – Många äldre har på tok för dåligt självförtroende. Jag är ute och föreläser för att få alla andra gamla att se sig själva som gamla träd med tjusigt åldrad bark och en massa klokt gammalt liv inuti. Vi måste höja våra huvuden och säga; Vi är vackrast i världen för vi tillhör en annan dimension och har så mycket med oss, något vi ska vara mycket stolta över. VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

90

39 Nötrulle

Kg

Veckans pålägg

Ursprung Sverige

Edamer

Hamburgerkött skivad, TÄRNAREN

6990 Kg

129:Kg

Gräddfil

Golden Delicious

3 dl Jmf pris 30:-/lit

Italien, Klass 1

mild, 24%, Finsk, Laktosfri

79:Kg

1490 Kg

2 st för

18:-

Paprikamix 400g, Holland, Klass 1 Jmf 32.25/kg

1290 Frp

HERTSÖN Gäller tom 9/8 2009 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21 Onsdag 5 augusti 2009 extra

7


Båtmotor Hej har du en båt motor du vill bli av med, även lit def inget hinder. 073-094 60 19

Husvagn säljes Bilar säljes

CAB Peugeot 207cc 1,6 Ford Escort RS2000 -93

Toyota Carina E -97

Säljes. Går som en klocka, nybesiktad. Eltaklucka, elfönster, elspeglar. Nya SoV-däck på LM-fälgar, 20.000:-. 073-058 06 76, för info.

2.0i GLI.5-d,Halvkombi. Servo, Ac, airbags, farthå, 4x elhis, elsp, C-lås, CD, SoV-d, MoK, 0,55L/mil. Fräsch in/utvändigt, i kanonskick, 20.500:-. 073-675 96 13

Nypris 230.000:-, skatt 3.157:-/ år, 0,5 l/mil vid blandad körning. ABS bromsar, AC, airbag för förare och passagerare, 145.000:-. 070-388 48 51

Höstpris Albin 23 Albin 23 HÖSTPRIS men sommaren är ej slut. 700x270 Webastovärmare, toa m tank, logg, ekolod, badbrygga mm, båtvagn, pris 120.000:-. 070-744 14 36

Solifer Finlandia 610 Mycket fin och välvårdad, skattad, besiktigad, fukttestad, förtält (djup 3 meter), vintertält, golvvärme mm, 123.000:-. 070-668 19 99

Volvo V70 d5 2004 Mycket utrustning, 40 000 mil, rep aut och nya drivknutar, ny skatt och bes, 60.000:-. Ev tas mindre bensinbil i byte. 070-542 10 96, 0926-210 96

Veteranbil PV -52, delad fram- och bakruta. Originalskick. Rostfri, reg. handl kvar, ej omlack, 50.000:-. 070-640 16 61

Liten lastbil WW LT45 säljes. Pris 18.000:- eller högstbjudande. 070-648 05 61

Mercedes CLK kompressor Norrbottenskörd, silvermetallic, sportcupé, 5-stegs automat, taklucka, ABS, AC, antispinn mm, 79.500:-. 070-683 60 51

Bilar köpes

2.4, 5vxl, EXLUSIVE, all utr, skinn, drag, MoK, fina däck, elh, farth, ECC, org ton rutor, elsp,alu, mm måste ses, 87.000:. 073-849 53 86

Toyota Corolla -03 Välvårdad och 070-211 79 20

mycket

fin!

Porsche 356 CAB Peugeot 207cc 1,6 Nypris 230.000:-, skatt 3.157:-/ år, 0,5 l/mil vid blandad körning. ABS bromsar, AC, airbag för förare och passagerare, 145.000:-. 070-388 48 51

Porsche 356 annan veteranbil 070-696 87 38

eller köpes.

Båt säljes

Volvo v50 1.8

Mitsubishi Galant -99

Mätarställning: ca 12 000 mil, färg: grå metallic, karosseri: Kombi, drivmedel: bensin, mycket utrustning. 070-525 87 93, 070-387 42 29

Kombi 2.4, 17 000 mil, man, AC, farth, elhiss, mm. Nya SoV-däck, bra skick, 28.000:-. 070-233 43 52, 0911-24 51 46

Ej fukt. Vinter- o sommarförtält Svenska Tält -97. PortaPotti, micro, el- och gasolspis, 19.000:-. 070-692 33 34, 0920-304 03

Plastbåt Hej du som har en plastbåt liggande och vill sälja den, ring 073-094 60 19.

HT-båt köpes Allt av intresse, ring och berätta vad du har. Anders, 073-810 96 43

Båt 3-6 meter köpes

Adria 502 DT -05 Förtält 3m (-08), Fiamma soltak + sidor, tv med inbyggd digtalmott, 139.000:-. 070-364 51 44, 0920-850 50

En liten och en stor båt med eller utan motor ev. båtvagn. Även defekt, allt av intresse. 070-333 42 95

Båtmotor

Austin a40 1950 Högstbjudande, 070-223 36 66

Fin Solifer 55TT -79

Perfekt för barnfamiljer eller hundägare pga höga fribord. Gasolkök, diskho, inbyggd kylbox, porta potti. 070-691 37 25

Båt köpes

Bil köpes Intresserad av bil oavsett märke, årsmodell 1988 och framåt. Skattad och besiktad men även avställd är okej. Maxpris 5.000:-. 073-042 62 24

Hyundai Santa fe -04

Fin familjebåt

Hej har du en båtmotor du vill bli av med, även lit def inget hinder. 073-094 60 19

repobjekt.

Volvo 245 -83 Volvo 245 -83. Drag, SoV-däck, avställd, 2.500:-. 0920-700 60

Utöver det vanliga Vill du ha en båt med karaktär och som inte är som alla andra båtar? 45.000:-, 070-343 42 86

Plastbåt Hej du som har en plastbåt liggande och vill sälja den ring 073-094 60 19.

Husbil Hobby600 bensin Årsm. 1987 i bra skick. Ring för mer information, 95.000:-. 073-031 71 39

Fälgar, Däck & Service Billigast i stan?

HJULINSTÄLLNING!

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet.

www.dackhuset.com

Service, reservdelar, garantiärende.

Pohjolan Auto Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

0920-120 30

Sommarpriser

HÖG KVALITET TILL RÄTT PRIS

Mc-och Mopeddäck Hjulinställningar Däckförvaring Fälgriktning Fälgreparationer Allbilsverkstad

Kingstar H714

480:195/65/15 ....................... 550:H725A 225/45/17 .................. 1030:Duro D3000 205/55/16 ....................... 700:185/65/15 .......................

Hankook K416

Montering och balansering tillkommer.

www.bilodack.nu

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

www.dackcenterilulea.se

Prisex:

Prisex:

Prisex:

Primesy/hp/ps2

C.driv

S.306

195/65-15 V 205/55-16 V 225/45-17 W 225/40-18 W

195/65-15 V 975:205/55-16 V 1200:215/55-16 V 1600:225/45-17 W 1650:-

185/65-15 H 675:195/65-15 H 825:205/55-16 V 1025:215/55-16 W 1400:-

Prisex:

Prisex:

Prisex:

TR 928/968

MG2

DP-3000/3050

205/55-16 V 215/55-16 V 225/45-17 V 225/40-18 V

1000:1375:1875:1975:-

775:975:925:975:-

175/65-14 T 185/65-14 T 185/65-15 T 195/65-15 T

475:475:500:525:-

205/50-16 V 925:215/55-16 V 1050:205/60-16 V 1025:225/45-17 V 1025:-

Montering och balansering tillkommer. Erbj, gäller tom 7/8, alt, så länge lagret räcker. Se även på vår hemsida för övriga bra erbjudande på sommardäck.

BODEN • Kopplingsvägen 4 • Tel 0921-160 50 LULEÅ • Gammelstadsv. 3 • Tel 0920-22 81 80 www.dackia.se

EVENEMANG

JUST NU HAR VI EXTRA BRA PRISER PÅ DESSA DIMENSIONER!

FÖR ÄLDRE/ SOCIALFÖRVALTNINGEN RADIOMASTENS ÄLDREBOENDE Ons.5aug. kl.13:00-15:00. Sjung och minns med Seppo Härkönen kl.13:30 Fre. 7 aug. kl.13:00-15:00

Frälsningsarmen. Mån. 10 aug. kl.13:00-15:00

Pekka Hellas kl.13.30 Ons. 12 aug. kl.13:00-15:00

Sommar orkestern

0920-25 33 90 Handelsv, 21 Storheden LULEÅ (mellan Scan och Schenker) Öppettider: mån-fre 7-17

Kunskap • Kvalitet • Känsla • Kunskap • Kvalitet • Känsla

8

extra Onsdag 5 augusti 2009

OBS!!!! Faxa/ring in era annonser fredag före kl.12.00. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87.

www.tidningenextra.se


ALLA TIDERS STORMARKNAD

Välrensade Blåbär och hjortron säljes varje dag efter kl.18.00 Adress: Patastigen 1

070-314 85 97

Lövbiff av nötinnanlår Sverige

FIKA & PLANTOR med kvalité Programkväll Torsdagar kl 19

Norra Sunderbyn Öppet: tis-sön 12-17 0920-26 57 90, 070-519 26 10 www.evaskonstigakafe.se

99:-

Sval och skönt i bilen.... - Med senaste tekniken fixar vi alla AC-problem i din bil Introduktionserbjudande: 1995:-

-Kamremsbyte från 1390:-Hjulinställning -Boschdiagnos Välkommen med dina serviceärenden! Mikael Persson med personal, tel 070-581 64 35

SVARTÖVÄGEN

EN ÄG NV DE BO KALLAX

/kg

OKQ8 Rondellen Luleå centrum HERT SÖV Ä

GEN

Hertsövägen 11B Öppet verkstad: Vardagar 8-17, lunch 12-13 Tel: 20 15 55

NYHET! Förutom Solifer och Dethleffs har vi nu även Knaus husbilar och husvagnar Självklart utför vi också service och säljer tillbehör till alla våra vagnar.

Kom igen! Du vet att du vill ha en!

Karrékotletter

Gravad Helsida Lax

Storpack ca 2.000 g, Sverige

Guldhaven

49

99:-

90 /kg

Crème Fraiche

original/lätt/mini 2 dl, jfp 42,50 kr/lit

/kg

Sås 3-pack

pulver, klassisk, Blå Band

fria 2 st val

fria 2 st val

17:-

18:-

Lingongrova/Guldkorn Alspånsrökt Falukorv 800 g, jfp 37,50 kr/kg

500 g, Pågen jfp 32,00 kr/kg

fria 2 st val

32:-

2 st för

60:-

Priserna gäller t o m söndag med reservation för slutförsäljning.

Solifer, Knaus & Dethleffs från 429000:- – 2500000:-

LULEÅ

TELEFON 0920-69 000

ÖPPET ALLA DAGAR 9 - 23

Onsdag 5 augusti 2009 extra

9


AKTUELLT AN K I N KRÖ

Efter festen… BODEN ALIVE i juni. Piteå Dansar och Ler i juli. Och nu är även Luleåkalaset över. För det här året. Och visst höjer festivaler tempen och pulsen i sin stad. Utbudet av artister är ofta bra, aktiviteterna på dagen många och hela staden lever upp som i en yra. Jag skulle önska att det kunde få stanna där. Men för en del gör det inte det.

▲ Luleåbon Suzanne Fagerlund besökte Stockholm Pride den gånga veckan. Suzannes första Pridefestival någonsin överträffade alla hennes förväntning. Bäst enligt henne var prideparaden (bilden). FOTO: SOPHIE GUNNARSSON

”Helt fantastiskt” Suzanne Fagerlund njöt under Stockholm Pride Nya kompisar, styrka, glädje och massa öl. Luleåbon Suzanne Fagerlunds första Pridefestival någonsin överträffade alla hennes förväntningar. – Det var helt fantastiskt. Helt amazing, säger hon. STOCKHOLM Stockholm Pride, som funnits sedan 1998, avslutades i söndags efter en vecka av fest, föreläsningar, debatter, artistuppträdanden, öltält, politiska debatter, filmvisningar, fester och lördagens prideparad. I år lockade den fyra timmar långa paraden genom Stockholms innerstad ungefär 350 000 åskådare och 35 000 deltagare. – Helt sjukt att så många tittade på. Så himla bra. Och det var skönt att inte märka av några jävla hatmänniskor, säger 20-åriga Suzanne Fagerlund som var en av dem som gick i tåget. Hon kommer ursprungligen från Sandviken men är Luleåbo sedan början av sommaren och tycker att prideparaden var en riktig kick. – Paraden var det bästa med hela veckan. Det var mycket roligare än vad jag tänkt mig även om det var fruktansvärt långt att gå, och även fast jag hade

fakta

mycket packning att släpa på och var varm. Alla var så himla fina och glada. Jag kände styrka på något vis, säger Suzanne Fagerlund som kom tillbaka till Luleå i måndags. För en vecka sedan anlände hon till huvudstaden tillsammans med sin flickvän. Första anhalten blev Tantolunden och där blev de i princip sittandes hela veckan, i gräset utanför själva området. Att köpa inträdesband till festivalen var inget Suzanne Fagerlund hade lust med. – Nej, jag ville inte det. Det kändes inte viktigt. Det roligaste är ändå att sitta utanför med allt folk. Och dricka öl. Det var det jag gjorde hela dagarna, drack öl och umgicks med folk, och det är det jag kommer att sakna. Jag fick många nya kompisar och ville inte åka hem.

Önskar sig en camping Dessutom fick Suzanne leva ”luffarliv” som hon själv uttrycker det. Något hon gillade. – Jag och min flickvän sov hos olika människor varje natt. Det var kul men till kommande Prideår skulle jag önska att det fanns en camping i anslutning till festivalområdet.

När Suzanne Fagerlund inte hängde på Tantolundens gräskulle var hon på fester nattetid. På fredagen var det hiphopklubben Caliente som gällde och på torsdagen var hon på RFSL:s tjejfest med 1 600 andra brudar. – Det var ganska uppiggande om man säger så. Det var gigantiskt men blev lite jobbigt för jag tappade bort min flickvän hela tiden. Vad betyder Pride för dig?

– Att vi är accepterade och får höras och synas. Att få känna en gemenskap med folk. Jag skulle vilja att det var Pride året runt. Det är självklart för mig att åka till Stockholm även nästa år. Hur tycker du att det är att leva som hbtq-person i Luleå och Norrbotten?

– Det är väl inget problem. Innan jag flyttade upp hit från Sandviken fick jag höra att klimatet för hbtq-personer skulle vara ganska tufft här men det har jag inte märkt av. Det enda jag skulle önska är att det ordnades fler arrangemang för oss. Annars älskar jag Luleå och Luleåbor.

Suzanne Fagerlund

Namn: Suzanne Fagerlund Ålder: Fyller 21 den 28 augusti.

Bor: Örnäset i Luleå. Familj: Mamma, pappa och systrar i Sandviken. Sambo i Luleå.

10 extra Onsdag 5 augusti 2009

Sysselsättning: Hänga i gäng. Favoritplats i Luleå: Gültzaudden.

Stockholm Pride med tre ord: Fucking freaking assume.

SOPHIE GUNNARSSON sophie.gunnarsson@norrbottensmedia.se

Hbt OBS! ning q är en och för ho förko rttran bisexu moque sperso ella, ers ner . och

MEDIAS NYHETSRAPPORTERING efter festivaler innefattar ofta olika typer av våldsbrott. Inte sällan riktas kritik mot festivalledningarna. Och visst har festivalarrangörer ett ansvar, men ingen kan väl på allvar tycka eller tro att de ska kunna råda bot på ett samhällsproblem vi läser om även de resterande 364 dagarna om året? Roten till våldsproblemen finns att söka bortom festivaler och krogmiljöer. Det märkliga är att dessa orsaker diskuteras så sällan. Ofta stannar vi vid några rubriker: ”Tre män anhållna”, ”Två till sjukhus efter bråk”, ”Man nerslagen av tre män” för att sedan möjligen klämma ur oss att ”det var bättre förr”. Men frågan är om det var bättre förr. Våld har alltid funnits, om än i andra former än idag. Det slagsmål som Alfred (Emil i Lönneberga) deltog i på auktionen i Katthult var av en annan karaktär än de slagsmål som utspelas på gatan idag. Men kanske mekanismerna och orsakerna bakom slagsmålen är de samma trots de många decennier som skiljer dem åt? För än idag känns det ju aningen ovant att tänka sig att det skulle ha varit Lina som var i råkurr, och Alfred som plåstrade om hennes blåtiror efter avklarad kamp. Det bryter alltjämt mot normen.

”Roten till våldsproblemen finns att söka bortom festivaler och krogmiljöer.”

MOT BAKGRUND av det känns temat för årets Pride-festival, som avslutades i helgen, lysande: ”Heteronormen”. Från fokus på så kallade utsatta grupper till fokus på normen. Från minoritetsfokus till majoritetsfokus, med diskussioner om hur normer påverkar individer och samhället i stort. Det krävs ett mod för att välja det temat. Och ett ännu större mod för att diskutera frågan. Det svåra är att hitta plattformar där dialogen kan föras. Pride är en sådan plattform, men för att nå förändring behöver dialogen även nå utanför de kretsar som består av ”redan frälsta”. Så gäller även samtalet om mekanismer bakom våldsbrott. Ett samtal som behöver uppstå och breddas istället för att, som nu, bara konstateras efter festen. Kräftfiske i Råne älv nästa vecka. Dags att börja skruva tillbaka dygnet.

ULRICA ÅSTRÖM ulrica.astrom@redcross.se


Sommaröppet för lunch

Din trygghet Dygnet runt Året om

11.00-13.00 Mån-Fred.

Kom & Hyr Örnboet med relax, bastu & badtunna.

Hotell & Konferens

Din trygghet Dygnet runt Året om

Erbjudande!

Handla ur Royal Canins hund och katt sortiment i vår butik samtidigt som du vaccinerar på vår drop in mottagning torsdagar kl. 17-19 så får du en rabattkupong där du erhåller 6:e fodersäcken GRATIS!

djursjukhuset.se

Gäller juli – september 2009

Välkommen! Önskar hotellchef Maria med personal. Tel: 25 23 25 • www.ornviken.se

Auktioner

För mer info: djursjukhuset.se

Hela hem, alt enstaka bra saker säljes till bästa marknadspriserna. Kontakta oss så får du veta mera.

Fyndställe NR 1 Möbler, konst, lampor, porslin, prydnadssaker, dukar, mattor, böcker mm antikt modernt.

Norrbottens Antik Drottninggatan 5 i Bodens centrum vid Lindex Öppet endast torsdagar 12-18 0921-551 55, 070-210 84 63 Bo Dahlen & Gunilla Nordgren www.norrbottensantik.se

te! u t g i l r ä H 79 kr 249 kr 398 kr Handduksset 4-pack

Kabinväska

OKQ8 Motorolja Helsyntet 4 liter

Ej medlem 149 kr

Ej medlem 399 kr

Ej medlem 489 kr

169 kr

69 kr

Bärplockare Proffs av trä med trådgaller och tygpåse

Bärplockare Av plast med trådgaller

LIONS GAMMELSTAD

44 kr

59 kr

19 kr

Bärplockare Barn

Saftsil med Silduk

Silduk

Nyhet! Liten bärplockare av plast för barn

Av plast och silduk i bomull Av bomull

29 kr

249 kr

Bärrensare

Fritids Stövel

Av plast

Verbier. För vistelse i skog och mark

Erbj. gäller t o m 25/8 2009. Lokala avvikelser kan förekomma.

HAMBURGARE

149 kr Lukas Spot Chrissline Exklusive startkabel

299 kr LED Belysning

299 kr

För monering. 6 st

Max Chrissline 110 cm Exklusive startkabel

I SAMARBETE MED

Lulebo - HERTSÖ OMRÅDESGRUPP Se mera på hemsidan www.Hertson.se

OKQ8-stationerna i Norrbotten Onsdag 5 augusti 2009 extra

11


14 Småbåtshamn

Molos höstnyheter! ölk

Tun

dsv

För dig och den du tycker om.

ast

TunaFörsta vallen

leveransen är här!

ige

n

www.babyobarn.nu

Tunaskolan

Ett erotikhjärta fyllt med 100 utmaningar för ren passion!

Just nu!

129: -

30-50%

No tvi ks v

en

Rabatt

OBS! Text både på svenska och norska!

ndaväg

Sommarrea

med stor uteservering Öppet alla dagar till kl 23.00

Kungsg.26, Luleå Tel. 0920-100 71

www.askomobelhus.se

Kungsgatan 36, Luleå tel. 0920-680 70 Mjölkuddscentrum

Mj öl k

Flertalet härliga sallader, goda mackor, hembakat, fikabröd, gott kaffe, öl, vin och sommarsvala drinkar.

15

ud

Hapara

Kulturcafeét Bar

Mj

udd svä gen

13

Kulturens Hus Luleå, tel: 0920-45 59 68

Sli

pvä

12

ge

n

Munkebergsskolan

TANKA BÅTEN & BILEN ENKELT! BEKVÄMT!

Välkommen till Luleå centrum

Automatstation Ettans båthamn, Södra hamnen

Porten till Norrbotten! Här är det nära till allt, ett brett nöjesliv med restauranger och gott om uteserveringar. Ett rikt kulturutbud, välfyllda butiker och Bensin 95, 98 Diesel, E-85 Etanol Alkylat 4-takt

11

gallerior, här startar även alla turbåtar

OKQ8 S:a Hamn

Gültzauuddens bad och fritidsområde.

ut till vår vackra skärgård.

Antikt & Second Hand Butik Lina

Norra

Badplats

Hyr bord och sälj själv eller lämna in till försäljning.

Café Lina

Gültzauudden

LULE ÄLV

Vi bakar allt fikabröd på caféet. Öppettider: Må - Fre 8 –17, Lö 10 – 16.

sl

Rep

Skomakargatan 40, Luleå (Bakom Pontushallen)

Tel: 0920-22 88 66 www.lina.se • info@lina.se

10

ron

sb gnä

Energi från 100 vitaminer och mineraler.

Ber

9

8

Sommarens MonsterTruck

S mmar tider!

Mivitotal plus

219:1 liter

Erics El elkedjan

arg

mak

gen nvä

g

asin

Mag

Kulturens hus

jega Smed

tan

LIVETS APOTEK

Norra Hamn

Sko

nature

de Bo

Storgatan 33 (Strand Galleria) 0920-23 13 10 www.strandgallerian.se Öppet: Mån-fre 10-18, Lör 10-16

Öppettider: Mån-tor 9-18 Fredag 9-17 Lördag stängt

Måndag-Torsdag 08-17 Fredag 07-16

Bakom brandstationen. Skomakarg. 38, Luleå. 0920-165 50

Hermelinsgatan 15 - Luleå Tel: 0920-22 00 14 Öppet: Mån-tors 8-17, fre 7-16


16

Sommarfiske!

17

1

Stan’s ? b a b e k e t s goda

Det mesta inom sportfi sportfiske. ske. Välkommen in!

Foppatoffeln ifl flera era färger och modeller

449:-

KEBAB-HUSET Strand-parkeringen tel: 104 29

www.miekofishing.se

Öppet: Mån-Lörd 11-21, Sön 12-21 För hela menyn se www.kebab-huset.se

Stationsgatan 65A. Tel 0920-180 93 • Mån-fre 10-18 • Lör 10-13 Spinnfiske - Havsfiske - Jerkbait - Mete - Trolling

tan

ga

1

r me

m

Hu

2

n

en

ata

g svä

Ålg

ård dg

Mi

OP A CO REN A

Hummergatan 3, Luleå - Tel 0920-187 10. Öppet vardagar kl. 08-16

BERGVIKEN Delfingatan

G a mm

Sv

4 övä

MJÖLKUDDEN

Massor av restauranger och uteserveringar i centrum sv elstad

art

ge

n

Kron

backsväge

n

ÖSTERMALM

Bo

Gågatan, Luleås pulsåder.

den vä g en

un Luls

dsg Storgatan 48, Luleå Tel. 0920-158 58

11 arg mak Sko us h Bad

gsta tion

stg

MALMUDDEN

alla dagar

g Tull

stug

Råd

6

nsg

tio Sta

sg

dvik

San

Hert

12

S

sg

iden

Res

atan

n

sövä gen

ede mnl . Ha

LULEÅ

sg dvik San g

5

Södra hamnen

rvs V Va

Service center

Service center

Service center •

Service center

Reparerar allt inom cykel.

Service center •

Besök även vår webshop

Tel 133 61 • Köpmang. 31 - LULEÅ Ring gärna och boka bord! www.anatolia.se

Service center

www.cykelstallet.com

ÖPPET: d 11-02 Månd-tors 11-23, fre -22 lörd 12-02, sönd 13

Luleås ledande cykelbutik • Sandviksg 76 - LULEÅ Tel: 22 70 11 • vardagar 9-18, lördag 10-14

Luleå City • Köpmantorget 3 • 0920-24 81 70 •

Service center

Nu har vi Scitec i butiken.

Stort tillbehörs- och reservdelssortiment.

Service center

Service center •

Luleås största utbud av kvalitetscyklar.

Service center

ÖPPET ALLA DAGAR 9 - 23

Service center

Turkisk Restaurang!

6

TELEFON 0920-69 000

Prova deras fantastiskt goda proteiner och gainers

Entre till Luleå skärgård

7

Öppet 9-23 SKURHOLMEN

16

2 8

5

g

man

Köp

Prä

g

insg mel Her

ans

rg Sto

7 ds Staset hu

tan åga

/g atan

10

S

gsg

erm

djeg

rog psb kep

rg laga

Sme

Tea N S tern tra ndg

14

Bussstation

nvä Jär

Kulturens Hus

Norra hamnen

17

g asin Mag

m Tim

13

9

Kun

a Hamn, båtturer, och nöje.

4

15

Service center

Service center •

Service center •

Öppet: Mån-fre 10-18, lör: 10-14 (Lördagar stängt 28/6-10/8) www.sportprodukter.se


REPORTAGE

Britta Sundberg och Anny Lundberg har valt att åka på en heldagstur med M/S Kungsholm. För att stå sig hela dagen har de med sig frukt.

Augusto Diaz tar sig en liten tupplur på väg ut till första stoppet, Klubbviken. I bakgrunden syns Magnus ”Sigge” Segerlund som är maskinist på M/S Kungsholm.

Bengt-Åke Arenvall tillsammans med sönerna Frej, 7 år, och Joar, 4 år, har hyrt en stuga på ön Kluntarna. Fiske, stugmys och blåbärsplockning står på semesterschemat.

En dag till havs Luleå har något unikt och något att skryta om. Skärgården. Extra bestämde sig för att åka ut till havs och tog hjälp av en av Luleå kommuns skärgårdsbåtar. Följ med på en heldagstur! LULEÅ SKÄRGÅRD Stackmolnen är få när Extra kliver ombord på M/S Kungsholm en onsdag i juli. Tillsammans med 82 andra skärgårdssugna är det dags för lite båtliv under en heldag. M/S Kungsholm som ägs och körs av familjeföretaget Condor Shipping AB är en av Luleå kommuns turbåtar och trafikeras flitigt under sommaren. Dagens första tur

14 extra Onsdag 5 augusti 2009

lämnar Södra hamn halv tio på morgonen och den sista kommer tillbaka till samma hamn strax efter elva på kvällen. Under denna tisdag hämtar och lämnar M/S Kungsholm passagerare på sex av Luleås mest populära skärgårdsöar. Det första stoppet sker vid Klubbviken och efter det följer stopp på Junkön, Kluntarna, Småskär, Hindersön och sist Brändöskär, innan båten styr tillbaka till Luleå.

Fullproppat på stranden På hemvägen görs ytterligare ett stopp vid Klubbviken där stranden är fullproppad strax efter fyra på eftermiddagen. Många väljer att ta den sena

kvällsbåten tillbaka till fastlandet, andra följer med Extras tur tillbaka till Luleå. – Vi har varit här och badat hela dagen, säger Alexandra Jonsson när hon tagit plats på soldäck. Hon har varit och sommarlatat sig tillsammans med kompisen Amanda Lagerskog och att ta Luleå kommuns skärgårdsbåt fram och tillbaka till Klubbviken ser de som ett perfekt sätt att variera sol- och badställe.

Åker hela vägen runt Några som valt att inte hoppa av eller på utan istället följa med på hela turen runt är Anny Lundberg, 82 år, och

Skärgården visar sig från sin bästa sida när Extra är ute och åker me Britta Sundberg, 84 år. De bor grannar i tuttifruttihusen i Luleå och trivs ypperligt. – Vi brukar säga att vi är trappvänninor. Tuttifruttihusen har Luleås bästa läge. Det går inte att bo bättre. På sommaren är det lätt att ta sig ut med båt och på vintrarna har vi ju isvägarna runt knuten, säger Anny Lundberg som inte är någon flitig skärgårdsbesökare. – Det är helt fantastiskt här ute, säger hon. Det är första gången Anny Lundberg är ute i skärgården i år, något hon inte är ensam om. Augusto Diaz från Spanien som bott i Luleå i 12 år får sin första skärgårdsupplevelse idag. Någonsin.

– Det är underbart fint. Jag åker med båten hela rundturen för att få möjlighet att se så mycket som möjligt, säger han.

e b sä sa so

Saknade bara veden

st ti D p L ra h b

Förutom att ta en heldagstur med M/S Kungsholm, eller hoppa av och på vid badparadiset Klubbviken, finns det även passagerare denna dag som tillbringat tid i östugor och sedan använder turbåten som färdmedel tillbaka till fastlandet. Waltraud Sandqvist och Marie-Louise Burström från Skellefteå har bott två nätter i en stuga på Småskär. Förra året besökte de Kluntarna. – Det har varit jättefint. Det

S a a


ed M/S Kungsholm. Det bjuds på strålande solsken och svag vind.

nda vi saknade var ved till bastun. Den tog nästan slut, äger de samtidigt som de presar sina ansikten i riktning mot olen. – Egentligen är jag rädd för trålningen så jag tar det försikigt. Det tar väldigt bra på sjön. Det är därför jag har en turban på huvudet idag, säger MarieLouise Burström som garantear att det inte är sista gången hon och Waltraud Sandqvist besöker Luleå skärgård. – Vi saknar ju skärgård i Skellefteå så det blir naturligt tt åka till Luleå. Vi kommer tt komma tillbaka.

FOTO: SOPHIE GUNNARSSON

Matias Pakarinen, Stockholm, och Emil Lundberg, Luleå, tar en tur runt hela Luleå skärgård innan de ska möta upp sina vänner på Klubbviken. ”Luleå skärgård är fantastisk”, säger Emil Lundberg.

fakta

M/S Kungsholm

■ Ägs av Condor Shipping AB och trafikeras för Luleå kommuns räkning i skärgården. ■ Sattes i vatten första gången 1990. ■ 189 passagerare får plats. Det finns 85 sittplatser på soldäck och 24 platser på övre V.I.Pavdelningen. ■ Båten är handikappanpassad. ■ Maxfart är 25 knop. ■ Går på tur till Klubbviken, Junkön, Kluntarna, Småskär, Hindersön och Brändöskär mellan den 6 juni och 7 september. ■ För mer info: www.lulea. se/skargard

Kapten Lennart Hennix.

SOPHIE GUNNARSSON sophie.gunnarsson@norrbottensmedia.se

Onsdag 5 augusti 2009

extra 15


SPORT

Nytt upplägg med Nytt kött och blod – och ett helt nytt upplägg. Förra årets tunga start ska undvikas genom 12 tuffa försäsongsmatcher. – Nummer ett är att sätta ribban för vad hårt jobb innebär, det ska alla veta, säger Rönnberg.

Så ska Luleå Hockey undvika förra årets tunga start LULEÅ Förra säsongen blev – trots en mörk inledning – ett långt segertåg för Roger Rönnberg och Luleå Hockey. Inför årets säsong har stora delar av lagets offensiva besättning försvunnit, bland annat poängkungarna Johan Harju och Linus Omark. Om man räknar med Johannes Tornberg, i fjol oftast i J20, så har Luleå Hockey totalt sju nya forwards som ska skolas in i laget. – Det är delvis därför vi har så många träningsmatcher, men inte enbart därför. Vi har lagt om upplägget för försäsongen en aning och då ingår det att spela lite fler matcher, säger Rönnberg.

Låg sist i fjol En av huvudanledningarna till förändringarna är att Rönnberg är kraftigt missnöjd med serieinledningen i fjol. Då låg laget sist i serien på fem poäng efter åtta omgångar. Någonting man inte har för avsikt att upprepa även i år. – Det var inte alls bra, det var väl det och vår tama avslutning på säsongen som var det negativa med förra året. Därför har vi gjort vissa förändringar, för sådär ska det inte behöva bli. I år är det ett nästan nytt lag och det är helt andra förutsättningar, men vi tror att vi kommer hålla högre nivå från start nu, säger Rönnberg.

Röd tråd ska ge seger Laget hade sin första officiella isträning i måndags. Kommande onsdag spelas första träningsmatchen mot Leksand och redan på första träningen började laget ta form. Rönnberg har tillsammans med

fakta

tränarkollegan Roger Kyrö plockat upp en röd tråd som går ut på att bröderna Abbott ska ta plats i en kedja med Mats Lavander. Tränarna kommer följa den röda tråden under träningsmatcherna och se om den leder till någonting bra – annars är man inte främmande för att plocka upp en annan tråd. – Vi vill i alla fall börja så här. Det är ett spår vi har skissat på under säsongen och som vi tror kan vara framgångsrikt. Det är så klart ett test och det kan mycket väl komma att förändras eftersom, något annat kan man ju inte säga så här tidigt på året. Vi har ganska många andra uppslag också, men vi vill börja med att testa det här i alla fall, säger Rönnberg.

Höga förväntningar Förra säsongen fick Rönnberg klubben att utmana seriens fyra giganter – Färjestad, Linköping, Frölunda och HV71 – i toppen av elitserien. Det har, naturligtvis, inneburit att förväntningarna inför kommande säsong är högt ställda. Vilket är ett positivt kvitto, enligt Rönnberg. – Absolut, det är kul att folk ställer krav på oss. Vi gjorde en bra säsong i fjol och det vore konstigt om folk inte hoppades på att vi ska göra det bra även i år. Det känns lite som att vi har återupprättat föreningens ära och förtroende i hockeysverige. Vi har en hög trovärdighet och är respekterade, vi ska vara att räkna med. Det tycker jag enbart kan vara någonting bra. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

Träningsmatcher

Här är Luleås alla träningsmatcher: Augusti 12 Leksand - Luleå HF 14 Mora IK - Luleå HF 15 Salavat Yulaev - Luleå HF 17 IF Björklöven - Luleå HF 19 Luleå HF - MODO Hockey 21 Skellefteå AIK - Luleå HF

16 extra Onsdag 5 augusti 2009

September 2 Luleå HF - Skellefteå AIK 3 Oulun Kärpät - Luleå HF 9 Linköpings HC - Luleå HF 10 AIK - Luleå HF 12 Luleå HF - Brynäs IF 17 Luleå HF - MODO Hockey

Roger Rönnberg om nyförvärven Anders Nilsson, målvakt – Anders är väldigt ung, men han är seriös och målmedveten. Vi tror stenhårt på att han ska kunna utveckla sin talang till att bli en bra elitseriemålvakt. Robin Jonsson, back – Robin är relativt ung men redan väldigt skicklig defensivt. Han är alltid stabil, men vi tror att det finns ett ännu högre tak som Robin kan nå. Det ska vi göra tillsammans i år.

Per Arlbrandt, forward – Han är intensiv, rapp och gillar att gå på mål. Dessutom kommer han troligen bli en bra tillgång i power play. Johan Fransson, back – Vi vet vad ”Frallan” kan ge oss offensivt. Han är bra med pucken och hjälper till att ge oss snabba spelvändningar. I Linköping var han riktigt bra – ett tag var han en av seriens bästa backar i mina ögon.

Johan Fransson.


nya spelare FOTO: SCANPIX

AN K I N KRÖ

Slutsatser efter första passet LULEÅ HOCKEY står på is igen. Första noteringarna när ett hockeylag går på is brukar sällan eller aldrig vara speciellt bra, men å andra sidan blir det ingen sport att tycka om man alltid gör det i efterhand. Sagt och gjort – jag kikade på första träningspasset och försökte dra några egna slutsatser. Här kommer min scouting-rapport: 1. FREDRIK STYRMAN har blivit köttigare – eller skaffat nya axelskydd. Precis som undertecknad har han lagt på sig ett par kilon sedan förra säsongen – men i hans fall ser det bra ut. Ett par extrapannor kan säkert komma till använding i sarghörnen i vinter. Här kan det blomma.

”...å andra sidan blir det ingen sport att tycka om man alltid gör det i efterhand.”

2. CAM OCH CHRIS har redan parats ihop med ”Snygg-Mats” och får finna sig i att ses som ersättare till Linus Omark och Johan Harju. Det är förmodligen en ganska dålig liknelse. Spelmässigt lär det inte se likadant ut, kanske inte heller poängmässigt. Men, trots allt är det primära att vinna matcherna – vilket man kan göra på fler sätt än genom finlir. 3. PÄR ARLBRANDT är liten – men det är Linus Omark också. 4. ROBIN JONSSON ser lite ut som... Per Savilahti-Nagander! I alla fall om man går efter utseendet på ett par meters håll. Spelmässigt såg han dock vassare ut än en allsvensk medelklass-back. 5. DET FINNS två jokrar som betyder oerhört mycket för laget. Kan man få Jonathan Hedström och Johan Fransson att prestera som landslagsmän? 6. NIKLAS OLAUSSON och Thomas Raffl är skickliga spelare med bra ”verktyg”, om man får det att fungera i elitserien. Kan bli allt från utropstecken till frågetecken.

Tränaren Roger Rönnberg har en plan för hur Luleås nyförvärv ska ta laget till toppen. Luleå Hockeys nya forwardduo, Chris och Cam Abbott. Jonathan Hedström, forward – Jonte har så här långt sett ruggigt stark ut. Han har visat ett förbättrat klipp i skäret och alla vet vad han kan göra. Han känns sugen, väldigt sugen. Thomas Raffl, forward – Thomas verkar spännande. Han har storleken och fysiken som krävs, plus att han har ett bra skott. Kan vi få honom att ställa om från den österrikiska hockeyn till elitserieliret så blir han en stor tillgång.

Niklas Olausson, forward – Han är spelskicklig och hittar alltid öppningar i spelet, det visade han tydligt i allsvenskan. Nu gäller det att få honom att kunna göra samma saker även i elitserien. Johannes Tornberg, forward – Redan i fjol visade Tornberg att han kan ta för sig. Han är urtypen för en modern power forward och kommer att bli en väldigt bra elitseriespelare när han tränat upp sig ännu lite mer.

Chris och Cam Abbott, forwards – Det är två killar som hänger ihop, det är ett par som ska vara tillsammans i en enhet. Redan i fjol visade båda klass och åldersmässigt finns det utrymme för ännu större förbättringar. Säkert kommer motståndarna uppvakta dem hårdare i år, men jag tror vi kommer få ut väldigt mycket av dem.

Dags att värma upp säsongskortet på digitalboxen, ligga in soffan och sondera chipsmarknaden. Snart är det nedsläpp i elitserien. Strömmen dog i öltälten, barerna tog inte kort och det var totalt sinnessjuka köbildningar. Revolt till nästa Luleåkalas.

ROBERT ÖSTHOLM 0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

Onsdag 5 augusti 2009 extra

17


Hyra Minigrävare?

Noggrannhet genomsyrar allt det jag gör. Om det så gäller kundmöten, köksinredningar eller annat i min vardag. Precision i skräddarsydda kök med flexibilitet och personlighet kännetecknar mig och HärjedalsKök.

Ring mig så tittar jag förbi!

Ring oss 070-653 26 46 Hyrbolaget i Norr AB Handelsvägen 15A, Luleå

Uthyres Lägenhet 3 rok nyrenoverad centrala Boden

Thomas Strömberg, 076-116 20 11

Ålgatan 8, Luleå • www.harjedalskok.se

&

2,5 trappa ej hiss, hyra 6500:-/ mån. Bilplats 250:-/ mån För info ring 0921-14815 0733-98 02 68

Melderstein Herrgård Konferenser, mat eller aktiviteter Tel. 0924-510 37 www.meldersteinherrgard.se

Stora sjöfallet Upplevelser, konferenser, boende Tel. 0973-400 70 www.storasjofallet.com

Vi söker kvinnlig personal i alla åldrar till heltids och deltidstjänster, även timvikariat. Tjänsterna innefattar dag, kväll, natt och helg. Vi erbjuder bland Sveriges bästa lön som personlig assistent. Vi bedriver Interna utbildningar och även utbildning i hjärtoch lungräddning samt 1 hjälpen.

Maila in din ansökan, eller posta den till oss tom 25/8 -09 Frida@primaassistans.se Prima assistans, väderleden 3B 976 33 Luleå Kolla gärna in vår hemsida också! www.primaassistans.se Kontakta oss om du har några funderingar/frågor Amando, Frida, Sebila 0920-26 77 60

Forest Hotel Möten, Event, Kurs & Utbildning Bokning/Info 070-298 21 33 www.foresthotel.se

”elfritt är som eljest” Campsvanis Fisketurer, turistarrangemang, naturupplevelser, Äventyr Tel. 070-330 55 50 www.campsvanis.se

SÖKES I LULEÅ

Krav: Behörig utbildning eller erfarenhet som personlig assistent. Körkort B och tillgång till egen bil. Rökfri. Vi lägger stor vikt på dina personliga egenskaper. Så skicka in din ansökan med meriter och ett personligt brev som berättar lite om vem du är.

Hotell Camping Sikfors konferens & fritidsby Konferenser och fritid i natursköna Sikfors Tel. 0911-700 77 www.sikforskonferens.se

PERSONLIGA ASSISTENTER

Skellefteå Camping Camping & Stugor Tel. 0910-73 55 00. www.skellefteacamping.se

Hotell Aveny Centralt prisvärt boende Tel. 0920-22 18 20 www.hotellaveny.com

Vi ser framemot din ansökan ! Ha en skön sommar! / vi på Prima

Kvikkjokk Fjällstation STF Boende, restaurang och butik i en storslagen miljö. Tel. 0971-210 22, 070-337 16 83 www.kvikkjokkfjallstation.se

Järnvägshotellet Byske Camping Camping och Stugor vid havet Tel. 0912-612 90 www.byskehavsbad.se

ArcticStar Hotel Hotell och vandrarhem Tel. 0980-203 30 www.arcticstarhotel.com

Järnvägshotellet i Kiruna Hotell Tel. 0980-844 44 www.jarnvagshotellet.com

Mariebergs Viltfarm Hotell, restaurang och stuguthyrning Tel. 0923-270 66 www.viltfarmen.se

efvaattling.com

Kiruna Tre sågar Uthyrning av rum och lägenheter. Ordnar fester, minnesstunder. Tel. 0977-10 300, Korpilombolo www.korpilombolo.se

Hotell Amber Hotell i centrala Luleå Tel. 0920-102 00 www.amber-hotell.se

Logimäklaren i Kiruna Hotell i centrala Kiruna Tel. 0980-666 55 www.hotellcity.se

Företagsguiden hittar du även på nsd.se och kuriren.nu

18 extra Onsdag 5 augusti 2009

Vill du synas här? www.tidningenextra.se


Spara 1000:-

0:- KÖP

börja beta NU! la 7 månad om kostnadsf er ritt

Solhaga Classic 3v Ord 4195:-

Nu

3.195:-

SISTA ! N E S N A CHSDAG, TORSDAG, ON

. FREDAG STÄDAR L Ö R D A G IKEN VI BUT

Luleå Homecenter

Spantgatan 8. Tel 0920-22 16 80

SOMMAR-REA PÅ SPORT CYKLAR, BARNCYKLAR 12-24”, CITY/ CLASSIC CYKLAR

HALVA REAPRISET! PÅ ALLA REAVAROR FYNDST ÄLL

50:- 100:

20% rabatt

Oavsett tidigare pris

-

GÅGATAN BODEN • MÅN-FRE 10-18, LÖR 10-15 TELEFON 0921-171 07 • info@vestmans.nu

Motor & Fritid Luleå Homecenter

Spantgatan 8. Tel 0920-22 16 80

MERCEDESÄGARE!

TMP

Vi importerar och säljer reservdelar av samma kvalitet som används av fordonets tillverkare

Bil & Maskin

Noliapriser gäller även hos oss i Luleå

Laitis Bil och Industri Verktyg, Bilreservdelar och Biltillbehör Hummergatan 4, LULEÅ Tel. 0920-24 73 00 www.laitis.se

TMP Bil & Maskin Allbilverkstad Stureg.14, BODEN Tel. 0921-109 20 www.tmpbil.se

Källgatan 2, LULEÅ Tel. 0920-687 10 www.stjarndelar.se

Husbilar

Nordlunds Motor Husvagnar och Hobby-husbilar. Jörnsv. 56, KUSMARK Tel. 0910-72 40 00 www.nordlundsmotor.se

Karosseri El & Diesel

Demovagnsutförsäljning Cabby 650F2B -09 Extra bäddskåp + Tv-hylla Ord. 352.300:-

Nu:

Karosseri El & Diesel Allt till din bil, även bilglas. Vi samarbetar med Autoexperten. Lappviksvägen 2, RÅNEÅ Tel. 0924-551 77

299.500:292.500:-

Nu: Dessa priser gäller vid rent köp. Vid inbyte kontakta oss. Service av alla märken

Lindström Bil i Boden Bilar, bildelar, tillbehör Björkelundsvägen 1, BODEN Tel. 0921-130 40, 070-548 46 99 www.lindstrombil.se

FRITID

Öppet Mån-tor 08-17, Fredag 08-16 • Lördag finns vi på Nolia Umeå Besiktningsvägen 2, Storheden, Luleå Tel. 0920-25 49 40 • www.larssonsslap.se • larssonsslap@telia.com

Lohinivas Auto Lohinivas Auto Reservdelar, Däck, Verkstad, Fälgar Stormyrvägen 4, LULEÅ Tel. 0920-699 09, 607 78 www.lohinivasauto.se

Cabby 650F3 -09 UK-style spis Ord. 348.900:-

Norrkust Marina Fullservicevarv i Båtskärsnäs Tel. 0923-67 02 72 Verkstad & Butik i Luleå Tel. 0920-675 20 www.norrkustmarina.se

Bläster & Lack i Luleå Betongvägen 34, LULEÅ Tel. 070-349 15 18, 0920-25 00 08

TPC MC-Service Reparerar och servar de flesta märken. Tel. 070-666 77 08. Seletvägen 83, LULEÅ

Bothnia Fritid Vi säljer, hyr ut och servar husvagnar/ husbilar och bilar. Gjutvägen 7, BODEN Tel. 0921-180 50 www.bothniafritid.se

Dinitrolcenter Bilrostskydd Kantgatan 2, LULEÅ Tel. 0920-22 48 00 070-608 82 62 www.dinitrolcenter.se

FYRKANTENS BILDEMONTERING Fyrkantens Bildemontering Bildemontering, beg. reservdelar, reparation Gårdsvägen 18, LULEÅ Tel. 0920-154 04, 0920-155 04 www.fyrkantensbildemontering.com

Vill du synas här? Ring Susanna Enberg, tel. 0921-20 13 12

AN FRÅG Äter du kräftor?

Peter Lantz, 43, behand-

lingsassistent, Bodsvedjan: – Ja. Först ska de tjuvfiskas. Sedan kokar man dem i porter och dill. Avnjutes med ljummen Skåne i goda vänners lag.

Malin Wikström, 28, fotograf, Sävast: – Nej. Jag har provat två gånger tidigare men det var ingen höjdare.

Urban Jansson, 38, drifttekniker, Trångfors: – Ja, med traditionella kräfthattar och pilsner.

Emelie Rosenberg, 20, vårdbiträde, Nedre stadsdelen: – Ja. Jag åker hem till mamma och äter dem med majonnäs, vitlöksbröd och en kall öl.

Fredrik Wikström, 29, vårdbiträde, Unbyn: – Nej. Jag orkar inte skala dem.

Onsdag 5 augusti 2009 extra

19


ANSLAGSTAVLAN Kom tillbaka, Deutgen! Boden har sitt Björknäs, Kalix och Piteå har sitt Folkets hus – men i tråkiga staden Luleå finns ingen dans för vuxna, fastän man har ett Kulturens hus av jätteformat. Har man glömt att sällskapsdans är en del av kulturen även för Luleåbor? Låt Thomas Deutgen komma in i spelet igen och glöm hans skulder i sammanhanget. Bara på så sätt får vi igång nöjeslivet i stan igen.

▲ Thomas Deutgen, dansbandsexpert och numera Karlshamnsbo.

▲ Ont i nacken.

VECKANS

MUMINTROLLET

Just nu pågår en otroligt tung period i mitt liv där dagar och nätter präglas av svår smärta i nacken och ländryggen. In och ut på akutmottagningen och smärtstillande mediciner. Min sambo Håkan Thomas har offrat hela sin semester för att vara till hands för mig, dag som natt. Jag är så tacksam att ha denna snälla man till sambo. Så tack älskade Håkke!

Hur bra är vaccinet? Angående artikeln om svininfluensa i Extra 22/7. Jag saknar analys av myntets baksida: Vaccinet är tillverkat i panik eller i vart fall i väldigt hög hastighet. Vad får det för konsekvenser på kvalitén? Hur är det tänkt att vaccinet skall fungera? Det har framförts att biverkningar är okända och att bara varannan

skyddas av vaccinet. Betalas vaccinet först med skattemedel och sen av den egna plånboken? Varför erbjuder sig inte den delvis skattebefriade och bidragsunderstödda företagsamheten och industrin att gå in och betala för sina anställda?

MADDE STRÖM

BO WENNSTRÖM

▲ Butikerna i Boden måste bli bättre på att hålla öppet under turistsäsongen, skriver Curt Strömgren.

...till Per Sundberg, PGS Konsult AB, som gett oss tröjor till vårt fotbollslag.

FOTO: SCANPIX

Fult efter ”gräsklippsmarodörer” Angående insändaren om ”överdriven gräsklippning” i förra veckans Extra så skulle jag vilja göra följande tillägg: Istället för att klippa gräset så ofta borde de som jobbar med detta plocka skräp från gräsmattor, vägrenar och andra platser innan man klipper. Nu verkar det som om det är policy att finfördela alumi-

SKRIV TILL

Onödigt att stänga tidigt

niumburkar, plastpåsar med mera istället för att plocka upp det. Kanske är det en ny strategi vad gäller skräphanteringen i kommunerna. Men ett är då säkert. Inte blir det vackert där dessa ”gräsklippsmarodörer” far fram. KONSTIG PRIORITERING ELLER FEL AV MIG?

”Anslagstavlan”, Extra, 971 83 Luleå. E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se

Skriv gärna kortfattat. Vi förbehåller oss rätten att korta och redigera texter. Insänt material returneras ej. Bifoga namn, adress och telefonnummer även om du skriver under signatur. Anonyma inlägg publiceras ej.

VÄDRET

I DAG

I KVÄLL

■ O-ringen till Boden är jättebra. Men då krävs det också bättring från näringen, från alla butiker i stan, frånsett matbutikerna. Det gnälls från servicenäringen att vi Bodensare inte är köptrogna, men vad ska man göra när butiker

SOLIGA SÖDERN

VECKANS ...till en sportbar i Boden som jag länge sett fram emot att äta på, och när man äntligen får chansen inser man att dom inte kan skilja på vuxen och barnportioner av samma rätt. När detta missöde, trots en prisskillnad på 140 kr, påtalas blir man behandlad som luft. Förstår ni vad detta beteende gör för er? Fy skäms!

stänger redan 17:00 under den tid på året då man ska och kan tjäna pengar? Vintern utan turister, då kan man stänga lite tidigare, men inte under juni, juli och augusti när ni ska skära ”guld”! Skäms! CURT ”CURTAN” STRÖMGREN

VÄDRET I VECKAN

MATTIAS

VÄDERKRÖNIKA Hur vanligt är det med åska?

Boden

+24

+25º

Boden

+20

Luleå

TORSDAG

6/8

+18 TOR

SVERIGE I DAG

8/8

LÖRDAG

LÖR

+30 +20

3 2 3

+10 +5

6

4

Ned kl. 21.35

Samarbetar med arkitekt för konstruktion och bygglov Niklas Russberg 0920-130 30 www.byggratt-norrland.se

5

5

-5

9/8

• Nybyggnation • Om- och tillbyggnad • Fasadarbeten • Fönster- och dörrbyten Annons • Nytt kök · Kakel

2

1

SÖNDAG

DAGENS METEOROLOG:

1

±0

+25º

SOLEN Upp kl. 03.39

FRE

7/8

Luleå

2-5 m/s

+15

FREDAG

+25º

+24

+25

+25º

6

-10

4

EUROPASTÄDER

TURISTORTER

VÄRLDSTÄDER

Amsterdam

+27 º

Antalya

+34 º

Delhi

+37 º

Berlin

+26 º

Cypern

+37 º

Hong Kong

+30 º

+23 º

Kreta

+28 º

Los Angeles +20 º

Köpenhamn +22 º

Las Palmas

+24 º

Mexico City

+21 º

London

+23 º

Madeira

+24 º

New York

+28 º

Madrid

+34 º

Malaga

+31 º

Peking

+29 º

Oslo

+21 º

Mallorca

+27 º

Rio de Janeiro +28 º

Paris

+28 º

Phuket

+29 º

Sydney

+18 º

Rom

+28 º

Rhodos

+33 º

Tokyo

+26 º

7

-15

7

-20

8

8

9 9

11 10

12

20 extra Onsdag 5 augusti 2009

10 11 12

Helsingfors

I det lågtrycksbetonade väder vi haft den senaste tiden är det inte alltför ovanligt med åska. Den hör i allra högsta grad sommaren till, tyvärr skulle många säga. Åskan är bland de mest kraftfulla fenomen som finns i atmosfären. Den väcker fascination men många är också åskrädda och det finns goda skäl till det. Kort sagt: det kan vara vackert att titta på men helst på avstånd. Lyckligtvis lever vi i en förhållandevis åskfattig region av världen. Den största åskfrekvensen på jorden är det vid ekvatorn, där det kan åska upp till ca 200 dagar om året. Sedan avtar frekvensen snabbt när man kommer längre norrut och söderut. I polarregionerna är åska är minst förekommande, om alls. Därtill får man lägga andra variationer. Åska över hav är mindre vanligt, liksom även i torra områden som Sahara. I Sverige hör man av åskan mellan 5 och 25 dagar om året och det är då i regel under sommarhalvåret. Minst är frekvensen i fjälltrakterna och längs ost- och sydkusten. Störst är den i den västra delen av Götaland och Svealand, främst i de områden där det också förekommer mycket regn. Södra Halland ligger i topp med god marginal. Till den åskrädde så kan man sammanfattningsvis säga att det generellt sett är ett gott val att bo vid exempelvis Östersjökusten, eller varför inte välja Norrland.

EVA STRANDBERG SMHI:s väderredaktion


17

21 Nederluleå kyrka, Gammelstad

SOMMARÖPPET

15

Sommar Bistro

Sommarkvällsmusik juni-augusti.

Dagens lunch och ala cartemeny från 29/6-16/8 Besök även vår delikatessbutik

Norrbottens bästa restaurang 2009* har kompletterats med en bistro där vi erbjuder en enklare sommarmeny.

Sockenstugan Kyrkans sommarcafé 1 juli-16 augusti: tisdag-torsdag 10-15; alla söndagar i juli ca 12-16. Musikcafé med Sommarkyrkan tre onsdagar: 8 juli, 15 juli och 22 juli kl 20-21. Sockenstugan ligger strax söder om kyrkan. Läs mer på www.svenskakyrkan.se/lulea (klicka på Nederluleå församling)

ÖPPET ALLA DAGAR Mån-lör 11-01 (köket stänger 22) Sön 12-21 (köket stänger 19)

*

0920-25 70 17 | www.restaurangkaptensgarden.se en.s n.se se En del av världsarvet Gammelstad

MÖT SOMMAREN I GAMMELSTADS KYRKSTAD.

MAT, FIKA, SHOPPING, KONST, KULTURHISTORIA OCH VÄRLDSARVSUTSTÄLLNING - EN GENUIN UPPLEVELSE FÖR DIG OCH DIN FAMILJ.

13

6

22 25

13

LoPPIS VÄLKOMNA!

på Kulturgården Gammelstad

Varje lördag!!! 10-16

11

100:-/plats. Bordshyra 50:Ingen föranmälan

5

www.kulturgarden.se, 0920-650 00 Lulevägen 10, 954 33 Gammelstad

11

Guidade visningar i världsarvet Utställning & bildspel Turistinformation Souvenirer

21

KAFE´ FÄGNAN

Tfn: 0920-45 70 10 www.lulea.se/gammelstad

Antikt & Begagnat

25

hänvisar till samma karta med mer information om annosören på: www.lulea.se/gammelstad

5-9/8, kl 12-15 aktiviteter i torpet Den indelte soldatens hustru, kl.14

22

Ett helt hus fyllt med nostalgi!

15

PS: Siffran i annonserna

Märkesåret 1809

Hägnans friluftsmuseum Tel 0920-45 48 69 Mobil 070-624 79 80 www.kafefagnan.se

5

16

historiskt spel om kvinnans situation under finska kriget.

Hembakat fikabröd – goda smörgåsar – sallader och sommarrätter. Välkommen!

17

VISITOR CENTRE Öppet dagligen 9-18

6

Nu har Kafé Fägnan öppet alla dagar under sommaren mellan 10.00-17.00

Kyrkbyn - Häradsvägen 14

16

Genomförs med stöd av Norrbottens Läns Landsting.

Mitt i Världsarvet

Från den 10 augusti är museigårdarna öppna endast för bokade grupper. Kafe Fägnan öpppet alla dagar tom 30/8

Uteservering • Husmanskost 95:Norrbottnisk meny • A`la carte • Öl- och kaffestuga Ett levande museum - närmast ett världsarv Gammelstad 0920-45 46 22 • www.lulea.se/hagnan

0920-25 42 90 • Lulevägen 2, Gammelstad • Fullständiga rättigheter


LULEÅKALASET

– Det bästa är vädret, det är helt fantastiskt, säger Christina Svanberg som passade på att äta suovaskebab tillsammans med maken Börje Svanberg.

Sköna toner erbjöds kalasbesökarna på Storgatan under fredagen.

När årets Kalastalang skulle koras fylldes stadsparken med unga som gamla. Det stora antalet solglasögon vittnar om vackert väder!

Karuseller och bollkastning lockade mycket folk till Södra hamn.

Kalaskul helg för alla åldrar Den gångna helgen gick i festligheternas tecken. Luleå visade sig från sin bästa sida och kalaset erbjöd allt från konserter och dans till tivoli och allsång. Ung som gammal, alla såg ut att trivas. Extra gjorde ett nedslag i vimlet och hittade idel nöjda Luleåkalasbesökare. Allsång är populärt, väldigt populärt. Och Seniorkalaset blev därmed en succé! Jonas Björnström fick fart på publiken.

TEXT OCH FOTO: LINDA ALFREDSSON

En av årets nyheter, Seniorkalaset, fick folk att gå man och kvinna ur huse. Det var fullt i stadsparken när showen drog i gång.

Eva Hagström Eriksson sålde sina egenhändigt skapande ihopfällbara mygghattar på Luleåkalasets loppis i Södra hamn.

22 extra Onsdag 5 augusti 2009

Nelly Sandberg svalkar sig med läsk samtidigt som hon lyssnar på Kalastalang. Det gäller att hålla vätskebalansen i schack när solen gassar.

Ebba-Li Lachmann hoppade friskt på tivolit. – Det var kul och pirrade inte i magen, säger en nöjd våghals.

Victoria och Patrik Vikman vilar benen i gröngräset tillsammans med hunden Sigge.

Moa Sjöberg rockar loss i Tusen och en natt under Kalastalang i stadsparken.


SOMMARKRYSSET

Här hittar du den rätta lösningen från förra veckans kryss.

Onsdag 5 augusti 2009 extra

23


Vassklippningsaggregat uthyres komplett med båt, motor och släpvagn.

PÅ SPRÅNG

Snygga till din vattenspegel vid din sommarstuga, båtplats, badplats eller brygga. Fast pris båt, motor, klippare och släpvagn 1300:-/dygn Fast pris båt, motor, klippare, släpvagn och personal 2500:-/8 timmar

Simon Telnr: 070-316 21 12

Krypgrundavfuktning utföres till marknadens lägsta pris. Komplett installation av Munters testvinnare HomeDry. Ring för kontroll och offert av din grund.

Bichon Molly gav Ludvig och Jonathan Grenholm fullt upp efter fikat.

Simon Telnr: 070-316 21 12

Bullar i jätteformat

LÖRDAG 8 AUGUSTI

Efter Kolarens var vi självklart tvungna att testa Bodens motsvarighet. Och Rävasten svarar nog upp mot alla förväntningar man kan ha på ett sommarcafé. En omgivning i klass med PetersonBergers hage, byggnader som luktar 1700-tal på mils avstånd, personal som inser att kunderna är allt man har och sist men kanske viktigast bullar att dö för. – Vi åker hit för bullarna, får jag

höra tillsammans med en himlande blick. Det handlar inte bara om smak utan också om format. Man är inte bortskämd med kanelbullar som tar upp hela tallriken men Rävasten levererar. Jag förstår att Lena Nordqvist, med tillnamnet Jokelainen, har svårt att lämna köket. – Vi hade inte den bästa starten i år. En vattenskada, men knöktjockt efter det, säger hon under den korta

pratstunden mitt i bullbaket. Lena och Martti har drivit caféet sedan 2004 och har sin bästa sommar hittills. Och glöm inte att varenda vägkorsning har ett sommarfik värt en paus vid den här tiden på året. MARTIN THELENIUS 070-574 69 14 martin.thelenius@ expressum.se

hantverk, sylt, grönsaker, bakverk, loppis,

cirkusverkstad, ponnyridning mm

mc, veteranbilar, konst

kafé, varmkorv,

hamburgare, halstrad strömming & mjukkaka

kl: 21-01

Henrik, Oliver, Linda och Elias Selström kom liksom vännerna…

…Karin Nilsson, Henrik Mattsson, Tilde, Henrik och Oliver från Hamptjärnmoran.

Inte bara bullar. Isabelle Stenlund köper nyplockade jordgubbar.

HÖGT! Martti och Lena fick en tung start på säsongen – men nu går det desto bättre.

24 extra Onsdag 5 augusti 2009

Oskar, Gabriella, Selma…

…och pappa Ingemar hade en bra dag på Rävasten.


Cheerleading Nu har vi sommarlov, men vi startar i augusti igen. Välkommen med din intresseanmälan!

RESTAURANG NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

Helgerbjudande! • Gravad Lax • Coer de Filé Provencale

HÖGT!

Oxfilé på rådstekt potatisbädd m vitlökssmör

• Friterad Ananas www.lcdteam.net • lcdteam@hotmail.com • 070 - 379 43 50

OBS! Nya exklusiva rätter!

Lördag den 15/8 i Mårdsel/Mårdudden (byn där asfalten slutar). Åk efter Sveriges vackraste MC-väg? Följ vägen norrut längs Råneälvdal från Råneå eller Gunnarsbyn via Valvträsk. Lördag 15/8 mellan 12 och 18 serveras kaffe, mackor, bullar, grillade hamburgare och varmkorv.

Verksamheten sker i samarbete med

139:Dagens lunch 75:-

m fläskfilé, grönsallad & tzatziki

FIKA!

Var: Skidstadion Kronan, Luleå Klasser: Valp1 4-7 mån • Valp2 7-12 mån Unghund 12-24 mån • Öppen fr 24 Mån • Veteran fr 8 år Anmälningsavgifter: Alla klasser 150 Kr Barn med Hund tom 13 år 75 kr Betalning till SSRK Luleåsektionens plusgiro: 482 09 59-7 Domare: Gunnar Norlin Vid mycket anmälningar kommer vi att ta in en till domare. PM läggs ut på hemsidan när anm.tid gått ut. I anmälan anger du: ras, hundens reg. nr & namn, födelsedatum, uppfödare och ägare. Ange gärna telefonnummer. Sista anmälningsdag: 6 september Anmälan skickas till: Via mail: linda.p@dof.se Info/Frågor: Lina 070-264 55 83

259:-

• Grillspett Souvlaki

MC-åkare

Inofficiell utställning i Luleå den 27 september

m gräddglass & apelsinmarmelad

Arr. Mårdsel Hembygdsförening Obs! Vid ihållande regn = inställt. Vandrarhem samt camping finns. finns. Vid behov av information. 0925-310 16

v.32 Torsdag: Kycklingfilé m grönpepparsås & stekt potatis Fredag: Filé Oscar; Fläskfilé m bearnaisesås & pommes frites v.33 Måndag: Filé Grand; Fläskfilé m Grand Marniersås & potatisgratäng Tisdag: Biffstek m persiljesmör, stekt lök & klyftpotatis Onsdag: Entrecote m grönpepparsås & stekt potatis

LIVEMUSIK TOMAS & KENT FREDAG & LÖRDAG: FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

Välkommen!

Mån-tis 11-24, ons-tor 11-01, fre 11-03, lör 12-03, sön 12-24

BÄST PÅ HÄST! • Nybörjarridning för barn och vuxna • Ridgrupper på olika nivåer på ponny och häst • Specialgrupper i dressyr och hoppning • Klubbtävling varje månad • Helgkurser på ridskolehäst Luleå Ridklubb är enda kvalitetsmärkta ridskolan av SVRF i Luleå! Välkomna till en härlig anläggning med två ridhus, välutbildade hästar och instruktörer. För mer info se www.lulearidklubb.com eller maila oss namn och nr så ringer vi upp och berättar mer. Instruktorer.lrk@telia.com

Vuxenkonfirmation En vandring i kristen tro som börjar med ett första möte söndag 9 augusti kl 12.30 i Nederluleå kyrka, Gammelstad. Kom gärna till gudstjänsten som börjar kl 11.00. Sedan möts vi ytterligare sju gånger. Vill du få mer information? Kontakta Gertrud Malmberg, präst, tel. 070-190 16 51 e-post: gertrud.malmberg@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/lulea Illustration: Susanne Engman/IKON

Örnäsdagen

Njut av de vackra sensommarkvällarna

Lördag 22 Augusti Kl 11 - 15 Örnäsets centrum

Tillbringa en trevlig kväll på Skärgårdens Drottning, M/S Laponia Räkfrossa med underhållning flera gånger i veckan, september ut. De närmaste 2 veckorna: to 6/8, fr 7/8 ti 11/8, on 12/8 to 13/8, fr 14/8 Alltid lika trevligt!

Boka plats till stora loppisen!

Laponia går givetvis att chartra för olika arrangemang. Totalt 120 platser och restaurang med fullständiga rättigheter. Bokning tel 0920-120 84 och via vår hemsida: www.laponia.se

Endast 100:Tel:0920-22 24 41 (IFK Luleås kansli)

Läs mer på vår hemsida www.laponia.se Bokning 0920-120 84 eller via vår hemsida www.laponia.se

Ta chansen o sälj dina gamla saker på Familjedagen!

www.laponia.se

Uteservering med havsutsikt

Örnäsets Områdesgrupp

Öppet alla dagar Nyhet!

Direkt från Grillen! Vår grillkock grillar hela sommaren på vår uteservering. Beställ valfri grill bit-kött-fisk eller vilt

www.hundhuset.org

LUNCHBUFFÉ Alla vardagar kl. 11-14 SHOPPINGBUFFÉ Lördagar kl. 12-15 SÖDRA HAMN BUFFÉN Fre-sön från kl. 17.00

Öppet: Mån-tor 11-22 Fre 11-23 Lör 12-23 Sön 12-21. Småbåtsgatan 2, Tel 880 10.

Sommarens bästa inoffare! 15 augusti Skidstadion Kronan, Luleå Anmälan gör ni på hundhuset.anmalning@ gmail.com Kom ihåg att ange, ras, reg nr, kön, och ägares namn och telenr. Kostnad 150 kr per hund. Betalning till vårt bankgiro 5634-4054 senast den 9/8 Hjärtligt välkomna! Mer info på www.hundhuset.org

Onsdag 5 augusti 2009 extra

25


SATURDAY NIGHT FEVER Karaoke afton

Tag chansen att vinna upp till 25.000 kronor en gång varje timme genom att spela bingo i våra nya lokaler. Vi har naturligtvis även andra fina penningpriser. När du/ni spelar bingo hos oss går hela överskottet till ungdoms-idrotten i Luleå kommun.

Lördag 8 augusti 20:00-01:00

LULEÅ VARIANTBINGO Skeppsbrogatan 48 ÖPPETTIDER: Vardagar 10.00 - 22.00 Lördagar 10.00 - 18.00 Söndagar 12.00 - 20.00

kl. 21.30-01.00 • Fri entré • Sång och Dans

www.restaurangtoscana.se Boka bord på tel: 0920-170 99 • Adress: Ringgatan 26, Luleå

SÄSONGSAVSLUTNING! L L Ä V K T FES SOMMARENS SISTA

1999-2009 Western Farm firar 10-årsjubileum!

8/8 med E-Type

• Utökat festivalområde NYHET! • Öltält NYHET! • Dubbelt så många barer NYHET! • Disco i nya Crystal Palace NYHET! • Husbandet The Wild Bunch • Bullriding • Partybandet The Pieces

BUSSAR TILL WESTERN FARM FRÅN BODEN, LULEÅ, PITEÅ OCH ÄLVSBYN WELLS FARGO - Festkvällsbussar 8/8 21.00 21.05 21.10 21.15 21.17 21.20 21.30

21.00 21.02 21.10 21.25 21.30 21.35 21.40 21.45 21.47 21.50 22.00

22.00 22.05 22.10 22.15 22.17 22.20 22.30

Luleå Busstation Kulturens hus Gammelstad, väg 97 Sävastnäs OK, Svängleden Kryddvägen Flottiljv - Svedjev Gruvberget Torpgärdan Resecentrum WESTERN FARM

02.00 01.55 01.50 01.45

02.40 02.35 02.30 02.25 02.20 02.15 02.10

02.50 02.45 02.40 02.25 02.10

02.40 02.35 02.30 02.25 02.20 02.15 02.10

03.55 03.45 03.00 02.40 02.10

Entre: 150 kr Middag, show och festkväll: 295 kr, 077-170 70 70 Middag, show och logi: 845 kr Logipaket bokas via Western Farm 0921-151 00

Åldersgräns 18 år! Tips: Köp din biljett i förväg via Ticnet och slipp stå i kö: 077-170 70 70

PONY EXPRESSEN - Festkvällsbussar 8/8 21.00 21.05 21.10 21.12 21.15 21.20 21.30

20.00 20.10 20.55 21.15 21.35 21.40 21.42 21.45 21.50 22.00

22.00 22.05 22.10 22.12 22.15 22.20 22.30

Piteå busstation Öjebyn, G.a E4:an Älvsbyn, busstation Brännberg, G:a Affären Vittjärvsskolan Trångfors Heden Hamptjärnmoran Hedenbroleden Medborgarplatsen 01.55 WESTERN FARM 01.45

Busspris inom Boden: Gratis bussar till Western Farm! Hemresa 40kr Busspris Luleå, Piteå, Öjebyn & Älvsbyn: 50kr t.o.r (betalas vid hemresa)

26 extra Onsdag 5 augusti 2009

Buddbyvägen 6, 961 42 BODEN Tel. 0921-151 00 • info@westernfarm.se


TV I VECKAN O N S DAG 5/8

TO R S DAG 6/8

F R E DAG 7/8

LÖ R DAG 8/8

S Ö N DAG 9/8

M Å N DAG 10/8

T I S DAG 11/8

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Stora Dimun på Färöarna (R) 12.35 Kräfträtt gourmet (R) 14.35 Film: 4.50 från Paddington 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Hedebyborna (R) 17.50 Skepnaderna anfaller 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 AnneMat 18.45 100 procent bonde 19.15 Så såg vi sommaren då (R) 19.30 Rapport 19.50 Regionala nyheter 20.00 Hatten av 20.55 Anslagstavlan 21.00 Hunter 22.00 Mördare okänd 23.40 Himmelblå (R) 0.25–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Guld och gröna skogar (R) 12.35 AnneMat (R) 13.05 Flyttlasset går (R) 15.00 Med pukor och trumpeter (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Merete Mazzarella i fyra akter 17.55 Blomsterspråk (R) 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Tandfe tur och retur 18.45 Hemliga svenska rum (R) 19.00 Berulfsens pengabinge 19.30 Rapport 19.50 Regionala nyheter 20.00 Packat & klart sommar 20.30 Öringfiske jorden runt 21.00 Mouras mysterier 22.00 Friidrottskväll 22.30 Bye bye c’est fini 22.45 Kriminaljouren (R) 23.30 La Paloma (R) 0.25–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Friidrottskväll (R) 12.35 AnneMat (R) 13.05 100 procent bonde (R) 15.20 1800-talet ut-och-in 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Packat & klart sommar (R) 17.25 Öringfiske jorden runt (R) 17.55 Anslagstavlan 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Strömsö 18.55 Guld och gröna skogar 19.25 På islandshäst i Sylarna (R) 19.30 Rapport 19.50 Regionala nyheter 20.00 Pistvakt (R) 20.30 Sjukan (R) 21.00 Film: Vägen ut 22.45 Stressad, rädd och förbannad (R) 23.15 Film: The door in the floor 1.05–9.05 Sändningar från SVT24

10.00 Packat & klart sommar (R) 10.30 Berulfsens pengabinge (R) 11.00 Adress London: Jessica Forsman (R) 11.30 La Paloma (R) 12.25 Kräfträtt gourmet (R) 14.55 Strömsö (R) 15.35 AnneMat (R) 16.05 Lillhärjådalen 1:1 (R) 16.50 Allsång på Skansen (R) 17.50 Helgmålsringning 17.55 Blomsterspråk 18.00 Rapport 18.15 Disneydags 19.00 Bobster 19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Minnenas television 21.05 Kriminaljouren. Tysk kriminalserie från 2008. 21.50 Tommy Emmanuel: Center Stage (R). Konsert från 2008. 22.50 Pistvakt (R). Svensk komediserie från 2000. 23.20 Sjukan (R). Svensk komediserie från 1995. 23.50 Film: Tid till förändring 1.25–9.05 Sändningar från SVT24

10.00 Sommarandakt från Tavelsjö 10.30 100 procent bonde (R) 11.00 Med pukor och trumpeter (R) 15.10 Guld och gröna skogar (R) 15.40 AnneMat (R) 16.10 Lillhärjådalen 1:1 (R) 17.00 Mouras mysterier (R) 18.00 Rapport 18.15 Hedebyborna. Svensk dramaserie från 1982. 19.15 En dag i Sverige 19.30 Rapport 19.50 På Stockholms slott. 20.00 Solens mat (R). Matreseserie från 2009. 20.30 Sportspegeln 21.00 Being human. Brittisk dramaserie från 2009. 22.00 I en klass för sig UR. 22.30 Språkresan (R) UR. Reportageserie. 23.00 Öringfiske jorden runt (R). Svensk naturdokumentär. 23.30 Hunter (R) 0.30 Packat & klart sommar (R) 1.00–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.05 Sport 6.28 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Sportspegeln (R) 14.25 Film: Bröllopet på Solö 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Flyttlasset går 17.25 Norsk attraktion (R) 17.55 Blomsterspråk (R) 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 Kommer du ihåg Frank? 19.15 Min farbror Paco 19.30 Rapport 19.50 Regionala nyheter 20.00 Himmelblå 20.45 Handläggare P327JUM (R) 21.00 Upp till kamp (R) 22.30 Allsång på Skansen (R) 23.30 Being human (R) 0.30–6.00 Sändningar från SVT24

6.00 Rapport 6.07 Regionalt 6.28 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Merete Mazzarella i fyra akter (R) 13.40 Film: Brott i sol 15.05 Affären (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Pistvakt (R) 17.25 Sjukan (R) 17.55 Anslagstavlan 18.00 Rapport 18.10 Regionala nyheter 18.15 AnneMat 18.45 Så såg vi sommaren då 19.00 Cirkusliv 19.30 Rapport 19.50 Regionala nyheter 20.00 Vem tror du att du är? 21.00 Foyle’s war 22.35 Norsk attraktion 23.05 Upp till kamp (R) 0.35 1800-talet ut-och-in (R) 1.15–6.00 Sändningar från SVT24

17.15 Cityfolk (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Robosapiens(R) 18.55 Oddasat 19.00 Ordförande Persson (R) 20.00 Antikmagasinet (R) 20.30 Kobra intervju 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Sugar rush 21.55 Den röda skon (R) 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Från jorden till månen 0.25–1.20 Carnivale (R) 6.30 Dagsändningar 9.40 Rachael Ray 10.30 Våra bästa år 11.25 Sjukhuset 12.20 Top design (R) 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home makeover 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 2 17.00 Top design 18.00 Bones 19.00 How I met your mother 19.30 2 1/2 män 20.00 Extreme home makeover 21.00 Lyxfällan 22.00 Sex education 23.05 Navy CIS 0.00 2 1/2 män (R) 0.25 How I met your mother (R) 0.50 Spin City 1.15 Prison break (R) 2.10 Drew Carey 2.30 Film: Mission to Mars 4.15–5.00 Over there 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield 11.55 Antikdeckarna 13.00 Direkt: Trav: Dagens rätt 14.45 RFDS 15.45 500-kilospappan (R) 16.45 American idol 18.15 Lotto, Joker och Drömvinsten 18.20 Keno 18.25 American idol, forts 18.45 Väderkanalen 19.00 Nyheterna 19.10 Ekonominyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Lokalt väder 19.25 Vädret 19.30 Walking with dinosaurs 20.00 Miss Marples sista fall (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Direkt: Vinnare: V64 23.10 Generande sjukdomar (R) 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 Mordkommissionen (R) 1.50 Arkiv X 2.35 Advokaterna (R) 3.20 Ett jobb för en riktig karl (R) 4.05 Survivor 4.50–5.50 Noshörningar med Nigel Marven (R) 6.00 Dagsändningar 11.00 Wildfire 11.50 Sjunde himlen 12.45 Ellen DeGeneres show 13.35 Tori & Dean: Inn Love (R) 14.05 Living Lohan 14.35 Gordon’s kitchen nightmares (R) 15.35 Pageant place 16.05 Dirty sexy money 17.00 Unga mödrar 17.30 Tori & Dean: Inn Love 18.00 AFV 18.30 Hemma hos Jamie 19.00 Gordon’s kitchen nightmares 20.00 Trinny & Susannah: Stilakuten 21.00 The Bachelorette 21.55 So you think you can dance 22.55 Seinfeld 23.55 CSI 0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 MacGyver 2.50 Baby mind-reader 3.50 Brainiac

16.10 Världens största kinarestaurang (R) 16.40 Den nya Cinna (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Smarta djur (R) 18.45 Så såg vi sommaren då (R) 18.55 Oddasat 19.00 Kamrat Sverige 19.30 Leslie (R) 20.00 Mike Myers möter Deepak Chopra (R) 20.45 Kortfilm: Min kroatiska näsa (R) 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Kvarteret Skatan (R) 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30–1.45 Film: Apocalypse now redux 6.30 Dagsändningar 14.10 Extreme home makeover 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 2 17.00 Project runway 18.00 Bones 19.00 Kvällsmat 19.30 2 1/2 män 20.00 Du är vad du äter 21.00 Design: Simon & Tomas 22.00 Grannfejden 23.00 Navy CIS 23.55 2 1/2 män (R) 0.25 How I met your mother 0.55 Spin City 1.20 Law and order 2.10 Drew Carey 2.35 Film: Kär i karriären 4.05–5.00 Over there 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield 11.55 Antikdeckarna 13.00 Direkt: Trav: Dagens rätt 14.35 Min hund styr mitt liv (R) 15.00 Film: Napoleon Dynamite 16.45 American idol 18.20 Keno 18.25 American idol, forts 18.45 Väderkanalen 19.00 Nyheterna 19.10 Ekonominyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Lokalt väder 19.25 Vädret 19.30 Walking with dinosaurs 20.00 Sommar med Ernst 21.00 Oskyldigt dömd (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 24 23.40 Jordan, rättsläkare (R) 0.35 Mordkommissionen (R) 2.00 Arkiv X 2.45 Advokaterna (R) 3.30 Ett jobb för en riktig karl (R) 4.15–5.50 Survivor 6.00 Dagsändningar 14.05 Living Lohan 14.35 Gordon’s kitchen nightmares (R) 15.35 Expedition lortgris 16.05 Dirty sexy money 17.00 Unga mödrar 17.30 Tori & Dean: Inn Love 18.00 AFV 18.30 Hemma hos Jamie 19.00 Gordon’s kitchen nightmares 20.00 Unga mödrar 21.00 CSI Miami 21.55 Fringe 23.00 Seinfeld 0.00 CSI 0.55 Jimmy Kimmel live 1.50 MacGyver 2.50 Fringe (R) 3.55 Brainiac

15.15 Dom kallar oss artister (R) 15.45 Från jorden till månen (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Darwins laddade idé (R) 18.50 Svart på vitt (R) 18.55 Oddasat 19.00 Harg – traktens musik 19.30 Det stora hjortronkriget 19.55 Nidälven båtrace (R) 20.00 Filmaren i storskogen 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Engelska trädgårdar 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Danska mord 23.10 Murphy Brown 23.35 Sugar rush (R) 0.00–0.50 Citynaturen (R) 6.30 Montel Williams show 7.25 Just shoot me 7.55 Top model 2 (R) 9.40 Rachael Ray 10.30 Våra bästa år 11.20 Sjukhuset 12.20 Project runway (R) 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home makeover 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 2 17.00 Project runway 18.00 Bones 19.00 How I met your mother 19.30 Scrubs 20.00 Film: Mumien – återkomsten 22.25 My name is Earl 23.20 Burn notice 0.15 Film: Rocky IV 2.00 Film: Spark 3.50 My name is Earl 4.15–4.50 Rachael Ray 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield 11.55 Antikdeckarna 13.00 Direkt: Trav: Dagens rätt 14.35 Spoons (R) 15.00 Film: Ska vi slå vad? 16.45 American idol 17.50 Direkt: Dagens flex 17.55 American idol, forts 18.20 Keno 18.25 American idol, forts 18.45 Väderkanalen 19.00 Nyheterna 19.10 Ekonominyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Lokalt väder 19.25 Vädret 19.30 Barnaskrik & jäkelskap (R) 22.00 Nyheterna, Sporten och vädret 22.25 Rebus 23.55 Cold blood (R) 1.25 Film: Cape fear 3.50–6.00 Film: About Schmidt 6.00 Unga mödrar (R) 6.25 Sjunde himlen (R) 7.15 MacGyver (R) 8.10 AFV 8.35 Sabrina – tonårshäxan 9.30 Quizzo 11.00 Wildfire 11.50 Sjunde himlen 12.45 Ellen DeGeneres show 13.35 Tori & Dean: Inn Love (R) 14.05 Living Lohan 14.35 Gordon’s kitchen nightmares (R) 15.35 Entertainment now 16.05 Kyle XY 17.00 Unga mödrar 17.30 Tori & Dean: Inn Love 18.00 Aliens in America 18.30 AFV 19.00 Real housewives of NY (R) 20.00 AFV 21.00 Film: Norbit 23.00 CSI 23.55 Film: Frighteners 2.05 Jimmy Kimmel live 2.55 Battlestar Galactica

13.05 Murphy Brown (R) 13.30 Citynaturen (R) 14.20 Det stora hjortronkriget (R) 14.45 Harg – traktens musik (R) 15.15 Mike Myers möter Deepak Chopra (R) 16.00 Antikmagasinet (R) 16.30 Engelska trädgårdar (R) 17.00 Den nya Cinna (R) 18.00 Allt ljus på min dotter 18.15 Landet runt 19.00 Programstart: Ritualer 19.50 En doft av kaffe (R) 20.00 Elvis Costello med gäster 20.50 Åt alla lycka bär (R) 21.00 Rapport 21.05 Film: Hotel Rwanda 23.05 Rapport 23.10 Danska mord (R) 23.50 Out of Practice (R) 0.15 Kvarteret Skatan (R) 0.45–1.15 Dom kallar oss artister (R) 6.30 Lilla huset på prärien 8.20 Jesse 9.40 I nöd och lust 10.05 How I met your mother (R) 10.35 Simpsons 11.05 Scrubs (R) 11.35 The Tyra Banks show 12.30 Film: Perfect romance 14.20 Extreme home makeover (R) 15.15 The Rachel Zoe Project 16.10 The cougar 17.05 Du är vad du äter (R) 18.00 Lipstick jungle 19.00 Sing a long 20.00 Without a trace 21.00 Film: The pianist 23.20 Women’s murder club 0.50 Film: Rocky V 2.45–4.45 Film: När lammen tystnar 6.00 Barnprogram 8.59 Nyhetsmorgon lördag 12.30 Robin Hood 13.30 Min hund styr mitt liv (R) 14.00 Tipslördag 15.50 Direkt: Fotboll: Trelleborg–Malmö 18.00 Direkt: Tipslördag 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Berg flyttar in (R). Svensk underhållningsserie från 2009. 20.00 Sommarkrysset – med Lottodragningen. Svenskt underhållningsprogram från 2009. 21.15 Film: Snuten i Hollywood 2. Komedi från 1987. 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Snuten i Hollywood 2, forts. Komedi från 1987. 23.35 Film: The Glass house 1.40 Film: Money train 3.45 Extrema kroppsskulpturer (R) 5.00–6.00 Veterinärer i Afrika 6.00 America’s funniest home videos 6.25 Film: Yu-Gi-Oh! – Filmen 7.55 Stilpoliserna 9.00 Quizzo 10.00 Gilmore girls 10.50 So you think you can dance (R) 13.20 Greek (R) 14.15 Friday night lights (R) 15.10 Jamies restaurant Australien 16.10 Gordon Ramsay’s the F-word (R) 17.10 I shouldn’t be alive 18.15 Power of 10 19.15 Film: Tuck everlasting 21.00 Psych 21.55 Film: Daylight 0.10 Criminal minds (R) 1.05 Film: The crow 3.00 I katastrofens centrum – Vulkaner 4.00 Gränsbevakarna UK (R)

8.00 Bolibompa 12.20 Landet runt (R) 13.05 Elvis Costello med gäster (R) 13.55 Filmaren i storskogen (R) 14.55 Kunskapens krona (R) 16.30 Sommarandakt från Tavelsjö (R) 17.00 Ett andetag för livet (R) 17.30 Utbildning i USA (R) 18.00 Tystare än vattnet, lägre än gräset (R) 19.00 Smuts 19.30 Kringkastingsorkestret möter The Sinatra Songbook (R) 20.00 Inte som min syster (R) 21.00 Aktuellt 21.15 Dom kallar oss artister (R) 21.45 Bedragaren (R) 23.10 Rapport 23.20 Kamrat Sverige (R) 23.50–0.15 Cityfolk (R) 6.30 Lilla huset på prärien 8.20 Jesse 9.40 Alla älskar Raymond 10.35 Jims värld (R) 11.35 The Tyra Banks show 12.30 Men in trees (R) 13.25 Love inc 14.15 Film: Bring it on: All or nothing 16.10 The starter wife 17.05 Paris Hilton’s my new BFF 18.00 The Rachel Zoe Project 19.00 Pushing daisies 20.00 The mentalist 21.00 Film: The Fantastic Four 23.00 Law and order 23.55 Film: D-tox 1.45 Film: Född den fjärde juli 4.10–5.00 Veckans desire

16.25 Kamrat Sverige (R) 16.55 Landet runt (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Det vilda Kina (R) 18.50 Anslagstavlan 18.55 Oddasat 19.00 Cityfolk 19.25 Blomsterspråk (R) 19.30 Engelska trädgårdar (R) 20.00 Vattnets själ 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Fotbollskväll 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Film: Korsande vägar 0.10–0.40 Världens största kinarestaurang (R) 6.30 Dagsändningar 11.25 Sjukhuset 12.20 Project runway (R) 13.15 Oprah Winfrey show (R) 14.10 Extreme home makeover 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 2 17.00 Project runway 18.00 Bones 19.00 How I met your mother 19.30 2 1/2 män 20.00 The cougar 21.00 Lipstick jungle 22.00 Prison break 23.00 Navy CIS 23.55 2 1/2 män (R) 0.25 How I met your mother (R) 0.50 Spin City 1.20 Law and order 2.10 Drew Carey 2.35 Film: People 4.00–5.00 Huff

6.00 Barnprogram 8.59 Nyhetsmorgon söndag 11.30 Postkodlotteriets sommarvinnare 12.35 Lotta på Liseberg (R) 14.05 Sommar med Ernst (R) 15.10 Film: The animal 17.05 Keno 17.10 Direkt: Vinnare: V65 18.00 Snuskigt rik och hemlös. Brittisk dokumentärserie från 2007. 19.00 Nyheterna och vädret 19.20 Postkodlotteriets sommarvinnare. Svenskt spelprogram från 2009. 19.30 Djurens ö. Svenskt djurprogram från 2009. 20.00 Sporten 20.30 Vad blir det för mat 21.00 Film: Casanova. 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Casanova, forts. 23.25 American inventor. 1.15 Mayday (R) 2.10 24 (R) 2.55 Ghost whisperer (R) 3.35 Älskarinnor (R) 4.30 CBS 60 minutes 5.20–5.50 Nigella (R)

5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield 11.55 Antikdeckarna 13.00 Direkt: Trav: Dagens rätt 14.35 En orangutangs dagbok (R) 15.00 Mannen som talar med hundar (R) 16.05 That ‘70s show (R) 17.10 Polisstyrkan 17.45 Familjen Annorlunda (R) 18.20 Keno 18.25 Familjen Annorlunda, forts (R) 18.45 Väderkanalen 19.00 Nyheterna 19.10 Ekonominyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Lokalt väder 19.25 Vädret 19.30 Walking with dinosaurs 20.00 Lotta på Liseberg 21.30 Film: Beck: Sista vittnet 22.00 Nyheterna, Sporten och vädret 22.20 Film: Beck: Sista vittnet, forts 23.50 Jordan, rättsläkare (R) 0.45 Mordkommissionen (R) 2.15 Arkiv X 3.00 Advokaterna (R) 3.45 Ett jobb för en riktig karl (R) 4.10 Survivor 4.50–5.50 Krigets färger (R)

6.20 Entertainment now (R) 6.45 McLeods döttrar 7.30 Degrassi: The next generation 7.55 Stilpoliserna 9.00 Quizzo 10.10 Gilmore girls 11.05 The Bachelorette (R) 12.00 Trinny & Susannah: Stilakuten (R) 13.00 Kyle XY (R) 14.00 Child in a million 15.00 Unga mödrar (R) 16.00 How to look good naked 17.05 Friday night lights 18.00 Greek 19.00 Privileged 19.55 Gordon Ramsay’s the F-word 21.00 Film: Midnight Bayou 22.55 Mad men 1.00 CSI Miami (R) 2.00 Traveler 2.55 Bull run 3.55 Au pairs

6.25 Dagsändningar 12.45 Ellen DeGeneres show 13.35 Entertainment now 14.05 Living Lohan 14.35 Privileged (R) 15.35 Nikki (R) 16.05 Dirty sexy money 17.00 Unga mödrar 17.30 Tori & Dean: Inn Love 18.00 AFV 18.30 Hemma hos Jamie 19.00 Christine 19.30 Vänner 20.00 Roomservice 21.00 CSI NY 21.55 Ett herrans liv 22.55 Seinfeld 23.55 CSI 0.50 Cold case 1.50 MacGyver 2.50 Unlikely lovers 3.50 Brainiac

15.40 Tystare än vattnet, lägre än gräset (R) 16.40 Leslie (R) 17.10 Fotbollskväll (R) 17.40 Nyhetstecken 17.50 Uutiset 18.00 Barnen som undkom nazisterna (R) 18.50 Svart på vitt (R) 18.55 Oddasat 19.00 Världens största kinarestaurang 19.30 Out of practice (R) 19.55 Bomb (R) 20.00 Carnivale 20.50 Svenska komediaktörer 21.00 Aktuellt 21.25 Regionala nyheter 21.30 Svenska dialektmysterier (R) 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.30 Film: Signalementet 23.50–0.20 Harg – traktens musik (R) 6.30 Dagsändningar 15.05 The Tyra Banks show 16.00 Top model 2 17.00 Project runway 18.00 Bones 19.00 How I met your mother 19.30 2 1/2 män 20.00 Paris Hilton’s my new BFF 21.00 Film: Stolthet och fördom 23.30 Navy CIS 0.25 2 1/2 män (R) 0.50 How I met your mother (R) 1.20 Spin City 1.45 Law and order 2.35 Drew Carey 3.00 Film: Kaena: The prophecy 4.25–5.00 My name is Earl 5.50 Nyhetsmorgon 9.55 Doctors 10.50 Tillbaka till Aidensfield 11.55 Antikdeckarna 13.00 Direkt: Trav: Dagens rätt 14.35 En orangutangs dagbok (R) 15.00 Mannen som talar med hundar (R) 16.05 That ‘70s show (R) 17.10 Polisstyrkan 17.45 Familjen Annorlunda (R) 18.21 Keno 18.25 Familjen Annorlunda, forts (R) 18.45 Väderkanalen 19.00 Nyheterna 19.10 Ekonominyheterna 19.15 Lokala nyheter 19.20 Lokalt väder 19.25 Vädret 19.30 Walking with dinosaurs 20.00 Älskarinnor (R) 21.00 Ghost whisperer (R) 22.00 Nyheterna 22.25 Sporten 22.35 Vädret 22.38 Lokalt väder 22.40 Film: Maskeraden 0.00 Jordan, rättsläkare (R) 0.55 Anna Pihl (R) 1.45 Arkiv X (R) 2.35 Advokaterna (R) 3.20 Ett jobb för en riktig karl (R) 4.10 Survivor 4.55–5.50 Krigets färger (R) 6.00 Dagsändningar 15.05 Vänner (R) 15.35 Nikki (R) 16.05 Dirty sexy money 17.00 Unga mödrar 17.30 Tori & Dean: Inn Love 18.00 AFV 18.30 Hemma hos Jamie 19.00 Christine 19.30 Vänner 20.00 Gränsbevakarna UK 21.00 Real housewives of New York 21.55 So you think you can dance 23.40 Seinfeld 0.10 CSI 1.10 Jimmy Kimmel live 2.05 Cold case 3.00 MacGyver 4.00 Brainiac

Onsdag 5 augusti 2009 extra

27


Skönhet & hälsa STIL Sportcenter Gym, relax, massage, racketsport Universitetsvägen C 11, LULEÅ Tel. 0920-49 24 60 www.stilsportcenter.se

Färgkliniken Föreläsningar, Utbildningar, Helhets-/Färg-/Ljus-Värmeterapi Bergnäsv. 14, LULEÅ Tel. 880 99, 070-636 43 84 www.livskraft.info, www.ljuskupolen.se

Kraftgläntan, Helén Grönberg Massage, företagsmassage Bergnäsv. 15, LULEÅ Tel. 070-570 28 88 www.kraftglantan.se

Kraftrum, Elisabet Wennberg för tanke och kropp Kinesiologi, sakrokranial terapi, stressbehandling Bergnäsv. 14, LULEÅ • Tel. 070-205 51 50 www.kraftrum.com

Björsbyns Fotvård Susanne Savilahti Även hembesök Tel. 0920-23 16 42

Linnéas kroppsvård Linneas Kroppsvård Massage, Shiatsu, Ansiktsbehandling, Zonterapi Kronan H1, LULEÅ Tel. 0920-23 11 18 www.sundare.net

Rosenday SPA Spa, relax, make up, naglar Stationsg. 57, LULEÅ Tel. 0920-22 74 00 www.rosendayspa.se

Helena Söderström Erbjuder finsk klassisk massage till privatpersoner och företag. Varvsgatan 69 A, LULEÅ Tel. 0730-634 134 www.helsan.blogspot.com

Energikällan, Anita Granström Massage, Shiatsu, SuJok, Tuina Stationsgatan 46, LULEÅ Tel. 0920-105 84 www.energikallan.frisk.nu

Kinesisk Medicin & Massage

Eva Hedin Tel. 070-219 11 09 www.eva-hedin.com

Vilostunden Massage, Inpackningar, Kurbad, Make-Up Färgareg. 13, BODEN Tel. 0921-533 39 www.vilostunden.se Boka tid online!

LugnochRo Floating, massage, ljusterapi Lulevägen 24 A, BODEN Tel. 0921-131 60 www.lugnochro.org

Frisk och skön

Din Fotvård Pumptorget Tel. 0921-120 40 Tio år på bara fötter.

Elma Forsberg Tel. 070-176 77 77 www.vipclinic.se

Vi finns på Sandviksg. 71 D, LULEÅ. Välkommen!

Vill du synas här? Ring Susanna Enberg tel. 0921-20 13 12 SPA & Beauty salong SPA- frisk- & skönhetsterapeuter och massörer Kungsgatan 23, LULEÅ (f.d. posten) Tel. 0920-138 38 www.gladfjaril.se

Sensommarklipp! assa på! P

Vi har satt ned priset på våra kvalitetsklippare från

Byt till Luftvärme & gör något roligare för dina värmepengar!

5 års kompressorgaranti

Pris från

Tillfälligt parti snöslungor!

18.900:-

Öppet: Måndag - fredag 9-18 • Lördag 10-15 • SÖNDAG 12-15

TORO POWER MAX 6000 2-stegsslunga, B&S 8 hk, elstart, röjbredd 66 cm - längd 14 m. Quick Stick. Begränsat antal!

NU 13.900:- Ord. 17.900:-

Luleå Delfingatan 2, telefon 0920 - 731 50

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v32  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v32.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you