Page 1

LÄS EXTRA PÅ INTERNET ● www.tidningenextra.se G0 A D S ON i 201 ruar er 38 b e f 3 mm

NYHETSTIPS ång 2 | Årg

Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@tidningenextra.se

En bloggare före sin tid

5 | Nu Vecka

ING TIDN G S I T A A GR ONSD E J R VA

Å E L LU

Man skulle kunna säga att Béatrice Karjalainen har bloggat i 20 år. Då var bloggen en skrivbok på köksbordet fylld med anteckningar, fritt fram för andra att läsa och kommentera. Idag har hennes skrivande flyttat ut på Internet, men funktionen är SIDAN 6-7 densamma.

NÖJE

Oeniga om miljön Klimatduell splittrar unga – ”Jag tror inte på det där snacket” Är världen i kris på grund av den globala uppvärmningen – eller är allt bara en bluff? Extras reporter har träffat två unga Luleå-

bor med vitt skilda åsikter. – Jag tycker inte att vi behöver åka mindre bil eller äta mindre kött, säger Jesper Nord-

Shopping på natten – nytt klubbkoncept

mark, ordförande i MUF Norrbotten. Erik Thor, språkrör för Grön ungdom, ska bli vegan och håller inte alls med. SIDAN 2-4 FOTO: LENNART JÖNSSON

FRIERIET Nu planerar Jenny och Johan för sitt bröllop

SIDAN 20

Det är lätt att vara läktarproffs KRÖNIKAN  SID 8

SPORT

Slutstriden blir en rysare SIDAN 16-17

Fler kvinnor i toppen ökar lönsamheten SIDAN 8

ANSLAGSTAVLAN

Läsarnas forum SIDAN 10

TIDSFÖRDRIV

Kryssa och vinn 1.

2.

I Förra veckans Extra friade Johan Fransson till sin Jenny Suikki. Allt gick helt enligt planerna – och Johan fick det svar han ville ha.

MITTEN

HELGENS FESTLIGHETER

0920 - 22 72 72

0920 - 22 90 80

0920 - 22 00 00

SIDAN 22


MILJÖ Ö & KLIMAT Del 1:2 IKAN N Ö KR

Djupdykning i miljöfrågan

Framtidstro

DET SÄGS ATT den globala uppvärmningen medför högre medeltemperatur. Inget som jag har märkt senaste veckan. Minus 20 och massor med snö. Brrr.... Det sägs att glaciärer smälter och att vi står inför en obekväm sanning. Klimathotet känns snart inte som något hot. Ordet börjar näst intill bli söndertjatat. Det kanske är största risken, att vi snart bara gäspar åt klimathotet. Som med många andra ”hot” är det inte förrän vi verkligen står öga mot öga med dem som vi reagerar och agerar. Är klimathotet överdrivet? Bidrar jag till den globala uppvärmningen och i så fall på vilket sätt? Vi på Extra har tittat närmare på det omskrivna ordet och kommer göra en djupdykning i miljöfrågan.

Den största risken är kanske att vi snart bara gäspar åt klimathotet

FÖRST UT ÄR en intervju med två unga män med vitt skilda åsikter i klimatfrågan. Intressant läsning. Förre vicepresidenten Al Gores dokumentär En obekväm sanning har kritiserats för att innehålla en rad faktafel. Det är förstås inte bra, men huvudbudskapet behövs och framför allt bidrog filmen till att få oss att diskutera följderna av den skenande växthuseffekten. Nästa vecka fortsätter vi vår miljöserie i Extra där vi bland annat kollar hur situationen ser ut i Boden och Luleå. Har vi blivit bättre på att ta hänsyn till vår miljö? Missa inte nästa veckas Extra, där får du svaren. REPORTAGET i förra veckan där Johan Fransson friade till sin älskade Jenny berörde många. Det var nog en och annan läsare som fick en klump i halsen och en liten tår i ögonvrån när de läste hans kärleksförklaring till sin sambo. Tänkte själv på vilket mod det krävs att ställa upp på en liknande grej. I veckan får vi svaret på Johans fråga. Föga förvånande blev det ett rungande ja från Jenny.

fakta JESPER NORDMARK Ålder: 19 år. Bor: Luleå. Gör: Studerar på LTU. Gillar extra mycket: Tron på människans innovation.

▲ Extra sammanförde Jesper Nordmark, ordförande för MUF i Norrbotten, och Erik Thor, språkrör för Grön Ungdom feringen passade vädret på att visa sig från sin allra busigaste sida. Snökaos och stormvindar.

■ Visste du att... ...85 procent av svenskarna är beredda att köpa energisnåla hushållsapparater för miljöns skull. ...62 procent kan tänka sig att köra bil långsammare. ...74 procent kan tänka sig att välja tåg i stället för flyg om det är möjligt.

LARS-HENRIK ANDERSSON 0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

■ Kort om miljön ...50 procent är beredda att åka mer kollektivt. ...36 procent kan tänka sig att äta mindre kött för att stilla sitt miljösamvete. Källa: ”Allmänheten och klimatförändringen”, Naturvårdsverket

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Grafisk form: Erja Persson, Norrbottens Media AB. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 ex. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

extra Onsdag 3 februari 2010

Sveriges bränslesnålaste bil finns i Luleå ■ Studenter vid Luleå tekniska universitet har tillverkat en bil som drar rekordlite bränsle, motsvarande 0,065 liter per mil. Baldos II, som minibilen heter, är godkänd av Svensk Bilprovning för trafik på svenska

Redaktionen: Fax: 0920-26 28 66 E-post: redaktionen@ tidningenextra.se

vägar. Nyligen genomförda tester visar att den kan köra 152,2 kilometer på en liter bränsle. Nästa steg är att färdigställa Baldos II för Shell Eco Marathon som sker i Tyska Lausitz i början av maj 2010. Gammalt är senaste nytt ■ Att ta tillvara på och

LARS-HENRIK ANDERSSON

BJÖRN HANSSON

0920-26 28 26 lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

0920-26 27 88 bjorn.hansson@ norrbottensmedia.se


m,

– på gott och ont Blir det varmare eller kallare? Smälter glaciärerna eller är de intakta? Mår jorden bra eller dåligt? Tre frågor som får helt olika svar beroende på vem du frågar. Extra har fått svar av Grön Ungdoms språkrör och MUF:s ordförande.

Unga debattörer oense om den globala uppvärmningen

fakta

för att diskutera miljö och global uppvärmning. I samband med fotogra-

ERIK THOR Ålder: 17 år. Bor: Luleå. Gör: Går samhällsprogrammet på gymnasiet. Gillar extra mycket: Solidaritet.

FOTO: LENNART JÖNSSON

LULEÅ En Obekväm sanning, miljöfilmen av Al Gore som kom 2006, blev startskottet för miljödebatten och det globala uppvärmningssnacket i världen. Enligt Al Gore mår jorden väldigt dåligt och det kommer bara att bli värre. Men alla håller inte med. Extra har träffat två personer som tycker helt olika. Erik Thor, språkrör för Grön ungdom i Norrbotten är på Al Gores sida, medan MUF:s ordförande i Norrbotten, Jesper Nordmark, tycker att filmen är missvisande. – Den innehåller väldigt många fel. Jag tycker inte att det finns några belägg för att den globala uppvärmningen existerar, säger han när vi träffas för en fika på ett av Luleås caféer.

Men hur tycker ni att jorden mår idag? – Inte alls bra, säger Erik Thor. – Temperaturen har ökat med en grad. Och fortsätter den att öka, som den kommer att göra om vi inte gör någonting nu, kommer det att gå riktigt illa. Regnskogarna kommer att torka ut och glaciärerna kommer att smälta ännu mer än vad de redan gjort, säger Erik Thor.

Inte eniga om mycket

Men hur ser ni på norrbottningarnas levnadssätt, påverkar det miljön?

Både Jesper Nordmark och Erik Thor är ivriga debattörer och duktiga sådana och diskussionen drar igång redan innan första förberedda frågan är utkastad. Och det finns i princip ingen fråga som de båda unga politikerna är ense om. – Vi har träffats ett par gånger tidigare och bland annat mötts i debatter. Men vi umgås inte privat. Vi skulle bara bli irriterade på varandra, säger Erik Thor. För honom är miljöfrågorna väldigt viktiga och han tror på att människans sätt att leva påverkar jordens mående. – Absolut. Jag försöker att själv tänka på hur jag lever. Jag åker inte flyg när jag reser inrikes och så ska jag bli vegan i stället för som nu vegetarian. Att föda upp djur enbart för att vi ska äta dem är inget jag tycker vi ska fortsätta med. Alla behöver inte bli veganer men vi behöver börja äta mer vegetariskt.

”Koldioxid är livsnödvändigt”

göra något nytt av gamla saker har blivit allt mer populärt. Förra året angav 78 procent av svenskarna att de återanvänder saker – en kraftig ökning från 62 procent året innan, enligt Naturvårdsverkets undersökning. Fler kvinnor än män verkar gilla återanvändning. Bland kvinnor är siffran 82 procent, jämfört med 73 procent bland männen.

TYCK TILL

– skriv en insändare VAD TYCKER DU? Är miljödebatten överdriven? Vilka är dina tips för miljön? Skriv till anslagstavlan. Anslagstavlan, Tidningen Extra, 971 81 Luleå

E-POST anslagstavlan@ tidningenextra.se

Jesper Nordmark tror inte att hans levnadssätt påverkar miljön. – Det enda jag försöker undvika är att skräpa ner. Annars gör jag inget aktivt för miljön. Koldioxid är livsnödvändigt för att vi ska kunna leva. Men det pratas det aldrig om. Det framstår som att koldioxid skulle vara något väldigt dåligt, säger Jesper Nordmark.

– Vad jag vet har inga glaciärer smält. Jag tror inte på det där snacket om att temperaturen skulle ha ökat. Det har ju till och med blivit kallare de senaste tio åren. Och kolla bara på vädret nu. Det är kallare än på länge i hela landet, säger Jesper Nordmark.

– Nej, inte så som jag ser det. Jag tycker inte att vi behöver åka mindre bil eller äta mindre kött. Vi är så framstående i Sverige så vi behöver inte göra mer, säger Jesper Nordmark. – Men så där tycker inte jag att man kan säga. Eftersom vi har väldigt höga koldioxidutsläpp per person jämfört med andra länder kan vi inte bara luta oss tillbaka. Jag tycker exempelvis att vi borde köra mindre bil här. Ett sätt att komma åt det problemet är att höja bensinskatten, säger Erik Thor. – Det tycker jag absolut inte att vi borde göra, kontrar Jesper Nordmark. – Den är extremt hög redan nu. Hur tror ni att jorden ser ut om 50 år?

– Det är otroligt svårt att säga och jag vet inte ens om jag vill chansa. Men om graderna fortsätter att stiga kan det som sagt få förödande konsekvenser. Vi kommer må bättre om vi får ett samhälle där vi är mindre stressade, där inte allt handlar om att köpa och slänga, säger Erik Thor. – Jag tror att jorden kommer att må utmärkt om vi nu inte börjar skräpa ner mer, säger Jesper Nordmark. SOPHIE GUNNARSSON sophie.gunnarsson@norrbottensmedia.se

VIKTORIA BERGLUND

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

ROBERT ÖSTHOLM

SOPHIE GUNNARSSON

JEANETTE BERGSTRÖM

MARIANA VNUK

0920-26 27 86 viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 03 sara.brannstrom@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 02 sophie.gunnarsson@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 04 jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

0920-26 28 21 mariana.vnuk@ norrbottensmedia.se

Så klimatsmarta är experternas miljötips

VÄND 

NYHETSTIPS Ring 0920-26 28 26 Mejla nyhetstips@ tidningenextra.se

Onsdag 3 februari 2010 extra

3


Lågenergilampor – bra eller dåliga för miljön? FOTO: SCANPIX

Rädda världen

Det har sina fördelar att samarbeta med Sveriges ledande skogsföretag. Vår stora samlade kunskap gör att vi kan hjälpa dig inom skogens alla områden. Med vår resursstyrka och flexibilitet säkerställer vi att dina behov tillgodoses på bästa möjliga sätt. En bra början är att kontakta din virkesköpare.

Så klimatsmarta är experternas miljötips Boden och Jokkmokk Leif Randeblad 0920-25 82 82

Nio av tio svenskar ser sig själva som klimatmedvetna. Vi översvämmas av uppmaningar om hur vi ska rädda miljön – men har du koll på vad din insats egentligen är värd? Extra tar reda på fakta.

Luleå Mikael Selberg 0920-25 82 80

Uppmaning 1:

”Kör saktare!” Så gör det skillnad: Att köra 90 kilometer i timmen i stället för 100 sparar cirka en deciliter bränsle per mil. För den som kör 1500 mil på landsväg varje år innebär det 354 kilo mindre koldioxid i atmosfären och runt 2000 kronor mer i plånboken.

! s u a p n Ta e

Uppmaning 6:

”Duscha snabbare!”

”Tvätta mindre!”

Så gör det skillnad: En bil som kör mellan Luleå och Stockholm släpper ut i genomsnitt 90 kilo koldioxid. Ett fullsatt flygplan släpper ut 70 kilo koldioxid per person på samma sträcka. Ett helt tåg med flera hundra passagerare släpper ut mindre än ett kilo koldioxid.

Så gör det skillnad: Varmvatten är en riktig energitjuv. Genom att ta en snabbdusch på fem minuter i stället för femton minskar vattenförbrukningen med 120 liter och energiförbrukningen med 4,5 kilowattimmar – varje gång! Det är lika mycket energi som det krävs för att driva en lågenergilampa i 500 timmar eller en påslagen LCD-tv i 35 timmar. Här finns också pengar att spara – närmare 2000 kronor om året för den som duschar varje dag.

Så gör det skillnad: I genomsnitt tvättar vi svenskar 200 gånger per år. Genom att halvera tvätten sparar du i första hand tid. På köpet dras omkring 80 kilowattimmar från elräkningen, alltså runt en hundralapp.

Uppmaning 3:

Uppmaning 5:

”Ta tåget!” Kokt/grillad korv med bröd & valfritt tillbehör

Valfri liten kaffe & kaffebröd Ord. pris 22-24 kr

Medlemspris

Medlemspris

389 kr

299 kr

OKQ8 Motorolja Helsyntet 4 liter Ej medlem 489 kr

Eldkorg Ej medlem 549 kr

Medlemspris

Medlemspris fr

31kr

40 kr

/st

/st

Billampa Ej medlem från 38 kr/st

Lågenergilampa Ej medlem 50 kr/st

Medlemspris

Medlemspris

69 kr

70 kr

/st

Lågenergilampa Ej medlem 89 kr/st

Batterier Energizer AA och AAA, 8-pack Ej medlem 85 kr

”Byt lampor!”

”Stäng av tv:n!”

Så gör det skillnad: En lågenergilampa lyser mer än fyra gånger så länge som en glödlampa. Den som byter ut de tio mest använda

Så gör det skillnad: Det sägs att apparater som står i standby-läge kan utgöra 10 procent av din förbrukning av hushållsel. Men en

Drar mindre i standbyläge än en tjock-tv.

g!

är att vi i övrigt försöker fasa ut kvicksilver ur samhället, men här försöker vi ta in ännu mer kvicksilver igen. När kvicksilver blir så väldigt spritt och så många ska ta ansvar för det, är det lätt att det inte hamnar där det ska, alltså till återvinning. Hur farligt är kvicksilvret?

Vad är problemet med lågenergilampor?

OKQ8-stationerna i Norrbotten DIN

ARE

SÄLJ

extra Onsdag 3 februari 2010

– De innehåller kvicksilver som är ett väldigt miljöfarligt gift. Problemet

GÖRAN RONNEBJER

URBAN ANDERSSON

Säljledare, Luleå 0920-26 27 82 070-332 56 22 goran.ronnebjer@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Luleå 0920-26 27 83 070-640 75 21 urban.andersson@ norrbottensmedia.se

Uppmaning 7:

”Sopsortera!” Så gör det skillnad: En vanlig Svensson kan återvinna 17 kilo plast per år – och därmed spara in utsläpp av växhusgaser motsvarande åtta mils bilkörning. Att återvinna metall ger ännu mer. Särskilt aluminium, där det sparar 95 procent av den energi som annars behövs för att göra nytt. 17 kilo aluminium motsvarar 150 mils bilkörning. SARA-LENA BRÄNNSTRÖM sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

Källor: Luleå energi, Sita, Energimyndigheten, Transportstyrelsen, Energirådgivningen, Sopor.nu

…Ida Strandkvist, 24-årig LTU-student från Boden, som skrivit en debattartikel i Aftonbladet om miljöriskerna med låg-energilampor.

Ansök ida

4

Medlemserbjudandena gäller med OKQ8-kort/medlemskort t o m 23/2 2010. Lokala avvikelser kan förekomma.

19kr

LCD-tv på standby drar blygsamma fyra kilowattimmar per år. En tjock-tv kommer upp i cirka 26 kilowattimmar. Att dra ur kontakten ur tjock-tv:n sparar en tjugondel så mycket energi som att byta lampor (se ovan).

Uppmaning 4:

Uppmaning 2:

20kr

glödlamporna mot lågenergilampor sparar runt 500 kilowattimmar per år. Men tänk på att lamporna innehåller kvicksilver och ska lämnas till kommunens insamling för el-avfall när de slutar fungera.

– Innehållet i en enda lågenergilampa är tillräckligt för att göra 3000 liter vatten odrickbart. Är det fel att marknadsföra dem som ”miljövänliga”? – Jo, jag tycker nog det. De är miljövänliga på ett sätt, men det krävs att alla tar hand om dem som de ska göra och det är lite för mycket att förvänta sig av människor.

ROBERT ANGLÖW

URBAN WIKBERG

Mediesäljare, Boden 0921-160 33 070-517 14 16 robert.anglow@ norrbottensmedia.se

Mediesäljare, Boden 0921-160 32 070-311 36 21 urban.wikberg@ norrbottensmedia.se

Var det fel av EU att förbjuda glödlampor? – Ja, jag tycker att man hade kunnat vänta tills det finns annan teknologi som är säkrare än lågenergilampor. Jag tycker att man borde marknadsföra lågenergilampor mer, men även peka på riskerna och att det verkligen är viktigt att återvinna dem. Vilket alternativ förespråkar du? – Just nu finns det inget riktigt vettigt alternativ, eftersom glödlamporna håller på att tas bort. LED-lampor kommer ju, men där har man inte hunnit tillräckligt långt i utvecklingen för att de ska vara så billiga att man kan köpa dem som vardagskonsument.

Bokning av annons som ska produceras: senast fredag innan utgivningsveckan. Tryckfärdig annons: senast måndag kl 12.00 införingsveckan. Bg 5102-0758 Pg 376707-6


Aura Soma Färgterapi Regndroppsterapi Healing/Färghealing

Kakel, klinker och natursten

Kurs i Regndroppsterapi 20 februari i Luleå

Passa på att utnyttja ROTavdraget

Britt Wikström Varvsgatan 69 A, Luleå Telefon 070-553 58 00 www.harmoni-h.se

Lev din dröm - starta eget! PLATTSÄTTNING

DU KVINNA

f.d. Hagströms Musik • Smedjegatan 10, Luleå, 0920-167 93 Besök vår hemsida www.luleamusik.se

Kopplingsvägen 8 BODEN Tel. 0921-500 90, 070-303 67 40 www.bodenplatt.se

Behöver du råd i en juridisk fråga?

Kontakta

AKUPUNKTUR

JURIDIKJOUREN

Effektivt & Säkert

måndagar kl. 18.00-20.00 0920-22 22 23

Jag kan hjälpa dig med:

Infertilitet, Astma, Allergier, Fibromyalgi

juridikjouren@bredband.net

Kom på vår kostnadsfria starta-eget information!

Lager

utförsäljnin!!!g!! en Fortsätter!!!!!!!!!!!!

Luleå, Aurorum 1C, 15 februari 18-21 Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-586 79 35. Ange datum och ort vid anmälan.

Pallförsäljning till

fabrikspriser Ljuslykta

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

100:ord. 250:-

Din trygghet Dygnet runt Året om

Juridikstuderande tjejer svarar på dina frågor

Vas turkos

500:ord. 1.200:-

Ljuslykta huggen Eva Hedin

130:Alla damplagg 100:ord. 279:-

Sandviksg. 71D Luleå 070-219 11 09 www.eva-hedin.com

Nytt café i stan!

djursjukhuset.se

oavsett tidigare pris. Blu

STORKLINTEN

Skaljacka ord 1.000:-

250:-

Öppningserbjudande:

Veckans sallad

70:-

inkl. bröd, dryck & kaffe.

sar, stickat m.m

Afterski och pubafton Lördag 6/2

KAFFE | FIKA | SALLAD | SMÖRGÅSAR

På scen: Björn Nagander & Martin Larsson

Mån-Fre 9-18, Lör 10-16, Sön 11-16

Boka boende

Kungsgatan 24, Luleå 0920-670 80

www.storklinten.se

50-150:Jeans ..............100-150:Stickat .......... 100-250:Jackor 100-300:Funktionsunderställ barn 100:Skjortor ..............

herr, dam

Passa på att beställa nu! - Målning - Tapetsering - Golvslipning trägolv - Inläggning trä- och laminatgolv Halva priset på arbetskostnaden! (Tack vare ROT-avdraget)

Friskvårdsdag på Sunderby sjukhus Vi söker er som kan erbjuda friskvård utifrån Norrbottens läns landstings riktlinjer för friskvårdsbidrag. Vi eftersträvar ett varierat utbud av aktiviteter. Ni är välkomna att göra en intresseanmälan för att delta på Sunderby sjukhus friskvårdsdag den 15 april 2010. Antalet platser är begränsade, vilket innebär att ett urval kommer att ske. Skicka er intresseanmälan till catarina.boqvist@nll.se senast den 15 februari.

0921-156 50, 070-339 24 03 e-mail info@smadec.se • www.smadec.se

stl. 100/110 - 140/150

Fritidsföreningen NLL Luleå/Boden

- Butiken för alla -

FACTORY SHOP Öppet: Måndag – fredag kl. 08.00-17.00 Midgårdsv. 9 (mitt emot COOP-arena), 973 34 Luleå Tel. 0920-22 66 99 • www.nwpp.se/companyline

Onsdag 3 februari 2010 extra

5


PORTRÄTTET

FOTO: VIKTORIA BERGLUND

 Är hon i rörelse och ute i flänget är det sin lilla iPhone som Béatrice Karjalainen uppdaterar bloggen på. Annars är det gärna med en kopp te bredvid, och helst i sängen, som hon skriver.

Bloggen har blivit Hon kallar sig datanörd och älskar att krypa upp i ett hörn och skriva av sig på sin blogg. Béatrice Karjalainen är en person med kommunicerande behov. – Ifjol blev det cirka 900 blogginlägg, säger hon.

TORPGÄRDAN Béatrice Karjalainen har levt tätt intill datorn sedan barnsben. Inte helt ologiskt utbildade hon sig därför till systemvetare och det var en form av tekniskt test som gjorde att hon 2005 gav sig in i bloggandet. – Fenomenet började vara på tapeten så jag tänkte jag skulle testa hur man lägger upp en blogg. Sedan satt jag där med en färdig sida och tänkte, vad ska jag nu skriva?

6

extra Onsdag 3 februari 2010

Det första som kom att valsa fram över tangentbordet var tankarna på hennes katt som just gått bort. Och på den vägen har hon sedan fortsatt. Hon är en av alla vardagsbloggare som skriver om sitt liv och det som händer runt henne. Det kan vara katterna, det kan vara springrundan, det kan vara ungarna. För Béatrices del blir det mycket om det familjeliv hon lever tillsammans med man och två söner i Boden. – Bloggandet är lite som en blandning mellan en dagbok och ett samtal med vänner. Min vänkrets är tämligen liten så jag har inte alltid någon att surra av mig med. Därför blir bloggandet som en sorts vänskapskanal och det tror jag att

jag har gemensamt med många andra bloggare. Béatrice har runt trettio återkommande besökare på sin blogg, med andra ord långt från modebloggarnas tusentals läsare varje dag. Där har bloggen blivit kommersiell och en inkomstbringande sysselsättning, medan Karjalainens inte drar in ett öre.

Köksbordsblogg När Béatrice Karjalainen fick sitt första egna boende för cirka 20 år sedan låg en svart skrivbok med röda hörn alltid framme på köksbordet. Den fyllde till stor del samma behov som den blogg hon har i dag gör. – I boken skrev jag dikter och noteringar, ritade lite här och

där och det var även fritt fram för andra att kika i den eller skriva något. Så den låg alltid på köksbordet redo att användas. Med andra ord är hon ingen dagboksskrivare med lås i kanten. Det märker man även på bloggen där hon inte bara skriver lättsmälta livsbetrakteleser utan även är inne på tuffa vardagsmatcher där exempelvis sjuårige sonens ilska och konflikter i skolan finns omskrivna. – Visst reagerar vissa med frågande ton om varför jag lämnar ut mina barn eller min man i bloggen på det vis jag gör och det kan man ju undra. Men jag pratar med dem om allt jag skriver och är det något de är emot så lägger jag förstås inte

in det i bloggen. Sen kan man ju fråga sig om en sjuåring kan göra den bedömningen men jag tänker att alla de känslor vi har kan hjälpa andra att se att de inte är ensamma.

Bloggande föräldrar Hon slukar själv en del andra föräldrars bloggar och den snart femårige Abbes pappas blogg är den hon fängslas starkast av. – På bloggen hejaabbe.com är det Abbe som föddes med ett hjärtfel 2005 som står i centrum och hans pappa beskriver tämligen utelämnade om deras kamp och det tror jag kan hjälpa många andra föräldrar, säger Béatrice Karjalainen. Hon tycker dock att det finns


Lövbiff BLOGG. Personlig och

öppen dagbok eller logg på webben, typiskt bestående av regelbundna skriftliga inlägg med personligt hållna iakttagelser och synpunkter på dagsaktuella händelser. Ofta ges länkar till relaterade webbsidor och bloggar. Det sammantagna nätverket av bloggar brukar kallas för bloggosfären. Källa: Nationalencyklopedin

av innanlår, ursprung Sverige

119:Kg

Grillade tunna spjäll

Finsk edamer Falukorv i bit, mild 23%

300g Jmf pris 33,33/kg

grillad i butik, kryddad med Träffenkrydda

Veckans Pålägg

Hamburgerkött Alspånsrökt

3990 79:- 20:- 169:2 för

Kg

Fruktyoghurt Blodapelsin 1,5 kg, Italien, klass 1, Jmf pris 14,60/kg

lätt, 1000g, Jmf pris 13:-/lit

Kg

Kg

26:- 21 2 för

Körsbärstomater

250g, Spanien, klass 1 jmf pris 40:-/kg

90

Påse

Kiwi i korg

800g, Italien, klass 1

Päron i korg

1 kg, Holland, klass 1 Jmf pris 15,62-12,50/kg

2 för

2 för

20:- 25:HERTSÖN

Gäller tom 7/2 2010 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21

marbodal.se

ett behov sådant som tillhör privatlivet och som hon inte är intresserad av att varken läsa om eller skriva om. – Det är när det börjar handla om sex och väldigt intima saker. Det intresserar mig inte. Det har hänt ett antal gånger sedan hon startade för drygt fyra år sedan att hon själv undrat varför hon ständigt fortsätter blogga. – Jag har ibland funderat på att sluta men då räcker det med att jag går ut på en promenad och råkar ramla över en sten eller något annat som väcker tankar och då kommer bloggbehovet tillbaka direkt. VIKTORIA BERGLUND viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

fakta

BEATRICE KARJALAINEN

Ålder: 36 år. Bor: Torpgärdan. Yrke: Systemsäljare. Familj: Sambo, två söner och två sibiriska katter. Gillar Extra mycket: Kom-

Just nu! Vitvaror för

10.000:på köpet*

PETER MARKSTRÖM

Boka tid med mig Peter Markström, Köksrådgivare. Tel: 075-241 39 26 • Mobil: 070-369 10 03

munikation. Favoritblogg: www.hejaabbe.com ”Den går rakt in i hjärtat”. Mer om Béatrice: http:// beastankar.blogspot.com

UTDRAG UR BÉATRICES BLOGG: Jag HATAR julen! Det här är sista året jag ens försöker fira jul, jag avskyr julen, pest och pina, bara en jävla massa slit, pengar skall läggas ut i sjuka mängder och ungarna är konstant griniga. Sambon och jag kan uppenbarligen inte kommunicera alls. Den som påstår att julen är fridens högtid borde komma till det här huset och förklara vad som är fridfullt med julen. Nä nästa år får de andra i det här hushållet fira jul bäst de vill, jag drar iväg någonstans och slipper spektaklet. Är så jävla spyless! ■ 24 december 2009 klockan 15:34

*Gäller vid köp av ett komplett kök för minst 55.000:- exkl. vitvaror. Dessutom får du fri hemleverans. Erbjudandet gäller produkter ur Marbodals sortiment under tiden 1/2-31/3 2010. Kan ej kombineras med andra erbjudanden eller avtal.

FRÅGA NÅGON SOM VET

LULEÅ TRAKTORVÄGEN 5, TEL: 075-241 39 34 • ÖPPET: MÅN-FRE 07-18, LÖR 10-14 WWW.BEIJERBYGG.SE

Onsdag 3 februari 2010 extra

7


AKTUELLT FOTO: JENNIE NILEDE, JEPIX

AN K I N KRÖ

Att våga eller att icke våga... FÖR EN VECKA SEDAN, den 27 januari, högtidlighölls Förintelsens minnesdag runt om i länet, landet och världen. Det var då 65 år sedan koncentrationslägret i Auschwitz befriades. 65 år är en lång tid, särskilt som minnen tenderar att blekna med tiden. Just därför behöver vi kontinuerligt bli påminda om historien. Under Förintelsen förföljdes och mördades 13 miljoner människor av nazisterna. Få var de personer som försökte förhindra det som skedde. Men några gjorde det. Några personer ingrep, med fara för sitt eget liv. Några personer ingrep, utan personlig vinning. Några personer skyddade och hjälpte andra, utanför sin egen vän- och familjekrets. Några personer visade civilkurage.

▲ 89 personer från kommun och näringsliv deltog nyligen i ett seminarium i Boden om styrelsearbete. Dagen var en inspirationsdag och avslutning på de styrelseutbildningar som Bodens kommun har anordnat för kvinnor.

”Bättre lönsamhet med fler kvinnor” Mixen i styrelsen en resurs för företagen Bättre beslut och högre lönsamhet. Det blir följden om en bolagsstyrelse har en mixad sammansättning, menar Tuula Rosenberg på näringslivsförvaltningen i Boden. Hon har ansvarat för en styrelseutbildning för kvinnor som nyligen avslutades. BODEN I många företags styrelser är männen i majoritet. Oftast handlar det om en homogen grupp vad gäller kön, ålder och bakgrund. Men för att få bättre beslutsunderlag och kanske även högre lönsamhet skulle många företag tjäna på att ha en mer heterogen sammansättning av styrelsen. Alltså en mix av kvinnor och män i olika åldrar och med olika bakgrund. Det menar Tuula Rosenberg.

sen. En bra sammansättning av styrelsen ger en mer allsidig genomlysning av frågeställningar och därmed ett bättre beslutsunderlag. Styrelsen ska stå för den kompletterande kompetensen och vara företagets resurs i utvecklingen, säger Tuula Rosenberg. Projektet ”Styrelsekvinnor redo för uppdrag” startade de-

Ett framtidsyrke

För inspirationens skull Nyligen stod Boden värd för en styrelsedag som blev en form av avslutning för den utbildning i styrelsearbete som ett gäng kvinnor genomfört. – Syftet med seminariet var att ge kunskap, bygga nätverk och inspirera till att se vinsterna med att ta in folk utifrån och att ta in folk med olika bakgrund i styrel-

8

extra Onsdag 3 februari 2010

cember 2008 och det avslutades i och med det öppna seminariet den 26 januari på Bodensia. – Den här omgången har 15 kvinnor från kommunerna Boden, Älvsbyn, Gällivare och Jokkmokk utbildat sig, medfinansiärer har varit Gällivare och Älvsbyns kommun samt Strukturum AB i Jokkmokk, huvudfinansiär har varit Tillväxtverket, berättar Tuula Rosenberg.

▲ Karin Forseke, tidigare VD för Carnegie, ledamot i brittiska finansinspektionens styrelse och med 25 år bakom sig finansbranschen, deltog på styrelsedagen. FOTO: JENNIE NILEDE, JEPIX

Karin Forseke, tidigare VD för Carnegie, ledamot i brittiska finansinspektionens styrelse och med 25 år bakom sig finansbranschen, deltog på styrelsedagen och hon menar att styrelsearbete är ett framtidsyrke. – Nyckeln till ett bra styrelsearbete är sammansättningen av styrelsen, sade hon. Christina Franzén, VD för Näringslivets ledarskapsakademi och Årets ledarutvecklare 2009, belyste de faktiska vinsterna med att ha fler kvinnor på ledande positioner i samhället, men också varför det är så svårt att nå dit.

Civilkurage är en dygd de flesta vill besitta men inte alltid förmår praktisera i verkligheten

BRIAN PALMER, socialantropolog och gästlektor vid Uppsala universitet, föreläste i Luleå förra veckan på temat civilkurage. Föreläsningen var oerhört tankeväckande och lockade mycket folk. Ämnet civilkurage engagerar. Kanske för att civilkurage betraktas som någonting åtråvärt. En dygd de flesta vill besitta men inte alltid förmår praktisera i verkligheten. Visst är det lätt att vara läktarproffs och uttala sig i termer som ”Jag skulle aldrig ha accepterat det” eller ”Jag skulle ha sagt och gjort så här”. Vi vet alla vad vi borde ha sagt eller borde ha gjort. Men när vi väl är i en situation som känns obekväm – eller kanske till och med farlig – så finns inte alltid civilkuraget där.

PALMER MENAR att mod smittar, att berättelser om personer som visat civilkurage ger inspiration. Jag instämmer. Men det är också viktigt att fundera över de situationer man själv befunnit sig i och försöka ta reda på vad det var som gjorde att jag i vissa situationer ingrep, och vad det var som fattades mig när jag i andra situationer inte gjorde det. På så sätt kan man få fatt i sina egna ”tröskelsänkare” – de omgivande faktorer eller förutsättningar som påverkar om jag ingriper eller inte. Tröskelsänkarna skiljer sig troligen åt om det är en misshandel på gatan jag bevittnar eller om det är ett rasistiskt skämt på fikarasten jag hör. Men båda situationerna appellerar till vårt civilkurage.

OS i Vancouver – snart i en TV nära mig Den mänskliga men begränsade förmågan att ta in alla människoöden som ligger bakom statistiken ULRICA ÅSTRÖM ulrica.astrom@redcross.se

LARS-HENRIK ANDERSSON lars-henrik.andersson@norrbottensmedia.se


Akut tid redan idag! BODEN 180 18 0 LULEÅ 200 30 KIRUNA 165 00 PITEÅ 124 85

30% PÅ RULLGARDINER Bredd 90, 100, 110, 120, 160 cm Färg: svart Scrapbooking Ny butik i Sunderbyn Kurser och försäljning

070-273 23 00 www.piondesign.se

20%

• Nybyggnation • Om- och tillbyggnad • Fasadarbeten • Fönster- och dörrbyten • Nytt kök · Kakel

på metervaror

PANEL- PANELLÄNGDER 2-pack, 4 olika ord. 150:-/set

99:-

LÄNGDER

/set

Vid köp av 5 m GARDINTYG hos oss så syr vi upp 2 längder till rabatterad sykostnad 150:-/par (ord. sykostnad 350:-/par) veckband eller kanal upptill. Gäller lagerförda gardiner på dubbelbredd. Samtliga erbjudanden gäller t.o.m. 27/2-10 ÖPPET: Vard. 10-18. Lunch 13-14. Lörd 10-14.

Samarbetar med arkitekt för konstruktion och bygglov Niklas Russberg 0920-130 30 www.byggratt-norrland.se

GARDINTJÄNST

Örnäsets Köpcentrum, Luleå • Tel 0920-22 12 77

Bygg en framtid. BLI FADDER. Nu kan du bli fadder från 100 kr i månaden och hjälpa oss att bygga en bättre framtid för utsatta barn. Gör din insats redan idag på www.sos-barnbyar.se eller SMSa FADDER till 72007.

Hur du talar så alla spetsar öronen - bli säker och affärsmässig i muntliga möten Tack vare stort intresse erbjuder EntreprenörCentrum nu ytterligare en föreläsning i retorik och presentationsteknik för dig som: - vill engagera och övertyga i tal och presentationer - vill känna en större säkerhet och trygghet inför andra Den 24 mars är det dags för en ny föreläsning med populära Ann Järneström, berättare och retorikexpert. Genom en blandning av teori och övningar ger hon dig retoriska verktyg och mer självförtroende som stärker din trovärdighet och ger ditt budskap tyngd. Med den klassiska retoriken som grund lär du dig att planera, strukturera, genomföra anföranden, tal och presentationer inför mindre och större grupper.

Stor succé i Dalhalla! Queenfans världen över hyllar klipp på YouTube Självaste Brian May prisar och gratulerar!

Luleå, Kulturens Hus, 24 mars kl 17.30-21.00 Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-586 79 35. Ange datum och plats vid anmälan.

Kulturens hus Luleå Lördag 10 april kl 19.00 Biljetter: Kulturens hus, 0920-45 59 00 • ticnet.se

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

www.nightofqueen.se

Behöver du rekrytera? Arbetslivsresurs förmedlar kostnadsfritt personal för kortare eller längre anställningar. Just nu har vi kontakt med en mängd duktiga och erfarna personer med yrkeskompetens från flera olika branscher: • Säljare • Restaurangpersonal • Administration • Butik • Lokalvårdare • Pedagoger • Lager/truck

• VVS-montörer • Bygg och anläggning • Byggnadssnickare • Verkstadsarbetare • Maskinunderhåll • Operatörer

Ring oss för mera information Mariam Strömberg, Distriktsansvarig Maria Lundkvist, HR-konsult Elisabeth Sandström, HR-konsult Iris Johansson, HR-konsult Ann-Caroline Henriksson, HR-konsult Lennart Tornberg, HR-konsult Gunnar Boqvist, Jobb/praktikjägare Kent Schinkler, Jobb/praktikjägare Jonny Häggström, Jobb/praktikjägare

070-330 05 40 070-330 05 33 070-262 04 76 076-824 59 35 076-837 63 51 076-842 51 58 070-294 62 21 076-133 75 38 070-275 65 23

Arbetslivsresurs är kända för att nå lyckade resultat inom omställning, karriäcoaching och arbetslivsinriktad rehabilitering.

Onsdag 3 februari 2010 extra

9


ANSLAGSTAVLAN Ett brev från ”ingen” Elvis

Du var min käraste vän ■ När jag går här, ser jag dig framför mej hur du springer och leker igen Dina ögon tittar så troget på mej du var min lilla käraste vän På dom vägar vi gått, går jag ensam nu ingen möter mej när jag kommer hem Din plats den är tom, du är borta nu du har flyttat till Himmelen Du min lilla kära, aldrig glömmer jag dej i mitt hjärta du finns alltid kvar Jag kommer alltid att sakna dej i alla mina levandes dar

▲ JAS 39 Gripen lyfter på F21 i Luleå.

Du var som solen en sommardag Du var som värmen inne en kall vinterdag

En robotbas istället för F21?

ELISABET NILSSON, SÄVAST

Mammor är som knappar – de håller ihop det mesta.

SKRIV TILL

■ Flygflottiljen F21 i Luleå är räddat. För den här gången! Dessvärre tror jag att det inte dröjer länge till nästa gång då flottiljens existens är hotat. Det beror i allt väsentligt på att flyget sakta men säkert är på väg att spela ut sin roll. Flyget har ersatts av robotar eller pilotlösa

CHRISTINA BJÖRKLUND

”Anslagstavlan”, Extra, 971 83 Luleå. E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se

Skriv gärna kortfattat. Vi förbehåller oss rätten att korta och redigera texter. Insänt material returneras ej. Bifoga namn, adress och telefonnummer även om du skriver under signatur. Anonyma inlägg publiceras ej.

VÄDRET

I DAG

FOTO: SCANPIX

I KVÄLL

flygplan. Piloten förvandlas till en processtekniker som vid en dator övervakar robotens färd. Det är dessutom för dyrt att utbilda en pilot som sedan ska riskera sitt liv i luften. Idag finns det all anledning för sockenledningen att i samarbete med näringslivet och försvaret börja fundera på vad

som ska ersätta F21. En robotbas kanske? Om ingenting görs för att möta ett framtida nedläggningsbeslut kan man lika gärna kräva ett återinförande av forna tiders kavalleri och landstorm. Det om något skulle ju dessutom skapa en hel del jobb…

Nyheterna ljuder ut varje dag med galna saker medan människan lever oberörd med sitt motto ”sköt dej själv och skit i andra”. Vilken underbar värld vi lever i va? Här ett brev från ”ingen”! Du lever ditt liv, kanske med ett bra arbete som ger mycket i börsen. Men vem bryr sej i dej egentligen? Din chef som gång på gång ger dej feedback, klapp på axeln och berömmer dej. Innerst inne skiter din chef fullständigt i dej som person, fjäsket är just för att det är du som är arbetsmyran i hans företag. Din vänkrets som alltid finns där när helgerna kommer med glädje och yra. Innerst inne skiter dom fullständigt i dej som person, du är bara ett tidsfördriv, eller kanske status. Du kanske känner dej trygg inom vården? Du känner dej trygg i Sverige, med dom som styr? Dom skiter väl i dej! Du plus alla andra är en pjäs i deras spel. Be för att ha tur att vara just den spelpjäsen som säger schack matt, annars är du körd vännen! För medan kvinnan i snabbköpet bredvid där du bor blir slagen, tonårstjejen vid östra skolan våldtagen och19-åringen på ditt jobb tänker ut en väg att ta bort sej på, då är du den som skiter i det! INGEN

PÄR GRANLUND

VÄDRET I VECKAN

VÄDERKRÖNIKA Kalla droppar

Boden

-12

-9º

Boden

-12

Luleå

-12 TOR

SVERIGE I DAG +30

FRE

LÖR

+20

3

+5

6

Välkomna!  Välkomna!Välkomna!  Välkom

Snart!

Öppettider: Mån-fre. 9-18, Lör 9-15, Annons Sön 11-15

4

Örnäsets köpcentrum  Tel: 22 11 22 Öppettider: Mån- tor 11-18, fre 10-18, lör 11-15

5

(Lunchstängt 13.30-14.30 vardagar)

på ny adress i city

Kunskap  Känsla  Kvalité  Service

Ann & Jimmy med personal

6 4Luleå City  Tel: 105 00

5

-10

Välkomna!  Välkomna!

Bellis

3 2

+10

Ned kl. 15:15

DAGENS METEOROLOG: 

7/2

SÖNDAG

SOLEN Upp kl. 08:19

2

1

-5

-8º

6/2

LÖRDAG

1

±0

5/2

FREDAG

Luleå

4-8 m/s

+15

4/2

TORSDAG

-5º

-12

+25

-5º

EUROPASTÄDER

TURISTORTER

VÄRLDSTÄDER

Amsterdam

+5 º

Antalya

+11 º

Delhi

+24 º

Berlin

+3 º

Cypern

+10 º

Hong Kong

+20 º

Helsingfors

-3 º

Kreta

Köpenhamn

+1 º

Las Palmas

+21 º

Mexico City

London

+6 º

Madeira

+19 º

New York

+5 º

Madrid

+11 º

Malaga

+17 º

Peking

+2 º

Mallorca

+14 º

Rio de Janeiro +34 º

7

-15

7

-20

8

8

9 9

11 10

12

10 extra Onsdag 3 februari 2010

10 11 12

+7 º

Kalla droppar i minusgrader. Anledningen till att det kan falla regn fast det är minusgrader är att det vid dessa tillfällen finns ett skikt med plusgrader högre upp i luften. Snöflingorna smälter till droppar när de faller genom plusgraders-skiktet men om skiktet med minusgrader är tunt hinner inte dropparna frysa tillbaka till is/snö innan de når marken, trots att dropparna har en temperatur under noll grader. Däremot fryser de till så fort de träffar den kalla markytan. Det behöver dock inte vara minusgrader i luften, eller ens minusgrader på vägbanan för att regndroppar skall frysa till is. Med en blöt vägbana och ganska kraftig vind avdunstar vattnet, d.v.s. övergår till vattenånga. Bra tänker ni, då blir det torrt. Denna process kräver dock energi och den tas från vattnet på vägen som då blir kallare. Om nu temperaturen från början bara var någon plusgrad på vägytan kan avkylningsprocessen resultera i mycket halt och framförallt lömskt väglag. Har vi tur så vinner avdunstningsproceesen över avkylningsprocessen och vägbanan torkar upp.

Los Angeles +15 º +11 º

Oslo

-2 º

Paris

+10 º

Phuket

+28 º

Sydney

+24 º

Rom

+14 º

Rhodos

+9 º

Tokyo

+7 º

ANNA ÖSTERMAN SMHI:s väderredaktion


ATELJÉ OCH SHOWROOM

Nya fönster monterat och klart En kontakt, ett beslut – ett modernt sätt att byta fönster! Kontakta oss för ett gratis kostnadsförslag: Bosse Bäckström 070-593 09 71 • Anders Spets 070-310 58 78

Öppet: Ti-to 17-20 To-sö 12-15 Ba nvä Lul gen 9 Tel , 092 eå. 0-2 20 59 1

   

Auktoriserad partner till

Service på plats Förebyggande underhåll Varmköksutrustning Kylutrustning

Svensk StorköksService erbjuder installation, service, underhåll samt försäljning av reservdelar avseende kommersiella kyl- och storköksutrustningar. Tillsammans med oss får du en absolut garanti för det professionella kökets totala funktion. Vår affärsidé är att ge service och förebygga fel på dina köksmaskiner på kortaste tid och med minimala driftstörningar. Vi finns över hela Sverige | 020-51 52 00 | www.3ess.se

Köpmangatan 31, Luleå 076-106 65 67

Nöjda kunder är en av mina största drivkrafter.

EVENEMANG

FÖR ÄLDRE/SOCIALFÖRVALTNINGEN

Det speglar sig på mina kök, personlighet i skräddarsydda kök med flexibilitet och precision kännetecknar mig och HärjedalsKök.

Kontakta mig för mer information.

Ring mig så tittar jag förbi! Thomas Strömberg, 076-116 20 11

RESURSCENTRUM FYREN Torsdagscafé 4 feb kl 14:00-16:00

Elin Björkskog/Kero sjunger och spelar i Lagunen.

Fredag 5/2 kl 15:00

Sångstund/Andakt i Stora Skutan med EFS.

Passa på erbjudande !

Ålgatan 8, Luleå • www.harjedalskok.se

Anhörigcafe 9 feb kl 14:00 Hälsotema och filmvisning.

Måndag 8 feb 13:00-16:00

Civilförsvarsförbundet informerar om vardagssäkerhet i Stora Skutan. Praktiska övningar i bland annat hjärtlungräddning ingår. OBS! Anmälan till Agneta Enebro, tfn 45 32 49.

Torsdag 11 feb 09:00-12:00

ENDAST LÖRDAG 6 FEBRUARI! kl 10-15 Make-up kampanj Kom in och prova Deborah Cosmetics, Milano

Civilförsvarsförbundet informerar om vardagssäkerhet i Stora Skutan. Praktiska övningar i bland annat hjärtlungräddning ingår. OBS! Anmälan till Agneta Enebro, tfn 45 32 49.

Handla för 299:-, du får en make-up på köpet

MÖTESPLATSEN KLOCKARÄNGEN

Drop-in "plockning med tråd"

Medan du väntar bjuder vi på kaffe, te och kaka

REA!

(Billigaste på köpet) Blanda som du själv vill.

Nagellacker

Make-up

Hudvård

Dofter

Fotvård

Filar

TORSDAG 4/2 kl 10-16

Fredag 5 feb

Britt Nilsson Wyöni underhåller med sång och musik i bagaget.

"HELA BUTIKEN" TA 3 BETALA FÖR 2

ELEVBEHANDLINGAR Intresseanmälan på lulea@carinasnails.se

Välkomna! OBS!!!! Faxa/ring in era annonser fredag före kl.12.00. Tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87.

Tidsbokning 0920-230 330 Smedjegatan 8, Luleå. www.carinasnails.se

Extra stor räckvidd. Extra är en tidning som varje vecka levererar nära och angelägen journalistik. Vi finns i dina kvarter. Vi gör det oväntade, ofta med glimten i ögat. Och det bästa av allt – den är gratis!

Onsdag 3 februari 2010 extra

11


Hem & Energi

Vecka 7 den 17 februari sätter vi fokus på Hem & Energi i Extra. Ett redaktionellt tema där vi tar upp vardagsfrågor som berör våra hem och energi. Ett bra tillfälle för er att marknadsföra ert företag till våra läsare i Luleå & Boden. Passa på och boka din annons även vecka 8 så får du 50% rabatt vid andra införandet.


Det finns hopp!

VINTERSERVICE! REPARATIONER PERSONBILAR, SNÖSLUNGOR, SNÖSKOTRAR OCH MOTORSÅGAR.

Hjälp oss att stödja forskningen. PG 90 11 19-8 eller BG 901-1198 www.alzheimerfonden.se Telefon 020-30 11 30

Glöm inte dom som glömmer! G

Kamremsbyte ❄ ❄ & Oljebyte! ❄ ❄ Mc-och Mopeddäck Hjulinställningar Däckförvaring

❄❄

FYRKANTENS BILDEMONTERING 076-811 20 08, 0761-106 765

HJULINSTÄLLNING! www.dackhuset.com

Fälgriktning Fälgreparationer Allbilsverkstad

Välkommen in till

ÖPPET HUS! Välkommen till vår IVT-utställning i Luleå, bli guidad genom vår värmepumpsutställning där vi bland annat visar vår frekvensstyrda PremiumLine X11 och Sveriges enda Svanenmärkta värmepump, Greenline samt Nordens bästa luftvärmepump, Nordic Inverter 12KHR-N. Samtidigt får du chansen att ställa alla frågor du vill och få kostnadsfri besparingskalkyl.

Köpmangatan 48

Onsdag 3/2 kl 12-18

vi bjud er på fika !

Nyh

0920-120 30

www.bilodack.nu

IVT Nordic Inverter, 12KHR-N

Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet.

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

a y N

BYT TILL

KAMPANJ!

Service, reservdelar, garantiärende.

Beställ innan 28 feb så ingår 10 års trygghetsförsäkring i priset.

Pohjolan Auto

• Marknadens bästa årsvärmefaktor enligt SP:s och Energimyndighetens test av luft/luftvärmepumpar • SP:s tester visar ett COP på upp till 7,3 • Lägre ljudnivå • 10 års försäkring på kompressorn, 6 år på hela värmepumpen

Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

Din nya återförsäljare av snöslungor

Auktoriserad IVT återförsäljare i Luleå

Köpmangatan 48, Luleå • 0920-24 90 15 www.esvteknik.se

OKQ8 VISA Service, reservdelar alla märken

• 0 kr i årsavgift • Bonus på allt du köper utanför OKQ8 • Återbäring på inköp hos OKQ8 • En kostnadsfri reseförsäkring

OKQ8-stationerna i Norrbotten

KINA

H E L G Ö P P ELÖRDAG T 6–7 F BRUARI HELGÖPPET 6EFEBRUARI MITSUBISHIMOTORS.SE - FITS YOUR LIFE

Verkstad: 0921-120 60 Kopplingsvägen 1, Boden www.vidmans.se

VÅRUPPLEVELSER

Nu har du chansen att uppleva våren i Kina med shopping och kultur. Avg 9/3 Sockertopps resan Peking- Xian-Yangshuo en tur på en av världens vackraste floder. 26/3 & 6/5 Kejsarstaden Peking 28/3 Peking- Xian- Terrakottaarmén Vi reser fr Luleå med färdledare.

SPA KULTUR I BUDAPEST Följ med till en av världens vackraste huvudstäder med SPA upplevelser *Båttur på Donau *Vinprovning i vinets land *Välgörande thermalbad. *Barockstaden Szentendre Avg 12/4 och 10/5. Färdledare fr Luleå

KROATIEN

Kjell Eriksson Varför välja när man kan få både upplevelser och avkoppling, god mat och svala viner. Under några dagar översköljs du av det goda livet på dessa resor Våra färdledare

NYA MITSUBISHI OUTLANDER INGEN VANLIG MILJÖBIL

Extra avgång 17/5 till Kroatien en av Medelhavets pärlor Dubrovnik och Adriatiska Havet. Färledare fr Luleå Vi finns på Smedjegatan 13 i Luleå tel 0920-23 23 50/85 Vi har öppet mån - fred mellan 09.00-18.00 Lördag 10.00-14.00 www.rline.se

Vill du synas här? www.tidningenextra.se

Yvonne Andersson och Jonas Björnström

Nya Mitsubishi Outlander Flexifuel (FFV) är något så ovanligt som en miljöbilsklassad crossover. Och även om det kan vara svårt att tro så kan du få den med både automatlåda och variabel fyrhjulsdrift. Mängder av skön utrustning är, som alltid i en Mitsubishi, standard. Välkommen att provköra en sällsynt potent miljöbil.

MITSUBISHI OUTLANDER fr.

249.900 kr

Förmånsvärde fr. 1.392 kr

Förmånsvärde beräknat på 2.4 FFV 4WD och 50 % marginalskatt. Bränsleförbr. bl körning från 7,0 l/100 km. CO 2-utsläpp från 182 g/km, med manuell växellåda. Miljöklass 2005. Bilen på bilden är extrautrustad.

Hertsövägen 11, Luleå Bilförsäljning 0920-24 70 54 Öppettider mån-tors 9-18 fre 9-17 lör 11-14 www.rondellens-bil.se

Onsdag 3 februari 2010 extra

13


 Johans frieri i Extra 27 januari.

Johan Franssons frieri blev en succé ”Nä men gud älskling – självklart!” I förra veckans Extra ställde han frågan. I dag kommer svaret: – Nä, men gud älskling...Självklart! säger den blivande frun Jenny Suikki. BJÖRKSKATAN Klockan är halv nio på onsdag morgon när Extra ringer på dörren till familjen Fransson Suikki. I vanliga fall brukar halvtimmen fram till klockan nio vara så där lagom tvåbarnsfamiljstressig. Rätt sockar ska matchas till rätt fötter, Hello Kitty-diadem ska spåras och tider ska passas. Men inte idag. Johan Fransson har fått sin sambo att hoppa ur pyjamasen extra tidigt i tron om att en intervju om familjelivet snart ska äga rum. Precis innanför dörren i lägenheten på Björkskatan får Jenny Suikki i stället Extra i sin hand, där Johan på första sidan håller upp plakatet som säger: Vill du gifta dig med mig, Jenny? – Men gud! Vaddå, vad är det här för något? Åh, älskling... Nä, men gud. Men gud!

Pusselbitar på plats I några minuter är det mest lösryckta fraser som letar sig ut ur Jennys mun. Hon försöker ögna igenom tidningen med mindre lyckat resultat och sakta börjar pusselbitarna från Johans smusslande veckan tidigare, falla på plats. – Jag förstod att det var något lurigt på gång men inte så här. I vanliga fall när Johan blir intervjuad så brukar jag alltid fråga vad det handlar om och vad han svarat men nu kunde han som inte riktigt säga. Då tänkte jag att det kanske kunde vara något sånt där kvinnan bakom mannen, skrattar Jenny.

– Vad glad jag blir. Vad gullig du är, Johan. Jag känner mig helt ställd. Nervös och skakig... Alldeles svettig. I ytterligare några minuter försöker Jenny ta in det som ligger framför henne på vardagsrumsbordet. ”Nämen” avlöser ”åååh” som blir ”fiiin” och till slut ”älskling”. Johan i sin tur är tyst. Tills han inte längre kan hålla sig. – Men vad svarar du då? Du har ju inte svarat ännu, säger han. – Men det är väl självklart att jag vill! säger Jenny.

Inte traditionellt På andra änden av vardagsrumsbordet sitter dottern Tindra med lillebror Troy i famnen. Hon sneglar på mamma. Sedan på pappa i tidningen. Och så på mamma igen. – Ser du Tindra. Pappa har frågat om vi ska gifta oss. Då blir det sånt där bröllop du vet, säger Jenny. Tindra ser fortsatt skeptisk ut. – Med fin klänning, försöker Jenny. – Jag vill att ni ska gifta er idag! hojtar Tindra. Ja, vad har ni nu för tankar kring bröllopet?

– Det är ju egentligen det som är det svåra, hur det ska ske. Ibland tänker jag litet och ibland stort. Det beror på vad Jenny vill, säger Johan. – Då lutar det nog åt det mer enkla. Inget sådant där jättestort för då är ju halva grejen själva planeringen och det är varken jag eller den här herrn så bra på, säger Jenny. Vad betyder enkelt?

– Kanske utomlands, inte så traditionellt. Fast tänk om man står där sen och ångrar sig att man inte var i kyrkan. På ett sätt ser jag dagen framför mig. Hur vi är så där fina och vilken musik det ska spelas. Men det viktigaste är att samla alla vänner till middag och fest, säger Jenny. – Och helst på sommaren, flikar Johan in. – Ja, så nu bjuder vi in alla våra vänner till bröllop. Men exakt när och hur det blir vet vi inte ännu, säger Jenny.

 Johan, Jenny, Troy och Tindra har ett bröllop att se fram emot under sommaren.

14 extra Onsdag 3 februari 2010

MARIANA VNUK mariana.vnuk@norrbottensmedia.se

Bröllopsplanerarens tips till Tid och pengar. Att planera ett bröllop kan vara ett av de största projekt man som par sätter tänderna i. – Det är viktigt att börja i rätt ände och i god tid, säger Mariah Johansson, bröllopsplanerare. LULEÅ Ni har bestämt er. Din andra hälft har sagt ja och i huvudet svävar en diffus tanke

om hur dagen ska se ut. So far so good, liksom. Men sen då? Hur går man egentligen vidare med något så stort som ett bröllop? Hur genomför man faktiskt den där planen? Runt 700 respektive 200 par gifter sig i Luleå respektive Boden varje år. Och med största sannolikhet kommer många

av dem, precis som Johan Fransson och Jenny Suikki, ha problem med hur de helt enkelt ska komma igång. Men det finns hjälp att få. Sedan ett år tillbaka driver stylisten och imagekonsulten Mariah Johansson Nordic styling, ett företag som bland annat sysslar med bröllopsplanering.


FOTO: LENNART JÖNSSON

fakta ■ JOHAN FRANSSON OCH JENNY SUIKKI Ålder: 24 respektive 29 år. Bor: I lägenhet på Björkskatan i Luleå. Gör: Hockeyspelare i Luleå hockey respektive mammaledig sjuksköterska. Familj: Tindra, snart 5 år, och Troy, 5 månader. ■ SÅ MÅNGA GIFTE SIG Luleå 2000..........581 2001..........582 2002..........522 2003..........605 2004..........587 2005..........694 2006..........706 2007..........753 2008..........785 Boden 2000..........258 2001..........164 2002..........209 2003..........211 2004..........268 2005..........221 2006..........218 2007..........230 2008..........249 ■ 2009 ÅRS siffror från SCB visar att det för första gången på sju år är färre som gifter sig. Orsaken sägs vara konjunkturnedgången men enligt landets bröllopstidningar kommer vi få se ett uppsving igen under 2010 och 2011. Bland annat på grund av kronprinsessans stundande bröllop.

 När Johans fråga i tidningen sjunkit in ordentligt är det ingen tvekan hos Jenny. Visst vill hon gifta sig.

Johan och Jenny: ”De måste komma igång nu” – Ett vanligt problem bland de som vill gifta sig är just att man inte vet var man ska börja. Och det är viktigare än man tror att börja i rätt ände, säger hon.

Tiden är knapp När Mariah Johansson träffar ett brudpar, börjar hon alltid med att sitta ned och lära känna per-

sonerna. Hur hon sedan går vidare beror helt på vad paret efterfrågar. En del vill bolla idéer, andra vill ha någon som håller i trådarna eller lägger upp en budget. Det är mycket som ska fixas men vad kan egentligen gå fel? – Det är bra att först ha en klar idé och en budget, annars är det lätt att det skenar iväg. Så da-

tum, tema och budget är nog det första man ska tänka på, säger Mariah Johansson. – Och ska man ha ett kyrkligt bröllop så brukar man säga att man ska boka kyrka redan ett år innan, för att vara säker på att det finns tider. Siffror från förra året visar att det för första gången på sju år är färre

som gifter sig. Men liksom övriga i bröllopsbranschen, tror Mariah Johansson att 2010 blir ett år fyllt av giftemål. Inte minst på grund av kronprinsessans stundande ringväxling med Daniel Westling. Men måste ett bröllop kosta så mycket, både sett i tid och pengar?

- Nej, egentligen inte. Det beror på vad man vill ha och hur många gäster man tänker sig. Det går att spara in pengar, men det är värre med tiden. Johan Fransson och Jenny Suikki har en plan om att gifta sig i sommar, vilket är väldigt snart. Vad är ditt tips till dem?

- Kom igång nu. Lägg upp en budget så fort som möjligt. Och ska de ha ett kyrkbröllop så finns det risk att alla kyrkor är bokade. Ring och kolla det direkt. Sedan kan kläder och vissa blommor ta lång tid att beställa. Så tiden börjar bli knapp. De ska nog helst börja idag. MARIANA VNUK

▲ Bröllopsplaneraren Maria Johansson tror på många bröllop i år. FOTO: MARIANA VNUK

Onsdag 3 februari 2010

extra 15


SPORT

Slutstriden – en rysare i tio ronder

RIDEN STRECKST

ng .....67 poä Brynäs .... ng ä o ...... 63 p Luleå...... ng ä o p .....60 Frölunda äng ...... 59 po Modo .... äng o p 6 .....5 Timrå ......

Janne Sandström: ”Det är upp till oss själva nu” bara att gilla läget. Vi har fortfarande alla möjligheter att klättra ett par placeringar.

Försprånget var 13 poäng – nu är det bara 4. Om Luleå Hockey ska spela slutspel får inte den utvecklingen fortsätta. – Klarar vi inte av det här så har vi inte i ett slutspel att göra, säger Jan Sandström. LULEÅ När 39 omgångar var spelade hade Luleå Hockey 13 poängs försprång på Modo. Sen föll man mot Örnsköldsvikslaget, formkurvorna vände och försprånget har därefter krympt omgång för omgång. Nu är marginalen inte större än fyra poäng. Senaste sex omgångarna har ”bara” fem av 18 poäng gått Luleås väg och i stället för att snegla uppåt i tabellen handlar närmsta tio omgångarna i första hand att hålla Frölunda, Modo och Timrå bakom sig. – Det gäller att inte stirra allt för mycket i tabellen, även om alla så klart vet ungefär hur det ser ut just nu. Vi har inte haft något flyt senaste tiden samtidigt som Modo har gått väldigt bra, men vi har fortfarande allt i egna händer. Om vi börjar vinna nu så spelar det inte så stor roll vad resten av lagen gör, det är ganska bra tändvätska för oss, säger Jan Sandström. Just det där med att vinna är ingenting Luleå Hockey lyckats speciellt väl med senaste fem omgångarna. Efter 3-2-segern mot Rögle lyckades laget tappa en 3-1-ledning till förlust med 4-3 i förläng-

Märks det i laget att ni går in i en viktig period nu?

Peter Forsbergs Modo, Jakob Markströms Brynäs och Niklas Anderssons Frölunda står på programmet de närmaste dagarna för Luleå. ning mot Södertälje. Därefter blev det ännu en förlängningsförlust, trots kraftigt spelövertag i hemmamötet med Brynäs.

”Jämnar ut sig på sikt” Senaste två matcherna har laget kammat noll mot Linköping och Skellefteå och säkerhetszonen ner till jagande Modo har krympt i en rasande takt. – Spelmässigt har vi inte varit helt dåliga, mot Södertälje borde vi haft tre poäng och kanske även mot Brynäs. Hockey är tyvärr sådär ibland, man kan vinna matcher även när man inte är det bättre laget. Vi har säkert fått med oss någon trea i matcher där våra motståndare varit bättre, så på sikt så jämnar det nog ut sig ändå. – Men vi ska inte tappa hela det försprånget vi hade. Klarar vi inte av det här så har vi inte i ett slutspel att göra. Vi har under säsongen spelat bra hockey och skapat ett bra utgångsläge som vi inte ska

slarva bort. Jag är faktiskt inte direkt orolig, känslan är att vi kommer börja vinna snart igen. I dagsläget är fem lag direkt indragna i striden om tre slutspelsplatser. Brynäs, Luleå och Frölunda befinner sig på rätt sida om linjen samtidigt som Modo och Timrå jagar från undersidan. Mycket kan avgöras närmsta veckan – speciellt för Luleås del.

Tre nyckelmatcher Inom loppet av fyra dagar möter man tre av sina värsta rivaler om slutspelsplatserna. Först Modo på hemmaplan och därefter bortamöten med Brynäs och Frölunda. – Det är viktiga matcher, helt klart. Att vinna mot lagen som ligger runt omkring oss är extra viktigt, det ger större utslag på tabellen. Samtidigt kan man inte fundera allt för mycket på det heller. Det är tio omgångar kvar, trettio poäng att spela om. Det är helt upp till oss själva nu och det är

– Det märks inte på så vis att någon skulle vara nervös eller så. Det här är vad hockey handlar om, det blir nästan alltid dramatiskt på slutet och det måste man kunna hantera. Det kan vända snabbt åt vilket håll som helst, det är det som är tjusningen med hockey. Landslagsmeriterade Sandström konstaterar att han själv och laget inte haft medvind senaste omgångarna. Exempelvis missade Luleåbacken ett stekhett läge vid ställningen 1-1 mot Brynäs – vilket med facit i hand hade kunnat vara hela skillnaden mellan tre poäng och förlust i förlängning. – I början rullade det på rätt bra med målen, men sen har det varit mycket stolpe ut. Läget mot Brynäs borde ju vara mål, men deras målvakt gör en helt galen räddning. Det var samma sak matchen innan det, men förr eller senare måste den sortens lägen gå in. Känslan är att vi spelar nog bra för att vinna i många matcher, ändå har vi fått nöja oss med oavgjort och sånt. Man kan tycka att det känns lite orättvist, men jag är säker på att det jämnar ut sig innan serien är färdig. ROBERT ÖSTHOLM robert.ostholm@norrbottensmedia.se

FEM LAG – OCH MATCHERNA SOM AVGÖR ALLT LULEÅS SPELSCHEMA: 4 februari ................ Luleå–Modo 6 februari ............... Brynäs–Luleå 8 februari ............Frölunda–Luleå 27 februari ........ Luleå–Linköping 1 mars ................ Luleå–Färjestad 4 mars ..................... HV 71–Luleå 6 mars .............Luleå–Djurgården 9 mars ...............Luleå–Södertälje 11 mars ....................Rögle–Luleå 13 mars .................... Luleå–Timrå

MODOS SPELSCHEMA: 4 februari ................ Luleå–Modo 6 februari .......Djurgården–Modo 8 februari .............. Modo–Brynäs 27 februari ........ Modo–Färjestad 1 mars ........Timrå–Modo Hockey 4 mars .............. Modo–Linköping 6 mars .................... HV 71–Modo 8 mars .............. Modo–Skellefteå 11 mars ........... Södertälje–Modo 13 mars ...................Modo–Rögle

16 extra Onsdag 3 februari 2010

FRÖLUNDAS SPELSCHEMA: 4 februari .... Linköping–Frölunda 6 februari ..... Frölunda–Färjestad 8 februari ............Frölunda–Luleå 27 februari ....... Brynäs–Frölunda 2 mars ................ Frölunda–HV71 4 mars .........Frölunda–Södertälje 6 mars ................ Rögle–Frölunda 9 mars ................ Frölunda–Timrå 11 mars ....... Skellefteå–Frölunda 13 mars ..... Frölunda–Djurgården

BRYNÄS SPELSCHEMA: 4 februari ....... Södertälje–Brynäs 6 februari ............... Brynäs–Luleå 8 februari .............. Modo–Brynäs 27 februari ....... Brynäs–Frölunda 2 mars ...........Djurgården–Brynäs 4 mars ....................Brynäs–Rögle 6 mars ....................Timrå–Brynäs 8 mars ................... Brynäs–HV 71 11 mars ......... Linköpings–Brynäs 13 mars ........... Brynäs–Skellefteå

TIMRÅS SPELSCHEMA: 4 februari ........... HV 71–Timrå IK 6 februari ................ Rögle–Timrå 8 februari ......... Timrå–Södertälje 27 februari ........Skellefteå–Timrå 1 mars .....................Timrå–Modo 4 mars ............... Färjestad–Timrå 6 mars ....................Timrå–Brynäs 9 mars ................ Frölunda–Timrå 11 mars .......... Timrå–Djurgården 13 mars .................... Luleå–Timrå

Janne Sandström


AN K I N KRÖ

Spekultationer utan resultat LULEÅ HOCKEY TOG en chansning när man plockade in Jonathan Hedström – men frågan är om man inte gamblade än mer när man försökte göra sig av med honom? Med facit i hand har man lyckats skapa en jäkla massa snack, spekulationer och rykten utan att uppnå någonting överhuvudtaget. Jag vill inte ifrågasätta varför klubben vill dumpa Jonte. Jag kan rent av gå med på att det inte alls var någon dum idé. Däremot verkar det som att utförandet var allt annat än klockrent. Om jag fått korrekt information – vilket jag misstänker att jag har – så informerades Jonte så sent som efter lördagens match mot Skellefteå om att han inte längre var önskvärd.

Frågan är om man inte gamblade än mer när man försökte göra sig av med Hedström.

DET ÄR ETT sent beslut med en spelare som knappast är stekhet på marknaden. Affären havererade och nu sitter Luleå med samma trupp som bytte om till matchen mot Skellefteå. Den stora skillnaden är antagligen att Jonte Hedström inser att lagledningen och tränarstabens prat om att ”vi tror på Jonte” var just bara prat. Han är inte önskvärd i klubben och ingen kan väl på allvar bli förvånad om han presterar därefter framledes? ■ ■ Som betalande åskådare i Coop Arena får man chansen att se saker ur nya perspektiv. Mot Brynäs noterade jag att ”säkerhetsansvarige” beslutat att betalande åskådare inte ska ha rätt att gå ut och röka i pauserna. Under hela Luleå Hockeys tid i elitserien har det gått utmärkt, men nu är det alltså en säkerhetsrisk att släppa ut några medelålders damer på en snötäckt parkering för att ta ett bloss? Byggde man in hallen i dynamit i samband med renoveringen, eller? Jag finner det mer sannolikt att någon tagit ett ogenomtänkt beslut som enbart förstör helhetsupplevelsen för en kategori av besökare, som faktiskt betalar lika mycket som andra. ■ ■ Det känns ganska mycket som att säsongsavslutningen avgör hela Jontes hockeyframtid, tyvärr. ■ ■ Dessutom är det synd om dörrvakterna i Coop Arena som måste förklara ett obegripligt beslut för en hord oresonliga människor med nikotinabstinens.

Robin Andersson till Almtuna var ju lite småkul. Skellefteå blev storebror lite väl snabbt, tyvärr.

ROBERT ÖSTHOLM

och Luleå Hockey får ställa in sig på en hård kamp in i det sista för att försvara sin slutspelsplats.

FOTO: MARIA JOHANSSON / PT

0920-26 28 05 robert.ostholm@ norrbottensmedia.se

Onsdag 3 februari 2010 extra

17


Hem och Trädgård

Köpes

Övrigt Motionsaapparat

Container köpes 20 fot container köpes. Mobil: 070-259 43 84

Övrigt Timmerkälkar Mycket rejäla timmerdoningar enligt profsmodell säljes. Spännbjörnar och kraftiga stolpar med fångstkedja medföljer. Pris 2.900:-. 070-663 32 35

Hockeybiljetter Moccarock Stl. 52 Pris 450:-, telefon 092022 62 42

Diaprojektor

Lampa i furu Kryddlampa, längd 85 cm, 150:-, 070-600 83 71, 0920-129 50, Luleå

för raka magasin köpes, 070575 97 39

2 st biljetter till matchen AIKLULEÅ säljes sekt J rad 10 plats 23 och rad 11 plats 21. Pris 235:/st. 0920-25 36 96

Strands Glass

Öppningsbar hjälm

Köpes: Reklamprylar, papperskorgar, glassgubbar, skyltmaterial, glass priser, kuriosa, m.m. 070-5801093

Airoh PR 2000, svartmetallic, stl M. Lite använd, som ny. Ring 070-568 77 43

Antik barnvagn

Skoter-/MC-kläder

Gamla Sedlar

Effektiv ”kaloriförbrännare” och ”figurformare” minskar i kg/ omfång/cm. Orbitrek Elite, nu 1.000:-. 0920-673 50

Säljer min 50 års present, tvilling barnvagnen som jag satt i som liten. Ge mig ett bud ! Finns i Alvik, Luleå 010-481 93 56

Jacka ”Halvarssons” i Gortexmaterial, löstagbart foder, ryggskydd, stl L och skinnbyxa Classic ”Bikers club” stl 54. Ring 070-556 64 47

Gamla 5:or 1949-81, Gamla 10: or 1938, 39, 58, 68, jubileum 76, Gamla 50:- 89, 90, Gamla 100:- -59, 62, pris fr 150:-/st 070314 11 21 se www.lokus.se

Dockskåpsmöbler Fina grytor, pannor Gjutjärnsgryta Ronneby. Nyp. 905:-. Nu 600:-. Traktörpanna + såskastrull, koppar. 400:-. Traktörpanna + kastrull rf. 400:-. Allt 1.200:-, 070-824 85 48

Mårdskinn köpes Anders Tengbom. 627 28 41

Tel.

070-

Dockskåpsmöbler 400:-. Djurgård, säng till små barbie, prinsesslego 50:-. Barbiefilmer 6 st 50:-. Spiderman skor stl 29 50:-, 070-361 33 87

Resepresentkort köpes Solresor, Fritidsresor, Ving, Apollo, Ticket eller Resia. Även kort datum. 0760-20 54 54

Folksagor Bra Böckers Folksagor, kpl i 7 band. Nyskick, mycket vackra. 290:-. 070-285 95 47

Djur och Tillbehör Lampa

Skidor 2 par Björkskidor 7 fot x 70 mm 2 par Slalomskidor med bindningar, pris fr. 100:-/st 070314 11 21 se www.lokus.se

Lampa, skärm med fin fot, glas-/ träkuber, i bra skick. Höjd 75 cm, 200:-, 070-600 83 71, 0920-129 50, Luleå

Motorvärmaruttag

Teakbord säljes

Garo. Begagnad.Med 2 uttag m automatsäkringar. 750:073-815 62 78

Teakbord 100 x 60 cm ben ej orginal säljes 200:-. Tel 070254 98 33 i Piteå.

Fiskesaker - KÖPES! Gamla fiskeprylar, Rullar, Drag, Kataloger. ABU, Record, Arjon m fl. ALLT av intr. 070-464 4638

Tysk jaktterriervalpar leverans klara 27/1. Ring för mer info. 070-313 04 57

Skoter-/MC-jacka Jacka i Gortextyg med rygg-, axel- och armbågsskydd, stl 42. Ring 070-568 77 43

70-tals bokhylla Teak, bredd 75 cm, höjd 168 cm, i bra skick, 200:-, tel. 070-600 83 71, 0920-129 50, Luleå

Ski-doo GT 583 -98 Emaljkärl Blandade 2 Aluminiumtvättfat, Kaffepannor, grytor, durkslag mm i emalj, pris: Från 50:-/st 070314 11 21 se www.lokus.se

Mycket fin Ski-doo Grand touring 583, årsmodell 1998, Ca 700 mil, 38 cm matta, h-värmare, fram+bak, packbox, 28.500:-, 070-353 94 14

Bichon havanais Hanvalp efter hälsoundersökta och meriterade föräldrar säljes. Han är vid leverans 5/2 chippmärkt, veterinärbes samt reg. i SKK. 070-546 28 98

Skoterpulka typ Nila Badrumsmöbel Badrumsmöbel med tvättställ i bra skick. Utan kran, b 80 cm, d 47 cm, h 66 cm, 1 år gammal. 070-624 06 03

Pigtittare Rakspegel Pigtittare Brun 1 liten, 1 stor Pris från 500:- Allt i prima skick Rakspegel defekt spegelglas, Rakkniv Omega ingår. 070314 11 21 se www.lokus.se

2 par MARES strandskor strl 38 och 42. Perfekt till snorkling vindsurfing etc. Nyskick, ej använda. 150:-/par (butikspris 299:-), 070-637 47 36

Luxor färg tv 15” 12/220v instruktionsbok fjärr ca 4 meter batt kabel med cigarett plugg och löstagbar antenn, 600:-, 070-216 44 80, 0920-26 03 43

Coton De Tulear valpar Cottoe valpar, 2 hanar o en tik säljes enligt SKK’s regler. Registerade i SKK, chipmärkta, veterinärbesiktade, vaccinerade, avmaskade 070-287 09 02 Vardagsrumsbord i lönn med frostad glasskiva och underhylla. Ben i alu silver. Höjd: 47 cm. Bredd: 80 cm. Längd: 130 cm. Fint skick! Pris: 800:-, tel. 070559 36 56

1 st Häst 13 pinglor, 1 st Häst 21 ping. 2 Topptjukor perfekta, 1 Bjällerkrage 11 pingl def. Div. tjukor fr 40:- 070-314 11 21 se www.lokus.se

Husv o Båt tv 15”

Bad och strandskor

Soffbord

Bjällerkragar Skällor

Nilapulka eller liknande och motorisborr köpes, telefon 070653 21 51, 0911-912 50

Mynt köpes 1kronor före 1968,samt 5 och 2kronor.Även 50,25 och 10öringar före 1962 köpes.Också myntsamlingar. 070-314 71 55, 0911-120 90

Sony Universal Fjärr Sony Universal Fjärr RMVL 900T som styr upp till 8 apparater 600:-, 070-216 44 80, 0920-26 03 43

Spark I nyskick. Förvarad inomhus. Höjd 86 cm. Finns i Luleå centrum. Pris 400:- Tel 0920-22 45 26

Tibbevalpar Vi har några guldklimpar som söker efter hussar och mattar. De är av rasen tibetansk terrier, allt enligt SKK, 0910-78 19 00

Alltid nära dig. Tidningen Husmodern

Väggur

Årg. -46 sakn. nr 12, 14, 1719. Årg - 47 sakn. nr 24 Enst. nr -23,- 26. Pris Hel årg 2.000:/bud. Enst. ex 50:-/st. 070314 11 21 se www.lokus.se

2 st 20-talare 3 Amerikanska ur sk Fläsklådor Junghan 10-tal Lodur 1800-tal. Ring 070-314 11 21 se fler bilder på www.lokus. se

18 extra Onsdag 3 februari 2010

Katter säljes Två hankatter säljes. Rocco (den svarta) 2½ år och Bisse 3½ år söker nytt hem, helst tillsammans. Utekatter, 100:-/st, 0921-167 82

Extra är en gratistidning som finns i dina kvarter. Vi roar och ger insikt. Vi når ca 50 000 hushåll i Luleå och Boden – varje onsdag.


BYGG & RENOVERING

GLAS BADRUM VVS BORRNING MÅLERI KAKEL ELINSTALLATION RÖ Ö PLÅTSLAGERI FÄRG LARM GLAS BADRUM VVS BORRNING MÅLERI KAK K

Bodens Måleri Allt inom måleri. Vi är auktoriserade för badrum. In och utvändigt måleri. Mejselvägen 4, BODEN Tel. 0921-501 89

SOLSTARK Solfångare, solpaneler & solarventi Snövägen 19, BODEN Tel. 0921-504 05, 070-628 54 52 070-359 09 44 www.solstark.se

Skurholmens Måleri & Bygg Vi är specialiserade på husmålning och mindre totalenteprenad. Östergatan 3, LULEÅ Tel. 0920-191 12, 070-546 02 76

Eva´s Måleri & Renovering Målning, Tapetsering, Golvläggning, Kakel, Klinker, Snickeriarbeten. Lövskärsvägen 568, LULEÅ Tel. 0730-85 40 44 www.evasmaleri.se

Larmmontage i norr Larm och kamerasystem till företag och villor! Tel. Tony: 070-546 00 81, Johnny: 073-073 76 16, 0920-25 02 02, 0911-165 65 www.larmmontage.se

NalleBoHus Kilowattväktarna i Boden Bergvärme, solvärme och pellets Skräddaregränd 5, BODEN Tel. 070-572 54 55 www.kilowattvaktarna.se

NalleBoHus uppför timmerbyggnader men reparerar även gamla timmringar och äldre hus. Inrednings arbeten Åskogen 13, 961 91 Boden Tfn: 0921-346018 Mobil: 070-6849786 E-post: nallebohus@telia.com

ESV Teknik Energi, Styr, Ventilation, Värmepumpar Köpmangatan 48, LULEÅ Tel. 0920-24 90 15, 070-633 44 23 www.esvteknik.se

ÅF för Fläkt Woods, Service & försäljning av alla typer av pumpar. Värmepumpar, Solenergi, Ventilation. Brageg. 2, LULEÅ www.vsmenergi.se Tel. 070-320 82 78, 070-682 82 78

Norrlarm Brandlarm, Inbrottslarm, Passersystem Besiktningsvägen 12, LULEÅ Lulevägen 18, BODEN Tel. 0920-25 75 25, 0921-557 77 www.norrlarm.se

NORRBOTTEN S

Luleå Energiborrning Kompletta lösningar inom vattenoch energiborrning. Raspgr. 2, LULEÅ Tel. 070-325 02 44 www.luleaenergiborrning.se

Biltema Verktyg, Färg, Kakel/Mura, VVS, El, Redskap, Presenningar Betongvägen 1 A, LULEÅ (Storheden) Tel. 077-520 00 00 www.biltema.se

Byggbeslag/Lås & Nyckel Rikstäckande Installatör/leverantör av beslag, inrednings- och Säkerhetsprodukter. Spantgatan 16, LULEÅ Tel. 0920-22 99 26

Norrbottens Larm Inbrotts- & brandlarm, Passagesystem, Kamerabevakning Tel. 0920-22 33 01, 0921-34 29 79, 070-312 17 27 Banv. 9, LULEÅ, Nylandsv. 2, BODEN www.norrbottenslarm.com

Elam Nordqvists Snickeri Byggrenoveringar, utbyggnader av verandor m.m. Sprutmåleri. Degerbäcken 401, BODEN Tel. 0921-610 10, 070-349 79 25

Luleå Bilglas Vi byter och lagar rutor på alla slags fordon och byggnader. Tel. 0920-170 01, 122 46 Journr-dygnet runt: 0920-22 14 81 Bangårdsg. 4 B, LULEÅ www.lulea-bilglas.se

LuleBygg i Norr Vi kan ta på oss alla typer av uppdrag inom Bygg, Mark och Ventilation. Kontakta oss för en prisförfrågan. Vi ger även nöjdgaranti på utförda uppdrag! Välkommen att kontakta oss på LuleBygg. Projektledare: Mikael Hackström Bygg -Mark 070-326 00 77, Robert Fors Bygg-Ventilation 070-626 62 93 Mail: info@lulebygg.se

Mattproffset Allt inom golv och vägg. Timmermansgatan 29 A, LULEÅ Tel. 0920-147 05, 070-546 35 85 www.mattproffset.com

Bra El & Energiteknik Elinstallationer, Service, Försäljning & Montage av luftvärmepumpar www.brael.nu Tel. 0920-120 10

Bergenudds Byggnads AB Byggservice- och entreprenadarbeten Parkgatan 25, BODEN Tel. 0921-122 35, 070-316 69 25 www.bergenudds.se

Svartöns Bygg AB Byggservice och Entreprenadarbeten. Tel. Kjell: 070-627 55 60, Ola: 070627 58 11, Germund: 070-627 55 25, Jan: 070-627 55 55. Fax: 0920-191 00 Kräftg. 11, LULEÅ svartons@melmac.se

Comfort Rörcity Badrum, Kök, VVS, Värmepumpar Spantgatan 14, LULEÅ Tel. 0920-22 22 55 www.rorcity.se

Hussaneringar i Norr Besiktning av krypgrunder. Saneringar. Stationsgatan 32 B, LULEÅ Tel. 0920-25 18 00, 070-22 33 829 www.hussaneringarinorr.se

Bodens Hem & Hushållstjänst Hushållsartiklar, Installationer, Reparationer, Värmepumpar Killingholmsvägen 1, BODEN Tel. 0921-103 10

ELAM NORDQVISTS SNICKERI

Crawford Center Luleå Montage och service av Crawford Garageportar. www.crawfordcenter.se Tel. 0920-22 91 90

SVARTÖSTADENS PLÅTSLAGERI Concreto Golvteknik Slipning & polering av alla hårda golv Sappörvägen 1, BODEN Tel. 070-239 82 72 www.concreto.se

BYGGCITY i Norrbotten AB Telefon: 0920-211900, 070-5897780 Ålgatan 16, 973 34 LULEÅ

Kallax Kakelbod Se fina badrumserbjudanden på: www.kallaxkakelbod.com Öströmsvägen 4 A. OBS! KALLAX BY Tel. 0920-136 60

Svartöstadens Plåtslageri Plåtslagerier, Plåtarbeten, Byggnadsplåtslagerier. Rullstensgatan 15, LULEÅ Tel. 0920-25 52 50

BODENS GLASMÄSTERI Bodens Glasmästeri - det kompletta glasmästeriet! Vi gör allt inom glas. Moråsv. 3, BODEN Tel. 0921-145 00 www.bodensglas.se

Luleå Bemanning & Entreprenad Bemanningsföretag med inriktning mot transport och anläggning. Markskogsvägen 173, LULEÅ Tel. 070-205 26 52

HALA Byggplåtslageri Vi utför allt inom byggplåtslageri Hantverksvägen 2G, GAMMELSTAD Tel. 0920-25 40 73 www.halabyggplatslageri.se

Lauris Bygg & Entreprenad Bygger det ni vill! Vi utför alla slags byggjobb, ny-, om- & tillbyggnationer. Hagelvägen 14, LULEÅ Tel. 070-246 60 01

Vi renoverar ditt kök du får mjukstängande luckor och lådor, byt luckor, lådor, bänkskivor, handtag, täcksidor m.m. Snabbt och enkelt. Räntefri finansiering Bytesluckan Fabriksgatan 9, ÄLVSBYN Tel. 0929-130 35. www.bytesluckan.se

Energi och Fastighetsteknik i Norrbotten AB Försäljning, montering och service av högkvalitativa värmepumpar från Panasonic och Fujitsi. EFAB i Norrbotten AB, Lulevägen 4 942 34 Älvsbyn Tel Luleå: 0920-127 70, Piteå: 0911-127 70, Älvsbyn: 0929-101 10 Mobil: 0705-59 04 08. E-post: info@ef-ab.net


NÖJE ANS VECK PS ESTI NÖJ

Massor med Sissela

New York-opera på folkan

LULEÅ På fredag och lördag kör Sissela Kyle en slags parodi-revy-monolog på Kulturens hus under namnet Dina dagar är räknade. Musiken i showen är specialskriven av Salem Al Fakir och Benny Andersson.

BODEN Direktsänd opera från New York när tenoren Plácido Domingo når nya höjder i titelrollen som Simon Boccanegra i Verdis politiska thriller med samma namn. Opera för hela slanten på Folkets hus i Boden på lördag alltså.

 Sissela skämtar på.

FOTO: SCANPIX

 Nu är det tänkt att utbudet inte längre bara ska innefatta öl, vin och drinkar på krogen i Luleå. Det är premiärdags för Luleås första shopklubb.

Nattöppet!

SHOP

Shopping på krogen – kan det vara något? Oftare, längre och på fler ställen. Nej, vi pratar inte om sex utan om shopping. Eller tillgängligheten till shopping. I helgen har nämligen Luleås första shopklubb premiär. LULEÅ Det fanns en tid då söndagsöppet var något ja, exotiskt. Då affärerna stängde klockan två på lördagar och dygnet-runt-mackarna ännu inte sett dagens ljus. Men så kom det smygande. Det uppenbarligen enorma behovet av att kunna köpa en korv eller ett trepack festis mitt i natten, att kunna gå på Lindex måndag, tisdag, onsdag, torsdag, fredag, nästan hela lördag OCH söndag. Så sent som förra helgen valde Shopping att följa Smedjans och Åhléns linje med söndagsöppet. Då och då erbjuds vi kvällsshopping till timmarna före midnatt och i helgen kommer vi kunna shoppa även efter tolvslaget. På klubb dessutom. Festfixaren Samir Sandberg är den som står bakom Klubb Shopaholic. En klubb som förutom lite hederlig klubbing, erbjuder sina gäster möjligheten att shoppa en rad produkter från några

AN FRÅG Shoppa på krogen – bra eller dåligt?

20 extra Onsdag 3 februari 2010

av stans butiker. Hur kom du på den här idén Samir? - Jag tänker ut nya idéer och nya koncept hela tiden. Luleåpubliken är lite svår att tillfredsställa. Och nu tänkte jag vända mig till de som gillar att shoppa. Tror du behovet finns? - Affärerna stänger ju så tidigt i stan och tanken är att det ska vara lite lyxigt. Så vi får väl se. Hur tänker du kring namnet Shopaholic?

– Man brukar ju kalla de som älskar att shoppa för shopaholic. Jag tycker namnet klingar bra i sammanhanget.

Medvetna val Mer shopping. Tillgängligare shopping. Till och med shopping på fyllan. Det finns de som motsätter sig denna ökade tillgänglighet, som kallar den tid och plats vi lever i för ett samhälle med uppmärksamhetsbrist och hyperaktivitet. Som helt enkelt inte har mycket till övers för förhållandet ökad kon-

fakta ■ SHOPAHOLIC

■ EN KÖPFRI DAG

På svenska ungefär köpberoende, shoppingmissbrukare En typ av psykiskt beroende som liknar alkoholoch spelberoende. Det tvångsmässiga shoppandet triggar igång hjärnans belöningssystem och frigör dopamin. För köpberoende är det inte själva varan man köper som ger en kick utan själva shoppandet. I dag använder man många gånger begreppet shopaholic som något positivt/roligt. Källa: Köpberoendes riksförbund, Wikipedia

Varje år i november firas En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) av människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Det är en internationell kampanj som syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över.

Alexandra Mau, 19 år, Luleå: – Det är väl en häftig idé. Om det finns bra saker till rimliga priser. Det är kul när det händer något nytt.

sumtion, mer tid på jobbet och därmed högre livstempo. – Längre och fler öppettider innebär fler tillfällen för spontanshopping. Ökad tillgänglighet ger en ökad konsumtion helt enkelt, säger Göran Hådén, talesperson för En Köpfri Dag. Vad säger du om en shopklubb? – Det är väl ett symptom av andra. Det dyker hela tiden upp nya vägar för ökad konsumtion, nya vägar för att försöka nå köparna. Däremot är det bra om det innebär att folk reflekterar och kommer fram till var de själva står. Och att de ser att det finns alternativa sätt att leva med mer genomtänkta val. Klubb Shopaholic har premiär fredag den 5 februari på Kafelino. Tanken är alltså att man förutom att gå på klubb, ska kunna shoppa allt från skor och väskor till smink och parfymer från de lokala butiker som finns på plats. En Köpfri Dag firas i november varje år och syftar till att väcka medvetenhet om konsumtionsmönster världen över. MARIANA VNUK mariana.vnuk@norrbottensmedia.se

Johanna Renberg, 20 år, Luleå: – Det känns lite konstigt. Oftast när man är ute har man druckit och då kanske man inte ska titta på kläder. Det kan nog bli lite fel.

Emma Renberg, 18 år, Luleå: – Onödigt. Det finns affärer i stan och när man går ut vill man umgås med vänner och inte shoppa.


NORRBOTTEN sektion 2

Kallelse till

Årsmöte 2010 Onsdag 18 februari kl. 17.00 VIP-matsalen, Sunderby sjukhus * Val av förtroendevalda * Sedvanliga årsmötesförhandlingar Välkomna !

STORSEANS

VENDELA CEDERHOLM Känd från TV ”DET OKÄNDA” Torsdag 11 feb kl 19 Åcenter, Färgaregatan 1, Boden, vid fd SEB Inträde 200 kr (medlemmar 120 kr) Se även: www.vendelacederholm.se www.meditationscentrum.info.se

Tack för alla julgåvor till våra gäster. Röda korset Lions club Handlarn Konsum Svea Coop forum Ica Kvantum Boden Kungsbron Rotaryklubb Willys Storheden Riström Potatis Alla fantastiska frivilliga från de olika församlingarna. Ängeln som kom med julens överraskningar.

Mjölkudden/Notviken

ÅRSMÖTE

Tisdag den 16 februari kl 13.00 i Örnäsgården. Program: Mötesförhandlingar, Val av förtroendevalda. Kaffe, underhållning och lotteri. Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 10 februari. Buss avgår från Notviken kl 12.00 Välkomna! / Styrelsen

RADIOHISTORIA Radiobunkern i Boden. Tidigare rivningsobjekt - nu riksintressant kulturmiljö. Vi inbjuder till ett möte om bevarandet av radiobunkern med information om nuläget och diskussion kring denna unika radioplats framtid. Datum: Onsdag 10 februari Tid: 18.00- 20.00 Plats: Försvarsmuseum Boden Vi bjuder på fika. Välkommen!

Motionsdans Onsdag 3/2, kl. 19-22 Tunaskolans aula, Luleå

Musik: Agneta & Peter Nästa dans OBS! Tors 11/2 Du & Vi Entré: 100:Servering. Arr: Notvikens IK

Luleå Ridklubb inbjuder alla medlemmar till

Årsmöte

Svenska kyrkans samtalsmottagning i Luleå

Behöver du någon att tala med? Kyrkans diakoner och präster har tystnadsplikt. Ring oss på tel. 0920- 26 49 60. Vi har telefontid för bokning av samtal mån-tis och tors-fre kl. 9-10. Samtalsbesök hos oss är kostnadsfria.

www.svenskakyrkan.se/lulea

19/2 2010 kl. 19.00

Plats: Quality Hotel Motioner senast 5 februari. Anmäl dig på ridskolan eller via mail. lulea.ridklubb@telia.com Välkomna!

Björn Fredriksson, Bengt Lundberg, Kjell Ågren, Göran Honkamaa, Jalle Svanberg, Boden Turism m fl

BARNKARATE Start Söndag 24/1 kl. 18.00 Träning söndag kl.18-19 Pontushallen, D-hallen Ålder 8-12 år Intag under veckorna 3-6 För info & anmälan: Maria 0920-622 26 Luleå Shotokan klubb

www.luleshotokan.se

Foto: Emmelina Eriksson

Gitarrkurs nybörjare Start Luleå 9 feb. avg. 800:-

Jazzdans med inslag av balett Start Luleå 9 feb. avg. 750:-

Keltisk mässa Söndag 7 februari 18.00 Porsökyrkan Professorsv 9, Luleå

Helhetshälsa - vägar till ett självläkande liv Start 18 feb. avg. 900:-

Navigation Start 16 - 17 feb. avg.

Intensiv jägarskola Sunderby skjutbana, avg. 5000:Vårt kursutbud hittar du på: www.studieframjandet.se Studiefrämjandet Södra Norrbotten Luleå Kronan A6, Tel: 0920-43 43 23 Boden 0921-520 30 • Piteå Tel: 0911-23 09 10 sodra.norrbotten@studieframjandet.se

LULEÅ JU-JUTSUKLUBB

En stund av vila, vandring och upplevelse i kyrkorummet. Ett möte med Den som är. Medverkar gör vi alla tillsammans. Efter gudstjänsten och fikat, ca 19.30, är du välkommen till bibelstudium på svenska och engelska. Luk.2:22-40. upplysningar: Gertrud Malmberg, präst, tel. 27 70 82.

Nu har vårterminen börjat! Nybörjarintag från vecka 4. Prova gratis under två veckor! Nya uppdaterade tider och mer info på hemsidan www.ljjk.se, eller ring Agneta Ruuth 070-645 45 17 BUDOCENTER, EDEFORSGATAN 63

MATCHSPONSOR

NCC

ÅR I

EL EN ITSERI

LULEÅ HOCKEY MÖTER

MODO TORSDAG 4 FEB, KL 19.00 I COOP ARENA

Boka bord på 0920-20 36 45 eller restaurang@luleahockey.se. Köp av biljetter, ta bussen till matchen – läs mer på: www.luleahockey.se

Onsdag 3 februari 2010 extra

21


TIDSFÖRDRIV

HÄLGEKRYSSET

Skicka SMS till 72672 kostnad 6 kr. Vinnare v 04: Tore Öhman, Gammelstad SMS:a in ditt svar. Skriv elu följt av Ingrid Hedlund, Luleå Bert Flobrandt, Luleå bokstäverna i de numrerade rutorna Margareta Undebjörk, Luleå Ingegerd Innala, och skicka tillGammelstad 72672 (6kr) + ev. tra-

1.

SMS:a in ditt svar. Skriv elu följt av bokstäverna fikavgift T.ex. elu abcd .Det måste i de numrerade rutorna i korsorden eller kryptot och skicka till 72672 (det kostar 6 kronor /sms).

vara ett mellanslag (och bara ett) Till exempel: elu abcd.

mellan orden. Det måste vara ett mellanslag mellan orden. Vinnare publiceras i kommande nummer och belönas med en Trisslott. 2.

Lösningar vecka 04 Hälgekrysset Kakuro lätt 6 2 8 3 5 7

9 7 8 4 1 2 3 1 6 5 1 2 4 5 8 9 7 5 8 1 3 6 9 8 6 7

5 2 6 4 3

4 1 1 3 5 5 4 7 9 3 8 6 8 6 9 6 9 1 9 3 5 8 1 3 2

3 4 7 8 9 3 7 4

3.

K r y p t o

4.

Kakuro 24

8

36 19

hjärngympa 8

9

28

6 24 29 32

9

29 26

3

Lätta varianten Regler:

8

15

5 30 30 20

29 15 22

3 9 17

34 24

29

38

4

SMS

Japansk

12

9 15 7

39

Kakuro fungerar som ett vanligt korsord - men med tal i stället för bokstäver. Siffrorna 1 till 9 ska användas. Talen i de svarta fälten är summan av siffrorna i de vita och grå fälten. I varje summa får inte ett tal förekomma mer än en gång. T ex kan summan 4 med två bokstäver endast skrivas 1+3 eller 3+1 (2+2 godkänns inte då det är samma siffror.) Tal i de vita fälten skall vara jämna. Tal i de grå fälten ska vara ojämna.

K r y p t o

3.

1.

4.

72672

16

2.

AN FRÅG Är du miljövänlig?

Åsa Andersson-Öhman, 41, sjukgymnast, Sävastön: - Ja, men jag skulle kunna bli bättre. Jag använder ekologiska produkter, odlar grönsaker och cyklar till jobbet stora delar av året.

22 extra Onsdag 3 februari 2010

Marietta Norlén, 38, handläggare, Jokkmokk: - Ja, jag handlar ekologiskt när det går. Familjen försöker duscha sparsamt. Dessutom bor vi så till att jag går till jobbet.

Tomas Nybom, 43, officer, Södra Svartbyn: - Ja, jag försöker. Jag tänker på hur jag sorterar sopor, använder lågenergilampor och försöker hålla ner duschtiderna i familjen.

Veronika Hansson, 39, förskollärare, Kusån: - Ja, delvis. Jag sopsorterar, använder energisnåla lampor, köper ekologiska produkter och försöker köra bil på ett bra sätt.

Robert Dahlroth, 40, elektriker, Norra Svartbyn: - Ja, jag kör tidningar och tomflaskor dit de ska, undviker kallstarter och försöker handla lokalproducerat.


PASTAMANI Vi serverar färsk, handgjord pasta

skans r e t e b r Lanta avioli R

li Ravio i Sienna d

atelle Taglig orgonzola alla G Pasta & Pesto Pollo

Penne rrento So

Beställ gärna bord 0920-170 99

www.restaurangtoscana.se • Tis-Tors 14-23, Fre 14-01, Lör 13-01, Sön 13-21

RESTAURANG NYGATAN 14 • TEL. 158 40 • LULEÅ

Helgerbjudande! • Räkcocktail • Couer de filé Provencale

HÖGT!

Oxfilé på råstekt potatisbädd med vitlökssmör

• Glass Fruites

269:-

Glass m fruktcocktail & chokladsås

149:OBS! Nya exklusiva rätter! Dagens lunch 75:-

• Pepparfilé

Fläskfilé m grönpepparsås

V. 5 Torsdag: Kycklingfilé m grönpepparsås & stekt potatis Fredag: Grillspett m tzatziki, grönsallad & pommes frites V. 6 Måndag: Fläskfilé m rödvinssås & potatisgratäng Tisdag: Biffstek med Corsicansk tomatsås & stekt potatis Onsdag: Entrecoté med varma persiljesmör & råstekt potatis

LIVEMUSIK FREDAG & LÖRDAG: ALMA & LARS

Grillbuffé: Grillat kött och lax, sallader, röror, rostad potatis och hembakat matbröd, kaffe och chokladbit. Kostar: 250:- person. 3-rätters supé Förrätt: Toast Skagen med löjromstopp. Varmrätt: Ortens oxfilé med rödlöksmarmelad och potatisbakelse. Dessert: Vaniljpannacotta med färska bär, kaffe. Kostar 450:- per person. Dryckespaket med passande viner och avec kostar 220:-

FULLSTÄNDIGA RÄTTIGHETER

www.luleahockey.se

Mån-tis 11-24, ons-tor 11-01, fre 11-03, lör 12-03, sön 12-24

Chili Chili Garnisonsgatan 39, BODEN Tel. 0921-122 21 www.chilichili.se

Diners Sportbar Din lokala sportbar i Boden Östra strandvägen 1, BODEN Tel. 0921-191 21 www.dinerssportbar.se

Restaurang Mathuset Lunch, middagsbjudningar, affärsluncher, julbord, konferenser Tel. 0920-24 53 50 Besiktningsv. 10, LULEÅ (Storheden) www.restaurangmathuset.se

Byakrogen Byakrogen Affärsvägen 4, RÅNEÅ Tel. 0924-100 50

Restaurang Milano Drottninggatan 32, BODEN Tel. 0921-170 20

Restaurang Harnet Eritreanska maträtter V. Brogatan 22, LULEÅ Tel. 0920-135 55

Anderssons Konditori & Bageri Björkgatan 41, LULEÅ Tel. 0920-198 51

Luleå Bageri & Konditori Coop Forum, Storheden Tel. 0920-20 09 99

HEROES Heros Rockbar Storgatan 7, LULEÅ Tel. 0920-22 22 84 www.herosrockbar.com

Restaurang Aurorum Aurorum 2, LULEÅ Tel. 0920-751 70, 070-669 61 37 www.restaurangaurorum.se

www.tidningenextra.se

Margaretas Värdhus Lulevägen 2, Gammelstad Tel. 0920-254 290 www.margaretasvardshus.se

Pizzeria Teo Pizzeria Teo Rundgatan 25, LULEÅ Tel. 0920-160 20

Lottas Kök & Catering Höstvägen 7, LULEÅ Tel. 0920-26 99 80 www.lottaskok.com


PÅ SPRÅNG

Kjell Eriksson var nöjd – även om bodensarna inte riktigt vant sig vid Enters båda plan ännu.

Boden trappar upp kamp om kunder Extra av allt. Nyhetsfördjupning, reportage, sport, nöje, kryss och tv. Här hittar du allt, och lite till. Det där lilla Extra. Det bjuder vi på – varje onsdag i din brevlåda.

BODEN Somliga branscher har verkligen fått sina stålbad sedan ”nätet” blev allmängods. Dit hör resebyråerna; en gång i varje gathörn men nu i stort sett bara aktiva på – nätet. Då gäller det att sticka ut desto bättre för de som fortfarande framhärdar med att synas lokalt, med levande människor och allt. Kjell Erikssons byrå blev inbjuden att presentera sig på Enter, gallerian alltså, en typiskt energisk lördag och det är nog ingen dum idé. När bo-

densarna lär sig ta trappan upp… – Det kommer. Vi är ändå jättenöjda, det är första gången vi testar något sådant här. Temat är resor till Kina och mönstret bland besökarna tydligt: det handlar dels om tidigare resenärer, dels om shoppingtrötta som verkligen uppskattar en stunds annorlunda input. Flera är typiskt nog kvinnor som redan testat byråns särskilda tjejresor och nu siktar på ett annat område av landet men plötsligt överraskar en manlig (!) spekulant med

sin kommentar: – Vilken strålande idé – fruarna kan gå och handla medan vi som tröttnat kan titta på något roligare… Kanske är det dags att börja fundera över mansresor. Till andra platser än Wembley.

MARTIN THELENIUS 070-574 69 14 martin.thelenius@ expressum.se

Och det bästa av allt: Extra är gratis! Vi når ca 50 000 hushåll i Boden och Luleå.

24 extra Onsdag 3 februari 2010

Konstnären Bror Pettersson fick konkurrens under sin lördagsvernissage på Café CQ.

Max och Nils Gustavsson hamnade tillsammans med resten av familjen...

…Cecilia Wainio och Sara Wallström mitt i resepresentationerna.

Karin Nordgren och Stig Sundström funderade på en Kinaresa.

Petra, pappa Olov Lindahl och Malte har redan gjort en vända till Kina.

Yvonne Andersson presenterade alternativ och diskuterade med redan vana resenärer.


Rockabilly Party! Otroligt rockröj med världens bästa tolkare av Bill Haley...

Phil Haley & His Comments (England)

Classic rockabilly music…

King Creole

SVERIGES BÄSTA LÄKTARPLATS!

Hos oss kan du se både hemma- och bortamatcher, i stort sett när som helst. Dessutom kan du äta och dricka gott samtidigt. Perfekt, eller hur? Stora sällskap eller på tu man hand, motståndare eller hemmalag, vi tar hand om alla sällskap.

& the Dixieland Rockers (Sverige-Finland)

The Wildcats (Överkalix)

“We´re Gonna ROCK AROUND THE CLOCK tonight!”

Rest. KRONAN, Luleå • Fredag 5 februari Kl. 19:00 – 02:00 • Entré: 150:OBS! Ej förköp – kom i tid!!! Avnjut vår härliga rockabillybuffé för endast 129:Bordsbokning på tel: 0920-43 43 40 www.rockabillyparty.se • www.restaurangkronan.se

Välkommen att boka din läktarplats! Telefon 0920-22 90 80!

OB S ! Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

Restaurang

KRONAN

@i`YgBUhh_`iVV – en sportbar för alla Till alla våra gamla och nya kunder! Vi fortsätter med vår fantastiska After Work. Varje fredag 16.00 - 19.00. Välkommen

Veckans erbjudande

Hos oss kan du infria dina nyårslöften. Bjud ut någon du gillar och kanske dansa bort några kilo. Du vet att på Olivers kan allt hända. Vår DJ snurrar plattor för vuxna hela natten lång. Vi lovar massor av spännande happenings inför denna säsong.

Entrecote Caesar 129:Tryffel- och bearnaisesås

Filé Oscar 119:Fläskfilé, pepparsås och valfri potatis

Vi fortsätter med våra helgerbjudanden på á la carte

Stor lunchbuffé Mån-Fre 11-14 75:Fri entré • Boka bord tel 133 61 • Köpmang. 31 • Luleå Gamla O'Leary's lokaler Luleå

.............. .........................

.......................................

...................

5ZhYfKcf_Cf][]bU` Vojne, vojne. Förra året blev det bästa någonsin. Och nu spetsar vi till oss ännu mer. Våra kockar lovar en magisk buffé, baren står i givakt och musikerna stämmer instrumenten. Boka bord snarast möjligt, på fredag drar vi igång. Boka bord på 0920-22 72 72

?cW_!Y`]hYb}fgUa`UX Vårt nya kockteam har skapat en ny meny som vi tror kan falla Luleås matälskare på läppen. Hos oss hittar du välkomponerade avsmakningsmenyer och klassiska rätter. Och givetvis hjälper vi till med passande drycker. Boka bord på 0920-22 72 72

Onsdag 3 februari 2010 extra

25

...................


Thomas Deutgen från Dansbandskampen presenterar:

r ä i m e Vårpr -02.00 4 feb 21.30 Norberg DJ: Fredrik arderob Entré 160:- inkl.g

SLIPPA KÖN? 17. Hotel, Storgatan Förköp på Quality KET! BOKA DANSPA 20-20 10 00 inkl entré, tel: 09 er /p kr 5 47 ån Fr ABATT AXI” 25 % R BOKA ”CLEO-T xi. Ta san med Luleå På dit och hemre

18/2 PLAYTONES - Vinnarna i Dansbandskampen

Skådespelare/musiker från kabarén

Glada Änkans röv

Resan till Egypten

Inget insläpp efter 17.15

LILLAN Söndag 7/2 kl 13.00

After Work Fre 5 feb 17.00

SATURDAY NIGHT FEVER Karaoke afton Lördag 6/2 Kl. 20.30 - 01.00

SAGOMUSIKAL

Underhållning+Chiligryta = 100 kr endast i teaterns kassa

På Smedjan Lör 6 feb 12-14 Musik, tävlingar, vårens progam, försäljning av rep.bilj.

• Fri entré •

av PG Råberg Medverkande: DBV:s Musikgrupp Bildspel, Orkester, Sångare Berättare, Allsång

Gratis fika, Fri entré Arr. Luleå Riksteaterförening Medarr. Rädda Barnen, ABF Luleå, Lillanverksamheten

www.restaurangtoscana.se

h el iko pte r. nu

Boka bord på tel: 0920-170 99 • Adress: Ringgatan 26, Luleå

HÖGT!

Nyheter, väder och sport dygnet runt.

TV när du har tid.

26 extra Onsdag 3 februari 2010


TV I VECKAN O N S DAG 3/2

TO R S DAG 4/2

FREDAG 5/2

LÖ R DAG 6/2

SÖNDAG 7/2

MÅNDAG 8/2

T I S DAG 9/2

6.00 Rapport 6.07 Regionala nyheter 6.28 Gomorron Sverige 10.30 Teatersupén (R) 11.00 Hitlåtens historia (R) 11.30 Solens mat (R) 12.00 Rapport 12.05–14.05 Guldbaggen 2010 (R) 14.10 Film: Local Hero – byns hjälte 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Kamrat Sverige (R) 17.25 Bullar av stål (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Uppdrag granskning 21.00 Andra Avenyn 21.45 Trapper happy tv (R) 22.00 Nip/Tuck 22.45 Skavlan (R) 23.45 Landet runt (R) 0.30 Sissela och dödssynderna (R) 1.00 Mästarnas mästare (R) 2.00 Teatersupén (R) 2.30 Dina frågor – om pengar (R) 3.00 Debatt (R) 3.30–4.55 Hör hit! (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Rapport 6.07 Regionala nyheter 6.28–10.30 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05–13.05 På spåret (R) 13.30 Andra Avenyn (R) 14.15 Fråga doktorn (R) 15.00 Mästarnas mästare (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Med huvudduk och höga klackar (R) 17.25 Hitlåtens historia (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Antikrundan 21.00 Säsongstart: Plus 21.30 Debatt 22.15 Allt för Martin 23.15 Mästarnas mästare (R) 0.15 Uppdrag granskning (R) 1.15 Korrespondenterna 1.45 Dom kallar oss artister 2.15 Landet Brunsås 2.45 Andra Avenyn (R) 3.30 Uppdrag granskning (R) 4.30–5.00 Jordbävningen (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Rapport 6.07 Regionala nyheter 6.28–10.30 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Debatt (R) 12.50–13.35 Andra Avenyn (R) 13.45 Sverige! (R) 14.15 Landet runt (R) 15.00 Antikrundan (R) 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Små grytor har också öron (R) 17.25 Plus (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 På spåret 21.00 Skavlan 22.00 Skidor: Världscupen 23.00 Vinnande novellfilm 23.30 Film: Taking lives 1.10 Sverige! 1.40 Solens mat (R) 2.10 Film: The road to Guantanamo 3.45 Debatt (R) 4.30–5.00 Guld och gröna skogar (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00 Mat och grönt på Friland (R) 6.30 Succéduon med Anders och Måns (R) 7.00 Plus (R) 7.30 Uppdrag granskning (R) 8.30 Go’kväll (R) 9.15 Fråga doktorn (R) 10.00 Reprisstart: Himlen kan vänta 13.00 På spåret (R) 14.00 Vinterstudion 17.50 Helgmålsringning 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport 18.15 Merlin (R) Brittisk äventyrsserie 19.00 Vid Vintergatans slut Svensk barnserie från 2010. 19.30 Rapport 19.45 Sportnytt 20.00 Melodifestivalen 2010: Deltävling 1 Musiktävling. 21.30 Brottskod: Försvunnen Kriminalserie från 2008. 22.15 Rapport 22.20 Hitlåtens historia Musikserie. 22.50 Teatersupén (R) Mat- och kulturserie. 23.20 Film: Fruar och äkta män Drama 1.05 Postadress Manchester (R) 1.55 Andra Avenyn (R) 2.40–4.40 Himlen kan vänta (R) 5.15–6.00 Go’kväll (R)

6.00–6.25 Värdshusträdgården 6.30 På spåret (R) 7.30 Skavlan (R) 8.30 Go’kväll (R) 9.15 Jordbävningen (R) 9.45 Melodifestivalen 2010: Deltävling 1 (R) 11.15 Debatt (R) 12.00 Himlen kan vänta (R) 13.00 Vinterstudion: OS-klassiker special 17.00 Ridsport: Världscuphoppning 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Landet runt 19.00 Sverige! 19.30 Rapport 19.55 Regionala nyheter 20.00 Nära djuren 20.30 Sportspegeln 21.15 Damernas detektivbyrå 22.15 Veteran-tv (R) 22.45 Välkommen till Nanovärlden 23.15 Andra Avenyn (R) 0.00 Brottskod: Försvunnen (R) 0.45 Ekvatorn (R) 1.40 Hitlåtens historia (R) 2.10 Spår av brott (R) 2.40 Komedikväll direkt (R) 3.40–5.40 Himlen kan vänta (R)

6.00 Rapport 6.05 Sport 6.28–10.30 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05 Sportspegeln (R) 12.50 Plus (R) 13.20 På resa i Estland (R) 14.00 Film: Dans på rosor 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Kamrat Sverige (R) 17.25 Teatersupén (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Fråga doktorn 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Himlen kan vänta – ett år senare 21.00 I huvet på Anja Pärson 22.00 Världens undergång 23.00 Melodifestivalen 2010: Deltävling 1 (R) 0.30 Konsten att vara människa (R) 1.30 Landet runt (R) 2.15 Årets kock 2010 (R) 3.15 Sverige! 3.45 Sportspegeln (R) 4.30–5.00 Plus (R) 5.15–6.00 Agenda (R)

6.00 Rapport 6.07 Regionala nyheter 6.28–10.30 Gomorron Sverige 12.00 Rapport 12.05–13.05 Skavlan (R) 13.25 Den första kretsen (R) 14.20 Film: Flicka utan namn 16.00 Rapport 16.05 Gomorron Sverige 16.55 Med huvudduk och höga klackar (R) 17.25 Bullar av stål (R) 17.55 Sportnytt 18.00 Rapport med A-ekonomi 18.10 Regionala nyheter 18.15 Go’kväll 19.00 Kulturnyheterna 19.15 Regionala nyheter 19.30 Rapport med A-ekonomi 20.00 Mästarnas mästare 21.00 Teatersupén 21.30 Joy Division 23.10 Film: East is east 0.45 Hovsjö brinner (R) 1.15 Film: Outbreak – I farozonen 3.20–4.20 Världens undergång (R) 4.45 Hockeykväll (R) 5.15–6.00 Fråga doktorn (R)

12.30 Vem vet mest? (R) 13.00–15.30 UR 16.20 Antiglobetrotter (R) 16.50 Debatt (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Stora smällen i Tunguska 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Succéduon med Anders och Måns (R) 20.00 Landet Brunsås 20.30 Dom kallar oss artister 21.00 Aktuellt 21.30 Korrespondenterna 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.35 Kulturnyheterna 22.45 Världen (R) 23.35 Underverk i världen (R) 23.45–0.15 Freezing (R)

9.30–9.45 Lilla löpsedeln 12.30 Vem vet mest? (R) 13.00–15.30 UR 15.35 Agenda special: Partiledardebatt (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Kristallnatten (R) 18.25 På väg mot ett yrke 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Dysselecksi – blind, blåst och bortgjord 20.00 Flytta hemifrån 20.30 Antiglobetrotter 21.00 Aktuellt 21.30 Succéduon med Anders och Måns 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.35 Kulturnyheterna 22.45 Film: Straw dogs – De galna hundarna 0.40–1.10 Dina frågor – om pengar

6.15 Dagsändningar 14.10 Extreme home... 15.05 Sex and the city (R) 16.00 Top model 7 17.00 Top chef 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Lyxfällan 21.00 Efterlyst 22.00 It’s me or the dog 23.00 Navy CIS 23.55 2 1/2 män 0.55 My name is Earl 1.20 Spin city 1.45 Xena – krigarprinsessan 2.35 Smallville 3.20 Everwood 4.10–5.10 Ringoling 5.30–6.15 Montel Williams show 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05–11.50 Efter tio 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Fåfänga till förbannelse 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.15 Lotto, Joker och Drömvinsten 18.20 Keno 18.30 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Super size me 22.00 Nyheterna 22.40 Kvällsöppet med Ekdal 23.35 Numbers (R) 0.30 The District (R) 1.25 Torchwood 2.15 The practice (R) 2.55 Dawson’s creek (R) 4.25 Säsongsavslutning: Popular (R) 5.10–5.50 IT-supporten (R) 6.05 Dagsändningar 14.10 Vänner (R) 14.40 Nikki 15.10 Fresh Prince i.... 15.40 One Tree Hill 16.40 AFV 17.10 Grey’s anatomy 18.05 The Big bang theory 18.35 Vänner 19.05 Biggest loser 20.00 Roomservice 21.00 The real housewives of New... 21.55 So you think you can dance 22.55 CSI 23.55 Criminal minds 0.55 MacGyver 2.00 I shouldn’t be alive 3.05 Dom Joly’s happy hour 3.50 Nikki (R) 4.15 Fresh Prince i Bel Air (R) 4.45 Ellen DeGeneres show (R) 5.25–5.50 Is she really going...? (R)

6.15 Dagsändningar 15.05 Sex and the city (R) 16.00 Top model 7 17.00 Top chef 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Fantastiska nöjen 21.00 Kniven mot strupen 22.00 Grannfejden 23.00 Navy CIS 23.55 2 1/2 män 0.55 My name is Earl 1.25 Spin city 1.55 Xena – krigarprinsessan 2.50 Smallville 3.35 Everwood 4.25–5.25 Ringoling 5.30–7.05 Melrose Place 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05–11.50 Efter tio 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Fåfänga till förbannelse 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Glee 21.00 Made in Sweden 22.00 Nyheterna 22.40 Programstart: Ax men 23.35 Numbers (R) 0.30 The District (R) 1.25 Torchwood 2.15 The practice (R) 2.55 Dawson’s creek (R) 4.25 Popular (R) 5.10–5.50 IT-supporten (R) 6.05 Dagsändningar 15.10 Fresh Prince i... 15.40 One Tree Hill 16.35 AFV 17.05 Grey’s anatomy 18.00 The Big bang theory 18.30 Vänner 19.00 Biggest loser 20.00 Gränsbevakarna USA (R) 21.00 CSI Miami 22.00 Fringe 23.00 CSI 23.55 Criminal minds 0.55 MacGyver 1.55 Fringe (R) 2.50 Animal doctor 3.40 Nikki (R) 4.00 Fresh Prince i Bel Air (R) 4.25 Ellen DeGeneres show (R) 5.05–5.30 Is she really going...? (R)

12.30 Vem vet mest? (R) 13.00–15.30 UR 15.40 Dom kallar oss artister (R) 16.10 Landet Brunsås (R) 16.40 På resa i Estland 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Amerikafinnar: Les Ross 18.15 Mungiga (R) 18.20 Direkt: Skidor 19.40 En dans för Krishna (R) 20.00 Vem vet mest? 20.30 Family Foster 21.00 Aktuellt 21.30 Värdshusträdgården 21.50 Signs 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.35 Kulturnyheterna 22.45 Big love 23.35 Succéduon med Anders och Måns (R) 0.05–0.35 Sissela och dödssynderna 7.05 Dagsändningar 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home make.. 15.05 Sex and the city 16.00 Top model 7 17.00 Top chef 18.00 Navy CIS 19.00 NCIS Los Angeles 20.00 Morden i Midsomer 22.10 Film: Terminator 3: Rise of the machines 0.15 Film: Lida 2.15 Film: Interview with the assassin 3.50–5.25 Film: America’s prince: The John F.Kennedy jr. story 5.30–6.15 Melrose Place 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05–11.50 Efter tio 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Fåfänga till förbannelse 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 17.50 Dagens flex 17.55 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Nyheterna 19.30 Postkodmiljonären 20.00 Let’s dance 21.30 Solsidan 22.00 Nyheterna, sporten och vädret 22.25 Let’s dance 22.40 Numbers 23.40 Boston legal 0.35 Säsongsavslutning: Blackjack 2.35 Tupac: Resurrection (R) 4.20 Waco-sektens barn (R) 5.05–6.00 Djurens ö (R) 6.05 Dagsändningar 13.30 The Big bang... 14.00 Vänner (R) 14.30 Nikki 15.00 Fresh Prince i .... 15.30 One Tree Hill 16.30 Entertainment now 17.00 AFV 17.30 Tabatha’s salon takeover (R) 18.30 AFV 19.00 Färjan 20.00 CSI 21.00 The Big bang theory 21.30 Film: Prestige 0.10 Raw comedy club (R) 0.45 Sverige pussas och kramas (R) 1.15 Criminal minds 2.10 Outsiders: Är mitt barn pojke eller flicka? 3.10 The Big bang theory (R) 3.35 CSI (R) 4.25 Nikki (R) 4.50 Fresh Prince i Bel Air (R) 5.15–5.55 Ellen DeGeneres show (R)

9.00–9.55 Disneydags 10.00–11.45 Agenda special: Partiledardebatt (R) 12.35 Vem vet mest? (R) 13.05 Mästarnas mästare (R) 14.05 Värdshusträdgården (R) 14.30 Vetenskapens värld (R) 15.30 Debatt (R) 16.00 Dina frågor – om pengar (R) 16.30 Sissela och dödssynderna (R) 17.00 Min bror dirigenten (R) 18.00 Ekvatorn (R) 18.55 Bruksanvisning (R) 19.00 Spår av brott 19.30 Aldrig mer fängelse 20.00 Direkt: Skidor 21.45 Film: Coffee and cigarettes 23.20 Band of brothers 0.25 Antiglobetrotter (R) 0.55–1.45 Big love (R) 6.15 Ensamma hemma 7.05 Nanny 8.00 Ringoling 9.00 Oprah Winfrey show 9.50 Extreme home makeover 10.45 Just shoot me 11.35 Simpsons 12.30 Miljonlotteriet lyckohjulet 13.25 Film: Pappa vet bäst: Familjen Seavers återkomst 14.55 Design: Simon & Tomas 15.45 Models of the runway 16.15 Project runway 17.05 Dance your ass off 18.00 Fantastiska nöjen 19.00 Blåsningen 20.00 Miljonlotteriet lyckohjulet lördag 21.30 Film: Spider-Man 2 0.00 Film: Drömmarnas horisont 2.30 Film: Vampire bats 4.05 Love Monkey 4.50–5.15 Simpsons 5.30–6.15 Melrose Place

8.00 Bolibompa 9.00–9.55 Disneydags (R) 10.00 Gudstjänst 10.45 Hästmannen (R) 12.10–12.25 Amerikafinnar: Les Ross 12.30 Skavlan (R) 13.30 Landet Brunsås (R) 14.00 Dom kallar oss artister (R) 14.30 Vem vet mest? (R) 17.00 I love språk 17.30 Family Foster (R) 18.00 Resan till livets kärna (R) 18.55 K-märkta ord 19.00 Berlioz fantastiska symfoni 20.00 Konsten att vara människa 21.00 Aktuellt 21.15 Agenda 22.00 Monsterstäder 23.00 Rapport 23.10 Korrespondenterna (R) 23.40 På resa i Estland (R) 0.20–1.25 Band of brothers (R) 6.15 Dagsändningar 10.45 How I met your ... 11.35 Scrubs 12.30 Dance your ass off 13.25 Film: I flodens våld 15.10 Drop dead diva 16.05 It’s me or the dog 17.00 Kniven mot strupen 18.00Tough love 19.00 Project runway 20.00 Blåsningen 21.00 Film: Spider-Man 3 23.20 Law and order 0.20 Efterlyst 1.20 Film: The riverman 3.05The company 4.45 Love monkey 5.30–6.15 Montel Williams show

6.00 Barnprogram 8.58 Nyhetsmorgon lördag 12.00 Let’s dance (R) 13.45–13.55 Tipsakuten 15.05 Bygglov (R) 16.05 Film: Djungel George 18.00 Direkt: Trav 18.50 Keno 19.00 Nyheterna 19.20 Vädret 19.30 Postkodmiljonären 20.00 Säsongstart: Tyst vittne 21.15 Lotto, Joker och Drömvinsten 21.35 Film: Shall we dance? 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Shall we dance? forts 23.50 Film: Rött hav 2.00 Film: A man apart 4.05 Film: You wish! 5.35–6.00 Reprisstart: Djurens ö (R)

6.00 Barnprogram 8.58 Nyhetsmorgon söndag 11.30–13.00 Fotboll: EM-kvallottning 13.50 Vingården (R) 14.00 Familjen Annorlunda (R) 15.00 Spårlöst (R) 16.00 Made in Sweden (R) 17.00 Keno 17.05 Vinnare: V65 17.55 Sverigelotteriet 18.00 Programstart: Skating with celebrities 19.00 Nyheterna och vädret 19.20 Säsongstart: Kalla fakta 20.00 Sporten 20.30 I en annan del av Köping 21.00 Film: Wallander: Byfånen 22.00 Nyheterna och vädret 22.15 Film: Wallander: Byfånen, forts 23.10 Fotbollskanalen Europa 23.55 Numbers (R) 0.50 Programstart: Ax men (R) 1.40 CBS 60 minutes 2.25 Säsongstart: Kalla fakta 2.55 Reprisstart: In justice (R) 3.40–5.00 Film: Roxanne 5.15–5.50 Omaka systrar (R)

6.05 AFV (R) 6.30 Tori & Dean: Inn love 6.55 Friday night lights 7.45 Vänner 8.10 Biggest loser 9.00 Everwood 9.50 Greek (R) 10.40 So you think you can dance (R) 13.15 Friday night lights 14.10 Gränsbevakarna USA (R) 15.10 Film: Hope Springs 17.00 Roomservice 18.00 Film: Big Mommas hus 20.00 America’s funniest home videos 21.00 Mr Bean 21.30 Film: Dante’s peak 23.35 Criminal minds 0.35 Film: Dirty Harry 2.40 Girls of the Playboy Mansion 3.10 Dom Joly’s happy hour (R) 5.00 Mr Bean (R) 5.30–5.50 Vänner (R)

6.05 Dagsändningar 9.15 Everwood 10.05 Summerland (R) 10.50 AFV (R) 11.45 Hopkins 12.40 Färjan (R) 13.40 Biggest loser (R) 15.30Trinny och Susannah stylar Amerika (R) 16.30 Help I’m a teen mum 17.00The real housewives of New Jersey (R) 18.00 Greek 19.00Tabatha’s salon takeover 20.00 Gordon Ramsay’s the F-word 21.00 Film: The in-laws 22.55 High Chaparall 23.55 CSI NY (R) 0.55 CSI Miami (R) 1.50 D.E.A. 2.45The Black Donnellys 3.35 Miracle workers 4.20 I shouldn’t be alive (R) 5.10–5.35 Vänner (R)

12.05 Ekvatorn (R) 13.00–15.30 UR 16.35 Gudstjänst (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 De fyra Alperna 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 Värdshusträdgården (R) 19.55 Anslagstavlan 20.00 Vetenskapens värld 21.00 Aktuellt 21.30 Hockeykväll 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.35 Kulturnyheterna 22.45 Fritt fall 23.15 Berlioz fantastiska symfoni (R) 0.15–1.00 Agenda (R) 6.15 Dagsändningar 12.20 How I met your.. 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home.... 15.05 Sex and the city 16.00 Top model 7 17.00 Top chef 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Design: Simon & Tomas 21.00 Grannfejden 22.00 Tough love 23.00 Navy CIS 23.55 2 1/2 män 0.50 My name is Earl 1.15 Spin city 1.40 Xena – krigarprinsessan 2.30 Smallville 3.15 Everwood 4.25–5.25 Ringoling 5.30–6.15 Montel Williams show 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05–11.50 Efter tio 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Säsongsavslutning: Fåfänga till förbannelse 13.55 Supernanny på återbesök (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Familjen Annorlunda 21.00 Spårlöst 22.00 Nyheterna 22.40 Säsongstart: American idol 23.35 Numbers (R) 0.30 The District (R) 1.25 Torchwood 2.15 The practice (R) 3.00 Dawson’s creek (R) 4.25 Popular (R) 5.15–5.50 Omaka systrar (R) 6.00 Dagsändningar 12.45 DeGeneres 13.40 Gordon Ramsay’s the F-word 14.45 Nikki 15.15 Fresh Prince i Bel Air 15.45 One Tree Hill 16.40 AFV 17.10 Grey’s anatomy 18.05 The Big bang theory 18.35 Vänner 19.05 Biggest loser 20.00 Outsiders 21.00 CSI NY 21.55 Raw comedy club 22.30 Sverige pussas och kramas 23.00 CSI 0.00 Cold case 1.00 MacGyver 2.05 Film: Little man Tate 3.50 Animal doctor 4.15 Nikki (R) 4.40 Fresh Prince i Bel Air (R) 5.05–5.50 Ellen DeGeneres show (R)

12.30 Vem vet mest? (R) 13.00–15.30 UR 15.50 Fritt fall (R) 16.20 Antiglobetrotter (R) 16.50 Hockeykväll (R) 17.20 Nyhetstecken 17.30 Oddasat 17.45 Uutiset 18.00 Programstart: Andra världskriget – Tysklands öde 18.55 Rapport 19.00 Vem vet mest? 19.30 London live 20.00 Dina frågor – om pengar 20.30 Debatt 21.00 Aktuellt 21.30 Sissela och dödssynderna 22.00 Sportnytt 22.15 Regionala nyheter 22.25 Rapport 22.35 Kulturnyheterna 22.45 Säsongstart: Entourage 23.15 Maze retur 0.15–0.45 Korrespondenterna (R) 6.15 Dagsändningar 11.25 Top model 7 12.20 Miljonlotteriet lyckohjulet 13.15 Oprah Winfrey show 14.10 Extreme home makeover 15.05 Sex and the city 16.00 Top model 7 17.00 Top chef 18.00 Navy CIS 19.00 2 1/2 män 20.00 Navy CIS 21.00 NCIS Los Angeles 22.00 Film: Pelikanfallet 0.45 Navy CIS 1.35 2 1/2 män 2.30 My name is Earl 3.00 Spin city 3.30 Xena – krigarprinsessan 4.15–5.15 Ringoling 5.30–6.15 Montel Williams show 5.50 Nyhetsmorgon 10.00 Nyhetskanalen 10.05–11.50 Efter tio 12.55 Nyhetskanalen 13.00 Direkt: Trav 13.25 Förlossningskliniken (R) 14.30 Nyhetskanalen 14.35 Jon, Kate och åtta barn 15.05 Ghost whisperer (R) 16.00 That ‘70s show (R) 17.00 Förkväll 18.20 Keno 18.30 Nyheterna 19.30 Halv åtta hos mig 20.00 Bygglov 21.00 House 22.00 Nyheterna 22.40 American idol 23.35 Numbers (R) 0.30 The District (R) 1.25 Torchwood 2.15 The practice (R) 3.00 Dawson’s creek (R) 4.25 Popular (R) 5.15–5.50 Omaka systrar (R) 6.05 Dagsändningar 11.50 Sjunde himlen 12.45 DeGeneres 13.40 The Big bang... 14.10 Vänner (R) 14.40 Nikki 15.10 Fresh Prince i Bel Air 15.40 One Tree Hill 16.35 AFV 17.05 Grey’s anatomy 18.00 The Big bang theory 18.30 Vänner 19.00 Biggest loser 20.00 Programstart: Vinterspelen Åre 2010 21.00 So you think you can dance 22.45 CSI 23.45 D.E.A. (R) 0.45 MacGyver 1.45 Norges herligste 2.45 Dom Joly’s happy hour 3.40 Nikki (R) 4.00 Fresh Prince i Bel Air (R) 4.25 Ellen DeGeneres show (R) 5.05–5.30 Is she really going....? (R)

Onsdag 3 februari 2010 extra

27


NU KÖR VI! Vårt nya snökanonsystem går för fullt, likaså pistmaskinerna. Ny belysning lyser upp backarna och gör kvällsåkningen rolig och säker! För längdåkare finns spår i världscupklass. Nu ser vi verkligen fram emot att erbjuda våra gäster en härlig vårsäsong med skidåkning i alla de former, för ung som gammal, för nybörjare som för erfarna åkare. För färska fakta ang snödjup, backar och liftar, se vår hemsida! BO BEKVÄMT!

HA KUL I BACKARNA!

SKIPASS-PRISER

Hotell Björnfällan Enkelrum 1250:- inkl. frukost

Fram till 14 februari är backarna öppna enl följande: Tisdag 17.00–20.00 Onsdag 15.00–20.00 Torsdag 17.00–20.00 Fredag-söndag 10.00–15.00 Måndag Stängt

- Barn t.o.m. 7 år erhåller liftkort gratis. - Seniorer från 65 år åker ungdomspriser. - Säg till om du vill köpa valfria 3-7 dagar inom en 10-dagarsperiod, istället för dagar i följd.

Dubbelrum Familjerum 3-bädds rum (DRX)

1550:- inkl. frukost 1845:- inkl. frukost 1690:- inkl. frukost

Lägenhet Björnfällan 4-bäddar + 1 extrabädd / lgh

1950:-

Stuga Dundrets Fritidsby 4-bäddsstuga (2 sovrum med 4 bäddar, 1 allrum samt bastu) 1250:-

(barn under 12 år gratis i målsmans sällskap)

750:-

Vuxen (18 år-)

Sön-tors 28 feb - 4 mars alt. Tors-sön 4 - 7 mars PRISEXEMPEL:

Weekend i stuga DUNDRETS FRITIDSBY /4-bäddsstuga Kontakta oss för fler prisförslag!

(8-17 år)

Dagkort 180:1-timmeskort 100:2-timmarskort 120:3-timmarskort 140:Enkelbiljett 25:Kvällskort (17.00-20.00) 120:FAMILJEKORT 1 DAG

120:70:80:90:15:80:480:-

(2 vux, 2 ungd. Fler ungd i fam, 90:-/ungd)

ALLA ÖPPNA LIFTAR Vuxen (18 år-)

Dundrets Aktivitetscenter tfn 0970-145 60 Uthyrning, aktiviteter, butik och café. Öppettider: Mån, ons, torsdag 10.00-16.00 Tisdag och fredag 12.00-20.00 Lördag-söndag 10.00-16.00

Sänglinne, slutstädning och frukost ingår inte i stuga-/lghpriserna. Hyra sänglinne 150:-/set Frukost 130:-/person Slutstädning

15 februari -2 maj öppet: Måndag 10.00-16.00 Tisdag 12.00-20.00 Onsdag 10.00-16.00 Torsdag 10.00-16.00 Fredag 12.00-20.00 Lördag-söndag 10.00-16.00

STUGLIFTEN (den ”lilla” liften)

(8-17 år)

Dagkort 290:1-timmeskort 150:2-timmarskort 190:3-timmarskort 220:Kvällskort (17.00-20.00) 190:2-dagarskort 510:3-dagarskort 700:4-dagarskort 870:5-dagarskort 1020:6-dagarskort 1150:Veckokort 1270:Enkelbiljett 45:Punktkort (10 åk) 360:FAMILJEKORT 1 DAG

230:120:150:170:150:400:550:680:790:880:960:35:280:840:-

(2 vux, 2 ungd. Fler ungd i fam, 170:-/ungd)

Säsongskort

2400:-

THUNDERPARK - FÖR ALLA SOM TÖRS...

HYR SKIDPAKETET HOS OSS!

Världskände parkbyggaren Anders Forsell har i grunden designat och byggt årets snowpark på Dundret! Det finns rails, boxar och hopp för alla som vill göra grymma trick och snart är även halfpipen pistad och klar! www.snowparkconsulting.com

Paket slalom el. snowboard prisex. vuxen 2 dagar: Paket längdåkning prisex. vuxen 2 dagar

1800:-

495:385:-

Finns även t ex snowblades, stavar, hjälmar, pulkor och snöskor att hyra.

ÄT GOTT I direkt anslutning till Dundret finns Harry´s Restaurang & Bar som serverar allt ifrån enkel pubmeny till 3-rätters-menyer. Fr o m vecka 9 serveras även lunch. Det är även Harry´s som står för After Ski på lördagarna (fr om 30/1). Vi foten av Dundret, i Dundrets Fritidsby, finns Restaurang Glada Kocken med högkvalitativ lunchservering samt vissa kvällar även vällagade bufféer.

KONFERENSPAKET

UTVALDA EVENEMANG

Prisex. Konferens lunch-till-lunch hotell

POLARVINTERNATT 29/1 i Gällivare

inkl lunch, em-kaffe, 2 rätters middag, fm-kaffe samt del i dubbelrum, lokal 2 halvdagar

/pers. exkl. moms Kontakta oss för fler alternativ!

Centrum. Kvällsöppet i butikerna, sång, isdansshow, nattnöjen på krogarna - en kväll då ALLA är ute...

AFTER SKI lördagar fr om 30 januari på Harry´s! LAVINFARA 13/2 med bl a coverbandet OSYNC. DUNDRETS SALONGER 6 mars - boka nu!

Telefon: 0970-145 60 Receptionen är öppen varje dag kl 07:00-22:00. www.dundret.se | info@dundret.se

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v05  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v05.pdf

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v05  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL_v05.pdf

Advertisement