Page 1

LULEÅ

GRATISTIDNING varje onsdag 9 februari 2011 • Vecka 6

reportage: Hela byn trivs tillsammans

16

ROCKY

Skolan mötesplats för alla åldrar 12–13

nyhet: Tidsfördriv är tillbaka!

22

VIMMEL

Lös krysset och läs ditt horoskop 10

Energikick Grace ser fram emot en ny samlingspunkt 4–5

KRÖNIKA

ELLA JONSSON: ”Ta för dig – för din egen och andras skull”

Välkommen

In Da Club!

 16


Omslagsbild: grace barata Fotograf: josefin wiklund

KRÖNIKA

Konsten att höja livsnivån

Göran Forsberg, 60 år, Luleå: – Pingis och mellanöl. Och flipperspel. Been there, done that!

Maria WesterbergLarsson, 52 år, Piteå: – En positiv samlingsplats för tonåringar under eftermiddagar och kvällar.

Jasmine Palmgren, 18 år, Boden: – Negativt. Fast i grund och botten är det ju egentligen positivt.

Mattias Veräjä, 24 år, Sunderbyn: – Mopeder och snus.

EXTRA LÄSVÄRT

Jenny Eriksson, 18 år, Boden: –Inte något positivt. Känns nedgånget.

18-19

Ta bara lunchekot förra tisdagen. Jag och hunden ugglade som vanligt hemmavid under lunchtimman och ut över våra matskålar strömmade Ekot. Sveriges radios utsände rapporterade direkt från Tharirtorget i Kairo där hundratusentals demonstranter samlats för att visa sitt ogillande mot Hosni Mubaraks sätt att styra landet. Jag hörde folket, lyssnade till trycket, kände vibrationerna från ivrigt stampande fötter. Dagen därpå, i arbetsbilens radio vid kvart i fyra på eftermiddagen, kom de fruktansvärda nyheterna om nedtrampade människor på torget efter att Mubaraks anhängare gått till attack. De dundrade rakt in i massorna, ridande på hästar och kameler, piskandes vilt omkring sig. Jag var där, men ändå inte. Bra radio kan få en att resa långt bortom sina fysiska gränser och jag golvas gång på gång av det. Livet. De viljestarka människornas röster fick mig att vilja skriva en krönika om mod och om konsten att visa vad man vill. Vi måste våga leva våra liv, ta ut en riktning och se till att höja medvetandenivån. Hur gör man då det? Det vet i fasen, men jag tänker att vi inom media har ett enormt ansvar. I Extra skriver vi om sådant som ibland kan tyckas oändligt långt från egyptiska uppror men som kan visa på andra viktiga frön som gror, här där vi bor. Som ungdomarna i Boden som på sin fritid målar och fixar i det som är tänkt att bli deras nya fritidsgård. Eller som gänget i Fällträsk som tog hand om sina inre krafter och startade bandet Soulride. Jag tror att huvudsaken är att vi tar tag i våra liv och visar vad vi innerst inne vill. Egyptiska demonstranter eller indiska mästare kan kanske hjälpa till som bränsle men till syvende och sist är det du som bestämmer.

VIKTORIA Berglund

SIDAN 4–5 u Boden får i mars en ny samlingsplats för ungdomar. SIDAN 6-7 u Soulride heter Fällträsks egen orkester. SIDAN 8 u Redaktionen rockar loss i panelen på Kort&gottsidan där det snackas om allt från tacos till schlager. SIDAN 10 u NY sida fylld av kryss och horoskop! SIDAN 12-13 u I Niemisel umgås man långt över åldersgränserna. SIDAN 16 u Ella Jonsson formulerar sig i skriven form och Rocky lever om. SIDAN 18-19 u Timbuktu är pågasonen som förälskat sig i Norrbotten. SIDAN 22 uVimmel!

VI RINGDE... Monika Drugge, 42 år, receptionist, Bodens camping & bad: I måndags började campingen i Boden ta emot bokningar av husvagnsplatser inför sommaren. En dag då telefonerna gick varma.

REDAKTION

Blev ni nedringda? – Ja, det var full rulle. Jag pratade oavbrutet i telefonen och vid lunchtid på måndagen hade jag tagit emot ett fyrtiotal samtal.

lars-henrik Andersson

% 0920-26 28 26

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

jeanette bergström

% 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

har sina favoritplatser som de vill boka. Det är klara önskemål om var de vill stå. Gästerna kan sin camping. Det är många barnfamiljer som ringer. Norrmän? – Ja, jag har bara pratat med norrmän hittills. Vilka är det som bokar husvagnsplats? – De allra flesta som ringer och bokar är människor som varit här förut, återkommande gäster. Många

björn Hansson

% 0920-26 27 88

bjorn.hansson@ norrbottensmedia.se

Var i Norge ringer de flesta ifrån? – Från nordnorge i huvudsak. De längtar verkligen hit till Boden och vår fina

viktoria berglund

% 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

sommar. De flesta är glada och positiva. Kan du prata norska? – Jag har nog lärt mig med åren. Jag förstår norska bra. Det blir fjärde sommaren jag kommer jobba vid campingen. Man får en bra språkkurs av att jobba här. Trivs du med att jobba vid campingen? – Ja, det är ett jättetrevligt jobb.

mariana vnuk

% 0920-26 28 21

mariana.vnuk@ norrbottensmedia.se

lars-henrik andersson

Josefin wiklund

% 0921-774 70

josefin.wiklund@ norrbottensmedia.se

Tidningen Extra utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Redaktionschef och ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN (Robert Anglöw) 0921-160 33, 070-517 14 16 Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 9 februari 2011

foto: scanpix

En del söker sig till indiska ashrams, andra anmäler sig till studiecirklar. Ohmljuden vibrerar i templen medan mantrat i vissa studieförbunds regi lyder ”Gå framåt, gå i cirkel”. Jag gör varken eller, befinner mig inte i indiska tempel och går inte i några cirklar. Ändå skrider livet ständigt fram och jag förstår mer och mer av vad det är att vara människa, känns det som. För mig räcker det liksom att hamna i ett bra samtal med en god person, läsa en fängslande bok, bläddra i en innehållsrik tidning, se en rapport av dokumentärt slag på tv, njuta av en tänkvärd film eller höra ett smart radioprogram.

FRÅGAN ÄR... Vad tänker du på när du hör ordet fritidsgård?


Alla hjärtansdags erbjudande: Make-up

400:-

Brasiliansk vaxning 400:Lilla ansiktsbehandlingen 350:Ögonfransförlängning

700:-

Nagelförlängning 495:Gäller hos Michaela

Vid klippning bjuder vi på brynfärg och plock (värde 190:-) Alla erbjudanden gäller tom 20 februari.

Prova vår online bokning!

Salong • Frisör • Utbildningar • Distributör

Tfn. 0920-22 20 00

• Kungsgatan 16 Luleå • www.xtremebeauty.se

4:de i Sverige!

Vi skräddarsyr alla glas!

FRAMTIDENS TANDVÅRD an • Keramikkronor genom laserscanning på Tandborstens eget lab.

Red idag!

• Färdig keramikkrona samma dag!

ÖPPET HUS Lördag 12/2 kl.12.00-15.00 tion

Demonstra Tandläkare

Tandläkare

Peter Bergström Lotta Kvist • Allmän tandvård • Implantat • Smile Design • Tandblekning • Kosmetisk tandvård • Amalgamborttagning • Restylane

av Smile Design

on Demostrati ing - laseravläsn av tand

å Vi bjuder p r! ga in förfriskn

BASTU-/DUSCHVÄGGAR

Bastuväggar, Hörnduschar, Nischduschar, Väggduschar & Walk-induschar. Hos oss är inte mycket standard!

Gratis present till alla!

Vi skräddarsyr och tillverkar din dusch-/bastuvägg efter dina mått och önskemål. Böjda eller raka glas, fasta sidoglas eller inte, en dörr eller två, frostat, klart, färgat klart glas. På bilden visar vi ett inspirerande prov på hur våra produkter ter sig i olika miljöer för vägg-, nisch- och hörnduschar. Det mesta är möjligt. Välkommen till vår utställning i butiken!

n!

Välkomme

ROT-BIDRAG spara

Bangårdsgatan 2, Södra hamn, Luleå, 0920-21 14 10 • info@tandborsten.se www.tandborsten.se

EXTRA 9 februari 2011

Mer info finns på vår hemsida www.lulea-bilglas.se Bangårdsg. 4, S:a Hamn, Luleå 0920-22 14 81

50% av byggkostnaden

3


Auktoriserad Citroën verkstad i Torneå med 20 års erfarenhet. Service, reservdelar, garantiärende.

HJULINSTÄLLNING!

reportage

www.dackhuset.com

Pohjolan Auto Torpinkatu 6, Torneå Öppet 7-16 Sv. tid Tel. 00 358 16 446 246 www.pohjolanauto.fi

0920-120 30

Din trygghet Dygnet runt Året om p Ungdomsledaren Anders Lund, kyrkoföreningens ordförande Hans Hansson och pastor Allan Näsvall tar det lugnt en stund.

djursjukhuset.se p Grace Barata och Tina Nordmark testar soffan som fått nya färggranna kuddar.

Våga din dröm! Lev dinsatsa drömpå - starta eget! Kom på vår kostnadsfria starta-eget information!

Luleå, Aurorum februari kl.kl18-21 Luleå, Aurorum1C, 1C,1430 augusti 18-21 Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange datum och ort vid anmälan.

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

De unga ska sätta 

• Personbilar • Minibussar • Flyttbilar

0920-122 22

Det smarta hyrbilsvalet

Datum: Tisdagen den 22 februari 2011

INBJUDAN TILL MÖTE OM MYELOM

Plats: Kulturens Hus, Skeppsbrogatan 17, Luleå

17.00–17.15 Margot Rosenberg hälsar välkomna

Anmälan: Senast lördagen den 19 februari till Margot Rosenberg, Telefon: 076 803 18 79 margotrosenberg@telia.com

17.15–18.10 Myelom – idag och imorgon, överläkare Birgitta Lauri inklusive frågor 18.10–18.40 Omvårdnad vid myelom, sjuksköterskorna Klas Gustafsson och Elisabeth Kindstedt 18.40–19.00 Avrundning Margot Rosenberg och frågestund

4

Välkommen! Blodcancerföreningen i Norrbotten och Celgene

SE-094-01 01/11

Blodcancerföreningen i Norrbotten och Celgene inbjuder till informationsmöte om myelom med föreläsning av överläkare Birgitta Lauri, verksamhetschef Medicinkliniken, Sunderby sjukhus. Närvarar och föreläser gör även sjuksköterska Klas Gustafsson och sjuksköterska Elisabeth Kindstedt, Hematologen, Sunderby sjukhus. Moderator är Margot Rosenberg, ordförande Blodcancerföreningen i Norrbotten.

Program: 16.30–17.00 Mingel med kaffe och smörgås

energikick u De pratar fort och är sprängfyllda av tankar. 12-åriga Tina Nordmark och Grace Barata visar med snabba gester och hängivet berättande runt i Johanneskyrkans blivande fritidsgård. – Härligt att ha ungdomarnas energi här, säger pastor Allan Näsvall och ler i bakgrunden.

Extra hämtar upp tjejerna på skolgården direkt efter avslutad dag och åker till Johanneskyrkan. Här har 12-åriga Grace Barata och Tina Nordmark hängt en hel del den sista tiden. – När Jenny och Allan kom till skolan och frågade om det fanns några som ville hjälpa till att jobba med de nya lokalerna sa vi ja, berättar Tina medan hon visar upp färgglada kuddar och en blivande kiosklucka. Jenny Söderström är anställd som projektledare för att dra igång ungdomsgården men finns inte på plats när Extra hälsar på i den drygt 200 kvadrat stora källaren. Det gör däremot Allan Näsvall, pastor i blåställ, som tillsammans med kyrkoförenEXTRA 9 februari 2011

ingens ordförande Hans Hansson byggt hårt de senaste månaderna. Nytt kök är på plats, nya golv, nytt kakel och nytapetserade rum. – Vi har lagt ned 300 000 kronor så här långt och kommer lägga ut åtminstone 400 000 till. Från början var vi tvungna bygga om både ventilation och brandskydd och nu ska vi även in med en trapphiss så att även rörelsehindrade kan komma hit ner, säger Allan. Verksamheten ska rikta sig till främst högstadieungdomar, en grupp som enligt Grace och Tina verkligen behöver ställen att hänga på. – Nu går man bara på stan och dricker Red Bull typ. Det vore ju klart soft att ha någonstans att vara efter

skolan och på kvällar, säger Tina.

?

Men Ungdomens hus finns ju redan här i stan, brukar ni inte vara där? – Jo, men alltså, deras lokaler är liksom lite tråkiga och det är så uppdelat. Thailändare är med thailändare, datanördar med datanördar. Sen så har man ju en massa killar och ex där som man liksom inte vill träffa, så det blir bra med ett nytt och mysigare ställe att hänga på, menar Tina Nordmark. Att Johanneskyrkans källarlokaler ska vara drogfria tror tjejerna är väldigt bra. – Det man vill ha på en fritidsgård är liksom lite mys, typ kanelbullar


p Tina Nordmark och Grace Barata målar för fulla muggar medan pastor Allan Näsvall är arbetsledaren i blåställ i bakgrunden.

foto: josefin wiklund

färg på kyrkan och chips och att man får träffa sina vänner, menar Grace. – Men energidrycker måste finnas här. Annars blir jag typ galen, kontrar Tina. I Bodens kommun har det länge funnits planer på att öppna ytterligare en fritidsgård. – Vi vet att behovet på Erikslund/ Fagernäs är stort och vi siktar på att öppna en fritidsgård även där, men inget är i nuläget bestämt, säger fritidschef Leif Nordström när Extra når honom på en telefon i Finland.

?

Hur pass prioriterad fråga är det i kommunen att se till att

det finns lokaler för ungdomarna att samlas i? – Jag skulle säga att det är en alltmer prioriterad fråga. Vi har bra erfarenhet av den sortens verksamhet och fick ett enormt bra gensvar från ungdomarna när vi för 1,5 år sedan öppnade Sävast fritidsgård. Att vi vill göra mer av det slaget är givet men det är som vanligt en fråga om ekonomi. Johanneskyrkans fritidsgård kommer drivas som en förening, skild från övrig församlingsverksamhet. – Innan den 25 mars, då vi siktar på att öppna, kommer vi att ha bildat en förening med en styrelse där både våra ungdomsledare och ungdomarna själva sitter med och på-

verkar. Genom att friställa ungdomsverksamheten från övrig verksamhet kan vi dessutom ansöka om verksamhetsbidrag från kommunen vilket behövs, säger Hans Hansson. Men innan dess ska lokalerna iordningställas. Tina och Grace putsar vidare på väggarna där det ännu saknas några lager färg. Tjejerna ser fram emot graffitin som ska målas på ena långväggen i störtsa rummet. – Jag tror det blir skitsnyggt. Och om ett par veckor ska vi och handla på Ikea, så efter det kommer det se ännu bättre ut, säger Tina.

Viktoria Berglund viktoria.berglund@norrbottensmedia.se

EXTRA 9 februari 2011

ungdomsgårdar boden n Kommunen driver Ungdomens hus i centrala Boden och Sävast ungdomsgård. n Olika föreningar driver fritidsgårdar i Svartbjörnsbyn, Överstbyn, Harads och Skatehallen plus Motorgården på A8-området.

luleå n Ungdomens hus i centrala stan är ett samarbete mellan Luleå kommun och kyrkan. n Skatehallen har driftavtal med kommunen men drivs

av Bouleföreningen och Luleå extremsportförening. n Motorgården, mitt mellan Krauta och Colorama får bidrag av kommunen men drivs av SHRA, Swedish hot road association n Fritid i norr får kommunala bidrag och driver fem fritidsgårdar och två mötesplatser i kommunen; Bergnäsets, Björkskatans, Hertsöns, Porsöns, Råneås, Tunas, Sunderbyns. n Kommunen driver och har bemanning på fyra fritidsgårdar; Bergviken, Gammelstad och Örnäsets två fritidsgårdar.

5


reportage

Soulrides plojprojekt blev allvar kalaskul u Det började som ett födelsedagsbus för Ulrika som skulle fylla 30. Men buset blev så bra – och kul – att man bestämde sig för att fortsätta spela ihop. – Det var helt enkelt tänkt att bli en pinsam present där hon skulle få ställa sig på scen och skämma ut sig under tre låtar. Men det blev inte riktigt så. I stället blev det en riktigt lyckad och jättekul kväll som vi ville fortsätta med.

p Svängiga covers för alla åldrar är soulrides medlodi. Från vänster: Gunilla Markström, Kristina Wallgren, Anna Ulrika Sofia Rönngren, Jonas

En present som gav Extra träffar gruppen hemma i köket hos Annika Wolf. Det var hon, som när hon tröttnade på storstadslivet i Stockholm, bestämde sig för att flytta till Fällträsk hösten 2007. Under åren i Stockholm hade hon spelat i en rad olika band och det saknade hon nu. Men saknaden blev inte så långvarig. Det visade sig tämligen snabbt att byn beboddes av såväl trummisar som pianister och gitarrister. Dessutom flera tjejer med sångröst.

STRÅLANDE UTSIKTER! VÄLPREPPAD STRÅLANDE UTSIKTER! SKIDÅKNING MELLAN 10-16. VÄLPREPPAD SKIDÅKNING AFTER SKI MED PEKKA, LÖRDAGEN Mer information på storklinten.se DEN 5 FEB. Mer information på storklinten.se

– Det roliga är att vi alla är från Fällträsk och bor knappa 300 meter från varandra, det är lite häftigt med tanke på att byn bara består av 66 hushåll, konstaterar gruppen. Snabbt efter första spelningen formerades bandet. Jonas Rönngren tog plats bakom trummorna, Annika Wolf tog gitarren, Stina Wallgren ställde sig bakom pianot och Ulrika Rönngren läm-

nade mikrofonen för att i stället ta sig an bas och när Gunilla Markström anmälde sig villig att sjunga så var bandet till slut komplett. – Första gången vi stod på scen var i byagården på Ulrikas 30-årsfest under namnet Fälltrash. Senare bytte vi namn till Åtta rattar och en spak, säger Annika Wolf och ler. – Det var väl kanske ett namn som passade bättre för en spelning hemma i by-

Landstinget söker företagare i friskvård när Sunderby sjukhus anordnar friskvårdsdag 13 april, 2011 Vi söker dig som kan erbjuda friskvård för personal utifrån Norrbottens läns landstings riktlinjer för friskvårdsbidrag. Alltifrån utställning till de aktiviteter just du erbjuder eftersträvas. Vi eftersträvar ett varierat utbud av aktiviteter under dagen. Antal utställare är upp till ca 40.

alokalen än vad det gör när vi spelar ute på andra stället, fyller Ulrika Rönngren i. Namnet Soulride tog gruppen ifjol och har numera ett 50-tal låtar på sin reportoar. Och en hängiven fanclub. Varje onsdag kväll är det övning hemma i ett gammalt uthus som byggts om till en replokal och studio hos Annika Wolf. – Vi har verkligen en grym by som följer oss när än vi spelar på något offentligt stäl-

Söker du en utbildad och behörig frisör på Björkskatan? Välkommen då till den enda salongen på Björkskatan som är medlem i Frisörföretagarna. Med 25 år i branschen.

Du som är företagare för friskvård är välkommen att ställa ut och delta på Sunderby sjukhus Friskvårdsdag den 13 april, 2011 Intresseanmälan skickas senast 4 mars, 2011 till: chatarina.boqvist.Cederlund@nll.se Fritidsföreningen NLL Luleå/Boden Öppettider Mån-Fre 14.00 - 20.00 0920-26 88 87. Lävägen 77, Luleå

0921-138 50 | storklinten.se

6

EXTRA 9 februari 2011


Grillad Karré Vår egen

90

49 Hertsöfalu

Veckans pålägg

Fläsktärningar

Palt med fläsk

Endast hos oss!!

Alspånsrökt skinka

Endast hos oss!!

Endast hos oss!!

kg

skivad Jmf 149:-/kg

49

90 kg

Krögarpytt

kg

Bad & Toalettpapper

1500g Jmf pris 33,26/kg

49

59

90

Storpack, 24-p Jmf pris 28,45/kg

90 frp

79

90 frp

3990 1490 kg

Morötter 1kg, Sverige, Nyskördade Jmf pris 7,50/kg

hg

Körsbärstomater Spanien, 400g Jmf pris 42,25/kg

2 för

15:- 1690 frp

HERTSÖN Gäller t o m 13/2 2011 eller så länge lagret räcker. Reservation för ev tryckfel.

Tel 0920-20 36 30 • mån-lör 9-21, sön 11-21 Rönngren och Annika Wolf.

foto: jeanette bergström

mersmak le. Vi har varit med på bland annat Kulturnatten och Luleåkalaset. Fast mest har det nog blivit privata fester. Någon som hört oss på ett ställe vill gärna att vi kommer och spelar på deras födelsedagsfest eller bröllop, konstaterar Jonas Rönngren. Nu närmast väntar en spelning inför 250 kvinnor på Kulturens hus. Då med temat glamour.

OBS! Förarbevis / körkort och hjälm krävs för körning!

fakta topplistan Soulrides 5 favoritlåtar på scen: 1 Celebration – Kool and the gang 2 Let me entertain you – Robbie Williams 3 Roxy – Salem al Fakir 4 Holy diver – Dio 5 Dagny – Owe Thörnqvist

Jeanette Bergström jeanette.bergstrom@norrbottensmedia.se

Hertsö Skoterförening inbjuder till

Vi har produkterna inför alla hjärtans dag!

Provkörning i Luleå! Skoterdag med skotervisning Söndag 13/2 kl. 11.00-14.00 Plats: Nedanför brandövningsfältet Hertsön. Skyltat. Hamburgare - läsk- och kaffeförsäljning.

ed Fia m

puss

249:-

Pus

20:sp-iller

BSA

BERGNÄSETS SKOTER & ATV AB

Kungsgatan 36, Luleå tel. 0920-680 70

KALIX Vikenvägen 7, 0923-122 90 LULEÅ Torpslingan 19, 0920-884 66

EXTRA 9 februari 2011

Kräftgatan 4, Luleå. Tel 0920-185 85, 185 25

Maskinvägen 8, Luleå Bergnäsets Industriområde

7


KORT & GOTT

JUST NU talas det om...

Salander-kryssning

n Fredagsmyset fyller 20 år

n I samband med att premiären för Hollywoodversionen av Män som hatar kvinnor rycker allt närmare, får nu amerikanska turister möjlighet att kryssa med Stieg Larsson-tema, skriver sajten Luxist.com. Passagerarna på kryssningsfartyget kommer att få gå i land på Södermalm för att följa i Lisbeth Salanders fotspår under en dag. Bland annat till Fiskargatan 9, där Salander köpte sin enorma lägenhet. Och även till tidningen Millenniums fiktiva redaktion såväl som Mikael Blomkvists favoritfik, som faktiskt existerar även i den verkliga världen.

Mer spännande än makaroner och korv. Dessutom snabblagat. I år är det 20 år sedan matkulturen texmex började sitt segertåg i Sverige. Det hela började en sommardag 1988 då Lars-Olof Mattsson, vd på smaksättningsföretaget Nordfalks, lägger till med båten vid en hamn i Bohuslän. Familjen ska träffa några vänner från Schweiz som lovat ”bjuda på något spännande i kväll”. Det visar sig vara tacos och direktörens barn äter som om det inte finns någon morgondag. Resten är, som det så fint heter, historia.

n Inget mer fika

TIPS MODE. Med alla stridigheter i världen bakom (framför?) oss så spår modegudarna militärtrenden som extra stor i vår. Militärjackan i khakigrönt framför allt. Hm... p Ett modelejon?

Jag är gay... Jonathan Knight måste återigen komma ut ur garderoben inför New kids on the blocks reunion.

75

Så många tusen konton i Schweiz uppskattas innehas av svenskar.

Programledare Redaktionens topp 3

1 2 3

Kristian Luuk. Rolig, smart, träffsäker, vänlig, personlig. Kristian Luuk höjer statusen på det mesta han tar sig an. Bolibompa-Farzad/Anders. Naturliga, tar kidsen på allvar och trevliga att titta på. Skulle vara kul att se dem i andra program. Hanna Hellquist. Tänkte främst på Morgonpasset i P3 men i Jakten på lyckan i SVT är hon också skön, skiter i alla mallar. Yay!

p Nu är det dags för fredagsmyyyyyys! 

?

Förra året gjorde hisstillverkaren Alimak Hek en vinst på 100 miljoner kronor. För att spara mer pengar tar företaget nu bort de betalda fikarasterna för 246 anställda i Skellefteå-fabriken. ”Vi måste minska våra kostnader – om vi inte vill flytta vår produktion till lågkostnadsländer”, säger vd:n Rolf J Persson till Norran. foto: Scanpix

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Viktoria Berglund

Björn Hansson

Lars Andersson

Josefin Wiklund

Första delfinalen i Melodifestivalen avklarad – vann rätt låt?

Trumlåten med Swingfly gillade jag för den fick mig att bli gungigt dansglad. Det är precis så en schlager ska vara.

Såg inte, hörde inte – och vet inte. Men det var väl telefonröstning så jag utgår från att mina landsmän röstat rätt.

Jo jag vill nog påstå att rätt låt vann. Men Jenny Silver skulle ha gått direkt till final istället för Swingfly.

Jag har inte hört bidragen så jag vet inte riktigt men om man går efter vad alla skrev innan tävlingen vann nog rätt.

Tacons intåg i det svenska köket fyller 20 år – vad har du helst i din?

Avocado är min passion så den får inte missas i tacosammanhang. Gärna både i bitar och i en smarrig guaccamole.

Viltfärs, ost, sallad, gurka, tomat, majs, stark salsa, jalapeño och crème fraiche. Föredrar tortillas hellre än tacoskal.

Köttfärs, ost, tomat, sallad, stark salsa och lök. Absolut ingen avocado eller gräddfil. Absolut inte!

Köttfärs, ost, sallad, salsa, tacodipmix och det viktigaste: avocado och banan! Tomat och gurka är ok att missa.

Militärmodet på ingång – vilken trend vill du helst glömma?

Jag kan inte fatta det där med axelvaddar eller tubsockar över jeansbyxorna. Huvva! Nej mera bohem, bitte.

Det har jag glömt.

Partille-Johnnys känns spontant som den värsta trenden någonsin. Jag blir arg bara jag tänker på styggelsen.

Här säger jag nej. Jag vill inte glömma något. Nästan allt kan återanvändas även om det verkade fult först.

ÖPPET HUS

Lördag27:e 12 november februari 10.00-15.00 Lördag 10.00-15.00 Trädgårdsgatan Trädgårdsgatan22, 22,Luleå Luleå www.ntigymnasiet.se www.ntigymnasiet.se PL

8

EXTRA 9 februari 2011

AY


Öppet hus på Hertsön

3 SISTA DAGARNA

Hertsö vårdcentral, Lillstrandsvägen 2 Onsdag 16 februari, kl 16.00–19.00

Oljebyte! Från 700:-

Inkl. olja, filter och arbete. Erbjudandet gäller t.o.m. 11-02-28

Bangårdsg. 11 • Södra Hamn • Tel 22 50 90

Hästpraktik med veterinär Karin Sandström Boka på 070-380 30 80 eller karin.sandstrom@djursjukhuset.se

Besök oss som arbetar vid vårdcentralen. Ta en kopp kaffe, testa mindfulness, gör en kroppsanalysmätning, fråga doktorn och vinn fina priser i våra tävlingar. Dessutom får du lära dig mer om: • Astma och KOL • Diabetes • Arbetsterapi och sjukgymnastik • MVC och BVC • Inkontinenshjälpmedel • Kosthållning • Hjärt- och lungräddning • Egenvård och egenvårdsläkemedel Mr Bruno trollar för barnen kl 17.00. www.nll.se/hertsovc

Norrbotten

EVENEMANG

FÖR ÄLDRE/SOCIALFÖRVALTNINGEN

RESURSCENTRUM FYREN

CAFÉ GLIMTEN

Trädgårdsgatan 23, Örnens Äldreboende

KALAS på lördag! För barn: Vi bjuder på saft och kaka. Färglägg en bild på piraten och du får fiska i hans sjörövarhav. Varmkorvförsäljning, tävlingar, m.m.

EXTRA I BUTIKEN:

Taxfreepriser

på all Finsk godis!

Lördag 12/2 kl 12-15 Kioskpiraten Södra Hamn

Utlottning av chokladaskar, godis, glassmaskin och annat!

Lösviktsgodis 4,95 hela helgen! Hyr film gratis hela lördagen! 2 st burkar Cola för 10:- och mycket annat!

Vi har öppet: Mån-fre 8–22 Lördagar 10-22 Söndagar 12-22

Den första Kioskpiratenbutiken öppnades i Piteå i början av 1991. Vi har sen dess arbetat med en skarp fokus på kvalitet och service. Kioskpiraten I Luleå har ett brett sortiment med finskt och amerikanskt godis som specialitet

100:150:SLUT JEANS

REA allt ska bort

Torsdags cafe 10/2 kl.14:00 Tony Kareliusson underhåller. Tisdag 15/2 kl.14:00 Anhörigcafe med frågesport.

Kioskpiraten fyller 20 år!

SHIRT

SKJORTOR & SWEAT

Torsdag 10/2 kl.15:00-17:00 Föreläsning:Norrbotten i Världen-Lulebygden i Norrbotten. En händelserik historia med Lektor Maurits Nyström, författaren Jan-Olov Nyström och fotografen Pär Domij.

MÖTESPLATSEN, KLOCKARÄNGEN, RÅNEÅ Fredag 11/2 kl.13:00 Underhållning med "Ulla-Stinas Duo" gitarr sång och små teaterimprovisationer

RÖDKALLENS MÖTESPLATS Torsdag 10/2 kl.13:30 Bingo

MISSIONSKYRKANS RPG-PROGRAM Onsdag 16/2 kl.13:00 Möten med män och kvinnor i Afganistan. Garnisionspastor Helge Stålnacke berättar.

CHINOS & STICKAT

200:300:Från

JACKOR

CAFE MÖTESPLATSEN, RADIOMASTEN 9, Mjölkudden Fredag 11/2 kl.13:00 Kom och upplev de glada"gubbarna"i musikgruppen REELS som underhåller oss med trevlig Irländsk musik. ALLA välkomna/SPF Mjölkudden

OBS!!! Faxa/Ring/Maila in era annonser SENAST TORSDAG tel: 45 32 00. Fax: 45 46 87. Mail: larmgruppen@soc.lulea.se

Välkomna!

- Butiken för alla -

FACTORY SHOP Öppet: Månd – fred kl. 08.00-17.00. Midgårdsv. 9 (mitt emot COOP-arena), 973 34 Luleå Tel. 0920-22 66 99 • www.nwpp.se/companyline

Kioskpiraten – butiken med världens trevligaste kunder! EXTRA 9 februari 2011

9


tidsfördriv Veckans kryss

Veckans kryss

TECKNAS TECKNAS EFTER VINNAREFTER RUNDA VINNARLEVANDE LEVANDE RUNDA MODELL MODELL

ERSÄTTSLAGINNEBÄR MASSAER ERSÄTTVID- REDSKAP SLAGMASSA- MOTATTINNEBÄR MAN CHUMOT- ARE ER VID- REDSKAP GÅNG UPPATT MAN CHUKÖRT SETTS GÅNG RÄKNING ARE UPP-GRÄLL KÖRT SETTS GRÄLL RÄKNING

HALVÖ I HALVÖ I UKRAINA UKRAINA ÄR UPPÄR UPPTAGET TAGET VASA VASA

SKALL SKALL

ÄTS HON ÄTS PALLADE HON OFTA OFTA EFTERPALLADE DEN 25:E DEN 25:EBILDA EFTERMARS MARS BILDA

YTTRAS YTTRAS VID VID SKADOR SKADOR ERFARA ERFARA PÅLÄGG PÅLÄGG

STOR GÅ STOR HÄNDELSE HIT GÅ HÄNDELSE OCHHIT DITOCH DIT BLIR DET BLIR DET SÄLLAN REDE I REDE I AFFÄRSÄLLAN VID SOPPA AFFÄR VID SOPPA FYRA FYRA

DE DE GRÖNA GRÖNA ÄR DE I ÄR DE I LINNEN LINNEN

SÄNKER SÄNKER HASTIGHASTIGHETEN HETEN STRÖM STRÖM

ODLAR ODLAR ETIOPIER ETIOPIER

KAJKA KAJKA

ALLMÄNALLMÄNTJÄNSTTJÄNSTGÖRING GÖRING TRAFIKTRAFIKSIGNAL SPRÄNGSIGNAL SPRÄNGÄMNE ÄMNE BOKBOKPILOT PILOT

GAMMALT GAMMALT BATTERIBATTERIMÄRKE MÄRKE OCH STIL OCH STIL

YALE YALE

GJORDE GJORDE I ORDI ORDNING NING FÄLLA FÄLLA MYROR I MYROR I KROPPEN KROPPEN MÅTTMÅTTSTOCKAR STOCKAR

MAN MED MAN MED DÅLIG DÅLIG HÅLLNING HÅLLNING

RAKELS RAKELS SYSTER SYSTER

MANNEN MANNEN BAKOM BAKOM PROPROCESSEN CESSEN

KVISTKVISTIGA IGA

© ORDSMEDJAN © ORDSMEDJAN © Bulls 434 © Bulls 434

FÖRLED FÖRLED FÖR FÖR MÅNGMÅNGFALDIG FALDIG

DEN BEDEN BESTÄMDA STÄMDA MÄNGDEN MÄNGDEN

FANNS FANNS ETT SPEGETT SPEGELVÄNT ELVÄNT TECKEN PÅ TECKEN PÅ

SKRÄDDA SKRÄDDA RIKTRIKTNING NING

KAN KAN STICKA UPPSTICKA UR UPP UR FICKOR FICKOR

LADES LADES BARN I ALGERIER BARN STALL I I ALGERIER STALL I KAN KAN TINA TINA VARA VARA MED VID MED VID

ÄR ÄR MÅNGET MÅNGET PÅLÄGG PÅLÄGG

ÄR ÄR SUPERSUPERLIM LIM

BRUKAR VI BRUKAR VI MEST MEST BARNFILMER BARNFILMER

IDAG IDAG STÅR STÅR KÖANDE KÖANDE PÅ PÅ

DEN GÅR DEN FRÅN ENGÅR ÅKA FRÅN EN ÅKA KAMMARE KAMMARE

LÖPARE LÖPARE

TAVLA SVAMP TAVLA SVAMP KUNDE KUNDE FRED FRED ASTAIRE ASTAIRE

MÅSTE MÅSTE SER VI LÄMNAS LÄMNAS SERI VI TILL SÄMRE TILL SÄMRE I POLISEN POLISEN SKENSKENDJUR DJUR LOSS LOSS

NYHETSNYHETSBYRÅ BYRÅ PLÅTPLÅTPLATS PLATS ARMARMSTRONG, STRONG, ASTROASTRONAUT NAUT

HÄR BLIR HÄR DET AV BLIR DET AV ÄGARÄGARORD ORD

LIGGER LIGGER DIJON I DIJON I

LÄROLÄROSATS SATS HÖG HÖG BOLL BOLL

MODIGA ELD MODIGA ELD

BLANKT BLANKT MITTMITTDEL DEL

DET I DET I DETROIT DETROIT ÖVNINGSÖVNINGSSTYCKE STYCKE

UTEUTESLUTIT SLUTIT

LUGN LUGN VIMMELVIMMELKANTIG KANTIG

ÄR VÅR ÄR VÅR UNGEFÄR UNGEFÄR TRE TRE

KAN BLI KAN BLI TILLTILLBYGGDA BYGGDA

Vi reparerar Vi servar och servar alla bilar alla bilar!

10

RÖNTRÖNTGEN GEN

EXTRA 9 februari 2011

Tel. 0920-22 00 60 Tel. 0920-22 00 60

Bilarenan, Banv. 21, Luleå Banv. 21, Home Center, Luleå Öppet: Mån–fre 7.00–17.00 Öppet: Mån-fre 7.00-17.00


VINTERSERVICE PERSONBIL

DU KVINNA Behöver du råd i en juridisk fråga?

Kontakta

• Oljeservice • Kamremsbyte • Bromsservice • Kolla glykolen

JURIDIKJOUREN

Vi säljer även vinterdäck.

juridikjouren@bredband.net

Service på bil, båtmotorer, snöslunga och röjsåg.

Juridikstuderande tjejer svarar på dina frågor

Vi köper defekta objekt.

måndagar kl. 18.00-20.00 0920-22 22 23

FYRKANTENS BILDEMONTERING

DU HAR MÅLET Vi hjälper dig att nå det Vill du hitta formen eller kanske bara bli starkare, piggare och gladare? Oavsett vilka mål du har för din träning gör vi det lättare att nå dem. Det här ingår i ditt medlemskap när du börjar träna hos Actic:

0920-154 04, 070-208 11 96

www.fyrkantensbildemontering.com

Kom in så visar vi hur vi kan hjälpa dig att nå dina mål.

Bli medlem redan idag Pontusbadet

MEDLEMSKAP

STUDENT

SENIOR 60+

299:-/MÅN* 239:-/MÅN* 199:-/MÅN* Gammelstad Badhus

www.tidningenextra.se

MEDLEMSKAP

199:-/MÅN* Råneå Badhus

MEDLEMSKAP

219:-/MÅN* Hertsö Badhus MEDLEMSKAP

129:-/MÅN*

STUDENT

SENIOR 60+

STUDENT

SENIOR 60+

159:-/MÅN* 149:-/MÅN* 179:-/MÅN* 159:-/MÅN* * Löpande avtal med autogiro i minst 12 månader.

Norrbottens-Kuriren är nyhetsledande i Norrbotten och har vunnit både Stora Journalistpriset och Grävande journalisters pris Guldspaden. Tidningen har fem lokalkontor spridda över länet (Boden, Kalix, Haparanda, Kiruna och Gällivare)

NORRBOTTENS-KURIREN SÖKER

SEMESTERVIKARIER Vi behöver REPORTAR, REDIGERARE, FOTOGRAFER och REDAKTÖRER Under semesterperioden juni-augusti 2011 kommer Norrbottens-Kuriren att behöva ett antal vikarier som under kortare eller längre perioder ska ersätta vår ordinarie personal. Vi behöver reportrar, redigerare och fotografer till vår nyhets- och sportredaktion i Luleå samt lokalredaktörer till redaktionerna runt om i länet. Dessutom söker vi webbredaktörer, familjeredaktör, nöjesredaktör samt insändarredaktör. För samtliga vikariat krävs utbildning/erfarenhet. Vi utgår från att du har ett brinnande intresse för journalistik och är beredd att jobba i ett högt tempo. Lokal kännedom är meriterande men ingen krav. Körkort är ett måste.

Styrketräning

Konditionsträning

Gruppträning

Simning

Frågor besvaras av nyhetscheferna Armi Rousu och Per Öbom, redigeringschef Eva Åström samt sportchef Malin Öhrlund. Fackliga frågor ställd till journalistklubbens ordförande Roland S Lundström. Alla nås på telefon 0920-26 29 00 (växel) Din ansökan vill vi ha senast den 12 mars 2011. Skicka den till e-postkorgen: nksommarvik2011@kuriren.com

Provträna kostnadsfritt med instruktör och få ett personligt träningsprogram.

Actic Pontusbadet · Bastugatan 6-8 · 0920-45 32 62 Actic Gammelstad Badhus · Stadsötorget 2B · 0920-45 40 33 Actic Hertsö Badhus · Hertsötorget 14 · 0920-45 38 73 Actic Råneå Badhus · Klapphällsstigen 9 · 0924-104 71 · actic.se

EXTRA 9 februari 2011

Actic – Nautilus nya namn

11


reportage samlingsplats u I de flesta byar förekommer inte så mycket naturlig kontakt mellan ung och gammal. Det ville människorna i byn Niemisel ändra på. Skolområdet har i dag blivit en mötesplats för alla åldrar och flera äldre är också engagerade i skolan.

Skolan samlar hela byn ”I mötet mellan unga och gamla finns bara vinnare” 1998 flyttade Ingrid Olsson, 74, tillbaka till Niemisel där hon en gång växte upp. För cirka två och ett halvt år sedan blev hon änka och vardagen förändrades drastiskt. Stödet från grannar och bekanta i byn blev extra viktigt men utöver det fick hon också två helt nya vänner och vänskapen kom från oväntat håll. I den lilla skolan i byn arbetar de aktivt för att bygga broar mellan åldersgrupperna och ett sätt var att alla elever fick en äldre brevvän från byn. Nya vänskapsband har knutits och det har gått ett drygt år sedan de två första breven damp ned i Ingrid Olsson brevlåda. – Först kom brev från Ibba och sen fick jag ju ett påskkort från Martin. Jag minns att du Martin berättade om alla djuren som ni har hemma, säger hon och ler mot Martin Lundstöm. Det var den första kontakten dem emellan. Efter det har de träffats vid ett par tillfällen och just den här dagen hade eleverna i Kvarnå friskola bjudit in sina brevvänner och ett tiotal mötte upp i skolan. De åt först lunch tillsammans i skolrestaurangen och sedan visade de sina klassrum. Men Ibba Eriksson och Martin Lundström hade något annat, något ännu viktigare, att visa. Hockeyrinken hade precis spolats och bakom den, i en snöhög, hade de gjort en snöfästning med flera gångar. – Titta här, säger Ibba Eriksson samtidigt som hon kikade fram ur ett av hålen. – Det här har vi gjort, säger Martin som kikar fram bakom en av murarna. Ingrid Olsson log med hela ansiktet och hon berättade hur glatt överraskad hon blev när hon fick breven. – Det är så här barn ska ha det i skolan. Vilken frihet. Det är så fint här. Och de här två, mina små vänner, är helt underbara. De är så goa så jag skulle kunna krama dom hur länge som helst, säger hon. När det är dags att gå till skolan får hon hjälp av Ibba som bjuder henne armen och över skolgården promene-

12

rar de sedan hand i hand – alla tre. Jenny Öberg är lärare i den lilla byskolan och hon berättar att de hela tiden försöker göra lärandet stimulerande och glädjefyllt. Brevkompisar där det i de flesta fall skiljer mellan 60 och 70 år i ålder har blivit en succé. – De frågar när de ska få skriva. De har visat en otrolig glöd och vissa skriver ju mer och andra mindre. En av eleverna som är rätt intensiv utbrast ”men min pensionär är ju så långsam, jag får ju aldrig nått brev”, berättar Jenny Öberg när alla är samlade i ett av klassrummen. Hela tanken går ut på att göra byn till en mer attraktiv plats. Norrlands inland tappar hela tiden invånare och skola efter skola tvingas stänga. Skolan i Niemisel skulle ha gått samma öde till mötes om det inte hade varit för byborna som vägrade ge upp. Istället för stängda lokaler har den vackra tegelskolan blivit ett nav i byn – för unga men i lika hög grad för gamla. Och för Ingrid Olsson har det inneburit ett lyft på mer än ett sätt. – Förlorar man den man levt med så länge så blir det ensamt. Jag känner mig delaktig i det som händer runt skolan. Det känns bra. Och jag tror också att jag har något att ge till Martin, Ibba och de andra, säger hon. När hon och de andra byborna lämnar skolan gör de det med varsitt nyskrivet brev i handen. – Och vissa har tur. Jag har två, säger Ingrid Olsson och skrattar gott. Och Yngve Johansson som har arbetat så hårt för att rädda skolan kan nu konstatera att antalet barn ökar. I dag finns familjer som vill flytta dit men det är faktiskt brist på större bostadshus i byn. Niemisel verkar ha träffat rätt. – Det här saknar vi i de kommunala skolorna. Varför kan inte mormor eller morfar vara mer delaktiga även där. I mötet mellan ung och gammal finns bara vinnare, säger han. Joakim Nordlund redaktionen@tidningenextra.se

p Ingrid Olsson kunde kort konstatera att det var några år sedan hon senast lekte i en snökoja. Men nä

p I de flesta byar förekommer inte så mycket naturlig kontakt mellan ung och gammal. Det ville människorna i Niemisel ändra på. Skolområdet har i dag blivit en mötesplats för alla åldrar och flera äldre är också engagerade i skolan.

p 89-åriga Greta Andersson är den äldsta brevkompisen. Hon och Elle Eriksson brevväxlar.

EXTRA 9 fe


är Martin och Ibba drog med henne kom hon inte undan. 

Foto: JOAKIM NORDLUND

fakta

p Eleverna visade sina brevvänner sin skola och inne i klassrummet tittade man bland annat på bänkarna och det fanns gott om samtalsämnen.

ebruari 2011

kvarnå friskola

I skolan har man tagit följande grepp:

n Plats: Niemisel i Luleå kommun. n Antal invånare i byn: 370 n Antal elever i skolan: 20 elever från årskurs 1-6. n Miljö: Skolan ligger vid Kvarnån och barnen har fantastiskt fina ytor för utelek. Där finns en hockeyrink och stora skogsområden. n Lokaler: Där finns ett mindre bibliotek, en skolrestaurang, en mindre gymnastiksal, slöjdsal samt flera grupprum.

1 Brevvänner. I skolan går årskurs 4-6 i samma klass och alla har en äldre brevvän. En idé är att barnen ska lära sig läsa och skriva genom att skriva brev. Tanken är också att skapa mer samhörighet mellan äldre och yngre.

3 Extra ”fröken”. Karin Hansson är pensionerad lärarinna och hon hjälper i dag till på sin fritid. Hon finns bland annat som extra resurs vid läxläsning. Hon har också spelat piano när de övat inför lucia.

2 Prao. De äldre barnen i årskurs fem och årskurs sex har praktiserat hos äldre bybor. De har hjälpt till med att kratta löv, plocka skräp, dammsuga eller gå och handla.

4 Skolmåltiderna – där möts gammal och ung. Vi kan intyga att maten smakade mycket bra. De som arbetar i byn och också de äldre kan komma dit och äta. Skolrestaurangen har

blivit en naturlig mötesplats. 5 Boende för äldre – ett projekt. En viktig del i byaprojektet som fått namn Hälsogallerian är att skapa fler och bättre anpassade boenden för äldre. Lyckas de med det kan de äldre få bra alternativ så att de i sin tur kan sälja sina stora hus till barnfamiljer som vill flytta in. Hela bygden verkar se vikten av att få in fler barnfamiljer.

13


Poängfåtölj, Hemnes pelarbord

Hem och Trädgård

Soffa

Djur och Tillbehör Blandrasvalpar

5 hanar och 2 tikar, lev. klara v. 10, då är de bes, vacc, chipp och avmaskade. Bordercollie, kelpie, lapphund och schäfer. 070-543 50 42

TV-bänk Körsbär

Malm avlastningsbord

2 st Malm avlastningsbord, 500:070-204 93 13

i fint skick! Mått: Bredd, 102 cm. Höjd, 63 cm. Djup 50 cm. På sidorna i bänken finns möjlighet till dold förvaring av DVD/CD. 300:- 070-639 56 60

3-sits soffa, röd, från Mio mycket fin. Mått: längd 190 cm, djup 85 cm. hämtpris 2.500:070-684 18 76

120x200 cm. Komplett med rökgaller och digital-termometer. Pris: 3.900:- 0911-136 21 Tre grabbar som har hunnit bli 4 mån o vill flytta NU!! Reg. SKK, vacc, id-märk, vet. bes, doldafelförs, avmask. 0730-54 45 22

Köksinredning

Kakelugn

Ytterstvacker1880-talskakelugn, nedmonterad, upp-märkt och komplett säljes. Reliefmönstrad och med midja. En raritet med effektiv värmeförmåga. 070-625 65 63

IKEA. Fåtölj med svart tvättbart tyg. Svartbrunt pelarbord 76 cm högt. Nu 390:- /st. Ej Mail end tele. 073-220 51 96

Äkta kristallampa

stor, gustaviansk, böhmisk, krona 10 ljus + el, orginalskick, ny, NY. H 80 cm + länk, omkr. 150 c,mycket vacker, säljes p.g.a av utrymmesskäl. Passa på! 0911-313 21

Skinnsoffa & fåtöljer

3-sits skinnsoffa med 2 fåtöljer, mörkgröna, säljes till högstbjudande. 0921-655 23

vitlack. Electrolux diskm.o spis. Miele ugn och micro. Gaggenau grill. Fläktkåpa. allt fr -92. Du monterar ner v.6/7 Pris 8.500:070-306 85 77

Marmot-skidbyxor dam

Spis med ugn

svarta stl. 36, anv. en gång. Snölås, artikulerade knän, hängslen, sidodragkejda, resår i rygg. Nypris 2.500:- nu 1.200:-. Tel 0730- 36 42 76, Luleå

Willy Severin-tavla

Tystgående fläkt

Timrad grillplats

Grillplats timrad av 45x120 inkl.plåtinsats och fyra bänkar. storlek 120x120 cm. pris 4.500:070-302 95 07

Bearded Collie

Valpar 11 v. Bruna. 1 tik & 1 hane. Lev. klara, vacc besiktade. För mer info ring: 070-318 45 03, 0911-621 82

Spis med två plattor o ugn, 500:076-848 22 34

Brunnshus Vävstol

Med basmåtten 90x110 cm, lämplig för mattor eller dukar i max 80 cm bredd. Tillbehör 2 skedar samt övrig tillbehör för mattvävning. Säljes för 500:-, 070-522 58 21

Sexkantigt brunnshus, timrat av 45x120. Låsbart lock och shingelklätt tak. Invändigt mått ca.125 cm. Pris 5.000:-. 070-302 95 07

Skinnsoffor

Husqvarna Motorsåg

Husqvarna motorsåg 450 Ny, med 18 tums svärd. Säljes för 4.300:-. Listpris 6.100:-, 0929210 13

Marinoljemålning på duk av Willy Severin Karlsson. Pris 3.000:-, 070-551 72 14

3:a och 2:a säljes p g a utrymmesbrist. Obetydligt begagnade. Nypris 18.000:-, nu 4.000:- Tel. 070-690 44 37

Ytterst vacker 1880-tals kakelugn, nedmonterad och komplett säljes. Uppmärkt. Reliefmönstrad och med midja. En raritet med effektiv värmeförmåga. 070-625 65 63

Tystgående bärbar fläkt i nyskick. Kan monteras efter behov. 230V, 0,21A, 32W, Diameter:208 mm, 640:0911-341 35

Radiatorer

Kakelugn

Malteservalpar

Födda 22/12-10, lev. klara 16/2 då de är 8 v. Säljes reg i SKK, vacc, chipmärkta och doldafel förs. i 3 år. Pris 15.000:- 070605 50 67

Lars Pirak-tavla

”Meissigriggasan lä láppam”, 56/320. Mått: 81,5x63 cm. 6.000:- el. högstbj. Tel 073036 42 76, Luleå

Rökkåta

Bruna labbevalpar

Övrigt

Radiatorer 220v i olika storlekar 50:-/st, 070-240 52 63

Fisknät

Tavla Havets frukter!

Nya nät 30m 6fot 38mm 0,20 320kr/st 30m 8fot 38mm 0,17 340k. Tel. 070-606 19 98

Gust Magnusson 95x40 med ram, utställningspris 2.950:1974 Endast 500:- 0911-322 05

Gammal sekretär

i fint skick. Bredd: 142 cm Höjd: 124 cm Djup: 46 cm Pris: 1.200:Tel: 0920-310 58

Chihuahua tik

Aprikos o. vit tik, 4 mån, fullvacc till 1 år, social, älskar snö. Reg i SKK. Till sällskap=red. pris. 072-200 44 03

Furupinnsoffa/bäddbar

Unik modell från Tornedalens hemslöjd. B=160, D=65 Sitthöjd 40=cm och bäddbar till dubbelsäng 140*190 cm Pris 800:-, 070-662 83 27

Hopfällbart Mässbord

Storlek 120 x 60 x 78 hög. Perfekt till grillplatsen eller loppmarknad, 600:-. Tel. 070-234 92 60

Byggsats till bastu

Byggsats i planktimmer till bastu 2440 x 1810, plåttak, kompl m. kamin 12.900:- 070- 684 75 05

Data-hemelektronik Playstation 2 säljes

medföljer gör 2 handkontr, 2 minneskort, scartsladd, elsladd, + 30 olika spel i org., mycket bra skick, 500:- FYND! 0911-313 21

Skinnkappa

Lång svart skinnkappa, dam, stl 38. Köpt hösten 2010, använd en gång. Nypris: 1.500:- Mitt pris: 1.200:- Tel: 070-290 61 83

KLIMATUTBILDNINGAR Old Ladies, blossom

Bichon havanais

Söt tikvalp, sobel/vit, meriterade och friska föräldrar, leveransklar 11 feb. Till varaktigt o kärleksfullt hem önskas, 12.000:- Tel. 070-272 84 65

Tavla samt Elsåg

Tuftad matta

Tuftad matta storlek 140*200 cm säljes för 300:-. Köpt hos Mio i Boden. Tel 0920-22 08 76

Reproduktion av Einar Wallqvist, 48x37 cm, 400:- eller högstbj. samt Elsåg partner, 1850, 500:070-395 21 47 0911-20 65 64

Tre antika stolar som målats shabby chic, zinkvita med en antikslipad metod. Klädda med blyertsgrå fuskskinn. 1.500:-/st 070-603 44 32, Marie

19-20 feb i Boden 19-20 mars i Luleå • 2-dagars Klimatutbildning • Skolföreläsningar • Kvällsföreläsning för allmänheten För mer information och anmälan: www.norrbotten.naturskyddsforeningen.se

Wheatenvalpar

Lev. klara tidigast helgen v 8, efter välmeriterade föräldrar m rent irländska linjer. Säljes enl. SKK:s regler. Tel 070-314 09 13, Maria

14

Alabasterlampor

Jag säljer 2 alabasterlampor med skärmar. Höjd utan skärm 43 cm, med skärm 65 cm. Pris per styck 500:- eller 900:- för båda, 0920-22 08 76

Philips juicemaskin

Aldrig öppnad, aldrig använd juicemaskin i kartong. Philips HR 1861 Aluminium collection. Nypris 1.699:-, säljes för 1.200:070-299 03 20

Garderober & lysarmatur

Vita garderober, yttermått ca B59,5*L59,5*H210. Pris 150:/st. Lysrörsarmatur mått ca B20*L123,5*H7,5. Pris 100:Hämtas i Luleå. 070-672 53 48

EXTRA 9 februari 2011

www.studieframjandet.se


Motionsdans i Boden

Perbackagården i Svartbjörnsbyn Söndag 13/2 kl 19-22. Servering. Vi dansar till musiken Janne & Co. Entré 100:Välkommen! Svartbjörnsbyns IF • www.perbackagarden.se

SNÖSKOTER FÖRARBEVIS

Luleå Intensivkurs/helg 11-12-13/2 1.295:-

ÅRSMÖTE Lördag 26/2 kl.13.00

Första Hjälpen-gruppen behöver dig! Är du intresserad av att arbeta frivilligt med förstahjälpenberedskap på festivaler, idrottsevenemang, konserter m.m.? Då kan vi erbjuda dig många roliga, intressanta och givande upplevelser tillsammans med oss i Norrbottens Första Hjälpen-grupp. Inga förkunskaper krävs. Vi ger dig den utbildning du behöver.

Lokal: Stadsöskolans matsal Sedvanliga årsmötesförhandlingar. Vi bjuder på kaffe och smörgås. Lotteri. Anm. senast 20/2 till ditt byaombud. Välkomna!

SKURHOLMEN

ÅRSMÖTE Tisdag 15 februari 2010 kl. 13.00, Malmgården Lars Hedberg, PRO Norrbotten Underhållning med Ulla-Stinas Duo. Föreningen bjuder på kaffe och semla. Välkommen/Styrelsen

Årsmöte

Lördag 26/2 kl. 18.00 Plats: Quality Hotel

Var och en bekostar sin lunch själva. Notera följande datum för lunchträffarna.

Tiden är som vanligt kl. 11.30 - ca 13.30. Torsdag 17 februari Yelverton Tegner ”Jobba som läkare i Afrika” Torsdag 17 mars Monika Palo ”Livet är satt i rörelse” Torsdag 14 april Doris Thornlund ”Expose´ av den svenska Tanten ur ett jämställdhetsperspektiv”

Alkohol, Trötthet, Droger

Luleå 12/2 800 kr

Anmäl via hemsida

www.forarbevis.cybersite.se 072-246 48 32

med mediet

ANN-KRISTIN NILSSON Torsdag 10 februari kl 19.00 Kyrkgatan 19 C kv Boden 150:- 100:- medlem även privata sittningar Arr: Meditationscentrum 070-320 96 87/072-249 62 69

Från Penny Lane till Nötknäpparen Luleå Ridklubb inbjuder alla medlemmar till

Vi träffas och äter en sallad på Roya som ligger i porten bredvid. Därefter förflyttar vi oss till Vuxenskolans lokal Nygatan 11, där vi också får kaffe serverat.

Riskutbildning del I

STORSEANS

Kontakta oss via mail på: lulea@fhg.nu eller ring: Sofia 070-282 79 71 www.fhg.nu/lulea

Vi återkommer med våra lunchträffar och ser gärna att Du kommer och ta gärna med dig vänner.

Fullständiga rättigheter Förköp: Restaurang Köket 105 10 Ica-Björnen, Christer 070-691 04 44, Bosse 070-371 53 59 Åldersgräns: 24 år Svartbjörnsbyns IF

Anmälan www.forarbevis.cybersite.se 072 246 48 32

Nederluleå Norra PRO

starkt...

Rockabilly Wild Cats Plats: Perbackagården När: Lö 26/2 kl 19.oo Supé med trubadur 200:-. 21.oo entré 100:Musik:

Efter mötet blir det gemensam supé på hotellet. Anmäl och ange mat 0920-628 10 eller lulea.ridklubb@telia.com

Musikaliska pärlor med bla Beatles och Tjajkovskij

Duo Favoloso - gitarrduo

Söndag 13 feb kl. 18.00 Nederluleå kyrka, Gammelstad I samarbete med Sensus. Fri entré.

KVINNOFRUKOST MANSFRUKOST Lördag 12/2 kl 9-11

Lördag 19 feb kl 9-11 Missionskyrkan, Luleå

Missionskyrkan, Luleå

Per-Ola Eriksson

Pia Näsvall En kirurg berättar. Kostnad: 60 kr. Anmälan snarast 17 feb. 0920-420100 eller lulea.missionskyrkan@telia.com

Från plogen till Landshövdingestolen. Kostnad: 60 kr. Anmälan senast 10 feb. 0920-420100 eller lulea.missionskyrkan@telia.com

Spara annonsen!

Torsdag 19 maj Mona Eriksson ”Kvinnans situation inom islam” Varmt välkomna och anmäl er gärna till Karin Lundgren 070-363 66 65, e-post: lundgrenkak@yahoo.se Gerd Niemi 0920-694 08, 070-660 61 89, e-post: gerdniemi@telia.com

Liberala Kvinnor Studieförbundet Vuxenskolan

ÅRSMÖTE

Onsdagen 16 februari kl 13.00 Kyrkans Hus i Luleå Underhållning • Varmt välkommen • SPRF Luleåavdelning

Mjölkudden/Notviken

ÅRSMÖTE Tisdag den 22 februari 2011 Kl 13.00 i Örnäsgården Mötesförhandlingar • Val av förtroendevalda Kaffe • Underhållning Motioner skall vara styrelsen tillhanda senast den 12/2 Buss avgår från Notviken kl 12.00 Välkommen/styrelsen

Vuxenkonfirmation samtalsgrupp om kristen tro För er som aldrig hann med eller var intresserade då när det begav sig - följ med på en vandring i kristen tro! Gruppen startar onsdag 16 februari med en veckomässa i Porsökyrkan kl 18.30. Därefter träffas vi ytterligare sju gånger. Välkommen! Upplysningar: Gertrud Malmberg, präst, 0920-27 70 82, gertrud.malmberg@svenskakyrkan.se www.svenskakyrkan.se/lulea Foto: Anders Alm

ÅRSMÖTE

Luleå SK kallar till ordinarie årsmöte Dag: Måndag 28 februari Tid: 18.00 Plats: Klubbhuset Backmyrvägen 51 Program • 18.00 Utdelning av Bubasstipendiumet • 18.15 Årsmöte • 19.00 Paltmiddag för medlemmarna bjuder. Anmälan till paltmiddagen senast torsdag den 24 februari, till kansliet 0920-61850 el. www.luleasportklubb.se Välkommen Föreningsstyrelsen Luleå.SK

Stilla dag en dag av vila och återhämtning för kropp och själ Det blir en dag i stillhet med möjlighet att pröva kristen djupmeditation och få massage. Vi börjar med fika 09.30 och avslutar 16.30. I dagen ingår också lunch och eftermiddagsfika. ledare: Gertrud Malmberg och Ulrika Enström. meditationsledare: Seija Tulokas. massageansvariga: Maria Kaikkonen och Mikaela Franzen Stark. kostnad för hela dagen: 100 kronor (inkl. måltider, massage m.m.) upplysningar: Ulrika, 0920-27 70 83, Gertrud, 0920-27 70 82. anmälan: Senast 11februari till Ulrika eller Gertrud, tfn ovan eller e-post: ulrika.enstrom@svenskakyrkan.se, gertrud.malmberg@svenskakyrkan.se

Lördag 19 februari kl 09.30-16.30 Porsökyrkan www.svenskakyrkan.se/lulea

Hos ABF Norr får du huvudrollen Skippa TV:n nästa onsdag och använd målningen som avslappning istället! Gå en kurs i akvarell hos oss. Anmäl dig på hemsidan www.norr.abf.se eller ring 0771 - 96 50 22. På hemsidan finns alla vårens nyheter och samtliga kurser. Sök på Luleå! EXTRA 9 februari 2011

15


gästKRÖNIKA

Var så god. Ta plats! Jag drömmer mycket på nätterna (ja, en hel del på dagarna också om jag ska vara ärlig). I morse vaknade jag med en svindlande känsla i kroppen. Jag hade drömt om Överkalix igen. Och inte vilken dröm som helst. Det var en flygdröm. Aaahhh! Lyssna här: bron i Svartbyn, alldeles nära sommarstugan, var skådeplatsen för slaget vid Pearl Harbour. Mitt in i striden, i ett rött dubbeldäckat propellerplan, kom en släkting flygande, bara helt fräckt och fullkomligt orädd – jag tror att det var min farmor Ester. Det är oklart vilken roll hon spelade i själva striden, ja, det är fullkomligt oklart vad drömmen handlade om, egentligen. Det var ingen krigsdröm, det är mer känslan jag är ute efter att beskriva. Trots att jag stod på strandkanten och betraktade scenen, kunde jag tydligt känna flygkänslan i maggropen, både i drömmen och senare när jag vaknade. Det var en trygg, skön och stark känsla. Så är det med mig och Överkalix. Det är den plats i världen som betyder mest för mig. Det är den plats där jag har nära till min innersta kärna, den plats där det är lätt att få kontakt med mig själv. Där hämtar jag kraft och energi, ofta utan att fysiskt befinna mig där. Det räcker med att blunda och landa där i tanken. Gärna på min skrivarsten i skogen, med älven som skymtar mellan trädstammarna långt där nere.

PLUS Isbanan runt stan

MINUS Mubarak. Ännu en gubbe som är både blind och döv.

Tankar är märkliga, de vindlar iväg och tar oss snabbt från plats till plats. Jag tänker att kvinnan ska veta sin plats. Enligt det traditionella könsmönstret är den platsen i hemmet. Tack och lov att vi kvinnor i dag, efter tidigare generationers kamp, tagit klivet över tröskeln, ut från de slutna rummen och kräver mer än att stå i skuggan av en man. Ännu finns det många rum där vi vägras tillträde, även i vårt ”jämlika” land. Kvinnan marginaliseras på arbetsmarknaden, lika lön för likvärdigt arbete är fortfarande mer en vision än verklighet. Runt om i världen kränks kvinnor dagligen. I media, reklam och på film är kvinnan ett retuscherat dekorelement, en schablonbild, som ska vara pinnsmal, lättklädd, storbröstad, sötsnygg, glad, kåt, tyst, nöjd och lagom smart. Vi betalar dyrt, späker oss och pinar oss dagligen, för att nå upp till det sjuka idealet. Därför är jag så stolt över alla starka, orädda kvinnor i min omgivning som tar plats. Jag tänker på Annika, Åsa, Charlotte, Sofia, Pernilla, Jenny, Eva, Uliz, Josefina, Lotta, Elisabeth, Liv-Jenny, Jessica, Ulrika, Malin, Sofie, Marie, Helena, Lisa, Maria, Rigmor, Kajsa, Kirsi, Therese, Anna-Karin och alla ni andra som är medvetna om er position, som vägrar vika undan. Fortsätt med det!

ELLA ROCKY

16

I går var jag med och såg min dotter Alma, 10, hitta sin plats: sången. Det var en stor upplevelse. På 40 minuter, mitt framför mina ögon, växte hon en decimeter, minst. Samspelet mellan henne och sångpedagogen i deras första möte rörde mig till tårar (som jag höll för mig själv). Alma tog plats, var självklar, kaxig, orädd. Hon sjöng ut, hon berättade om sina mål. Och hon blev bejakad av en stark, trygg och proffsig kvinna. Hur ska jag knyta ihop den här spretiga säcken, tro? Jo, jag tänker så här: platsen Överkalix är min inre kompass, min viktigaste koordinat. Det är den plats som säger till mig att jag visst får ta plats. Får ta för mig. Får sticka ut. Gör det du också, starka vackra smarta kvinna. För din egen skull, för alla kvinnors skull. I dag och alla andra dagar. Amen.

Ella Jonsson är författare och copywriter på Vinter som älskar det frasande ljudet av stålkanter mot snö, skridskoskenor mot is och den coola fartvinden i ansiktet.

av Martin Kellerman

EXTRA 9 februari 2011

ella jonsson kronikan@tidningenextra.se


Extra tar greppen. Extra är en tidning som ger dig insikt och perspektiv. En tidning som går på djupet och tar grepp. En tidning som vill roa. En tidning som Du vill läsa.

Och det bästa av allt: Extra är gratis! Vi når ca 50 000 hushåll i Boden och Luleå – varje onsdag.


fakta Jason Michael Bosak Diakité Ålder: 36 år. Bor: Malmö. Familj: Flickvän, syster, föräldrar och en massa fina vänner. Yrke: Artist. Gillar Extra mycket: Sovmorgon. Tittar på: Utsikten. Lyssnar på: Allt som svänger. Hejar på: Min kompis Simon Klose som är i slutet av jobbet med sin dokumentärfilm som han hållit på med i tre år. Dansar helst till: Allt som svänger. Senast köpta skiva: Den köpte jag för tjugo minuter sedan. Portisheads Dummy. Har den i ett annat format sen tidigare. Skitbra! Skrattade senast: Nyss. Och i bilen på väg hem från P3 Guld då vi var ett gôtt gäng som hade grymt kul. Grät senast: När jag såg filmen ”The fighter” Otroligt stark film. Högst upp på livets önskelista: Att denna vecka ska bli en bra vecka. Och att solen ska skina.

Vi spelar vad vi vill

Timbuktus plattor n 2000 – T2: Kontrakultur n 2002 – W.D.M.D (står för Wåtts dö madderfakking diil?) n 2003 – The Botten Is Nådd n 2004 – Live! med ”Damn!” n 2005 – Alla vill till himmelen men ingen vill dö n 2007 – Oberoendeframkallande n 2008 – En High 5 & 1 Falafel n 2011 – Ny platta i månadsskiftet april/ maj

p ”Kan jag göra något positivt med mitt kändisskap som annars bara är en börda så gör jag gärna det”, säger Jason ”Timbuktu” Diakité.

PL

AY

foto: scanpix

EXTRA 9 februari 2011

19


PREMIÄR 18/2

Betnér på Bandit FOTO: MATS BÄCKER

Fredagar 14:00 - 18:00 Lyssna även via våra appar eller på bandit.se


Haradsrevyn

En bit av det bästa EDEBORG LÜrdag 26 februari PREMIÄR 4-5 mars och 11-12 mars

Tid: 19.00. Bilje�bokning tel. 070-261 07 76. Pris 150 kr.

SAGA/Boden 16 mars kl. 19.00

Bilje�bokning kafe CQ 0921185 53, www.boden.�.se. Pris: 170 kr.

Kulturens hus/Luleü 17 mars kl. 19.00 Bilje�bokning Kulturens hus 0920-45 59 00, Ticnet 077-170 70 70. Pris: 170 kr.

Denna vecka pushar vi fÜr Tarfala (viltskav, purjolÜk, kantareller och västerbottenostcreme) Se hela vür meny pü www.kafelino.se

After Work

Varje fredag 16:00 dukar vi upp vĂĽr medelhavsinspirerade buffĂŠ och bjuder in till After Work Boka bord!

Boka bord/beställ 0920-888 54

Smedjegatan 4 LuleĂĽ

helikopter.nu

www.haradsrevyn.se

Pizza by Kafelino

HĂ–GT!

Vi erbjuder en kärleksfull tjuvstart Överraska den du hjärtar med en romantisk 3-rätters middag: FÜrrätt Toast Skagen | Varmrätt StrutsfilÊ med svartvinbärssky, bÜnor, spetskül & potatiskaka | Dessert Glass au Four | 295:-/p. Erbjudandet gäller fre 11/2, lÜr 12/2 & mün 14/2. Boka gärna bord i fÜrväg.

PL

AY

Sand viks gatan 82 | Arct ic Hotel | 09 20 -10 9 80 | w w w.kopma nne nsk ok .se

�Liv är att ta sig ut!�

MĂĽndag 21 feb kl 19.00 Saga-Teatern, BodenArr: Bodens TeaterfĂśrening

Ž‘’ “” ‹  •“ 

 ‡ˆ‰ŠŠ‹

En storslagen musikshow (med musik av bl a Frank Zappa, David Bowie, Dolly Parton och Charles Aznavour)! Tvü av Sveriges bästa süngerskor, Lise Hummel och Gertrud Stenung, medverkar! Nyskrivna slagfärdiga och kärleksfulla süngtexter om det storslagna och drüpliga i vardagslivet. Internationella hits och svenska favoriter filtrerade genom tvü underskÜna rÜster och en cello. (ca 2 tim 30 min)

  Â?Â?Â?Â? Â

­€ ­‚�ƒ„ „­ ­…

 

­€ ­…�€�ƒ„    ­€­ † ­„ ­��‡ˆ€ ­­­‚ „ ­„ ��‡„† ‰­‰­‰€

 Š‘ ––— ˜ •“ Ž •

 Ž• ‘•“

Š­€­­‹ €‹„Œ �‡‡ „ ­­‰ Œ

 Œ‰

 …†    

BiljettfÜrsäljning - FÜrkÜp: CafÊ CQ/Folkets Hus 0921 - 185 53 (även internetbokning www.boden.fh.se) Bodens Turistbyrü, tfn 0921 - 624 10

 Â?­€‚­Â?ƒ„ Â…Â? 

Biljettpris 225:- studerande 110:- med scenpass 20% rabatt.

    Â 

Â?Â?Â?Â?

Spelkvällen säljs biljetter i teaterkassan frün kl 18.00. Tfn 0921 - 185 52.

EXTRA 9 februari 2011

21


Starta helgen med vår trevliga och omtyckta After Work!

After Work-Buffé 119:Fredagar kl. 16.30-19.30

Veckans erbjudande

Allstar är en perfekt mix av god mat, utvalda drycker och bra underhållning serverat i en exklusiv och sportig miljö.

Filé Oscar 119:Black'n White 149:-

Stor lunchbuffé 75:Måndag - Fredag kl. 11-14

Alla hockey- och fotbollsmatcher ser du hos oss! Köpmangatan 31, Luleå 0920-133 61 • www.thecornerlule.se

FESTKVÄLL

Lördag 19 februari 21.00-02.00

Välkommen till årets första festkväll! Kom och släpp loss till alla låtar som vi minns från det glada 80-talet. På scen: Dag Finn och Sha-Boom. Utsålda turnéer, megahits och ett oändligt antal OKEJ-posters. De toppade försäljnings-listorna och var kungar på Trackslistan med hits som ”R.O.C.K” och ”Let’s party”.

BACK TO THE 80´S • PÅ SCEN: Dag Finn & SHA-BOOM • 2 scener • The Wild Bunch • 4 barer • 80-tals Disco & DJ • Bullriding • 23 års åldersgräns Entre: 170 kr Förköp: 120 kr (förköpsavgift tillkommer) Åldersgräns: 23 år Biljetter på: Bodens Turistbyrå 0921-624 10 TICNET: 077-170 70 70 www.ticnet.se

SVERIGES BÄSTA LÄKTARPLATS! Sportsugen? Hungrig? Den bästa kombinationen hittar du hos oss. Ät en god middag med dina vänner och se någon bra match eller tävling på någon av våra stora skärmar. Varför inte ta med dina kunder.

Buddbyvägen 6, 961 42 BODEN Tel. 0921-151 00 • info@westernfarm.se www.westernfarm.se

Boka din plats på Sveriges bästa läktarplats, telefon 0920-22 90 80.

Fredag 25 feb • Lördag 26 feb

Time Out!

”Vi män hade roligt. Kvinnorna asgarvade hela tiden” Fjolårets succé med teater och middag är tillbaka. Vårens teaterföreställning heter GROTTMANNEN. Grottmannen är den mest framgångsrika enmansshowen i Broadways historia. Rob Beckers komedi, som i Sverige regisseras av GUNNAR HELGASON med ROBERT SAMUELSSON i huvudrollen, är en succé i 30 länder! 3 tim inkl middag och paus

Biljettpris: 200 kr Biljett & 2-rätters middag: 395 kr Boka bord: 0921-151 00 www.westernfarm.se

Boka din sittplats på 0920-22 90 80!

Junkfood De Luxe! Kolla vår meny på allstarbar.se

Öppet 2 l0 till k ors t , d ons

Måndag till fredag: Öppet från 16.00. Lördag: Öppet från 12.00. Söndag: Öppet från 15.00. Fredag after Work, 20% off på menyn till 18.00.

Allstar – The Fabulous Sportsbar · Storgatan 28, Luleå Bordsbokning: 0920-22 90 80 · allstarbar.se

EXTRA 9 februari 2011

23


Nu kan du se oss digitalt även med Com Hem!

An na

dare gramle rg, pro enbe St

Ställ in 24Norrbotten i din digitalbox, kanalplats 450, så kan du se oss när du har tid – dygnet runt – i Luleå och Boden!

An n

o -S fie Lund, program ledar e

Mer info på www.24norrbotten.se

C

hr

ist er

Ho l mqu ist, r e

Vi har 80.000 unika tittare varje vecka enligt SIFO Orvesto – december 2009

dak ti o n sc h

ef

/EL2011_v06  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EL2011_v06.pdf

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you