Page 1

BODEN

GRATISTIDNING VARJE ONSDAG 25 augusti 2010 • Vecka 34

VALET: Politikerna vill nå förstagångsväljare

16

ROCKY

Partiernas strategi för att nå unga väljare 4-5

AKTUELLT: Publiken sviker

22

VIMMEL

Festivalerna lockar allt färre besökare 6-7

Yrkessoldat Ulrika Semberg vill hjälpa utsatta människor MITTEN

KRÖNIKA

ANDREAS LIND: ”Vem väljer vad du röstar på?.”

16


KRÖNIKA

Små festivaler klarade sig

NU ÄR DOCK både festivalerna och sommaren slut. I Extra fortsätter vi med vår artikelserie inför valet. Den här gången har vi mött två politiker för att snacka om hur de lägger upp strategin för att locka förstagångsväljare. Och visst skiljer sig deras erfarenheter åt. Piratpartisten Nathalie Ylitalo har helt och hållet tagit till sig den moderna tekniken och pratar med väljare över internet varje vecka. Moderaten Göran Ahlman däremot ägnar sig mer åt traditionella frågor som skola, vård och omsorg och tycker det är svårt att nå ut till de unga. Läs mer om deras tankar i artikelseriens andra del. Vilka frågor skulle du vilja ställa till politikerna inför höstens val? Hör gärna av dig till oss på Extra så ser vi till att du får svar på dina frågor i ett kommande nummer.

FRÅGAN ÄR... Äter du surströmming ?

Leif, 69 år, pensionär, Boden: – Ja men självklart så äter jag det. Det är så gott att jag äter surströmming året om.

Sandra Englund, 14 år, studerande, Boden: – Nej jag tycker inte att det smakar så gott. Hela grejen med surströmming är äcklig.

REDAKTION

☎ 0920-26 28 26

lars-henrik.andersson@ norrbottensmedia.se

Sandra Wikman, 21 år, servitris, Boden: – Nej det gör jag inte. Mest för att det luktar så illa och jag gillar inte smaken heller.

Anders Lindgren, 22 år, säljare, Boden: – Nej absolut inte. Jag har inte provat äta surtsrömming ens. Lukten ger avsmak.

EXTRA LÄSVÄRT

4-5

SIDAN 4–5  Ungdomarnas röster är viktiga för partierna inför höstens val – Extra träffade två partier för att snacka taktik SIDAN 6-7 Festivalsommaren har med få undantag varit tuff för arrangörerna – går stadsfestivalerna mot en säker död? MITTEN  1 000 nya soldater anställs i Boden – Extra har träffat en av dem SIDAN 20–21 Lisa Nilsson avslutar sin 20-årsjubilerande turné på Kulturens hus i Luleå SIDAN 22 Vimmel

VI RINGDE... Klaus-Peter Extra, 46 år, Åsbro: När vi fann mannen med det underbara efternamnet Extra var vi ju bara tvungna att slå en pling.

Har du provat dig på att släktforska kring det hela? –Lite grann, så jag vet i allafall att vi i vår släkt haft namnet med i leden sedan slutet av 1600-talet.

Hur känns det att ha ett så fantastiskt efternamn? – Ja tack, det känns bara bra. Jag skäms inte det minsta.

Och nu för du det vidare genom din familj. –Ja, jag gifte mig 1996 med min fru Uta som hette Becker innan dess och nu har vi två barn, Erik och Karola. Sedan två och ett halvt år tillbaks bor vi alla i Sverige.

Nej, vem skulle göra det med ett så tjusigt namn? Vad vet du om namnets

LARS-HENRIK ANDERSSON

Marie Nilsson, 35 år, banktjänsteman, Unbyn: – Ja det gör jag. För mig är det tradition och något som jag gjort sedan jag var liten.

JEANETTE BERGSTRÖM

☎ 0920-26 28 04

jeanette.bergstrom@ norrbottensmedia.se

historia och ursprung? – Jag kommer ju från Tyskland och där är vi idag kanske runt 50-60 stycken som heter Extra. Men ingen verkar riktigt veta var det kommer i från.

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

☎ 0920-26 28 03

sara.brannstrom@ norrbottensmedia.se

VIKTORIA BERGLUND

☎ 0920-26 27 86

viktoria.berglund@ norrbottensmedia.se

Hur ofta stöter du på andra med efternamnet Extra här i Sverige? – Inte så ofta och vissa jag träffat stavar det Ekstra så då blir det ju inte riktigt detsamma. Nej, med X ska det ju vara! Till sist, vad är det bästa med att heta Extra? – Ja, det är väl att det inte är så vanligt. Jag kan då inte tänka mig att heta något annat.

MARIANA VNUK

☎ 0920-26 28 21

mariana.vnuk@ norrbottensmedia.se

VIKTORIA BERGLUND

NågotEXTRA på gång?

PERSONALOSS! KONTAKTA ☎ 0920-xx xx xx fornamn.efternamn@ ☎ 0920-26 28 26 norrbottensmedia.se redaktionen @tidningenextra.se

EXTRA BODEN utges av Norrbottens Media AB. Besöksadress: Robertsviksgatan 5, Luleå. Vd: Erik Ranängen, 0920-26 27 00. Ansvarig utgivare: Lars-Henrik Andersson, 0920-26 28 26. Växeln: 0920-26 28 10. Annonsförsäljning: Norrbottens Media AB, LULEÅ 0920-26 27 00, BODEN 0921-160 32, 160 33. Upplaga: 56 000 exemplar. Tryck: Tryck i Norr, Luleå. Internet: www.tidningenextra.se

2

EXTRA 25 augusti 2010

FOTO: SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

I VECKANS EXTRA tar vi ett grepp om festivalsommaren. Rapporterna från sommarens begivenheter har inte alls som så många år tidigare handlat om publikrekord och utsålda arenor. Nej istället har vi läst om hur publiken sviker och letar sig från stadsfestivalerna. Och det verkar vara en trend som kommit just nu i sommar och spritt sig över hela landet. Hultsfredsfestivalen fick till slut lägga ned och det blev aldrig något tio-årsjubileum. Inte heller Arvikafestivalen har klarat sig undan krisen. Inte heller de lokala festivalerna i länet har klarat sig från nedgången. Både Luleåkalaset och Piteå dansar och ler har kunnat notera nedåtgående publiksiffror. Kan hända är vi mätta på stora svulstiga festivaler? För ett par veckor sedan var jag i Stockholm under Sonisphere som trots hällande regn lockade en stor publik. Men i övrigt har många av de stora festivalerna haft ett kämpigt år. På det lokala planet är det frågan om inte Musikens makt blev sommarens stora begivenhet på festivalplanet. Betydligt mindre format och kanske också sämre både ljus och ljud. Men vi som var på plats på Gultzaüudden tycktes ändå trivas i det lilla formatet. För att inte tala om uppstickaren Valvträsk, den lilla byn i Bodens kommun som i helgen lockade 1500 personer med storheter som Timbuktu, Movits! och Zacke bland andra.

OMSLAGSBILD: ULRIKA SEMBERG FOTOGRAF: JOSEFIN WIKLUND


Vi styckar tö själv allt n tt ö och fläskk i butiken!

FLÄSKYTTERFILÉ

79 färsk, Sverige

90 /kg

FLÄSKKOTLETTER

FRÅN EGEN GRILL

3 paket

RÖKT/KOKT SKINKA

BACON

120 g, jfp 83:33/kg

140 g, jfp 54:52/kg Tulip

22

90

/3 pkt

22 45:-

90

fryst, Droetker

/st

2 paket

ZOEGAS KAFFE 500 g, jfp 49:-/kg

HUSHÅLLSOST ca 2,2 kg, Arla

39

90

nd Max 1 köp/ku

HOT DOGS 500 g, jfp 28:-/kg

28:-

Skivad av innanlår Jfp 179:-/kg

/2 pkt

90 /hg

BYGGINFORMATION:

/2 st

5 förp

TVÄTT-SKÖLJMDEL VIA/Comfort 0,75-1 lit, resp 650-750 g

100:-

/5 förp

/kg

GRILLAD ROSTBIFF

49:- 17

2 paket

/st

FRÅN DELIKATESSAVD

/2 st

200 GRATIS P-PLATSER

90

/förp

700g, jfp 32:71/kg

PIZZA

Sverige

10:- 39 KANTUMKORV

2 styck

GRILLAD KYCKLING

Ica Kvantums ombyggnad fortsätter. Nu är brödet tillbaka på sin gamla plats och det är dags för etapp 2. Under ett par månader sker följande i butiken: • Golvet ska bytas • Elektroniska hylletiketter monteras • All inredning ska förnyas • Ommålning

färska, Sverige

49

90 0 /kg

KYCKLINGFILÉ 900 g, jfp 44:33/kg Rosé Poultry

39

90

/påse

KVANTUMKLIPPET

OXFILÉ

färsk, i bit, Sverige

290:/kg

KVANTUMKLIPPET

BANANER Chiquita

7

90 /kg

d Max 3 kg/kun

Priserna gäller t o m söndag 29 augusti 2010

Vi hoppas att alla våra kunder har tålamod under vår omyggnad och liksom vi ser fram mot nya ICA Kvantum. Framtidens butik! Välkommen!

BODEN. Tel 0921-189 20

ÖPPET ALLA DAGAR KL 9-21


Kårbackens Friskola, f.d. Tallbo Friskola Välkommen till skolstart måndag 23 augusti kl. 08.30 på Kårbackens Friskola Norrbottensvägen 12B. Barnen samlas i respektive hemklassrum.

VALET

De slåss o

Ansvarig kontaktlärare kommer att ta emot eleverna och hälsa välkommen till ett nytt skolår. Vi ser fram emot ett spännande läsår. Rektor Else-Maj Liljeholm

Rykande färska

Blåbärskakor

Kungsgatan 49 • Tel. 185 54 Öppet: Vard 7-19,30 Lörd 9-17 Sönd 11-16

Nyheter varje dag! Vinröd och svart

 Nu lägger politikerna i en högre växel för att få förstagångsväljarnas röster den 19 september. Nathalie Ylitalo (PP) chattar lan valen.

”Ungdomarna är inte Boka tid för fotanalys och inlägg När fötterna får välja

Facebookgrupper och tv-reklam. Nya väljare kräver nya metoder. Men att göra sig till är ingen idé. Ungdomar är inte dumma – snarare tvärtom, menar Lars Nord, professor i politisk kommunikation.

Drottninggatan 14 BODEN. Tel. 0921-124 25 www.boten.se 4

EXTRA 25 augusti 2010

ALDRIG TIDIGARE HAR det varit så lätt att skaffa sig kunskap om partier och politik som idag. Valkompasser och manifest finns bara ett musklick bort. – Man har det på det sättet bättre förspänt än när det bara fanns broschyrer i brevlådan. Bondfångare har sämre förut-

sättningar idag, säger Lars Nord som forskar i politisk kommunikation vid Mittuniversitet. Att ungdomar skulle vara dumma är därför en myt. Det finns ingen anledning att prata överdrivet enkelt till en 18åring. – Det finns inget som är så fånigt som när äldre politiker gör


om unga röster SLUTSPURT Kampen om ungdomarnas röster har börjat. Med drygt tre veckor kvar till valet har alla partier sina egna knep för att få förstagångsväljarna att välja just dem. Extra stämde träff med en moderat och en pirat för att snacka strategi.

?

Hur viktigt är det att fånga förstagångsväljarna? Nathalie Ylitalo (PP): – Jag tror att det är ett av vårt partis viktigaste delar. Delvis kommer förstagångsväljarna att avgöra om vi får fyra procent eller inte i riksdagsvalet. Göran Ahlman (M): – Det är en oerhört viktig målgrupp som vi måste komma åt. Ungdomar har blivit mer och mer intresserade och engagerade. Nathalie: – Ja, de är engagerade men det visar sig inte i statistiken. Många väljer att inte rösta för att de inte hittar ett parti som står för alla deras åsikter, som de kan lita på fullt ut. Förut trodde man mycket mer på ideologier. Göran: – Dagens ungdomar är mer självständiga. De går inte i mamma och pappas fotspår utan försöker bilda sig en egen uppfattning.

FAKTA

?

NATHALIE YLITALO ■ Nathalie Ylitalo är 25 år och medlem i Piratpartiet (PP). Hon är valbar på 2:a plats i landstings- och kommunvalet i Luleå och valkretsledare i Norrbotten.

GÖRAN AHLMAN ■ Göran Ahlman är 61 år och medlem i Moderaterna (M). Han är valbar på 4:e plats i kommunvalet i Boden och sitter för närvarande som Kultur- och fritidsnämndens ordförande.

med ungdomarna på nätet, medan Göran Ahlman (M) anser att det viktigaste arbetet sker mel-

Vad är knepet för att locka ungdomar? Nathalie: – Vi ser inte ungdomar som en grupp utan som olika individer. Vissa har behov av att få saker konkret och enkelt förklarat, medan andra till exempel tycker om när man använder humor. Vi försöker hålla oss ifrån politisk propaganda. Ute i skolorna försöker vi prata vardagligt språk, inte ”politiska”. Vi vill få ungdomar att söka info själv och bilda sig en egen uppfattning om alla partier. Våra telefonnummer finns på

hemsidan och om man vill kan man ringa till oss direkt och bara ställa en fråga. Göran: – Jag ser det ur ett större perspektiv. Man måste göra något under de fyra åren mellan valen. Alliansen i Boden startade för fem år sedan ett ungdomsråd och de senaste tre åren har vi gjort en satsning på ungdomsfullmäktige som slagit väl ut. Jag är mycket imponerad av vilken kreativitet det finns hos ungdomar. Moderaterna finns också på sociala medierna som Facebook och Twitter, och deltar i skoldebatter. I Boden kommer Muf att besöka skolorna från skolstarten fram till valet. Nathalie: – Vi får inte vara med på alla skolor eftersom vi inte passerat fyraprocentspärren. Släpper de in oss välkomnar de även Sverigedemokraterna. Men jag tycker att man ska låta alla debattera, så får ungdomarna välja själva.

?

Är det lättare att nå de yngre om man själv är ung? Nathalie: – Delvis. Om en äldre politiker försöker skoja till det och säger ”LOL” (internetslang, reds. anm.) blir det lite töntigt, men ändå kul och charmigt. Jag tror det är viktigt att kunna diskutera på den nivån om ungdomarna vill det. Göran: – Jag har nog snarare tvärtom upplevt att de respekterar min er-

farenhet. Vi har ganska hög medelålder i Moderaterna i Boden, men jag ser det inte som ett problem.

?

Vad är utmaningen i att vara ett ungt enfrågeparti respektive ett parti som varit med länge? Nathalie: – Det är mer den äldre generationen som har problem med att vi bara har några få frågor som vi engagerar oss djupt i. Ungdomarna ser mer på vad som behövs i vår omgivning just nu. Göran: – Vi är ett mer traditionellt parti som har mer traditionella frågor, som skola och omsorg, kultur- och fritidsaktiviteter. Jag märker att ungdomarna är intresserade av oss också. Nathalie: – Jag tror att om de fick välja både och så hade många gjort det.

?

Är det svårt att få yngre att engagera sig politiskt? Göran: - Jag tror att alla partier har lite problem med det där. Man kan prata med ungdomar som har mycket synpunkter, men frågar man om de skulle vilja bli politiker så svarar de att ”nja, jag har så mycket att göra...” Nathalie: - Vi har kanske inte riktigt det problemet. De frågor vi håller på med är frågor ungdomar engagerar sig i. Jag har till exempel möten varje söndag på IRC (Internet Relay Chat, en kommunikationkanal på internet, reds. anm.). Där driver vi ganska mycket verksamhet live. Göran: - Jag är inte så insatt i den där tekniken. Jag tillhör väl en förlorad generation (skratt). SARA-LENA BRÄNNSTRÖM sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

FOTO: SARA-LENA BRÄNNSTRÖM

dumma – tvärtom” sig till. Det tror jag genomskådas väldigt lätt. Men det gäller att möta förstagångsväljarna på deras egna arenor. Många partier använder sig av facebookgrupper, chatter och bloggar. – Tv-reklamen som kommer att dra igång här i månadsskiftet kommer sannolikt att ha ett

ungt tilltal. Den äldre publiken följer fömodligen snarare partiledardebatter, som de alltid gjort, säger Lars Nord.

FÖRSTAGÅNGSVÄLJARNA är många – men frågan är hur intressanta de egentligen är för politikerna. – Antalet pensionärer är ock-

så bland den största andelen någonsin i det här valet. Det är också en grupp politikerna satsar på. Förra veckans utspel om pensioner tyder på det. Det är lättare att få gamla att rösta.

SARA-LENA BRÄNNSTRÖM sara.brannstrom@norrbottensmedia.se

EXTRA 25 augusti 2010

Förtydligande: Öppet för alla I FÖRRA VECKANS Extra kunde man få intrycket av att det fanns begränsningar för vem som får förtidsrösta i stadshusets fullmäktigesal i Boden. Så är inte fallet. Vallokalen håller öppet för allmänheten 1-18 september, vardagar 11.00-14.00 samt 17.00-19.00 och lördagar 11.00 till 14.00.

5


AKTUELLT -

På liv och död Tung sommar för många av landets och länets festivaler AVSLUT  Festivalsommaren är över för den här gången. Och med facit i hand visar både Luleåkalaset och Piteå dansar och ler dåliga siffror, liksom många andra festivaler i landet. En del har till och med lagt ned. Men hur allvarlig är egentligen festivaldöden? Och måste man nischa sig för att överleva? GÜLTZAUUDDEN, LÖRDAG strax efter midnatt. Mörkret har svept sig runt gratisfestivalen Musikens makt som en mysfilt. Det är lite småkyligt i luften men framför stora scenen sjuder det. Kvällens sista akt, Oskar Linnros, håller ut mikrofonen över ett väldigt stort och hoppande publikhav. – Från och med du - du - du - du! sjunger de med. De besökssiffror arrangören BD pop hoppades på har med råge överskridits och enligt en första prognos från de som hållit vakt under de två kvällarna handlar det om 15000 personer och en publiksuccé. Nyfödda Musikens makt avslutar därmed festivalsommaren med flaggan i topp. MEN TYVÄRR är det här inte särskilt talande för resten av festivalerna runt om i landet. Visserligen sålde Way out

west i Göteborg slut för fjärde året i rad och både Peace and love och Emmaboda slår rekord. Men betydligt fler brottas med besökstapp och dålig ekonomi - anrika Hultsfredsfestivalen har till och med fått lägga ned. I länet visar de två största gatufesterna minussiffror i besöksstatistiken. Luleåkalaset stannade på 28000 besökande ett tapp på drygt 2000 i jämförelse med förra året. Och samma förlust visar Piteå dansar och ler.

MEN VARFÖR är det så att vissa festivaler funkar medan andra till och med dör? Och funkar det verkligen att bredda sig så mycket som gatufesterna gör? Enligt förståsigpåarna handlar det om att våga nischa sig och ha en tydlig profil för att överleva och blomstra. Något Piteå dansar och lers festivalchef Åsa Stocksén håller med om.

 Oskar Linnros och Musikens makt satte punkt för festivalsommaren många festivaler har det dock gått dåligt denna sommar.

– Jag tror absolut på att nischa sig. De nischade festivalerna har ju gått bra som vanligt. Man måste ha en målgruppsfokusering och veta vilken typ av festival man är.

naden. Det är populärt att vara ute och spela. Sedan tror jag många blivit bekväma, det är skönt att vara på festivaler i storstäderna där det finns ställen att bo på och så vidare.

vad är Pdol för festival? ?– ViMen har ju en bred målgrupp och där-

SAMMA RESONEMANG för den grupp av unga människor som tagits in av BD pop för att skapa Musikens makt. – Jag tror festivaler som Hultsfred spelat ut sin roll. Det här med camping och tälta i samband med festivaler. Det kanske krävs lite nytänkande. Många har kört på som de alltid gjort, säger Emely Norman och fortsätter: – Samtidigt är det svårt att nischa sig här uppe. Men vi har i alla fall tänkt att vi ska kunna stå för alla akter och det kan vi. Det är inte så brett, men bra.

med mycket att fundera över när det gäller artister. Vi, liksom många andra festivaler, har ett hårt arbete framför oss med nästa års festival. du håller med om bilden av det hårda festivalklimatet som råder? ?– Ja,Men rapporter visar ju att många festivaler har tappat i antal besökare.

Vad tror du det beror på? ligger nytänkandet för er? ?– Ökad konkurrens på konsertmarkJa, vi har helt enkelt bokat sådan ? Så–däri

Kulturnatt i Boden fredag 27 aug

Stängt för inventering Lördag 28/8 Välkommen åter Måndag 30/8 kl 07.00

Enter Galleria har röjardag, öppet kl 10-21. Massor av fina erbjudanden kombinerat med kulturarrangemang. www.entergalleria.se

6

Hermelinsgatan 1 • Tel. 0921-123 30

Vill du synas här?

Välkommen!

www.tidningenextra.se

EXTRA 25 augusti 2010


”Träna för att bli äldre”

Vi bjuder på fi ka varje onsd ag för våra 60+ medlemmar

För dig 60+ erbjuder vi två veckor gratis träning under perioden 1 sep - 30 sep. Du får personlig vägledning gällande ditt träningsupplägg av kunnig personal. Vi har också särskilt utformade träningspass för seniorer. Vi hoppas att du ska trivas hos oss och vill bli medlem. Vill du det har vi ett fint erbjudande efter dessa veckor. Ring till receptionen för tidsbokning r våra seniorer Gympapass fö h fred. 0921-13900 månd, onsd oc Välkommen!

n i länet i helgen. Gratisfestivalen är ett nytt, fräscht tillskott och ger hopp om framtiden. För FOTO: PATRIK HÄGGQVIST, NORRBOTTENS-KURIREN

KitchenAid ord 6.595:-

?

MARIANA VNUK mariana.vnuk@norrbottensmedia.se

4.995:Glasskål på köpet värde 1.495:Alla färger, ej nyheter.  Emely Norman och den grupp som tillsatts av BD pop för att anordna Musikens makt, var nöjda med helgen.

Erbj. gäller t.o.m 31/8

FOTO: JONI NYKÄNEN, NORRBOTTENSKURIREN

Tryggt & enkelt!

Essence rött/vitt vinglas

Kampanj 25%

- Jag lämnar bilnyckeln

ord 159:-

• Däckförsäljning • Däckbyte • Balansering • Förvaring • Fast pris

Soppkopp T66 ord 165:-

Tag 2 betala för 1 Tel 0920-25 33 90 ÖPPETTIDER: MÅNDAG-FREDAG 7-17. Handelsv 21, Storheden LULEÅ (mellan SCAN och Bilsped)

Endast röd, sky, lime, lila. Gäller så länge lagret räcker.

www.dackcenterilulea.se

Kunskap • Kvalitet • Känsla EXTRA 25 augusti 2010

Drottninggatan 8 961 35 Boden, 0921 -149 90

www.onska.se

musik som vi tycker om. Tanken är att man inte ska behöva åka så långt bort för att få höra bra musik, säger Emely Norman. – Och så lokalt, lokalt, lokalt. Det är superviktigt. Navet, skelettet, fyller BD pops Petra Lundmark i. Blir det en fortsättning för er del? – Ja, vi ser det här som en början. Så får vi chansen igen så är tanken att vi aldrig ska stagnera. Men det här är som sagt första året, vi är nyfödda, ett frö, en start, säger Petra Lundmark.

VÄLKOMMEN TILL STEP IN KUNGSGATAN 22 BODEN!

7


KORT & GOTT s

JUST NU talas det om...

Nytt tänk från norr

■ Linser à la Lady Gaga Tillhör du dem som köpt ett par Lady Gaga-linser? Du vet, de där hon använder för att göra ögonen större och skarpare i videon Bad romance. Är svaret ja, släng dem! Läkare i USA går nu ut och varnar för att sångerskans linsmärke kan skada ögonen. Ingen skarp affär med andra ord!

■ Forskningsprojektet Fireball vid Luleå tekniska universitet har nyligen fått EU-finansiering för att ta fram nya metoder som kan effektivisera energianvändning, trafik och sjukvård. Ett av pilotprojekten kallas I-road. Det är ett försök med så kallad intelligent väg på E4:an mellan Luleå och Piteå. Sensorer som drivs av solceller är tänkta att kommunicera med elektroniken i bilarna på vägen. Bland annat ska de kunna ge information om köbildning, vägtemperatur, rörelsemönster och mängden bilar.

■ Liv utan mobil?

TIPS

Raka spåret till psykologen.

Det här blir en slags fortsättning på bloggen... Magnus Uggla om vikariatet för Lantz i P4

Danske prins Henrik har krupit till korset och tar sin folkilskna tax Evita till terapi. Hon har de senaste åren nämligen gått till anfall och ställt till med blodvite för flera av hovets livgardister.

761

kronor skulle du få för en tjugolapp om du reste tillbaka till Sveige år 1915. Selman har alltså förändrats med 3708,70 procent.

VARDAGSLYX Redaktionens topp 3

1 2 3

8

FETAOST. De ulliga djurens mjölk kan göra vilken trist måndagsmiddag hur trevlig som helst. Gärna toppad med en god olivolja. FOTBAD. Man kan faktiskt känna sig som en halv kronprinsessa när man sitter med fötterna i en god balja varmt vatten. DATADÖD. Stäng av den där polaren en kväll och titta vad du har omkring dig istället. Kanske mycket som vill upptäckas?

 Lady Gagas ögonlinser är inget att härma efter.

?

FOTO: SCANPIX

37 procent av svenskarna uppger i en undersökning gjord av Demoskop att de skulle kunna tänka sig att vara utan sin mobiltelefon, medan bara nio procent tycker de skulle klara sig bra utan datorn. En internetuppkopplad dator tycks vara svenskarnas absoluta favorit. På frågan om vilken hemelektronikprodukt man skulle kunna tänka sig att vara utan svarar 51 procent tv-apparaten. Enligt Inwarehouse, som låtit Demoskop genomföra undersökningen, syns knappt någon skillnad mellan de äldsta och de yngsta som svarat på frågan.

REDAKTÖRERNA Extras medarbetare tycker till ! Viktoria Berglund

Sara-Lena Brännström

Mariana Vnuk

Lars Andersson

Vilken låt rekommenderar du att slå på i mörka augustikvällen?

En näve näring är en fint melankolisk melodi där Stefan Sundström och Laleh briljerar tätt intill mikrofonerna.

Frida Hyvönens version av klassikern Everybody hurts kan få vem som helst att gråta floder. Mäktig i all sin enkelhet.

I still have that other girl med Elvis Costello och Burt Bacharach. Ont-imagen-fint. Om man nu måste deppa ned sig.

September gurls med Big Star är ju passande. Hösten är annars som gjord för lite tyngre musik. Typ Darkthrone

Du blir erbjuden en sista minuten i september. Vart drar du?

Jag skulle nog dra på badsemester till ett land med varma källor, typ Ungern eller Island. Det skulle vara renande!

Jag har aldrig testat sista minuten. Min septemberresa till Rom bokades redan i våras. Ska bli underbart!

Till någon storstad. Jag har faktiskt fått nog av värmen för ett tag – så inget stekställe. London, NY eller bara Stockholm.

Då drar jag till California. Eller Bali. Eller Sydamerika. Var som helst som inte är Europa. Värsta hålan.

Idag börjar småviltjaktten. Lockar den eller vad jagar du i livet?

Fåglarna får hunden jaga tillsammans med andra medan jag jagar allt det andra i livet, hela tiden. Hugaligen!

Det närmaste jakt jag kommit var när jag jagade en hare en gång vid Kvantumparkeringen iförd rullskridskor.

Men det är ju det som är hela grejen med livet – jag vet tusan inte vad jag jagar bara! Men svettigt är det emellanåt.

Räknas duvor som småvilt? I så fall lockar den. Jag hatar duvor mer än vad jag älskar livet.

EXTRA 25 augusti 2010


vinter.

8 av 10 killar som går i tvåan på gymnasiet dricker alkohol.*

Nu har det blivit enklare att åka snabbare lite oftare.

Passa på att prata med din son innan han börjar gymnasiet. På tänkom.nu får du fakta och tips om tonåringar och alkohol.

I måndags invigde vi Bodens nya snabbare linjenät som ska göra det enklare för dig som bodensare att välja ett klimatsmart alternativ till bilen till och från centrum. Lite oftare dessutom, för från och med nu trafikerar vi även våra stomlinjer på lördagar. I det nya linjenätet har vi rätat ut linjerna litegrann och lagt ännu större fokus på Medborgarplatsen som det naturliga navet för lokaltrafiken i Boden. Här passerar samtliga stom- och lokallinjer och det är här du byter mellan de olika lokaltrafiklinjerna. På Medborgarplatsen byter du även enkelt till eller från någon av Länstrafikens linjer. Alla bussförbindelser samlade på en och samma plats.

Statens folkhälsoinstitut i samarbete med

Kommunerna i Norrbottens Norrbottens landsting, Kommunerna i Norrbottens län,län, Norrbottens länsläns landsting, IOGT, Polismyndigheten Systembolaget och och Norrbottens NorrbottensIdrottsförbund Idrottsförbund Polismyndigheten ii Norrbotten, Norrbotten, Systembolaget

BUDDBYN

Enkelt helt enkelt.

* Skolelevers drogvanor 2009, CAN (81 % av pojkarna i gy 2 konsumerar alkohol).

3

Buddbyn vändplats Rotlundavägen

Vi ses på bussen!

DATAVARUHUSET – NU I NY REGI

ar tb rn sb yn ol

är

n

n

ge

n

en

ge

ok

ea

fo

rs

äg nv Kr

Sv

en

en pv

Prylvägen

Gammelängsgatan Erikslundsgatan Skolvägen Sjövägen Svedjebacka Svartbyleden

N SVARTBYN Bodavägen Svartbyleden

ko

la

n

Spikvägen

BODSVEDJAN

Nämndvägen

ds

dj ve

He

ds

Tu p

ev

äg

äg

n ge vä år Sn

Vargvägen

Fyragårdarshöjden

Ri

ge

en

äg gv

un Lj

Ra

vi

os

se

n ge tm

vä Vi

er

Stureg.

et

Åg

är

ge

n

da

n

vä vs är ttj Vi Sk a ol sk n

m

de

im

Gl

en st Spe r u lv m äg en e tv n Ba äge n nj ov äg en In

Sturegatan Uggleg.

V97 Jokkmokksvägen

ge

n

tt sk jär v ol s a

Vi

He

Pärlstigen

äg dv

ag

en

ar

Erikslunds vårdcentral

FAGERNÄS ol

Sm

RESECENTRUM

Manhem

6.290:-

4

po

Vaktvägen Bränslanvägen

Musikantvägen

2 1

Kandidatvägen

1.090:- den 28/8

S SVARTBYN Sävastvägen

el

Mandelvägen

en

ge

Smultronstigen Svampvägen

ris

äg llv Sp

ar

1 GAMLA SÄVAST ap

a

6.690:-

Di

SÄVAST

n

rv Kö

Ör

tv

äg

ge

n

en

ASUS 17" Athlon II M300 4GB/320/GB HD4200/HDMI Win 7

en n

äg

ge vä

3 SÄVASTÖN

llg

är

ds

tv Bå

Streckade linjer är lokallinjer och trafi keras med lägre turtäthet.

ASUS 15,6" Turion II M560 4/500/DVD/Cam Win 7

Sk

Trånga gatan

Li

Compac med Intel 3300 2GB/320/GB/DVD/Win xp 22" plattskärm

ERIKSLUND

Tvärgatan

Industrivägen

Helikoptergränd Infanterivägen Smidesv. Svedjevägen Flottiljv. Åberget

Nya Office 2010 Endast

Raspvägen Eyvind Johnsons väg

rd

SURF-/KONTORSDATOR!

Boden Arena

Grepvägen Spadvägen

No

8.395:-

8.190:-

v.

Endast

2

Kårbron

Dammvägen

HEDEN

Sandenskolan

ASUS Core i3 4GB/640 GB ATI5145-1GB Numeriskt T-bord, brännare, Win 7

Signalvägen

gs

KRAFTFULL BÄRBAR 17"!

Phenom II x4 AM3 4GB/1TB HD5770-1GB DVD-RW/600W OCZ

GARNIS

in

7.290:-

Campus Boden

st

Superpris!

FÖR DEN KRÄVANDE SPELAREN!

Björknäsvallen Brogatan Margaretagatan Garvaregatan M ED BO RG ARP LATS EN Brännastrand Östra Strandvägen Rörviksgatan

a

RÄNTEFRITT I UPP TILL 12 MÅN!

SVARTBJÖRNSBYN

sk

4

nd

Intel Q8700 GGB/1000/GB GF GT320-1GB

Kittelvägen

s

VITTJÄRV

La

HÖGPRESTANDA!

Western Farm

EXTRAÖPPET LÖRDAG 28/8 KL 10-13

Norddalsvägen

Sv

Med fräscht och välsorterat sortiment

Näsetvägen

6.890:-

Lokaltrafiken

FEL PÅ DATORN? Vi servar & reparerar de flesta märken till humana priser! BOKFÖRING • FAKTURERING • LÖN Vi är auktoriserad Vismapartner

99:-

4 GB USB-minne Medtag kupong

För tidtabellupplysning och trafikinformation, ring 0921 - 500 10.

WWW.DATAVARUHUSET.SE • KUNGSGATAN 20 BODEN • 0921-529 99

EXTRA 25 augusti 2010

9


ANSLAGSTAVLAN

Orättvist om Lulebor Svar till signaturen ”Doris”.

JAG KÄNNER MIG nödgad att replikera på din insändare i förra veckans Extra (vecka 33) där du efter en olycklig personlig erfarenhet på en av Luleås bilverkstäder hänsynslöst dömer ut invånare i Luleå som oärliga. Om det nu är så att du själv är Luleåbo kan man lugnt påstå att du ingår i sällskapet som bidrar till det dåliga rykte du vill ge Luleåbor, eftersom man inte direkt kan påstå att du är varken ärlig eller saklig i din text. DU PÅSTÅR ATT du bott och jobbat i de största städerna i Norrland och har då ”fort” kunnat konstatera att oärligheten och myglet är som mest utbrett i Luleå. Vad grundar sig denna statistik på? För det är väl inte så att du går på det enda exemplet som du nämner i din text? I så fall är det du som är oärlig. Snacka om att döma hunden efter håren... Jag kan inte för mitt liv förstå hur man kan döma ut ett helt samhälle efter en enskild händelse på en lokal bilverkstad. För mig förefaller det som om du är en bitter liten människa som säkert skulle må bra av lite självrannsakning.

 Mamma.

Kärlek utan baktanke DEN HÄR dikten skrev jag 1978, fyra månader innan vår mor dog, 93 år gammal. Den gäller alla mödrar i alla åldrar, även 2010: En mor En mor finns med från brjan Som källan till ditt liv. Med kärleksfulla blickar hon följer varje kliv.

 ”Jag kan inte förstå hur man kan döma ut ett helt samhälle efter en enskild händelse på en lokal bilverkstad” skriver signaturen Fredrik. FOTO: SCANPIX

Rötägg finns överallt, Doris

TÄNK DIG FÖR innan du skriver

INTE ALLA TYCKER som

och rikta ditt missnöje mot dem det berör i stället för att attackera ett helt samhälle utifrån en enskild händelse.

du, Doris. Att säga att större delen av Luleåborna är oärliga är helt fel. Okej, visst, det finns rötägg som du tydligen

FREDRIK

råkat ut för men det finns ju över allt. Det går inte att komma undan och ett idiotsäkert samhälle går inte säkert för en idiot. Oärligt folk finns det gott

om vars man än bor men att säga att Luleåbor har större benägenhet att vara oärliga tycker jag rimmar dåligt.

Med en allmän arbetslöshetsförsäkring har även den miljon arbetande människor som inte betalar medlemsavgift till någon a-kassa, möjlighet att utnyttja försäkringen vid arbetslöshet! När alla är med och betalar så kan även avgifterna bli lägre för varje enskild person, samt att skillnaderna mellan olika yrkesgruppers avgifter kan jämnas ut.

Sjukkassorna gjordes på 1950talet om till en allmän sjukförsäkring. Låt oss göra likadant med arbetslöshetsförsäkringen! Det är en solidarisk och socialliberal reform som kommer att öka allas trygghet! Det vinner både individen och samhället på! HENDRIK ANDERSSON (FP) Riksdags- och fullmäktigekandidat från Boden

Hon tas så lätt för given, Som lindring av besvär Och sällan blir hon tackad Och sedd för den hon är I livets alla skeden Förblir hon dock densamma Den alldeles unika högst älskade mamma! EUGEN PETTERSSON

POX

PLUS...

Alla får ta del av tryggheten ALLA SKA med och vi vet vart! Folkpartiet liberalerna är drivande i frågan om en obligatorisk och allmän arbetslöshetsförsäkring. Det betyder att alla får ta del av tryggheten att vara med i en a-kassa! Redan idag står staten för två tredjedelar av kostnaden för de som blir arbetslösa. Resten betalas via medlemsavgifter.

Sen livets första måltid har hon bjudit dig att smaka. Hon ger dig av sin omsorg Utan krav att få tillbaka

Vill sända ett fång med röda rosor till våra underbara grannar på Snårvägen 4, Hans och Solveig Söderström, dom är goa och alltid hjälpsamma när så behövs. Kram. EVA MED FAMILJ

 Folkpartiet vill ha en allmän arbetslöshetsförsäkring.

Skriv till: Tidningen Extra, 971 83 Luleå E-post: anslagstavlan@tidningenextra.se ...eller använd formuläret på vår hemsida: www.tidningenextra.se

Stort tack till BD Pop för en fantastisk och händelserik helg på Gültzauudden, full av skön musik och gemenskap! Musikens Makt bör (enligt mig och mina vänner) definitivt göras om och utvecklas mer i framtiden. Tummen upp för ett levande och kulturellt Luleå, som enar oss Luleåbor! NÖJD MUSIKÄLSKARE

a y n s å e l Lu ! n o i t a t s k roc 10

EXTRA 25 augusti 2010


Ring och boka tid

Vi samlar in och delar ut Glöm inte dom som glömmer! G

PG 90 11 19-8 BG 901-1198 www.alzheimerfonden.se Telefon 020-30 11 30

MATS NILSSON N Virkesköpare

☎ 070-208 76 47 www.billerudskog.se

B – Körkort

Truckutbildning

VI hjälper dig att planera din körkortsutbildning, så den passar just DIG!

Kursstart för truck behörighet A + B 20-24 sep 2010

Handledarkurs

Babysång

För privat övningskörning B-kort 31/8, 7/9, 21/9 samt 29/9 Kl: 17.30 350:-/per person

Yrkeskompetensbevis

på Bodens stadsbibliotek

För mer information och anmälan ring eller maila:

Kom och sjung med ditt barn Onsdagar klockan 10.00

070-332 43 73 jessica.vw@wesab.se Kopplingsvägen 5, Boden

Datum: 1/9, 8/9, 15/9, 22/9, 29/9, 6/10, 13/10, 20/10, 27/10 (uppehåll v.44) och 10/11. Ledare: Anna Sellén Westerberg Välkomna!

ADR utbildning Repetionsutbildning Grund, Klass I & Tank 13-15 sep 2010 Grund & fortbildning Gods – persontransporter För mer information och anmälan ring eller maila: 070-630 33 37 thomas.johansson@wesab.se

bodensforarutbildning.se

www.tidningenextra.se

GULD & SILVER Bodens kommuns Eyvind Johnson-pris i litteratur år 2010

KÖPES TILL HÖGSTA DAGSPRIS! VI KÖPER ALLT I GULD (även tandguld)

från 14 karat till 24 karat och betalar 126 kr till 262 kr/gram.

Utdelas fredag 27 augusti kl. 18.00 Forum A och B salen i Folkets Hus

SILVERFÖREMÅL

(Ingång via Saga-Teaterns entré)

(ej nysilver)

Författaren Bengt Pohjanen tar emot priset av kultur- och fritidsnämndens ordförande Göran Ahlman.

2,60 kr till 3,80 kr/gram.

SILVERMYNT AV ALLA VALÖRER

Bibliotekarie Bert Linné håller ett anförande om författaren.

Prisex:

Musik: Magnus Toresson, klarinett, David Björling, piano

2 kronor före -67 18 kr/st, före -41 38 kr/st.

Arrangör: Kultur-och fritidsförvaltningen, Bodens kommun

Alla prisex per 19/8-2010.

För information: Kontakta kultursekreterare Ingrid Granberg Tfn: 0921-624 90.

VI TRÄFFAS:

Välkommen!

Söndag 29/8 kl 9-16 Scandic Ferrum, Lars Janssonsg. 15, Kiruna

Lördag 28/8 kl 9-16 Hotell Valhall, Strandgatan 21, Kalix

18K LULEÅ AB 070-369 28 20

EXTRA 25 augusti 2010

Måndag 30/8 kl 9-18 Grand Hotel Lapland, Lasarettsg. 1, Gällivare Tisdag 31/8 kl 9-18 Hotell Bodensia, Kungsgatan 47, Boden Onsd 1/9 kl 10-17 & Torsd 2/9 kl 10-17 Comfort Hotel, Storgatan 59, Luleå

11


MITTEN  Ulrika Semberg är en av Bodens första anställda soldater. Hon jobbar som bandvagnsförare på en granatkastarpluton i Nordic Battlegroup på I 19 och har till skillnad från i värnplikten både lön och reglerade arbetstider. FOTO: JOSEFIN WIKLUND

FAKTA REKRYTERINGEN ■ Sedan 15 juli finns runt 100 soldater i NBG på I 19. ■ Innan 2012 ska ytterligare 172 jobba på I 19 varav minst 50 anställs i höst. A 9 ska anställa 80 varav 46 i höst. Dessutom ska 90 soldater jobba i Arvidsjaur innan 2011 är slut. ■ Därefter fortsätter rekryteringen ytterligare i mån av ekonomi för att bygga upp de förband med 1000 soldater som ska finnas i Boden 2014. ■ Befattningarna är allt från gruppbefäl och skyttesoldater till fordonsförare och sjömän. ■ För att få in nytt blod finns en grundläggande militär utbildning (GMU)på tre månader efter vilken man kan söka en befattning.

FAKTA ULRIKA SEMBERG ■ Ålder: 21. ■ Gör: Bandvagnsförare i en granatkastarpluton i Nordic Battlegroup på I 19. ■ Bor: På kasernen på I 19. ■ Bakgrund: Efter gymnasiet jobbade hon som lagerarbetare i ett och ett halvt år innan hon ryckte in i lumpen för drygt ett år sedan. ■ Kommer från: Pajala. ■ Intressen: Måla, spela piano, fiske, fjällvandring.

1 000 soldater anst Övergången från det gamla försvaret med värnpliktiga till en ny yrkesarmé har börjat. – Målet är att närmare 1000 soldater ska vara anställda på I 19 och A 9 innan 2014, säger Olof Granander, I 19:s regementschef.

 Olof Granander, regementschef på I 19, räknar med 1000 anställda soldater i Boden inom fyra år. Han är glad att kunna erbjuda fler ungdomar jobb FOTO: JOSEFIN WIKLUND i Boden.

12

100 AV DEM är redan på plats på I 19. Det är Bodens del i Nordic Battlegroup som finns uppdelat på flera olika orter i Sverige. Nu pågår rekryteringsprocesserna för de närmare 100 tjänster som I 19 och A 9 ska tillsätta under hösten och man räknar med att ha runt 350 anställda soldater i Boden vid 2011 års slut. – Nu startar vi en uppbyggnadsprocess. Om två-tre år kan vi se hur det nya systemet fungerar men alla förband kommer kanske inte att vara

klara, säger Olof Granander. Men han tillägger att det är ekonomin som styr och man vet inte vad som kommer att hända efter valet.

DEN 19 MAJ i år fattade riksdagen ett historiskt beslut, att den allmänna värnplikten skulle avskaffas den 1 juli. Dagen därpå presenterade överbefälhavare Sverker Göranson avtalen för de anställningar som numera gäller för Sveriges soldater. – 2014 är ett brytår då regeringen

och riksdagen har bestämt att vi ska ha ställt om till ett nytt personalförsörjningssystem, säger Granander. Han berättar att målet med hela reformen är att man ska ha stående förband för insatser hemma och i närområdet vilket ger kortare beredskapstider. Dessutom krävs också frivillig rekrytering för att förbanden ska kunna användas utomlands. – Vi kommer att ha ett helt nytt förhållningssätt till förbandsproduktionen och förbanden kommer att leva på ett helt annat sätt. Tidigare har de varit på övning eller i förråd, nu kommer de att finnas med påtagligt på I 19, på insatser eller på övning, säger Granander. Men att plötsligt anställa mängder

EXTRA 25 a


Yrke: soldat För ett par veckor sedan anlände de första anställda soldaterna till I 19. En av dem är Ulrika Semberg som valde soldatyrket för att få möjlighet att hjälpa utsatta människor. DEN 15 JULI i år anställdes de första soldaterna på I 19 sedan värnplikten avskaffats. Sex veckor efter att 21-åriga Ulrika Selberg muckat från värnplikten i Boden inställde hon sig den 2 augusti för att tjänstgöra ett år i Nordic Battlegroup. Varför bestämde du dig för att söka? ? – Det var mycket funderingar kring det. Jag är intresserad av att göra utlandstjänst och det här är ett steg på vägen. I och med att jag har gjort värnplikten har jag rätt kompetens och då är det viktigt att man använder den. När man ligger där hemma i soffan är det lätt att glömma bort att det finns de som inte har det lika bra som oss i Sverige. Men samtidigt är hon dubbelt inställd till insatser utomlands. På ett sätt vill hon inte att det ska behövas men samtidigt vill hon kunna hjälpa till.

ÄVEN OM värnplikten var påfrestande både psykiskt och fysiskt upplever Ulrika att hon utvecklats som

tälls i Boden av soldater i upp till åtta år och behöva fundera över rekrytering, föräldraledigheter och att människor slutar blir något helt nytt för denna arbetsgivare. Parallellt med traditionell tränings- och befattningsverksamhet kommer yrkessoldaterna att sköta eget skydd och bevakning och med jämna mellanrum, vart tredje eller fjärde år, sättas in i insats utomlands. – Hur ofta beror på vad statsmakten bestämmer och vad som behövs. Men som det ser ut nu är behovet stort, säger Granander. Försvarsmakten skapar således 1000 nya ungdomsjobb i Boden inom loppet av fyra år. Olof Gra-

augusti 2010

nander är nöjd över att kunna erbjuda fler ungdomar möjligheten att stanna kvar och jobba på hemorten.

TANKEN ÄR ATT dessa inte ska bo på kasernen och därför kommer det behövas många nya bostäder med flexibla avtal eftersom soldaterna tidvis kommer att arbeta utomlands. För att möta behovet har de största fastighetsägarna startat ett gemensamt projekt kalllat Bo i Boden där man skapar en gemensam boendeportal på webben. – Vi gör en långsiktig satsning på att marknadsföra Boden som boendekommun utåt. Initialt riktar

vi oss till försvarsanställda men också externt inom fyrkanten, säger ordförande Dennis Wikstén. Fastighetsägarna kommer att erbjuda möblerade lägenheter men i dagsläget finns inga planer på att förkorta uppsägningstiden. Försvarsmakten har lämnat ett förslag till regeringen om att dela upp den territoriella ledningen på fyra regioner, men det kommer att dröja fram till senhösten innan vi kan få ett beslut i den frågan. Om så blir fallet får vi en regionalstab i Boden som enligt Granander kan innebära att mellan 10 och 20 officerare slipper flytta härifrån. JOSEFIN WIKLUND josefin.wiklund@norrbottensmedia.se

människa. Men i dag är armén inte längre en tuff utbildning för henne utan ett jobb med vanlig lön och reglerade arbetstider. – Det här är delvis ganska likt värnplikten och delvis ganska olikt. Halva plutonen är samma som den gamla men vi slutar 16.30 och har ganska mycket fritid. Nu är det också betalt när man är ute i fält så det känns ju lite roligare. Hur är det att jobba som soldat? ? – Det är spännande och intensivt. Emellanåt, kan jag tillägga, säger Ulrika. Efter detta år tror Ulrika att hon har fått nog av försvaret på ett tag. – Men man hinner ju ändra sig många gånger, tillägger hon. Principen med hennes typ av anställning är inte helt ny utan har används tidigare i Nordic Battlegroup. Den första september kommer de första som har avtal upp till åtta år att anställas på A 9, och i november på börjar de på I 19. JOSEFIN WIKLUND josefin.wiklund@norrbottensmedia.se

 Ulrika bor på kasernen eftersom det är både billigt och praktiskt men hon säger att det är flera i plutonen som skaffat lägenhet.

 Största skillnaden mot lumpen är arbetstiderna och lönen, upplever Ulrika, men relationen till befälen är också annorlunda.

13


BO BRA PRIVAT!

Lev din dröm - starta eget!

-------------- HYRESLEDIGT --------------

Kom på vår kostnadsfria starta eget information! Näringslivskontoret Boden, 31 augusti kl 18-21 Anmälan: anmalan@entreprenorcentrumbd.se eller 070-693 79 28. Ange ort och datum vid anmälan.

BODSVEDJAN 1 TR

Flottiljvägen 4 A 1:a, 43 kvm 3 034:-/mån Ledig 1 nov

Kavallerivägen 3 2:a, 70 kvm 4 343:-/mån Ledig 1/10

BODENS BKBK FORWARD

R Ö R NYA

Söndag 29 augusti kl 15.00, Boden Arena NEDRE STADSDELEN NEDRESTADSDELEN 2 TR Kommendörsgatan 21 2:a, 66 kvm 4 734:-/mån Ledig 1/9

Fabriksgatan 11 B 3:a 83,5 kvm 5 189:-/mån Ledig 1 okt

Matchsponsor:

®

Wiksténs Fastigheter

BODEN. Tel 0921-189 20

Drottninggatan 15 · 961 35 BODEN · www.wikstens.se Tel 0921-138 21 · Fax 0921-506 12 · info@wikstens.se

60 år i Boden Lulevägen 19, Boden Tel. 0921-194 00 S. Smedjegatan 9, Luleå Tel. 0920-138 88 www.suntan.se

www.bodensbk.bd.se/fotboll

www.tidningenextra.se

Cu p Luleå

FÖRSTA

STA1R.0T0

Finalen är även en del av

KL 1

Swedish Open där deltagarna tävlar om Wildcards till det prestigefulla

MASTERS

folkrace

som körs i Karlstad 16 oktober.

Arrangör: Luleå Motorsällskap. Tel 0920-25 24 42. www.luleamotorsallskap.org

SKELLEFTEÅ UMEÅ 12 JUNI

14

EXTRA 25 augusti 2010

5 JUNI

BODEN 7-8 AUG

PITEÅ

21-22 AUG

LULEÅ 28 AUG

Foto: Lars Teglund

Projektägare: ALMI Företagspartner Nord AB Partners: Arvidsjaur, Boden, Luleå, Kalix och Överkalix kommun, Länsstyrelsen i Norrbotten

BODSVEDJAN


VÅR KUNSKAP – DIN TRYGGHET

20%

TILLFĂ„LLIGT PARTI!!!!

HĂśstrabatt pĂĽ

Vent Air Jacka En jacka till vardags även om grunden är regn. Avtagbar huva. Andning, vattentät och regn- motstünd av hÜgsta klass. Bra ventilation i rygg

Äppelträd i god sortering, Rosor, Buskar,Träd & Perenner

ord 1100:-

449:-

Välkommen till en välsorterad BoGrÜnt-butik

Regnbyxa

Ă–ppet: Vardag 8-16, lĂśrdag 10-13 TrädgĂĽrdsvägen 9, Boden • Tel 0921-123 68 Sortimentslistan ďŹ nns pĂĽ www.fagernastradgard.com

i Vent Air kvalitet gjord med fÜrbÜjda knän och i rak stil. Dam & Herr

349:-

ord 700:-

Regnställ Funktionellt regnställ i klassisk design. Tillverkad av vind och vattentätt material med bra andningsfunktion. Jacka med avtagbar huva. Färg svart, blü, rÜd & grÜn Jacka + byxa ord 1100:-

0W&! +*' Ć,

699:Regnställ

)*WW*,,!)+ĉZĆ)+ĆWĆ,Ć'%*)

med stretchpaneler fÜr bästa komfort och funktion. Jacka med avtagbar huva och münga reexdetaljer fÜr din säkerhet.

erbjuder dig som gjort värnplikten ett utvecklande jobb pĂĽ ett modernt pansarfĂśrband. Fortfarande ďŹ nns ett antal arbetsuppgifter att välja bland. Kontakta oss fĂśr att fĂĽ reda pĂĽ dina mĂśjligheter.

ord 1600:-

www.tidningenextra.se

Vill du synas här?

:ABCE8BC?8=Da@ Ca ; Ba=BHDaB;@b ; ]98D?;> Ca +(+8ĉhB;@bĉ?;bhĉD;>>ĉ  ĉĉ 

799:-

Jacka + byxa

stĂśvlar fr. 399:Fiske, fritid & jakt

ĆW,$''!W$Ć,Ć'%*)!)

Abeco wildtech designat fÜr dig med ett aktivt uteliv. Alla plagg är utrustade med vattentätt andande membran och tejpade sÜmmar. Det innebär att du är torr och varm büde i sommarregn och vinterslask. Färg grÜn

erbjuder dig som gjort värnplikten ett utvecklande jobb pĂĽ Sveriges enda artilleribataljon. Fortfarande ďŹ nns ett antal arbetsuppgifter att välja bland. Kontakta oss fĂśr att fĂĽ reda pĂĽ dina mĂśjligheter.

:ABCE8BC?8=Da@ Ca 8 ?8DC 9 @;>CCA@?;> Ca +(+8ĉhB;@bĉ?;bhĉD;>>ĉ   ĉ ĉ

Byxa

499:ord 1195:-

Jacka

799:-

# WĉĆ-ĉ $"ĉX W!ĉ !)ĉ ĉ+!Z,!(!W

ord 1795:-

"ĆW)$+*)ĉ)*W

anställer soldater frün i hÜst forsvarsmakten.se/i19 forsvarsmakten.se/a9

- Butiken fĂśr alla -

forsvarsmakten.se/f21

FACTORY SHOP Öppet: Münd – fred kl. 08.00-17.00. • lÜrd 11-15 PL

AY

Midgürdsv. 9 (mitt emot COOP-arena), 973 34 Luleü Tel. 0920-22 66 99 • www.nwpp.se/companyline

EXTRA 25 augusti 2010

15


GÄSTKRÖNIKA

Väljer mamma åt dig? JAG TYCKER DET är konstigt hur lite vi pratar om valet. Visst, det skrivs massor och på TV har man växlat från sommarslö underhållning till hårda debatter och dagliga utspel. Men det pratas för lite, oss människor emellan. Och det är ju kanske inte så konstigt, för politik är tabu. Att höra någon i fikarummet fråga vad alla ska rösta på är lika troligt som att höra dem fråga vad alla tjänar, eller vilken ställning som föredras när det är dags att kelas lite. Nä, politik är nåt vi bara pratar med våra närmsta och kanske en och annan som man har blivit förtrogen med. Men då gör vi det på tu man hand. Ungefär som lön och sex, alltså. Men de gånger jag väl sitter och pratar partipolitik med någon, så är det ofta en sak som slår mig. Och det är att nästan alla de jag pratar med förr eller senare berör samma sak: Ens föräldrar och hur de röstade under ens uppväxt. Antingen tar de upp det som de förebilder de tycker att de varit. ”Ja alltså, farsan har ju alltid varit sosse så det blir väl det för mig också. Folkhemmet, internationell solidaritet och hela köret, det är ju inte så dumt det.” Eller så är det behovet av revolt som yppas. ”Nä alltså, föräldrarna var ju riktiga –68:or. Fri kärlek, Marx, Maos lilla röda och allt det där.

PLUS Musikens makt. Polisen omhändertog inte en enda överförfriskad ungdom under hela helgen i Luleå. Hur stort är inte det? Heja Musikens makt!

MINUS Höger knä, som stoppar mitt deltagande i lagets slutspurt i rafflande division 6 mellersta…

Det ser man ju vart det fört samhället. Nä, nog blir det blått för mig i år.” Ja, ni fattar. OCH DET ÄR kanske inte så konstigt att föräldrarna förr eller senare kommer in i bilden då man resonerar kring hur man vill samhället ska styras och formas. Men jag kan tycka att det är att göra det lite enkelt för sig. Är det inte lite väl bekvämt att bara kolla på sin mamma och pappa, fundera på om de var riktigt kloka, vad de i så fall röstat på och sen ta det som den absoluta sanningen. Framför allt eftersom verkligheten har förändrats totalt. Det finns ju knappt ett parti kvar som står för samma saker som de gjorde när vår generation växte upp och formades. Och framför allt finns inte det samhälle kvar, som fanns då. Tiderna förändras och därför kan vi inte lita på gammal kunskap. Visst, vi kan stötta oss mot – eller stöta oss bort från – våra föräldrars syn på moral, egoism, integritet, solidaritet och annat viktigt. Men vi kan tyvärr inte

ANDREAS ROCKY

16

av Martin Kellerman

EXTRA 25 augusti 2010

göra det enklare för oss än så. SÅ, LÅT GÄRNA det dina föräldrar lärt dig om rätt och fel, vad de tyckte om samhället och individen spela roll. Men låt även annat spela roll – stor roll – då du väl bestämmer dig. Kanske skulle man sätta upp en lapp utanför vallokalen: ”Din mamma jobbar inte här, så du får faktiskt göra ditt eget val!”

Andreas Lind är vd för Norrbottens Handelskammare, och har just avslutat en fin sommar, där det enda som fattades var en rejäl fjälltur.


NHR-Boden

Höstupptakt för alla gamla och nya medlemmar Medlemsträff den 30/8 kl.18.00 OBS plats ABF-lokalen VÄLKOMNA önkar Styrelsen

Säsongstart tisdag 31 augusti Träningsstart och information för nya medlemmar tisdag kl 18.30 v 35, 36, 37, 38. Träningsgrupper fr.o.m födda 2004.

KYRKANS BARNGRUPPER Hösten 2010, start vecka 36 Bredåkers kyrka, tel 77 500 (församlingsexp.), 77 536 Tisdag

9.30-11.30

Liten och stor – föräldrar och barn tillsammans

Mikaelskyrkan, Spelv 2, tel 77 590, 77 592

För mer info se hemsida www.savastskiteam.com

Tisdag 13.00-15.00 Torsdag 14.30-16.30 Torsdag 17.30-18.30

Liten och stor – föräldrar och barn tillsammans Efter plugget – klass 1-5 Torsdagsdraget 4-6 år sång, pyssel och lek

Matteuskyrkan, Spikv 15, tel 77 580, 77 583

Överluleå kyrka

Rörvikskyrkan

Öppen helgfri månd-fred 9.00-15.00. Söndag 11.00, Mässa, Anna Grenholm, kyrkkaffe. Söndag 12.30, Sånggudstjänst på Friluftsområdet, Anna Genholm, Susanne Wikström, Lena Engvall. Onsdag 08.00, Mässa inställd.

Söndag 10.00 Söndagsgudstjänst, Olof Norberg.

Församlingsgården

Diakon direkt.

Torsdagar 18-19.00 Bibelstudium. Torsdag 2/9 12.00 Sopplunch, smörgås, kaffe och kaka. Pris 40:-. Anmälan senast tisdag 31/8 77 500, 77 532. Under tisdag gäller telefonnummer 775 32. Behållningen går till Svenska kyrkans internationella arbete. För att barn behöver en familj Bli fadder på www.sos-barnbyar.se

Måndag 17.30-19.00 17.30-19.00 Tisdag 14.30-16.30 Onsdag 13.30-15.30 Onsdag 17.30-18.30

Barnkören Regnbågen 4-6 år Barnkören Tonikan 7-10 år Efter plugget – klass 3-5 (tiden justeras efter skolschemat) Liten och stor – föräldrar och barn tillsammans Tonårskören Teen Angels 10-15 år

Mariakyrkan, Trånga gatan, tel 77 570, 77 572

Mariakyrkan Söndag 17.00 Sånggudstjänst, Olof Norberg. Vi firar Mariakyrkans 16-årsdag. Trivselträffen, Sävasts kyrkokör. Helgfri månd, tisd, torsd, fred 8.30-9.30. Tfn 191 09.

Övrigt Samtliga expeditioner i Kyrkans Hus är stängda Tisdag 31/8-1/9 p.g.a utbildning.

Måndag Tisdag Onsdag Onsdag Torsdag

13.30-15.30 13.30-15.30 13.30-14.30 14.30-15.30 10.00-12.00

Liten och stor – föräldrar och barn tillsammans Efter plugget – klass 1-3 Kör för klass 1-3 Kör för klass 4-5 Liten och stor – föräldrar och barn tillsammans Babymassage – kontakta Jeanette Wårgren 77 572

Rörvikskyrkan, Prinsg 35. tel 500 55 Måndag Tisdag Onsdag Torsdag Söndag

13.30-15.30 14.30-16.30 15.00-16.15 15.15-16.00 10.00

Liten och stor – föräldrar och barn tillsammans Målarskola 9-12 år TF (Tjejfritt) – för killar 10-12 år Barnkör 6år och uppåt Söndagsskola under gudstjänsttid

Har du frågor ring församlingsexp 77 500 (kontorstid) eller direkt till någon av kyrkorna ovan. All verksamhet är kostnadsfri.

www.svenskakyrkan.se/boden Telefonnummer 0921-775 00

www.svenskakyrkan.se/boden Telefonnummer 0921-775 00

Vill du gå framåt, gå i Cirkel Data • • • • •

Data för noviser Data nybörjare (I grupp eller via distans) Data fortsättning Open Office (Lär dig gratisprogrammet) Bokföring med datastöd

Foto • Digital fotografering (Lär dig kamerans möjligheter) • Systemkamera nybörjare • Systemkamera avancerad • Bildredigering med Dator

Mat/Dryck • • • • • • • •

Mat och klimat Matmagasinet (20 rätter á 20 minuter) Den lokala måltiden Thailändsk matlagning Matlagning för herrar LCHF-kost Från druva till vin Svampkunskap

Språk • • • • • • •

Engelska nivå 1-2 Engelsk konversation Spanska nivå 1-3 Ryska nivå 1-2 Tyska nivå 1-2 Franska nivå 1-2 Finska nivå 1-2

Dans • Line dance • Square dance

• • • •

• Björneftersök • Flugbindning

Break dance Street dance/Hip Hop Bugg Pardans

Konst

Musik • Gitarr nivå 1-2 • Lär dig noter • Körsång med Pekka

Hälsa/Personlig utveckling • Värkstaden - En mötesplats för dig som trots värk vill ha livskvalitet. Infomöte Luleå 8 sep. kl. 10, Malmuddsv 39 Boden 23 sep. kl.13, Kyrkg 53, 1tr • ”Bli en vinnare” med kognitiv coaching • Familjeverkstan ”Utveckla ditt föräldraskap” • Nolltolerans vid mobbing • Medberoende vid missbruk • Hjärnkoll på vikten • Bemötande vid demens • Ayur Veda • Lycka nu-guide i mindfullness • Medicinsk Qi Gong • Naturen-maten-hälsan • Zonterapi för hemmabruk 1-2 • Klassisk massage steg 1-2 • Yoga

Jakt och fiske • Jägarskolan • Ta reda på ditt vilt

• Teckna och måla Nybörjare • Manga • Akvarellmålning Nybörjare • Prova på Blyerts, Akryl, Torrpastell

Hantverk • • • • • • •

Knuttimring Träslöjd för kvinnor Textilslöjd Tenntrådbroderi Silverkonst Skapa med glasfusing Porslinsmålning

Natur/Miljö • • • • • • • • •

Trädgård att längta till Biodling Vindkraft Solvärme Kraftsamling skog Föryngring av skog Skogsbrukets grunder Röjsågningskurs Motorsågskurs

Samhälle • Släktforskning Grund 10 v Start onsdag 15 sep

EXTRA 25 augusti 2010

• • • •

Vardagsjuridik Hembygdshistoria Världsreligioner Skrivarcirkel

Fritid • • • •

GPS navigering Båtförarintyg Kustskeppare VHF

Detta är ett urval av vårt utbud, ring eller se mer på vår hemsida. Anmäl dig på www.sv.se/boden-lulea I Boden har vi replokaler för musik och dans Om du är en entusiastisk och engagerande person som vill dela med dig av dina kunskaper, bli cirkelledare hos oss! Vi söker ledare i bl.a. Franska

Boden: Luleå: E-post: Hemsida:

Almgatan 4, 0921-171 90 Nygatan 11, 0920-893 20 boden-lulea@sv.se www.sv.se/boden-lulea

Visste du… att SV har olika aktiviteter på äldreboende!

17


Sverigevandringen

Snart startar Bodens korpinnebandy 2010-2011 Upptaktsmöte torsdag 9 sep kl 19.00 Lokal: Forum, Folkets Hus (ingång från gågatan)

12 september klubbstugan Sandträsk Start kl.12.00 Vandringsled 6 km kulturstig anmälan senast 2 sept till 0921-230 75 eller 0921-230 59 Anmälningsavgift 50:betalas vid starten. Medalj & fika ingår i priset. Arrangör Sandträsk SK

Anmäl ditt lag redan nu! Maila till bodenkorpen.innebandy@gmail.com för anmälan och vidare info!

Uppstart bordtennis

Babysim Nybörjare & fortsättning Start söndag 12/9 på Garnis Rehabcenter Sista anm.dag 3/9. Tider meddelas vid anmälan. Anmälan är bindande. Vi söker fler instruktörer. Intresserad? Ring eller maila. Solveig 070-524 92 34, Nina 070-307 53 59, Therese 070-575 99 79.

Välkomna!

Start tisdag 31/8 Sävast BTK Träffpunkten

Boden

BBK SIM

Nybörjare tisdag 18.10-19.00 Övriga måndag 18.10-19.50, tisdag 19.00-20.40, torsdag 19.50-21.30

PL

Välkommen!

SPRF avd 20 Välkomna till SPRFdagen, 4/9 kl 10.0015.00. Centraltorget. Försäljning, sång av kören, lotter, tipsrunda. Medtag vänner i alla åldrar.

AY

Mångkulturellt Musikparty i Boden

Styrelsen

SPRF avd 20

HÖSTMÖTE med

Vi åker på distriktfest till Arvidsjaur 8-9/10.

VÄXTAUKTION

Info och anmälan 640 74 eller 070-640 74 04. Läs utskicket. Först till kvarn gäller. Tag gärna med en vän.

OBS! Torsdag 26 augusti kl 18.30 Församlingsgården, Strandplan 25 Information av Bodens Biodlareförening. Trädgårdsbilder, Kaffe, Lotterier. Blommor o grönsaker mottages tacksamt och inlämnas i god tid före mötet. Medlemmar och andra intresserade hälsas välkommen! www.bodenstradgardssallskap.se

Styrelsen

Styrelsen

SPRF avd 20

Tack publiken som bidragit till denna sommarsuccé för integration

Välkommen att äta surströmming, eller sill om Du vill.

Kulturens och musikens makt som budbärare har alltid varit mycket stor. Med musiken som redskap ville vi skapa förutsättningar att öka förståelsen mellan oss bodensare, nysvenskar samt asylsökande. Ökar förståelsen och gemenskapen bidrar det även till minskade kostnader för samhället. Tack alla ni som har stått på scenen från Leila, Hassan, Natia, Mohammed, Hassan m.fl. Arrangemanget har fått spridningseffekter utanför Bodens kommun. Har du idéer ring ansvarige Peder Oddbratt 070-365 90 98.

5/9 kl 1600 på Å-Center. Dans till Amanda´s. Anmälan 192 32 Irene eller 640 74 Gunvor. Tag gärna med en vän.

Styrelsen

STORT TACK alla nedanstående samverkanspartners.

Motionsdans

Utan er vore det inte möjligt att flytta fram positionerna i de viktiga integrationsfrågorna med musikens makt som redskap. Projektledare Peder Oddbratt

Tunaskolans aula, Luleå Onsdag 25/8

Musik: Barrabazz 1/9 Agneta & Peter 8/9 Playons 15/9 Ola & Jag 22/9 DUO VI 29/9 Kent Wärjas orkester

Vi stödjer och medverkar:

Ett samarrangemang mellan:

Entré: 120:Servering.

Kristdemokraterna

Vi stödjer:

Arr: Notvikens IK Se hela programmet på vår hemsida: notvikensik.bd.se

Vattengympa startar lördag 4 september Anmälan till respektive ledare där det finns lediga platser. Grupp Tider VG 1 Måndagar kl. 13.30-14.15

Ledare Lotta

Tel. 64050

Full grupp

VG 7

Lördagar kl. 09.00-09.45

Johanna/Margareta/Inger

Tel. 50144

Plats finns

VG 2

Måndagar kl. 19.30-20.15

Bosse

Tel. 53685

Full grupp

VG 8

Söndagar kl. 17.45-18.30

Margareta

Tel. 070-2050761

Plats finns

VG 3

Tisdagar kl. 19.30-20.15

Sofie/Evelina

Tel. 070-6891427 Plats finns

VG 9

Söndagar kl. 18.30-19.15

Liss-Marie

Tel. 13462

Plats finns

VG 4

Onsdagar kl. 19.30-20.15

Irene

Tel. 070-3768955 Full grupp

VG 5

Torsdagar kl. 19.30-20.15

Johanna/Margareta/Inger Tel. 50144

Plats finns

VG 6

Lördagar kl. 08.00-08.45

Johanna/Margareta/Inger Tel. 50144

Full grupp

Grupp Tider

Ledare

ny säsong! en ll ti a n m o lk ä V BBK SIM

18

EXTRA 25 augusti 2010


0921-155 55, 070-060 66 66 • Lulevägen 2 • 96161 Boden www.faraestboden.se


NÖJE FAKTA ■ Lisa Nilsson föddes i Stockholm den 13 augusti 1970. Hon upptäcktes under sent 1980-tal efter ett antal framträdanden i TV. 1989 tävlade Lisa Nilsson i schlagerfestivalen med låten Du som slutade på fjärde plats. Samma år kom debutalbumet Lean on love och hon har sedan dess släppt mer än tio album och medverkat i fyra långfilmer. Den största framgången hittills fick hon med skivan Himlen runt hörnet som till dags dato sålt i ungefär 450 000 exemplar.

ALBUM I URVAL ■ Lean on love (1989) ■ Indestructible (1990) ■ Himlen runt hörnet (1992) ■ Till Morelia (1995) ■ Viva (2000) ■ Små rum (2001) ■ Hotell Vermont 609 (2006) ■ Sambou Sambou (2009)

 Lisa Nilsson kommer att bjuda publiken på en lång och fullmatad konsert i Luleå på måndag. ” Det blir allt från gamla hits till plötsliga infall”, säger hon. FOTO: SCANPIX

”En seger att få spela i Luleå” Lisa Nilsson avslutar hyllad turné i Luleå DET ÄR I ÅR 20 år sedan som Lisa Nilsson på allvar tog klivet från lovande sångerska till folklig popstjärna. Under våren och sommaren har hon varit ute på turné med en jubileumsföreställning som når Luleå på måndag. I motsats till många andra popstjärnor som tenderar att välja bort norra Norrland så var en avstickare till vår del av landet ett krav från Lisa Nilsson. – Jag har kämpat för att få komma upp till Norrland och spela. Inför turnen så hade bokningsbolaget återigen lämnat ute Norrland från turnéplanen men jag sa ifrån direkt, säger hon och menar att det är oförklarligt att så många musiker väljer bort att spela i norr. – Om bussresan är för lång så går det faktiskt att flyga. För mig är det en stor seger och ett privilegium att jag får komma till Luleå för min turnéavslutning. LISA NILSSON har levt i underhållningsindustrin i över två decenium och tillbringat månader i turnébussar över hela kontinenten. Efter så många år och mil borde det slitsamma turnélivet obönhörligen tappat all urpsrunglig charm. – För mig känns det faktiskt bara roligare och roligare att stå på scen och turnera. I dag när jag har familjen med mig på vägarna så gäller det att vara steget före hela tiden och att hålla koll på logistiken. Det är inte så

20

rock´n´roll men det blir betydligt bättre konserter, säger Lisa Nilsson som är överväldigad av gensvaret som turnén fått hittills. – Vi har fått fantastiska recensioner och publikresponsen har varit helt makalös. Dessutom så har jag fått chansen att spela på en hel del vackra platser runt om i landet som jag tidigare missat när jag bara gjort nedslag på konserthus och stadsfestivaler. Jag är oerhört nöjd med hur den här turnén förlutit hittills. NÄR SKIVAN Himmlen runt hörnet släpptes 1992 så fick Lisa Nilsson ett massivt genombrott över hela Norden. Hennes låtar spelades överallt och Lisa Nilsson hamnade vare sig hon ville eller inte i den ofrånkommliga mediecirkus som är kändiskap. – Jag blev väldigt förvirrad av hela hysterin. Det är klart att jag uppskattade hyllningarna och uppmärksamheten, som alla unga människor, men det skapade en stor existentiell förvirring. Det är absolut inte en erfarenhet som jag vill ha ogjord utan jag älskar att jag nu efter många timmars terapi vet vem jag är privat och vem jag är på scen. Jag behöver inte vara Lisa Nilsson, artisten, hela tiden. FÖR LITE ÖVER en vecka sedan fyllde Lisa Nilsson 40 år. I den åldersfixerade underhållningsbranschen är det många artister som gör vad som helst för att

mota bort den så ofrånkomliga medelåldern. Lisa Nilsson är inte en av dem och någon 40 årskris är inte att tala om. – Jag krisade i förväg kan man säga. Redan i tjugoårsåldern levde jag ett högst borgerligt liv med gott om pengar i centrala Stockholm. För mig som inte har den bakgrunden kändes det väldigt obekant. Jag levde i praktiken som en 40-åring 20 år innan mina jämnåriga vänner och nu är det som att jag äntligen kommer ikapp och i fas med min ålder, säger den folkäre artisten som numera lever ett stillsamt familjeliv i huvudstaden. Den treåriga dottern beksriver hon som en spegelbild av henne själv med precis lika bestämda åsikter. Småbarnslivet tar mycket tid och energi men återbetalas mångfallt av den gränslösa kärleken. – Det låter löjligt men belöningen och kärleken jag får av mitt barn är så enorm och total att det saknar motstycke. Hade jag varit medveten om hur mycket livet förändras till det bättre när du får barn hade jag skaffat ett för länge sedan. Det hade sparat många terapitimmar, berättar Lisa Nilsson och jämför känslorna till hennes barn med en förälskelse som aldrig tappar kraft. JUBILEUMSTURNÉN OCH medföljande samlingskiva sammanfattar den framgångsrika

EXTRA 25 augusti 2010

första etappen av Lisa Nilssons artisteri. Hon har sjungit allt från schlager till brasilianska ballader och varit med om såväl mediaskugga som hausse. Resan mot den självsäkra estradör hon är i dag har stundtals varit krokig men Lisa Nilsson ångrar ingenting. – Visst har det funnits tider då det har varit kämpigt och jag har tagit dåliga beslut stundtals men som jag ser det så är alla val som du gör en investering inför framtiden. De dåliga beslut jag gjorde då är grunden till bra beslut som jag gör nu. EFTER TURNÉN väntar ett sammarbete med den brasilianska musikern, och en av Lisas största förebilder, Ivan List. Sedan nalkas en höst och vinter vigd till att iordningställa det första kapitlet på nästa etapp av den lyckosamma karriären. – Jag kommer att jobba stenhårt för att färdigställa min nya skiva. Jag påbörjade arbetet redan när jag bodde i Rio de janeiro i mitten av 00-talet och jag hoppas att den kan ges ut i vår eller senast nästa höst. Det blir klassisk Lisa Nilsson-pop på svenska.

 Lisa Nilsson är mycket influerad av mig” LARS ANDERSSON lars.andersson@norrbottensmedia.se


Sture Larsson

Sommarens sista

Rockabilly Party!

fyller

70 år

Robert Gordon

USA Med hits som bl.a. ”FIRE”, ”RED HOT”, ”The Way I Walk”, ”Rockabilly Boogie”…

Johnny & the Roccos Skottland Fredag 27 aug, Rest. Fiskekyrkan, Luleå Kl: 19:00-02:00 Entré: 150:Dax för säsongens sista Rockabilly Party och då tillsammans med den ärrade rock’n roll & rockabillyveteranen ROBERT GORDON med band. Som vanligt erbjuds en härlig Rockabilly Buffé mellan 19:00-21:30 för endast 100:-. Matgäster förbokar bord på tel: 0920-175 10 och har då en given plats under kvällen. OBS – EJ FÖRKÖP. KOM I TID!

www.rockabillyparty.se

Så välkommen till Byagården Södra Bredåker fredag den 3/9.

www.fiskekyrkan.eu

En del av Kulturnatta i Boden

VERNISSAGE MED

Vi firar med pompa & ståt. Mat jag bjuder på, även det ni tål i alkohol.

URBAN WIKBERG

Bodens Konstgille 27/8 kl.18.30-21.30

Tid kl 19.00 tills du kryper hem. Anmälan senast 27/8 till 073-180 42 51 (Peter)

MÅLERI

HÖGT! 19.30 Konstnären berättar om utställningen och sin bok "Pojken och kometen" Utställningen pågår t o m 12/9. Öppettider: www.uwikberg.dinstudio.se

Emma Wikberg och Amanda Bergenudd underhåller under kvällen med skönsång

Bartömning Öl 33 cl från 29:Cider 33 cl från 29:Gäller hela huset lördag 28/8.

Lunchbuffe tisdag-fredag kl 11-14 8 olika Asiarätter varje dag, 75:-

Välkommen!

F A R R

E

S

T

A

E A S T U

R

A

N

G

0921-155 55 070-060 66 66 • Lulevägen 2 96161 Boden • www.faraestboden.se den brasilianska musikskatten. ” Det gränslösa svänget och det musikaliska språket lockar FOTO: CAROLINE ROOSMARK

PL

EXTRA 25 augusti 2010

AY

21


Premiär för 3D-bio i Boden fredag 27 aug kl 20.00:

Toy Story 3D www.boden.fh.se 0921 - 185 53

Biljettpris endast 110 kr! Längd 1.42 - Från 7 år Biljetter kan köpas hos Café CQ, Enter Galleria

I samarbete med

VIMMEL

KAFELINO  Då var de dags för en liten återblick från från Luleås nattliv. Här nedan finner du några gobitar från Kafelino. Mycket nöje!

Besök oss på plats 75 under årets Skördefest- och Miljödagar Jägarexamen – anmäl till årets Jägarskola. ”Fråga Åke” – Åke Naalisvaara svarar på

 Nadja Leino, Linda Persson, Isabel Dibeus, Jimmy Renlund.

 Josef Sattarov och Jimmy Renlund.

frågor om hundproblem, lördag kl 10-12.

Hundborgarmärket – svara på 13 kluriga frågor.

Freestyleuppvisning – söndag vid scenen kl 11:45.

Terapihund – Träffa Prima. Fotoutställning – USM 2009. Canis Café – Fika gott.

 Martin Carlsson och Elvira Öhman Andersson.

 Bröderna Kohzadi.

 Hanna Englund, Emelie Sundberg och David Hedin.

Fototävling HUND – Låt fotografera Din hund fredag em/kväll. Bilderna visas hela lördagen och söndag fram till kl 12. Publiken röstar! Vinnande hundbild koras på söndag kl 14. www.studieframjandet.se/luleå Tel 0920-43 43 23, 0921-520 30 Mob 073-841 20 30

Emilia Johansson och Martina Eneslätt.

NÄR DU SOM FÖRETAGARE I

BODEN

 Johan Ström och Javier Chavez Maier.

 Jonny Kolmongi & Crille Willberg.

SKA ANNONSERA I EXTRA Tag kontakt med oss:

Robert Anglöw Tel: 0921-160 33, 070-517 14 16 robert.anglow@norrbottensmedia.se

 Lelle.

 Johanna och Gabriella med vän.

 Ida Myrevik, Johan Wikman och Lisa Ylikanga.

 Terrance Werlande.

Urban Wikberg Tel: 0921-160 32, 070-311 36 21 urban.wikberg@norrbottensmedia.se

Mediehuset, Drottninggatan 17. Övre våningen, ingång från gården

22

EXTRA 25 augusti 2010


Tänk sü fel man kan ha

Sommarens sista fest

Frestande lunchbuffÊ, delikat à la carte-meny, mysig lobbybar, trevligt cafÊ och skÜna after work-kvällar i stans modernaste restaurang. Vi talar faktiskt om hotell Bodensia. BesÜk oss sü für du veta mer om südant du trodde du visste.

Hela huset gungar dü vi festar ut sommaren 2010. Det blir livemusik i lobbybaren, nattklubb med DJ i restaurangen & tÜmning av baren! Kom med vännerna till sommarens sista happening. Åldersgräns 18 ür.

Chockerande priser pĂĽ Bowlinghallen!! 120:-/timme Ord. 180:-

STORA ELEVKĂ–REN SJUNGER

GOSPEL

Även moonlight – Alla üldrar

OLIKA GRUPPER FRAMFĂ–R

Skohyra tillkommer.

BLANDAD MUSIK Barnkalas 75:-/barn

FREDAG 27/8 KL.18.00 - BJĂ–RKSALEN

After Work

inkl Frassebox

UNGDOMAR FRI ENTRÉ VUXNA 50 KR

fre-lĂśr 18-20 150:-/bana

Moonlight fester/sällskap frün 250:-/person inkl mat.

Estetiska programmet - musik, BjÜrknäsgymnasiet

Boka bana 0921-185 51

HĂ–GT!

Nyhet: xe Vu nkalas 100:-/pp

jubiVar med & ďŹ ra ) ar laren (alla ĂĽldr . Min 4 personer

Lasse Berghagen

frĂĽn ballad till burlesk

HĂśstens Nyhet! Bowlingskola17-18

& ons kl. start 1/9, mün er, pris 200:4 veckor 4 güng 8-15 ür r Lämpliga üldra ktÜr ingür. klot, skor, instru Max 24 st. Info & anmälan 185 51

SÜndag 26 sep 2010 kl 18.00 Lärkan, Gymnasiebyn, Luleü

BOWLINGHALLEN

Biljett 400 kr, scenpass 300 kr BiljettfÜrsäljning: Kulturens Hus 0920-45 59 00, Ticnet, 0771-70 70 70.

TEL. 185 51 BODEN

ArrangĂśr LRTF

Brännastrand 5(67$85$1*

)5('$* /g5'$* Denna helg serverar vi:

I ny regi fr.o.m 1/8

BUFFÉ

Välkommen! / Magnus RodensjÜ

Take Away

Stort salladsbord inkl. sill, ägg, potatis, snittar och toast´s med tillhÜrande rÜror. Till varmrätt serveras bl.a ... 9lVWHUERWWHQVJUDWLQHUDGOD[ &DMXQNU\GGDGIOlVN\WWHUILOp .\FNOLQJGLDEOR Bearnaisesüs, pepparsüs, skogssvampsüs och vitvinsüs. Potatisgratäng, kokt potatis och chilirostad potatis.

Ta hem och värm din lunch/middag Exempel: KĂĽldolmar m gräddsĂĽs 45:Lasagne 40:Pasta Carbonara 40:Kyckling med ädelostsĂĽs 45:FläskďŹ lĂŠ med gratäng 55:Stekt strĂśmming 45:SprĂśdbakad ďŹ sk 45:-

235:- / pers

LunchbuffÊ Mün-fre 10.00-13.30 minst 2 lagade varmrätter inkl smÜr, brÜd, mültidsdryck, sallad, kaffe

60:-

& mycket mycket mera, pajer, sallader m.m.

Inkl. kaffe & kaka.

Catering - Jag levererar festmat!

  

Exempel: FläskďŹ lĂŠ pepparsĂĽs potatisgratäng grĂśnsallad 85:Mozzarellafylld kycklingďŹ lĂŠ ädelostsĂĽs grĂśnsallad potatisgratäng alt ris 90:Helstekt oxďŹ le pepparsĂĽs alt bearnaisesĂĽs potatisgratäng 125:Ugnstekt lax romsĂĽs alt hollandaise kokt potatis alt ris 125:Med mera! Ring fĂśr er matfĂśrslag 0921-105 10

)5('$*H /,)(6(17(1&(samt 3$75,./,1'$+/ /g5'$*H

/,77/(:,//< %25'6%2.1,1*

Ă&#x2013;ppet: MĂĽn-Fre 10-17 LĂśrd 10-14 â&#x20AC;˘ 0921-10510 Kungsgatan 26 Boden

EXTRA 25 augusti 2010

23


Hösten närmar sig med stormsteg, glöm inte reflexerna!

Reflexväst 4 storlekar.............

180 kr

Jakthalsband reflex 35-55 cm...........

50 kr

Flashben blinkande ..................

19 kr

ID-bricka med lysdiod...................

29 kr

Akvarieväxter 4 för

100:-

Regntäcke 30-60 cm.

Från

70 kr

Alla som handlar för minst 200 kr får en fin reflexväst på köpet! (begränsat antal)

NYHET! Starsnack godis

3 2!Tag

till hund, katt och smådjur.

(Vi bjuder på den billigaste)betala för

Max ett erbjudande per hushåll och så långt lagret räcker. Gäller t.o.m. 2010 - 09 - 08 och endast på DjurMagazinet i Boden.

Alla erbjudanden gäller så långt lagret räcker och t.o.m. 2010-09-08. Endast DjurMagazinet i Boden.

Du har väl inte missat våran augustikampanj? Kom in och hämta ditt exemplar av tidningen eller läs den på www.DjurMagazinet.se

BODEN HERMELINSGATAN 1, BODEN • 0921-106 92 www.djurmagazinet.se

Öppettider: Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-15

http://www.tidningenextra.se/pdf/EB2010_v34  

http://www.tidningenextra.se/pdf/EB2010_v34.pdf

Advertisement