Teoksen kesä & syksy 2023

Page 1

Kesä & syksy 2023 Kustannusosakeyhtiö Teos | Kesäja syyskatalogi 2023

Kaunokirjallisuus

Romaanit

5 Mari Mörö Elonsaatto

6 Pertti Lassila Jälkisato

7 Katja Raunio Viime ajat

8 Kari Häkämies & Rosa Meriläinen Presidentintekijän kuolema

9 Jouko Sirola Käsijarru kukkapenkissä – ennustuksia

10 Miira Luhtavaara Tuhkaksi tekemisen taika

11 Alexandra Salmela Puu

12 Sōseki Natsume Unta kymmenen yötä ja muita kertomuksia

13 Jorge Luis Borges Kertomukset

14 R. F. Kuang Babel Mystinen kertomus Runot Ja Esseet

15 Tomi Kontio Tunturin luokse, rakkaan

16 Henriikka Tavi Remu

17 Markku Paasonen Kaikki on tuhoutunut

Lasten- ja nuortenkirjallisuus

18 Leena Virtanen & Sanna Pelliccioni Tove!

Tove Janssonin matka vapauteen ja maailman ääriin

19 Juhani Känkänen Apo Apponen Ekaluokan kellokkaat

20 Annika Sandelin Yokon yökirja 4 Salaista ja tosi normaalia

Tietokirjallisuus

Yleinen tietokirjallisuus

23 Philippe Sands Paluu Lembergiin ”Kansanmurha”- ja ”rikos ihmisyyttä vastaan” -käsitteiden juurilla

24 Vaula Norrena Littana Kielletyn lapsen tarina

25 Janne Saarikivi

Hankalat sanat

26 Sally Salminen

Aikani Tanskassa

27 Jaakko Tapaninen Tulisielun pelikirja Ari Tolppanen ja aikaansaamisen taide

28 Kaarlo Tuori Matti Wuori

Tapauskertomuksia Suomesta

29 Hannu Lahtonen

Maailma on musiikissa

Kalevi Ahon elämää ja tekoja

30 Juha t. Hakala

Suoritusyhteiskunta

Oireita ja selviytymiskeinoja

31 Olli Seuri & Hannu-Pekka Ikäheimo Portinvartijat

Kamppailu tiedon vapaudesta

32 Ville Soimetsä, Essi Jouhki & Liisa Lalu (toim.), Ville Okkonen, Kimmo Rentola, Aapo Roselius

Vimmaa ja voimaa Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta

1939–1983

33 Laura Lindstedt Mielen reunoilla, merkityksen kynnyksellä

Tropismit tietoisuudenkuvauksen lähtökohtana Nathalie Sarrauten tuotannossa

34 Harri Pirinen

Amatööreistä ammattilaisiksi

Pokkarit

35 Anu Silfverberg Sinut on nähty

34 Yhteystiedot

35 Teos in brief

Kannessa runoilija Tomi Kontio, kuva Liisa Takala.

Pari sanaa kaikesta

Markku Paasosen syksyn uutuusteoksen nimi – Kaikki on tuhoutunut – saattaa vaikuttaa hivenen karkealta. Mikäpä siinä, mutta kirja saa myös ajattelemaan tuota kaikkea.

Onko mitään, mihin kieli ei kykene? Se näyttäisi pystyvän ottamaan haltuunsa kaiken maan ja taivaan väliltä, tekemään uuraalla määrittelytyöllä maailmasta selkeän, kokonaisen kaikkeuden. Sanat vastaavat asioita, kirjallisuuskin on viimein yksiselitteistä ja täten mitattavaa, ja maassa rauha.

Kaikki on tuhoutunut kurkottaa toiseen suuntaan. Fragmentti, säetön säe, rytmi ja toisto vievät kieltä juuri siihen suuntaan, jossa sen omivaa puolta puretaan, ja sen rajoilla esiin alkaa nousta jotain muuta kuin fantasiaa kokonaisuudesta ja kielen väkivaltaisestakin taipumuksesta ottaa haltuun ja kuolettaa asioita, sokeaa kuvitelmaa siitä että kieli olisi muusta luonnosta irrallinen työkalu. Tämä ei ole mitään kepeää leikkiä, vaan teoksessa kaikki liittyy läheisesti esimerkiksi ympäristökatastrofin todellisuuteen.

Samoin on Alexandra Salmelan romaanin Puu laita. Siinä esiintyy prinsessa, jolla on aivan kaikki. Totaalista aineellista yltäkylläisyyttä riivaa kuitenkin yhä syvempi epävarmuus ja huoli – jospa minä en omistakaan kaikkea, täysin sietämätöntä on ajatella että jotain puuttuu, jotain on vielä linnan pihapiirin tuolla puolen. Ympärillä avautuu kamala, kuollut erämaa.

Hyvä kirja ei ole luonnon suuri kirja, se ei kata kaikkea. Se ei kata edes itseään, varsinkaan niissä useimmissa tapauksissa, joissa se on tehty kielestä. Joskus kirjan suuruus on nimenomaan puhua kaikkea vastaan.

| Kustannusosakeyhtiö Teos | Kesäja syyskatalogi 2023 3

Kaunokirjallisuus

Elonsaatto

Vapahtaja vai Vladimir, kumpi ehtii ensin?

Vai saapuvatko he – kuin ihmeen kaupalla – samaan aikaan?

Maa kyntää syvällä, terveys ja aika ovat kortilla. Tseisari Vladimir tarvitsee ihmeen. Se pyhittäisi sotaa entisestään ja yhdistäisi kansan ja kirkot. Patriarkalla on idea: Valamon luostarin Konevitsan Jumalanäidin ikoni, yksi ortodoksisen kirkon kalleimmista aarteista, soisi pitkän iän niin maalle kuin tseisarille.

Ikoni tekee ihmeitä vuosisadasta toiseen. Se on auttanut sokeita, spitaalisia ja vesikauhuisia, ja viimeksi ilmarinnasta parani kokonainen komppania, se, jolle oli annettu puhallettava panssariauto.

Palkataan siis pari kaveria hakemaan ikoni Heinävedeltä. Lähin poliisiasema on kaukana ja Itä-Suomen mökeillä henkilökuntaa. Alkaa erikoisoperaatio, jossa ihmeitä manataan esiin tuhatmäärin.

Elonsaatto on kesäinen satiiri iankaikkisesta voimasta ja lähes ikuisesta valtakunnasta. Se on risaista realismia suoraan punatähtien hajottamolta.

Mari Mörö (s. 1963) on palkittu kirjailija. Kiltin yön lahjat (WSOY, 1998) oli ilmestymisvuonnaan Finlandiapalkintoehdokkaana ja sai Runeberg-palkinnon 1999. Mörö on toiminut pitkään luovan kirjoittamisen opettajana ja sanataideohjaajana. Hän on tuotteliaan kirjailijanuransa ohella työskennellyt myös kuunnelmakäsikirjoittajana, script editorina ja dramaturgina.

84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 200 SIVUA • ULKOASU MIKA TUOMINEN ISBN 978-952-363-422-0 • ISBN 978-952-363-440-4 • ISBN 978-952-363-427-5 ILMESTYY SYYSKUUSSA
KUVA STEFAN BREMER Mari Mörö
| Romaanit 5

Jälkisato

Kirjailijaksi ei synnytä. Viljo ajautuu opiskelemaan kirjallisuustiedettä, koska on aina pitänyt lukemisesta, eikä keksi mitä muutakaan lukion jälkeen tekisi. Kesätöissä Ahvenanmaalla hän tutustuu kirjailijaan, jonka työ vaikuttaa hauskalta ja hyödyllisemmältä kuin romaanien ja runojen opiskelu.

Viljo kokeilee kirjoittamista ja onnistuu saamaan romaanin julki, ja toisenkin. Hänestä tulee kirjailija muiden joukkoon, mutta kirjoitettavaa on vähänlaisesti. Vasta petyttyään rakkaudessa hän aavistaa, että hänellä saattaa olla jotain omaa, josta kirjoittaa. Vuosien mentyä vanheneva Viljo tutustuu nuoreen Suviin, joka rakastuu häneen. Suvista Viljo saa ihailevan kuulijan, mutta vähitellen Suvi huomaa, että suhteessa sanat ja lauseet eivät riitä.

Pertti Lassilan kuudes romaani käsittelee täsmällisin lausein rakkauden hetkellisyyttä ja sen ikuistamista kirjoittamalla. Taiteilijaromaani kuvaa, miten yksilön kokemus kasvaa taiteeksi ja sitä, mikä jää ikuisesti omakohtaiseksi.

Pertti Lassila (s. 1949) on julkaissut viisi kiitettyä romaania, joista Armain aika (Teos, 2015) oli Finlandiaehdokkaana. Hän on kirjoittanut kirjallisuusarvosteluja Helsingin Sanomiin 1973–2013 ja on työskennellyt mm. kustannusjohtajana, tutkijana, yliopisto-opettajana sekä vierailevana professorina Saksassa ja Itävallassa.

Pertti Lassila
84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 256 SIVUA • ULKOASU CAMILLA PENTTI ISBN 978-952-363-393-3 • ISBN 978-952-363-439-8 • ISBN 978-952-363-426-8 ILMESTYY KESÄKUUSSA
| Romaanit 6
KUVA LIISA TAKALA

Viime ajat

Nainen työskentelee asiakaspalvelijana erään museon kesänäyttelyssä. On pakko. Kun muut ympärillä pohtivat urakehitystä ja asuntomarkkinatilannetta, hän asuu rapistuvassa kimppakämpässä ja laskee, mistä rahat vuokraan ja ruokaan. Elämä on johtanut umpikujaan.

Asiakaspalvelijan tehtäviin kuuluu myös seurankipeiden miesten kohtaaminen, eikä kadullakaan saa kulkea rauhassa. Sentään yksi mahdollinen valopilkku naisen elämään mahtuu: sateisena iltana ulkotakkinsa lainaava nuori mies. Hänestä on vaan aika vaikea ottaa selkoa, vaikka hän onkin erittäin sanavalmis. Vaihtelevasäinen kesä tuo päähenkilön ikkunan alle vielä ahdistelijankin. Ja tietenkin epäilys viriää – onko kaikki sittenkin omaa syytä? Sanomalehdestä ohitetaan ulkomaan uutiset. Ja kuitenkin kaikkien mielessä pyörii kysymys, miten kenenkin pitäisi turvata selustansa näinä aikoina.

Viime ajat on piinallinen romaani arjen vallankäytöstä. Katja Raunion sinutteleva kerronta iskee päin kasvoja näyttäen maailman, joka on samanaikaisesti sadun kaltainen ja kivuliaan tosi.

KATJA RAUNIO (s. 1985) on helsinkiläinen kirjailija. Hänen esikoisteoksensa Käy kaikki toteen (2015) voitti Kalevi Jäntin palkinnon ja oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon ja Mahdollisen Kirjallisuuden Seuran kirjallisuuspalkinnon saajaksi. Toinen romaani, kehuttu Sinun päiväs koittaa (2020) voitti Toisinkois-palkinnon.

KATJA RAUNIO VIIME AJAT TEOS 84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 115 × 185 MM • 112 SIVUA • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI ISBN 978-952-363-358-2 • ISBN 978-952-363-437-4 • ISBN 978-952-363-424-4 ILMESTYY SYYSKUUSSA
KUVA HELI SORJONEN
| Romaanit 7

Kari Häkämies & Rosa Meriläinen

Presidentintekijän kuolema

Henkirikostutkija Sara Silas saa uuden korkean profiilin murhatutkinnan presidentinvaalien alla. Julkisuudesta tuttu vihreää siirtymää ajava liikemies Max Olander löytyy kuolleena kylpytiloistaan kotonaan Westendissä. Asunto on ollut edellisenä iltana täynnä tunnettuja juhlijoita, mutta nyt kaikki ovat hipihiljaa. Olanderilla oli paitsi kattavat verkostot, myös kiusallisia tietoja kaikista presidentinvaaliehdokkaista.

Toimittaja Timo Ruuti kiinnostuu valtaapitävien kytköksistä putinisteihin, ja hän törmää jälleen samoihin nimiin kuin Silas, mutta monia kulmia on auki. Miten tapahtumiin liittyy Raymond Coffyn katujengi, jolla näyttää olleen bisneksiä Olanderin kanssa? Entä miten murha vaikuttaa vaaleihin?

Kari Häkämies ja Rosa Meriläinen yhdistävät jälleen ensi käden tietonsa politiikasta valtaa ja kunnianhimoa käsittelevässä dekkarissa.

Kari Häkämies (s. 1956) toimii Varsinais-Suomen maakuntajohtajana. Aiemmin hän on toiminut muun muassa oikeusministerinä, sisäasiainministerinä, kansanedustajana sekä sisäministeriön kansliapäällikkönä ja kunnanjohtajana.

Rosa Meriläinen (s. 1975) on kirjailija ja kolumnisti, joka toimii kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö KULTA ry:n pääsihteerinä. Meriläinen on työskennellyt myös vihreiden kansanedustajana.

84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 320 SIVUA • ULKOASU MIKA TUOMINEN ISBN 978-952-363-421-3 • ISBN 978-952-363-441-1 • ISBN 978-952-363-428-2 ILMESTYY SYYSKUUSSA
| Romaanit 8
KUVA LIISA TAKALA

Käsijarru kukkapenkissä – ennustuksia

Arjen pinta kätkee pelkkää käsittämätöntä kummaa, jonka olisi kaiken varalta syytä pysyä visusti piilossa. Sen esiin ryöpsähtäminen muuttaisi kaiken tavoilla, joita ei voi ennustaa. Siksi on parempi pitää auton käsijarru piilossa kukkapenkissä ja vapauttaa se lekalla. Siksi tulee valjastaa itsensä valheenpaljastuskoneeseen ja tarkistaa tarinansa. Ja laatia omat ennustuksensa.

Jouko Sirolan novellien lyyrinen, uskomattoman kaunis kieli vie kertojansa kartoittamaan varjoja tajunnan paljaaksi kalutuille sydänmaille. Viimeistään silloin pelin henki käy selväksi: aikuisen ihmisen elämä on painajaisten Aku Ankka -tarina, jossa voi vain toivoa olevansa se päähenkilö, jonka unia näkee. Mutta nämä unet kantavat muassaan musertavaa herkkyyttä.

Käsijarru kukkapenkissä on absurdin kauhistuksen kanahäkki, josta voi yrittää keplotella ulos räjäyttämällä ikkunat tiivisteisiin pursotettavalla tahnalla. Peräänny suositeltavat kaksi askelta ja odota jotakin, mutta mitä?

Jouko Sirola (s. 1963) on julkaissut novelleja, romaaneja, pakinoita sekä tieto- ja kaunokirjan keinoja käyttävän teoksen Lumottu niitty (2012). Sirolan kirjoja voi luonnehtia runolliseksi proosaksi, mutta tekstien taustalla kytee yhteiskunnallisuus, johon kirjailija käy käsiksi ihmisen sisäisen maailman kautta. Edellinen, kuulopuheen ja juorun hedelmiä hyödyntänyt romaani Ihmeellinen matka ilmestyi 2022

84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 176 SIVUA • ULKOASU CAMILLA PENTTI ISBN 978-952-363-452-7 • ISBN 978-952-363-442-8 • ISBN 978-952-363-429-9 ILMESTYY ELOKUUSSA KUVA
STEFAN BREMER
Jouko Sirola
| Romaanit 9

Tuhkaksi tekemisen taika

”Ihmeellinen raivokas tuuli. Istutan Hansin tuuleen, penkille. Jos tuuli menisi aivojen läpi niin kuin se menee tuuhean tukan läpi, ei tarvittaisi sähköshokkihoitoja.”

Ada ja Hans rakastuvat, noin vain. Syntyy perhe, johon kuuluu rakastuneiden lisäksi Hansin vauva, Bella. Kaikki sujuu aivan hyvin, vauva varttuu, alkaa puhua ja leikkiä. Sitten Hans ei enää jaksa. Adan pitää kasvaa äidiksi toisen naisen lapselle ja kumppaniksi lattialla makaavalle miehelle. Bellan pitäisi vain kasvaa, kaikesta huolimatta. Tuhkaksi tekemisen taika on runon keinoja käyttävä romaani uusperheestä, jonka arjen masennus järjestää uudelleen. Selviytymiseen tarvitaan ainakin ponileikkejä, Melancholia-elokuva, tieteellinen asenne, pumpernikkeleitä ja suomen kielen kauneimpia sanoja.

”Kevään valoja ei voi sammuttaa, vaikka joskus ne oksettavat.”

Miira Luhtavaara (s. 1983) on helsinkiläinen kirjailija ja psykologi, joka on julkaissut aiemmin kolme kiitettyä runoteosta. Hänelle on myönnetty Kalevi Jäntin palkinto ja hänen viimeisin teoksensa Pinnallisuus (2022) oli Runeberg-palkintoehdokas.

84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 250 SIVUA • ULKOASU PAULIINA MÄKELÄ ISBN 978-952-363-396-4 • ILMESTYY ELOKUUSSA KUVA JUHO SALLINEN
Miira Luhtavaara
| Romaanit 10

Puu P

rinsessa on pinteessä! Omistavaan luokkaan kuuluva kuninkaallinen todella omistaa kaiken, tai oikeastaan vain melkein kaiken, ja sehän ei käy laatuun. On pakattava pohjaton tavarapakki ja lähdettävä suurelle hankintamatkalle syvälle vedettömään autiomaahan. Siellä kituu puunranka, jota vartioi itse myyttinen hirviö Blöeglöek. Se ei oikein tiedä miksi, mutta sellainen ei ole myyttiselle hirviölle olennaista.

Koskaan laskemattoman auringon alla autiomaata asuttaa myös kaksijalkaisten törppö lauma, joka on joko ihmisyytensä alkutaipaleella tai ehkä romahtanut takaisin raakalaismaisuuteen – tai sitten he ovat juuri niin kuin me. Vääjäämätön taistelu lähestyy, kun sekä kaiken haluava Prinsessa että kaksijalkaiset iskevät silmänsä Blöeglöekin vartioimaan puuhun.

Puu on post-apokalyptinen satu, allegoria sivilisaation synnystä, tarina luonnon tuhosta, hauskanjännittävä seikkailu ja paljon muuta. Alexandra Salmelan täräyttävä huumori, mielikuvitus ja tarkka silmä ihmiskunnan ainaisille hölmöyksille tekevät Puusta todellisen aarrearkun.

Alexandra Salmela (s. 1980) on suomen kielen ja kirjallisuuden maisteri, jonka esikoisromaani 27 eli kuolema tekee taiteilijan ( 2010) palkittiin Helsingin Sano mien kirjallisuuspalkinnolla, oli Finlandia- ehdokas ja voitti Kaiharin kulttuuripalkinnon. 2019 ilmestyi hänen kiitetty lastenromaaninsa Mielikuvitusystävä. Viimeisin romaani, raivokas 56, oletan, ilmestyi 2021

84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 150 × 185 MM • 144 SIVUA • ULKOASU MARTINA MATLOVIČOVÁ ISBN 978-952-363-400-8 • ISBN 978-952-363-438-1 • ISBN 978-952-363-425-1 ILMESTYY SYYSKUUSSA
KUVA MILKA ALANEN Alexandra Salmela
| Romaanit 11

Sōseki Natsume

Unta kymmenen yötä ja muita kertomuksia

”Näin tällaista unta.”

Unikuvauksen muotoon kirjoitetuissa lyhyissä kertomuksissa yö on mitta, johon unta siilataan. Niiden pohjalla on jokin aavistus tai eriskummallinen tunne, jota ei aamulla voi enää sanallistaa. Kenties se on jokin muinainen syyllisyys, joka on siirtynyt selässä kannettavan sokean lapsen hahmoon ja puheisiin, kenties väkivaltainen turhautuminen siitä, ettei valaistuminen tänä yönä onnistu. Ne jättävät lukijankin pohtimaan, miksi arkiseen havaintoon näyttää kertyvän niin paljon merkitystä.

Kokoelma sisältää myös 25 vinjettimäistä, omakohtaista tarinaa, joita leimaa omituisten kynnystilojen tupsahtaminen keskelle tuttua ja tavallista. Joskus siitä syntyvä sävy on humoristinen, usein häiritsevä. Ei ihme, että Haruki Murakami on maininnut Sōseki Natsumen oppi-isäkseen. Kertomukset ovat alun perin ilmestyneet vuosina 1908–1910.

Sōseki Natsume (1867–1916) on Japanin tunnetuimpia kirjailijoita, ja häntä pidetään japanilaisen nykykirjallisuuden isänä.

Aleksi Järvelä (s. 1980) on Japaniin erikoistunut väitöskirjatutkija Helsingin yliopiston Itä-Aasian tutkimuksen laitoksella. Hän on ollut mukana kirjoittamassa teosta Mitä miten zen (Teos, 2013).

84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 176 SIVUA • ULKOASU TUOMAS PAJUNIEMI BAABEL-SARJA • ISBN 978-952-363-325-4 • ILMESTYY SYYSKUUSSA KUVA OGAWA KAZUMASA
SUOMENTANUT ALEKSI JÄRVELÄ
| Romaanit 12

Kertomukset

SUOMENTANUT ANU PARTANEN

Argentiinalaisen kertojamestarin Jorge Luis Borgesin kertomukset julkaistaan nyt ensimmäistä kertaa suomeksi yhdessä niteessä. Vuosisatansa merkittävimmäksi espanjankieliseksi kirjailijaksi mainittu Borges tunnetaan arvoituksellisista, hienosyisistä ja mielikuvituksellisista tarinoista, jotka usein kääntävät fiktion idean päälaelleen leikitellessään lajityypeillä ja kielellä.

Suomentaja Anu Partasen suurtyö sisältää Borgesin julkaistut kertomukset; myös aikaisemmin suomeksi julkaistut saadaan nyt uusina suomennoksina. Kertomukset täyttää viimeinkin sen ammottavan aukon, joka tähän asti on piinannut suomalaista käännöskirjallisuutta. Borges on vuosikymmenestä toiseen ollut paitsi lukijoiden kestosuosikki, myös monien kirjailijoiden ehtymätön inspiraationlähde.

Jorge Luis Borges (1899 – 1986) syntyi Argentiinassa ja sai koulutuksensa Euroopassa. Hän julkaisi useita kertomus-, essee- ja runokokoelmia, minkä lisäksi hän toimi muun muassa kriitikkona, kääntäjänä, luennoitsijana, Argentiinan kansalliskirjaston johtajana ja Buenos Airesin yliopiston professorina.

Jorge Luis Borges
84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 207 MM • 800 SIVUA • ULKOASU MIIKA IMMONEN BAABEL-SARJA • ISBN 978-951-851-835-1 • ILMESTYY LOKAKUUSSA KUVA GRETE STERN Kertomukset | Romaanit 13

Babel

Mystinen kertomus

Vuosi 1828. Robin Swift on Kiinasta kotoisin oleva orpopoika, joka on kasvanut salaperäisen tohtori Lovellin luona Lontoossa. Tämän hoteissa hän on vuosia opiskellut latinaa, muinaiskreikkaa ja kiinaa päästäkseen Oxfordin maineikkaaseen Kuninkaalliseen Kieliakatemiaan – joka tunnetaan myös nimellä Babel.

Babelissa valmistetaan myös hopeaa, jonka maaginen mahti yhdistettynä kääntämisen voimaan on tehnyt Britanniasta imperiumin vailla vertaansa.

Robinille Oxford on unelmien täyttymys, jossa ainutlaatuinen tiedon ja vallan yhdistyminen tuottaa kuitenkin ristiriitoja: Britanniassa kasvaneelle kiinalaispojalle työskentely Babelissa tarkoittaa esi-isien pettämistä. Samalla taistelu hopeasta tuo mukanaan vaikeita kysymyksiä. Voiko instituutioita muuttaa sisältä käsin vai vaatiiko vallankumous aina väkivaltaa?

Kuangin romaani yhdistää kiehtovan tarinan, akateemisen kirjoittamisen jäljittelyn sekä kielellisen ja etymologisen rikkauden ennennäkemättömällä tavalla.

Kansainvälinen bestseller ilmestyy suomeksi Helene Bützowin loistavana käännöksenä.

Rebecca F. Kuang (s. 1996) on palkittu kiinalais- amerikkalainen fantasiakirjailija ja Babel mm. New York Times -bestsellerykkönen sekä British Book Awards -ehdokas.

84.2 • SIDOTTU, YLIVETO • 140 × 207 MM • 550 SIVUA • ULKOASU MIKA TUOMINEN ISBN 978-952-363-392-6 • ISBN 978-952-363-414-5 • ILMESTYY LOKAKUUSSA
KUVA JOHN PACKMAN R. F. Kuang SUOMENTANUT HELENE BÜTZOW
| Romaanit 14

Tunturin luokse, rakkaan

Tunturi on tausta, jota vasten elämän hetket erottuvat. Siellä vartalo osuu johonkin elottomaan ja kovaan, mutta uppoaa myös kurjenkanervaan ja niin syviin jokiin, ettei niiden yli voi kahlata. Vain niiden pintaa voi kuvata. Ja silloin käy mahdolliseksi koskea sitä, mikä on poissa.

Kontion runot kantavat valtavaa painoa näennäisen keveästi. Ne käsittelevät suvereenilla ilmaisulla rakkautta ja eroa, kasvua ja kasvatusta, surua ja iloitsemista, mutta myös runoilijan työkaluja. Ne ovat puhdasta Lapin luontorunoutta: maisema herättää todistajansa taakan ja tarjoaa muotoja tämän muistoille. Samassa tuntuu jälleen, että on jotakin ikuista ja muinaista, jota vasten kaikella hetkelliselläkin on arvonsa.

Tunturin luokse, rakkaan merkitsee Tomi Kontion 30-vuotista taiteilijauraa. Se on hänen kahdeksas runokokoelmansa.

Tomi Kontio (s. 1966) on Suomen arvostetuimpia runoilijoita. Kontion runoja on käännetty muun muassa englanniksi, espanjaksi, ranskaksi, ruotsiksi, saksaksi, italiaksi, unkariksi ja viroksi. Hän on ollut kahdesti Runebergpalkintoehdokkaana. Kontio on julkaissut myös lastenkirjoja, joista tuorein, Isäni on hipsteri (2022), oli ehdolla Arvid Lydecken -palkinnon saajaksi. Kontion ensimmäinen lastenkirja Keväällä isä sai siivet (Tammi) voitti Finlandia Junior -palkinnon vuonna 2000. Lisäksi Kontio on kirjoittanut kolumneja ja laulujen sanoituksia.

82.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 148 × 207 MM • 80 SIVUA • ULKOASU JENNI SAARI ISBN 978-952-363-419-0 • ILMESTYY ELOKUUSSA KUVA LIISA TAKALA | Runot 15

Remu

Pidän siitä, että meillä on koira mutta en pidä siitä, että koska meillä ei ole lapsia puhumme sinusta kuin lapsesta enkä siitä, että aivan kuin olisit lapsi huomaamme sinussa kaiken mitä emme huomaa toisissamme. Olet silmäterämme ja ilomme.

Henriikka Tavin runokokoelman keskiössä on Remu Martikainen, sekarotuinen 12-vuotias koirayksilö ja perheenjäsen. Runot tutkivat Remun tapaa olla ja kommunikoida sekä suhdetta, joka ihmisellä on koiraansa ja koiralla ihmiseensä. Remua lähestytään vilpittömästi puhutellen ja koirakielileikeillä hassutellen. Taustalla ihmiset ja koirat vanhenevat, maisema muuttuu vuodenaikojen kierrossa.

Kokoelma ottaa osaa muunlajisuutta koskevaan keskusteluun. Millaiselle ymmärrykselle ja väärinymmärrykselle elämä koirakumppanin kanssa perustuu? Millaista kiintymystä ja huolenpitoa toisiimme kohdistamme, ja eroaako se ihmisten välisestä hoivasta?

Henriikka Tavi (s. 1978) on palkittu kirjailija, joka on kirjoittanut useita runokokoelmia ja yhden romaanin.

Henriikka Tavi
82.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 148 × 207 MM • 100 SIVUA • ULKOASU JENNY LUCANDER ISBN 978-952-363-381-0 • ILMESTYY SYYSKUUSSA KUVA HELI SORJONEN | Runot 16

Kaikki on tuhoutunut

Paavali menee palasiksi Jerusalemissa, eväsretki muuttuu taideluennoksi, kemikaalit valuvat niin ympäristöön kuin elimistöönkin ja kirjailija lähestyy kollegaansa lievässä luomisentuskassa.

Kaikki on tuhoutunut on mestariteos. Sen häpeilemättömän moninaiset tekstit elävät rytmistä, laulusta ja toiston lukemattomista variaatioista – milloin elämä on saamatonta laahustamista, milloin kieli yskii ja pettää ratkaisevassa kohdassa. Ja vaikea sanoja ja maailmaa on Markku Paasosen tekstissä toisistaan erottaakaan; myös luonnon tuhoutuminen on väkevästi sidoksissa kieleemme.

Paasosen rekisterien, muunnelmien ja ajattelun laajuus on hämmästyttävää. Kaikki on tuhoutunut kyseenalaistaa niin sanat, kvarkit kuin taiteenkin, ja juuri siksi se on niin toiveikas teos. Tuhon, hajoamisen ja vajoamisen takaa loistaa uudenlaisen kielen, siis, maailman, kajo.

Markku Paasonen (s. 1967) on tunnustettu runoilija ja prosaisti. Hänen viimeisin kirjansa on esseeteos Lykätty salamurha (Teos, 2023). Lisäksi hän on julkaissut muun muassa romaanit Suurenmoinen huviretki (2019) ja Pienet kalat syövät suuria kaloja (2014) sekä proosarunotrilogian Tulevassa maailmassa (2010), Lauluja mereen uponneista kaupungeista (2005) ja Voittokulku (Tammi, 2001). Trilogian ensimmäinen osa palkittiin valtion kirjallisuuspalkinnolla ja toinen osa oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana.

Markku Paasonen
80.2 / 84.2 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 130 × 200 MM • 96 SIVUA • ULKOASU JUSSI KARJALAINEN ISBN 978-952-363-397-1 • ILMESTYY ELOKUUSSA KUVA
| Runot 17
JARKKO MIKKONEN

Leena

SUOMEN SUPERNAISIA:

Tove!

Tove Janssonin matka vapauteen ja maailman ääriin

Muumit ovat tehneet Tovesta maailmankuulun, ja Muumilaakson asukkaat tunnetaan kaikkialla. Toven elämä pyörii muumien ympärillä, mutta hän haluaisi tehdä jo muutakin. Kirjoittaa toisenlaisia tarinoita, maalata, piirtää. Tove tekee päätöksen: hän kirjoittaisi vihoviimeisen Muumi-kirjansa, mutta häntä hermostuttaa. Miten hän uskaltaa aloittaa jotain uutta?

Tove lähtee maailmanympärimatkalle yhdessä kumppaninsa Tootin kanssa. Ensimmäinen määränpää on Japani. Siellä Tooti hankkii kaitafilmikameran, jolla hän kuvaa Tovea muun muassa Havaijilla, Meksikon temppeleillä ja Yhdysvalloissa amerikkalaisten unelmien ja vastakohtien äärellä. Matkalla löytyy vapaus ja into luoda jotain täysin uutta, mutta Tootin pikkuinen kamera tallentaa myös muistoja, joita voi katsella kotona ystävien kanssa. Syntyypä matkalla myös Kesäkirja.

Suomen supernaisia -sarjan odotettu, Tove Janssonista kertova osa käsittelee Toven matkoja Tootin eli Tuulikki Pietilän kanssa. Se kuvaa jäähyväisten jättämiseen ja uuden aloittamiseen vaadittavaa rohkeutta ja inspiraatiota.

Leena Virtanen (s. 1960) on toimittaja-kirjailija.

Sanna Pelliccioni (s. 1976) on palkittu kuvittaja ja lastenkirjailija.

L85.2 • SIDOTTU, YLIVETO • 240 × 300 MM • 40 SIVUA • ULKOASU SANNA PELLICCIONI SUOMEN SUPERNAISIA -SARJA • ISBN 978-952-363-404-6 • ILMESTYY SYYSKUUSSA KUVA
| Lastenja nuortenkirjallisuus 18
MILKA ALANEN

Juhani Känkänen

Apo Apponen

Ekaluokan kellokkaat

Urut soi, kylä nukkuu. On nimittäin varhainen kouluaamu, ja opettaja Pena Liitu-Harppi harjoittelee luokassaan uutta kipaletta ennen oppilaiden saapumista. Urkuharmonin haikea nau’unta kiirii pitkin maita ja mantuja.

Apposten perhekin heräilee tahollaan. Ekaluokkalainen Apo Apponen oli illalla varma, ettei aamulla väsytä, mutta kuinkas kävikään. Silmät eivät tahdo aueta millään. On kuitenkin kouluaamu, joten pakkohan se on nousta. Ekaluokan kellokkaat luo apposmaiseen tyyliin katsauksen tavalliseen koulupäivään ja koululuokkaan. Pääsemme kurkistamaan myös opettajainhuoneeseen, jossa otetaan hämmästyneinä vastaan tieto, että opettajille on keksitty oma Wilma. Oppaanamme koulupäivään toimii 1 A -luokan oppilas Apo Apponen – ja… eikös tuo ole Käpälämäki, Apposten koira? Tervetuloa mukaan, mikäli olette jo saaneet silmät auki!

Juhani Känkänen (s. 1966) on palkittu kirjailija ja kuvittaja. Rakastettujen Apo Apponen -lastenkirjojen lisäksi Känkänen on julkaissut neljä romaania. Esikoisteos Toivon mukaan palkittiin Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnolla 2005 ja viimeisin romaani Luppa ja Tattis ilmestyi vuonna 2015.

L84.2 • SIDOTTU, YLIVETO • 190 × 260 MM • 52 SIVUA • ULKOASU JA KUVITUS JUHANI KÄNKÄNEN APO APPONEN -SARJA • ISBN 978-952-363-420-6 • ILMESTYY ELOKUUSSA KUVA K ATJA LÖSÖNEN | Lastenja nuortenkirjallisuus 19

Yokon yökirja 4

Salaista ja tosi normaalia

12 -vuotias Yoko kirjoittaa yhä yökirjaansa kaikesta sellaisesta ihanasta, surullisesta ja salaisesta, josta hän ei voi kertoa kenellekään muulle. Etenkin nyt, kun Yoko on pettänyt lupauksensa ystävälleen Annalle, ja heille tulee pahin riita ikinä. Kaiken lisäksi Daniel on rakastunut toiseen. Mikä onni, että Yokolla on Tindra, jolla riittää hullunhauskoja ideoita ja tempauksia. Tosin Tindrakaan ei voi täysin korvata Annaa, jonka kanssa Yoko voi olla täysin oma itsensä.

Mutta kuka hän oikeastaan on? Yokoa pidetään tylsänä taviksena, mutta hän kokee itsensä omalaatuiseksi ja erilaiseksi. Eikä oma vartalo ole ainoa asia, joka alkaa muuttua, sillä yhtäkkiä virus tekee koko maailmasta erilaisen. Yokon yökirjojen vinksahtanut huumori ja samastuttavuus ovat lumonneet lukijoita. Neljännessä itsenäisessä osassa teemat syvenevät.

Annika Sandelin (s. 1972) on arvostettu suomenruotsalainen kirjailija ja kirjastonhoitaja. Hänen kirjoittamansa ja Karoliina Pertamon kuvittama Baudeliero ja Mette-rotta (Råttan Bettan och masken Baudelaire) oli Pohjoismaiden neuvoston kirjallisuuspalkinnon ehdokkaana 2014 . Sandelinille myönnettiin Anni Swan -mitali Linda Bondestamin kuvittamasta kuvakirjasta Silkkiapinan nauru (Teos, 2019).

Annika Sandelin
SUOMENTANUT VEERA ANTSALO
L85.2 • SIDOTTU, YLIVETO • 130 × 195 MM • 160 SIVUA • KUVITUS LINDA BONDESTAM • ULKOASU EMMA STRÖMBERG ALKUTEOS YOKOS NATTBOK: HEMLIGT OCH HIMLA NORMALT, (FÖRLAGET 2023) ISBN 978-952-363-423-7 • ILMESTYY SYYSKUUSSA | Lastenja nuortenkirjallisuus 20
| Kustannusosakeyhtiö Teos | Kesäja syyskatalogi 2023 21

Tietokirjallisuus

Paluu Lembergiin

”Kansanmurha”- ja ”rikos ihmisyyttä vastaan” -käsitteiden juurilla

K un ihmisoikeusjuristi Philippe Sands sai kutsun luennoimaan Ukrainaan, Lvivin kaupunkiin – joka sata vuotta aikaisemmin tunnettiin nimellä Lemberg –, hänelle alkoi paljastua odottamattomia historiallisia yhteensattumia. Ne johdattivat hänet tutkimaan nykyisen kansainvälisen rikosoikeuden alkuperää ja omaa sukuhistoriaansa lähtökohtanaan Nürnbergin oikeudenkäyntien viimeinen päivä.

Yhtäältä kyse on kahdesta lviviläistaustaisesta juristista, Hersch Lauterpachtista ja Rafael Lemkinistä, joiden ponnistelujen ansiosta Nürnbergissä luettuihin syytteisiin sisällytettiin termit ”rikos ihmisyyttä vastaan” ja ”kansanmurha”. Heille valkeni vasta oikeudenkäynnin päätyttyä, että tuomittuihin kuulunut Hans Frank, miehitetyn Puolan natsijohtaja, oli vastuussa myös heidän omien perheidensä murhasta. Toisaalta Sands jäljittää oman sukunsa kohtaloita Lvivistä läntiseen Eurooppaan toisen maailmansodan kauhujen keskellä.

Paluu Lembergiin on syvällinen ja koskettava tutkielma siitä, miten muisti, rikollisuus ja syyllisyys jättävät arpia sukupolvien yli. Kirja on saanut Baillie Gifford -palkinnon ja Prix Montaignen, minkä lisäksi se valittiin British Book Awards -kilpailussa vuoden tietokirjaksi 2017.

Philippe Sands (s. 1960) on lontoolainen ihmisoikeusjuristi. Hän toimii asianajajana ja oikeustieteen professorina University College Londonissa.

Philippe Sands
32.01 • SIDOTTU • 145 × 210 MM • 448 SIVUA • ULKOASU LAURA NOPONEN ALKUTEOS EAST WEST STREET: ON THE ORIGINS OF ”GENOCIDE” AND ”CRIMES AGAINST HUMANITY” ISBN 978-952-363-390-2 • ISBN 978-952-363-443-5 • ISBN 978-952-363-430-5 • ILMESTYY LOKAKUUSSA KUVA
| Tietokirjallisuus 23
ANTONIO ZAZUETA OLMOS

Littana

Kielletyn lapsen tarina

Littana on tositarina kiellettynä lapsena Kiinassa syntyneestä tytöstä. Kiellettynä siksi, että Kiinassa vallitsi yhden lapsen politiikka, ja perheessä oli jo esikoistytär. Perhe halusi saada lisäksi pojan, sillä poikalapsia pidettiin kiinalaisissa perheissä siihen aikaan verrattoman arvokkaina. Mutta toinenkin lapsi syntyi tyttönä. Siitä koitui sekä perheelle että tytölle kovia seuraamuksia.

Perhe muutti Suomeen tytön ollessa 5-vuotias. Tyttö oppi pian suomen kielen ja sai toimia vanhempiensa ja näiden tuttavapiirin asiainhoitajana ja lapsityöntekijänä ravintolassa. Hän joutui kamppailemaan identiteetistään kahden kovin erilaisen kulttuurin ristipaineessa kärsien samalla perheen sisäisistä jännitteistä.

Ajan mittaan tytöstä kasvoi Jenni Chen-Ye, vastoinkäymisistä huolimatta suomalaisesta yhteiskunnasta paikkansa löytänyt määrätietoinen ja yritteliäs nainen.

Littana on ehyt, koskettava ja mukaansatempaava kertomus rikkinäisestä historiasta. Se on tärkeä ja ajankohtainen puheenvuoro maahanmuuttajien asemasta ja kulttuurien kohtaamisesta Suomessa.

Vaula Norrena (s. 1959) on vantaalainen yhteiskuntatieteilijä ja kaupunginvaltuutettu. Hän on tehnyt työuransa kulutuskulttuurin ja mainonnan tutkijana omassa yrityksessään. Littana on Norrenan ensimmäinen kirja.

KUVA JUHO SALLINEN
Vaula Norrena
99.1 • NIDOTTU, LIEPEET • 130 × 210 MM • 256 SIVUA • ULKOASU LAURA NOPONEN ISBN 978-952-363-401-5 • ISBN 978-952-363-444-2 • ISBN 978-952-363-431-2 ILMESTYY SYYSKUUSSA | Tietokirjallisuus 24

Hankalat sanat

Politiikan piiri on tuottanut uusia käsitteitä niin kauan kuin politiikkaa ja sanoja on ollut olemassa. Sanat ovat välillä hassuja, joskus kylmääviä, mutta kaikki ne vaikuttavat väkevästi maailmaan ja siihen, kuinka me siitä ajattelemme. Sanat mobilisoivat, tuomitsevat ja erottelevat mutta tuovat myös yhteen.

Hankalat sanat haravoi politiikan sanastoa, esimerkkinä sana politiikka, ja kertoo kielitieteilijän tarkkuudella ja humoristin vakavalla otteella, kuinka haasteemme, hankkeemme, kuntamme ja käräjämme ovat muuttaneet merkitystään ja arvotustaan ajasta aikaan. Muodikkaimmatkin uudissanat kantavat mukanaan mieletöntä latinkia yhteistä historiaamme, ja ikuisiksi miellettyjen pyhien sanojen merkitykset muuttuvat suunnilleen huomenna.

Janne Saarikiven tyyli on briljantti yhdistelmä tieteellistä tarkkuutta ja oivaa turinointia. Eikä Saarikivi malta tyytyä silkkaan politiikkaan, vaan mukana kulkevat niin uskonnon, pelon, unen kuin tupakinkin termistöt. Hankalat sanat avaa silmät sanojen rikkaudelle, joka on melkein yhtä kuin tämä maailmamme.

Janne Saarikivi (s. 1973) on toiminut Helsingin yliopiston Suomen kielen, suomalais-ugrilaisten ja pohjoismaisten kielten ja kirjallisuuksien laitoksen professorina. Hän on myös kolumnisti, ahkera yhteiskunnallinen keskustelija. Hänen julkaistuista teoksistaan mainittakoon Suomen kieli ja mieli (Teos, 2018), Ainoa mikä jää (keskustelukirja Kari Enqvistin kanssa, WSOY, 2017), Turhan tiedon kirja (SKS, 2021) sekä Rakkaat sanat (Teos, 2022).

Janne Saarikivi
04 / 88.2 • SIDOTTU • 130 × 200 MM • 256 SIVUA • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI ISBN 978-952-363-399-5 • ISBN 978-952-363-445-9 • ISBN 978-952-363-432-9 ILMESTYY LOKAKUUSSA KUVA JUHO SALLINEN | Tietokirjallisuus 25

Aikani Tanskassa

Aikani Tanskassa on jatkoa Sally Salmisen omaelämäkerralliselle Aikani Amerikassa -teokselle. Kirja seuraa Sally Salmisen paluuta kotikonnuille hänen voitettuaan ensimmäisen palkinnon romaanikäsikirjoituskilpailussa: vuonna 1936 julkaistusta teoksesta Katrina (suom. Juha Hurme, 2019) tuli nopeasti kansainvälinen bestseller.

Talvisodan aikana Suomeen saapui Salmisen jo aikaisemmin tapaama tanskalainen taidemaalari Johannes Dühr kop ( 1903– 1985), nyt lehtimiehenä. He menivät naimisiin 1940 ja muuttivat pian sen jälkeen pysyvästi Tanskaan, joka oli Saksan miehittämä. Salminen sai vielä samana vuonna Tanskan kansalaisuuden. Ensi kertaa suomennetussa muistelmateoksessaan Aikani Tanskassa Salminen kertoo, kuinka sopeutui uuteen kotimaahansa. Kirja kuvaa myös sotavuosien 1941–44 tuomia uusia kysymyksiä, joita Salminen kohtasi. Omaelämäkerrallinen teos ilmestyi ruotsiksi 1972.

Sally Salminen (1906–1976) eli suomalaisittain täysin ainutlaatuisen elämän. Hän syntyi isoon pienviljelijäperheeseen Ahvenanmaalla, lähti Yhdysvaltoihin vuonna 1930 ja asettui sittemmin Tanskaan. Hänellä on laaja tuotanto niin kaunokirjallisia teoksia kuin matkakertomuksia. Salminen kuoli Kööpenhaminassa 1976.

KUVA FINNA
Sally Salminen SUOMENTANUT
99.1 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 140 × 207 MM • 320 SIVUA • ULKOASU SATU KONTINEN • ALKUTEOS I DANMARK ISBN 978-952-363-411-4 • ISBN 978-952-363-412-1 • ISBN 978-952-363-413-8 ILMESTYY SYYSKUUSSA | Tietokirjallisuus 26

Tulisielun pelikirja

Ari Tolppanen ja aikaansaamisen taide

Ari Tolppanen on tehnyt elämässään isoja asioita. Hän on tullut miljonääriksi 31-vuotiaana, johtanut uraauurtavaa pääomasijoitusyhtiö CapMania menestyksekkäästi, taivutellut konservatiiviset sijoittajat uusiin toimintatapoihin ja rakentanut Suomeen luksushotellien ketjun. Hänet tunnetaan myös suomalaisen elokuvan ja tv-sarjatuotannon mahdollistajana, taiteen rakastajana ja Helsingin kehittäjänä. Perhe ja rakkauskin ovat elämään mahtuneet.

Millainen ihminen tähän kaikkeen pystyy? Pohjimmiltaan kysymys on väärä. Salaisuus ei ole yhden ihmisen erityiskyvyissä, vaan metodeissa ja tavassa kohdata maailma. Tämä kirja avaa toimintatavat ja työkalut, joilla Ari Tolppanen on menestynyt. Kirjan lukuisat kohtaukset tosielämästä ja kuvaukset neuvotteluista linkittävät periaatteet arkipäivän tilanteisiin. Tulisielun pelikirjan opeilla jokaisen on mahdollista innostua muuttamaan maailmaa, oli toimintakenttä mikä tahansa.

Jaakko Tapaninen on työskennellyt City-lehdessä reportterina, Imagessa päätoimittajana, Tammessa kirjankustantajana ja Kotimaassa toimitusjohtajana. Hän on myös kirjoittanut useita kirjoja ja toimii nykyään johdon konsulttina perustamassaan yrityksessä Great Pointissa.

99.1 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 140 × 210 MM • 250 SIVUA • ULKOASU SATU KONTINEN ISBN 978-952-363-353-7 • ISBN 978-952-363-446-6 • ISBN 978-952-363-433-6 ILMESTYY ELOKUUSSA KUVA JUHO SALLINEN
Jaakko Tapaninen
| Tietokirjallisuus 27

Matti Wuori

Tapauskertomuksia Suomesta

Matti Wuori oli 1900-luvun lopun merkittävin suomalainen ihmisoikeus- ja ympäristökysymyksiin keskittynyt asianajaja. Päätyönsä ohella hän toimi muun muassa kansainvälisen Greenpeacen puheenjohtajana ja sitoutumattomana europarlamentaarikkona vihreiden ryhmässä. Asianajajana hän päätyi lukuisia kertoja julkisuuteen tapauksissa, joissa oli yleensä kyse nimenomaan perus- ja ihmisoikeuksista.

Wuoren pitkäaikainen ystävä Kaarlo Tuori on kirjoittanut Wuoren ajamista jutuista kirjan, jossa hän taustoittaa ja erittelee suurellekin yleisölle tuttuja oikeustapauksia, esimerkiksi Sikamessiasta, šaahimielenosoituksia, Mikkelin pamausta ja Kessiä. Kirjan punaisena lankana kulkee yhteiskuntamme muutos 1960-luvulta uuden vuosituhannen alkuun. Erityisesti se selvittää kansalaisvapauksien ja ihmisoikeuksien murtautumista oikeuskulttuuriimme ja niiden yhteentörmäystä perinnäisen yhtenäiskulttuurin kanssa. Keskeisiä teemoja ovat myös ympäristöarvojen nousu, kansalaistottelemattomuus ja julkisuus. Kirjassa on myös Wuorta esittelevä elämäkerrallinen osio.

Yleistajuinen kirja tempaa mukaansa muutkin maamme lähihistoriasta kiinnostuneet kuin oikeustieteilijät ja asianajajat.

Kaarlo Tuori (s. 1948) on Helsingin yliopiston yleisen oikeustieteen emeritusprofessori. Hän on julkaissut alallaan lukuisia kirjoja ja tutkimuksia.

KAARLO TUORI
KUVA JUHO SALLINEN 92.74 • SIDOTTU • 145 × 210 MM • 400 SIVUA • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI ISBN 978-952-363-336-0 • ISBN 978-952-363-447-3 • ISBN 978-952-363-434-3 ILMESTYY SYYSKUUSSA
MAttI WUORI
Kaarlo Tuori
| Tietokirjallisuus 28

Maailma on musiikissa

Kalevi Ahon elämää ja tekoja

”Pikkupoikana suuri haaveeni oli tulla tähtitieteilijäksi. Syysiltoina minulla oli tapana istua pitkään puutarhakeinussamme, katsella tähtiä ja kuvitella, mitä niissä saattaisi olla.”

Kalevi Aho (s. 1949) on yksi merkittävimmistä ja monipuolisimmista suomalaisista nykysäveltäjistä. Forssasta kotoisin oleva lahjakas nuorukainen raivasi tiensä 1970-luvun mittaan suomalaisen taidemusiikin ytimeen huimaa vauhtia, ja siitä pitäen hänen teoksensa ovat nauttineet yleisön ja kriitikoiden suosiota sekä kotimaassa että ulkomailla. Aho on musiikissaan ennakkoluuloton ja utelias, ehkä juuri siksi, että ”maailma on musiikissa” – sitä on tutkittava ja sen rajattomia mahdollisuuksia on kokeiltava ja koeteltava perin pohjin. Samasta uteliaasta ja filosofisesta mielenlaadusta epäilemättä kumpuaa myös Ahon aktiivisuus yhteiskunnallisena keskustelijana ja kirjoittajana. Kirjallisuus on aina merkinnyt Aholle suunnattoman paljon, ja hän on itsekin julkaissut runsaasti esseistiikkaa ja muita kirjoituksia.

Ahon kouluaikaisen ystävän Hannu Lahtosen kirjoittama kirja tutustuttaa lukijat Ahon tinkimättömään musiikilliseen ajatteluun ja tähänastisen elämän olennaisiin vaiheisiin, jotka ovat tietenkin tiiviisti yhteydessä toisiinsa, molemmat toistaan avartaen ja jalostaen.

Hannu Lahtonen (s. 1949) on forssalainen toimittaja ja tietokirjailija. Toimittajana Lahtonen on ollut mm. pitkään Kauppalehden ja Uuden Suomen palveluksessa. Kriitikkona hänen erityisalojaan ovat jazz ja ruoka.

78.99 • SIDOTTU • 130 × 210 MM • 288 SIVUA • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI ISBN 978-952-363-415-2 • ILMESTYY SYYSKUUSSA KUVAT JUHO SALLINEN
Hannu Lahtonen
| Tietokirjallisuus 29

Suoritusyhteiskunta

Oireita ja selviytymiskeinoja

Meidänhän piti olla maailman onnellisin kansa. Siitä huolimatta moni meistä sitkuttelee jaksamisensa rajalla, palautuu huonosti ja nukkuu vielä huonommin. Tilastojen mukaan keskuudessamme on uupuneita enemmän kuin koskaan. Ja ongelmien ratkaisemiseksi olemme lähinnä epäilleet itseämme. Ajatelleet, että niiden taustalla olemme me itse eivätkä olosuhteet. Niinpä olemme tukeutuneet alati piteneviin työpäiviin, resilienssiin ja itseohjautuvuuteen sekä satsanneet älykelloihin, mindfulnessiin ja shindo-hoitoihin.

Juha T. Hakalan Suoritusyhteiskunta on kirja hyvinvoinnista koronan jälkeisessä maailmassa, vakavaa työelämäasiaa huumorilla sävytettynä. Se on jatkoa Hakalan aiemmille työelämää ja elämäntapaa tarkasteleville kirjoille Kohtuuden kirja (2017) ja Vähemmällä enemmän (2020).

Ajanmukaisen työelämäoirekuvaston ohessa Suoritusyhteiskunta tarjoaa tukun kekseliäitä keinoja töiden organisointiin ja aikatauluihin, mutta myös oikeaan asenteeseen ja mielen hallintaan.

Yksi kirjan perusteeseistä on: kaiken rientämisen keskellä olemme ehkä sittenkin kadottaneet otteen perusasioista. Voi olla, että hyvinvointiamme ylläpitävät tekijät ovat sittenkin likempänä kuin arvaammekaan.

Juha T. Hakala (s. 1962) on palkittu tietokirjailija, professori ja filosofi, jonka tutkimuksia ovat liikuttaneet monenmoiset kasvatuksen kysymykset, mutta myös elämäntavan ja työelämän muutoksen sekä kohtuullistamisen teemat.

TE OS KUVA ULLA NIKULA 36.13 • SIDOTTU • 130 × 210 MM • 256 SIVUA • ULKOASU TARU STAUDINGER ISBN 978-952-363-391-9 • ISBN 978-952-363-448-0 • ISBN 978-952-363-435-0 ILMESTYY SYYSKUUSSA
Juha T. Hakala
| Tietokirjallisuus 30

Portinvartijat

Kamppailu tiedon vapaudesta

Tiedonvälityksessä portinvartijalla tarkoitetaan tahoa, joka valikoi ja suodattaa kansalaisten ulottuvilla olevaa tietoa. Kyse on vallasta: kenellä on kykyä vaikuttaa siihen, mikä tieto tavoittaa kansalaiset ja kuinka sosiaalinen todellisuus rakentuu.

Oli aika, jolloin portinvartijoina toimivat – niin hyvässä kuin pahassakin – ennen muuta poliitikot ja mediajohtajat. Sitten tuli internet, kaikki digitalisoitui ja maailman piti demokratisoituman. Kuinkas sitten kävikään?

Uudessa kirjassaan Olli Seuri ja Hannu-Pekka Ikäheimo syventyvät teknologisoituneeseen nykyaikaamme suuren digimurroksen jälkimainingeissa. Käy ilmi, että portinvartijat eivät ole suinkaan kadonneet. Pikemminkin uudet portinvartijat ovat entistä vahvempia ja muodoltaan ovelampia. Demokratian suojeleminen edellyttää kansalaisilta ja päättäjiltä alati vankempaa ymmärrystä uusien teknologioiden yhteiskunnallisista vaikutuksista ja merkityksestä, jotta se, mikä vapaassa tiedonvälityksessä on arvokkainta, ei vaarantuisi.

Näihin pohdintoihin lukijan tempaa mukaansa Portinvartijat.

YTT Olli Seuri (s. 1983) on palkittu toimittaja, kouluttaja ja mediatutkija.

YTT Hannu-Pekka Ikäheimo (s. 1983) on demokratiakysymyksiin ja median valtaan perehtynyt tutkija.

Olli Seuri & Hannu-Pekka Ikäheimo
32.1 • NIDOTTU, LIEPEET • 145 × 210 MM • 320 SIVUA • ULKOASU ANNA-MARI TENHUNEN ISBN 978-952-363-256-1 • ISBN 978-952-363-449-7 • ISBN 978-952-363-436-7 ILMESTYY SYYSKUUSSA KUVA
| Tietokirjallisuus 31
JUHO SALLINEN

Vimmaa ja voimaa

Suomen Teiniliitto ja yhteiskunta 1939–1983

Oi nuoriso! Elämän kevät! Ja Teiniliitto – sieltä ponnistivat parhaat ja värikkäimmät, siellä saivat oppia tulevat polvet, joita ilman yhteiskunta ei katso eteenpäin.

Oppikoulun yläluokkalaisten järjestö Suomen Teiniliitto oli huippukaudellaan maamme suurin ja yhteiskunnallisesti vaikutusvaltaisin nuorisojärjestö. Sen vahvimmat ja kuohuttavimmat vuodet ajoittuvat 1960 –70-lukujen vaihteeseen. Liitolla oli silloin yli satatuhatta jäsentä, valtakunnallinen toimintaverkosto, laajasti luettu Teinilehti ja tunnustettua sananvaltaa koulujen uudistuksiin liittyvissä kysymyksissä. Lisäksi Teiniliitto oli kasvualusta yhteiskunnallisesti aktiivisten nuorten etujoukolle.

Vimmaa ja voimaa on ensimmäinen kokonaisesitys järjestön vaiheista ja roolista suomalaisen yhteiskunnan kehityksessä sotien väliseltä ajalta aina 1980-luvulle asti. Se antaa äänen myös tunteen palolle, joka nuorisolle kuuluu. Runsaasti kuvitetun kirjan aineistoksi on muun tutkimusmateriaalin lisäksi haastateltu koko joukko entisiä teiniliittolaisia, joista monet jatkoivat vaikuttamista yhteiskunnan ja kulttuurin eri aloilla.

Kirjan toimittajat, dosentti Ville Soimetsä , FT Essi Jouhki ja FM Liisa Lalu sekä muut kirjoittajat, VTT Ville Okkonen, professori emeritus Kimmo Rentola ja dosentti Aapo Roselius ovat Koneen Säätiön rahoittaman Teiniliitto-hankkeen tutkijoita.

KUVA JUHO SALLINEN 32.4 • SIDOTTU • 165 × 225 MM • 320 SIVUA ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI • ISBN 978-952-363-229-5 • ILMESTYY SYYSKUUSSA
Ville Soimetsä, Essi Jouhki & Liisa Lalu (toim.), Ville Okkonen, Kimmo Rentola, Aapo Roselius
| Tietokirjallisuus 32

Mielen reunoilla, merkityksen kynnyksellä

Tropismit tietoisuudenkuvauksen lähtökohtana Nathalie Sarrauten tuotannossa

Ranskalainen kirjailija Nathalie Sarraute (1900 –1999) uudisti tietoisuuden kuvauksen 1900 -luvun kaunokirjallisuudessa. Läpi tuotantonsa hän tutki ”tropismeja”, mikroskooppisia ja vaistonvaraisia mielenliikkeitä, jotka jäävät tajunnan katvealueille.

Joukkohurmos, määrittelemätön ahdistuksen tunne ja kalvava epäily ovat perusesimerkkejä Sarrauten tuotannossa toistuvista tropismeista. Kirjailija kohdisti katseensa väkivallan mekanismeihin, jotka arkinen kommunikaatio kätkee alleen.

Väitöskirjassaan Mielen reunoilla, merkityksen kynnyksellä Laura Lindstedt porautuu kaunokirjallisten tropismien mysteeriin. Onko kyse vertauskuvasta, kirjallisesta tyylistä vai aiheen rajauksesta? Löytyykö tropismeille neurologista perustaa? Onko käsite käyttökelpoinen myös muiden kuin Sarrauten teosten analyysissä?

Tutkimus esittelee kattavasti Sarrauten tuotantoa ja johdattaa lukijan toisen maailmansodan jälkeiseen ranskalaiseen kirjallisuuskeskusteluun. Teos on myös matka ranskan kieleen, jonka erityispiirteitä Sarraute hyödyntää niin filosofisesti kuin huumorinkin keinoin.

Laura Lindstedt (s. 1976) on Helsingissä asuva kirjailija ja Helsingin yliopiston yleisen kirjallisuustieteen oppiaineen väitöskirjatutkija.

KUVA JARKKO MIKKONEN
Laura Lindstedt
86.61 • NIDOTTU, LIEPEET • 140 × 210 MM • 450 SIVUA ULKOASU YLIVETO / JATTA HIRVISAARI • ISBN 978-952-363-304-9 • ILMESTYY JOULUKUUSSA | Tietokirjallisuus 33

Amatööreistä ammattilaisiksi

Suomi on yksi jääkiekkoilun suurmaista, ja nykyään laji on ammatti sadoille suomalaispelaajille. Mutta ammattimaisen jääkiekkoilun tarina maassamme on yllättävän lyhyt – vain noin 30 vuotta.

Amatööreistä ammattilaisiksi kertoo tuon tarinan, ja paljon muuta. Millaista on ollut olla huippujääkiekkoilija Suomessa eri aikakausina? Miten pelaajien asema on muuttunut 1950 -luvulta tähän päivään? Millaista polkua pitkin lahjakkaasta juniorista tulee rakasta lajiaan ammatikseen pelaava huippu? Entä ammattiuran jälkeen – mikä odottaa, kun hokkarit ovat naulassa?

Tutkimustieto, entisten ja nykyisten ammattilaisten haastattelut ja sujuva kynä tekevät tästä opuksesta ohittamattoman kaikille jääkiekon ystäville, myös penkkiurheilijoille.

Harri Pirinen (s. 1977) on urheilutoimittaja, joka on seurannut jääkiekkoa koko elämänsä. Hän on työskennellyt muun muassa Veikkaajassa, Urheilusanomissa ja IltaSanomissa. Pirinen on kirjoittanut mm. kirjat Kultaleijonien tarina (Bazar, 2019) ja HIFK Stadin kingit – Vuoden 1969 mestarijoukkue ja Carl Brewerin perintö (Minerva, 2019), joka valittiin vuoden urheilukirjaksi 2019.

79.37 • SIDOTTU, SUOJAPAPERI • 140 × 210 MM • 256 SIVUA ULKOASU MATTI BERG • ISBN 978-952-363-450-3 • ILMESTYY LOKAKUUSSA KUVA JUHO SALLINEN
Harri Pirinen
| Tietokirjallisuus 34

Sinut on nähty

Naiset sekosivat. Menikö se vähän yli? Meni se, se ei ollut aivan heidän tapaistaan.

Metoo alkoi elokuva-alan työsuojeluasiana. Mutta sitten tapahtui jotain muuta: naiset saivat uudet silmät. He alkoivat nähdä epäkohtia joka paikassa, pilkkasivat taiteen kaanonia ja laskivat puuttuvia naisia.

Kirjassaan Sinut on nähty Anu Silfverberg käsittelee katseen valtaa. Kenen silmin täällä oikein ihmisiä katsotaan ja kuka tätä tarinaa oikein kertoo? Kirja haistattelee ”naiskuvauksen mestareille”, kuvaa ystävän katseen rakastavaa voimaa ja kummastelee, minkä tähden elokuvissa naiset harrastavat seksiä ihan eri tavalla kuin elämässä. Se yrittää samastua Tauno Paloon, tekee kunniaa Dingo-fanille ja liikuttuu ennennäkemättömästä tv-mainoksesta.

Silfverberg kirjoittaa samastumisesta samastuttavasti ja vaikeasta lähestyttävästi. Kirja käsittelee ainakin liikkuvaa ja liikkumatonta kuvaa, ihanteita ja niihin sopimista, sukupuolta sekä yhteiskuntaa.

Kaksi painosta loppuun myynyt, paljon keskustelua herättänyt teos ilmestyy nyt odotettuna pokkariversiona.

Anu Silfverberg (s. 1974) on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija. Hänen esikoisromaaninsa oli Kung Po (Avain 2008), ja vuonna 2011 ilmestyivät novellikokoelma He eivät olleet eläimiä (Avain) sekä esseekokoelma Luonto pakastimessa (Teos). Esseekokoelma Sinut on nähty ilmestyi syksyllä 2020.

04 / 82.2 • NIDOTTU • 115 × 185 MM • 244 SIVUA • ULKOASU SANNA-REETA MEILAHTI ISBN 978-952-363-451-0 • ILMESTYY KESÄKUUSSA KUVA MILKA ALANEN
Anu Silfverberg
| Pokkarit 35
| Kustannusosakeyhtiö Teos | Kesäja syyskatalogi 2021 36
| Kustannusosakeyhtiö Teos | Kesäja syyskatalogi 2023 37

Henkilökunta / Staff

Toimitusjohtaja

Managing Director

Nina Paavolainen

+358 (0)40 500 8342

Kustannuspäällikkö

Editorial Director

Jussi Tiihonen

+358 (0)44 302 1223

Kustannustoimittaja

Editor

Matias Kuokkanen

+358 (0)50 549 9788

Sähköposti / Email

Toimituspäällikkö

Publishing Manager

Elia Lennes

+358 (0)40 720 6310

Kustannuspäällikkö

Editorial Director

Päivi Koivisto

+358 (0)50 549 8397

Tiedotuspäällikkö

Publicity Manager

Silja Massa

+358 (0)40 708 1323

Myynti- ja markkinointipäällikkö / Sales and Marketing Manager

Sari Häggqvist

+358 (0)50 568 9388

Tuottaja producer

Juho Sallinen

+358 (0)50 346 6145

etunimi.sukunimi@teos.fi firstname.lastname@teos.fi

Yhteystiedot / Contact information

info@teos.fi

www.teos.fi

@teoskustantamo

Kustannusosakeyhtiö Teos Jääkärinkatu 8

00150 Helsinki

38

Teos in Brief

Teos is an independent publishing house that focuses on publishing fiction and non-fiction in Finnish. Our selection of books covers the whole spectrum from poetry to novels and nonfiction.

We aim to publish around 50 –60 books a year. Teos' authors include numerous recognized writers, such as Monika Fagerholm, Juha Hurme, Emmi Itäranta, Tomi Kontio, Leena Krohn, Minna Lindgren, Laura Lindstedt, Ulla-Lena Lundberg, Marjo Niemi, Riikka Pelo, Matias Riikonen and Mikko Rimminen.

Teos will continue to focus on Finnish literature and nonfiction, but we have also published translations of foreign classics such as Edgar Allan Poe, Oscar Wilde, Sir Arthur Conan Doyle, P. G. Wodehouse and Sigmund Freud.

In the autumn of 2007, Teos launched a translated fiction series called Baabel, which focuses on modern classics. Since the launch, we have published books by, among others, Thomas Bernhard, A. S. Byatt, Jorge Luis Borges, Manuel Puig, Carlo Emilio Gadda, Hilary Mantel, Robert Walser, Günter Grass, Clarice Lispector and László Krasznahorkai.

www.teos.fi | Kustannusosakeyhtiö Teos | Kesäja syyskatalogi 2023 39

Kustannusosakeyhtiö Teos

Jääkärinkatu 8

00150 Helsinki

Puhelin 020 743 1250

www.teos.fi

@teoskustantamo

Pyydetään palauttamaan, ellei vastaanottajaa tavoiteta

Katalogit ja arvostelukappaleet

Puhelin 020 743 1250

info@teos.fi

Tiedotus silja.massa@teos.fi

puhelin 040 708 1323

Kesä- ja syyskatalogi 2023

Julkaisija Kustannusosakeyhtiö Teos

Painopaikka Premedia Helsinki, 2023

toimitus Silja Massa

Ulkoasu Jenni Saari, Sorry Jenny Visuals

Muutokset mahdollisia

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.