Ohjelmistoesite 2/2023

Page 1

OHJELMISTOESITE 2023

H H

yvä katsoja

Tekisi mieleni hehkuttaa tulevaa ohjelmistoa, mutta kenties tämän esitteen sisältö puhuu puolestaan. Tekisi mieleni sanoa jotain viisasta elävän taiteen merkityksestä, siitä miten pandemia muistutti meitä yhdessä kokemisen ihmeellisyydestä, mutta se taitaa olla meille kaikille selvää. Sen sijaan listaan muutamia itselleni arvokkaita asioita, joita kutsun juhlavasti teeseiksi.

Kauden 2023–2024 teesit

1. Rakkaus on kovaa valuuttaa.

2. Taito on kaunista.

3. Uusi aika, uudet sankarit.

4. Me elävät kirjoitamme historiaa ja samalla historia kirjoittaa meidät uudelleen.

5. Karikatyyrit ovat sosiaalisia monstereita, monsterit ovat luonnon karikatyyrejä (J.Gil).

6. Kun taide on hyvää, on se parasta viihdettä, kun viihde on parasta, on se taidetta.

7. Hyvää ei haaskata.

8. Paras samppanja kuuluu kaikille.

9. Taide tekee hyvää.

10. Jaettu luova tila on juhlaa.

TTT on useana perättäisenä vuonna esitellyt maamme kiinnostavimpia nuoria tekijöitä.

Syksyn 2023 kirjoittajissa ja ohjaajissa korostuu taito ja kokemus, menestys niin Suomessa kuin muualla. Sirkku Peltola, Laura Ruohonen, Michael Baran, Juha Hurme, Juha-Pekka Raeste ja Otso Kautto ovat kaikki palkittuja, kansainvälisesti huomioituja tekijöitä, joiden tekstejä on käännetty lukuisille kielille. Voidaan liioittelematta sanoa, että TTT:n syksy on kansainvälistä tasoa, tosin kotimaisin tekijöin. Ja heitä haastavat nuoret – silti jo niin kokeneet ja ansioituneet – Linda Wallgren ja Juho Gröndahl. Ohjelmistoa täydentävät yhteistuotannot ryhmien ja oppilaitosten kanssa.

Kauden 2022-2023 yleisömenestykset on viety kaatopaikan sijaan varastoon ja niille etsitään uuden tulemisen paikkaa. Kaikkiaan tämä edellinen kausi osoitti, että yleisömme osaa arvostaa myös uusia avauksia, on uteliasta, rohkeaa ja laatutietoista.

Hyvä yleisö, te seurasitte ja tuitte meitä vaikeiden aikojen yli. Olemme teille kiitollisia, toivon että osaamme kaudella 2023–2024 olla edelleen luottamuksenne arvoisia tekemällä erilaisia ja erityisiä teoksia.

PÄÄKIRJOITUS
2
SISÄLLYS Tervetuloa kansalliselle näyttämölle Pääkirjoitus . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2 SUURI NÄYTTÄMÖ Pyöreän pöydän ritarit . . . . . . . . . . 4 Saituri – Ihana raha . . . . . . . . . . . 6 Katrina . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8 Käärmeenpääntallaajat . . . . . . . . . 16 EINO SALMELAISEN NÄYTTÄMÖ REIKÄleipä . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10 Väinämöinen . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12 Merimonsterit . . . . . . . . . . . . . . . . 14 KEVÄT 2023 Esitykset vain keväällä . . . . . . . . . . 17 KELLARITEATTERI Sad Songs from the Heart of Europe 21 Pieni maailma . . . . . . . . . . . . . . . . 22 Tunkeilijat . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 24 Ikaros suunnitelma . . . . . . . . . . . . . 26 Teatterin rouva Tilda . . . . . . . . . . . 28 Pienen hauen pyydystys . . . . . . . . 29 Tää on ihan perheestä . . . . . . . . . . 29 TTT-KLUBI Suhteellisen vapaata . . . . . . . . . . . 30 Huonosti käyttäytyvät äidit . . . . . . 31 Mars vs . Venus? 2 – Uusintaottelu . 31 TTT-Klubi: Musiikki . . . . . . . . . . . . 32 ShoWhat 25 v . Turbojuhlashow . . . . . . 33 Tarjoilut ja Kokouskeskus Puistotorni . . . . . . . . 34 Yhteystiedot ja info . . . . . . . . . . . . 35 3
4

Fantastinen musiikkikomedia

Pimeä keskiaika. Hrrrr. Kamalan pimeä. Maa vailla hallitsijaa. Mutta ei hätää! Velho Merlinillä on suunnitelma. Hän on ennustanut, että se, joka vetää miekan kivestä, on oikea perillinen. Pian kuningas Arthur saapuukin! Camelotin hoviin perustetaan ritarien tasa-arvoinen yhteisö huolehtimaan lakien laadinnasta, lohikäärmeiden surmaamisesta ja muista urotöistä.

Vaan ah ja voi! Graalin malja on kadoksissa, ja luonto kuihtuu. Yhteisön ilmapiiri on tulehtunut, eikä keskiajalla ole työnohjaajia. Onko Arthur edes oikeutettu hallitsija, ja miten noita Morgan häneen liittyy?

Pyöreän pöydän ritarit on seikkailun, nokkelan sanailun ja musiikin siivittämä eeppinen komedia perimysjärjestyksestä, johtajuudesta ja rakkaudesta. Se on nykyaikainen ja omaleimainen, vanhoja taruja pintaa syvemmältä hyödyntävä fantasianäytelmä.

Esityksen ohjaa tiedonjulkistamisen valtionpalkittu, Jeanne d’Arcin housut -näytelmällään innostuneen vastaanoton saanut Linda Wallgren. Käsikirjoituksesta vastaa Juho Gröndahl.

KANTAESITYS

6.9.2023 SUURI  NÄYTTÄMÖ

Käsikirjoitus Juho Gröndahl

Ohjaus Linda Wallgren

Lavastussuunnittelu

Janne Vasama

Pukusuunnittelu

Marjaana Mutanen

Valosuunnittelu Eero Auvinen

Musiikin sävellys ja sovitus

Paavo Malmberg,

Jussi-Pekka Parviainen, Antti Autio

Äänisuunnittelu Kalle Nytorp

Koreografia Jenni Nikolajeff

Kirjailijan tekstidramaturgi

Hanna Suutela

Rooleissa Miia Selin, Noora

Dadu, Pihla Pohjolainen, JussiPekka Parviainen, Vilma Sippola (Näty), Esme Kaislakari (Näty), Mika Honkanen, Juha-Matti Koskela, Samuli Muje, Hiski Vihertörmä ja Antti Autio

Muusikko lavalla Paavo

Malmberg

Liput 52/50/47 €

5 Lue lisää Osta liput >
6

Saituri on yksi maailman rakastetuimpia komedioita. Näytelmän ilmestymisestä on 375 vuotta. Sen jälkeen talouden lait ovat muuttuneet, mutta ihmisluonteen heikkoudet ovat pysyneet samoina. Edelleen raha sekä pilaa kaiken että ratkaisee kaiken. Tämä on tuhlaileva tulkinta Moliéren tunnetusta klassikosta.

HS:n taloustoimittaja Juha-Pekka Raeste ja teatterinjohtaja-ohjaaja Otso Kautto iskevät päänsä yhteen, ottavat ylipursuavan barokkiajan komediasta hauskimmat havainnot ihmisluonteesta ja yhdistävät ne tietoihin rahan historiasta, Suomen verotuksesta ja rahan mahdista. Uudessa, Molieren huumoria, kieltä ja tunnelmaa kunnioittavassa suomennoksessa tieto taloudesta solahtaa näytelmään toisinaan lähes huomaamatta, toisinaan lyhyinä tietoiskuina. Tuloksena on tarkka ja ratkiriemukas näytelmä maailmasta, joka muuttuu juuri nyt uskomatonta vauhtia. Se kuvaa, kuinka erilaiset vanhat uskomukset ohjaavat meitä niin politiikassa, taloudessa kuin rakkauden pyörteissä.

Sydämemme tietää, että aika vaatisi rakkautta ja radikaalia luottamusta, mutta raha vaatii meitä pysymään pelissä – koska vain pelissä pysyvät saavat osuutensa. Niin rahassa kuin rakkaudessa.

KANTAESITYS

18.10.2023

SUURI  NÄYTTÄMÖ

Perustuu Moliéren näytelmään

Saituri (L’Avare)

Käsikirjoitus Otso Kautto ja Juha-Pekka Raeste

Suomennos ja ohjaus

Otso Kautto

Puku- ja lavastussuunnittelu

Pirjo Liiri-Majava

Valo- ja videosuunnittelu

Eero Auvinen

Äänisuunnittelu Kalle Nytorp

Liikeidentiteetti

Mirva Mäkinen

ROOLEISSA

Jari Ahola (Flèche)

Juha-Matti Koskela (Valère)

Inke Koskinen (Élise)

Samuli Muje (Anselme)

Suvi-Sini Peltola (Frosine)

Pihla Pohjolainen (Marianne)

Hiski Vihertörmä (Cléante)

Auvo Vihro (Harpagon)

Eriikka Väliahde (Mestari Jacques)

Riikka Papunen (Mestari Simon, Komisario)

Ihana raha (Badminton-pelaajat)

Eriikka Väliahde

Riikka Papunen

Pihla Pohjolainen

Samuli Muje

Liput 52/50/47 €

7 Lue lisää Osta liput >
KUVA: KARI SUNNARI
8 KUVA: KARI SUNNARI

Aamulehti

Pirkanmaan Lehtitalo

Pirkkalainen

Kulttuuritoimitus

SYKSYN ESITYKSET 15.9–28.10. 2023

Karhean kaunis rakkaustarina on yleisömenestys

Ahvenanmaa satakunta vuotta sitten.

Nuori Katrina jättää turvallisen kotinsa Pohjanmaalla ja lähtee Johanin matkaan, haluaa luottaa hurmaavaan suupalttiin. Talollisen tyttärestä merimiehen muijaksi, lapsikatras jaloissa, leipäjauhot tiukassa. Ja silti: katseessa voima ja usko omaan itseensä. Vaatimaton elämä näyttäytyy merkityksellisenä ja suurenmoisena.

Kertomus vahvasta naisesta, ylpeydestä, jääräpäisyydestä ja oikeudentunnosta, mutta myös sopeutumisesta ja rakkaudesta perheeseen. Perheeseen, jossa aikuistuvat lapset etsivät onneaan ja oikeuksiaan pienen mökin seinät ryskyen.

Kyläyhteisöstä, jossa isot isännät ja pienet torpparit elävät eri todellisuudessa. Tilanteista, joita maustaa usein hienovarainen huumori. Ihmisistä, jotka ovat monimutkaisia, raivostuttavia ja aivan ihania.

Kun Katrina ilmestyi 1936, siitä tuli valtava menestys ympäri maailmaa: Se käännettiin yli 20 kielelle ja Akatemian ruotsalaiset jäsenet ehdottivat Salmiselle kolmena vuonna Nobel-palkintoa.

Meillä hänen tyyliään verrattiin myöhemmin

Ilmari Kiannon ja Väinö Linnan kerrontaan.

Sally Salmisen pikkuserkku Anni Blomqvist on Katrinansa lukenut, Myrskyluoto-sarja hengittää samaa meri-ilmaa hyvin erilaisin vivahtein.

Dramatisoinnin pohjana on Juha Hurmeen uusi suomennos vuodelta 2018.

Sally Salmisen romaanin pohjalta näytelmäksi sovittanut Seija Holma

Ohjaus Johanna Freundlich

Koreografia Ari Numminen

Lavastus- ja pukusuunnittelu

Mark Väisänen

Valosuunnittelu Eero Auvinen

Äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa

Kampausten ja naamioinnin

suunnittelu Pepina Granholm

Laulujen harjoittaja Riitta Keränen

Ohjaajan assistentti Timo Saari

Romaanin suomennos Juha Hurme

ROOLEISSA

Jonna Järnefelt (Katrina), Jyrki

Mänttäri, Viktor Idman, Joonas

Snellman, Saska Pulkkinen, Teija

Auvinen, Heidi Kiviharju, Elizaveta

Hiisku, Aimo Räsänen, Pentti Helin, Kristiina Hakovirta, Jari Leppänen, Erkki Lahtinen, Samuli Muje, Roope Myllyselkä, Heli Hyttinen, Jaana

Oravisto, Anna Kuusamo, Jukka Vahter, Timo Saari

sekä lapsiavustajia .

Esityksen kesto noin 2 h 50 min (sisältää väliajan)

Kantaesitys oli 11 .1 .2023

Suurella näyttämöllä

Liput 49/47/44 €

9 Lue lisää Osta liput >
10

Mitä olisi kotimainen teatteri ilman Sirkku Peltolaa?

Peltolan rakastettu näytelmäsarja – teatrologia –suomalaisen elämänmenon muutoksesta saa nyt viidennen osansa. Itsenäinen tarina elää samat henkilöhahmot kuin Suomen hevonen, Yksiöön en äitee ota, Lämminveriset ja Hevosten keinu

Kotalan perhe on palannut kerjuukierrokseltaan

Keski-Euroopasta juurilleen eli räsähtämässä

olevaan tupaansa. Ydinperheessä yhtä pitävät Aili ja hänen keski-ikäiset lapsensa Jaana ja Kai. Suvun vanhin, eli Äite asuu Ladassa, koska haluaa rauhaa ja yksityisyyttä, ja koska pandemian pelko on jämähtänyt olosuhteeksi. Bonuksena perheen idylliin palaa

Lassi Kotala. Ulkorakennuksen saunasta löytynyt

Lassi on valmis aloittamaan vanhan ihmissuhteensa

Ailin kanssa, uusin ja entistä epätoivoisimmin kujein.

Reikä näytelmän nimessä viittaa moneen. Toki myös reikään, joka on porattava keinun jalkaan. Reiän läpi, kun vedetään pajunvitsa, se kuoriutuu. Kuoritusta

pajusta on tarkoitus askarrella pajutuotteita ja näin ollen perustaa pajutila, yritys, vakaa elanto. Reiästä riippuu leipä, ilman porakonetta ei synny reikää.

Lassi uskaltaa reiästä unelmoida silläkin uhalla, että

”köyhän leivässä se reikä on aina ollu merkittävämpi kun itte leipä”.

Reikään voi myös ihminen itsensä, kuin suonsilmään kadottaa. Siitä aukosta meidät pelastaa vain toivo ja sen selässä keikkuva pikkuruinen nauru, jonka Äite jälkipolvilleen testamenttaa:

”Kantakaa sitä naurua. Kantakaa, vaikka väsyisitte.

Kantakaa hellästi sylkystä sylkkyyn, hoivaten saatellen. Ja kun teitin kätenne vapisee ja sylinne jäähtyä alkaa, niin jättäkää se nauru lapsille. Opettakaa niitä kattoon paikkojen ja aikojen ohi. Kauas. Sitte nekin aina jaksaa paremmin kuoria perunoita, perata kalaa ja riisua lapseltansa lumiset tumput.”

Reikäleipä on kreisikomedia maaseudun olevaisuudesta, karhean maanläheinen mutta nykyaikainen kertomus Suomestamme. Kotaloiden kanssa ei aika käy pitkäksi!

KANTAESITYS

5.10.2023

EINO SALMELAISEN  NÄYTTÄMÖ

Näytelmäkirjailija ja ohjaus

Sirkku Peltola

Lavastussuunnittelu

Hannu Lindholm

Pukujen ja kampausten

suunnittelu Marjaana Mutanen

Valosuunnittelu TJ Mäkinen Äänisuunnittelu Kyösti Kallio

Koreografia Timo Saari

ROOLEISSA

Ola Tuominen, Tuire Salenius, Miia Selin, Aimo Räsänen, Mika Honkanen, Anna Kuusamo, Jyrki Mänttäri, Saska Pulkkinen

Liput 42/40/37 €

11 Lue lisää Osta liput > KUVA: KARI SUNNARI
Kalevalan taakse piilotetun 12 KUVA: KARI SUNNARI

KANTAESITYS

29.8.2023

aarteen metsästys

Kalevala on monien mielestä tylsä kirja. He ovat oikeassa.

Elias Lönnrotin sinänsä taitavasti sommitteleman, siloitteleman ja osin keksimän eepoksen taakse piiloutuu kuitenkin varsinainen aarre: monituhatvuotista villiä pohjoiseurooppalaista suullista perinnettä.

Tämä ruokkoamaton tavara, jota vielä 1800luvulla saatiin syrjäseuduilta talteen iso pino, on toista maata; se on seksiä tihkuvaa nopeasti leikkaavan kerronnan juhlaa, täynnä toimintaa, suuria tunteita, huijauksia, hämäyksiä, vedätyksiä, heikkoja miehiä, vahvoja naisia, suuria velhoja, äkkivääriä käänteitä ja muuta mukavaa.

Hyvää viihdettä siis.

Näytelmässä Väinämöinen suunnistetaan tämän alkuperäisen materiaalin varassa mittaamattomissa boreaalisissa havumetsissä seikkailusta toiseen.

Panokset ovat pelissä kovat.

Olisi korkea aika löytää Sampo, energiapulan, luontokadon ja valtionvelan ratkaiseva mystinen härpäke, joka on ollut jo ainakin 170 vuotta kateissa.

TTT:n näyttelijät ja muusikko Pekko Käppi käyvät Väinämöisen johdolla tähän uhkarohkeaan kadonneen aarteen ja maailmanperintökohteen metsästykseen Juha Hurmeen kirjoittamassa räävittömän sydämellisessä komediassa.

Käsikirjoitus ja ohjaus

Juha Hurme

Lavastussuunnittelu

Juha Hurme ja Juha Haapasalo

Sävellys Pekko Käppi ja Mirella Pendolin

Pukusuunnittelu Henna Mustamo

Valosuunnittelu Juha Haapasalo

Äänisuunnittelu Jarkko Tuohimaa

ROOLEISSA

Petra Ahola, Teija Auvinen, Pentti Helin, Janne Kallioniemi, Heidi Kiviharju, Myy Lohi sekä muusikkona Pekko Käppi

Liput 42/40/37 €

13 Lue lisää Osta liput >
EINO SALMELAISEN NÄYTTÄMÖ
14

Syvyyksien soiva sirkus

Siihen aikaan, kun maailma oli litteä ja paljon pienempi kuin nyt, meri kuhisi hirviöitä. Merimiehet kertoivat valtaisan Krakenin

upottamista laivoista, syvyyksien merikäärmeistä ja turmioon houkuttavista seireeneistä. Nyt muinainen monsterimaailma herää eloon huipputieteen avulla!

Nerokkaat professorit ovat onnistuneet ensimmäistä kertaa maailmanhistoriassa kokoamaan syvyyksien salatuista löydöksistä ilmielävän

merimonsterin, Horribulli Brutalixin, musikaalisen Petrus perushirviön. Kun Horribulli häipyy omille teilleen, tilanne karkaa käsistä. Ja mistä ihmeestä merihirviöitä ilmestyy koko ajan lisää?

Uppoa mukaan monsterijahtiin kambrikaudelta Vissyvedelle. Kohtaa musikaaliset merenelävät, Hummaushummerin rapujuhlat ja laulava verimerimakkara Bloodius metwurtzchius.

Syvyyksistä mustimpaan johdattaa kaikkitietävän Meduusan laulu, mutta salaisuuksista suurimman kätkee sittenkin seitsenpäinen Hydra – sen nektari on itse kuolemattomuuden eliksiiri!

Näyttämöllä fyysisen teatterin taiturit Marc Gassot ja Anna Kuusamo kohtaavat uponneen orkesterin sympaattisia hirviöitä.

Monsterimaailman luovat lastenkulttuurin

palkittu työpari, runoilija-ohjaaja Laura

Ruohonen ja visualisti Erika Kallasmaa, joiden

Allakka pullakan, musikaali Tippukivitapauksen ja tv-sarja Yökyöpeleitten hengessä sukelletaan mielikuvituksen villeimmille vesille.

Ikäsuositus: 5–100 vuotiaille

Käsikirjoitus ja ohjaus

Laura Ruohonen

Musiikki Markus Fagerudd

Lavastussuunnittelu

Ksenia Peretrukhina

Monsterit ja pukusuunnittelu

Erika Kallasmaa

Valosuunnittelu Jaakko Sirainen Videosuunnittelu Matias Ojanen Äänisuunnittelu Niklas Vainio

ROOLEISSA

Marc Gassot ja Anna Kuusamo, muusikko Aino Rättyä sekä kokonainen monsteriparaati

Liput 23 €

KANTAESITYS 19.10.2023 EINO SALMELAISEN NÄYTTÄMÖ 15 Lue lisää Osta liput >

Uskomaton messu – esitys maailmasta, joka voisi olla mahdollinen

Käärmeenpääntallaajat on hurmoksellinen ja kiehtova sukellus menneisyyteen ja takaisin, täynnä raivokasta etsintää ja vavahduttavaa iloa. Teatterin valtaa etnoteknoyhtye Suistamon Sähkö, hypnoottinen underground-trio Palomylly, Tanssiteatteri Tsuumi, Folk Extreme, hurjat TYK-lukiolaiset ja yllätysvierailija.

Esitysdramaturgia ja ohjaus

Marjo Kuusela

Musiikki Anne-Mari Kivimäki

Koreografia Reetta-Kaisa Iles

Lavastus-, valo- ja video-

suunnittelu Janne Teivainen

Pukusuunnittelu Mirkka Nyrhinen

Äänisuunnittelu Antti Puumalainen

NÄYTTÄMÖLLÄ

Johanna Elovaara, Reetta-Kaisa Iles, Tuomas Juntunen, Taito Hoffren, Anne-Mari Kivimäki, Pekko Käppi, Ville Rauhala, Antti Puumalainen, Riikka Puumalainen, Timo Saari, Patrik Riipinen ja Tampereen Yhteiskoulun Lukio (TYK)

Yhteistuotanto Folk Extreme, Tampereen Työväen Teatteri, Espoon Kaupunginteatteri, Tanssiteatteri Tsuumi, Tampereen Yhteiskoulun Lukio (TYK)

– KIVIMÄKI
16.3.2023 SUURI NÄYTTÄMÖ
€ 16 Lue lisää Osta liput >
KÄÄRMEENPÄÄNTALLAAJAT KUUSELA
– ILES KANTAESITYS
KUVA: JANNE TEIVAINEN Liput 35/33/20

Lue lisää Osta liput >

Hittimusikaalien viimeiset esitykset

ESITYKSIÄ

1.4.2023

ASTI

Lue lisää Osta liput >

Aamulehti

Sydän-Hämeen Lehti

ESITYKSIÄ

15.4.2023

ASTI

Aamulehti

Pirkkalainen

”Jumalaare, nyt on spektaakkeli”

–Ilkka-Pohjolainen

KUVAT: KARI SUNNARI
IRENE SANKOFF JA DAVID HEIN
17

IONESCO

BUCHWALD – RUUSKANEN – WALLGREN – VASAMA

ALEKSIS KIVI

Komedia miehestä, josta tuli monumentti

EUGÈNE
18
ESITYKSIÄ VAIN KEVÄÄLLÄ 2023
LUOJA!
19 19
RAKKAUSKIRJEITÄ VOI
MUSTA LAATIKKO

ZARAH L.

TTT-KLUBIN KEVÄÄSSÄ VIELÄ

MUSIIKKI STAND UP

”Suuri tähti kietoo yleisön pikkusormensa ympäri” –Helsingin Sanomat Esitykset 31.3. ja 21.4. Liput 30–25 € 25.3. Niko Ahvonen & Tilanteen herrat 20 € 18.3 Varre Vartiainen Trio feat. Severi Pyysalo 22 € 1.4. Tomi Salesvuo East Funk Attack feat. Sami Pitkämö 25 € 15.4. Hanhiniemi – Rauhala MAD 25 € 22.4. Iltamat Irlannissa 28 € 29.4. Hearthill 22 € 5.5. Scandinavian Music Group (trio) 30 € 6.5. Lenni-Kalle Taipale 25 € 14.4. Samae Koskinen 20 € 5.5. Eero Corso, Robert Pettersson, Johanna Tohni – Mustan huumorin ilta 30/25 € 24.3. Teemu Vesterinen, Aki Puolakka, InkaValima 25/20 €
STAND UP
14.4. André Wickström, Paul Westlake 30/25 € 8.4. Tulokkaat 2022 Liput 25/20 €
20

KRISTIAN SMEDS

SAD SONGS FROM THE HEART OF EUROPE

Sonjan rikos ja rangaistus

Sad Songs from the Heart of Europe perustuu

Dostojevskin tunnettuun klassikkoromaaniin.

Monologissa kuullaan viimein, kirkkaasti ja suomen kielellä, Sonjan näkökulma.

”Vilpittömästi paras, raikkain ja vaikuttavin esitys jonka olen nähnyt”

Katsoja

”Peltolan läsnäolo on magneettista”

Kulttuuritoimitus.fi

”Suorastaan maaginen” Tamperelainen

”Parasta on Suvi-Sini Peltolan paneutuva tulkinta”

Aamulehti

KELLARITEATTERI

Käsikirjoitus Kristian Smeds

Ohjaus Samuli Reunanen

Visuaalinen konsepti Eero Auvinen

Lavastussuunnittelu työryhmä

Pukusuunnittelu Suvi-Sini Peltola ja Eero Auvinen

Valosuunnittelu Eero Auvinen

Toinen valosuunnittelijaTero Koivisto

Musiikki ja äänisuunnittelu

Jarmo Saari

Äänisuunnittelun assistentit

Tero Koivisto ja Jarkko Rotstén

Kampaukset ja maskit

Tiina Ryynänen

ROOLEISSA Suvi-Sini Peltola

MUUSIKKO Jarmo Saari

Kesto 1h 20 min (ei väliaikaa)

Ensi-ilta oli 21 .2 .2023

Kellariteatterissa

Liput 30/28/20 €

21 Lue lisää Osta liput >
KUVA: KARI SUNNARI
22

Hitler ja Blondi -menestysesityksen tekijältä

Saija, työ- ja yksityiselämässään eksyksiin

joutunut nuori opettaja, löytää äskettäin kuolleen mumminsa jäämistöstä kuvia ja päiväkirjamerkintöjä, jotka avaavat näkymän tämän kokemuksiin 1960-luvun teatterimaailmassa. Työskennellessään tarpeistonhoitajana Saijan mummi on päätynyt osaksi sittemmin rakastetuksi tähdeksi kohonneen näyttelijä Selma Manuelin elämän ratkaisevia käänteitä.

1960-luvulla juutalaisuuteen kääntynyt nuori näyttelijä, Selma, joutuu yllätyksekseen kosketuksiin Lina Heydrichin, SS-kenraalin ja natsien käynnistämän kansanmurhan, holokaustin, pääarkkitehdin Reinhard Heydrichin lesken, kanssa. Järkyttävä tapahtuma, joka asettaa hänet ristiriitaisten valintojen ja perustavanlaatuisten eettisten kysymysten eteen.

Miten meidän tulee toimia suhteessa vihollisiimme? Milloin on aika sopeutua tai väistää? Ja milloin on löydettävä rohkeutta nousta vastarintaan? Missä kulkee raja? Mitkä valinnoistamme ovat päätöksiä? Ja miten tiedämme, että se mitä teimme, todella oli oma päätöksemme? Vai annoimmeko tilanteen vain ratkaista itse itsensä?

Pieni maailma yhdistää fiktiota ja faktaa. Sen lähtökohtana ovat näyttelijä Seela Sellan omakohtaiset kokemukset 1960-luvun Intiimiteatterissa.

Pieni maailma on osa

Michael Baranin kirjoittamaa ja ohjaamaa, yksilötarinoiden kautta 1900-luvun poliittisia ja aatehistoriallisia vaiheita sekä eurooppalaista muistoa käsittelevää näytelmäsarjaa, jonka muita osia ovat Tyttö, joka käveli (Kansallisteatteri 2018), Hitler ja Blondi (TTT/Kansallisteatteri 2020) ja maalikuussa 2023

Kansallisteatterissa kantaesitetty Nuoret idealistit.

Sarjan keskeisiä teemoja ovat teatteri ja fasismi, sen kaikissa muodoissa. Teatterin puolesta, fasismia vastaan, luonnollisesti.

Ohjaus Michael Baran

Lavastus- ja pukusuunnittelu

Pirjo Liiri-Majava

Musiikki Juhani Nuorvala

Valo-, ääni- ja videosuunnittelu

Kyösti Kallio

ROOLEISSA

Emmi Kaislakari, Inke Koskinen ja Petra Karjalainen sekä

Seela Sella (videolla)

Liput 36/34/20 €

KELLARI-
KANTAESITYS 12.9.2023
TEATTERI
23 Lue
Osta
Pysähdyttävä näytelmä
lisää
liput >
24
MARIA PEURA

Padot auki ja traumat valloilleen, se on menoa nyt!

“Tarkoitukseni ei ole loukata ja olen pahoillani, jos nyt kuitenkin tulin loukanneeksi jotakuta teistä tällä sekä kristillisellä, että vesistöllisellä vertauskuvalla. Olen todella pahoillani. On vaikea ottaa samanaikaisesti kaikki asiat huomioon. Tässä on niin monenlaisia kerroksia, ihan jo teidän psykologianne ajatteleminen saa jonkinlaista sekaannusta aikaan omissa ajatuksissa:”

Tunkeilijat on rujo ja rehellinen esitys vierauden kokemuksesta, rajojen ylittämisestä ja erilaisten maailmojen kohtaamisesta.

Maria Peuran kirjoittaman näytelmän keskiössä on pohjoisen vastaanottokeskus ja erityisesti sen työntekijät. Peura on vierauden, kasvukipujen ja pohjoisen mielenmaiseman omaääninen kuvaaja. Näytelmä pohjautuu Peuran samannimiseen novellikokoelmaan, joka piirtää terävää kuvaa kohtaamisen vaikeudesta ja rakkauden kaipuusta. Unen logiikalla liikkuvan tarinan kielellinen ilmaisu on rikasta ja se sekoittaa meänkieltä yleiskieleen, ja kieputtaa katsojaa tarinasta toiseen absurdin huumorin siivittämänä.

Teatteri Siperian toteuttamassa esityksessä roolihenkilöt vaihtuvat tiuhaan, kun esityksen kolme näyttelijää ottavat virtuoosimaiseen käsittelyynsä kaikki parikymmentä roolia ikään tai sukupuoleen katsomatta lapsesta vanhukseen, turvapaikanhakijasta vastaanottokeskuksen johtajaan ja papista poliisiin.

ENSI-ILTA 28.9.2023

KELLARITEATTERI

Käsikirjoitus Maria Peura

Ohjaus Marika Vapaavuori

Skenografia Paula Varis

Valo- ja äänisuunnittelu

Elli Kujansuu

ROOLEISSA

Yasmin Ahsanullah, Lari Halme ja Tuukka Huttunen

Julistekuva Vesa Holmala/

Pultsiphoto

Traileri Heikki Järvinen

Vastaava tuottaja

Teatteri Siperia/Marika

Heiskanen

Esitys on valmistettu kiertueesitykseksi ja sen ensi-ilta on Tampereen Työväen Teatterin

Kellariteatterissa 28 9 2023

Esityksiä on 12

TTT Kellariteatterissa

ajalla 3 .–4 .5 .2023 sekä

27 .9–9 .12 .2023 .

Esitys siirtyy kiertueelle vuonna 2024 .

Liput 34/32/29 €

25 Lue lisää Osta liput >

MARKO JÄRVIKALLAS

IKAROSSUUNNITELMA

Tragikomedia uskosta, enkeleistä ja jätehuollosta

Suurkaupungin selän takana sijaitsee hylätty kaatopaikka, vuosikymmeniä toimineen jätehuollon ikuinen muistomerkki. Sen ylläpidosta vastaa suojatyöhön unohdettu kaatopaikanvalvoja, jota kutsutaan myös ”Kuninkaaksi”, sekä hänen kausityöntekijänsä ”Lakeija”, jolla on suuria suunnitelmia rikastua metaanin avulla. Kaatopaikalla liikkuu myös ”Natiiviksi” kutsuttu nainen, jonka suurimmat intohimot liittyvät jousiammuntaan. Kun paikalle saapuu poliisia kiihkeästi pakeneva Kelan työntekijä, joka omaa vakavasti otettavia henkisiä kykyjä, käynnistyy tapahtumasarja, jossa kohdataan arkkienkeleitä ja serafeja, uskotaan ja koetellaan uskoa, rakastutaan ja murhataan, toteutetaan ”Ikarossuunnitelma”, opitaan että pois heitetyllä tavaralla on paitsi historia, myös sielu – ja todetaan että ihmeet ovat ympärillämme ja tavoitettavissa, jos vain kuljemme aistit avoimina.

Työryhmä on tuottanut materiaalia teokseen syntymästään lähtien, sekä osallistunut enkelihoitoihin ja työpajoihin.

Työryhmä on ennen esitystä ja sen aikana yhteydessä valon enkeleihin ja ylösnousseisiin mestareihin, ja välittää näiden rakkaudellista voimaa katsojiin.

Katsoja saattaa altistua tälle energialle ja voi halutessaan ammentaa sitä henkisen hyvinvointinsa käyttöön.

Quo Vadis on ammattiteatteri, joka on vuodesta 1985 lähtien luonut omaa estetiikkaa ja näyttämökieltä.

Ryhmästä on vuosien aikana kehittynyt monissa yhteyksissä palkittu, ympäri maailmaa esiintyvä teatteri.

Ohjaus ja käsikirjoitus

Marko Järvikallas

Puku- ja lavastussuunnittelu

Noora Salmi

Valosuunnittelu

Jaakko Sirainen (TTT) Äänisuunnittelu

Jarkko Tuohimaa (TTT)

Tuottajat

Krista Mäkinen, Yhteistuotanto

Teatteri Quo Vadis ja Tampereen Työväen Teatteri

ROOLEISSA

Minerva Kautto, Mika Piispa, Maija Rissanen ja Pyry Äikäs

Liput 34/32/29 €

26 Lue lisää Osta liput >
27
KANTAESITYS 14.11.2023 KELLARITEATTERI

KANTAESITYS

21.3.2023 KELLARITEATTERI

Teatterin rouva Tilda

Teatterin rouva Tilda on elämänuskoinen ja musiikkipitoinen esitys Tampereen Työväen Teatteria pitkään johtaneesta lahjakkaasta näyttelijä Tilda Vuoresta (1869-1922).

Mikko Bredenberg on ohjannut Teatterin rouva Tildan kuin pienen musiikkinäytelmän, jossa Maija Koskenalustan säveltämät laulut kuljettavat tarinaa eteenpäin. Huumorintajuisen taiteilijapariskunnan Tilda ja Kaarlo Vuoren rakkaustarina sekä nykyihmisellekin samastumispintaa tarjoavat pulmat uran ja perheen yhdistämisessä perustuvat osittain historialliseen kirjemateriaaliin.

Esityksessä on häivähdys uninäytelmää, sillä kaikki Tildan elämässä tärkeiden ihmisten roolit näyttelee Mika Piispa. Lämpötila kohoaa, kun näyttämölle nousee Kristiina Hakovirran elävä ja hauska, sanavalmis ja kunnianhimoinen, kansainvälinen ja suomenmielinen, rakastava ja rohkea, laulaen tarinoiva Tilda.

Käsikirjoitus ja laululyriikat

Hanna Suutela

Ohjaus Mikko Bredenberg

Sävellys, muusikko

Maija Koskenalusta

Lavastussuunnittelu

Otso Kautto ja Mikko Bredenberg

Pukusuunnittelu Elina Vättö

Valosuunnittelu Sami Rautaneva

Äänisuunnittelu Tero Koivisto

Maskit ja kampaukset Sari Rautio

ROOLEISSA

Kristiina Hakovirta

Mika Piispa

Liput 36/34/20 €

28 Lue lisää Osta liput >
SUUTELA – KOSKENALUSTA

JUHANI KARILA – LIJA FISCHER

PIENEN HAUEN PYYDYSTYS KELLARITEATTERI

Aamulehti

Pirkkalainen

MML

Kulttuuritoimitus.fi

Liput 36/34/20 €

Syksyn lisäesitykset täyttyvät. Osta liput pian!

PETRA AHOLA – JARI AHOLA

MINNA-STIINA SAARISTO-VELLINKI

TÄÄ ON IHAN PERHEESTÄ

Kulttuuritoimitus.fi Aamulehti

TTT-KLUBI

Kesto noin 1 h 30 min (sisältää väliajan)

Liput 34/32/29 €

19
Hallituskatu
29
Lue lisää Osta liput > Lue lisää Osta liput >

– Haluaisitko aloittaa kanssani ranskalaisen sivusuhteen?

Klaara rakastaa Ilmaria mutta ei parisuhdeseksiä . Se tuntuu samalta kuin äänestäminen, hammaslangan käyttö, kuittien säästäminen tai lisukesalaatin syöminen: järkevältä, kunnolliselta, velvoittavalta . Parisuhde on tappanut seksin

Klaaran ja Ilmarin väliltä . Kun terapiastakaan ei ole apua, Klaara ehdottaa radikaalia vaihtoehtoa: avointa suhdetta .

– Mä tapaan reilu nelikymppisen brittimiehen sen hotellihuoneessa. Kätevää, meidän ei tarvitse nähdä enää koskaan.

Klaaran omaatuntoa ei kolkuta . Ilmari ei vastustanut, pikemminkin innostui . Heillä on lapsi . He rakastavat toisiaan . Miksi erota ja rikkoa kaikkea tärkeää? Jotain piti silti tehdä, koska halut olivat hiipuneet . Olisiko aika hullutella?

KANTAESITYS

8.9.2023 TTT-KLUBI

Suhteellisen vapaata on dramatisointi Riikka Suomisen menestyskirjasta . Viihdyttävä ja ajatuksia herättävä komedia kertoo yhden avoimen suhteen tarinan . Kuinka siinä lopulta kävi?

Dramatisointi Aino Pennanen

Ohjaus Aino Kivi

Lavastus- ja pukusuunnittelu

Laura Sariola

ROOLEISSA

Eriikka Väliahde, Tuukka Huttunen, Saska Pulkkinen, Maiju Saarinen

Liput 35/33/30 €

30 Lue lisää Osta liput >

HUONOSTI KÄYTTÄYTYVÄT ÄIDIT

ESITYKSET

14.10. 21.10. ja 24.11 TTT-KLUBI

Saako lapselle sanoa rehellisesti mitä hänestä ajattelee?

Saako äiti käyttäytyä huonosti?

Saako äitien mielessä olla seksi?

Entäs isät? Vieläkö heitä ylistetään osallistumisesta arkeen? Muun muassa näitä ja monia muita vanhemmuuteen liittyviä asioita

riepotellaan huumorilla

Johanna Tohnin stand up -soolossa Huonosti käyttäytyvät äidit .

Liput 25/20 €

Supersuositun Mars vs. Venus?

-parisuhdekomedian jatko-osassa koomikkopariskunta on valmiina uusintaotteluun. Se on jatkunut jo pitkään toistaiseksi ratkaisemattomana, sillä yleisön kannustus ei ota laantuakseen. Kamppailijat – vai toistensa sparraajat –ovat täydessä iskussa!

Uusintaottelu jatkaa vuonna 2023 ohjelmistossa kolmannelle esitysvuodelleen.

Käsikirjoitus, ohjaus ja roolit

Riku Suokas ja Johanna Tohni

TTT-Klubilla

Kesto noin 2 h (sisältää väliajan)

Liput 38/36/32 €

Kulttuuritoimitus.fi

Hallituskatu 19

31

Ohjelma täydentyy mm. stand up -esityksillä.

MUSIIKKI

Tunnelmallisia keikkoja ja Hallituskatu 19
16.9. Jukka Gustavson & Street Level 22 € 23.9. Pelle Miljoona Trio 22 € 30.9. Antti Lötjönen Quintet East 22 € 7.10. Erja Lyytinen 32 € 14.10. Edu Kettunen – City By The Sea 25 € 21.10. Sami Yaffa – Nobody’s Gonna Get Murdered Here 22 € 28.10. Kauko Röyhkä & Röyhkeät 25 € 4.11. Paleface 22 €
32
Katso ajantasainen ohjelma ttt-klubi.fi

konsertteja rytmimusiikin maailmasta!

LIPUT TTT:n netistä, Lippupisteeltä sekä ovelta, jos tilaa on.

11.11. Panu Savolainen & JPP 22 €

18.11. Dave Lindholm, PA Kiiskilä 25 €

2.12. The Ghost of Bruce Springsteen 28 €

8.12. Annala & Saikkonen (Mokoma) 25 €

SUURELLA NÄYTTÄMÖLLÄ

Pe 1.12. klo 19 (K18), la 2.12. klo 13 ja

la 2.12. klo 19 (K18)

Liput: 49 €

9.12. Drink Floyd plays Pink Floyd 25 €

33

Väliaikatarjoilut – täydellinen teatterielämys

Vältä turha jonottaminen ja nauti tarjoiluista kaikessa rauhassa . Osta väliaikatarjoilut ennakkoon verkkokaupasta lipun oston yhteydessä:

ttt-teatteri.fi

Kokous, juhlat, teatteri ja tarjoilut – helposti Hämeenpuistossa

Puistotorni on ainutlaatuisen tunnelmallinen juhla- ja kokouspaikka, josta aukeaa ihastuttavat näkymät vehreään Hämeenpuistoon ja kaupungin ylle . Puistotorni kuuluu samaan konserniin kuin teatteri ja TTT-Klubi, joten esitysten liittäminen ohjelmaanne sujuu saumattomasti .

Teemme tilaisuutesi järjestämisen helpoksi – ota yhteyttä!

Mia Rautio, mia .rautio@ttt-teatteri .fi , 044 720 1370

Teatterimenu

Savustettuja muikkuja ja tillipestoa (M,G)

Piparjuurella ryyditettyä perunasalaattia, puolikuivattuja tomaatteja sekä rucolaa (VE,G)

Viherversosalaattia, marinoitua punasipulia, granaattiomenaa ja sitrusvinegrettiä (VE,G)

Teatterin foccacciaa sekä tapenadea (VE)

Naudan paahtopaistia punaviinikastikkeessa (M,G)

Rosmariiniperunoita ja tomaattista kasvishöystöä (VE,G)

Sitruunavanukas ja vadelmaa (L,G) 35€/hlö

kahvi/tee +1,50€/hlö

Varaukset ja lisätiedot: mia .rautio@ttt-teatteri .fi Menu on voimassa syyskauden 2023

Kokouskeskus

(Ryhmille joissa on vähintään 20 henkeä)
34
Puistotorni puistotorni .fi

LIPUT ttt-teatteri.fi

TTT-LIPPUMYYMÄLÄ

/PALVELUPISTE

Palvelunumero 0600 308 222

Hämeenpuisto 32 (PL 139)

33201 Tampere

lipunmyynti@ttt-teatteri .fi

YRITYS- JA RYHMÄMYYNTI

palvelunumero 0600 308 333

Avoinna ma–pe klo 9–16

myynti@ttt-teatteri fi

Mia Rautio, 044 720 1370

mia rautio@ttt-teatteri fi

MAKSUTAVAT

Lippukassalla käyvät

maksuvälineenä käteisen

lisäksi Visa Electron sekä

pankki- ja luottokortit (lukuunottamatta American Expressiä), TTT:n lahjakortit, Lippupisteen lahjakortit, Smartum-setelit sekä

Smartum Pay-sovellus maksut, Tyky+ -setelit, ePassi sekä ePassi sovellusmaksut, Eazybreak mobiilimaksut sekä

Edenred -setelit, -kortti ja -mobiilimaksut

HUOM!

Kulttuuri-maksuvälineet käyvät ainoastaan lipun lunastuksen yhteydessä, älä siis maksa etukäteen!

LIPPUJEN VAHVISTAMINEN

JA LUNASTAMINEN

Yksittäislippujen lunastaminen 2 viikkoa varauksesta, ryhmävarauksien viimeistään

4 viikkoa ennen esitystä . Postitse lähetettävistä

lipuista veloitetaan posti- ja käsittelykuluja 10 €/lähetys Teatteri ei lunasta takaisin jo lunastettuja lippuja . Lippujen vaihtomaksu 10 €/lippu .

FORCE MAJEURE

Näytäntö perutetaan vain ylivoimaisen esteen sattuessa Tällöin asiakkaalle palautetaan vain lipun hinta lunastettua pääsylippua vastaan .

RAVINTOLAPALVELUT

Lämpiöravintolat aukeavat tuntia ennen esitystä . Väliaikatarjoilut netistä ttt-teatteri fi/palvelut ravintola@ttt-teatteri fi

Ryhmien ja yritysten tilausruokailut ja väliaikatarjoilut mia .rautio@ttt-teatteri .fi tai 044 720 1370 (arkisin) .

RAVINTOLA TAKAOVI

palvelee lounastajia osoitteessa Papinkatu 9

TTT-KLUBI

Esitysiltoina klo 19 jälkeen: 044 720 1352 .

NAULAKKOMAKSU

2 €, auloissa on myös maksuttomia naulakoita Vaatesäilytyksen voi ostaa myös verkkopalvelustamme .

PUKUVUOKRAUS

044 720 1277 pukuvuokraus@ttt-teatteri .fi

ESTEETTÖMYYSPALVELUT

Palvelunumero

0600 308 222 heta .tammivuori@ttt-teatteri .fi

ALENNUSLIPUT

NUORISOLIPULLA

alle 25-vuotiaat teatteriin opiskelijalipun hinnalla.

Nuorisolippu on etu kaikille alle 25-vuotiaille .

Varauduthan todistamaan tarvittaessa ikäsi

teatterikäynnin yhteydessä

OPISKELIJALIPPU on ikärajaton etu kaikille opiskelijoille.

Otathan opiskelijakortin mukaan, kun tulet teatteriin .

ESITYSPÄIVÄNÄ

alle 25-vuotiaat ja opiskelijat voivat ostaa liput teatterin omiin esityksiin –50% opiskelijalipun hinnasta

Liput voit ostaa

verkkokaupasta ja teatterin

lippumyymälästä

Etu ei koske vierailuja ja TTT-Klubin keikkoja .

ALENNUSTEN VOIMASSAOLO

Eläkeläis-, opiskelija-, lasten-, nuoriso- ja varusmiesliput sekä työttömien alennusliput ovat voimassa

maanantaista lauantaihin

Etu ei koske vierailuja, TTT-Klubin keikkoja eikä ensi-iltoja .

INFO
35
OHJELMISTOESITE 2023
Lue lisää Osta liput >
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.