Page 1

D O M B Ó VÁ R É S KÖ R Z E T E

2020. október 29., XXX/44.

30% 20%-50% KEDVEZMÉNY HOYA, PRÉMIUM MULTIFOKÁLIS LENCSÉRE

KEDVEZMÉNY A KERETRE

+15.000 FT

15 000 Ft n, üzleteibe én. eset ka Plus ó az Opti se vásárlása  Beválthat ázott lenc  Hoya márk  KDWiULGĘ Beváltási

A PLUS

+ OPTIK be,

Nézzen lásson! hogy jobban

, V: 9.00-18.00 9.00-20.00 0 H-SZO: H-SZO: ; Nyitva: 9.00-20.00, V: 9.00-19.00 0, V 10.00-19.0 273-2868 H-SZO: 10.00-20.0 Mobil: (30) ; Nyitva: H-SZO: ; Nyitva: J. út 19.; , V: 9.00-19.00 426-9416 Bp., Hunyadi Mobil: (30)Mobil: (30) 507-7849 H-SZ: 9.00-20.00 9.00-20.00 Park 1117 ; Nyitva: ; Nyitva: H-SZO: 0 út 185-191.; nyi út 37-43.; t - Savoya Bp., Váci 830-6009 H-P: 10.00-18.0 (30) 471-4011 Budapes t - Tesco 11381222 Bp., Nagytété Mobil: (30) ; Nyitva: út 5.; Mobil: ág u. 7.; Budapes t - Campona Makay István 536-8235 Köztársas30.; Mobil: (30) Budapes 7632 Pécs, Dombóvár, u. 7200 csi, Kossuth Pécs - Tesco ár - Tesco Dombóv ácsi 2094 Nagyková Nagykov

us.hu

www.optikapl

ÉRTÉKŰ UTALVÁNY AJÁNDÉKBA

Ajánlatunk 2020.11.07-ig érvényes. Aktuális ajánlatainkról érdeklődjön üzletünkben/weboldalunkon!

+ OPTIKA PLUS

Nézzen be, hogy jobban lásson!

Dombóvár - Tesco Cím: 7200 Dombóvár, Köztársaság u. 7. Nyitva: H-SZO: 9.00-20.00; Tel.: (74) 460-386; Mobil: (30) 830-6009 www.optikaplus.hu /ingyenszemvizsgalat
Életmód

2020. október 29.

Adj vért és ments meg 3 életet!

KI JELENTKEZHET VÉRADÁSRA? • aki betöltötte a 18. életévét, de még nincs 60 éves • testsúlya meghaladja az 50 kg-ot • egészségesnek érzi magát. Kérjük, személyi igazolványát, TAJ- és lakcímkártyáját hozza magával! Dombóvári Véradó: Kórház rendelőintézet földszint, minden kedden és csütörtökön 8-15 óráig

Donald Trump nyeri a választást a magyarok szerint Többek között ez derült ki a Lounge Group egyedülálló kutatásából, amelyet párhuzamosan készítettek az USA-ban és Magyarországon a november 3-i amerikai elnökválasztás kapcsán. Máris eláruljuk, hogy a magyarok hány százaléka várja Donald Trump győzelmét, valamint mennyien gondolják úgy, hogy még Barack Obama az amerikai elnök. A világsajtó egyre hangosabb a közelgő amerikai elnökválasztástól, ahol Donald Trump republikánus elnök és Joe Biden demokrata jelölt között zajlik a csatározás. A témát Magyarország legnagyobb marketingkommunikációs cégcsoportja, a Lounge Group is fontosnak találta, ezért reprezentatív közvélemény-kutatást készített az USA-ban és Magyarországon. Az összevetett adatok tanulságos eredményeket hoztak az elnökválasztás témájában.

Mi alapján választunk? A magyar és amerikai szavazópolgárok egyaránt 40 százaléka a republikánus Donald Trumpot gondolja győztesként kijönni a november 3-i elnökválasztás versenyéből. A kutatásból az is kiderült, hogy az amerikai (48%) és a magyar (60%) válaszadók jellemzően a jelölt ideológiája alapján választanak szavazás során, ugyanakkor Amerikában kétszer nagyobb azok aránya, akik a jelölt személye alapján döntenek. Az USA-ban a választók 9%-a számára fontosabb a jelölt pártja, mint személye vagy ideológiája, míg a magyar lakosság 14%-a gondolkodik ugyanígy. A kutatás azt is vizsgálta, hogy hazánkban mennyire tájékozottak az emberek az amerikai elnökválasztás témájában. Eszerint majdnem mindenki tudja, hogy Trump a jelenlegi elnök, de Joe Bident a válaszadók harmada tudta csak ellenfélként megnevezni. A magyar lakosság tizede bizonytalan az elnök nevét illetően, páran közülük még Barack Obamát gondolják az USA jelenlegi vezetőjének.

Ők a gazdaságot, mi az egészségünket féltjük Az amerikaiak a legfontosabb közéleti problémának a koronavírus járványt tartják jelenleg a kutatás szerint, ezt követi a munkahelyteremtés és a rend helyreállítása. Jelentős eltérés a hazai felmérés adataihoz képest, hogy a tengerentúli megkérdezettek a járványhelyzet megoldásában az ország gazdasági stabilitásának biztosítását még az egészségük megőrzésénél is előrébb sorolták. Szemben a magyar lakossággal, akik a családjuk és saját egészségük miatt aggódnak leginkább a koronavírus kapcsán. „A globalizált világban számos esetben azonos hatások érnek minket, viszont az eltérő kulturális hagyományoknak és államműködésnek köszönhetően az idei év legégetőbb problémáját eltérő felfogásban részesíti az amerikai és az európai társadalom. Nálunk, ahogy az európai államok többségében, alanyi jogon jár az egészségügyi ellátás. Az USA-ban az ellátás és a biztosítás nagy kiadást jelent, amit sokan csak a keresetükből, tehát az állásuk megőrzéséből képesek megtéríteni. Ezzel indokolható, hogy az amerikai lakosság a gazdasági teljesítőképesség miatt aggódik, míg az európaiak inkább a szociális ellátórendszer működőképességének megőrzéséért” – értékelte az adatokat Szabó Zsófia, a Lounge Group kutatási divízióvezetője. Forrás: LOUNGE Communication
2020. október 29.

Hírek

A Dombóvári Szuperinfó már szerdától olvasható online a www.infodombovar.hu oldalon. Kedvelje a Dombóvári Szuperinfó Facebook oldalát!

Filmajánló: Hatszoros világbajnok testépítő Gasparics Zoltán Pilátus Gasparics Zoltán az IBFF MR. & MISS. Univers-en ismét világbajnoki címet szerzett Classic Bodybuilding kategóriában.

Extrém szárazságával és formájával sikerült megnyernie az abszolút világbajnoki címet is. Ebben a kategóriában a különböző kategória győzteseit vetik össze, közülük választanak ki egyet, aki a világbajnokok közül abszolút világbajnok lesz. Gratulálunk a dombóvári testépítőnek!

Anya és lánya kapcsolatáról szól Dombrovszky Linda rendező első tévéfilmje a Pilátus, amelyet vasárnap este mutatnak be a Duna Televízióban. Szabó Magda hatvanas évek elején megjelent Pilátus című regényét dolgozta fel első tévéfilmjében Dombrovszky Linda rendező. A történet szerint Anna, az idős vidéki asszony megözvegyül. Lánya, a városban orvosként dolgozó Iza úgy gondolja, úgy lesz a legjobb, ha magához veszi az édesanyját. A saját közegéből kiszakított Anna és a nagyvárosi életet élő Iza kapcsolata azonban sehogyan nem működik, Anna lassacskán elsorvad az őszinte szeretetet nélkülöző együttélésben. A filmben Izát, a lányt Györgyi Anna, édesanyját Hámori Ildikó alakítja. A Pilátus című film január óta járja a világot nagy sikerrel, több nemzetközi fesztiválon is díjat nyert. (MTI)
Otthon

2020. október 29.

Otthonfelújítási támogatást indít a kormány január 1-jétől.

A legalább egy gyermeket nevelő családok otthona felújítási költségeinek felét átvállalja az állam, legfeljebb hárommillió forintig. A 2015-ben indított otthonteremtési program új eleme, a felújítási támogatás igénylésének nem feltétele, hogy a család éljen a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) lehetőségével. Ha valaki 2021. január 1-je után felújításba kezd, és gyűjti a számlákat, a költségeinek felét az állam visszautalja neki, legfeljebb hárommillió forintot. Ez vonatkozik az anyagbeszerzésre és a munkaerőköltségre is. Bármilyen felújítást tervez a család, a kormány ezt támogatja; legyen szó energetikai korszerűsítésről vagy a fürdőszoba, illetve a konyha, vagy az önálló otthon felújításáról. (MTI)

Unokáink már látni fogják? 82 év alatt újulhat meg a teljes családi ház állomány Magyarországon Magyarországon 2,7 millió családi ház van. Energetikailag korszerűnek 5-10%-uk mondható, melyek energetikai korszerűsítést nem igényelnek, hiszen ezeket eleve a kor követelményeinek megfelelően építették, vagy már energiahatékonysági szempontból teljes körűen felújították azokat. Az épületek 5-8 %-a bontásra érett, vagyis rentábilisan már nem felújítható, vagy állapota okán nem igazán lakható. A magyarországi családi ház állomány megközelítőleg 15%-a már átesett valamilyen energetikai korszerűsítésen, azonban több mint 60%-ukra igen jelentős felújítás vár még. Budapesten és Pest megyében, valamint a megyei jogú városokban a korszerű, szigetelt családi házak aránya 10-15%-al magasabb az országos átlagnál.

A legenergiahatékonyabb magyarországi települések Budapest, és Pest megye, Szeged, Debrecen, Győr, Pécs, Kecskemét családi házas övezeteiben található a legtöbb korszerű, szigetelt ingatlan. Ennek oka, hogy ezeken a településeken, országrészekben nagyobb a fizetőképes kereslet aránya és az itt élők számára megfizethetőbbek az energetikai célú beruházások.

Mikor lesz a teljes hazai családi ház és épületállomány korszerű? A Knauf Insulation szakemberei szerint az építőipar kapacitás hiánya miatt belátható időn belül lehetetlen minden korszerűtlen családi házat felújítani akkor is, ha az anyagi források adottak. Magyarországon évente alig 20-25 ezer családi házat újítanak fel és szigetelnek tulajdonosaik. Ha ebben az ütemben halad továbbra is a megújulás, akkor a közel 1,8 millió energetikai korszerűsítésre váró családi házat 82 év alatt lehetne teljesen felújítani.

Felújítás vagy újépítés? A Knauf Insulation szakemberei szerint a családi házak energetikai korszerűsítése és felújítása az ágazatban tapasztalható súlyos munkaerő- és szakemberhiány miatt sokkal inkább reális cél lehet az ingatlantulajdonosok körében, mint az újház építése. A homlokzati szigetelés szakszerű kialakításával a fűtés számla átlagosan 35%-al csökkenthető, a befektetés ára akár 8-10 év alatt megtérülhet. A tetőtér szarufák közötti és alatti hőszigetelése, a padlásfödém leterítése üveggyapot táblákkal vagy tekercsekkel a legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb, akár házilag is kivitelezhető energiatakarékossági beruházás, kifejezetten gyors megtérülési idővel. „Az energia megtakarítást célzó felújításoknál komplex rendszerben és hosszú távon kell gondolkodni. Egy megfelelően megtervezett és jó sorrendben elvégzett energetikai felújítást a nyílászárók cseréjével érdemes kezdeni, ezt követi a hőszigetelés kialakítása” – mondta Aszódy Tamás a Knauf Insulation Kft. ügyvezető igazgatója. „A fűtéskorszerűsítést pedig célszerű a hőszigetelés megléte és nyílászáró csere után megtervezni és kivitelezni, hiszen egy megfelelően szigetelt házba kisebb teljesítményű kazán is elegendő lehet”.

Nem tudjuk miben élünk Az Energia Mérnöki Nonprofit Zrt. által készített „Zöldotthon” felméréséből kiderül, hogy a családi házak tulajdonosai sok esetben nem tudják, nem ismerik, milyen adottságokkal rendelkezik az otthonuk. „A kutatásból jól látszik, hogy meglepő módon az építőipari kérdések iránt érdeklődők körében, nagyot ugrott a nők aránya, vagyis, egyre nagyobb szerep hárul rájuk egy-egy otthon, ház felújítása során” – mondta el Gulyás István vezérigazgató, aki egyben a Magyar Családi Ház Tulajdonosok Egyesületének vezetője is. „Többek között két fő kérdéskört vizsgáltunk. Az eredményekből kiderült, van hová fejlődi az energetikai korszerűsítések terén”. Forrás: Knauf Insulation Kft.
2020. oktรณber 29.

รllรกsbรถrze
2020. október 29.

Állásbörze

Munkatársat keres? Hirdesse nálunk!

Akár azonnali megjelenéssel a www.infodombovar.hu portálon az állásajánló rovatban (25.000 látogató havonta – Google Analitics – ) és a Dombóvár és Körzete Szuperinfóban az Állásbörze rovatban (17.000 példányban) Németországi sertésfeldolgozó üzembe keresünk munkavállalókat betanitott szalagmunkára. Német nyelvtudás, szakmai gyakorlat nem szükséges. Szállás, kiutazás biztositott! Tel.: 06-30-249-07-98. Quantum GmbH Munkájára igényes, dolgozni tudó és akaró lakatos munkatársat keresek épületgépészeti munkára dombóvári telephelyen. Érdeklődni Keszei János, 06-30/5796764 Jogosítvánnyal rendelkező, dombóvári, férfi munkaerőt keresünk gépkocsivezetőtemetőmunkás munkakörbe fizikai munkára. Kegyelet Temetkezés. Tel.: 06-30/6366056

Kiadó

Dombóváron, Jókai utcában, zárt udvarban garázs kiadó. 06-30/868-0385 Dombóváron belvárosi, 2. emeleti, 2 szobás, tégla építésű lakás 2 havi kaucióval kiadó. Érd.: +3620/569-4233 Dombóváron I. emeleti garzonlakás 1-2 fő részére 2 havi kaucióval kiadó. Érd.: 0630/858-3132. Dombóváron kiadó albérlet. Külön bejáratú, bútorozott (1 szoba, konyha, fürdő, lakrész) Kizárólag 60-65 év körüli, egyedülálló hölgy részére. Bérleti díj: 30.000 Ft/hó+rezsi (egyhavi kaució szükséges). Érd.: +36-30/195-1443

Kőműveseket keresek Sásd és Dombóvár környékéről. Érd.: 06-20/311-6634

Állá s

Dombóvári férfi munkaerőt keresünk fizikai munkára, te­me­tő­munkára. Kegyelet Te­met­ ke­zés. Tel.: 06-30/6366-056

Jelentkezz Sofőrnek a Gartnerhez! Nemzetközi fuvarozáshoz gépjárművezetőket keresünk (ADR-es tartányos területre is!)

Ingatlan

Kaposszekcsőn régi típusú, központi fűtéses, 2 szobás családi ház 2071 m2 területtel eladó. Érd.: 06-30/691-8764 Dombóváron belvárosi, liftes házban 62 m2-es, 3 szobás, felújítandó lakás eladó. Ár: 13,5 MFt. Érd.: 06-70/5228854, 06-30/234-6950

Várjuk jelentkezésed, ha rendelkezel

 CE kategóriás vezetői engedéllyel  GKI- kártyával  digitális tachográf gépjárművezetői kártyával  PÁV III. (ADR esetén PÁV II.) minősítéssel  teljes körű erkölcsi bizonyítvánnyal ADR esetén PÁV II. minősítéssel és ADR igazolvánnyal Nemzetközi forgalomban szerzett vezetési tapasztalat előnyt jelent.

641249

Jelentkezés és érdeklődés:

E-mail: job@gartner.hu, vagy saghegyik@gartner.hu Személyesen: 8900 Zalaegerszeg, Speditőr út 1. Telefonon: +36 30 939 4739 + 36 92 506 100

Gépjármű alkatrészeket forgal­mazó cég /PowerMax Bt./ munkatársat keres eladói pozícióba Kaposvárra. Fényképes önéletrajzokat a powermaxbt@gmail.com címre várjuk.

Eladó ingatlanokat keresünk vevőink részére: Nak, Szakcs, Várong, Kapospula, Csikóstőttős, Dombóvár környékén. +36-30/195-1443

Jármű

Dombóváron 2 szobás, 2. emeleti, távfűtéses lakás eladó. Érd.: 06-30/366-8763

Simson motort vásárolnék, más régi motor is érdekelhet, üzemképtelen is. 06-20/3513711

Dombóvár belvárosban 4. emeleti, 2 szobás, klímás lakás eladó! Azonnal költözhető. Irányár: 12 millió Ft. +36-30/600-3154

Készpénzért autóját, teherautóját megvásároljuk, állapottól függetlenül. Házhoz megyünk! Tel.: +36-70/6697777

Felújított, nyílászárócserélt, szigetelt kis családi ház eladó Dombóváron. Érd.: 0630/9467-959 Eladó ingatlanokat keresünk vevőink részére: Csibrák, Döbrököz, Kurd, Kocsola, Dalmand környékén. +36-30/195-1443

Sz o l g á l t a t ás

Vállalok festő, gipszkartonos, külső szigetelős munkát megbízható, precíz csapatommal. Ich unternehme Maler-, Trockenbau- und Fassa­denisolier-Arbeiten zuver­lässig. +36-30/458-4471
2020. október 29.

Egyszer ellett kocák, malacok, süldők, vemhes kocasüldők eladók. Szállítás megoldható. Tel.: 06-20/228-0949 Hús jellegű hízók eladók 150200-ig. Tel.: 06-30/974-3394 250 kg-os hízók és 35 kgos süldők eladók. Tel.: 0674/435-432, 06-20/568-2567, 06-30/465-0083 Kőművesmunkák kivitelezése, kéményrakás, vakolás, térkövezés, bontás. Tel.: 0670/539-8199 Nyílászárók, redőnyök, szúnyoghálók novemberben 30-50 %-os kedvezménnyel. Nyugdíjasoknak +10% kedvezmény! 06-70-676-7722 Lakáskiürítést, lomtalanítást vállalok. Hagyaték felvásárlás. Tel.: 06-70/310-8045 Gurtni csere, új redőny készítése, faredőny javítás hétvégén is, gyors, precíz munka. 06-30/900-8159, 06-70/227-6273 Tetőfedő, bádogos, ács munkát vállalok azonnali kezdéssel, cserepes lemezből, cserépből, zsindelyből. Lapostető szigetelés. +36-20/281-2547

Tár skere s és

48 éves, megbízható, független, szorgalmas, családcentrikus, rendezett anyagi körülmények között élő férfi vagyok, komoly kapcsolat céljából megismerkednék egy hozzám illő, kedves nővel. Tel.: 06-30/3814-527

Ok tatá s

Bolti eladó, Boltvezető, Szakács, Cukrász, Pincér, Ven­ dég­lá­tás­szervező, Vendéglátó üzletvezető, Vendéglátó Eladó, Aranykalászos Gazda OKJ tanfolyam (UTOLSÓ OKJ-S TANFOLYAMOK!) 06-70/5932232, www.minervakft.hu (E000909/2014/A001-A011)

Mezőgazda s ág

Szántóföldet bérelnék Mágo­ cson, bérleti díj megállapodás szerint (pl. készpénz, termény, hízó sertés). Ugyanitt tritikálé eladó 4500 Ft/q, helyben ingyen kiszállítással. Telefon: +36-20/454-1200 Szántóföldek eladók Kapos­ vár környékén, 8,2 ha, 178AK és 0,46 ha 8,5 AK. Tel.: 0630/9946-441 Á llat

Malacok eladók. Érd.: 0630/223-3615 Mangalica, mangalica keverék hízók eladók. 500 Ft/kg Tel.: 06-20/370-3662

Vegye s

Fehérvári terménydaráló eladó. Tel.: 06-74/460-934 Eladó műanyag gyümölcsös rekesz 60x30x20 cmes, újszerű állapotban, kb. 100 db és 60x30x10 cm-es Egyházaskozáron. Tel.: 0630/402-0214 Búza, kukorica, árpa, tritikálé, napraforgó zsákolva, körbála szalma eladó. Tel.: 0630/9562-815 Eladó relaxfotel lábtartóval 15.000 Ft, asztal 110x70x75ös 4 db székkel 35.000 Ft, Electrolux mikró 15.000 Ft, szegett padlószőnyegek különböző méretben és árban.. Dombóvár, 06-30/4334710, 06-30/504-3566 Apex inhaláló készülék (sosem használt) eladó 8000 Ft-ért. Érd.: 06-20/486-4174 Keresek

Palackot vásárolok (PB, ipari gáz). Tel.: 06-20/9275-689. R égi ség

Magas áron vásárolok régi bútorokat, festményeket, faliórákat, porcelánokat, hagyatékot. 74/435-209.

Biztonságban Mindenszentekkor és Halottak napján is Általános szokás, hogy Mindenszentek napján és az azt követő Halottak napján gyertyát gyújtunk a halottakért, nemcsak a temetőkben, hanem otthon is. A gyertya fénye azonban nemcsak az örök világosságot jelképezi, annak lángja veszélyt is jelenthet. A statisztikák szerint az évnek ebben az időszakában megemelkedik a tűzesetek száma. November elsején Mindenszentekkor és az azt követő Halottak napján, valamint az itthon is egyre elterjedő halloweeni szokásként az emberek gyertyákat, mécseseket, vagy töklámpásokat gyújtanak. A tűzeseteket leggyakrabban az okozza, hogy ezeket könnyen meggyulladó anyagok közelében helyezik el, a keletkező lángok pedig a szabadtéren a száraz avarra, a lakásban pedig a függönyön és asztalterítőn keresztül a lakás más helyiségeire is átterjednek. Fontos, hogy a temetőben csak mécsestartóban gyújtsanak mécsest vagy gyertyát, ezeket a sírtól való távozás után el kell oltani. A mécsest célszerű nem éghető anyagból készült alátétre helyezni, ügyelve arra, hogy a közvetlen közelben ne legyenek gyúlékony anyagok, mert a keletkező hő lángra lobbanthatja a sírhelyen elhelyezett díszítéseket, koszorúkat, virágokat. A mécsestartót olyan stabil helyre kell rakni, ahol nem dőlhet el. Biztonságosan használható a fedővel rendelkező kegyeleti mécses. A Halloweent jelmezben ünneplők körültekintően ünnepeljenek a gyertyákkal feldíszített lakásban, hiszen ezek a jelmezek gyakran jól éghető, könnyen meggyulladó anyagból készülnek. A töklámpások használata látványos, ugyanakkor veszélyes. Kihelyezésükhöz fontos a megfelelő hely megválasztása, illetve olyan mécses használata, ami szeles időben is biztonságosan égethető. (TMKI)
2020. október 29.

TISZTELT TEMETŐLÁTOGATÓK! IDEIGLENES FORGALMIREND-VÁLTOZÁS A RÁKÓCZI UTCAI KÖZTEMETŐ KÖRNYÉKÉN!

A fokozott gépkocsiforgalom és a biztonságos közlekedés érdekében a korábbi évek gyakorlata szerint 2020. október 30. és november 2. közötti időszakban EGYIRÁNYÚSÍTÁSRA KERÜL a Hetényi utca – Rákóczi utca és a Tátika utca közötti szakasz északi irányban, illetve a Gyöngyvirág körút – Tulipán utca és a Rákóczi utca közötti szakasz déli irányban. Ezen napokon a Gyöngyvirág körút nyugati oldalán gépkocsival MEGÁLLNI TILOS! Mindkét dombóvári temetőben a meghatározott időszakban az alábbi meghosszabbított nyitva tartás érvényes: 2020. október 30. (péntek) – 8:00 - 20:00 2020. október 31. (szombat) – 8:00 – 20:00 2020. november 1. (vasárnap) – 8:00 – 20:00

www.dombovariszuper.info

Online hirdetésfeladás – Dombóvár és Körzete Szuperinfó

DOMBÓVÁR VÁROS ÖNKORMÁNYZATA

Profile for szuperinfo

Dombóvári Szuperinfó 2020. 44. szám  

Dombóvári Szuperinfó 2020. 44. szám  

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded