Golfa! #4-2021

Page 1

En tidning från Svenska Golfförbundet NUMMER #4 | 2021

VAD BLIR DET FÖR VÄDER? SÅ PÅVERKAR KLIMATFÖRÄNDRINGARNA DIN GOLF

Hållbarhetsspecial!

Meteorologens prognos för Golfsverige / Så rustar golfklubbarna för regn Det svenska gräsets framtid / Havet hotar Falsterbonäset Behöver din klubb bli mer hållbar? / Miljösmarta innovationer ... och mycket mer!


Sparar du till rätt saker ? Du vet att du måste spara, men om du måste är det inte kul. Vad händer om du faktiskt vill spara istället? Du kanske vill spara till längre golfresor, mer tid att finslipa närspelet eller upptäcka just hur snabba de där spanska greenerna är i högsäsong. Eller också vill du bara ta det lite lugnt. Med Folksam kan du ta det lite lugnt redan nu. Vi sköter om ditt sparande om du vill. Allt du behöver göra är att hitta viljan. Var har du lagt den tro? Läs mer på folksam.seGOLFA! | #4/2021

l l å h e n In

TEMA MILJÖ

SID

16

Meteorologen Mats Andersson om nya klimatförhållanden och sitt livs bästa handicap.

SID De tre golfbanorna på Falsterbonäset kämpar mot stigande havsnivåer.

SID

28

I somras öste regnet ned över Gävle GK. Vad gör Golfsverige när det regnar för mycket, eller för lite?

36

SID

40

Har du koll på fåglarna längs banan? Vi har den ultimata guiden!

PLUS: Heja Anna! (sid 8). Hållbart mode (sid 10). En stjärna har slocknat (sid 12). Meteorologens framtidsprognos (sid 16). HÅLLBARHETSSPECIAL! Hur hanterar golfen det nya klimatet? (sid 22). Vad gör vi med vattnet? (sid 28). Miljön i första rummet (sid 32). En riktigt grön bana (sid 34). Så hotar havet Falsterbo (sid 36). Svenska birdies (sid 40). Golfåret i siffror (sid 43). Hållbara nyheter från Golfsverige (sid 47). Till sist (sid 50).

4

GOLFA! #4 | 2021


LEDARE

Mot en mer hållbar framtid

V

FOTO BJÖRN ANDERSSON

i som golfare behöver förstå de utmaningar våra klubbar kan ha framöver. Men också känna till och kunna berätta om golfbanans fördelar, då det saknas kunskap i samhället om golfens miljöpåverkan. Det här numret handlar därför om utmaningar för golfen, men framför allt om de goda insatser som görs i Golfsverige för en grön miljö. Klimatförändringar riskerar att slå hårt mot svenska golfbanor. Varmare klimat ger visserligen längre spelsäsong, men mer komplicerade vinterskador och större problem med ogräs och skadedjur. Vi upplever perioder av torka, men även störtregn och stigande havsnivåer. En golfbana kan även lätt ifrågasättas när samhällen växer – förtätning är alltså också ett problem. Golf är en bra markanvändning. För skötsel används små mängder gödning, vatten och växtskyddsmedel. Golfbanan har också en stor biologisk mångfald, tack vare vattendammar samt hur golfbanan sköts, med allt från finklippt gräs till ruffar, buskar och träd, vilket gynnar en lång rad växter och djur. Golfen investerar i forskning så att skötsel baseras på kunskap. STERF, vår nordiska forskningsstiftelse, har i över 15 år gett klubbar råd om hur man bygger effektiva dammar eller förbättrar avrinning och dränering. STERF har också bidragit till effektivare skötselmetoder som stärker gräset mot ogräs, den enda vägen på lång sikt. Vårt sätt att arbeta ger svensk golf legitimitet hos beslutsfattare på olika myndigheter, något som kan bli avgörande för att undvika restriktioner och till och med förbud. Det försöker vi också visa när vi konkurrerar om mark i tätbebyggda områden. Men samspelet mellan golfbanan och samhället kan utvecklas, och här behöver vi bidra med lösningar så att fler kan använda marken utan att golfspelet påverkas. Slutligen ska vi alltid påtala golfens enorma värde för folkhälsan – vi slår rekord i antal medlemskap i år, 555 334 (!) vilket betyder att var 20:e svensk får motion och naturupplevelser genom golfen! PS. Tidningen Golfa! trycks på miljövänligt papper och i Sverige för att minska miljöpåverkande transporter DS.

GUNNAR HÅKANSSON Generalsekreterare Svenska Golfförbundet

#4 | 2021 GOLFA!

5


REDAKTION

Adressändring Kontakta din klubb vid frågor kring utebliven tidning eller adressändring. Adressändring eller uppsägning av den tryckta tidningen kan endast göras av din hemmaklubb. Ansvarig utgivare Gunnar Håkansson, Generalsekreterare Svenska Golfförbundet Kontakt: gunnar.hakansson@golf.se

N VA

ENMÄRK

E T

Chefredaktör Lisa Rosman Kontakt: lisa.rosman@makeyourmark.se Art Director Markus Hillborg Repro Jens Jörgensen Korrektur Jenny Björk Annonsansvarig Anneli Engardt Kontakt: anneli.engardt@golf.se Tryck Stibo Complete, Katrineholm Tipsa redaktionen tipsagolfa@golf.se

Golfa! distribueras till medlemmar i en svensk golfklubb ansluten till Svenska Golfförbundet. Citera oss gärna men uppge alltid källan. För ej beställt material ansvaras ej.

S

Tidningen Golfa! produceras av Make Your Mark för Svenska Golfförbundet och ges ut fyra gånger per år.

Trycksak 5041 0004

Vill du läsa mer om golfens hållbarhetsarbete? Du hittar massor av läsning på temat på golf.se/ hallbar-golf

6

GOLFA! #4 | 2021


Partner till Svensk Golf Senior Tour

JULKLAPPAR FRÅN VICE GOLF BESTÄLL NU MED FRI FRAKT

ERBJUDANDE

GRATIS FRAKT

Julen är snart här och det är alltid samma problem: vad ska man ge den som redan har allt? I år gör vi det enkelt för alla golfspelare. Vice Golf erbjuder förstklassiga bollar samt många trendiga accessoarer som passar i små och stora paket. Köp dina julklappar från oss, t.ex. golfbollar med tryck, våra lyxiga golfhandskar PURE av finaste lammskinn eller en golfbag som garanterat sticker ut på banan. Vi bjuder på frakten - GOD JUL! *Erbjudandet med fri frakt gäller till och med den 10 december 2021. Beställ på www.vicegolf.com och använd kampanjkod GODJUL.

PÅ ALLA BESTÄLLNINGAR

• UPPGE KAMPANJKOD •

GODJUL BESTÄLL NU PÅ WWW.VICEGOLF.COM*

SÅ HÄR SÄGER VÅRA KUNDER

Jag har vid flera tillfällen tryckt min logga på Vice Pro Plus. Min golfälskande familj tycker att1 Vice har samma kvalité som de bästa märkesbollarna, fast med ett1 mycket bätt1re pris och en snyggare design!

Jag älskar verkligen min vagnbag „Cruiser Green“, trots sina mjuka och behagliga gröna toner sticker den ändå ut på golfbanan. Bagen har många smarta detaljer, bra bärhandtag för transport och bra med fickor och utrymme. Dessutom ligger bagen perfekt på vagnen.

Jag gillar att1 spela på Vice Pro Plus för att1 den har en lång varaktighet och en skön spelkänsla från tee till green. Sedan är det ett1 stort plus att1 den går att1 spela i gul eller röd, då det hjälper mig att1 se linjer på green och olika lägen på banan bätt1re.

Vice Pure handskarna rekommenderas starkt, mjuka och sköna premiumhandskar till bästa priset på marknaden. Ett1 annat stort plus är att1 handskarna är mycket slitstarka.

YLVA GUIDOTTI

JONAS HELLER (HCP 3)

NICLAS NORDSTRÖM (HCP 0,4)

CHRISTOPHER GERTZELL (HCP 5)

Tandläkare på Ylvas Tandvård

Hammarby Golfklubb

PGA Pro, Mönsterås Golfklubb

Sigtuna Golfklubb


INTRO |

Proffsliv

HEJA ANNA! Anna Nordqvist var bäst när det gällde och fick lyfta British Opens åtråvärda segerpokal.

I AUGUSTI SKREV Anna Nordqvist in sig i historieböckerna när hon tog hem segern i British Open. Svenskan höll hela vägen på skotska Carnoustie där hon gick runt på 276 slag, 12 under par – ett slag före en trio konkurrenter. Det var Annas nionde seger på LPGA och 14:e proffsseger totalt. I september fortsatte Annas segersvit när hon tillsammans med Europas golfdamer besegrade USA i Solheim Cup med siffrorna slutresultatet 15-13. ❍ AV L IS A R OSM A N FOTO I A N RUTH E R FO R D/ T T

8

GOLFA! #4 | 2021


Vi gör Sverige friskare. Tack till alla Svenska Golfförbundets partners som stöder oss i arbetet att bidra till ett hälsosammare liv. Vi har haft ett fantastiskt golfår med över 550 000 medlemskap och miljontals härliga golfronder på världens vackraste idrottsplats. Välkommen att bli en del av idrotten som gör Sverige friskare! Huvudpartners:

Officiella partners:

Kategoripartners:

a g n å m Rekord mmar! medle


INTRO |

Stiltips

Schysst golfmode Funktionellt, stilsäkert – och hållbart. Det går att klä sig snyggt för golfbanan och samtidigt tänka på miljön och de som producerat plaggen. AV J E N N Y O L S S O N

Klädrådgivaren Monica Nordlund spelade golf på landslagsnivå på 1970-talet.

Johan Devinger är ordförande för branschorganisationen Golf & Companies.

10

GOLFA! #4 | 2021

sin produktion. Och ta hand om HÅLLBARHET ÄR ETT ord som blir dina kläder, säger Johan. allt viktigare inom modebranKlädrådgivaren Monica Nordschen. lund är expert på det där med Johan Devinger är ordförande för klädvård. Golf & Companies, branschfören– Laga i tid, tvätta inte för ofta, ingen för Golfsveriges återförsälvädra och använd klädborste, säger jare och leverantörer. hon bestämt. – Hållbarhet är ett komMonica har i många plext ämne inom klädår drivit företaget branschen, men det Ateljé Femman är extremt viktigt, där hon hjälper säger han. vintageplagg Golf & Co har att hitta nya tagit fram en bärare – på hållbarhetskundlistan policy för sina finns namn medlemmar som Sisför att hjälpa sela Kyle, dem göra Titiyo och hållbara val när Lena Endre. Hon det kommer till tycker att man kärnkonventioner, ska tänka hållbart material, förpackgolfmode ur flera ningar och transGolf & Companies har tagit fram en aspekter. porter. hållbarhetssymbol de hoppas blir en – Man brukar Modebranschen kvalitetsstämpel i framtiden. prata om tidlöshet. har fått mycket kriGolf spelar du kanske sex månader tik för sitt så kallade snabba mode, om året och då är det ju bra om du med plagg som inte tillverkas för kan använda samma plagg även de att hålla över tid, ofta med en prisövriga månaderna. Numera har vi lapp som skvallrar om att det inte specifika kläder för varje aktivitet tillverkats på ett schysst sätt. vi ägnar oss åt, dessutom ser du – Precis som modeindustrin ingen skillnad på om de är till för har vi inom golfbranschen en resa golfbanan eller padelplanen. att göra och där vill vi som organSjälv spelade Monica golf på isation vara med och påskynda landslagsnivå under 1970-talet. utvecklingen och sätta en standard Än i dag använder hon sina skjorför branschen som kan hjälpa kontor från den tiden, mycket tack sumenten att göra hållbara val. När vare material av hög kvalitet. våra medlemmar utvecklar en pro– Ett par långbyxor i linne kan dukt så tänker de på produktens du ha både när det är varmt och när funktion och livslängd. De jobbar det är lite svalare, och en skjorta även med leverantörer som de har eller blus i bomull fungerar alldeles en lång relation med och som följer utmärkt att spela golf i. Dessutom Internationella arbetsorganisatioser man snygg ut. Vill du spela i nens (ILO) kärnkonventioner. klänning? Ta en som är figursydd Att som konsument vara medveutan för mycket tyg så att du kan ten och göra hållbara val är viktigt röra dig bekvämt i den samtidigt för att fortsätta driva utvecklingen. som den inte stör din sving. Natur– Undvik slit- och slängprodukmaterial som ull, siden, bomull och ter och välj hållbara material av linne kan man dessutom förändra, hög kvalitet, som är producerade sy in eller lägga ut. ❍ av leverantörer som har koll på hela


Golfa utan glasögon eller linser! Hindrar dina glasögon eller linser ditt golfspel? Oavsett ålder och synfel kan Memira efter en noggrann undersökning hjälpa dig att slippa dem och kanske ta dig till lägre handicap. Som medlem i en golfklubb ansluten till Svenska Golfförbundet får du underökningen utan kostnad (ord 450kr). Efter genomförd operation får du dessutom en Callaway driver på köpet, värde c:a 6000 kronor. Välj mellan Epic Speed, Max eller Max LS. Alla årsmodell 2021. Drivern sänds till dig efter genomförd operation.

Läs mer fri och boka på ning undersök /golf memira.se

Driver på köpektr ! 0 Värde 60 0

Charlie Jerner, spelare på Svenska Golftouren. Ögonlaser januari 2021


INTRO |

Ikon FOTO L A S S E A L L A R D/ T T

En stjärna har slocknat Göran Zachrisson var en pionjär inom berättarkonsten. Trots att han nyligen gick ur tiden lever hans arv kvar i Golfsverige genom stipendiet som bär hans namn och hans golflitteratur som skänkts till Golfmuseet. GÖRAN ZACHRISSON intervjuade storheter som Muhammad Ali och Björn Borg under sin tid på SVT. Han var stilbildande inom svensk sportjournalistik. Som chefredaktör för Svensk Golf 1964–67 och senare krönikör för samma tidning samt Golf Digest satte han en ny standard. Som kommentator på Viasat Golf underhöll och undervisade han som ingen annan. Hans son Petter har enligt Görans önskemål donerat Görans rika källa till kunskap, golflitteraturen han ägde, till Golfmuseet i Landskrona vilket gör att den kan fortsätta inspirera generationer av golfintresserade. Golfmuseet kommer även snart att ge ut en minneskrift om Göran. ❍

ZACKES STIPENDIUM. Göran Zachrisson-stipendiet instiftades till hans 80-årsdag 2018 av Svenska Golfförbundet och Nordic Entertainment Group. Det ska uppmuntra ungdomar att testa sina färdigheter på de brittiska öarna, då de tävlingarna och golfbanorna låg Göran särskilt varmt om hjärtat. Stipendiet på 20 000 kronor delas ut till en kille och en tjej, och fortsätter föra hans kärlek till linksgolfen vidare till lovande golfungdomar i Sverige. Läs mer på golf.se. LYSSNA PÅ ZACKE. Göran Zachrissons »20 berättelser om golf« finns som podcast. Njut av sju timmars tidlösa och fascinerande berättelser om golf med lika mycket kunskap om platser, människor och vår historia. Allt skrivet och läst av mannen med den viskande rösten. Du hittar podden på iTunes.

12

GOLFA! #4 | 2021

Göran Zachrisson, 1938–2021.


STO R ”BO KA TIDIGT” -KAMPANJ PÅ GOL FPAKET!

VA RT GÅR DI N GOLF S E M ESTER 20 22? 36 HÅL I TOPPKLASS | 2 HOTELL PÅ ANLÄGGNINGEN | BASTU | SPABAD | UTEGYM RESTAURANG | 3-RÄTTERS ALA CARTE | BAR | LOUNGE | KONFERENS

KAMPAN J : FÅ EN EXT R A SPELDAG ! VÄR DE 600 KR BOK A D ITT GOL FPAKET IN NA N D E N 1 5 D E CE MBE R 2 02 1

”E T T AV SV E R I GE S M E ST P O P U LÄ R A GOLF PAKET BLIR ÄNNU BÄTTRE 2 0 2 2 ” VA R M T VÄ LKO M M EN TILL ARAS LÖV!

RING EL L ER BOK A ONLI NE ! Te l. + 46 (0 )44-7 16 00 | www.a ra s lovgolf.s e


RONDEN | Mats Andersson

g a j t t a s a p p o h »Jag r u h e s r å f g a j så att

14

GOLFA! #4 | 2021


blir 150 år äv dret är 2100 « Hela Sverige kommer att påverkas av den globala uppvärmningen – däribland golfklubbar från norr till söder. Det säger meteorologen, tidigare SVTväderpresentatören och inte minst golfaren Mats Andersson som undrar hur många av landets golfklubbar som gjort sig redo för klimatförändringarna. AV Marcus Lundblad-Joons FOTO André de Loisted

H

äromåret spreds en bild från USA där en trio manliga golfare stod och till synes lugnt avslutade ett hål på greenen medan en fullt utvecklad skogsbrand rasade bakom dem. Denna lika spektakulära som apokalyptiska bild, troligtvis som en följd av klimatkrisen, kan möjligen snart bli vardag – även här i Sverige. Det anser i alla fall meteorologen, tidigare SVT-väderpresentatören och entusiastiska golfaren Mats Andersson. – Men vid sidan av bränder orsakade av torka under somrarna skulle jag säga att de två största farorna på sikt här i Sverige är dels skyfallsliknande regnskurar som orsakar lokala översvämningar likt de vi hade i Gävle och Falun i somras, dels

#4 | 2021 GOLFA!

› 15


RONDEN | Mats Andersson

havsytans höjning till följd av temperaturhöjningen, säger Mats Andersson när han slagit sig ned med en kaffe på uteplatsen vid hemmet utanför Ystad. Han drar ett djupt andetag. – Mer eller mindre hela Sverige, och därmed golfbanorna från norr till söder, kommer att påverkas av den globala uppvärmningen. Men om man ser till just havsytans höjning så ser jag fler problem för banorna här i södra Sverige. Lite för att det här till skillnad från i norra Sverige inte sker någon samtida landhöjning men framför allt för att så många banor här är placerade alldeles intill havet. Han pausar. – Vi har redan nått en temperaturhöjning på drygt en grad. Jag undrar hur många av klubbarna som gjort sig redo för den vattennivåhöjning på en halv till en meter som väntas vid tre–fyra graders höjning? en slump. Så beskriver Mats Andersson bakgrunden till att han blev meteorolog. 1973 såg han en jobbannons där SMHI sökte en meteorologassistent till tornet vid Sturups flygplats. Mats fick tjänsten. Här tillhandahöll han sedan under drygt tio år flyget med väderobservationer så som temperatur, vindstyrka och molnighet innan han tog steget till att utbilda sig till meteorolog. – Vid den här tiden var det som vi meteorologer gör mer av ett hantverk. När jag blev klar med studierna 1988 använde vi knappt datorer. I stället hade vi stora A2-kartor och så analyserade man vädret efter observationer i hela Europa för hand, där vi satte ut högtryck och lågtryck och dylikt. Detta gjordes sedan om var tredje timme. I takt med att meteorologin alltmer kom att tas över av super-

16

GOLFA! #4 | 2021

» De kraftiga skurarna som kommit de senaste åren har alltid förekommit men vi kommer att få se dem allt oftare «

Mats Andersson spelar golf nästan varje dag, och har nått sin lägsta handicap hittills.


Namn: Mats Andersson. Ålder: 71 år. Familj: Singel. Bor: Nybrostrand, utanför Ystad. Gör: Fortsatta uppdrag för SMHI samt föreläsare om väder och klimat. Hcp: 11,6. Favoritklubba: En vit träfemma. Hemmaklubb: Ystad Golfklubb. Kuriosa: »Jag har på uppdrag av SMHI vid flera tillfällen rest till Botswana för att utbilda meteorologer. Under resorna har jag blivit medveten om hur extremt känslig denna del av Afrika är för temperaturhöjningar. När jag tog mig ut till golfbanan översteg temperaturen ofta 40 grader, vilket gjorde det nästintill omöjligt att ens slå på driving rangen. Att den botswanska valutan heter pula, vilket betyder regn, visar på hur beroende de är av att få regn under regnperioderna.«

datorer växte det hos de anställda hos SMHI fram en alltmer ökande klimatmedvetenhet – detta mycket till följd av Mats Anderssons kurskamrat och SVT-väderpresentatören Pär Holmgren, i dag miljöpartistisk politiker i Europaparlamentet. När Mats Andersson 2001 blev väderpresentatör på SVT »krävde« Holmgren att alla meteorologer nu inte bara skulle kunna besvara frågor om vädret, utan även om klimatet. Allmänhetens syn på klimatet, anser Andersson, har sedan dess förändrats väsentligt. Framför allt de senaste tio åren.

Mats följer numera klimatnyheter från hemmakontoret, och förbereder sina föreläsningar som han håller runt om i Sverige.

– Jag brukar hålla föredrag runt om i södra Sverige och efter att stormen Sven drog fram 2014 och orsakade översvämningar i södra Götaland så insåg jag plötsligt vid de här tillfällena att alla ville berätta hur högt över havet deras hus låg. Det hade alla nu tagit reda på, för att se om de låg i farozonen eller ej. Innan dess mötte jag fortfarande klimatskeptiker men efter 2014 skulle jag säga att de flesta förstått allvaret. Han beskriver sina föredrag som »en rätt deprimerande föreställning« – men säger sig själv ändå inte lida av klimatångest. – Jag sover ännu gott om natten, men det är klart att man blir mer och mer skraj, säger han och hänvisar till den senaste dystra

rapporten från FN:s klimatpanel IPCC. – Forskarna säger ju i den här senaste rapporten: nu har vi gjort vårt så nu är det dags för er – och med er menas politikerna. För nu finns all information som kan tänkas behövas. golfen kom in i Mats Anderssons liv under 1990-talet, nästan samtidigt som han efter studierna fick anställning hos SMHI i Malmö. Länge såg han det bara som avkoppling. Efter jobbet tog han sig ofta ut till Hylliekrokens pay-and-play-bana för att slå ett par hinkar och fika med kompisar. Ändå är det först på senare år som han säger sig ha blivit riktigt biten av sporten.

#4 | 2021 GOLFA!

› 17


RONDEN | Mats Andersson

– I dag spelar jag nästan varenda dag, till och med under vintern. I vintras när banan var frusen tog jag med mig hammare och spik så att jag kunde pegga upp och spela, säger han och skrattar till. – Nu tar jag också till och med lektioner för att förstå svingens betydelse, och jag tränar mycket på bollträff. Detta har lett till att jag har fått längre utslag, vilket jag tycker är en nyckel till att hålen blir roligare att spela. Jag har aldrig haft så låg handicap som nu och jag vill se hur bra jag kan bli nu när jag lär mig golfen på djupet. I sin mer hängivna relation till sporten har han också fått en större förståelse för allt kring golfklubben. Han nämner att hemmaklubben Ystad Golfklubb kan stoltsera med flera miljöpris från kommunen för sitt arbete kring banan, som kantas av så väl får och grisar som bisamhällen. – Dessutom har vi dränerat vattendragen för ett bättre vattenflöde. 2017 hade vi högt vattenstånd i Östersjön och samtidigt en speciell vindriktning som ledde till att vart och vartannat hål på banan låg en till två decimeter under vatten. Det var väl en föraning om vad som kan ske framöver. ändå är han osäker på om hemmaklubben blickar längre fram – för att klara av klimatet år 2050. Andersson exemplifierar med hur närliggande Vellinge och Kristianstad kommuner nu fattat beslut om att bygga vallar nere vid kusten respektive sin tredje mur runt staden. – Alla kommuner tar havsnivåhöjningarna på stort allvar nu. Jag tror att det även här i Ystad och vid vår bana kommer att behöva göras något då det på vissa hål bara är en kustväg mellan banan och havet. Om han själv vore ordförande

18

GOLFA! #4 | 2021

skulle han se till att utföra flera saker direkt – som att se hur långt över havsnivån banan ligger, se över alternativa lösningar för bevattning sommartid, och titta på konstgräslösningar för främst fairway och greener så att banan ska kunna stå emot större väderpåfrestningar. Detta då han anser att det framtida klimatet redan kan vara här. – Den här sommaren har varit extrem över hela jorden. Rekordvärme i USA, Kanada och vid Medelhavet, bränder som i prin-

cip aldrig slocknar i Kalifornien, bränder i Australien, och så översvämningar i Tyskland, Belgien och Kina. Det här är alla extrema händelser som till och med klimatforskarna är brydda över, då de trott att detta skulle komma längre fram i tiden. Han pausar. – De kraftiga skurarna som kommit om somrarna de senaste åren har alltid förekommit men men vi kommer att få se dem allt oftare – och forskarna är nu i princip säkra på att detta kan

»Jag sover ännu gott om natten, men det är klart att man blir mer och mer skraj«

Mats hemmaklubb Ystad GK har prisats för sitt miljöarbete – men han tycker man borde implementera fler åtgärder för att klara av framtidens klimatförutsättningar.


kopplas till den globala uppvärmningen, säger Mats Andersson. – Skurmolnen, Cumulonimbus, blir kraftigare ju varmare atmosfären är. För ju varmare atmosfären är, desto mer fukt innehåller atmosfären, och desto mer kan det regna ur ett moln. Det är därför det är störst risk för enorma skyfall och i förlängningen översvämningar om somrarna när vi har de högsta temperaturerna. De kan också komma precis var som helst så det kommer att bli allt viktigare så väl på golfbanor som i övriga samhället att ha bra dräneringsplaner, säger han och tar en klunk av kaffet. – Sedan kommer vi nog också att behöva vänja oss vid att bekämpa skadeinsekter som får ökat fäste under de allt mildare vintrarna. Och parallellt med det kommer vi att behöva ta tag i bevattningen och hur vi ska göra under torra, varma somrar som den 2018 när det under torkan råder bevattningsförbud. Här skulle vi behöva ta vatten från havet men för att göra det krävs det mycket energiresurser för att avsalta vattnet … Så vi står inför minst sagt utmanande tider. Med allt detta sagt ser Mats Andersson ändå hoppfullt på framtiden. – Jag hoppas att jag blir 150 år så att jag får se hur vädret är 2100. För jag är så nyfiken på hur det här kommer att bli. Allt fler regeringar världen över, med vissa undantag, är ju nu ändå införstådda med situationen och jag uppfattar det som att det nu görs mycket för att hitta klimatvänliga lösningar. men än så länge är han bara 71 och till helgen ska han spela klubbmästerskap. Han meddelar också att det ser ut att bli fint väder. För att få en så bra prognos som

Mats Andersson SCOREKORT BIRDIE: »Att spela med nya fina rena vita bollar. Från att tidigare ha spelat med upphittade nästintill utspelade bollar har jag nu i takt med att jag blivit allt bättre kostat på mig att alltid spela med nya bollar. Det är bara en sådan skillnad.« Att klimatet kommer att förändras tvivlar Mats inte på. Detta till trots ser han hoppfullt på framtiden.

möjligt inför sin golfrunda tipsar meteorologen om att titta på de regionala nyhetssändningarna dagen innan du ska spela. – Gå sedan till appen och titta på prognosen för fyra–fem orter i din närhet. Visar orterna liknande väder så är det hög prognossäkerhet. Om du som jag helst undviker att spela vid ihållande regn så tar du upp radarbilder över orten där din bana ligger och följer prognosen ett par timmar framåt. Då ser du exakt var och när skurarna kommer, om de kommer. ❍

PAR: »Svårigheten med att ta paus efter nio hål eller inte. Lika behagligt som det är att ta både kaffe och korv, lika stor risk upplever jag att det blir att man tappar rytmen och sedan spelar sämre sista nio.« BOGEY: »Lite för ofta när jag är ute och spelar går det för långsamt och man tvingas vänta ute på banan. Det kan vara att de i bollen framför letar efter sina bollar i längre än tre minuter eller att de inte bestämt sig för vilken klubba de ska använda innan de kommer fram till sina bollar på fairway. Själv bestämmer jag klubba redan när jag är femtio meter från bollen. Det är en sällskapsbana, inte sista rundan av British Open!«

#4 | 2021 GOLFA!

19


Golfa! I samarbete med Dormy Open

Dormy Open öppnar vägen till Europa Challengetourtävlingar på hemmaplan säsongen 2021 banade väg för ytterligare internationellt spel, där många svenska herrar nu slåss om en plats på Europatouren. Nu är det klart att Dormy Open kommer tillbaka nästa år – och skapar möjligheter för ännu fler svenska spelare att nå toppen.

E

fter tre års uppehåll återvände Challengetouren, undertour till Europatouren, till Sverige i våras med inte bara en, utan två tävlingar – Dormy Open på Öster by Stenson, Österåker Golfklubb, och Range Servant Challenge by Hinton Golf på Rönnebäck. Dormy Open, som spelades 19–22 maj i år avgjordes i ett rafflade särspel där svenskhoppet Björn Hellgren fick se sig besegrad av fransmannen Felix Mory som sänkte en imponerande birdie-

20

GOLFA! #4 | 2021

putt för att avgöra. Förutom Björn Hellgrens andraplats placerade sig även Hampus Bergman (delad åtta) och Christoffer Blomstrand (tionde plats) på topp-10. Nu står det klart att Dormy Open kommer att leva vidare även 2022

Vägen till Europa: MoreGolf Mastercard Tour -> Challenge Tour -> European Tour

(och 2023!), då den återigen kommer att spelas på Öster by Stenson vecka 33. Varje år kan svenska spelare kvala in till Challengetourspel genom MoreGolf Mastercard Tour. Utöver detta erhåller Svenska Golfförbundet som arrangör av Challengetourtävlingar wildcards som kan användas i den egna tävlingen, eller bytas med andra CT-tävlingar i Europa. På detta sätt får fler svenska spelare möjlighet att pröva på spel på Challengetouren. Åtta svenska


FOTO GÖRAN SÖDERQVIST

Fransmannen Felix Mory tog hem segern på Dormy Open i år.

Adam Blommé nådde en 28:e plats på Dormy Open 2021.

Björn Hellgren spelade särspel och slutade på en andraplats.

» Det är fantastiskt att få chansen att spela in sig på hemmaplan. Jag fick två jättefina placeringar i år « spelare tog i år sig ut på andra CTtävlingar den här vägen. Challengetouren har visat sig vara oerhört viktig för våra unga proffs eftersom mycket tyder på att det är just den, snarare än kval, som kommer att bli framtidens väg till Europatouren.

Adam Eineving ser fram emot att spela på Challengetouren nästa år.

De svenska spelarna gläds över att det återigen blir Challengetourtävlingar på hemmaplan. – 2021 års säsong har bevisat att när killarna på MoreGolf Mastercard Tour får chansen att spela på Challengetouren är det stor chans att man biter sig fast därute i Europa. De hade inte kommit dit om inte förbundet och sponsorerna fick CT att hända, säger Challengetourspelaren Adam Eineving när Klubb-TV intervjuar honom under Big Green Egg Swedish Matchplay Championship.

VILL NI BLI PARTNERS TILL DORMY OPEN? Challengetourtävlingen Dormy Open är en viktig språngbräda ut i Europa. Var med och bidra till utvecklingen av svensk herrgolf genom att bli en partner till Dormy Open 2022! SOM PARTNER FÅR DU: ✸ Hålsponsorskap på ett hål på Öster by Stenson under Dormy Open 2022. ✸ Inbjudan till partnerträff på Österåker Golfklubb under maj 2022. ✸ Ett tremannalag på Pro Am Dormy Open, inklusive en Pro Am-middag. ✸ Inbjudan till att medverka på en Dormy Open partnergruppresa hösten 2022. ✸ Ett medievärde att nyttja i Svenska Golfförbundets digitala kanaler. ✸ Bli del av ett partnernätverk för kunskap och inspiration. Pris: 30 000 kr Anmäl intresse till Mathias Resare, marknadsansvarig Svenska Golfförbundet. E-post: mathias.resare@golf.se Telefon: 072-547 61 89

Hans namne Adam Blommé, som tog andraplatsen på Big Green Egg Swedish Matchplay Championship, håller med: – Det är fantastiskt att få chansen att spela in sig på hemmaplan. Jag fick två jättefina placeringar på Rönnebäck och Österåker i år. Blommé nådde en 28:e plats på Dormy Open och plats 15 på Range Servant Challenge by Hinton Golf på Rönnebäck och ser redan fram emot 2022, som denna gång förhoppningsvis spelas med publik och utan restriktioner. ❍

#4 | 2021 GOLFA!

21


TEMA | Vad blir det för väder?

Vad blir det för väder?

Så påverkar klimatförändringarna din golf 22

GOLFA! #4 | 2021


Det sker många hållbara initiativ för att förbereda Golfsverige på nya förutsättningar när klimatet förändras och för med sig störtskurar, torka och grässjukdomar.

s24 Hur hanterar golfen

det nya klimatet?

s28 Vad gör vi med vattnet? s32 Miljön i första rummet. s34 En riktigt grön bana. s36 Så hotar havet Falsterbo.

s40 Svenska birdies.

#4 | 2021 GOLFA!

› 23


TEMA | Vad blir det för väder?

Hur hanterar golfen det nya klimatet? Nya grässjukdomar och hårdare krav från miljövårdande myndigheter riskerar att slå hårt mot svenska golfbanor. Men det finns både hopp och konkreta åtgärder. STERF:s forskning är en del av lösningen. AV THOMAS BJÖRN FOTO JOHAN STRINDBERG

D

en senaste rapporten från IPCC, Förenta nationernas klimatpanel visade att koldioxidhalten i atmosfären ökar, den globala temperaturen stiger och sannolikt passerar vi 1,5

24

GOLFA! #4 | 2021

graders uppvärmning före år 2040. Havsnivån stiger dubbelt så snabbt som under 1900-talet. Städer och öar översvämmas och dricksvattnet hotas när saltvatten tränger in i dricksvattentäkter. Isarna smälter och Nordpolens sommaris har minskat med 40 procent sedan 1979. Vårt väder blir som en följd av detta alltmer dramatiskt och oförutsägbart. Stigande vattennivåer och extremväder hotar inte bara banor nära vatten såsom de tre klubbarna på Falsterbonäset – Ljunghusen, Flommen och Falsterbo (läs mer på sidan 40) – utan även andra. Gävle Golfklubb (sidan 28) är en av flera golfklubbar som

drabbats av översvämningar. Det är förmodligen bara början. – Golfen är beroende av naturresurser och nära samklang med naturen. Därför påverkas golfen av klimatförändringar. Ett mer instabilt och dramatiskt väder ger långa torrperioder med bevattningsförbud, som sommaren 2018, samt kraftiga regn och översvämningar. Mildare vintrar med is- och smältvatten skadar gräset mer än låga temperaturer och snötäcke. Nya grässjukdomar och skadeinsekter trivs i ett varmare klimat. Det förklarar Maria Strandberg, direktör på de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstif-


Läs mer om STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, på sterf.org

Extrem torka kan ödelägga en golfbana och skapa svårlagade sprickor, som de på bilden ovan.

telse STERF, som är en förkortning av Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation. Stiftelsen firar 15 år och bedriver forskning och utveckling inom grönytor. Du som är medlem i en svensk golfklubb är med och finansierar STERF, då golfarna i Norden bidrar med en halv euro per medlem och år. Det har gett stiftelsen cirka 50 miljoner kronor. Lägg därtill cirka 30 miljoner kronor i anslag från forskningsråd, myndigheter, organisationer och företag.

Vad händer med gräset? Totalt har STERF genomfört 230

» Nya grässjukdomar och skadeinsekter trivs i ett varmare klimat « projekt. I dag används en del av pengarna till ett internationellt projekt om kontroll av nya grässjukdomar som stiftelsen driver i samarbete med R&A, Royal and Ancient Golf Club of St Andrews, Skottland. – Nya skötselsmetoder för att förebygga dollar spot, myntstora skadefläckar på gräset, och andra grässjukdomar är avgörande för att

garantera bra spelkvalitet på våra golfbanor. Dollar spot är en följd av klimatförändringarna i världen och ett allt varmare klimat även i Norden, säger Maria Strandberg. Vad STERF vet i dag förekommer dollar spot på minst ett hundratal golfbanor bara i Sverige. Internationellt försöker man begränsa spridningen med hjälp av kemiska växtskyddsmedel, fungicider, ämnen som är giftiga för svampar. En väg Maria Strandberg inte förespråkar, främst av miljöskäl. – För oss i Norden handlar det om att i stället skapa bättre och effektivare skötselmetoder som stärker gräset. Det är den bästa och

#4 | 2021 GOLFA!

› 25


TEMA | Vad blir det för väder?

Maria Strandberg är direktör på de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse STERF, som är en förkortning av Scandinavian Turfgrass and Environment Research Foundation.

enda vägen på lång sikt. Vi arbetar proaktivt och har tagit fram en rad filmer och faktablad med råd och rekommendationer baserade på resultat av forskningen. STERF testar kontinuerligt de grässorter som importeras utifrån för att identifiera de sorter som är bäst rustade att överleva i vårt klimat och med våra begränsade ljusförhållanden. Det är grässorter som är toleranta mot sjukdomar och kan konkurrera med ogräs. – Att motverka vinterskador är det högst prioriterade forskningsområdet bland nordiska golfklubbar. Flera golfklubbar har börjat täcka sina greener med plastdukar för att skapa en torrare gräsyta

26

GOLFA! #4 | 2021

» Att motverka vinterskador är det högst prioriterade forskningsområdet bland nordiska golfklubbar « under vintern. Vår forskning visar att detta ger mindre risk för skador på gräset orsakade av is- och smältvatten, en följd av ett mildare och mer varierat vinterklimat. Ny teknik inom banskötsel är något svenska golfare kommer att få se mer av i framtiden. STERF har nyligen startat ett pilotprojekt

på nordiska golfklubbar, däribland Jönköpings GK, i samarbete med Husqvarna AB. Tillsammans testas hur användandet av robotgräsklippare kan påverka såväl gräskvaliteten som ekonomin för klubbarna.

Multifunktionella banor Förtätning av våra städer är ett hot mot golfen. När städer växer riskerar golfbanan att få flytta. Årsta Golf i södra Stockholm är ett exemÄr du lärare eller har barn i skolan? Hur kan din klubb samarbeta med skolan om utomhusundervisning? Läs mer på golf.se


pel. Trots drygt 220 000 besök under pandemiåret 2020 på range och korthålsbana, därmed är man en av Stockholms mest besökta idrottsplatser, riskerar anläggningen att försvinna när bostäder ska byggas. Årsta Golf har förslagit Stockholms stad att minska anläggningen från nuvarande fem till tre hektar. Delägaren Daniel Bäck hoppas på ett positivt svar till gagn för bland annat alla ungdomar som strömmat till under pandemin. Ett viktigt utvecklingsområde är golfbanan som en mångfunktionell plats, enligt Maria Strandberg. – Golfspelare måste vänja sig vid att tätortsnära golfbanor är en del av det omgivande landskapet och används för rekreation, friluftsliv och skolans utomhusundervisning. Att använda en del av golfbanan som utomhusklassrum är kanske den största samhällsnyttan golfen kan bidra med, förklarar Maria Strandberg och fortsätter: – När lektioner och undervisning genomförs utomhus får elever tillgång till en större yta och kan röra på sig mer, vilket visat sig leda till förbättrade skolprestationer samt ökad hälsa och ökat välbefinnande. Samspelet mellan golfbanan och det närliggande samhället är historiskt sett en del av golfens själ. Det var så allting en gång började. Golfbanan som utomhusklassrum började som ett pilotprojekt i Motala kommun och får nu sin fortsättning i Stockholms stad där STERF och Svenska Golfförbundet samarbetar med Utbildningsförvaltningen och Skogen i skolan. Cirka 250 elever från tre skolor ska tillbringa en dag i höst och en i vår på en golfbana – Viksjö, Björkhagen och Haninge – för undervisning utomhus. Dagen avslutas med prova på-golf på rangen. – Att golfklubben når nya grupper av golfare som annars kanske inte hittar till golfbanan är både en möjlighet och en bonus, säger

SÅ KAN DU MINSKA SPRIDNINGEN AV DOLLAR SPOT

» Samspelet mellan golfbanan och det närliggande samhället är historiskt sett en del av golfens själ « Maria Strandberg som uppmanar landets stadsplanerare följande på ämnet hälsa och livskvalitet: – När ni planerar för att bygga förskolor, skolor eller ålderdomshem, gör det i närheten av en golfbana! Det ger möjlighet till bättre naturförståelse, ökad rörelse och därmed ökad hälsa för många när grönområdena i tätortsnära landskap blir färre eller försvinner.

Blommor, bin och bekämpningsmedel Biologisk mångfald är ett begrepp som blir allt viktigare i samhället. Att använda golfbanan för att skapa boplatser för pollinerande insekter är ett projekt som STERF genomför tillsammans med kommunerna Varberg och Falkenberg samt fem golfklubbar i Halland: Falkenberg, Harabäcken, Hofgård, Ullared Flädje och Vinberg. – Hotet mot biologisk mång-

Dollar spot, myntstora skadefläckar på gräset, är en av de grässjukdomar som kommit till Sverige som en följd av klimatförändringarna. Maria Strandbergs råd för att minska spridningen av dollar spot är enkel och effektiv: – Dollar spot sprids via skor, klubbor och maskiner. För golfspelaren handlar det om att tvätta av eventuellt infekterat gräs efter rundan från sina skor och annan golfutrustning, så att sjukdomen inte sprids.

fald gör att alla måste ta ansvar för att bidra till ett rikt växt- och djurliv. EU-direktiv 2030 säger tydligt att alla aktörer i landskapet, även golfanläggningar, har en skyldighet att bidra till att skydda och öka den biologiska mångfalden. Maria Strandberg berättar slutligen stolt att STERF även påverkat politiken på EU-nivå: – Tack vare resultat från våra projekt kunde vi vara med och påverka formuleringen av EU:s direktiv om hållbar användning av bekämpningsmedel. Nu hoppas jag att våra forskningsresultat ska få ännu bättre fäste på landets golfklubbar. Vi behöver hjälpas åt för att ytterligare stärka golfens legitimitet i det moderna samhället. ❍

#4 | 2021 GOLFA!

27


TEMA | Vad blir det för väder?

Vad gör vi med vattnet? När himlen öppnade sig över Gävle stod golfklubben chanslös mot vattenmängderna som samlades på banan. Går det att förbereda sig på ökade regnmängder? Eller torka, för den delen? AV TOMAS HAGFELDT FOTO JOHAN HILLBOM/GÄVLE GK

K

atastrofen var oundviklig. 160 millimeter regnvatten föll på kort tid och skapade ett vattenkaos med personliga tragedier som följd. Natten mot onsdagen den 18 augusti hör till de mörkare datumen i Gävlebornas minne. – Det var surrealistiskt att se översvämningarna och vi tänker mest på dem som fick sina hem och privata egendomar förstörda, säger Peter Stenberg, klubbchef på Gävle Golfklubb. Även bilderna på vattenfyllda golfhål spreds i nyhetskanalerna. Konsekvenserna av de häftiga skyfallen över områden som Gävle och Gästrikland denna sommar kan ses som en varning och en påminnelse för svenska golfklubbar. – Vi har naturligtvis fått nya lärdomar och behöver fundera vidare på lösningar som kan lösa problemen bättre i framtiden, säger Peter Stenberg, Peter Stenberg klubbchef på och Lasse NyGävle Golfklubb.

28

GOLFA! #4 | 2021

holm, banchef på Gävle GK. Båda förstod snabbt att skyfallet den 18 augusti också skulle drabba golfbanan. Farhågorna besannades. Avan var den värst drabbade av anläggningens två 18-hålsbanor. Dammar på hål som det 17:e och 18:e hade svämmat över. På den sjunde greenen sågs inte ett grönt grässtrå. Vatten forsade över parkeringen och orsakade skador på delen med nylagt grusunderlag. – Det var flaggat för 70–90 millimeter regn, men när det till slut stannade vid 160 fanns inte mycket att göra, berättar Peter Stenberg. – Men egentligen var det ett uppföljande regn, veckan därpå, som tog knäcken på banan. Det fanns inget motstånd mot ytterligare 60 millimeter regn. Efter det skyfallet tvingades vi hålla stängt i flera dagar. i elva av tretton golfdagar i augusti var det stängt för spel. När alla golfpaket och greenfeebokningar var avbokade, när två populära augustihelger regnat bort, tappades 150 000–200 000 kronor i greenfeeintäkter. För banpersonalen väntade hårt arbete med återskapande av vägar och bunkrar. Det skulle dock dröja flera veckor innan bunkrarna åter var i speldugligt skick. – Sanden i så gott som alla bunkrar var bortspolad. Vi har nu ersatt den med ny sand, totalt cirka 600 ton, säger Lasse Nyholm. Summan för skadorna kunde beräknas till 200 000 kronor.

– Vår viktigaste åtgärd just nu och för framtiden är att se över våra bunkrar och titta på material, uppbyggnad, form och dränering. Ännu har vi inget konkret att berätta, men helt klart behöver vi ta ett större grepp för att detta inte ska ske igen, säger Peter Stenberg. Att undvika överfyllda diken och dammar vid skyfall samt att fortsätta arbetet med banans dräneringssystem är andra ständigt förekommande frågor på agendan. – I dag rinner mycket av vattnet ut mot ett våtområde och därefter ut i Östersjön. Men något tillstånd för att exempelvis bygga en damm i vårt naturvårdsområde kan vi inte


Närmare 160 millimeter regn föll över Gävle Golfklubb i augusti, vilket ledde till översvämmade dammar, vattenfyllda greener och skador på parkeringen.

få. Att helt kunna skydda sig mot katastrofer som den i somras är nog inte realistiskt. Mot normala regn är vi rustade. Lyckligtvis drabbade inte sommarens vattenmassor någon av golfklubbens fastigheter. Vatten strömmade in på golfbilsgaragets golv men ingen elektronik tog skada. Det relativt högt belägna klubbhuset var oskadat. – Säsongen har i övrigt varit lyckad med mycket spel och banor i gott skick, så vi ser tillbaka på detta utan bitterhet. Banorna har hämtat sig och med nya lärdomar fortsätter vi vårt arbete, avslutar Peter Stenberg och Lasse Nyholm.

» Sanden i så gott som alla bunkrar var bortspolad. Vi har ersatt den med ny sand, totalt 600 ton « översvämningar, likt dem i Gävle i somras, kommer att fortsätta inträffa med jämna mellanrum. Samtidigt tycks perioderna av torra och heta sommarveckor bli allt fler. Minnena från extremsommaren 2018 är ännu tydliga. Även den här säsongen fick vattenreserverna pumpas på högtryck, framför allt i juni och juli.

Exemplen på lyckade lösningar och bevattningsåtgärder ute i Golfsverige är flera. Lundsbrunns Golfklubb i Västergötland, Emmaboda Golfklubb och Loftahammars Golfklubb i Småland är tre klubbar som tagit lyckade initiativ, de två sistnämnda med snarlika lösningar. Emmaboda GK har tilldelats sin kommuns miljöpris för sitt vattenreningsprojekt och har väckt intresse för liknande satsningar, bland annat på Väddö Golfklubb i Roslagen. – Detta är en win-win-situation för alla inblandade. Vi har vår vattentillgång tryggad, och framför allt

#4 | 2021 GOLFA!

29


TEMA | Vad blir det för väder?

är det en stor miljövinst för våra vattendrag, säger Göran Persson, ordförande i Emmaboda GK. Kortfattat handlar projektet om att använda renat vatten från ett närliggande reningsverk. Via rör rinner avloppsvatten till golfklubbens nya teknikbyggnad. Med ultraviolett ljus slås parasiter, bakterier och virus ut. Rent vatten leds sedan ut till golfbanans utbyggda dammar för att vid behov pumpas ut på spelytorna. – Tidigare kunde våra tre dammar vara uttorkade när det varit riktigt torrt. Nu minskar vi utsläppen i såväl Lyckebyån som i intilliggande Kyrksjön och i Östersjön. I stället är vårt vatten, innehållande fosfor och kväve, gynnsamt för gräsytorna. Och i dammarna har vi vackra vattenspeglar, ett rikt fågelliv och fiskar som kan skydda sig bland stenrösen. Finansieringen för vattenvårdsprojektet – totalkostnad 1,2 miljoner kronor – har gjorts möjlig tack vare ett samarbete mellan golfklubben, kommunen, länsstyrelsen och lokala företag. Emmaboda GK har erhållit ett 70-procentigt LOVAbidrag och övrigt stöd. (LOVA, det lokala vattenvårdsprojektet.) Från den egna kassan har 100 000– 150 000 kronor investerats. loftahammars gk startade sitt EU-projekt redan för elva år sedan. Vid torra perioder var tillgången till vatten otillräcklig. Reservvatten köptes av kommunen. Nu hämtas vatten i stället från en 40x100 meter stor skapad damm vid det nionde hålet – fyllt med UVbelyst och bakteriefritt vatten från ett reningsverk bara 1,2 kilometer från banan. Ett kostnadseffektivt, och hållbart, sätt att säkerställa att det finns tillräckligt med vatten för att kunna hålla banan i toppskick. – Vi har en kapacitet att pumpa

30

GOLFA! #4 | 2021

Gävle GK:s banor fick hålla stängt i elva dagar innan banan var spelbar igen.

ut 180 kubikmeter vatten per dygn. Det var tillräckligt även den heta sommaren 2018. Det var gränsfall, men vi fick ett bevis för att vi har vattenkapacitet även när det är som torrast, säger banchefen Anders Karlsson.

» Banan har blivit estetiskt vackrare och strategiskt bättre. Men framför allt är vattentillgången tryggad « Anders bekräftar även att behovet av gödsling och växtskyddsmedel minskar då det renade vattnet innehåller en viss mängd kväve och fosfor. även på lundsbrunns GK:s natursköna bana vid Kinnekulle används numera vatten från närliggande åkrar när golfbanan hålls i högklassigt skick. Förr spreds överskottsvatten från Skaraborgsslättens jordbruk som utsläpp ut i åarna och Vänern, nu renas det för att tillvaratas i en nybyggd damm

mellan hål 5 och 13 på golfbanan. Klubbchefen Anette Knutsson och greenkeepern Mikael Svensson utvecklade idén efter en föredragskväll om våtmarker hos Götene kommun. En ansökan om LOVAbidrag detaljerades och det nya samarbetet med länsstyrelsen gav ett stöd på drygt en miljon kronor av budgeterade 1,7–1,8 miljoner. I vintras startade grävarbetet. Två månader senare öppnade banan med ett nytt vattenhinder, 7 500 kvadratmeter stort. Av schaktmassorna skapades kullar utmed golfhålen. – Banan har blivit både estetiskt vackrare och strategiskt bättre. Men framför allt har vi vattentillgången tryggad, berättar Anette Knutsson. Hon talar även om den fortsatta satsningen för biologisk mångfald och om banans nya blomsterängar, skapade för fjärilar, vilda bin och pollinerande insekter som trivs i söderläget bland kullarna. – 2021 blev en riktigt lyckad säsong för oss alla. Att äntligen ha tillgång till mycket vatten och samtidigt skydda miljön är fantastiskt inför framtiden, avslutar Anette Knutsson. ❍


AW

2021

a new beginning

VÄ L KO M M E N AT T B E S Ö KA VÅ R W E B S H O P

CUTTERBUCK.SE


TEMA | Vad blir det för väder?

Miljön i första rummet När Kungsbacka Golfklubb skulle tillsätta en ny klubbchef fick de in en ansökan som inte liknade någon annans. Håkan Emqvist var, förutom golfare, vatten- och miljöingenjör – en ovanlig men välkommen bakgrund på en klubb som prisats för sitt miljöarbete. AV TOMAS HAGFELDT FOTO CARINA GRANATH

K

ungsbacka golfklubb har tagit plats på rankinglistor, fostrat elitspelare och hyllats för sin unika miljö: från lummig park och tätare urskog till öppet hav. När klubben skulle anställa en ny klubbchef i fjol var det viktigt att det var någon som kunde förvalta miljöarvet. Att Håkan Emqvist var vatten- och miljöingenjör, och golfare, var en jackpot. – Miljö- och hållbarhetsfrågorna genomsyrar klubbens verksamhet, så jag såg chansen att fortsätta arbetet med ämnen som jag sysslat med länge, säger Håkan Emqvist, som nu varit klubbchef i ett år. På Kungsbacka drivs hållbarhetsarbetet framåt av en miljökommitté. Under flera år har kommittén utvecklat ett givande samarbete med kommunen, markägaren, länsstyrelsen och myndigheter. I somras tilldelades Kungsbacka GK årets natur- och miljöpris, utnämnt av Svenska Golfförbundet (SGF) och Swedish Greenkeepers Association (SGA), med motiveringen »för ett långvarigt och bra miljöarbete som sträcker sig 20 år tillbaka i tiden«. Håkan Emqvist drivs av att få utveckla det långsiktiga arbetet. – Var ska vi vara om fem år? Om

32

GOLFA! #4 | 2021

tio? Att få vara med om det strategiska arbetet är inspirerande, säger Håkan, samtidigt som han visar upp klubbens fågelholkar. – Holkarna var en start på allt det miljöarbete som sedan utvecklats. Vi ligger delvis i ett fågelskyddsområde, och här finns liv i alla 150 fågelholkar som inventeras av miljökommittén varje år. Ute på blomsterängarna pågår pollineringen och vattenproverna från dammarna ger goda värden. Här finns laddstolpar till elbilar. Här finns solceller på taket. En del av energin produceras på en egen solcellsanläggning. På en tv-skärm i klubbhuset visas den dagliga produktionen av solenergi. – Kommunikationen till medlemmarna är viktig. Vi sprider budskapet om vårt hållbarhetsarbete via vår hemsida och sociala

» Vi sprider informationen om vårt hållbarhetsarbete på sociala medier «

Kungsbacka GK har två bikupor där de kan producera egen honung.

medier, säger Håkan Emqvist. En av klubbens greenklippare och en av vältarna är eldrivna. På övningsfältet plockas bollar av två robotplockare. Gräset på rangen sköts av två robotklippare. – Eldriften kommer att växa ytterligare på maskinmarknaden, säger Håkan Emqvist och tillägger: – Men man ska aldrig underskatta vikten av personalens kompetens. En robot kan inte utföra detaljklippningar som förhöjer spelupplevelsen. Håkan är övertygad om att golfklubbar kan ta ett större hållbarhetsansvar och att en klubbs miljövision har betydelse för medlemsrekrytering och samarbeten med myndigheter och partners. Klubben har ett flertal projekt i gång med olika partners – bland annat »Blommande marker i Hamra« där de ska samarbeta med Västkuststiftelsen och länstyrelsen för att gynna den biologiska mångfalden. Tillsammans med Trafikverket drivs sedan 2019 ett veteraniseringsprojekt där den drabbade miljön vid ett vägprojekt kompenseras på golfbanan. Listan över Kungsbacka GK:s hållbarhetsarbete är lång. Ändå finns fortfarande utmaningar. – Vi kommer att ställas inför miljökrav på reducering av växtskyddsmedel och gödning. Årsnederbörden ökar och torkperioderna blir längre. För vår del pågår nu en dialog med länsstyrelsen om en ny bevattningsdamm varifrån reservvatten kan tas ut vid behov. Som miljöingenjör med vatten som expertområde tar sig Håkan Emqvist gärna an den utmaningen. ❍


Håkan Emqvist, klubbchef på Kungsbacka GK, driver tillsammans med miljökommittén klubben i en hållbar riktning.

#4 | 2021 GOLFA!

33


TEMA | Vad blir det för väder?

En riktigt grön bana Solpaneler, hybridmaskiner och får som betar i ruffen. På Holma Stångenäs Golf utanför Brastad har man tagit stora kliv framåt för hållbarhet. TEXT JENNY OLSSON FOTO ANNA-LENA LUNDQVIST

närmare tjugo får av rasen suffolk betar i högruffen på Holma Stångenäs Golf i Brastad i Bohuslän. Här har fastighetsägaren via ett driftbolag tillsammans med golfklubben skapat en verksamhet som inte leder till onödig miljöpåverkan, utan tvärtom. Golfbanan är en av få i Sverige som är sådd med rödsvingel över hela spelfältet, berättar banchefen Carina Granath. – Rödsvingel kräver mindre gödning och vattning, och våra greener är fria från kemiska bekämpningsmedel. Vi behöver heller inte klippa lika ofta, vilket gör att det går åt mindre drivmedel. Under sommaren använder vi ju får som gräsklippare i högruffen. På sju olika byggnader har de totalt 694 solpaneler. – Vi är självförsörjande på el och konsumerar drygt hälften av det vi producerar. Vi kan till ex-

empel erbjuda elbilsladdning. Överskottet säljer vi på elmarknaden. De flesta av våra maskiner är hybrider som körs på diesel men där klippaggregatet går på el. Holma Stångenäs Golf är med i Västsveriges initiativ Hållbarhetsklivet, där offentliga och privata aktörer i besöksnäringen agerar för att ställa om till ett hållbart samhälle. – Vi arbetar också aktivt för att bevara våra gamla byggnader. Holma Säteri är omskrivet redan på 1400-talet. Receptionen är inrymd i gamla stallet, alla rabatter och stensättningar är återbruk och kaféstugan efter 9:an är ägarens gamla lekstuga. Den allmänna uppfattningen är fortfarande, enligt Carina, att golfbanor är miljöbovar. Men vid en snabb inventering hittade hon inte mindre än 82 olika blommande arter utöver alla buskar. Och så var det ju det där med fåren. – I år är det sjätte året som de gått här och betat. Fast förra året ville ägaren inte ha kvar sina får, så det slutade med att jag köpte dem. De går här och betar från maj till mitten på september innan jag hämtar hem dem för säsongen. ❍ Holma Stångenäs banchef Carina Granath med fåren som »klipper« högruffen.

34

GOLFA! #4 3 | 2021


Gör dig redo för nästa säsong!

VALFRI HANDSKE PÅ KÖPET Gäller 1 oktober till 30 november

Testa ut dina klubbor medan svingen fortfarande sitter där den ska

Misströstar du över att säsongen börjar gå mot sitt slut? Gör inte det! Börja istället förberedelserna för nästa. Passa på att boka en tid i våra testcenter medan svingen fortfarande fungerar bra – och se till att du har de nya klubborna redo till säsongsstarten. Just nu bjuder vi också på valfri golfhandske när du gör en custom fitting! GÖTEBORG Bäckebol / World of Golf

HELSINGBORG

JÖNKÖPING

MALMÖ

NORRKÖPING

dormy.se

STOCKHOLM Barkarby / Kungens kurva / Arninge

SUNDSVALL

ÖREBRO


TEMA | Vad blir det för väder?

Så hotar havet Falsterbo Golfen och fågelskådarna lever i symbios på Falsterbonäset. När området hotas av stigande havsnivåer står mycket på spel – särskilt om kommunen inte lyssnar på golfklubbarna. AV PEDER EDVINSSON FOTO ANDRÉ DE LOISTED

D

et är klubbmästerskap på Falsterbo GK. När Emma Olofsson och Maria Silfverschiöld ska slå ut på hål 15 gör de det inför storpublik. Men det är inga vana golfåskådare som står på sanddynerna vid fyren. De bär i stället på kikare och kameror och har uppmärksamheten riktad upp i skyn mot de fåglar som är på väg att flytta söderut. Men när Emma peggar upp vrider fågelskådarna på huvudet och

följer intresserat bollbanorna på väg mot fairway. Golf och fågelskådning är tätt sammanlänkade på Falsterbonäset. De tre golfklubbarna Falsterbo GK, Flommens GK och Ljunghusens GK ligger lika mycket i fågelland som i de perfekta förutsättningarna för linksbanor – uppbyggt av sand som Näset är. Här, i Sveriges sydvästra hörn, har höstens flyttfåglar de sista landmassorna under vingarna innan de tvingas ut över öppet vatten på sin färd söderut. Koncentrationen av alla slags fåglar är vissa tider makalös, kring en halv miljard fåglar från Skandinavien och västra Arktis uppskattas välja den här rutten på väg mot vinterkvarteren i södra Europa och Afrika. På grund av klimatförändringar hotas samvaron mellan golfare och

fågelskådare. Prognoser om att havsnivåerna kan komma att höjas med en meter de närmaste 100 åren betyder att golfbanor och skådarplatser kan hamna under vatten. Stora delar av hela Falsterbonäset också, eftersom den högsta punkten i området bara ligger tre meter över havet. ansvaret att utföra lokala klimatanpassningar ligger på kommunerna. För Falsterbonäsets framtid har också Vellinge kommun tagit fram en plan för skyddsvallar, men såväl golfklubbar som naturorganisationer och privatpersoner har överklagat förslaget. I maj 2020 beslutade mark- och miljödomstolen i Växjö att kommunens plan ändå skulle godkännas efter vissa förändringar, men överklaganden fortsatte att komma in och nu ska Björn Malmhagen, ordförande för Falsterbo fågelstation.

Kusinerna Elin Rostedt och Klara Rostedt från Jönköping respektive Lomma fågelskådar på Falsterbonäset. »Det är en välkänd plats för fågelskådare, hit måste man komma om man vill se spännande fåglar och många på samma gång«, säger Elin, som har sett 266 arter i Sverige. Klara, som kommit i gång med skådandet lite senare, hade nyss kryssat myrspov på Näset och stod för tillfället på 176 Sverigearter.

36

GOLFA! #4 | 2021


Fågelskådarnas kikare riktas mot tre bivråkar som cirklar över Falsterbo fyr samtidigt som Madeleine Roth hålar ut på hål 14 i samband med KM i foursome på Falsterbo GK.

fallet tas upp på högsta instans i Mark- och miljööverdomstolen. Ljunghusens GK står bakom ett av överklagandena. Klubben har konstaterat att kommunens förslag innebär att golfbanorna hamnar utanför skyddsvallarna och alltså hotas av en stigande havsnivå. Magnus Jivén, klubbchef på Ljunghusen, är kritisk till att kommunen inte lyssnat på deras förslag. – Golfklubbarna förespråkar att skyddet ska ligga i sanddynerna som redan finns längs havet, men kommunen vill enbart lägga skydd kring bebyggelsen. Det innebär en kortare skyddsvall och ett billigare alternativ, säger han.

» Kommunens förslag innebär att golfklubbarna hamnar utanför skyddsvallarna « Översvämningar är inget nytt för Näset. Vid vissa väderförhållanden, främst ihållande nordliga vindar, stiger havsnivån naturligt. I januari 2017 tog sig vattnet hela vägen fram till klubbhusets tröskel. – Då rann det undan igen på tolv timmar. Banorna klarar det, grässorterna är salttoleranta. Problemet är att havsvattnet för med sig fina

sedimentpartiklar som täpper igen de naturliga porer som finns i sandmarkerna, det ger sämre genomsläpplighet, säger han och berättar att de kontinuerligt arbetar för att mota naturens framfart: – Tidigare utnyttjade man fuktiga partier mellan sandrevlarna för banan. I dag ser vi till att höja våra greener så att vattnet kan rinna av. falsterbonäsets naturvårdsförening (FNF), en krets inom Naturskyddsföreningen, har deltagit i samråd inför kommunens planer. De har, liksom golfklubbarna, överklagat det liggande förslaget. Föreningens främsta argument

#4 | 2021 GOLFA!

37


TEMA | Vad blir det för väder?

är att skyddsvallarna ska byggas så att de inte påverkar befintliga natur- och kulturmiljövärden. Det kan göras genom att använda existerande sanddyner, vägar, järnvägsbankar och tångvallar som en del av översvämningsskyddet i stället för de murar och konstgjorda vallar som kommunen förespråkar. Mikael Kristersson är föreningens talesperson för natur- och kulturmiljö: – Kommunen verkar ha kommit fram till ett förslag som är smidigt att upphandla, men som bygger bort landskapsbild och genuinitet mer än nödvändigt. Föreningen förespråkar också att bygga översvämningsskyddet i etapper och då börja på de platser som är mest hotade. – Bygget av vissa vallar kan

»Vi får avvakta med de större planerna tills domstolens utslag kommer. Allt handlar om var vallen hamnar « skjutas flera decennier in i framtiden. Med en lugnare tidsplan får man också en klarare bild över hur havsnivåerna verkligen förändras och hur det påverkar Östersjön och Öresund, säger Mikael Kristersson. Ett fullständigt yttre skydd, som golfklubbarna vill ha, tror han dock inte på: – Det skulle förändra natur- och kulturmiljön totalt, jag tror dessutom att det är tekniskt omöjligt. många intressen ska tillgodoses i den förestående klimatanpassningen av Falsterbonäset. En del av de boende som har hus närmast de föreslagna skyddsvallarna protes-

38

GOLFA! #4 | 2021

Magnus Jivén, klubbchef på Ljunghusen.

terar mot att deras utsikt förändras och golfklubbarna vill kunna fortsätta sin verksamhet. Mot det ställs kommunens processer och ekonomiska aspekter, liksom den helhetssyn som en förening som FNF har. Mitt i smeten finns också Falsterbo fågelstation som har sitt huvudkvarter i Falsterbo fyr och ringmärker och räknar fågel i markerna intill. Där vill man kunna fortsätta med sin miljöövervakning, men Björn Malmhagen, ordförande för Falsterbo fågelstation, berättar att de inte engagerat sig i vallarnas placering. – Däremot har jag återkommande möten med golfklubbarna och är medveten om deras problematik. Vi har hela tiden kunnat få ihop våra olika intressen – bland annat har vi gemensamt ansökt hos kommunen att det ska byggas en gång- och cykelväg mellan fyren och Flommen. på ljunghusens gk går spelet vidare, men det svävar en ovisshet över verksamheten så länge planerna för Falsterbonäset inte är spikade. Mark- och miljööverdomstolen ska ta upp frågan under hösten och förhoppningsvis kommer ett beslut

VAD HÄNDER PÅ NÄSET? I Sverige beräknas den genomsnittliga havsnivån höjas med upp till en meter de närmaste 100 åren. Redan 2065 kan vattennivåerna vara så höga att en stormflod kan lägga Falsterbonäset under vatten. För att skydda Näsets boenden och infrastruktur har Vellinge kommun tagit fram ett förslag där 20 kilometer skyddsvallar ska byggas. I det liggande förslaget hamnar Näsets tre golfbanor – Ljunghusens GK, Flommens GK och Falsterbo GK – utanför skyddsvallarna. Klubbarna har överklagat, liksom ett stort antal privatpersoner, miljöorganisationer, länsstyrelsen och andra instanser. Ärendet ligger nu hos Markoch miljööverdomstolen och ska tas upp hösten 2021.

under första halvåret 2022. För klubbchefen Magnus Jivén innebär det fortsatt väntan på att kunna utveckla banorna. – Vi får avvakta med de större planerna tills domstolens utslag kommer. Då kan vi ta beslut om att bygga ett nytt puttinggreenområde och göra den ombyggnad av hål 19–27 som vi vill. Allt handlar om var vallen hamnar. ❍


Din caddie

Vårt jobb är att göra ditt enklare Vi erbjuder marknadens bredaste sortiment inom personlig skyddsutrustning, kläder, skor, verktyg, el, VS, VA, bygg och förnödenheter. Fler än 120 butiker, en webbutik med över 190.000 lagerlagda artiklar och en leveransprecision i världsklass. Med oss har du en samarbetspartner med siktet inställt på framtiden. Välkommen till Ahlsell! www.ahlsell.se


TEMA | Vad blir det för väder?

Svenska birdies Golfsporten delar arena med hela naturen. Samexistens är viktigt, även om det kan vara irriterande med höga ruffar, envetna flugor och skrattande måsar. Här bekantar vi oss med det fågelliv som finns på landets golfbanor. AV PEDER EDVINSSON FOTO ADOBE STOCK

VI TRIVS VID GOLFBANAN! PÅ FAIRWAY OCH GREEN Ärlor: Vanligast är sädesärlan – svart, vit och grå med en vippande stjärt letar den insekter på de finklippta områdena. Håll också utkik efter gulärla under vår och höst. Gäss: Grågäss, kanadagäss och vitkindade gäss gillar golfbanor: här finns växande gräs i mängder och tack vare alla golfare vågar sig inte fiender som rävar för nära. Trastar: De vanligaste är koltrast och björktrast, men taltrast, rödvingetrast och dubbeltrast kan också leta mat på banan. Troligast att höra är taltrast och koltrast, och koltrasten är den där som prasslar bland löven på marken i snåren.

Gulärlan rastar på golfbanor främst under hösten.

40

GOLFA! #4 | 2021

Talgoxen hörs ofta – lyssna efter ett visslande »ti-to«.

I BUSKAR OCH SKOG Sparvar och finkar: Sveriges näst vanligaste fågel är bofinken och syns den inte så hörs den överallt. De två som smyger i buskarna är gråsparv och pilfink – mer tystlåtna, men mysigt tjirpande. Pilfinken är den med svart prick på kinderna. Mesar: Ofta orädda och nyfikna fåglar, de lär kolla in den som lägger in en boll i skogskanten. Talgoxen är den svartgula med slips, blåmesen är mindre och blågul. Sångare: En stor grupp fåglar som man hör snarare än ser. Lövsångaren är Sveriges vanligaste fågel, men få har sett den – lyssna efter den finstämda sången. Gransångaren är snarlik, men har ingen skönsång att bjuda på, däremot är lätet »chip-chap-chop-chip« lätt att känna igen. Mest högljudd är näktergalen som har med sig en hel rytmsektion ut i skogen. Hackspettar: Trummar på stammar om vårarna, men är ganska högljudda resten av året också. Större hackspett är vanligast, men gröngöling och spillkråka ses också blad gamla, grovstammiga träd.

Kanadagåsen och andra gäss betar gärna på fairway.

VID VATTEN Änder och vattenfågel: Gräsänder finns överallt och kan trivas riktigt bra i och kring banans vattenhinder. En riktig skönhet är svarthakedoppingen som gärna flyttar in i dammar. Måsar: Under British Open i år snodde en silltrut Madeleine Sagströms boll. Det kommer att hända igen – fiskmås, skrattmås, gråtrut och silltrut är nyfikna av sig och finns ofta i golfares närhet, inte nödvändigtvis vid vatten. Fiskgjuse: Ett plask i sjön kan vara en fiskgjuse som dykt efter fisk. Den här rovfågeln står stilla ett tiotal meter uppe i luften med vingarnas hjälp, det kallas att ryttla, och spanar ner under ytan inför ett dyk. På väg från fisket håller den bytet i klorna, alltid med fiskens huvud riktat framåt. UPPE I LUFTEN Rovfåglar: Ormvråk och havsörn kan man se glidande fram genom luften. Snabbare rovfåglar är duvhök och sparvhök och de gör gärna attacker på småfåglar upp till en duvas storlek.

Gråsparven ses kring klubb­ husets buskar och fikabord.

Sånglärkan drillar högt upp i skyn på försommaren.


Ladusvalan har lång stjärt – bra minnesregel.

Svalor: Vanligast är ladusvalan som känns igen på sina extra långa stjärtspröt. Hussvala finns också kring golfbanor, helst kring klubbhuset, och har ett vitt fält mellan rygg och stjärt. Den där blixtsnabba svalan med likformade vingar och som låter »srrriiiii« är en tornseglare, och alltså ingen svala. Sånglärka: Återkommer till södra delarna redan i slutet av februari och är vanlig upp till halva Sverige. Hanen gör höga, drillande sångflykter över ruffen – ibland hundra meter rakt upp i luften.

TIPS FÖR GOLFANDE HOBBYORNITOLOGER Spana under tidig morgon: På våren är sångfåglarna vakna redan vid soluppgången och det är ett bra läge för den som går en tidig runda att lyssna på lätena och klura ut vad som hörs. ... eller eftermiddag: På engelska pratar man om de varma timmarna efter att solen stått högst på himlen som eagle hour. Större rovfåglar som örnar och vråkar utnyttjar då

Lövsångaren sitter gärna och sjunger out-of-bounds.

Ormvråken håller sorkbeståndet under kontroll.

den stigande luften för att ta sig högt upp för att förflytta sig eller för att spana efter mat. Under flyttsäsong vår och höst kan man även få syn på tranor och andra stora fåglar den här tiden på dagen. Kikare: Minikikare är svåra att hitta fåglar i eftersom kombinationen förstoring och liten frontlins ger ett snävt synfält. Gör plats i bagen för åtminstone en 8x30-kikare – den har åtta gångers förstoring och en frontlins på 30 millimeter. Appar: Numera finns appar som känner igen både bilder på fåglar och fågelsång. Två appar som är gratis är Merlin BirdId (för bilder) och Birdnet (för läten), båda har stor träffprocent. Portabla fågelböcker finns också att ladda ner, mest använd är Fågelguiden. Geografi: Sveriges fågeltätaste landskap är Öland och Skåne, på grund av sina lägen långt söderut är de särskilt heta under vår och höst då många fåglar flyttar. Intill Grönhögens bana på södra Öland har många rara fåglar setts, liksom kring banorna på Falsterbonäset – totalt har 362 fågelarter noterats på Näset. Men fåglar finns överallt! ❍

Större hackspett – hona till vänster, ungfågel till höger.

BIRDIE, EAGLE OCH ALBATROSS – GOLFENS MEST EFTERTRAKTADE FÅGLAR Ordet »bird« användes i amerikansk engelska för att beskriva något snyggt, schyst, coolt, grymt eller fett – för att använda några svenska ord för samma sak. Enligt en populär historieskrivning användes ordet birdie för ett slag under hålets par i golf för första gången på Atlantic City Country Clubs hål 2, 1903. När en av spelarna la upp sitt utslag bara centimeter från hålet sa en medspelare: »That was a bird of a shot« (ungefär »Vilket asgrymt slag!«). Uttrycket spred sig sedan som birdie. Samma spelare i Atlantic City lär ha börjat använda eagle för två under par – en större fågel (örn) för en större prestation, helt enkelt. Om de någonsin slog tre under par kallade de det double eagle, för benämningen albatross lär ha uppstått i Storbritannien. Samma logik användes där: albatrosser är större än alla andra fåglar – de största arterna kan mäta 340 centimeter mellan vingspetsarna.

Gräsandshanen har alltid en knorr på stjärten.

Fiskgjusen ser till att rikta fiskens huvud framåt.

#4 | 2021 GOLFA!

41


EN ÖL PÅ DET.


resumé

| Nyheter från Golfsverige

medl e m sr e kor d!

Tidernas högsta medlemssiffra! I fjol spelades det rekordmycket golf, men i år fick Golfsverige fler medlemmar än någonsin tidigare. AV LISA ROSMAN

golfen fortsätter att öka. I år kan Golfsverige stoltsera med 555 334 medlemskap – 1 041 fler än det tidigare rekordåret 2004. – Årets siffror är dessutom mer äkta än 2004. Då var vi inne i en allmän boom och en övergång från klubb-

register till central databas. Det fanns då en hel del registrerade medlemmar som borde ha tagits bort. Årets siffra är äkta – klubbarna är noggranna och duktiga på att hålla medlemsregistren up-to-date, säger Bo Bengtsson, Svenska Golfförbundets biträdande generalsekreterare. Golfen har ökat med över 70 000 medlemmar netto sedan 2019. En stor del av ökningen finns i gruppen barn och ungdomar som ökat

från 45 900 medlemmar innan pandemin till 68 500 i dag. – Konsekvenserna av pandemin har självfallet påverkat utvecklingen positivt. Jag tänker då på att golfen kunnat ersätta andra inställda aktiviteter som resor, fester och innesporter. Vi har kunnat umgås utomhus över åldersgränserna och träffat familj och vänner även om någon i gänget befunnit sig i en riskgrupp. »Alla« har dessutom spelat mycket mer golf

än normalt under pandemiåren. Det tillsammans med den stora medlemsökningen har å ena sidan lett till bättre ekonomi och verksamhet i klubbarna, men å andra sidan slitit hårt på banor och personal. Trängseln har ökat och det har varit kamp om starttiderna. – Men, motsatsen är alltid sämre och vi ska aldrig glömma hur tufft många klubbar hade det under nedgångsåren. Detta är väldigt goda siffror, säger Bo Bengtsson.

555 334 medlemskap 2021

+ 16 372

återvändande och nya medlemskap sedan 2020

#4 | 2021 GOLFA!

43


DELBETALA DIN ÅRSAVGIFT TILL GOLFKLUBBEN Med MoreGolf Mastercard kan du dela upp golfklubbens årsavgift på 6 eller 12 månader. Ansök om kortet på golf.se/moregolf

FOTO: BJÖRN ANDERSSON

MoreGolf Mastercard ger dig dessutom bonus på dina inköp som kan användas till greenfee eller betalning hos våra partners med unika golferbjudanden.

Ansök nu!

golf.se/moregolf Exempel på delbetalning av årsavgift. Golfklubbens årsavgift: 10 000 kr 12 månader: effektiv ränta, 6,55 %. Sammanlagt belopp att betala 10 348 kr, månadsbelopp 862 kr. 6 månader: effektiv ränta, 5,11 %. Sammanlagt belopp att betala 10 174 kr, månadsbelopp 1 696 kr. Avgift delbetalning: 29 kr per månad. Fakta MoreGolf Mastercard: Med MoreGolf Mastercard kan du göra betalningar och ta ut kontanter. Ordinarie årsavgift 295 kr. Kreditränta f.n. 15,64 % (2020-02-05), rörlig. Vid en utnyttjad kredit på 20 000 kr är den effektiva räntan 16,50 % vid betalning med e-faktura (19,63 % med pappersfaktura) och det sammanlagda belopp som ska betalas är 21 665 kr vid betalning med e-faktura (21 965 kr med pappersfaktura). Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten återbetalas med månatliga avbetalningsbelopp under 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 1 805 kr vid betalning med e-faktura, 1 830 kr med pappersfaktura) och 39 räntefria dagar utnyttjas samt där krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag. Kontantuttag kostar 3 % av uttaget belopp, dock lägst 45 kr per uttag. Valutaväxlingspåslag är 1,65 % på valutakursen. Betalas inte hela kontoskulden på en gång ska kontoskulden återbetalas genom månadsvisa betalningar om lägst 3 %. Inbetalningsbeloppet är dock lägst 150 kr, men högst skulden på kontot. Aviavgiften är 25 kr/pappersfaktura, 0 kr om du använder e-faktura. Avtalet gäller tills vidare och ångerrätt gäller. Kreditgivare: EnterCard Group AB (org.nr 556673-0585) 105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen.105 34 Stockholm. Företaget står under tillsyn av Finansinspektionen. MoreGolf Mastercard är ett samarbete mellan Svenska Golfförbundet och Entercard Group AB.


resumé

| Hållbara nyheter från Golfsverige

TEXT JENNY OLSSON & LISA ROSMAN

för dig m e d e lbil

Laddad – och inte bara för spel att elbilar tar över på våra gator har väl inte undgått någon. Nu kan golfare som gärna laddar sin elbil/ laddhybrid under golfrundan enkelt hitta laddplats med hjälp av smidiga appar i mobilen. En av dem är ChargeFinder. ChargeFinder startades av två golfentusiaster som kört elbil i flera år men saknade just en sådan tjänst. Resultatet blev en karta där man kan se alla svenska golf-

klubbar med elbilsladdning – och de blir allt fler. Nu kan man alltså vara laddad både inför sin golfrunda och när man åker därifrån! På ChargeFinders hemsida/ app kan man förutom att söka laddstationer från alla nätverk, planera laddstopp på resan. Det finns också möjlighet att se tillgänglighet i realtid. Du hittar kartan över golfklubbar med laddstationer på: chargefinder. Med appen ChargeFinder kan man enkelt hitta en golfbana med com/se/golf laddstation för sin miljöpositiva elbil/laddhybrid.

l i vsviktig for skning

Grönområden förlänger livet att ha nära till gröna ytor är inte bara härligt, det är även bra för hälsan. Forskare vid Barcelona Institute for Global Health har presenterat en ny studie i Lancet Planetary Health där de kommit fram till att ju mer grönområden man har i sin närhet, desto friskare blir man – och desto längre lever man. Detta är något golfen

länge har propagerat för i en tid där samhällsbyggarna prioriterar bostäder framför gröna ytor. Maria Strandberg, direktör för STERF, skrev bland annat i en krönika i Idrottens Affärer (5/10/21): »Behåll grönytor, såsom golfanläggningar, stadsskogar samt gröna gårdar och planera stadsbilden och bebyggelsen utifrån dessa.«

å r e t s e l dsjä l

Är din klubb Årets idrotts­ förening? folkspel lyfter fram det svenska föreningslivets eldsjälar och hyllar dem på galan Årets Eldsjäl. Kategorin Årets idrottsförening är ett samarbete mellan Folkspel och Riksidrottsförbundet. Kategorin byter tema varje år, i år är det inkluderande för-

eningar, för alla oavsett hudfärg och etnicitet, som står i fokus. Är din golfklubb en förening som aktivt verkar för att alla ska kunna känna sig välkomna, delta och påverka sin idrott? Då har den chansen att bli Årets idrottsförening och få ett stipendium på 50 000 kronor. Nominera din klubb på www.folkspel.se/ aretseldsjal mellan 13 december och 14 januari. Pristagarna utses på Årets Eldsjäl-galan i mars 2022.

#4 | 2021 GOLFA!

45


Mer kraft att elektrifiera livet. Det är nu det händer. Det är nu elektricitet förenas med fyrhjulsdrift och skapar gränslösa möjligheter. Nya helt elektriska ID.4 GTX har styrkan att ta dig vart du vill, när du vill. Den rymliga kupén ger mer plats för både livspussel och livsglädje, samtidigt som den femstjärniga säkerheten skyddar det du håller kärt. Tillsammans med lång räckvidd och låg elkostnad per mil är den en komplett och kraftfull suv som ger dig mer kraft att elektrifiera livet. Välkommen in på en provkörning.

ID.4 GTX, vår första fyrhjulsdrivna elsuv. Tillsammans elektrifierar vi Sverige.

ID.4 GTX. Lease & Care – privatleasing från 5 495 kr/månad inklusive service och 12 månaders betalskydd. ID.4 GTX. Energiförbrukning vid blandad körning från 18,1-20,7 kWh/100 km. Rekommenderat pris från 572 900 kr. (502 900 kr med klimatbonus). C0₂-utsläpp vid blandad körning 0 g/km. Miljöklass Euro 6 AX. Varje återförsäljare har rätt att sätta sina egna priser. Lease & Care - Volkswagen Privatleasing 36 mån, 1 000 mil/år, 0 % särskild leasingavgift, garanterat restvärde, rörlig ränta baserad på VWFS basränta (okt. 2021). Övermil och onormalt slitage debiteras utöver leasingavgiften. Volkswagen Serviceavtal ingår. Ändringar av körsträcka, ränta, etc. kan påverka månadsbetalningen. Uppläggnings- och administrationsavgift samt fordonsskatt tillkommer. Leasingavgiften är beräknad utifrån att klimatbonus betalas ut från Transportstyrelsen. Läs mer på volkswagen.se. Bilen på bilden är extrautrustad.


resumé

| Hållbara nyheter från Golfsverige

TEXT JENNY OLSSON & LISA ROSMAN

ADOBE STOCK

bi sy ssla v id banan

Rädda bina! rat hela Golfsverige. Genom att bygga insektshotell och aktivt vårda det öppna landskapet gör golfbanor det lättare för bina att ska hitta mat och trivas. En sådan enkel insats som att plantera bivänliga blommor i klubbens rabatter kan betyda mycket för den biologiska mångfalden. Läs mer och få tips på enkla insatser på raddabina.nu.

ban u t vec k ling

» Ska man attrahera golfare i framtiden tror jag man måste hänga med i utvecklingen « Sa Wäsby GK:s ordförande Sabine Areskär till Svensk Golf i och med att klubben säljer mark för att finansiera ett vattenprojekt och renovering. för golfe ns fr amtid

Bli en mer hållbar golfklubb!

be

te.

lfens o G ll b ar arhets

att vara en hållbar golfklubb är viktigt för både miljö och ekonomi. Med kursen Golfens hållbarhetsarbete får du viktiga verktyg som hjälper din golfklubb att bli en stark spelare i ett hållbart samhälle. Kursen tar 30–40 minuter och finns på: ledagolfklubb.nu/course/golfenshallbarhetsarbete/

Bina är viktiga för den biologiska mångfalden – och golfklubbarna är en bra resurs för att säkerställa deras överlevnad.

nya t i de r

Lättade restriktioner den 29 september lättades restriktionerna i Sverige, så även på golfbanorna. För golfen innebär de uppdaterade rekommendationerna att verksamheten mer eller mindre kan återgå till det normala. Golfens tillfälliga kompletterande tävlingsvillkor tas bort och tävlingar kan arrangeras enligt ordinarie regelverk. Tidigare restriktioner kring sällskapsspel, träning, årsmöten, sammankomster, restaurangverksamhet och andra evenemang på

anläggningen försvinner också. Dock är det fortsatt viktigt att följa de allmänna råden om att stanna hemma vid symtom.

Äntligen kan vi tävla som vanligt igen!

ADOBE STOCK

förlusten av biologisk mångfald och kollaps av viktiga ekosystem är ett av de största globala hoten vi står inför. Här har golfbanan visat sig vara en viktig resurs. En artgrupp som befinner sig i ett akut läge och som är livsviktiga för att hålla i gång ekosystemet är våra bin. Nu får bina hjälp genom Naturskyddsföreningens upprop »Rädda bina!« som har engage-

#4 | 2021 GOLFA!

47


MISSA INTE SVENSK GOLF nya

Saknar du Svensk Golf i din brevlåda? Då har vi ett fantastiskt erbjudande till dig: Du får 10 nummer för endast 499 kronor (plus 59 kronor i porto) och dessutom ett dussin Callaway Chrome Soft. En premiumboll med mjuk känsla som ger optimal spinn från tee utan att kompromissa med kontrollen runt greenerna.

10 NR

499:-

+ Ett dussin golfbollar

+ Porto 59 kr

SVENSK GOLF ÄR EUROPAS MEST PRENUMERERADE GOLFMAGASIN – TA DEL AV DEN BÄSTA LÄSNINGEN OM GOLF DU MED! 10 nr (ord. lösnrpris) Ett dussin golfbollar värde Totalt värde Du betalar Du sparar

990:499:1 489:499:930:12 st golfbollar Callaway Chrome Soft

Porto tillkommer med 59 kr

BESTÄLL REDAN IDAG!

Gå in på: dintidning.se/SG4878


resumé

| Hållbara nyheter från Golfsverige

TEXT JENNY OLSSON & LISA ROSMAN

mi ljövänlig te knik

Robo-golf fixar gräset slutsatser, men erfarenheter från Bærheim GK i Norge visar att de förarlösa klipparna bidrar positivt på många sätt. Förutom bättre gräskvalitet, reducerade gödningskostnader och mindre förbrukning av fossilt bränsle har robotklipparna betytt en ny vardag för banarbetarna. De känner mindre stress och har fått mer tid att arbeta med spelkvalitet.

Robotklippare gör ett bra jobb på fairway och i semiruff.

fr a mt i de ns u t ru st ni ng

Gäddlek i Timrå

Sojabönor med spinn

ADOBE STOCK

biol o g isk m ång fald

timrå golfklubb, Sveriges nordligaste seasidebana, genomför tillsammans med Storöringens fiskeklubb en insats för gäddornas fortplantning. Två så kallade gäddfabriker håller på att projekteras, i

Fagerviks småbåtshamn och på golfbanan. Genom att röja upp i igenslammade dammar och kanaler skapar man ett bättre vattenflöde så att gäddynglen får en större chans att växa till sig för att sedan kunna simma ut i havet. Det viktiga projektet handlar också om att öka den biologiska mångfalden. Våtmarkerna gynnar allt liv, både i och vid sidan av vattnet. Ett bra slag för djur och natur samtidigt som golfbanan blir bättre och vackrare.

miljöbov. Forskare vid vem har inte slagit Kansas Polymer Rebort golfbollar? Tyvärr search Center vid Pittsär en bortslagen boll burgh State University inte särskilt hälsosam håller på att ta fram en för naturen. Golfbollar miljövänlig polymerboll innehåller små mängbaserad på sojabönor. Om der tungmetaller som forskarlaget lyckas få till bly, tungsten och kobolt både det yttre skalet och bryts inte ner på och den inre kärmånga hundra år. nan så att det Tack vare ett matchar en nytt bollprovanlig golfjekt kommer bolls preman kanske standa kan snart att vi snart slå ut kunna sprida på 100-prosina golfbollar centigt utan att bebiobaserat höva känna Slår vi ut med sojabollar i framtiden? material. sig som en

#4 | 2021 GOLFA!

ADOBE STOCK

robotgräsklippare i privata trädgårdar blir en allt vanligare syn – men också på fairway och i semiruff. Just nu pågår ett projekt där STERF, de nordiska golfförbundens gemensamma forskningsstiftelse, undersöker hur golfklubbar kan använda sig av denna teknologi. Då projektet bara har kommit halvvägs är det för tidigt att dra några

49


TILL SIST | Mästerligt program Nästa år representerar Carin Hjalmarsson golfen i SVT:s Mästarnas Mästare. Vi kollade läget med det före detta golfproffset, numera proffskommentatorn, AV L IS A R OSM A N FOTO JA N N E DA N I E L S S O N/S V T inför avfärden till inspelningen i Spanien.

Golf(are) i rutan vill njuta av upplevelsen och ha roligt. Men naturligtvis kommer väl tävlingsdjävulen att visa sig …

Vilka fysiska och psykiska fördelar kan en golfare ha i en sådan här tävling? – Fokus, koncentration, koordination och balans samt tålamod och uthållighet. Vilka av dina egenskaper tror du kan vara till din fördel? – Jag är envis och ger mig inte. Förhoppningsvis har jag nytta av bollkänsla, koordination och fokus i några av tävlingarna. Nackdel? – Råstyrka och kondition. Där är jag inte på topp. Du ska vara med i den nya säsongen av Mästarnas Mästare. Var det självklart för dig att tacka ja? – Nej, det var inte självklart, men det var väldigt smickrande att få frågan förstås. Samtidigt får man ju tänka på att jag inte är purung och har mina skavanker – men det hindrade mig uppenbarligen inte från att tacka ja. Vad har du för förväntningar och vad ser du mest fram emot? – Jag ser mest fram emot att lära känna de andra deltagarna och höra deras historier. Samt dela min bakgrund och karriär så tittarna får veta hur det kan fungera att leva som golfproffs. Jag har inga höga förväntningar, utan

50

GOLFA! #4 | 2021

Vem blir din svåraste motståndare? – Alla*. Men kanske främst Patrik Järbyn i min grupp. Vilken av dina golfframgångar är du mest stolt över? – Mina prestationer i Solheim Cup och segrarna på LPGA. Och att jag var mamma samtidigt som jag gjorde en bra karriär.

Du spelade US Senior Open i våras. Hur var det, och blir det fler golftävlingar framöver? *DE TÄVLAR I MÄSTARNAS – Det var tufft mentalt, MÄSTARE 2022 jag fick inte alls ihop mitt Grupp 1: Emma Green, höjdhopp. spel lika bra som när jag Antonio Lindbäck, speedway. spelar avslappat. Det var Ola Lindgren, handboll. Magnus lite för stor scen när jag Norman, tennis. Sofia Loft, inte har tävlat på länge. Jag styrkelyft. har inte bestämt mig för Grupp 2: Carin Hjalmarsson, golf. om det blir fler tävlingar Patrik Järbyn, alpint. Joanna framöver, jag har mycket Stillman och Henric Stillman, dans. att jobba på mentalt. ❍ Frida Wallberg, boxning.


VÄLKOMMEN TILL

Vårt nya Hotell v

PREMIÄR 1 JUNI 2022

S K A F T Ö G O L F H O T E L L – ETT HELT NYTT

u

PREMIÄR 1 JUNI 2022

HOTELL 200 METER FRÅN EUROPATOURBANAN

Öppningserbjudande GOLFPAKET

SKAFTÖ GOLFKLUBB I FISKEBÄCKSKIL.

En unik bana där den Bohuslänska graniten möter havet i horisonten, och martallar ramar in vyerna och ger banan sin helt egna karaktär.

I PA K ETET I N G Å R :

Boende i dubbelrum, greenfee, tvårätters middag på Brygghuset Fiskebäckskil.

Hotellet är byggt för den moderna golfarens behov, men med en flirt mot legenderna inom sporten. Varje rum har uppkallats efter en historisk spelare, och inretts i klassisk stil med tartanrutor, ränder och tyger som ger en varm, ombonad känsla.

1595:Boka senast 31 januari 2022 ANGE KODEN: SKAFTÖ2022

Till det har vi lagt ett socialt gemensamt kök för skönt kvällshäng och en grillvänlig uteplats med gott om plats för många.

kontakt@skaftogolfhotell.se

I

0721-57 75 57

I

www.skaftogolfhotell.se


POSTTIDNING B Svenska Golfförbundet Box 3265 103 65 STOCKHOLM

For this generation and the next. We are green forever.

BIGGREENEGG.EU


Articles inside

Mot en mer hållbar framtid article cover image

Mot en mer hållbar framtid

1min
page 5
Golf(are) i rutan article cover image

Golf(are) i rutan

1min
page 50
Robo-golf fixar gräset article cover image

Robo-golf fixar gräset

1min
page 49
Rädda bina! article cover image

Rädda bina!

1min
page 47
Laddad – och inte bara för spel article cover image

Laddad – och inte bara för spel

1min
page 45
Tidernas högsta medlemssiffra! article cover image

Tidernas högsta medlemssiffra!

1min
page 43
Svenska birdies article cover image

Svenska birdies

5min
pages 40-41
Så hotar havet Falsterbo article cover image

Så hotar havet Falsterbo

5min
pages 36-38
En riktigt grön bana article cover image

En riktigt grön bana

1min
page 34
Miljön i första rummet article cover image

Miljön i första rummet

2min
pages 32-34
Vad gör vi med vattnet? article cover image

Vad gör vi med vattnet?

6min
pages 28-30
Hur hanterar golfen det nya klimatet? article cover image

Hur hanterar golfen det nya klimatet?

6min
pages 22-27
Dormy Open öppnar vägen till Europa article cover image

Dormy Open öppnar vägen till Europa

3min
pages 20-21
Meteorologen: »Jag hoppas att jag blir 150 år så att jag får se hur vädret är 2100« article cover image

Meteorologen: »Jag hoppas att jag blir 150 år så att jag får se hur vädret är 2100«

9min
pages 14-19
En stjärna har slocknat article cover image

En stjärna har slocknat

1min
page 12
Schysst golfmode article cover image

Schysst golfmode

2min
page 10
Heja Anna! article cover image

Heja Anna!

1min
page 8
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.