__MAIN_TEXT__

Page 40

TEMA | Golfens attraktionskraft

Världshandicapen är här! Den 1 mars gick Golfsverige över till det nya världshandicapsystemet. Vad är nytt, hur registrerar man sina ronder och vilka ronder räknas, egentligen? Vi reder ut frågetecknen. Susanne Persson

Vilka är nyheterna i ­världs­handicapsystemet? Den största förändringen är att det är ett snittsystem där din exakta handicap är genomsnittet av de åtta bästa av dina 20 senast registrerade ronder. Några andra förändringar är att spärren för höjning vid 36,0 är borta och exakt handicap går från plushandicap till 54,0. Det finns inte längre några handicapgrupper, och golfare med handicap 4,4 eller bättre, som tidigare behövt tävla för att få en rond registrerad, kan nu sänka och höja sig under sällskapsspel.

FOTO: ISTOCK

TEXT

Var ser jag min nya handicap? När din rond har beräknats får du ett mejl med din nya handicap, oavsett om den är höjd, sänkt eller oförändrad. Du kan även alltid se den i Min Golf.

Hur gör jag när jag ska spela? Precis som tidigare: kolla din exakta handicap Vill du lära i Min Golf, kolla din Måste jag kunna dig mer? spelhandicap i slopehandicap­reglerna? På golf.se/handicap tabellen, spela enligt Min Golf gör alla befinns fler frågor och svar golfreglerna och gör räkningar. Det enda och en onlineutbildning ditt bästa. Spelar du du behöver göra är där du i egen takt kan lära dig mer om världsmaxantal slag (slagatt spela enligt reghandicapsystemet. golf), poängbogey eller lerna och registrera slagtävling är ronden ronden, sedan sköter handicapgrundande och datorn resten. du kan registrera den. Varför stämmer inte mitt snitt ? Hur registrerar jag ronden? Även om grunderna i systemet är Det gör du i Min Golf. Du kan enkla, döljer sig ett omfattande ­fortsatt registrera din totala regelverk och många beräkningar ­poängbogeyscore, eller välja att bakom kulisserna. Det gör hanfylla i bruttoslag hål för hål. dicapsystemet bättre, men gör Systemet räknar ut ditt handisamtidigt att det inte alltid är helt capresultat (den handicap du gick enkelt att förstå varför du fått den på den ronden) och räknar sedan ut handicap du fått. Du kan heller inte din nya exakta handicap. alltid kontrollräkna snittet utifrån

40

GOLFA! #1 | 2020

dina åtta bästa h ­ andicapresultat. Här får du förlita dig på att systemet har räknat rätt. Varför höjdes jag inte efter en dålig rond? Alla ronder du registrerar påverkar inte din handicap. Om din rond inte räknas in bland dina åtta bästa blir din handicap oförändrad. Varför höjdes jag efter en bra rond? Så snart du registrerar en ny rond, faller en bort från dina 20 senaste. Om den ronden var ännu bättre än din nya rond, blir snittet högre även om du spelade bra. Jag har inte 20 registrerade ronder, hur räknar systemet då? Då beräknas snittet på ett färre antal ronder enligt en beräkningstabell från 19 ronder och nedåt. Har du exempelvis tio ronder är det genomsnittet av dina bästa tre ronder. Har du fem ronder räknas bara din allra bästa.

Profile for Svenska Golfförbundet

Golfa! #1 2020