Page 1

FEBRUARI 2018

SUCCÉ I

KARLSKRONA CITY AKTIVITETER I CITY

HEJA KARLSKRONA!

Februari • 8:e Spakväll på The Body Shop kl. 17-19 • 9:e Musselhelg på Sjörök • 13:e Fettisdagen • 14:e Alla hjärtans dag • 19:e Sportlov • Onsdagar Musicquiz på Stars and Stripes

• Fredagar Kryssa med K på The Fox and Anchor

Nu har vi fått grönt ljus för att kunna ansöka om att bli Årets stadskärna 2019! Läs mer på www.karlskronacity.net

www.karlskronacity.net

KARLSKRONA CITYS PRESENTKORT Gäller i över 160 butiker, caféer, restauranger och gym. En perfekt och uppskattad present vid alla tillfällen!

PRESENTKORTEN SÄLJS HOS:

ICA Cityhallen, Hemköp, ICA Maxi, Karlskrona turistbyrå och butik Enkla.

Butikernas rek. Öppettider Måndag-fredag 10-18 Lördag 10-16


Nytt år, nya möjligheter och nya utmaningar

Vad använder du din smartphone mest till?

Nytt årtal känns alltid så fräscht. Det finns en mystik och förväntan inför året som kommer. 2018 ska bli året då jag . . . Känns det igen? Man står där på Nyårsafton och lovar vitt och brett att förändra matvanor, börja träna, sluta röka, äta mer grönsaker, skippa godiset, läsa 4 böcker i månaden och allt möjligt man inte ens själv tror på. Robert Von Reis, Galgamarken – Jag kollar på youtube och skriver med folk på messenger.

Emma Nilsson, Björkholmen – Ringer är väl det jag gör mest men även bankärenden och messenger.

Malin Johansson, Hässlegården – Jag använder den till att ringa med och bankärenden.

Ebba Peil, Nättraby – Jag tar mycket bilder, håller koll på sociala medier, google, miniräknare och ringer. FOTO: IDA LILEJGREN

Det måste vara någon form av prestationsbehov som gör att de där nedrans nyårslöftena ska avges år efter år. Måste erkänna att just vid senaste årsskiftet blev det inga avlagda nyårslöften alls. Jag kan alltså göra som jag vill, vilket känns väldigt befriande. Kanske skulle ta och börja träna trots allt nu när jag inte lovat någon att göra det. VÅREN ÄR I ANTÅGANDE. Ok, det kanske är att ta i en gnutta. Än är det januari vilket absolut inte är en vårmånad och det är inte februari heller för den delen, möjligen mars. Men likväl, våren ÄR på gång, fast det går sakta. Januari anses som en trist, kall, mörk, penningfattig och allmänt eländig månad. Därför är det så vansinnigt befriande att tänka på att våren är på väg.

Det går nästan att känna lukten och höra fågelkvittret bara man tänker på den. Vår brukar betyda förnyelse. Det poppar upp nya blomkrukor och planteringar runt om i stan. Parkbänkarna fylls med folk och de där mörka vinterkläderna som jag redan förra året noterade att ”alla” har börjar bytas ut mot lite ljusare ytterkläder. Kanske inte just nu, men snart. Våren kryper in i alla butiker också. Redan nu kan man se ett

skifte, skyltfönsterna börjar andas vår. Åk in till stan och titta. Mitt i skärgården möts du av tre gallerior, designbutiker, unika butiker, delikatessbutiker och torghandel. Många butiker finns samlade längs och omkring gågatorna Ronnebygatan och Borgmästaregatan. I city finns ca 240 butiker och utbudet är varierat med allt från kända varumärken och kedjor till unika lokala butiker med handplockat utbud. Så kom inte och påstå att det inte finns något att handla i Karlskronas vackra centrumkärna. i kontakt med nätutgåvan av Citysidorna som ligger med i tidningen Succé varje månad? Nätutgåvan är dessutom utökad med annonser och artiklar förankrat till Karlskrona City. Du hittar en länk till nätutgåvan på www.karlskronacity.net. HAR DU KOMMIT

VÅR, KÄNN PÅ ORDET.

LOTTA HAUFFMAN

VERKSAMHETSCHEF, KARLSKRONA CITY

lotta@karlskronacity.net

Bröllop, konferens eller fest? Privat eller företag?

HYR CITYTÅGET!

Tåget går att hyra året runt för alla typer av tillfällen. Mer info: www.karlskronacity.net


Visste du att... Hos Ernst Nymans kan du måttbeställa din skjorta. Vill du ha en skjorta du är ensam om eller hittar du aldrig en som sitter som du vill? I butiken kan du måttbeställa skjortor från både Eton och Stenströms. Det finns åtta passformer och massor av tyger, kragar och detaljer att välja på.

Johanna Mazetti, projektledare på Karlskrona City.

Johannas favoriter Visst är det lite grått och tråkigt väder just nu… Kallt och mörkt och man känner sig tröttare än någonsin. Jag har mina knep att ta mig igenom januari-mörkret.

Dansa! Det finns danskurser för alla åldrar och stilar. Gör något tillsammans med någon eller utmana dig själv. Har du provat på hiphop, streetdance eller kanske latin-dans?

Karlskrona caféer & restauranger Mitt i shoppingen kan det behövas en paus eller två. Ett skönt avbrott är att slå sig ner med en god fika eller en välbehövlig bit mat. I Karlskrona city hittar du caféer och restauranger med smaker som passar alla. Varmt välkomna!

• Biobaren • Café 1344 Wachtmeister • Café Greven • Cozy Kitchen • Elsas Café • First Hotel JA • Gylles • Landbron • Lennarths Konditori • McDonalds • Nivå bar & stekhus • Nya Skafferiet

• PM Indian Garden Kronan • Restaurang Montmartre • Scandic Hotels • Sjörök Spis & Bar • Skeppsgossen • Stars and Stripes • Subway Karlskrona • Sumo Sushi • Systrarna Lindqvist Café och Hembageri • The Fox and Anchor • Wayne's Coffee

Att slänga igång en riktig partydänga kan ju pigga upp vilket humör som helst! Jag gillar både ”gammalt” och nytt. Några låtar jag lyssnar på just nu är: ”Syrgas” med LSB, ”Cést La Vie” med Kahled, ”Jovial” med Freddy Kalas och känner man för att ladda värme inför våren så älskar jag ”Perfect duet” med Ed Sheeran och min personliga favorit Beyonce.

Är man nu lite blek och grå, varför inte se till att lukta gott? Finns en hel drös med ”lukte-gott” till håret och kroppen! Jag luktar gärna lite ”varmt” och blommigt, doften av ”rent” är ju fantastiskt!

Planera in något kul! Bryt lite normer och skaffa ny energi. Varför inte en dag på stan med några vänner? Ta en fika, med eller utan vin, vilken tid du vill och vilken dag du vill - bara gör det! Eller går ni och ”fiskar fötterna”, skaffa manikyr, köper matchande kläder eller vad ni känner för, bara gör det!

Ut och gå. Favorit är att gå på Trossö, längs hamnarna, andas in den helt fantastiska luften vi har här. Upp på stan, kolla byggnader. Har du tittat upp i Karlskrona när du är ute och går? Fantastiskt! Så många historiska byggnader som jag som Karlskronit sett, men ändå inte.


Formex - En inspirationsmässa Formex är Nordens största fackmässa inom inredningsdesign och som startade redan 1960. Mässan arrangeras två gånger om året och i år är den större än någonsin. Här visas trenderna för både vår och sommar 2018 av inredning, porslin, lampor, lite möbler, kläder, doftljus, choklad, teer och tusentals andra prylar för inköpare i inrednings- och presentbranschen. 70-talets trender gör sig till exempel påminda genom färgerna grönt, gult och brunt där även material som sammet och läder återkommer. Fast de dämpade pastellerna hänger fortfarande kvar som inredningstrend.

Sandra Digbo på Alvas Hus är en av dem som finkammar mässan under några dagar. – Jag blir oerhört inspirerad och får koll på hur trenderna både förändras och förnyas. Dessutom möter jag både nya och gamla leverantörer vilket är hur kul som helst.

oss mer än vad vi tror, under mörka grå månader behöver vi piggas upp och färger påverkar vår köplust och vi inreder och förändrar våra hem mer än någonsin. Oftast är det ju de där små detaljerna som förnyar våra hem. FÄRGER PÅVERKAR

FLERA AV KARLSKRONAS företagare besöker

mässan för att inspireras och göra inköp.

EVA MELLQVIST FOTO: SANDRA DIGBO


y t i C i a p p Sho

MISSA INTE ALLA HJÄRTANS DAG 14 FEBRUARI

ALLA lördagar 0 0 . 6 1 0 0 . kl. 10

Borgmästaregatan 11, Karlskrona Tel. 0455 - 616 084

Facebook: Chocolatte Karlskrona

Instagram: chocolattekarlskrona

En tjuvtitt på våren!

Hantverkaregatan 9 Karlskrona info@alvashus.se www.alvashus.se Öppet: Tis-fre 11-18, lördag 11-15

Alvas Hus


Alla hjärtans dag 14 februari Alla hjärtans dag är en högtid som är relativt ny i Sverige och Norden, trots att den har medeltida ursprung. Dagens namn är Valentin efter ett romerskt helgon, Sankt Valentin som sägs dog martyrdöden. Men om detta stämmer är inte känt. 1956 skyltades det för första gången med presenter till Alla Hjärtans Dag i Sverige. Idag är det många som firar dagen med blommor, presenter eller ett mysigt restaurangbesök.

THE FOX

AND ANC

HOR

TE OLAT

CHOC

THE

NO D

ONN

A

Y SH

OP

TAN

EGA STAR

BORG

BOD

CENI

GEORGES

GULD

US

SH ALVA SYSTRAR NA LINDQV IST CAFE & SU RDEGSBAG ERI

LINDOFHS BLOMMOR


Akademibokhandeln På Akademibokhandeln kan du köpa böcker av alla dess slag, papper och kontorsmaterial. Har det kommit några nya kända författare på marknaden? – Ja det kommer nya författare hela tiden, till exempel Therese Lindgren. Det är många ungdomar som tror att Joakim Lundell har blivit författare bara för att det har kommit ut en bok om honom, men det är inte han som har skrivit den. Vilken genre av böcker säljs det mest av här i Karlskrona? – Just nu så är det väldigt populärt med vegetariska kokböcker och det är de böckerna som säljs mest av här i Karlskrona. Skönlitteratur är en genre som det alltid säljs många böcker av medan kokböckerna är lite mer utav en trend just nu. Det säljs även mycket böcker inom facklitteraturen.

Finns det någon speciell bok som kommer ut under 2018 som man bör se fram emot? – Det är ingen speciell bok som jag kommer på just nu, de flesta författarna släpper en ny bok vid den kända bokmässan i oktober. Det är ingen bok som vi har märkt är lika hajpad som till exempel när de nya Harry Potter böckerna kom ut.

EMMIE BERNTSSON & SARAH BROBERG

REA PÅGÅR! Halva priset på höstens & vinterns mode

Välkommen!

ACCENT APOTEKET BIKBOK THE BODY SHOP CAFÈ 1344 CHOCOLATTE CITYHALLENS SPEL & TOBAK COOKIE & I

CUBUS DAG & NATT DRESSMANN ENKLA FEETFIRST FIRST HOTEL JA FLASH FLÜGGER FÄRG GEORGES

GLITTER ICA SUPERMARKET CITYHALLEN INDISKA JEANSBOLAGET KULLERBYTTAN MOBILIZERA RED NAILS SMÅTT & GOTT

SPECSAVERS OPTIK SUMO SUSHI SWEDBANK SYNOPTIK SYSTEMBOLAGET WACHTMEISTER SKO & NYCKELSERVICE


Budget och lyx Fattiga januari är över men februari är ju inte heller någon uppiggande månad. Emmie Berntsson och Sarah Broberg som gör praktik på Karlskrona City har varit på stan och hittat prylar att piffa upp hemmet med.

Blå mugg från Indiska, 99 kr

Blå mugg "Mon Amie" från Åhlens, 219 kr

Tvål från The Body Shop, 70 kr

Tvål från Smaralda, 195 kr

Vas från Smaralda, 499 kr

Vas (Klong) från The Home Company, 1275 kr

Handduk från Hemtex, 199 kr

Handduk (Lexington) från Cenino Donna, 475 kr

Drömfångare från Enkla, 69 kr

Drömfångare från Partaj, 99 kr


Cassiopeia Modebutiken Cassiopeia har funnits i Karlskrona city i 25 år. Edith Hoël är den tredje ägaren som nu jobbar med sina två anställda Erika Johansson och Åse Falck i en butik på Borgmästargatan. Innan Edith tog över butiken jobbade hon med försäljning av ledarutveckling och marknadsföring, vilket också var en av anledning att ta över butiken på Borgmästargatan i oktober 2012. Att driva en ytmässig liten butik tycker inte Edith gör så mycket. Hon känner istället att hon kan vara närmare kunderna och hjälpa dem bättre men visst lite större skulle inte skada, säger hon. Vad är måstena för 2018? – Mycket från modet 2017 hänger kvar även detta året. Nytt för 2018 blir mönstrat, blommigt, mixat och matchat. I år blir leopard mönstret en stor ny trend. Kavajerna blir rutiga i år och ska gärna bäras med dressade byxor. Kjolarna blir längre och byxorna blir kortare i år. Vårens färger blir även i år pastell och sammet fortsätter vara en trend under året.

Vad är era mål under 2018? – Såklart strävar vi alltid för att ytterligare utveckla så att kundnyttan och kundnöjdheten blir större för kunden. Vi skulle vilja ha öppet på söndagar men det är ett ganska svårt mål att uppnå. Det skulle nog funka om hela city har öppet.

MOLLY VALLIN

Vad är det bästa med att jobba här? – Det bästa med att jobba här är den lilla butiken, att man kan vara så nära kunderna och verkligen följa kunden från när de kommer in till butiken tills kunden går ut. Bäst är också att inte jobba under en stor kedja, utan att vi sköter allt från inköp till försäljning själva.

Glasögon Glasögon

0

kr kr

LYX ÄR VÅR LÄGSTA NIVÅ

Glas ingår Glas ingår alltid alltid

Gratis glasögon när närdu dugör görsynundersökning synundersökningför för345 345 kr kr

Köp Orofluido elixir/olja 299 kr och få inpackning/mask 500 ml på köpet! (värde 395 kr) VI KLIPPER INTE HÅR, VI KLIPPER

DIG!

Karlskrona Karlskrona Borgmästaregatan Borgmästaregatan15, 15,0455-267 0455-26700 00 karlskrona@specsavers.se, karlskrona@specsavers.se, Boka Bokasynundersökning synundersökningpå påspecsavers.se specsavers.se Gäller Gällerutvalda utvaldabågar bågarför för250 250krkr(ord (ordpris pris395 395kr), kr),inkl inklenkelslipade enkelslipadestandardglas standardglasindex index1,5, 1,5,t.o.m. t.o.m.18 18februari februari2018. 2018.Kan Kanej ejkombineras kombineras med med 2för1, 2för1, 60+ 60+eller ellerandra andraerbjudanden erbjudandenoch ochrabatter. rabatter.Med Medreservation reservationför förslutförsäljning. slutförsäljning.På Påalla allaövriga övrigabågar bågarges ges250 250kr kriirabatt. rabatt.©2017 ©2017 Specsavers. Specsavers.

GILLA OSS PÅ

FACEBOOK www.facebook.com/ etage.karlskrona

Riksgallerian, Ronnebygatan 40, 0455 - 121 30 www.salongetage.se


Nielsens vintips

Nytt år med nya vintips Året började med ett besked som gjorde mig mycket ledsen, det var att Sigvard Johansson som byggt upp Stufvenäs Gästgifveri hastigt gått bort. Sigvard har betytt mycket för mig och gav mig möjligheten att bli den jag är idag. Jag hade nog inte suttit här och skrivit denna artikeln om inte han hade gett mig de möjligheterna jag fick på Stufvenäs Gästgifveri. Tack Sigvard! Jag har provat vin från Portugal, Sydamerika, Australien och ett vitt vin från området Sancerre i Loire från Frankrike. Det sistnämnda är ett riktigt bra skaldjursvin med torr ren stil.

frukt och strikta syror i god balans. Inslag av äpple, krusbär, citron och mineraler. När vi provade detta vin hade vi en skaldjurssoppa som vi toppade med handskalade räkor vilket var en riktigt höjdare.

Vitt vin Här kommer ett mycket prisvärt vin från södra Australien från producenten Penfolds. Vinet heter Penfolds Koonunga Hill Chardonnay (6463) 89 kr. Det är gjort på druvan Chardonnay. En typisk modern stil med bra frukt och syror. Inslag av exotisk frukt, citrus och integrerade fattoner. En stil som passar smakrika fiskrätter, lättare rätter på kyckling och är heller inte helt fel till kallskuret.

Rött vin budget Ett mycket prisvärt vin som kommer från norra delarna av Portugal, området Dão och producenten heter Cave Primavera. Vinet heter Dão Casal de Mor (12520) 57 kr. Gjort på klassiska druvor från området Touriga Nacional. Druvan har karaktär och används även i portvinsproduktion. Vinets karaktär är fylligt med återhållsamma tanniner, balanserad i frukt och syra. Inslag av körsbär, plommon och en bärig ton med rostade fattoner. Passar till smakrika rätter på kyckling, gris och lamm. Är heller inte helt fel till en tomatbaserad fisk och skaldjursgryta.

Vitt vin för den kräsne Detta är en stil som jag bara älskar. Vinet är från distriktet Loire i Frankrike och området Sancerre. Producenten heter Roger Champault et Fils som är en mycket aktad producent i området. Vinet heter Sancerre Le Pieris (2259) 165 kr. Det är gjort på den klassiska vita druvan i området som heter Sauvignon Blanc. Torrt vin med generös

Rött vin Detta är ett riktigt bra och prisvärt vin från Chile. Från producenten Errazuriz som är en av de äldsta producenterna i Chile. Det kommer från området Maipo

som ligger söder om Santiago. Vinet heter Errazuriz Estate Series Cabernet Sauvignon (2205) 89 kr. Gjort på druvan Cabernet Sauvignon. Fylligt vin med bra frukt och syror. Inslag av svartvinbär, plommon, moreller och det har en kryddig underton med mycket behagliga fattoner. Passar bra till smakrika rätter på gris, lamm och nötkött med smakrika tillbehör.

Vineyard Malbec (6551) 129 kr. Gjort på druvan Malbec. Fylligt vin med varm frukt och stramhet i syrorna. Det har inslag av mörka bär, mogna plommon och en kryddig ton samt markerande fattoner. Kan lagras några år men är inte helt fel nu om man väljer rätt mat. Passar till nötkött och vilt med smakrika tillbehör. VILL NI HA MER inspiration om mat till den

Runt hundralappen Ett smakrikt vin från Portugal som föll mig i smaken. Kommer från området Península de Setúbal och producenten heter José Maria da Fonseca. Vinet heter Periquita Reserva (2560) 95 kr. Det är gjort på typiska druvor från Portugal som heter Castelão, Touriga naçional och Touriga francesa. Relativt fylligt vin med generös varm och kryddig frukt med bra syror. Här känner man inslag av mörka bär, körsbär, plommon och tydliga fattoner. Passar bra till smakrika rätter på lamm och nötkött med smakrika såser. Har ni lite vilt i frysen som rådjur eller älg så funkar vinet bra till det.

goda drycken gå in på www.foodfolder.se. En mycket bra hemsida med matinspiration och fina bilder på rätterna samt lättlästa recept. Gå in på www.lars-vin.com och klicka direkt på receptet. God fortsättning på det nya året!

Rött vin för den kräsne Här kommer ett mycket prisvärt vin med mycket kraft och smaker. Vinet kommer från området Salta i Argentina som ligger cirka 1700 meter över havet, vilket sätter en prägel här. Producenten heter Bodegas Felix Lavaque. Vinet heter Quara Single

LARS NIELSEN VINKÄNNARE

Öppet hus 3-4 februari Lördag 10-15, söndag 11-14.

Begränsat antal

Dacia Duster för snabb leverans. Köp till:

Vinterhjul för 995:-* TAKBOX OCH LASTBÅGAR PÅ KÖPET den 3-4 februari**

Dacia Duster är bilen som inte är rädd för vinterkylan och den fortsätter att leverera även på isiga underlag. För Dacia Duster finns det inget som sätter stopp för framkomligheten. Ta plats i en SUV med utomordentliga terrängegenskaper, gott om utrymme och dessutom 3 års nybilsgaranti. Just nu dessutom med vinterhjul för endast 995 kr. Räds inte vintern! Bilar finns för snabb leverans. **3-4 februari ingår även takbox med lastbågar. Korpadalsvägen 2 Asarum Tel 0454-330 00

www.ahlbergbil.se

www.dacia.se

Dacia Duster: från 99 900 kr. Bränsleförbrukning vid blandad körning: Duster förbrukning 4,4–6,8 l/100 km (1.5 diesel, 1.6 bensin) CO2 -utsläpp: 115–155 g/km. Dacia reserverar sig för eventuella tryckfel. *Erbjudandet gäller vid köp av en ny Dacia Duster t.o.m 4/2 2018 och avser vinterhjul på plåtfälg. Kundvärde från ca 8 300 kr. **Gäller endast för privatpersoner under öppet hus-helgen. Kundvärde ca 8.500 kr. Bilen på bilden kan vara extrautrustad. Alla angivna priser är rekommenderade cirkapriser och lokala avvikelser kan förekomma.


GOTT NYTT HÄLSOSAMT 2018! Bli medlem nu så ingår två tillfällen med en Personlig Tränare som ser till att din träning verkligen blir av!

VI ÖPPNAR I LYCKEBY Du vet väl om att vi öppnar en stor komplett träningsanläggning i Lyckeby januari 2019?


SUCCÉ

Vill du visa att ditt företag finns? Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ. Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget. Roland 0708 935 835, Eva 0704 85 90 61 eller info@succeblekinge.se. Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

Nr 08

Nr 07

2017

Juli

by Succé Karlskrona/Ronne

2017

Augusti

Succé Kar lskrona

/Ronneby

www.succ

eblekinge.s

e

www.succeblekinge.se

KRÖNIK

AN

Föräldra SOP HIA

AH LIN

Nr 12

2017

December

by Succé Karlskrona/Ronne

www.succeblekinge.se

r ta ert ansvar!

Det kan vara yttr väl knappast andefrih BILEN et? Skoda K odiaq

EN REB EL HÖGKL L I ACKAT Succé mö ter

Maja Iva rsson

Nr 01

2018

Januari

KRÖNIK AN

Succé Karlskrona/Ro nneby

Karlskronabor känn stolthet!

www.succeblekinge

.se

KRÖNIK AN

Företaget Jag AB SOPHIA AHLIN

REPORTAGE

Semestertider

KARLSKRO

Julpoliser är vi allihopa!

NA Borgmä

staregatan 15 ; 045

5 - 267 00

TURIST

Sommar i Karlskrona

; www.s

pecsave

BILEN

rs.se

Åttonde generationen Fiesta

ION EN LIVSLÅNG PASS FÖR POPM USIK

KÄRLEK, RYM DEN OCH DAVI D BOWIE

Succé möter Per Gessle

Succé möter Thomas

Di Leva

KRÖN IKAN

Gå ut och var gla d!

MELLO

KARLSK

15 ; 0455 - 267 RONA Borgmästaregatan

e

00 ; www.specsavers.s

Kan vi prata om Kamferdrops ma sk?

taregatan 15 ; 0455 - 267

KARLSKRONA Borgmäs

BILEN

Toyota RAV4 Hy brid

KORT, GLAD OC H TACKSAM Succé möter Pern illa

Wahlgren

KARLSKRONA

SID 20

Borgmästaregatan

15 ; 0455 - 267 00

; www.specsavers.se

e

00 ; www.specsavers.s

Karlskrona City Februari 2018  
Karlskrona City Februari 2018  
Advertisement