Tidningen Succé Nr 4 April 2024 Öst

Page 1

Psykisk ohälsa

SOPHIA

Kärleken till musiken borde vara fokus

MODE

Välkomna värmen med vårens mode

MUSIK, KONST OCH VIN

Succé möter Petter

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 0455 - 267 00 www.specsavers.se
Succé Blekinge April 2024 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN AHLIN Hela Blekinges Succé!

REDAKTION

ROLAND LUNDGREN Chefredaktör

Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER

Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LEJONSKÄR Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION

Ida Lejonskär.

TIDNINGEN SUCCÉ info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Ea Czyz.

Eventuell

Fyra årstider under fyra dagar

April är verkligen en nyckfull historia. Eller en nyck-el-full historia skulle man också kunna säga. April äger ju de där nycklarna som ska öppna dörren till den där riktigt, riktiga våren.

Nyckfullheten består ju i att April utan minsta problem kan dra oss alla genom samtliga fyra årstider under endast fyra dagar. Full vinter på torsdag kan vips vara till en vårdag på fredag. Nästan sommar på lördagen för att bara ta tillbaka allting till en rå och otrevlig höstdag på söndagen. April i ett nötskal. Nyckfull var ordet. Det här blir ju till en av årets absolut omständigaste månader. Ta bara det här med kläder. Vilken annan tid på året trängs vinterjackor med vårkläder i hallen? Eller kängorna med lågskorna? Tjocka vinterkläder som normalt befinner sig undanstoppade i förrådet sommartid, trängs nu med tunnare varianter som plockats fram inför våren. Antagligen alldeles för tidigt... Jag törs inte tänka på all den tid som går åt på morgnarna innan beslut tagits om rätt klädval för just den dagen…

FÖR EGEN del kan jag nu konstatera följande; Under tio dagar i April klär jag mig galet fel åtta dagar av de tio. Uppe på det så är det alltid samma klädvalsfel. Det blir för tunt helt enkelt och summerar

man månaden så blir det nog den jag fryser mest under... Anledningen? Man vill, vill,vill, vill ju våren!!! Hur man än vrider och vänder på det så kommer alltså våren alltid för sent. Fast det kan lika bra vara jag som är för tidig. Man borde ju lärt sig. Liksom.

ANNAT VAR det minsann under tonåren. Då gällde endast en regel om det så var juni, december, september eller April: Man skulle bara se till att se så cool och tuff ut som det var möjligt. Inga tankar överhuvudtaget på något väder då inte! Kläder och väder verkar inte ens ha rimmat på den tiden... Observera att jag inte skrev att det var bättre förr. Då under tonåren; Kraftiga, gamla skinnpajer eller hippiepälsar kunde vara det som gällde under högsommaren. Lika väl som en tunn skjorta var enda valet i november. Man inte bara frös oftare än nu. Man svettades långt oftare också. Men - Man brydde sig nada...

NU FÖR TIDEN finns ett tillskott i Aprils nyckfullheter. Den första dagen i månaden

har vi fått vänja oss vid alla dessa aprilskämt under väldigt många år. Fast nu är det inte så roligt längre. Lite roligt kunde det vara på den tiden när tidningar och annan media tävlade med varandra om årets bästa aprilskämt. Inte längre. Det får man kanske förstå. Det blir ju inte så kul när de allra flesta tror på precis allting de läser eller hör. Man lär inte sticka ut hakan speciellt långt om man påstår att sociala medier tagit död på aprilskämten.

Hade vi alla lärt oss lite mer om källkritik så hade kanske April blivit lite roligare igen och inte bara så nyckfull och kall hela tiden...

ROLAND LUNDGREN

ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 25 - 26 MAJ

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

DENNA TIDNING

PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS

UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

Läs tidigare Succéer på vår hemsida, www.succeblekinge.se

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD

HELA VÄGEN FRÅN

PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

KARLSKRONA CITY Häng med

I en levande stad händer det saker hela tiden. Under rubriken ”Häng med Karlskrona City” samlar vi en del av allt som är aktuellt i stadskärnan, stort som smått, som du kan ha glädje av att känna till.

Den 1 maj kl 12-16 är det vernissage hos Lilla Fröken Mys på Rådhusgatan. På Facebook/Instagram kan du följa vilka butiker som har öppet denna röda dag.

Matnatt Karlskrona går av stapeln 7 maj. Besök sex smakstopp på en kväll och njut av de lokala smakerna. https://matnatten.se/karlskrona-7-maj.

Kristi himmelfärdsdag (torsdag 9 maj) kommer Modehuset Kronans butiker och många andra, att ha öppet mellan kl 12-16. Följ KarlskronaCity på Facebook/Instagram för att veta vilka som har öppet.

SUCCÉ 2
skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som anordnas av Succé betalas av vinnaren.
NYFIKENHET
Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se Känsla av service Nej, Norge ska inte Sverigerepresentera ESC Hela Blekinges Succé! SKÄMT PÅ REN OCH SKÄR LUST Succé 2024 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Att jobba på en barnmorskemottagning AHLIN Närförblindarföräldrarperspektivet människor VINTIPS Värmande viner Hela Blekinges Succé! SuccémöterValterSkarsgård KARLSKRONABorgmästaregatan150455-267 www.specsavers.se ENFANTASTISK UPPLEVELSE SuccéBlekinge December Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN vadDukanbli duvill! BILEN görDesignjätten entréSOPHIAAHLIN Äntligen! Hela Blekinges Succé!
Har du missat något nummer?
UPPTÄCKARLUSTOCH

Psykisk ohälsa

Lever du med psykisk ohälsa? Har du någon i din närhet som lever med psykisk ohälsa? Har du berättat för någon hur det påverkar dig? Har du blivit tagen på allvar? Hur lång tid tog det innan du fick den hjälpen som du behövde?

I alla år har jag känt att jag på något sätt har varit annorlunda jämfört med mina vänner och andra barn. Det var många gånger svårt att koncentrera sig i skolan, när jag blev kär i någon så blev jag nästan besatt och jag upplevde att jag tog besvikelse som om hela världen rasade. I tonåren märkte jag att jag hade väldigt “högt i tak” när det kom till att skoja med andra och jag har sårat människor flera gånger när min mening var att skoja. Än idag kan jag använda ganska tuffa ord när jag känner något starkt eller när jag skojar med andra.

DEN HÄR texten skrev jag på kvällen efter en panikångestattack sommaren -16: “ Idag kom du från ingenstans, som vanligt, oförskämd som du är. Du går bara klampar på utan att ringa innan eller ens knacka på dörren och inte bara det. Du är oförskämd länge, du stjäl min tid och min energi precis som om du har rättigheterna till mitt liv. Du får mina tårar att falla, du får mig att känna mig otillräcklig, värdelös och du får mig att ifrågasätta mig själv och min existens.

Vissa dagar hinner jag köra ut dig innan du gör för mycket skada, men idag vann du. Idag kände jag mig ärligt talat vacker och jag var så exalterad över resan vi skulle göra, men du tog den från mig.

Du ska dock inte förstöra resten av min kväll, jag ska vila en stund och sen äter jag middag och har en fantastisk sommarkväll tillsammans med min kärlek! Inget mer av detta skit idag och massor av kramar och kärlek till alla er som också kämpar med den där inre djävulen som kallas panik/ångest!”

DENNA SOMMAREN skulle jag fylla 26 år, jag har precis börjat med en stämningsstabiliserande medicin som inte alls fungerade för mig, men tyvärr kan man inte veta innan vad som kommer att fungera och man blir då tvungen att prova sig fram. Dock hade jag turen att den medicinen jag fick prova efter denna fungerade väldigt bra och jag har den fortfarande än idag.

EMELIE SJÖBERG

ÅLDER: 33 år.

BOR: Klippan, uppvuxen i Karlskrona.

FAMILJ: Sambo, två katter och en kanin.

ARBETE: Undersköterska.

INTRESSE: Makeup och inredning.

LYSSNAR PÅ: Metal.

FAVORITMAT: Alla typer av pastarätter.

MOTTO: “Du är aldrig en förlorare förrän du slutar att försöka!”

EFTER EN omtumlande och självdestruktiv period i livet fick jag äntligen hjälp via vuxenpsykiatrin i Karlskrona. I mitt fall har jag bara gott att säga om dem. Efter en tid blev jag diagnostiserad med borderline (emotionellt instabilt personlighetssyndrom) och panikångest. Jag fick börja träffa en fantastisk behandlare som fick mig att lära mig mer om mig själv och varför jag fungerar som jag gör.

Tyvärr så är det fortfarande, 2024 så otroligt mycket tabu och okunskap om all psykisk ohälsa, vilket jag tycker är så fel! På arbetsplatser, i offentliga sammanhang, på nätet, bland vänner m m. Har man inte en sjukdom som syns på utsidan så är man inte sjuk. Det finns en uppsjö av tillstånd, sjukdomar och diagnoser som inte syns på utsidan och vi är många som varje dag kämpar med att få omgivningen att förstå detta. Förståelsen och kunskapen är fortfarande så otroligt liten och jag har upplevt flera gånger att människor blir förvånade när jag berättar vad jag själv lever med och hur jag kan må och hur jag uppfattar min omgivning när jag mår bra såväl som när jag har dåliga dagar.

ÄVEN OM jag fortfarande kan ha sämre dagar och förmodligen alltid kommer att leva med detta så mår jag tusen gånger bättre idag. Jag har fantastiska människor omkring mig både på arbetet och privat. Det jag vill med den här texten avslutningsvis, är att belysa alla former av psykisk ohälsa. Misstänker ni att någon mår dåligt, fråga dem! Mår du dåligt själv, våga be om hjälp och våga prata! Det är inte en svaghet att be om hjälp, det är en superkraft!

Ljusare tider i Wachtmeister Galleria

Välkomna våren hos oss

Nu är våren äntligen här och det bubblar av vårkänslor i Wachtmeister Galleria. Kika på butikernas vårnyheter, ta något gott att dricka i JA Hotels bar och njut en stund på någon av våra populära restauranger – välkommen!

Kompletta öppettider: wachtmeistergalleria.se

Följ oss gärna på sociala medier: @wachtmeister_galleria

GÄSTKRÖNIKAN 3
Öppettider Vardagar
Lördagar
Cityhallen
10-18
10-16
07-23

Njut av vårens smaker

Våren har så mycket gott att bjuda på! Låt oss njuta av sparris, ärtor, ramslök och mycket mer. I detta nummer tipsar David och Ola om en fräsch laxfilé med vårens godsaker till.

CITRONROSTAD LAXFILÉ MED

VÅRENS PRIMÖRER OCH

RAMSLÖKSHOLLANDAISESÅS

4 personer

Ramslökshollandaisesås

3 äggulor

Cirka 1 msk citronjuice

150 g smör

Salt

Vitpeppar

Cirka 10 ramslöksblad fint skurna

Tillredning

Smält smöret och låt det vita mjölkproteinet som bildas sjunka till botten. Lägg äggulorna i en liten kastrull. Tillsätt citronjuicen och vispa på svag värme tills det börjar tjockna. Ta av kastrullen från värmen. Vispa ner det smälta smöret droppvis i början och sedan i en tunn stråle. Fortsätt vispa tills såsen tjocknar och allt smör är tillsatt. Använd bottensatsen av smöret till att justera såsens tjocklek. Smaka av med salt och peppar och håll såsen varm. Till servering, tillsätt ramslöken.

Vårens primörer

1 huvud spetskål, skuren i 4 bitar.

1 knippe sparris (eller mer)

1 knippe rädisor, delade i 2

1 dl ärtor

2 salladslökar, delade i 2

Olja

Salt

Peppar

Tillredning

Sätt ugnen på 175 grader. Olja alla grönsakerna (utom ärtor) samt salta och peppra. Lägg spetskålen, salladslöken samt sparrisen på en ugnsplåt och sätt in den i ugnen och rosta grönsakerna i cirka 15 minuter. När halva tiden har gått så lägger du in rädisorna och när det bara är 3 minuter kvar så lägger du in ärtorna.

Lax

4 st 150 g benfri laxfilé (ha gärna skinnet kvar)

Olja

Salt

Peppar

8 citronskivor

Tillredning

Sätt på ugnen på 175 grader. Salta och peppra laxfilérna och gnid in dem med olja. Hetta upp en gjutjärnspanna. Häll i en liten skvätt olja och placera laxbitarna med skinnet ned och toppa med 2 citronskivor på varje filé. Sätt direkt in pannan i ugnen och rosta i 6-7 minuter eller tills laxen är tillagad till önskad temperatur.

Servering

Lägg upp spetskål och sparris i mitten på tallriken. Placera en laxfilébit på toppen av grönsakerna och dekorera med ärtor, salladslöken samt rädisorna.

Njut!

Perfekt till vårvärmen

Jag har tagit ut några trevliga viner som du kan ha till vårens primörer och kanske till våren första grillning.

Vitt vin (Riesling med hög svansföring) Här kommer ett perfekt vin till årets första sparris. Vinet kommer nere från Rhein Pfals från producenten Ruppertsberger Weinkeller Hoheburg. Det är ett kooperativ med 200 odlare som förfogar över 410 hektar vinodlingar. Riesling druvorna växer i vingårdslägen i anslutning till byarna Ruppertsberg och Königsbach. Vinet heter Ruppertsberger Imperial Riesling (72038) 109 kr. Det är gjort på den stora gröna druvan i Tyskland som heter Rieslig. Detta är ett ungt livligt vin som är torrt men med väldigt generös frukt. Inslag av äpple, fläder, citrus och mineraler. Ett vin som passar till våren och sommarens primörer som sparrisen men är även riktigt trevlig till skaldjur och pocherad fisk med syrliga såser.

Rött vin (ekologiskt)

Det här vinet kommer från området Jumilla som ligger i provinsen Mucia i södra Spanien. Producenten heter Bodegas Y Viñedos. Vinfälten ligger på 500-600 meter över havet vilket ger gynnsamma

förhållanden för druvorna. Vinet heter Parajes del Valle Monastrell (2532) 109 kr. Gjord på druvan Monastrell som är en druva som även finns i Frankrike men där kallas den för Mouvédre. Ligger först i ståltankar under jäsning men flyttas sedan över i betongtankar. Vinet är medelfylligt mot lätt i stilen. Passar till smakrika rätter på fisk och kyckling, gärna grillat eller ugnsbakat med smakrika såser. Funkar även till smakrika fiskgrytor samt rökt eller gravat kött med smakrika krämer.

Rött vin (Kraftfull med elegans)

Här kommer ett vin som ligger mig nära hjärtat från Umbrien i centrala Italien. Producenten heter Lungarotti och deras vingård ligger i kommunen Torgiano som ligger söder om Perugia. Grundaren heter Giorgio Lungarotti och startade gården i början av 1960-talet men idag är det hans döttrar som driver den. Lungarotti är en mycket aktad vinproducent och är mest kända för sitt vin Rubesco Monteticcio som anses vara en av det stora vinerna i Italien. Vinet heter Lungarotti Rubesco

(2942) 129 kr. Det är gjort på druvorna Sangiovese och Colorino. Har legat 12 månader på fat och får sedan slutlagras 1 år på flaska. Medelfylligt vin i nyanserad stil med generös frukt och balanserade syror samt utvecklade fattoner. Inslag av körsbär, plommon, kakao och vanilj. Passar till lamm och kalvkött med smakrika tillbehör som rödvinssås eller varför inte jordärtskocksås. Funkar också till smakrika pastarätter med kött eller fågel.

MAT & DRYCK 4
OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER BISTROFAMILJEN Rör ner ramslöken i hollandaisesåsen och skeda upp lite på fisken och grönsakerna!
LARS NIELSEN VINKÄNNARE
5 PREMIÄR 7/11 kl. 19 • NÖJESTEATERN, MALMÖ eddiemeduza.com GALEN & GENUIN AMIRALEN I MALMÖ 20-28 SEPTEMBER oktoberfestamiralen.se JULIUS PRODUCTION PRESENTERAR

Edith på Cassiopeia

I Succéserien "Mitt City" får du träffa olika människor som alla jobbar just i Karlskrona City. Vem är det du möter i butiken, vad gör de på sin fritid och hur ser de på sin arbetsplats? I detta nummer lär du känna Edith på Cassiopeia.

Vem är du?

– Jag heter Edith och har uppnått en så aktningsvärd ålder att jag har gått i pension på halvtid. Det är alldeles för roligt att jobba för att inte jobba alls så jag tycker att jag har det väldigt bra!

Sedan 1 oktober 2012 har jag ägt Cassiopeia och det är helt otroligt hur fort tiden har gått. Världens roligaste jobb, som egenföretagare får jag göra alltmen även det tråkiga som att städa... Min superkraft är nämligen att stöka till. Det bara händer, vet inte hur det går till... Annars är jag envis och ihärdig så har jag bestämt mig för något brukar det bli så. På Aspö bor jag året runt sedan sommaren 2008. När jag växte upp i Stockholm var jag på denna underbara ö varje sommar, sedan jag var 6 månader gammal. På Aspö finns mycket jag älskar; min fina sambo, min lilla katt och mina två hästar. Mina fantastiska, då, tonårsbarn följde med mig när jag flyttade ner och dem älskar jag också men de bor i nu stan. Jag är mormor till Jacob och Eleonora och den tredje är på väg, de ingår förstås i min lilla kärleksbubbla.

Vad fylls din fritid med?

– Min fritid består av djuren! Varje dag rider jag i skogen, är alltid ute när det är ljust och börjar jobba klockan 14 på

Cassiopeia. Om jag får säga det själv så har jag det bästa av två världar. Ridbyxor och toppluva hemma och finklädd på jobbet. På så sätt utnyttjar jag hela dagen till det jag gillar mest, omväxling förnöjer. Jag ogillar regn och hatar snö så att resa till solen är förstås nåt jag tycker är en viktig fritidssysselsättning. Jag kan göra det nån gång då och då eftersom jag har världens bästa grannar som hjälper till med djuren!

Hur hamnade du på Cassiopeia och vad sysslade du med innan?

– När jag fortfarande bodde i Stockholm brukade jag handla det mesta jag behövde på Cassioepia, på så sätt kände jag mycket väl till butiken. Det är guld värt att få hjälp och stylingtips i en affär med bra urval och fantastisk personal som det var redan på den tiden.

I Stockholm arbetade jag sedan 1995 som affärsområdeschef på Handelshögskolan i Stockholm, Executive Education - Vidareutbildning för höga chefer i svenskt näringsliv. På midsommarafton 2007 träffade jag min sambo, 2008 sa jag upp mig från HHS och flyttade till Aspö. Jag fick jobb på Indigo Management, konsultföretag i Karlskrona, och arbetade där till finanskrisen slog till och gjorde slut på allt som var kul... Var arbetslös för första gången i mitt liv tills jag fick jobb

kr

som säljare på TV4 i Blekinge. Där jobbade jag i tre år ungefär, när jag fick frågan om jag ville köpa Cassioepeia slog jag till. Har inte ångrat det beslutet även om det har varit tuffa år med pandemi och en liten finanskris till.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Ett av mina motton är att det alltid finns något att fira och det genomsyrar Cassiopeia. Man kan om man är optimist fira att det är måndag morgon igen med en ny topp. Att jag får träffa så många kvinnor och får hjälpa dem att känna sig fina är en ynnest, livet är för kort för att ha tråkiga kläder och det har man inte om man känner sig fin. Dessutom behöver man inte ha en fet plånbok hos oss.

Vad gör Cassiopeia unikt?

– Cassiopeia är unikt eftersom det inte är en kedja. Denna lilla butik har legat på Borgmästaregatan 16 i snart 31 år, det är väl unikt utan att ha en stor kedja i ryggen. Det unika är också alla stamkunder, både lokala och dem som alltid kommer så snart de är i Karlskrona. Vi försöker se varje kund och verkligen hjälpa till med förslag och stylingtips. Dessutom är butiken liten och personlig.

3 citytips?

∙ Karlskrona är en vacker stad och här finns så mycket fint. Vackra omgivningar, trevliga butiker och bra restauranger! ”Räven” är en favoritrestaurang, som ett vardagsrum hemma hos bästa vännen

med gott att dricka och deras Moules frites är jättegod.

∙ Skulle gärna besöka Vinberga vinkiosk har hört att det är en upplevelse att äta där, det måste ske snart, rekommenderar även om jag inte varit där.

∙ Senast vi var ute var vi på Montmarte, alltid ett säkert kort. De har något för alla, bra service och god mat samt nära till Aspöfärjan.

Cassiopeia

Borgmästaregatan 16, Karlskrona

Vårens

Hyllorna pryds nu av skjortor i klara och starka färger som för tankarna till medelhavet, saltstänk och sand mellan tårna. Stenströms är det självklara valet av skjortor vare sig du befinner dig vid medelhavet eller Karlskronas skärgård… Välkommen in till butiken och hitta din favorit!

– STILSPECIALISTEN –www.nymansherr.nu

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98

ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

Grönrandig oxfordskjorta 1599 kr

Merinoullströja 1699 kr

6 MITT CITY
ROLAND LUNDGREN
Solida och randiga skjortor i tvättad bomull från 1599 kr Linneskjortor i härliga färger 1699 kr Tenniströja i bomull 1199

ERNST NYMANS

Per: Dubbelknäppt kostym i linmix MORRIS HERITAGE. Skjorta, Scarf och Tröja STENSTRÖMS.

Albin: Blazer och Kavaj OSCAR JACOBSON. Skjorta STENSTRÖMS. Vaxjacka BARBOUR. Keps STETSON.

FOTO: IDA LEJONSKÄR

Per Richardsson

I Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Per Richardsson, VD på Sparbanken i Karlshamn.

Vem är du?

– Jag är make, pappa, morfar och bankman. Jag är uppväxt strax utanför Borås. Min ungdom präglades av idrott, tennis, fotboll och utförsåkning.

Jag började min yrkeskarriär på Borås Sparbank 1982 och började parallellt med att läsa ekonomi och juridik på Högskolan i Borås. Jag har jobbat i bankvärlden i drygt 40 år. Jag är gift med Elisa och vi har 2 döttrar och 6 barnbarn.

Beskriv din bakgrund?

– Jag har jobbat i bankbranschen i 40 år, varav 35 år i ledande befattningar. Sparbanken i Karlshamn är min tredje Sparbank.

Vad är din roll idag?

– VD för Sparbanken i Karlshamn. Som VD är det viktigt att tillsammans med alla medarbetarna utveckla verksamheten och göra den bättre för våra kunder.

Dagen som VD kan se väldigt olika ut. Ena dagen kan jag sitta i interna möten som syftar till att utveckla verksamheten och andra dagen träffar jag inspirerande företagskunder och får lyssna på deras verksamhet och driv. Företagandet är viktigt för tillväxten i vår region och här finns många eldsjälar. Jag älskar mitt jobb.

Beskriv verksamheten? – Vi är en Sparbank som bedriver verksamhet företrädesvis i Karlshamn och Olofström kommuner. Vi har 39 000 privatkunder och 4 000 företagskunder. Våra marknadsandelar är ca 60% på privatsidan och ca 53% på företagssidan. Vi är 111 anställda och öppnar snart vårt sjunde kontor på Östra Piren i Karlshamn. Banken har funnits här i 195 år och vår Sparbanksidé är lika aktuell idag som då.

En Sparbank har en betydelsefull roll i lokalsamhället. Banken ger tillbaka delar av vinsten till bland annat föreningsliv, näringsliv och kulturen. Detta gör att vi kan skapa framtidstro och ett livskraftigt samhälle för alla som bor, lever och verkar här.

Den här kombinationen tycker jag är fantastisk och är stolt över att få vara en del av.

Vad är det som driver dig?

– Min passion är att utveckla företag, affärer och människor. Jag är resultatorienterad.

Ditt framgångsrecept?

– Se helheten, lyssna och känn av, skapa tydlighet och delaktighet. Gör det enkelt.

Hur hanterar du motgångar?

– Det är väldigt olika beroende på vad det handlar om. En gemensam nämnare är att jag alltid försöker pratar med någon om det. Det kan vara min fru, barn, en vän eller kollega.

Planer närmaste året?

– Att öppna vårt nya kontor på Östra Piren i Karlshamn blir spännande. Vi vet att personliga möten blir allt viktigare för människor. Det förtroende som uppstår i mötet låter oss förstå vad som är viktigt för kunderna och erbjuda service därefter.

HÄRLIG LUNCHBUFFÉ

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

LUNCHBUFFÉ MED UTSIKT

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med en härlig variation av smaker från hela världen. Efter lunchen kan du njuta av en god fika.

FRÄSCH CATERING/FESTMENY! NJUT AV GOD MAT OCH

KARLSKRONAS BÄSTA UTSIKT

Vi erbjuder både ett stort urval av kallskurna cateringbuffér och festmenyer! Här kan vi möta dina önskemål på mat för både vardag och fest. Allt från kyckling, fläskfilé och lax med fräscha goda tilllbehör.

Vi skräddarsy gärna helhetslösningar efter ditt tycke och smak.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 info@bistroberna.se www.bistrofamiljen.se

Vår lokal passar till det mesta! Födelsedagsfirande, bröllop, firmafester, släktträff med mera. Vi hjälper er med en komplett helhetslösning där service, dryck och mat ingår! Vi har en gedigen erfarenhet från världens kök och lagar allt från kallskuren buffé till tre-rätters gourmetmiddag.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 info@bistroutkiken.se www.bistrofamiljen.se

Vi är på en tillväxtresa och vill skapa den bästa mötesplatsen för våra kunder oavsett om de möter oss i Kyrkhult, på Östra Piren eller digitalt. Jag ser framemot nya möten med befintliga och nya kunder under året. Vi fyller också 195 år i år och det måste vi fira!

Tre rekommendationer?

Gör det du brinner för. Var modig!

Nätverka och samverka med andra framåtlutade människor.

LUNCHBUFFÉ VID HAVET

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ/BLEKINGEBUFFÉ med bland annat raggmunkar med fläsk, vita och stekta kroppkakor samt stekt sill.

VI HAR ÖPPET ALLA DAGAR

HELA SOMMAREN

På helgen 11.00-15.00 dukar vi upp vår lite lyxigare helgbuffé och självklart vår populära Blekingsbuffé! Vi har ett litet men noga urval av drycker för dig som vill ha annat än vatten. Eller varför inte njuta av vår fantastiska hemmagjorda glass, ett gott bakverk eller något matigare som smörgåsar med en kopp kaffe.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona

0704 74 45 17

konferens@skeppsgossen.se

www.bistrofamiljen.se

8 I HUVUDET PÅ
SIMON PETER

Glad vår önskar cityhandeln

Butikerna i Modehuset Kronan (Scorett/Wallenbergs, Kicks, GinaTricot, Cassels, Stadium och Another store) firar vår genom att ha öppet:

Kristi himmelfärdsdag 9 maj 12-16

Fler butiker väntas ha öppet följ KarlskronaCity för att se vilka

Tillsammans bidrar vi till liv och rörelse i Karlskrona

JUBILEUMSFÖRESTÄLLNING FÖR MEDLEMMAR!

9 november klockan 18.00 Sparresalen, Karlskrona

Den 15 april 1934 bildades Karlskronas lokalavdelning av Riksteaterns publikorganisation. Det är hela 90 år sen! För att fira det bjuder vi alla våra medlemmar på föreställningen ”Det sjunde inseglet enligt 123 Schtunk”. Mer information kommer under hösten. www.riksteatern.se/karlskrona

Vill du bli medlem så blir du det enklast genom att gå till sidan ”Bli medlem” på www.riksteatern.se/karlskrona Som medlem har du möjlighet att ta del av en mängd förmåner över hela landet.

9
Foto: Henri Kokko SPECSAVERS VIVIENNE WESTWOOD MARC JACOBS Solglasögon med styrka
kr som
du köper
dem med eller utan styrka
När du köper båge från 795 kr får du ett andra par på köpet Du beta ar för paret med den dyraste kombinationen av glas och t llval Om bågens värde i det kostnadsfr a paret är högre än bågens värde i det par du betalar för behöver du betala mellanskillnaden Vid köp av 2för1 får du dessutom solfärg och UV-skydd på köpet i ditt andra par (värde 600 kr) 2för1 är personligt Enkels ipade standardglas index 1 5 och repskyddsbehandlingen Ultratough ingår i priset Kan inte kombineras med andra erbjudanden Til gängl ga styrkor online är begränsat Boka tid på specsavers se
0
ditt andra par när
båge från 795 kr Visste du att alla våra bågar kan fås som solglasögon? Välj bara din favoritbåge och färg på glasen Dessutom kan du välja om du vill ha
Borgmästaregatan 15, 0455-267 00 Specsavers Karlskrona

The Eddie Meduza Story - Dåren ä lös!

Ralf Gyllenhammar hyllar rockkungen Eddie Meduza

Äntligen är det dags för en högkvalitativ hyllning av den legendariske rockaren Eddie Meduza, eller Errol Norstedt som han egentligen hette. Eddie Meduza har efter sin död 2002 fått kultstatus och älskas innerligt av tusentals fans runt om i landet.

Showen The Eddie Meduza Story har premiär på Nöjesteatern i Malmö 7 november, med ett av Eddies absolut största fans, Ralf Gyllenhammar, från bandet Mustasch, som frontfigur i showen.

ERROL NORSTEDT hade en mångfasetterad personlighet och har av många kallats ett musikaliskt geni. I The Eddie Meduza Story får publiken följa hela hans resa från en mobbad och rotlös tolvåring, som redan hade bott på ett trettiotal olika platser, till livet som firad rockstjärna som slog publikrekord och hade stora listframgångar samtidigt som han brottades med personliga problem.

EDDIE MEDUZA var en artist som ofta blev missförstådd. Många förstod inte hans ironi och att texterna skrevs med glimten i ögat. Det har tagit tid, men nu har Errol Norstedt äntligen fått en välförtjänt upprättelse och gått från att ha varit hatad av företrädare för finkulturen till att nu vara rejält hyllad.

ERROLS LÅTAR har spelats in i olika versioner av många andra artister inklusive

några av Sveriges största dansband som bland andra Lasse Stefanz.

THE EDDIE Meduza Story - Dåren ä lös är en helt galen show och samtidigt en kärleksfull hyllning till en av våra största artister. Showen kommer pendla mellan skratt och gråt. I centrum står närmare trettio av Eddies mest älskade och hatade låtar som bland andra ”Gasen i botten”, ”Reaktorn läck i Barsebäck” ”Ragga runt”, ”Midsommarnatt”, ”Volvo”, ”Punkdjävlar” och många fler.

VÅREN 2025 åker The Eddie Meduza Story - Dåren ä lös ut på stor sverigeturné med premiär i Halmstad 14 februari 2025.

MER INFO: www.juliusproduction.se www.eddiemeduza.com

Linnebyxa STENSTRÖMS. Knyttopp STENSTRÖMS. Kavaj CAVALIERE. Sneakers GANT.

Jacka NEW HOUSE. Blus NEW HOUSE. Chinos NEW HOUSE. Sneakers BILLI BI.

10 SUCCÉ
Ralf Gyllenhammar
Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00
Cornelius Löfmark
Vårens och sommarens nyheter hittar du hos

HOGLANDS DAM

FOTO: IDA LEJONSKÄR
Anna: Kjol QUI. Linne GANT. Jeansjacka GANT. Sneakers GANT. Helene: Klänning STENSTRÖMS. Halmhatt PART TWO. Sneakers Gant. Väska POURCHET.
Tack till Quality Flowers Karlskrona för miljön.

Musikern och rapartisten Petter firade 25 år i branschen förra året, still going strong. Ett par veckor innan han återigen jubilerar, denna gång som 50-åring, kommer han att ge ett framträdande i ett nära och intimt koncept på Best Western i Karlshamn. Därefter ger han sig ut på de större livescenerna i Sverige.

Denne Sveriges första generationens rappare visar idag prov på ett driftigt entreprenörskap med ett eget varumärke, ”Petter”, som rymmer både musik, konst och vin.

– Jag har spelat live i flera olika sorters konstellationer genom åren, berättar Petter. Ibland med stora liveband, ibland med mindre sättningar. Att inte vara mer än tre stycken på scen är något jag faktiskt höll på med redan innan pandemin. Jag har märkt att det mindre formatet passar väldigt bra att köra i restaurangmiljö. Jag arbetar mycket och är själv delägare i en restaurang i Åre så det passar mig bra att gå in i det rummet och spela livemusik. Det blir en sittande publik där det kommer att serveras mat och vin. Jag är utbildad somalier sedan tio år tillbaka och har själv valt ut detta event i Karlshamn, berättar Petter.

Vad kommer du att bjuda på för musik?

– Efter 25 år som artist har jag en katalog med massor av musik att välja på. Jag är fortfarande fullt aktiv med att skriva och producera nya låtar, det kommer mer ny musik i sommar. I Karlshamn blir det mer av det akustiska slaget.

Även om jag alltid har varit förknippad med hiphop som genre har jag ändå alltid experimenterat med olika stilar. Jag har tyckt att det känts viktigt att få göra det och det ger mig mycket tillbaka. Man utvecklas på det sättet och jag har fått bra feedback på det genom åren.

Till sommaren blir det en större turné igen?

– Ja, det blir 16-18 nedslag runt om i Sverige med avslutning på Gröna Lund. Då är det ett stort liveband på scen som gäller och till hösten kommer det ut ett nytt album. Jag är fullt aktiv som musiker och artist fortfarande, det är asroligt!

Som dyslektiker och med en ADHDdiagnos ställd senare i livet utmanade Petter tidigt sig själv och de svårigheter i skolan som det medförde. Han skapade möjligheter via en stor nyfikenhet och sann rebellanda. Hur hittade du vägen till rapmusik?

– Tittar man på hiphop som genre så har den en stark revanschkänsla i sig. Jag kan tycka att jag hela tiden måste ha fått bevisa mig själv hela tiden. Om man tittar på hur skolan såg ut då fanns det inte lika stor kunskap kring läs- och skrivsvårigheter som det gör idag. Kunde man inte läsa och skriva var man i princip en idiot på den tiden. Då släcks de drömmarna ganska snabbt.

Petter Petter Petter

Musik, konst och vin

Jag växte upp med en pappa som var extremt kulturintresserad, mamma också på sitt sätt. Deras gemensamma nämnare var att de absolut inte tyckte om amerikansk populärkultur. Jag var sökande och när jag kom i kontakt med hiphop revolutionerade det hela min uppväxt. Det var exotiskt och annorlunda mot allt som fanns hemma. Det finns en energi i den musikgenren som jag fastnade för direkt.

INTRESSET FÖR skrivande växte och utvecklades i takt med att Petter i 20-årsåldern läst upp sina betyg på Komvux och hittade vägen ut genom skönlitteratur. – Jag började först skriva raptexter på engelska men när jag började läsa svensk litteratur gick jag över till att skriva på svenska. Jag använde mig av saker som jag lärde mig av de böcker som jag läst. Efter Komvux och långt senare i min karriär, det vill säga 2012,

pluggade jag socialpedagogiskt ungdomsarbete och jag hade en del kompisar som jobbade med ungdomar. Jag var naturligt intresserad och det gav mig idén till att skriva en bok, ”16 rader”. Det är egentligen en berättelse om hur jag upptäckte litteraturen via musiken. För att sedan kunna göra musik var jag i gengäld tvungen att förstå litteraturen.

Boken gavs ut i pocket vilket gjorde att många skolor trots bristande budget kunde köpa in den och använda i skolundervisning. Jag har själv varit ute i skolorna och föreläst på tema skrivande och skapande. Alla behöver inte gilla min musik men ”16 rader” var ändå ett sätt att göra svenska lite annorlunda och roligare. Att få tillgång till populärkultur kan skapa lust till egen kreativitet.

TIDIGT KOM Petter att samarbeta med Patrik Elofsson, mer känd under artist-

namnet Sleepy som hade turnerat med ett av Sveriges tidigaste band inom rapmusiken under 80-talet, Just D. Elofsson har kommit att betyda mycket för Petter i hans karriär.

– Patrik har funnits med mig från början, det är en mycket god vän. Han är DJ och representerar idag mitt skivbolag. Så är han även min A&R och mitt kreativa överhuvud, jag skapar jättemycket musik och därefter sållar han ut det som är värt att gå vidare med. Han talar om för mig ”det här har du sagt förut” och ”det här är saker som du kan göra bättre”, han är extremt hård mot mig och är mitt kreativa filter. Många som håller på i musikbranschen har många ja-sägare omkring sig men där vet jag att jag får höra sanningen. Han är så tuff mot mig ibland att jag nästan blir knäckt och inte ens orkar fortsätta. Men så kämpar jag på, skriver om och försöker på nytt för hundrade gången och sedan vet jag att det blir rätt. Så ser processen ut idag. Det är säkert många mindre bra grejer som hade passerat om jag inte hade haft honom i den rollen. Det bollplanket är viktigt att ha med sig.

ÄVEN OM betygen i den tidiga skolåldern inte var de allra bästa var det ett ämne som stack ut i motsatt riktning - bild. Idag är han en etablerad konstnär och hans akvareller har kunnat beskådas och sålts i flera utställningar.

– Det stämmer, fast om jag tittar tillbaka har jag faktiskt alltid velat hålla på med konst. Det känns som att jag sluter cirkeln nu, det är en tidig ådra som jag plockat upp. Jag kan tycka att musikskapande är fantastiskt, men det finns så många digitala regler, vilka du inte hittar inom måleriet. Jag har aldrig känt mig så fri i mitt skapande som när jag får måla tavlor och skapa konst. Där känner jag mig totalt fri och ingen kan säga någonting till mig.

Jag skulle bli fruktansvärt uttråkad om jag bara skulle hålla på med musik eller med viner. Jag behöver alla de här sakerna för att jag är sån som person, jag behöver stimuleras på det sättet och inte bara förlita mig på en enda grej. Jag har en så stor inneboende kreativitet som jag bara måste få uttrycka på flera sätt.

Det bästa är när jag kan få de här olika disciplinerna att samverka. Jag hade en utställning av mina tavlor när jag precis hade släppt mitt album ”Hälsa Stockholm”. Jag ställde ut i samband med skivsläppet där tavlorna fick illustrera den nya skivan. I de olika rummen hade jag dessutom satt ihop olika sorter och stilar av vin som passade ihop med målningarna och fick allt att harmonisera. Det är ett kul sätt att jobba på.

SUCCÉ MÖTER 12 Fortsättning på sidan 14

BLI MEDLEM NU OCH FÅ

SOMMAREN PÅ KÖPET

FÖRST TILL KVARN GÄLLER

Har du kommit av dig med träningen och vill hitta tillbaka, eller är det helt enkelt nu du börjar? VI FINNS HÄR FÖR DIG!

RESERVERA DITT MEDLEMSKAP NU WELLNESSTUDIO.SE

Fortsättning från sidan 12

Hur känns det att fylla 50? Har du några fler projekt i framtiden som du vill ta dig an?

– Jag jobbar på en idé kring att skriva en biografi, det är på tankestadiet.

Jag skriver hela tiden i olika sammanhang. Det har en balsamerande effekt att skriva av sig saker och ting. Konsten är fortfarande en utmaning för mig och den ska jag förädla ännu mer.

Jag omfamnar att bli äldre. Många andra har åldersnoja, speciellt i musikbranschen som är extremt åldersfixerad. Det enda sättet att tackla det där är att skoja om det. Det som är coolt med att bli äldre är att man får så mycket erfarenhet och blir lugnare inför saker och ting. Det kan fortfarande vara tungt ibland, det kan vara en kamp att gå in i studion och uppfinna sig själv igen, göra musik, stå på scen. Men jag har en erfarenhet att luta mig tillbaka på. Det är ganska skönt.

Du tappar aldrig kicken?

– Tvärtom. Det är mitt skapande och min musik som gör mig ung och håller mig levande, så länge jag tycker det är kul. Jag har sagt till mig själv och folk som jag jobbar ihop med att i samma sekund som jag hamnar i ett läge där jag gör musik bara som en slags inkomstkänsla, då är det dags för mig att lägga ner. Framförallt tror jag att mina lyssnare skulle höra det och märka direkt om det inte längre skulle finnas en själ eller en hunger i det man gör. Däremot, skulle jag sluta med det här skulle jag säkert åldrats tio år på en dag.

Jag känner att det fortfarande är väldigt roligt och så länge jag har den känslan fortsätter jag, säger Petter avslutningsvis.

PETTER ASKERGREN

FÖDD: 25 maj 1974, Stockholm.

BOR: Stockholm/Åre.

FAMILJ: Gift, två döttrar och tre söner.

BÄSTA DOFT: Nebbiolo (en druvsort).

FAVORITORD: Engagera.

DANSAR TILL: 90-tals hiphop, världsmusik och Reggae.

GRÅTER TILL: Har nära till det, kort sagt. Jag är en känslig typ.

MOTTO: Kul på vägen.

AKTUELL MED: Spelar på Best Western, Karlshamn 10 maj.

SUCCÉ
GUNILLA STRÖMBERG FOTO: EA CZYZ
MAXUTRUSTAD AUTOMAT 3 0 0 8 GT OPEL GRANDLAND GS READY, S ET, YOUR S / ULTIMATE / OPEL MOKK A PRIVATLEASING 3 .099 kr/mån

Ditec Karlskrona fortsätter utvecklingen

Ditec® Sverige är den största och äldsta bilvårdskedjan med lite drygt 100 medlemsföretag och omkring 500 anställda på 80 orter runt om i landet. Dessutom marknadsledande i Sverige. Ditec Karlskrona har funnits i 21 år!

Nu ser Ditec i Karlskrona fram emot ett nytt år med flera nya tjänster att erbjuda dig som kund, allt för att vara det självklara valet när din bil, husbil, husvagn, motorcykel eller båt behöver kärlek.

DE ÄR ENDA bilvårdaren i Blekinge som är certifierade som “Godkänd Bilvårdare”. Det innebär en systematisk arbetsprocess för att uppnå högsta kvalitet samtidigt som alla arbetsmiljökrav, som miljökrav på kemikalier skall uppfyllas. Allt för att du som kund ska känna dig trygg att lämna din bil och veta att lagar och reglar som ställs på bilvårdare från till exempel kommunen, miljö & hälsa, Skatteverket, fackförbund och inte minst arbetsmiljöverket följs.

DITEC SVERIGE utvecklar egna produkter för att ge bättre resultat och vara miljögodkända. Man har egna utbildningar för att lära ut hur produkterna skall användas på bästa sätt. Ditec Karlskrona skickar fortlöpande sin personal på dessa utbildningar. Allt för att kunna erbjuda många olika behandlingar och kombinationer.

Bilvård och lackskyddsbehandling erbjuds i olika standardpaket. Det bästa lackskyddet är en keramisk behandling som gärna bör underhållas varje år för att behålla nybilskänslan. Upp till 9 års garanti lämnas på det lackskyddet. Förutom bilar kan de också behandla husbilar, husvagnar, båtar och motorcyklar.

Andra behandlingar/ arbeten som utförs:

· Behandling av stenskott och små bucklor

·

Rostskyddsbehandling

· Foliering av hela eller delar av bilar

·

Lackering

·

Solfilmsmontering

· Reparation av skinn och göra om stygn

· Lägga på och ta bort dekorer

· Crome delete

·

Däckskifte

· Strålkastarrenovering

·

Läder- och vinylbehandling

·

Drop-in för enkel tvätt

DE JOBBAR NU även med PPF (Paint Protection Film). Det är en transparent stenskottsfilm speciellt framtagen för att skydda fordonet mot stenskott, repor och UV-skador samt att den avvisar smuts och vatten. En perfekt produkt för att bibehålla fordonets lack i toppskick.

VILL DU VETA mer så ringa 0455-82588 eller gå in på ditec.se. Eller varför inte åka förbi på en kopp kaffe?

Erbjudande! Nämn "Succé" hos Ditec Karlskrona så får du Tvätt in- och utvändigt + däckskifte för endast 999:Gäller t o m 26 maj

30% på våra grundbehandlingar

SLITEN RATT

Ratten är det du berör mest när du kör din bil. En hel och fin ratt ger också en fräsch känsla. Vi hjälper dig få tillbaka just den känslan.

Från 1495:-

REPARATION

Reva, krackelering eller hål i sätet betyder inte att det är för sent att göra något. Vi hjälper dig att åtgärda dessa skador till nyskick.

Från 395:-

SLITAGE PÅ SÄTE

Med tiden slits ytfinishen bort, särsklit om man inte underhåller sin interiör. Vi hjälper dig att åtgärda dessa färgslitage till nyskick igen.

Från 1495:-

ditec.se

fr. 3.995:så bjuder vi på övernattning för 2 personer (inkl. frukost) på herrgård/cityhotell!

FÖREBYGGA

Undermåligt underhåll skapar friktion varje gång du går in och ur din bil. Vi hjälper dig förebygga onödiga friktionsskador innan de blir värre.

Från 1295:-

Så här fungerar kampanjen, läs mer på; ditec.se/upplevelse

Lackskydd som håller vad de lovar

Systemgarantier som gäller upp till hela 9 år (godkända av samtliga försäkringsbolag) och alltid med Ditec-Garanti.

Ditec® Original 9 år

Ditec® Ceramic Ultra 9 år

Ditec® Ceramic Plus 6 år Ditec® Ceramic Light 3 år

Öppettider Måndag - Fredag 8- 1 7, Lördag 9-17

Erbjudandet gäller t o m 2024-05-26, kan ej kombineras med andra erbjudanden, avtal och rabatter

15
Boka lackskyddsbehandling så bjuder vi på en hotellövernattning för två! Lackskyddsbehandling
Ditec®
Gullbernavägen
karlskrona@ditec.se
- Karlskrona
20. Tel. 0455 – 825 88

Nu söker vi en ny servicestjärna!

LOGISTIK VINNER KRIG!

Vi levererar 30-50 fordon varje månad, fyllda med det som efterfrågas. Vi fortsätter gärna hålla detta höga tempo, och vill öka ännu mer – så donera gärna!

www.blagulabilen.se

”Vi har gott om stjärnor på att just serva, men nu behöver vi en stjärna inom service.”

Karlskrona Tennisklubb

På klubben erbjuder vi våra medlemmar och gäster vår shop och cafeteria. Här kan man äta en enklare bit mat, ta en fika, köpa snacks samt även ta chansen att köpa tennis och paddelutrustning.

Nu söker vi en ny servicestjärna!

Nu söker vi dig som vill ta ett helhetsansvar för den verksamheten.

”Vi har gott om stjärnor på att just serva men nu behöver vi en stjärna inom service”

Vi vet att du är:

• Glad och positiv person som smittar av dig bästa energi

• En servicestjärna med tidigare branscherfarenhet

På klubben erbjuder vi våra medlemmar och gäster vår shop och cafeteria. Här kan man äta en enklare bit mat, ta en fika, köpa snacks samt även ta chansen att köpa tennis och paddelutrustning. Nu söker vi dig som vill ta ett helhetsansvar för den verksamheten.

• Ansvarsfull och initiativrik, samt säkerställer att cafét är i toppskick

• En effektiv person som trivs bäst i högt tempo

• Har kunskap kring en del administration, inköp och råvaror.

Vi vet att du är:

• Älskar att ha kul på jobbet, ser sport och gärna tennis som en självklarhet.

• Glad och positiv person som smittar av dig bästa energi.

• En servicestjärna med tidigare branscherfarenhet.

Ansökan eller eventuella frågor kontakta niklas@winbomwithfriends.se Urval och intervjuer sker löpande så vänta inte med din ansökan.

• Ansvarsfull och initiativrik, samt säkerställer att cafét är i toppskick.

• En effektiv person som trivs bäst i högt tempo.

• Har kunskap kring en del administration, inköp och råvaror.

Tjänsten är en tillsvidareanställning 50-80%. Tillträde enligt överenskommelse & lön enligt avtal. Arbete är varierande dagar, kvällar och helger.

• Älskar att ha kul på jobbet, ser sport och gärna tennis som en självklarhet.

Karlskrona Tennisklubb

Ansökan eller eventuella frågor kontakta niklas@winbomwithfriends.se Urval och intervjuer sker löpande så vänta inte med din ansökan

Tjänsten är en tillsvidareanställning 50-80%. Tillträde enligt överenskommelse och lön enligt avtal.

Arbete är varierande dagar, kvällar och helger.

Läs mer på www.karlskronatk.com

16 SUCCÉ Nu finns vårens mode i butiken. Välkommen in! Ronnebygatan 37, Karlskrona | Tel. 0455 - 102 38 Öppettider: Mån - Fre 10.00 - 18.00 Lör 10.00 - 15.00 Följ oss på - Carl XI Mode James Tee Finns i 9 färger 599 kr VÅRENS MODE FRÅN MORRIS Riley O-neck Finns även i navy 1399 kr Randall Half-zip Finns även i navy 1699 kr Douglas Linen Shirt Finns i 7 färger 1299 kr Printed Short Sleeve Shirt 1599 kr Lewis Vest 2499 kr Teddy Quilted Jacket Finns även i grönt 2299 kr Harrison LT Shirt Jacket 1599 kr
K A R L S K R O N A T E N N I S K L U B B
Blågula Bilen köper begagnade lastbilar och 4×4 pickuper, fyller dem med utrustning och materiel. Sedan levererar vi dem på plats till Ukrainas militär. Behovsdrivet och konkret! Slava Ukraini!
FOTO: IDA LEJONSKÄR
Tommy: Jacka MILESTONE. Overshirt MORRIS. Skjorta MORRIS. Jeans MORRIS. Skor UBR.
CARL XI MODE
Albin: Jacka MILESTONE. Blazer HUGO BOSS. Skjorta SAND. Byxor CAVALIERE.

Kärlek till musiken borde vara fokus

Bara ett stenkast från Blekinge pågår nu förberedelserna inför världens största musikfest, Eurovision Song Contest, i Malmö. Tänk dig en vecka, faktiskt nästan två, med bara glada och galna, musikälskande, dansande människor från Kiruna till Malmö, från Trondheim till Lissabon, unga och gamla med en enda sak gemensamt, nämligen kärleken till musiken.

Det är en (till skillnad från mycket annat just nu) magisk tid. Där finns inga vi och inga dem, ingen som tittar snett för att en 75-årig man dansar runt i en rosa schlagerboa nynnandes på någon för andra bortglömd låt från 1985. Gemenskapen kring det här evenemanget är enormt och fans från hela världen vallfärdar till värdlandet för att glädjas åt sitt lands bidrag och för att dela sitt brinnande intresse med likasinnade. Skulle tro att bara hardcorefanbasen under Eurovision uppgår till 10 00015 000 personer. En siffra som just nu blir mindre med tanke på vad Malmös invånare håller på med.

JA, DET finns en politisk konflikt där åsikterna går isär om huruvida EBU skulle utesluta Israel eller inte. Den lägger jag ingen värdering i. Men ska Malmö stad, alla som jobbar med kringevenemang i Malmö eller fans ta ansvar för det beslutet?

Det politiskt laddade läget med alla demonstrationer som nu förväntas arrangeras under Eurovision gör knappast bilden av Malmö och Sverige till något positivt. Att fans som älskar Eurovision avbokar sina resor av rädsla för vad de ska möta i Malmö är en ofattbar verklighet. Svenska artister avbokar sina uppträdanden av rädsla för sin karriär.

DET ÄR MÅNGA, många människor som är involverade i ett så stort projekt som Eurovision. Från Malmö stad, SVT, EBU, Fanorganisationen OGAE och hundratals andra aktörer som vill vara med och bidra till folkfesten i Malmö. Jag ser förtvivlan i allas ögon just nu. De fruktansvärda hot många får ta emot för att man gör sitt jobb och försöker sprida glädje på gatorna i Malmö. Nej, jag överdriver inte. Folk som jobbar med evenemanget blir alltså på riktigt hotade om de inte slutar jobba. Vart är Sverige på väg om vi inte kan skilja på jobb, musik och politik? Varför ska politik få styra allt som är positivt och vändas till något negativt?

KLART MAN blir påverkad men jag har bestämt mig. Mitt fokus kommer vara på att sprida glädje och kärlek kring evenemanget och en positiv bild av Sverige. För det finns alldeles för många

som just nu håller på med självskadebeteende och inget av det som nu sprids eller görs kommer knappast lösa några krig. Om det var någon som trodde det.

18 SUCCÉ
SOPHIA
SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE FOTO:
Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31 Vår - & sommar från
AHLIN
CAROLINA HANSSON
FOTO: IDA LEJONSKÄR
Overshirt i mocka MILESTONE. Skjorta R2 AMSTERDAM. Jeans ALBERTO. Tröja ALAN PAINE. Skor GANT FOOTWEAR. Bälte FATHERS & FRIENDS.
OSCAR OF SWEDEN.
GANT. Tröja GANT. Skor GANT FOOTWEAR. Bälte PORTIA.
Ragge:
Peter: Linnekavaj SIR. Skjorta
Byxa
HOGLANDS

Mjällby AIF, HF Karlskrona klarade sig och Karlskrona HK bygger om…

Mjällby AIF har startat årets Allsvenska på ett mycket bra sätt och man visar återigen att man har lyckats få ihop ett lagbygge som kan vara med och slåss om en plats på den övre halvan av serien. Själv har jag tippat laget på en sjätteplats men vi får se vart det bär.

En spelare som imponerar och som mer och mer personifierar Mjällbys själ är Viktor Gustafsson. Man har kunnat följa honom på hans resa från Asarum till Karlskrona för att sedan ta sig till Mjällby AIF och det är så viktigt att han hamnat just i Mjällby AIF. Han verkar outtröttlig och i inledningen av säsongen så tycker jag han spelar tuffare än någonsin och att han har steppat upp. Härligt att se och så roligt att följa.

HF KARLSKRONA klarade sig kvar med herrlaget i högsta serien efter kvalspel men det var egentligen aldrig någon fara utan man höll sig kvar efter 3-0 i matcher mot

Västerås. Säsong nummer två sägs ju vara tuffare då man skall höja ribban och det är ju dags att etablera sig i serien på riktigt.

Klubben satsar brett vilket även innebär att man har ett damlag på väg in i den högsta eliten och det skall bli spännande och se hur man lyckas förvalta detta. Vi vet alla att lönerna för damerna är lägre än för herrarna men samtidigt har klubben blivit prisad för att vara den mest jämlika klubben så det kommer säkert ske förändringar där.

Karlskrona som stad behöver elitidrott och just nu är det HF Karlskrona som står för det så vi ser fram emot en spännande

säsong där jag tror att HF Karlskrona är på väg mot övre halvan i bägge serier som man spelar i.

KARLSKRONA HK bygger om. Efter att ha åkt ut i Play-Off mot Halmstad så kan man bara konstatera att KHK inte tagit några sportsliga steg de senaste åren. Kvalserien som är det man behöver ta sig till för att på något vis få godkänt missades i år igen. Hampus Melen, ny sportchef, får nu bygga om ett nytt lag då spelare som man velat ha kvar flyttar på sig samtidigt som man även inte förlänger med andra. Själv tror jag denna omstart är nödvändig, för laget behöver lite nya ingredienser och det handlar mycket om att få upp farten och aggressiviteten för att lyckas ta nästa steg. Måste även säga att det känns spännande att se vad Melen kan få ihop för självklart är frågetecknen många då detta är hans

första uppdrag som sportchef och det kan blåsa upp till storm om det inte blir bra. Men som sagt, det är KHK det handlar om och då gäller inte riktigt det som gäller i övriga Hockeyettan lag…

Ha dé!

SPORTFÅNEN 20
FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ www.succeblekinge.se
MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

PREMIÄR SU BARU SOLTERRA

SOLTERRA med Limited-paket fr. 579.900:– |

Uppskattat och alltid standard

• Fyrhjulsdrift

• Navigation

• X-Mode, terrängkörningsläge

• AC 11kW laddning

• Apple CarPlay / Andorid Auto

Säkerhet som alltid ingår

• Autobroms

• Dynamisk adaptiv farthållare

• Parkeringskamera m. panoramavy

• Förarövervakning

• Parkeringssensorer med autobroms bak Premiärerbjudande!

Elförbrukning 16,1–18,0 kWh/100 km, räckvidd blandad körning 414–465 km, CO2-utsläpp 0 g/km ( WLTP).

*Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil. **Gäller 20/3 – 31/5 2024. Fast dragkrok och kompletta

3 ÅRS

Behov av hjälp på vägen? Lugn, vi hjälper dig. Ni hittar oss på nya Viggenområdet Ronneby. Assistansförsäkring ingår vid service

21 SUCCÉ
RONNEBY, Omloppsvägen 11 0457-21050, www.bilval.se, Mån-fre 10-17 vinterhjul odubb/dubb.
Vi
RONNEBY, Omloppsvägen
0457-21050, www.bilval.se Mån-fre 10-17
Vinterhjul och dragkrok på köpet! Värde 33.000:–**
FRI SERVICE*
Vi förstår bilar.
förstår dig.
11

SUCCÉ ELLER FIASKO

1

SUCCÉ

Mustasch 20 år

Nu har tjugo år passerat sedan Anna Stenström startade upp reklambyrån Mustasch i Karlskrona. Under de åren har mycket hänt och i dag driver Anna bolaget tillsammans med Sofia Persson. Numera med kontor i både Kalmar, Karlskrona och Stockholm. Häftig utveckling tycker vi. Succéartad rent av. Grattis alla Mustascher till tjugo fantastiska år!

2

3

Konrad Forsberg

Ännu en bleking som blänker! Kallingegrabben Konrad reste till Stockholm för att tävla om titeln ”Årets Unga Kock” - Och vann hela rubbet!!! Smakfullt jobbat! I September blir det att ta sig till Budapest och tävla i den internationella varianten av tävlingen. Det är något världens alla läckergommar ser fram emot...

Blekingesjukhusets akutmottagning

4

5

En samlingsplats för lokala restauranger att presentera sina menyer FOTO:

Akuten i Karlskrona ska rustas upp och då tänker man på de små barnen. Äntligen ska de få ett eget väntrum och slipper därmed risken att utsättas för otäcka upplevelser. För ett barn räcker det väl med att själv vara sjuk för att det ska vara jobbigt nog. Bra tänkt där!

Blågula Bilen

Tycker du att situationen i Ukraina verkar hopplös? Kanske undrar du vad just du kan göra för att hjälpa till? Då ska du definitivt kolla in det här. Här kan du själv avgöra hur stor eller liten insats du vill göra för landet och det handlar inte bara om pengar. Du hittar allt om Blågula Bilen här: www.blagulabilen.se

Enklare att ladda elbilen

När nya laddstationer byggs upp i framtiden måste det finnas möjlighet till kortbetalning. Det har EU bestämt och det kommer att underlätta förfarandet rejält. Slut med en massa appar i smartphonen bara för att kunna betala för sig. Tack för det, EU!

LÄSARNAS VAL

FIASKO

Skyddsjakt på blekinska älgar Älgstammen i Blekinge krymper och krymper. Ända ger vår länsstyrelse klartecken för så kallad skyddsjakt och det efter att “normala” jaktsäsongen är över. Låter inte som att det riktigt håller det här... Inte om man vill ha älgen kvar i våra skogar i alla fall - och vem är det som inte vill det???!!!

LÄSARNAS VAL

Grattis Anna (VD). Mustasch toppar Succélistan!

– Tackar, tackar – Vad kul!!!

Tjugo år sedan du kickade igång med reklambyrån nu. Går det att sammanfatta de åren i några meningar?

– Till exempel har både smartphones och sociala medier äntrat världen. Så vi är i ständigt utveckling för att se till att varumärken når fram på bästa sätt. I backspegeln känner jag mig lika stolt över framgångar vi skapat för lokala företagare som för internationella koncerner. Den gemensamma nämnaren är mod och hög transparens. Det är då det händer.

Framtiden då? Hur ser du på de kommande åren?

– Det är otroligt spännande med AI. Både som affärsstrategisk och kreativ reklambyrå går vi igång på alla cylindrar. Vi har kommit långt med flera av våra kunder. Ingen idé är begränsad av fysiska aspekter så som geografi, hitta rätt modeller eller rekvisita. Fast det viktigaste är ändå samspelet med kunder som vill ta en unik position på marknaden, dra en repa i parketten och sticka ut ordentligt. Skapa effekt och resultat. Skapa oförglömliga varumärken.

Här kommer en fråga många undrat över. Varför namnet Mustasch?

– Det är en metafor för en visuell bärare av en identitet. Ser du någon eller något som vågar vara annorlunda så fastnar det lättare i ditt medvetande och du kommer du minnas det bättre.

Tack Anna och stort lycka till med de kommande tjugo!

Välkommen tillbaka till din lunchguide Kyparn.se

Din lokala lunchguide är äntligen tillbaka!

22 SUCCÉ
DES ROTISSEURS
CHAINE

LANSERINGSERBJUDANDE

50% PÅ HELA SERIEN **

Småländsk sängkvalitet

STORLIEN 399· (799·)

DUNTÄCKE STORLIEN 897· (1.795·)

Ger ett svalt och behagligt sovklimat

För dig som vill ha en fastare känsla med stöd, stabilitet och god följsamhet.

11.995· (15.995·) 1.200·/MÅN*

25% PÅ SPEGLAR

MÖRKLÄGGNINGSGARDIN NIGHTFALL, 2-PACK 419· (599·)

GÄLLER T.O.M. 29/4

*Gäller under perioden 26/3-6/5 2024. Exempel delbetalning 10 månader: Kredit 10.000 kr, totalt att betala 10.000 kr. Räntefri delbetalning, 10 delbetalningar, ordinarie månadsbelopp 1.000 kr, administrativ avgift 0 kr, uppläggningsavgift 0 kr, rörlig årsränta 0%, effektiv ränta 0%. Läs mer på mio.se eller fråga i butik.

23 UPP TILL 50% PÅ BELYSNING 30-50 % PÅ ALLA SÄNGKLÄDER *** PÅSLAKANSET JERSEY 199· (399·) Karlskrona. Järavägen 7. Tel. 0455-290 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön 11-16. 30/4 10-18. **Gäller t.o.m. 20/5. ***Gäller samtliga påslakanset, lakan, örngott och överkast. Erbjudandena gäller på ordinarie priser (ej produkter märkta Alltid lågt pris) så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 6/5 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se FYNDA! sovrums DRÖMPRISER FÖR DIG SOM VILL SOVA GOTT LAMPOR FRÅN 299· (599·) 30% PÅ MÖRKLÄGGANDE GARDINER missa inte SEASON SALE! SPEGLAR FRÅN 159· (199·) NYHET KONTINENTALSÄNG ACTIVE 14.995· (29.990·) 1.500·/MÅN* Kontinentalsäng Active, dubbelsäng med bäddmadrass soft, tyg Mood ljusgrå, 180x200 cm 14.995· (29.990·) Sänggavel Active Slät, B 180 cm 4.495· (5.995·) Sängbord Plint, B 40, H 15 cm 319· (399·) Kontinentalsäng Delux Sense, dubbelsäng med bäddmadrass Delux Sense, tyg Milla beige, 180x200 cm 11.995· (15.995·) Sänggavel Delux Pikerad, B 183 cm 4.496· (5.995·) DUNKUDDE
PÅSLAKANSET
LINNEA
209· (299·)
DELBETALA I 10 MÅNADER HELT UTAN RÄNTA OCH AVGIFT NÄR DU HANDLAR FÖR MINST 2.000·, EFFEKTIV RÄNTA 0%, GÄLLER T.O.M. 6/5*

RUDVI FRITID

Vi erbjuder nya och begagnade husbilar och husvagnar från KABE, Adria, Affinity och Sun Living

Premiär för nya KABE 2021

Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 förmånliga hösterbjudanden.

enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Premiär för nya KABE 2021

CARTHAGO CENTER

Lyxiga husbilar från Carthago, en av Europas ledande tillverkare av premiumhusbilar

Se webbsidan för datum då vi visar upp KABE 2021.

Nu börjar en ny härlig campingsäsong!

Du har väl inte missat att vi har öppet på söndagar

med nyheter i Kama Fritid butiken! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsvägen 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: FÖRSÄLJNING

| www. carthagocenter.se Gör en riktigt bra affär Grymma priser på nya husvagnar KABE och Adria! , trygg och förmånlig finansieri husvagn. Kontakta oss för en helhetsl

Du hittar oss i följande montrar:

VÄLSORTERAD

TILLBEHÖRSBUTIK

I anslutning till vår utställningshall finns en välsorterad KAMA-butik, fylld med allt du behöver inom fritidstillbehör och campingutrustning.

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE Intagsvägen 1 C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se www.carthagocenter.se

0455-35 00 70 0455-35 00 77 0455-35 00
Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43
FÖRSÄLJNING
Nyhet!
71
www.rudvifritid.se
Fullt
FÖRSÄLJNING 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71
FINANS FINANS Vi reserverar oss mot eventuella sakfel och felskrivningar. Välkommen till oss!
erbjuder
VÄLKOMMEN
70 FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING
TILL OSS!
Autobroms,
10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. Obs! Bilden ovan är en idéskiss. mm_augusti.indd 1
MBUX
/ SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 70 FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN
Nyhet! FÖRSÄLJNING / BUTIK
Äntligen!
Nu kan fler uppleva den laddbara friheten med Kia EV6 Special Edition och Kia Niro EV Special Edition. Kia EV6 Special Edition ger dig hög prestanda och ultrasnabb laddning. Med Kia Niro EV Special Edition får du effektiv vardagskörning och smart funktionalitet. Dessutom ingår rattvärme, navigation, Kia Connect och 7 års nybilsgaranti som standard. Kia EV6 Special Edition & Kia Niro EV Special Edition. Laddbar frihet. För fler. Energiförbrukning blandad körning enligt körcykeln WLTP: Kia Niro EV 15,7 kWh/100 km; Kia EV6 16,5–17,2 kWh/100 km. Erbjudandena gäller ordertecknade bilar t.o.m. 19/5 2024. *Kia Business Lease: Första förhöjd hyra 20%, 36 mån, exklusive avdragsgill moms, max körsträcka prisuppgiften ovan är 1 500 mil/år, garanterat restvärde. Kia Serviceavtal, Kia Original Vinterhjul och Kia Bilförsäkring ingår i priset. Försäkringspremien är en indikation baserad på en genomsnittspremie och bolagsspecifik premie fastställs vid tecknandet Se fullständiga försäkringsvillkor på http://www.kiabilforsakring.com. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran, uppläggnings- & adminavgifter tillkommer. Månadshyran är rörlig och kan förändras baserat på framtida justeringar i leasegivarens upplåningskostnader. Kia Business Lease är ett samarbete mellan Kia Sweden AB, Kia Finans, en del av Santander Consumer Bank och Kia Bilförsäkring, en del av If Skadeförsäkring. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Business Lease Kia Niro EV Special Edition fr. 4 759 kr/mån* Business Lease Kia EV6 Special Edition fr 5 064 kr/mån*

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.