Tidningen Succé Nr 5 Maj 2024 Öst

Page 1

KRÖNIKAN Mammas död räddade mitt liv

SOPHIA AHLIN

Sverige borde stått emot hatet bättre

VINTIPS

Rosé Rosé Rosé

Succé möter Adam Grahn

KARLSKRONA Borgmästaregatan 15 0455 - 267 00 www.specsavers.se ROYAL REPUBLIC GÅR SIN EGEN VÄG Succé Blekinge Maj 2024 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se
Hela Blekinges Succé!

Bra kvalité håller längst

ROLAND LUNDGREN

Chefredaktör Säljare Blekinge Öst 0708-93 58 35 roland@succeblekinge.se

SIMON PETER

Säljare Blekinge Väst 0733-99 77 60 simon@succeblekinge.se

IDA LEJONSKÄR

Formgivare 0709-57 85 86 ida@succeblekinge.se

GUNILLA STRÖMBERG

Skribent gunilla@succeblekinge.se

GRAFISK PRODUKTION

Ida Lejonskär.

TIDNINGEN SUCCÉ info@succeblekinge.se www.succeblekinge.se www.facebook.com/succe

TRYCK: Bold Printing Mitt AB.

OMRÅDE: Karlshamn, Karlskrona, Olofström, Ronneby och Sölvesborg. Även i tidningsställ på strategiskt utvalda platser.

OMSLAGSFOTO: Jonatan Rennemark.

anordnas av Succé betalas av vinnaren.

DENNA TIDNING

PRODUCERAS OCH DISTRIBUERAS

UTAN BIDRAG ELLER SKATTEMEDEL.

Hur många melodier kan det finnas? Egentligen? Hur många gånger kan man kombinera och sortera toner och noter innan allt bara blir kopior av något som gjorts tidigare? Uppenbarligen finns det inget slut på just musik. Frågan är vad det blir värt...?

Ja, jag vet. Musik är oerhört individuellt. Men frågan är om vi alla behöver precis all den musik som produceras i dag? Kan det ha blivit för enkelt att vara musiker och artist? Man måste nog ställa sig den frågan. Så här efter den stora Eurovisionfinalen och allt… Fast det kanske bara är jag.

DET RÄCKER med att ha en radio på då och då för att inse att det aldrig har kommit fram så mycket nya artister som nu. Allt som oftast dyker de upp med en så kallad hit bara för att försvinna för gott efter en super-kort, så kallad, karriär. Ibland måste det finnas musiker som har någon runt sig som liksom inte ger sig. En massa musik fullkomligt pumpas ut för att inte ge massorna en enda chans att komma undan. Känns det som.

NÄR MAN i min generation befann sig någonstans på vägen mellan barn och vuxen fanns det inte många artister. Självklart fanns det inte heller så mycket musik

som i dag. Inte ens i närheten. Men jag är övertygad om att de artister som fanns betydde mycket mer för oss som lyssnade. Det var ju så stort när väl någon av de släppte något nytt! Man hörde ett rykte. Någon hade läst eller hört att rocklegenderna Led Zeppelin kommer med en ny LP (till exempel).

Om du är lite yngre och läser detta nu så känner jag att jag måste berätta att LP är en förkortning för engelskans Long Play. En rund vinylhistoria i storlek som en pizza ungefär. Den spelades med fördel upp på en skivspelare och long play var alltså en anvisning om att här fick det plats många låtar! Tio till tolv låtar tror jag var vanligt så då kan du själv jämföra med vad som får plats i din smartphone…

DET KUNDE ta väldigt lång tid mellan varje LP för världsartister. År ibland! Eller så kändes det bara så. Det skulle helt enkelt ta tid och det var så mycket mer än själva julafton när något nytt kom. Efter månaders väntan från det första ryktet,

rusade man så slutligen till skivaffären (alltså de butiker som sålde LP:s) när releasen väl blev verklighet för att lyssna. Just det! Man kunde och fick lyssna på musik i hörlurar innan man köpte sin LP också. Vilken service! Ingen ville ju köpa grisen i säcken. Man var ju tvungen att veta att Led Zeppelin inte ballat ur eller så... Men det gjorde de aldrig.

JAG SÄGER inte att det var bättre förr. Jag säger bara att kvalitén på musiken var bättre förr. Du vet ju till exempel vilka Led Zeppelin var, hur gammal du nu än är. Eller hur...?

NÄSTA SUCCÉ I DIN BREVLÅDA 22 - 23 JUNI

För mer Succé tills dess besök oss på nätet: www.succeblekinge.se

Drottningskär

Hyttevägen 4 • 0455-33 90 27 Följ oss på

DEN HÄR TRYCKSAKEN ÄR KLIMATKOMPENSERAD HELA VÄGEN FRÅN PRODUKTION TILL DISTRIBUTION.

SUCCÉ 2
ROLAND@SUCCEBLEKINGE.SE REDAKTION
ROLAND LUNDGREN Eventuell skatt på vinster i tävlingar och utlottningar som
SOMMARÖPPET V. 26-32 ALLA DAGAR 9-21
ÖPPNINGSERBJUDANDE 20% rabatt på alla behandlingar Erbjudandet gäller till 31/5 bokning.voady.se/salongblanca salongblancakarlskrona Salong Blanca Karlskrona

Mammas död räddade mitt liv

Det finns mycket att säga om mammor. Så även om min. Hon hette Britt-Marie men kallades av någon outgrundlig anledning för Ida. Det är en gåta som ingen i vår släkt ännu lyckats lösa. Tyvärr finns inte min mamma med oss längre. Hon blev inte så gammal. 49 år, 6 månader och 17 dagar för att vara exakt. Hon slöt sina ögon för sista gången en solig lördag i mars för 20 år sedan. Hon orkade inte kämpa längre mot den hemska sjukdomen.

Alla mammor är speciella. Inget snack om den saken. Men just min mamma är nog ändå lite extra speciell. Hon räddade nämligen mitt liv - sex månader efter sin död. Den 10 september 2004 skulle mamma ha fyllt 50 år. Jag och min syster hade bestämt att vi skulle gå på hennes grav och sätta blommor och tända ljus. Därför kunde jag inte ställa upp och jobba den dagen, som personalfördelaren på SJ ville, eftersom en lokförarkollega blivit sjuk. I 99 fall av 100 hade jag tagit det här extrapasset. Det var ett bra arbetspass. Men den här dagen gick det inte.

KLOCKAN VAR strax efter nio. Själv låg jag och sussade. Min sambo förstod inte riktigt varför en god vän på tågtrafikledningen ringde och frågade om jag var hemma. När hon svarade ja, så sa han bara att det var bra det. ”Ska jag väcka honom, eller?” Nej, det behövdes inte. En liten stund senare klarnade bilden. Tåg 357, en Kustpil, hade kraschat rakt in i en lastbil utanför Kristianstad. Chauffören hade parkerat på spåret. Han ville inte köra igenom bommarna. Han pratade i mobiltelefon och var rädd om lacken på bilen. Lite nonchalant gick han ut och försökte lyfta bommen.

Palle hade aldrig någon chans. Han såg lastbilen för sent. Han nödbromsade tåget och hann skrika att ”nu smäller det!” Det räddade livet på konduktören som hann ta några kliv bakåt i tåget. Håkan hade inte samma tur. Han hade gått av sitt arbetspass och var nu på väg hem. Han satt på sin vanliga plats i förstaklassavdelningen och läste en bok. Två nära kollegor omkom på några sekunder.

PALLE, SOM egentligen tillhörde en annan stationeringsort än Karlskrona, blev den

ÅLDER: 53 år.

FAMILJ: Fru Cornelia, barnen Fabian och Felix, samt hunden Mimmi.

YRKE: Lokförare.

INTRESSEN: Järnväg, hockey, innebandy och sömn.

UDDA TALANG: Ofattbart bra på limbo!

DRÖM: Att få se Mörrum Hockey i Allsvenskan en gång till.

MOTTO: Utgå från att allt går åt helvete så blir du aldrig besviken.

som fick ta arbetspasset som jag tackat nej till. Hade inte mamma gått bort hade jag suttit på Palles plats den där morgonen. Mammas död räddade mitt liv. Moderna män gråter och visar känslor, jag vet. Jag är ingen modern man. Jag är bara en stor gosse som älskar hockey och att köra tåg. Jag håller igen på tårarna. Men den här dagen grät jag. I sorg över två fina kollegor. I chock över hur ödet kan påverka våra liv. Det är snart 20 år sedan. Om inte varje dag, så åtminstone varje vecka har jag funderat över det som hände.

OM MAMMA hade fått leva så hade hon varit 69 år idag. Pensionär. Hur hade hennes liv sett ut? Hade hon fortsatt att laga lika goda köttfärsbiffar? Hade hon varit stolt över barnbarnen? Hade hon bott kvar vid havet? Frågor, frågor, frågor. Varför skulle just hon behöva dö? Hon som var så snäll, glad och positiv? Hon som alltid ställde upp för oss andra. Förtjänande hon detta?

Jag kan helt ärligt säga att det varit två decennier av grubblerier. Jag har fortfarande inte funnit några svar. Det är tusen svåra frågor som dyker upp. Men det finns inga svar, inga utropstecken. Bara frågetecken.

EGENTLIGEN VET jag bara en sak. Mammor kan ha oanade krafter. Tänk på det. Var snäll mot din mamma.

Ljusare tider i Wachtmeister Galleria

Välkomna

Öppettider

Försommaren står snart i full blom och det finns mycket att fira. Behöver du skor, bubbel, skjorta, fixade naglar, tilltugg eller något annat inför kvällens festligheter? Hos oss finns allt du behöver samlat under samma tak – Välkommen!

Kompletta öppettider: wachtmeistergalleria.se Följ oss gärna på sociala medier: @wachtmeister_galleria

GÄSTKRÖNIKAN 3
JONAS GALLERYDH
värmen hos oss
Vardagar
Lördagar
Cityhallen
10-18
10-16
07-23

Mångas favoriträtt

Schnitzel är för många en favoriträtt, framförallt om den serveras med goda tillbehör och är sådär krispig. I detta nummer tipsar David och Ola om en schnitzel på kalvrostbiff med klassiska tillbehör.

SCHNITZEL MED KLASSISKA

GARNITYRER, RÖDVINSSKY

OCH POMMES

4 personer

Schnitzel

4 st 150 g bitar av kalvrostbiff

3 ägg

Vetemjöl

Ströbröd

Solrosolja till stekning

Garnityr

Anjovis

Citron

Kapris

Banka ut köttet så mycket du kan men att det fortfarande håller ihop. Krydda med salt och peppar. Vispa äggen och salta lätt. Ta fram tre formar där en schnitzel får plats. Häll upp mjöl, ägg och ströbrödet i var och en av formarna. Börja med att lägga schnitzeln i mjölet och vänd på den så att mjölet täcker hela, skaka av överflödigt mjöl och lägg sedan schnitzeln i äggblandningen.

Vänd på den och lägg sedan den i ströbrödet och se till att hela schnitzeln blir täckt. Upprepa med alla köttbitarna. Värm upp en stekpanna med cirka 1 dl olja, bryn schnitzeln runt om, till den blir gyllenbrun och krispig.

Pommes i ugn

800 g potatis

½ dl olja

½ tsk salt

½ kruka Färsk persilja

Sätt ugnen på 175 grader. Skär potatisen i klyftor och lägg i en skål. Slå på oljan och saltet och blanda väl.

Lägg upp på en ugnsfast form med bakplåtspapper och rosta i ugnen cirka 35 minuter. Strö över hackad persilja

Rödvinssky

50 g morot, hackad

50 g gul lök, hackad

1 vitlöksklyfta, hackad

1 kvist färsk timjan

1 msk tomatpuré 1 dl rödvin

3 msk kalvfond

2 msk smör

½ dl vatten

Lite maizenaredning efter behov

Fräs grönsakerna i 1 matsked smör i cirka 5 minuter, tillsätt tomatpuré och fräs i ytterligare 2 minuter under omrörning. Tillsätt vinet och timjan, koka i 5 minuter. Tillsätt fond och vatten och låt puttra på svag värme i cirka 5 minuter, sila såsen och slå tillbaka den i kastrullen.

Koka upp och smaksätt (salt, fond, vatten).

När du är nöjd så kan du om du vill reda såsen. Vid servering så tillsätter du sista klicken av smöret och rör i såsen med en sked på svag värme tills smöret smält.

Servering Se till att schnitzeln är krispig och lägg upp på tallriken tillsammans med pommes. Toppa schnitzeln med kapris, hackad anjovis och en citronklyfta. Häll upp lite sås vid sidan.

Rosé Rosé Rosé!

Då är det dags att plocka ut några goda roséviner som man kan njuta av i sommar. Precis som de tidigare åren dominerar södra Frankrike med sina torra strama roséviner i ljus stil och jag har hittat två fransoser som är riktigt matvänliga och även finns i Bag In Box. Jag har också hittat ett Spanskt rosé jag måste lyfta fram med en stil som jag gillar, så håll till godo.

Rosé (torrt smakrikt)

Här kommer ett rosé från producenten Francois Luton som härstamar från Bordeaux i Frankrike. Druvorna till detta har han köpt in från kontraktbönder runt om i Frankrike. Vinet heter Les Fumées Blanches Rosé (22138) 99 kr. Gjort på druvan Sauvignon Gris. Har en ljusrosa ton i färgen.

Vinet är torrt smakrikt med bra balanserade syror, inslag av ljusa bär och blodapelsin. Passar till Apritif, smakrika rätter på fisk och funkar bra till vegetariskt samt sommarens sallader med lite syra i.

Detta vin finns även på Bag In Box.

Rosé (mycket prisvärt)

Detta är ett riktigt bra och prisvärt rosé. Kommer nere från Languedoc-Roussillon i Frankrike från producenten Foncalieu som är ett Kooperativ med 2200 vinodlare. Vinet heter Puy chéri Syrah Rosé (2209)

95 kr. Det är gjort på druvan Syrah. Ett vin som passar de flesta i stilen fast det är riktigt torrt.

Ett stramt fruktigt rosé, inslag av hallon, smultron och citron med en örtig ton. Passar till smakrika fiskrätter, gärna stekt eller grillat. Även trevligt till vegetariskt och passar även sallader med tonfisk eller varmrökt lax. Detta vin finns även på Bag In Box.

Rosé (Spanjor med smakrikhet)

Här kommer ett trevligt rosé från Spanien nere i området Penedès i Katalonien. Producenten heter Julià & Navinès som har producerat vin sedan 1980-talet. Druvorna kommer från egna gårdar i området men de köper även in druvor från andra. Vinet heter Ecologica La Pluma Rosé (2197) 97 kr. Det är gjort på den klassiska druvan Tempranillo 55% men här hittar vi två franska druvor också som

heter Cabernet Sauvignon 15% samt Merlot 30%. Vinet har en ljusrosa ton i färgen.

Vinet är medelfylligt med generös frukt och markerande syror, inslag av ljusa bär, blodgrape och en örtig ton. Passar perfekt till smakrika fiskrrätter och sommarens sallader.

MAT & DRYCK 4
OLA VALLIN & DAVID KARLSSON MÖLLER
BISTROFAMILJEN
Njut!
LARS NIELSEN VINKÄNNARE

” ”

Det ska ju bara funka

Funkar din IT-miljö idag?

Det är lätt att man lunkar på i gamla fotspår.

I en föränderlig IT-värld gäller det att hänga med. Langate hjälper dig att bygga din framtid.

PS. Har du koll på vad AI kan göra för din verksamhet?

www.langate.se

Sara på Specsavers

I Succéserien "Mitt City" får du träffa olika människor som alla jobbar just i Karlskrona City. Vem är det du möter i butiken, vad gör de på sin fritid och hur ser de på sin arbetsplats? I detta nummer lär du känna Sara Larsson på Specsavers.

Vem är du?

– Jag är Sara, mig själv. 40 år gammal gift sedan 14 år och har två tonårsbarn! Jag skulle nog säga en ganska stark personlighet. Absolut inte på ett negativt sett men jag är en väldigt driven person, jag gläds av att göra andra glada, att göra det andra inte vill eller kan. Jag är en person som älskar att hitta lösningar där ingen tror lösningar finns. Har alltid jobbat inom service och älskar den typen av yrke samtidigt som jag nog kan uppfattas som tråkig privat. Är jag ledig så isolerar jag mig helst hemma, men det är nog för jag ger allt när jag är på jobbet. Jag träffar ju otroligt många personer på en arbetsdag!

Vad fylls din fritid med?

– Oj… familj och djur! Jag och min familj (man, son på 15 och dotter på 13 år) bor på en mindre hästgård där vi har två egna hästar varav en tävlingsponny som vi importerade från Malaga i vintras så det är ännu ett groende frö. Men där är det iväg på mycket träningar/tävlingar mest jämt, känns det som. Vi har tre katter, två Mainecoons och en blandras och i skrivande stund så har vi även två kullar på totalt sju ungar! Just det, vi har tre höns med! Inte nog med djur och gård så spelas det ju såklart fotboll med som ska platsas in i schemat! Så det är fullt upp kan man säga.

Hur hamnade du på Specsavers och vad sysslade du med innan?

– Ha,ha,ha, ja.. jag är egentligen från restaurangbranschen. Men när barnen var små så kände jag att de tider och yrket i stort inte passade platsen i livet jag var på.

Rastlös som jag är så tog jag ett städjobb på 70 % där just Specsavers var ett av uppdragen. Där blev jag tillfrågad en morgon av min nuvarande chef Mats Gustafson om jag inte hade funderat på att byta jobb och min första tanke i fasa var; ”shit vad har jag tagit sönder!” Vi småpratar lite och jag la in numret till butiken, min hjärna gick på högvarv resten av dagen minst sagt! Jag slog en signal på vägen hem från städjobbet till Specsavers, fick en intervju och här är vi nu, cirka 8-9 år senare. Som butikschef!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att få hjälpa de personer som inte tror att hjälp finns att få. Att kunna laga eller hitta lösningar på något där ingen tror det finns en lösning. Men framförallt att få se och var delaktig i den äkta GLÄDJEN i ansiktet på en person som trott att den kan se när den VERKLIGEN SER! Inte minst att stötta och hjälpa de som tycker att glasögon är det värsta som finns och att byta bågar liknas som ett öde värre än döden... Då är liksom mode och trender

så långt bort utan att hitta en kompromiss som kunden känner sig bekväm med!

Vad gör Specsavers unikt?

– Det som är mest unikt med oss är att vi jobbar som en stor familj. Våra kunder är anledningen att vi går till våra jobb. Det är TACK VARE våra kunder vi har ett jobb att gå till. Vi lever för att hjälpa våra kunder på absolut bästa sätt och för den enskilda individen. En kund som kommer till oss ska känna sig sedd, ska känna sig omhändertagen, ska känna sig trygg. Oavsett plånbok... Vi gör allt för att ALLTID hitta det individuellt bästa för just DIG!

3 citytips?

∙ Ta på sköna skor och lyfta blicken uppåt från mobilen och börja promenera och uppskatta våra vackra byggnader.

∙ Köp en takeoutlunch och gå ut på Stakholmen och njut av utsikten.

∙ Ät massor av glass! Vi har flera bra glasställen där man garanterat hittar något man gillar!

Specsavers

6 MITT CITY
LUNDGREN
ROLAND
Borgmästaregatan 15, Karlskrona Ronnebygatan 48, Karlskrona, 0455-201 00 Vår- & sommarnyheter hos

JUBILEUMSFÖRESTÄLLNING FÖR MEDLEMMAR!

9 november klockan 18.00 Sparresalen, Karlskrona

Den 15 april 1934 bildades Karlskronas lokalavdelning av Riksteaterns publikorganisation. Det är hela 90 år sen! För att fira det bjuder vi alla våra medlemmar på föreställningen

”Det sjunde inseglet enligt 123 Schtunk”.

Mer information kommer under hösten.

Vill du bli medlem så blir du det enklast genom att gå till sidan ”Bli medlem” på www.riksteatern.se/karlskrona

Som medlem har du möjlighet att ta del av en mängd förmåner över hela landet.

www.riksteatern.se/karlskrona

Boka hotellrum hos oss med fritt inträde till Karlskronas Marinmuseum.

Kontakta oss för bokning

13

7 SUCCÉ
HISTORISKT ERBJUDANDE
www.jahotel.se
KONTAKTA OSS JA HOTEL KARLSKRONA Borgmästaregatan
371 15 Karlskrona Reservations@jahotel.se 0455-55560
Foto: Henri Kokko

Magnus Carlsson

I Succéserien "I huvudet på" får vi komma närmare en person som verkar i Blekinge. I detta nummer möter du Magnus Carlsson, VD för Langate.

Vem är du?

– Jag heter Magnus Carlsson och är född sommaren 1969. Jag växte upp i den idylliska byn Vekerum, strax utanför Mörrum i Karlshamn. Mitt liv präglas av passionen att umgås med vänner, spendera tid på skjutbanan, köra Harley Davidson och ständigt lära mig nya saker. Samt få till en golfrunda när tid medges. Dessutom har jag en gedigen teologiutbildning som har gett mig värdefulla insikter och stöd i mitt arbete. Om det finns tillfälle så spelar jag gärna ett parti Schack men det jag gillar allra mest är när måndagen kommer och jag får gå till jobbet igen. Jag älskar problemlösning i alla dess former.

Beskriv din bakgrund?

– Min uppväxt i Vekerum har format mig på många sätt. Jag har alltid haft en stark känsla för gemenskap och en drivkraft att utforska och lära.

Jag började i IT-branschen redan 1985 på IT-företaget NewCom i Svängsta och då visste jag att det var inom denna bransch jag ville verka. Det kändes som att leva en rockstjärnas dröm. År 1995 flyttade jag till Stockholm och startade mitt första företag. Det blev en succé i två år men sedan stötte jag på en stor utmaning när en kund gick i konkurs och kunde inte betala en betydande faktura, vilket tvingade mig att göra ”CTRL-ALT-DELETE" och börja om från början. Trots denna motgång gav jag inte upp, utan startade om med nya erfarenheter i bagaget.

Parallellt med företagandet gick jag en treårig teologiutbildning. Den har varit en viktig del av min personliga utveckling och har gett mig en bredare förståelse för mänskliga relationer och ledarskap. Dessa erfarenheter har varit ovärderliga i min karriär och personliga liv.

Efter 14 år i Stockholm återvände jag till Karlshamn, vilket innebar veckopendling till Stockholm - en period som var ganska kämpig. År 2008 träffade jag en likasinnad person här i ljuvliga Blekinge och tillsammans började vi forma Langate och våra paketerade IT-tjänster i molnet började ta form och på den vägen är det.

Vad är din roll idag?

– Idag arbetar jag som VD och är

ägare av IT-företaget Langate, med huvudkontor i Sölvesborg. Min roll innebär att jag leder företaget, utvecklar strategier och säkerställer att vi når våra mål. Jag är stolt över att få arbeta med ett mycket kompetent team och att vi tillsammans driver företaget framåt. Vi strävar efter att skapa värde och bygga förtroende för de IT-tjänster vi paketerar. En IT-investering ska vara en affärsstrategisk tillgång men alltför ofta blir det bara en kostnad som leder till frustration. Oftast beror detta på att det inte görs ett gediget förarbete.

Beskriv verksamheten?

– Langate är specialiserat inom tre huvudsakliga affärsområden: paketerade IT-tjänster med Helpdesk till fastpris, avancerade tekniska utbildningar för IT-tekniker och konsulter, samt egna konsultuppdrag inom programmering och management. Vi strävar alltid efter att erbjuda högkvalitativa lösningar och att vara en pålitlig partner för våra kunder. Vi har utbildat över 10 000 IT-konsulter och lyckats bli ett av Europas mest certifierade IT-företag, med över 150 unika Certifieringar inom Microsofts olika tekniska plattformar. Senaste halvåret har såklart handlat om att bemöta utmaningarna med AI så att kunder på bästa sätt kan ta till sig detta fenomenala verktyg.

Vad är det som driver dig? – Jag drivs av att se andra lyckas och uppfylla sina drömmar. Det ger mig stor glädje att kunna hjälpa till när något inte fungerar som det ska inom IT och att se hur allt plötsligt faller på plats. Drivkraft för mig är att omge mig med personer som är skickligare och mer lämpade än mig själv. Det bästa med IT-branschen är när en kunds kärnverksamhet fungerar lite bättre med hjälp av rätt IT-investering, det driver mig mest av allt. Ett av min bästa minnen är när en kund sa - ”Det är ditt fel att jag inte vill gå i pension, nu blev det ju roligt att arbeta igen, när det funkar så bra”.

Ditt framgångsrecept?

– Mitt framgångsrecept är att alltid sträva efter att arbeta med de bästa och mest kompetenta människorna. Jag tror starkt på att ett team är starkare än dess enskilda medlemmar. Dessutom är jag

alltid beredd att arbeta hårt och "gasa i uppförsbacke" när det behövs. Att aldrig ge upp och alltid hitta nya vägar framåt är nyckeln till framgång. En del i detta recept är att omge mig med personer som är skickligare och mer lämpade än jag själv. Jag älskar att bli utmanad och att hitta effektiva lösningar på svåra problem. Utmana ”Status Quo”, välkomna förbättringar!

Hur hanterar du motgångar?

– När jag möter motgångar ser jag det som en möjlighet att växa och lära. Jag tror på att skapa effektiva lösningar och att inte låta svårigheter stoppa mig. Genom att vara flexibel och anpassningsbar kan jag hitta nya vägar framåt och övervinna hinder. Det är också viktigt att ha ett starkt stöd från mitt team och att arbeta tillsammans för att lösa problem. Ett motto i sammanhanget är ”Sometimes you win, sometimes you learn”. Låt inte samma sorg göra dig ledsen över lång tid, jag menar, jag skrattar ju inte hjärtligt åt samma skämt flera gånger, så varför ska jag bära en nedtyngd själ genom livets vandring? Vem vet, jag kanske förändras och min morgondag ser helt annorlunda ut. Och det bästa av allt, förändringen kanske hände utan att jag ens märkte att det var jobbigt.

Planer närmaste året?

– Närmsta året kommer att vara fokuserat på att anpassa Langates erbjudande med nya verktyg som AI, CoPilot och ChatGPT, men även andra Langate CARE: Tjänster. Vi strävar efter att skapa en stark grund för våra kunder och vara en möjliggörare för deras framgång. Genom att integrera avancerad teknologi i våra tjänster hoppas vi kunna erbjuda ännu bättre lösningar och stöd. Vi ser att säljstöd och ekonomisystem kommer att vara två plattformar där AI kommer göra fantastisk nytta. AI kommer vara en

gamechanger och om fem år så har halva IT-planeten genomgått en ”IT-terraforming” (jag vet att detta ord inte finns men nu finns det).

Tre rekommendationer?

Följ dina drömmar - Våga ta steget och gör det som du verkligen brinner för. Den som vågar vinner - Ta risker och utmana dig själv, det är så du växer. Du kommer aldrig ångra det du gör, men du kanske ångrar det du inte gjorde - Se till att ta chanser och leva fullt ut men alltid inom lagens gränser. Gårdagen är borta för alltid, morgondagen finns inte idag, och nu, passerade just förbi. Lev här och nu

Jag hoppas att denna artikel ger en bra inblick i vem jag är, vad jag gör och vad som driver mig. Tack för att ni tog er tid att läsa ett axplock om min resa och mina erfarenheter. Jag har inga bra bilder på mig själv så jag lät AI generera mig. Märk att på högra bilden så växer mitt hår igenom hatten.

KARLSKRONA CITY Häng med

I en levande stad händer det saker hela tiden. Under rubriken ”Häng med Karlskrona City” samlar vi en del av allt som är aktuellt i stadskärnan, stort som smått, som du kan ha glädje av att känna till.

CityTåget har börjat synas på stans gator. Fram till skolavslutningen går det att åka rundturer på lördagar. Från 12 juni körs dagliga turer måndag-lördag såvida Tåget inte är bokat. Varför inte boka CityTåget för bröllop, företagsevent eller dop? Information finns på www.karlskronacity.net och på anslag på Kleipedaplatsen.

Du vet väl om att det finns en uppsjö av Guidade turer runt om i vår vackra stad? Mer information om de olika turerna finns på www.visitkarlskrona.se.

Gatorna fylls nu med uteserveringar. Passa på att ta en lunch, en fika eller en glass i solen och njut av skärgårdspärlan som vi bor i.

8 I HUVUDET PÅ
SIMON PETER

Sommarens Eton bjuder på lekfulla skjortor med blommor och frukter i svala linnekvalitéer och lättskött bomull.

Eton har även skjortorna till sommarens bröllop och fester i sobra färger med det där lilla extra.

– STILSPECIALISTEN –

www.nymansherr.nu

Ronnebygatan 39, Karlskrona - Tel. 0455 - 102 98

ÖPPET: MÅNDAG - FREDAG 10-18, LÖRDAG 10-15

När du köper båge från 795 kr

Specsavers Karlskrona

Borgmästaregatan 15, 0455-267 00

Gäller till 7/ 7

Boka tid på specsavers se

Du får en synundersökning för 222,50 kr (ord pris 445 kr) när du köper båge från 795 kr Erbjudandet kan kombineras med 2för1 el er 1 par med fritt tillval el er 25% rabatt t ll dig som är 60+ men inte med andra erbjudanden/rabatter Gäller endast nybestäl ningar under kampanjen Gäl er endast denna butik/er ©2022 Specsavers

D d 2 t nybeställningar under kampanjen Gäller endast denna butik/er ©2022 Specsavers

Från luftmadrass till uteservering

Ta med dina nära och kära på en kryssning bland idylliska öar, vackra vyer och historiska vatten. Upplev Karlskronas fantastiska skärgård från första parkett på en skärgårdskryssning eller en spännande berättarkväll på temat U137. Välkommen ombord! skargardstrafiken.com

9 SUCCÉ
50% på synundersökning
Mellan stad och bad

Vännerna har öppnat egen salong

Salong Blanca i Karlskrona drivs av vännerna Emelie, Felicia, Emma och Katitzi. De fyra har tidigare arbetat tillsammans som frisörer under flera år men då som anställda på en annan arbetsplats och kände att det nu var dags att öppna en egen salong.

Det har renoverats för fullt i lokalen som tidigare använts som ett café. Väggarna och tak som tidigare kläddes med lila har blivit spacklade och målade. Även väggar som inte funnits har byggts för att kunna bli Salong Blanca. Tjejerna öppnade upp för sina första kunder 29 april.

SALONGEN LIGGER på Ronnebygatan 19 och här utförs alla de traditionella frisörbehandlingarna så som klippningar, färgningar, blonderingsbehandlingar i alla dess former och permanent.

Just nu är det mycket uppsättningar inför fest, bal och även bröllop. Tjejerna har utbildningar i hårextensions, lashlift och browlift. Salongen tar även emot kunder för perukutprovning, perukförsäljning och hårersättning för både kvinnor och män.

FÖR DE FYRA frisörerna är det viktigt att kunden känner sig i fokus under deras stund på salongen. Att kunden också känner att de kommer in i en salong med en lugn och harmonisk känsla var viktigt när salongen planerades. Mjuka varma färger valdes och inslag av trä och växter fick binda ihop inredningen.

IDAG HAR salong Blanca fem kundplatser och tre schamponeringar fördelat på två plan. Salongen har även ett härligt ljusinsläpp från de stora fönsterna ut mot gatan. Är det fint väder kommer dörren stå öppen, så det är bara att kika in och säga hej eller få sig en kopp kaffe.

De har nu hunnit vara igång under några veckor och har fått känna in känslan av platsen där de glatt kommer spendera många timmar framöver. Många kunder har kommit förbi med blommor och lyckönskningar, detta vill Emma, Felicia, Emelie och Katitzi passa på att hälsa ett stort tack för!

UNDER MAJ MÅNAD kör de ett öppningserbjudande där kunden får 20% på alla behandlingar, så passa på att boka din tid och bli sommarfin i maj!

LÄNK TILL webbokningen är: bokning.voady.se/salongblanca Instagram @salongblancakarlskrona Facebook Salong Blanca Karlskrona Det går även utmärkt att ringa för tidsbokning och råd på 0768603544 eller skriva ett meddelande i direktmeddelandefunktionen på Instagram eller Facebook.

10 SUCCÉ
Ronnebygatan 49, Karlskrona, 0455-100 31 Vår- & sommarnyheter hos

Sola säkert!

Solskyddsfaktor (SPF) är ett mått som anger hur mycket huden kan exponeras av solen innan den blir bränd. Solskyddsprodukter har oftast anvisningar om hudvård i solen och vilken hudtyp den är anpassad för.

Var noga med att välja rätt solskydd efter din hudtyp. Börja alltid med hög solskyddsfaktor så bygger du sakta men säkert upp en hållbar färg och undviker solskador. Det som huden utsätts för och tar skada av märks kanske inte nu men i framtiden.

Solskyddstips!

• Smörj in dig innan du går ut i solen och applicera på nytt efter bad även om solskyddet är extra vattenresistent.

• Använd rikligt med solskyddskräm, minst en handfull till hela kroppen.

• Använd ett solstift med hög solskyddsfaktor för känsliga områden som näsa, panna och läppar m m.

• Foundation och dagcreme kan innehålla SPF men tänk på att du behöver en stor mängd för att få tillräckligt bra skydd så en solskyddsprodukt lämpad för ansiktet är alltid att föredra under sminket.

• Ta en paus i skuggan när solen står som högst, mellan klockan 11 och 15.

• Drick mycket vatten och skydda huvudet med solhatt eller sjal.

• Sol, vind och vatten har en uttorkande effekt på håret, särskilt för färgade och blekta hår. Ett tips är att använda leave-in produkter eller långverkande inpackningar.

• Vill du förstärka solbrännan? Använd skimrande lotions, bronzepuder eller brunutan-sol.

OBSERVERA ATT ingen solkräm kan ge 100-procentigt skydd mot solen. Barn som vistas i solen ska använda kläder eller soldräkt i kombination med solkräm. Tänk på att barn under 6 månaders ålder inte bör vistas i direkt solljus överhuvudtaget.

medlem

hela sverige, hela sommaren för endast 999kr

Maxa årets svettigaste månader! Skaffa sommarkortet så får du tillgång till gym och gruppträning på alla våra klubbar i Sverige under 90 dagar. Självklart ingår även Wellness Online, så du kan ta med dig träningen till stranden.

Sommarkortet gäller tre månader (90 dagar) från dagen det tecknas. Kortet kan tecknas från 6 maj t.o.m 15 juni på valfri klubb eller online. En avgift på 100kr/199kr för medlemskort/armband tillkommer om sådant saknas. Gäller ej Nordic Wellness Kinna och Hönö. Reservation för slutförsäljning eller ev. tryckfel. Medlemskapet aktiveras automatiskt från dagen du tecknar kortet.

11 SUCCÉ
Bli redan idag!
57% RABATT

Adam Grahn Adam Grahn Adam Grahn

Karlskronasonen Adam Grahn, sångaren och frontfiguren som grundade Royal Republic fortsätter att leverera i högsta klass. Bandet släpper nytt fullängdsalbum den 7 juni.

En rykande 80-talsdoftande skiva med smittande energi där powerdisco blandas friskt med old school rock-n-roll och punkigt ös i en skön mix. Bäst är ”Lazerlove”, en balladliknande låt som för tankarna till äldre tiders rockballader och ”My house” med ett underbart smäktande intro som hämtat ur en film eller ett album med Dire Straits. Resultatet är unikt och eget, Royal Republic fortsätter att gå sina egna vägar.

Genremixen på det nya albumet är uppfriskande och sticker ut. Är det själva essensen i Royal Republic, flirtandet med olika stilar men ändå med ett eget omisskännligt sound som gör bandet unikt?

– Jag tror att essensen är att vi alltid varit väldigt splittrade och lite spretiga i bandet. Det tar ett tag innan man vågar titta sig i spegeln på riktigt, helt naken, du fattar. Jag är sådan själv och det är väl jag som fört in det i bandet. Men måste man välja? Vi måste inte välja.

Hannes lyssnar bara på gamla gubbar som Neil Young och Dylan. Jag själv lyssnar

på Metallica, filmmusik och Toto. Per gillar Sting och hos Jonas, ja där är det mest dödsmetall. Vår turnébuss är kaos!

Det är underbart och vi får turas om att ösa ur våra olika källor. Med tiden har jag mer och mer omfamnat den tanken och det kan skilja oss lite från andra band.

Men det har också legat oss lite i fatet ibland, kortsiktigt. Alla, precis alla i musikbranschen, skivbolagen, alla playlists, de vill gärna styra åt ett håll. Men kärnan för oss i detta är glädjen till musiken. För oss får det inte vara en affärsangelägenhet i första hand, även om till exempel en manager eller ett bolag vill påverka i en viss riktning. Det är många som har försökt men misslyckats katastrofalt, berättar Adam.

Som exempel kan tas ”Getting Along”. Den ligger högst på vår Spotifylista och är en av våra mest streamade låtar. Jag ska inte säga att jag hatar den men det är inte vår bästa låt enligt mig. Det är ett B-spår som egentligen aldrig har givits någon större uppmärksamhet eller ens släppts som singel. Men den har seglat upp och lagt sig där av någon märklig anledning tack vare någon algoritm antagligen.

Royal Republic går sin egen väg

Den definierar inte Royal Republic men ute i världen är det den som dyker upp. Då kan en manager komma och säga att kan ni inte skriva en till liknande låt? Jag vägrar. Jag vill hellre se en låt som vår nya ”Lazerlove” eller ”My House”.

Karriärmässigt kanske det inte alltid varit det bästa, vi har säkert missat något tillfälle, men jag går hellre min egen väg och kanske misslyckas än att ge mig in i något jag inte kan stå för. Jag har alltid velat vårda lågan och passionen och inte kväva den med business.

SOM LYSSNARE hör och känner man en lust som inte släpper taget. Det är full fart framåt. Grahns kreativa personlighet har hittat vägen till att kanalisera sin musikaliska och smittsamma energi i låtskrivande, otaliga gig runt om i världen och genom att fortsätta ge ut ny musik. Samtidigt som han numera är tvåbarnspappa och vill ge allt han har i familjelivet. – Det är självklart att vi fortsätter släppa musik. Men det har inte alltid varit så. Faktum är att jag klev ett steg tillbaka nu under vårvintern och har varit sjukskriven för första gången i mitt liv. Mycket motvilligt skall tilläggas. Jag skulle vilja säga att det inte har varit min lust till Royal Republic eller musiken som sviktat. Men mitt standard-mode är och har alltid varit all-in.

Vad jag än gör så är det maxat. Min dröm var att starta ett band och att få leva på det. En annan dröm var att bilda familj och att förena de två världarna har inte alltid varit det lättaste. Jag ville inte kompromissa med något av det. Det blev som att jag ville ge 200 procent ungefär, vilket är omöjligt i längden. Det är orimligt att stå på en flygplats och stampa för att komma hem så fort som möjligt för att natta barnen. Jag vill vara den närvarande pappa jag själv hade förmånen att få växa upp med. Det har varit en stress som jag känner att jag blivit bättre på att hantera nu. Det krävdes en psykoterapeut, specialiserad på artister, som bankade i mig och tvingade mig till att vara hemma ett tag. Det var väldigt intensivt med studioinspelningarna av LoveCop i Hansastudion i Berlin. Men slutresultatet blev bra. Just nu mår jag bättre än på länge och känner harmoni och att min pepp är tillbaka.

SUCCÉ MÖTER 12 Fortsättning på sidan 14

Fortsättning från sidan 12

I SAMBAND MED skivsläpp 7 juni inleds en sommarturné med start på Rock-am-Ring i Tyskland som följs upp av ytterligare en Europaturné under hösten. Som riktiga rockstars kommer nu bandet att stå över turnébussen och ta sig till spelningarna endast lagom till sound-check när crewet har åkt före och förberett.

– Vi har repat två dagar i veckan i veckor i streck sedan april. Det känns jättebra och det här kommer verkligen att bli bra. Tyvärr är vi kanske inte de stora överraskningarnas band på det sättet, mer som att ”det här rullar på fint”. Istället för att åka iväg fyra hela veckor i streck har vi bokat in endast helgerna. Det blir en stor skillnad i rutinerna.

Det som har kraschat mig många gånger är den där ofta ihållande dekadensen som kan infinna sig i turnélivet. Jag är den enda i bandet som är sportig av sig. Jag går gärna ut och springer en mil flera dagar i veckan och gillar att spela tennis och fotboll när jag är iväg. Det är mina rutiner hemma och mår jättebra av det. På turné vill alla ha sovmorgon och sitter sedan och väntar på att klockan ska bli fem för att kunna knäcka ett par öl. Sedan är det gig och därefter ska man landa för att börja om nästa dag. Otroligt slitsamt tycker jag. Nu blir det ett nytt koncept i år. Jag ser fram mot ändrade rutiner och till exempel flyga till Paris på en fredag och glida in lagom till sound-check. På så sätt kan jag vara hemma lite mer och umgås med barnen, det är en viktig tid som inte kommer tillbaka, där är mitt fokus. Jag ska fylla 40 år nu och jag unnar mig att få göra de grejerna, säger Adam.

Texterna som ramar in Royal Republics nya låtar lämnar som alltid fullt utrymme åt lyssnarens fantasi. De är späckade med nonsensbaserade och lekfulla rader som utgör en viktig del i helheten. Vad gör en snut i kärlekens tecken där han patrullerar fram på albumet LoveCop?

– Det där är frågor som vi aldrig lärt oss att hantera, skrattar Adam. Vad betyder det? Svaret är alltid, vi har ingen jävla aning. Allting är bara ett glorifierat skitsnack men en anledning till att få spela vår musik! Våra texter är lite speciella. Jag menar vad var egentligen ”Full Steam Spacemachine” för något? Herregud…

Jag tror det var Hannes som kom med grundidén till LoveCop, vi brukar skicka demos till varandra där vi samlar låtidéer. Det kändes ganska klassiskt. Du vet, läder, en snubbe, en Carola möter Rob Halford (sångaren i Judas Priest). Jag kände att det där gillar jag. Det är i mina ögon en tilltalande bild, det sticker ut lite. Jag gillar inte om det sticker för mycket så där Eurovisionliknande i ögonen nödvändigtvis, men i vissa fall är det är kul när det anspelas lite.

För mig är det så att jag kan höra låtar som följt med mig sedan jag var 10 år och jag kan fortfarande inte texterna fast jag hört dem tusentals gånger. Jag skiter i vilket för det är summan av kardemumman som gör att jag återkommer till dem gång efter gång. Energin i låtarna och att det låter asbra ändå, det är det viktigaste för mig.

Royal Republic kommer att avsluta höstens Europaturné med storslagen konsert på Brinova Arena i Karlskrona för andra året i rad – The Royal

Homecoming. Kan det förutspås att det blir litet av en ny tradition som lyser upp decembermörkret för hemvändande karlskroniter? – Det har funnits i bakhuvudet, att det kunde vara kul om det får bli det. Jag känner ett tomrum efter Stilla Nätters Kapell och det är trist att det projektet lades ner även om jag kan förstå att det kanske var dags att trycka på stoppknappen där. Det blev en stor hemvändargrej lagom till jul och nu tycker jag det är mysigt om Royal Republic kan ta upp den tråden. Det är underbart att få spela där i det jag verkligen kallar hemma.

DET SÄGS ATT det är svårt att bli profet i sin egen hemstad men Adam Grahn är undantaget som bekräftar regeln. Royal Republic är tokhyllade av sin hemmapublik. Inte för inte har han även blivit tilldelad epitetet Karlskronaambassadör.

– När vi gjorde Royal Homecoming förra året blev det en gåshudsupplevelse som jag fortfarande kan titta tillbaka på lite då och då. Ofta smakar man på minnet lite i efterhand, när man är mitt uppe i det blåser det från alla håll och kanter, det är så många intryck. Samtidigt som man vill vara proffs och göra sitt jobb så är det en avvägning genom att inte vara för taggad, då blir det pannkaka av allting och man smäller resten om man tar i för mycket eller säger fel saker.

Som regel är jag som en robot de fem första låtarna och gör exakt samma sak var jag än är. Därefter kan jag släppa på känslorna och ta in ögonblicket och verkligen låta det slå en. Jag får nästan känslan av att jag spelar för 2000 gamla kompisar när jag spelar hemma. Att jag är

något av en ambassadör för ”Staun” får jag nog nästan ge mig själv. Bandet kan nästan bli lite mätta på mig. När de ska presentera oss och säger att vi är från Malmö harklar jag mig bestämt och säger – Karlskrona. Att få gå upp i en arena i sin egen hemstad, det är fantastiskt, avslutar Adam Grahn.

ADAM GRAHN

FÖDD: 4 november 1984, Karlskrona.

BOR: Johanneslust, Malmö.

FAMILJ: Emily och barnen Ellie och Edgar.

BÄSTA DOFT: Fräsch chili, basilika och vitlök från köket.

FAVORITORD: Ja!

DANSAR TILL: Earth, Wind & Fire.

GRÅTER TILL: “On Every Street”, Dire Straits.

AKTUELL MED: Nytt fullängdsalbum LoveCop, släpps 7 juni.

ROYAL REPUBLIC:

Adam Grahn: Sång, gitarr

Hannes Irengård: Gitarr

Per Andreasson: Trummor

Jonas Almén: Bas

14 SUCCÉ
GUNILLA STRÖMBERG FOTO: JONATAN RENNEMARK (PARAPLY)

OPEL CORSA GS

*Peugeot/Opel Privatleasing: avtalstid 36 månader, 3 års nybilsgaranti, 3 000 mil, garanterat restvärde och Peugeot Easy-serviceavtal. Lägg till 500 extra mil/år för en extra månadskostnad. Priserna är baserade på fast ränta. Vi reserverar oss för eventuella ändringar och avvikelser. Bilarna på bilderna kan vara extrautrustade.

Succé Blekinge!

Vi når ut i hela Blekinge.

Du kan också välja att annonsera lokalt, Karlshamn - Olofström - Sölvesborg eller Karlskrona - Ronneby.

Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se

Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se.

15 SUCCÉ
SuccémöterMikaelTornving KARLSKRONABorgmästaregatan -267 www.specsavers.se ORDNINGOCHREDA ITILLVARON SuccéBlekinge September2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANSnälltolkamera! BILENEuropasförsta eldrivnaPickup HÖSTMODE BUTIKERNA Inspirerasav höstensmode Hela Blekinges Succé! SuccémöterBenjaminIngrosso www.specsavers.se BRINNERFÖRMUSIK, MATOCHMÖTEN SuccéBlekinge Juni/Juli2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANLivet som enboll INSIDEMAIF IronMaiden påStrandvallen MISSASmakupplevelser utöverdetvanliga Hela Blekinges Succé! Succé möter Gry Forssell Borgmästaregatanwww.specsavers.se SKÖNA VIBBAR I RADIO OCH TV Blekinge November Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Keep your head up high princess... Redo för äventyr! VINTIPS Perfekt till julens smaker Hela Blekinges Succé! Succé möter Thomas Stenström KARLSKRONABorgmästaregatanwww.specsavers.se ÄR HELT UPPE I DET BLÅ SuccéBlekinge Augusti2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Med ålderstigande BILDCOLLAGE Guldkorn sommarenfrån Kräftskivans tillbehör Hela Blekinges Succé! Succé möter Liv Mjönes KARLSKRONABorgmästaregatan 0455- www.specsavers.se HÄR OCH DÄR OCH ÖVERALLT Succé 2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Mina 44 år i turistbranschen Känn dig säker längs vägen REPORTAGE Med fötterna som huvudsak Hela Blekinges Succé! 408 PRIVATLEASING
FRÅN 2 . 999 kr/mån PRIVATLEASING FRÅN 3 . 699 kr/mån

Tennis i sommar, anyone?

Kosläpp om våren i alla ära. Möjligen var det minst lika härligt att se de 54 sprudlande glada tennisspelarna som äntrade utebanorna på Rosenholm i Karlskrona under den traditionsenliga invigningsdubbeln på första maj. Det signalerade starten för en utomhussäsong som rymmer allt från sommarkurser och tävlingar i tennis på grus, gräs eller hardcourt till padel, boule och grillkvällar.

I Karlskrona Tennisklubb spelas det året om, dels på sex inomhusbanor, dels på sju grusbanor, två hardcourtbanor, två gräsbanor, tre padelbanor och en minitennisbana. Inne berör varken regn eller vind, men ute lockar å andra sidan det röda gruset, det finklippta gräset och den bollgula solen. Från 1 maj till 31 augusti är det ute som gäller, och för dem som vill spela mycket för mindre finns det förmånliga Sommarkortet för tennis och padel för seniorer, pensionärer, juniorer och hela familjer.

Läger och sommarkurser

Veckan före midsommar arrangeras Rosenholmslägret. Det är ett fem dagar långt heldagsläger för juniorer från sju års ålder och uppåt, och det vänder sig till såväl nybörjare som elitspelare. Då lirar de unga i uppåt fem timmar per dag och deltar i roliga kringaktiviteter under ledning av erfarna tränare.

För den som vill lära sig från noll (eller love, som det heter i tennis) eller den redan aktive som känner sig manad att ta nästa steg i sin utveckling, erbjuder klubben populära sommarkurser för barn, ungdomar och vuxna under både vecka

26 och 31. Det är många i Karlskrona, stora som små, som äntligen har tagit tag i drömmen, provat på, lärt sig spela och sedan blivit inbitna elever i någon av de omkring 70 olika grupperna i Tennisskolan framåt höstkanten. Kanske är det din och dina kompisars tur att göra slag i saken och lära er behärska slag som serve, forehand, backhand, volley och smash?

Tävla och titta på tennis Bilderna härintill är från årets invigningsdubbel, då tennisklubbens kompletta anläggning badade i sol, glädjen stod toppspinlobbshögt i skyn och gemenskapen frodades. Det sitter djupt rotat i klubben att anordna trevliga tillställningar och proffsiga tävlingar – och inte minst att välkomna nya medlemmar in i gemenskapen.

Dessutom har KTK gång efter annan lyckats fostra skickliga spelare i olika åldrar. För den som vill se och lära är det en lätt match att titta förbi och ta en fika när det är seriematch eller någon mindre tävling. Eller varför inte besöka Rosenholm och njuta av spännande matcher med både egna och långväga stjärnor under sommarens största tävling - Affärsverken Open den 20-28 juli?

HYR VÅR ANLÄGGNING PÅ MÖRTSJÖÅSEN

Fritidsanläggningen, som ägs av Skol-IF Mörtsjöåsen, ligger ett par mil norr om Karlskrona i ett naturskönt område omgivet av ängar, skogar och sjöar. Anläggningen består av ett flertal hus, badbryggor och gräsplaner. Till anläggningen hör också ett stort skogsområde.

Vi hyr ut våra byggnader till föreningar, skolor och privatpersoner. Passar både små och stora sällskap. Mer information hittar du på www.mörtsjölägret.se under fliken ”UTHYRNING”

Stöd Mörtsjölägret

Swisha valfritt belopp till: 123 562 51 40 Märk med ”gåva”

16 SUCCÉ

Vad blir det för lunch?

Vilken restaurang serverar godast lunch idag?

Hur hittar jag deras meny?

Känner du igen dig?

17
Din lokala lunchguide!

Sverige borde stått emot hatet bättre under Eurovision

Eurovisionbubblan har lämnat Sverige för denna gång. Vem vet hur länge det dröjer till nästa vinst och Sveriges möjligheter att hosta Eurovision igen på hemmaplan. För mig som får uppleva Eurovision från insidan är det med blandade känslor jag ser tillbaka på Eurovisionveckan.

En vecka som skulle fylla Malmös gator med glädje, fest och gemenskap byttes mot tomma gator och restauranger och butiker som medvetet bojkottade evenemanget. Men värst av allt, hatet och rädslan som kröp sig in under skinnet. Runt om i hela Malmö spred sig hoten om att de som inte bojkottade Eurovision skulle bojkottas själva.

Företag, små som stora, pausade sin verksamhet för att inte beblanda sig med Eurovision. Flera restauranger som höll öppet tackade nej till gäster som var där för att fira Eurovision. En liten matvagn som fått chansen att visa upp sin verksamhet för tillresta ute vid Malmö arena fick stänga efter bara 4 timmar då hatet och hoten blev för tuffa för att motstå.

INTE BARA MALMÖBOR bojkottade evenemanget. 35 artister avbokade sitt deltagande i de kringevenemang som skulle genomföras för att inte beblanda sig med evenemanget och det var nästan uteslutande svenska artister, inte utländska. Jag kan till viss del förstå dem fast samtidigt

inte. Jag märkte ju själv av stämningen när man lämnade hotellet med ackrediteringsbricka på sig. Hur det ropades med glåpord efter en. ”Barnmördare, Free Palestine”. Men det gjorde mig mest arg och ännu mer fast besluten att fortsätta stödja evenemanget och musiken.

TRO MIG, jag är den första som står upp för det fria ordet och rätten för folk att yttra sina åsikter och jag hatar det som händer just nu i världen. Krigen mellan maktgalna män som går ut över oskyldig som bara vill leva i fred. Oskyldiga barn som dör alldeles för tidigt i livet. Men det hjälper knappast att bojkotta ett evenemang som så tydligt står för fred, kärlek och gemenskap. Är det inte precis då vi ska stå upp för varandra och visa att det finns kärlek bland allt hat?

ISRAEL, SOM uppfyller alla regler till skillnad från Ryssland, skulle få delta i tävlingen. Det slog EBU fast tidigt. Rätt beslut? Vet inte. Men det är knappast de tävlande artisterna, SVT, Malmö stad eller

besökarna som ska ta ansvar för vilka beslut EBU tar. Ändå såg jag mycket uppgivenhet och även tårar hos kollegor som utryckte sin frustration över läget som Sverige och Malmö hade hamnat i som arrangör. Varför skulle detta ske just i år?

Just när Sverige skulle arrangera Eurovision och visa upp landet för omvärlden. Sverige som fansen vallfärdar till för att de vet att, är det något land som kan arrangera Eurovision så är det just Sverige. Det gör mig också frustrerad, men inte på EBU utan på människor som inte kan skilja på politik och en sångtävling.

20-ÅRIGA EDEN GOLAN kan knappast ta på sig ansvar för det krig som bröt ut den 7:e oktober. Att bojkotta, bua ut eller hota en ung tjej från Israel kommer inte göra att kriget slutar. Tvärtom, det spelar antisemitisterna rakt i händerna. För det är inte ”Malmöbor som ogillar krig och tycker

HÄRLIG LUNCHBUFFÉ

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med spännande och klassiska maträtter från både det svenska och internationella köket.

FRÄSCH CATERING/FESTMENY!

Vi erbjuder både ett stort urval av kallskurna cateringbuffér och festmenyer! Här kan vi möta dina önskemål på mat för både vardag och fest. Allt från kyckling, fläskfilé och lax med fräscha goda tilllbehör.

Vi skräddarsy gärna helhetslösningar efter ditt tycke och smak.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kolonivägen 59, Gullberna Park 0455-15255 info@bistroberna.se www.bistrofamiljen.se

LUNCHBUFFÉ MED UTSIKT

Måndag-Fredag 11.00-14.00 dukar vi upp en LUNCHBUFFÉ med en härlig variation av smaker från hela världen. Efter lunchen kan du njuta av en god fika.

Vår lokal passar till det mesta! Födelsedagsfirande, bröllop, firmafester, släktträff med mera. Vi hjälper er med en komplett helhetslösning där service, dryck och mat ingår! Vi har en gedigen erfarenhet från världens kök och lagar allt från kallskuren buffé till tre-rätters gourmetmiddag.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Kärleksstigen 7, Karlskrona 0455-15252 info@bistroutkiken.se www.bistrofamiljen.se

att Israel borde stått över i år” som är det stora problemet. Anti-semitisterna har verkligen utnyttjat den här situationen. De har känt medvinden i samhällsdebatten och ”passat på”. DET gör mig mer mörkrädd än Edens deltagande i Eurovision.

LUNCHBUFFÉ VID HAVET

Måndag-Söndag 11.00-15.00 dukar vi upp en härlig LUNCHBUFFÉ/BLEKINGEBUFFÉ med bland annat raggmunkar med fläsk, vita och stekta kroppkakor samt stekt sill.

VI HAR ÖPPET ALLA DAGAR HELA SOMMAREN

På helgen 11.00-15.00 dukar vi upp vår lite lyxigare helgbuffé och självklart vår populära Blekingsbuffé! Vi har ett litet men noga urval av drycker för dig som vill ha annat än vatten. Eller varför inte njuta av vår fantastiska hemmagjorda glass, ett gott bakverk eller något matigare som smörgåsar med en kopp kaffe.

Du hittar all info på vår hemsida www.bistrofamiljen.se

Välkommen

Marinmuseum Stumholmen, Karlskrona 0704 74 45 17 konferens@skeppsgossen.se www.bistrofamiljen.se

18 SUCCÉ
SOPHIA@SUCCEBLEKINGE.SE
SOPHIA AHLIN FOTO: CAROLINA HANSSON
NJUT AV GOD MAT OCH KARLSKRONAS BÄSTA UTSIKT

TJÄNA PENGAR TILL LAGET, KLASSEN ELLER FÖRENINGEN

Tillexempel 125kr i förtjänst per såld Toa-bale

Godisremmar

Fler än 20 smaker

25:-/st

56 rullar Toa-papper

395:-

Fler än 30 smaker

25:-/st Polkagrisar från Gränna

Vi har även ett stort sortiment av strumpor och kläder

På Zigge Zagge har vi valt ut ett sortiment av produkter där ALLA kan hitta något som man VILL köpa. Ni som förening, enskilt lag eller skolklass kommer tjäna 30% på alla våra produkter.

-Vår tanke är enkel, Ztort Zortiment av lättsålda produkter. ziggezagge.se

Vill du visa att

ditt företag finns?

Vill du synas i ett positivt, trovärdigt och lokalt media finns det inte så många alternativ.

Kontakta oss på Succé så ser vi till att du får ut mer av din marknadsföringsbudget.

Västra Blekinge 0733 997 760, simon@succeblekinge.se

Östra Blekinge 0708 935 835, roland@succeblekinge.se

Självklart kan du även nå hela Blekinge!

Besök gärna vår hemsida för mer information, www.succeblekinge.se

19 SUCCÉ Ztorzäljare
Chips från Bjäre
SuccémöterBingoRimér KARLSKRONABorgmästaregatan 0455- 00 www.specsavers.se INGENTING ÄR OMÖJLIGT SuccéBlekinge Augusti2022 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Våga ställa krav BILEN Bana väg för framtiden SOPHIA AHLINSätt Blekinge på kartan Hela Blekinges Succé! SuccémöterBenjaminIngrosso KARLSKRONABorgmästaregatan15 0455-267 www.specsavers.se BRINNERFÖRMUSIK, MATOCHMÖTEN SuccéBlekinge Juni/Juli2023 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKANLivet som en boll INSIDEMAIF Iron Maiden påStrandvallen MISSAINTE! Smakupplevelser utöverdetvanliga Hela Blekinges Succé! Stenström BorgmästaregatanÄR HELT UPPE I DET BLÅ Blekinge Augusti www.succeblekinge.se Med stigande ålder BILDCOLLAGE Guldkorn från sommaren Kräftskivans tillbehör Succé Petter KARLSKRONABorgmästaregatan15www.specsavers.se MUSIK, KONST OCH VIN Succé Blekinge 2024 Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Psykisk ohälsa AHLIN Kärleken till musiken borde vara fokus MODE Välkomna värmen med vårens mode Hela Blekinges Succé! Succé möter Johan Petersson KARLSKRONABorgmästaregatan 0455www.specsavers.se NYFIKENHET UPPTÄCKARLUSTOCH Succé Mars Karlskrona/Ronneby www.succeblekinge.se KRÖNIKAN Känsla av service SOPHIA Nej, Norge ska inte Sverigerepresentera i ESC MATTIPS Vardagslyx eller festmåltid Hela Blekinges Succé!

Mjällby AIF är något annat, Hockey-VM och golfen är igång…

Mjällby AIF är verkligen något annat och det är inte alldeles lätt att kunna beskriva sina upplevelser kring föreningen på ett rättvist sätt.

Att efter en segermatch, vilket det ju redan blivit fem gånger denna säsongen se Sportchefen Hasse Larsson sjunga i omklädningsrummet med spelare och ledare med en frenesi som innehåller så mycket energi är nog unikt i Sverige. Att se en spelare som värmer upp under andra halvlek och som blir pinknödig tar ett skutt över staketet vid planen, springer fram till yttre stängslet och löser sina behov tror jag nog inte heller man ser någon annanstans på en Allsvensk arena. Tänk er den synen på Friends Arena och du hade sett det på nyheterna men på Strandvallen bara händer det.

Skall du köpa en korv bakom huvudläktaren så får kön svänga för där står ett släp och det är inget konstigt. Skulle man koncentrera på att hitta konstigheter när

man är på plats så skulle man fylla ett block men det som är det underbara att där på plats är det inget konstigt. Det är så det funkar i Mjällby AIF och det är det som gör föreningen så unika.

Man kan bara älska det och att sedan laget har startat på bästa sätt gör ju bara allt mer fantastiskt. Jag kan tänka mig att en storklubb som IFK Göteborg skulle älska om de kunde skapa det som Mjällby AIF gör varje säsong. Att koka soppa på en spik har verkligen fått ett ansikte…

HOCKEY VM är i full gång och vilket lag Sam Hallam förfogar över. Jonas Brodin, Minnesota Wild, Rasmus Dahlin, Buffalo Sabres, Erik Karlsson, Pittsburgh Penguins, Victor Hedman, Tampa Bay Lightning, ja redan där är man grymt imponerad och

då har vi bara tagit några namn ur backbesättningen.

Detta Hockey VM känns redan mycket roligare än det gjort på bra länge och vilken hockey de spelar. Visst det är bara gruppspelet så här i början men man ser verkligen starka ut. Att Sverige ställer upp med en massa NHL stjärnor betyder ofantligt mycket och ökar intresset för sporten ordentligt. Man kan ju inte sitta uppe om nätterna för att se dem utan detta är verkligen bästa sättet at rekrytera unga till sporten och visa vilket folkkärt landslag man är.

Vågar man tror på VM GULD i år då? Självklart, Sverige skall aldrig åka till en turnering i ishockey utan att man har chansen att vinna, allt annat vore konstigt.

GOLFEN ÄR nu i gång för fullt och man märker att det är ett teknikskifte ute på banorna. Just nu ser man på väldigt många banor att det är robotgräsklippare som

far runt på fairways och så bra det blir. Banarbetarna lägger mer tid runt greener och bunkrar och jag tror även att detta kommer innebära att klubbarna kan få en bättre ekonomi samtidigt som golfbanorna runt om i Sverige kommer öka kvalitetsmässigt. Jag gillar när man följer med i teknikutvecklingen för det skapar många nya möjligheter. Själv tillhör jag Nicklastorp GK och förutom en bana i toppskick så har det nu börjat många yngre golfare och det känns som att det är ett 40-tal som nästan bor på banan. De blir så jäkla duktiga så snabbt. Roligt och se när verksamheter växer.

MIKAEL JOHANSSON BEAVERBLOGG@SUCCEBLEKINGE.SE

SPORTFÅNEN 20
www.succeblekinge.se
FÖLJ MIKAELS BLOGG BEAVERBLOGG PÅ
Ha dé!

SU BARU SOLTERRA

Premiärerbjudande!

SOLTERRA med Limited-paket fr. 579.900:– | Vinterhjul och dragkrok på köpet! Värde 33.000:–**

Uppskattat och alltid standard

• Fyrhjulsdrift

• Navigation

• X-Mode, terrängkörningsläge

• AC 11kW laddning

• Apple CarPlay / Andorid Auto

Säkerhet som alltid ingår

• Autobroms

• Dynamisk adaptiv farthållare

• Parkeringskamera m. panoramavy

• Förarövervakning

• Parkeringssensorer med autobroms bak

RONNEBY, Omloppsvägen 11 0457-21050, www.bilval.se, Mån-fre 10-17

Elförbrukning 16,1–18,0 kWh/100 km, räckvidd blandad körning 414–465 km, CO2-utsläpp 0 g/km ( WLTP).

*Eller vid 1500, 3000 och 4500 mil. **Gäller 20/3 – 31/5 2024. Fast dragkrok och kompletta vinterhjul odubb/dubb.

3 ÅRS FRI SERVICE*

21 SUCCÉ
PREMIÄR
Behov av hjälp på vägen? Lugn, vi hjälper dig. Ni hittar oss på nya Viggenområdet Ronneby. Assistansförsäkring ingår vid service Vi förstår bilar. Vi förstår dig. RONNEBY, Omloppsvägen 11 0457-21050, www.bilval.se Mån-fre 10-17

SUCCÉ ELLER FIASKO

1

SUCCÉ

M/F Ellerskär

Blekinge har fått sin allra första, helt eldrivna rundtursbåt och det kan vi tacka Affärsverken i Karlskrona för. I sommar kan man njuta av tysta och miljövänliga turer runt Borgmästarefjärden. Detta i båten som laddas med helt förnybar el från, bland annat, solceller som finns på Fisktorget. Namnet har båten fått från den lilla ön Älleskär men självklart så blev Ä till E här - EL-leskär... Succé, EL-ler hur?

Jersper Carlsson

2

3

En välkänd profil i Karlshamns näringsliv är tillbaka! Först tog han, med sitt företag Carltne AB över Mekonomen men inte var det färdigt med det, inte. Väldigt strax efter togs även Autoverkstaden över och nu aviseras både nyanställningar och renoveringar av lokaler. Bra där och välkommen tillbaka till Tubba Torg, Jesper!

Karlskrona Bravest

Ett hinderbanelopp utöver det vanliga har för första gången genomförts på Trossö i Karlskrona. Det här var något som verkligen passade alla och alla som ställde upp vågade anta den här utmaningen fullt ut. Håll tummarna för att detta blir ett återkommande event!

På bilden till vänster låter vi loppet illustreras av kämparna i Team Krösa - Daniel Nilsson, Malin Karlsson, Andrea Lorentzon, Johnny Fredriksson och Rasmus Karlsson.

Ungdoms-SM i Olofström

4

5

Det har tävlats i tyngdlyftning för ungdomar och det hela blev en mycket väl genomförd tillställning. Tack vare Olofströms FK. Det sattes dessutom en del rekord under tävlingen. Bland annat hemmalyftaren Freya Koskela som övertygande vann klass 64 kg med nya svenska ungdomsrekordet 76 i ryck och 98 kg i stöt. Helt klart en tung succé... (Bild: Milton Arvidsson, Olofströms FK.)

Herr Talman

SVT:s komediserie som tar politisk satir till helt nya nivåer. Det här är riktigt roligt och på riktigt! Bara hur man får dessa dockor till kopior av våra riktiga politiker är en ren succé. Hoppas denna serie aldrig tar slut!!!

FIASKO

EU-valskampanjandet

Så är då åter politikerna ute efter våra röster...(puh!). Denna gång för att få sig en plats i Europaparlamentet i Bryssel. Rösträtt är förstås bra men sättet det fiskas röster på? Ehh... - Nej tack!

LÄSARNAS VAL

Grattis Anna (Claesson, affärsområdeschef Skärgårdstrafik) M/F Elleskär ligger etta på Succélistan!

– Tusen tack, det är ju fantastiskt roligt att Affärsverkens elbåt får den hedersplatsen!

En helt eldriven båt i skärgården, det är väl den första i sitt slag i Blekinge? – Det är inte bara i Blekinge vi är först, Elleskär är faktiskt södra Sveriges första eldrivna skärgårdsbåt.

Affärsverken ligger ju bakom skapandet av M/F Elleskär. Har det varit en lång process? – Ja det har det verkligen. Skärgårdstrafiken behöver ställa om till hållbar drift, men området är komplext på många sätt. I kombination med att vi ville ha en eldriven båt visste vi också att det fanns ett resbehov mellan Fisktorget och Dragsö. Våren 2021 beslutade vi att konvertera en gammal båt och 3 år senare är det klart. Det finns nackdelar med att vara först för man måste ta på sig risken och osäkerheten som följer när etablerade metoder saknas och står där inför utmaningar utan tydliga lösningar. Men nu är det klart och vi är mycket nöjda och stolta.

Nu är det ju många som vill uppleva en tur med eldriven båt. Var och när kan man göra detta? – Premiärturen går den 1 juni från Fisktorget via Pottholmen till Dragsö. Under juni och augusti kör vi lördagar och söndagar. Lövmarknaden och midsommar kör vi mellan klockan 11.30-19.30. Från 24 juni kör vi från klockan 11.30 till 21.00.

LÄSARNAS VAL

Tack Anna. Då hoppas vi på många soliga och miljövänliga turer i sommar!

22 SUCCÉ
Välkommen till din lokala lunchguide Kyparn.se En samlingsplats för restauranger att presentera sina lunchmenyer BILD: SVT
23 Karlskrona. Järavägen 7. Tel. 0455-290 90. Mån-fre 10-18. Lör 10-16. Sön 11-16. Erbjudandena gäller på ordinarie priser (ej produkter märkta Alltid lågt pris) så långt lagret räcker, dock längst t.o.m. 27/5 om inget annat anges. Lokala avvikelser kan förekomma. Reservation för slutförsäljning och ev. tryckfel. Mer info på mio.se HANDLA NU I BUTIK ELLER PÅ MIO.SE – BETALA I SEPTEMBER* *Gäller under perioden 7-27/5 2024. Betala hela beloppet senast 30/9 2024 helt utan ränta och avgifter, effektiv ränta 0%. Ansök direkt i butiken. Läs mer på mio.se eller fråga i butik. Skapa
skugga på uteplatsen NYTT LÄGRE PRIS NYHET PERGOLA SIESTA 5.995· Utegrupp Mölle med bord och 4 karmstolar 9.595· Utebänk Mölle 1.595· Pläd Aspen, 125x150 cm 279· (399·) Prydnadskudde Sigrid, 30x50 cm 149· Kuddfodral Lina, 50x50 cm 129· Duk Recycle 174· (249·) NYHET
Smögen 199· Tag 2 för 299· Vas Clara, Ø 12,5, H 23,5 cm 59· Tårtfat Leonor 449· NYTT LÄGRE PRIS UTEBÄNK MÖLLE 1.595· SÄNKT PRIS PÅ ALLA UTEMÖBLER! CHAMPAGNE-/ VINGLAS MORE 2-PACK 199· (399·) Finns även i svart! Hållbar teak och underrede i galvaniserat stål TAG 2 BETALA 299· NYTT LÄGRE PRIS UTEGRUPP MODENA 4.795· NYTT LÄGRE PRIS UTEGRUPP MALLORCA 9.995· NYTT LÄGRE PRIS UTEGRUPP MAXIME 9.495· Avtagbar och tvättbar klädsel Hög sittkomfort NYTT LÄGRE PRIS UTEGRUPP MÖLLE 9.595· GLAS BLANKA 7· (19·) NYTT LÄGRE PRIS NYHET UTEGRUPP FELICE 1.995·
rumskänsla och
Stolsdyna

SOMMAR SOMMAR

CARTHAGO CENTER

Grymma priser på nya husvagnar KABE och Adria!

SOMMAR!

Premiär för nya KABE 2021

Fordon i lager

Vi erbjuder lyxiga husbilar från en av Europas modernaste husbilsfabriker – Carthago

Lyxiga husbilar från Carthago, en av Europas ledande tillverkare av premiumhusbilar

Äntligen är en ny härlig campingsäsong här!

Vi har ett 50-tal fordon i lager! Passa på och säkra semestern.

erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din eller husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av husvagn. Kontakta oss för en helhetsl

RUDVI FRITID

Fullt med nyheter i Kama Fritid butiken!

Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021

Välkommen in! Beställ er nya KABE 2021 förmånliga hösterbjudanden. FÖRSÄLJNING / BUTIK /

Premiär för nya KABE 2021

Vi erbjuder nya och begagnade husbilar och husvagnar från KABE, Adria, Affinity och Sun Living

Vi erbjuder enkel, trygg och förmånlig finansiering och försäkring av din husvagn. Kontakta oss för en helhetslösning.

Nyhet!

VÄLSORTERAD TILLBEHÖRSBUTIK

Du hittar oss i följande montrar:

I anslutning till vår utställningshall finns en välsorterad KAMA-butik, fylld med allt du behöver inom fritidstillbehör och campingutrustning.

FINANS

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE:

Intagsvägen 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se

FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE Intagsvägen 1 C, Karlskrona För öppettider se våra hemsidor: www.rudvifritid.se www.carthagocenter.se

0455-35 00 70 0455-35 00 77 0455-35 00 71 Annons Rudvi Fritid_210x275 mm_augusti.indd 1 2020-08-17 13:36:43 www.rudvifritid.se | www. carthagocenter.se
Gör en riktigt bra affär
FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71
FINANS
Vi reserverar oss mot eventuella sakfel och felskrivningar. Välkommen till oss!
SERVICE: FÖRSÄLJNING 70 FÖRSÄLJNING FÖRSÄLJNING VÄLKOMMEN TILL OSS! Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil. mm_augusti.indd 1
Nyhet! FÖRSÄLJNING / BUTIK / SERVICE: Intagsv. 1C, Karlskrona För öppettider se vår hemsida: www.rudvifritid.se FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 70 FÖRSÄLJNING PETER 0455-35 00 77 FÖRSÄLJNING VIKTOR 0455-35 00 71 VÄLKOMMEN TILL OSS! NY EXTERIÖR DESIGN Nya Royal på Mercedes. Mercedes Sprinter, Stora motorn, 170 HK, 9-stegs automatväxel, Heavy Duty, Läderratt, Autobroms, MBUX 10,25, Attention assist, Samma grundspec. bodel som dagens x780/x880-husbil.
Nu kan fler uppleva den laddbara friheten med Kia EV6 Special Edition och Kia Niro EV Special Edition. Kia EV6 Special Edition ger dig hög prestanda och ultrasnabb laddning. Med Kia Niro EV Special Edition får du effektiv vardagskörning och smart funktionalitet. Dessutom ingår rattvärme, navigation, Kia Connect och 7 års nybilsgaranti som standard. Kia EV6 Special Edition & Kia Niro EV Special Edition. Laddbar frihet. För fler. Energiförbrukning blandad körning enligt körcykeln WLTP: Kia Niro EV 15,7 kWh/100 km; Kia EV6 16,5–17,2 kWh/100 km. Erbjudandena gäller ordertecknade bilar t.o.m. 2/6 2024. *Kia Business Lease: Första förhöjd hyra 20%, 36 mån, exklusive avdrags- gill moms, max körsträcka i prisuppgiften ovan är 1 500 mil/år, garanterat restvärde. Kia Serviceavtal, Kia Original Vinterhjul och Kia Bilförsäkring ingår i priset. Försäkringspremien är en indikation baserad på en genomsnittspremie och bolagsspecifik premie fastställs vid tecknandet. Se fullständiga försäkringsvillkor på http://www.kiabilforsakring.com. Onormalt slitage och övermil debiteras utöver leasinghyran, uppläggnings- & adminavgifter tillkommer. Månadshyran är rörlig och kan förändras baserat på framtida justeringar i leasegivarens upplåningskostnader. Kia Business Lease är ett samarbete mellan Kia Sweden AB, Kia Finans, en del av Santander Consumer Bank och Kia Bilförsäkring, en del av If Skadeförsäkring. Bilarna på bilden kan vara extrautrustade. Business Lease Kia Niro EV Special Edition fr. 4 759 kr/mån* Business Lease Kia EV6 Special Edition fr 5 064 kr/mån*

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.