Page 1

DREAMS OF ART

KUNSTENAARS INTERVIEWS ACHTERGRONDEN PARTNERS

MAGAZINE & CATALOGUS


Kunst is altijd in beweging


“Een kunstwerk dat raakt, een gevoel van thuiskomen”

Beste kunstliefhebber,

Scherpe lijnen, een levendig kleurenspel, een tijdloos ontwerp. Het verschil tussen kunst en auto’s is kleiner dan u denkt. Wij zijn als dealergroep daarom trots dat we u mogen verwelkomen op Biënnale Brabant! Bij Van Roosmalen kijken we namelijk altijd verder dan de auto. En net als u voelen we ons thuis bij fraaie kunst.

Samen met de organisatie van Biënnale Brabant tonen we u met plezier wat er vandaag de dag op artistiek gebied gebeurt. Geniet van de prachtige topstukken die deze unieke, regionale kunstexpositie te bieden heeft. U zult ogen en oren tekort komen!

Jan van Roosmalen Directeur

Van Roosmalen. Dan kom je thuis.


WIJ BEHEERSEN DE REGELS DER KUNST


KUNST EN RECHT WWW.JBA.NL


Groots, creatief, vernieuwend en exclusief. Dat is de BiĂŤnnale Brabant, die voor een tweede keer neerstrijkt in Tilburg. De Koepelhal in de Spoorzone is 17 dagen lang dĂŠ plek waar je als bezoeker moet zijn voor kunst, cultuur en culinaire prestaties. Ik vind het een eer om de expositie nogmaals in onze stad te mogen verwelkomen.


VOORWOORD

Groots en op niveau Groots, creatief, vernieuwend en exclusief. Dat is de Biënnale Brabant, die voor een tweede keer neerstrijkt in Tilburg. De Koepelhal in de Spoorzone is 17 dagen lang dé plek waar je als bezoeker moet zijn voor kunst, cultuur en culinaire prestaties. Ik vind het een eer om de expositie nogmaals in onze stad te mogen verwelkomen.

De Biënnale Brabant kende een zeer geslaagde eerste editie. In 2012 kwamen ongeveer twintigduizend bezoekers naar de Koepelhal. Meer dan de helft kwam van buiten de stad. Het zegt alles over de brede uitstraling van de Biënnale.

Wat wil je ook. Op de Biënnale kijk je naar prachtige kunst. En soms blijft het niet bij kijken, maar koop je ook een stuk, zeg ik uit ervaring. Gewoon omdat het te mooi is. Van schilderijen tot beelden, van foto’s tot glassculpturen. Met werken van meer dan 40 nationale en internationale kunstenaars. De kunstmanifestatie vormt in al zijn veelzijdigheid een welkome aanvulling op het diverse cultuuraanbod van Tilburg. 7

Joris van Loon, Tilburger van geboorte, is de grote motor achter de Biënnale. Een man met hart voor de stad, die bekend staat om zijn creativiteit en ondernemerschap. Zo kun je zomaar verrast worden door een rondleiding door een van de kunstenaars zelf. Of door artistieke en culinaire hoogstandjes van Cookaholics tijdens lunch of diner. Met de Biënnale Brabant maakt Van Loon exclusieve kunst toegankelijk voor een breed publiek. En dat alles in een unieke setting.

Want de Koepelhal als expositieruimte is een beleving op zich. Je proeft in de Spoorzone het industriële verleden van de stad. In die karaktervolle gebouwen met veel staal waar vroeger aan treinen werd gesleuteld. En met de Biënnale word je een hele andere wereld ingetrokken. Door een spannende combinatie van de kunstwerken met muziek en geluid. Dat maakt de Biënnale net zo verassend als de Koepelhal zelf.

Ik wens alle Tilburgers en andere bezoekers een inspirerende ervaring tijdens de Biënnale Brabant.

Peter Noordanus Burgemeester van Tilburg


103 43

91

67

55

31

78


Inhoudsopgave

Voorwoord

7

Hans Peter Mader

60

Welkom 13

Francesca Marti

61

Bedaux aan het woord

17

Mari Mészàros

62

David Begbie

22

Guido van Ophoven

63

David Beliën

23

In gesprek met Lester Corzo

67

Campagnolo & Biondo

24

Hub Pollen

70

Mo Cornelisse

25

Rabarama 71

Lester Corzo

26

Dominique Rayou

72

Lisette Durinck

27

Jeff Robb

73

In gesprek met Anita Vermeeren

31

Kees Salentijn

74

Slava Fokk

34

Tomek Setowski

75

Hans Grootswagers

35

In gesprek met Jonas Leriche

78

Jacek Hazuka

36

Bart Somers

82

Hélène Jacubowitz

37

Martijn Soontiens

83

Andrej Jakab

38

Joris van Spaendonck

84

Marta Jedrysko

39

Michelle van Mil / VJ VeeMee

85

In gesprek met Bart Somers

43

Anita Vermeeren

86

Erik Kierkels

46

Patrick Vogel

87

Geert Kollau

47

In gesprek met Rabarama

91

Tjikkie Kreuger

48

Karin van de Walle

94

Vincent Lagrange

49

Maciek Wieczerzak

95

Przemyslaw Lasak

50

Antoon van Wijk

96

Frédéric Lavaud

51

Daniëlle van Zadelhoff

97

In gesprek met Geert Kollau

55

Marek Zyga

Jonas Leriche

58

In gesprek met Daniëlle van Zadelhoff

Thomas Lemke

59

Van Loon Galleries Taalstraat 53 • 5261 BB VUGHT +31(0)73 684 00 15 • info@vanloongalleries.com www.vanloongalleries.com

98 103

9


Stretchsystems for Architectural & Interior Solutions

SPANdesign is gespecialiseerd in het verwezenlijken van creatieve gedachten, met praktische oplossingen voor plafonds, wanden en objecten. Onze producten zijn gebaseerd op gespannen materialen en laten zich uitermate goed verwerken in bijzondere situaties. Naast vlakke plafonds en wanden, zijn er ook allerlei creatieve oplossingen mogelijk. Uitgevoerd in translucente folie, met of zonder bedrukking en verlichting. Of in een standaard, hoogglans of spiegelend materiaal. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om een akoestisch doek te verwerken. Dit materiaal heeft een goede geluidsabsorberende werking, waardoor de ruimtebeleving optimaal wordt. Ook dit jaar hebben we weer samen met Joris van Loon van Van Loon Galleries gezocht naar inspirerende, niet alledaagse toepassingen. “Door de creatieve inbreng en het vakmanschap van onze mensen hebben we hier iets neer kunnen zetten dat de

Voor meer informatie: T 013 52 11 087 info@spandesign.nl | www.spandesign.nl

diversiteit van onze producten goed laat zien�, aldus Coen Reijnen, mede-eigenaar van SPANdesign.


“SPANdesign geeft kunstzinnige ideeën vorm

Stretchsystems for Architectural & Interior Solutions


WELKOM

DE BIËNNALE BRABANT: DREAMS OF ART Heeft de kunstenaar eenmaal het besluit genomen om zijn werk aan anderen te laten zien, dan volgt de weg naar een gepaste plaats, een ‘podium’, om dat kunstwerk ten toon te stellen. Daar toont de kunstenaar zo in alle openheid zijn emoties en geeft misschien wel het meest intense van zichzelf bloot. De ene keer kan dat zijn talent voor expressie, hoog ambacht of beheersing van de dimensies zijn. Of vormen toch de diepste gevoelens van geloof, hoop, liefde, naast die van angst en verdriet de basis voor een nieuwe beeldende benadering of uitdaging ? Doet er eigenlijk niet zo toe; het kunstwerk is wat het is en moet blijven wat het is. Mooie woorden, eigen denklijnen of lofuitingen doen daar niets aan af. Het is een, met welke intentie dan ook, door de kunstenaar, bedacht en gemaakt object. Soms in opdracht om ook een ander zijn gedachtegoed te vereeuwigen. De artistieke en creatieve breinen schenken ons met deze objecten een gevoel, een tijdsbeeld, een inleving, een beeldende uiting; Ingetogen versus extravert, uit het toen, nu, maar ook voor ver hierna, realistisch versus fantasie. Een vastgelegde DROOM?! 13

Eeuwen en eeuwen speelt dit proces in het mondiale scala van culturen zich al af. De resultaten vullen wereldwijd duizenden musea en steden staan er vol mee. Ook vonden ze in grote getale hun weg naar particulieren en bedrijfscollecties.

De Biënnale Brabant 2015 weet zich ondersteund door de overheid, het

De Biënnale Brabant 2015 bedoelt een podium te zijn voor ruim 300 uitingen van hedendaagse beeldende kunst. Speciaal voor deze presentatie zijn kunstenaars uitgenodigd objecten te creëren waarin zij hun wereld vorm geven en zo hun DROOM, op het werkelijk magnifiek podium als de Koepelhal is, te tonen. Kom er op deze manier op de Biënnale eens naar kijken. Je ervaart dan dat het niet alleen maar beelden of plaatjes zijn die je al of niet mooi vindt. Misschien ontdek je wel een verborgen boodschap in het kunstwerk. Gecreëerd door een tijdgenoot...

bedrijfsleven, de ruim veertig deelnemende kunstenaars, publieke organisaties, particulieren en vanzelfsprekend u als welkome gast op dit unieke en grootse podium voor de beeldende kunst.

Joris van Loon Van Loon Galleries


Rabobank hoofdsponsor van Rabobank hoofdsponsor van de BiĂŤnnale Brabant 2015 de BiĂŤnnale Brabant 2015 Rabobank Rabobank

www.rabobank.nl www.rabobank.nl Een aandeel in elkaar Een aandeel in elkaar


Kunst Kunsttoegankelijk toegankelijkmaken maken

We We staan midden in de en omarmen kunst en en staan midden in samenleving de samenleving en omarmen kunst cultuur. Daarom is deis Rabobank al jaren actief als sponsor in de cultuur. Daarom de Rabobank al jaren actief als sponsor in de culturele sector en van toonaangevende exposities vanvan culturele sector en van toonaangevende exposities kunstwerken. kunstwerken.

Kunst toegankelijk maken

De Rabobank is onder andere hoofdsponsor vanvan de BiĂŤnnale De Rabobank is onder andere hoofdsponsor de BiĂŤnnale Brabant 2015 in Tilburg. internationale kunsttentoonstelling Brabant 2015 in Tilburg. internationale We Deze staanDeze midden in de samenleving enkunsttentoonstelling omarmen kunst en cultuur. Daarom is de Rabobank al jaren sponsor inAls de s een belevingsexpositie met bijzondere kunst enactief verlichting. is een belevingsexpositie met bijzondere kunst enalsverlichting. Als culturele sector en van toonaangevende exposities van hoofdsponsor draagt de Rabobank financieel bij aan dezedeze hoofdsponsor draagt de Rabobank financieel bij aan kunstwerken. bijzondere tentoonstelling. Zo kunnen leden en kunstliefhebbers bijzondere tentoonstelling. Zo kunnen leden en kunstliefhebbers De Rabobank is onder andere hoofdsponsor van de BiĂŤnnale genieten van uiteenlopende kunstwerken vanvan (inter)nationale genieten van uiteenlopende (inter)nationale Brabant 2015 in kunstwerken Tilburg. Deze internationale kunsttentoonstelling is een belevingsexpositie met bijzondere kunst en verlichting. Als kunstenaars. kunstenaars.

hoofdsponsor draagt de Rabobank financieel bij aan deze bijzondere tentoonstelling. Zo kunnen leden en kunstliefhebbers genieten van uiteenlopende kunstwerken van (inter)nationale Door samen te werken metmet verschillende vooraanstaande Door samen te werken verschillende vooraanstaande kunstenaars.

partners maken wij kunst en cultuur toegankelijker. VoorVoor partners maken wij kunst en cultuur toegankelijker. r van Door samen te werken met verschillende vooraanstaande edereen. iedereen.

15

partners maken wij kunst en cultuur toegankelijker. Voor iedereen.


B E D A U X D E BRO U W ER A RCH IT E CT E N si nds 1 9 3 7

Categoriewinnaar particuliere woonbeleving Gebouw van het Jaar 2015 'Een project waar het plezier vanaf spat, aldus de jury; het Brouwhuis straalt in alles uit hoe leuk het is om samen met een architect je droomhuis werkelijkheid te laten worden.'


BEDAUX AAN HET WOORD

Een bijzondere ervaring creëren voor de bezoeker Ik was zeer vereerd toen Joris mij benaderde om mee te denken over de inrichting van de koepelhal om een bijzondere ervaring te creëren voor de bezoekers, de kunstliefhebber. In de gebouwen die ik ontwerp is de ervaring van de beweging door verschillende ruimtes een belangrijk leidmotief. De uitdaging is om ruimtes op zo’n manier te schakelen dat je telkens wordt verrast. De ingrediënten die een architect tot zijn beschikking heeft om dit te bewerkstelligen zijn talrijk; de verhoudingen van ruimte, zichtassen en contrasten zijn daar voorbeelden van. Het doel is om een gebouw te maken dat past als een maatpak, waarin de gebruiker zich thuis voelt en naar zijn eigen hand kan zetten.

De opgave voor de inrichting van de Biënnale sluit naadloos aan bij deze gedachte. Ik heb de ingrediënten als verhoudingen, zichtassen en contrasten ingezet om in deze imposante hal een interessante route langs verschillende plekken te maken. Waar enerzijds de grote open ruimte voelbaar is en waar grote werken uitstekend tot hun recht komen, waar anderzijds sfeervolle en intieme plekken zijn gemaakt die geschikt zijn voor kleiner werk.

Ik heb getracht een ingetogen achtergrond te creëren waar het werk optimaal tot zijn recht komt en waar ruimte onstaat om elkaar te ontmoeten. Ik hoop dat u als bezoeker, met volle teugen zult genieten van de ontmoetingen met kunst en mensen op deze Biënnale.

Thomas Bedaux, architect

17


Bestiert werving- en selectieland op een eigenzinnige wijze Het bedrijf wordt gedragen door twee pittige dames met allebei hun eigen expertise. Wat overeenkomt is de enorme bulk aan ervaring die de dames van Questability/ Vioen Recruitment bezitten. Ze zijn sinds 1998 actief binnen de branche en sinds 2011 zijn Questability en Vioen Recruitment samen! Uniek aan de aanpak van Questability/ Vioen Recruitment is dat ze businesspartners zijn voor bedrijven. Daar waar de expertise op recruitmentgebied ophoudt bij organisaties, nemen de dames het over. Ze onderzoeken de cultuur, kernwaarden en drijfveren binnen een organisatie waardoor ze de juiste expertise leveren. Ze leveren niet alleen de juiste kandidaten maar denken ook mee over de toekomst van bedrijven binnen de nieuwe wereld. Vioen Recruitment richt zich met name op techniek, productie en logistiek voor lager- tot middenkader geschoold personeel. Questability richt zich voornamelijk op kandidaten vanaf MBO+ tot academisch niveau.

Maud Santegoets: 06 524 325 75 - maud@questability.nl

Het bedrijf anno 2015

Maud: Volgend jaar bestaat Questability 10 jaar, in deze tien jaar is er enorm veel gebeurd. Zowel met mijn bedrijf, met mij als persoon als met de wereld waarin we leven. De recessie heeft veel goeds gebracht. Het verplichtte je als ondernemer om stappen te nemen, keuzes te maken en door te pakken. Onze strategie is compleet veranderd, samenwerking opzoeken, verbinden en delen is de sleutel tot succes. Daarom ben ik heel blij met een compagnon als Vioen, zij vult mij en mijn bedrijf perfect aan. Evelien: Het unieke aan Questability/ Vioen Recruitment is dat wij bedrijven kunnen helpen met personele vraagstukken op ieder niveau. We kunnen operationele mensen leveren vanuit mijn bedrijf en het midden- en hoger kader vanuit Questability. De organisatie waarvoor we werken heeft maar ĂŠĂŠn aanspreekpunt, dit is helder en levert weinig verwarring op. We vinden het belangrijk dat we mensen kunnen helpen binnen hun loopbaan en bedrijven hun ontwikkeling en groei mee kunnen laten maken doordat we de juiste mensen op de juiste plaats weten te krijgen.

Evelien Vioen: 06 249 841 47 - mail@vioen.nl

Schijfstraat 24 - 5061 KB Oisterwijk - www.vioen.nl - www.questability.nl


teken-, schilder-, hobbymaterialen en lijstenmakerij

Nieuwlandstraat 21 • Tilburg • 013- 542 07 31 www.antoondejong.nl


NS plein 45, 5014 DC Tilburg • T 013-54 21 662 • www.jandecockmode.nl


David Begbie SCHOTLAND, 1955

22

D

avid Begbie trekt al vele jaren

optisch instabiel-monochroom. Zijn

Begbie in zijn toch al ongekende

mondiale belangstelling en krijgt

‘Colour Field’ is onmogelijk te

techniek

hoge waardering met zijn innovatieve

definiëren in een specifieke kleur.

artistieke uitingen van beeldende

wijze van met de hand gevormde

Reflecterend licht in de transparante

kunst.

staalgaas-sculpturen. David creëert

sculptuurlost het oppervlak op

een paradox: hij vervaardigt objecten

mengt het in glinsterend nieuwe

van koud industrieel materiaal dat

kleuren. Recentelijk zette David

delicaat, sensueel en krachtig oogt en

Begbie een nog verdere stap in het

een sterk visuele taal heeft. In zijn

abstracte. In zijn vlag-sculpturen

actuelere werken creëert David met

‘Losgeknoopt

nieuwe kleuren een totaal ander

‘Doubledutch’ zijn de schaduwen van

grafisch beeld van zijn sculpteren.

de objecten puur abstract, maar

Het karakter van de doorschijnende

blijken uiteindelijk herkenbaar als

werken wordt nog volatieler en

een onderwerp. Hier toont David

Koninkrijk’

en

zijn

blijvend

hoog-

“Omdat de werken de macht hebben te suggereren dat ze niet bestaan, creëren ze een entiteit die zich fysiek intenser manifesteert.”


David Beliën NEDERLAND, 1976

23

D

avid Beliën leeft voor het glas. De hoofdrol in zijn werken is aan de transparantie toebedeeld. Een rol door het spel te spelen tussen

het contrast van binnen- en buitenkant. En het zoeken van een evenwicht tussen strakke monumentale vorm en grove textuur.

David wil niet alleen een glaskunstenaar, maar ook een vakman zijn. De objecten van David zijn vaak heel sober en eenvoudig. Gebruikmakend van oude alchemistische kennis weet hij het glas zo te behandelen dat de vraag rijst of het glas is of een translucent gesteente, of wellicht iets levends? In ieder geval onbruikbaar omdat het object ‘eist’ om met rust gelaten te worden. De uiteindelijke functie komt pas tot uiting als de intrinsieke stilte van het object zelf zijn invulling mag geven aan zijn omgeving. Zo geeft David Beliën zijn werken een concrete uitwerking op de leefruimte... en op het leven van de mens die in die ruimte leeft.

“Een concrete uitwerking van de leefruimte... en op het leven van de mens daarin.”


Campagnolo & Biondo ITALIE, 1965

24

N

a hun studies zijn de in Palermo geboren Salvo

vergulde doeken etsen, de contouren vervagen en

Biondo en Paolo Campagnolo bij respectievelijk de

suggestieve variaties en veranderingen in de eigenschappen

Academie voor Schone Kunsten in Palermo en de Academie

van de oppervlakte het complex esthetische en picturale

voor Schone Kunsten in Bologna gaan samenwerken en

werk voltooien.

zich verdiepen in hun verschillende toch met elkaar verbonden werkstructuren. Uit en door de onderlinge dialoog

Campagnolo en Biondo verdiepen zich blijvend in hun

die ontstond, groeiden experimenten met alchemistische

onderzoeken met experimenten met metalen, fotografie of

reacties op grondstoffen. Tussen design en beeldende

set ontwerp, en studies op restauratietechnieken die al een

expressie liggende uitingen als gevolg.

deel van hun essentiële onderzoek zijn.

Campagnolo & Biondo hebben een geavanceerde techniek ontwikkeld waarbij de kunstenaars in uiterste beheersing hun borstels het werk laten doen en daarbij de onvoorspelbare reacties van de materialen in hun expressie benut. Zo laten de ‘chemische’ meesters het zuur de

“De onvoorspelbare reacties van het materiaal inzetten voor de uitdrukking.”


Mo Cornelisse NEDERLAND, 1965

25

I

n haar keramisch werk zoekt Mo Cornelisse naar grenzen

duidingen die zij in haar beelden verwerkt. Een niet alledaags

in vorm en materiaal, eenvoud en tegenstellingen. In haar

uitgangspunt dat naast menige glimlach ook huiveringen

wandobjecten geeft Mo aan dat porselein er niet alleen is

oplevert. Haar wit porseleinen poppen kennen onderdelen

om thee uit te drinken en dat onschuldigheid wel eens uit

die grotesk in detail zijn, of soms morbide elementen

de hand kan lopen.

uitdragen. Volgens Mo Cornelisse om te laten zien dat er met keramiek meer gedaan kan worden dan we tot nu toe

Geïnspireerd door smeltende ijskappen maakt Mo series

doen.

vazen. Ze verkent met deze werken de grens tussen ambacht en design. De vazen zijn in een sprankelende vormentaal met de hand vormgegeven en bekleed met bladgoud en bladzilver. De wandobjecten, door Mo in verschillende grote en kleine golven gerangschikte driedimensionale geometrische vormen, doen denken aan verstrooide lichtreflexies op de muur. In haar serie ‘spreekwoordelijke’ beelden zet Mo de toeschouwer uit tot het vinden de

“In haar keramisch werk zoekt Mo Cornelisse naar grenzen in vorm en materiaal.”


Lester Corzo CUBA, 1984

26

H

et kleurgebruik op de schilderijen van de uit Cuba afkomstige Lester Corzo kunstenaar voelt warm. De groepen mensen die Lester altijd

verwerkt in zijn schilderijen zijn steeds ergens mee bezig, maar het moment van de actie zelf is bevroren. Met ‘warm frozen moments’ kun je de schilderijen van Lester het best duiden. Vanaf 2010, toen de liefde hem van Cuba naar Brabant bracht, zie je in de werken van Lester een meer artistieke vrijheid aan terrein winnen. Het verstikkende Cubaanse regime verlaat het podium en schuift traag tussen de coulissen De sterk uiteenlopende culturen die Lester vormden vinden nu een samensmelting in zijn werken. Zijn techniek van schilderen is in al die jaren niet veranderd. Uit de door Lester zelf geschoten foto’s van groepen mensen selecteert hij er een of meer en tekent die sterk uitvergroot op een groot doek; de grootste uitdaging in het proces. Precieze techniek en sprankelende kleurkeuze waarin roden en blauwen om voorrang strijden, componeren een visueel zeer aanspreekbaar eindresultaat.

“Warm frozen moments.”


Lisette Durinck NEDERLAND, 1972

27

D

e schilderijen van Lisette Durinck, waarin steeds de

De schilderijen van Lisette Durinck ontstaan uit inge-

mens centraal staat, kenmerken zich door de diversiteit

vingen, indrukken, gedachten en opgedane ideeën uit de

en edgy touch. Als rode draad door haar werk loopt haar

werkelijkheid. Alledaagse dingen die de fantasie op gang

verbazing, onmacht en verdriet over wat mensen elkaar

brengen. Lisette werkt voornamelijk met kinderen. Foto’s

aandoen. Maar ook de liefde en saamhorigheid van

worden geënsceneerd die daarna gebruikt worden voor

diezelfde mensen in tijden van crisis. Dit contrast is een

het kunstwerk. De kwetsbaarheid en de confrontatie

voortdurende inspiratie die zij steeds in haar werk

wordt afgebeeld en opgezocht. De ontwikkeling van

probeert te verwoorden. Mensen raken, na laten denken,

Lisette naar techniek, materiaal, compositie en concept

het bij ze binnen laten komen, dat hoopt Lisette te bereiken

zorgt voor een aangename diversiteit in haar werk.

met haar kunstwerken.

“Mensen raken, na laten denken, het bij ze binnen laten komen.”


The art of MacScience

MacScience verstaat de kunst van hoogwaardige IT-netwerken, domotica systemen en audio-visuele oplossingen. MacScience levert Apple gerelateerde producten zodat alle merken optimaal samen kunnen werken. MacScience is gespecialiseerd in: Apple, SONOS, Denon HEOS, Bowers & Wilkins, Samsung, WiFi, VOIP-telefonie, camera(beveiliging) en alles wat daarbij komt kijken voor een totale oplossing voor bij u thuis of op de zaak.

013 - 20 70 777 | info@macscience.nl | www.macscience.nl

quality cooking

Improve and simplify

rapid cooking

grilling

frying

induction Broekakkerweg 27 | 5126 BD GILZE | T +31(0)161 45 91 00 | info@leventi.nl | www.levens.tv


Who’s Afraid of Red, Yellow and Blue

TRICORP.COM


“Technieken verdiepen mijn thematiek niet andersom.�


In gesprek met Anita Vermeeren IN GESPREK MET

ANITA VERMEEREN Wil je in de wereld van de beeldende kunsten grote

“De profeten intrigeren me mateloos. Het zijn geen

bekendheid verwerven, dan moet de techniek van

apostelen. Vaak ook geen mooisprekers. Maar ze

je werken daar als een rode draad doorheen lopen

moesten het doen. Ze konden niet anders. Ze deden

en duidelijk herkenbaar zijn. Een breed gedragen

‘hun ding’, om het populair te zeggen. Soms tegen wil

misvatting die de kern van de kunst in essentie

en dank. Soms tegen hun eigen zin in. Zoals Jona die

onder druk zet. De beeldende werken van Anita

zich verzette tegen zijn ‘van hogerhand’ gegeven

Vermeeren zijn daar een aansprekend voorbeeld

missie; overboord sloeg en via de walvis op de plek

van. Anita werkt in waterverf, houtskool en olie-

kwam waar hij moest zijn. De juiste man op de juiste

verf. Maakt werken van handpalm formaat tot

plaats op het juiste moment. Jona is een filosoof: die

metershoog wandvullend en zet op haar werken

laat jou zelf denken.Het fenomeen ‘profeten’ is heel

herkenbaarheid in als symboliek.

hedendaags. Profeten brengen wijsheid, begrip, raad, piëteit, ontzag. Ze hebben niet dat dwangmatige

Anita (stellig): “Klopt exact, maar ver daar boven ligt

van apostelen. Ze maken een verbinding tussen goed

mijn uiteindelijke doel: het tonen van mijn emoties.

en kwaad en vragen je: welke weg kies jij?”

Die diepe eigen emoties wil ik de toeschouwers laten zien en voelen. En daarvoor heb ik technieken,

Soms geef je er de voorkeur aan om, nadat een werk

materiaal en symboliek nodig. Dat is de volgorde:

voor je ‘af’ voelt en je het hebt laten bezinken, er

eerst het doel, daarna de middelen; niet andersom.

toch nog aan te werken, in die zin dat je in de eerder

Mijn thematiek verandert nauwelijks, mijn technieken

aangebrachte lagen een onderzoekingsreis begint.

vaker. Het feit dat ik dat zowel in waterafstotend, houtskool of waterabsorberend materiaal kan werken

Anita: “Ik noem dat ‘schrapen’. Iets dat me eerder

biedt me natuurlijk artistieke en technische voordelen,

voldoening geeft, dan dat het pijn doet. Ik voel dat

maar mijn thematiek staat en blijft centraal staan;

het ik het schilderij zoals ik het bedoelde onbewust

de door mij gekozen techniek, of een menging van

al voorbij ben. Omdat het schilderij er al in zit, ga ik er

verschillende, dient louter ter verdieping van die

naar op zoek. In de door mij eerder aangebrachte

thematiek.”

verf zoek ik de juiste lagen van het bedoelde schilderij. Na uren geduldig schrapen vind ik het deels of in zijn

Je zet herkenbare voorwerpen en personen in als

geheel terug. Met de kans op een nog beter gevoel of

symboliek voor je emoties. Profeten bijvoorbeeld.

resultaat dan verwacht. Dat is me namelijk al meer dan eens overkomen … En dan komt het moment dat ik het

Anita: “In een eerder interview kwam dat ook aan de

werk ‘loslaat’. Nu is het verder aan jullie in de hoop

orde. Wilbert van den Bosch schetste in de uitwerking

dat mijn emotionele overdracht iets met je doet.”

van dat interview exact wat ik bedoelde. (citaat:)

31


Slava Fokk RUSLAND, 1976

34

D

e schilderijen van Slava Fokk duiden op emotionele vervulling, een fijnzinnig gevoel voor humor en een

uiterst vaardige techniek. Qua opzet van de oppervlakte-

“Visueel continu flirtend met de grote meesters van weleer.”

structuren louter innovatief, compositorisch meesterlijk intuïtief. Slava slaagt erin om elementen van het

De strakke penseelvoering reiken zijn personages een

modernisme te combineren met Russische symboliek. Zijn

ietwat abstracte en welhaast onbereikbare charme aan.

interesse is sterk gefocust op werken van de meesters uit

Het duiden van het tijdperk van zijn werk maakt dat er

de late middeleeuwen en de noordelijke renaissance:

niet eenvoudiger op; het verwijst zowel naar de jaren

het zachte centraal staande interne licht in verfijnde

vijftig en het interbellum, als naar de Renaissance en

samenhang met de omhullende schaduwen. In een

het realisme. Slava Fokk wil de nagenoeg verouderde

prachtig gekozen vintage kleurenpalet, dat een retro- en

concepten met moderne decoratieve thema’s mengen,

art-decogevoel oproept, creëert hij verbluffende inter-

dat is meer dan duidelijk.

pretaties van die tijdloze meesterwerken, maar wel degelijk met de signatuur van zijn bijdetijdse visie en zijn zichtbaar sprankelende inspiratie.


Hans Grootswagers NEDERLAND, 1946

35

D

e beelden van Hans Grootswagers zijn veelal van een

Vanaf 2012 werk Hans Grootswagers met moderne lakken

bedrieglijke eenvoud en prachtig in balans. De subtiele

op zijn bronzen sculpturen. Dat vraagt om een totaal andere

maar ook streng geabstraheerde vormen roepen zowel

benadering en afwerking, waarbij elke kleine imperfectie

associaties met de oud-Egyptische als eigentijdse culturen

afbreuk doet aan de kracht van de sculptuur. De zuiverheid

op. Hans laat daarbij bewust veel ruimte voor de fantasie

van de vorm is essentieel voor de kwaliteit van deze

van de beschouwer. Inspiratie vindt Hans Grootswagers in

eigentijdse beeldende werken van Hans Grootswagers.

zijn vertrouwde thema’s als kracht, rust,onthaasting en liefde. Met de voor hem zo kenmerkende oervorm, een beeldtaal die hij zich eigen heeft gemaakt, creëert hij eigentijdse beelden met een tijdloos karakter. Realiteit en fictie zijn met elkaar verweven en lopen, niet altijd onmiddellijk waarneembaar, door elkaar heen. Zo kent Hans Grootswagers massa en volume nieuwe dimensies toe.

“Het is de vermenging van realiteit en fictie die mensen intrigeert.”


Jacek Hazuka POLEN, 1959

36

J

acek Hazuka is geen honkvaste

Welke stad? De architectuur helpt

Jacek Hazuka is gefascineerd door

kunstenaar. Hij verliet Polen,

ons. De herkenning volgt wanneer

de sfeer van de stad. Straatjes

vertrok naar België, toen naar Parijs

we de titels van de werken lezen:

verborgen in de schaduw van de

en inmiddels leeft en werkt hij in

Amsterdam, Bruxelles, Gent. Uit zijn

gevels of stralend helder onder

Frankrijk.

werk spreekt een vertrouwdheid met

de middagzon, de slenterende

deze steden. De chaos in het verkeer,

massa. De kleurensymfonie van de

de vele lichtbronnen, mensen die

stad met haar bruine en oranje

zich in massa’s voortbewegen. Zijn

kleuren in de herfst, lichtpaars en

kleurgebruik zorgt voor harmonie

wit in de winter - en melancholisch

Deze onrust zien we terug in zijn

zonder de dynamiek en beweging

blauw op een regendag.

werk. In snelle bewegingen brengt hij

van de schilderijen in te perken.

“De dynamiek van een stad in warme tinten.”

met olieverf op canvas zijn omgeving in beeld. De contouren van een stad verschijnen.


Hélène Jacubowitz BELGIE, 1952

37

H

élène Jacubowitz kwam al vroeg

Het samenspel van de lichtinvallen,

Zo weet ze haar creativiteit en

in aanraking met de kunst en

het ruimtegebruik en de bronstinten

artisticiteit aan te wenden om via

het ambacht; haar vader was edelsmid

roept een verstilde beweging op die

haar beelden diep in de menselijke

en haar broer een vermaarde juweel

je tot een zachte aanraking van het

psyche door te dringen. De sculpturen

ontwerper. Hélène is uitgegroeid tot

beeld uitnodigt. Volg de lijnen, de

van Hélène Jacubowitz voelen als

een eminent klassiek-moderne

vorm, de beweging, het evenwicht. Als

wonderschone gedichten, waaraan je

beeldhouwster in brons. Haar uiterst

eenheid van beweging, als complex

geen letter kunt veranderen. Aan de

subtiel gemodelleerde vooral rijzige,

van elegantie voelt het meesterlijk.

inbeelding des te meer.

abstract-figuratieve vrouwelijke beelden stralen een kalme gratie en

Tijdens het proces van het beeld-

zinnelijkheid uit.

houwen in brons mijdt Hélène consequent de oppervlakkigheid en zoekt voortdurend de diepte.

“Haar beelden nodigen uit om ze met een zachte hand te strelen.”


Andrej Jakab SLOWAKIJE, 1950

38

V

anuit strakke geometrie groeide Andrej Jakab

ongebroken door te laten, vergt grote artistieke talenten

langzaam naar beweeglijkheid. Niet zozeer in de

en een uiterste concentratie van geduld, volharding en

vorm, die geometrisch blijft, maar wel naar de inhoud. Andrej

vakmanschap. Het ambachtelijk proces dat Andej Jakab

ontwikkelde zich tot één van de grootheden die niet alleen

toepast, is bekend van de optische fabricatie van lenzen.

de Oost-Europese glaskunst maar ook de gehele moderne

Hij gunt het in zijn vernieuwende kunstvorm de hoogste

glaskunst vorm gaf.

dominantie.

“Kristalheldere sculpturen laten nog nooit vertoonde wonderen van optisch glas zien.”

Zijn op zich zelf staande glazen werelden met die raadselachtige uitstraling en dat onnavolgbaar spel van licht en kleur, laten ons zien hoe fenomenaal de artistieke talenten en hoe het vakmanschap van Andrej Jakab in

In zijn oeuvre toont Andrej Jakab hoe buitengewoon de mogelijkheden van geslepen optisch glas zijn. De bewerking van dit perfecte glas, dat de kwaliteit heeft om het licht

deze moeilijke en bewerkelijke techniek is.


Marta Jedrysko POLEN, 1959

39

meester in kleurrijke portretten. In

Het kleurexpressionisme van Marta

de loop der jaren nam Marta afstand

Jedrysko experimenteert met de

van de aangeleerde opvattingen

absolute kracht van kleuren. De

over de opbouw van een olieverf-

kleurvlakken en abstracte figuren

schilderij. Met haar huidige compacte

ogen bij de eerste blik impulsief en

en intuïtieve toets zingt ze haar

losbandig, maar blijken bij nadere

et de wervelende selectie van

werk los van geijkte denkkaders en

beschouwing het resultaat van een

felle en warme kleuren in de

nodigt uit tot ‘beter kijken’. De

bedachtzaam proces. De plaatsing

schilderijen van Marta Jedrysko

thematiek van haar werk loopt

van kleur en figuur vormt zo een

waan je je in de zomer. Ze drukt haar

uiteen van alledaagse stillevens tot

krachtig geheel van een onuitge-

persoonlijke gevoelens uit op

klassieke mythen en verwijzingen

sproken diepte.

abstracte wijze, maar improviseert

naar de grote meesters.

M

niet. Ze tekent regelmatig zeer realistisch en toont zich in de afgelopen jaren steeds meer een

“Met mijn intuïtieve toets zing ik mijn werk los van geijkte denkkaders.”


Uw dagelijkse portie kunst & cultuur


Exclusieve transporten voor binnen- en buitenland

Bel of mail voor een vrijblijvende offerte. Remco Bonke - Woudseweg 61 - 5275 JJ Den Dungen (NB)  +31 (0)6 236 424 44  remcobonke@gmail.com

P15165 BON Advertentie halve pagina.indd 1

19-10-15 10:07

Mailinghuis Kopak direct mail ukken communicatie-uitingen op tijd, printen mail! & drukken Úw partner in direct professioneel én gepersonaliseerd op fulfilment de juisteDirect plaats bezorgd Mailworden. portokosten www.kopakbv.nl Mailinghuis Kopak Wij geven u graag een passend handling Printen & Drukken a advies over: Úw partner in direct m Kopak zorgt ervoor dat al uw

Fulfilment Cross Media

www.kopakbv.nl Kopak Handling

Rheastraat 24, 5047 TL Tilburg | T. 013 577 45 49 | www.kopakbv.nl

Direct Mail Ruisvoorn 1 4941 SB Raamsdonksveer Printen & Drukken T. +31 (0)162 58 10 39 Fulfilment Cross Media

Kopak Direct Mail Rheastraat 24

Mailinghuis Kopa 5047 TL Tilburg Úw T. +31partner (0)13 577 45in 49 direct m www.kopakbv.nl www.kopakbv.nl


”Omdat ik zo lief ben voor het ijzer, is het ijzer zo lief voor mij.” 42

In het citaat van Bart Somers: ”Omdat ik zo lief ben

Net zoals het lege, witte doek van een schilder, of het

voor het ijzer, is het ijzer zo lief voor mij”, schildert

blanco vel papier van een schrijver. Ik steek de

Bart met woorden zijn relatie met ijzer. Schildert,

snijbrander aan en mijn fantasie gaat langzaam

want in werkelijkheid zijn dat zijn energie, zijn

over in werkelijkheid. Het is pure liefde voor het

zweet, ja zelfs zijn tranen die hij inzet en aanwendt

materiaal. Geduldig werk ik naar het eindresultaat

als middel om zijn wonderlijk artistieke uitingen in

toe en aan het eind van het proces heeft de vorm

kracht en sierlijkheid zijn wil op te leggen.

gewonnen van het ijzer. Mijn energie, mijn bloed, mijn zweet en mijn tranen zijn het beeld geworden.”

Bart: “Iedere keer weer heb ik het gevoel, alsof het de gewoonste zaak van de wereld is dat ik dat

Bart Somers heeft zijn atelier bij de voormalige

weerbastige staal naar mijn hand kan zetten. Alsof

Verolmewerf in Heusden. Op zijn robuuste werk-

ik boetseer met de smeedhamer en schilder met

tafel nadert het ontwerp voor een beeld uit zijn

mijn snijbrander. Maar zo voelt het ook; als ik bezig

komende serie ‘Girlpower’ voltooiing. Het meisje

ben heb ik alles over voor dat ijzer. Ik ga er letterlijk

Jane neemt tussen de twee vleugels van een

en figuurlijk voor door het vuur. Een vlakke plaat ijzer

vlinder samen met een baby chimpansee op haar

ligt voor een hydraulische pers en mijn snijbrander.

heup een opvallende plaats in.


In gesprek met Bart Somers IN GESPREK MET

BART SOMERS De bronzen vlinder heeft een patroon van het delfts blauw aardewerk op de vleugels in een sterk blauwe patine. Het haar van Jane wordt 3D geprint, waarvoor de meest geavanceerde apparatuur ingezet wordt. Bart: “Die vlinder gaat zo’n 3,5 x 2,5 meter worden! Heerlijk; een uitdaging van jewelste. Zowel artistiek, technisch, noem maar op. En niet in het minst omdat ‘Girlpower’ een serie moet gaan worden. De enorme vleugels van de vlinder maak ik uit cortenstaal van 15 mm. dik. Het meisje bovenop de vlinder wordt van hoogglans roestvast staal. Ik ben er met al mijn energie aan bezig en voel me de regisseur van een beeldend theaterstuk in wording.” Bart heeft nog meer ijzers in het vuur; parallel aan alles wat hij nu al onderhanden heeft, werkt hij aan een uniek veelzijdig project. Een project dat Bart met intensieve crowdfunding van de grond tilt. Samen met leerlingen van de vakopleiding maakte hij een levensgroot cortenstalen paard dat gemonteerd wordt op een aanhanger. En dan.. Bart: “Dan ga ik met vriend-cameraman Bert Geeraets komend voorjaar op pad. Het XXL paard stevig op de aanhanger en op weg ermee... richting Mongolië, daar waar mens en paard nog een eenheid vormen. Alles wat we onderweg meemaken wordt gefilmd. Dit moet uitmonden in een roadmovie, een avonturenfilm die verschillende terreinen van de kunst gaat overlappen. En... een zeer bijzondere première zal beleven waarin respect voor mens, dier, kunst en avontuur hand in hand zullen gaan.”

43


C

M

Y

CM

MY

CY

CMY

K

Meer dan 15 jaar drukwerkpartner van Van Loon Galleries.

www.mmprinting.nl

Als het er gekleurd op moet staan.


Erik Kierkels NEDERLAND, 1958

46

E

rik Kierkels laat zien hoe de wereld voor hem

sensibiliteit en kwetsbaarheid. Zijn kunstwerken balanceren

bestaat uit contrasten en tegenstellingen. Harmonie

op de grens van het toelaatbare, het onnatuurlijke en dus

en balans is de weg die hij zoekt om hierin zijn eigen orde

de werkelijkheid ontstijgend. Het weergeven van zijn

de scheppen. De energie die schuilt in het alledaagse, de

onderwerpen blijft een gevecht met wat visueel mogelijk,

wereld om hem heen en zijn eigen beleving daarvan staat

haalbaar en spannend is. Zijn beelden zijn als het leven

centraal in zijn werk. Vaak geplaatst in een historische

zelf: een constante ontwikkeling op zoek naar de essentie

context doch vrijwel altijd ontstaan vanuit de waarneming

van een moment, beweging of een gebeurtenis. Om zijn

en een sterk gevoel voor unieke belevenissen. De beeld-

organische vormen spant hij een huid van transparante en

taal van Erik Kierkels speelt met de zwaartekracht. Zijn

dekkende kleuren, van donkere en lichte patina. Op deze

onderwerpen – figuren, engelen, paarden en stieren – zweven

manier heeft Erik zijn vormentaal tot leven gebracht en krijg

in de open ruimte, waarbij het grootste deel van het volume

zijn kunstbeleving een eigen individueel, oorspronkelijk

buiten het kader van de drager of sokkel valt. Ze nemen

en dynamisch Kierkels karakter.

bezit van de ruimte en zoeken contact met de bezoeker die deze ruimte binnen wil gaan en zo contact maakt met het kunstwerk. Dit leidt tot ervaringen van passie en kracht,

“Speels, uitdagend, trots en soms erotisch.”


Geert Kollau NEDERLAND, 1978

47

H

et visualiseren van de indrukken van de wereld om

inhoudelijk onderzoek. Hier is een breeddenkende,

hem heen bracht Geert Kollau tot de fotografie.

sterk associërende kunstenaar en unieke vormgever aan

De compositie en uiteindelijke vorm werden gerealiseerd

het werk; dat is duidelijk. Zich heel bewust van zijn

door de inzet van hedendaagse mixed-media.

waarnemingen die hij graag in zijn artistieke ietwat maatschappijkritische vorm met anderen wil delen.

“Met fotografie pak je het moment; met sculpturen werk je naar het moment; ik wil ze naar elkaar toe werken.”

Het veelzijdig talent brengt Geert op dit moment, van onder andere de fotografie met modellen, onder het thema ‘vergankelijkheid’, naar het creëren van sculpturen waarin geprepareerde en gemodelleerde dieren een

Het artistieke proces van Geert Kollau begint vanuit

groots samenspel aangaan met breekbaar delfts blauw

één beeld dat hem meer dan voldoende associaties en

porselein.

emoties biedt voor de verdere lijnen. Alles met ruimte voor verfijningen en veiligstelling van zijn artistieke wensen. Technisch hoogstaand en je aanzettend tot nader


Tjikkie Kreuger NEDERLAND, 1941

48

L

anggerekte lijnen kenmerken de alom bekende beelden in brons van Tjikkie Kreuger. Subtiel vormgegeven hoofden doen ons denken aan

prachtige Afrikaanse volkeren als de Nubiërs en Maasaï, terwijl hun typische modellering eveneens sterke herinneringen oproept aan afbeeldingen uit Egypte. In haar vorm streeft Tjikkie Kreuger niet naar een realistische weergave van die volkeren, maar accentueert zij met een groot gevoel voor harmonie en proporties de voor haar belangrijke kenmerken.

Ook de emoties en relatie tussen twee of meer mensen zijn voor Tjikkie een voortdurende inspiratiebron. Pijn, vreugde, verdriet en angst. Het gevoel van de veiligheid van een groep, of de vrijheid van het alleen zijn geven haar de uitdaging om die emoties in grote artistieke vrijheid te vangen. Door mensfiguren met zwachtels aan elkaar te binden, schept Tjikkie voor de kijker een duidelijk verhaal: het voelbare relaas van de diepere betekenis van het leven.

“Door ze niet realistisch weer te geven, ontstaat hun identiteit.”


Vincent Lagrange BELGIE, 1989

49

D

e foto’s van Vincent Lagrange hebben een bepaalde

Fotograferen van dieren is helemaal geen gemakkelijke

majestueuze uitstraling. Vincent is gespecialiseerd

opdracht. Om ze op hun gemak te stellen, bouwt Vincent

in het fotograferen van schoonheid, mode en zelfs

Legrange een studio in hun eigen leefomgeving. Tijdrovend

portretten van dieren. In de portretten van dieren weet

maar de moeite waard. Geen gebruik van flits, alleen met

hij op een treffende manier menselijke gezichts-

zacht constant licht zodat ze niet schrikken of ongemakkelijk

uitdrukkingen te tonen. Vincent Lagrange heeft een groot

voelen. Zo probeert de fotograaf de dieren heel sober en

hart voor dieren; aan de foto’s zie je dat daar eigenlijk

mysterieus in beeld te brengen. Waarna Vincent Lagrange

zijn voorkeur ligt. Het begon allemaal met zijn eigen kat

met zijn uitvergrotingen de toeschouwer het gevoel geeft

Dwiezel. Tijdens zijn vakstudie van Vincent was Dwiezel

kleiner te zijn dan het dier...

het perfecte testobject voor hem.

“Ik hou er van om dieren uit te vergroten zodat mensen zich kleiner voelen.”


Przemyslaw Lasak POLEN, 1958

50

D

e kunstwerken van Przemyslaw Lasak dwingen

Kunst betekent voor hem een mengeling van hard werken,

eerbied af door hun ambachtelijke perfectie, geken-

eerlijkheid, openheid voor kritiek, zelfbevestiging en

merkt door technische virtuositeit in combinatie met

vooral van een eindeloze zoektocht naar dé ultieme vorm

artistieke durf. Menselijke gedaanten zijn het met een

om zich dan uiteindelijk op een eigenzinnige, originele en

bijna buitenaardse uitstraling. Przemyslaw Lasak blijft

onnavolgbare wijze te uiten. Die sferen zijn alleszeggend

experimenteren met nieuwe technieken wat steeds

voor Lasak. Ze komen uit z’n eigen ervaringen, z’n eigen

een vernieuwend karakter geeft aan zijn werken.

leven. De ‘transformatie’ van zijn geboorteland Polen raakte en maakte hem. En Vader Tijd, die hem de vroegere

“Soms met een vleugje erotiek of met een ironische knipoog naar de absurde realiteit van het menselijk gedrag.”

culturen aanreikte. En Moeder Aarde, die hem de materialen als klei, hout en tin voor de invulling van zijn artistieke wensen schonk.


Frédéric Lavaud FRANKRIJK, 1960

51

F

rédéric Lavaud is een beeldhouwer die in zijn beeldende werken metaal visueel kan transformeren naar gewichtloosheid. Zijn sculpturen wekken

door hun grote poëtische kracht opperste verbazing op. Dwars daarop staat de uiterst eenvoudige aanpak van Frédéric. In een schets ontwikkelt zich, zonder dat Frédéric zich bewust is van wat hij precies gaat doen, de ruimte van zijn projecten die door hun luciditeit, speelsheid en ongebreidelde fantasie bij de kijkers later alleen maar vragen gaan oproepen of tot grote inbeelding gaan leiden.

Frédéric is geen tovenaar, maar een beeldhouwer die zijn creativiteit duidelijk onder de knie heeft. De door hem opgeroepen illusie is echt, heel tastbaar. Je wordt gevangen in de wens om omhoog te klimmen naar denkbeeldige solide platforms waarop ligstoelen de zon al laten schijnen... Frédéric Lavaud wordt zo de schepper van een uniek universum dat kan worden geduid in woorden als evenwicht, duizeligheid, hoogte, lichtheid, jeugd, beweging en ga zo maar door.

“Ik maakt het materiaal lichter door het licht te maken.”


NieuwSparrendaal is een bijzondere werk- en ontmoetingsruimte die uitstekend geschikt is voor bedrijfsdagen, ‘heisessies’ en vergaderingen. De unieke (vergader)ruimtes bieden tevens een platform voor jonge kunstenaars om te exposeren.

SPARRENDAALSEWEG 7

|

5262 LR VUGHT

|

0411 607058

|

NIEUWSPARRENDAAL.NL


It’s all about experience

De BiĂŤnnale Brabant, een fantastisch belevenement. Ook deze editie zijn wij weer trots partner om de complete licht-, geluid- en beeldtechniek tot een kunst te verheffen.

First Impression audiovisueel, Maidstone 24 Tilburg tel: +31(0)13 52 34 180 www.firstimpression.nl


“Met schilderen werk je naar het moment toe, met fotografie pak je het moment; ik wil beide naar elkaar toe werken.�


In gesprek met Geert Kollau IN GESPREK MET

GEERT KOLLAU In zijn aandacht voor de wereld om hem heen vond Geert Kollau de aanleiding en inspiratie voor het creëren van beeldende kunstwerken op basis van die indrukken. De ontwikkeling van zijn creatieve talenten en de artistieke loopbaan van Geert Kollau kenmerkt zich door snelle en grote stappen. Geert ontwikkelde een volledig herkenbare stijl en weet zijn maatschappijkritische blik in moderne mixed-media composities uit te drukken. Geert Kollau heeft een sterk associatievermogen dat ook nog eens razendsnel werkt. Zodoende maken zijn fantasie en inlevingsvermogen continu overuren. Die leveren hem daarentegen wel een schat aan ideeën en suggesties op die Geert plots kunnen verleiden tot een nieuwe artistieke uitdaging.

Geert Kollau: “Ik probeer mijn gevoelens in mijn kunst

voorwerpen uit het verleden maak ik dus iets nieuws

over te brengen door vanuit één beeld te gaanwerken.

voor de toekomst. Dat vraagt zorg en absolute

Daarna ga ik verder. De emoties komen vanzelf. Ik ben

veiligstelling van die werken voor invloeden van

altijd met emoties bezig, maar niet per se bewust.

buitenaf. En dat is precies wat ik bedoel met zuinig

Ik probeer niks te forceren. Het is puur wat ik in mijn

zijn op je werken, in aanloop naar het werk, tijdens

hoofd krijg. Tot voor kort was dat louter fotografie.

de creatie en tot in lengte van dagen daarna.“

Nu werk ik met geprepareerde en gemodelleerde

55

dieren in combinatie met delfts blauw porselein

Regelmatig valt in ons gesprek dat je op dit moment

aan de vormgeving van het thema ‘vergankelijkheid’.

alle inzet geeft aan je sculpturen in wording. Dat

Een regelrechte uitdaging met tot nu toe intense

vraagt om een tipje van de sluier.

resultaten.” Geert Kollau: “Het is eigenlijk allemaal ontstaan toen Je hebt wel eens losgelaten dat anderen vinden

ik mezelf afvroeg of het een grote stap zou zijn van

dat je soms te zuinig bent op je werk. Een opmerking

de fotografie met modellen naar creaties in drie

die jij weerlegde met krachtige argumenten die

dimensies. Drie vraag liet me niet los en eiste

overigens niet door iedereen gedeeld werden.

van mij een antwoord. En toen dat eenmaal ging lopen was er in mij geen houden meer aan. Dat het

Geert Kollau: “Toen ik rond 2012 naar het besluit

sculptures van geprepareerde dieren met scherven

groeide om voortaan fulltime voor de kunst van de

delfts blauw zijn is bij toeval maar intussen wel

fotografie te gaan, nam bij mij ook het besef toe dat

uitgangspunt geworden. De zwaan die in alle charme

het kunstwerk ook voor en na het moment van de

wil neerdalen op scherven porselein ontroerde

creatie zelf volop aandacht en liefde verdient. In mijn

me tot ik kort daarna besefte dat ik diezelfde

actuele werken van dieren en porselein staat het thema

zwaan misschien op hetzelfde moment de gelegen-

‘vergankelijkheid’ centraal. Dat zegt toch eigenlijk

heid bood om blazend van woede te vertrekken

meteen alles. Ik componeer met voormalig levende

uit deze wanorde vol vergankelijkheid. Een

schepsels en niet meer in alle glorie verkerend

constatering, nota bene van mezelf, die mij totaal

porselein iets nieuws. Met uiterst gevoelige

verraste “


JE HEBT SCHILDERS EN JE HEBT

Ringbaan Oost 94

T 013 543 59 34

E info@schilders.nl

5013 CD Tilburg

F 013 542 16 03

I www.schilders.nl


Executive Search & Interim Management Executive Coaching & Outplacement Strategy & Leadership Development

www.hoekconsultants.nl

Kunstpodium van de regio Bekijk het laatste nieuws met de BD app

DOWNLOAD

GRATIS

voor oor iPhone & Android


Jonas Leriche BELGIE, 1976

58

F

otograaf Jonas Leriche is geboren getogen op het platte land tussen alle tinten groen in een grenzeloze ruimte; een wereld die hem stimuleerde,

inspireerde en hem steeds liet wegdromen naar een fantasierijk universum. Jonas moest helaas ontdekken dat ‘zijn’ wereld evolueerde in een prestatiegericht en artificieel geheel. In zijn foto’s gaat Jonas weer op zoek naar zijn oorspronkelijke wereld. En gebruikt daar, let wel, die door hem vermaledijde elementen uit onze consumptiemaatschappij voor! Puur als confrontatie met de toeschouwer om deze ook tot denken aan te zetten.

“Voor het overbrengen van mijn gevoelens heb ik confronterende foto’s nodig.”

De foto’s die Jonas Leriche maakt, pakken je, nemen je mee en geven je een uitzonderlijk gevoel. Dat kan niet anders, want alles in de foto’s van Jonas is beter: het idee, de styling, de grime, de techniek, de afwerking, de regie van Jonas zelf en het teamwork niet op de laatste plaats. Zo slaagt hij erin om alle aanstormende trends voor te blijven en zijn eigen wereld vol visuele emotie over te dragen.


Thomas Lemke DUITSLAND, 1958

59

H

oe eenvoudig het ook mag klinken, maar slechts

bladgoud tegen. Langzaam dringt de bel door het goud

met enkele stukken optisch glas en een velletje

omhoog. Een dun draadje goud komt mee naar boven,

bladgoud creëert Thomas Lemke glazen kunstwerken

zodat de verbintenis blijft... Lemke weet uit ervaring

die voor velen een mysterie zijn.

wanneer hij zijn werk uit de oven moet halen om af te koelen. In plaats van één gaatje, kan hij ook meerdere

Een glad gepolijst blok is de start voor het creatief

gaatjes boren van verschillende groottes, zodat de

en technisch proces van Thomas Lemke. Bovenin wordt

bellen ook in grootte variëren. Een mateloos boeiend

een ondiep gaatje geboord. Op dit blok wordt een

object is het resultaat.

velletje bladgoud gelegld met daarop een tweede gepolijst blok optisch glas. Het geheel gaat strak in een keramische vorm en wordt verhit. Het bladgoud wordt gevangen in een laagje glas. De lucht in het geboorde gaatje stijgt op en de bel komt de barrière van het

“Een mateloos boeiend object is het resultaat.”


Hans Peter Mader DUITSLAND, 1951

60

D

e dubbelstudie van Hans Peter Mader, architect en kunstakademie, maakte hem pottenbakker, architect, restaurateur en tuinarchitect.

Zijn werk is dan ook divers, zijn vormentaal breed. Van levensgrote beelden tot kleine objecten die je in je hand kunt nemen. Grote bollen beschilderd met mysterieuze tekens en dieren van gekleurd keramiek. Hans Peter werkt met geometrische patronen en organische vormen.

“Zijn beelden zijn universeel en vormen een afbeelding van de kosmos in al zijn diversiteit.”

De structuur van zijn werk wordt vaak bepaald door het werken met de Raku techniek. Een bewerking van keramiek die al in het Japan van de 16e eeuw toegepast werd. De beelden worden in een ton met zaagsel gedaan en verhit tot ongeveer 1.000 graden. Het resultaat is een bijzonder craquelé in het glazuur. Mader werkt in aardetinten en de barstjes in het keramiek roepen beelden op van uitgedroogde zandvlaktes. Zijn werk lijkt letterlijk uit de aarde opgetrokken. Afgewisseld met de olieachtige tinten zijn de beelden universeel en vormen een afbeelding van de kosmos in al zijn diversiteit.


Francesca Marti SPANJE, 1957

61

D

e omvang van de expressieve tekeningen Marti’s en

monochrome doeken. Hoofden en bewegende

gedurfde beelden schommelt van het monumentale

lichaamsdelen komen uit gaten die in de schilderijdoeken

tot het intieme. Haar werk omvat de schilderkunst,

zijn gescheurd zijn. En veroorzaken intense verwarring.

fotografie, beeldhouwkunst, videoprojectie en prestaties.

Wat gebeurt er nou? Dit kan toch niet! Dat ik knap gedaan!

Marti’s decennia lange carrière staat bol van succesrijke

En weer opnieuw. Wat is er nou geschilderd? Wat gefilmd?

uitstapjes in die kunstdisciplines en brengt haar wereld-

Wat moet ik geloven? En waarom? Op deze manier

wijde roem. Haar actuele lyrische installaties zijn vaak

transformeert Marti zelfs een statisch klassiek portret

hybride combinaties van kleur, verf, bewegende beelden en

tot een dynamisch imago.

muziek, begeleid door originele composities en geluiden.

Fransesca Martí creëert krachtige werk waarin de menselijke figuur voortdurend aanwezig is. In 2002 betrekt Martí video in haar werken, waarbij de gefilmde beweging van de klassieke danser Sergio Exposito geprojecteerd worden over de oppervlakten van haar

“Verwarring ontstaat uit gescheurde doeken.”


Mari Mészàros HONGARIJE, 1949

62

M

ari Mészàros vraagt de toeschouwer zelf werkelijkheid te scheppen door een beslissing te nemen in haar glazen luchtspiegelingen. In haar

kunstwereld zie we het ‘gevecht’ met de ‘halve werkelijkheid’ en de ‘halve waarheid’, waarbij schijn en illusie niet tot een leugen maar tot een manifestatie leiden. Naast glas gebruikt Mari als tweede materiaal (diabas) steen. Het vormt een geheel met het glas, het hoort er bij, het maakt de sculptuur compleet. Mari Mészàros, die vanaf 1982 in Nederland woont,

“Schijn en illusie leiden niet tot een leugen, maar tot een manifestatie.”

is een kunstenaar wiens werk elke glastraditie overstijgt.

Haar gegoten glassculpturen van Mari Mészàros roepen een sterke klassieke oorsprong op, maar kennen toch een eigentijdse identiteit. Door de gesegmenteerde en verschoven oppervlakken lijken de menselijke vormen in haar werken in gebaar en emotie zowel oud als modern. Toch is het niet de geschiedschrijving die Mari beweegt. Haar engagement schuilt in het vereeuwigen van menselijke gevoelens, dicht op de huid en in flarden geïnterpreteerd, dat wel.


Guido van Ophoven NEDERLAND, 1974

63

I

n het werk van Guido van Ophoven

Thema’s die vaak terug komen zijn o.a.:

(1974) staat de mens altijd centraal.

Dualiteit, de puur- en rauwheid van de

De mens als individu in contact met

menselijke geest, vergankelijkheid en

een constant veranderende wereld om

de symboliek van oude mythen en

zich heen. Het digitale waar wij zelf

rituelen.

ook deel van uitmaken lijkt langzaam met ons eigen systeem te vergroeien.

Als je naar zijn beelden kijkt kun je de

Nee, dat is niet waar hij naar zoekt

emoties bijna voelen. De verstilling

in zijn werk. Door herhaling van

Guido werkt graag in klein serie

van het moment welke Guido in zijn

vorm, het versnijden van vlakken

verband met een bepaald thema. Zo

beelden weet vast te leggen zit hem

en het toevoegen van natuurlijk

kan hij het concept wat hem op dat

niet in de karakters van de uitgebeelde

gevormde elementen komt hij tot

moment fascineert en inspireert

hoofden.

een uiteindelijke beeldspraak die

verder uitdiepen en doorgronden.

het karakter van het beeld weergeeft.

“Statische identiteiten komen tot leven.”


Goed werk is geen kunst Tricorp Quality Workwear Robuust, veilig, betrouwbaar en comfortabel

WWW.TRICORP.COM


uw partner in gastvrijheid Representatieve gastvrouwen en gastheren voor ontvangsten, beurzen en presentaties. Bel Kitty of Petra voor een vrijblijvende afspraak op +31 (0)13 508 14 00. Bredaseweg 213, 5038 NE Tilburg • info@targethospitality.nl • www.targethospitality.nl


“Warm frozen moments.”


In gesprek met Lester Corzo IN GESPREK MET

LESTER CORZO De schilderijen van Lester Corzo omarmen je meteen, of je wilt of niet. Zijn kleurgebruik voelt warm. De groepen mensen op zijn werken zijn, wat dat ook mag zijn, steeds met iets bezig; maar het moment is verstild, bevroren. Wellicht dat daarom de duiding ‘warm frozen moments’ de artistieke uitingen van Lester Corzo het meest benadert of aangeeft. Vanaf zijn overstap in 2010 van Cuba naar Brabant

Lester: ‘Geweld en onrust passen niet bij me,

werkt de Cubaanse kunstenaar Lester Manuel Corzo

harmonie en balans hebben mijn absolute voorkeur

Olivera graag onder zijn pseudoniem Lester Corzo.

in het leven. Logisch dat mijn schilderijen daar een

Niet alleen bondiger, maar ook een naam die meer

basis in vinden. Mijn techniek van schilderen is in al

in eenheid is zijn met zijn ‘nieuwe’ leven in Brabant.

die jaren niet veranderd; ik maak reeksen foto’s van

Een pittige binnenkomer voor het gesprek met deze

groepen mensen in alledaagse situaties, selecteer

talentrijke uit Cuba afkomstige kunstenaar.

daaruit een of enkele foto’s die in mijn ‘verhaal’ passen en ga aan de slag. Op grote doeken teken ik

Lester: ‘Ja maar, dat ging niet zo gemakkelijk als

de uitvergrote verstilde composities. Daar ligt voor

nu even gezegd wordt. Geboren en getogen,

mij de grote uitdaging waarna ik met olieverf in

gestudeerd en gevormd in het Cubaanse regime. De

volle concentratie naar het door mij gewenste

strak afgebakende ideologie was er allesbepalend,

eindresultaat kan werken.

de manier van overdracht ervan uiterst indringend. Natuurlijk heb je voor je zelf vrijheid van geest, maar

Twee stevig uiteenlopende culturen hebben je

je weet nooit of je je gedachten en denklijnen kunt

gebracht tot de creativiteit en kwaliteit van nu.

delen met anderen. Dus leef je alsmaar in dat

In die twee culturen zitten facetten die flink met

strakke, min of meer onbewuste, keurslijf. De

elkaar kunnen knetteren. Je omzeilt die situatie,

liefde bracht mij naar Brabant. En daar dan plots die

terwijl de onderliggende boodschap overeind blijft.

overmaat aan vrijheid. Ik raakte er mezelf totaal in kwijt. Het heeft zeker een jaar of drie geduurd

Lester: ‘De situatie waarin het zich afspeelt is voor

voordat ik er mijn weg en uiteindelijke plaats in vond.

mij niet de doelstelling. Geen statement van mij

Nu voelt het meer dan goed, op alle fronten.’

dus. Het zijn de uitingen en gedragingen van groepen mensen die in een situatie met elkaar

En toch hebben de schilderijen van Lester Corzo

omgaan, in afwachting zijn van iets, ergens naar

uit de Cubaanse periode en nu eenzelfde positieve

kijken, of gewoon met elkaar praten. Op dit moment

uitstraling. Mensen praten met elkaar, kijken

voel ik dat mijn ervaring met beide culturen mij juist

ergens naar, wachten ergens op, chillen of vieren

in staat stelt om ze te kunnen laten samensmelten.

feest in een statische dynamiek. En nergens onrust

Iets dat me ook een heel goed gevoel geeft voor de

of geweld.

toekomst.

67


OpƟmale exibiliteit

Géén risico bij ziekte

All-in uurtarieven

AdministraƟeve lastenverlichƟng

Géén arbeidsrechtelijke risico’s

Deskundige helpdesk

Waarom Repay HRM? Repay HRM is sinds 2005 marktleider op het gebied van payroll binnen het MKB in Nederland. Daar proteert u van: de schaalgrooƩe stelt Repay HRM in staat concurrerende tarieven te hanteren en te investeren in kennis en kwaliteit. Met eigen HRM-specialisten, bedrijfsadviseurs, verzuimconsultants en een centraal servicecentrum heeŌ Repay HRM alles in huis om u te ontzorgen.

info@repayhrm.nl

www.repayhrm.nl

08800-21625


Enkele van onze kunstwerken

/dejongsnacks /koendejong1976

JongFood BV | Europalaan 4, 5121 DJ Rijen | +31(0)161 222 795 verkoop@jongfood.com | www.jongfood.com


Hub Pollen NEDERLAND, 1946

70

D

e stillevens van Hub Pollen zijn verbluffend realistisch. ‘Hedendaags Realisme’, noemt hij ze zelf.

De liefde voor het detail straalt van zijn schilderijen.

“Van een oogstrelende schoonheid en verbluffende echtheid.”

Rust en schijnbare eenvoud. Tijdloze kunst in een op drift geraakt tijdgewricht.

In zijn stillevens gebruikt hij veel oude voorwerpen en antiek. De schoonheid van ouderdom weet hij vaak

Inspiratie haalt Hub uit de middeleeuwse meesters

zeer treffend in zijn schilderijen te verbeelden. Ook de

en hedendaagse realistische schilders. Stofuitdrukking

prachtige spanning tussen kleur en compositie maakt zijn

en een zo realistisch mogelijke weergave zijn voor hem

stijl uniek en geeft het een totaal eigen penseelvoering.

steeds een grote uitdaging. Zijn oeuvre omvat naast

De composities van zijn werken lopen uiteen van

stillevens ook landschappen en portretten. Spannende

zeer eenvoudig tot heel complex. Hub speelt met licht.

composities en sprekende kleuren vormen de basis van

Wat hij schildert is van een oogstrelende schoonheid en

zijn werk. Hub schildert op masoniet, mdf-panelen en op

een verbluffende echtheid.

spieraam gespannen linnen of katoen.


Rabarama ITALIE, 1969

71

R

abarama, alias Paola Epifani, maakt sculpturen

De emotionele uitdrukkingen van de beelden

van

en schilderijen van mannen, vrouwen en hybride

Rabarama kregen diepere lagen; vermoeidheid,

wezens, vaak in excentrieke poses. De huid van haar

zoekend naar steun, hulpeloos, melancholie, ver-

onderwerpen is altijd versierd met patronen, symbolen,

twijfeling. De poëtische gedachte dat er meer

letters, tekens en andere soort figuren die later met de

‘onzichtbaarheden’ in de beelden verwerkt zijn, lijkt

hand worden ingekleurd.

te suggereren dat we kunnen instemmen mee te gaan in de grote creatieve reis waartoe Rabarama ons

Vanaf 2011 gaat de focus in de werken van Rabarama

uitnodigt en waarvoor ze in haar dubbelstudie,

meer en meer naar de DNA en de genetica. Haar figuren,

psychologie en kunstacademie, al de uitdaging toe vond.

die voorheen geen emotionele aspiraties in een bepaalde richting vertoonden, maar meer een status qou in zich droegen, gingen meer en meer duiden op de vermoeiende en eeuwigdurende strijd van de persoonlijke bevrijding.

“Poëtische ideeën en poëzie zijn de adem in het proces van denken en creëren van mijn beelden.”


Dominique Rayou FRANKRIJK, 1957

72

D

ominique Rayou ziet zijn werk als het vinden van de synergie tussen het werken met de materie en zijn gedachte: door het

verwijderen van het marmer gaat de kunstenaar ‘terug’ in het materiaal in een poging om de geschiedenis, de dichtheid, het specifieke, de ‘potentiële tekortkomingen’ ervan te vinden en te doorgronden. Zijn beitel zoekt als een naald van een zonnewijzer naar de plaats waar hij zijn werk moet doen en onthult zo nieuwe lijnen, kruispunten, een metamorfose...

Ook voor Dominique Rayou mag het concept, niet te dominant zijn. Als de combinatie van kunstenaar en materiaal in de uitwerking van het concept in juiste balans is, zal het karakter van het beeld creatiever en innovatiever worden zonder op voorhand te breken met het figuratieve. In de werken van autodidact Dominique Rayou vinden een elastieken creativiteit, subtiel levensinzicht, speelse associaties en een uiterst aansprekende vormgeving en materiaalvaardigheid elkaar om wie dan ook te verleiden tot een glimlach.

“Kunst is wat er overblijft van de mens, buiten zijn eigen bestaan.”


Jeff Robb ENGELAND, 1965

73

H

et aspect dat het meest in het oog springt uit Robb’s kunst is ongetwijfeld het sensuele. Zijn keuze voor de belichting is zowel

genuanceerd als opvallend. In de zijdezachte duisternis komt zijn visueel gemarmerd naakt over als atletische belichaming. Maar door de onverbiddelijke hardheid van het steen is het voor altijd vastgelegd. Schaduwen of harde lichttonen dwingen het oog langzaam langs de verschillende lagen te laten glijden.

Jeffrey Robb werkt in een verscheidenheid van media, waaronder lenticulaire

“In essentie fotografeer ik het onzichtbare.”

fotografie, reflectie, transmissie holografie, laserlicht en geluidsinstallaties. Hij maakt voortdurend kunst en experimenteert onophoudelijk met driedimensionale beeldvorming. Het is zijn bedoeling om de drempel tussen onze fysieke wereld en de virtuele te slechten. Met zijn actuele serie van lenticulaire prints waarin hij de kijker meeneemt in zijn drie dimensionele wereld krijgt Jeffrey Robb grote erkenning. Met name zijn mondiaal unieke onderwaterfoto’s leveren Jeffrey Robb lyrische recensies op. Onze fysieke wereld flirt met een virtuele.


Kees Salentijn NEDERLAND, 1947

74

K

ees Salentijn gebruikt naast lijnen

In de kunst is volgens Kees Salentijn

meer en meer geabstraheerde

het gebruik van het ene materiaal of

vakken om figuren en hun omgeving

uitdrukking niet noodzakelijk beter

in elkaar te zetten, welhaast als een

dan het andere; als het gebruikte

bouwvakker. Trosjes neergezette

middel maar dienend is in het totaal.

hoekige of ronde vormen met daarin

Hij baseert zijn stijl zelfs min of meer

getekende patronen en versieringen

op de ontkenning daarvan. Zo kan hij

geven de kledingstukken weer

de ene dag naïef kinderlijk werken

waarmee hij mannen, vrouwen of

en op een andere figuratief klassiek

kinderen componeert. Vlakken met

of expressief abstract waarbij hij

patronen, blokken kleur en vlugge

geen

spatten verf vormen de voor- en

schilderen, tekenen of het maken van

achtergrond. Ze suggereren een

een collage. Zijn tekeningen lijken

bloementuin, trottoir of behang,

geschilderd, zijn schilderijen lijken

wolken of eenvoudigweg de lucht.

getekend.

onderscheid

maakt

in

“Zijn werk is kenmerkend experimenteel en veelvuldig in gebruik van materiaal.”


Tomek Setowski POLEN, 1961

75

T

omek Setowski wordt wereld-

Artistiek en creatief gezien gooien

wijd geprezen als een van de

de werken van Tomek alle deuren

meest originele en talentvolle

open om in zijn onbegrensde wereld

schilders van dit moment. Tomek

te stappen. Zijn fabelachtige

schildert dromen die nauwelijks nog

techniek en ongekend kleurpalet

dromen kunnen zijn, zover schuift hij

maken de invulling van die uitnodiging

de realiteit naar de zijlijn van de

tot een groots feest.

Hun gedachte dat zij zo dichter bij de

schepping. En toch blijft het

uitgangspunten van onder anderen

herkenbaar, sterker nog; je kunt zijn

Parallel daaraan blijft de beleving

Jheronimus Bosch en Salvador Dali

‘fantastische’ beelden niet missen

van de kunstenaars zelf. Zo heeft

komen, is de basis voor deze denklijn.

bij je eigen tocht door zijn wereld.

Tomek

Sprookjesachtige figuren, onder-

samenspraak met collega’s besloten

waterwerelden, steden in de ruimte,

om voortaan te spreken over

prachtige vrouwen geven samen zijn

‘fantastisch realisme’ en niet meer

dromen weer.

over het bredere ‘magisch realisme’.

Setowski

onlangs

in

“Immense verbeeldingskracht.”


Kraaiven Zevenheuvelenweg 24 Noord Brucknerlaan 14 Vossenberg Heieinde 13 SWING Kerkstraat 67 Berkel-Enschot

REESHOF

AVIA Vollenhoven volledig dekkend in de Gemeente Tilburg! Vraag uw zakelijke tankpas aan bij Vollenhoven Olie en profiteer van:

Kraaiven Henri Blomjousstraat 1

TILBURG CENTRUM Loven Geminiweg 21

Reeshof B.B. van Voorst tot Voorstweg 151

Noordhoekring 180

Spoorlaan 3

Katsbogten Emma Goldmanweg 4

• De grootste dekking in Tilburg met 10 tankstations. • Een op maat gemaakt en flexibel passysteem, waarvan u gebruik kunt maken op 500 locaties door heel Nederland. • Geavanceerd én gratis Card Management Systeem om makkelijk uw facturen te downloaden en online uw passen en gegevens te beheren. • Een digitale en gespecificeerde periodieke factuur waardoor u nooit meer tankbonnen hoeft te bewaren. • Scherpe prijzen, snelle service en de meest moderne tankapparatuur.

Vollenhoven Olie B.V. | Goirkekanaaldijk 221, 5048 AA Tilburg Tel: 013-5950950 | tankpas@vollenhovenolie.nl | www.vollenhovenolie.nl

Al ruim 160 jaar uw partner in textiel T +31 (0)13 571 12 12 W nooteboomtextiles.com F facebook.com/nooteboomtextiles


OUD EN NIEUW VERSMELTEN IN KOEPELHAL In De Spoorzone laten we zien hoe trots we als Tilburg zijn op ons verleden. Hier laten we oud en nieuw, ruig en verfijnd, wonen, werken en leven versmelten. Het gebied kent veel monumentale gebouwen met karakter. Neem bijvoorbeeld de Koepelhal. Van zichzelf al een uniek pand, maar tijdens de BiĂŤnnale Brabant zien we het gebouw in volle glorie. Moderne kunst en historisch erfgoed versmelten op een bijzondere manier. Ronduit WOW!

www.spz013.nl


IN GESPREK MET

JONAS LERICHE Met fotografie als medium zoekt Jonas Leriche

Het prikkelen van de zintuigen zorgt voor de

verbondenheid met de natuur en alles wat

onverdeelde aandacht van de toeschouwer en

puur is.Jonas zijn werk weerspiegelt het schril

veroorzaken een zeer gerichte reactie naar een

contrast tussen elementen uit onze kunstmatige

dieper liggend gevoel. En daar ontdek je de essentie

consumptie maatschappij en echtheid van de

van mijn werk, die er in alle openheid de voorgrond

natuur.

opeist. Een tikje ondeugend zou je het kunnen samenvatten in: “Een glamour sausje op een bedje

78

Jonas: “Ik ben geboren en opgegroeid in de kleur-

van authenticiteit.” De onderliggende vraag komt

rijke, natuurlijke omgeving van Brasschaat. Kleuren,

langzaam boven drijven: wat is echt in onze

geuren en natuurlijke vormen lieten mijn er steeds

samenleving en wat niet? Het is een wonderlijke

wegdromen in een rijk en fantasievol universum.

ervaring te constateren dat Jonas zijn denklijnen

Maar eenmaal volwassen zag ik hoe mijn natuurlijke

en ideeën met natuurlijke elementen vormt en in

omgeving meer en meer evolueerde in een

zijn foto’s verwerkt. Ondanks dat hij veel belang

kunstmatig en prestatiegericht geheel. Naar een

hecht aan intens teamwork houd Jonas Leriche zelf

toestand waar het intuïtief aanvoelen van de dingen

de regie in handen om zo samen pure esthetiek te

steeds meer werd vervangen door een techno-

scheppen, uitgewerkt tot in de kleinste details.

logische voorstelling. Ik verloor mezelf in die leegte en gebruikte onbewust mijn werk om terug dichter

Jonas: “ Ik heb esthetiek in mijn werk nodig om zo de

bij mezelf te komen.”

aandacht van een breder publiek te trekken. Als we eenmaal de façade van uiterlijke schoonheid

In zijn foto’s gaat Jonas weer op zoek naar zijn oor-

doorprikt hebben hoop ik dat de toeschouwer

spronkelijke wereld. En gebruikt daarvoor, let wel,

eenzelfde emotionele reis geniet die hem uit-

die door hem vermaledijde elementen uit onze

eindelijk dichter bij zichzelf brengt.”

consumptiemaatschappij! Puur als confrontatie met de toeschouwer om deze aan het denken

Jonas Leriche fotografeert taboedoorbrekend. Niet

krijgen. Hoewel het Jonas zijn bedoeling niet is te

kwetsend, absoluut niet, maar juist door integer

choqueren met zijn foto’s; wakker schudden doen

vanuit de gelaagdheid van zijn foto’s te verwijzen

ze je hoe dan ook. Hun impulsieve zeggingskracht

naar de alsmaar afbrekende gelaagdheid in onze

staat daar garant voor en zetten aan tot verder

maatschappij...

zoeken. Jonas: “ Door een explosie van kleur, leven en kracht in mijn foto’s wil ik de kijker een uitzonderlijk gevoel geven; een ‘larger than life’ gevoel dat zelfvertrouwen en grootheid uitstraalt.

In gesprek met Jonas Leriche


79

“Fotograferen is voor mij een technische noodzakelijkheid voor het overbrengen van mijn emoties.�


De receptuur van Swinckels’ is het resultaat van zeven generaties brouwervaring van de familie Swinkels, terug te voeren tot 1680. Swinckels’ is gebrouwen met zuiver mineraalwater, gerstemout uit eigen mouterij en speciaal geselecteerde Cascade hop uit de Amerikaanse Yakima vallei. Deze zorgvuldig geselecteerde ingrediënten zorgen voor een verfrissende, onderscheidende smaak.

WWW.SWINCKELS.COM

Geen 18, geen alcohol Met trots voor u gebrouwen


Bart Somers NEDERLAND, 1958

82

B

art Somers is pas op latere leeftijd beelden gaan maken in zijn favoriete materiaal: ijzer. Strakke, moderne sculpturen, soms glanzend, vaak

geroest; soms perfect afgewerkt, dan weer ruw en industrieel. Overwegend dierfiguren in een fragmentarische stijl; veel is weggelaten. Je kunt er doorheen kijken, maar het is en blijft zichtbaar een organisch geheel. Wat voor de

“Boetseren met een smeedhamer en schilderen met een snijbrander.”

figuratie niet nodig is, ontbreekt. De vorm vertelt het verhaal, de lasnaden en slijpsporen zijn de punten en komma’s.

De ijzerkunstenaar Bart Somers blijft met zijn creaties steeds bij de kern. Qua zeggingskracht, onderwerp, materiaal, bewerking en betiteling. Als voorbeeld de zittende hond: de kop is via een ‘wervel’ verbonden met het achterwerk en van daaruit is er een verbinding met de voorpoten. Of het XXLpaard waarmee Bart samen met zijn vriend-cameraman Bert Geeraets voorjaar 2016 richting Mongolië gaat, onderweg alles filmt en verwerkt tot een avonturenfilm. Kunst, mens, dier en respect gaan hand in hand


Martijn Soontiens NEDERLAND, 1969

83

D

e figuratieve sculpturen van Martijn Soontiens stralen met hun surrealistische invloeden rust uit. Evenwicht, spanning en vitaliteit

vormen de balans in zijn beeldende werken. Vitaliteit van het menselijk lichaam en evenwicht op een meditatieve manier, zoals bijvoorbeeld ook bij vechtsporten en yoga. In de beeldtaal van Martijn vind je veel van hemzelf terug. Het voelt als een prachtige balans tussen vergeestelijking en lichamelijke kracht. Met materiaal, lijn en vorm als de uitwerking ervan.

Martijn werkt met verschillende materialen zoals hout, staal, beton, maar vooral brons. De mensfiguren van Martijn reiken en strekken zich in de ruimte die ze innemen. Mensen leggen zichzelf ook in de knoop. Vaak in houdingen die fysiek vrijwel onmogelijk zijn waarbij de vertekende verhoudingen de beelden een extra versterking toekennen. Zo tracht Martijn zijn vluchtige sculpturen als het ware te bevriezen.

“Evenwicht, spanning en vitaliteit spelen de hoofdrol.�


Joris van Spaendonck NEDERLAND, 1967

84

J

oris van Spaendonck wil zijn werken intenser schilderen

De dagelijkse gang naar zijn atelier is ‘onderdeel’ van

dan de eigenlijke werkelijkheid. Dat is de reden dat hij

de zoektocht naar de uitdagingen met verf, met het doek,

niet naar eigen waarneming schildert. Reizen door de natuur

maar ook met de spontane voorvallen en ingevingen.

en tuinen bezoeken levert hem hooguit houvast voor in

Een toevallige vlek op een schildersbroek, de verfresten op

zijn studio. Daar schildert hij zijn suggesties van bomen,

een poetsdoek; het zijn voor Joris evenzo grote

takken en fleurigheid. Bij Joris om gaat het om de intensiteit

uitdagingen als een strak gespannen wit schildersdoek.

van de verf en de materialen om hem heen. Verf en textiel zijn onderwerp op zich. Bekend is dat toevallige vlekken en spatten op todden, jeans en schildercanvas onderdeel kunnen worden van een werk van Joris. En dat Joris zo al jaren gepassioneerd aan zijn beeldende uitingen werkt. Steeds met veel ruimte voor toeval.

“Steeds veel ruimte voor toeval.”


Michelle van Mil / VJ VeeMee NEDERLAND, 1988

85

K

unstenares Michelle van Mil

Daarnaast is Michelle project

Veejays.com heeft een nieuwe

(bekend als VJ VeeMee) is

manager bij Veejays.com; het

visuele identiek ontworpen die

gespecialiseerd in live visual

grootste en meest vernieuwende

gebaseerd is op het proces tussen

perfomances en content creatie.

VJ-collectief van Nederland. VeeMee

de content en de output: de

Sinds 2010 is zij allround VJ en

& co vertoonden hun kunsten onder

(ontworpen) motions graphics

beeldmaakster. VJ VeeMee ‘deed’ in

andere op de Dutch Design Week,

wo r d e n

heel Nederland en Europa al zo’n

Amsterdam Fashion Week en Intents

‘electromagnetic

300 groots opgezette shows

festival. Je komt ze tegen van Sidney

visueel signaal verstuurd naar het

waarbij je moet denken aan fashion

tot Shanghai, van Sensation tot Seen.

publiek en vormen het uitgangs-

shows videomapping, 360 graden

Met 3D-animaties, live gaming of

punt voor het in kleur en vorm niet

projectie, performance mapping,

mixed reality decors.

te vatten uitdagend spektakel.

met

behulp

videoclips en meer...

“VeeMee visuals creëert en projecteert de ultieme beeldbeleving.”

waves’

van als


Anita Vermeeren NEDERLAND, 1967

86

D

e thematiek van Anita Vermeeren blijft dezelfde,

Wel kent Anita perioden van overigens niet door-

die verandert nauwelijks. In haar benadering

slaggevende voorkeur in het gebruik van de door haar

ten opzichte van de thematiek en de middelen voor de

beheerste technieken. Op dit moment is dat in houtskool

artistieke vorm is Anita onverzettelijk: eerst het doel,

werken aan grote portretten. En wie weet; gaan we daar

dan de middelen; eerst de emotie, dan de uiting. Voor

toch subtiel dienende toefjes van andere technieken in

Anita is het juist een immense artistieke uitdaging om de

ontdekken? En dan is het aan de toeschouwer om ermee te

emoties in verschillende technieken die zij beheerst een

doen wat hij of zij wil. Als de emoties van Anita Vermeeren

parallelle benadering en artistieke zwaarte te geven.

maar verder hun weg vinden.

Al is het in waterafstotende, houtskool of waterabsorberende techniek waarbij het formaat van het werk er ook nog eens niet toe doet.

“Boven alles staat het uiten van emoties, techniek en materiaal moeten daaraan dienend zijn.�


Patrick Vogel FRANKRIJK, 1953

87

D

e kunst van Patrick Vogel is Europees, vanuit de ziel.

houdt ervan om mythische objecten te creëren die

Hij voedt zijn evolutie met pluraliteit, sociale

tegelijk prozaïsch en reëel zijn. Patrick Vogel beweegt

bewogenheid, sociale invloeden en hybride vormen.

zich graag tussen de figuratieve, abstracte kunst,

Met abstracte werken, installaties of zelfs figuratieve

installaties en sculpturen. Hij houdt van hun pure

beelden gaat hij steeds op zoek naar het etnische.

beeldhouwwerken,zonder dogma’s, zonder grenzen en

Verschillende invloeden voorkeuren en emoties

altijd bevragend. Hij houdt van het marmeren beeld-

vermengen zich onbewust. De drukte van alledag moet

houwwerk, houtsnijwerk, metaal snijwerk, steenhouwers,

maar even opzij...

maar vooral de vereniging ervan zonder beperkingen of regels.

Patrick Vogel hoeft zichzelf niet te positioneren. Zijn onuitputtelijke nieuwsgierigheid en zijn vermogen om steeds weer te bewonderen en te verwonderen, laten hem alle facetten van de kunst benaderen. De verschillende culturen, die hij in zich opneemt, veranderen zijn universum steeds opnieuw. Patrick Vogel

“Altijd maar weer opnieuw uitvinden om beter te kunnen getuigen van wat al bestaat.”


“Poëtische ideeën en poëzie zijn de adem in het proces van denken en creëren van mijn beelden.”


In gesprek met Rabarama IN GESPREK MET

RABARAMA

Rabarama, alias Paola Epifani woont en werkt momenteel in Padua. Haar vader is schilder en beeldhouwer, haar moeder keramiste. Rabarama maakt sculpturen en schilderijen van mannen, vrouwen en hybride wezens, vaak in excentrieke poses. De huid van haar onderwerpen is altijd versierd met patronen, symbolen, letters, tekens en andere soort figuren die een grote verscheidenheid vertonen en later met de hand worden ingekleurd. Rabarama startte haar kunstopleiding aan de

cijfers, letters, symbolen en metaforen. Het alfabet

Hogeschool voor de Kunsten in Treviso, gevolgd door

geeft de interne beperking van de taal, hiërogliefen,

de ‘Accademia di Belle Arti’ in Venetië. Ze studeerde

decoupeerzagen en honingraten duiden op de

in 1991 af met hoge cijfers en nam onmiddellijk deel

genetische samenstelling die in mentale doolhoven

aan een groot aantal nationale en internationale

weergegeven worden.

sculptuur competities die haar veel lof bezorgden van zowel het publiek als de critici.

Enkele denklijnen van Rabarama over haar werk: “Ik heb altijd gewerkt met poëtische ideeën en poëzie.

Sinds 1995 werkt Rabarama aan een eigen zeer

Ze zijn de adem in het proces van denken en creëren

persoonlijke onderzoek dat zich richt op een specifieke

van mijn beelden. De eerste stap vind ik meestal in

kijk op de wereld en het leven. Het onderzoek is vooral

een dagelijkse situatie van me. Dat alledaagse probeer

gebaseerd op de ontkenning van de vrije wil, de

ik dan met de afstand van de mythe te combineren. In

voorbeschikking van gebeurtenissen en de reductie

mijn beelden zijn ook ‘verborgenheden’ te ontdekken;

van de mens naar slechts een biologische computer.

zaken die zichtbaar en tegelijk verborgen zijn.“

Vanaf 2011 gaat de focus in de werken van Rabarama

Rabarama wordt gezien als een uiterst hoog

meer en meer naar de DNA en de genetica. Haar

getalenteerde all-round kunstenaar. Een gestage

figuren, die voorheen geen emotionele aspiraties in

stroom onderscheidingen, laureaten en officiële

een bepaalde richting vertoonden, maar meer een

erkenningen van all-over-the-world valt haar ten deel

status quo in zich droegen, gingen meer en meer duiden

en bewijst zo haar belang voor de hedendaagse kunst.

op de vermoeiende en eeuwigdurende strijd van de

Haar werken zijn tentoongesteld in de meest

persoonlijke bevrijding. De emotionele uitdrukkingen

prestigieuze Italiaanse en buitenlandse musea en op

van de beelden van Rabarama kregen diepere lagen;

boulevards en pleinen in met name de Verenigde

vermoeidheid, zoekend naar steun, hulpeloos,

Staten, Frankrijk en China. In 2011 nam Rabarama

melancholie, vertwijfeling. De sculpturen hebben veelal

in het Italiaanse paviljoen deel aan de 54ste

afwezige blikken, geforceerde houdingen, lethargie

“Internationale kunsttentoonstelling van de Biënnale

overheerst, je voelt de melancholie in de uitstraling.

van Venetië”; in 2013 werkte Rabarama samen met

Alsof ze het slachtoffer zijn van de wereld die louter

Cirque du Soleil in Las Vegas voor het goede-doel-

beheerst wordt door kille oorzaak-gevolg

project “One Night for One Drop” en onlangs is

beschouwingen. Als kijker onderga je een afstand,

een van haar monumentale sculpturen aangekocht

maar je kunt er niet omheen, je ontdekt de signalen

door het gemeentebestuur van de stad Shanghai

die de kunstenaar nadrukkelijk plaatst op de werken:

en geplaatst bij het stadhuis in Shanghai.

91


WIJ DENKEN MET U MEE Kreitenmolenstraat 83-A 5071 BB Udenhout

013-590 57 98 info@e-accountants.nl

www.e-accountants.nl

215116_E-Acc_adv.indd 1

Oog voor Talent haalt talent in u naar boven en zoekt samen met u naar een passende baan. Oog voor Talent laat u niet meer los tot dat u een baan heeft gevonden. Of het nu het maken van het cv betreft, het zoeken naar de juist baan of het oefenen van het sollicitatiegesprek, bij Oog voor Talent bent u voor het vinden van een baan aan het juist adres. Bent u als bedrijf zijnde op zoek naar een nieuwe medewerker en u heeft niet de tijd deze zelf te vinden? Bel vrijblijvend voor meer informatie of bezoek de website www.oogvoortalent.eu

215116_OogVoorTalent_adv.indd 1

13-10-15 12:46

Kreitenmolenstraat 83-A 5071 BB Udenhout M: 06 - 317 573 39 T: 013 - 511 02 18 E: info@oogvoortalent.eu facebook.com/oogvoortalent.eu @oogvoortalent

13-10-15 14:09


Karin van de Walle NEDERLAND/DUITSLAND, 1964

94

K

arin van de Walle creëert

maar standvastig met altijd een

vrouwen met ‘droomlichamen’

beetje zelfironie die aan de toe-

waarbij zij rijkelijk plukt uit onder

schouwer een glimlach ontlokt. Hun

andere de mythologie en de

lichamen worden gekenmerkt door een

geschiedenis. Elementen uit de

mate van beweeglijkheid en door een

populaire cultuur verweeft zij op

‘lichtheid’ die sterk contrasteert met

een knappe manier met elementen

de zwaarte van het materiaal waaruit

een rijke voedingsbodem. Haar

uit de kunstgeschiedenis. Zo laat zij

ze vervaardigd worden.

perfect geconstrueerde, esthetische

de godin Artemis poseren als een uitdagende media-ikone.

sculpturen van keramiek, marmer en Karin plaats met haar beelden wel

brons zijn hedonistische archetypen

een ironische voetnoot bij de glamour

die ons een spiegel voorhouden van

Gedurende het arbeidsproces

& glitter die ons overspoelt uit de

de tijd waarin wij leven.

transformeren antieke Godinnen

wereld van de reclame en amusement.

tot moderne heldinnen. Zinnelijk

De wereld van het internettijdperk

provocerende vrouwenfiguren, fragiel

vormt voor haar levendige fantasie

“Zelfbewust zijn haar figuren zeker.”


Maciek Wieczerzak POLEN, 1986

95

M

acek Wieczerzak houdt zich bezig met schilderen, grafisch ontwerp, tekenen en beeldhouwen. Creaties van hem zijn op het eerste gezicht

slechts een combinatie van strips, graffiti en MTV-stijl. Maar een diepere onderdompeling leert je dat hij een spel met je speelt. Zijn ironie en humor, het je doelbewust betrekken in zijn werken, is voor Macek de basis ervan.

Macek Wieczerzak is een meester in optische illusies waarbij hij ‘citaten’ van Rembrandt en Hans Holbein, of een ‘parafrase’ van Jackson Pollock niet

“Weten dat iets niet is wat het lijkt.”

schuwt. Hij geeft ons een groter bewustzijn van de ruimte waarin hij werkt. Op het eerste gezicht louter voor de sier; later duidelijk een onderbewust voorval om extra perspectieven toe te laten. Steevast gebruikt Wieczerzak infantilisme als een methode om wat hem intrigeert te maskeren; ambiguïteit als een poging om zijn mening intenser bij de ontvanger binnen te krijgen. En voor Macek zelf ook een antwoord op het omgaan met een begrip als ‘liquiditeit’: “Weten dat iets niet is wat het lijkt.”


Antoon van Wijk NEDERLAND, 1952

96

G

las laat zich slijpen, blazen, smelten en gieten. Antoon

Vrijmoedig vormt Antoon zijn vrolijke mens- en

van Wijk heeft gekozen voor de giettechniek, waarbij

dierfiguren, soms naar de realiteit, maar ook vanuit zijn

oxides worden toegevoegd om het glas door en door te

rijke fantasie. Hij smelt ze samen tot uitingen van vrolijk

kleuren. Geen eenvoudige methode, voor het afkoelen

fantasme, bedoeld om het hart te verlichten en een

vraagt het de grootst mogelijke omzichtigheid. Het is een

glimlach aan de mond te ontlokken. Ze zijn speels en

proces dat wekenlang duurt, waarbij de temperatuur elke

uitbundig en ontlokken aan de beschouwer vaak een

dag enkele graden mag dalen.

milde glimlach. Hij weet meerdere materialen met de verschillende technieken te combineren, waardoor zeer bijzondere en boeiende kunstobjecten ontstaan. En

“Eenmaal afgekoeld en gestold zijn glas en menselijke gevoelens even breekbaar.�

telkens is het weer bevrijdend om het contrast te ervaren tussen de loden zwaarte van de gegoten stukken en de lichtvoetigheid die Antoon van Wijk eruit op doet stijgen.


Daniëlle van Zadelhoff NEDERLAND, 1963

97

F

otografe Daniëlle van Zadelhoff is een ongekend talent met een fascinatie voor de menselijke psyche. Het geeft haar foto’s een spanning die niemand

onberoerd laat. Eenzaamheid, kwetsbaarheid; rauwe, alledaagse, pure emoties biedt ze de toeschouwer in een totaal eigen integer afgebakende vorm aan. En dat terwijl Daniëlle pas in 2013 haar eerste camera kocht en ze zich vanaf dat moment er volledig in verloor; in uiterst positieve zin welteverstaan!

Hoewel de associatie met werken van de grote meesters uit de Vlaamse Primitieven of Zuid-Nederlandse schilderkunst voor de hand ligt, mag deze niet de boventoon krijgen. Het is het talent van de Daniëlle van nu die met hedendaagse middelen in een compleet andere techniek als de fotografie nog treffender scoort. Het spel met het licht, de finesse van de kleurnuances, de inzet van het perspectief, de verfijnde touche; alles ten dienste van de compositie en het onderwerp. Daniëlle van Zaldelhoff; ongekende artisticiteit in fabelachtige sfeer gevangen.

“Eenzaamheid, kwetsbaarheid; alledaagse, pure emoties in een eigen integer afgebakende vorm.”


Marek Zyga POLEN, 1961

98

M

arek Zyga legt zijn ziel en

op uit te oefenen, afgietsels van te

en zijn reacties. Zijn beeldende

zaligheid in het creëren van

maken, of te modelleren, speelt de

uitingen zijn bewerkte beelden

sculpturen in chamotteklei. De ruwe

kunstenaar met de grote diversiteit

van de werkelijkheid en hebben

structuur van die kleisoort boeit hem

van dit product. Door het gebruik

wat te vertellen, wat over te dragen.

mateloos. Als autodidact is Marek

van verschillende technieken krijgt

De beelden hebben betrekking op

extra gevoelig voor de juiste techniek.

hij een heel eigen structuurverschil

de klassieke sculpturale vormen.

Voordat hij begint met een nieuw

in de klei.

Bustes, torso’s en koppen beladen

werk, loopt hij in gedachten het idee

met symbolische betekenis, soms

en proces door. Niet eerst een schets,

Als

beeldhouwer

is

Marek

maar meteen een model in klei, als

geïnteresseerd in de mens, zijn

het kan op ware grootte. Door er druk

lichaam, zijn gebaren, zijn gedrag,

met een ondertoon van het surrealisme.

“In het hele proces zijn alle handelingen van gelijk belang.”


net zoals bij kunst start een goed gerecht met de juiste ingrediテォnten en passie...

U BENT ELKE DAG WELKOM VAN 11:00 TOT 18:00 IN BRASSERIE BIテ起NALE VOOR UW KOFFIE MET GEBAK, LUNCH, BORREL OF DINER Wilt u reserveren of iets organiseren tijdens de Biennale Brabant? Neem dat contact op met Cookaholics via info@cookaholics.nl


“Gefotografeerde vastlegging achter de illusie.�


In gesprek met Daniëlle van Zadelhoff IN GESPREK MET

DANIËLLE VAN ZADELHOFF Daniëlle van Zadelhoff groeide op in een cultuur minnende sfeer. Dit gaf haar al vroeg voeding en een stevig geworteld gevoel voor schoonheid. Dit, en ook de gesprekken thuis over kunst en maatschappij, zette bij Daniëlle een proces van bewustwording in gang. Het kan dan ook niet anders zijn dat zij in die omgeving de basis voor haar latere culturele bagage vergaarde. Tot dat ene onvoorziene moment in 2013 haar leven een meer dan positieve boost gaf. Het was de koop van haar eerste eigen fotocamera die als ‘klik’ fungeerde. Daniëlle: “Intens voor me was toen de ervaring dat

Elke houding of blik wordt opnieuw ingezet, aan-

ik in staat bleek om emotie vast te leggen. Het

gescherpt en in alle geduld gefotografeerd.

bracht me het gevoel van pure verwondering dat me al snel motiveerde het vak fotografie te gaan leren.

Mede door haar intense fascinatie voor de men-

Daar waren het vooral de technische zaken die ik

selijke psyche, het spel met het licht, de finesses

me eigen maakte en me de mogelijkheid gaven om

van de kleurnuances, de inzet van het perspectief

me artistiek nog beter te kunnen uiten. En zo is

en de verfijnde touche, trekken de portretten van

de tocht ontdekkingen begonnen.”

Daniëlle mondiale aandacht. Associaties met werken van de Vlaamse Primitieven en de grote

Op haar tocht heeft het Talent Daniëlle van

meesters van onze vaderlandse schilderkunst

Zadelhoff intussen al heel wat mensen ontmoet

zijn niet van de lucht. Integendeel.

en nog veel meer lof toegezwaaid gekregen. Hoog intelligent en uiterst integer componeert

Daniëlle: “Prima, maar ze mogen niet overheersend

Daniëlle haar werken rond thema’s als eenzaam-

worden. Natuurlijk heb ik groot respect voor de

heid en kwetsbaarheid. En schotelt de toeschouwer

oude meesters, maar ik wil graag mijn eigen weg

de vraag voor van wat zich eigenlijk meer achter

bewandelen; autonome beelden maken en daar op

dan voor de illusie afspeelt.

een contemporary manier mee omgaan. Mijn culturele en levensbagage schenken mij samen

Daniëlle: “Dat kan ook omdat de modellen hun

dat artistieke ondernemerschap. Het maakt het

‘binnenkant’ tonen, aanspreekbare karakter-

ontdekken van de wereld van de kunst juist zo

trekken hebben, of zich zo kunnen inleven. En...

boeiend: nieuwe normen, nieuwe vormen; onder-

geduld kunnen opbrengen. Geen reeksen foto’s

handelingen, netwerken, presentatie. Gewoon een

snel achter elkaar bij mij; onder geen voorwaarde. Elke

andere, nieuwe dimensie.”

foto krijgt van begin af eigen aandacht. Boodschap en vorm ontstaan in het artistieke proces; niets is voorbereid. Eindeloos spannend daarbij is het alsmaar zoeken; niet in de sfeer van de kunst van het weglaten, maar in het zoeken naar de grens van de toevoeging. Bij geen enkele foto heb ik al in mijn hoofd hoe die zal worden.

103


Iedere dag als we het licht aandoen, zijn we trots. Trots op ons mooie restaurant en brasserij in het hartje van Tilburg. Trots op de kwaliteit van de gerechten die we serveren. Trots op Hans zijn zoon Ferry, die als gastheer een belangrijk aandeel levert in ons bedrijf. Trots op ons team dat ervoor zorgt dat de gasten graag terugkomen. En die trots voelen wij keer op keer‌. Mogen we u ontvangen om deze trots met ons te voelen??? Brasserij alle dagen geopend van 12.00 tot 22.00 uur Restaurant geopend maandag t/m vrijdag van 12.00 tot 22.00 uur, zaterdag en zondag van 14.00-22.00 uur NS Plein 32, 5014 DC Tilburg, T 013-5451088 www.kokverhoeven.nl


STAET VAN CREATIE

CREATIEVE HOOFDSPONSOR VAN BIテ起NALE BRABANT 2015

FEEL THE S

SOMETHI WE ZIJN GEVESTIGD IN HET MISSIEHUIS ROOIHARTEN, BREDASEWEG 204-14 IN TILBURG


START OF

ING NEW INZET. INLEVING. INSPIRATIE.

STAET VAN CREATIE GEEFT VORM EN REALISEERT MET DEZE WOORDEN ALS DRIJFVEER; JUIST DE COMBINATIE ZORGT VOOR CREATIVITEIT DIE KLOPT. ZO WERKEN WIJ, GEVOED DOOR ALLES OM ONS HEEN, ELKE DAG OPNIEUW. DAT IS ONZE OVERTUIGING. DAT STAET.

013 - 889 31 99 INFO@STAETVANCREATIE.NL WWW.STAETVANCREATIE.NL

 /STAETVANCREATIE


Praktijk mond-esthetiek, Een patiënt behandelen als mens en niet als “nummer” staat bij ons hoog aangeschreven omdat ook “angst” nog steeds een heel belangrijk onderdeel is en blijft. Bij het eerste intake gesprek luisteren wij naar uw wensen en proberen wij u te adviseren maar u bent en blijft degene de beslist! Voor ieder van u wordt de benodigde tijd gereserveerd, zodat wij samen met u een passend behandelplan overeen kunnen komen. Ook nazorg blijft een pré wat mooi aansluit bij ons motto: ”Goed werk leveren kost tijd!" Het team bestaat uit een tandarts, tandprotheticus en tandtechnisch laboratorium, samenwerking met mondhygieniste S.Lazaar Tilburg voor al de voorkomende tandheelkundige werkzaamheden. Wij nemen nog patiënten aan.Tel: 013-5920112 Beethovenlaan 240 5011LN Tilburg www. mond-esthetiek.nl


KUNSTKENNERS

MET GEVOEL VOOR WAARDE

Openingstijden Gallery Woensdag t/m vrijdag van 11.00 tot 17.00 uur Zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur of op afspraak Beeldentuin ook geopend voor vrij bezoek

TA A L S T R A AT 5 3

VUGHT

W W W.VA N L O O N G A L L E R I E S . C O M

ď‚‚ / VA N L O O N G A L L E R I E S


MAGAZINE & CATALOGUS

Taalstraat 53 | 5261 Vught | +31(0)73 684 00 15 info@vanloongalleries.com | www.vanloongalleries.com

Biënnale Brabant 2015  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you