LVN - 2021 - april

Page 1

VAN 20 TOT 25 APRIL

and&, festival van de innovatie HOE MAAK JE JE TUIN NATUURVRIENDELIJKER?

Op safari met een tuinranger FIETSEN ROND DE STAD

Leuvenaars over hun favoriete routes APRIL 2021

Hallo! ik ben Mattias

‘Ik kijk zo uit naar het einde van corona’


02


In dit nummer samenLVN 04 Kort 06 and& Leuven: meer dan 100 digitale talks over innovatie 08 Nieuwe skateterreinen voor skaters en rollerbladers

inLVN 10 Kort 12 Dierenoverlast of -mishandeling in je buurt? Het Meldpunt Dierenwelzijn staat klaar 14 Tuinrangers helpen je om je tuin natuurvriendelijker te maken

uitLVN 16 Kort 18 Leuvenaars over hun favoriete fietsroute 23 Erfgoeddag duikt de nacht in op 24 april

Mattias 05 VERTELT 11 DROOMT 17 BELEEFT

Knap salon! De salons van het stadhuis zijn toe aan een grondige restauratie. Ze sluiten vanaf deze maand de deuren. Je leest er meer over op pagina 10.

Elke maand zet LVN een inwoner van Leuven in de kijker. Deze maand is dat Mattias Colpaert (23). Mattias woont in Heverlee en studeert tandheelkunde aan de KU Leuven. Wil je zelf ook eens op de cover van LVN staan of ken je een Leuvenaar met een interessant verhaal? Laat het ons weten via lvn@leuven.be.

03


samenLVN

Telex Enquête over sportevenementen De stad voert samen met de KU Leuven onderzoek naar de impact van grote sportevenementen op inwoners van Leuven. Vul de online vragenlijst in via www.leuven.be/ bevraging-sportevenementen. Op 20 minuten heb je alle vragen doorlopen.

Stop met roken Tijdens een rookstopcursus ga je de strijd aan tegen de sigaret, samen met andere rokers en met de steun van een tabakoloog. De sessies vinden plaats op acht dinsdagen van 27 april tot 29 juni in de Romaanse Poort. Als de lessen niet binnen kunnen plaatsvinden, dan worden ze al wandelend of online georganiseerd. Deelnemen kost 48 euro, of 24 euro als je een statuut van verhoogde tegemoetkoming hebt. Op dinsdag 20 april kan je naar een (gratis) infosessie over de cursus. Inschrijven, zowel voor de infosessie als voor de cursus, kan via www.leuven.be/rookstopcursus of 016 27 26 30.

‘t Leives woud van de moind

gamênkes en gaminekes [JONGENS EN MEISJES]

De virden april viere me Poose. In de woë’s en tisse d’oechele liggen er dan ouveral poosoëkes verstopt. Veil plezier on de gamênkes en de gaminekes! Op 4 april vieren we Pasen. In de weides en tussen de struiken liggen paaseitjes verstopt. Veel plezier aan alle jongens en meisjes!

04

KLIMAAT

Gezocht: vrijwilligers! Sinds 2019 staan er in Leuvense tuinen en op publieke plaatsen een honderdtal weerstationnetjes, die onder andere de temperatuur en neerslag meten. Ze maken deel uit van Leuven.cool, een project van de stad, KU Leuven, Leuven 2030 en het KMI. Je kan de metingen live volgen op https://leuven.cool. Het onderzoek heeft al uitgewezen dat tijdens een hittegolf de temperatuur in het centrum 5 tot 6 graden hoger ligt dan in de deelgemeenten. Om daar iets aan te doen, is de stad aan het ontharden en meer groen aan het planten. Het project breidt zijn onderzoek nu verder uit en wil nagaan in welke mate groen en water een invloed hebben op je gezondheid en comfort. Leuven.cool is op zoek naar Leuvenaars die tijdens de zomermaanden wekelijks een korte online vragenlijst willen invullen over hoe ze de temperatuur ervaren. Misschien iets voor jou? Je kan je online kandidaat stellen.  https://leuven.cool

HULPVERLENING

Psychisch geweld is niet oké Het voorbije halfjaar is het aantal meldingen van familiaal geweld met 60% gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Meer dan 40% van de oproepen heeft betrekking op psychisch geweld: een vorm van agressie die vaak niet opvalt, maar wel een enorme impact heeft. Ben je slachtoffer van (psychisch) geweld of ben je er getuige van? Blijf niet bij de pakken zitten. Je kan bellen, mailen en chatten naar 1712. Een gesprek is gratis, vertrouwelijk en kan anoniem. Je oproep verschijnt niet op je telefoonrekening. Je kan trouwens ook bij het Centrum Algemeen Welzijn (CAW) Oost-Brabant terecht voor advies, begeleiding en opvang.  1712 | www.1712.be CAW Oost-Brabant: Redingenstraat 6, Leuven | 0800 13 500 | www.caw.be


Mattias vertelt MOBILITEIT

Een kinderfiets op maat Met VeloKadee, een kinderfietsabonnement van Velo en stad Leuven, kan je een kinderfiets huren en weer inruilen als hij te klein geworden is. Zo heb je altijd een degelijk model op maat van je kind, van loopfiets tot grote kinderfiets. Bovendien kan je bij Velo terecht voor het gratis onderhoud van die fietsjes. Een kinderfietsabonnement kost 62 euro per jaar; via de UiTPAS is er ook een kansentarief. Wil je zo’n abonnement winnen voor jouw kleuter? Mail dan vóór 15 april naar lvn@leuven.be het geboortejaar van je kind en het antwoord op de volgende vraag: in welke vier steden/gemeenten is VeloKadee actief?  info@velokadee.be | 016 29 87 40 | www.velokadee.be

Dorien Monnens (30) uit Heverlee

Leuvenaars stellen geregeld vragen aan de stad via sociale media. Onlangs kwam deze vraag aan bod:

Wanneer kan je volledig rond de vijvers van Bellefroid in Wilsele wandelen? Er zijn twee vijvers van Bellefroid, een noordelijke en een zuidelijke. Voorlopig kan je enkel langs een deel van de zuidelijke vijver wandelen, maar uiterlijk vanaf 1 juni zal je dankzij een nieuw wandelpad helemaal rond de zuidelijke vijver kunnen lopen. De noordelijke vijver blijft vanwege zijn uitzonderlijke natuurwaarde afgesloten voor bezoekers. Alle werken om het wandelpad aan te leggen gebeuren met respect voor de natuur en in overleg met het Agentschap Natuur en Bos. Onderweg zal je kunnen uitkijken naar eenden, ganzen, zwanen, uilen, spechten, egels, marters, reeën en zelfs bevers. In de loop van de zomer komen er borden met informatie over de fauna en flora. Ook de buurtbewoners zullen hun ideeën over de verdere ontwikkeling van het domein mogen delen.  Je kan de vijvers bereiken via de Sportschuur van Wilsele, Brandweg 8. Heb jij een vraag? Stel ze via Facebook (www.facebook.com/stadleuven) of Twitter (@stadleuven).

‘Ik ken mijn vriendenkring al sinds mijn kindertijd’ ‘Ik woon samen met mijn zus Camille en mijn ouders in Heverlee. Zowat heel mijn vriendenkring ken ik al sinds mijn kindertijd. Da’s enorm waardevol, als je erbij stilstaat. Als kind ben je gewoon kind. Je hangt samen rond in de buurt, je doet belleke-trek en je haalt allerlei kattenkwaad uit. Maar met de jaren verandert er zoveel. Iedereen gaat zijn eigen weg: de één stapt het leger in, de ander gaat communicatiewetenschappen studeren, en nog iemand anders trekt naar Londen voor een opleiding IT. Maar als we samen zijn, voel je nog altijd hoe sterk die band is. En dat zal altijd zo blijven.’ ‘Zelf wou ik lange tijd wielrenner worden, daarna architect, uiteindelijk is het tandheelkunde geworden. Een intensieve opleiding, al heb ik er nog geen seconde spijt van. Sinds het tweede jaar zit ik op kot, sinds mijn derde jaar ben ik samen met mijn lief Nathalie. Toen we nog niet samen waren, ben ik in een zatte bui op haar toegestapt in onze fakbar – dat was toen nog de Cuythoek. Ik zei dat ik haar eens zou meenemen om naar de zonsondergang te kijken, met een flesje wijn erbij. En die belofte ben ik nagekomen (lacht).’

05


samenLVN

Dit werk van Amanda Parer komt naar het stadspark

and& Leuven

Het festival van de innovatie Leuven werd in 2020 uitgeroepen tot Europese Hoofdstad van de Innovatie. Hoog tijd dus voor een tweede editie van and&, hét Leuvense festival over maatschappelijke en technologische vernieuwing. Van 20 tot 25 april staan er meer dan honderd digitale talks op het programma, en er valt ook heel wat te beleven in de stad. Onze top vijf!

01

Leuven iCapital

Als je er één ding uitkiest, ga dan voor de Leuven iCapital show. Dat zijn 4 online talkshows op zaterdag 24 april. Je krijgt er een overzicht van de opmerkelijkste innovaties in onze stad. Vicepremier Frank Vandenbroucke en viroloog Johan Neyts vertellen over vernieuwingen in de gezondheidszorg, met bijzondere aandacht voor corona. Katrien Rycken, directeur van Leuven 2030, belicht de ambities van Leuven om klimaatneutraal te worden. En natuurlijk mag het thema sport en beweging niet ontbreken – Leuven is dit jaar ook Europese Sportstad. Je kan onder meer talks volgen van veldloopster Imana Truyers en freerunner Nicolas Vanhole. Jimmy Dewit, alias DJ Bobby Ewing, zal de shows hosten. Leuven iCapital is gratis. De lezingen zijn in het Nederlands of worden ondertiteld. Na je online registratie krijg je een link waarmee je de show kan volgen.

06

02

Expo ‘Look at us now’

We willen allemaal vooruit. Maar wie beslist welke vooruitgang de wereld ook echt verbetert? Op die vraag zoekt de expo ‘Look at us now’ antwoorden. In STUK, het stadspark en KADOC kan je gaan kijken naar negen producties van binnenen buitenlandse kunstenaars. In STUK stapelt geluidskunstenaar Zimoun een muur van meer dan 200 kartonnen dozen. In elke doos zit een kleine motor die trillingen produceert en zo een wit balletje tegen de kartonnen wanden doet slaan. Zo worden de dozen een indrukwekkende klankkast. Zie het als een metafoor voor de vloed van informatie waarmee we elke dag geconfronteerd worden. Met een installatie in het stadspark vraagt Marco Barrotti aandacht voor de wereldwijde milieuvervuiling. Tijdens de expo wordt de waterkwaliteit van de Leuvense Vaart geregistreerd. Die real-time data worden omgezet in audiosignalen, en die krijg je te horen via zeventig kokkelschelpen die Barrotti heeft nagemaakt uit plastic afval. Hoe slechter de waterkwaliteit, hoe meer lawaai de kokkels maken. Ook in het stadspark: het werk van Amanda Parer. Zij brengt de knielende mens in beeld: lichtgevend en in reusachtig opblaasformaat. De houding stemt tot nadenken: is de knieval een eerbetoon aan onze beschaving, of symboliseert het de mensheid die na elke tegenslag weer overeind krabbelt? De expo ‘Look at us now’ is gratis. Je hoeft enkel online te reserveren voor de werken in STUK en KADOC.


03

Internationale sprekers

Terwijl Leuven iCapital talent van eigen bodem belicht, komen tijdens een driedaagse conferentie internationale sprekers aan bod. Zoals de Deense eurocommissaris Margrethe Vestager, topeconome Mariana Mazzucato en Uri Levine, oprichter van Waze, een app voor verkeer en navigatie. Jimmy Wales is van de partij, de medeoprichter van Wikipedia. Er is een talk van de Amerikaanse Alicia Garza, die de Black Lives Matter-beweging mee in gang zette. En benieuwd naar de jongste spreker? Niet Greta Thunberg, maar een ander wonderkind: Gitanjali Rao, vijftien jaar, wetenschapper en uitvinder van onder meer een app die lood in drinkwater kan vinden. Het prestigieuze blad Time riep haar in 2020 uit tot Kind van het Jaar. Voor 29 euro heb je toegang tot meer dan honderd lezingen, discussies en panelgesprekken (digitaal en in het Engels).

04

Audiovisueel spektakel

De Brit Max Cooper begon zijn carrière als wetenschapper. Nu reist hij de wereld rond als producer van electro- en technomuziek. Samen met Het Depot ontwikkelde hij ‘Transcendence’, zijn grootste productie. In de SintMichielskerk zal je zijn muziek niet alleen kunnen horen, maar ook voelen en zien. Dit bezoek is gratis. Je moet wel online reserveren.

05

Alicia Garza zette Black Lives Matter mee in gang

Robots in maakleerplek

Aan de Vaartkom opende vorige maand maakleerplek, een open werkplaats voor scholen, bedrijven, creatieve organisaties en Leuvenaars. Tijdens and& zijn er gratis workshops rond robotica voor 6-tot-14-jarigen. Je kan er ook gaan gamen op arcadekasten, een soort speelautomaten – sommige games zijn mee ontwikkeld door Leuvense kinderen. Ook te bezichtigen in maakpleerplek: Het Nieuwe Goud. Leuvense scholieren werkten de voorbije weken rond het thema duurzaamheid. Elk kind maakte goudstaven uit afvalmateriaal. Die zijn samengebracht in één prachtig kunstwerk met honderden goudstaven. De maakpleerplek is vrij te bezoeken. Wil je de workshop volgen, dan moet je online reserveren.

Jimmy Wales, medeoprichter van Wikipedia

Wat is and& Leuven? Na een succesvol debuut in 2018 – het festival trok toen meer dan 20.000 bezoekers uit binnen- en buitenland – is and& Leuven toe aan zijn tweede editie. Het initiatief komt van Leuven MindGate, een vzw die de stad helpt haar internationale positie op het gebied van technologie, gezondheid en creativiteit te versterken en zo meer investeringen en talent naar Leuven te halen. Het festival loopt van dinsdag 20 tot zondag 25 april en heeft dit jaar als thema ‘innovate for the better’: hoe kunnen we vernieuwing inzetten voor een betere samenleving? Het brengt verschillende inspirerende mensen samen uit binnen- en buitenland: ondernemers, activisten, politici, wetenschappers en kunstenaars. De meeste activiteiten zijn gratis en in het Nederlands of ondertiteld.  Het and& festival wordt volledig georganiseerd volgens de coronamaatregelen. Hou de website in de gaten voor de laatste updates. Tickets & info: www.andleuven.be.

07


samenLVN 8 vragen aan skaters & rollerbladers

‘Superhelden op wieltjes’ Hoogdagen voor Leuvense skaters en rollerbladers: in maart is het vernieuwde skateterrein op het Albert Dejongheplein in Kessel-Lo geopend en deze maand reist er een verplaatsbaar skateterrein door de andere deelgemeenten. Skater Anna (16) en rollerblader Gilles (25) gaan er zeker hun beste ‘tricks’ en ‘flips’ uitproberen.

01

Wat vind je het leukste aan skaten en rollerbladen?

Gilles: ‘De totale vrijheid! Je hebt weinig regels in de sport. Je vertrekt zonder plan en je hebt een skatepark om al je skills op los te laten. Zo kan je ongepland mooie dingen creëren.’ Anna: ‘Voor mij ook de vrijheid: er zijn zo veel trucs die je kan proberen en zo veel obstakels die je kan gebruiken.’

02 Wat is je favoriete skate- of

rollerbladeplek? Gilles: ‘Ik rollerblade al 14 jaar op de Philipssite en ik ken er elk hoekje. Toch raak ik het maar niet beu. Ik droom zelfs over nieuwe dingen die ik daar wil proberen – om dan de volgende dag vast te stellen dat ze totaal onmogelijk zijn (lacht). In het skatepark stoom ik mezelf klaar voor het echte werk: op straat.’ Anna: ‘Ik skate ook vooral op straat – daar is de skatecultuur ontstaan. Er zijn veel soorten hindernissen, de grond is er ruwer … Het heeft karakter.’

03 Hoe is skaten en rollerbladen in

coronatijden? Anna: ‘In de skateparken is maar een beperkt aantal mensen toegelaten en je moet een mondmasker dragen. Maar ik ben heel blij dat ik nog kan skaten. Al mijn andere hobby’s zijn afgeblazen.’ Gilles: ‘Rollerbladen is de ideale uitlaatklep. Zo snel gaan als je wil, zo hoog springen als je kan, alle remmen loslaten: het is ideaal om je af te reageren. En als de skateparken gesloten zijn, kunnen we nog steeds door de straten rollerbladen: door bochten razen, van trappen rijden en over obstakels springen. We hebben echt geluk.’

04 Wat is je lievelingstrucje? Anna: ‘De kickflip, waarbij je skateboard rond z’n as draait terwijl je springt. Ik heb er twee maanden over gedaan om het te leren, dus ik ben echt blij dat ik het nu kan!’ Gilles: ‘Een dikke 540 – waarbij je anderhalve keer rond je as draait – uit de ramp. Ik ga het liefst zo snel ik kan en lanceer mezelf zo hoog mogelijk in de lucht. Dan voel ik mij een superheld op wieltjes!’

08

05 Heb je je al eens verwond? Anna: ‘Momenteel heb ik een geblesseerde enkel. Met skaten loop je heel vaak kleine verwondingen op, maar dat risico maakt het nog leuker. Het geeft je adrenaline!’ Gilles: ‘Schaafwondes merk ik zelfs niet meer op (lacht). Maar ik heb nog nooit iets gebroken, want ik ga niet over mijn grenzen. Ik wil nog heel mijn leven kunnen rollerbladen.’

06 Zijn skaten en rollerbladen

mannensporten? Anna: ‘Vroeger was ik bijna het enige meisje, maar tegenwoordig zijn er veel meer vrouwelijke skaters. Doordat het nu een olympische sport is, is skaten echt aan het boomen, ook bij meisjes. STELPLAATS organiseert zelfs skatesessies speciaal voor meisjes.’ Gilles: ‘Rollerbladen is een veel kleinere sport. Er zijn amper professionele rollerbladers. Maar de mensen die het doen, rollerbladen met enorm veel passie! Ik wil binnenkort tweewekelijks lessen aanbieden om die passie door te geven aan kinderen. Ik zal de lessen aankondigen via onze Facebookpagina Kapot.’


CORONA 07 Kan iedereen leren skaten en

rollerbladen? Anna: ‘Zeker! Je zult altijd op je limieten botsen, maar vrienden helpen om je daar overheen te zetten. Skaten gaat om grenzen verleggen. Maar je moet alleen skaten als je het echt leuk vindt, niet om cool te doen.’ Gilles: ‘Voor rollerbladen heb wel wat durf nodig. De grootste stap is droppen: je laten gaan op de ramp. Dat is het engste wat er is. Je leunt naar voren en je hebt geen flauw benul wat er gaat gebeuren.’

08 Tot slot: skaten of rollerbladen? Anna: ‘Een board ligt mij meer – ik ben ook een grote fan van snowboarden. Rollerbladen lijkt mij veel moeilijker, op rollerblades zou ik de ramp niet af durven!’ Gilles: ‘En ik zou nooit op een skateboard durven ‘droppen’ (lacht).’

Leuven in tijden van corona Op dit moment worden in Vlaanderen de 65-plussers gevaccineerd. Je krijgt een uitnodiging in de bus als je aan de beurt bent. Een afspraak maak je online of door te bellen naar het informatiecentrum. Heb jij een uitnodiging gekregen, maar je inwonende partner of familielid van 65+ nog niet? Bel naar het informatiecentrum om te vragen of jullie samen gevaccineerd kunnen worden. De vaccinaties gebeuren in de Brabanthal (Brabantlaan 1, 3001 Heverlee). Die is vlot bereikbaar met de fiets, bus of auto. Je kan ook een speciale vacci-taxi boeken, en er is aangepast vervoer voor wie het nodig heeft.

Vacci-taxi’s

Mobiel skateterrein De komende weken reizen enkele skatetoestellen door Leuven. Het gaat om een miniramp, een quarterpipe met funbox en een skatepark met een quarterpipe, flatbank, curb en streetspine. De toestellen reizen langs vier locaties: De Bruul in Leuven-centrum, de Pakenstraat in Heverlee, het Sint-Agathaplein in Wilsele en de school in de Baron Descampslaan in Wijgmaal.  www.leuven.be/mobiel-skateterrein

• Boek je taxi minstens 1 week vooraf via 016 22 20 00 of 016 26 10 10. • Voor een enkele rit betaal je een vast tarief van 12,50 euro. Je begeleider of mantelzorger kan gratis meerijden. • 65-plussers krijgen een gratis terugrit. Toon je betalingsbewijs van de heenrit en je identiteitskaart aan de uitgang voor een persoonlijke taxivoucher.

Aangepast vervoer • Personen in een rolstoel: via Dienst Aangepast Vervoer (DAV) • Prijs: gratis • Reservatie: minstens 2 werkdagen op voorhand via 016 20 53 83 • Personen met recht op verhoogde tegemoetkoming: via Minder Mobielen Centrale (MMC) • Prijs: minimum 4,5 euro • Reservatie: vanaf 2 werkdagen op voorhand via 016 29 01 21 • Via je ziekenfonds • Neem contact op met je ziekenfonds voor meer info. Wie door gezondheidsproblemen echt niet in het vaccinatiecentrum geraakt, kan thuis gevaccineerd worden. Of je in aanmerking komt voor thuisvaccinatie, beslist je huisarts. Hij of zij volgt daarbij de strikte voorwaarden van de Vlaamse overheid.

Contact • www.leuven.be/vaccinatie • Informatiecentrum Leuven: 0800 16 916 (gratis) corona@leuven.be • www.laatjevaccineren.be.

09


inLVN

Telex Vacatures stad Leuven Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bij stad Leuven zijn er altijd interessante vacatures. Zo kan je deze maand solliciteren voor ‘afdelingshoofd duurzaamheid’, ‘deskundige personeel’ en ‘specialist applicatiebeheer’. Meer info: www.leuven.be/vacatures.

Nieuw buggypunt Op zaterdag 3 april opent een nieuw Buggypunt aan de Vaartkom. Met kleine kinderen naar het centrum van Leuven? Leen gratis een buggy bij een Buggypunt. Er ligt ook een Buggypunt aan het Rector de Somerplein en aan Tweebronnen. Meer info: www.leuven.be/buggy-lenen.

Openingsuren parken De openingsuren van de parken wijzigen. Van 1 april tot 30 september kan je er binnen van 7 tot 21.30 uur. Alleen de Kruidtuin heeft een wat ander schema: die is tot 30 april open van 8 tot 18 uur, en vanaf 1 mei van 8 tot 20 uur. Op zon- en feestdagen opent de Kruidtuin een uurtje later. Voor een overzicht van alle bekende en minder bekende parken in Leuven: www.visitleuven.be/groen-relax.

WORKSHOPS

Composteren en moestuinieren Heb jij groene vingers? Dan is een van deze workshops misschien wel iets voor jou: • Ecologisch moestuinieren: wil je graag een moestuin beginnen? Kom dan luisteren naar Jef in zijn eigen tuin in Wilsele. Dat kan op zaterdag 10 of 17 april, telkens van 10 tot 12.30 uur. Jef geeft je praktische informatie en een hoop handige tips & tricks. Schrijf je in via duurzaamheid@leuven.be, dan krijg je het adres toegestuurd. • Composteren: compostmeester Fred leert je op zaterdag 17 april van 10 tot 12.30 uur in zijn eigen tuin hoe je succesvol aan de slag kan met een compostbak of -vat en hoe je tuinafval kan verwerken. Schrijf je in via duurzaamheid@leuven.be, dan krijg je het adres toegestuurd. • Demo thuiscomposteren: op zaterdag 10 april kan je van 10 tot 12 uur in de Kruidtuin terecht met al je vragen over composteren, snoeihout verwerken of vierkantemetertuinieren. De compostmeesters beantwoorden ze graag. Inschrijven is niet nodig, loop gewoon eens langs.  dienst duurzaam beleid | 016 27 24 08 | duurzaamheid@leuven.be www.leuven.be/composteren

RENOVATIE

De salons van het stadhuis Deze maand start de restauratie van de drie salons van het stadhuis. De werken zullen vermoedelijk een jaar in beslag nemen. De salons bevinden zich in het ‘achterste huis’ – het alleroudste stuk van het stadhuis, dat tussen 1439 en 1445 werd gebouwd. De statige inrichting dateert van het midden van de 19e eeuw. Er staat heel wat op de planning: de parketten herstellen, de lambriseringen en plafonds opnieuw schilderen en vergulden, kroonluchters restaureren, de meubels opnieuw bekleden, het behang vervangen, nieuwe verwarming installeren … Tijdens de werken blijven de salons gesloten voor het publiek. Huwelijken worden voltrokken in de gotische zaal van het stadhuis.  www.leuven.be/stadhuis (over de renovatie) https://townhall.visitleuven.be (de salons in 360°)

10


Mattias droomt WEGENWERKEN

Werken in omgeving Naamsespoort Vanaf maandag 12 april wordt het asfalt in de Naamsestraat vernieuwd. De werken duren tot 24 april en verlopen in twee fases. Van 12 tot 20 april is de Naamsestraat afgesloten vanaf de Naamsepoort tot net voorbij de Hendrik Consciencestraat. Auto’s bereiken het tweede gedeelte van de Naamsestraat via de ring, de Parkpoort en de Parkstraat. Vanaf 20 april is de Naamsestraat afgesloten tussen de Hendrik Consciencestraat en de Parkstraat. Auto’s rijden dan om via de Hendrik Consciencestraat en de Parkstraat. Fietsers volgen tijdens beide fases een omleiding via de Schapenstraat; bussen 1 en 2 rijden om via de Parkpoort en de Frederik Lintsstraat. Van 12 april tot eind juni zijn er werken aan de Naamsesteenweg ter hoogte van de Sint-Lambertusstraat. Het verkeer zal steeds in beide richtingen over versmalde rijstroken kunnen rijden. Fietsers richting Leuven volgen een omleiding. Midden maart is ook gestart met de heraanleg van het kruispunt aan de Naamsepoort. Dat duurt tot de zomer. Tijdens de werken worden sommige rijstroken afgesloten, maar automobilisten zullen nog alle richtingen uit kunnen. Fietsers en voetgangers volgen een omleiding.  Een overzicht van de belangrijkste wegenwerken in Leuven vind je op www.leuven.be/wegenwerken.

GEZOCHT:

Gemachtigd opzichters Elke dag banen meer dan 20.000 schoolkinderen zich een weg door het Leuvense verkeer. De stad is op zoek naar gemachtigd opzichters: vrijwilligers die jonge kinderen veilig helpen oversteken in de buurt van hun basisschool. Je krijgt een opleiding in het verkeerspark van het Provinciedomein. In drie uur tijd doorloop je de theorie en ga je de straat op om al eens te oefenen. Misschien iets voor jou? Je bent verzekerd en kan kiezen aan welke basisschool je toezicht houdt.  www.leuven.be/vrijwilliger-gemachtigd-opzichter

‘Ik wil weer gewoon bij mijn vrienden binnenwandelen’ ‘Ik ging misschien niet zo vaak uit als mijn vrienden, maar áls ik ging, bleef ik niet tegen de muur plakken (lacht). Als je praktijkvakken hebt om acht uur ’s morgens, kan je niet met een kater rondlopen – zeker niet als je patiënten behandelt. Vorig jaar zat ik ook in het presidium en organiseerde ik culturele activiteiten. Ik had een uitstap naar Straatsburg gepland. De organisatie was zo goed als rond en toen … kwam corona. Dat was wel een opdoffer.’ ‘Nu, voor mij valt de coronacrisis al bij al wel mee. Ik doe sinds juli stage: eerst in Brugge, nu in het SintRafaëlziekenhuis. Ik overleg elke dag met collega’s, behandel patiënten en ben druk bezig. Ik voel me niet alleen. Da’s eigenlijk mijn grote geluk.’ ‘Andere vrienden hebben het veel moeilijker. Ik ken jongeren die al maandenlang op datzelfde kot zitten. Je hoort vaak de opmerking: ‘Oh, nu je zo veel tijd hebt om te studeren, zullen je punten wel goed zijn!’ Wel, dat geloof ik niet. Als je online les moet volgen, niet naar huis wil of kan gaan, niet met je vrienden kan afspreken of eens een pint kan gaan pakken, dan is elke dag hetzelfde. Dat is verschrikkelijk zwaar.’ ‘Ik kijk enorm uit naar de dag waarop ik gewoon weer bij mijn vrienden kan binnenwandelen, de dag waarop we weer kunnen knuffelen en ravotten. Die zorgeloosheid van vroeger, ja, die mis ik het hardst.’

11


samenLVN

De schapen aan de Abdij van Vlierbeek hebben het prima naar hun zin

Meldpunt dierenwelzijn

‘Dier in nood? Laat het ons weten!’ Stad Leuven neemt verschillende maatregelen om dierenwelzijn te bevorderen. Zo richtte ze een meldpunt voor dierenwelzijn op, waar je zowel overlast als dierenmishandeling of -verwaarlozing kan melden.

Maak je je zorgen om een paard in je buurt, of een hond die voortdurend blaft? Dan kan je dat doorgeven aan het meldpunt dierenwelzijn van de stad. Daar worden de meldingen behandeld door Silke Claes, een echte dierenvriend. Silke: ‘Ons meldpunt is heel laagdrempelig. Je hoeft bijvoorbeeld geen informatie te geven over de eigenaar van het dier. Voor veel mensen is het een minder grote stap om bij ons een probleem te melden dan de politie te bellen. Wij zijn een luisterend oor. Dierenwelzijn wekt veel emoties op: mensen zijn vaak blij

12

dat ze hun verhaal kunnen doen en serieus worden genomen.’ Als iemand een probleem meldt, doet Silke eerst een vooronderzoek. Daarvoor werkt ze samen met andere stadsdiensten, zoals de stadsreiniging, de groen- en de milieudienst. ‘Als ik vermoed dat het echt om verwaarlozing of mishandeling gaat, meld ik dat bij de cel dierenwelzijn van de Leuvense politie. De politie stuurt eerst een wijkagent langs om te praten met de eigenaar en de buurt. Eerst krijgt de eigenaar de kans om de situatie te verbeteren – als het dier niet meteen in gevaar is natuurlijk. De politie kan bijvoorbeeld een bezoek aan een dierenarts of een gedragsdeskundige opleggen. Vorig jaar stelde de politie ook 97 proces-verbalen op.’ ‘Als de eigenaar echt niet beter voor het dier kan zorgen, probeert de politie hem ervan te overtuigen om er afstand van te doen. Weigert hij dat, dan neemt de politie het

dier in beslag en gaat het naar een erkend asiel. Maar dat is de meest dramatische situatie.’ Maar wat als een dier in acute nood is? ‘Ons meldpunt is alleen bereikbaar tijdens de kantooruren. Als een dier in gevaar is, of een gevaar betekent voor anderen, dan moet je natuurlijk wél meteen de politie bellen. Tenminste, als het gaat om zaken op Leuvens grondgebied: wie elders iets opmerkt, neemt beter contact op met Dierenwelzijn Vlaanderen of met de bevoegde politiezone.’

‘Onlangs belde de eigenaar van 15 tarantula’s’ Slangenhype Honden, katten of weidedieren kennen we allemaal, maar Silke krijgt ook meldingen over meer exotische dieren. ‘Onlangs belde iemand die vijftien tarantula’s had: wat moest hij doen om wettelijk in orde te zijn? En ook slangen zijn tegenwoordig populair. Daar maak ik me zorgen over: ze hebben specifieke verzorging nodig, zijn duur in onderhoud en worden soms vergeten omdat ze geen geluid maken. Ik hoop dat de hype snel gaat liggen.’


Eenzame tijden Maar hoe komt het dat dieren verwaarloosd worden? ‘Dierenverwaarlozing begint vaak bij dierenliefde’, verklaart Silke. ‘Mensen hebben goede bedoelingen, maar ze weten soms niet goed waar ze aan beginnen. Ze halen altijd maar meer dieren in huis, maar hebben geen plaats. Of ze onderschatten hoeveel tijd, werk en geld het kost.’ In deze eenzame coronatijden kiezen nog meer mensen voor een huisdier. De kersverse baasjes zijn ook vaker thuis. En toch heeft corona niet noodzakelijk een positief effect op dierenwelzijn, denkt Silke. ‘Mensen zitten meer op elkaars lip, het huiselijk geweld neemt toe, en dieren raken daar soms in betrokken. Vorige zomer, toen de coronamaatregelen versoepelden, werden de asielen echt overspoeld. Veel mensen beseften dat ze toch geen huisdier konden houden als ze weer naar kantoor moesten, of dat die schattige pup ook opgevoed moest worden. Mijn advies: bezint eer ge begint! Vraag je af wat een huisdier allemaal nodig heeft, en of je ook al vóór corona een huisdier wilde.’

Schattige foto’s op Facebook Sinds augustus vorig jaar is het verboden om op Leuvense markten vogels, kippen, konijnen of andere dieren te verkopen. Een prima maatregel, vindt Silke. ‘Vaak ging het om impulsaankopen: alle initiatieven om die te vermijden zijn goed. Wees ook voorzichtig met dieren die te koop worden aangeboden via sociale media. Veel mensen weten het niet, maar het is verboden om op eigen houtje dieren te verkopen. Als koper heb je bijvoorbeeld geen garantie of het dier in orde is met vaccinaties. Laat je dus niet verleiden door schattige foto’s op Facebook en koop enkel dieren via betrouwbare fokkers of nog beter: erkende asielen. Voor de opvang van honden werken we nu samen met Dierenbescherming Mechelen, voor de opvang van katten werken we samen met vzw Zwerfkat in Le(u)ven - neem daar eens een kijkje als je graag een dier wil adopteren.’

‘Veel mensen weten het niet, maar het is verboden om op eigen houtje dieren te verkopen’ Vogelpoep en zwerfkatten Bij het meldpunt kan je niet alleen verwaarlozing en mishandeling melden, maar ook overlast. ‘Zo kregen we in de winter veel klachten over de uitwerpselen van de meeuwen aan het station. Maar dat zijn beschermde dieren, je mag ze niet zomaar verjagen. We hopen dat ze binnenkort teruggaan naar hun natuurlijke pleisterplaats, het Vinne in Zoutleeuw. Mochten ze toch bij ons blijven, dan bekijken we hoe we de overlast op een diervriendelijke manier kunnen aanpakken.’ Ook hongerige zwerfkatten zorgen soms voor overlast door vuilniszakken open te krabben, als ze op zoek gaan naar eten. Om hun aantallen te beperken, zet de stad nu zo’n 45 voedervrijwilligers in. ‘Zij hebben een voederpas, een toestemming om zwerfkatten te eten te geven. De dieren op eigen initiatief voederen is verboden, omdat hun aantal zo toeneemt. De voedervrijwilligers hebben elk een vaste locatie. Zo spreiden we de populatie en vermijden we dat ze voor overlast zorgen. Als een kat ziek of gewond is, nemen de vrijwilligers contact op met vzw Zwerfkat in Le(u)ven voor de verzorging. En duikt er een nieuwe kat op, dan laten ze het dier meteen steriliseren. Dat is vorig jaar bij 196 katten gebeurd.’ Overlast, verwaarlozing of mishandeling melden? www.leuven.be/meldpunt-dierenwelzijn dierenwelzijn@leuven.be | 016 27 20 00

13


samenLVN

Op safari met de tuinranger

‘Een natuurvriendelijke tuin is helemáál niet saai’ Sinds eind maart zijn in Leuven tien vrijwillige tuinrangers op pad. Ze hebben één missie: onze tuinen natuurvriendelijk maken, zodat insecten en vogels er meer voedsel vinden. En dat doen ze door je gratis mee te nemen op safari door je eigen tuin, vertelt ranger Nicolas Pardon.

‘We nemen mensen twee uur lang mee op ontdekkingstocht door hun tuin. We gaan op zoek naar de beestjes, we bekijken welke grondsoorten er zijn en hoeveel werk de mensen in hun tuin willen steken ... We adviseren ze dan hoe ze hun tuin natuurvriendelijker kunnen maken. Je tuin hoeft trouwens niet groot te zijn. Ook met een kleine tuin is er veel meer mogelijk dan je denkt. Na afloop krijgen ze een mapje met informatie en tips, plus een uitgebreide tuinsafarikit: met bloemzaad, materiaal om zelf zaden te verzamelen, een insectenpotje én een zoekkaart voor vlinders en vogels.’

Wow! Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van een natuurvriendelijke tuin? ‘Veel insecten en vogels hebben het moeilijk. In een natuurvriendelijke tuin vinden ze meer voedsel en nestelgelegenheid. Hier in Leuven hebben we enkele typische soorten, ‘koesterburen’ noemen we ze: onder andere de gierzwaluw, de weidebeekjuffer en de Spaanse vlag – da’s een vlinder. Het zou fijn zijn als we die binnenkort nog meer zien rondfladderen.’ ‘Maar ook voor mensen heeft zo’n tuin veel voordelen. Een inheemse tuin is absoluut niet saai. Zeker bij kinderen wekt een levendige tuin vol vogels en insecten veel meer verwondering op. Een groenere tuin met minder verharding is frisser in de zomer en zorgt dat water beter in de bodem dringt.’

14

Hoe komt het dat veel tuinen niet zo natuurvriendelijk zijn? ‘Tja, dat is zo gegroeid. Mensen zien bijvoorbeeld graag dubbele bloemen met heel veel kleurige bloemblaadjes – denk maar aan sommige dahlia’s of rozen. Maar die hebben geen of slecht toegankelijke meeldraden, en bevatten dus geen voedsel voor insecten. Je kiest beter voor enkelvoudige, liefst inheemse bloemen zoals de wilde roos, de grote kattenstaart of de rode zonnehoed. Lavendel en rozemarijn zijn ook aanraders, en klimop zou in geen enkele tuin mogen ontbreken. Mijn eigen klimop gonst in de herfst van de insecten die er hun laatste voedsel voor de winter komen inslaan. En tijdens de koudegolf van februari dienden de bessen als voedsel voor merels en koperwieken.’ ‘Vermijd zeker invasieve exoten, zoals de Japanse duizendknoop, bamboe of de hemelboom. Ze nemen alles over én zijn heel moeilijk uit te roeien. En een gazon met alleen gras, of verharding, is een ecologische woestijn. Zeker als je veel pesticiden gebruikt om alles net en strak te houden. De natuur heeft veel meer aan een kruidenrijk gazon met een gemengde, inheemse haag ernaast.’

Maakt het een groot verschil als we onze tuinen aanpassen? ‘Zeker. In Vlaanderen nemen tuinen 9% van de oppervlakte in, dat is evenveel als bos. In Leuven is dat zelfs 15%. Het heeft dus een grote impact op de natuur als je tuinen meer ecologisch maakt.’  Zelf een tuinsafari aanvragen? Dat kan via de knop ‘gratis tuinsafari aanvragen’ op www.tuinrangers.be.


Leuven zoals het was 5 tips voor een natuurvriendelijke tuin 1. Geen pesticiden Gebruik geen pesticiden – ook geen biologische – want die stapelen zich op in de voedselketen. Een voorbeeld: rupsen eten planten met pesticiden, en een gemiddeld meesje eet in zijn leven meer dan 100.000 rupsen.

2. Inheemse planten Op inheemse, bloeiende planten kunnen onze insecten zich voeden en voortplanten. Uitheemse planten herkennen ze vaak niet en laten ze links liggen.

3. Structuur Creëer verschillende biotopen met struiken, bomen, borders, een kruidenrijk gazon, hoge en lage planten, plekken met licht en schaduw … Tip: maak een opening in je omheining en geef zo, samen met je buren, de egels een groter territorium. Registreer je egelwegel op www.natuurpunt.be/egelstraat.

Water Zelfs een klein waterelement trekt al waterinsecten, vogels, salamanders, kikkers en zoogdieren aan. Zorg wel dat ze er weer uit kunnen.

5. Composthoop Een composthoop trekt weer heel andere insecten aan. En die zijn de ideale maaltijd voor vogels. Voor tips kan je langsgaan bij de compostmeester in de Kruidtuin – de tijdstippen vind je op je afvalkalender of via www.ecowerf.be. De stad organiseert ook gratis workshops en cursussen (zie p. 10).

Gratis bloemzaad Stad Leuven deelt 2.000 zakjes bijvriendelijk bloemzaad uit. Haal je gratis zakje deze maand op aan de balie van het stadskantoor, in de bibliotheken, de buurtcentra of bij de bakker.  www.leuven.be/bloemzaad

Met de stoomtram naar Diest Dagelijks doorkruisen 55 buslijnen onze stad. Maar ooit was het anders: 70 jaar lang reden er trams door Leuven. Het begon allemaal met paardentrams. Van 1873 tot 1895 trokken paarden die over een speciaal spoor van het station tot de Blauwe Hoek (nu de rotonde van de Brusselsestraat ter hoogte van de Goudsbloemstraat) en terug. In 1895 kwam er een nieuw, korter spoor, tussen het station en de Grote Markt. In 1912 werden de paarden bedankt voor bewezen diensten. Eind negentiende eeuw konden Leuvenaars ook de stoomtram nemen. Er kwamen drie lijnen: naar Geldenaken (1892), Diest (1893) en Tervuren (1897). De trams werden getrokken door een stoomlocomotief (zie foto). Van 1912 tot 1962 liepen er zeven elektrische tramlijnen in en rond Leuven. Zo kon je naar Herent, Tervuren of Brussel. De trams wurmden zich ook door de smalle straten van de binnenstad – tot begin jaren 50 reed er zelfs eentje door het begin van de Mechelsestraat. En de eerste Leuvense bussen? Die doken op met veel toeters en bellen, in 1952-1953.

Deze foto komt van de Facebookpagina ‘Leuven Weleer’. Je vindt er boeiende foto’s van Leuven, van 1850 tot nu. Wil je info over de geschiedenis van je straat, huis of familie in Leuven? Neem dan contact op met het Stadsarchief. Meer info: www.leuven.be/stadsarchief.

15


uitLVN

Telex Speelpleinen zomer Inschrijven voor de speelpleinen in de zomervakantie kan vanaf zondag 25 april om 10 uur. Voor de speelpleinen, ReTTeKePReT en de skate- en bladekampen in de paasvakantie, en voor de Tofsportkampen in de paas- en zomervakantie zijn de inschrijvingen al gestart, maar er zijn nog plaatsjes vrij. Ontdek het hele aanbod op www.leuven.be/kinderen.

Knuffeltochten Jonge gezinnen kunnen vanaf zaterdag 3 april twee nieuwe kindvriendelijke wandelingen maken door Leuven. De wandelgids (Nederlands of Engels) is voor 2 euro te koop aan de balie van M Leuven en de Ticketbalie van 30CC. Je kan de gids ook gratis downloaden. Meer info: www.visitleuven.be/ knuffelgezocht.

KUNSTROUTE

Kunst in de vitrine Vanwege corona kan Kunstroute – een parcours langs de werkplekken van Leuvense kunstenaars – niet in zijn normale vorm doorgaan. Maar de kunstenaars, de Leuvense handelaars en de stad bedachten samen een fijn alternatief: Kunst in de vitrine. Van 25 april tot 9 mei kan je in 32 Leuvense etalages een werk bekijken van Leuvense kunstenaars als Philippe De Smedt, Dirk Eelen, Mireille Robbe, Dany Tulkens en Luc Huysman (foto). Bij elk werk zal een QR-code hangen. Als je die met je smartphone scant, krijg je een filmpje te zien over de kunstenaar, zijn werk of zijn atelier. Benieuwd waar je de werken kan gaan bekijken? Op www.leuven.be/kunstroute vind je een plannetje met alle deelnemende etalages.

KLIMAAT

Warm alarm! De Leuvense cultuursector, Leuven 2030, KU Leuven en enkel organisaties hebben samen een programma in elkaar gebokst rond duurzaamheid: Warm alarm. Met boeiende activiteiten willen ze alle Leuvenaars overtuigen om mee te strijden voor minder uitstoot en meer toekomst.

Coronaveilig De activiteiten die in LVN vermeld staan, worden 100% coronaveilig georganiseerd. Ze vinden daarom plaats onder voorbehoud van wijzigende maatregelen. Raadpleeg vóór deelname aan een activiteit de website van de organisator. Wijzigingen en/of annulaties zijn mogelijk.

16

Je kan naar expo’s in Tweebronnen, verschillende themawandelingen en inspirerende onlinelezingen. Vanuit je luie zetel kan je films en documentaires bekijken via ZEDvanuitjezetel of luisteren naar podcasts, zoals ‘Water aan de lippen’ van het Masereelfonds over klimaatvluchtelingen. En tieners mogen het beste van zichzelf geven in een TikTok-challenge. Je zal ook op verschillende gebouwen een horizontale oranje streep zien staan: die symboliseert de stijgende zeespiegel. Je kan ook zelf de zeespiegel op twee meter hoogte op je gevel tekenen: deel je klimaatactie op sociale media met #warmalarm. Tip: word tijdens Warm alarm lid van Leuven 2030 en ontvang een geschenkbon van 15 euro voor een Leuvens tuincentrum. Zo geef je kleur en zuurstof aan onze stad!  do 22 – zo 25/04 | www.warmalarm.be


Mattias beleeft EXPO LEUVEN

UNMUTE: docenten SLAC tonen hun werk Met het project Expo Leuven geeft de stad regionale kunstenaars de kans om hun werken te tonen in de tentoonstellingsruimte van bibliotheek Tweebronnen. Van 23 april tot 22 mei zijn de docenten van SLAC/Beeldende & Audiovisuele Kunst aan de beurt met hun tentoonstelling UNMUTE.  vr 23/04 – za 22/05 | do & vr 13 – 17.30 uur, za 10 – 16 uur bibliotheek Tweebronnen | www.slac.be/academie www.leuven.be/tentoonstellen-leuven

TERUG VAN WEGGEWEEST!

De glasramen van Abdij van Park Deze maand worden twintig glaspanelen uit de zeventiende eeuw teruggeplaatst in de kloostergangen van de Abdij van Park. Na tweehonderd jaar zijn de panelen weer op de historische plek waar ze ooit voor gemaakt zijn. Tussen 1635 en 1644 maakte de Leuvense meester-glazenier Jan de Caumont 41 gebrandschilderde glasramen voor de abdij. Na de Franse Revolutie kwamen de norbertijner monniken in geldproblemen en verkochten ze hun glasramen. Die raakten verspreid over de hele wereld. De kleurrijke glas-in-loodpanelen doorstonden wereldoorlogen en heel wat revoluties, en dat is zeer uitzonderlijk. In 2018 werd de collectie erkend als Vlaams Topstuk. Volgende maand kan iedereen ze gaan bezichtigen tijdens de expo ‘Als de bliksem. 900 jaar norbertijnen’.  www.visitleuven.be/abdijvanpark/vernieuwingen

‘Als ik sport, vergeet ik al de rest’ ‘Toen ik twee jaar was, hebben de dokters diabetes type 1 bij me vastgesteld. Ik volg al heel mijn leven een strikt eetpatroon, en ik moet me vijf keer per dag prikken om mijn insuline op peil te houden. Iedereen rondom me zorgt ervoor dat ik toch ongelofelijk veel kan doen. Maar ik moet altijd rekening houden met mijn diabetes en voorbereid zijn – dat ervaar ik als een beperking van mijn vrijheid. Net daarom doe ik vaak dingen waarin ik even helemaal in het moment zit en al de rest vergeet. Ik koester die momenten enorm.’ ‘Toen het begin dit jaar gesneeuwd had, ben ik met vrienden gaan snowboarden aan Gasthuisberg. Het was maar een kleine heuvel – goed voor een turn of vijf – maar dat maakte niet uit. We zijn de hele middag die heuvel op en af gegaan (lacht). En vorig jaar hebben we het VRT-journaal gehaald, toen we waren gaan waterskiën en wakeboarden aan het Arenbergkasteel. We hadden een motor geïnstalleerd met een touw eraan, dat je over het water trok. Dat was echt fantastisch (lacht).’ ‘Ik heb vroeger veel gebasket, getennist en geskatet. Nu ga ik vaak fietsen met mijn maten: mountainbiken in Heverleebos of koersen in de buurt van Leuven. Maar mijn grootste passie is zeilen. Elke zomer zit ik aan zee. Ik zeil met een catamaran, da’s een bootje dat gemakkelijk kapseist. En het liefst van al pak ik mijn vrienden mee. Ik moet me dan 100% geven om die boot recht te houden. Daar doet ik het voor.’

17


uitLVN Fietsen in Leuven: de beste routes

‘Fietsen is: even met vakantie zijn’ Leuven is een echte fietsstad. En met zijn ongerepte bossen, uitgestrekte velden en pittige heuvels biedt het voor elk wat wils. Jan, Patricia en Klaas nemen je mee op hun favoriete fietsroute.

‘Offroad door de bossen crossen: heerlijk!’ Jan Van Herck (42) ‘Ik fiets het liefst offroad: zo weinig mogelijk op asfalt en zo veel mogelijk over bos- en veldwegen. Dat doe ik op een aangepaste fiets, een gravelbike. Het stuur buigt zoals dat van een koersfiets, maar de banden en de iets rechtere zithouding doen aan een mountainbike denken.’ ‘Met een aantal vrienden hebben we 666gravel opgericht, een club voor gravel grinders. Elke zondagvoormiddag komen we samen om zo’n 50 à 100 km gas te geven. Daarnaast ga ik nog zo’n drie keer per week alleen of in groep fietsen. Ik doe dat om m’n hoofd leeg te maken en te genieten van de natuur, maar het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat ik onderweg aan mijn conditie bouw.’ ‘De routes die ik fiets, maak ik met Komoot, een fietsapp die werkt met segmenten: mooie of uitdagende stukjes die via de app worden gecombineerd tot een route. In het Meerdaalwoud is er bijvoorbeeld een segment dat recht door het bos gaat. Je kan er snelheid maken, maar er zijn ook hobbels en andere uitdagingen. Heel tof vind ik dat.’

45,7 HEVERLEE

OUDHEVERLEE BIERBEEK

SINT-JORIS WEERT

BEAUVECHAIN

18

‘Een van mijn favoriete routes begint aan het kasteel van Arenberg. Je fietst langs de Dijle en gaat meteen even offroad, snel langs de E40 en dan onder een brugje door. De route slingert verder richting Korbeek-Dijle en de Zoete Waters: de perfecte plek om even te pauzeren, want daarna wachten je de stevige hellingen van het Meerdaalwoud (lacht). Onderweg wisselen mooie boswegen, weidse vergezichten en pittige kasseistroken elkaar af, precies zoals ik het graag heb.’  Start- en eindpunt: Arenbergkasteel. Bekijk en download de route op www.leuven.be/fietsroutes.


‘Op mijn koersfiets is er niets wat moet’ Patricia Lardaux (52) ‘Twaalf jaar geleden heeft mijn man de Vlierbeekriders opgericht, een fietsclub die intussen zo’n 250 leden telt. Ik werd al snel gebombardeerd tot secretaresse (lacht), maar het duurde niet lang voor ik zelf begon met wielrennen.’ ‘In de club zijn er vijf niveaus. Ons groepje fietst elke zondag tussen de 60 en 100 km. Op woensdag is dat 40 à 50 km. Het gaat er gemoedelijk aan toe, we babbelen heel wat af. Tijdens het fietsen schuiven we steeds door, waardoor je om de zoveel minuten weer een andere gesprekspartner en een ander verhaal hebt. Dat maakt het extra aangenaam. Alléén fietsen doe ik niet zo vaak, maar voor de groep sta ik één à twee keer per week in weer en wind klaar.’

wachten. Tijdens het fietsen kan ik weleens puffen – het blijft een pittige sport. Maar als we achteraf met de verschillende groepjes op het terras bij de abdij zitten – ik spreek nu over niet-coronatijden – ben ik zo trots dat ik weer heb doorgezet. Op de fiets krijg ik het gevoel dat ik even met vakantie ben: niets moet, alles mag.’  Start- en eindpunt: Abdij van Vlierbeek. Bekijk en download de route op www.leuven.be/fietsroutes.

80

‘De Abdij van Vlierbeek is onze vaste uitvalsbasis: daar vertrekken alle tochten en komen ze ook weer aan. Op deze route van 80 km kom je langs een heleboel mooie plekken: het Troostembergbos en het Wijnkasteel Haksberg in Tielt-Winge, de Maagdentoren in Zichem, de Abdij van Averbode … En natuurlijk de zogenaamde ‘Poggio’ van Molenstede, een pittige helling tussen de 9 en 15%, bij alle wielrenners bekend als de ultieme kuitenbijter op deze route.’

SCHERPENHEUVELZICHEM

AARSCHOT

TIELT-WINGE

‘Wat ik zo leuk vind aan wielrennen is dat je even niets moet. Vroeger dacht ik dat mijn huis altijd piekfijn in orde moest zijn, maar nu ben ik ervan overtuigd dat je soms ook gewoon tijd moet maken voor jezelf. Doe wat je graag doet, en laat al de rest maar even

HOLSBEEK

LEUVEN

LUBBEEK

19


uitLVN ‘Van speeltuin naar ijsjeszaak’ Klaas Decroos (38)

18,9

‘Mijn zoontjes zijn 3 en 1 jaar. Als wij met het gezin gaan fietsen, is dat van speeltuin naar speeltuin. Het liefst stoppen we onderweg ook voor een ijsje, of blazen we even uit om van het uitzicht te genieten. Deze route van zo’n 19 km plakt heel wat leuke speelterreinen aan elkaar: het Sluispark, het Provinciedomein, park Michotte, park Belle-Vue ...’ ‘Je vertrekt aan het station en maakt meteen een sierlijk rondje over de fietsspiraal. Iets verderop passeer je park Belle-Vue, een leuke plek voor kinderen om te ravotten. Ongeveer halverwege volgt er een pittige klim: de Trolieberg in Kessel-Lo. Gelukkig kan je boven even uitrusten met een ijsje en uitzicht op de Leuvense skyline. Terug op de fiets kom je langs de Parkbegraafplaats Diestseveld, Park Heuvelhof en het Provinciedomein. Uiteindelijk fiets je langs de Vaart de binnenstad in, naar het Sluispark. Even verderop hobbel je over de kasseien van de Grote Markt en kom je via de Maria-Theresiastraat terug aan het station uit.’ ‘Fietsen beperkt zich voor mij niet tot tochtjes met het gezin. Ik breng de kinderen met de fiets naar school, doe boodschappen met de fiets en train ook veel op mijn mountainbike of gravelbike. Zo trap ik elke week heel wat kilometers weg. Samen met Roel run ik het Fietslab, een zaak waarin we mensen helpen om de perfecte fiets te vinden. Je zou kunnen zeggen dat ik dag in dag uit met fietsen bezig ben. En steeds met evenveel plezier!’  Start- en eindpunt: station Leuven. Bekijk en download de route op www.leuven.be/fietsroutes.

20

KESSEL-LO

LEUVEN

HEVERLEE


ZOEKERTJE

WIN!

De fiets op! Als fietsliefhebber zal je je in Leuven niet snel vervelen. Er valt van alles te beleven!

Fietsen op het Blauwputplein Groot feest, want in september komen de wegritten van het WK Wielrennen aan in Leuven. Om alle inwoners al wat warm te maken, wordt het Blauwputplein in Kessel-Lo van maandag 26 april tot vrijdag 7 mei omgetoverd tot een klein fietsparadijs. Je kan er met het hele gezin coronaveilig naartoe: meet je snelheid op je fiets, step of skateboard, verken een van de drie fietsroutes die vanaf het plein vertrekken of kroon jezelf na een krijtparcours tot winnaar op een écht podium. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Vier fietsroutes vanuit Leuven Visit Leuven heeft vier bijzondere routes langs het fietsknooppuntennetwerk gebundeld. De Voervalleiroute (47 km), de Rock Werchterroute (36 km), de Horstroute (35 km) en de Meerdaalroute (31 km) vertrekken elk vanuit Leuven. De routekaart kan je downloaden op www.visitleuven.be/ fietsen-vanuit-leuven of voor 1 euro kopen aan de balie van Visit Leuven, Naamsestraat 3.

Toekomstige projecten Op de plek van het voormalige Sint-Pietersziekenhuis zal je hopelijk vanaf juli een ‘Velodroom’ kunnen bewonderen. De kunstinstallatie van Elke Thuy en Bruno Herzeele wacht momenteel op een vergunning, maar in de tussentijd worden de voorbereidingen al getroffen. Het wordt een plek om te spelen, te sporten, cultuur te beleven en – als de coronamaatregelen het toelaten – gezellig samen te komen met buren of vrienden. In Wilsele komt dit jaar nog een Urban Sports Park met pumptracks (dat zijn golvende fietscrossbanen voor fietsers, skaters en steppers) en skate- en parcoursinfrastructuur. Momenteel is de stad op zoek naar een ontwerper. De bedoeling is om het park dit jaar nog toegankelijk te maken.

Weet jij waar in Leuven deze foto is genomen? Stuur je antwoord vóór 15 april naar lvn@leuven.be en maak kans op een van de de vijf exemplaren van ‘Leuven loopt voorop’. Dat is een gloednieuw boek met twintig portretten van Leuvenaars die rond sport en innovatie werken.

De Brabantse Pijl Woensdag 14 april wordt de 61e editie van de Brabantse Pijl gereden. Dit jaar zal dat opnieuw zonder publiek zijn. De Brabantse Pijl Cyclo – een tocht voor recreanten – wordt mogelijk over meerdere dagen gespreid. De laatste info vind je op www.leuven.be/brabantsepijl en op www.brabantsepijlcyclo.be.

Win een WK wieleroutfit! Ter ere van het WK Wielrennen liet de stad speciale wieleroutfits creëren door de Leuvense textielontwerpster Lotte Martens. Wil jij zo’n outfit winnen? Mail dan vóór 15 april naar lvn@leuven.be het antwoord op de volgende vraag: wie was in 2020 de winnaar van het WK wielrennen? Speel je liever op zeker, dan kan je de outfit bekijken en bestellen via www.leuven.be/wieleroutfit.

De foto van de meeuw in de februari-editie was genomen aan de speeltuin in het Park Michotte in Kessel-Lo. Johan V. A., Saskia B. en Hadelijn D. wisten dat en winnen elk een typisch Leuvense fietstas van Nèh, ter waarde van 140 euro.

21


uitLVN Druk! Werk! Maak kennis met het prentenkabinet van M Leuven

Het museum pakt uit ‘Museumcollecties zijn als ijsbergen’, vertelt Jochen Suy van M Leuven. ‘Je krijgt altijd maar het topje te zien.’ Terwijl er onder de waterspiegel vaak nog zoveel interessants te ontdekken valt. Zoals de 25.000 prenten die het museum rijk is, en waarvan je nu uitzonderlijk een selectie kan ontdekken in de expo ‘Druk! Werk!’.

Jochen: ‘In 2006 zijn we gestart met de verbouwing van wat toen nog het Museum Vander Kelen-Mertens heette. We hebben toen alle prenten ingepakt. Om zeker te zijn dat ze nog vele jaren goed bewaard blijven, pakken we ze nu weer allemaal uit en steken we ze in een nieuwe, zuurvrije verpakking. Maar eerst stellen we drie keer 50 topwerken uitzonderlijk tentoon.’

Grote namen ‘De prentencollectie is heel divers. Ze telt 25.000 stuks, van de 16e eeuw tot nu. Dat gaat van prenten uit religieuze werken of geschiedenisboeken tot losbladige grafiek. Er zitten ook uiterst waardevolle stukken bij van bekende kunstenaars zoals James Ensor, Hiëronymus Cock, Constant Permeke en Constantin Meunier.’

Van houtsnede tot litho ‘In de tentoonstelling leer je dat de prenten met verschillende technieken gedrukt werden. Zo was de houtsnede – een soort grote houten stempel – de eerste vorm van drukkunst. Even later volgden de gravure en de ets, twee diepdruktechnieken waarbij je lijnen uitsnijdt in een metalen plaat en die vervolgens opvult met drukinkt. In de 19e eeuw deed de lithografie haar intrede: je drukt dan met een steen die niet afslijt, zodat je er bijna onbeperkt mee kan blijven werken.’

‘De prentencollectie telt 25.000 stuks, van de 16e eeuw tot nu’ Druk, druk, druk! ‘25.000 prenten uitpakken en opnieuw inpakken: dat is een hele hoop werk. Gelukkig boden dertig vrijwilligers aan om een handje te helpen. Ze scannen de werken in, zodat we die vanaf eind dit jaar ook digitaal kunnen ontsluiten. Bovendien verdiepen ze zich in de achtergrond van de werken. Zo kunnen ze bij de digitale afbeeldingen interessante informatie toevoegen. Zodra de coronamaatregelen het mogelijk maken, zul je de vrijwilligers trouwens live aan het werk zien tijdens de expo. Een unieke kans om te ontdekken wat er achter de schermen van een museum gebeurt!’ ‘Elke vrijwilliger mocht ook één thema naar voren schuiven voor de tentoonstelling. Om de drie maanden wisselen we de fragiele werken, want die mogen niet te lang blootgesteld worden aan licht. Momenteel hangen er onder andere prenten die te maken hebben met de thema’s natuur en liefde – heel actueel in coronatijden. Daarnaast hebben we, onder de noemer ‘de blik’, speciale portretten gebundeld die je blik als toeschouwer beantwoorden, ontwijken, uitdagen en die zo vragen oproepen. Verder hangt er ook gelegenheidsgrafiek, zoals prachtig vormgegeven reclamekaarten, geboortekaartjes, overlijdensberichten en aankondigingen van feesten. Stuk voor stuk kunstwerkjes! In mei wisselen we de werken, en pakken we uit met de thema’s: ‘schoonheid: dress to impress’, ‘devotie: handen vol hoop’, ‘lucht: tussen licht en donker’ en ‘strijd: glorie en gruwel’.’  www.mleuven.be/drukwerk

22


Erfgoeddag duikt de nacht in

‘De Manhattan was in de jaren 80 een van de grootste clubs van Europa’ Erfgoeddag staat dit jaar in het teken van de nacht. Op zaterdag 24 april kan je het Leuvense nachtleven van weleer verkennen – bijvoorbeeld met de podcast ‘Nachtwandeling’, die je langs iconische clubs en cafés van toen en nu leidt.

De biervaten zijn losgekoppeld, de muziek staat af … Het Leuvense nachtleven staat op pauze, al een jaar lang. Toch is dat geen reden om het hoofd te laten hangen, vonden ze bij het jongerencollectief ‘nacht’. Hans Empereur (‘nacht’): ‘Wij organiseren sinds 2018 clubnachten in STELPLAATS. Vanwege corona kunnen we geen events meer organiseren, maar we wilden toch iets om handen hebben. Zo zijn we op het idee gekomen om een podcast te maken over de geschiedenis van het Leuvense nachtleven. Samen met de jongerenorganisatie Nachtplan hebben we enkele iconische locaties geselecteerd en zijn we op zoek gegaan naar Leuvenaars die daar meer over wisten: voormalige dj’s, cafébazen, uitbaters … Onze verhalen gaan terug tot de jaren 60, toen de Vismarkt nog de belangrijkste uitgaansbuurt was. Het was niet altijd gemakkelijk om mensen te vinden die daar nog over kunnen vertellen. Tijdens die interviews besef je hoe waardevol die verhalen zijn - uiteindelijk gaat het om cultureel erfgoed dat we niet zomaar verloren willen laten gaan. Het eerste deel van ‘Nachtwandeling’ was klaar in

oktober vorig jaar, maar speciaal voor Erfgoeddag breiden we het parcours nu uit met acht nieuwe locaties.’ Het Depot, STUK, Café Apero en Rumba zijn vaste waarden, maar in de wandeling zitten ook heel wat cafés en clubs die jonge twintigers nooit gekend hebben. Hans: ‘Manhattan was in de jaren 80 dé club in Leuven – het was zelfs één van de eerste en grootste in heel Europa. Ze werd opgericht in de voormalige conservenfabriek Marie Thumas, onder meer door mediafiguren Mike Verdrengh en Jos van Oosterwyck. Die mannen gingen hun mosterd halen in New York – vandaar ook de naam ‘Manhattan’. Alles was nieuw, dus ze moesten alles uitzoeken: welke belichting hadden ze nodig, welke muziekinstallatie ... Er hebben grote namen opgetreden – Kool & The Gang, Marvin Gaye, Grace Jones, Earth, Wind & Fire – tot het gebouw eind jaren 80 werd overgenomen door VTM. En ook toen waren er nog muziekoptredens, want ‘Tien om te zien’ werd er opgenomen.’

‘Vanaf de jaren 90 was er Silo: de lege graansilo’s aan de Vaartkom, drie verdiepingen, ingericht als club. In het weekend waren er 2.000 entrees: mensen van over heel België kwamen naar Leuven, en de allergrootste house- en techno-dj’s draaiden er hun platen – denk maar aan Derrick Carter, Ben Klock en Jeff Mills. In 2011 sloot ook die club de deuren.’ Je kan de vijftien plaatsen in willekeurige volgorde bezoeken. Aan de gevels hangen QR-codes. Als je die scant met je smartphone, kan je de verhalen beluisteren. Onderweg en in STELPLAATS vind je werk van jonge kunstenaars van MIJNLEUVEN, het jongerenlabel van de stad, die zich lieten inspireren door de nacht.

Sfeervol verlicht avondparcours Op Erfgoeddag kan je niet alleen de nieuwe Nachtwandeling maken. Op de Grote Markt steekt het Stadsarchief de Leuvense cafés een hart onder de riem met een buitenexpo met oude foto’s en toffe verhalen. KADOC pakt uit met verhalen over Sporta, een feestzaal die zich in de jaren 70 in de Vlamingenstraat bevond. En ’s avonds tussen 18 en 23 uur kan je een sfeervol verlichte wandelroute volgen tussen de Grote Markt, stadspark en Naamsestraat. Onderweg kom je langs verschillende erfgoedlocaties en kunstinstallaties. Het volledige programma vind je online.  za 24 & zo 25/04 www.leuven.be/erfgoeddag

23


Wil je ook een plaatsje op deze pagina en heb je een openbaar profiel? Tag je Instagramfoto’s met ‘@leuven’.

@_ellen_v_83 Abdij van Vlierbeek

@op_sjok_door_belgie Het blijft prachtig! Werk van het kunstenaarscollectief Collin van der Sluijs en Super A

@astoldbyacolourfulginger Love is love

@sup_club_belgium Suppen op de Dijle

Verantwoordelijke uitgever: Mohamed Ridouani, burgemeester | Fotografie: Layla Aerts, Jan Crab, David Degelin, Marco Mertens, Jan Pollers, Rob Stevens | Hoofd- en (eind)redactie: dienst communicatie i.s.m. Heyvaert & Jansen | LVN is gedrukt met milieuvriendelijke inkt op papier uit duurzaam beheerde bossen | Contact: lvn@leuven.be of 016 27 22 40


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.