Stadgaensium 4/2018

Page 1


Vielä ehdit! Tilaa Kauppalehti jäsenetuna 0 €. Hyödynnä Stadgan jäsenetusi ja tilaa Kauppalehti veloituksetta: kl.fi/stadga2018.


Innehåll 5

Ledare

6

Ordförande

10

Stadgas Lilla exku till Stockholm

13

Bilder från årsfesten 2018

16

Min gulishöst – Nelly Karhunen

18

Money Talk pt. III

20

Intervju – Varför dubbelexamen?

22

Stadgas julkorsord

25

Stadgas julfestbingo

26

DIY – julklappar

28

Baby-stadgeiters julhälsning

Stadgaensium 4/2018 Chefredaktör Iris Laitinen

Redaktionskommittén Nicole Ekman Ella Haavisto Emilia Rosenblad

Ansvarig utgivare Ämnesföreningen Stadga r.f Gezeliusgatan 2, Domvillan 20500 Åbo


Ledare 11/12 nästan done av år 2018. ”Countdownen” till 2019 ”new year, new me”-löften börjar snart. Före vi lägger upp våra löften lönar det sig att stanna upp och tänka på det förflutna. Hur lägger vi upp mål för oss själva om vi inte förstår utgångspunkten eller den bakgrund som påverkar våra attityder, prestationer och strävan? Till ett år ryms det så många minnen. 365 dagar, vissa mer lika än andra. Det som dessa dagar har gemensamt är att man varje dag lär sig något nytt. De stimuli som når vårt medvetande blir kvar där, påverkar hur vi ser vår omvärld mer än vi någonsin kan förstå. Min första utmaning till er är att fundera på större helheter som ni under året extra mycket fått jobba med och saker som ni blivit bättre på och lärt er! Nedan kommer mina!

Iris ”deep” Laitinen livsvisdomar från år 2018: Lev i nuet! Vi människor tenderar alltför ofta i vardagen drömma om framtiden. ”Nästa vecka ska jag leva hälsosamt”, ”Idag är det bara 32 dagar kvar till min nästa resa”, ”Äh måndag igen.. Jag önskar det vore fredag”. Ett annat vanligt tankesätt hos människor som känner sig missnöjda eller olyckliga är att de tänker att de blir lyckligare om de får något nytt eller når ett mål de ställt upp för dem själva. ”Om jag får det där nya jobbet eller den där löneförhöjningen jag drömt om blir jag nog lycklig”, ”Sedan när jag gått ner 5 kilo i vikt gillar jag mig själv nog mera”. Spoiler alert! Min åsikt är den att nope, det händer ingen magisk förändring i ditt psyke om du inte är nöjd med utgångspunkten av dig själv eller med det du har nu.

4

Det är en ond cirkel som du inte kommer ifrån om du inte stannar upp och uppskattar ditt liv just nu. En note-to-self i denna kategori är också att försöka undvika en automatmode där du bara ”görgörgör” utan att tänka efter och låter dagarna bara flyga förbi. Försök vara närvarande! Ibland måste du tvinga dig själv! Jag är ofta av den åsikten att man ska göra det som känns bekvämt och bra, men ibland måste man pusha sig själv lite för att göra något som först kan kännas lite jobbigt. Dessa saker måste alltså vara sådana som du vet att du kommer att känna dig bra över när du har fått dem gjort. Förstå också att man har jobbigare och lättare perioder i livet, och att de jobbiga behövs för att man ska kunna inse och värdesätta hur bra man egentligen har det. Våga säga dina och ha starka åsikter, men var öppen också för andras! Som en person rädd för konflikter är detta något jag fått jobba på särskilt mycket detta år, och som jag fortsättningsvis jobbar på. För mig är det fortfarande ibland svårt att säga rakt ut vad jag tycker. Vad om jag sårar personen med mina ord eller så får hen en helt fel bild av mig? Men, det jag kommit underfund med är att för en själv att undvika onödig ångest är det bättre att säga vad man själv tycker och våga ha varierande åsikter. Detta betyder inte att du diktatoriskt ska föra fram dina egna åsikter och tycka att alla andras är struntiga. Försök lyssna på vad personer grundar sina åsikter på, attityder och åsikter är nämligen lätta att ändra på, om man bara kan motivera dem bra ;).


Bry dig om vad andra tycker om dig, men låt det inte kontrollera dig! Enligt mig är det bra att man i någon mån bryr sig om vad andra människor tycker om en. Man ska vara trevlig och fördomsfri mot alla, eftersom man sällan vet bakgrunden och historian bakom en person utan att känna hen. Jag medger att jag i vissa stunder låtit det andra tycker om mig kontrollera alltför mycket mitt beteende och mitt liv. Men det som jag nu mer och mer inser är att människor är så olika att det helt enkelt är helt omöjligt att gilla och komma överens med alla. Det viktigaste är att du själv och din närkrets vet hurdan du är.

Nästa utmaning är att med vetskapen ni nu har av detta år tänka på det kommande året och lägga upp 3-5 tillräckligt konkreta mål som verkligen går att uppnå.

Få saker i livet är slutgiltiga! Det här är en sak som jag på sistone funderat mycket på. Förändring är något som man är rädd för. Jag är en person som ofta övertänker hurdana konsekvenser en handling enligt mig kommer att få. Men det går på riktigt inte att veta hur något fungerar om man inte testar på det. Våga göra spontana, stora beslut. Våga söka jobb på en annan ort, våga flytta. Om det inte känns bra så går det nog nästan undantagslöst att förändra situationen tillbaka. Men då behöver du i alla fall inte ångra att du inte gett det en chans, eller sade ”om”. Du är en erfarenhet rikare och vågade göra något du lärde dig av. Summa summarum: Begränsa inte dig själv och våga testa på nya saker.

Jag avslutar givetvis med någonting jag vill att ni förstår och tänker på när ni lägger upp era löften och uppnår era mål. Det ska vara dina mål som du uppnår, det som du på riktigt själv vill. Uppfatta mig inte fel, klart man ska ta inspiration av andra människor och deras tips, men man ska inte låta det påverka en för mycket. För i slutändan är det du som har ansvaret över ditt liv, ansvaret över att du lever ett liv och gör ett jobb som du tycker är meningsfullt. Ansvaret att du värdesätter och satsar på dig själv och ditt välmående för att vidare kunna göra det samma till andra människor. Ansvaret att ta itu med aktuella problem i vårt samhälle och ansvaret att förstå att det beror på dig själv och din attityd hur ditt liv ser ut. Och framförallt att du varje dag har möjligheten att vara bättre för dig själv, inte för någon annan.

Att skriva denna sista ledare (som vanligt berättar om allt annat än själva tidningen) till årets sista Stadgaensium känns ledsamt. Tack att ni orkat läsa mina flummiga och djupa ledartexter som jag faktiskt njutit enormt mycket att skriva. En liten oro väcks inom mig när jag funderar hur jag kunde fortsätta publicera mina livs visdomar (annanstans än i mina brev till min Famo. Jo, brevvänner sedan 2006 still going strong). Vad tycker ni, kanske jag skriver en bok med titeln Iris’ cliché quotes and life tips?

Vad är då löften och målen för Iris 2019? - börja använda kalender - få alla planerade kurser genom och vid sidan om studierna jobba flitigt - återuppliva min gamla hobby tennis - resa till London - göra tid för mig själv, för min familj och vänner

Lycka till med era kommande äventyr! <3 / Iris

5


Ordförande

Här är vi nu. Idag väljs den nya styrelsen för vår kära förening och min tid som ordförande för denna fantastiska gemenskap börjar lida mot sitt slut. Ett år fyllt av hårt arbete, glada minnen för livet och äran att få träffa alla trevliga människor runtom landet ligger bakom. Tacksamhet och vemod är känslorna vid skrivande stund. På våren skrev jag en bloggtext till Juristförbundet om framgång, och vad det begreppet innebär för mig. Slutsatsen var väl att alla definierar själva sin egna framgång – något jag själv nu står in för efter detta händelserika spektaklet som är styrelseåret. Tillsammans med min kära styrelse har vi vågat utveckla, brutit mönster och framför allt presterat. Det var målsättningarna för året. Vi lyckades. Utöver styrelsens insats måste jag även tacka dig, kära stadgeit, för din insats för föreningens bästa. Som jag nämnde i mitt årsfesttal är föreningen endast lika aktivt som dess medlemmar, och vi vore naturligtvis ingenting utan en aktiv medlemskår. 6

För min egen del har Stadga i år varit allt. Tror inte det finns en enda dag då jag inte tänkt på något relaterat till vår förening. I ”kulisserna” gick exempelvis flera dagar under sommaren till att hitta och förhandla nya samarbeten för föreningen. Skulle någon fråga gulis-Axel om vad Stadga betyder för honom skulle nog en naiv och smått arrogant första åretsstuderande ha svarat något likgiltigt. Konstigt hur en förening kan bli och betyda så mycket för en på en så kort tid. Lite sjukt också. Alltid går det dock inte som det ska, och jag skulle ljuga för er om jag sade att jag aldrig funderat över varför jag egentligen gör allt det här? Svaret har antagligen klichéartat något att göra med vår gemenskap. Vänskapen jag har i Stadga med mina styrelsekollegor, mina närmaste studiekamrater och naturligtvis alla stadgeiter är något jag värdesätter högt. Ja – och vad skulle man inte göra för sina vänner?


Året som ordförande har gått otroligt snabbt, och vi har hunnit göra så mycket. Fastlaskiainens pulka är redan en tradition, prepkursen på våren var en succé, sitzerna är månadens populäraste evenemang och slutligen kulminerade året den 20.10 med en fantastisk årsfest tack vare vår hårt arbetande Årsfestkommitté. Då man rest runt i landet och upplevt hur de andra föreningarna har det, går det lugnt att objektivt konstatera att vi har en av de bästa årsfesterna och sillisarna! När året nu börjar lida mot sitt slut väntar ännu givetvis Stadgas julfest, som i år är större än någonsin tidigare. Sen är det dags att vi alla tar lite ledigt. Det har vi förtjänat. Nog har ju styrelseåret stundvis varit hektiskt – det går inte att förneka, men som svar på varför man ändå vill göra allt detta är ju för det är otroligt roligt och givande på så många sätt. Jag avslutar min sista ordförandekolumn med ett konstaterande jag säkert nämnt här på sistone en hel del. Jag är otroligt tacksam och ångrar inte en sekund av ordförandeskapet, men jag skulle nog aldrig göra det ett år till. Det skulle inte vara friskt. Snart väntar ett nytt år med nya utmaningar på andra håll, men minnena från detta år lever kvar för evigt. Tack för mig.

Er ordförande, Axel Hård af Segerstad

7PÅ KOMMANDE…


Lilla Exkursionen till Stockholm

Kvällen den 1.10 tog ett gäng gulisar och några lite äldre stadgeiter båten över till Sverige för att utöver #OmaTilaHaltuun, nu även ta #SturePHaltuun. Ja, jag talar naturligtvis om Stadgas lilla exkursion till Stockholm. Vi anlände till Stockholm tidigt på tisdagsmorgonen och redan första dagen väntade ett besök till juridiska institutionen vid Stockholms universitet. När vi väl kom fram blev vi först bjudna på lunch. Under lunchen fick vi diskutera med professorer och annan personal från juridiska institutionen. Efter att vi lunchat klart var det dags för en presentation om juristprogrammet. Presentationen handlade om bland annat om studiegången vid juristprogrammet och lite även om studiemöjligheterna som utbytesstuderande. I sin helhet var det en intressant presentation där vi kom fram till att det, trots sina likheter finns vissa skillnader mellan en finsk och en svensk juristutbildning. Efter presentationen fick vi en guidad tur runt campusområdet varefter vi fick diskutera med Jan Kleineman. Vi diskuterade om bland annat språkpolitiska frågor angående svenskan i Finland. Efter diskussionen fick vi inse att fikakulturen i Sverige lever och mår bra, då vi ännu fick delta i den traditionsenliga tisdagsfikan med professorer och forskare vid institutionen.

10

Andra dagens program började redan på morgonen. Efter hotellfrukosten började vi promenera mot Högsta domstolen. Vi fick höra en presentation om hur HD i Sverige fungerar. Själva presentationen tog plats i rättegångssalen som lika som hela byggnaden, var väldigt pampig. Efter presentationen och efter att vi fått fråga våra frågor, var det dags för en tur runt i byggnaden. I sig var byggnaden en sevärdhet eftersom man sparat så mycket av det gamla, vilket förstås var fint att se. När vi var klara med vårt besök till HD blev det lite tid över för att ta en sväng via gamla stan. Efter en kaffe var det dags att dra iväg till vårt sista besöksmål, nämligen Stora Enso. På plats fick vi höra två av deras bolagsjurister presentera själva företaget och de olika ’’legal departments’’ som finns i Stora Enso. Det var överraskande hur mångsidigt med olika juridiska ämnen som angår Stora Enso.


När företagspresentationen var slut var det dags för frågor och diskussion. Vi diskuterade om hur vardagen kunde se ut för en bolagsjurist, studier och hur skall man välja det man vill specialisera sig på, för att nämna några av diskussionsämnena. Och här en note to everyone: Är du intresserad av havsrätt, så ska du absolut specialisera dig på havsrätt ;) Vi talade också om skillnaderna mellan att vara bolagsjurist eller att jobba vid en advokatbyrå. Det talades om ’’pros and cons’’ gällande båda men också hur nyttigt det kan vara att ha jobberfarenhet från dessa två. Jag tror att jag kan tala för hela exku-gänget när jag säger att hela presentationen och diskussionen vid Stora Enso gav oss mycket och var bland de intressantaste vi hört.

Eftersom Stora Enso var exkursionens sista besöksmål, hade vi nu fritid tills båten åkte på torsdagkväll. Många av oss tog en sväng till hotellets spa-avdelning för fina instagram-bilder eller Drottninggatan för lite shopping. Hur hela kvällen sedan blev till är något som vi i solidaritet lovat att inte skriva här…Sist av allt vill jag tacka hela resekommittén för en minst sagt välarrangerad exkursion. Jag vill också tacka er alla som deltog på denna resa, ni gjorde den till en roliga och oförglömliga resa den var!

-Sofia Casagrande

11


STADGA


XXII


Learn from the best. The Roschier name stands out. It’s a quality standard, a seal of approval, proof of a business operating at the highest level. At Roschier, you will get to learn from the best — by working with the best. You will join a group of talented and inspiring professionals, dedicated to driving the future of the legal profession. Every day, we challenge ourselves to improve, to be the best. It’s what forges us together, it’s what pushes us to stand out in the legal profession, and it’s what makes us Roschier.

Apply today — and start at the top. www.roschier.com


JOIN CASTRÉN & STUDENTS FACEBOOK GROUP

to hear about our open trainee positions.

BUILDING SUCCESS STORIES


Min gulishöst!

Hej, jag heter Nelly Karhunen och jag började mina studier på RN utbildningslinjen på hösten 2018. Jag blev ombedd att skriva en liten kolumn om hur min gulishöst har sett ut vilket ju var superkul, eftersom min gulishöst varit väldigt händelserik i endast positiv bemärkelse (trots gulisebola)! En kort introduktion till vem jag är: Jag är en 20-årig åbobo som blev färdig student från Katedralskolan i Åbo år 2017. Redan under tidig ungdom har jag riktat mitt intresse mot både juridik och psykologi. Till Helsingfors ville jag inte flytta på grund av självklara orsaker och dessutom hade jag hört att Åbo är en av de bästa studiestäderna i Finland. Därmed började jag leta efter andra svenskspråkiga rättsvetenskapliga utbildningslinjer och råkade stöta på en sådan här, hemma i åbo. Eftersom jag inte var riktigt säker om jag ville studera psykologi eller rättsvetenskap tog jag beslutet att ha ett så kallat ”mellanår”. Jag deltog dock i Stadgas prepkurs år 2017, vilket var ett väldigt bra beslut med tanke på att man både fick lite insikt i självaste juridikstudierna samt i studielivet som juridikstuderande i åbo. Under mellanåret reste jag en hel del och höjde mina studentvitsord och på våren 2018 sökte jag till rättsnotarieutbildningen i Åbo Akademi samt till Aarhus universitet till psykologi programmet. När beskedet äntligen anlände, om att jag blivit antagen till Åbo Akademi, var jakande svaret ganska så instinktivt. Jag kan med handen på hjärtat säga att jag inte ångrat mitt beslut ett dugg!

Som en rätt så extrovert och kanske till och med lite sprallig person, som enligt ryktet inte har något filter, måste jag medge att jag var aningen ängslig över att mina blivande studiekamrater vore mer riktade åt det ”lugna” hållet, med tanke på att arbetsbördan inom linjen är ganska så stor samt ribban för att bli antagen är relativt hög. Detta var förstås förrän jag träffat dem... Första dagen inleddes i slutet av augusti 2018 och då fick man träffa alla nästan 30 stycken gulis ”kollegor”. Isen bröts inom kort och nya vänner fick man nästan med det samma. Det faktum att jag inte skulle studera med så kallade ”nördar” blev rätt så klart redan under första gemensamma kvällsaktiviteten ”lugn” piknik och välitoimisto. Det var väldigt enkelt att knyta nya vänskapsband med dessa människor, dels säkert för att alla har något gemensamt det vill säga intresse för juridik. Likadana intressen lockar likadana människor. Redan första kvällen/natten/morgonen tillbringades i MK, fastän minnesbilderna från denna kväll kan i korthet sammanfattas med hjälp av det finska ordspråket ”harvat ja valikoidut”. Vad som vi trodde skulle vara en gulisvecka blev egentligen en gulis-några månader. Fastän det i början kunde kännas belastande med en hel del aktiviteter med nya människor, nya rutiner samt en hel del ny info, lösenord, peppi, dittan och dattan, satsade jag på att ”networka” och vara aktiv på diverse evenemang.


Jag har inte ångrat det ett dugg eftersom jag fått flera tiotal med nya goda bekanta. (Man börjar relativt automatiskt behärska diverse system med kurslitteratur och anmälningar, och fastän man inte skulle göra det finns det alltid någon som hjälper, vare sig det var en fellow gulis, en gamyl eller en tutor.) Tutorerna ordnade första veckan en massa kul program bland annat en gulisolympiad med en efter den andra kreativare grenar. Dessutom ordnades den legendariska gulisölen, ett prima tillfälle att bekanta sig med de äldre Stadgeiterna och förstås dricka öl, vilket gjorde integreringen till studielivet och kamratkretsarna ännu smidigare. Därutöver ordnade vi ibland med gulisarna på egenhand förförfest eller så lunchade vi tillsammans på något studerande kafé (eller citykebab). Gulisarna tog relativt snabbt #omatilahaltuun och en del representerade flitigt med omatilahaltuun-anda även på FSE sitzen. Utöver första veckornas aktiviteter deltog jag bland annat i Borenius guliskryssning. Ett ypperligt tillfälle att få insikt i arbetslivet och dessutom få träffa juridikstuderande från andra ämnesföreningar. Dessutom tog jag senare på hösten del av ”lilla-exkun” till Stockholm, där vi fick bekanta oss med bland annat Högsta domstolen samt en del av oss fick till och med chansen att göra närmare bekantskap med nattklubben Solidaritet:s dörrvakt #sturePhaltuun. Årsfest veckoslutet toppade hela gulishösten vilket alla säkerligen undertecknar. (En liten grupp fick till och med delta på en exkursion till TYKS.) Jag tänker inte desto mer gå in på detaljer angående exempelvis Sillis, eftersom det inte kan beskrivas, det bör upplevas.

Jag hade dessutom äran att erfara min gulishöst med en otroligt aktiv årskurs och vi har umgåtts en hel del också utanför studieevenemangen. Vi har även fått ett varmt och glatt bemötande av övriga Stadgeiter och våra insattsattser har regelbundet uppmärksammats. Personligen tycker jag det är fint att få vara en del utav en liten ämnesförening eftersom det erbjuder en unik chans att bekanta sig ordentligt med likasinnade människor även över ”årskurs” Hela hösten har varit oförglömlig. Speciellt oförglömlig var självaste gulisintagningen. Vi hade superbra fiilis vilket både gladde dem som höll intagningen samt förstås oss själva. Dessutom är det min skyldighet att i detta skede marknadsföra att ett beryktat Stadgalag ”Albert ja tytöt” i år vann hela gulisintagningen (obs. Även SF:s alla lag!) Mitt tips för blivande Stadgeiter med tanke på hösten vore alltså att gå ”all in” (och ta hem segern) eftersom man sällan i livet någonsin mer kommer vara med i en liknande händelsehärva. För att rankka työ vaatii rankat huvit har jag nu resväskan åter igen uppe och får packa ner min vinröda halare samt min sångbok och styra kosan mot Tallinn och SAKKE tillsammans med en lössi stadgeiter, där vi dock säkert tar det ganska så lugnt. Mee töihin <3, Nelly

Jag insåg ganska så tidigt att en god gruppanda, ”stadgafiilis”, är något av ett kännetecken för den lilla ämnesföreningen Stadga och det känns nästan otroligt hur goda vänner (och hur många så kallade ”inside jokes”) man har fått under knappa två månader.

17


MONEY TALK MED RUFUS NORDMAN aka R-MONEY pt. III – XMAS EDITION Då var det dags igen. Trots mina tips har ni tydligen inte lyckats förvalta era penningmedel på ett kostnadsmedvetet sätt – således behöver ni åter igen min hjälp. Julen närmar sig, och förutom att julen är en tid som man ska spendera med sina nära och kära, är det även en tid då man kan ha svårt att hålla sina kära pengar nära. Fallgropar finns överallt; julklappar, mellandagsrea, julmat, you name it. Ni ska ändå inte bli förtvivlade – jag är här för er, med en makalös julklapp som består av 5 tips, vilka kommer att rädda ert jullov. Inget får en trots allt att komma in i julstämningen som ett stabilt pekuniärt tillstånd.

1. Personliga julklappar Inget blir dyrare än opersonliga julklappar. Då måste man trots allt kompensera för att man inte har köpt något som har en djupare betydelse till sin närstående. Ofta kompenserar man genom att helt enkelt köpa något litet dyrare. Därför rekommenderar jag att ni ägnar litet tid och eftertanke till era gåvor, kanske även ägnar er till litet hantverk – det må inte bli den vackraste presenten ni gett, men det är ju trots allt tanken som räknas. 2. Behöver du faktiskt det där? Efter julen kommer mellandagsreorna. Såsom under alla reor, är det en tid då man köper de där överflödiga artiklarna som knappast kommer att vara i värst flitig framtida användning. Realisation har en konstig effekt på folk; plötsligt har man ett kraftigt behov av att utöka sin materiella egendom, utan någon egentlig orsak, frånsett det låga anskaffningspriset. Så före du går och shoppar under mellandagsreorna, bestäm dig för vad du ska köpa (det du behöver), och köp inget annat. Punkt slut.

18


3. Tillbaka till boet En naturlig del av jullovet är att resa hem till sina föräldrar och umgås med sin familj. Varför? För att spara pengar såklart! Gratis mat, gratis boende, det är världens deal. Och under julen är det helt okej. Utnyttja det! Förstås helt trevligt att hälsa på där hemma också, men det är en bisak. 4. Strategiska önskemål När du skriver ditt brev till julgubben, ägna åtanke åt vad du framför för önskemål åt den gamle herremannen. Här är din chans att erhålla nödvändigheter för vardagen, som i vanliga fall skulle orsaka en lindrig sveda i plånboken att investera i. Det är fråga om t.ex. vinterskor, övriga vinterkläder, hushållsartiklar, osv. Se till att önska dig något praktiskt hellre än någon onödig mojäng – då är chanserna också större att julgubben uppfyller din önskan. 5. Njut av de simpla sakerna i livet Som tidigare nämnt, är julen faktiskt en tid som man bör spendera med sina nära och kära. Det bästa med att umgås med andra människor är att det är helt gratis, men ändå en rik upplevelse. Så far inte ut och härja till det lokala vattenhålet på juldagen, utan spendera kvällen med din familj, eller andra människor som är nära ditt hjärta. Det är en aktivitet som både du, din nästa och din pengapung kan uppskatta.

God jul på er alla och sköt om varandra!

19


INTERVJU – VARFÖR DUBBELEXAMEN? Att ta dubbelexamen vid universitet eller på högskola blir allt vanligare bland studerande. Vi intervjuade dubbelexamen-studerande för att ge dig som möjligtvis är intresserad av denna möjlighet en inblick i vad det egentligen innebär.

1. Vad och var studerar du? 2. Varför valde du söka att läsa en ytterligare examen? 3. Vilket studieår sökte du till din andra examen/när tycker du är bästa tillfället att söka till en andra examen? 4. Hur fungerar studerandet av två examina i praktiken? 5. Är dubbelexamen en förutsättning för ditt drömyrke/det du vill bli som ”stor”? Vad vill du bli som ”stor”?

Sofia Björkestam, 25 1. Jag studerar sjätte året vid Helsingfors universitets juridiska fakultet och tredje året vid institutionen för företagsledning och organisation på Hanken. 2. Det hela började med att jag tillsammans med en före detta arbetskamrat talade om gemensamma bekanta som gör dubbelexamen och skämtade om att vi kanske också borde göra det för att hålla oss attraktiva på arbetsmarknaden. Efteråt började jag fundera mera seriöst på det och hittade några intressanta ämnen på Hanken, varpå jag beslöt mig för att söka in. 3. Jag sökte till min andra examen efter mitt tredje studieår. Jag tycker att det lönar sig att söka till en andra examen i slutskedet av kandidatstudierna eller början av magisterstudierna. Då har man hunnit skapa sig en uppfattning om hur mycket tid och arbete ens studier kräver och kan bättre bedöma om man har den tid och de resurser som krävs för en andra examen. 4. För mig har dubbelstudier fungerat helt okej. Jag har fått en hel del kurser tillgodoräknade på Hanken, vilket har underlättat mina studier där. Jag har beslutat att så länge jag har juridikstudier kvar fokuserar jag främst på dem gör så många kurser jag orkar och hinner på Hanken. Gäller att inte ta på sig för mycket och acceptera att dubbelstudier tar lite längre tid. 5. Som det ser ut nu vill jag antagligen jobba inom advokatbranschen då jag blir färdig. En dubbelexamen är således ingen förutsättning, men jag tror att jag kommer 20 att ha nytta av mina studier i företagsledning i mitt framtida yrke.

Miira Heikkinen, 24 1. Vid Helsingfors universitets juridiska fakultet och första året på Aaltouniversitetets högskola för ingenjörsvetenskaper. Som huvudämne den byggda miljön. 2. Jag gillar matematiska ämnen och ville få omväxling till juristudierna. Jag är intresserad av fastighetsjuridik och vill förstå den tekniska biten förknippat med området. 3. Jag sökte på mitt fjärde år, men nu känns det att jag borde ha sökt redan några år tidigare. Bästa tiden att söka är genast och inte först nästa år! 4. Koordineringen av studierna kan emellanåt vara rätt krävande, eftersom jag vid sidan om studierna också jobbar deltid. Jag var förberedd att mina juristudier blir speciellt till en början av studerandet av min nya examen lite färre, så att jag får mina nya studier igång med bra fiilis. 5. Jag tror att en dubbelexamen ger mig mer nytta än skada för att slippa till mitt drömyrke. Förhoppningsvis jobbar jag som stor i något företag inom fastighetsbranschen eller fast i en fastighetsfond.


Salla Järvinen, 26 1. Studerar första året på magisternivå vid Helsingfors Universitet (juris magister). Har en tidigare rättsnotarieexamen och en politices magister examen från Åbo Akademi. 2. Jag var allmänt intresserad av fler saker än vad jag kände att en examen kan erbjuda och ville inte kompromissa om mina intressen. Den kombi jag har är också till nytta för de karriärmöjligheter som jag har siktat på. 3. Jag sökte samma år som jag skrev min kand, alltså tredje året. Allmänt tror jag inte det spelar så stor roll när man söker om man verkligen är intresserad, men ifall man söker innan man tagit ut sin magisterexamen har man kanske mer spelrum med kursersättningar och -planering i alla fall på Åbo Akademi. ÅA tillåter inte att samma kurs används för två skilda examina och man får inte heller gå samma kurs två gånger. Det kan också vara nyttigt att söka efter man tagit ut sina kandpapper i och med att flera ämnen tillåter att man bara gör ett 2-årigt magisterprogram om den tidigare kanden innehåller relevanta studier för den andra examen (och man får således skippa hela kandskedet). 4. Arbetsbördan är såklart större om man vill framskrida lika snabbt i båda examen men i mitt fall tyckte jag inte att vardagen avvek så mycket från deras som bara gjorde en examen. Kurser och kommer och går oavsett. Bara man planerar kursgången väl och lär sig prioritera lite (t.ex. vissa kurser som bara går en gång per år) så går det nog bra. Enligt min uppfattning är professorerna också relativt flexibla med de som gör kombi och man kan då alltid fara och diskutera med dom om något skulle krocka fatalt.

5. Tror inte det är en förutsättning men så klart en fördel. Jag är intresserad av folkrätt och har haft som dröm att jobba som människorättsjurist för en internationell organisation som t.ex. FN eller Human Rights Watch. Många internationella jobb kräver att man har antingen en juris magister eller en magister i international relations, social sciences o.dyl. men man måste också ha en god uppfattning om det ämnesområde man kommer att jobba med. De finska RN/JM-examen är mycket allmänbildande med många obligatoriska kurser men därmed finns också ganska lite flexibilitet att ordentligt fördjupa sig ett ämne, vilket skiljer sig från många internationella magisterprogram som ofta är mer specificerade på ett område. Har också känt att man i Finland uppskattar flera examina särskilt på tvärvetenskapliga områden som t.ex. folkrätt/finansbranschen för att det eventuellt reflekterar

benägenhet eller förmåga till att inte hantera frågor på ett enbart rent juridisk sätt.

Simon Ekman, 25 1. Jag är andra årets studerande på RN och på mitt fjärde år på Hanken. 2. Jag var intresserad av juridik redan i gymnasiet men vägen tog mig först till Hanken. Jag märkte dock ganska snabbt att tanken om juridik gnagde fortfarande i bakhuvudet och bestämde mig för att söka mest på grund av denna tanke. Nu tycker jag att juridik och ekonomi är en ganska välfungerande kombination då studierna åtminstone i någon mån stöder varandra. 3. Jag sökte under mitt andra studieår på Hanken. Bästa tillfället att söka beror helt på personen men jag tycker att det är bäst att söka då man vet att man har både tid och motivation. 4. Effektiv och välplanerad tidsanvändning är nyckeln till framgång. Man måste ha motivation och vara verkligen intresserad av det man studerar. Fastän man sannolikt har mindre fritid än många andra, lönar det sig att reservera tid för sina vänner, fester och annat som hör till studielivet. 5. Jag har aldrig tänkt att dubbelexamen skulle vara någon slags förutsättning, jag vet inte ens vad jag vill bli som stor. Jag studerar mest därför att jag tycker om båda studierna och om att studera, den eventuella nyttan jag får i framtiden är förstås en bra bonus. 21


Stad Julk gas orso rd

Rätta svaren hittas på tidningens sista sida. Lycka till! Hoppas du inte är lika s*it som jag.

Across 4. Något som torkas, blötläggs och kokas

22


Across 4. Något som torkas, blötläggs och kokas 5. Vid juletid vore det vist att följa 6. Grön filur med höga krav på underhåll 7. Gömmer tomten sina rodnande kinder bakom 8. Efter detta rekommenderas ett besökt till YTHS 9. Kan drickas med såväl kossu som champagne 10. Kommer med eld, det farligaste elementet av dem alla 14. Gubbar, gummor och dylikt man får äta Down 1. Var mandeln leker kurragömma 2. Såväl julmat som en smaskig bak 3. Kunde ersättas med potatismos 9. Rufus ger oss en varje sillis, tomten ger oss en varje jul 11. Såväl ett uppmuntrat tillstånd som ett djur 12. En gul (kul) boll av C-vitamin 13. Kryper in i din pipa

23
DIY -JULKLAPPAR JULKALENDER En självgjord julkalender vinner en vanlig engångskalender när som helst. Kalendern kan innehålla allt från små ramsor, ljus, julgransdekorationer, choklad och te till reflex och kosmetik - du bestämmer! Det bästa med en personlig julkalender är att man har glädje av den i hela 24 dagar. Du behöver: ♥ tomma toalettpappersrullar, olika färgade julpapper, lim, tejp, sax, glitterpennor och band samt 24 småsaker att stoppa inuti pappersrullarna

RUDOLF -SMÅKAKOR Julchokladen tar över butikernas hyllor allt tidigare för varje år som går, och det händer lätt att man vid jul redan är trött på choklad. Därför lönar det sig att satsa på bakverk som inte innehåller så mycket choklad. Rudolf -småkakor med hallonfyllning är ett bra alternativ som både barn och vuxna gillar. Gör så här: Sök upp ett recept på dubbla syltkakor på nätet och följ receptets anvisningar. Bred ut degen på ett bakplåtspapper och använd en rund pepparkaksform eller ett dricksglas för att göra kakorna runda. Grädda och låt kakorna därefter kallna helt. Smält chokladen i ett vattenbad eller med svag effekt i mikron och rör om tills chokladen har smält helt. Häll chokladen i en liten plastpåse och klipp ett litet hål i ena kanten. Rita horn och ögon med chokladen. Fäst den röda mulen till sist med kristyr. Du behöver: ♥ ingredienser till degen, fast hallonsylt som fyllning, kristyr, choklad, röda godisar från lösgodisavdelningen (t.ex. M&M:s)

26


PERSONLIGA JULGRANSKULOR Unika julgransdekorationer med namn på kan aldrig gå fel. Dekorera en julgranskula med mottagarens namn enligt egen smak och du kan vara säker på att den kommer att hängas upp i granen varje jul! Du behöver: ♥ julgranskulor av olika färg, sidenband, pysselkristaller, fjädrar, lim, permanent tusch

TYGKASSE MED INITIALER Ge bort en personlig och praktisk julklapp och gör samtidigt en miljögärning! Denna tygkasse glömmer man inte hem då man ska ut och handla. Hejdå plastkassar! Gör såhär: Börja med att sätta in en tjock tidning i tygkassen så att textilfärgen inte kommer igenom på tygkassens andra sida. Placera kakpappret på tygkassen och tejpa fast den så att den hålls på plats. Ta fram textilfärgen och läs bruksanvisningarna. Doppa skumgummit i färgen och stöppla färgen på schablonen (kakpappret). När mönstret i hela schablonen är ifyllt kan du försiktigt ta bort den. Låt färgen torka. Printa ut den bokstav du ska ha med stor font på en A4 papper. Klipp ut bokstaven och använd pappret som en schablon. Var noggrann med att färgen inte går igenom pappret! Det lönar sig att även köpa en textilpenna för att kunna fylla på de ”luckor” där textilfärgen inte fastnat. Observera att vissa textilfärger måste strykas för att färgen ska hålla i tvätten så läs bruksanvisningarna noggrant. Du behöver: ♥ tygkasse, skumgummi, kakpapper, textilfärg och textilpenna (säljs i pysselbutiker). Eventuellt strykjärn och printer. 24 SAKER JAG ÄLSKAR HOS DIG - HÄFTE Den vackraste gåvan du kan ge någon är att berätta hur mycket du uppskattar den andra. Köp ett litet häfte och skriv ner alla de saker du älskar hos den andra. På det här sättet kommer dina ord aldrig att glömmas. ♥ Ps. det lönar sig att ha ett näsdukspaket när till hands...


BABY-STADGEITERS

JENS

MINNI JENNY

ANNIKA

LA

AAPO

EL

J

CA I N N A

SOFIA

AXEL


JULHÄLSNING

A

EMILIA

NELLY

RUFFE

LINDA

CAROL

LYBBE

INE

IRIS

M

E K C


Create the career you want, where you want

We strive to hire talented and motivated young lawyers and future potential. Send your application to Finland: rekry@eversheds.fi. A leading international law firm with 66 offices worldwide and 6 in Finland Eversheds Attorneys Ltd. | eversheds.fi Follow us: Eversheds Finland

@Eversheds_FIN


Rätta svaren till Stadgas Julkorsord: 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. 13. 14. 15.

Julgröt Skinka Potatislåda Lutfisk Stjärnor Julgran Skägg Julfest Gåva Lucia Ren Mandarin Tomten Pepparkakor Glögg

31


Ta ett språng i din karriär. Drömmer du om intressanta arbetsuppgifter i en trevlig arbetsmiljö och om att få vara med i ett internationellt högt ansett team?

Veikko Myller: ”The Bull”

Vi är en av Finlands ledande affärsjuridiska advokatbyråer och söker ständigt studenter som är i olika skeden av sina studier. Blev du intresserad? Läs mera om oss och skicka oss din ansökan via www.ww.fi/careers Vi hjälper dig att ta ett språng mot en toppkarriär.