Stadgaensium 3/2018

Page 1


Casper Herler Managing Partner, Doctor of Laws Head of Environment & Natural Resources

C I


Innehåll 5

Ledare

6

Ordförande

8

Vad är Stadga?

14

Gulisakuten

18

Juristförbundets gulishälsning

22

Professorerna presenterar sig

27

Halarguide

28

Stadga Korsord

30

Money Talk med R-Money

34

Stadgeiter – världen kallar!

41

SAKKE

45

Nordiska rättegångstävlingen

46

Stadgas Styrelse 2018

Stadgaensium 3/2018 Chefredaktör Iris Laitinen

Redaktionskommittén Nicole Ekman Ella Haavisto Emilia Rosenblad

Ansvarig utgivare Ämnesföreningen Stadga r.f Gezeliusgatan 2, Domvillan 20500 Åbo


Ledare

För det första vill jag ännu en gång gratulera och välkomna er alla nya medlemmar med i vår fantastiska gemenskap Stadga. Medlemskap i en ämnesförening kommer att spela en stor betydelse i din vardag som studerande. Jag hoppas att tidningen kommer att ge dig en inblick i stadgas verksamhet och att fungera som ett hjälpmedel då du bekantar dig med studielivet och stadga. Nedan kommer du att få läsa om mina funderingar som enligt mig är viktiga att komma ihåg som juridikstuderande. Du kommer att få börja studera ett krävande ämne som emellanåt kommer att kännas jobbigt och arbetsdrygt. I en juridikstuderandes vardag är stress och pressen att prestera inga okända fenomen. När motivationen är på villovägar ska du tänka på inträdesprovet. Du läste för att du faktiskt ville komma in och för att du tyckte att det var intressant. Du läste för att nå mål som du ställt upp för dig själv. Utöver detta är det även viktigt att försöka hitta saker som balanserar din vardag. Dessa kan inkludera aktivitet i ämnesföreningsverksamhet, motion och umgänge med familj och kompisar.

Jag tror på teorin att en människas grundläggande behov ska vara uppfyllda för att man verkligen ska kunna koncentrera sig på att utveckla och förverkliga sig själv (Maslows behovstrappa). Som en målmedveten person kan det vara svårt att acceptera att du inte kommer att vara bäst på allt. Du har dina egna styrkor och det lönar sig att satsa på dem. Kom ihåg att ingen är perfekt. Studietiden är en resa för dig att lära känna dig själv, att lära dig växelverka med andra människor och för det viktigaste att hitta sådana saker du som människa vill jobba för och saker som verkligen intresserar just dig. Utbildningen vi får är en väldigt allmänbildande utbildning och jag uppmanar er alla att inte alltför mycket begränsa er själva i val av studieriktning eller yrke. Du får bombsäkert träffa väldigt intressanta människor, höra av enastående karriärvägar som det utan vidare lönar sig att ta inspiration av men ändå inte låta dessa påverka en för mycket. Du kan och bör bli det du själv vill och där du tror du kommer att vara mest framgångsrik i och må bäst av, eftersom det är då du kommer att klara dig i livet.


Vi studerar bara en gång, så ta vara på varje dag som studerande. Tänkt inte för mycket på framtiden utan försök att göra saker som känns intressanta och bra för dig i nuet. Förr eller senare kommer du nog att märka att det fört dig dit du hade villat. Våga säga “ja” till utmaningar som står framför dig. Det kan gå dåligt eller så kan det gå bra, men det som är säkert är att du lär dig. Då styrelsen presenterade sig för ett år sedan kunde jag tänka bara på en sak “att jag aldrig skall med i styrelsen” och se vart jag är nu. Attityder ändras och du behöver inte vara rädd för det. Att du ser saker på nya och annorlunda sätt är bara du som utvecklas som person i den riktning det är menat för dig att hända. Nu kan jag ärligt säga att jag inte ångrar en sekund på att jag vågade säga ”ja” till styrelsen. Det var bara ett år sedan jag själv satt första dagen i rummet i asa och hade ingen aning hur mitt liv kommer att se ut. Tiden har gått otroligt fort och just nu känns det som det mest naturliga att vara studerande. Stressa inte heller över att vara expert på allt genast, du blir det automatiskt med tiden.

Iris Laitinen

Hoppas att du har en fantastisk gulishöst och första år som studerande! Kanske är det just du som om ett år skriver denna hälsning till nya RN-studeranden.

5


Välkommen Stadga-gulis! Först och främst ett stort grattis till dig! Du har kommit in till rättsnotarieutbildningen vid Åbo Akademi för att studera juridik. Detta är något du kan vara otroligt stolt över, eftersom alla inte har eller får denna möjlighet som du nu har. Bakom antagningen finns säkerligen timtal med läsande och förberedande inför inträdesprovet och det är välförtjänt att nu njuta av studietiden och särskilt det rika studielivet i Åbo. Det är ingen överdrift då man talar om Åbo som Finlands bästa studiestad. Den tvåspråkiga stadens två universitet och studieliv erbjuder ändlöst med möjligheter både gällande studierelaterade samt mindre seriösa evenemang. Det gäller att genast i början ta tag i och uppleva så mycket som bara möjligt. Det gjorde jag då jag då jag efter armén flyttade till Åbo från huvudstadsregionen. Jag har aldrig ångrat mitt beslut.

6

Ämnesföreningen Stadga r.f. är föreningen för juridikstuderandena vid Åbo Akademi och också för dem som efter tiden vid Åbo Akademi bedriver magisterstudier på något annat universitet. Stadga finns till för att stöda dig i studerandet samt bevaka dina intressen både relaterat till studie- och arbetslivet. I förhållande till de andra föreningarna på ÅA och de andra juridiska föreningarna i Finland är vi ganska små, men vår interna gemenskap och vänskap är något de andra föreningarna avundas över. Alla känner alla och alla är vänner med alla. På campus är vi kända för just dessa egenskaper, och vi bär detta rykte med stolthet. Hela Stadga-familjen önskar dig varmt välkommen med i gemenskapen!


Speciellt kansliturerna i Domvillan som ordnas en gång i veckan är ett utmärkt tillfälle att stifta bekantskap med andra stadgeiter. Domvillan, som alltså är huset för de rättsvetenskapliga ämnena vid Åbo Akademi, är utöver sina föreläsningssalar och bibliotek en mötesplats för juridikstuderande och professorer. Det är där vi stadgeiter känner oss hemma. Som gulis kommer din första introduktion till Stadga att vara under studieorienteringsveckan. Gulishösten har hittills varit den bästa tiden i mitt liv, och jag kan inte betona tillräckligt hur roligt det var att delta på allt program som ordnades. Som medlem är du berättigad att delta på Stadgas alla evenemang och annat program under din studietid. Stadga ordnar en mångfald med program, vilket betyder att du garanterat hittar det som passar dig bäst oavsett om du gillar att festa, idrotta, studera eller eventuellt allt på samma gång. Jag uppmanar just dig att modigt och aktivt delta i vår verksamhet. Det är mycket sannolikt att människorna du träffar under din studietid blir dina vänner för livet eller möjligen dina arbetskollegor i framtiden.

Som erfaren föreningsaktiv måste jag framför allt påpeka att aktivitet är otroligt roligt. Därutöver är de lärorikt på många sätt, och mycket uppskattat både bland studerande och arbetsgivare. Alla hittar vi vår plats inom gemenskapen och tillsammans skapar vi en helhet som är Ämnesföreningen Stadga. Avslutningsvis vill jag bara ännu en gång gratulera dig stort för din studieplats och hjärtligt välkommen med i Ämnesföreningen Stadga. Bered er nu för hösten och njut av studietiden. Här börjar det. Bästa tiden i ert liv börjar nu!

Axel Hård af Segerstad, RN Ordförande Ämnesföreningen Stadga r.f.

7


Ämnesföreningen Stadga r.f. är vår kära ämnesförening som grundades år 1996 för att gynna och utveckla den juridiska utbildningen vid Åbo Akademi och för att fungera som intresseorganisation för rättsnotariestuderanden vid universitetet. Stadga finns alltså till just för dig (!), för att göra ditt studieliv lättare och sätta en guldkant på din vardag. Stadgas verksamhet är mångsidig, och tanken är att varje stadgeit hittar något intressant att delta i. Under hösten arrangeras mindre seriösa evenemang som sitzer och fester för att göra vardagen lite mer rolig, och mer seriösa evenemang som seminarier och studiebesök för att göra studietiden lite mer lärorik. Även den mer hurtiga har möjlighet att sporta, och den som är i behov av en bibbapaus kan avnjuta kaffe i kansliet i goda vänners sällskap. Nedan följer en del nyckelbegrepp förknippade med Stagas verksamhet och särskilt gulishösten som kan vara nyttiga under hösten.

Domvillan är hjärtat för Stadgas och rättsnotarieutbildningens verksamhet. I Domvillan finns Stadgas kansli, våra professorers arbetsrum och ett litet bibliotek. Auditorium Magnus Dahlström (MD) finns i övre våningen, och där ordnas många av Stadgas evenemang samt föreläsningar till en del juridiska kurser.

Stadgas kanslitur ordnas minst en gång i veckan av en styrelsemedlem, vanligtvis på onsdag kl.14.3016.00, om inte annat meddelats i Stadgas facebookgrupp. Kanslituren är ett ypperligt tillfälle att träffa andra stadgeiter och dricka kaffe (gratis!). Du kan även sköta mer praktiska ärenden som sitzbetalningar, bli medlem eller köpa stadgaprylar. Kansliet ligger i Domvillans nedre våning, första dörren till vänster.

Stadga.com är Stadgas hemsida, och kommer antagligen komma till stor nytta under hösten. Via hemsidan hittar du info om vad som är aktuellt, t.ex. kommande evenemang. Anmälan till de flesta evenemang sker också via hemsidan. Stadga finns förstås också på sociala medier. Instagram: Stadga, Twitter: Ämnesföreningen Stadga r.f., Snapchat: Stadga, Facebook: Ämnesföreningen Stadga r.f. Obs! Stadga har också en privat facebookgrupp som heter Stadga, ansökan om att få bli medlem så att du inte missar viktig info som delas via gruppen.

Gulisplikt är enda sättet att bli gulis elite. Gulisplikten kan utföras t.ex. genom att jobba på en sitz eller årsfest. Styrelsen kommer att kontakta dig då det finns behov av pliktare. Efter avklarad gulisplikt belönas du med det uppskattade guliselite-halarmärket.

8


Gulisveckan är antagligen just nu! Alltså sista veckan i augusti, då gulisarna introduceras till studierna, studielivet och förstås Stadga. Stadgas tre tutorer Annika, Jens och Ida håller i trådarna, och kommer att se till att ni har en oförglömlig vecka. Veckans höjdpunkt är gulisölen, då även äldre stadgeiter deltar och får träffa de nyaste medlemmarna.

Gulisintagning är en av höstens höjdpunkter. Gulisarna delas in i grupper, tilldelas en karta och skickas iväg ut på campusområdet för att avklara utmaningar av varierande slag. Ingredienser för framgång är bra filis, kämparanda och google maps. Kvällen avrundas med efterfest, där det vinnande laget utses.

Gulissitzen är startskottet för varje stadgeits sitzkarriär. Under sitzen får gulisar bekanta sig med sitztraditionen och förstås trevliga äldre stadgeiter. Sitzen består av trerätter middag, dryck med eller utan alkohol och trevlig stadga-anda. Varje stadgeits viktigaste sitzredskap är den vinröda sångboken.

Back to school, dvs. att skolan börjat (igen), firas årligen med tvärvetenskapliga fester på diverse nattklubbar. I år är Stadga med och arrangerar två av dessa, nämligen Finding Fuksi på Fortet tillsammans med ELSA Turku och Back 2 School på Börs tillsammans med våra vänföreningar KK, MK och SF-klubben. Båda optimala tillfällen att träffa studerande från andra utbildningar.

Exkursioner arrangeras både inom Finland och utomlands. Under hösten ordnas traditionellt gulisexkun till Helsingfors, där gulisarna har en möjlighet att bekanta sig med arbetslivet. Även lilla exkursionen ordnas varje höst, i år till Stockholm. Båda exkuna brukar vara populära, och det lönar sig således att anmäla sig snabbt.

Kräftskiva hör naturligtvis också till studielivet. Under hösten kommer du ha möjlighet att damma av dina kräfttillbehör då Stadga och ELSA Turku tillsammans ordnar den årliga kräftisen. Sitzen är ett ypperligt tillfälle att träffa juridikstuderande från TY. Som tur behöver du inte vänta ett helt år på nästa kräftis, utan i mars kommer du igen få njuta av utsökta kräftor i samband med oktoberkräftisen som ordnas tillsammans med Codex och Justus i Helsingfors.

Årsfestveckan är veckan alla stadgeiter ser fram emot hela året. Stadgas 22 födelsedag firas med pompa och ståt lördagen 20.10. Då är det dags att plocka fram långklänningen eller fracken. Dagen efter fortsätter festligheterna med den legendariska sillisen. Sillisen är till sin karaktär en betydligt mer avslappnad fest och dresscode är halare/kläder enligt temat. Firandet tjuvstartar dock en vecka i förväg, och årsfestprogram ordnas dagligen under hela veckan.

Julfesten avrundar gulishösten. Julfesten är en lite finare sitz, där halaren lämnas hemma och byts ut mot något snäppet finare. Om stadgeiterna varit snälla under hösten brukar också julgubben komma på besök. I år kommer också Stadgeit-halarmärket i guld delas ut till dem som klarat av gulispasset.

9


Apply to the Nordic Business Law Academy (NBLA) 2019! What is it? The NBLA is a case study in a real-world business context. Together with other students and top lawyers you will put your legal knowledge into practice in order to finalize an M&A transaction. Why should I apply? It is a unique chance to get insight into the transaction process and for the right person it might lead to an Associate position at Roschier. For whom and when? The program starts in January 2019 and you can apply if you have at least 150 credits. Send in your application by 18 November 2018. Read more and apply on www.roschier.com/careers/NBLA NBLA - Bring your studies to life www.roschier.com/careers/NBLA


STADGAS TUTORER 2018 Vi tre kommer att agera som era tutorer och vi ämnar göra er gulishöst oförglömlig samt den bästa någonsin! Samtidigt introducerar vi er till universitetsstudiers diverse delområden så att ni får en bekväm start på studierna. Ifall det finns någonting ni undrar over kan ni kontakta oss alternativt via Facebook, Whatsapp eller genom att maila oss, vi svarar gärna!

Annika Gustafsson

Jens Gräsbeck

Ida Mariola

044 3737 905

040 0958 194

040 1291 724

annika.arosa@hotmail.com

grasbeckjens@gmail.com

ida.mariola@gmail.comJURIDISK RÅDGIVNING STADGA & LUCKAN Har du ingen erfarenhet av juridik i praktiken, men skulle vilja veta hur långt din kunskap räcker? Eller kanske du redan har erfarenhet, men du skulle vilja utmana dig själv och lära dig mera? – Om du svarade ja på någondera, är juridisk rådgivning definitivt något för dig! Sedan år 2005 har Stadga erbjudit gratis juridisk rådgivning i samarbete med Luckan i Åbo. Månadens första tisdag ställer två till tre frivilliga stadgeiter upp och hjälper kunder att hitta svar på mer eller mindre kniviga juridiska frågor. Rådgivningen äger rum i Luckans utrymmen på Auragatan, och kunderna är maximalt fyra till antalet med en halvtimmes tidsbokning per man. Stadgeiter som är intresserade av att delta i rådgivningen kan kontakta Jannica Lindqvist som ansvarar för Stadgas luckanverksamhet, genom att maila sekreterare@stadga.fi.

STADGA SPORT Stadgas motionsverksamhet består för tillfället av spelturer som ordnas en gång i veckan. Spelturen hålls varje tisdag kl. 14.00 -15.00 i Iskeri, Rektorsåkersgatan 4. I utrymmet finns möjlighet att spela bl.a. sähly, korgboll, volleyboll och futsal. Alla är välkomna med och man behöver inte vara ett proffs för att komma och spela. Stadga har också klubbor som man får låna. Stadga ordnar också regelbundna länkar som kommer att informeras om senare. Om du har frågor gällande motionsverksamheten, kan du vända dig till Facebookgruppen Stadga Sport, där du hittar mer information om föreningens motionsverksamhet.

13


GULISAKUTEN Som gulis är det mesta nytt, och då kan det förstås uppstå en del frågor på vägen. Gulisakuten är din tutor i pappersformat som du kan ty dig till i knepiga situationer. Hittar du inte svar på din fråga ska du inte tveka att rycka en tutor eller äldre stadgeit i ärmen.

Hur slipper jag in i Domvillan? Domvillan är oftast låst, och därför lönar det sig att köpa en HID-nyckel, med hjälp av vilken du även slipper in i vissa andra byggnader på campus utanför öppethållningstider. Via ÅA:s webshop (shop.abo.fi), kan du köpa en nyckel för 25€. Nyckeln kan avhämtas nästa vardag från Gripen, Tavastgatan 13 (kom ihåg ID!).

Vad är gulisflunssa? Galbinus influxus, som det heter på latin, är ett virus som traditionsenligt skördar offer bland nyblivna studerande varje höst. Som tur är viruset inte dödligt, men ifall det blir kritiskt rekommenderas ett besök till Studenthälsan (se yths.fi).

Slipper jag med spåra till campus? I Åbo finns det varken något som heter spårvagn eller metro. I Finlands bästa studiestad finns det tre klassiska sätt att ta sig från plats A till plats B. Buss för den som vill leva glassigt (se foli.fi), cykel för lite mer hipster känsla (egen eller de nya stadscyklarna) och sist men inte minst att gå. Alla sätt är bra, men ska du avnjuta förfriskningar, rekommenderar vi att cykeln lämnas hemma. Du kan tacka oss senare.

Hur ska jag klä mig på gulissitzen? Gult! Ju mera gult, desto bättre. Nu funderar du kanske hur du ska hitta något gult? Använd kreativitet! Jämfört med inträdesprovet är detta lätt som en plätt. För äldre stadgeiter är det halare som gäller.

14


Hur ska jag hitta kläder till en temasitz? Punanaamio på Eriksgatan har allt från sombreron till peruker, och dessutom får du studierabatt. Bra second hand alternativ är bl.a. UFF på Humlegårdsgatan och Puutorin Kirppis på Brahegatan. Sedan lönar det sig också att ta en titt i mormors, kompisens eller varför inte grannens garderob.

Vad är AB? AB står för After bibba. Konceptet är alltså att du fysiskt befunnit dig i ett bibliotek innan du avnjuter en förfriskning. Inga konkreta prestationer i biblioteket förutsätts. Bar eller pussikalja? Du väljer! Portti ligger 300 meter från huvudbibban, och till närmaste matbutiken Puhakka är avståndet 400 meter.

Var kan jag äta bästa nattmaten i Åbo? Tavastgatans Subway ligger nära campus, och har genom åren räddat många hungriga studerande. Subi är öppen 24/7 och ger dessutom studierabatt. Mantun Grilli som ligger nära Aurabron är en legend då det gäller nattmat, och har även blivit utsedd till Åbos bästa snabbmat. Bor du tois puol jokkee rekommenderas Salutorgets Hesburger.

Stämmer det att stadgeiter bor i huvudbibban och alltid äter på Gado? Inte alla, men det stämmer att det finns en s.k. Bibbaklubb som väldigt rutinerat studerar i huvudbibban samt äter lunch och latelunch på Gado. Dock finns det andra möjligheter! Både Åbo Akademi och Turun yliopisto har många trevliga bibliotek (googla!). Via studentlunch.fi hittar du kårkafeérnas lunchutbud, och via unica.fi ser du vad TY:s lunchställen har att erbjuda.

Måste man alltid klä sig smart casual när man börjat studera juridik? En stadgeit klädd smart casual i bibban är en sällan skådad syn, där är dresscoden mer casual, ofta i form av Stadga-tröjan. Det finns dock tillfällen då det är bäst att lämna Stadga-tröjan hemma och finslipa sin klädsel lite, t.ex. till studiebesök och seminarier. Smart casual är en gyllene medelväg mellan springbyxor och långklänning/frack. Skjorta, raka byxor eller klänning tar dig långt.

15


Vad är akademisk kvart? Kvarten mellan den i schema utsatta tiden för en föreläsnings början och den faktiska tid då den verkligen börjar. Det vill säga, har du enligt schemat föreläsning kl.10-12, har du i verkligheten föreläsning kl.10.15-11.45. Det finns två undantag till regeln: 1) Om det står att föreläsningen börjar kl.10.00, börjar den jämnt 2) ÅA:s föreläsningar efter lunch, dvs. 14-16, äger undantagsvis rum kl.14.30-16.00. Domkyrkans klockor är alltså ett ypperligt hjälpmedel då du går till föreläsningen. Då du hör klockan slå in en jämn timme (det hörs!), vet du att din föreläsning börjar om en kvart. Hinner klockorna slå en gång till förrän du är framme, vet du att klockan redan är kvart över och du har bråttom.

Är det möjligt att gå på föreläsning dagen efter gulisintagningen? Gulisintagning på kvällen (i år 5.9), och avtalsrätt kl.10.15 nästa dag är en klassisk kombo som gulisar får uppleva årligen. Äldre studerande kan intyga att de har klarat sig med livet i behåll. Som Björn brukar säga, så gör det inget fast man har krabbis, viktigast är att man är på plats. Vid behov kan man ta med sig en plastpåse.

Måste man äta sill på sillis? Sillis eller sillfrukost som det egentligen heter, är en fest som i allmänhet äger rum dagen efter en årsfest. Som namnet säger, kommer det att serveras sill. Men misströsta inte, årsfestkommittén kommer se till att det finns en buffé av annan krabbisvänlig mat så att alla blir mätta.

Stämmer det att man måste tälta utanför Gado för att få en plats till Stadgas exkursioner utomlands? Stadga ordnar årligen två exkursioner utomlands. Lilla exkun ordnas på hösten, och stora exkun på våren. I allmänhet sker anmälan till evenemang elektroniskt, men eftersom exkuna utomlands är populära brukar anmälan ske genom att fysiskt köa i/utanför Gado. Det lönar sig att köa i tid för att slippa med på exkun, hur tidigt man måste vara på plats beror på hur ivriga årets gulisar är. Är man orolig kan man tälta utanför Gado, men oftast är en tidig väckning tillräcklig.

16VÄLKOMMEN MED I JURISTGEMENSKAPEN – Finlands Juristförbund gratulerar den nya juridikstuderanden! Finlands Juristförbund är alla finländska juristers intresseorganisation. Förbundet bevakar juristernas och juridikstuderandenas intressen dels på arbetsmarknaderna, i samhället och inom utbildningspolitiken. Redan under studietiden har du nytta av förmånerna som förbundet erbjuder och du har möjlighet att delta i förbundets studerandeverksamhet. Juristförbundet har över 4000 studerandemedlemmar. Studerandena blir medlemmar i Juristförbundet via sina ämnesföreningar, som är förbundets medlemsorganisationer. Genom att bli medlem i Stadga blir du alltså samtidigt studerandemedlem i Juristförbundet. Studerandemedlemskapet är avgiftsfritt, men studerandena har i stort sett samma förmåner som utexaminerade. Du kan välja ett flexibelt studerandemedlemskap, så att ditt medlemskap automatiskt fortsätter löpa efter din utexaminering.

18

”Oikkarit” (från oikeustieteen ylioppilas) är den gemensamma benämningen för alla juridikstuderande runtom i Finland. Syftet med Juristförbundets studerandeverksamhet är att under studietiden skapa en gemenskap bland alla juridikstuderande. Gemenskapen erbjuder möjligheter att utvecklas, att knyta nya vänskapsband, dela upplevelser och vid behov ge stöd åt varandra. Du kommer lätt med i förbundets verksamhet genom att delta på evenemangen som arrangeras för juridikstuderande. Under året ordnar vi många event runt om i Finland. På hösten har du en unik chans att bekanta dig med andra juridikstuderande då vi arrangerar det nationella evenemanget SAKKE. På SAKKE samlas omkring 250 juridikstuderande från alla studieorter i Finland för att fira ett gemensamt veckoslut på en (ännu) okänd plats 16.11-18.11. Andra evenemang som är riktade till studerande är bland annat sommarseglatsen Liiton Arkki samt Juristdagen och Juridikstuderandenas rekrymässa. Vi kommer också att träffa er nya stadgeiter direkt i början av hösten under Juristförbundets gulisinfo, där vi berättar mera om Juristförbundets studerandeverksamhet.


.Intressebevakningen är en viktig del av Juristförbundets verksamhet och också studerande har möjlighet att delta i den. Inom förbundet fungerar sex utskott, i vilka det också finns studeranderepresentation. Också i Juristförbundets styrelse finns en studeranderepresentant. Alla Juristförbundets studerandemedlemmar har möjlighet att söka sig till dessa uppdrag, ifall man har intresse att påverka och delta i förbundets verksamhet. Undersökningar visar att det med tanke på arbetslivet lönar sig att vara aktiv i olika sammanhang under studietiden. Exempelvis studietidens erfarenheter från arbets- och föreningsvärlden uppskattas mycket på arbetsmarknaden. Erfarenhet inhämtad under studietiden drygar ut cv:n men utgör också ofta fina upplevelser – man kan lära sig att tåla stress, uppträda framför publik, samarbeta och verka med olika slags människor.

Juristförbundets studerandeärenden sköts av två studerandeombudsmän. Du kan vända dig till oss i frågor gällande exempelvis studier, sommarjobb eller kommande evenemang. Vi finns till för dig, så ta modigt kontakt! Du kan läsa mer om Juristförbundets verksamhet på våra nätsidor www.lakimiesliitto.fi och på facebook under namnet Oikkarit. Du hittar oss också på instagram och twitter under samma namn.

Vi ses på hösten!

Juristförbundets studerandeombudsmän Janne Hälinen & Karin Cederlöf opiskelijat@lakimiesliitto.fi

19OVK - Studerandenas röst i Juristförbundet Juristförbundets studerandeutskott – bättre känt som bara OVK – samt studeranderepresentanterna i Juristförbundets olika organ fungerar som studerandenas gemensamma röst i förbundets verksamhet. OVK är ett organ inom Finlands Juristförbund, vars huvudsakliga uppgift är att ansvara för juridikstuderandenas intressebevakning samt för den nationella studerandeverksamheten. Utskottet består av de juridiska föreningarnas sittande samt förra årets styrelseordförande. Stadga representeras av ordförande Axel Hård af Segerstad och ordförande emerita Nicole Ekman. I utskottet sitter även studeranderepresentanten från Juristförbundets styrelse. Utskottets möten leds av Studerandeutskottets ordförande, som också sitter i Juristförbundets styrelse. Juristförbundets två egna studerandeombudsmän fungerar som sekreteraren under mötena som ordnas en gång i månaden. Utskottet fungerar även som de juridiska föreningarnas samarbetsorgan, och en viktig uppgift för OVK är även att skapa gemenskap mellan juridikstuderande och deras ämnesföreningar. OVK:s uppgift är långt att skapa riktlinjer för hur studerandeverksamheten nationellt kommer att se ut och framför allt att genom sin intressebevakning ta ställning i frågor gällande allt från studie- eller arbetsrelaterade frågor till samhälleligt relevanta frågor. Utskottet har under senaste tiden tagit ställning till bland annat oavlönad praktik, mobbning och sexuella trakasserier inom juristgemenskapen. Studerandeutskottet 2018 är följande: Jesse Viljanen, ordförande Ville Laakso, styrelsens studeranderepresentant Jenna Yli-Arvo, Artikla Jussi Kiiski, Artikla Nora Liimatainen, Codex Rita Härmälä, Codex Jarkko Kontiainen, Judica Anni Marttala, Judica Sofia Kinnunen, Justus Tim Lassander, Justus Joona Lapinlampi, Lex Hanni Tihilä, Lex Jemina Fallenius, Pykälä Helinä Teittinen, Pykälä Axel Hård af Segerstad, Stadga Nicole Ekman, Stadga

21


PROFESSORERNA PRESENTERAR SIG Universitetslärarna och professorerna i rättsvetenskap vid Åbo Akademi

Namn Björn Sandvik Hemort Åbo Hobbyer Litteratur, matlagning, sommartid allt som har med motorcykeln att göra, sudoko, schack mot dator, försöker börja motionera aktivt igen, och forskning – det är faktiskt sant; som professor får man lön för något som ofta kan kännas som en hobby lika mycket som ett jobb. Yrkesbakgrund (hur ni hamnade dit ni är nu) Jag visste redan i ett ganska tidigt skede av studierna att jag ville börja doktorera. Sedan har det så att säga flutit på av purt intresse för det jag har sysslat med. Innan jag blev professor i privaträtt vid Åbo Akademi 2015 var jag professor i privaträtt vid Helsingfors universitet några år. Jag har även varit t.f. professor i handelsrätt vid Hanken i Helsingfors och haft en mängd undervisnings- och forskningsrelaterade tjänster vid Åbo Akademi sedan år 1995. Vilka kurser ni har kommande studieår Föreläser i kurserna avtalsrätt, skadeståndsrätt, internationell köprätt, allmän rättslära och seminarier på olika nivåer. Dessutom ansvarar jag för en mängd läskurser. Bästa studieminne Det är så bra att jag tyvärr inte kan berätta om det offentligt. Sorry! Hälsning/studietips till gulisarna Juridik är ett utpräglat läsämne. Förlita er inte på enbart föreläsningar, för allt av betydelse kan inte tas upp på föreläsningarna. Läs, läs, läs!

22


Namn

Markku Suksi Hemort

Åbo (men brukar framhålla att jag har två ursprungliga hemorter, nämligen Närpes och Östermark, dvs. Teuva). Hobbyer

Motion, musik, läsning. Yrkesbakgrund (hur ni hamnade dit ni är nu)

Avsikten var nog inte att gå in för en forskarkarriär, utan att skaffa ett arbete vid någon myndighet eller organisation, men det sista studieåret med skrivning av avhandling pro gradu var så trevligt att jag tog chansen när jag ombads bli forskningsbiträde för ett projekt. Vilka kurser ni har kommande studieår

Alltför många: Förvaltningsrätt, Administrativa principer, EU:s stats- och förvaltningsrätt, Export- och importrätt och några till. Det blir lite färre från och med årsskiftet, när universitetsläraren i offentlig rätt, Birgitta Wahlberg, börjar sin anställning efter en tjänstledighet. Bästa studieminne

De är många, men arbetet med avhandlingen pro gradu hör definitivt dit, likaså möjligheten att sjunga med i Brahe Djäknar och firandet av SF-klubbens julfester (vilka ägde rum i Domvillan). Hälsning/studietips till gulisarna

Min uppfattning är att det lönar sig att fokusera på studier på heltid och ta endast sådant arbete under terminerna som har direkt anknytning till studierna. Det kräver nämligen konsekvent och oavbruten fokusering att ta in stora ämneshelheter, vilket ju våra kurser är.

23


Namn

Paula Klami-Wetterstein Hemort

Åbo Hobbyer

Jag sysslar med löpning och spelar violin – och är, framför allt, en ”hockeymamma”. Yrkesbakgrund (hur ni hamnade dit ni är nu)

Jag blev utexaminerad från juridiska fakulteten vid Åbo universitet år 2004. Eftersom jag ville fortsätta forska sökte jag mig till Åbo Akademi. Mina arbetsuppgifter var undervisningsbetonade och jag hade svårt att hitta tid för avhandlingsarbetet. Men jag slutförde doktorsavhandlingen och disputerade år 2016. Vilka kurser ni har kommande studieår

Föreläsningskurserna Avtalsrätt, Familje- och kvarlåtenskapsrätt, Krediträtt, Skatterätt, Bolagsrätt och Kontraktsrätt; kandidat- och magisterseminarierna samt seminariekursen Övningsuppsats; ett antal läskurser Bästa studieminne

Jag har många fina minnen från studietiden, men introduktionsveckan, gulisintagningen och studiestarten överlag var unika och oförglömliga upplevelser. Hälsning/studietips till gulisarna

Var aktiv och öppen! Våga bli intresserad av rättsliga fenomen, knepiga problem och nya områden. Det är också viktigt att hitta balans mellan studier och fritid.

24


-

Namn

Jocke Enkvist Hemort

Ekenäs Hobbyer

Fiske, cykling, skidning, friluftsliv, trädgård Yrkesbakgrund (hur ni hamnade dit ni är nu)

Efter tre år på justitieministeriet, beslöt jag mig för att påbörja doktorandstudier, och på den banan blev jag. Vilka kurser ni har kommande studieår

Grundkurser i juridik (sf-studeranden samt ekonomstuderanden), Arbetsrätt, Marknads- och immaterialrätt samt Konsumentskydd och gränsöverskridande handel Bästa studieminne

Gulisintagningen; såväl det värsta som det bästa Hälsning/studietips till gulisarna

Välkomna till ÅA och jag hoppas ni ska trivas hos oss

25


Namn Viljam (Ville) Engström Hemort Åbo (född i Stockholm) Hobbyer Sähly/innebandy, knaggligt pianospelande, evighetsrenoverare av fallfärdigt hus. Yrkesbakgrund (hur ni hamnade dit ni är nu) Under graduskrivandet märkte jag att jag blev mycket intresserad av juridiska termers vaghet och öppenhet. Jag hade lyckan att ha en handledare som sporrade mig att utforska frågan vidare (Martin Scheinin). Han hämtade med sig från en av sina resor till USA en kopia av USAs högsta domstols dom McCulloch v Maryland från 1819, som öppnade mina ögon för vad allt som egentligen är möjligt att "göra" med juridiken. Jag åkte strax efter att jag blivit magister ut på kryssning med min dåvarande flickvän (och nuvarande fru). Under kryssningen fick jag ett telefonsamtal av Martin, som frågade om jag skulle kunna tänka mig att forska några månader. Det visade sig att det fanns ett stipendium för forskning, som ingen för tillfället utnyttjade. På den vägen är jag…. Vilka kurser ni har kommande studieår Inledning till folkrätt, FN-stadgans folkrätt, Nordiska rättegångstävlingen, Actors of the International Legal System, Kandidatseminarier, Dessutom deltar jag i undervisningen på: Mellanstatliga förhållanden, PK Metod I&III, Graduseminarier, RN övningsuppsats. Jag examinerar sedan ännu några läskurser (Folkrättsligt ansvar, Havsrätt, Krig och väpnad konflikt) Bästa studieminne Sommarnätter (och morgnar) på lönnkrogar och fester … röklukten i Hanken (man fick röka inne då)… räddade skrivarbeten från trasiga disketter (vet ni vad det är?)…. Väljer kanske ändå som "roligaste" minne den gång då jag för första gången kokade kaffe själv i Domvillans kafferum under graduskrivandet. Jag drack vid den tiden bara sporadiskt kaffe och hade inte helt koll på kaffemåtten. Det blev en hel del för mycket kaffe i proportion till vattenmängden. Minerna på de andra som tog av kaffet kommer jag ihåg än idag. Det var ett lagom pinsamt sätt att stifta bekantskap med personalen.… Hälsning/studietips till gulisarna I arbetslivet förväntas ni inte bara kunna juridik, utan också att ni ska ha en hel räcka andra färdigheter. När jag studerade gick studierna långt ut på utantilläsning av böcker. Det gick väl i och för sig an, men jag kommer också ihåg att jag vantrivdes på många av föreläsningarna som gick ut på repetition av litteraturens innehåll. Universitetsutbildning är nuförtiden så mycket mer och sporrar till aktivitet och engagemang. Ta vara på den möjligheten! 26


HALARGUIDE Halaren, är den underbara skapelsen som du kanske sett studerade vandra runt i under mer eller mindre konstiga omständigheter. Stadgeiter, precis som övriga juridikstuderande, har en vinröd halare. Halaren är ett välanvänt plagg i de flesta stadgeiters garderob, då den fungerar som outfit till varierande tillställningar, särskilt i Åbo. Dessutom räddar halaren många klädkriser genom åren. Allt förknippat med halaren kan tyckas vara lite av en vetenskap, så nedan erbjuds lite hjälp på traven. •

• •

Hur skaffar jag halaren? Halarprovning ordnas 10 September i Domvillan i samband med en pizzakväll. Du får alltså prova halare för att hitta din storlek, och sedan kan du göra en beställning. Kontakta styrelsen ifall du inte kan delta just då men vill ha en halare. När fås halaren och när får den användas första gången? När halaren anländer varierar från år till år, men förstås delas den ut så fort som möjligt då den anlänt. Om allting går som smort kommer halaren att invigas på Stadgas sillis (woop!) Var kan jag skaffa halarmärken? Den som inte ännu satt sprätt på studiestödet kan köpa halarmärken. T.ex. Gulnäbbsakademin som ordnas på Kåren är ett perfekt tillfälle för att shoppa halarmärken. Också haalarimerkkitori på facebook är populärt bland studerande. När studiestödet sinat är mässor och studieevenemang the place to be. T.ex. Study in Turku-mässan som ordnas under gulisveckan (30.8) är ett ypperligt tillfälle för att samla halarmärken. Deltagande i diverse studieevenemang, t.ex. sitzer, barrundor och idrottsevenemang belönas också ofta med ett halarmärke. Måste man skriva sitt namn på halaren? Hur man pyntar sin halare är förstås upp till var och en själv, men att ha namnet på halaren ökar sannolikheten att du återfår den ifall den tappas bort (det händer..). Vill man ha sitt namn/annan text på halaren lönar det sig att kika in i mindre sy/pysselbutiker, t.ex. den bredvid Finnkino. Är det sant att man inte får tvätta halaren? Det stämmer. Halaren får endast vid nödfall tvättas i Aura å. Vädring är däremot inte förbjudet och rekommenderas således varmt. Hur syr man halarmärken? a) Nåla fast halarmärket och sy täta stygn. b) Lyckas inte detta, köp textillim och hoppas på det bästa. c) Lyckas inte heller detta, kontakta värdinna emerita Ella Haavisto (som till skillnad från de flesta studerande kan sy..). Andra halartips? Lägg ett bälte i midjan fast det känns som att halaren hålls uppe, då kan du tryggt köra masken på dansgolvet utan större missöden. Att ha byxor eller leggins under halaren brukar de flesta rekommendera. Att ha en korköppnare och eventuellt ett (skumppa)glas fastknutet i halaren kan visa sig vara praktiskt i många situationer.

27


1.Pelimies 2.Karjalaan 3.Tersen 4.Kirkkotie 5. Kanslitur 6. Straffsnaps 7.Gulisflunssan 8.Tutor 9.Sibelius 10.Sitz 11.SF 12.Halare 13. Gin Tonic 14. StudielĂĽn 15. Punsch 16. Gamyl

STADGA KORSORD


Vågrätt 2. Sinne marssitaan 6. Kan utdömas trots force majeure 9. Har varit snäll nog att låna ut sitt museum för föreläsningar 10. Välövervakad karaokemiddag 11. En del av dessa kommer alltid byta fakultet 14. Kommer kanske räcka, kanske inte 15. En dryck man sällan kommer ihåg 16. En åldrande, småtråkig studerande Lodrätt 1. Vie sut nakkikioskille jatkoille 3. Den tredje supen 4. Varje ambulanskusk känner till detta ställe 5. Utmärkt för prokrastinering 7. En av de mest fruktade sjukdomarna 8. Gulisarnas fairy godmother 12. Ett klädesplagg som ursäktar de mest fruktansvärda av beteenden 13. En juristuderandes "go to"-dryck


MONEY TALK MED RUFUS NORDMAN aka R-MONEY pt. II GULIS EDITION Kära gulisar, Välkomna till era nya liv – som studeranden öppnas alla dörrar för er och världen är praktiskt taget er personliga lekplats. Det finns dock en baksida till allt detta; er nya värld må vara all play and no work, men detta innebär olyckligtvis även att era välförtjänta pengar försvinner snabbare än ni hinner säga ”SNAAAPS!”. Men frukta ej, ty er kassör har sammanställt 7 ofelbara tips som kommer att bespara er från fattigdomens kalla grepp under gulisåret. Ni kan tacka mig senare.

1. Studentlunch Som studeranden har ni möjlighet att besöka en studentrestaurang och avnjuta en mer eller mindre duglig måltid för ynka 2,60 €. Utnyttja det så mycket ni kan och kom ihåg att flera studentrestauranger även erbjuder late lunch för samma pris. Varför inte göra två besök till allas favoritrestaurang Gado under en dag och endast sätta ner 5,20 € på mat för hela dagen? 2. Studiekort Flasha era studiekort vart än ni går – ni kommer att bli förvånade över hur många ställen som har någon form av erbjudanden för studeranden. Så oberoende av om ni vill ha en tågresa, Subway, skolprylar eller pizza, se till att ni betalar det nedsatta priset ni förtjänar som de flitiga studerandena ni är. 3. Stadgas evenemang Vad kan jag säga: vi är en givmild förening. Stadgas evenemang är garanterat förmånliga och ger er en möjlighet att uppleva en mångfald olika saker för så gott som inga pengar alls, eller i vissa fall bokstavligen för inga pengar alls. Med största sannolikhet bjuds det även på något smått och gott under dessa evenemang, och en gratis måltid är alltid ett måste.

30


4. Ordna förfesten Jag vet vad ni tänker: hur kan man spara pengar genom att ordna en fest? Svaret är simpelt: pant. Det kostar ingenting att ordna en förfest (förutsatt att man inte blir vräkt eller något dylikt) och eftersom dina studerandekamrater garanterat är törstiga så får du genom panten tillbaka åtminstone en del av de pengar du spenderat på dina egna förfriskningar. 5. Var inte lat, gå till en riktig butik Jag vet att närbutiken är på vägen hem. Jag vet att det är behändigt att bara gå in och plocka med någonting som går snabbt att koka ihop där hemma. Men fall inte för den frestelsen; annars kommer närbutikerna att sakta men säkert att tömma era plånböcker. Gå till en riktig butik era latmaskar. 6. Utnyttja Tax free Råkar ni befinna er på en båt till Åland/Sverige/Estland? Då är det dags att inhandla gulishöstens spritförråd! Vi vet alla att den ljuva drycken ändå kommer att vara er största utgift, så när ni får chansen att köpa det för ett litet billigare pris, tag ett fast tag om den chansen. 7. Studera flitigt Sist men inte minst: kom ihåg att Fpa förutsätter att ni även avlägger studier under ert gulisår för att de ska ge er ert studiestöd. Det gäller alltså att hitta den perfekta balansen mellan studieliv och studier under gulisåret; då kan ni både släppa loss under de otaliga studerandeevenemangen som kommer att ordnas och avnjuta annan än nudelbaserad föda. Detta är den bästa tiden i ert liv, så se till att ta allt ut av det!

Lycka till gulisar!

31


Unique assignments, Sharp minds & Inclusive atmosphere Opportunities for law students. Follow us on careers.hannessnellman.com/finland

Hannes Snellman gratulerar Stadgas gulisar 2018! Hannes Snellman är en ledande nordisk advokatbyrå med fokus på stora affärstransaktioner och komplexa tvister. För tillfället har vi cirka 270 experter från diverse branscher. Vi rekryterar årligen över 70 juridikstuderande

och erbjuder traineeprogram för alla från gulis till gamyl. Vi på Hannes Snellman önskar er framgång i studierna och en händelserik gulishöst!


Karriärvägar Det finns naturligtvis inte enbart en rätt karriärväg, men nedan hittar du en variant. Stadga alumnen Anton Karlais, som jobbar på Hannes Snellman, berättar om olika skeden under sin karriär och ger tips åt dem som nyligen påbörjat sina studier i juridik. Studiestarten, Åbo Akademi 2013 Trainee, Kvevlax Sparbank 5-8/2014 och 5-8/2015 Jag arbetade med mångsidig kundrådgivning i dagliga bankärenden och assisterade även bankens jurist i familje- och kvarlåtenskapsrättsliga ärenden samt fastighetstransaktioner. Junior Advisor, Ernst & Young Oy 1/2016 – 5/2017 Jag arbetade med uppdrag inom internationell personbeskattning och socialskydd och assisterade globala företag och deras arbetstagare med skatterelaterade ärenden i samband med utlandskommenderingar. Jag var också ofta inblandad i projekt gällande belöning av bolagsledningen i företag av olika storlek. Rättsnotarie, Åbo Akademi 2/2016 Associate Trainee, Hannes Snellman 5-9/2017 Som trainee i M&A-gruppen assisterade jag gruppens jurister i olika varierande uppdrag. Till arbetsuppgifterna hörde bland annat uppgörande av olika bolags- och avtalsrättsliga dokument, efterforskningsarbete, översättningar, due diligence samt allmän assistans i olika företagsjuridiska frågor. Thesis Trainee, Hannes Snellman 10/2017 - 1/2018 Pro Gradu i bolags- och värdepappersmarknadsrätt. Juris Magister, Helsingfors Universitet 5/2018 Associate, Hannes Snellman 5/2018 Jag arbetar som jurist i Hannes Snellmans M&A-grupp, där vi arbetar med både Private M&A och Public M&A-uppdrag. Som exempel på Private M&A-uppdrag kan nämnas olika bolags aktie- och rörelseöverlåtelser medan man i Public M&A-uppdrag arbetar med börslistade bolags företagsarrangemang, till exempel börslistningar och aktieemissioner. Också fusioner och delningar av bolag är vanliga uppdrag och dessutom hör även rådgivning i olika bolags-, värdepappers - och avtalsrättsliga ärenden till det dagliga arbetet i M&A-gruppen. Uppdragen i M&A-gruppen är omväxlande, intressanta och krävande. Arbetet är också oftast projektbaserat, vilket ger en bra dynamik i arbetsbilden.

Q&A med Anton Vad skulle jag idag ge för råd åt mig själv i början av mina studier? Håll ambitionsnivån hög men se samtidigt till att njuta av studietiden, den varar inte länge. Under studietiden får man både minnen och vänner för livet! Aktivitet i ämnesföreningen är ett bra sätt att få ut det mesta av sin studietid.

Vad krävs av en bra jurist? Projekten och uppdragen på en advokatbyrå är ofta krävande och mångsidiga med många olika instanser och personer involverade. Av en jurist krävs då, förutom problemlösningsförmåga och språkkunskaper, även god förmåga att kommunicera och samarbeta med kunder, kollegor och övriga inblandade.


Stadgeiter - världen kallar! Har du funderat på att bo utomlands eller känner du att en paus från Åbo skulle vara på sin plats? Har du studerat ett språk i vilket du skulle vilja utveckla dina kunskaper? Då ska du absolut utreda möjligheten att åka på ett studieutbyte! Åbo Akademi erbjuder många möjligheter för studerande att åka utomlands för en termin eller ett helt läsår. Här finner du sammanfattat det viktigaste du borde tänka på och hur du ska gå tillväga för att söka. För att då mer utförlig information rekommenderar vi att du bekantar dig med Åbo Akademis utbytessidor. Ifall tanken på utbyte lockar, måste du först bestämma vart du ska åka och när. Kurserna du studerar under utbytet måste kunna räknas tillgodo i din examen. För oss stadgeiter räknas utbytesstudierna oftast tillgodo som valbara kurser. Detta betyder också att vi vanligtvis endast kan vara bortresta en termin. Vid val av destination måste du också beakta vilka språk du kan studera på. ÅA förutsätter att du har studerat språket du ska studera på under utbytet på minst nivå 3. Som tur erbjuder de flesta universitet kurser på engelska. Vid ÅA har du möjlighet att relativt fritt välja vart du åker och det finns många möjligheter. På ÅA:s sidor kan du närmare bekanta dig med länder och universitet du l du kan åka till, men en överblick följer här. 1. Vill du åka till ett Europeiskt land, är det lätt att åka på ett Erasmusutbyte. ÅA har ämnesspecifika samarbetsavtal med många universitet, men hittar man inte ett universitet som intresserar under våra avtal, kan man också välja ett universitet ÅA har ett allmänt avtal med och åka via ex. Coimbra group, vilket fungerar likadant som Erasmus. 2. Vill du åka utanför Europa är ISEP, International Student Exchange Program, en möjlighet. ISEP har många samarbetsuniversitet världen över och man kan åka till så gott som varje kontinent. Ifall ISEP intresserar lönar det sig att beakta att deadline för ansökningar är tidigare än t.ex. Erasmus och att det uppbärs en deltagaravgift. 3. Vill du åka på utbyte inom Norden är Nordplus ett alternativ. Man kan dock även åka på Erasmusutbyte inom Norden. 4. Bilaterala avtal - ÅA har även slutit avtal om studentutbyte med vissa enskilda universitet. Dessa kan kollas på ÅA:s sidor. De bilaterala avtalen förutsätter ofta en balans mellan inkommande och utgående studenter, och därav kan en plats vara svår att få. 5. Ifall du vill åka till ett specifik universitet, som inte har någon form av samarbete med ÅA är det också möjligt att ansöka på egen hand. Då måste du kontakta både internationella enheten vid ÅA och vid universitetet du vill åka till och utreda dina möjligheter. Deadline för ansökningar är januari för ISEP, de flesta andra program i början av februari. Varför det lönar sig att åka på utbyte är en fråga med tusen svar. Du får nya erfarenheter, du utvecklas som person, du får lära dig ett nytt språk, du får läsa kurser som inte erbjuds vid ÅA, du ser nya ställen och får träffa intressanta personer… Listan bara fortsätter. Tillgodoräkningen är ganska lätt, och speciellt om du inte har hittat kurser som intresserar vid ÅA, är det också en bra möjlighet att läsa intressanta kurser i en termin och fylla ut de valbara kurserna på så sätt. Det bästa med att åka på utbyte är dock det nya perspektivet man får på saker. Man växer som person, kanske inser vad man vill göra med sitt liv eller bara lär sig uppskatta saker man tidigare har tagit för givet. Allra minst får man vänner för livet. Värden kallar, och det är absolut dags att svara!

34


Att söka För mig var den svåraste delen av att söka på utbyte att välja vart jag ville åka. Fast jag visste att jag ville någonstans lite längre bort, måste man först bestämma ifall man skulle åka via ISIC eller ÅA. Därefter tog det en god stund före man hittade och rangordnade de universitet som tog emot juridikstuderande på kandidatnivå. Dessutom måste man se till att man uppfyller språkkraven för universiteterna. Allt som allt skrev jag en letter of intent, tog ett Toefl-språkprov i engelska, printade ut ett Sture-utdrag och bad en professor skriva ett rekommendationsbrev. Ansökningsprocessen var nog krångligare än för Erasmus-studeranden, men det var definitivt inte oöverkomligt bara man började i tid! Nina Roos Melbourne, Australien

Att åka på utbyte Jag fick bekräftat min utbytesplats i så god tid att jag nästan hade ett år tid att förbereda mig på att åka iväg, så när dagen väl var kommen var jag mentalt väldigt förberedd på att stiga ombord på flygplanet och spendera min vår utomlands. Hösten innan utbytet tog jag också kontakt med en vänlig SF:are som hade varit på utbyte i Tilburg ett år innan mig och av henne fick jag en massa nödvändig information gällande såväl praktiska saker som allmänna tips om staden och landet. Det kändes förstås pirrigt att åka iväg till ett främmande land, men jag var full av iver och lycka, eftersom jag så länge hade drömt om att åka på utbyte. Väl framme i Tilburg fick jag ett varmt mottagande av mina kämppisar, som snabbt fick mig att känna mig som hemma där. I början av utbytesperioden fanns det självfallet mycket nytt att snappa upp samt en hel del praktiska saker att ordna, men som tur hjälpte universitetets personal och frivilliga studerande till med det mesta, så allting löpte på utan problem. Tilburg University är ett väldigt internationellt universitet med många internationella studeranden samt ett stort kursutbud på engelska, vilket gjorde det lätt att hitta intressanta och lämpliga kurser. Erasmus Student Network-organisationen (I*ESN) i Tilburg är väldigt aktiv och program ordnades under hela utbytet från början till slut. Under första dagen blev vi indelade i ”mentor groups”, en slags motsvarighet till tutorgrupper och våra mentors tog väl hand om oss och såg till att vi fick den bästa möjliga början på utbytet. Redan första kvällen fick vi chansen att stifta många nya bekantskaper på ”Welcome Drinks”, där nya utbytesstudenter fick lära känna varandra och andra mentors.

35


Den första hela veckan spenderades i TOP-weeks tecken (Tilburg Orientation Program). Aktiviteter ordnades såväl om dagarna som kvällarna under hela veckan och bestod av allt från campusrundvandring, aktiviteter på campusets sportcenter, bio och pub crawls till stora, roliga fester. Detta utgjorde ytterligare ett fantastiskt sätt att lära känna nya människor. Programmet tog lyckligtvis inte slut efter de första veckorna, utan det ordnades mycket program under hela utbytestiden. Jonna Rask Tilburg, Nederländerna

Att vara på utbyte Att vara på utbyte var både otroligt kul och ganska intensivt. Man vill ju hinna göra så mycket som bara är möjligt under en termin! Något som är värt att komma ihåg är att man kan forma sin tid utomlands precis så som man själv vill. Man kan göra ett klassiskt Erasmus-utbyte med mycket fest och billig öl, eller så utnyttjar man tiden till att resa och upptäcka nya länder och städer. För någon kan det kännas viktigt att få ut så mycket som möjligt av studierna i en internationell miljö, eller kanske lära sig ett nytt språk. Mitt eget utbyte vid Tilburg Univeristy i Nederländerna var lite av en blandning av allt det ovanstående. Under utbytesterminen passade jag på att gå med i universitetets fotbollslag, något som jag i efterhand är jättetacksam över. Via det fick jag också lära känna många roliga holländare, vid sidan om utbyteskretsarna. Jenny Vuorenlinna Tilburg, Holland

36


Komma hem från utbyte Varför Paris, vi har ju Å… Bergen? Jag tillbringade mitt utbyteshalvår i Norges vackraste stad, Bergen. Jag fick många nya vänner, lärde mig lit norsk och blev förälskad i den norska naturen. När man är på utbyte lever man i en sorts bubbla. Alla internationella studeranden bor på samma ställe och alla har samma mål; träffa nya människor, resa runt i landet och kanske lära sig ett nytt språk. Ingen har prestationsångest över sina studier och all stress har man lämnat i hemlandet. Livet är ganska lätt. Att återvända hem från det där lätta livet kändes faktiskt lite vemodigt. Inga kvällshäng på bergstoppar längre, inte se människorna du sett varje dag i fem månader och inte längre få festa som man skulle vara Vilde från Skam. Ändå var det rätt tillfälle att åka hem. Det är en konstig känsla att komma hem när man varit borta en längre tid, och jag upplevde faktiskt en kulturchock (även om skillnaderna mellan Norge och Finland är minimala bortsett från naturen). Jag la märke till små saker som; prisskillnaderna, att kranvattnet smakade annorlunda och man kunde prata finska överallt igen. Plötsligt var man tillbaka i samma gamla vardag men så många fina minnen och upplevelser rikare. När man kommit bort från bubblan inser man hur härligt och lätt allt var i ”utbytesbubblan”, där allt var nytt och spännande, men när man kommit ut ur den, inser man också hur skönt det är att vara hemma. Borta bra men hemma bäst? Definitivt. Jag tänker avsluta denna text med ännu en kliché. Åk på utbyte! Du kommer inte att ångra dig. Siiri Salmela Bergen, Norge

37


The European Law Students’ Association - ELSA Turku ry on osa maailman suurinta sitoutumatonta, voittoa tavoittelematonta ja akateemista oikeustieteen opiskelijoiden yhdistystä, jonka tavoitteena on edistää jäsentensä ammatillisia ja sosiaalisia valmiuksia. ELSA-verkostoon kuuluu 45 jäsenmaata ja yhteensä yli 40 000 jäsentä lähes 300 yliopistossa. ELSA Turku tarjoaa turkulaisille oikeustieteen opiskelijoille ja nuorille lakimiehille mahdollisuuden osallistua erilaisiin akateemisiin tapahtumiin, seminaareihin ja konferensseihin niin paikallisesti kuin kansainvälisestikin. Laajan kansainvälisen verkoston ansiosta kansainvälisiä tapahtumia järjestetään ympäri Eurooppaa lähes päivittäin. Yhdistyksen jäsenyys mahdollistaa myös kansainvälisille opintomatkoille ja kansainväliseen harjoitteluvaihtoon lähtemisen. ELSA Turku pyrkii toiminnallaan tuomaan monipuolisuutta oikeustieteelliseen koulutukseen sekä kehittää oikeustieteen opiskelijoiden ja nuorten lakimiesten keskinäistä ymmärrystä ja sosiaalista vastuunottoa. Akateemiseen toimintaan osallistuminen auttaa oikeustieteen opiskelijoita ja nuoria lakimiehiä hankkimaan oikeudellisessa työssä tarvittavia valmiuksia ja käytännön kokemusta ja valmistaa heitä siten kansainvälistyvän työelämän haasteisiin. ELSA Turku toivottaa kaikki uudet oikeustieteen opiskelijat lämpimästi tervetulleiksi perinteisille Fuksicocktaileille, jotka järjestetään Tivolilla tiistaina 4.9. klo 19.00 alkaen. Tapahtumassa uudet opiskelijat saavat kuulla lisää ELSA Turun toiminnasta cocktailpalojen ja kuohuvan äärellä. Fuksicocktaileilla uudet opiskelijat pääsevät tutustumaan lähemmin myös yhdistyksen hallitukseen sekä omiin vuosikurssilaisiinsa esitystä seuraavan tilaisuuden aikana. Tapahtuman viralliset jatkot pidetään yökerho Fortessa. 38
Två års väntan är över – SAKKE är äntligen här igen! Vem fan är SAKKE? SAKKE är ett massivt evenemang ordnat av Juristförbundet, som samlar 250 oikkarin från hela landet för att fira ett veckoslut tillsammans 16.18.11.2018. Traditionellt har evenemanget ordnats vartannat år i en universitetsstad där det inte finns en juridisk enhet. I år kommer jag tillsammans med resten av kommittén se till att din erfarenhet av vilda SAKKE blir oförglömlig. När jag var gulis ordnades SAKKE i Kuopio. Jag fick efteråt veta om att det är ett av de mest populära evenemang för juridikstuderanden, och ångrade en aning att jag missat detta kalas. Vad många förknippar med evenemanget är SAKKEandan samt vänner för livet ut. Jag bestämde mig för att ta chansen nu, och är därmed Stadgas SAKKEansvarig detta år. Planerandet och förberedelserna av SAKKE 2018 började genast i början av året. Vi började med att slå fast var evenemanget skall ordnas denna gång. Ett av det roligaste med ordnandet har varit att se otroligt desperata och påhittiga försök av studiekompisar att få insiderinformation om orten. Endast en (!) person hade gissat rätt när orten publicerades! Men överraskningarnas tid är inte över än.

Detta, är absolut ett år du inte skall missa ett av studietidens bästa partaj. I år gör vi historia eftersom evenemanget ordnas första gången utomlands - destination är nämligen Tallinn! Nu har du en ypperlig chans att ha det roligaste veckoslutet med dina studiekamrater samt träffa nya vänner från andra studiestäder. Fredagen den 16.10. kommer vi att åka iväg till söderns värme med båten. Under veckoslutet kommer du att få uppleva bl.a. en stadsrunda i Tallinn, en episk kvällsfest, samt det viktigaste: en väldigt våt sillis. Biljettsläpp för detta hejdundrande kalas sker i början av oktober. Tolv platser är reserverat för Stadgeiter. Biljetterna kommer att rivas ur händerna, så det lönar sig att vara snabb! Vi ses i SAKKE!

Amanda Prykäri, 41 Stadgas SAKKE-ansvarig 2018


STADGEITER TIPSAR: GULIS EDITION Vi bad stadgeiter och alumner att dela med sig sina bästa minnen och tips från gulishösten. Givetvis ska du testa på allt, men säg inte att du inte blev varnad!

Vi förfestade inför NeonVappu hos Aapo och Aapo bad alla lägga deras i hans telefonnummer ”känniluuri” vilken var en nokia 3310. - gulis 2017

Fastän minnena är suddiga lärde jag mig ett och annat på gulishösten. En viktig sak, som till och med kunde kallas för ett survival tip; ifall pengarna börjar sina kan man alltid försöka lura bartendern att han aldrig gav dig shottarna du köpte. Om du gömmer dem i dina händer eller bakom drinkmenyer på disken medan du klagar på servicen kommer ingen att märka det och du får garanterat nya shottar. OCH har råd att köpa krabbismat nästa dag. - gulis 2015

Vi var på Börs efter Gulisölen, och jag tog av mig min skjorta och slängde den på DJ:n - gulis 2015

#gulisflunssa - gulis 2017

Pro tip: Ta aldrig trafikljuset på B Klubblokalerna vid ÅA är ”the place to be” under - gulis 2015 man får komma in, MK gulishösten. K e kiva när e bra när de e MK som ordnar, B e de bästa stället och F är F. - gulis 2015 På Lex int.veckan då vi under minttu olympics måsta med kossu #irisknows äta/dricka ärtsoppa blandat - gulis 2017 Pro tip: Skaffa bibbakort till TY:s bibliotek och utnyttja TY:s läsesaler och studentrestauranger - gulis

Hela gulishösten var det bästa! Passa på och inte länge! njut av hösten, den varar - gulis 2017

Ja mår lite dålit - gulis 2016

Snälla sitt inte på kaverins cykel-”tarakka” när du är påväg till jatkon efter en sitz - Gulis med kryckor och 30 stygn i hälen

En mer erfaren student påminner just dig, nya Gulis, om att det alltid finns en omtent men aldrig en omfest! - gulis 2013
DEN NORDISKA RÄTTEGÅNGSTÄVLINGEN OM DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA 2018

Klockan tickar. Vi sitter bredvid varandra och byter blickar i den andra raden i Arken Panoramas föreläsningssal. Det är dags för den första föreläsningen av kursen The European Convention on Human Rights. Trots den kalla januarimorgonen har alla sex lagmedlemmar lyckats ta sig i tid till föreläsningen. Vi följer med utbytesstuderandens livliga diskussion med professorn. Utisarna hänvisar konstant till Europadomstolens rättspraxis i sin argumentation och det känns som att varje deltagare har något viktigt att säga. Ja, alla förutom vi i alla fall. Efter föreläsningen undrar vi vad vi gett oss in på... När man nu blickar tillbaka på det gångna halva året, är det fortfarande svårt att beskriva allt det man upplevt under den Nordiska Rättegångstävlingen. Hur ska man i korthet berätta om alla de sena kvällar vi spenderat på Domvillan och skrattat med (och framför allt åt) varandra med tårar i ögonen? Hur ska man beskriva den härliga känslan av lättnad man får när den skriftliga inlagan blir färdig för inlämning 15 minuter innan deadline? Och hur ska man få en utomstående att förstå hur gott Gados pannkaka smakar efter en hel dag av pläderingsövningar? Det går helt enkelt inte, det måste man uppleva själv.

Kursen har varit en utav de mest givande kurserna som jag har varit med på under min studietid på grund av dess mångsidighet. Före finalveckoslutet hann vi bland annat öva på det muntliga framförandet på Egentliga Finlands tingsrätt och på Högsta domstolen tillsammans med Club Lejonhjärta. Veckoslutet i Oslo var fullt av program. Vi inledde veckoslutet med en segeltur i Oslo fjord tillsammans med de andra klubbarna. Efter segelturen styrde vi stegen mot Oslos rådhus där vi fick njuta av fina utsikter och champagne, samt av något smått att äta före vi tog oss tillbaka till hotellet. På lördag morgon gällde det. Club Åbos svarande sida fick Danmarks Munch Andersen emot sig och klagande sidan utmanades av det norska laget Club Schjødt. Trots den hårda kampen nådde Club Åbo tyvärr inte en plats i semifinalen. Som tur såg Club Åbo dock till att vinna banketten som ordnades senare samma dag! Rättegångstävlingslaget 2018 vill passa på att rikta ett stort tack till vår kära coach Custos (läs: Viljam Engström) samt Club Åbo r.f. som möjliggjorde deltagandet i tävlingen även i år. Tack!

45


STADGAS STYRELSE 2018 ORDFÖRANDE AXEL Mitt namn är Axel Hård af Segerstad och jag fungerar som Stadgas ordförande detta verksamhetsår. Ordförande i en förening ansvarar kort och koncist om allt som händer i föreningen. Oavsett om något går bra eller mindre bra, så är det slutligen ordförande som bär ansvaret. Det finns inte en enda sak där ordförande inte på något vis är inblandad i och därmed har ordföranden den bästa överblicken av föreningens verksamhet. I praktiken sköter ordföranden om sammankallande till styrelse- och föreningsmöten samt förberedande av mötenas föredragningslistor. Därutöver leder man också mötena och i många frågor har man också det sista ordet. Andra viktiga uppgifter som tillhör ordförande är upprätthållande samt utvecklande av samarbeten med både vänföreningar och sponsorer, föreningens alumni- och mentorsverksamhet, samt också representationen och intressebevakningen i studerandeutskottets möten på Finlands Juristförbund. Ordförande vet så gott som allting om föreningen, vilket betyder att du kan komma till mig för alla dina föreningsrelaterade frågor, bekymmer eller klagomål. I Stadga har vi även nolltolerans för mobbning och trakasserier och ordförande fungerar som föreningens interna ombud även i dessa frågor. Även om jag bedriver redan magisterstudier på Åbo Universitet så kommer jag nog att befinna mig en hel del på ÅA:s campusområde. Det är bara att säga hej då vi möts!

46


STUDIEANSVARIGE LINDA Jag heter Linda, 19 år och är hemma från Kyrkslätt. Jag är andra årets stadgeit och fungerar som Stadgas studieansvarig år 2018. På min fritid gillar jag att umgås med vänner och familj, träna samt resa. Min styrelseuppgift består av att ordna både inrikes- och utrikesexkursioner samt att handha huvudansvaret för föreningens högskolepolitik. Jag är ansvarig för akademiska kommitténs högskolepolitiska dimension och för organiseringen av akademiska och studierelaterade tillställningar. Jag ansvarar för organiseringen och förverkligandet av exkursioner samt fungerar som ordförande för resekommittèn.

Akademiska kommitténs uppgift är att tillsammans med den ansvariga styrelsemedlemmen ordna akademisk verksamhet för föreningens medlemmar, t.ex. exkursioner och seminarier. Till akademiska kommitténs uppgiftsområde hör även intressebevakning. Genom att vara med i akademiska kommittén har man goda möjligheter att påverka ämnesföreningens upplägg av akademisk verksamhet för föreningens medlemmar. Resekommittén har som uppgift att hjälpa till med ordnandet av utomlandsexkursioner, t.ex. i form av att kontakta potentiella besöksmål i destinationen. Kommitténs uppgift är även att leda gruppen under exkursionen och delta aktivt i planerandet av resan i sin helhet. För dig som älskar att planera resor, och som vill vara aktiv i föreningens verksamhet, är detta ett ypperligt alternativ!

Mig får man gärna kontakta i ärenden som har att göra med min styrelseuppgift, men svarar enligt min bästa förmåga även på andra frågor! Hittills har mitt styrelseår varit väldigt givande. Jag har lärt mig otroligt mycket och fått en massa nya vänner och minnen för livet! Det nyttigaste jag hittills lärt mig är definitivt att hantera stress. Man är aldrig är ensam med sina uppgifter. Kommittéerna finns till för att hjälpa med arbetet, och hjälp och stöd fås även av de andra styrelsemedlemmarna. Det bästa med styrelsearbetet har varit att märka att saker alltid ordnar sig, oftast bättre än förväntat! Under gulishösten ser jag mest framemot att träffa alla nya gulisar och att få delta på olika evenemang! Hoppas ni har en bra och händelserik höst!

47


KASSÖR RUFUS Hej! Jag heter Rufus Nordman och jag fungerar som kassör för Stadga. Jag inleder fjärde året i mina juridikstudier och mitt första år på Åbo Universitet. Till mina viktigaste uppgifter som kassör hör att sköta föreningens bokföring och att se till att budgeten följs. Min främsta målsättning är att se till att alla pengar som kommer in till föreningen också används för föreningens och medlemmarnas bästa. För att vara en bra kassör måste man kunna planera hur föreningens pengar ska användas och även ha förmågan att anpassa sig och vid behov ändra på planen om och när saker och ting förändras. Man behöver inte vara ett mattegeni, men att ha någon koll på siffror är ett plus. Uppdraget är mycket ansvarsfullt och ger en garanterat viktiga färdigheter för framtiden!

PROJEKTANSVARIGE ROBERT Tjenare, Jag heter Robert och leder årsfestkommitteen 2018. Min styrelsepost är projektansvarig och största uppgiften är ordnandet av Stadgas Årsfest. Årsfesten är årets höjdpunkt och ordnandet av den kräver mycket arbete, arbetet är dock mycket lönsamt och givande. I årsfestkommittén söker vi sponsorer för årsfesten, planerar program för årsfestveckan och ordnar tillfället. Arbetet är mycket intressant och man får ha mycket kreativ frihet. Som kommittémedlem är det även en stor ära att ordna årets största fest! ;)

48


SEKRETERARE JANNICA Mitt namn är Jannica, jag är andra årets studerande och jag fungerar som Stadgas sekreterare. Mina uppgifter som sekreterare är att ansvara över medlemsregistret, rekrytera nya studeranden, ordna prepkurs, skriva protokoll under styrelsemöten och fungera som ordförande för rekryteringskommittén. Utöver dessa uppgifter hjälper jag även till där det behövs. Med mig kan man va i kontakt med när som helst om man funderar över något och ifall man har frågor som berör medlemsregistret är jag rätt person att vända sig till. Att vara med i styrelsen är verkligen roligt. Man träffar mycket nya människor, får delta i roliga evenemang och man känner att man gör något viktigt och bra. Ordnandet av prepkursen har kanske hittills varit det jobbigaste med min post, men när den väl var över så kunde man vara otroligt stolt över slutresultatet och det känns verkligen bra när man ser prepkursdeltagare som nu har kommit in! Ifall ni är intresserade av att vara med och ordna nästa års prepkurs så rekommenderar jag verkligen att ni söker till rekryteringskommittén. Rekryteringskommittén är aktiv från början av året när planerandet av prepkursen kör igång och är aktiva ända tills prepkursen är över. Kommittémedlemmarna ordnar prepkursen tillsammans med sekreteraren och i ordnandet ingår allt från planering, sammanfattning av litteratur till prepkursmapparna och deltagande under prepkursveckan. Jag försöker även att ha ett eget liv på sidan av styrelsearbetet och studierna. Några favoritaktiviteter är gym, ridning, träffa vänner samt att festa och ha kul! Gulishösten är en rolig tid, speciellt för gulisarna, och det jag ser mest fram emot är alla roliga evenemang och att få träffa alla nya gulisar!

49


EVENEMANGSANSVARIGE ANNIKA Styrelseposten som evenemangsansvarige innebär att man ansvarar för ordnandet av mindre seriösa evenemang såsom sitzer och sportevenemang. Då det har ordnats evenemang tillsammans med vänföreningar, exempelvis Oktoberkräftisen på Codex och Beer Pong turneringen mellan ämnesföreningarna på ÅA, har jag också varit med och fixat saker. Sportverksamheten i form av Stadga Sport har även en egen ansvarsperson nämligen idrottsansvarige som evenemangsansvarige samarbetar med. Av evenemangsansvarige förutsätts även deltagande i årsfestkommittén. Mest krävande både tidsmässigt och annars har varit ordnandet av sitzerna då det under förra årets decembermöte visade sig att vi inte fick ihop en egentlig evenemangskommitté. Det har då varit fast på mig själv att fixa all sitzmat inför sitzerna. Evenemangsansvarige brukar fråga pliktare att hjälpa till med serverande och andra sitzuppgifter, så man är åtminstone inte ensam i sitzköket under sitzen! Det bästa är att man har i prinicp fria händer i frågan om ordnande av evenemang. Man får låta fantasiet flöda exempelvis gällande teman. Sitzteman får alltid föreslås, alla önskemål tas emot! Evenemangsansvarige är ordförande av evenemangskommittén. Evenemangskommittén hjälper evenemangsansvariga med att planera olika sorters aktiviteter samt förverkliga evenemangen. Till exempel som värd(inna) får du hjälpa till att fixa maten för sitzer eller hjälpa till i köket och med serverandet under sitzerna. Ifall du däremot gillar att delta i spelturer, kan du som idrottsansvarig hjälpa till med ordnandet av spelturerna i praktiken, samt vara med och utveckla Stadga Sport verksamheten.

50


INFORMATIONSANSVARIGE IRIS I styrelsen är jag ansvarig för informationen mellan föreningen och medlemmarna. Till mina uppgifter hör främst att skriva veckomejlet, som skickas åt medlemmarna varje måndag, och att sköta om våra andra informationskanaler och sociala medier, tillsammans med de andra styrelsemedlemmarna. Jag bär också huvudansvaret för stadgas hemsida. Sidorna för stadgas events, arbetsannonser och rättegångar i Åbo är de som uppdateras mest regelbundet. Förutom att fungera som informationsansvarig är jag chefredaktör för medlemstidningen Stadgaensium. Uppgiften som chefredaktör är inte automatiskt en del av informationsansvariges, men ofta blir det så. I andra juridiska ämnesföreningars styrelser har man en skild chefredaktör för medlemstidningen, men i en förening av vår storlek tycker jag att uppgiften som både informationsansvarig och chefredaktör inte varit för arbetsdrygt. Du behöver inte vara rädd för att få en hel tidning att bära bara på ditt ansvar, utan du har en redaktionskommitté som tillsammans med dig samlar in texter, skriver och planerar tidningen. Utan min fantastiska kommitté skulle tidningarna aldrig blivit så bra som de gjort hittills.

Som informationsansvarig ser jag det viktigt att vara en visuell person som tycker om att ta och har öga för bilder och som tycker om att skriva. Det krävs inte att du har ett grammatikaliskt perfekt språk eller att du är en underbar skribent, utan det räcker med att du har lite fantasi och att du gillar att skriva. Jag tycker att det är som informationsansvarig väldigt viktigt att vara bekant med dagens sociala medier, eftersom deras betydelse i dagens värld växer dag för dag. Dessa ovannämnda saker tycker jag också att är det bästa i min post. Man får vara aktiv inom de sociala medierna (det som jag annars också håller på med på min fritid), man får utveckla sina skrivkunskaper och man är konstant medveten om vad som händer inom den egna och de andra ämnesföreningars verksamhet. Som chefredaktör är det bästa känslan man har, då man efter ett hårt arbete håller i handen en konkret slutprodukt och ett minne av sin insats i föreningen, nämligen tidningen. Som i de andra styrelseposterna är det viktigt att du är en modig person som vågar växelverka med andra människor och att du kan ta ansvar. Självständighet och initiativrikhet är definitivt sådana egenskaper som kommer att utvecklas ifall du ställer upp som medlem i styrelsen. Om du har någonting du undrar över gällande posten som informationsansvarig eller chefredaktör är det fritt fram att komma och fråga mig, ta kontakt per mejl (info@stadga.fi) eller facebook. Varnar dock att konversationer med mig sällan är utav ett kortare slag ;) 51


Ta ett språng i din karriär. Drömmer du om intressanta arbetsuppgifter i en trevlig arbetsmiljö och om att få vara med i ett internationellt högt ansett team?

Veikko Myller: ”The Bull”

Vi är en av Finlands ledande affärsjuridiska advokatbyråer och söker ständigt studenter som är i olika skeden av sina studier. Blev du intresserad? Läs mera om oss och skicka oss din ansökan via www.ww.fi/careers Vi hjälper dig att ta ett språng mot en toppkarriär.