Stadgaensium 2/2015

Page 1

1


2


Innehåll

Ledare Chefredaktör Laura Sundström Hej på er och hoppas ni har haft en trevlig sommar och höst. Jag har för min del varit upptagen med slutskedet av studierna och i skrivande stund avslutar jag också min post som chefredaktör. Om några veckor håller Stadga sitt höstmöte, där den nya styrelsen väljs, lycka till! Vi har fått nya medlemmar i vår förening och jag önskar er alla varmt välkomna, ni kommer säkert att trivas. Ni vet, man blir lite nostalgisk när man tänker tillbaka på sin egen trygga Stadga-tid nu när det gäller att igen småningom bryta upp och ta sig an nya saker. Hoppas att ni gulisar aktiverar er i föreningens verksamhet och värnar om varandra. Jag har nämligen hört att det är under studietiden som man skaffar sig vänner för livet. Jag hoppas att den nya styrelsen fortsätter med att föra Stadga utåt och, att hela övriga föreningen tar sig tid att delta på de evenemang som ordnas, för att, ja, skapa en gemenskap. Nu menar jag inte enbart gemenskapen som huvudbibbans läsesal skapar, utan också en gemenskap som sträcker sig utanför studierna. Den första festen som jag deltog på inom Stadga var en inofficiell plättfest, där vi hör och häpna diskuterade allt annat än studier i vår sockerfylla. Mera plättfester! Jag vill lite ännu fortsätta på det här med fester, nämligen årsfesten. Det var en trevlig fest med lyckad bordsplacering, speciellt med tanke på decibelnivån från bordet där representanterna från övriga ämnesföreningarna satt.

Ordförandens hälsning Tutorpresentation Hej från gulisar Juristförbundet och Juristdagen

Detta nummer av Stadgaensium innehåller förstås en tillbakablick från årsfesten, en intervju med vår nya justitieminister (blir det tradition med justitieministrar i tidningen?), en presentation av Juristförbundet och annat smått och gott. Jag önskar er en skön fortsättning på hösten och en god jul. Tack för mig!

Nytt besök på Justitieministeriet Lilla excun

Årsfesten Ansvarig utgivare: Ämnesföreningen Stadga r.f. stadga@abo.fi Chefredaktör: Laura Sundström lausunds@abo.fi 3


Ordförandekolumn Fanny Mattsson Hösten är här. Ni vet vad det betyder. Nya kurser, nya

Två år i styrelsen har gett mig otroligt många värde-

gulisar, kanske en ny kalender och ny höstjacka. Kallt i

fulla insikter, även om jag några gånger velat banka

luften och nystart. Men sen då? Vad händer efter att

huvudet i väggen i ren frustration… Därför tänker

gulisitsen är undanstädad, gulisarnas ansikten redan

inte påstå att vardagen i ämnesföreningens styrelse

är bekanta och sista valsen på årsfesten är dansad?

alltid är lätt och smärtfri. Det som dock väger upp för

Kanske julfest?

såna stunder är till exempel att festa med årsfestkommittén på sillisen. Ett halvt års planerande som ut-

Då är det är dags för årets kanske mest spännande

mynnar i årets bästa fest. Eller att märka att universi-

period. En tid som präglas av skvaller och mygel…

tetet faktiskt lyssnar på studeranden som är oroade

Det är nämligen dags för årsmöte. Och det är inte bara

över bristen på tenttillfällen. Eller helt enkelt bara att

Stadga som ska välja ny styrelse, även de flesta andra

dricka en kopp kaffe tillsammans med övriga styrelse-

föreningar väljer styrelse under oktober och novem-

medlemmar. Det är ofta då de bästa idéerna föds.

ber. Detta år väljs även ledamöter till fullmäktige i Studentkåren. Det finns många spännande val att följa med.

Jag hoppas se många kandidater ställa upp i styrelse-

För snart två år sedan satt jag i ett auditorium och

valet den 25 november. För den nya styrelsen väntar

deltog i Stadgas höstmöte. Min mage var fylld med

ett jubileumsår som jag vet att kommer bli fantastiskt.

fjärilar. Jag hade bestämt mig för att ställa upp till

Vi ses på höstmötet!

posten som värdinna. Efteråt, när resultatet av rösträkningen var klart och det stod klart att jag blivit vald insåg jag att jag inte hade en aning om vad som väntar mig. Nu när min andra period snart närmar sig sitt slut är jag otrolig glad och tacksam för att jag fick föreningens förtroende.

4


5


Tutorpresentation Jag heter Jonna Rask, är 20 år gammal och är inne på mitt andra studieår. Jag kommer från Pargas som är beläget alldeles intill Åbo, så för mig var Åbo ett naturligt val av studiestad. Inspirerad av gymnasiets lagkunskapskurs i samhällslära samt av ett besök vid juridiska fakulteten vid Helsingfors Universitet, bestämde jag mig för att jag vill bli jurist. Som ett resultat av detta (och lite möda och besvär) kan jag stolt kalla mig en stadgeit sedan ett år tillbaka.

kan jag nämna uteaktivitetskvällen i Kuppisparken, då vi tutorer arrangerade lagtävlingar i form av stafetter och lekar för gulisarna. Kvällen erbjöd ett verkligen lyckat och avslappnat sätt för oss alla att lära känna varandra bättre.

Mitt råd till gulisarna är de skall komma ihåg att koppla av ordentligt så att studierna inte skall bli för påfrestande. Det lönar sig att delta i evenemang Gulishösten har fortskridit och fester- studietiden går smärtfritt. Eftersom vi har snabbare än man tror och lyckan att ha så engagerade, plötsligt är man ute i arbetslivutåtriktade och alldeles fenom- et. Det finns ett liv utanför enala gulisar här i Stadga, har bibban och det finns alltid evenemangen med dem varit ett omtenter. ;) nöje, vilket har varit välidigt trevligt både för oss tutorer och självklart även för gulisarna själva. Som en av de roligaste händelserna under gulisveckan

Hej! Ella Schröder heter jag, är 20 år, född i Åbo och är andra årets studerande. Jag har fungerat som tutor denna höst 2015 och har verkligen tyckt om detta uppdrag. Vi fick fantastiska gulisar detta år som direkt hittade en fin gruppanda och var alla väldigt ansvarsfulla, så det gjorde min uppgift som tutor rätt så lätt. Jag ställde upp som tutor eftersom jag själv hade lite svårt att anpassa mig i början av studierna, det var så annorlunda jämfört med gymnasiet, och ansåg mig därför ha en hel del att ge och tips att tänka på för de nya studerandena.

Jag sökte till Stadga eftersom jag för det första ville stanna kvar i Finlands vackraste stad, Åbo, och studera på mitt modersmål. Ideén att studera juridik kom rätt så sent, men har absolut kännt att jag gjort rätt val och blir bara mera motiverad ju längre i studierna jag kommer. Stadga har en bra gemenskap och jag gillar att vi är en rätt så liten grupp. Jag anser att tutorskapet har varit givande och roligt; skulle absolut rekommendera detta för andra. Mitt bästa råd till gulisarna är att njuta, samla på sig roliga erfarenheter och att inte stressa över studierna.

6

Hej! Jag är Henrietta, 19 år, andra årets studerande och en av de nya gulisarnas tutorer. När jag inte är upptagen med något juridikrelaterat hittar man mig ofta på gymmet. Jag insåg redan tidigt under gymnasietiden att jag inte kan tänka mig att göra något annat i framtiden än att studera juridik och springa runt i vinröd halare. Detta i kombination med kärleken för min hemstad Åbo resulterade i att söka in till Åbo Akademi och att bli Stadgeit var ett rätt så naturligt val för mig. För tillfället rullar studierna på bra för mig och jag har lyckats skrapa ihop riktigt skapligt med studiepoäng. Nu är tanken att njuta så mycket jag bara kan innan det förhoppningsvis är dags att ta i tu med kandidatavhandlingen om ett år. Årets gulnäbbar har varit en aktiv och ganska blandad grupp, vilket har varit väldigt roligt. Vi har njutit av solen på åbåtar, haft stafetter och picknikar samt sitzat och sjungit helan går så att ingen minsann kan ha missat att de nya gulisarna har kommit till kvarteren. Sist men inte minst ett litet råd till gulisarna; delta i så mycket evenemang ni bara hinner – studietiden är så mycket mera än att bara plugga paragrafer!


7


8


Gulispresentation

Efter att ha tagit två mellanår efter gymnasiet för att studera juridik vid VNF och utföra armén, var det dags att blicka framåt. Beslöt mig för att söka in till rättsnotarielinjen vid Åbo Akademi. Ett beslut som jag verkligen inte har ångrat.

Hej på er kära Stadgeiter! Mitt namn är Gustav Carlsson jag är 22 år gammal, jag kommer ifrån Hammarland som

Att som 21 åring flytta från lilla Hangö till en storstad som Åbo kändes i början som ett stort och utmanande steg i livet, men det tog inte länge att vänja sig vid situationen. Plötsligt hade jag all service nära och behövde inte åka en över 1 timmes bilresa för att hitta närmaste köpcentrum eller äta vid närmaste Burger King. För en Hangöbo är det rena rama lyxen.

är en väldigt liten landsortskommun (håla) på Åland. Man kan undra hur jag fick för mig att börja studera här på Stadga i Åbo? Det började ärligt talat så att jag fick för mig i gymnasiet att söka till Åbo för att jag villa läsa juridik, samtidigt skulle mina betyg inte räckt för att komma in i Sverige därför valde jag att söka till Åbo. Vägen hit blev dock inte så spikrak som jag hade räknat med, första försöket blev jag några

Studieåret började ganska hårt med två krävande kurser och utmanande tentlitteratur. Efter att ha kommit över den värsta chocken så hittade jag ganska snabbt en bra studierytm och läsandet blev en rutin. Den lilla fritiden som jag har brukar spenderas på att umgås med vänner, träna och tävla i tennis samt att jobba som tennistränare under helgerna. Trots att läsandet tar en stor del av min vardag så försöker jag ändå aktivt delta i studielivet. Alla evenemang och fester ger en drivkraft till att orka läsa och har fått så många nya kontakter tack vare dem. Vi har verkligen en fin sammanhållning i klassen och har redan fått många nya vänner. Av min tid inom Stadga förväntar jag mig många legendariska fester, nya bekantskaper och många nya studieminnen för livet.

poäng på fel sida, och andra gången fanns inte riktigt motivationen där. Men tredje gången började ett liv på SF skrämma mig så jag lade mitt elitsatsande i simning åt sidan och koncentrerade mig helt på inträdesprovet, tredje gången gillt eller vad säger man? Så nu har studierna börjat och jag förväntar mig att det kommer vara mycket givande men samtidigt tror jag att det kommer ibland att vara mycket krävande speciellt med språket, man är ju Ålänning haha.. Men jag skall även komma ihåg att utnyttja denna unika möjlighet att lära känna andra Stadgeiter samt andra studeranden utöver fakultets gränserna. Även att gå på olika evenemang så gott man hinner när man inte är fast i böckerna. Jag vill önska er alla en trevlig höst/vinter :)

// Dennis Wikström

Hej! Jag heter Siiri Salmela och är 20 år gammal första åre ts studerande på utbildningslinjen för rättsnotarie. När ja g var liten ville jag bli barnträdgårdslärare, förmodligen fö r att jag hade så roligt på dagis. Men ju längre jag kom i min skolkärriär märkte jag att skolan gick ganska bra och jag tyckte om att läsa och skriva prov, så mitt dromyrke gi ck från barnträdgårdslärare till juridik. Riktigt så gick det inte till, men lite ditåt. J ag sökte till Åbo Akademi eftersom jag ville uppleva min studietid i en riktig st udiestad och Åbo, som alla vet, är Finlands bästa studiesta d. Jag har verkligen trivts bra här, både Åbo som stad och vår ämnesförening är så som jag förväntade mig, om inte bättre. Av själ va studierna förväntar jag mig att jag äntligen får läsa det jag är intresserad av och hoppeligen hitta det som jag vill jobba med hela livet.

9


10


Stadga, Juristförbundet och Juristdagen Jag träffade Ira Hietanen, studentombudsman på Juristförbundet, för att höra mig för om deras verksamhet och förmåner för deras studerandemedlemmar. Stadga blev föreningsmedlem i Juristförbundet hösten 2014 vilket betyder att vi nu är en del av de 3914 andra studerandemedlemmarna. Utöver studerandena består förbundet självklart främst av jurister, närmare bestämt 12 101 av vilka majoriteten är kvinnor.

av resultaten från dessa, påverka hur mycket juridikstuderanden som tas in vid fakulteterna samt hur den rättsvetenskapliga utbildningen kan utvecklas. För studerandena har Juristförbundet också rekommendationer om lön enligt studiepoäng, som kan utgöra en bra huvudregel på arbetsmarknaden. En annan sak som kan vara vägledande för arbetssökanden är den s.k. ”reilu työnantaja”-stämpeln, och får användas av arbetsgivare vid rekrytering och i övriga arbetstagarsituationer, och innebär att arbetsgivaren Juristförbundets verkställande organ är styrelsen, men också förbundit sig att följa vissa principer på arbetsplatsen (bl.a. förbundets kontor, som leds av verksamhetsledaren Jorma princip om jämlik behandling av arbetstagare, princip om Tilander, behövs för att få maskineriet att rulla. Utöver skriftliga arbetsavtal, princip om att följa åtminstone dessa sammanträder en kommission två gånger om året, där Juristförbundets bestämmelser om minimilön). det görs upp riktlinjer för verksamheten och utnämner styrelsen. I styrelsen ingår ordföranden, Jarmo Hyvärinen, Studerandenas intressebevakning sker, som tidigare nämnt, samt sju andra medlemmar och studeranderepresentanten. bl.a. genom olika undersökningar och enkäter, varav en är Varje medlem i styrelsen ansvarar för ett utskott, vars studerandenas förslag till bästa arbetsgivare. Vartannat år uppgifter är att förbereda ärenden. Ett av dessa utskott väljs den bästa arbetsgivaren för juridikstuderanden på utgörs av studentutskottet som bevakar studerandenas Juristdagen, och kriterierna för utnämningen är: varierande intressen och ansvarar för studerandeverksamheten. De 16 och utmanande arbetsuppgifter, gott efterföljande av medlemmarna i utskottet består av nuvarande och före-detta arbetslagstiftning och bra handledning. Övriga förmåner ordförandena i de ämnesföreningar som hör till Juristförbun- som också förbundets studerandemedlemmar kan använda det samt styrelsens studeranderepresentant. Utöver att sig av är det årliga mentorprogrammet (utexaminerade utskottet bevakar studerandenas intressen, fungerar det jurister stöder studeranden i uppbyggandet av karriären), de även som ett samarbetsorgan för de juridiska föreningarna. kostnadsfria skolningarna och olika karriärtjänster För att studerandena ska ha den bästa möjligheten att bli (personlig vägledning i arbetssökande, tips till CV:n) hörda inom Juristförbundet, sitter de även med i de andra Intressebevakningen som Juristförbundet jobbar med utgör utskotten. Förbundet deltar också i arbetsmarknadsorganigivetvis en betydande del av verksamheten, men vi ska inte sationen Akava:s studerandeverksamhet. Vem som helst av glömma bort alla evenemang som ordnas för medlemmarna. medlemmarna kan söka till utskotten och årets ansökningsJuristdagen är utan tvekan det största, och ordnas nästa tid börjar 23.11.2015. gång 6.10.2017. Övriga kommande evenemang hittas på Vad är det då som Juristförbundet värnar om och jobbar för? Oikkarit Facebooksidan och vid frågor kan man kontakta Medlemmarnas intressen bevakas både inom den offentliga studentombudsmännen Ira Hietanen och Matilda Merenoch privata sektorn, dvs. både i arbets- och tjänsteförhållan- mies. Till slut nämner Ira, att trots att förbundets hemsidor den. Man kan alltså kontakta förbundet i frågor som berör till största delen är på finska, får man förstås också ta ens arbetsavtal. Genom regelbundna undersökningar följer kontakt på svenska. man med arbetsmarknaden för jurister, och försöker på basis

Den 2 oktober ordnades den fyrtiofjärde Juristdagen i Finlandiahuset, och lockade över tusen juridikstuderanden och jurister. Utöver föreläsningarna i säkerhet, korruption och framtid som utgjorde dagens teman, ordnades även Juristmässan och studerandenas rekryteringsmässa. Rekryteringsmässans syfte var att låta studerandena skapa kontakter till arbetslivet och att överlag bekanta sig med olika arbetsmöjligheter, både från den privata och den offentliga sektorn. Eftersom mässan besöktes av en stadig ström av studeranden hela dagen så kan man säga att den fyllde sitt syfte. Föreläsningarna som hölls i Finlandiasalen höll en hög nivå och speciellt intressant var Bruce Orecks tema om cybersäkerhet, dvs. hoten som medföljer användningen av internet och smarttelefoner. Också Charly Salonius-Pasternaks föreläsning om det globala säkerhetsläget var spännande. Som en sam-

manfattning kan nämnas att seminarierna på olika sätt framhävde teknikens inverkan på juristens arbete och allmänt om hur säkerhetsläget i världen ser ut idag, t.ex. Rysslands interna politik, och hur Finlands placerar sig mellan öst och väst. Under dagen tilldelades Pauliine Koskelo K.J. Ståhlberg- medaljen, Riitta Leppiniemi tilldelades företagarpriset och Trafi utnämndes till den bästa arbetsgivaren för juridikstuderanden. Kort och koncist var det en trevlig dag med god mat och gott sällskap. Därför rekommenderar jag att ni redan nu reserverar fredagen den 6 oktober 2017 för nästa Juristdag. Och att ni som de glada och utåtriktade juridikstuderanden ni är, tar chansen att träffa nya människor och skapar kontakter.

11


12


Hälsning från justitieministeriet I förra numret av Stadgaensium intervjuade jag vår förra justitieminister Anna-Maja Henriksson, så jag tänkte att jag lämpligen kunde passa på att intervjua också vår ”nya”. Jari Lindström började sin politiska karriär 2006 då han gick med i Sannfinländarna, och ställde redan 2007 upp i sitt första riksdagsval. Han säger själv att han då inte riktigt visste vad han gav sig in på. Lindström är inte är en person som lätt blir nervös och får rampfeber, men när han första gången skulle delta i en direktsänd TV- debatt inför valet, medger han ändå att han inte var helt oberörd. Lindström blev invald i riksdagen 2011 och tillträdde justitieoch arbetsministerposten på våren 2015. Han säger att han förhåller sig ödmjukt och positivt till sin uppgift. I princip allting har varit nytt och han säger, att trots hans bristande utbildning på området, så har han ett utomordentligt team på justitieministeriet, bl.a. sina två specialmedarbetare. Jag får under intervjun veta att precis innan jag steg in på hans rum, hade han haft sin engelskalektion. Han vill nämligen förbättra sin förmåga att uttrycka sig på engelska och utveckla sitt fackliga ordförråd. Överlag säger Lindström att han intresserar sig för språkfrågor. Utöver språkfrågor intresserar också fängelsesystemet, och ministern besökte nyligen ett fängelse i huvudstadsregionen.

ministeriet, sedan syns den hos arbets-och näringsministeriet och därmed blir den också en uppgift för justitieministeriet. Ett konkret exempel på åtgärder är förslaget om att flyktingärenden skulle kunna avgöras i förvaltningsdomstolen med en sammansättning på två domare. Detta skulle försnabba processen och underlätta förvaltningsdomstolens arbetsmängd, som för tillfället är väldigt dryg.

Vad har varit det svåraste med justitieministerposten? Arbetet i riksdagen är det som enligt Lindström har känts Hur ser då justitieministerns dag ut? Främst består den av mest krävande hittills, eftersom frågorna som behandlas möten, intervjuer och riksdagsarbete och han säger att där ofta är väldigt specifika och det svåra språket ofta krätrots att arbetet tagit slut för dagen, blir han ofta uppmärk- ver en experts förklaring. Han tycker dock att det är viksammad i sina privata sysslor. I affären möts han ofta av tigast att han förstår vad man vill åstadkomma med ett viskningar och ibland blir han utpekad. Han har också fått förslag, inte det att han kan hela förslaget utantill. lära sig att det alltid finns någon som tycker annorlunda, Min sista fråga handlar om rättsvetenskapliga studier, med att det inte går att tillfredsställa alla. Min följdfråga till andra ord, vad har justitieministern för tips till oss studetta blir huruvida han tycker det är en trevlig uppgift han deranden? Han säger att han tycker att den praktiska erfatilldelats? Svaret är nekande. Ofta är arbetet tungt, och renheten är den viktigaste, dvs. att arbete eller praktik därför känns det extra roligt när han får komma med posi- inom sin egen bransch är det som skapar kunnande. Teori tiva nyheter. Det tycker Lindström också att är höjdpunk- är bra till en viss mån, men det är arbetet som lär. Han tycker att det är bra att jobba vid sidan om studierna, trots ten med jobbet. Som exempel nämner han beslutet som fattades i oktober om att inte skära ner i fängelsenätverket, att detta kan innebära att examinationen fördröjs. Jag nämmed andra ord i fängelseplatserna. Nätverket hör ju till en ner att vi i Åbo avlägger de flesta tenterna utan att vi får ha lagtexten med oss, och Lindström tycker att lagav samhällets grundfunktioner säger ministern. bokstent möjligtvis kunde vara ett bättre alternativ. Han anser att man absolut ska veta var man hittar viss informUtöver att trygga medborgarnas rättskydd så utgör Fination, men att utantill-läsning kanske påverkar kapaciteten lands ekonomi och flyktingfrågorna självfallet uppgifter att ta in själva kunskapen. som prioriteras högst, men utöver dessa statliga angelägenheter har Lindström också en egen fråga som han önskar att han ska få tid att driva. Nämligen frågan om försäkringsersättningar. Han anser nämligen att förfarandet med vilket ersättning söks från försäkringsbolagen, är oskäligt eftersom sökanden själv har bevisbördan och samtidigt är beroende av läkarutlåtanden. För att återgå till flyktingar, undrar jag hur flyktingkrisen syns i justitieministerns dagliga arbete? Lindström förklarar att den ökade flyktingmängden först syns hos inrikes13


14


15


Stadga goes Copenhagen 2015 Ella Haavisto

Den 2 november 2015 klockan 5.20 träffades tolv trötta men ivriga stadgeiter på Helsingfors-Vanda flygfält för att hoppa på planet till Köpenhamn. Ett x-antal kaffen och ett par timmars flyg senare, fick kungadömet Danmark äntligen välkomna de ärade juris studerandena från Finland. Efter att vi konstaterat att tåg och metro knappast avgår från samma spår, lyckades vi ta oss fram till Köpenhamns centrum och hitta det fina Downtown -hostellet, som vi skulle få kalla vårt hem under de tre följande dagarna. Hostellet uppfyllde alla förväntningar och överraskade positivt i flera avseenden. Vem skulle inte vilja ha en bardisk i aulan och ett hemligt chillområde med biljard, spel och gunga i källaren? Första dagens program bestod av ett besök på advokatbyrå Njord vars expertisområde omfattar hela Norden, Baltikum, Tyskland och Storbritannien. Njord anställer jurister med olika juridiska inriktingar och bakgrund och kan därmed förse sina kunder med helhetslösningar som omspänner hela den nordisk-baltiska regionen. Tack vare den internationella atmosfären kan Njord betjäna sina kunder på danska, engelska, svenska, finska, tyska, ryka, estniska, polska, litauiska och lettiska. Förutom besöket på Njord promenerade vi runt i Köpenhamn och beundrade de vackra byggnaderna och de krokiga gatorna i stadens centrum. En del passade också på att undersöka utbudet på shoppinggatan Strøget. Den andra dagen i Köpenhamn började i mindre lagliga tecken då vi besökte det gamla militärområdet, nuförtida fristaden Christiania, som på 1970-talet övertogs och bosattes av hippies med drömmen om att bygga upp ett nytt, fritt samhälle. Den fria kulturen syns bland annat i den oreglerade drogpolitiken som blivit känd runtom i världen. På ”Pusher Street”, också kallat för ”Green light district”, säljs t.ex. cannabis och öppet bruk av olika drogande ämnen är inte en ovanlig syn på gatorna. Detta kanske förklarar varför fotografering på området var strikt förbjudet.

representerat och försett staten Danmark med juridisk rådgivning. Under tiden vi satt och åt våra chokladmuf

fins fick vi lyssna på en presentation om Kammeradvoktens verksamhet och ett rättsfall från Finland togs upp som ett exempel. Kvällens plan var att äta middag tillsammas i närheten av hostellet och inte gärna på ett hamburgerställe. Sökadet av en lämplig restaurang som skulle uppfylla allas krav avslutades 1,5 timmar och flera kilmoter senare – på ett hamburgerställe. Kvällen fortsatte i hostellets källare där bl.a. mysteriet med rum 418 diskuterades intensivt... Inspirerade av TV- serien Bron beslöt sig två envisa gulisar att den sista dagen åka tåg över den 7,8km långa Öresundsbron till Malmö. Resenärerna kom levande men inte hela - tillbaka. Resan kostade nämligen den ena resenären två brutna fingrar, en tub kylgel och ett paket elastisk binda efter ett snedsteg. Under tiden hade resten av gruppen besökt Köpenhamns Nyhavn och den 102 år gamla Lilla Sjöjungfrun- statyn. Parlamentshusets torn med sina gömda statyer och imponerande utsikt blev också inspekterat av stadgeiterna före det var dags att börja söka sig tillbaka mot flygfältet och Finland. Resan var på alla vis lyckad och deltagarna på lilla exkun vill än en gång rikta ett stort tack till alla er som gjorde resan möjlig!

På vägen hem från Christiania fick vi också bevittna skolelevernas högljudda demonstration mot förlängda skoldagar utanför parlamentshuset. Efter en snabb visit på hostellet var det dags att besöka den icke- statliga institutionen Kammeradvokaten/ Advokatfirma Poul Schmith, som ända sedan 1600-talet

16


Stadga XIX årsfest Bilder: Caroline Haldin– Breitenstein Stadgas nittonde årsfest firades med buller och bång den 17 oktober på ravintola Koulu. På plats fanns så gott som alla juridiska ämnesföreningar, många alumner och ännu fler Stadgastuderanden. Som vanligt fick jag bråttom, trots att jag inledde förberedelserna flera timmar i förväg, och det slutade med att jag fick springa till bilen (med resultatet att jag fick läppstift på klänningen innan vi ens kommit till Koulu). Väl på plats välkomnades alla med ett glas skumpa, och strax inleddes själva festen med finurliga gåvor från vänföreningar och gamla styssen. Stadga tackar! Efter att jag (och alla de som satt runt mig) hade fastat hela dagen med tanke på kvällens middag var det en lättnad när vi fick hugga in på förrätten (sallad med rökt mozzarella). Programmet flöt vidare med de traditionella sångerna, ordförandes tal och utdelning av stipendier, och här vill jag passa på att tacka våra toastmasters

Daniela och Ville för en ypperlig prestation. Bordsplaceringen funkade bra och maten var god, trots att focaccian kom lite på efterkälken. Vi hade nöjet att få lyssna på duktiga talare som njöt av festen och talet till mannen var en riktig seglats. Kvällen förflöt utan problem (med undantag för bussfiaskot som utgjorde lite svårigheter för juris studerandena) och musiken fick alla ut på dansgolvet, det finns bildbevis. Efter den officiella festen, satt naharens kokta knackkorvar och pastasallad ganska bra, man hade ju hunnit bli hungrig igen av allt dansande. På söndagen var det dags för sillis, och precis som det brukar vara, så var det flera som drabbades av matkoma, inklusive jag själv. För mig blev det ingen efterfest men jag hörde vilda rykten om att andra nog minsann hade orkat. Tack för en trevlig fest och tack för Arnold’s donitsar..

17


18


Quiz Jag vet inte om ni minns, men i Stadgaensium 2/2014 gjorde vår förra chefredaktör ett pop quiz,. Jag tänkte nu följa hans exempel och göra ett eget, enjoy!

1. Vad kallas medaljen som delas ut till den mest ”asiga” Stadgeiten på en sitz?

2. Vem utnämndes till juridikstuderandenas bästa arbetsgivare i år?

3. Vad händer om man inte ser sin bordsgranne i ögonen när man skålar, t.ex. på en sitz?

4. Vem är Stadgas kurator 2015-2016?

5. Vilken tradition har Stadgas kassörer?

6. På vilka kryssningar brukar minttu-flaskan vara i farten?

7. Var ordnas Stadgas jubileumsårsfest 2016?

8. När grundades Stadga?

9. I vilken ”idrottsgren” vann Stadga silver i på våren 2015?

10.

I vilken sitz-sång vill man ”va halvutländsk och få va’ full på jobbet varje dag”?

19


20