Page 1

Plattelandstoerisme

dan logeren Meer

CommerciĂŤle bijlage bij De Standaard, Het Nieuwsblad en De Gentenaar van vrijdag 19 maart 2010. Valt niet onder de verantwoordelijkheid van de redactie.


|

Plattelandstoerisme

vrijdag 19 maart 2010Geef

een stukje

cadeau

Ben je op zoek naar een origineel cadeau voor je partner, ouders, grootouders of vrienden. Of wil je personeel verrassen met een bijzonder geschenk? Dan is de cadeaubon van “Plattelandstoerisme in Vlaanderen” misschien wel wat je zoekt!

kortbijvakantie, gastronomische verwennerij met streeken hoeveproducten, fietsen of wandelen, lekker op de boerderij stoeien met dieren en kroost, of simpelweg rust op het platteland. Er is dus voor elk wat wils, en vooral: het is altijd dichtbij.

Met deze bon kun je kiezen voor een verblijf uit de brochure “Logeren op het platteland in Vlaanderen” of een vakantie op de website selecteren. De gelukkige ontvanger heeft de keuze uit een ruim aanbod gastenkamers of vakantieverblijven waar je terecht kunt voor een actieve

De cadeaubon zit in een mooie geschenkmap, samen met de recente brochure om uit te kiezen. Je kunt ook surfen op de website om zo een geschikt verblijf te vinden en te boeken.

geven, dat gaat dan per schijf van 25 of 50 euro. Op de cadeaubon komt, naast het bedrag, de naam van je begunstigde. De cadeaubon blijft 1 jaar geldig vanaf de datum van afgifte. Je kunt de cadeaubon bestellen via de site www.plattelandstoerisme.be. Vul daar het bestelformulier in of stuur een mail met de gegevens naar info@plattelandstoerisme.be. Schrijft het bedrag over op rekeningnummer KBC 735-0102135-79 van de vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen met vermelding “cadeaubon + naam besteller”. Na ontvangst van je betaling sturen wij je het verrassingspakket (cadeaubon en brochure) toe. Je kunt ook telefonisch bestellen, tijdens de kantooruren, van 8 tot 16u op nummer 016/28.60.34.

Je bepaalt zelf welke waarde je aan de cadeaubon wilt

Speel mee en win Wil je er even tussenuit om te onthaasten en te genieten van lokale specialiteiten? Doe mee aan de wedstrijd op TravelSpotter.be en maak kans op één van de volgende leuke prijzen:

 Een “Weekend op het platteland” ter waarde van 150 euro.  Kom met twee personen neuzen in het zoetste verblijf van Vlaanderen Lekker Land, bij “Het Zoete Zijn” in Limburg, ter waarde van 220 euro.  Eén van de 10 cadeaubons van €50*.

Je kunt alle enten verblijfsarrangem men ne or thuis rustig do e in az ag m via het nd. La er kk Le en er Vlaand e via in az mag Bestel je gratis nd.be la er kk le en www.vlaander

*In te ruilen bij leden Plattelandstoerisme in Vlaanderen.

Speel mee op

Vlaanderen Lekker Land is een initiatief van de vzw Tafelen in Vlaanderen.

Hoogstraten

Nederland W E S T- V L A A N D E R E N

0

20 km

ANTWERPEN Turnhout Turnhout

Knokke-Heist

O O S T- V L A A N D E R E N

Antwerpse Kempen

Damme

NOORDZEE BRUGGE

Oostende

Beveren

Eeklo

Kuststreek Nieuwpoort

Meetjesland

Torhout Veurne

Peer

Lier

Aalter GENT

Beringen Willebroek

Dendermonde Wetteren

Diest

HASSELT

Groene Gordel

Leiestreek Waregem

Ieper

Hageland

Lanaken

Haspengouw

Leuven Oudenaarde

Kortrijk

Vlaamse Ardennen Vlaamse Ardennen

Wervik

Frankrijk

Ninove

BRUSSEL

Lennik

Tienen

Tervuren

Haspengouw Sint-Truiden

Geraardsbergen

Voerstreek

Tongeren

Voeren Ronse Halle

0

VLAAMS BRABANT

20 km

Wallonië

Een loden lucht hangt zwaar over het Vlaamse landschap. Ik wandel langs kleine wegen, de klei hangt aan mijn stapschoenen. Het miezert, maar dat kan me niet deren. De lucht is hier zuiver. Ik heb uitgebreid ontbeten in een hoeve, die nu toch al twee kilometer achter me ligt. Een zwerm vogels strijkt neer in een veld, afgesloten met een rij populieren. In de verte zie ik een kerkje. Stadsmens die ik ben, die ik geworden ben, denk ik terug aan mijn jeugd. Een jeugd die ik doorbracht in Oplinter bij Tienen, in het huis van mijn overgrootouders. Boeren die van hun beesten en van het land leefden. Waar ik elke ochtend wakker mocht worden met de geur van versgebakken brood. Alles was toen goed, de rust van de boerenbuiten ben ik nooit vergeten. Het pure, eenvoudige genieten. Daarom wellicht dat ik nog steeds een paar keer per jaar een korte vakantie neem in mijn eigen land, op het platteland. Om dat genieten van vroeger terug te vinden. De eenvoud van de natuur. Om de gastvrijheid ook. De tijd van vroeger kan me wel lyrisch maken, maar ik ben toch niet zo blijven vaststeken in dat verleden, dat ik niet zou kunnen genieten van modern comfort. De hoeve waar ik dit weekend logeer heeft bijvoorbeeld een jacuzzi, waar ik nu al naar uitkijk. Het is harder gaan regenen, het waait ook meer. Maar het prachtige vergezicht, hier in het Hageland blijft me ontroeren. Net als een paar weken geleden in het Meetjesland, of eind vorig jaar nog in de Westhoek. Kortbijvakanties worden ze ook wel genoemd. Een rustpunt

in een voor de rest druk en stresserend leven. Maar hier op het Vlaamse platteland, van de Kuststreek tot aan het Maasland kan je uitwaaien, wandelen, niets doen, lekker eten, terrasjes doen, fietsen, of zelfs meehelpen op de boerderij. Als de kinderen meegaan, is naar huis gaan voor hen het slechtste moment. Ze hebben op de tractor mogen zitten, ze hebben de kalfjes mogen eten geven, ze speelden met de hond. Dat lijkt me het grootste verschil met het jachtige leven dat we doorgaans hebben: veel meer dingen spelen zich buiten af. Kom dat nog maar eens halen op het platteland als je in een (groot)stad woont. Een weekendje weg, een korte vakantie en zo dichtbij. Elke keer weer kan je de batterijen opladen, elke keer weer krijg je een lading verse zuurstof binnen. Het Vlaamse platteland heeft dat alles en nog veel meer. Kleine, pittoreske dorpjes, met een bank op het dorpsplein, waar mensen nog echt de tijd vinden om met elkaar te keuvelen. Een kasteel aan het einde van een dreef, verrassende heuvels en glooiende landschappen, kleine en grote musea, lieflijke kerkjes, charmante pleinen, een molen in het veld, rust en ruimte, stilte en kleinschaligheid. Het plattelandstoerisme in Vlaanderen heeft een sterke relatie met de streekeigen rurale cultuur, die per regio zo verschillend is als de landschappen. Elke streek heeft zijn eigen karakteristieke eigenschappen en die zorgen dat geen enkele plattelandvakantie dezelfde is. Misschien is dat vreemd, want Vlaanderen is toch maar een voor-

Maasmechelen

Genk

Aarschot

Meise Aalst

Roeselare

Rust, Ruimte, Groen en Sfeer

Maasland

Mechelen

Scheldeland

Westhoek

Plattelandstoerisme

schoot groot. En toch. De jaagpaden van het Scheldeland, de mooie landschappen van de Vlaamse Ardennen, de stadjes van de Leiestreek, de Limburgse stilte in de Voerstreek, de buitenpretjes van de Antwerpse Kempen. Zoveel streken, zoveel verschillen. Maar voor ons: zoveel keer genieten.

Merksplas

Antwerpen

B&B ALVERWEGHE Lipseinde 35 tel. 014/63.57.50 info@alverweghe.be www.alverweghe.be Aantal personen: 4 kamers voor 2 personen Onze troef: Deze gloednieuwe B&B in de Antwerpse Kempen biedt u rust, comfort, en anonimiteit. Het is een romantische plek met een uitstekende regionale keuken! Fiets- en wandelvriendelijke logies

www.plattelandstoerisme.be

Niel bij Sint-Truiden

Limburg

SCHOON GOED Mottestraat 4-2 tel. 0476/97.10.80 www.schoongoed.be Aantal personen: 12 Onze troef: Eens binnengekomen via de grote authentieke poort, wordt u overvallen door de schoonheid,de rust en de ruimte van het domein.

www.plattelandstoerisme.be

Aalter

Oost-Vlaanderen

Mechelen

Tielt Deinze

Maaseik

LimburgseKempen Kempen Limburgse

Bornem

Diksmuide

Poperinge

Geel Geel

Sint-Niklaas

Lokeren

De Panne

Nederland

Mol Herentals

Waasland Brugse Ommeland

LIMBURG Lommel

ANTWERPEN ANTWERPEN

Maldegem

|

n e m i c spe

d n a l e t t pla

r Zin in nog mee La kker nd? Vlaanderen Le

vrijdag 19 maart 2010

227

229 Voeren

232-233-234 228-230 231

Overal in Vlaanderen vind je leuke adresjes om te logeren op het platteland.

Colofon:

Om gemakkelijk jouw favoriete logies terug te vinden, zijn de advertenties in de bijlage in dezelfde kleur als de regio waarin ze gelegen zijn. Zo vind je hun locatie probleemloos terug op deze kaart van Vlaanderen.

Verantwoordelijke uitgever: Frans De Boeck - Business Manager Corelio Classifieds | Channel Manager: Farida Martens - farida.martens@corelio.be | Advertenties: Dorien Mergan - dorien.mergan@corelio.be | Thierry Missiaen - thierry.missiaen@corelio.be | Vormgeving: Jos Verbeeck | Redactie: Terry Verbiest | Beeldmateriaal: Toon Coussement en vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen | Eindredactie: Lies Dobbelaere

Apollonia B&B Tieltsesteenweg 49 - 9880 Aalter www.apollonia-bb.be info@apollonia-bb.be Tel 0032/93747202 - Fax 0032/93745996 Gsm 0032/475279782 Aantal personen: 12 Onze troef: “Rustig gelegen en stijlvolle plattelandswoning centraal tussen Brugge en Gent, 30km van de kust en dichtbij fietsknooppunten.”

www.plattelandstoerisme.be


|

Plattelandstoerisme

vrijdag 19 maart 2010vrijdag 19 maart 2010

|

Vrolijke, vrolijke Oost-Vleteren

West-Vlaanderen

SCHRAEVENACKER Kasteelweg 21 - 8640 Oostvleteren gsm 0474689434 www.schraevenacker.be Aantal personen: 8 gastenkamers (waarvan 3 luxe Onze troef: Actieve hoeve (koeien, paarden & akkerbouw) Rustig en landelijk gelegen in de ijzervallei. wandel-, fiets- en ruiterpaden in nabije omgeving. Voor de kinderen: ponyritjes, go carts, zwembad in de zomer, dieren helpen voederen,... ook mogelijkheid tot het nemen van warme maaltijden.

www.plattelandstoerisme.be

Walshoutem

Vlaams-Brabant

Hostellerie Aulnenhof Walshoutemstraat 74, 3401 Walshoutem 011/832287 www.aulnenhof.be info@aulnenhof.be Aantal personen: 10 kamers Onze troef: Overnachten in één van onze moderne hotelkamers, passend in het kader van de gerestaureerde en geklasseerde vierkantshoeve.

www.plattelandstoerisme.be

Oeren

West-Vlaanderen

‘ T WYDOUW Oerenstraat 23 - 8690 Alveringem. twydouw@telenet.be tel: 0473 74 51 12 - www.twydouw.be Aantal personen: 6 Onze troef: Landelijke luxe in het pittoreske dorpje Oeren waar rust & stilte absolute troeven zijn! Centraal gelegen in de Westhoek. Een ideaal vertrekpunt voor wandelingen, fietstochten & uitstappen. U geniet er in een nieuwe luxueuze bungalow met alle comfort.

Een paar keer per jaar trekken we er met een groep vrienden tussenuit om even stoom af te blazen en om te herbronnen, zoals we dat zelf noemen. We volgen eigenlijk de seizoenen. Vier, soms vijf keer, verzamelen we voor een, al dan niet verlengd, weekend. Met de kinderen erbij zijn we soms met zestien tot twintig vrienden. We spreken nooit op voorhand een programma af, maar we weten wel wat we willen: wandelen, rusten, lekker eten en drinken. Voor de kinderen moet er vooral veel ruimte zijn, zodat zij kunnen spelen als de mama’s en papa’s languit in een zetel liggen of over voetbal, politiek of het werk discussiëren. Natuurlijk is het met zo een grote groep niet vanzelfsprekend om allemaal samen in een hotel of grote vakantiewoning te logeren. Maar ook hier biedt de organisatie Plattelandstoerisme soelaas. Je hoeft allang niet meer naar de Ardennen voor een groepsverblijf, ook het platteland in Vlaanderen bezit meer en meer vakantiehuizen voor groepen van 10, 20 en zelfs 30 personen. Gezellig samen koken, nababbelen aan de afwas, barbecuen in de tuin of lekkere pannenkoeken bakken voor groot en klein.

Het platteland vlakbij de zee www.plattelandstoerisme.be

Kinrooi

vrienden

Limburg

Vakantiewoning “Bij de zöster” Bredenreinstraat 4 - 3640 Kinrooi www.bijdezöster.net jacky.rietjens@belgacom.net Aantal personen: 5 pers. + 1 Onze troef: Bij de zöster is een voormalige langgevel boerderij in het landelijke Maasland. Kom ontstressen, wandelen, fietsen en genieten van de rust.

www.plattelandstoerisme.be

Vorig jaar trokken we naar Nieuwpoort. Aan het einde van een mooie dreef, ver weg van alle drukte en in een oase van rust vind je daar het hoevehotel Klein Noordhof. Het ligt op vijf kilometer van de zee wat het natuurlijk aantrekkelijk maakt voor kinderen. Wij verbleven meestal op de hoeve zelf, want de kinderen konden er onbezorgd spelen. Door de lange en prachtige oprijlaan ligt de openbare weg ruim 400 meter verderop. Dit is dus ook een uitstekende uitvalsbasis voor fietstoeristen. Als wij met onze vrienden op uitstap gaan, heeft er niemand een fiets bij. Maar als we tijdens ons verblijf echt wilden fietsen, dan kon dat. De eigenaars hebben er immers voor gezorgd dat hun

gasten fietsen kunnen huren in Nieuwpoort en die fietsen worden dan tot op het Klein Noordhof gebracht en teruggehaald. Ieder van ons had er ruimte genoeg. Er zijn acht familieverblijven en één tweepersoonskamer. Een familieverblijf is een familiekamer die bestaat uit een kamer met een aanpalende kinderkamer. Ieder familieverblijf heeft zijn eigen badkamer met apart toilet. Twee gezinsverblijven beschikken zelfs over 2 badkamers en 2 aparte toiletten, dus hier hebben zowel de ouders als de kinderen hun eigen badkamer. In totaal kunnen hier 39 personen logeren en dan heb ik er de kinderbedjes nog niet bijgeteld. Elke dag begint met een stevig ontbijtbuffet, met onder

andere zelfgebakken brood en zelfgemaakte confituren. De gastvrouw, Catherine, zorgt ook elke avond voor een schitterende maaltijd. Het grote erf met zijn grote tuin en diverse zithoekjes biedt alle mogelijkheden tot ontspanning, ideaal om met je kinderen mee te spelen. Er zijn twee grote beveiligde trampolines, skateboards, een speeltoren, een grote zandbak, schommels, bolderkarren en een kleine weide om te voetballen.

Elke dag begint met een ontbijtbuffet, met zelfgebakken brood en zelfgemaakte confituren. En ’s avonds gesmuld van de kookkunsten van de baas van Molenwiek, Roland. Zijn specialiteiten zijn Brakelhoen en forel uit het eigen aquarium. En probeer zeker eens de huisgemaakte kroketjes van Everbeekse hoevekaas.

Enkele andere groepsverblijven aan de kust zijn: De Kruishoeve (Klemskerke), Hof ter Lepelem (Vlissegem), De Torreele (Wulpen), Hoevehotel ’t Kruishof (Oostende), Langhof (Zuienkerke), Knotwilgenhoeve (KnokkeHeist). In het Brugse Ommeland kan je als groep terecht bij o.a.: Hoevehotel Ter Haeghe, Hoeve De Colve, Hoevehotel Hof ter Pïerlapont, Tannine et Cuisine.

Wie de Vlaamse Ardennen wil verkennen kan ook terecht bij: B&B De Bronne (Herzele), Bagteveldshoeve (Mater), Den Haegepreeck (Horebeke), Het Landhuis (Horebeke), Hof ter Lucht (Wortegem-Petegem), Beekkantbuis (Melden), B&B Hakuna Matata (Geraardsbergen).

De Flandriens achterna, ver achterna

Iedereen van onze familie woont in de provincie Antwerpen, dus leek het voor een paar familieleden wat vreemd om er enkele dagen op uit te trekken naar Wortel bij Hoogstraten. Maar het vooruitzicht op boerengolf trok de laatste twijfelaars over de streep. We logeerden in de Bouwhoeve. Daar is plaats voor 22 personen; voldoende plaats dus voor de grootouders, broers en zussen en ons gezin met de kinderen. We hadden bovendien het hele gebouw voor ons alleen. De Bouwhoeve is een melk- en pluimveebedrijf dat dicht bij het centrum van Hoogstraten ligt. In de omgeving zijn er – hoe kan het ook anders – hele mooie fiets- en wandelroutes. Wortel-kolonie is

Een andere keer, we waren toen met achttien, logeerden we een weekendje in Hotel Molenwiek, in Brakel. In de deelgemeente Parike eigenlijk. Het mag ondertussen al duidelijk zijn, dat afgezien van een paar fikse wandelingen, de meeste binnen onze vriendengroep niet meteen uitblinken als sportmannen of -vrouwen. Dat viel nergens zozeer op als toen in Brakel. Vooraf had niemand er bij stilgestaan dat we hier midden in de Vlaamse Ardennen zaten, in Vlaanderens mooiste landschap, en tevens het landschap van Vlaanderens Mooiste, de streek van de Ronde van Vlaanderen. Het hotel staat boven op de Parikeberg, bij de wielerliefhebbers goed gekend. Dat bleek ook uit de talloze fietstoeristen die dat weekend onze wegen kruisten. Wij hebben daar vooral veel gewandeld en genoten van het uizicht. Van aan het hotel kun je bij helder weer tot 40 kilometer ver zien. Het was toen wat mistig, dus bij ons lukte dat niet. Maar we hebben toen wel veel hellingen, bochten en kasseien gezien. Maar ook charmante pleintjes ontdekt, genoten van een frisse pint op zalige terrasjes, geproefd van een Geraardsbergse mattentaart en uitgerust aan de oevers van de lieflijke Zwalm.

Boerengolf tussen de koeien

Moerbeke-Waas

Oost-Vlaanderen

de moeite waard met zijn mooie bossen, historische gebouwen en dreven. Hier kan je niet eten op de boerderij zelf, maar elk appartement heeft een ingerichte keuken. Ontbijten kun je natuurlijk wel, en je wordt in elk geval op weg geholpen door de gratis verse melk en eitjes ’s morgens. Maar wij waren gekomen voor de boerengolf. Dat is een ludieke sport, overgewaaid uit Nederland. Met een klompje aan een steel en een kleine lederen bal probeer je in zo weinig mogelijk slagen de holes te bereiken. Tot daar gaat de vergelijking met de gewone golfsport min of meer op. Maar de greens en de banen zijn toch wel anders. De baan is het weiland en in plaats van bunkers of vijvers vind je hier andere hindernissen: grachten, heesters, koeien en koeienvlaaien. Wie er toen gewonnen heeft, herinner ik me niet meer, maar we hebben wel goed gelachen.

De Antwerpse Kempen bieden een gevarieerd verblijfsaanbod aan: De Zandput (Balen), 15Inn (Olmen), Residentie Boshoeve (Brecht), Sjokomoes (Essen), Moerkantheide (Essen), Tuin der Zinnen (Rijkevorsel), ’t Klein Huyzeke (Arendonk), Galgeveld (Loenhout).

Enkele aanraders van vakantiehuizen voor grotere groepen: Bloesemhof 24p (Gyverinckhove), Eybeekhoeve 20p (Watou), Het Spieckerhof 18p (Keiem), Vakantiehoeve Rodeberg 24p (Westouter), In’t Groen 12p (Watou), Hof ter Spichtenberg 14p (Nukerke), Clermontshof 22p (Voeren), Mosterthoeve 19p – 24p (Voeren), Hommelhove 12p (Poperinge).

Werchter

Vlaams-Brabant

In de schuur Fabienne Janssens Grotestraat 12A - 3118 Werchter Tel: 0032 478445547 e-mail: fab.janssens@skynet.be website: www.indeschuur.be

Malpertuus Weststraat 64 9180 Moerbeke Waas Tel. 0479/38.02.75 info@benbmalpertuus.be www.benbmalpertuus.be

Aantal personen: 6 (max. 8) - 3 slpk

Aantal personen: 3 tweepers.kamers

Onze troef: Zeer gezellig ingerichte vakantiewoning vlakbij de dorpskern van Werchter, ruime living met volledig ingerichte keuken. De omgeving is schitterend voor wandel-en fietstochten. De grote tuin is zuidelijk gelegen en heeft aparte fietsstalling.

Onze troef: Vlakbij de wase kreken, polders en de Nederlandse grens. Fietsennetwerk, wandel- en mountainbiketochten. Kindvriendelijk, tuin.

www.plattelandstoerisme.be

www.plattelandstoerisme.be


|

Plattelandstoerisme

vrijdag 19 maart 2010Pittoreske

dorpjes en steden Watervliet

Oost-Vlaanderen

DE TOREN Kloosterstraat 16 - 9988 Watervliet tel. 09/379.01.49 info@detoren.be - www.detoren.be Aantal personen: 10 kamers, 34 bedden

Onze troef: Groepsverblijf in charmant klooster. Fietsen, wandelen, rust, ontspanning: in De Toren kom je ‘als familie’ thuis! Verhuur / half – vol pension.

www.plattelandstoerisme.be

Wakken

West-Vlaanderen

B&B De Zoete Kers Diepestraat 6 - 8720 WAKKEN GSM 0476/47 24 53 dezoetekers@telenet.be www.dezoetekers.be Aantal personen: 6 Onze troef: Rustig gelegen, in Wakken midden de Leiestreek. 2 kamers met alle comfort. Sauna.Gezellige ontbijt- en zitruimte. Tuin.

Cultuur en eigenheid staan voorop in de verblijven van het plattelandstoerisme die in of rond onze pittoreske dorpen en stadjes liggen. De rijke Vlaamse cultuur, de eigenheid ervan, die je meeneemt naar een plaats waar het lijkt of de dagen trager voorbij gaan. Waar het jachtige tempo van de moderne tijd minder vat op lijkt op te hebben. Het is geen kwestie van extreem nostalgisch te worden en te denken dat vroeger alles altijd beter was. Dat is het niet, maar met de moderne tijden zijn vaak ook waardevolle aspecten verloren gegaan: rust en schoonheid moesten soms plaats maken voor nieuwe wegen, nieuwe huizen of industrieterreinen. Gelukkig is niet heel Vlaanderen slachtoffer geworden van de betonslag. Er zijn nog genoeg plekjes waar je bewust en gewild kan verdwalen in een holle weg, in een bos, of langs fraaie velden en paden.

www.plattelandstoerisme.be

Halen

Limburg

B&B De Zilveren Helm Lanciersstraat 46 - 3545 Halen Tel 0499/736022 info@dezilverenhelm.be www.dezilverenhelm.be Aantal personen: 3 kamers (8 pers.) Onze troef: Onze troef: Kom naar hartelust fietsen en wandelen in onze omgeving en geniet van de bloesems, de holle wegen en de mooie natuur.

Londerzeel

Vlaams-Brabant

B&B Oase by Kriancy Zwaantje 17 - 1840 Londerzeel kriancy@skynet.be - www.kriancy.be ++32(0)475/488.259 Aantal personen: 2 kamers (6 personen) Onze troef: B&B Oase by Kriancy, een ware O-Eau-ase waar de authentieke gastenkamers zijn ingericht met een knipoog naar water en wellness.

www.plattelandstoerisme.be

www.plattelandstoerisme.be

Een huis in de bossen Neem nu Domus Silva, in Koningshooikt bij Lier. Licht chauvinistisch – ik heb er tien jaar gewoond – vind ik Lier toch een stadje dat volledig beantwoordt aan dat beeld van wat we ons voorstellen bij pittoresk. Schilderachtig en bloemrijk. Een stad met een prachtige veste er rond, statige herenhuizen op de grote markt, het unieke begijnhof met kleine kasseistraatjes en het Zimmerplein. Dit is het land dat Felix Timmermans beschreef in zijn Pallieter. En net buiten Lier ligt dat Pallieterland er nog steeds bij, alsof de tijd was blijven stilstaan. Daar ligt Domus Silva, temidden van bossen en landerijen. Vroeger lagen hier de Koningsbossen, 300 hectaren groot. Vandaar ook de naam Domus Silva of “huis ten bosch”, huis in de bossen. Ook niet toevallig is de straatnaam Bossen. En rond het thema bossen zijn de kamers ingericht. Domus Silva heeft maar drie kamers, in de vroegere stallen. Twee tweepersoonskamers en een vierpersoonskamer. Maar ze hebben elk hun eigen luxueuze stijl, met een modern design en met meer comfort dan je zou verwachten. Elk van de kamers heeft een heerlijk bed met baldakijn, een jacuzzi of een privétuintje. Het domein zelf is vijf hectaren groot met een tuin, weiden, een boomgaard en een binnenhof. Geen betere plaats voor een barbecue in de zomer. En ideaal om even te onthaasten.

Andere kleinschalige sfeervolle B&B’s: Bed & Wine Divino (Kalmthout), B&B Kampveld (Oostkamp), B&B Eenvoud in Overvloed (Vleteren), B&B In den Hagedoorn (Alveringem), B&B ’t Rooi (Holsbeek), Cosy Cottage (Oudegem), B&B De Vlierefluiter (Alken), Veurzerbron (Voeren).

Logeren in een klooster Watervliet in Oost-Vlaanderen is een van de mooiste dorpen van Vlaanderen. We zitten hier midden in het kreken- en poldergebied, vlak bij de Nederlandse grens. Hier vinden we De Toren, een gerenoveerd Franciscanessenklooster. Je wordt hier nog ondergedompeld in de rustige kloostersfeer. En toch is ook hier genoeg comfort aanwezig om er een aangenaam verblijf van te maken: een professionele keuken, een aparte eet- en ontspanningsruimte en samen tien slaapkamers. Er is plaats voor 34 personen. De streek is bijzonder geschikt voor fietsers, wandelaars, gezinnen en families. Aanpalend aan het klooster bevindt zich ook nog een openbaar speelplein voor kinderen. De hele regio is bovendien een gastronomisch paradijs. Binnen een straal van drie kilometer bevinden zich maar liefst 12 eetgelegenheden in diverse prijsklassen.

Meer Meetjesland ontdek je bij: ’t Appelken (WaterlandOudeman), De Brandkreek (Waterland-Oudeman), De Waterputhoeve (Sint-Laureins). In het Hageland vinden we in het mooie stadje Diest Les Tourelles. Dit is een oud Refugiehuis van de Oratorianen, een kleine kloosterorde van de Basiliek van het nabijgelegen Scherpenheuvel. Sinds 2002 is het een vakantiewoning, dat de naam Les Tourelles meekreeg. Die naam verwijst naar de oorspronkelijke Franse benaming van het speelgoedkasteel dat door de plaatselijke bevolking het “huis met de torentjes” werd genoemd. Hier is meer comfort dan wat je van een vroeger klooster zou mogen verwachten. Het appartement op de gelijkvloerse verdieping is smaakvol en modern ingericht voor vier tot zes personen. Het imposante, in rode baksteen opgetrokken Les Tourelles is gelegen in de binnenstad van Diest, vlak bij het Warande stadspark en op loopafstand van de Grote Markt en het schitterende Begijnhof. Diest is een van de meest charmante kleine steden van Vlaanderen: historisch en folkloristisch, landschappelijk en recreatief, kunstzinnig en gastronomisch.

Meer logies in Diest, Aarschot en omgeving: Bed & Bokes (Schaffen), B&B De Meren (Langdorp), Charmehotel Pluimpapaver (Rillaar), Kasteel Heydedijck (Averbode). Regio Tienen biedt o.a.: Nokernote (Vissenaken), De Schutting (Vissenaken), De Schildpad (Kumtich), Aulnenhof (Walshoutem).

vrijdag 19 maart 2010

Gemeenten om van te houden Koekelare, een pareltje in de Westhoek noemt zichzelf –terecht– een gemeente om van te houden. De natuur is hier nog zuiver en ongeschonden. Koekelare vormt de overgang van de Westhoek en De Polders met het Houtland en ligt op 18km van de kust, binnen de driehoek Diksmuide, Torhout en Gistel. Dit is echt zo een dorp, weliswaar met 8000 inwoners, waar je als buitenstaander verrast kan worden. Hier kun je nog dingen ontdekken. Onze uitvalsbasis is de melkveeboerderij De Finesse. Deze boerderij is bijzonder geschikt voor groepen met kinderen. Er is een open keuken met een eetruimte, een ruime zitkamer en dan nog drie eet- en zitkamers met een kleine keuken. Er zijn tien slaapkamers en vijf badkamers. Allemaal piekfijn in orde. De neerhofdieren maken het een paradijs voor kinderen. Ze hebben er wat ze zelf noemen knuffelkoeien. Als we uitgeknuffeld zijn trekken we naar Koekelare. Eerst wandelen we door het Motepark, zes hectaren groot domein dat bestaat uit een bos en een visvijver. Het bos reikt tot tegen de markt en het gemeentehuis, en de wandel- en fietspaden verbinden het dorpscentrum met de gemeentelijke sporthal, de visvijver, het speelplein en de sportvelden van de gemeenten. Van op de Markt heb je een mooi uitzicht op de brouwerij-mouterij Christiaen. Er wordt nu niet meer gebrouwen, maar het bier “Couckelaerschen Doedel” herinnert aan vroeger. Een groot deel van het gebouw doet nu dienst als gemeentelijke bibliotheek. Verder is er ook een restaurant en vergaderzalen. In de oude paardenstallen van de brouwerij werd het “Museum van de Fransmans” ondergebracht. Die Fransmans waren de Vlamingen die net over de grens seizoenarbeid gingen verrichten. Er is ook een Fransmansplein in Koekelare. Let daar vooral op de elektriciteitscabine, die is aangekleed als een heus Thais tempeltje en het staat er bekend als Sala Thai. Koekelare is maar een van die vele voorbeelden van pittoreske gemeenten in ons land. Soms moet je ze durven te ontdekken. Het genieten en de herinneringen zullen onbetaalbaar blijven.

Ontdek het ruime aanbod in de Westhoek, de Leiestreek en het Brugse Ommeland op www.plattelandstoerisme.be

|

Elk van de kamers heeft een heerlijk bed met baldakijn, een jacuzzi of een privétuintje.

Buggenhout

Oost-Vlaanderen

Boskapelhoeve Kasteelstraat 214 - 9255 Buggenhout tel. 0474/77.41.92 - fax. 052/34.34.94 info@boskapelhoeve.be www.boskapelhoeve.be Aantal personen: 12 x 2 persoonskamer, 3 x 1 persoonskamer Onze troef: Waar kan je slapen in karaktervolle kamers, genieten van een rijkelijk ontbijtbuffet, een afwisselend landschap ontdekken…?

www.plattelandstoerisme.be

Neerijse

Vlaams-Brabant

Baron’s House Kapelweg 6 - B-3040 Neerijse (Leuven) Tel: +32/16.284.938 - Fax: +32/16.284.939 reservations@baronshouse.be www.baronshouse.be Aantal personen: 7 dubbele kamers Onze troef: Baron’s House te Neerijse is de ideale vertrekplaats om zowel Leuven (8 km) als Brussel (15 km) te ontdekken. Maar het is evenzeer de plaats om midden in de natuur en tussen de herten tot rust te komen na de lange wandelingen of fietstochten die je er kan maken zonder ook maar één huis tegen te komen.

www.plattelandstoerisme.be

Veurne

West-Vlaanderen

B&B CAMPAGNE SUR MER Bewesterpoort-west 1 - 8630 Veurne tel. 058 31 33 16 - gsm : 0498/50.16.82 info@campagnesurmer.be WWW.CAMPAGNESURMER.BE Aantal personen: 5 kamers (12 plaatsen) Onze troef: Unieke ligging in ‘De Moeren’, langs fietsknooppunten route 4 km van zee, strand en duinen. 2 km van het historisch centrum van Veurne en 3 km van Plopsaland.

www.plattelandstoerisme.be

Herne

Vlaams-Brabant

Gastenverblijf Wisteria Stationsstraat 67-69 -1540 Herne tel. 02/396.19.72 - gsm 0494/59.26.39 gastenverblijfwisteria@telenet.be www.gastenverblijfwisteria.be Aantal personen: 5 kamers voor 14 personen

Onze troef: Onze troef: In de mooie natuur van het Pajottenland te Herne. B&B met alle comfort. Mooie tuin. Ideaal voor wandelaars en fietsers. Fietsen beschikbaar voor families en groepen.

www.plattelandstoerisme.be


|

Plattelandstoerisme

vrijdag 19 maart 2010vrijdag 19 maart 2010

|

en bloemen. Als afsluiter van de dag vind je zeker een gezellig restaurantje in de buurt, waar je kunt genieten van streekgerechten. Vergeet ook niet dat een groot aantal uitbatingen twee of drie kamers bieden, of een vakantieverblijf voor vier of zes personen. Die houden het dus bewust kleinschalig. Je bent er bijna alleen te gast.

Van de Kust tot het Maasland, met de fiets of te voet In heel Vlaanderen vind je boerderijen, vakantiewoningen, hotelletjes en Bed & Breakfasts die in aanmerking komen voor een zalig verblijf. Ik heb er al heel wat bezocht. Vaak lukraak, omdat ik zin had om net dan in die streek een paar dagen door te brengen. Mijn keuze wil dus niet zeggen dat andere verblijven minder goed zijn. Het zijn enkel maar voorbeelden van de rijkdom die ze allemaal samen bieden. Neem nu de Brouckmolen in Alveringem.

Samen

genieten

van de charmes van het Vlaamse platteland Gezellig met zijn tweetjes de rust van het platteland ervaren, of je met de hele kroost uitleven op een actieve boerderij, of samen met familie en vrienden karaktervolle Vlaamse dorpjes verkennen, dat behoort allemaal tot de mogelijkheden. Het platteland heeft het allemaal voor jou in petto. Trek er eens op uit dit voorjaar. Boek een verdiend weekendje in de lente, tijdens de paasvakantie of een verlengd weekend in een charmante B&B of gezellige vakantiewoning. Of plan je volgende plattelandsvakantie voor komende zomer. Het Vlaamse platteland biedt alles om even tussendoor uit te blazen: het is dichtbij, je vindt er nog echte rust en beleving, het is betaalbaar en je bent zeker van kwaliteitsvol logies. De mensen bij wie je gaat logeren, je gastvrouwen en -heren, staan klaar om je hartelijk te ontvangen. En ze kunnen je de beste tips geven om de regio te verkennen.

Hoevetoerisme of plattelandstoerisme? Wij spreken van plattelandstoerisme: een korte of langere vakantie op het platteland. Hoevetoerisme is dat natuurlijk ook, maar dan gaat het om een verblijf op een actieve boerderij. In Nederland spreken ze van “kamperen bij de boer”. Dat klinkt misschien wel sappiger, maar het is toch niet meteen wat wij in Vlaanderen er ons bij voorstellen. Het plattelandstoerisme in Vlaanderen biedt de voordelen van logeren in een landelijke en rustige omgeving, maar je moet niet denken dat je er permanent in de geur van het vee rondloopt of lieslaarzen nodig hebt om in de

Hoe meer klavertjes, hoe meer comfort, natuurlijk. ontbijtzaal te geraken. Neen, verre van. Eigenlijk betekent zo een weekendje er met zijn tweeën even tussenuit zijn, omringd door rust en schoonheid. Ideaal om weg van de stress terug naar elkaar toe te groeien. Want je mag er veel comfort verwachten: een inloopdouche, jacuzzi en boxspringbedden zijn niet uitzonderlijk.

Ideaal voor koppels Jullie kunnen wandelen of fietsen. Het hele Vlaamse platteland is uitgerust met uitgestippelde wandelpaden en fietswegen. En vergeet zeker de bijzonder handige wandel- en fietsknooppuntnetwerken niet. De luxe van je verblijf kies je zelf. Plattelandstoerisme in Vlaanderen heeft immers een eigen classificatiesysteem met klavertjes. Voor een hoeve of gastenverblijf in de brochure wordt opgenomen, is er een kwaliteitscontrole uitgevoerd. Comfort, hygiëne en netheid worden onder de loep genomen. Je kunt dus kiezen voor één of voor vier klavertjes. Hoe meer klavertjes, hoe meer comfort natuurlijk. Maar ook de prijs zal dan hoger liggen. Hoe dan ook, jullie hebben de keuze uit meer dan 300 verblijven, verspreid over heel Vlaanderen. Wil je er echt een paar rustige dagen van maken met alleen maar wandelen of fietsen, dan kies je best die locaties uit de brochure met het label “unieke ligging op het platteland” of “unieke ligging in het dorp”. Dan vind je zeker je gading als je een afgelegen plekje wil midden in de natuur met adembenemende vergezichten. Hier kunnen jullie echt onthaasten, met meer tijd voor jezelf en je partner. Of je kiest ervoor om te logeren in een klein dorp, met gezellige straatjes en een dorpscafé. Je kunt hier genieten van het straatbeeld, het kleinschalige dorpsleven en streekeigen groen

Dat is een gerestaureerde korenmolen, midden in de IJzervallei. Ik verbleef er in het molenaarshuis op het molenerf. De molen kan nog steeds draaien en malen. Het uitzicht is er eindeloos. Ik heb er uren gewandeld langs de vele landelijke wegjes. Frans Vlaanderen is vlakbij, maar je bent in een wip ook in Veurne, Poperinge, Ieper, Diksmuide of een of ander bijna vergeten dorpje. Die molen is natuurlijk het absolute pluspunt. Die staat daar imposant, van kilometers ver al te zien, midden in het vlakke Vlaamse land. Maar ook de stilte, de rust, de schapen, de eenden en de ganzen in de tuin maakten van mijn verblijf een unieke beleving. Een heel ander soort verblijf vond ik in Buggenhout, in de Boskapelhoeve. Er zijn 15 tweepersoonskamers, gaande van standaardkamers tot een formidabele suite. De kamers hebben telkens de naam van een Bekende Belg, zoals Mercator, Damiaan, Adolphe Sax, enzovoort. Die kamers werden ook helemaal in die stijl ingericht. Zo wordt elke kamer een nieuwe ontdekking. De Boskapelhoeve is een monumentale vierkantshoeve midden in het groen. De eigenaars doen er alles aan om je als vrienden te ontvangen. Ze willen dat je je er thuis voelt, comfortabel thuis. Het ontbijt is uitgebreid, en daarna kun je de streek gaan verkennen. Je bent hier in het Scheldeland, met een paar schitterende fietsroutes. Fietsen hadden we niet bij ons, dus we hebben die daar ter plekke gehuurd. Tien euro per dag kostte ons dat. En het lunchpakket kregen we erbij voor nog eens zes euro. Toen we ’s avonds terug “thuis” kwamen, stond de sauna voor ons klaar. In Zutendaal vond ik dan weer het bewijs dat plattelandstoerisme niet alleen over een verblijf op een boerderij gaat. Ik logeerde er in Hotel The Oak. Dat is een charmant, familiaal hotelletje, zoals je er niet veel meer vindt. Er zijn maar negen tweepersoonskamers. Ook hier vind je rust midden in het groen. Zutendaal is immers de bosrijkste gemeente van Vlaanderen en ligt in het Nationaal Park Hoge Kempen. De eigenaar van het hotel is een verwoed fietser, hij schreef zelf negen fietsrouteboekjes. Maar voor mij is het echt unieke aan deze buurt, het blotevoetenpad. In de Lieteberg kan je terecht voor een bijzonder verkwikkende tocht op dit pad. Van 20 april tot 15 oktober kan je er de bijzondere prikkels van hout, stenen, boomsnippers, gras, leem en water voelen op een twee kilometer lang parcours dat enkel toegankelijk is op blote voeten. En ’s avonds, na de dan echt wel noodzakelijke douche, kan je in The Oak genieten van wat gastvrouw Hilde heeft klaargemaakt. Je valt zonder twijfel zalig in slaap in één van de negen gezellige kamers. Ontdek het hele aanbod via de brochure Logeren op het Platteland of op de website www.plattelandstoerisme.be. Op de website kan je gemakkelijk zoeken via de zoekbalk op labels, aantal personen, regio… De uitbatingen staan aantrekkelijk vermeld met adresgegevens, infotekst, prijzen en foto’s. Kijk zeker ook eens naar de extra acties en informatie!

Verblijven met

karakter

Wie houdt van massatoerisme, drukke stranden, pretparken en discotheken, komt in deze bijlage niet aan zijn trekken. Wie echter op zoek is naar rust, wie wil wandelen of fietsen, wie wil genieten van plaatselijke specialiteiten, van de schoonheid van een landschap houdt, de eigenaardigheid van een dorpsplein of een volks cafeetje op de buiten apprecieert, die vindt hier wel zijn gading. Het mag duidelijk zijn, plattelandstoerisme kent geweldig veel succes in Vlaanderen.

Oudenburg

West-Vlaanderen

Het ruime aanbod in de brochure bewijst die aantrekkingskracht. En er is ook de diversiteit. Niet alleen de variatie tussen de landschappen, streken en omgevingen, maar ook elk verblijf is uniek. Of het nu om een actieve boerderij gaat, of een hotelletje in een stil dorp, of een hoeve waar kinderen baas zijn, je vindt ze allemaal en overal. En als het iets meer mag zijn en ook iets echt anders, dan raad ik aan om te gaan logeren in een van de verblijven die een apart label meekregen, een “verblijf met karakter”. De samenstellers van de brochure “Logeren op het platteland” gingen op zoek naar uitbatingen die een eigen karakter aanbieden. Het gaat dus niet alleen om het gebouw, maar ook over de kamers, de ontbijtruimte en de tuin. Hier vind je een overweldigend gevoel qua sfeer en inrichting met oog voor detail.

Schaffen-Diest

Aantal personen: 10 kamers Onze troef: Misschien het mooiste hotel in Vlaanderen waar rust en gastronomie troef is. Luxe Romantische kamers met dubbele jacuzzi. -5% met unieke promocode : cor/0310

www.plattelandstoerisme.be

Gooik

Vlaams-Brabant

Bed & Bokes Kriekelswarande 1 - 3290 Schaffen info@bedenbokes.be www.bedenbokes.be tel.04 77/91 09 13 Aantal personen: 2 tweepersoonskamers Onze troef: Gezellige B&B, omgeven door het groen, op de grens van het heuvelige Hageland met de bosrijke Limburgse Kempen. Een echt fiets- en wandelparadijs! Bed & Bokes: ontspannen gaat vanzelf en genieten is er gewoonte!

Hotel De Stokerij Hoge Dijken 2, 8460 Oudenburg Tel: +32/59 26 83 80 Fax: +32/59 26 78 23 hotel@hoteldestokerij.be www.hoteldestokerij.be

Vlaams-Brabant

www.plattelandstoerisme.be

Scherpenheuvel-Zichem

Het Hof Van Petronilla Lindestraat 15 - 1755 Gooik Tel. 0476/93.17.58 www.hethofvanpetronilla.be info@hethofvanpetronilla.be

Kasteel Heyde dijck Westelsebaan 2 3271 Scherpenheuvel-Zichem tel 013/33.73.33 - fax 013/32.16.34 e-mail kasteel@heydedijck.be website www.heydedijck.be

Aantal personen: 5 kamers (12 pers.)

Aantal personen: 2 kamers van 2 personen, 1 kamer van 4 personen, vakantiewoning Onze troef: NOSTALGIE... Het kasteeltje van Mr. Parmentier uit “Wij Heren van Zichem”. Je logeert hier in het authentieke kader v/e kasteel uit de jaren 1900 maar geniet in je kamer van hedendaags comfort met badkamer. Arrangementen vr 2 nachten vanaf 125 EURO/pp (op basis 2-pers.kamer)

Onze troef: Actieve gerestaureerde hoeve gelegen in Gooik, parel van het Pajottenland. Een paradijs voor wandelaars en fietsers op amper 25 km van Brussel, dit is de streek bij uitstek voor biergenieters.

www.plattelandstoerisme.be

Vlaams-Brabant

www.plattelandstoerisme.be

Hier vind je een overweldigend gevoel qua sfeer en inrichting met oog voor detail.

In heerlijk Haspengouw

We trekken naar Heers, in het mooi glooiende Haspengouw. Het Karrehof is een prachtige vierkantshoeve uit 1799 en vierde vorig jaar haar vijfentwintigjarig bestaan als gastenverblijf. Hier leer je wat rust op het platteland echt betekent. Je bent hier op twee kilometer van de taalgrens, omgeven door prachtige akkers en hoogstamboomgaarden. Ideaal om de omgeving al fietsend, wandelend of met de auto te verkennen. Kleine dorpjes, machtige hoeves en kastelen getuigen van een rijk cultuurhistorisch verleden. In dit hoevehotel vind je geen landbouwactiviteiten meer. Maar de gastvrijheid, het schitterende rustgevende interieur en de landelijke omgeving van het Karrehof zullen je doen ontstressen. De kamers zijn erg comfortabel en modern ingericht. Elke kamer heeft, uiteraard, een eigen badkamer. Het ontbijt is een lust voor het oog en voor de tong. Vers fruit, scharreleitjes, zelfgemaakte confituur, een met liefde bereide Haspengouwse keuken. Je vindt hier ook echte streekproducten zoals wijnen, streekbieren en andere specialiteiten. Frederik is de zoon des huizes en hij is de chef-kok die garant staat voor een degelijke Vlaamse keuken met een Haspengouws seizoensgebonden en streekeigen karakter. In de mooi gerestaureerde schuur kan je aanschuiven aan de familietafel of kiezen voor een tafeltje apart. De gasten ontmoeten elkaar hier voor het ontbijt of ’s avonds voor een driegangenmenu. Trek er de hele dag op uit! Wandel, fiets, of bezoek de buurt: Borgloon, Sint-Truiden, Tongeren en Luik liggen hier vlakbij.

Andere karaktervolle gastenverblijven in Haspengouw: Het Zoete Zijn (Hoepertingen), Het Koetshuis (Stevoort), Rikkeshoeve (Sint-Truiden).


10 |

Plattelandstoerisme

vrijdag 19 maart 2010vrijdag 19 maart 2010

| 11

Kinderen Luxe in de Groene Gordel Het label “verblijf met karakter” wordt alleen toegekend aan verblijven met drie of vier klavertjes. Dit is voor mensen die houden van comfort, die luxe weten te appreciëren. In Bertem, in de Groene Gordel, heb je bijvoorbeeld boerderij Bertem Natuur waar de gasten in luxueuze gastenkamers verblijven. Hier telen ze nog grondwitloof, is er akkerbouw en zijn er koeien. Maar eenmaal in de kamers besef je eigenlijk niet meer dat je op een boerderij logeert. Bertem Natuur biedt je drie nieuwbouw luxetweepersoonskamers, sfeervol en stijlvol ingericht. Elke kamer heeft een eigen karakter door het gebruik van verschillende kleuren en materialen. Er is TV, internet en een minibar. Er is ook een mooie, grote tuin, waar het heerlijk is om te rusten, of voor een picknick of barbecue. Als je lekker een paar dagen wil genieten in een unieke omgeving, lekker wandelen of fietsen in de natuur, een bezoek brengen aan een museum of wilt winkelen in de dorpjes, dan is dit jouw place to be.

Andere parels in de Groene Gordel: Hof ter Vrijlegem (Mollem), Onsemhoeve (Dilbeek), Hof te Spieringen (Vollezele), Hof van Petronilla (Gooik), B&B Oase by Kriancy (Malderen).

Maldegem

Oost-Vlaanderen

B&B Landhuis Prinseveld Prinsevelddreef 8c - 9990 Maldegem tel. 0486/271.154 www.prinseveld.be prinseveld@skynet.be Aantal personen: 4 tweepersoonskamers Onze troef: Het landhuis biedt 4 karaktervolle gastenkamers. Gelegen in het Stiltegebied van Het Meetjesland, in het Drongengoedbos De sfeervolle eetkamer, de uitstekende keuken en de intieme sfeer staan garant voor een geslaagd ‘eventjes uit’.

De kwaliteit staat buiten kijf, het genieten is in de prijs inbegrepen.

Mooi in het Meetjesland Ik heb zelden een mooier huis gezien dan Landhuis Prinseveld in Maldegem. Het landhuis is gelegen in het Meetjesland, halfweg tussen Brugge en Gent. De naam Prinseveld verwijst naar het gelijknamige kasteel dat zich vlakbij bevindt. Dat ligt dan weer aan de rand van het mooie Natuurdomein Drongengoed met een historische abdijhoeve en met talrijke bewegwijzerde wandel- en fietsroutes. Hier vind je natuur en rust in overvloed. Dat en lekker eten. Want Ivan, de baas van Prinseveld, behaalde zijn koksdiploma vijf jaar geleden en dat resulteert in heerlijk eten waar de gasten van smullen. Het ontbijt, met vers fruit en producten van eigen teelt, is maar een voorproefje. ’s Avonds is Ivan niet meer te houden. Voor je naar bed kan, geniet je met plezier van zijn gastronomische kunsten. Gelukkig kun je al die calorieën er de volgende dag weer afwandelen. Heel dat Meetjesland is trouwens een culinaire oase. Je vindt hier kwaliteitsvolle graanjenever uit Eeklo, Meetjeslandse zuivel, tal van biersoorten grotendeels afkomstig van de Ertveldse brouwerij Van Steenberge, Boekhoutse garnalen, die hier geirnaert worden genoemd, en een ruime keuze aan seizoensgebonden groenten en fruit. Het Noorden van de streek, het Meetjeslandse krekengebied, is traditioneel bekend voor zijn palingrestaurants, Boekhoute dus om zijn garnalen, en Assenede om zijn mosselen. Het zuidelijke houtland heeft een eeuwenoude traditie van zuivelproducten. Er is Brouwerij Van Steenberge in Ertvelde en de speculaas die zowel in Lembeke als Eeklo wordt geproduceerd en er een aangename koekjesgeur achterlaat.

Betaalbare luxe Voorbeelden zoals hierboven vind je in heel Vlaanderen. Ze hebben karakter, ze staan voor klasse en luxe. Ze situeren zich op het platteland, of in kleine dorpen of stadjes. Ze zijn wars van massatoerisme, ze hebben hun eigen aard. Dat is wat hen onderscheid van grote hotels, waar de persoonlijkheid vaak ver zoek is. Hier, in deze verblijven op het platteland word je nog persoonlijk ontvangen door de eigenaars. Je voelt je er meteen thuis en dat is de bedoeling. Rust is niet alleen liggen en slapen. Nee, rust zit voornamelijk in je hoofd. Dat de prijzen ook niet zijn wat je zou betalen in grote hotels is daarbij mooi meegenomen. De prijzen zijn hier ronduit verrassend. Je betaalt hier een deeltje van wat je in een (groot)stad zou betalen voor een kamer met ontbijt en halfpension. De kwaliteit staat buiten kijf, het genieten is in de prijs inbegrepen. Waar wacht je nog op?

Merelbeke-Bottelare

Oost-Vlaanderen

Bed & Breakfast La clé du Sud Thomas en Nathalie Losonczy-Dermine Rood Beeldekenstraat 61 9820 Merelbeke-Bottelare Tel. 0475 / 66.63.19 info@lacledusud.be of www.lacledusud.be

Mijn kinderen weten al wel dat melk van een koe komt, en dat brood niet in een fabriek wordt gemaakt maar het resultaat is van een proces dat op de boerderij begint. Ze zijn gek op dieren: kippen, geitjes, poezen of kalfjes. De ene met een al hogere aaibaarheidsfactor dan de ander, maar dat kan de pret niet deren. Wij zijn halve stadsmensen en buiten spelen, zoals in mijn jeugd, is er niet meer bij. Te druk, te gevaarlijk, te ongezond ook. Juist daardoor vinden de kinderen het steeds weer een feest als we een dag of drie op een boerderij verblijven. De kinderen laten genieten en ondertussen krijgen ze onderwijs van de natuur. Plattelandstoerisme in Vlaanderen heeft ook voor deze doelgroep, ouders met kinderen, een apart label: “Kindvriendelijk verblijf”. Hier zijn de kinderen koning. De uitbaters hebben niet alleen een groot hart voor kinderen, maar voorzien ook in extra faciliteiten voor de “klein mannen”. Dat wil ook zeggen dat je niet te veel speelgoed moet Alveringem

www.plattelandstoerisme.be

Oost-Vlaanderen

B&B Kerselarenhof Bosstraat 13 - 9950 Waarschoot 093575686 - 0477368692 www.kerselarenhof.be info@kerselarenhof.be Aantal personen: 1 tweepersoonskamer

www.plattelandstoerisme.be

Waterland-Oudeman

Onze troef: Gelegen in “HET KREKENGEBIED”, een uniek natuurgebied in het Meetjesland. (O.VL.) Een paradijs voor fietsers en wandelaars. Niet ver van de Belgische en Nederlandse kust, Brugge en gent. Comfortmeting interieur: 4 klavertjes Streekgastronomie: paling

www.plattelandstoerisme.be

Bertem

Oost-Vlaanderen

Aantal personen: 9 personen

Onze troef: Eens uw nest, altijd uw nest: de Brieslandhoeve. Een oase van rust in één van de rustigste hoekjes van ’t vlakke Veurne-Ambacht. De zee, de boerderij, er is voor ieder wel iets bij… en iedereen is hier altijd reuzeblij!

Onze troeven: Pastoriewoning in rustige omgeving met romantische tuin en zithoekjes. Zuiderse vakantiesfeer typerend voor kamers en tuin. Vlakbij het Gentbos en uitvalshoek voor fietstochten. Maaltijd mogelijk.

meezeulen, want dat is er allemaal al. In die verblijven zijn er altijd kinderbedjes, kinderstoelen, een microgolfoven of flessenverwarmer, en uiteraard leuk speelgoed voor binnen en buiten. Bovendien is er buiten ook altijd veel ruimte waar de kinderen veilig kunnen spelen, ontdekken, bouwen en ravotten.

Vakantieverblijf ’t APPELKEN Appelstraat 3, Waterland-Oudeman Tel. 09/379 84 23 appelken@skynet.be www.appelken.be

Aantal personen: 32 personen (gastenkamers+appartementen)

Aantal kamers: 3 (4e kamer open zomer 2010)

Waarschoot

West-Vlaanderen

Vakantiehoeve Briesland Oudekapellesteenweg 18, 8690 Alveringem gsm : 0474/94.28.62 - Tel: 058/288.109 info@briesland.be - www.briesland.be

Onze troef: Zeer landelijk gelegen fermette met alle nodige comfort en prachtige tuin. Verzorgd en uitgebreid ontbijt. Mogelijkheid tot gebruik van wellnesshuisje. Centraal gelegen tussen Gent-BruggeKnokke. Gelegen langs fietsknooppuntennetwerk.

www.plattelandstoerisme.be

baas

Vlaams-Brabant

www.plattelandstoerisme.be

Ramskapelle - Nieuwpoort

Bertem natuur Oude baan 19 - 3060 Bertem tel 016/49.06.80 - gsm: 0478/52.41.13 www.bertemnatuur.be Aantal personen: 3 kamers (6 pers. of meer)

Hoevehotel Klein Noordhof Diksmuidseweg 14 - 8620 Nieuwpoort Tel. 058/23.48.16 info@kleinnoordhof.be www.kleinnoordhof.be

Onze troef: Actieve hoeve met gloednieuw gastenverblijf. Fietsen in Dijlenad of wandelen in de natuurreservaten of het meerdalwoud. Ook ideale uitvalbasis om te shoppen in Brussel, Leuven of Mechelen. Gasthuisberg op een boogscheut.

Onze troef: Hoevehotel Klein Noordhof is een ideale bestemming voor sportieve senioren in de midweek en voor een gezinsvakantie in de vakantieperiodes.

West-Vlaanderen

Aantal personen: 9 kamers (39 pers.)

www.plattelandstoerisme.be

www.plattelandstoerisme.be

Geen Formule 1-circuit kan tippen aan een ritje met de boer op zijn tractor.

Kiezen tussen kalfjes en gocarts

Om een huwelijksjubileum te vieren, zijn we onlangs met de hele familie naar Alveringem getrokken, naar Vakantiehoeve Briesland. De boerderij is nog actief: er wordt aan akkerbouw gedaan, maar vooral aan melkveeteelt. Een stuk of honderd koeien bepalen er het ritme van elke dag. Alveringem ligt op vijftien kilometer van de kust, vlak bij Diksmuide, Ieper en Veurne. De kamers zijn groot en comfortabel. Je kunt er zelf koken als je wil, maar wij opteerden voor een heerlijk ontbijt en een lekkere maaltijd ’s avonds, door de mensen van daar bereid. Voor de kinderen begon het met een groot dilemma. Aan de boerderij was een grote schuur, met een paar splinternieuwe gocarts, en een paar oudere. Wie mocht er eerst op de nieuwe? Als dat de grootste problemen zijn waarmee je op zo een weekend geconfronteerd wordt, dan valt het allemaal best mee. En eigenlijk waren we vooral gekomen om aan onze kroost te tonen hoe er vandaag de dag nog gewerkt wordt op een echte boerderij. Het beeld van de honderd koeien die bijeen gedreven worden, en dan in groepen van tien tegelijk aan de melkmachines worden gehangen, was onvergetelijk. Een ritje met de boer in zijn tractor; geen Formule 1 circuit dat daaraan kan tippen. En tot slot de jonge kalfjes. “Kijk eens hoe schattig, papa. Mag ik ze aaien? Mag ik ze melk geven?” En dat mag van de boer. Geen enkel kind heeft die dag naar zijn Nintendo of naar een tv-programma gevraagd. ’s Avonds aten ze als wolven en een uurtje later vielen ze in slaap zoals alleen kinderen die doodmoe zijn dat kunnen: met een knuffel in hun armen en een zalige glimlach op hun lippen.


12 |

Bronsgroen eikenhout Aangespoord en geïnspireerd door onze ervaringen op de West-Vlaamse kindvriendelijke boerderij zijn vrienden van ons naar Lanaken getrokken voor een weekendje met de hele (grote) familie. Naar Hoeve Kompveld. In totaal kunnen daar 23 personen terecht. Je bent hier in het mooie Limburg, in een gesloten vierkantshoeve, midden in de velden op de overgang van Maasland naar de Kempen. Vanuit de hoeve kan je zo aansluiten op het fietsroutenetwerk en genieten van talrijk uitgestippelde wandelroutes in de omgeving. In Hoeve Kompveld vind je vijf gezellige appartementen, voorzien van twee slaapkamers, badkamer, WC, zithoek met radio en TV, ingerichte keuken met een eethoek. Als extraatje is er een mooie, veilige binnenkoer met tuinmeubelen, een zandbak, en een speelweide met speeltoestellen.

Paarden en pony’s in het Pajottenland Eigenlijk is het gemakkelijk om stadskinderen mee te nemen naar het platteland. Zelfs de meest verwende kinderen zijn in de wolken als ze een hele dag buiten mogen spelen. Het Hoevehotel Warandehof in Gooik, in de Groene Gordel, biedt ook zoveel mogelijkheden voor de kinderen en hun ouders. Je zit hier in het hart van het Pajottenland, waar je volop wandel-, fiets- en ruiterroutes vindt in en langs parken en kastelen. Dat is Bourgondisch genieten. In elk Pajots dorpje vind je een nieuw en verrassend landschap en nieuwe culinaire geneugten. Ook hier, in het Warandehof in Gooik is het motto “Kinderen baas”. Ondertussen kunnen de ouders op het terras liggen luieren. In de moderne economie heet zoiets een win-winsituatie. Gocarts horen tegenwoordig blijkbaar bij elke hoeve, dus ook hier. Natuurlijk mogen ze ook hier de dieren helpen voederen. En een ritje met de tractor is ook al niet meer weg te denken. Je hebt hier trampolines, tafelvoetbal en pingpong in de speelschuur. Maar het nec plus ultra blijft de wandeling met één van de pony’s. Over Franco, Tony of Amika zullen ze nog weken later bezig zijn. Wie dat wil kan ook een koets- of huifkartocht reserveren. Het Warandehof biedt plaats aan 26 personen. Er zijn zeven comfortabele kamers met elk een douche. In de kamers

Na een stevig ontbijt kan je zo de toer van de boer op. vind je alle comfort. De Rogge-, Tarwe- en Thijmkamer zijn speciaal voor koppels. In de Laurier-, Lavendel-, Haver- en Gerstkamer is het ideaal voor gezinnen of groepen. En na een stevig ontbijt kan je zo de toer van de boer op. Als je wil, kun je hier ’s avonds à volonté genieten van een lekker driegangenmenu. Een vakantie op de buiten, al is die maar kort, is dus ideaal om er met het gezin even tussenuit te zijn. Je wordt met rust gelaten, de kinderen kunnen zich nog eens helemaal uitleven en naar hartenlust ravotten in een mooie, gezonde en groene omgeving, zonder enig gevaar voor auto’s. Ze maken kennis met een leven waarvan sommigen het bestaan misschien niet eens vermoedden: het leven op het platteland. Het rustiger leven, het goede leven.

Enkele andere toppers voor kinderen zijn: Wambashoeve (Geraardsbergen), ’t Rustplekje (Alveringem), Hoeve Hazegras (Knokke-Heist), Hof ten Thorre (Lo-Reninge), Hoeve Maedelstede (Pollinkhove), De Uitweg (Holsbeek), Vakantieverblijf Hageland (Holsbeek), Boshuisje (Kasterlee), ’t Maanhof (Borlo), Hoeve Jadoul (Vorsen), Pieterkeshoeve (Heers), ’t Klein Gerigt (Neerharen).

Vraag uw gratis brochure aan De mogelijkheden van Logeren op het platteland zijn eindeloos. Wilt u meer leuke adresjes? Vraag nu uw gratis brochure aan. Vul deze invulstrook in en stuur ze naar onderstaand adres. Naam: ............................................................................ Voornaam: .................................................................... Straat: ........................................................................................................... Nummer: . ..................................... Postnummer: ................................................................. Gemeente:..................................................................... Tel: . ................................................................................ E-mail: .......................................................................... Je gegevens worden opgenomen in onze verwerking deelnemersbeheer om je op de hoogte te houden van onze activiteiten. Vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen respecteert de Belgische wet op de privacy. Je gegevens worden niet aan derden doorgegeven. Je hebt ten allen tijde het recht van toegang, verbetering of schrapping (wet op de privacy 8.12.92).

Contactgegevens: Vzw Plattelandstoerisme in Vlaanderen Diestsevest 40  3000 Leuven Tel.: 016/28 60 35  Fax: 016/28 60 39 info@plattelandstoerisme.be

www.plattelandstoerisme.be

Deze bijlage kadert binnen het project GROEI.kans! Het project “GROEI.kans!” wordt gerealiseerd in het kader van het Interreg IVa programma van de Grensregio Vlaanderen – Nederland, medegefinancierd vanuit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

vrijdag 19 maart 2010

Plattelandstoerisme  

Cultuur en eigenheid staan voorop in de verblijven van het plattelandstoerisme die in of rond onze pittoreske dorpen en stadjes liggen. De r...

Advertisement