Page 1

Jaarverslag

sportbedrijfdeventer.nl

2017

met hoogtepunten


Voorwoord directie Met de ontwikkeling van onze nieuwe strategische visie High Five 2020 hebben we een goede kapstok gecreĂŤerd waarmee we de komende jaren onze ambities om te komen tot de fitste regio en Be-Leef het in Deventer waar kunnen maken. Onze strategische doelen passen bij de veranderende samenleving waarbij het ontvangen van subsidie niet altijd vanzelfsprekend is. Het afgelopen jaar hebben we samen met onze partners mooie stappen gezet in het verder in beweging zetten van onder andere kinderen, 45+'ers, verenigingen, bedrijven en scholen. In 2017 hebben we veel energie gestoken in het uitdragen van onze strategische doelen. Om deze te behalen hebben we al onze High Five doelen vertaald naar haalbare acties en speerpunten. Deze stappen hebben zowel intern als extern geleid tot veel draagvlak en mooie samenwerkingen. We kijken dan ook terug op een mooi en sportief jaar, waarin we veel hebben geĂŻnvesteerd om iedereen in Deventer het plezier van sporten en bewegen te laten ervaren. High Five! Aschwin Lankwarden Directeur

2


Inhoudsopgave 2

Voorwoord directie

3 Inhoudsopgave

4

Highlights High Five 1: 55% van de 45+’ers beweegt elke dag

6

Highlights High Five 2: alle kinderen bewegen minimaal 1 uur per dag

8

Highlights High Five 3: alle kinderen zijn na basisschool zwemveilig

10

Highlights High Five 4: de Scheg behoort tot de TOP 25 van dagattracties in Nederland

12

Highlights High Five 5: grensverleggend met een 8+ voor organisatietrots en gasttevredenheid

14

FinanciĂŤle en sociale kengetallen

15 Vooruitblik

3


highlights High Five 1 1. Groenste Obstakelrun Aan de Groenste Obstakelrun 2017 heeft het recordaantal van 715 sportievelingen meegedaan. Een stijging van 70% vergeleken met 2016. We hebben de juiste succesformule gevonden, plezier en (in)spanning voor gezinnen, vriendenclubs en bedrijven gegarandeerd! 2. High Five Performance Sportbedrijf Deventer introduceert High Five Performance. Een activatieprogramma voor vitale organisaties waarin je in 5 weken de vaardigheden en kennis leert om zelfstandig aan de slag te gaan met resultaat. CreĂŤer ook jouw High5! Drukwerkdeal startte als 1e bedrijf. 3. Deventer volleybalsport op de kaart Volleybalvereniging Avior, de Nederlandse Volleybal Bond (NeVoBo) en Sportbedrijf Deventer slaan de handen structureel ineen om de volleybalsport in Deventer nog beter op de kaart te zetten door flink te investeren in de jeugdafdeling en maatschappelijke projecten.

4. Ouderen Samen Actief in beweging Speciaal voor de ouderen in Deventer is met AV Daventria 1906 het senioren-programma Samen Actief opgestart: een laagdrempelige wandelactiviteit met beweeg-, strek- en rekoefeningen die de algehele lichamelijke en wandelconditie verbetert. 5. Vijftiende Schaatsnacht van Deventer De Schaatsnacht van Deventer wordt met ruim 200 fanatieke schaatsers steeds populairder. Erben Wennemars startte deze gezellige sportieve schaatsnacht met prestatietochten van 25, 50, 100 of 150 kilometer.


HIGH FIVE

1

55% van de 45+'ers beweegt elke dag minstens 30 minuten

5


highlights High Five 2 1. Fanzone op de Brink tijdens Euro 2017 Deventer kleurde mede dankzij Sportbedrijf Deventer oranje tijdens het EK Voetbal Vrouwen. Sportbedrijf Deventer zorgde voor de Fanzone op de Brink met voetbalactiviteiten, startte een project voor de meidenvoetbal academie en schonk samen met Sallcon alle scholen een goaltje.

4. Speel je fit met Happy Life Kinderen in beweging krijgen met een computerspel. Met Happy Life is het mogelijk. Happy Life is een leuke omgeving in Minecraft waarin kinderen hun eigen stad kunnen nabouwen door te bewegen! Na 4 jaar ontwikkeling is Happy Life klaar om gespeeld te worden.

2. Beweegfeest voor jonge kinderen Het 1e Beweegfeest in De Scheg was een groot succes. Ruim 300 kinderen van 2 t/m 6 jaar en volwassenen genoten van een sportieve middag vol gratis workshops en clinics over sport, spel, plezier, (op)voeding en ontwikkeling door deelnemende verenigingen.

5. Grote IJsHelden actie Samen met verenigingen en het Gewest Overijssel is in 2017 het grootste schaatspromotie-evenement sinds tijden gestart: IJsHelden. Alle basisschoolleerlingen uit de regio werden uitgenodigd om laagdrempelig kennis te maken met de schaatssport. In totaal deden 4.100 leerlingen mee.

3. Doe mee met SportStars Het nieuwe project SportStars waarin in samenwerking met verenigingen kinderen elke week een andere sport kunnen doen, is een groot succes. Ontdek volleybal, turnen, zwemmen, rugby, atletiek, tennis, schaatsen en meer sporten met SportStars.

6


HIGH FIVE

2 Alle kinderen bewegen minimaal 1 uur per dag


highlights High Five 3 1. Verbeterplan zwemlessen In het kader van ‘Zwemveilig Deventer’ is er een verbeterplan gemaakt voor zwemlessen bij De Scheg en het Borgelerbad. Dit na een uitgebreide inventarisatie en analyse met medewerking van zweminstructeurs, ondersteunend personeel en ouders. 2. Zwemlesmethode ‘uitstekend’ volgens KNZB De Scheg heeft bij een kwaliteitstoetsing van de zwemlesmethode SuperSpetters het resultaat ‘uitstekend’ behaald. De toetsing werd verricht door de Koninklijke Nederlandse Zwembond. Alle facetten die de KNZB belangrijk acht, zijn goed terug te zien in de zwemlessen.

4. Zwem4daagse deelnemers van het eerste uur De 48e Zwem4daagse in het Borgelerbad is geopend door de vier deelnemers die alle voorgaande edities hebben meegedaan. Maar liefst 1.105 deelnemers deden mee en zwommen hun baantjes in de binnenen buitenbaden. 5. Samenwerking verenigingen versterkt De samenwerking met zwemverenigingen is versterkt om zo te zorgen voor een goede doorstroom van zwemleerlingen en daarmee een zwemveiliger Deventer te creëren. Voorbeelden zijn de gastlessen door de Reddingbrigade en varen op de IJssel voor de SuperSpettertjes.

3. 1e SuperSpettersdag Ouders en kinderen konden zelf met een kennismakingsles ervaren hoe leuk onze zwemlessen zijn tijdens de 1e Super SpettersDag. Ook waren er demonstratielessen van kinderen die halverwege het traject zijn. Een selfie maken met de liefste badjuf en coolste badmeester kon ook.

8


HIGH FIVE

3

Alle kinderen zijn na de basisschool zwemveilig

9


Highlights High Five 4 1. 1e Spring & Survival Festival Ruim 1.300 kinderen hebben tijdens het 1e SportStars Spring & Survival Festival in De Scheg in de kerstvakantie kunnen klimmen, klauteren, glijden en springen. Drie sporthallen zijn hiervoor ingericht door de sportcombinatiefunctionarissen met leuke behendigheid- en beweegspelletjes. 2. Horecaterras mĂŠt duurzame koffie Sportbedrijf Deventer schenkt vanaf 1 augustus haar gasten (h)eerlijke duurzame Deventer Koffie. Het eerste eerlijke kopje koffie werd geschonken op het sfeervolle, nieuwe buitenterras van De Scheg. Heerlijk buiten vergaderen, lunchen en barbecueĂŤn is hierdoor nu ook mogelijk. 3. Succesvolle evenementenlocatie De Scheg is steeds vaker de locatie van grote en succesvolle evenementen. In 2017 is het Turks Referendum georganiseerd bij De Scheg, als ook wederom het zwemmuziekfeest Watervrees, de KPN Marathon Cup, de Holland Cup en het Open Koppel darttoernooi.

4. Gouden IJs van De Scheg De ijsbaan trok in 2017 ruim 100.000 schaatsers. Het gouden, snelle ijs van De Scheg is favoriet bij zowel de recreatieve schaatser als de professionals. Er zijn 4 baanrecords gesneuveld, waaronder door Thomas Krol. Hij reed daarbij het bijna vijftien jaar oude baanrecord van Erben Wennemars op de 1500 meter uit de boeken. 5. Oranjekoorts! Aansluitend op de succesvolle campagne Schaatskoorts, heerste er in de zomer Oranjekoorts bij De Scheg. Het complex werd omgetoverd tot kart-, speel- en Voetbalparadijs inclusief leuke EK Arrangementen. Ruim 1.100 kinderen hebben hun kinderfeest gevierd in De Scheg.

10


HIGH FIVE

4

Aantal gasten De Scheg 2016 647.152 2017 698.729

De Scheg behoort tot de TOP 25 van dagattracties in Nederland

11


highlights High Five 5 1. Groot onderhoud zwembad De Scheg In september 2017 vond gepland groot onderhoud plaats in zwembad De Scheg. Samen met WDW en onderaannemers zijn ingrijpende werkzaamheden op het gebied van veranderde wetgeving in het kader van RVS en andere geplande onderhoudswerkzaamheden geheel volgens planning uitgevoerd. 2. Ingespeeld op piekmomenten In 2017 hebben we extra geĂŻnvesteerd om drukte beter te kunnen opvangen. Daggasten kunnen nu e-tickets kopen via de webshop en hoeven daardoor niet meer in de rij staan. Ook het kopen van zwemlesabonnementen kan nu volledig digitaal. Bij piekmomenten kunnen we eenvoudig een extra kassa openen. We merken daarnaast dat het enorm gewaardeerd wordt als we op drukke momenten zorgen voor begeleiding bij de toegangspoortjes en een parkeerregelaar inzetten. Dankzij een Facebooktraining kunnen alle receptionisten nu ook zelf reageren op vragen en opmerkingen van gasten.

3. Duurzaamheid op 1 Op het Borgelerbad zijn de CV ketels vervangen door HR ketels, is een warmtewisselaar geplaatst die de warmte terugwint uit spoelwater van de filters en is de ketel voor de warmwatervoorziening van de douches vervangen door een warmtewisselaar die door een 'omgekeerde airco' de warmte uit de buitenlucht haalt. 4. Verhuizing kantoor Sinds 2017 is het hoofdkantoor van Sportbedrijf Deventer gevestigd aan de Smeenkhof 12a in Deventer. De verhuizing is in eigen beheer door medewerkers van verschillende afdelingen gedaan. 5. Gastvrijheid in beweging Ontwikkeling Train the Trainer (Gastvrijheid in Beweging).Dit betreft het intern opleiden van 5 trainers, die in samenwerking met Breaking Habits een handleiding geschreven hebben om zo gastvrijheid structureel op de agenda te kunnen houden en samen te werken richting de 8+ voor gasttevredenheid.

12


HIGH FIVE

5

Grensverleggend met een 8+ voor organisatietrots en gasttevredenheid

13


Financiele en sociale kengetallen 2016

2015 39,0 39,0

2015

39,3 39,3 53,2 53,2

38,8 38,8

2016

2017

52,9 53,9

Resultaat

omzet omzet

7,4

subs project omzet expl project omzet expl subs

In dienst

53,8 53,8 7,4

7,8 7,8

7,8 7,8 omzet omzet expl subs omzet project project omzet expl subs

300.000

2017

Omzet vs subsidie

omzet omzet

project omzet expl subs project omzet expl subs

2016

147 personen (90,07 fte)

2017

159 personen (87,75 fte)

227.315

200.000 65.055

100.000 9.550

2015

2016

595.628

2015

605.178

2016

76 vrouwen

2017

eigen vermogen 800.000 700.000 600.000 500.000 400.000 300.000 200.000 100.000

83 mannen

verzuim

2016

6,32 %

2017

7,76 %

670.233

highlights

2017

1. 2. 3. 4. 5.

Verlenging PSO trede 3 Digitalisering personeelsdossiers Goede ervaringen nieuwe accountant Verfijning Risicobeheersing Deelname Deventer Scoort

14


Vooruitblik In 2017 is achter de schermen hard gewerkt aan diverse ontwikkelingen. Projecten als Happy Life en High Five Performance (een activatieprogramma voor werknemers van bedrijven) worden komend jaar geĂŻmplementeerd en in de markt gezet met als doel grote groepen te activeren en in beweging te zetten en/of houden. Daarnaast is 2018 voor ons een bijzonder jaar. Deventer viert haar 1250 jarig bestaan en als Sportbedrijf Deventer vieren we ons 25-jarig jubileum. In onze programmering en evenementen zoeken we nadrukkelijk verbinding met deze twee gebeurtenissen. Het Deventer Sportcongres en de openingsweek van de ijsbaan in oktober staan in het teken van het jubileum. Als belangrijkste evenement zetten we in 2018 in op een groot sportfestijn, tijdens de Nationale Sportweek in september. Samen met verenigingen en landelijke partners zoals NOC*NSF zetten we de sport in Deventer in de spotlights. Een geweldig evenement voor alle inwoners uit Deventer en directe regio. Verder kan en mag Deventer van ons verwachten dat we een prominente en stimulerende rol pakken in het verder vormgeven van het sportloket. We zetten ons in voor lokale sportverenigingen en -aanbieders zodat zij in staat zijn om een ideaal sportklimaat te verzorgen voor een sportief en gezond Deventer.

15


Wil jij een medicijn dat, ... Je gelukkiger maakt

• Stevige spieren doet opbollen

Je meer zelfrespect bezorgt

• Je intellectuele prestaties uitdaagt

Je spierkracht opschroeft

• Je uithoudingsvermogen verbetert

Angsten en stress doet verdampen

• Je gewicht onder controle helpt houden

Bloeddruk en cholesterol doet dalen

• Je concentratie en aandacht aanscherpt Smeenkhof 12a 7429 AX Deventer

rift. gratis en zonder voorsch Het is overal verkrijgbaar, : het men eren. We noe En veilig, zelfs voor kind

beweging

sportbedrijfdeventer.nl

Telefoon:0570 - 50 39 39

Sportbedrijf Deventer Jaarverslag 2017  
Sportbedrijf Deventer Jaarverslag 2017  
Advertisement