Page 1

S U N S r e d spej NR. 3 2010

Sommersjov – isstest og quizzer Bliv en rigtig pirat Førstehjælp


rettelse Spis naturen

I sidste nummer af Spejder-Snus bragte vi en artikel om forskellige ting, man kan spise i naturen. Imellemtiden er redaktionen blevet gjort opmærksom på, at der var et par ting i artiklen, som kunne misforstås. Redaktionen ønsker, at spejdere – og andre – kun spiser den del af naturen, som er velegnet til det. Derfor har vi valgt at bringe en ny og udvidet version af aktiviteten om at spise naturen. Aktiviteten er udarbejdet i samarbejde med korpsets ildfluer. Den finder du på • dds.dk, • klik på ’aktiviteter’ og • søg på ’spis naturen’.

Se den nye aktivitet på: 1. dds.dk 2. klik på aktiviter og 3. søg på spis naturen

God fornøjelse.

I n d h o l d

spejderSNUS Udgivet 1. juni 2010

Et år i telt............................................... 3 Star Wars Mikrodag.............................. 4 Vi tester is............................................. 6 Førstehjælp........................................... 8 Bliv en pirat ........................................ 10 Sommersjov........................................ 12 Sommer og vinter............................... 14 Spejderhjælpen................................... 15 Historien.............................................. 16 Forældresiden......................................19 Quiz..................................................... 20 Jørgen og juniorerne........................... 20

Se deadline og udgivelse for næste SpejderSnus på dds.dk/medier. SpejderSnus er et børneblad for alle under 12 år, som udgives af Det Danske Spejderkorps.

Annoncer: nyheder@dds.dk

Kontakt: SpejderSnus Arsenalvej 10, 1436 København K Tlf.: 32 64 00 50, fax: 32 64 00 75 redaktionen@dds.dk, spejder.dk

Forsidefoto: Mikael Westergaard

Ansvarshavende redaktør: Jeanette Hedegaard jhe@dds.dk

Layout: grafiliokus.dk, 23 39 45 23

Tryk: Als Offset ISO 14001 miljøcertificeret Oplag: 14.500 eksemplarer

Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. B&U-redaktionen Amelie Winberg Dunham Anne Bruun-Rasmussen Helene Kristine Holst Jakob Bjerg Johanne Valbjørn Gydesen Julie Hvidt Kasper Møller Marie Torp

My Gaarde (fmd.) Nicoline Jensen Niels Anton Toftgård Pernille Jørgensen Rasmus Jensen (fmd.) Rebecca Lise Salamonsen Signe Tolstrup Mathiasen Sine Storgaard Larsen Sune Madsen


Kira Rose på 11 år er spejder i Grevinde Danner i Jægerspris. Hun har sovet i telt i et helt år – det vil sige i 365 nætter ude i sin egen have.

V

Et år i telt ”Jeg startede for skæg i påsken i 2009. Det var med nattefrost.” fortæller Kira. Først lå Kira i et lille ”pop-op-telt” fra Silvan. Senere skiftede hun det ud med et større telt med sovekabine, feltseng og teltlampe. Til sidst sov hun i et lille tre-mands-telt. ”Jeg sov bare i to almindelige soveposer og tre lag tøj, når det var meget koldt. Min nye sovepose er også slidt helt op nu, og sømmene er gået op. Så jeg må nok have en ny.” fortæller Kira.

✎ Jeanette Hedegaard  Rasmus Rose

I vinter, da der var meget sne, måtte Kiras far flere gange ud og skovle sne, så Kira kunne komme ud af teltet. Undervejs har hun også haft selskab nogle nætter af et par spejderveninder. ”Jeg ved ikke, hvorfor jeg har gjort det. Jeg skulle bare prøver, og så fortsatte jeg bare, fordi det var sjovt.” slutter Kira. Som afslutning på Kiras 365 dage i telt har Kiras far lavet et mærke til hendes uniform.

3


På kig efter stjerner med en vandkikkert

Darth Wader luskede rundt på Stige Ø for at samle værdifulde månesten og få mere magt. Derfor havde Luke, prinsesse Lea og en masse andre jedies brug for spejdernes hjælp. 100 mikroer fra Kong Knud division var samlet på Stige Ø i kampen mod de onde kræfter.

Mikroer i kamp m V

✎  Amelie Dunham, B&U-edaktionen Spejderne stod forventningsfulde i kø. ”Vi er klar til at kæmpe mod Darth Wader og vi er rigtig stærke,” fortalte nogle ivrige mikroer fra 2. Odense. De var klar til at komme i gang. En del af spejderne var klædt ud, og nogle havde lyssværd med. Alle spejderne havde lavet flotte amuletter, så de kunne kende hinanden i kampen mod det onde. Spejderne blev modtaget af Luke Sky-walker, som sendte dem af sted for at hjælpe jedies og andre stjernefolk. Når spejderne hjalp, fik de månesten som tak. Månestenene var Darth Wader ude efter. De gav nemlig en masse energi, og hvis de kom i de forkerte hænder, så det sort ud.

4

Darth Wader luskede rundt på øen og prøvede at få fat i månestenene, så spejderne måtte udvise stort mod og passe godt på dem. Svære udfordringer Der var mange poster, og udfordringerne var svære og sjove. Spejderne sneg sig ind på Darth Waders mænd, som holdt vagt ved de månesten, de onde havde samlet. Spejderne skulle slippe af sted med så mange månesten som muligt. Spejderne talte stjerner gennem en vandkikkert, og hjalp Prinsesse Lea med at løse en kode fra meteorsten, som var faldet ned fra himlen. De klatrede efter robotdele, så professoren kunne bygge den næste robot i kampen mod det onde.


mod det onde Spejderne fik kamptræning hos de dygtige Ewoks, hvor de lærte at kaste, ramme og undgå at blive ramt af de specielle månestøvs-kugler. Der blev også tid til at lave rumbrød, så spejderne fik gode kræfter til at kæmpe videre. Sårede jedies På et tidspunkt hjalp spejderne nogle jedies, som var såret efter en hård kamp mod Darth Wader. De skulle i sikkerhed i et rumskib. Luke Skywalker fik hjælp til at lave en kopi af en hemmelig kode. Og den sidste opgave var at hente vand fra en hemmelig kilde. Vandet kunne nemlig reparere Lukes rumskib, men de skulle være forsigtige, for det er meget kraftfuldt. Efter de mange opgaver var spejderne træt-

te. Men de havde også gjort et stort arbejde. Det blev ikke til krig mod Darth Wader, for spejderne havde samlet alle månestenene. Så han flygtede ud i galaksen. Fest med trylleshow Da Darth Wader og hans onde mænd var flygtet, blev det fejret med boller, saftevand og trylleshow. Spejdere, forældre og jedies var samlet, og flere spejdere var oppe på scenen til at udføre magi og tricks. ”Det var bare rigtig sjovt,” kom det fra Krage og flere andre spejdere fra 2. Odense. Til sidst fik spejderne flotte mærker med Darth Wader på, og så var Star Wars mikrodagen slut. Så mikroerne tog trætte og glade hjem efter en rigtig god dag.

5


Nanna og Marie fik selv lov til at vælge isene til testen. Det eneste krav var, at de var nye. Valget faldt på: Nogger Mint, Solero Berry Berry og Calipo Refreash.

Hvilken is er sommerens is? ✿ To minispejdere, tre is og to store maver. Det er opskriften på sommerens is-test med Nanna og Marie. De er minispejdere i Valhalla Gruppe og is-elskere.

✎

66

My Gaarde Andreasen og Marie Torp Christensen, B&U-redaktionen


✿ ✿ ✿

Der er en raslen med papir, og frem kommer en mørkerød is. ”Er det ikke en jordbær is?” spørger Marie. Nanna siger: ”Altså den smager til af jordbær og nogle andre bær.” Men pigerne er enige om, at den er god. ”Jeg kan bedst lige det bløde inden i,” siger Marie. Her er pigerne enige om fire sommerblomster, ”Det er fordi, det udenom ikke smager så godt,” bliver Nanna og Marie hurtigt enige om.

✿✿✿✿

Calipo Refreash Isen har et startproblem, den er rigtig svær at skubbe op. Men pigerne er enige om, at det ikke trækker ned i sommerblomsterne. ”Det er altså ikke fordi, at den smager ret godt. Den er sådan lidt syrlig,” mener Marie. Nanna er enig: ”den smager sådan lidt underligt, og det underlige smager ikke ret godt.” Dommen falder til to sommerblomster.

✿✿

Solero Berry Berry

✿✿ ✿✿

Nogger Mint

”Det er chokolade, som er udenom og pebermynte, som er inden i,” forklarer Nanna med lysegrøn mint-is i munden. Marie er ikke helt enig. ”Det der, det er is, men det smager af pebermynte, men det er ikke så stærkt.” Marie giver isen fire sommerblomster. Nanna er ikke helt så glad for isen og giver den kun tre.

✿✿ ✿ ✿

”Jeg syntes, at den grønne var bedst. Den gule er sur, og den anden smagte så meget af solbær.” siger Nanna. Pigerne bliver enige om, at Nogger Mint har fortjent prisen som årets sommer-is. Pigernes yndlings is i hele verden er dog Ben and Jerrys. Yndlings pind-isen er derimod Zapp. Der er ikke meget tvivl hos pigerne om de to valg. De to store is-maver var ikke mætte efter tre is. På vej ud spørger de: ”Må vi ikke få en is mere?”

7


Beskyt mod vi Førstehjælp er mere end forbindinger og 1-1-2. Lær at pakke en person rigtigt Materialer • To hundetæpper • Et folietæppe Sådan gør du 1. Læg to hundetæpper ud på jorden, så et hjørne fra hver lapper ind over hinanden med cirka en 1/4. 2. Læg folietæppet oven på hundetæpperne med sølvsiden op ad. 3. Træk folietæppet op som en ble. Pak kun kroppen ind. 4. Rul hundetæppet ved hovedet til en pølse, som bliver til en hovedpude. Læg de to flapper i siderne rundt om personen. 5. Læg hundetæppet ved benene op om fødderne. Læg de to flapper i siderne rundt om personen.

3

8

1


ind og vejr

✎ My Gaarde, B&U redaktionen ď‚ľ Morten Bjerrum Larsen

ind

2

5 4

9


Bliv

J Ø OH

en r

splitt

H e p a

n e t t a Sk

skat, nde en fi t a d me i gang er altid r ort. te k a e ir p t skatt Rigtige have e u d å derfor m l bruge nt Du ska en blya er bare ll e ir r p a te •P blyan r, farve • Tusse r dstikke • Snor ller tæn e r te h • En lig . emmes u n skal g d e tt r a ø k g . s r pir Sådan kke pa for, hvo så få å et sty tem dig p s n e kan og e B u tt . D a 1 k . s s l d ti y r n på rt k n rute gne rute d et sto e te Tegn e m g o n e n . tte skatt de den me ska Marker re at fin taljer, hvis e l at gem v ti jo n s e t d d de en an er det li er eller Så bliv tegning d e m papiret. t rte d en myk ko , og be n e ig d 2. Uds tu et. fold de lyst til d mmen, du har a er. s t id s e ir ts n l pap korte e d n samme 3. Krø æ at br ind det b m o g o n , e voks ammen kortet s 4. Rul r. get sno med no

10

For a Pirater er at lave

Du skal bru Pap • Elastik blyanter

Sådan gør d 1. Klip en ci dit øje. Hvis klap. 2. Udsmyk d ningehoved, 3.


rigtig pirat

te mine bramsejl

✎ Anne Bruun-Rasmussen

Jakob Kramer

Hvis du vil gøre lidt ekstra ud af det, kan du tage en stribet trøje på, et par slidte bukser eller en pirathat, og så kan du tegne et ar på din kind med ansigtsmaling.

flaskepost

Pirater finder altid et ska ttekort, derfor må du lave en flaskepost, så du kan finde dit skattekort.

klappen

Du skal bruge • Vinflaske eller sodava ndsflaske • Varmt vand • Vinprop eller sodava ndslåg • Glasmaling/vinduesm aling

at blive en pirat, skal du også ligne en pirat. r har en klap for øjet, så det første, du skal gøre, sådan en.

uge k • Klipsemaskine • Perler, tusser eller farve-

du irkel af et stykke pap, som passer rundt om du er pige, kan du også klippe en hjerteformet

din klap med tegninger. Det kan være et død, eller hvad du ellers har lyst til. . Få en voksen eller en ven til at måle et stykke elastik, så det passer omkring dit hoved. Klips de to ender af elastikken fast på hver side af klappen. Hvis du vil være kreativ, kan du putte perler på elastikken, inden du klipser enderne fast.

Sådan gør du 1. Læg flasken i blød i varmt vand. Vent nogle minutter. 2. Fjern mærkaten på flasken, og tør den med køkkenrulle eller et viskestykke. 3. Udsmyk flasken me d glasmaling eller vinduesmaling, hvis du har lyst til det. 4. Put skattekortet ned i flasken, men lad være med at proppe de t helt ned, for ellers er kortet meget svært af få ud. 5. Luk flasken med en vinprop eller skru sodavandslåget på.

11


o m o m e m S S m Trine Nørregaard Madsen

Soduko

Sådan gør du: I hver række skal der være tallene fra 1 til 4. I hver kolonne skal der være tallene fra 1 til 4. Og i hvert 2 x 2 felt skal der være tallene fra 1 til 4.

3

4

1

1

4

Kryds og tværs

3

Løs kryds og tværsen, så finder du ud af, hvad Lukas og Sille glæder sig til at blive efter sommerferien.

Løsning:

12


13 1. Julemand i baggrunden 2. Isvaffel over bål 3. To sole 4. Spejderen med rygsæk på har ski på 5. Dør til mus i teltet

Find 5 fejl på sommerlejren

o o m s v meerrs j j v


Derfor er der sommer og vinter Årstiderne skifter, og der er stor forskel på sommer og vinter. Når vi har forår og sommer i Danmark, er der efterår og vinter i Australien. Har du tænkt over, hvorfor det er sådan? Jorden hænger "skævt" om aksen

✎ Signe Tolstrup Mathiasen, B&U-redaktionen Når årstiderne skifter, hænger det sammen med, at jorden hele tiden flytter sig i forhold til solen. Jorden bevæger sig i en ring rundt om solen, men det er ikke selve ringen, der giver os årstiderne. Årstiderne skifter, fordi jorden hænger skævt. Det kalder man jordens hældning.

Hvis det er lidt svært at forestille sig, kan du se det på tegningen, hvor vores sommer er vist ved 2-tallet. Hvis ikke jorden havde den hældning, ville vi ikke opleve forskellige årstider. Så ville solen stå op og gå ned på samme tid hver eneste dag, og i Danmark ville vi føle, at der var forår hele året.

Drejer om sig selv Samtidig med at jorden drejer om solen, drejer den også om sig selv. Som du kan se på tegningen, så hælder jorden også lidt. Lidt som hvis den sad på en skæv pind. Når jorden er på den side af solen, hvor den nordlige halvkugle er tættest på solen, får vi meget lys og varme. Så er det sommer. Modsat vil den sydlige halvkugle være i skygge. Det betyder, at lande som Australien og Sydamerika har efterår og vinter.

Test det selv Snak i patruljen om, hvad det ville betyde for jer, hvis der aldrig blev sommer eller vinter. I kan også lave en opstilling som tegningen. Brug en lampe som solen og en kugle på en pind som jorden. På kuglen kan I tegne en lille prik, der hvor Danmark ligger på den rigtig jord og så føre ”jorden” rundt om ”solen” i pilens retning. På den måde kan I selv vise, hvordan årstiderne skifter. (3)

1. Forårsjævndøgn 2. Sommer 3. Efterårsjævndøgn 4. Vinter

(4)

★ (1)

14

(2)


Når du igen skal til spejder efter sommerferien, så er det snart tid til Spejderhjælp. En uge i september tjener spejdere i Danmark penge til andre børn, der har brug for hjælp. Det er Spejderhjælpsugen.

Spejderhjælpen 2010

Skoler til børn på flugt i Burma ✎ Claus Bjørn Billehøj, Spejderhjælpens bestyrelse

så de kan få bøger til at læse og skrive i og fodbolde til at have det sjovt i frikvarteret.

Vi hjælper børn i skole I Danmark går alle børn i skole hver dag. Men sådan er det ikke i hele verden. Derfor hjælper Spejderhjælpen børn med at komme i skole. For spejdere hjælper andre. Det er en vigtig del af det at være spejder. Lige nu hjælper vi børn i et land, der hedder Burma. Burma er langt væk fra Danmark, og her er det ikke alle børn, som går i skole.

Det kan du gøre I Spejderhjælpsugen i september kan du tjene penge så du hjælper andre børn. Du kan slå din nabos græsplæne eller pudse vinduer eller noget helt andet sammen din gruppe eller din patrulje. Det vigtige er, at du tjener penge, som Spejderhjælpen kan bruge til at hjælpe nogle børn, der har brug for hjælp.

 Folkekirkens Nødhjælp

Med Spejderhjælpen hjælper vi med penge til at bygge skoler, til at der kan være gode skolelærere, så børnene kan lære noget, og

God Spejderhjælp 2010 Kan du huske Spejderhjælpsmærket fra Blå Sommer?

15


✎ Grete Borregaard

Anne Bundgaard Christensen

SpejderGys

12

V

Historien foregår i Fagersølille. På spejder.dk kan du finde et kort over området. Her kan du også læse mere om Spionpatruljen, der er i gang med at opklare mysteriet om de forsvundne malerier. – Børnene mener, at de har fundet døren til den hemmelige gang, og da Sandra leder efter en nøgle, opdager hun det store maleri af Gågak i Sunesens værksted.

Børnene løb straks ind efter Sandras far. Han fik en slurk kaffe galt i halsen, da han hørte, hvad de havde opdaget. – Det forsvundne maleri og døren til den hemmelige gang! Vil I bilde mig ind, at I har fundet begge dele? Faren grinede højt, mens han hældte mere kaffe op. – Jeg tror, I er lidt for trætte. Det blev jo ikke til meget søvn i nat. Hvad med at jeg henter en is til jer? – Nej, Far! sagde Sandra ivrigt og tog fat i hans hånd. – Du skal med os ned i kælderen. – Ja, for det store maleri er i værkstedet, sagde Max. – Og døren til den hemmelige gang er i den sydlige kælder, sagde Asger. – Men vi mangler en nøgle, tilføjede Amalie. – Stop, stop! sagde faren. – I gør mig helt forvirret. Jeg forstår ikke ret meget af det her. Men så snart Sandras far havde set maleriet, var han overbevist. Han ringede straks til sin far, betjent Herrestrup, der ville komme så hurtigt som muligt. – Sandras farfar er her om et øjeblik, sagde faren. – Han sagde, at vi ikke måtte røre ved noget nede i kælderen. – Nej, for så kan vi komme til at ødelægge

16

nogle vigtige spor, sagde Max fornuftigt, mens han pudsede sine briller. Mens de ventede, gik Asger og Max ind for at se til Trofast. Amalie og Sandra satte sig sammen med katten på den store trappe op til hoveddøren. – Hvor er du heldig, at du bor her, sagde Amalie. – Hvor er du heldig, at du har en mor, sagde Sandra og aede katten. Amalie blev helt rød i hovedet. Hun vidste ikke, hvad hun skulle sige. Det var bare så svært at forstå, at Sandras mor var død. – Det gør ikke noget, at vi snakker om mor, sagde Sandra med blanke øjne. – Faktisk er det meget værre, når ingen siger noget om hende. Selvfølgelig er jeg ked af, at hun er død. Meget ked af det. Men hvis jeg ikke får snakket om det, bliver der ved med at være en hård knude i min mave. Amalie lagde armen om Sandra og lovede, at de kunne snakke om det, så meget som Sandra ville. I det samme kørte Herrestrup ind på gårdspladsen. – Nej, nu står verden ikke længere, sagde


han. – Er det spejderne, der er på spil igen? - Ja, farfar, sagde Sandra og gav ham et knus. – Og det er faktisk din skyld, at jeg er blevet spejder. Selv om jeg først ikke ville være det. - Ja, og i næste uge skal hun tage 10-kilometermærket, sagde Sandras far stolt. – Og knivbeviset har hun allerede fået. Men det var nu ikke det, vi skulle snakke om. Herrestrup fandt sin taske frem og smækkede bildøren i. – Lad os så se på sagerne, sagde han. – Sig mig, hvad sker der her? lød en sur stemme pludseligt. Det var Sunesen, der kom hen imod dem. Han havde tydelige mærker på kinden efter middagssøvnen. – Vi har …! Mere nåede Amalie ikke at sige, før Asger holdt hende for munden. Herrestrup var allerede på vej ned i kælderen, og de andre fulgte efter. Sunesen virkede meget nervøs. Mens han åbnede døren ind til værkstedet, skældte han ud, fordi børnene havde rodet i hans ting. Men da han opdagede maleriet, blev han helt stille. – Hvad? sagde han chokeret. – Hvad? Hvor kommer det fra? Det var her ikke i aftes. Sunesen gik hen for at tage fat i maleriet. – Stop! sagde Herrestrup. – Rør det ikke! Sunesen begyndte at ryste og satte sig på en stol. Han gentog mange gange, at det ikke var ham, der havde anbragt maleriet der. Herrestrup nikkede bare. – Det med maleriet vender vi tilbage til, sagde han. – Men Sunesen! Børnene siger, de har fundet en dør, som ikke kan låses op. Har du nogen gamle nøgler?

Sunesen var helt hvid i hovedet, men han fandt hurtigt et stor bundt nøgler frem. Amalie og Sandra løb i forvejen ned mod døren, og de andre fulgte hurtigt efter. Herrestrup skubbede selv skabet væk. Selv om han ikke var ung længere, havde han masser af kræfter. Alle nøgler blev afprøvet, men ingen duede. – Sunesen! Er du sikker på, at alle dine nøgler er her? spurgte Herrestrup. – Anklager du mig for at have fjernet nogen af dem? sagde Sunesen vredt. – Nej, men en eller anden kan have snuppet én fra dit nøglebundt, sagde Herrestrup. – Du kan have ret, sagde Sunesen og gik alle nøglerne igennem. – Jeg er faktisk temmelig sikker på, at der mangler en gammel, rusten én. – Ja, så må vil hellere finde et brækjern, så den dør kan blive åbnet, sagde Herrestrup.

17


– Med mindre jeg kan dirke den op. Herrestrup fandt et stykke ståltråd i sin taske og stak det ind i nøglehullet. Det tog lang tid, men til sidst gav det et klik, og døren gled op. En fugtig stank af mug væltede ud. Der var ikke ret meget plads indenfor. Loftet var faldet sammen, og der var fyldt med jord, mursten og gamle brædder. – Det kan sagtens være begyndelsen til en hemmelig gang, sagde Herrestrup. – Men vi må vist opgive at komme længere ind lige nu. Asger stak hovedet ind og lyste med en lommelygte. – Der står noget her, råbte han højt. – Det er pakket ind i plastic. Herrestrup trak forsigtigt pakken ud. Det var tydeligt, at der var malerier indeni. – Hvor er Sunesen? sagde han. – Han gik vist, sagde Sandras far. – Efter ham! sagde Herrestrup. – Hurtigt! – Det er ikke ham, sagde Asger og trådte hen foran Herrestrup. – Det er jeg sikker på. – Nå, nå! Nu er over-detektiven på spil igen, sagde Herrestrup og skubbede let til Asger. Men Asger var hurtig til at forklare, hvad han havde udtænkt. Han var helt sikker på, at det var Gyldensø, der stod bag tyveriet af malerierne. Og at det var Gyldensø, der havde gemt dem i den hemmelige gang. – Hvad er så forklaringen på det store maleri i Sunesens værksted? Herrestrup rynkede panden. – Jeg tror, jeg ved det, sagde Max ivrigt. – Gyldensø satte det der, fordi alle skulle tro, at det var Sure … Sunesen, der stod bag tyveriet. Det var jo kun Gyldensø, der vidste noget om de 5 små malerier, så dem kunne han bare fjerne og beholde. – Men hvorfor tog han dem så ikke med, da han var her i nat for at sætte det store maleri ind i værkstedet? sagde Sandras far. – Det var sikkert også hans plan, sagde Asger. – Men fordi Trofast gøede så meget, var han nødt til at stikke af.

18

– Godt nok er I dygtige, sagde Herrestrup. – Men vi har et problem. For hvordan beviser vi, at det er Gyldensø, der har anbragt malerierne her. – Hans fingeraftryk må være på billederne, sagde Amalie stolt. – Ja, det er selvfølgelig rigtigt, sagde Herrestrup. – Og så er der en ting mere, sagde Asger. – Malerierne var låst inde her, så der må altså findes en nøgle til den hemmelige gang. Hvis Gyldensø har den rustne nøgle, er det bevist, at det er ham, der har gemt malerierne her. – Den dreng har et godt detektivhoved, sagde Herrestrup og klappede Asger på skulderen. – Hvad nu, hvis han har smidt nøglen væk? sagde Amalie. – Godt spørgsmål, sagde Herrestrup. – Men det har han ikke, for så kunne han jo ikke låse op til den hemmelige gang, når han engang ville hente malerierne, sagde Sandra. – Endnu et klogt hoved, grinede Herrestrup. – Men hun er jo også mit barnebarn. Og Spionpatruljen havde ret i det, de havde udtænkt. Sammen med nogle andre betjente kørte Herrestrup hen til Gyldensø. Her ransagede de hans lejlighed og fandt hurtigt den gamle, rustne nøgle. De fandt også den gamle bog om Fagersøgård, der var blevet fjernet fra kontoret. Den anden bog havde Sunesen ganske rigtigt fået af en tidligere ejer. Gyldensø tilstod det hele og kom i fængsel.

Spionpatruljen opklarede altså mysteriet om de forsvundne malerier. Men hvad med den hemmelige gang? Du kan læse mere om dette mysterium i de næste numre. I afsnittet ”Fingeraftryk” på udvalg.dds.dk/historien kan du læse mere om dette emne.


f

o

r

æ

l

d

res

i

d

en

My Garde, B&U-redaktionen Arkivfroto: Mads Danquah, fotogruppen

Et par regndryp kan man altid overleve med et smil på læben. Men uanset som solen skinner fra en skyfri himmel, eller det regner i lange baner, så er spejderturen altid sjovest, når børnene har tøj med til vejret.

Simpel og super sommerlejr – sådan

V

Eva Rames har flere års erfaring med både spejderbørn, spejdertøj og det danske vejr. Hun er minileder og arbejder i Spejder Sport. Her er fem gode råd fra Eva, som gør sommerlejren nemmere for alle. Skriv navn i ALT! Det er der tre rigtig gode grunde til: 1. Spejdertøj og -udstyr ligner hinanden. 2. Lederne kan ikke holde styr på, hvem der havde hvad med, og hvor det blev lagt sidst. 3. Det kan børnene heller ikke! Pak SAMMEN med (ikke for) dit barn Det er vigtigt, at spejderen selv er med til at pakke sine ting. Så ved de, hvad der er i rygsækken, og hvor det ligger - men de ved også, hvordan de får pakket tingene sammen igen, når de skal hjem. Pak praktisk og efter formålet Hurtigttørrende, slidstærkt, ingen sarte farver og gode sko. Man går altid meget på spejderlejre, og

Husk at • Spejderne skal som oftest bære deres bagage • Fleece og andet polyester tørrer hurtigt, bomuld tørrer langsommere • Tøj kan genbruges – så længe det er tørt

terrænet er som oftest en ujævn græsmark, som nemt kan give ømme fødder og forstuvede ankler, hvis man ikke har ordentligt fodtøj på. Pak realistisk Dit barn kommer helt sikkert ikke til at skifte T-shirt hver dag alligevel! Måske kan regnjakken godt bruges som vindjakke også? Og er der noget tidspunkt, hvor spejderen kommer til at have tre varme trøjer på samtidig? – Ikke for meget, ikke for lidt og varmt nok. Husk bamsen! Den giver barnet tryghed og kan afhjælpe megen hjemve. Og så giver en bamse uanede muligheder for at lege med de andre. • Selvom det aldrig er særlig sjovt, når det regner, så er det endnu mere træls, hvis man ikke har noget (ordentligt) regntøj • Se på vejrudsigten, inden du sender dit barn af sted, og pak efter forholdene

19


Quizzen

Af Jeanette Hedegaard, redaktionen

Det er sommer, og der er masser af dyreunger rundt om os. Hvad hedder dyrenes unger? En hund får ... En and har ...

En kat har ... Fåret har ...

Hesten har et ...

En frø har ... Hvalpe, ællinger, føl, killinger, lam, haletudser

Jørgen og juniorerne

Af Trine Nørregaard Madsen ©

SpejderSnus nr. 3 2010  

SpejderSnus er et magasin til børn, der er spejdere.

SpejderSnus nr. 3 2010  

SpejderSnus er et magasin til børn, der er spejdere.