Page 1

NR 22. / NOVEMBER

2016

TEST // GEAR // NYHEDE

R // INTERVIEWS

DIT SPEJDERMAGASIN

#PLAN16

REPORTAGE N E B A K S D L I V A R F

S

IN IEW RV TE

EKS KL U

UDFORDRINGEN:

T IV

TRE DAGE PÅ TRANGIA NØRD:

FORSTÅ WINDCHILL-FAKTOREN GUIDE:

ADVENTURESPEJDLØB I 2017 RNE UNDERGRUNDSRAPPE

SORT MAD

SPEJDERNES LEJR:

VILDSKAB + VIDENSKAB = ?


INDHOLD

TJEK BL.A. NOGET AF ALT DET HER:

Kolofon TRACK er et ungdomsmagasin for spejdere i Det Danske Spejderkorps. Det Danske Spejderkorps Arsenalvej 10 1436 København K Tlf.: 32 64 00 50 Forsidefoto: Over tusind spejdere var i efteråret på vildskabsuge på PLan. Foto: Morten Hatting Voltelen og istock

17 Adventurespejdløb i 20 Side 5

Foto: iStock

SUP: Vandsports nye wunderkid Side 10

B&U-redaktionen: Lauge Eilsøe-Madsen (formand), Christoffer Kolbe Boye-Hansen (formand), Rebecca Kolte-Olsen, Kristina Havbo Kongsgaard, Sarah Maj K. Siewartz, Amalie Paarup Krebs, Nanna Sofie Lykke Hansen, Martin Anker Jensen, Signe Hegelund, Lasse Bækhus, Jakob Kastrup Andersen, Sissel A. Gammelgaard Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig, pt@dds.dk Assisterende redaktør: Peter Maul, pkm@dds.dk Layout: Aller Client Publishing Annoncer: redaktionen@spejder.dk

Maja er tolk på Spejdernes Lejr

Oplag: 13.500

Side 14

Tryk: Reklametryk, ISO 14001 miljøcertificeret Deadline: Tjek deadlines for korpsets udgivelser på dds.dk. Bemærk: Artiklerne i Track dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen bringer ikke alle indsendte indlæg, men giver en tilbagemelding herpå. Det er en god ide at aftale indlæg med redaktøren på forhånd. Rettigheder: Når du afleverer tekster og billeder, giver du Det Danske Spejderkorps rettighed til at bruge tekst og billeder på både papir og internet i spejder-sammenhænge. Redaktionen forbeholder sig desuden den fulde ret til at redigere i materialet.

Reportage: En uge på PLan Holmen Side 16

Redaktionen: redaktionen@spejder.dk

t r i udlande jdereventy Tag på spe Side 19

Det Danske Spejderkorps generelt: Info@dds.dk www: spejder.dk & dds.dk Vagttelefon uden for kontortid: 32 64 00 99

Opdater dit def ordforråd med Sort Mad Side 22

02

TRACK NOVEMBER 2016


VELKOMMEN TIL

Mit liv i to virkeligheder

Foto: CHRISTIAN MALIK LYNNERUP

”Jeg var også spejder engang. Jeg var der til et par møder. Jeg fik mit knivbevis, men så stoppede jeg igen.” Har du hørt det før? Den historie hører jeg ofte, når jeg fortæller folk, hvad jeg egentlig bruger min fritid på. DET SJOVE ER, at jeg kun meget sjældent møder folk, der slet ikke kan forstå, hvorfor jeg bruger så meget tid på spejder. Og især, når jeg fortæller, hvad spejd anno 2016 egentlig indebærer. Det er ikke mange andre, jeg kender, der egentlig får lov til at rende rundt i skoven, skabe livsvarige fællesskaber, lære om verden, udvikle sig og lære at tage ansvar på én og samme tid. Jeg synes ofte, at vi taler om ’virkeligheden’, når vi har tørklædet om halsen. Virkeligheden er alt det, der ikke foregår til spejder. Det er skolen, arbejde, studier og ærinder. Men hvorfor kalder vi det egentlig ’virkeligheden’? Er det, vi laver til spejder, ikke virkeligt? Jo, selvfølgelig er det en del af virkeligheden. Og det føles ofte, som om det er den mest virkelige virkelighed. Grunden til, at vi kalder det ’virkeligheden’, som om det

er noget andet, er nok fordi vi til spejder oplever noget helt særligt, som giver mening på en helt anden måde. Vi mødes i fællesskaber, som ikke har en alder, ikke tilhører et bestemt fag eller profession og ikke kommer fra ét bestemt sted i landet – eller i verden. Vi oplever noget helt særligt. Men når jeg taler med folk, som ikke er spejdere, har de nemt ved at se, hvorfor jeg bruger så meget tid på det. Alt det, som jeg lærer til spejder, kan jeg nemlig også bruge på mit studie og mit arbejde. Det giver noget helt unikt at få lov til at være en del af det eventyr. Vi har samlet et blad om noget af det, som du kan opleve med spejderbevægelsen. Vi håber, at du får en god oplevelse med det. Venlig hilsen

Lauge Eilsøe-Madsen Formand i B&U-redaktionen.

”Men når jeg taler med folk, som ikke er spejdere, har de nemt ved at se, hvorfor jeg bruger så meget tid på det.”

TRACK NOVEMBER 2016

03


BAG OM REDAKTIONEN Redaktionen siden sidst:

LAUGE: Club 27.

Hvem bliver dommere i næste sæson af X-factor?

CHRISTOFFER: Umiddelbart tænker jeg dem fra sidste år, hvem de så end var. Blachman. SIGNE: Jeg satser umiddelbart på Simon Cowell. AMALIE: Blachman, Blachman og Blachman. KRISTINA: Per Vers, Gulddreng og Steffen Brandt. Bedste match. Eller... SARAH MAJ: Blachman har klonet sig selv to gange, for det er kun ham selv, der er god nok til at være hans meddommere.

Lav dine helt egne redaktionskravlenisser!

… phobofobi er frygten for fobier.

04

… Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch er en by i Wales.

TRACK NOVEMBER 2016

… du forbrænder flere kalorier ved at spise selleri, end der er i selve grøntsagen.

… det er forbudt at dø i det engelske parlament.

… du i gennemsnit sover 25 år af dit liv.

… alle isbjørne er venstrehåndede.

Foto: ISTOCKPHOTO

Vidste du, at ...


NYT OG NICE

Vilde løb efter julen Mens december ligger low med adventurespejd, er der masser af udfordrende løb på vej i årets første måneder. Track giver dig overblikket her.

Vilde facts om julen

TEKST: B&U-REDAKTIONEN

1

FOTO: RASMUS RAHBEK, MATHIAS THOMSEN, JESPER HANSEN

Alligatorløbet 4.-5. februar 2017 Hvad? Alligatorløbet, eller bare ’Alli’, kæmper ofte med Solaris om titlen som det hårdest adventurespejdløb. Et langt, udfordrende nat- og dagløb i kuperede sydsvenske skove, der ofte kan være dækket af sne. For hvem? Man deltager i to-personers sjak, og man skal være min. 15 år. Se mere: Tjek alligator.dk og find ’Alligatorløbet’ på Facebook

Coco Crazy Monkey Race 20.-22. januar Hvad? Weekendhejk på op mod 50 km i årets koldeste måned. Løbet har fokus på samarbejde. Finder sted på Fyn. For hvem? For patruljer på 3-8 spejdere i alderen 12-16 år. Se mere: Tjek ccmr. dk og find ’CCMR’ på Facebook.

Juletræet kommer fra Tyskland og blev først introduceret i Danmark i starten af 1800-tallet.

2

Mange steder rundt om i verden får man først gaver d. 25. december.

3

Der i gennemsnit kommer hvid jul hvert 12. år. Sidste gang var i 2010.

4

Julemanden har ikke altid været klædt i rødt. Det var en Coca Cola-reklame fra 1932, der ændrede farven på dragten.

5

Den første julekalender i fjersynet var Historier fra hele verden, der blev sendt i 1962.

6

Risalamande er en dansk tradition, der kom frem omkring 2. verdenskrig. Her var ris dyre, så man tilførte flødeskum, for at få grøden til at vare længere.

7

Ca. 60 % af danskerne spiser and juleaften.

Zaxsez 28.-29. januar 2017 Hvad? Et af Danmarks ældste adventurespejdløb. Med både overraskelser og traditionelle discipliner. Finder ofte sted på Nordsjælland. For hvem? For patruljer af 4-6 spejdere i alderen 12-16 år. Se mere: Find ’Dinizuli’ på Facebook.

Wasa Wasa 4.-5. februar 2017 Hvad? Udfordrende og traditionsrigt vinternatløb, hvor man både skal tilbagelægge et antal kilometer i løbet af natten og løse en række postopgaver. Foregår i Nordjylland. For hvem? Både for 12-16-årige spejdere, der deltager i patruljer på 3-8 personer, for sjak med seniorer på 16-23 år samt for oldboys på 24+. Se mere: Tjek wasawasa. gruppe.dds.dk og find ’Wasa Wasa’ på Facebook.

24.-26. februar 2017 Hvad? Løb på Sjælland med fokus på samarbejde og udfordringer for både nye og erfarne adventurespejdere. For hvem? For 13-17-årige spejdere, der deltager i patruljer på 3-6 personer. Se mere: Tjek zaxsez.dk og find ’Zaxsez’ på Facebook.

Assenbæk Vinterhike 3.-5. februar 2017 Hvad? Årligt spejderløb arrangeret af centret Assenbæk. Løbet er på 4050 km med praktiske og kreative poster under en fantasiramme. Foregår i området mellem Skjern og Esbjerg. For hvem? Både for 12-17-årige spejdere, der dyster i patruljer på 2-5 personer, og for sjak med seniorer på 17+. Se mere: Hold øje med assenbaek.dk og ’Spejdercentret Assenbækmølle’ på Facebook

Foto: ISTOCKPHOTO, COCA COLA

Dinizuli

Der er ikke rigtig nogen, der kan blive enige om, hvornår Jesus rent faktisk er født.

TRACK NOVEMBER 2016

05


NYT OG NICE

5

funky sprog

1. AYAPANECO

Uvennernes sprog I dele af Mexico er indianersproget Ayapaneco blevet talt i århundreder. Men ligesom så mange andre ældre sprog er det i fare for at uddø. Ikke mindst fordi der kun findes to personer i verden, som taler sproget – og de er uvenner, og vil ikke tale med hinanden!

2. SILBO GOMERO

Piiiift! På de Kanariske Øer har de lokale udviklet sproget Silbo Gomero, som består af forskellige piftelyde, som skal sammensættes på en helt præcis måde for at give mening. Fordelen? At man kan kommunikere på op til 5 kilometers afstand. Perfekt som supplement til Snappen.

3. LINCOS

We come in peace … Fredens sprog Esperanto er et kunstsprog – altså et opfundet sprog. Det var den polske øjenlæge L.L. Zamenhof, som i 1887 designede sproget til at være så nemt at lære som muligt. Han håbede, man med et fælles sprog kunne undgå mange konflikter og ufred i verden. Omkring 2 mio. taler esperanto i dag. Faktisk findes der en særlig samling spejdere, som taler esperanto, nemlig Skolta Esperanto Ligo.

06

TRACK NOVEMBER 2016

Lincos er, ligesom Esperanto, et kunstsprog. Men sproget er ikke tiltænkt menneskeheden, tværtimod. Sproget er designet til at kunne forstås af rumvæsner, og blev udviklet af Dr. Hans Freudentahl i 1960. Der er blevet udsendt radiotransmissioner med Lincos, men de er – endnu – ikke blevet besvaret …

5. ARCHI

Uendelige endelser Sproget Archi tales af beboerne i den russiske landsby Archib. Mens dansk kun har få endelser til et udsagnsord som ”at spise” (fx spiser, spist, spiste), kan der på Archi dannes 1.502.839 forskellige endelser ud fra ét udsagnsord!

Foto: ISTOCK

4. ESPERANTO


NYT OG NICE

#PLan16 GIK AMOK I UGE 42

Dimser, der dutter

Ungdomskurserne PLan og PLUS satte ild i efterårsferien. Skal du genopleve den magiske uge eller se, hvad det hele gik ud på, så kunne du jo fx: • • • • •

Tjekke alt med #PLan16 på Instagram Trawle spejder.dk for videoer og lækkerier Tjekke fotos m.m. fra kursernes Facebook-sider og hjemmesider Læse PLan-veteran Johans reportage på side 16 her i Track Glæde dig syyygt meget til næste år, hvor der er PLan igen…

Foto: Morten Bjerrum Larsen

Er du træt af, at dine plastre altid roder rundt i din toilettaske og ikke vil sidde ordenligt fast på storetåens vabler? Så skaf dig en lille dåse spray-plaster. Det sprayes på såret og holder derefter i et par dage. Hver dåse kommer med væske nok til ca. 50 plastre og kan købes på apoteket til ca. 70 kr.

Er du mellem 15-17½ år? Og har du lyst til at se kænguruer i spejderuniform og møde nye spejdervenner i Australien? Så skulle du overveje at tage af sted med The Scout International Student Exchange Programme (SISEP). Hvert år har danske spejdere nemlig mulighed for at tage på udveksling i Australien i løbet af ca. fem uger i sommerferien. Her bor man med en jævnaldrende australsk spejder, går i skole med ham/hende og har det generelt bare lækkert. Eneste nedtur? At du nok kommer til at gå glip af Spejdernes Lejr… Der er normalt ansøgningsfrist i slutningen af januar. Du kan finde ud af mere om udvekslingstilbuddet ved at google ’The Scout International Student Exchange Programme’.

Foto: Morten Bjerrum Larsen

Illustration: ISTOCK

Spejderudveksling i Australien

TRACK NOVEMBER 2016

07


å p e g a d e r T a i g n a r T UDFORDRING: LAV MAD UDENFO HVEM: NANNA R I TRE DAGE HANSEN

gentlig tre dage. E g, har i ia g n a tr je å l; lav mad p pgave når man, som reret e p im s r e kokke Opgaven og overkommelig o gange har re e m fl e r n o t rf re e d en g ag jder i ti år o været spe angia og bål. Men t tr over både væk fra spejdertrangiaen d i hverdagen, in lejren og g er det ikke li og pludse mt, som e n å s helt delbart man umid … skulle tro N, IE HANSE NNA SOF Tekst: NA TIONEN U-REDAK B& EN K POULS Æ SE RAB Foto: LAS

D

et er tirsdag, og i morgen begynder jeg min udfordring. Da jeg sætter mig ned og planlægger, hvad jeg skal have at spise de næste tre dage, går det op for mig, hvor meget planlægning der egentlig ligger i at skulle lave mad på trangia i sin hverdag. Hverken morgenmad eller frokost må tage særligt lang tid at lave, når man også har en skole at passe. Og mængden af tilgængelige køkkenredskaber er også begrænsede, når man laver mad på skolegårdens asfalt. Så måltiderne skal være nøje planlagt og tilrettelagt. Jeg anretter samtlige ingredienser til morgendagens frokost nøje i små bokse, og stiller trangia, gas og de få nødvendige redskaber, jeg skal huske, klar på køkkenbordet, og går i seng. Klar til tre dage på trangia.

08

TRACK NOVEMBER 2016

DAG 1: SPEJLÆG, ÆGGEKAGE OG PIZZABOLLER Jeg står op til normal tid, i håbet om, at det ikke tager så forfærdelig lang tid at stege to skiver rugbrød og et spejlæg på en trangia. Det tager mig ti minutter at forberede mit lille køkken; et liggeunderlag foran carporten,

akkompagneret af en trangia, en lygte og en lille højtaler til at bryde den mørke stille morgenluft. Varmt er det ikke, da jeg sætter mig ned og tænder op, men den friske kulde er nu egentlig meget rar. Tre kvarter senere har jeg pakket sammen og sidder i bilen, som jeg i dagens anledning har lånt, på vej til skole. Min kæreste er vild med, at jeg laver varm mad – gratis – til frokost de kommende dage, og holder mig gladeligt med selskab, da jeg sætter mig ud i skolegården og breder min madherlighed ud. En dame går forbi os et stykke væk og fortæller os, at ’det ser da hyggeligt ud’. Det er det skam også, og helt dårligt er det heller ikke at få en frisklavet varm æggekage med rugbrød på sådan en dejlig onsdag. Jeg må indrømme, at min energi til at sætte mig ned og lave mad over trangia


om aftenen ikke er helt i top. Tanken om at skulle sidde derude i kulden og mørket og vente på, at mine pizzaboller bager færdig, er trættende i sig selv. Men det skal jo gøres – ellers taber jeg udfordringen. Jeg flytter til gengæld trangiaen op på stenbordet på vores altan, så jeg kan holde indendørspauser, mens bollerne ’er i ovnen’. Da jeg senere ligger i min seng og fordøjer første dag, kan jeg mærke, at jeg allerede så småt er træt af at lave trangiamad. Det bliver nogle lange dage…

DAG 2: CROISSANTER OG PASTA BOLOGNESE To dåser croissantdej rulles ud og fyldes med chokolade, revet æble eller ost og spinat, og ’bages’ i en primitiv trangiaovn. Morgenen er lige så kold som i går, men blæsten har taget til, og jeg er derfor rykket helt ind i indhakket ved vores carport i håbet om at få lidt læ. Croissanterne tager længere tid at bage, end jeg havde forventet, og jeg bliver glad for, at jeg er stået tidligt op, på trods af at jeg først skal møde to timer senere. I dag er jeg ikke i bil, og jeg har derfor været nødt til at pakke mit lille køkken tæt sammen, så det er nemt at transportere frem og tilbage i bussen. Jeg må indrømme, at jeg ikke helt havde overvejet, hvor svært det ville være at komme til og fra skole med et minikøkken, og jeg går derfor på jagt i huset efter noget, der kan lette min transportbyrde. Jeg opstøver en lille rød kurv, der oven i købet kan snøres sammen i toppen, så jeg kan fylde den op til over kanten. Perfekt! Den bliver min tro følgesvend de næste par dage. Da vi sidder i gården og kokkererer, dukker vores fælles lærer, Henrik, op i vinduet i den anden ende af gården og spørger interesseret til, hvad vi laver. Jeg forklarer ham kort konceptet – han er selv spejderleder i min gruppe, og kender derfor godt til både Track og Udfordringen. Han griner en smule af os, men synes til gengæld, at ideen er

rigtig god, og siger, at vi da må hygge os. Jo tak, det gør vi skam! Da jeg endelig kommer hjem fra skole kl. 17, falder jeg træt om på sofaen og vågner først to timer senere, da min mor spørger, om ikke jeg skal med ind til Spejdernes Aften i Spejdersport? Jo, det skal jeg da! Jeg får bakset mig på benene, smidt en kiks i hovedet og kommer ud af døren i en fart, og når derfor ikke at få kokkereret over trangia denne aften. Jeg har til gengæld heller ikke lavet mad indendørs, så jeg tager det ikke som et nederlag, blot en doven aften.

DAG 3: RØRÆG, CARBONARA OG ET SIDESPRING Den nemmeste morgenmad er gemt til sidst, da jeg i dag skal med bussen til normal tid: kl. 07.20. Røræg stegt med most banan. Mums! Jeg har flyttet mit lille morgenkøkken op på altanen igen, da jeg sparer dyrebare minutter ved ikke at skulle løbe ned foran garagen hele tiden. Det er kommet bag på mig, hvor tidskrævende trangiamad i virkeligheden er. Jeg glæder mig oprigtigt til næste uge, hvor jeg kan nøjes med at snuppe min sædvanlige skål yoghurt. Jeg kommer afsted til tiden og får oven i købet også forberedt dagens frokost, som jeg ikke havde overskud til at forberede aftenen før. I dag har jeg Henrik, læreren fra i går, til teknikfag hele dagen, og det er derfor intet problem for mig at få lov at smutte en halv time for at kokkerere i skolegården. De forrige dage har det taget en time at lave mad, men jeg krydser fingre for, at det i dag kun vil tage en halv, da denne frokost, ligesom morgenmaden, også er den letteste. Pasta carbonara med champignoner og gorgonzola. Opskriften er ligesom i går taget fra bogen ’Trangia på Fjeld og Camping’ fra Spejdersport, der har en hel sektion med hurtig og nem mad til trangia. Genialt.

Sådan laver du en primitiv trangiaovn Man kan sagtens lave en primitiv og hurtig ovn på trangia – helt uden brug af sten og sand, og uden at ødelægge gryderne. Jeg har brugt den til både at lave croissanter og pizzaboller, og det fungerer fantastisk!

Opstil trangiaen, som ville du stege noget på panden Læg det, der skal bages, på panden

Sæt en af gryderne oven på panden, med bunden i vejret

Husk at vende de ting, du bager, en gang imellem, så de ikke brænder på

Maden får stadig en kraftig undervarme sammenlignet med den varme, der kommer fra siderne og oppefra, selvom man har lavet en ovn. Men skal man have for eksempel pizzaboller til at hæve en smule, er denne løsning langt bedre end bare at stege dem i en gryde eller på en pande. God fornøjelse!

Til min store jubel tager det os akkurat en time at forberede vores måltid, men vi må til gengæld bruge en lille halv time på at spise og vaske op efterfølgende, men det snakker vi ikke om… Der er fest på skolen om aftenen, og fordi jeg er i festudvalget, skal jeg derfor hjælpe med at sætte op og gøre klar, hvilket betyder at der ikke er meget tid til at lave trangiamad. Festudvalget betaler pizzaer, og jeg nyder mit første rigtige ikke-trangiamåltid i flere dage. Igen har jeg ikke lavet mad, så det tæller ikke rigtigt som et tab. SÅDAN GIK DET Min udfordring har været besværlig men ikke umulig, og jeg har klaret tre dage på trangia. Det går først op for mig, hvor rart det har været ikke at skulle lave morgenmad på trangia, da jeg ligger på sofaen et par timer op ad lørdag formiddag. Lige så meget som det har været interessant at kokkerere udendørs i et par dage i min travle hverdag, er det ikke noget, jeg tror, jeg vil gøre på samme måde igen senere. Selvfølgelig med undtagelse af de snobrødsdage, man har i sommerhalvåret… De kan ikke undgås.

TRACK NOVEMBER 2016

09


GEAR

SUP: Stand Up Paddle – vandsportens nye guldbarn Stand up paddle, eller SUP, som det populært bliver kaldt, er en af de hurtigst voksende sportsgrene i verden, og det er med god grund. SUP er en fantastisk alsidig og spændende sport, der kan dyrkes på alle niveauer, og både stearinlysspejderen og den eventyrlystne kan være med. Tekst: CHRISTOFFER KOLBE BOYE-HANSEN, B&U-REDAKTIONEN. Foto: ISTOCK

HVAD ER SUP? Stand up paddle er en videreudvikling af surfing, som er opstået i Hawaii, men kan egentlig dateres helt tilbage til datidens Afrika. I modsætning til traditionel surfing, hvor surferen sidder på brættet, indtil en bølge kommer forbi, man kan surfe på, står man op på sit SUP-board, og bruger en pagaj til at drive sig frem. Lidt ligesom i kano. Denne kombination af surfing og sejlads åbner op for uanede muligheder, og SUP-boards bliver således brugt til alt lige fra yoga til kapsejlads eller som udskiftning for kajakken.

SÅDAN PRØVER DU DET SELV SUP-boards findes i talrige variationer. Derfor kan det også virke overvældende som nybegynder at sætte sig ind i, hvilket board man skal købe. Det nemmeste er derfor at tage kontakt til en surfbutik, som kan give kyndig vejledning. Mange sejlklubber er dog også begyndt at tilbyde SUPundervisning og udleje til nybegyndere. Hvis du derfor er i tvivl, om det er en sport, du vil synes om, er det et godt alternativ til at købe eller ønske sig et board. Og desuden giver det altid god mening at få undervisning, før man går i gang – især når det handler om vandaktiviteter. En sidste mulighed er at prøve at overtale din spejdergruppe til at købe et par boards. Det helt nye inde for SUP er oppustelige boards, som ikke fylder mere end en rygsæk. Dette kan være et godt alternativ til gruppen, der mangler plads til kajakker og generelt synes, kajakker er for dyre. For SUP-boards er generelt også væsentligt billigere end kajakker. Så tal med din leder. Vi er sikre på, at I med lidt overtalelsesevne nok kan få dem overtalt…

Stand Up Paddle: ’Stående padlen’ hedder den nye sport Brættet: Et ’Stand Up Paddle Board’ er det specielle surfbræt, som man bruger. De er tykkere og længere end normale surfbræt. Der findes også oppustelige versioner. Inspiration: https://vimeo.com/147446448

10

TRACK NOVEMBER 2016


BYGGET TIL LEJRLIVET NYHED Priser fra

599,Hiker2 Hiker-serien har vores produktudviklere skabt i samarbejde med spejdere og deres forældre. De er vores bedste bud på en billig men pålidelig rygsæk til spejderturen. Fås i 40, 50 og 60 L.


BAG OM SPEJDERNES LEJR 2017

V

B A K S D IL MØDER

NATURVIDENSKAB PÅ SPEJDERNES LEJR

Spejdernes Lejr 2017 er lige om hjørnet. Men hvad skal der egentlig ske? Du kommer i hvert fald til at møde en aktivitet med vildskab, nye vinkler og nytænkning – og så kan du lære noget af det. TEKST: LAUGE EILSØE-MADSEN, B&U-REDAKTIONEN FOTO: DARK FOTO V. LASSE MØRCH OG ISTOCKPHOTO

12

TRACK NOVEMBER 2016


Hvem JAKOB MØLLENBERG JENSEN Hvad Teamleder for aktiviteten SciSpejd om naturvidenskabelige aktiviteter på Spejdernes Lejr 2017 Spejderliv Jakob har været spejder i over 20 år. Til daglig er han uddannet biolog og spejder i Aalborg. Jakobs gode råd Det kan altid blive vildere. Hvis du vil skabe en fed aktivitet, så skal du bare skrue op for, hvad der kunne være fedt at gøre, og tænke ud af boksen.

T

il sommer bliver der en fest i Sønderborg, når spejderne i Danmark skal afholde Spejdernes Lejr 2017. Tusindvis af frivillige arbejder på at skabe den fedeste lejr, og én af dem er Jakob Møllenberg Jensen. Han skal være med til at arrangere en aktivitet, der skal give alle deltagerne en oplevelse, de aldrig har prøvet før. ”Jeg er teamleder på en af de to rejser, der bliver lavet for alle underlejrene,” fortæller han. ”Her har jeg ansvaret for den rejse, der hedder Sci-Spejd. Den handler om spejderaktiviteter med naturvidenskabelig læring.”

Eksperimenter og action Aktiviteterne skal skabe rammerne for, at spejderne kan eksperimentere og skabe action, fortæller Jakob Møllenberg: ”Spejderne skal glæde sig til at opleve større og vildere aktiviteter, end de er vant til, og nogle aktiviteter de nok aldrig stødt på før,” fortæller han. For, som han siger: ”Når de klassiske spejderfærdigheder møder den naturvidenskabelige verden, opstår der sød musik.”

“Spejderne skal glæde sig til at opleve større og vildere aktiviteter, end de er vant til.” Man kan godt forvente sig store ting til aktiviteten. Der er nemlig plads til vildskab og nytænkning på aktiviteten fra nogle helt nye vinkler: ”Der kommer til at være mange forskellige aktiviteter, der alle sammen på en eller anden måde indeholder naturvidenskab, om det så er kemi eller fysik,” fortæller Jakob Møllenberg. ”De kommer til at opleve naturvidenskab udenfor klasselokalet og anderledes klassiske spejderopgaver med ekstra naturvidenskabeligt krydderi.” Videnskab er nemlig for sejt, og man kan opnå helt vilde resultater, når man får lov til at prøve noget nyt, man ikke har prøvet før, mener han.

Spejdernes Lejr 2017 • Spejdernes Lejr er d. 22. – 30. juli 2017 • Lejren foregår i Sønderborg • Der kommer 40.000 spejdere fra Danmark og hele verden

Livet er fedt som frivillig Det er et stort arbejde at være frivillig, men det giver noget helt vildt tilbage, mener Jakob Møllenberg. Og så er det for fedt at give gode oplevelser og action videre, fortæller han. ”Jeg gør det her, fordi jeg i mange år arbejdet på at give oplevelser, som jeg selv har fået, tilbage til de nye spejdere,” fortæller den frivillige entusiast. ”Det giver mig en glæde, når jeg ser de smil, aktiviteter og løb giver nye spejdere.” For Jakob Møllenberg er det ret klart, hvad målet for den store aktivitet på Spejdernes Lejr 2017 er: ”Jeg gælder mig til at sætte aktiviteter op for så mange mennesker og opleve, hvordan det er, når der er så mange mennesker, man kan give tilbage til. Og forhåbentlig at alle er glade og tilfredse, når de går derfra,” afslutter han.

Hvad er ’Rejserne’ for nogle aktiviteter? Rejserne er aktiviteter, som alle kommer ud på, med andre spejdere på deres egen alder. Rejserne handler om videnskab og kultur på en ny, vildere og federe måde.

TRACK NOVEMBER 2016

13


BAG OM SPEJDERNES LEJR 2017

Med under 250 dage til Spejdernes Lejr er der rigtigt meget at se til for de 600 frivillige, der lige nu er ved at planlægge lejr for 40.000 spejdere. Over 5.000 af dem bliver internationale spejdere, så der er brug for oversættere som 23-årige Maja Justesen. TEKST: ELIZABETH BRAUTSCH SAND, SPEJDERNES LEJR

Mikrolederen Maja får Spejdernes Lejr ud i hele verden FOTO: JAN VESTERGAARD OG PRIVATFOTO

14

TRACK NOVEMBER 2016


“Det er rigtig fedt at sidde med sproget på den måde. Det giver en helt anden forståelse af det, end når man taler det. For eksempel kan du ikke bare oversætte direkte fra dansk, for nogle gange giver det slet ikke mening på det andet sprog, når man gør det.”

H

jemmeside, brochurer og plakater skal oversættes til både tysk og engelsk. Spejdernes Lejr er nemlig åben for alle spejdere i hele verden. Og for at sikre, at alle de udenlandske spejdere kan forstå, hvad der foregår, er det nødvendigt med mange oversættere. Maja Justesen er en af dem. Til daglig studerer Maja Digital Concept Development, og så er hun mikro- og klanleder i 2. Lyngby Optaya. “Jeg synes, det var rigtig hyggeligt at være oversætter sidste gang. Vi sad i teltet, drak te og løste vores opgaver, som de kom. Mange af de andre seniorer fra min gruppe var også afsted som jobbere, men de lavede aktiviteter og sådan noget. Jeg havde mere mod på noget andet,” fortæller Maja, der også deltog i Spejdernes Lejr 2012 som oversætter.

Der er brug for tolke til de mange internationale gæster. Fx søger lejren en swahili-tolk til de afrikanske spejdere.

Få en venskabsgruppe Hvis din gruppe har lyst, kan I få en venskabsgruppe fra udlandet, som I hjælper og snakker med på lejren. Der er allerede nu forhåndstilmeldinger fra spejdere i USA, England, Afrika samt Norge og Sverige. På Knudepladsen bliver der internationalt telt, hvor du kan møde udenlandske spejdere og høre om muligheden for at besøge spejdere i udlandet.

En anderledes opgave Maja og de andre oversættere er en del af lejrens kommunikationsudvalg. De oversætter tekster fra de andre udvalg og til de internationale spejdere – altså de spejdere, der kommer fra andre lande. Der bliver mest oversat til engelsk og tysk – Maja oversætter til engelsk. “Som sådan har jeg ikke nogen dokumenterede kompetencer i engelsk – ud over, at jeg havde det på Aniveau i gymnasiet. Men jeg har et godt sprogøre, og så har jeg rejst rundt i blandt andet Australien et par gange.” Opgaverne med at oversætte er lærerige for oversætterne at sidde med. “Det er rigtig fedt at sidde med sproget på den måde. Det giver en helt anden forståelse af det, end når man taler det. For eksempel kan du ikke bare oversætte direkte fra dansk, for nogle gange giver det slet ikke mening på det andet sprog, når man gør det.” Med mikroerne på lejr På Spejdernes Lejr deltager Maja med sine mikroer, og det glæder hun sig rigtig meget til. Men hun har kun været deres leder siden august, så det bliver hendes første sommerlejr med dem. “Børnene glæder sig til at opleve noget stort og vildt. Se en masse andre spejdere og opleve, at der er nogle andre end deres ledere, der laver aktiviteter for dem. Og det glæder jeg mig til at vise dem.” I 2. Lyngby Optaya er de vant til det tværkorpslige, for i deres kommune laver de i forvejen en masse tværkorpsligt samarbejde. Det får de små spejdere dog ikke så meget ud af, så det er mere det med at opleve 40.000 mennesker og opleve alt det store, Maja glæder sig til at vise sine spejdere. “Vi har valgt, at alle i vores gruppe deltager på hele lejren. Det gør vi netop, fordi det er den her oplevelse af noget stort, der er vigtig for os. Vi vil ikke have, at de små skal gå glip af enten åbningen eller afslutningen.” TRACK NOVEMBER 2016

15


PLan

I år var PLan-veteranen Johan af sted på PLan-kursus for fjerde og sidste gang. Han har skrevet en reportage fra sin uge på PLan Holmen i hjertet af København.

Reportage:

PLan Holmen

På Københavns Hovedbanegård er 90 spejdere i fuld gang med at samle puslespil. De har meldt sig på PLan Holmen og står nu ved startskuddet til en uge, som de sent vil glemme … TEKST: JOHAN SKOVØ KREJBERG FOTO: MARGRETHE GRØNVOLD FRIIS OG PLAN HOLMEN-TEAMET

SØNDAG 12:30 Det er mit fjerde år på PLan, og jeg kender efterhånden gamet. Den uvidenhed, der i sin tid skræmte mig fra vid og sans, er der ikke længere. Nu ved jeg, hvad jeg kan forvente: En megafed uge med kompetenceudvikling, vilde og udfordrende oplevelser og fantastisk selskab af gamle og kommende venner. Stemningen på banegården er høj, og vejlederne deler små puslespilsbrikker ud til os. Det er sådan, man skal finde sin patrulje. Jeg tjekker selvfølgelig først, om min brik passer med nogen, jeg kender. Det er ikke tilfældet, så jeg begynder at tage folk fra en ende af. Jeg får samlet mit puslespil, og det viser sig, at jeg er i grøn patrulje med nogle mega-nice mennesker. Vi finder vores vejleder og begiver os ud i det blæsende efterårsvejr i København. SØNDAG 16:00 Efter en bonding-aktivitet med spaghettitårne, løgskrælning og en hurtig tissetur på Fisketorvet, skal vi på hejk. I skarp kontrast til min idé om, hvordan et PLankursus fungerer, har teamet valgt at sende os på hejk allerede første aften. Måske lidt svært for en patrulje at skulle klare sig selv selvstændigt, når man kun har kendt hinanden nogle timer, tænker jeg først. Hejken er bygget op om en fantasiramme, og de næste 24 timer er vi civile PET-agenter, og skal løse en kompleks sag med svindel og korrupte agenter. Vi får tildelt destinationer og udleveret bus- og metrobilletter, og så er det ellers ud i den københavnske nat. Efter telefonaflytninger, et ulovligt kinesisk kasino på Nørreport og aflæsning af fingeraftryk, sendes vi til vores overnatningssted. Min patrulje skal sove i Sankt Jacobs kirke på Østerbro, hvilket passer os helt fint, da den er nabo til McDonald’s. Vi skal være i kirkekontoret, en stor, flot og dejlig varm stue, med brætspil, køleskab, sofaer og et bad i kælderen. Vi spiller kort det meste af aftenen, mens vi nyder vores nyindkøbte proviant (slik) til lyden af god 80’er-pop.

16

TRACK NOVEMBER 2016


MANDAG 16:00 Efter 24 timer rundt omkring i København ankommer patruljerne til Spejdercenter Holmen. Nu er det tid til at socialisere og bygge lejrplads. Som en fed afveksling er der ikke rafter på Holmen, så vi slipper for at bygge spisebord. At teltene er slået op på forhånd gør heller ikke noget! Men mens vi laver aftensmad, og stemningen er høj, begynder der at forsvinde rygsække. Lige pludselig er ti rygsække væk, selvom alle spejderne er på lejrpladsen. En del forvirring og en stemning af ”Hvad sker der lige her?” breder sig, mens politiet tilkaldes, og vejlederne febrilsk prøver at finde de forsvundne rygsække. Det lykkes at finde rygsækkene med kun få manglende ejendele, og vi ”evakueres” indenfor med vores rygsække, hvor vi også skal sove næste nat. Det viser sig senere, at en tyvebande, der boede i nærheden, havde sneget sig ind på Holmen. Bagefter er der hygge med lejrbål, og folk begynder at falde til ro, inklusive mig selv. TIRSDAG 10:00 Efter en lang nat uden særlig meget søvn (resultatet af 70 overtrætte spejdere, der sover i samme rum), flytter vi lejrpladsen ca. 50 meter og får sat hegn op for at undgå mere tyveri. Det er tid til dagens aktivitet – en vandaktivitet. ”Byg en papirbåd, der er stor nok til, at et patruljemedlem kan sejle i den”, lyder beskeden til morgensamlingen. Og så er det ellers i gang. Vi finder materialer, og vejlederne fyrer op for vild dakkedak-musik. Jeg har prøvet at bygge en papirbåd på Solaris i 2015, og det går derfor supergodt. Mens de andre stadig folder, er vores patrulje i fuld gang med at dekorere og pynte. Efterhånden begynder spejderne at kunne se målet ved projektet, og en ubeskrivelig fed stemning breder

“Vidste du, at voksne mennesker betaler op mod 70.000-80.000 kr. for at tage på kursus i de ting, man som spejder lærer som 14-årig på PLan?” sig. Snart er der kæmpe papirbåde i alle regnbuens farver, og vi er klar til næste fase. Bådene skal i vandet, og patruljerne skal dyste om at være hurtigst. Én fra hver patrulje skal sejle, og jeg bliver den ’heldige’ fra min patrulje. Vi, der skal sejle, klæder om til det outfit, vi bedst synes repræsenterer vores patrulje. Jeg tager min munkedragt på, kombineret med et par blå hurtigbriller og en grøn kappe ( ja, jeg var smuk). Ræset foregår i en lille havn til fuld beskuelse fra masser af turister og resten af offentligheden. Der er tre heats med fire patruljer i hver, og en finale med de tre heatvindere. Bådene flyder faktisk, og snart er første heat i fuld gang. Vejlederne ringer med en gigantisk koklokke, og sejlerne padler på livet løs, til symfonien af råb og skrig fra de heppende patruljer. Vandet sprøjter, og nogle holder balancen bedre end andre – der går ikke lang tid, før den første spejder er en tur i baljen. Turen er på ca. 200 m og består helt enkelt af at sejle rundt om en søjle i vandet, og så tilbage igen. I andet heat er det min tur til. Jeg er mildt sagt en kende nervøs, men jeg har jo selv været med til at bygge båden, så selvfølgelig skal det nok gå – eller noget. Jeg sætter båden i vandet, og til min store glæde flyder den fint. Jeg sætter mig i båden og ror frem til startlinjen. Nu jeg ved, at båden flyder, er næste skridt ’bare’ at vinde heatet. Koklokken lyder, og jeg begynder at ro derudad. Det går strålende, og da jeg vender båden, er de andre dårligt nok kommet nogle vegne, og en er røget en tur i baljen. Det er fedt, og jeg ror stille og roligt mod mål. Til min store fornøjelse flyver der nogle kække bemærkninger af sted, når jeg passerer de andre på tilbagevejen. Efter et tæt tredje heat er det nu tid til finalen. Jeg forbereder mig igen. Efter min store sejr tidligere, og da limes og turkis’ både er stærkt medtagne efter strabadserne, er jeg storfavorit i finalen. Spændingen er derfor ikke særlig stor blandt publikum. Jeg

derimod er ikke særlig selvsikker, og nervøsiteten begynder at komme frem igen. Koklokken lyder, og jeg ror derudad igen. Det ender med en stor sejr til vores patrulje, og jeg bliver sindssygt glad. Fedt for en gangs skyld at vinde noget! ONSDAG 10:30 Bålene kører på fuldt drøn, og lejrpladsen er ét stort kaos af spejdere, der haster rundt. Der er madaktivitet med temaet ”Stop madspild”. Patruljerne har fået en masse madvarer, vi nu skal tilberede med mindst muligt madspild. Alle organiske efterladenskaber skal patruljerne smide i deres egen skraldespand, der vejes til sidst. Dem med mindst affald vinder. Samtidig konkurreres der om, hvem der laver mest og bedst mad. Jo flere retter, man får bedømt, jo bedre. Kreativitet er derfor i høj kurs, og salat af gulerods- og kartoffelskræller er bare én af mange ideer, der gøres brug af. Folk stresser derudad, inklusive mig selv. Jeg får til opgave at stjæle ideer fra de andre patruljer, da mine madlavnings-kompetencer ikke er de største. Det får jeg dog ikke særlige resultater ud af, så jeg ender med at styre bålet. Syv mislykkede retter og tre sorte gryder senere, lakker aktiviteten mod enden, og min patrulje begynder at finde måder at komme af med vores madaffald på (Rå ris smager da også meget godt?). Vi kommer TRACK NOVEMBER 2016

17


PLan

Hvorfor PLan? PLan Holmen var mit sidste år på PLan. Afslutningen og finalen på de sidste fire års efterårsferier, der virkelig har haft en kæmpe indflydelse på mig. Jeg har i et fantastisk miljø fået rykket mine grænser og udvidet mit syn på tilværelsen. Jeg har fået udvidet mine sociale færdigheder, og er gået fra at være en stille og indelukket dreng, til at være udadvendt og socialt opsøgende. Jeg har mødt ubeskriveligt fede personer fra hele landet, og fået dannet venskaber, som jeg regner for mere end noget andet. Jeg er blevet klogere på alverdens begreber og teorier omkring ledelse og samarbejde, og når alt dette så er foregået gennem de fedeste aktiviteter og fantastisk undervisning, bliver det bare ikke bedre. PLan er uden tvivl den fedeste spejderoplevelse, man kan få som tropsspejder. Det kan kun anbefales!

Første valgrunde slutter, og det er tid til status, nationalsang og en kort pause, inden næste runde begynder. Nu skal man dyste partierne imellem, hvor man kan stjæle mandater fra hinanden. Det går bedre for vores patrulje i denne omgang, og efter nogle overlegne sejre i pandekagebagning med handicap, forhindringsløb og heftig debat, lykkes det at hente nogle mandater hjem. Til sidst er valgkampen ovre. Det bliver en stor sejr til gul patrulje med partiet Dansk Samling. Efter en smuk tale om partiets mærkesager, herunder en plan omkring massive opstramninger i den danske udenrigspolitik, er det tid til endnu engang at synge nationalsangen. TORSDAG 13:00 Du kender det sikkert godt: ’Hvad laver man til spejder?’ Er det overhovedet fedt? Laver I ikke bare bål og spiser snobrød?’ De uundgåelige spørgsmål, alle spejdere får stillet. Og som størstedelen har svært ved at svare på, da spejder er så mange ting, at det kan være svært at sætte ord på. Det er grundlaget for næste aktivitet. Teamet har inviteret to spejdere til at holde foredrag om, hvad spejder er og giver folk. Den ene er rådgiver for forsvarsministeren, og den anden er psykologisk konsulent. De fortæller, hvad spejder har betydet for dem, hvordan det har udviklet deres kompetencer, og hvor meget det har hjulpet dem igennem deres liv. At spejdere udvikler kompetencer inden for ansvar, samarbejde og ledelse, som mange voksne mennesker ikke engang er i nærheden af. Der bliver sat ord på det fede ved spejder, og givet tips og tricks til, hvordan man kan give det videre til andre. Efter foredragene går vi sammen i patruljer og samler op på det, vi har hørt. Til slut skal vi hver især skrive en kort og præcis tale om, hvad vi synes er fedt ved spejder, og hvorfor vi er det. Det er den slags aktiviteter, jeg synes er noget af det fedeste ved PLan. Det er ikke bare sjov og spas, men også teori og læring på den fede måde, som ikke bare er en kæmpe hjælp til ens spejderliv, men som man også kan bruge til hverdag i skolen og på arbejdspladsen. Vidste du, at voksne mennesker betaler op mod 70.000-80.000 kr. for at tage på kursus i de ting, man som spejder lærer som 14-årig på PLan? ’desværre’, til vores store ulykke, til at tabe meget af det på bålet (det er ikke snyd, før man bliver opdaget!). Vinderne for mindst madspild bliver turkis, og for bedste mad vinder lime. Min patruljes placering nævnes heldigvis ikke. TORSDAG 9:30 Folketingsvalg! Den danske regering har dummet sig, og der er udstedt valg. Patruljerne skal løse opgaver ude i de forskellige offentlige sektorer, der skal sikre dem point i meningsmålingerne. Min patrulje bliver til ”Kommunisternes overmænd”, og jeg bliver partiformand. Solen skinner for første gang på PLan (ret vildt), og vi har lagt en plan. Vi skynder os af sted, så vi kan løse så mange opgaver som muligt. Det går strygende i to minutter, indtil vi skal drikke te og gætte smagen. Vi finder hurtigt ud af, at vi angående te-smagning er ret inkompetente. Ved næste opgave skal vi rense vand, hvilket indebærer kogning og filtrering. Men da vi ikke er vildt gode til at koge vand på trangia, klarer vi heller ikke denne opgave på bedste vis. Vi får dog et point, efter hvad der føles som en uendelighed. Resten af runden forløber på lignende måde, og planen om at vinde begynder at fordufte.

18

TRACK NOVEMBER 2016

FREDAG 18:00 Så er det tid til banket! Efter en lang og regnfuld eftermiddag med oprydning og skuring af gryder, venter nu ugens højdepunkt. Folk er dejligt rene efter at have været i bad, og har taget deres pæne tøj på. Banketterne på PLan plejer altid at være vilde. Det er her, man giver den gas med sine nye venner for sidste gang på ugen, og al flirten, der har været under kurset, koger sammen til et resultat. Banketten på Holmen er ingen undtagelse. En lækker trerettersmenu med lækker suppe, svinemørbrad og en yderst delikat æblecrumble til dessert er altid toppen, efter at have levet af bålmad og havregrød i en uge. Imellem retterne har vejlederne arrangeret festlige indslag og konkurrencer, der sørger for, at stemningen er helt i top. Efter en sublim middag er det tid til høj musik og dans. Vejlederne sender os udenfor, mens de gør dansegulvet klar. Og efter et langt og koldt kvarter udenfor, lukkes vi endelig ind. Der fyres op for musikken, og folk giver den gas til alt lige fra pokemon til hård dakkedak. Alle de fede dansemoves vises frem, og festen kører derudaf til langt ud på natten.


GUIDE

Spejdereventyr I DEN STORE VIDE VERDEN

Du har sikkert hørt om lejre og kurser som PLan, Spejdernes Lejr og Verdensjamboreen. Der findes dog mange andre spændende lejre rundt om i verden, som du kan deltage i. TRACK giver dig her et overblik over nogle af de lejre, der finder sted ude i verden de næste par år. TEKST: C  HRISTOFFER KOLBE BOYE-HANSEN, B&U-REDAKTIONEN FOTO: ISTOCK OG WORLD SCOUTING

Vinter 2016: International seniorlejr i Australien. Redaktionen sender to medlemmer downunder, nemlig Signe og Christoffer, så glæd dig til at følge med på Snap’en og Instagram. Sommer 2017: Udvalget af internationale lejre til sommer er imponerede, og listen er længere end vi har plads til, så tag et kig på http:// euroscoutinfo.com/european-international-scout-camps/ og se, om du kan finde Spejdernes Lejr! Oktober 2017: Den 21. internet Jamboree (21nd Jamboree on the Internet) og den 60. Jamboree over æteren (Jamboree on the Air). Mød spejdere fra hele verden over internettet. Se mere i Track og Snus, når vi nærmer os.

Sommer 2018: Denne sommer afholdes der bl.a. regional Moot i Peru for alle spejdere i Sydamerika, og internationale spejdere er også velkomne: InterAmerican Region Moot 2018 - Cuzco Peru. Derudover er der også Norjam, der er en uges international lejr i Norfolk Showground lidt uden for byen Norwich i England. Sommer 2019: Den 24. Verdensjamboree (24th World Scout Jamboree). I sommeren 2019 afholdes den 24. verdensjamboree i West Virginia i USA. Den afholdes dette år for første gang af hele tre spejderorganisationer: Spejder Canada, Associationen for spejdere i Mexico og Drengespejderne i USA. Sommer 2021: Det er denne sommer blevet tid til at afholde den 16. World Scout Moot, som er for de 18-26-årige spejdere. Den afholdes dette år i Larch Hill, Irland. Andre lejre: Udover disse lejre findes der bl.a. også KISC, som du måske har læst om i TRACK tidligere. KISC er et internationalt spejdercenter med beliggenhed i de schweiziske alper. Centret har åbent hele året rundt, og afholder flere lejre i løbet af året, for alle aldersgrupper. Derudover sender Det Danske Spejderkorps af og til delegationer til diverse spejderkonferencer og kurser. Disse er oftest åbne for alle, men det kræver dog, at man sender en ansøgning. Hvis dette lyder interessant, så hold øje med dds.dk, da invitationer til konferencer m.m. normalt slås op der. Kom så af sted! TRACK NOVEMBER 2016

19


NØRD WINDCHILL

Vindge,nne der går

Har du nogensinde hørt om, at vinden kan “gå gennem marv og ben”? Måske har du endda selv været udsat for det? Der er sikkert en god del af os, der har oplevet at stå ude på Lars Tyndskids mark – derude, hvor kragerne for længst er vendt – klokken lidt for sent, med lidt for lidt tøj på, og tænkt: “Men vejrudsigten sagde 10 grader?!”. Og det kan godt være, men som så mange andre glemte du sikkert at læse det med småt i kontrakten; nemlig vindstyrken! Tekst: AMALIE PAARUP KREBS, B&U-REDAKTIONEN Foto: MADS GODVIN JENSEN

20

TRACK NOVEMBER 2016

m m


marv o g b e n

D

et er nemlig sådan, at vindstyrken har betydning for, hvor koldt det føles. En effekt, man kalder for ”wind chill”, som ganske enkelt betyder, at jo mere det blæser, jo koldere føles det. Wind chill-faktoren er specielt vigtig at tænke på, hvis man fx er på Nordpolen, hvor vindene kan være ekstremt kraftige, og det ikke ligefrem er T-shirt-vejr i forvejen. Men faktisk kan det også betyde rigtigt meget for både dig og mig her i lille Danmark. De magiske 37 grader Wind chill-faktoren grunder i, at kroppen hele tiden udsender varme. Hver gang du bevæger dig, vil kroppen udvikle mere varme, fordi musklerne har brug for mere føde, når de bliver brugt, og det optager de hurtigere ved højere temperaturer. Men kroppens temperatur skal samtidig helst holdes omkring 37 grader, og derfor begynder man at svede, hvis man har det for varmt. Sved giver kroppen mulighed for at blive kølet hurtigere af, end hvis huden var tør. Faktisk er grunden til at vi får kuldegysninger, når vi har det koldt, at alle musklerne i kroppen bliver aktiveret, og på den måde bliver kroppen varmet op. På den måde har kroppen mulighed for at styre kropstemperaturen, så den bliver holdt på det rigtige.

Vinden fjerner varmen fra kroppen Men selvom du ikke står og sveder, så har vinden alligevel betydning for, hvor varmt du har det. Din krop laver konstant varme, og den varme lægger sig som et tyndt lag uden på din hud, der isolerer dig mod luften omkring dig. Det er jo super smart, men desværre kan det lag varme sagtens blive skubbet væk af vinden. Det fungerer lidt ligesom, når du puster dampen væk fra din varme kop te; jo stærkere du puster til dampen, jo mere af den vil du fjerne, og jo hurtigere bliver teen kold. Det samme sker for din krop. Jo mere det blæser – og jo koldere det er i forvejen – jo hurtigere og kraftigere vil du blive afkølet. Den ’faktiske’ temperatur Det er i korte træk, hvad man kalder for wind chill-faktoren. Har du nogensinde lagt mærke til, at der nogle gange i din vejrapp står en anden temperatur, der bliver kaldt for ”den faktiske temperatur”? Det er det tal, der fortæller dig, hvor koldt det vil føles, når du går udenfor. Der findes nemlig en formel, man kan bruge til at udregne den faktiske temperatur ud fra temperaturen og vindstyrken. Fx så vil den faktiske temperatur for en dag med en temperatur på 10 grader og vindstyrke på 8 meter i sekundet være 1 grad. Betydningen af wind chill-faktoren bliver kun større, jo højere vindstyrken er, og jo lavere temperaturen er. Derfor er det ekstremt vigtigt både at sørge for at have varme og vindtætte lag på, når man skal ud i kulden – specielt her i vinterhalvåret.

TRACK NOVEMBER 2016

21


?

ER DUED M NEDE ER? D J SPE

d a M t g r o s r a o l l o S Damerm, dasser af succes!

TEKST: PRAKTIKANTEN LUDVIG, B&U-REDAKTIONEN

Sort Mad er en ny rapgruppe, der laver sange om livet som spejder med en mission om aldrig at få ’spejder’ til at rime på ’lighter’. Gruppen består af rapperne Slikkeunderlaget og A-Buk Anarkisten. Men er de nede med spejder?

Hvad forbinder I med spejdere? A-Buk Anarkisten: ”Pyromaner med økser og optur over technotramp. Det er ret hype vildskab med et tørklæde på.” Slikkeunderlaget: ”Spejdere er nutidens vikinger. De lugter, de har som regel grim hovedbeklædning på og når de er sammen i flok, er de ikke til at styre eller til at holde ud. Men alligevel er de ret def.”

Hvad mener I, at det at være spejder giver? A-Buk Anarkisten: ”Homeboys, damer, søvnunderskud, fame og den slags. Man bliver rimelig preppet på at være fly både i og uden for teltet.” Slikkeunderlaget: ”Sår, mærker og tasker. Med det mener jeg friktionssår, sugemærker og tunge tasker.”

Hvorfor laver I sange om spejder? Slikkeunderlaget: ”Spejdere er et vigtigt emne som ikke er blevet udforsket på tilpas mange æstetiske måder. Siden jeg hverken kan lave lerkrukker eller lysinstallationer, så var rap den oplagte mulighed. Derudover, så var vi voldhamrede trætte af at høre folk rime ’spejder’ på ’lighter’, og vi var overbeviste om, at der var et bedre rim. Vi har bare ikke fundet det endnu.” A-Buk Anarkisten: ”Spejder kalder ret meget på at blive rappet om. Og det passer rimelig cool sammen; vi vil gerne vise nogle sider af spejderlivet man normalt ikke ser, og samtidig så er vi også en del af en dope undergrundskultur der også er fuld af økser, ild og vilde beats. Det er rimelig gnarly.”

Hvem er I inspireret af? Slikkeunderlaget: ”Vi er jo hovedsageligt inspireret af hinanden. Men rapmæssigt føler jeg meget Yeezy. Musisk er vi helt unikke, men man kan beskrive os som en basic, tyktflydende, brændt kompot af Anthrax og DJ Ötzi.” A-Buk Anarkisten: ”Plus alt muligt, som er så undergrund, at I slet ikke kender det, og vi ikke kan nævne det i et mainstream-medie.”

22

TRACK NOVEMBER 2016

Jeres sange har også elementer af ret inderlige popnumre. Hvad med sådan noget som Nik & Jay? Slikkeunderlaget: ”Hvem?” A-Buk Anarkisten: ”Det lyder som et svensk boyband.”

FOTO: CHRISTIAN MALIK LYNNERUP/SORT MAD PR

Godt så. Hvorfor hedder I egentlig Sort Mad? A-Buk Anarkisten: ”Det var ret ligetil. Den sorte mad er noget, som alle spejdere kender til. Vi vil være som den sorte mad; have en sygt høj temperatur, være en heftig omgang og en oplevelse, som man aldrig glemmer.” Æh, okay … hvad håber I så at opnå med Sort Mad? Slikkeunderlaget: ”Damer, dollars og masser af succes. En sidegevinst kunne jo være verdensfred, men det er ikke førsteprioriteten.”

Følg Sort Mad og se deres musikvideoer på facebook.com/ sortmad

Du kan downloade Sort Mads EP gratis fra deres hjemmeside sortmad.dk


KAN DU KLARE EN UDFORDRING?

OUTDOORLINJEN Om du er til lejrliv, vandring eller naturhåndværk, så er der udfordringer i vente på Outdoorlinien. Det er nordisk friluftsliv, hvor du lærer at klare dig selv, løse udfordringer og finde ro i naturen.

Brejning Efterskoles fem linjefag Outdoor er et af fem linjefag på Brejning Efterskole. De andre er Adventure, Gourmet, Innovation og Wellness. På brejning.dk kan du finde mere info om fagene og efterskolen, hvor cirka 70 procent af eleverne er spejdere.


8 nørdede spejdersandheder Tekst: JAKOB ANDERSEN, B&U-REDAKTIONEN Foto: MORTEN HATTING VOLTELEN

1 2 3 4 5 6 7 8

Man går ikke til spejder – man er spejder Det perfekte snobrød er aldrig blevet bagt Én gang spejder – altid pyroman Det virker meningsløst at gå sine fødder i laser – men vi elsker det Vi har alle drømt om at være som Bear Grylls Man ryster opgivende på hovedet, når co-driveren ikke kan læse et simpelt kort Ingen spejder har nogensinde fulgt en gammel dame over vejen, men man glæder sig inderligt til den dag, chancen opstår Vi snakker tit om, hvor nederen de grønne spejdere er, men inderst inde ved vi godt, de er rimeligt cool

Track #22  
Track #22  

Udfordringen: Tre dage på Trangia. Reportage fra Vildskaben på PLan og eksklusivt interview med undergrundsrapperne Sort Mad. Bliv også klog...