SpejderSnus #23 2017

Page 1

#23

Mystiske dyr i Aus tralien

Hold styr på din kniv Inde i bladet:

PUF! Fem fede kurser for juniorer! Det sker der s Lejr e n r e jd e p S å p

BYG SELV:

Vandafvisende tAEndstikker

TEST

HVOR SØMAND ER DU?

PLASK! KAEmpe tema om vand og hav


SPEJDERSNUS

03: 04: 06: 08: 10: 14: 16: 18: 21: 30:

Spejder, vilde outdooraktiviteter, sejt gear, interviews og masser af sjov. Spejdersnus er for alle spejdere fra 6 til 12 år og deres forældre. Magasinet udgives af Det Danske Spejderkorps. Kontakt: Spejdersnus Arsenalvej 10 1436 København K Tlf: 32 64 00 50 redaktionen@spejder.dk spejder.dk B&U-Redaktionen: Lauge Eilsøe-Madsen (formand), Christoffer Kolbe Boye-Hansen (formand), Rebecca Kolte-Olsen, Kristina Havbo Kongsgaard, Sarah Maj K. Siewartz, Nanna Sofie Lykke Hansen, Martin Anker Jensen, Signe Hegelund, Lasse Bækhus, Jakob Kastrup Andersen, Sissel A. Gammelgaard Forside: Mølleåsejladsen Foto: Anton Molsen Ansvarshavende redaktør: Peter Tranevig pt@dds.dk Assisterende redaktør og korrektur: Peter Maul pkm@dds.dk Artiklerne i Spejdersnus dækker ikke nødvendigvis redaktionens eller korpsets synspunkter. Redaktionen forbeholder sig ret til at redigere indsendte indlæg. Annoncer: nyheder@dds.dk Layout: Aller Client Publishing Tryk: Reklametryk Oplag: 14.000

2

Spejdersnus Marts 2017

8

Grineren ting ved påsken Mystiske dyr i Australien Quiz: Er du vild til vand Sjov med tang 5 vilde dyr i vand Sailortest Tre unge eventyrere På spejdernes lejr PUF Forældresiderne

18

30

VILD VERDENSREKORD I 2013 kyssede Ekkachai og Laksana Tiranarat i 58 timer, 35 minutter og 58 sekunder. Før Tiranaratparret slog rekorden, var det faktisk også dem, som havde rekorden!


GRINEREN TING

VED PÅSKEN

Fastelavn kommer lige før påsken. Efter fastelavn holdt man i gamle dage 40 dages faste, hvor man ikke måtte spise noget. Så holdt man en fest bagefter, som er påsken.

Påsken er oprindeligt en højtid fra jødedommen, som opstod, mens jøderne var slaver i Egypten.

I påskeferien er der spejderlejre om, hvordan man er en god patruljeleder for tropsog seniorspejdere mange steder i landet.

Fastelavn kommer lige før påsken. Efter fastelavn holdt man i gamle dage 40 dages faste, hvor man ikke måtte spise noget. Så holdt man en fest bagefter, som er påsken.

Påskeharen er faktisk en tysk figur. Gækkebrevet er en dansk tradition. Navnet på brevet betyder, at man ’driver gæk med nogen’, altså at man snyder dem. Men det fortæller også om vintergækken, man lægger med, som er en af de første blomster til at springe ud om foråret.

Spejdersnus Marts 2017

3


R Y D E K S I T S Y M I AUSTRALIEN Snus’ redaktør Christoffer har været på spejdertur i Australien. Læs her om nogle af de vilde dyr, du kan møde på den anden side af jorden. Tekst: Christoffer Kolbe Boye-Hansen.B&U-redaktionen.

Redback spider Australiens giftige ninja-edderkop. Denne edderkop gemmer sig under toiletbrættet og venter på, at du sætter dig, så den kan stikke dig. Der er dog ingen grund til at være bange. Edderkoppen er let at genkende på en rød stribe, der løber ned langs ryggen, og siden der blev opfundet en modgift i 1956, er der ikke registreret nogen dødsfald.

Jeg sover 20 timer i døgnet

Koala Et af verdens dovneste pungdyr. Koalabjørne, som de af og til fejlagtigt bliver kaldt, sover op til 20 timer i døgnet. De lever næsten udelukkende af Eukalyptus-blade, og er en af de få arter, der er immun over for bladene, som er giftige for de fleste andre dyr.

4

Spejdersnus Marts 2017


Næbdyr Næbdyret er et delvist vandlevende dyr, der lever på Australiens østkyst og i Tasmanien. Men hvad er det så for et dyr? Er det en bæver, en and, et krybdyr? Selv forskerne har svært at placere næbdyret i den rigtige kategori. En ting er dog sikkert: Næbdyret er et fantastisk dyr. Men pas på med at komme for tæt på - hannerne har nemlig en giftig klo på anklen, der er kraftig nok til at dræbe en hund, og sende dig ind i et voldsomt smertehelvede.

IONEN T K A D RE SIDST N E D I S Ibis Australiens irriterende by-due. Du ser dem overalt i Sydney. I skraldespande, i parker og på gaden. Du ser dem rode rundt i din madpakke, og kigge nysgerrigt på din rygsæk.

HVAD ER DIT

TOTEMDYR?

Wallaby

Du troede måske, at det kun var kænguruer, der lignede kænguruer, men der tog du fejl. De har nemlig en lillebror ved navn Wallaby.

Lasse: Næbdyret Sarah Maj: En pingvin, der kan flyve Lauge: En farverig papegøje Christoffer: Desmerdyr

Spejdersnus Marts 2017

5


Quiz

? d n a V il t d il V u d er este søspejder? Test dig og dine Er du en landkrabbe eller den vild s’ store vandquiz. spejdervenners viden om vand i Snu Tekst: B&U-redaktionen Foto: ISTOCK

1

Det meste af jordkloden er dækket af have og store ocea ner. Men hvilke t hav er verdens st ørste? a. Det Sydfy nske Øhav b. Atlanterh avet c. Stillehav et

Hvad er den gkemiske bete ? nd va r fo e ls ne a. CO2 b. H20 c. NWA

2

Hvor ligge r verdens h øjeste verdensfa ld, Angel Falls ?

3

a. Zambia, Afrika b. Venezue la, Sydamerika c. Münche n, Tyskland

Vand er specielt i forhold til andre væsker, fordi det… a. Udvider sig, når det fryser b. Er gennemsigtigt c. Kan danne dråber

Spejdersnus Marts 2017

Rigtige svar: 1c, 2b, 3b, 4a, 5b, 6a, 7c, 8a, 9a, 10a

6

4


10

9

8

Du ved nok godt, hvad en haj er. Men ved du, hvilken slags dyr det er? a. En slags fisk b. En slags hval c. En slags krybdyr

Hvor varmt skal vand blive fo r at koge? a. 100 grader celci us b. Ca. 70 grader celcius c. Lunkent

Hvilken af disse tre er ikke en slags båd? a. Katamaran b. Kajak c. Zeppeliner

5

Hvor stor en del af en vandmand består af vand? a. 50 % - ca. halvdelen b. 97 % - næsten alt c. Ingenting – den består af goplevæske

Hvad er verdens mest saltfyldte vandområde? a. Det døde hav i Mellemøsten b. Great Salt Lake i USA c. Salzburgsee i Tyskland

Hvad kan ma n bruge til at optø sne til v and? a. Salt b. Sæb e c . S an d

6

0-3 rigtige: Der er vist masser af god mulighed for at du kan blive vildere til vand! Heldigvis bor vi i et land med vand til næsten alle sider, så det er bare ud at blive klogere på verdens vildeste stof!

7

4-7 rigtige: Nå nå, der er nogen, der ved noget om det der flydende stads, som har det med at komme ud af hanen derhjemme. Men der er stadig nogle ting, du kan forbedre, før du kan kalde dig vandekspert. 8-10 rigtige: Godt gået! Du er vist enten søspejder, eller også kender du en VVS’er rigtig godt. Måske du skulle overveje at blive hydrolog? Det er en person, der forsker i vand!

Spejdersnus Marts 2017

7


SJOV MED TANG! u kender det sikkert godt. En gåtur langs havet. Den smukke himmel, der ser ud til at gå i et med havet helt ude i horisonten. Og så en umiskendelig lugt af frisk luft, saltvand… og tang. Tang, der ligger i vandkanten og gør det hundrede gange mindre tillokkende at tage en dukkert. Tang, der ligger lidt højere oppe i sandet og er så ubehageligt at gå henover, at man tager sig selv i at tænke over, hvorvidt svømmeturen overhovedet er det værd.

8

Spejdersnus Marts 2017

TANGCHIPS: Ingredienser: • 200 g blæretang • 1 spsk. olie • Evt. salt Skær de yderste 10-15 cm af blæretangens skudspidser af, og skyl dem for evt. sand. Bland det de afklippede skudspidser med olien, og bred ft. ud på en bageplade. Rist det ved 130 °C varmlu når Man kan evt. tilføje sesamfrø eller krydderier, ikke tangen blandes med olien. Hvis havvandet fint lidt tilføje evt. man kan ag, saltsm nok har givet knust salt. Nu har du tangchips!

Tang er ikke kun den sjove fornemmelse i havet mellem dine tæer. Tang kan spises og smager faktisk godt! Tekst: Amalie Paarup Krebs, B&U-redaktionen Foto: istockphoto

Men tang behøver faktisk ikke kun at være en forhindring, der skal overkommes, før man kan hoppe i vandet. Det er nemlig knaldhamrende sundt og smager faktisk også godt. Måske har du prøvet at spise tang i sushi, men faktisk er sushi langt fra den eneste måde at spise tang på. Her er tre opskrifter, som du og din patrulje kan prøve. ’Blæretang’, ’søl’ og ’sukkertang’ kan I selv finde ved en tur til stranden. Tjek Google for at se, hvordan det ser ud, og hvor det kan findes, og få måske din leder eller forældre til at hjælpe. ’Wakame’-tang er japansk og skal købes.


FRUGTSALAT MED TANGDRYS: Ingredienser: • Tang: søl el. sukkertang • Frugt salat • Honning Tangen fordeles på en tør pande, hvor den flittigt vendes på høj varme, så den ikke bræn der på. Når tangen er blevet sprød, tages den af panden og køler af. Så knuses tangen og blandes med f.eks. mandler, sesamfrø eller lignende. Hæld honning ud over frugten og drys med tangblandingen. Bon appetit!

TANGSUPPE: Ingredienser: isk wakame tang • 0,75 dl tørret /fr • Sesamolie n • 1 l fiskebouillo ket mild chili • ½ spsk. finthak efær ing et rev • 2 spsk. rå rejer • 250 g pillede de skiver • 5 forårsløg i tyn r be pe og lt • Sa i blød i koldt vand Tangen lægges ter knuges den i 10 minutter, deref es i mundret te ær sk og de væ fri for r steges i lidt efæ ing og ili hapser. Ch tilsæt tes. en lon uil bo sesamolie, og den og en pp su Rejerne puttes i ter tilsæt tes ref He g. ko i es bring , og suppen skal tang og forårsløg Smag til med salt t. nu koge i ca. 1 mi og peber.

Spejdersnus Marts 2017

9


5

VILDE DYR I VAND Vores jordklode er hjem for masser af vilde dyr. Ikke mindst dyr, der lever i vand. Snus har fundet fem stykker frem. Tekst: B&U-redaktionen Illustration: istockphoto

MarLin -VroOoOoom!

Titlen som verdens hurtigste havdyr går til Marlinfisken. Marlin er en særlig type sværdfisk og kan kendes på dens snude, der er lang og spids som et spyd. Marliner skyder en topfart på 130 km/t – det er lige så hurtigt, som man må køre på motorvejen!

BelChers HavSlAnge -Bliv Ikke Bidt!

Belchers havslange er en af verdens giftigste slanger både over og under vand. Nogle forskere har regnet ud, at bare et gram af dens gift er nok til at slå 12.900 mennesker ihjel! Heldigvis lever den langt under vandet i havene omkring Australien. Og selvom den har en utrolig stærk gift, er det meget sjældent den bider mennesker.

10

Spejdersnus Marts2017


blÅHval -VerDens stØØØØØØRste

Du ved måske godt, at blåhvalen er verdens største dyr – ja den er faktisk så stor, at alene dens tunge vejer lige så meget som en hel elefant! Men vidste du også, at blåhvalen lever af at spise nogle virkelig små dyr? Nemlig en slags mikroskopiske rejer kaldet ’krill’. En voksen blåhval kan spise omkring 3.600 kg krill om dagen!

EleKtRisk Ål -Zapp-Zapp!

Den elektriske ål er faktisk slet ikke en ål, men en helt særlig type fisk, som lever i floder i Sydamerika. Men den første del af dens navn passer: Den er nemlig elektrisk! Dyret kan lave kraftige elektriske stød, som den bruger til at lamme byttedyr eller forsvare sig med. Den elektriske ål kan også bruge sine elektriske evner til at navigere med – lidt ligesom skibe bruger sonar og ekkolod.

MarSvin -DanMarks DelFin Marsvinet er måske ikke så vildt et dyr som de fire andre, men det er med her, fordi det faktisk er et ret sejt dyr, som lever i havene omkring Danmark. Marsvinet er en mindre hval, som er i nær familie med delfinerne. Marsvin kan blive ca. 2 meter lange og veje op til 110 kg. Marsvinet er fredet, og man regner med, at der lever omkring 20.000 i Danmarks indre farvande. Spejdersnus Marts 2017

11


BYG SELV

BYG DIN EGEN

UNDERVANDSKIKKERT Der er masser af dyr og liv under vandet – hvis man bare får øje på det. En undervandskikkert hjælper dig med at se alt det, der foregår under vandoverfladen.

Selv på lavt vand kan det være svært at kigge ned under vandoverfladen. Det kan være, fordi der er små bølger, eller fordi vandoverfladen blinker og reflekterer lyset lidt ligesom et spejl. Derfor er en undervandskikkert sej at have, fordi den dykker under bølgerne og samtidig skærmer for lyset oppefra.

12

Spejdersnus Marts 2017

Det skal du bruge: • Et nedløbsrør eller et lignende plastikrør • Sav • Evt. et stykke sandpapir • Fryseposer (du kan også bruge plastikfilm, men det holder ikke lige så godt) • Elastikker • Gaffatape • Saks


Sådan bygger du kikkerten: 1. Sav et stykke rør på 40 cm af. Få gerne dine forældre eller leder til at hjælpe. 2. Slib kanten med sandpapir, så den bliver rar at røre ved 3. Læg frysepose (eller plastikfilm) om den ene ende af røret. 4. Brug elastikkerne til at sætte det fast om røret. Husk, at plastikken skal sidde stramt og være glattet ud, for at undervandskikkerten fungerer bedst. 5. Brug gaffatape til at sætte elastik og pose ordentligt fast.

Hvad kan du se?

Sådan bruger du din undervandskikkert:

• Tag kikkerten med ud på lavt vand ved kysten, en sø eller et stille vandløb. • Er der en sten eller badebro, du kan stille dig ud på, så brug den. Ellers så tag skoene af og træk buksebenene op og gå ud på det lave vand. • Find et sted, du gerne vil undersøge nærmere. Der er tit meget liv, hvor der er tang, sten og andet, hvor der kan gemme sig dyr. • Brug kikkerten, sådan at plastikposen vender nedad, og stik den ned i vandet. • Kig ned gennem røret – hvad kan du få øje på?

Der er masser af dyr på lavt vand. Særligt mellem tang, græs og sten kan de gemme sig. Se, om du kan få øje på dem her. I ferskvand – fx søer: • • • •

Ferskvandslopper Vårfluelarver Snegle Vandgravere

I saltvand – fx fjorde: • Tanglus • Tanglopper • Rejer • Sandorm

Spejdersnus Marts 2017

13


?

HVOR SØMAND ER DU Af Lauge Eilsøe-Madsen, B&U-redaktionen

TEST

OHØJ! Er du klar til at stå til søs, eller har du det bedst på land? Tag testen og find ud af, hvor meget sømand der er i dig.

Hvad er styrbord og bagbord på et skib?

1

a. Det er forenden og bagenden på et skib b. Højre og venstre på et skib c. Den måde man siger øst og vest på et skib d. Op og ned

2

Hvem er ’De Glade Sømænd’?

a. En spejdergruppe b. Matrosernes medlemsklub c. En betegnelse for folk, som altid hænger ud på havnen. d. Et band, som synger sømandssange.

Hvad er ’dørken’? a. Det modsatte af dækket, som er ’gulvet’ udenfor på skibet. Dørken er gulvet indenfor på skibet.

3

b. Døren, som fører ind til kaptajnens kahyt. c. Den del af lastrummet, som hører til kabyssen, som er stedet hvor maden bliver lavet.

14

Spejdersnus Marts 2017

Svar: 1: b, 2: d, 3:a, 4: d, 5: d, 6:b

d. Det er et fup-ord – der er ikke noget, som hedder ’dørken’!


4

Hvad er ’Den Flyvende Hollænder’? a. Et skib opfundet i 1800-tallet af hollænderen Andreas van den Lüege, som også skulle kunne flyve. b. En torpedo til U-både c. En kæmpealbatros d. Et spøgelsesskib

Hvad er en sirene, når man taler om havet? a. b. c. d.

5

En høj hylende lyd Et nødsignal En person, som brokker sig alt for meget. Et mytologisk væsen fra historien om Odysseus. De lokker mænd til at sejle ind i klipper med deres sang

Hvad er en albatros et tegn på for sømænd? a. At du er tæt på land b. Ulykke

0-2 rigtige

c. Held

Du skal nok lære lidt mere om skik og myter på havet inden du bevæger dig til søs, din landkrabbe.

6

d. Albatrossen er bare en fugl. Den er ikke et tegn på noget som helst.

5-6 rigtige

3-4 rigtige

Ohøj skipper! Man bliver vist ikke mere sømand end du er. God vind fremover, og god tur ud i verden!

Ikke dårligt, matros. Du ved en del, men der er stadig et stykke til titlen som kaptajn.

Spejdersnus Marts 2017

15


! W O W

Unge eventyrere

Måske har du prøvet at have hje mve på en spejderlejr eller blive bange på et natløb? Det er ret nor malt, ret udfordrende ting. Men så tjek lige for vi spejdere laver også nogle , hvor sindssyge ting de tre her har lavet. Spejdersnus anbefaler ikke, at du prøver at slå deres rekorder!

SEJLEDE JORDEN RUNDT PÅ 518 DAGE – ALENE!

I 2012 blev den hollandske pige Laura Dekker den yngste person til at sejle jorden rundt helt alene. Laura sejlede af sted som 14årig, og efter 43.500 kilometer på havet nåede hun endelig i land på den caribiske ø Sint Maarten. Da hun nåede i land, var hun blevet 16 år! Laura tog selvfølgelig nogle stop undervejs, når hun nåede land, men måtte nogle gange sejle over 10.000 kilometer i et stræk! Hvor er Laura nu? Hun bor på New Zealand – om bord på sin båd!

16

Spejdersnus Marts 2017


PÅ MOUNT EVEREST SOM 13-ÅRIG: MADEN VAR VÆRST Mount Everest er verdens højeste bjerg og ligger i næsten 9 kilometers højde. I 2014 blev den 13-årige indiske pige Malavath Poorna den yngste person nogensinde til at nå toppen af det farlige bjerg. Malavath kommer fra en lille landsby i Indien. Når man spørger hende, hvad det hårdeste ved turen var, svarer hun ikke højden eller kulden. Men at hun skulle undvære sin mors mad i så lang tid!

Toppen af Mount Everests ligger 8.848 meter over havet. Det er næsten helt deroppe, hvor passagerflyene flyver – en jumbojet flyver i ca. 10.000 meters højde!

VERDENS YNGSTE TIL NORDPOLEN PÅ SKI Hvordan kommer man egentlig til Nordpolen? Der går ingen veje, og der er ingen flyvepladser. Derfor tager man selvfølgelig af sted på ski! I 2016 blev den 14-årige australier Jade Hameister den yngste nogensinde til at nå Nordpolen på ski. Hendes tur tog 11 dage, og hun gik over 16 kilometer hver eneste dag. Vel at mærke, mens hun trak en slæde på 50 kg efter sig med mad, telt og oppakning. Hvor koldt var det så? Jo, gennemsnitligt var der -25 grader alle dage på hendes tur. Puha! Jade var heldigvis ikke alene på sin tur, men havde bl.a. sin far, som er bjergbestiger og vant til kulde, med på turen.

Spejdersnus Marts 2017

17


Tekst: Elizabeth Brautsch-Sand, Spejdernes Lejr Foto: Morten Gimm Kongsfelt, Jon Kristensen, Morten Clausen

HVAD SKAL DER SKE PÅ SPEJDERNES LEJR? Til sommer mødes vi alle sammen i Sønderborg til Spejdernes Lejr. Spejdere fra alle korps og fra hele landet mødes. Men hvad skal der egentlig ske på lejren?

18

Spejdersnus Marts 2017


er kommer til at være rigtigt mange aktiviteter på lejren. Nogle kan man frit prøve. Andre er aktiviteter alle skal på, og som varer hele dagen. Dem kalder vi ”rejser”. Hvad indeholder en ”rejse”? Hvis du er 6 til 9 år, er der én ”rejse” du skal på. Det er en dag, hvor du hele dagen er i lejrens aktivitetsområde. På rejsen vil du blandt andet opleve andre andres landes kulturer. Er du mellem 10 og 17 år kan du blandt andet komme på rejsen ”SciSpejd”, hvor man også er afsted på aktivitet hele dagen. Her er der fokus på natur og teknik med seje forsøg.

ER DU FRISK PÅ EN HOPPETUR, SÅ KAN DU PRØVE VERDENS STØRSTE OPPUSTELIGE FORHINDRINGSBANE. DEN ER 270 METER LANG OG HEDDER ”THE BEAST” (BÆSTET).

Jeg har hørt at onsdag er underlejrdag. Hvad er det? På lejren er deltagerne delt i fire underlejre. Onsdag er det underlejren, der bestemmer hvad der skal ske. Her foregår det hele sammen med de spejdere, du bor sammen med. Jeres borgmester er inviteret til at besøge jer – så måske kigger han forbi. Onsdag er også dagen, hvor du til aftensmad får lov at prøve en ægte lokal ret fra Sønderborg. Retten hedder ”Snysk” og er stuvede grøntsager (der har vokset lige i nærheden af lejren) med en pølse til. Hvad så med ”fridagene”? Du har naturligvis også dage på lejren, hvor I helt selv bestemmer, hvad I vil lave. Der kan I besøge det, der kaldes ”frie aktiviteter”. Der bliver for eksempel et klatretårn, hvor I kan prøve at nå toppen. Er du frisk på en hoppetur, så kan du prøve verdens største oppustelige forhindringsbane. Den er 270 meter lang og hedder ”The Beast” (Bæstet). Tjek videoen af forhindringsbanen på Youtube – søg på ”world's biggest inflatable”. Hvad sker der udenfor lejren? Trænger I til at komme lidt væk, kan I tage nogle af lejrens 1.000 lånecykler og trille en tur ned til gågaden i Sønderborg. Her er der også aktiviteter – og så ligger der et ishus lige nede ved havnen, hvis I trænger til en is. Vil I lidt længere væk, kan I besøge Historiecentret på Dybbøl, hvor de drabelig slag stod i 1864 eller tage en heik i den lækre natur omkring lejrpladsen.

Spejdersnus Marts 2017

19


30

-20% Søndag den 30. april kan alle spejdere, ledere og forældre spare 20% på ikke-nedsatte varer i Spejder Sport. Vi holder åbent fra 10-15 og glæder os til at se dig

20

Spejdersnus Marts 2017


PU F

Foto: Morten Hatting Voltelen

11.-14- M

AJ

2017

PATRULJELIV + UDVIKLING + FRILUFTSLIV =

PUF

FEM FEDE KURSER FOR JUNIORER


PU F

HEJ JUNIORSPEJDER!

D

u har sikkert hørt om PUFkurserne fra enten din leder eller dine spejderkammerater. Er du fyldt 11 eller 12 år, så er det tid til, du kan komme med! Du får fire dage med fede oplevelser, hvor du får nye spejdervenner og bliver endnu bedre til det med patruljeliv og spejderfærdigheder. Kurset er til dig, som snart skal rykke op i troppen og gerne vil tage hul på kursuslivet. På kurset kommer du i patrulje med juniorspejdere fra andre grupper, hvor I sammen skal sove udenfor og lave jeres egen mad. Hver patrulje får en leder tilknyttet, som vil lære jer en masse nye, seje ting og gøre jer bedre til det, I allerede kan. Er du ikke helt klar til at tage alene afsted, har du mulighed for at tage din spejderven fra gruppen med under armen, så I kan tage udfordringen op sammen. I kan være op til fire spejdere fra samme gruppe på samme kursus. I år er der fem kurser. De er alle megafede, men du kan desværre ikke tage på dem alle sammen! Du skal derfor vælge de kurser, du

22

Spejdersnus Marts 2017

godt kunne tænke dig at komme på. Alle dine kursusønsker har samme prioritet. Det kan godt betale sig at ønske mange kurser, hvis du vil øge chancen for at komme af sted. Du bliver nemlig kun tilbudt et kursus, du har ønsket. Hvis der ikke er plads på et af dine ønskekurser, kommer du på venteliste. Du bliver altså ikke tilbudt et kursus, du ikke har ønsket. Har du nogen spørgsmål til de forskellige kurser, så er du mere end velkommen til at kontakte kursuslederne, som rigtig gerne vil besvare dine spørgsmål om Danmarks fedeste juniorkurser. Du finder deres kontaktoplysninger i kursusannoncerne. På nogle senere sider i bladet er der også lidt praktisk information til din spejderleder og forældre, så husk at stikke bladet over til dem, når du selv har læst det færdigt. Vi håber, du er klar på masser af MEGA fede oplevelser på PUF! Spejderhilsner ANNE, JENS, MIKKEL OG TINE Udvalget for Ungdomskurserne

Alle fotos: Morten Hatting Voltelen

Er du klar på at tage udfordringen op, få nye spejdervenner og blive en endnu sejere spejder? Så læs her


PU F

HEJ JUNIORLEDER Så er det tid til at sende dine ældste juniorspejdere afsted på deres første spejderkursus: PUF!

P

UF-kurserne handler om Patruljeliv, Udvikling og Friluftsliv. Der er fokus på, hvordan man får et godt samarbejde i patruljen, og på udvikling af deltagernes spejderfærdigheder. Alt sammen i rammen af friluftsliv. At komme afsted på kursus kan give masser af gejst, motivation og inspiration til det daglige spejderarbejde hjemme i gruppen. Undersøgelser viser, at kurser er en god måde at give ny motivation til spejderlivet. Særligt juniorer, der føler sig lidt ’gamle’ i patruljen, kan have gavn af udfordringerne og forsmagen på, hvad tropslivet kan indeholde. Hvad kræver det af dig? Før kurset kræver det, at du tør være ambassadør for, at de juniorer, der er klar til det, vil tage afsted. Juniorerne skal være fyldt 11 eller 12 år ved kursusstart og være mentalt klar til at komme i patrulje med nogle, de ikke kender, og have nogle spejderfærdigheder, der kan bygges videre på. PUF er tiltænkt sidsteårs-juniorerne. Det er også lederne (enten juniorleder eller gruppeleder), der står for tilmeldingen via Blåt Medlem. Det praktiske kan du læse mere om under afsnittet om deltagerbetingelser. Efter kurset skal du være klar på at modtage en spejder, der har en masse nyt at berette om – og måske er klar på nye udfordringer i patruljearbejdet.

Flere spørgsmål? Har du uopklarede spørgsmål omkring et specifikt kursus, kan du kontakte kursuslederne for kurset. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk Husk at oplyse, at det drejer sig om PUF. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lign., kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer kurserne, på udvalgets mail uk@list.dds.dk eller telefon: Tine Daa Schrøder (formand) 2635 5705.

OVERBLIKSBOKS Ikoner, der nemt gør det muligt at se, hvor og hvornår kurset finder sted. REGION

11

11

MAJ

min. år

STARTDATO

ALDER

Spejdersnus Marts 2017

23


PU F KUrsus KAMPEN OM DE LYSERØDE HESTE

Go wild wild west! Spænd sadlen og kridt sporerne! Tag med til Oak City og hjælp os med at holde byen fredelig.

SLIP DIN INDRE SPILLEFUGL LØS

Alt er på spil Et spilleunivers, hvor du vil blive udfordret i spejderfærdigheder og meget mere.

11

11

MAJ

min. år

De vilde spillefugle Ib og Gerda har indtaget Avnstrup, og står sammen med resten af teamet klar til at udfordre dig og 47 andre spejdere, hvor ALT ER PÅ SPIL. Er du klar til at spille spillet, hvor din patrulje bl.a. skal konkurrere om, hvad I skal have at spise og hvornår I skal sove?

11

11

MAJ

min. år

I den lille landsby 'OAK City' på den vilde prærie har der i mange år været fred og idyl. Nu har den store kvæg-baron Von Langhorn flyttet sin kæmpe ranch til nabo-området pga. de gode græsgange, og han vil nu have fjernet OAK City fra landkortet. I er OAK City’s sidste håb for at stoppe baronens planer og redde OAK City og deres berømte lyserøde heste. I kommer til at sove i telt, samarbejde i en patrulje, lave mad over bål, og få en masse nye venner og oplevelser. Så kom, hvis du er parat til at vise, at du er den sejeste cowboy eller cowgirl! Det får du på kurset: • En fed kursusoplevelse • Medindflydelse under frie rammer • Rum til at udforske egne grænser • Lov til at være patruljeleder

På kurset kommer du til at opleve at: • Være i en ny patrulje • Sove i telt og lave mad på bål • Lære nye færdigheder • Få masser af nye spejdervenner Hver patrulje får tilknyttet sin helt egen vejleder. Og derudover står resten af teamet klar til at støtte og udfordre dig og din PUF-patrulje i at samarbejde, arbejde med spejdermetoden, forløbstanken samt at reflektere over og evaluere dagens oplevelser. Terningerne er kastet, nu er det din tur til at spille med. Så tilmeld dig med det samme, så ses vi på Avnstrup.

Kursussted: Avnstrup Spejdercenter, Midtsjælland Dato: 11.-14. maj 2017 Starttidspunkt og –sted: Kl. 18.15 på Hvalsø Station Kursusledere: Nanna Johansen og Anne Funding Kontakt: puf.spillet.ksl@gmail.com; tlf.: 31631002 (Nanna), 40258412 (Anne)

24

Spejdersnus Marts 2017

Kursussted: Egemose Centret, Nordsjælland Dato: 11.-14. maj 2017 Starttidspunkt og –sted: Kl. 19.00 på Egemose Centret Kursusledere: Mia Haugaard og Pelle Bramsfort Kontakt: pufegemosen@gmail.com, 26244079


PU F KUrsus

DU BYGGER DIT PERSONLIGE EVENTYR

Robinson Crusoe Dit eventyr har for nylig fundet denne flaskepost…

11

11

MAJ

min. år

Tak for at du har fundet min flaskepost! Mit navn er Robinson Crusoe, og jeg er strandet på en hidtil ukendt ø, jeg kalder Skovbrynet. Mit skib forliste, og jeg har brug for hjælp – kom og red mig! Jeg er her helt alene. Jeg har foreløbig mad og redskaber til at overleve, men hvor længe det kan vare, ved jeg ikke. Jeg har brug for hjælp til at komme væk fra øen Skovbrynet og tilbage til civilisationen. Denne mand skal reddes! Vi vil samle 60 fantastiske spejdere, og vi får brug for DIG! Så hvis du: • er eventyrlysten og vil prøve at leve på en øde ø • gerne vil lære om patruljeliv og samarbejde • har en overlever i maven • vil være med til at bygge en tømmerflåde el. lign. • og gerne vil på eventyr med 60 andre spejdere … så er det lige dig, vi har brug for til vores redningsekspedition af Robinson Crusoe. Pak rygsækken med overlevelsesudstyr, godt humør og gå-på-mod! Glæd dig til 4 eventyrlige dage på en øde ø med selveste Robinson Crusoe.

Kursussted: Spejdercentret Skovbrynet, Fyn Dato: 11.-14. maj 2017 Starttidspunkt og –sted: Kl. 18.00 på Odense Banegård Kursusledere: Line Harkjær og Anne Mette Fogh Kristensen Kontakt: ksl@levditeventyr.dk, tlf.: 6054 1215 Hjemmeside: levditeventyr.dk

Fotos: Jesper Jepsen og Morten Hatting Voltelen

Spejdersnus Marts 2017

25


PU F KUrsus ADVENTURE GRUPPEN PRÆSENTERER:

PUF Perm: - Oplev spillet indefra!

PUF Imperium Romanum Kom og deltag i en rejse tilbage til Romerriget, og hjælp Cæsar med at styre og udvikle Imperiet.

11

11 min. år

11 min. år

På PUF PERM 2017 skal vi i samarbejde med de skøre videnskabsmænd Fritz og Frithz udforske spillenes verden. Gennem hjernevridende udfordringer og farefulde rejser vil du i fællesskab med dine kammesjukker forsøge at nå til tops i spillets hierarki. Og hvem ved, måske lønner det sig at være en god spiller?

SLIP DIN INDRE ROMER LØS!

MAJ

11 MAJ

Når du kommer hjem, kan du forvente: • At have oplevet fællesskabet i en patrulje på en ny måde • At være rustet til tage imod flere nye udfordringer og oplevelser • At have fået en masse nye kammerater

På PUF Imperium Romanum skal du sammen med din PUF-patrulje hjælpe Imperiet med at sikre ro og orden i en af rigets mest urolige regioner: Gallien. Efter længere tids kampe er det nu kun en enkelt landsby, som endnu ikke har underkastet sig Imperiet og Cæsar. I samarbejde med den lokale kommandant bliver det din og patruljens opgave at skabe fred og økonomisk fremgang i denne fjerntliggende egn gennem samarbejde, nytænkning og kreative opfindelser, der hjælper den lokale befolkning.

Så er du til sjov og leg, spil og udfordringer og har du lyst til at blive en del af et fællesskab, hvor naturen skaber rammerne og fantasien sætter grænserne, så tag med på PUF PERM i bededagsferien 2017. Vi glæder os til at se dig!

På kurset lærer du om: • Dig selv og din rolle i patruljen • At samarbejde i en patrulje • At blive et endnu bedre patruljemedlem • Planlægning og udførelse af de sejeste aktiviteter Så hvis du har mod på nogle fantastiske dage sammen med andre spejdere, glæder vi os til at se dig på Rosenholt. Vi skal nok passe godt på dig og lover dig en masse fede oplevelser og nye venner, du aldrig glemmer!

PUF PERM

Kursussted: Rosenholt Spejdercenter, Nordjylland Dato: 11.-14. maj 2017 Starttidspunkt og –sted: Aalborg Banegård kl. 18.30 Kursusledere: Niels Parkegaard-Ottosen og Anna Maria Dürr Kontakt: parkegaard@gmail.com, annamariasoerensen@gmail.com, tlf.: 4215 8117/2943 4236

26

Spejdersnus Marts 2017

Kursussted: Brejning Efterskole, Vejle Dato: 11.-14. maj 2017 Starttidspunkt og –sted: Brejning Station kl. 17.30. Kursusledere: Bertram Buchhave Nørlem og Maria Christiansen Kontakt: pbertram@seditio.dk, christiansenmaria1@gmail.com, tlf.: 24224441 Hjemmeside: adventuregruppen.dk


KÆRE FORÆLDER TIL EN KOMMENDE PUF-KURSIST

M

ange husker de venskaber og det fællesskab, de oplever på ungdomskurserne i Det Danske Spejderkorps, mange år efter. Og mange har glæde af deres oplevelser og erfaringer fra kurset både som spejder, men også i hverdagen uden for spejderverdenen. Den mulighed må du ikke lade dit barn gå forbi. Så tag en snak med dit barns spejderleder og hør, om netop dit barn skal være en af de flere hundrede, der tager på PUF-kursus i bededagsferien 2017. Udbyttet Det, dit barn kommer til at opleve på PUF-kurset, er et fællesskab med en masse jævnaldrende, hvor spejderne får oplevelser og udfordringer i trygge rammer. Kurset er en forsmag på de længere kurser i PLan-regi for tropsspejdere og arbejder særligt med at udvikle spejdernes evner til at samarbejde, lede og de grundlæggende spejderfærdigheder. Dit barn kommer hjem med et nyt netværk af spejdervenner og mod på nye udfordringer. Forudsætninger Der kræves ikke særlige forudsætninger for at deltage på PUF-kursus, da det netop er et ”begynderkursus”. Det eneste formelle krav er, at man er 11 eller 12 år ved kursusstart. Det er en god ide, hvis dit barn har prøvet at være på lejr og sove i telt før, men kursusteamet vil selvfølgelig sørge for gode og trygge rammer at være på lejr i. Det er dog altid en god ide at tale med den daglige spejderleder, om ikke et PUF-kursus vil være en god mulighed. Spejderne skal kunne deltage på hele kurset (11.-14. maj 2017) dvs. fra start til slut. Kursusleder og – team Hvert PUF-kursus ledes af 2 kursusledere sammen med et større team, der tager sig af spejderne under hele kurset. Teamet består af kompetente ledere, der har været spejdere i mange år og har stor erfaring med kurser og/eller målgruppen. De er vant til at håndtere alt fra hjemve til lejrskader, så du kan være helt tryg ved, at de nok skal tage sig godt af dit barn, når I har vinket farvel.

Foto: Morten Hatting Volte len

Forældreomsorg til, under og fra kurset Når dit barn først er kommet på kursus, er de fleste så optaget af det nye, der sker, at de glemmer det derhjemme for en stund. Vær derfor ikke nervøs, hvis du ikke hører fra dit barn – også selvom I evt. har aftalt, at barnet skal ringe hjem. Du kan trygt regne med at høre fra kurset, hvis dit barn ikke møder frem, eller der opstår andre problemer. Så se det som en chance for, at dit barn oplever, at mobilkontakten hjem til ikke er helt så vigtig som det, der sker her og nu. Nødsituationer Hvis dit barn skulle kontakte dig under kurset med problemer, eller fordi dit barn er ked af det, så husk, at det er kursusteamet, der har ansvaret, mens dit barn er på kursus. Indgå ikke aftaler med dit barn uden at inddrage kursuslederne, men sørg derimod for, at kursuslederne er orienterede, så de bedre kan hjælpe på stedet, fx hvis der er konflikter i patruljen eller andet. Du får to kontakttelefonnumre med deltagerbrevet, hvor du kan komme i kontakt med kursuslederne og dit barn. Brug dem frem for dit barns mobilnummer, hvis der sker noget derhjemme, fx sygdom eller lignende. Kursusteamet kan meget bedre hjælpe og støtte dit barn, hvis de ved, hvad der sker. Spørgsmål Har du uopklarede spørgsmål, kan du ringe til kursuslederen for det enkelte kursus, hvis det har noget specifikt med det enkelte kursus at gøre. Har du spørgsmål til tilmeldingen, kan du ringe til korpskontoret på tlf. 3264 0050 eller skrive en mail på kursus@korpskontoret.dk og i begge tilfælde oplyse, at det drejer sig om PUF. Har du et overordnet spørgsmål til struktur, strategi eller lignende kan du tage kontakt til Udvalget for Ungdomskurserne, der administrerer kurserne, på udvalgets mail uk@list. dds.dk eller telefon: Tine Daa Schrøder (formand) 2635 5705.

Spejdersnus Marts 2017

27


PU F

DELTAGERBETINGELSER

Tjek også kurserne ud på dds.dk/move

For at kunne deltage på PUF 2017, skal du være aktiv juniorspejder, være 11 eller 12 år ved kursusstart, og kunne deltage alle de dage, kurset varer (11.-14. maj 2017). Tilmelding Tilmeldingen foregår elektronisk via kursussystemet i Blåt Medlem (blaatmedlem.dk). Kurset hedder PUF 2017 og har kursusnummer 17600. Du kan enten selv gå ind og tilmelde dig eller få din juniorleder/ gruppeleder til at hjælpe dig. Du kan også finde den detaljerede vejledning på www.dds.dk/tilmelding. Tilmeldingen åbner mandag den 6. marts 2017 kl. 18.00, og deadline for tilmelding er tirsdag den 28. marts 2017 kl. 12.00. Vælg dine kurser I tilmeldingen vælger du, hvilke kurser du ønsker at deltage på. Du kan vælge mellem alle PUF-kurserne. Du bliver kun tilbudt et kursus, som du har ønsket. Desto flere kurser som du vælger, desto større er chancen for at komme på PUF. Du skal minimum vælge to kurser. Deltag sammen med en spejderven/ veninde Du kan også vælge at ønske at komme på samme kursus som en spejderven/veninde. Du kan højst angive 1 spejderven. Du kan dog fortsat kun blive tildelt et kursus, som du har ønsket. Vi kan ikke garantere, at du kommer på kursus med én som du ønsker, men vi bestræber os på at opfylde dine ønsker. Du skal kende medlemsnummeret på den, som du ønsker at komme på kursus med. Hvis din spejderven/veninde ikke tilsvarende har angivet dig eller valgt de samme kursusønsker, kan ønsket ikke blive opfyldt. Så det er vigtigt, at I har aftalt det indbyrdes, inden I tilmelder jer. Regler for fordeling af pladserne Du er ikke sikret en plads, selvom du har tastet din tilmelding hurtigt og til tiden. Det er først efter tilmeldingsfristen tirsdag den 28. marts, at alle pladserne bliver fordelt. Pladserne bliver fordelt ud fra følgende principper:

28

Spejdersnus Marts 2017

• Kursusønsker • Balanceret kønsfordeling • Max. 4 kursister fra samme gruppe på samme kursus • Hvem du evt. har ønsket at deltage sammen med • Førstegangskursister prioriteres først Du vil kun blive tilbudt et kursus, som du har ønsket. Hvis der er for mange tilmeldte vil nogle spejdere komme på venteliste. Vi forsøger at tildele pladser til så mange spejdere som muligt. Det er igen i år ikke muligt at notere 1. prioritet i kursusønsker, så alle valgte kursusønsker er ligestillede ved tilmelding. Husk derfor kun at tilmelde dig de kurser, du ønsker at deltage på. Jo flere kurser, du vælger, jo større sandsynlighed er der for at komme afsted på kursus. Hvis du ikke ønsker at deltage på det kursus, som du har fået tildelt, har du ikke mulighed for at blive skrevet på venteliste til andre kurser, men bliver derimod afmeldt PUF 2017. Du skal derfor kun skrive kurser på, som du ønsker at deltage på. PUF er tiltænkt sidsteårsjuniorer. De spejdere, som ikke har deltaget før, vil blive prioriteret først, men det vil være muligt at deltage mere end én gang. Besked om deltagelse Pladserne til kurserne bliver fordelt i løbet af uge 14. Du, din forælder og din juniorleder vil herefter modtage en mail med besked om, hvilket kursus du har fået plads på, eller om du er kommet på venteliste. Du kan også selv, via din profil på Blåt Medlem, se hvilket kursus du er kommet på. Du kan enten se dette i venstre side, under ’Tilmeldte kurser’ eller ved at klikke på ’Mine data’ og herefter faneblad ’Kursusoversigt’. Hvis der står: 17600 PUF 2017 betyder det, at din tilmelding er registreret, men at du ikke har fået tildelt en

plads endnu. Din leder kan også se det ved at finde dit navn og vælge fane 7: ”Kurser”, hvis han/hun er oprettet som medlemsansvarlig eller enhedsansvarlig i Blåt Medlem. Derudover får du et deltagerbrev i løbet af uge 15, som fortæller, hvor du skal hen, hvad du skal medbringe, hvem der skal med og mange andre praktiske oplysninger. Kursuspris PUF: 1.100,- DKK Har du valgt din gruppe som betaler, bliver kursusafgiften automatisk trukket på din gruppes konto på Korpskontoret, hvis gruppen har godkendt din tilmelding. Ellers modtager du selv en faktura. Afbud Din tilmelding er bindende, når den er indtastet i Blåt Medlem. Skulle du blive forhindret i at deltage, skal du straks meddele dette til Korpskontoret via mail: kursus@korpskontoret. dk eller tlf. 32640078. Ved afbud senere end den 10. maj, skal det meldes direkte til kursuslederen. Kontaktoplysningerne vil fremgå af deltagerbrevet. Afbudsgebyret er følgende: • Ved afbud senest den 1. maj opkræves 100 kr. • Ved afbud den 2.-10. maj opkræves den halve kursusafgift. • Ved afbud den 11. maj eller senere opkræves hele kursusudgiften. Der opkræves ikke afgift for at stå på venteliste, hvis man skulle være så uheldig, at man ikke bliver tilbudt et kursus. Vis hensyn: Bliver du forhindret i at komme på kursus, så meld afbud med det samme, så en anden kan få din plads.


HOLD STYR PÅ DIN KNIV Af Lauge Eilsøe-Madsen, B&U-redaktionen

Kniven er et af dine vigtigste redskaber til spejder. Derfor skal du huske at holde godt styr på den. Spejdersnus giver dig en guide til at passe din kniv.

1. BRUG KNIVENS SKEDE Det har flere fordele – fx at du ikke skærer dig selv eller andre. Men det er faktisk også vigtigt for din kniv, at den bliver pakket ordentligt sammen. På den måde er den beskyttet mod hårde ting, som giver den hak, ridser eller bøjer spidsen på kniven.

2. HOLD DIN KNIV REN OG TØR Hvis du holder kniven ren og tør, sikrer du dig, at kniven ikke ruster eller går i stykker. Og det er vigtigt, at det er hele kniven, helt fra skaft til spids, som er ren og tør.

3. HOLD DIN KNIV SKARP Ja, det siger måske sig selv, men der er mange, som ikke tænker over det. Kniven bliver sløv hurtigere, end du tror. Derfor er det vigtigt, at du holder den skarp. Du kan enten bruge en slibesten eller en slibemaskine til det. Husk, at slibestenen skal være fugtig – ellers ridser du bare din kniv. Og husk at få en voksen til at hjælpe dig.

Spejdersnus Marts 2017

29


FORÆLDRESIDERNE

heJ spejdEr. Stik Dine forÆLdre BlaDeT, NÅr du er færdIg!

Tekst: Jakob Kastrup Andersen, B&U-redaktionen Foto: XXX

KÆRE FORÆLDER - pak Ikke tAsKen aLeNe!

30

Når dit barn drager afsted på weekendtur med spejdergruppen, er det essentielt, at dit barn deltager i processen af taskepakningen.

Spejdersnus Marts 2017


Der er flere grunde til, at dit barn bør deltage i taskepakningen. Allerførst er der ikke noget værre end en spejder, der er afsted på tur, som ikke aner, hvad der er med i tasken, eller hvor i tasken den pågældende ting opholder sig. Barnet bliver frustreret og fortvivlet, hvis regnjakken ikke kan findes, når det regner, eller at spisesættet ikke er at finde ved middagstid. Af den grund er det vigtigt, at barnet har kendskab til sin egen taske! Et trick til at involvere barnet i pakningsprocessen kan være, at du som forælder finder de ting frem, der synes relevante for en weekendtur. Placer alle tingene på et bord eller lignende for at visualisere for dit barn, hvad tasken skal indeholde. Træd derefter tilbage og overlad i første omgang opgaven om at pakke tasken til dit barn. Når din tålmodighed løber ud, og du mener, at dit barn har fået et værdigt forsøg til at pakke tasken selv, tager du over og hjælper med pakningen. Det vigtigste er, at dit barn selv har totalt styr på, hvordan tasken er pakket, og hvor tingene i tasken bor. For hver gang tasken skal pakkes, og som dit barn gradvist bliver ældre, skal du som forælder træde mere tilbage og have tiltro til, at dit barn pakker, hvad der er nødvendigt. Glemmer man regnjakken en enkelt gang, glemmer man den aldrig igen. Så sørg for at lade dit barn styre processen selv – barnet er ofte i stand til mere, end du selv lige tror!

Spejdersnus Marts 2017

31


BAGSIDEN

LAV DINE EGNE VANDAFVISENDE TÆNDSTIKKER

evelse, Ild er vigtigt for din overl , specielt når du er ude i naturen ndstikkerne når det regner. Hvis tæ ve utrolig er våde, kan det dog bli redelse be for svært, men med lidt er du altid beredt.

Find flere se aktivite je te spejde r på r.dk

METODE 1

Det skal du bruge: • •

Tændstikker Terpentin (spørg dine forældre om lov)

1. 2.

Dyp tændstikkernes hoved i tepentin og lad dem trække i 5 min. Lad dem tørre på en avis i 20 min. Tændstikkerne er nu klar og vandafvisende i flere måneder.

METODE 2 Det skal du bruge: • •

Tændstikker Neglelak

1. 2.

Dyp tændstikkens hoved i neglelak. Læg den til tørring med svovlhovedet placeret ud over bordkanten. Læg et stykke papir på gulvet under tændstikkerne i tilfælde af, at neglelakken drypper fra tændstikkerne.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.