Dialoog - nr 2 - 2024

Page 1

Verandert Verbindt Versterkt Magazine van 2 / 2024 #laatjestemhoren Ontdek onze workshops Maak kennis met de Verenigingspil
en veerkracht
Impact

In dit nummer:

VERSTERKT VERANDERT VERBINDT

onze partners: facebook.com/ditovzw www.ditovzw.be

Colofon 5 nummers per jaar

Hoofdredactie: Sophie Beyers

Eindredactie: Fien Mermans

Redactie en coördinatie: An Feytons

Vormgeving en druk: Bredero Graphics

Contacteer de redactie: 02 515 18 93 of communicatie@ditovzw.be

VU: Sophie Beyers

Afzender: Dito vzw, St. Jansstraat 32-38, 1000 Brussel, afgiftekantoor Antwerpen X, erkenningsnummer P209662

2 Versterkt Luister, babbel én beleef met Filoe 8 Wegwijzer neemt je mee 22 Verandert Samen sterk 4 Laat jouw stem horen tijdens de lokale verkiezingen 14 Leestip: 5 kinderboeken over leven met een handicap of chronische ziekte 18
Ontdek de Verenigingspil® 10 Actief genieten op vakantie in Beverlo 11 Dansen, zingen én swingen op het Kustschlagerfestival 12 Authentiek mooi Sluis 13 Lokale groep in de kijker 20 Leer koken met het Dito Kookcircus 21 Ben jij klaar voor de zomer? Dans je beentjes los op onze Zomerfuif 24 Beleef de festivalzomer 25 Varia Kort nieuws 6, 26 Sport voor iedereen 16
Verbindt
14 18 20 16
Wacht niet op een goede dag, maak er een!

Zie uitdagingen als kansen...

Er is in de maatschappij en de wereld veel gaande. Er vinden veranderingen plaats en het leven daagt ons uit. Hoe wij hierover denken bepaalt hoe wij ons voelen. Hoe ga jij om met uitdagingen die voortdurend worden gekenmerkt door verandering? Wat voel jij?

In deze Dialoog werpen we een blik op verschillende initiatieven die jou helpen om mentale veerkracht op te bouwen. Een interview met Bas Vandevelde, een gepassioneerde en warmhartige coach, toont dat jij zelf de touwtjes in handen kan nemen om fysiek en mentaal sterker te worden. Ontdek hoe je met een initiatief zoals ´Wheel get fit’ jouw fysieke en mentale gezondheid in eigen handen kan nemen.

In deze editie krijg je ook een inkijk in onze zelfverdedigingscursussen voor vrouwen met een handicap. Lees hoe waardevol tips van een professional kunnen zijn om jezelf verbaal en fysiek te verdedigen in lastige situaties.

Ons project Filoe verdient ook extra aandacht.

Een vrijwilliger van ons project Filoe vertelt over complexe thema’s zoals verdriet, geluk en identiteit en wat kan helpen om zelf veerkrachtiger in het leven te (gaan) staan.

De verkiezingen komen eraan. Ik hoop op meer begrijpelijke taal van de politici en het lef om hun voornemens en beloftes daadkrachtig na te komen want personen met een beperking hebben ook recht op gelijkwaardige kansen en een inclusief en volwaardig bestaan. Jouw stem is ook zeker tijdens de verkiezingen belangrijk. Samen staan we sterker. Overweeg goed wie jouw stem krijgt tijdens de aankomende verkiezingen. Wees trots.

Samen staan we sterker

Stuur je mij een foto van jouw stem moment naar mijn mailadres? ingridvoorzitterdito@gmail.com Ik verzamel al jullie foto´s. Misschien zie je jouw foto wel terug in de volgende editie van Dialoog (met toestemming natuurlijk).

Jullie zijn van Dito gewend dat wij jullie belangen blijven behartigen. Iedereen telt mee! Ook jij! In 2024 is dit niet anders. Jullie kunnen op ons rekenen dat wij onze stem laten horen. Hoe? In deze editie stellen wij onze actie #laatjestemhoren voor.

Ben jij weleens eenzaam of heb je opgemerkt dat iemand in jouw omgeving eenzaam is? Onderzoek toont aan dat verenigingswerk helpt tegen eenzaamheid en mentale moeilijkheden. Dito heeft samen met verschillende verenigingen een initiatief opgezet om dit aan te pakken. Maak kennis met ‘De Verenigingspil’. Zoek en vind een vereniging die bij je past. Alvast veel plezier toegewenst!

Hartegroet, Ingrid de Wit

Ingrids 3

Samen sterk

Ontdek onze zelfverdedigingscursussen voor vrouwen met een handicap

Noor Huyben

Als vrouw met een handicap ben je vaak extra kwetsbaar voor geweld of agressie. Uit onderzoek blijkt dat vrouwen met een handicap vaker slachtoffer zijn van geweld dan vrouwen zonder handicap. Hier wil Dito iets aan veranderen. Met deze reden in het achterhoofd organiseert Dito workshops rond zelfverdediging. Deelneemster Daria Verhé, een enthousiaste en goedlachse 46-jarige vrouw, vertelt in dit interview openhartig waarom zij aan deze cursus deelneemt.

“Ik zie er misschien kwetsbaar uit, maar je zal toch verschieten”, is één van de eerste zinnen die Daria spontaan en vrolijk vertelt wanneer ze zich klaarzet voor haar interview. In 2009 werd ze wakker geschud door een beroerte (CVA), waarna zij ook te maken kreeg met een visuele beperking.

Kan je ons vertellen wanneer je Dito hebt leren kennen?

Daria: Ik ben al sinds 2019 lid van Dito. Zelf doe ik mee aan verschillende activiteiten. Ik heb hierdoor ook best wel wat nieuwe vrienden gemaakt. Ik heb dan besloten om mij als vrijwilliger te engageren voor Dito’s Voorleesbende en de Garsons Uniek.

Je neemt sinds kort ook deel aan onze zelfverdedigingscursussen? Betekent dit dat je jezelf niet altijd veilig voelt?

Daria: Niet onmiddellijk. Ik moet toegeven dat ik mijzelf ‘s avonds wel onveiliger voel, zeker in het donker en op wegen waar weinig mensen komen. Daarnaast houd ik er ook niet zo van om alleen op een tram of bus ergens te moeten wachten. Dan maak ik mij wel zorgen.

Is dat dan ook de reden waarom je deelnam aan de workshop?

Daria: Ja, eigenlijk wel. Dito voelt voor mij vertrouwd en veilig aan. Ik voel mij in andere organisaties niet op mijn plaats. Zij hebben ook niet hetzelfde

aanbod. Dito is voor mij thuiskomen. De workshops zijn laagdrempelig waardoor ik ook echt actief durf deelnemen. Daarbovenop wil ik mijzelf in de toekomst zelfverzekerder voelen. Op deze manier leer ik tips & tricks om zelf verbaal, mentaal en fysiek sterker te worden waardoor ik minder kwetsbaar zal zijn.

Welke tips uit de workshop neem je zeker en vast mee?

Daria: Ik ben zelf eerder een introvert persoon, waardoor ik veel had aan de tips over verbale zelfverdediging. Alles begint namelijk bij het leren aangeven van je grenzen. Ik werk hier nog elke dag aan. Ik durf al meer dan een paar jaar geleden maar het kan nog altijd beter.

Ik zie er misschien kwetsbaar uit, maar dat is uiterlijke schijn.

Zou je jezelf nog willen verdiepen in het thema zelfverdediging?

Daria: Ja absoluut. Ik zou niet aarzelen om terug deel te nemen aan een vervolgcursus. De workshop vormt een zeer goede, stabiele basis die je de belangrijkste onderdelen kant en klaar uitlegt. Toch ben ik zeer benieuwd naar hoe je de aangehaalde

4
Verandert

Voel jij jezelf ook soms onzeker of onveilig?

Wil je je zelfvertrouwen een boost geven?

Neem dan zeker contact met ons op voor meer informatie of schrijf je in voor volgende sessies:

• Zelfverdediging voor vrouwen met een auditieve beperking

Zaterdag 21 september 2024 van 10u-17u

Zaal Rupel, Solidaris Antwerpen-Kiel

Sint-Bernardsesteenweg 200, 2020 Antwerpen

• Zelfverdediging voor vrouwen met een verstandelijke beperking

Zondag 22 september 2024 van 10u-15u

Solidaris Zwijnaarde

Tramstraat 69, 9052 Zwijnaarde

• Zelfverdedigingscursus voor vrouwen met een verstandelijke beperking

Woensdag 4 december 2024 van 10u-17u

Zaal Rupel, Solidaris Antwerpen-Kiel

Sint-Bernardsesteenweg 200, 2020 Antwerpen

T 02 515 02 61

E info@ditovzw.be

tips zou kunnen toepassen in specifieke situaties of hoe je zou moeten omgaan met andere, kwetsbare momenten.

Voel je je na deze workshop zelfverzekerder en waarom?

Daria: Ja, ik merk aan mezelf dat ik nu veel sterker in mijn schoenen sta. Ik zie er misschien kwetsbaar uit, maar dat is uiterlijke schijn. Ik weet nu welke technieken ik kan gebruiken wanneer ik alleen ben in een onveilige situatie. Ik hoop dat ik deze nog lang mag onthouden. Ik ga ze in ieder geval goed inoefenen.

Zou je de workshop aanraden?

Daria: Absoluut! Elke vrouw moet zich kunnen verdedigen, ongeacht het feit of je nu een beperking hebt of niet. Of je nu jong bent of oud, iedereen heeft baat bij deze workshop. Er worden ook verschillende mogelijkheden op maat besproken zodat vrouwen met een beperking over voldoende technieken beschikken. De sessie wordt aangepast naargelang de noden van het doelpubliek, dat maakt het des te fijner.

5
Verandert

Kort nieuws

Ken jij onze Vrijwilligersservice al?

Supporter mee tijdens de Paralympics in Parijs!

Heb jij zelf een handicap of chronische ziekte en laat je je af en toe ondersteunen door een vrijwilliger? Of ken jij iemand die af en toe ondersteuning kan gebruiken bij de administratie die komt kijken bij het inschakelen en organiseren van vrijwilligers? Dan is onze Vrijwilligersservice zeker iets voor jou! Je gaat zelf op zoek naar de geschikte vrijwilliger en wij doen de rest. Handig toch? Wij zorgen voor de nodige overeenkomsten, een verzekering voor je vrijwilliger en begeleiden je mee om de eventuele onkostennota correct in te dienen. Wij zorgen dat de vrijwilliger ook zijn of haar vergoeding gestort krijgt.

Wil je meer informatie? Aarzel niet om ons te contacteren:

T 02 515 02 61

E info@ditovzw.be

W www.ditovzw.be/info/vrijwilligersservice

Supporter jij deze zomer mee voor onze steratleten tijdens de Paralympics? Dit jaar vinden de paralympische spelen plaats van 28 augustus tot en met 8 september 2024 in Parijs. Dit jaar motiveert Paralympic Team Belgium alle kijkers om voluit mee te supporteren voor onze atleten. Laat de prestaties van onze topatleten niet aan jou voorbijgaan. Ook atleten met een beperking doen ertoe. Sport verandert levens, ongeacht of men sport met of zonder beperking. Kijken jullie mee?

Is de luchthaven van Zaventem wel toegankelijk genoeg?

Heb jij een handicap en ga je soms met het vliegtuig op reis? Dito screende op 22 maart 2024 de luchthaven van Zaventem met als doel de toegankelijkheid te verbeteren. Benieuwd hoe toegankelijk de luchthaven van Zaventem is en wat beter kan? Houd onze kanalen in de gaten en ontdek samen met ons de resultaten.

6 Kort

Wist je dat wij van rekeningnummer zijn veranderd?

Dito heeft haar administratie vereenvoudigd. Vanaf nu maken wij gebruik van 4 gezamenlijke rekeningnummers voor alle provincies. Ben je hier nog niet van op de hoogte? Wij vatten dit voor jou kort samen in een duidelijke tabel.

Algemene rekening

BE06 8777 9769 0122 Rekeningnummer voor betaling activiteiten met inschrijving BE44 1325 2442 1245 Rekeningnummer voor lidgelden voor elke provincie BE45 1325 5229 3789 Rekeningnummer voor vrijwilligers- en PVB-service BE12 1325 5229 4092

Heb je hierover vragen? Aarzel niet en neem contact met ons op. T 02 515 02 61 E info@ditovzw.be

Jonge kinderen en autisme: wat met taalontwikkeling?
Doe mee met de BELAS-studie

Heeft jouw (klein)kind autisme? De KU Leuven, Universiteit van Gent en Universiteit van Brussel hebben een baanbrekend onderzoek op poten gezet naar taalontwikkeling bij kinderen met autisme. Al racend en vliegend met de LabMobiel, een mobiele en gezellige praktijk- en onderzoeksruimte, komen deze onderzoekers tot bij jou.

Schuilt er in jouw kindje een echte onderzoeker? Lees meer over de studie en aarzel niet om contact op te nemen via belas@kuleuven. be / belas@ugent.be of belas@ulb.be

Ontdek www.dovencentraal.be, een initiatief van Doof Vlaanderen

Doof Vlaanderen is een vzw die zich als federatie van Vlaamse Dovenorganisaties inzet voor gelijkwaardigheid, emancipatie en ontplooiing van dove personen en hun taal, de Vlaamse Gebarentaal. Om deze boodschap verder te verspreiden, ontwikkelde Doof Vlaanderen een splinternieuwe website: www.dovencentraal.be . De website beschikt over een sociale kaart die een overzicht geeft van alle diensten en organisaties die aandacht besteden aan de noden van doven en slechthorenden en/of aan de Vlaamse Gebarentaal. Daarnaast krijg je een volledige evenementencatalogus en vacaturedatabank om u tegen te zeggen. Neem zeker een kijkje.

Kort 7

Luister, babbel én beleef met Filoe

Prikkel de creativiteit en verbeelding met Filoe: een speels, interactief en laagdrempelig groepsgesprek waarbij deelnemers gedachten en gevoelens kunnen delen en uitwisselen over een thema naar keuze. Leuke beleef-, denk-, en doe-opdrachten motiveren en enthousiasmeren deelnemers om na te denken over verschillende taboerijke thema’s. Ontdek met Filoe welke ideeën er in jouw groep leven over vriendschap, identiteit, geluk, verdriet en rouw, rechtvaardigheid of autonomie. Vrijwilligster en begeleidster Brigitte (64), een gepassioneerde mama en grootmoeder, vertelt waarom Filoe voor iedereen een meerwaarde kan zijn.

Hoe ben jij bij Dito terechtgekomen?

Brigitte: Niet veel vrienden of kennissen weten dit van mij, maar eigenlijk heb ik zelf een beperking. Ik ben geboren met een rug die niet helemaal in orde is waardoor ik niet in staat ben om zelf mijn rug recht te houden. Dit beperkt mij enorm in beweeglijkheid. Hierdoor zat ik al vroeg thuis op invaliditeit.

Ik had hier wel wat moeite mee… vooral mentaal. Ik was te jong en kon dat niet aanvaarden. Je krijgt plots vanuit de maatschappij een stempel op je gedrukt zonder dat je hier zelf om gevraagd hebt. Dat is niet evident. Enkele jaren geleden ben ik zelf op zoek gegaan naar een zinvolle vrijetijdsbesteding. Toen heb ik besloten om mij als vrijwilliger aan te sluiten bij Dito.

Wat vind jij zo fijn aan vrijwilligerswerk?

Brigitte: Ik ben al zes jaar actief bij Dito en ik doe het nog altijd even graag. Ik haal voldoening uit de liefde en dankbaarheid die je van mensen krijgt.

8
Versterkt

Voor mij is vrijwilligerswerk ‘werken mét mensen voor mensen’. Ik heb ook voor verschillende andere organisaties vrijwilligerswerk gedaan, voornamelijk computerwerk. Dat vind ik niet fijn. Ik wil met mensen bezig zijn en op een ongedwongen manier iets kunnen betekenen en teruggeven aan de maatschappij.

Voor mij is vrijwilligerswerk ‘werken mét mensen voor mensen

Wat betekent Filoe voor jou?

Brigitte: Heel veel. Ik ben een echte ‘mensen-mens’. Ik ben een babbelaar, maar luister evenzeer met veel plezier aandachtig naar de talrijke verhalen van deelnemers. Met Filoe geef je mensen op een speelse en aangepaste manier de kans om een verhaal te vertellen. Daarnaast merk ik dat elke visie en elk verhaal mij vaak zelf nog doet nadenken over bepaalde zaken. Ik vind het dus niet alleen leerrijk voor de deelnemers, maar ook voor mezelf. Elke keer dat ik naar huis ga, voel ik mij heel voldaan. Het is mooi om te zien dat het Filoe-spel mensen de kans geeft om te praten, luisteren en leren van elkaar.

Wat zou je zeggen tegen organisaties die twijfelen om een Filoe-sessie aan te vragen?

Brigitte: Tijdens een Filoe-sessie krijgt elke deelnemer de kans om op een unieke manier gedachten en gevoelens te delen. Het Filoe-spel doet mensen die moeilijk over emoties of moeilijke thema’s kunnen praten, openbloeien. Dat vind ik zelf zeer krachtig. Wij begeleiden de deelnemers natuurlijk stap voor stap waardoor communiceren over moeilijkere thema’s laagdrempelig wordt. Iedereen heeft daarbovenop respect voor elkaar en mag gewoon zichzelf zijn. Dat versterkt ook het zelfvertrouwen.

Wil je graag een Filoe-sessie boeken of ga je graag zelf aan de slag met ons pakket? Wij kijken samen met jou naar de mogelijkheden.

Contacteer ons gerust voor meer informatie.

T 02 515 02 61

E info@ditovzw.be

9
Versterkt

Ontdek de Verenigingspil®

De pil die verbindend werkt

Stevens

Op vrijdag 8 maart 2024 lanceerden

Neos vzw en 38 mede-initiatiefnemers (*), waaronder Dito, een nieuw middel tegen eenzaamheid: De Verenigingspil® in het ICC te Gent

Voel je je af en toe eenzaam of niet goed in je vel?

Heb je nood aan echt, fysiek én warm contact?

Dan is de Verenigingspil® iets voor jou. De Verenigingspil® is een alternatief medicijn voor mensen die nood hebben aan een goede babbel. Op het eerste zicht zou je niet zeggen dat de Verenigingspil® geen écht medicijn is. Het doosje zou namelijk niet misstaan naast jouw andere medicijnen in je medicijnkast. In het doosje zit een bijsluiter met een stappenplan naar een vereniging op maat. Jij kiest jouw ideale vereniging. Want wist jij dat het verenigingsleven preventief en genezend werkt voor psychische problemen zoals mogelijke depressies of eenzaamheid?

Een doosje van De Verenigingspil kost 1 euro (inclusief btw en exclusief verzendingskosten). Je kan je doosje bestellen via www.deverenigingspil. be. Zoek nu de vereniging die bij jou past!

Hoe doe je dat? Volg dit gemakkelijk stappenplan:

Stap 1: Scan de QR-code op de bijsluiter of surf naar www.deverenigingspil.be.

Stap 2: Op de website ontdek je verschillende verenigingen. Zoek op basis van jouw interesses of postcode.

Stap 3: Neem contact op met de vereniging in kwestie. Ontdek hoe je je best kan aansluiten en wanneer je welkom bent.

10
Verbindt
(*) Liantis, Domus Medica, HABO vzw, Vlaamse Vereniging van Klinisch Psychologen (VVKP), Vlaams Apothekers Netwerk (VAN), UilenSpiegel, Okra, Landelijke Gilden, Ferm, Amnesty International Vlaanderen, UNIZO, Markant/Vrouwennet, S-Plus, Vl@s, Cultuurvuur, ZukZuk.org, ConTempo, Dito, Vlaamse Ouderenraad, Rebelle, Samana, Grootouders voor het Klimaat, Groen Plus, AXXON, Similes, Cavaria, Cultuurlab Vlaanderen, Pasar, Noblito, Velt, AIF+, FMV, Vvvuur, Bond zonder Naam, Give a Day, BSAE, Adviesbureau Van Eynde en In4Care.

Actief genieten op vakantie in Beverlo

2 tot en met 6 september 2024

Wiet De Boodt

Ontdek samen met Dito het Limburggevoel en geniet van de natuur in Vlaanderens groenste provincie.

Samen met Dito het Limburggevoel beleven? Dat kan tijdens deze actieve midweek. We verblijven in Hoeve Genemeer, een volledig aangepast verblijf midden in het groen. Over eten en drinken moeten we ons geen zorgen maken, wij genieten namelijk van volpension. We wisselen actieve en iets minder actieve uitstappen af. Wandelen, een uitstap, een stad of museum bezoeken… tijdens deze midweek vind je voor elk wat wils. Hoeve Genemeer ligt in de korte omgeving van steden zoals Hasselt en Genk, maar ook van plaatselijke bezienswaardigheden waaronder B-Mine. ‘s Avonds zijn er nog leuke activiteiten om de dag af te sluiten. Zin om samen met ons Limburg te ontdekken en een fantastische week te beleven? Schrijf je snel in.

Wanneer?

2 tot en met 6 september 2024

Waar? Hoeve Genemeer in Beverlo

Prijs lid Dito? 351 euro

Prijs niet-lid? 390 euro

Inbegrepen? Busvervoer, verblijf in vol pension, begeleiding en verzekering

Opstapplaatsen?

Berchem en Mechelen

Inschrijven? Inschrijven is mogelijk vanaf woensdag 10 januari 2024 tot en met dinsdag 9 april 2024

Vooraf inschrijven is verplicht.

T 02 515 19 30

E inschrijven@ditovzw.be W www.ditovzw.be/activiteiten

11
Verbindt

Dansen, zingen én swingen op het Kustschlagerfestival

Woensdag 4 september 2024

Nadine Lambrecht

Heb jij zin in een feestje en houd je van een uitdaging? Geniet samen met Dito van het jaarlijkse Kustschlagerfestival in Plopsaland de Panne!

Geniet van een muzikale daguitstap vol adrenaline. In de voormiddag ontdekken we samen Plopsaland. Ben jij een echte waaghals en ga jij samen met ons in één van de leuke attracties of spannende rollercoasters? Of maak je liever een wandeling in het mooie park? In de namiddag gaan we dansen en zingen tijdens fantastische optredens in de theaterzaal. Zing en dans mee met Paul Bruna, Margriet Hermans en Willy Sommers. Dans jij mee de polonaise? Nog niet ingeschreven? Haast je en geniet samen met Dito van een muzikale daguitstap vol plezier!

Wanneer? Woensdag 4 september 2024

Waar? Plopsaland De Panne

Prijs lid Dito? 50 euro

Prijs niet-lid? 60 euro

Inbegrepen? Inkomticket, busvervoer, begeleiding en verzekering

Opstapplaatsen?

President Kennedypark 2, 8500 Kortrijk

Parking Kinepolis: Koning Albert Ilaan 200, 8200 Brugge

Inschrijven? Inschrijven kan tot en met zaterdag 24 augustus 2024 Vooraf inschrijven is verplicht. T 02 515 19 30 E inschrijven@ditovzw.be W www.ditovzw.be/activiteiten/

12 Verbindt

Authentiek mooi Sluis

Zaterdag 14 september 2024

Fien Mermans

Laat je verrassen door Zeeland en bezoek samen met Dito het pittoreske Sluis.

Kom meegenieten van West-Zeeuws-Vlaanderen en ontdek samen met ons Sluis. Zin om te shoppen, lekker te eten in de vele restaurants of de sfeer te verkennen in de verschillende cafés? Dan ben je bij Dito aan het juiste adres. Sluis behoort tot de top 5 van de Zeeuwse steden om goed te kunnen winkelen.

Fan van kleine boetiekjes of eerder zin in grotere merken? Je vindt het allemaal in deze stad. Samen met de ontelbare terrasjes, brasseries en restaurants is Sluis het walhalla voor de levensgenieter.

Niet zo’n liefhebber van winkelen en terrasjes doen?

Ook voor cultuurliefhebbers is Sluis de ideale bestemming. Bezoek het historisch hart van Sluis, het middeleeuws Belfort of zijn talrijke musea. Bezichtig één van de oudste molens van Nederland en ontdek zelf hoe meel, tot op de dag van vandaag, geproduceerd wordt. Toch eerder fan van natuur? Maak een wandeling over het strand of de groteske wallen van Sluis en ontdek zo de rijke geschiedenis van de stad.

Wanneer? Zaterdag 14 september 2024

Waar? Stadscentrum Sluis

Prijs lid Dito? 25 euro*

Inbegrepen? Busvervoer, begeleiding en verzekering

Opstapplaatsen?

Carpool Maasmechelen

Carpool Paal

Carpool Hasselt

Inschrijven? Inschrijven kan tot en met maandag 2 september 2024

Vooraf inschrijven is verplicht.

T 02 515 19 30

E inschrijven@ditovzw.be

W www.ditovzw.be/activiteiten

* Dito vzw geeft met uitzondering van supplementen korting op de deelnameprijs aan leden die genieten van een betalend lidmaatschap. Kinderen jonger dan 13 jaar betalen slechts 12,5 euro. Kinderen jonger dan 6 jaar nemen gratis deel.

Verbindt

#laatjestemhoren

Laat jouw stem horen tijdens de lokale verkiezingen

Op 13 oktober zijn het lokale verkiezingen: hoog tijd om naar de stembus te trekken! Vanaf dit jaar krijgt iedereen de keuze om te gaan stemmen. Heel wat mensen met een handicap vallen hierdoor misschien uit de boot. De motivatie van mensen met een handicap mag dan nog zo uitgesproken zijn, ‘gaan stemmen’ wordt overspoeld door fysieke en sociale drempels die het moeilijk maken voor mensen met een handicap om dit effectief te doen. Wij laten dit als participatieve organisatie niet zomaar aan ons voorbijgaan en willen ervoor zorgen dat zoveel mogelijk mensen gaan stemmen. Ben jij ook benieuwd naar de acties die wij voor jou hebben klaar staan?

Met onze actie #laatjestemhoren brengen wij een luide en duidelijke boodschap: iedereen moet kunnen deelnemen aan de samenleving. De mogelijkheid tot stemmen maakt hier integraal deel van uit. Daarmee staat of valt een gezonde democratie. Met onze actie willen wij er dan ook voor zorgen dat de stem van mensen met een handicap vertegenwoordigd én gehoord wordt.

campagnewebsite en confronterende filmpjes Hoe gaan wij dit doen? Wij willen personen met een handicap, maar ook de bredere samenleving, bewust maken en sensibiliseren over het belang van stemmen. Met dit doel in het achterhoofd creëerden wij een campagnewebsite. Hierop vind je een voorstelling van onze actie #laatjestemhoren en stellen wij met trots aan jou ons memorandum voor.

Ontdek op de website ook enkele prikkelende filmpjes om bewustwording te realiseren en iedereen aan te moedigen hun stem te laten horen. Hiervoor werkten wij samen met ervaringsdeskundigen. Deze filmpjes zullen massaal op onze sociale media gedeeld worden en getoond worden op activiteiten van #laatjestemhoren. Aarzel niet om deze filmpjes samen met ons mee te verspreiden.

boeiende inspiratiemomenten

Daarnaast blijft het belangrijk om lokale politici zelf aan te spreken en te overtuigen. Volg daarom als ervaringsdeskundige één van onze online inspiratiemomenten om tips te krijgen over hoe je dit moet aanpakken. Ben je reeds actief in een lokale adviesraad of ben je enkel geïnteresseerd in het lokaal beleid? Misschien wil je later zelf wel actief jouw stem laten horen? Iedereen is welkom! Maak kennis met ons memorandum en ondervind hoe Dito jou kan ondersteunen.

Doe mee en schrijf een brief

Daarbovenop willen wij jou mobiliseren om nog een stapje verder te gaan. We bieden een brief aan om naar lijsttrekkers of voorzitters van lokale partijen te sturen. Overtuig met deze brief jouw lokale kandidaten en lijsttrekkers van de speerpunten voor een inclusief lokaal beleid. Hoe meer signalen politici ontvangen, hoe groter de kans dat onze eisen ook meegenomen worden in de partijprogramma’s en meerjarenplannen. Verspreid je mee onze boodschap aan kandidaat politici? Download de brief op de campagnewebsite en bezorg deze aan de kopstukken van de lokale partijen die opkomen in jouw gemeente.

14
Verandert

online infosessies

Ten slotte wil Dito lokale politici rechtstreeks inspireren. Via verschillende partijbureaus zorgen wij dat zo veel mogelijk kandidaten ons memorandum krijgen. Kom je zelf op tijdens de lokale verkiezingen? Wees welkom op 1 van onze 2 online infosessies waarin wij jou doen nadenken over een participatief en inclusief beleid. Samen bespreken wij onze kernideeën en bekijken we wat wij voor jullie kunnen betekenen.

Met het project #laatjestemhoren willen we samen met ervaringsdeskundigen, onze leden én politici de handen in elkaar slaan om samen te werken aan een toegankelijke wereld. Samen maken we het lokale beleid van de toekomst toegankelijk en verstevigen we de lokale democratie.

Wil je graag meer informatie over het project #laatjestemhoren?

Neem zeker een kijkje op onze campagnewebsite https://www.ditovzw.be/verkiezingen/

Deel je metstemervaring jouw foto en de hashtag #laatjestemhoren op Facebook.

Neem als ervaringsdeskundige deel aan één van onze online i nspiratiemomenten:

• maandag 27 mei 2024 van 10u tot 12u

• woensdag 5 juni 2024 van 10u tot 12u

Neem als lokale kandidaat deel aan onze infosessies:

• dinsdag 14 mei 2024 van 18u tot 19u30

• woensdag 15 mei 2024 van 14u tot 15u30

Wist je dat deze activiteiten gratis zijn?

Inschrijven kan via: E inschrijven@ditovzw.be

T 02 515 19 30

W https://www.ditovzw.be/verkiezingen/

15
Verandert

Niveaugericht trainen met Wheel Get Fit

Sport voor iedereen

In een tijdperk waarin mentale en fysieke gezondheid meer en meer onder druk komen te staan, bouwen coach Bas Vandevelde (30) en kinesiste Cathy Vandermeeren in Hasselt aan Wheel Get Fit. In deze open gemeenschap staan zelfvertrouwen en jezelf goed voelen centraal. Iedereen is welkom. Vol passie, humor en gedrevenheid leiden Bas en Cathy mensen met én zonder beperking naar een gezonder, zelfredzamer en zelfzeker leven.

In sporthal Elckerlyc in Sint-Lambrechts-Herk komt Bas mij enthousiast toegerold. Zijn glimlach brengt de zon mee. Hij heeft er zin in. Bas heeft cerebrale parese (cp) door een zuurstoftekort bij de geboorte. Hierdoor gaat stappen moeizamer en verplaatst hij zich hoofdzakelijk in een rolstoel. Bas is een warme persoon, een echte doorzetter én een gepassioneerde coach met aandacht voor elke deelnemer. Na een carrière als boekhouder jaagt Bas samen met kinesiste Cathy Vandermeeren eindelijk zijn droom na, een community creëren waar iedereen thuishoort.

We will get fit

Wheel Get Fit moet een thuishaven kunnen zijn voor mensen met én zonder handicap. “Wij willen mensen op een ongedwongen manier kunnen samenbrengen”, legt Bas uit. “Ik merkte daarnaast in mijn praktijk dat veel mensen nood hebben aan een goede babbel en een fijn contact”, vult Cathy aan. “Eigenlijk willen wij de deelnemers uit hun isolement halen zonder dat ze hierom vreemd bekeken worden of in hokjes worden geduwd.”

Cathy en Bas zorgen ervoor dat de trainingen aangepast en toegankelijk zijn. Iedereen moet kunnen deelnemen. Er wordt geluisterd naar de verwachtingen van de deelnemers en gekeken naar het persoonlijk talent. “Cathy en ik zijn met dit doel in het achterhoofd een ideale tandem en ook goed op elkaar ingespeeld”, aldus de enthousiaste coach. “Ik weet zelf wat leven met een handicap of beperking inhoudt en Cathy is mijn partner-in-crime als gedreven kinesist.”

Mensen met een beperking worden vaak aanzien als hulpbehoevend, terwijl dat helemaal niet altijd zo moet zijn.

Zelfredzaam grenzen opzoeken

Elke vrijdag zoeken Bas en Cathy samen met de aanwezige deelnemers fysieke en mentale grenzen op. “Wij zullen nooit oefeningen opdringen die niet haalbaar zijn. Wij zoeken grenzen op zonder

Varia © Raymond Lemmens © Raymond Lemmens

deelnemers te forceren”, zegt Bas. “Hierin zijn wij wel uniek, denk ik”. Een sessie moet vooral leuk, uitdagend en gezond zijn. “De deelnemers werken zich bij ons niet kapot”, lacht Cathy.

Een andere vuistregel bepaalt dat de coaches alleen hulp aanbieden wanneer iemand dit expliciet nodig heeft. “Ik ben handicapabel”, zegt Bas enthousiast. “Zelfredzaamheid en zelfstandigheid zijn voor ons enorm belangrijk. Iedereen traint op zijn of haar niveau. Mensen met een beperking worden vaak aanzien als hulpbehoevend, terwijl dat helemaal niet altijd zo moet zijn. Een persoon met een handicap kan vaak zelf bepalen hoeveel hulp hij of zij nodig heeft, ook al is om hulp vragen niet altijd evident.”

Zelfbewustzijn creëren

Het belangrijkste doel van deze sessies is om deelnemers te overtuigen van alle mogelijkheden waarover zij nog beschikken. “Het gaat echt niet over de snelste, krachtigste of knapste zijn. Het gaat over bewust zijn van je lichaam en de mogelijkheden die het bevat”, verduidelijkt Cathy. “De echte coaching voor mij vindt plaats tussen de oefeningen door en in het groepsgesprek na de fysieke training. Wij proberen vuurtjes aan te steken en deelnemers kracht te geven om deze te laten branden.”

Een uitlaatklep en goed gesprek maakt deze training uniek. Leren van elkaar en met elkaar, daar staat Wheel Get Fit voor. Bas en Cathy stimuleren mensen om verder te kijken dan de beperking. De warmte en passie die zij uitstralen naar de deelnemers werkt aanstekelijk. De grapjes, goede babbels én aangepaste oefeningen maken Wheel Get Fit een uniek concept waar we hopelijk nog veel van mogen horen.

Hasselt, Sint-Lambrechts-Herk

Wil jij ook meedoen of voel jij je aangesproken? Een sessie is vrijblijvend en bindt je niet aan een vast engagement. Ook geïnteresseerd? Neem contact op met Bas via bas-vdv@outlook.com

17
Varia
© Raymond Lemmens

Leestip: 5 kinderboeken over leven met een handicap of chronische ziekte

Boeken spelen een cruciale rol in de algehele ontwikkeling en opvoeding van kinderen. In een wereld waarin diversiteit niet meer weg te denken is, wordt het des te belangrijker om kinderen bloot te stellen aan verhalen die diversiteit omarmen. Boeken die thema’s zoals handicap en chronische ziekte verkennen, zijn hierdoor niet te missen. Zulke verhalen bieden inzicht in verschillende ervaringen. Daarnaast stimuleren zij empathie en begrip.

Dito deelt vijf boekentips voor leerkrachten en ouders. Elk boekje biedt ondersteuning om diversiteit en inclusie op een laagdrempelige en speelse manier bespreekbaar te maken.

De prinses en de geheimzinnige bibberzieke

Auteur

Dirma van Toorn

Thema Parkinson/ spierziekte

Leeftijd Vanaf 4 jaar

Er was eens een beeldschone prinses. Ze woonde in een droomkasteel en gaf ieder jaar een groot Prinsessenbal. Dit jaar lukt dit jammer genoeg niet, er is iets mis met de Prinses. Dokter Pillemans kan de prinses niet helpen. En professor Wentelwiek? Wel, dat zal je zelf moeten ontdekken.

Dit boek leest als een sprookje voor kleinere kinderen en helpt je een gesprek aan te gaan over leven met Parkinson of een spierziekte.

Mijn zus woont in het donker

Auteurs Emy Geyskens

Kolet Janssen

Mark Janssen

Thema Slechtziend Hulphond

Leeftijd Vanaf 4 jaar

‘Mijn zus woont in het donker’ is een avontuurlijk en prachtig verhaal over een blind meisje.

Emma kan niets zien en dat is weleens lastig. Ze kan de meeste dingen zelf, maar soms struikelt ze over dingen die niet op hun plaats staan. En wat gebeurt er als thuis opeens het licht uitvalt? Dat ontdek je in het boek.

18
Verandert

Jij mag ook

Auteur Geertje De Ceuleneer

Thema Slechtziend

Rolstoelgebruiker

Migratie

Leeftijd Vanaf 5 jaar

‘Jij mag ook’ vertelt het verhaal van Irini, Scott, en Stas. Irini en Scott zijn twee kinderen met een beperking. Stas, daarentegen, is als klein kind gevlucht uit Wit-Rusland. Dit boek is een spannend en ontroerend verhaal over drie kinderen met een unieke achtergrond. Want... kan iemand die zo anders is wel een vriend worden?

Gebarentaal redt

Auteur Filip Verhelst

Thema Slechthorend

Gebarentaal

Leeftijd Vanaf 5 jaar

‘Gebarentaal redt!’ is een ontroerend verhaal over vriendschap en Vlaamse Gebarentaal. Noah is slechthorend en gaat voor het eerst duiken. Hij ontmoet Adam, een leeftijdsgenootje, die ook slechthorend is. Deze laatste heeft nog nooit gebarentaal gezien en wil dit graag leren. Gelukkig, want gebarentaal wordt zijn redding tijdens het duiken!

Dit boek is toegankelijk voor alle kinderen, ook voor kinderen die slechthorend zijn en/of gebarentaal gebruiken. Het verhaal is herkenbaar en schetst op een authentieke manier situaties en belevenissen die slechthorende kinderen meemaken.

Stapelgek

Auteurs Floor Tinga Ilse Hermans

Thema Autisme

Leeftijd Vanaf 5 jaar

‘Stapelgek’ is een hartverwarmend verhaal over een autistisch jongetje dat zijn omgeving voor zich weet te winnen. Max stapelt alles op elkaar. Hij heeft niet in de gaten dat iedereen stapelgek wordt van zijn gestapel. Hoe leert hij hier mee om gaan? En wat gebeurt er allemaal met zijn gestapel? Dat ontdek je in het boek.

19
Verandert

Het hart van G-bowling Aalst

Lokale groep in de kijker

In het bruisende hart van G-bowling Aalst, één van de lokale groepen van Dito, schittert vrijwilliger Anita (62). Vol enthousiasme, inspiratie en passie bouwde zij dit lokaal initiatief op. Ontdek hier haar verhaal over haar wereld en ervaringen als vrijwilliger, maar in het bijzonder de warmte waarmee zij G-bowling Aalst kleurt.

Een inspirerende vrijwilligersreis

Ik heb zelf mijn weg gevonden naar Dito. Ik heb een chroni sche ziekte en een dochter met een verstandelijke beperking voor wie ik met hart en ziel zorg. Mijn eerste stapjes in de vrijwilligerswereld zette ik tijdens een heerlijke spaghetti-avond. Ik had vrij snel de vrijwilligersmicrobe te pakken. Het duurde niet lang vooraleer ik ook bij fuiven en andere activiteiten betrokken werd. Ik merkte na enkele jaren vrijwilligers werk dat ik een meer uitgespro ken rol binnen Dito wou opnemen.

Uiteindelijk heb ik mijn hart verloren aan G-bowling Aalst. Maandelijks organiseren wij een gezellige bowlingavond. Daarnaast organiseren wij binnen- en buitenlandse reizen. Op deze manier kunnen mensen met een handicap zorgeloos op reis gaan.

Vriendschap, waardering & vrijwillige toewijding

Het meest onvergetelijke moment tot nu toe zijn de waardevolle vriendschappen en ontelbare warme knuffels van deelnemers. Ik blijf het daarnaast echt graag doen door de lieve woorden van ouders en begeleiders. Het is zo fijn dat zij vinden dat mijn mede-vrijwilligers en ik een verschil maken en ondersteuning bieden aan de mensen die het écht nodig hebben. Ik krijg hierdoor het gevoel dat ik iets waardevols bijdraag aan de samenleving. Zonder het G-Bowling-team zou ik dit niet kunnen blijven volhouden. Zij zijn van onschatbare waarde. Samen proberen

wij onvergetelijke momenten te creëren waarbij iedereen welkom is. Ik geloof dat vrijwilligerswerk levens kan veranderen en gemeenschappen kan versterken en verbinden. Ik hoop dan ook dat ik mijn vrijwilligerswerk nog lang mag blijven doen.

Kriebelt het bij jou ook om vrijwilliger te worden of ken jij nog mensen die vrijwilliger willen worden bij Dito? Aarzel dan niet om ons te contacteren. E info@ditovzw.be T 02 515 02 61

20
Verbindt

Leer koken met het Dito Kookcircus

Geniet jij van lekker eten? Kriebelen jouw handen om de lekkerste gerechten uit je hoed te toveren? Schrijf je dan vliegensvlug in voor het Kookcircus van Dito.

Ben je zelf een echte keukenprins- of prinses of wil je dit graag worden? Tijdens Dito’s Kookcircus leer je de basisbeginselen van gezond en lekker koken. Samen bekijken we welke lekkere gerechtjes je tijdens speciale gelegenheden, zoals je verjaardag of feestdagen, kan klaarmaken. Klinkt goed, toch? Je werkt helemaal op jouw tempo.

Daarbovenop voorzien we voor elke sessie een aangepast receptenbundeltje vol creatieve gerechten die voor zowel nieuwelingen als gevorderden een toffe uitdaging vormen. Na de les genieten we samen van wat we gemaakt hebben. Krijg jij ook al honger of zin om je handen uit de mouwen te steken? Aarzel niet en schrijf je in voor ons Kookcircus. Je schrijft je in voor de volledige cursus. Iedereen met een verstandelijke handicap is welkom. Wees er snel bij, de plaatsjes zijn beperkt.

Wanneer? 28 september 2024

5, 12 en 19 oktober 2024 9, 16, 23 en 30 november 2024 Telkens van 9u tot 13u

Waar? Campus 3 Hofsteden, Kortrijk

Prijs cursus? 195 euro*

Prijs lid Dito? 185 euro

Inbegrepen? Ingrediënten, begeleiding 8 lessen, verzekering, receptenboekje

Inschrijven? Inschrijven kan tot en met maandag 23 september 2024 Vooraf inschrijven is verplicht. T 02 515 19 30 E inschrijven@ditovzw.be W www.ditovzw.be/activiteiten/ actueel/

* Met attest betaal je slechts € 150,00 (gedeeltelijke vrijstelling mogelijk attest 66 %, attest van VAPH, een attest van VDAB of een attest van leefloon). Als dito-lid krijg je hierop nog eens 10 euro korting.

Ervaar onze workshops

Wegwijzer neemt je mee

Op weg met Dito wegwijzer! Wist je dat Dito workshops organiseert? Tijdens een workshop leer je digitale vaardigheden die nuttig kunnen zijn bij het aanvragen, organiseren en beheren van ondersteuningsmogelijkheden. Wij geven jou praktische tips op basis van realistische situaties die kunnen voorvallen in het dagelijkse leven.

Renald en Joline, twee enthousiaste deelnemers, vertellen welke meerwaarde de workshops bieden

Hoe hebben jullie onze workshops leren kennen?

Renald: Ik ben zelf rolstoelgebruiker en al eventjes lid van Dito. Hierdoor krijg ik regelmatig een bericht over wanneer Dito iets organiseert. Ik was op zoek naar een workshop die mij kon helpen met de digitale tools van het Vlaams Agentschap voor Personen met een Handicap (VAPH).

Joline: Ik werk zelf bij de dienst maatschappelijk werk van Solidaris. Door mijn job kom ik regelmatig in contact met volwassenen met een handicap. Ik was een tijdje terug op zoek naar activiteiten voor een cliënt. Toen heb ik Dito leren kennen. Ik verwijs graag naar jullie door omdat jullie een aanzienlijk aanbod hebben voor mensen met een handicap. Ik ben zelf ook lid waardoor ik weet dat jullie workshops organiseren.

Waarom denken jullie dat onze workshops interessant zijn?

Joline: Ik geloof dat de workshops verschillende voordelen bieden. De workshops worden op een laagdrempelige manier gegeven. Ik merk dat ze ook zeer toegankelijk zijn voor mensen met een mentale handicap. Soms merk ik dat wij als hulpverlener te snel dingen willen overnemen. Ik zou als professional meer advies geven, terwijl dergelijke workshops mensen zelf aan het denken en oefenen zetten. Dat is fantastisch. Personen met handicap worden op deze manier zelf meer betrokken in hun eigen hulpverlening.

Wat hebben jullie geleerd uit de workshops die jullie gevolgd hebben?

Renald: Ik kan eindelijk zelf mijn dossier inkijken en beheren. Daarnaast weet ik nu waar ik belangrijke documenten kan vinden. Ik heb het thuis alleen geprobeerd en dat is goed gelukt.

Wil je zelf meer informatie of wil je graag inschrijven voor onze Op weg workshops? Neem snel contact met ons op. E inschrijven@ditovzw.be T 02 515 19 30

22
Versterkt
Renald

Joline: Je merkt dat er weldoordachte methodieken gebruikt worden om de deelnemers te stimuleren zelfstandig aan de slag te gaan. Het is enorm leerrijk dat mensen een overzicht leren maken van hun netwerk. Het is beter dat de deelnemers zelf zicht hebben op hun dossier en zelf leren met digitale toepassingen aan de slag te gaan.

Wat zouden jullie zeggen tegen mensen die twijfelen om een workshop te volgen?

Renald: De wetgeving en websites wijzigen regelmatig. Je leert tijdens dergelijke workshops hoe je daar best mee om gaat. Ik voel mij nu veel zekerder. Zelf doe ik ook alles graag op mijn manier. Deze workshops zorgen ervoor dat ik dit ook effectief kan.

Welke tips zouden jullie geven aan mensen die onze workshops willen volgen?

Renald: Wees niet bang om vragen te stellen. Zet je vragen vooraf op papier en stel ze. Dito is er voor jou.

Op weg workshops: leer werken met websites en e-loketten rond handicap

Dinsdag 21 mei 2024 10u-16u

GCOC Oosterhof, Dr. Vanderhoeydonckstraat 56, 3560 Lummen

Dinsdag 4 juni 2024 10u-16u

Cultuurcentrum ‘t Vondel, Joseph Possozplein 40, 1500 Halle

Donderdag 27 juni 2024 10u-16u

Kantoor Solidaris, Tramstraat 69, 9052 Zwijnaarde

Op weg workshops: regelen van hulp en ondersteuning

Woensdag 26 juni 2024 10u-16u Online

Woensdag 30 oktober 2024 10u-16u Online

Woensdag 20 november 2024 10u-16u Online

23 Versterkt
Joline

Dinsdag 3 september 2024

Ben jij klaar voor de zomer? Dans je beentjes los op onze Zomerfuif

Geniet jij ook zo van het zomers zonnetje? Geven de warme zonnestralen, lange dagen én eindeloze mogelijkheden van de zomer jou ook extra energie? Ontdek 5 tips om je zomer onvergetelijk te maken en dans erop los tijdens onze Zomerfuif.

Tip 1: Ga naar buiten en ervaar de natuur

Plan uitstapjes naar parken, bossen, meren of stranden. Geniet van avondwandelingen of organiseer een picknick. Het is tijd voor een overvloed aan Vitamine D!

Tip 2: Maak herinneringen

Een zomer beleef je nooit alleen. Het zijn de kleine momenten met je dierbaren die de zomer speciaal maken.

Tip 3: Zorg goed voor jezelf

Blijf actief, eet gezond en zorg voor voldoende rust. Drink tijdens warme dagen voldoende water en gebruik toch maar die zonnecrème. Een bruin kleurtje krijg je met zonnecrème ook wel.

Tip 4: Beleef leuke activiteiten

Wist je dat Dito verschillende activiteiten organiseert tijdens de zomermaanden? Ontdek ze allemaal op onze website www.ditovzw.be/activiteiten of neem gerust via mail of telefonisch contact met ons op voor meer informatie.

Tip 5: Laat de zomer eeuwig duren.

Ga uit de bol op onze zomerfuif!

Denk aan een zaal vol zomerattributen, tafels vol strandschelpjes en zomerse hitjes. We voorzien ook een lekkere zomerse lunch. Nadien verwachten we iedereen al dansend en zingend op de dansvloer.

Wanneer? Dinsdag 3 september 2024 van 13u tot 16u30 (lunch voorzien tussen 11u45 en 13u)

Waar? Feestzaal Bevegemse Vijvers in Zottegem

Prijs? 5 euro, begeleiders van personen met een handicap: gratis. Supplement lunch: 5 euro per persoon of begeleider.

Inbegrepen? Toegangsticket, gadget, begeleiding en verzekering

Korting? Dito vzw geeft leden die genieten van een betalend lidmaatschap 1 gratis drankje (op vertoon van lidkaart aan de kassa)

Inschrijven? Inschrijven kan tot en met maandag 26 augustus 2024 Vooraf inschrijven is verplicht. T 02 515 19 30 E inschrijven@ditovzw.be W www.ditovzw.be/activiteiten/ actueel/

* Met attest betaal je slechts € 150,00 (gedeeltelijke vrijstelling mogelijk : attest 66 %, attest van VAPH, een attest van VDAB of een attest van leefloon). Als dito-lid krijg je hierop nog eens 10 euro korting.

Verbindt

Beleef de festivalzomer

De zomer komt dichterbij en dat betekent ook dat je kan gaan dansen en feesten op verschillende festivalweides. Ook Dito is van de partij. Wij zijn dit jaar aanwezig op Rock voor Specials en Rock Zottegem, twee toegankelijke festivals in hartje Oost-Vlaanderen.

Denk goed na over je kledingkeuze

Denk aan jouw comfort: sleur niet te veel mee

Ga nog snel naar de winkel en was jouw laatste onderbroeken

Vergeet jouw festivalticket niet

Controleer het weerbericht en houd rekening met warm weer

Passeer tijdens je festivalbezoek zeker eens langs de Dito-stand.

Rock voor Specials

Bezoek onze Dito-stand op woensdag 26 juni en donderdag 27 juni tijdens Rock voor Specials te Evergem. Wees welkom voor een spel, een hip gadget, of een gezonde dosis gezelligheid. Naast de leuke ontspanningsmarkt verwachten ze dit jaar grote namen zoals Selah Sue en Coely op het podium. Neem zeker een kijkje op de website www.rockvoorspecials.be voor meer informatie.

Rock Zottegem

Op vrijdag 12, zaterdag 13 en zondag 14 juli zijn wij aanwezig op Rock Zottegem. Ook dit jaar geven topartiesten zoals Bart Peeters en Pommelien Thijs het beste van zichzelf op het podium. Wij zorgen voor een toegankelijke festivalbeleving op de weide. Ook kunnen rolstoelgebruikers en mensen die (al dan niet tijdelijk) wat minder mobiel zijn, een beroep doen op onze diensten. Meer informatie kan je terugvinden via www. rock-zottegem.be.

Verbindt

#laatjestemhoren

Deel jouw stemervaring met een foto en hashtag #laatjestemhoren op Facebook. Bezorg jouw foto aan onze voorzitter, Ingrid De Wit (ingridvoorzitterdito@gmail.com), en misschien zie je jouw foto terug in de volgende editie van Dialoog.

Pilootfase Waarderingsplatform van start

Het Waarderingsplatform – een gloednieuwe website waarop gebruikers hun waardering over de zorg en ondersteuning in Vlaanderen kwijt kunnen – is officieel gelanceerd.

De pilootfase van het project is officieel gestart! Wil jij graag deelnemen of meer weten? Neem contact op via contact@waarderingsplatform.be.

Leer onze nieuwe collega’s kennen

Eveline Van West zal als administratief medewerker onze werking geheel mee ondersteunen. Ina Segers zal als Wegwijzer een nieuw aanspreekpunt zijn voor al jullie vragen rond handicap. Laureline Pattyn zal als ondersteunende stafmedewerker onze vrijetijdsprojecten en sensibiliserende acties mee vormgeven. Wij wensen onze collega’s alvast veel succes toe!

Een woordje van Ina zelf:

Een woordje van Eveline zelf:

Hallo allemaal! Ik ben Eveline (38). Voor mijn nieuwe uitdaging bij Dito vzw was ik werkzaam bij SD Worx als Project Manager. Ik ben een extravert persoon en alleenstaande mama van Chloë (8). Ik denk altijd oplossingsgericht en heb veel geduld (dat vind ik toch zelf). Je vindt mij voornamelijk terug op een snowboard en in de keuken. Daarnaast steun ik mijn dochtertje door dik en dun tijdens turntrainingen. Als er nog wat tijd overblijft, zet ik wel eens graag een stapje in de wereld met vrienden.

Hoi hoi! Ik ben Ina (26). Ik ben eind januari afgestudeerd aan de Arteveldehogeschool als Graduaat Maatschappelijk Werk. Ik heb nog geen kindjes, maar heb wel pas met mijn vriend een huis gekocht. Ik omring mij graag met mensen die ik graag heb. Ik vind gezelschap erg fijn en kan er uren op los babbelen. Daarnaast luister ik graag naar hedendaagse popmuziek en lees ik wel eens een goed boek. Ik vind zelf dat ik stressbestendig ben in crisismomenten. Ik kijk enorm uit naar deze nieuwe uitdaging.

Een woordje van Laureline zelf:

Hallo iedereen, ik ben Laureline (23). Voor mijn nieuwe uitdaging bij Dito vzw was ik werkzaam bij Bloemenstad vzw als beleidsmedewerker rond diversiteit, promo en werving. Ik woon samen met mijn partner Lien en mijn twee katjes Filou en Laila in het mooie Gent. Ik ben er voor iedereen die nood heeft aan een luisterend oor en wil ervoor zorgen dat iedereen zich op zijn/haar/hun gemak voelt. Ik ben een stiekeme detective-fan en sta in het weekend graag op mijn pointes in de balletles.

26
Nieuwsflash Kort

Bas Vandevelde (30) heeft cerebrale parese (CP), is coach voor mensen met een beperking én levensgenieter. In 2024 vertelt hij in onze Dialoog grappige en herkenbare verhalen over leven met een beperking. Lees jij ook mee?

Werkkracht?

Begrippen zoals overwerk, burn-out of bore-out domineren het werkveld. De druk van de maatschappij is nog nooit zo hoog geweest. Maar.... wat als je niet kan werken? Wat als iemand voor jou bepaalt dat jouw beperking in de weg staat van werk? Ik was net afgestudeerd als coach en aangenomen door een groot interimkantoor. Ik hielp werknemers op basis van talenten en (kern)kwaliteiten hun weg vinden. Het viel mij op dat we allemaal op zoek zijn naar hetzelfde. Wij zoeken allemaal betekenis.

Iedereen wil zich in een job-context goed voelen. We vullen onze tijd graag ‘nuttig in’. Maar, wat als je werk je ontnomen wordt door jouw beperking? Waar zit de ‘betekenis’ en het ‘nuttig zijn’ dan? Wij zijn toch ook gewoon maar jij en ik? Gelijkwaardig?

Misschien moeten we in de toekomst verder kijken dan de beperking? Gewoon, naar jij en ik. Is dat afgesproken? Vertrouwen en betekenis krijg je enkel als je dit geeft. En vertrouwen begint bij een kans.

Vier op 21 mei

Feest jij mee op 1 mei?

Onderstreep jij mee het belang van goede gezondheidszorg? Op 1 mei vieren we de Dag van de Arbeid. Solidaris organiseert een reeks toffe activiteiten in jouw buurt. Doe jij ook mee? Ontdek alle evenementen op www.solidaris.be

Werelddag van de Culturele Diversiteit

Op de Werelddag van de Culturele

Diversiteit staan we stil bij een rijkheid aan culturen. Het is een moment om te omarmen, te leren en te vieren wat ons verbindt, ongeacht onze afkomst, taal of tradities. Binnenkort ontdekken jullie in onze nieuwe In Dialoogaflevering hoe vrijwilligerswerk diversiteit omarmt en beschermt. Zijn jullie ook zo benieuwd?

Column
""De arts die mij als mantelzorger deel van het team noemde."

Bekijk de video op www.mantelzorgers.be

Maar liefst één op drie Vlamingen is mantelzorger: iemand die vrijwillig de zorg op zich neemt van een familielid, vriend of gewoon een buur. Al kunnen we hun zware taak niet veranderen, we kunnen ze wel verlichten. Een luisterend oor, een goed gesprek of wat extra flexibiliteit op school of op het werk kan al een wereld van verschil maken.

Draag mee zorg voor onze mantelzorgers. Gun iemand die het beste van zichzelf geeft een “Dahadikeffenodig” moment.

Surf naar mantelzorgers.be #dahadikeffenodig

Alle informatie voor mantelzorgers en zij die met hen samenwerken

Antwerpen X – P209662

Afz. Dito vzw, St. Jansstraat 32-38, 1000 Brussel MAGAZINE DIALOOG Nr. 2-2024 5x per jaar
PB-PP I B-04596
Afgiftekantoor

Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.