Page 1

Bim Wikstrรถm & Astrid Strand

Skolfotot Plusbok


1. ”Försök nu att se lite glada ut”, säger fotografen. Han viftar med händerna för att få barnen att ställa sig tätare ihop framför den gamla skolan. ”Tänk på att ni får sommarlov om bara en vecka.” Alla trettioåtta barnen och deras fyra lärare i Smednäsets skola sträcker på sig och ler lite ansträngt in i kameran. Fotografen tar de sista bilderna. ”Såja, nu fick jag med hela skolhuset i bakgrunden.”, mumlar han mest för sig själv. ”Med den här nya digitaltekniken kan ni få bilderna i tid till skolavslutningen”, ropar han sen och ger tecken att fotograferingen är klar. ”Jag avskyr fotografering”, säger Erik och hoppar upp på staketet bredvid cykelställen. Igor klättrar upp och sätter sig bredvid Erik. ”Tänk, vi har bara ett år kvar här innan vi får börja på skolan inne i stan.” Igor tittar tveksamt på sin vän, han trivs bra i den lilla skolan. Han och hans familj kom hit från Ukraina för fem år sen. Här har han lärt sig svenska och här har han fått nya vänner. Erik till exempel som han gör saker tillsammans med varje dag. Igors mamma, som egentligen är revisor, har fått jobb på dagiset bredvid skolan och hans pappa jobbar på en plåtindustri i närheten. 4


”Hey guys, fastnade ni på fotot, tror ni?” Det är Sally som närmar sig pojkarna med sin gympapåse över axeln. ”Klart vi gjorde, fast vi inte har fixat med håret hela morgonen”, ler Erik lite retfullt. Sally byter snabbt samtalsämne. ”Ska ni vara hemma på sommarlovet?” Erik nickar. ”Fram till juli i alla fall. Sen reser vi någon vecka till Skåne på pappas semester.” ”Jag ska vara här hela sommaren”, säger Igor. ”Min farmor ska komma från Ukraina och hälsa på oss.” Sally ser nöjd ut.

5


”Skönt, då kan vi ju hitta på något. Mamma och jag ska försöka hitta en restresa någonstans, men inte förrän i slutet av sommaren.” ”Mmm”, mumlar pojkarna. Den sista skolveckan är allt ganska lugnt. Klassrummen ska städas, bänkarna ska tömmas och grupparbeten om Europas länder ska plockas ner från väggarna, tillsammans med en massa teckningar från hela året. Det blir tårtkalas för de klasser som ska lämna skolan och vaktmästaren Olle, som har jobbat på skolan i över trettio år, avtackas med blommor och sång av skolkören. Så kommer fredagen och avslutningen. Skolans lilla aula är smyckad med björkar och blommor. Rektorn, Maja Ström, håller tal till barnen. Hon uppmanar dem alla att göra en god gärning under lovet. Sedan önskar hon alla barnen en skön sommar och lovar att höstterminen ska starta med ett stort tårtkalas när de ska inviga sin nyrenoverade skola. Hela sommaren ska ombyggnaden pågå och byggnadsfirman är redan på plats för att sätta igång så snart barnen lämnat byggnaden. När skolans lilla kör som består av tio pojkar och flickor från lågstadiet har sjungit en sommarsång, under mycket fnissande, som de själva skrivit, är det så dags för Den blomstertid nu kommer. ”Kolla, jag får alltid gåshud när vi sjunger den”, säger Sally och håller upp armen framför Erik och Igor. ”Det betyder att ett skolår är slut och aldrig kommer tillbaka mer.” ”Skönt”, säger Erik men tar sen i för full hals i andra versen. ”De fagra blomsterängar…” 6


”Har ni badgrejer med er så vi kan sticka direkt till sjön?” viskar Igor. Både Erik och Sally nickar sjungande. På samma sätt som varje skolavslutning avslutar rektorn med att ta upp ett fyrfaldigt leve för sommaren och dörrarna öppnas för en två månaders ledighet. I dörröppningen står lärarna och önskar glad sommar och delar ut kuverten med skolfotona. ”Ha det så bra och glöm nu inte allt du har lärt dig över sommaren”, säger deras fröken Kicki och rufsar Erik i håret. Igor tar i hand och bockar artigt och Sally kastar sig om Kickis hals och säger att hon kommer att sakna skolan. Erik, Igor och Sally tar sina cyklar nerför backen mot sjön. ”Mamma har simskola med småbarnen. Om vi har tur så har hon lite fika med till oss”, säger Erik. Nedanför backen bromsar Sally in för att ta sig en titt på skolfotot. Hon sveper med blicken för att hitta sig själv. Där står hon, mitt emellan Igor och Erik. Sally ska just cykla ifatt de andra när hon av en händelse får syn på något på fotot. ”Skynda dig Sally, jag vill hoppa i sjön”, ropar Igor till henne. Men Sally står där hon står och till slut cyklar pojkarna tillbaka. De kikar över axeln på henne. ”Snyggt smile, Igor! Och kolla Kicki, hon ser ut som om någon trampar henne på tån.” Sally stirrar stelt framför sig, vit i ansiktet. Så ställer hon frågan, nästan som en viskning: ”Vem är det där?” Erik skrattar rått. 7


”Men hallå, Sally, du går i världens minsta skola och du påstår att det är någon som du inte känner…” Han blir helt tyst när han ser Sallys bleka ansikte och följer hennes finger med blicken när hon pekar på ett fönster i det gamla skolhuset. ”Titta det står någon där, ser ni?” Igor och Erik blir stående förstummade. Sally har faktiskt rätt. I fönstret högst upp i skolhuset skymtar ett ansikte. Det är någon som de inte känner igen. Det ser ut att vara en äldre dam eller är det kanske en man? ”Fattar ni va läskigt? Vem är det som står där och tittar ut när vi tar skolfoto?” Sally drar koftan tätare kring kroppen, hon tycker plötsligt att det känns kallt. Medan de står på vägen och trängs med huvudena ihop, kommer någon gående från motsatt håll. Hon leder sin cykel och har stora matkassar på styret. I cykelkorgen har hon ett stort fång med blåklint. Det är skolans förra kokerska, av alla barnen kallad Mat-Ulla. Hon ler stort när hon får syn på barnen och skyndar på stegen. ”Har ni fått sommarlov nu, älskade ungar?” För ett ögonblick glömmer barnen bort den märkliga figuren på fotot och hälsar på Mat-Ulla och kramar om henne. De bedyrar att skolmaten var bättre innan hon blev pensionär och Mat-Ulla plockar fram en påse med polka­ grisar ur en av sina matkassar och bjuder runt. ”Och ni har fått era skolfoton ser jag”, säger hon sen och sträcker på nacken för att se bättre. 8


Sally blir ivrig och slänger cykeln ifrån sig i dikeskanten. Hon håller fram fotot så att Mat-Ulla ska kunna se ordentligt och pekar ivrigt på fönstret högst upp under taket. ”Titta där!” säger hon och darrar nästan på rösten. ”Det står någon där!” Mat-Ulla plockar fram ett par glasögon ur fickan på sin kofta och rynkar pannan medan hon ingående studerar vad Sally pekat på. Hon ger ifrån sig ett litet stönande, ser sedan på ­barnen, först på Sally, sen på Igor, sist på Erik och sedan på fotot igen. I samma stund glider ett moln fram och skymmer solen. ”Jag vet vem hon är…” Mat-Ulla tar ett djupt andetag, kniper ihop ögonen och fortsätter, ”… eller rättare sagt, jag vet vem hon var…”

9


Läsförståelse I den här boken får du bland annat lära känna några barn som får ett extra spännande sommarlov.

1. Vem säger vad? Det kan vara både barn och vuxna. Skriv namnet på linjen efter meningen.

b. Min farmor ska komma från Ukraina och hälsa på oss. c. Såja, nu fick jag med hela skolhuset i bakgrunden. d. Hey guys, fastnade ni på fotot, tror ni? e. Jag vet vem hon är ... f. Kolla, jag får alltid gåshud när vi sjunger den. g. Klart vi gjorde, fast vi inte har fixat med håret hela morgonen. h. Har ni badgrejer med er så kan vi sticka direkt till sjön?

10

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal

UPPGIFTER

a. Jag avskyr fotografering.


2. Rätt eller fel? Här får du några påståenden om vad som händer i kapitlet. Markera med ett kryss om det är rätt eller fel!

RÄTT FEL

a. Eleverna blir fotograferade utomhus. b. Igor flyttade till Ukraina för fem år sedan. c. Skolkören består av elever från mellanstadiet.

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal

f. På skolfotot upptäcker Sally en okänd person.

Mellan raderna Sally upptäcker att det finns en person på fotot som verkar titta ner på skolgården genom ett fönster högt upp. Hon tycker inte det känns kul och blir lite förskräckt.

UPPGIFTER

d. Efter avslutningen cyklar Erik, Igor och Sally till sjön. e. Sallys mamma leder simskolan vid sjön.

3. Vad tycker Sally är otäckt? Kan du hitta en mening där författaren vill få oss läsare att förstå att Sally tycker att det är otäckt och att hon börjar rysa lite?

11


Ord och uttryck 4. Yrken som börjar på re-

a. regissör

äger fartyg

b. reparatör

är ledare för en skola

c. reporter

arbetar på en tidningsredaktion eller bokförlag

d. redare

leder filminspelning

e. rektor

skriver om olika händelser

f. redaktör

lagar olika maskiner

5. Ett ord ska bort! Här får du några andra ord från texten. På varje rad finns två ord eller uttryck som betyder ungefär samma sak. Sådana ord kallas synonymer. Ett alternativ hör INTE dit. Stryk det! Använd en ordbok om du inte är säker på vad orden betyder. a. förstummad arg b. skymta

stå i kö

c. ett kilo

ett fång

d. försäkra e. otäck 12

12

tyst se som hastigast en bukett

bedyra fager

ljuga vacker

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal

UPPGIFTER

Igors mamma är revisor. Det är ett lite svårt ord men det betyder att hon t.ex. arbetar med ett företags räkningar. Nu får du fler yrken som börjar med re-! Vet du vad de här personerna gör? Dra streck mellan yrket och förklaringen!


I texten finns flera bra uttryck. Förstod du alla?

6. Vad betyder uttrycken? Titta på meningarna. Vad betyder de kursiverade uttrycken? Sätt kryss för den riktiga förklaringen.

a. Alla ler lite ansträngt in i kameran. De orkar inte le alls. Det ser inte naturligt ur när de ler.

UPPGIFTER

b. Sally sveper med blicken över skolfotot. Hon har svårt att fånga bilden. Hon tittar snabbt över hela bilden.

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal

c. Hon får syn på något av en händelse. Hon får helt oväntat och plötsligt syn på något. Det händer något framför dem.

Stavning 7. Konsonanter Alfabetet är alltid bra att kunna. Då har du mycket lättare för att hitta i ordböcker och i uppslagsverk. Ju bättre du kan alfabetet, desto snabbare kan du slå upp det du vill ta reda på. I svenskan använder vi det latinska alfabetet med 29 bokstäver. Här ser du ett knappt halvfärdigt alfabet. Det är bara vokalerna som har blivit ditsatta. Nu är din uppgift att fylla på med konsonanter! Titta på fliken om du vill repetera alfabetet, vokaler och konsonanter! A

E

I

O

U

Y ÅÄÖ 13

13


8. Bokstavsordning I det första kapitlet nämns de här namnen: Igor, Sally, Ulla, Erik, Olle, Kicki och Maja. Skriv namnen i bokstavsordning! 1.

5.

2.

6.

3.

7.

9. Sporter i en uppslagsbok På en hylla står bara ett enda band av en uppslagsbok. På bokryggen står det: f – i. Ringa in de sporttermer du kan läsa om i det bandet! cykling

kanottävling

fotbollsdomare

innebandy

högerytter anfallsspelare

ishockeyrink

hästhoppning

friidrott

basket

simhopp

judo

offside

gymnastik

brottare

skidskytte

Grammatik 10. En eller ett Du ska nu få några ord från kapitlet. De kallas substantiv. Titta på fliken om du vill läsa mer om substantiv! Du vet säkert att man har två slags substantiv i svenskan: en-ord och ett-ord. 14

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal

UPPGIFTER

4.


Din uppgift blir nu att sätta ut en eller ett framför orden.

pojke

aula

skolbyggnad

tal

foto

viskning

skolår

tårtkalas

grupparbete

11. Vilka ord är substantiv?

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal

viftar

röst

ögonblick

andetag

ögon

kofta

länder

jobbat

byggnadsfirma

mumlar upp

12. Fler substantiv Välj bland dessa substantiv från kapitlet och skriv dem där de passar in! aula

digitaltekniken

skolhuset

UPPGIFTER

Här får du tolv ord. Ringa in substantiven! Prova med att säga en, ett eller flera före ordet, så blir det nog lättare.

sommar

a. den här nya b. skolans lilla c. en skön d. det gamla

15


I BoA-serien – Berättelse och Aktiviteter är berättelsen grunden till läsglädjen, utgångspunkt för övningar i läsförståelse och skrivning och en gemensam grund för samtal och diskussion.

Komponenter till Skolfotot Grundbok – en spännande berättelse om tre kompisar som under sommarlovet försöker lösa det spöklika mysteriet med skolfotot och uppgifter i läsförståelse och ordkunskap Plusbok – samma innehåll som i grundboken plus övningar i stavning och grammatik Ljudinspelning – uppläsning av hela berättelsen Inspirationsbok – lärarhäfte med förslag på aktiviteter i form av bland annat skrivuppgifter, samtalsfrågor och eget skapande kopplade till berättelsen

I serien ingår också Minya och uppdraget en fantasyberättelse med samma komponenter som till Skolfotot.

ISBN 978-91-40-64849-5

9

7 8 9 1 4 0

6 4 8 4 9 5

Profile for Smakprov Media AB

9789140648495  

Plusbok Plusbok Bim Wikström & Astrid Strand 1. 4 5 6 7 8 9 b. Min farmor ska komma från Ukraina och hälsa på oss. I den här boken får d...

9789140648495  

Plusbok Plusbok Bim Wikström & Astrid Strand 1. 4 5 6 7 8 9 b. Min farmor ska komma från Ukraina och hälsa på oss. I den här boken får d...

Profile for smakprov