__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Trista sev채rdheter


© Bokförlaget Max Ström Text och bild: Johan Tell Form: Victoria k Bergmark Repro: Marcus Erixson Tryck: Korotan Ljubljana, Slovenien 2011 ISBN 978-91-7126-216-5


Johan Tell

Trista sevärdheter Bokförlaget Max Ström


Allt började med att min vän Bengt tog med mig till ”Sveriges lägsta punkt” – som visade sig vara en grop bakom bensinmacken i Kristianstad komplett med sevärdhetskringla, förklarande skylt, metallkonstruktion som markerade havsnivån 2,41 meter över gropens botten samt bussparkering. Jösses vad trist, tänkte jag. Det borde finnas en sevärdhetsombudsman, tänkte jag vidare. Någon att klaga hos, skicka en skrivelse till, få pengarna tillbaka hos. Det borde finnas kriterier att uppfylla innan man får kalla en sevärdhet för just sevärdhet. Men kanske såddes fröet till denna bok ytterligare femton år tidigare när jag läste om att Landskrona försökte lansera sig som ”Europas mitt”. Min reaktion då handlade inte i första hand om den ytterst amatörmässiga uträkningen som låg bakom utspelet – eller om att Eslöv samtidigt också menade sig vara Europas centrum – utan om den bakomliggande tristessen. När jag på detta vis susade bakåt längs min trista tidslinje hamnade jag till slut ända nere i min egen barndom. Skåne. Sommar. Söndagsutflykt. Bilen har röda galonsäten, ingen har ännu uppfunnit bilbarnstolen, mor röker John Silver utan filter. Min entusiasm är stor då vi ska besöka Forsakar, Skånes största vattenfall. Jag är tillräckligt gammal för att veta vad ett vattenfall är – en jättelik, brusande vattenridå som Fantomen kan gömma sig bakom. Jag är dock för ung för att begripa att Linderödsåsen i trakten av Degeberga inte tillhör de mest storstilade bergskedjorna på vår jord. Väl framme visar sig Forsakar vara en ynkligt sipprande rännil mellan några sneda träd. Vattnet faller inte ens, utan liksom hasar sig på baken nedför den svagt sluttande klippskrevan. Förmodligen är det här som min skepsis mot upphaussade sevärdheter föds. Den som jag senare bär med mig under många år som resejournalist och som får mig att skriva ”trist” i anteckningsboken när Buddhas tand 4


förevisas på Sri Lanka, vid montern med Gandhis krokiga glasögon i Indien, vid huset där Jimi Hendrix bott i marockanska Essaouira, framför Vasco da Gamas bror Paulos grav på Azorerna, vid den låda i Jerusalem där Mohammeds skägg sades förvaras eller på orten söder om Chicago där den fyrkantiga hamburgaren uppfunnits. För att inte tala om alla trista reliker i Rom. Min spaning efter det trista handlar inte om att skilja äkta sevärdheter från oäkta. Bägge delar kan vara trista eller för den delen just sevärda. Det tydligaste exemplet på en skapad sevärdhet är Ishotellet i Jukkasjärvi. Där kan man sova i issängar, dricka sprit i isglas, gifta sig i iskyrka, lyssna på musik från isinstrument och se samer spela is-Shakespeare. Allt fullkomligt främmande för oss och inget annat än en eftergift åt den envetna utländska missuppfattningen att det går isbjörnar på våra gator. Vad gäller äkthet spelar Ishotellet i samma liga som Skara sommarland. Därmed inte sagt att det är trist, för det är det inte. Däremot är exempelvis gravar med aldrig så äkta döda hundar, som Karl XII:s Pompe i Stockholm, Hitlers ambassadörs Giro i London, världens första schäferhund, Horand von Grafrath, i Dresden, alla synnerligen meningslöst trista sevärdheter. Turismen räknas numera till en av världens största ekonomiska verksamheter. Därför tycker jag att det är viktigt att diskutera vad som får oss att resa, får oss att besöka en annan svensk plats än den vi själva bor på. För när företrädare för Visit Sweden säger saker som ”Sverige behöver tydliga och exotiska ikoner” och applåderar det planerade bygget av världens största älg utanför Skellefteå är det angeläget att någon står bredvid och säger ”Låter inte det där väldigt trist?” och ifrågasätter om denna typ av spektakel är vad vi ska lägga kraft och pengar på. Tittar man exempelvis på fenomenet med Unescos världsarvslistor inser man att besöksnäring handlar om 5


lobbyism på mycket hög nivå. Inte bara för att en radiostation utanför Varberg finns med, för att Höga kusten i Ångermanland valts in för att den varit så duktig på att höja sig med nio millimeter per år eller för att södra Ölands odlingslandskap återfinns med motiveringen ”ett enastående exempel på mänsklig bosättning”. Utan mer för att det totala antalet sevärdheter som Unesco valt att lyfta fram visar att länder med vassa armbågar premieras. Enligt Unesco har Sverige dubbelt så många sevärda arv att bevara jämfört med Egypten. Enligt samma organisation har Italien nästan dubbelt så många världsarv som Indien att slå vakt om. Enligt Unesco finns inga världsarv över huvud taget att värna i vare sig Burma, Bhutan eller Rwanda. Det skadar alltså inte att titta på turism, besöksnäring och sevärdheter med något mer kritiska ögon. Att döma ut 121 svenska sevärdheter som alltför trista för att besökas kan vara en början. Förresten, om någon undrar varför jag inte har med världens största lovikkavante beror det helt enkelt på att jag missade den under min norrländska del av denna min trista odyssé genom Sverige. Hur man nu kan missa ett fyra meter högt, stickat ludd. Johan Tell PS På min hemsida, www.johantell.se, finns en karta över alla trista sevärdheter, en passande, lagom trist låtlista samt en möjlighet att komplettera mitt urval med egna trista sevärdheter. DS

6


”Att Kebnekaise är Sveriges högsta punkt vet de flesta, 2 111 meter högt, men hur många känner till att Sveriges lägsta mark­punkt ligger i Kristianstad, 2,41 meter under havsytan?” Denna grop är en polder. Det vill säga ett markområde som erhållits genom invallning och torrläggning. Vilket i sevärdhetssammanhang förstås är snudd på fusk.

Kristianstad 56°02’21’’N 14°18’30”E

7


Årjängstrollet är en kombinerad staty, scen och turistbyrå uppförd efter inspiration av Tore Skogmans låt ”Årjängstroll”.

8

Årjäng 59°23’38’’N 12°08’02’’E


Världens största björn i trä väger 80 ton. (”Se sponsortavlan på björnens högra bakben.”) Världens största björn i vingummi väger däremot bara 2,3 kilo.

Sveg 62°02’03’’N 14°21’53’’E

9


Här låg Sveriges minsta runda kyrka.

10

Agnestad 58°15’05’’N 13°60’15’’E


Här gick en gång Göta landsväg. Vägen miste sin betydelse under senare delen av 1600-talet.

Årstafältet, Stockholm 59°17’31’’N 18°02’49’’E

11


Sveriges längsta trätrappa har 427 trappsteg. Världens längsta trappa, på det schweiziska berget Niesen, har 11 674 trappsteg. Fast de är inte av trä.

12

kvarntorpshögen, Kumla 59°12’81’’N 15°25’32’’E


Östjämtlands mest välbesökta turistmål är resultatet av en katastrof 1796 då Magnus ”Vildhussen” Huss på fyra timmar lyckades tömma och torrlägga Ragundsjön och lämna ett dött fall efter sig. Ragunda kommun korar numera ”Årets vildhuss” där priset går till en person som exempelvis ”gjort något utöver det vanliga” eller ”har spridit glädje till många människor”. Kopplingen mellan att av misstag ha torrlagt en sjö och att vara Östjämtlands glädjespridare är inte helt glasklar. Döda fallet, Ragunda kommun 63°05’49’’N 16°51’87’’E

13


Scoutmonumentet restes för att hylla Ebbe Lieberath, mannen som grundade scoutrörelsen i Sverige. Det är av gnejs. Väger cirka 5 000 kilo – ungefär som 100 scouter.

14

Slottsskogen, Göteborg 57°68’43’’N 11°94’92’’E


Skålgropsstenen från Fosie har fem skålgropar (rödmålade). De är kanske från bronsåldern.

citadellet, Malmö 55°60’57’’N 12°98’94’’E

15


Inlandsbanan – 130 mil räls genom glest befolkad barrskog.

Kristinehamn 59°31’64’’N 14°10’84’’E 16

Gällivare 67°13’34’’N 20°65’14’’E


Inlandsvägen – 170 mil asfalt genom glest befolkad barrskog.

Göteborg 57°69’69’’N 11°98’65’’E Karesuando 68°43’93’’N 22°46’70’’E

17


Första advent varje år sätter Norrköpingsborna lyse på dessa skorstenar och menar sig då skapa världens största adventsstake. Ibland går de sedan vidare och sätter en tomteluva (världens största) på Rådhustornet.

18

Norrköping 58°58’83’’N 16°18’11’’E


Sveriges längsta linbana – för kalk – är 42 kilometer. Utsågs 2003 till årets industriminne.

Forsby kalkbrott 59°15’46’’N 15°95’18’’E Köping 59°49’80’’N 16°02’59’’E

19


Kronblom utanför Örebro sportklubbs hemmaarena (Kronblom är Sveriges lataste seriefigur, ÖSK har aldrig vunnit allsvenskan).

20

Behrn arena, Örebro 59°26’69’’N 15°22’47’’E


Världens största vildmans röda färg symboliserar, enligt en legend som går tillbaka till 1600-talet, tanken på att just män i Lappland är särdeles lättklädda och solbrända. Och inte långt från vilden kan man beskåda världens minsta bibel.

Storuman 65°09’53’’N 17°11’60’’E

www.vildmannen.com

21


”Den runda formen har sedan urminnes tider symboliserat solen, och därmed också värmen, ljuset, växtkraften.”

22

Ur ”Stortrivs i Storfors”, www.storfors.se

Storfors 59°32’26’’N 14°17’40’’E


Den riksbekanta potatisbacken i Ammarnäs är unik eftersom den är både en backe och ett potatisland. I övriga Sverige är det ju vanligare med enbart en backe eller ett potatisland.

Ammarnäs 65°96’12’’N 16°21’92’’E

www.vindelfjallen.se

23


Visst, den har sakrala fönster. Men Feskekörka är ändå inget annat än ett slags outlet för torsk. Och räkor.

24

Göteborg 57°70’10’’N 11°95’77’’E


Globen är enligt ägarna världens största sfäriska byggnad: ”Med sin unika form har byggnaden blivit en symbol för Stockholm och Sverige.” En symbol för Sverige? Skulle inte tro det. Det är ju trots allt inget annat än en ombyggnadsbar hockeyrink med välvt tak som gått ekonomiskt back ända sedan den dag den byggdes.

Stockholm 59°17’36’’N 18°04’59’’E

www.globearenas.se

25


Fredsstenen i Bröms minner om freden i Brömsebro 1645. Freden slöts alltså inte i Brömsebro eftersom detta samhälle växte upp först då järnvägen mellan Karlskrona och Torsås byggdes. Det fanns förstås ingen järnväg 1645. Däremot finns det en bro i Bröms.

26

56°32’14’’N 16°03’86’’E


Inskriptionen på Sveriges nordligaste runsten berättar om Östman som lät bygga en bro och kristna Jämtland – oklart vilket som ansågs viktigast. Stenens avbildade vidunder har av ortsborna förstås tolkats som Storsjöodjuret.

Frösön 63°18’34’’N 14°61’83’’E

27


Här föddes kanske Gustav Vasa.

28

Rydboholms slott 59°44’21’’N 18°18’88’’E


Här föddes kanske Gustav Vasa, också.

Lindholmens gård 59°58’36’’N 18°11’77’’E

29


Citat och fakta är hämtade från följande källor:

50 www.tomteland.se

87 www.ostergotland.info

51 www.nassjo.se

89 www.vbm.se

58 www.halland.se

94 Tidningen Smålänningen

59 www.trelleborg.se

95 Bonniers kulturguide

7 www.vattenriket.kristianstad.se

60 www.langasjo-hembygdsforening.se

97 databas.halland.se

9 www.herjedalen.se

64 www.solvesborg.se

99 dragongate.bytebrigade.se

11 Stockholms stadsmuseum (plakett)

65 www.mjolby.se

100 www.katthult.se

13 www.dodafallet.nu

67 www.smaland-check-in.se

103 www.malung.se

21 www.storuman.se

69 www.aneby.se

106 www.siljan.se

22 www.storfors.se

71 www.trafikverket.se

108 www.leksand.se

23 www.vindelfjallen.se

72 www.vastsverige.com

109 www.primusvicus.se

25 www.globearenas.se

73 www.stockholmcountryside.com

1 1 1 www.nynashamn.se

33 www.dinoland.se

76 Plakett uppsatt av Lunds kommun

1 1 6 www.karlstad.se

36 Bonniers kulturguide

77 Malmö Turism och, inte minst, Ranelid själv

123 www.eurotourism.com/SE/SV/

38 www.gotakanal.se

80 www.avesta.se

39 www.olanningen.com

82 www.pansarmuseet.se

45 www.raa.se

83 www.asele.se

46 www.ystad.se

84 Smålands Runinskrifter

47 Stockholms stadsmuseum broschyr,

85 Sigtuna 09, besöksguide för Sigtuna

Sid

Stieg Larsson, Millennium 48 Bonniers kulturguide

128

och Arlanda 86 www.campingguiden.se

touristguide.asp?city=1292

Profile for Smakprov Media AB

9789171262165  

TrisTa sevärdheTer © Bokförlaget Max StröM text och Bild: Johan tell forM: Victoria k BergMark repro: MarcuS erixSon tryck: korotan lJuBlJan...

9789171262165  

TrisTa sevärdheTer © Bokförlaget Max StröM text och Bild: Johan tell forM: Victoria k BergMark repro: MarcuS erixSon tryck: korotan lJuBlJan...

Profile for smakprov