Page 1


Vår tids tamhöns härstammar från djungelhönan som lever i de indiska skogarna och på Java. Djungelhönan lägger åtta till tolv ägg om året.

En höna börjar lägga ägg när hon är mellan fyra och sex månader gammal.

Storleken på hönans ägg beror på hennes ras och ålder.

8

Ett hönsägg väger ungefär 60 gram. Världens tyngsta hönsägg hade dubbelt skal och två gulor och vägde 454 gram. Hönan som värpte kom från USA.


För att äggskalen ska bli hårda behöver hönan kalk. Kalk finns bland annat i ostronskal som man krossar och matar hönorna med.

På våren blir dagarna längre och hönornas naturliga värpreflex kommer i gång. De flesta stora äggfabriker ser dock till att hönorna har det ljust året om, så att de värper även på vintern. Men en höna som aldrig får vila blir trött och sjuk. En del raser är framavlade för att kunna lägga väldigt många ägg och för att börja värpa tidigt. Dessa hönor får ett kort liv. Många slaktas efter bara något år, då de inte värper lika bra längre.

Hönor som trivs och har det bra (och som slipper besök av räv och hök) kan bli så gamla som 10-15 år.

9


Rom är ett annat namn för de mjuka äggen hos fiskar, groddjur och kräftdjur. Fiskens sädesvätska kallas mjölke och fortplantningen kallas lek.

Befruktning kan ske inuti eller utanför fiskkroppen. Antingen sprider honan sin rom i vattnet och hanen befruktar äggen med mjölke. Eller så sprutas mjölke in i honan där rommen utvecklas till fiskyngel.

Efter två år som hane byter räk an kön och blir hona. Rommen bildas i honans huvud inna n den befruktas och förvaras i magen där den kläcks .

Manetens ägg växer till små larver på honans armar. Så småningom fäster sig larverna på botten där var och en bildar många nya, små maneter! Hos sjöhästen (och hos tångsnällan i våra svenska vatten) är det hanen som blir gravid. Honan lägger sin rom i en ficka på hanens mage. Där befruktas de 2000 äggen och får näring från en ”faderkaka” innan de kläcks och kan simma ut som pyttesmå kopior av sina föräldrar. En 5-kilosgädda som jag kan lägga ungefär 90 000 romkorn under sin lekperiod.

24


Finns det fiskar som äter fågelägg? Jo, faktiskt! I mitten av 1980-talet upptäckte fiskare utanför Island att hälleflundror hade magarna fulla med fågelägg. Hälleflundran verkar gilla att festa loss på ägg som fallit i havet från de branta klipporna.

Vid vatten där hajar och rockor lever kan man hitta tomma äggkapslar som spolats iland. Rockans övergivna äggkapslar är mörkt bruna eller svarta. Vissa av hajarnas kapslar är spiralformade medan andra har långa spröt, för att kunna fästa vid sjögräs och tångruskor.

Bläckfiskar som parar sig ser ut som om de håller varandra i hand. Honan vaktar äggen på havets botten och slutar att äta. När äggen kläckts dör hon.

Vissa fiskar ruvar äggen i munnen till dess att de kläckts. Hos en del arter fortsätter ynglen att söka skydd i förälderns mun när fara hotar.

Rockans ägg ligger i en fyrkantig kapsel som kallas för Sjöjungfruns börs eller Djävulens börs. Skalet består av 35 olika lager, och innanför finns en slags vattenpump som ser till att ynglet får fukt under de två år som det ligger i ägget.

Spigghanen lockar honor till boet han byggt av växtdelar på botten. Efter att ha befruktat äggen stannar han ensam kvar i väntan på kläckning. Med fenorna viftar han över romkornen för att de ska få syre. I en vecka vaktar han sina nyfödda. 25


Ägget är ett finfint livsmedel, även för milj ön. Hönsen behöver små ytor åkermark att picka på och det går åt väldigt lite bekämpningsmedel vid fodertillverkningen. Ägg orsakar lägre utsläpp av växthusgaser än vad mjölk och kött gör. Och äggskalet som kastats i komposten vittrar med tiden sönder och berikar jorden med kalk.

Man kan äta ägg från en mängd fåglar, som till exempel höna, anka, vaktel, gås, struts, påfågel, fasan och emu. Fiskrom från bland annat sik och stör brukar kallas för kaviar.

Ägg innehåller alla vitaminer utom vitamin C. A-vitaminerna är bra för synen och gör att vi växer som vi ska. D-vitaminerna bygger upp vårt skelett och våra tänder. I ägg finns viktiga mineraler, som till exempel järn som hjälper blodet att transportera syre. Äggets proteiner bygger upp dina muskler och ger dig energi! Gulan innehåller kolesterol som är nödvändigt för att kroppens celler ska fungera. Ägget är bra för nästan alla, utom för de som är äggallergiska. 40


6 portioner 4 portioner 2 äggvitor 1 1/2 msk strösocker Till kokning: 1 liter vatten 3 msk strösocker Vispa vitorna till hårt skum. Blanda i sockret och vispa lite till. Forma smeten till åtta äggformade bollar, t. ex. med hjälp av två matskedar. Koka upp vatten och socker i en stor kastrull. Lägg försiktigt ner några bollar i taget i det kokande vattnet och låt sjuda i en minut på vardera sidan. (Vänd med en slev.) Lyft upp bollarna och låt dem rinna av. Servera med vanilj sås eller bärsås.

1 omelett 2 ägg 2 msk vatten 1 krm salt En klick smör till stekning Smält smöret i en stekpanna och häll därpå i den lätt ihopvispade smeten. Rör om med en gaffel medan smeten stelnar. Omeletten är klar när den fortfarande är lite krämig. 44

4 ägg 5 dl vetemjöl 3/4 tsk salt 1 liter mjölk En klick smör Vispa ägg, mjöl, salt och lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, en skvätt i taget. Häll smeten i en stor, smord ugnsform. Grädda mitt i ugnen (225 grader i 35 minuter).

4 ägg 0,5 dl teblad av grönt te eller oolong (eller 3 tepåsar svart te) 3 st stjärnanis 1 kanelstång 3 tsk mörk soja 2 tsk salt Lägg äggen i en kastrull med vatten, koka upp och låt koka i 10 minuter. Lyft ur äggen och spräck försiktigt skalen genom att knacka lätt med en sked (utan att skalbitar lossnar). Lägg tillbaka äggen i vattnet i kastrullen. Tillsätt te, kryddor, soja och salt. Sjud i 30 minuter. Ta kastrullen från plattan och låt äggen dra i tevattnet. Ju längre tid äggen ligger kvar desto kryddigare smak. Skala, och ät äggen när de svalnat.


Har du någon gång undrat över hur kycklingen kan andas inuti äggskalet? Eller har du tänkt på hur dinosauriernas ägg kan ha sett ut? Är det möjligt att få ett hönsägg att studsa? Och visste du att forskare har hittat ägg i rymden och att det finns djur som lägger fyrkantiga ägg? ”Hårdkokta fakta om ägg” är en myllrande faktabok för små och stora om ägg i alla dess former.

9789172995963