Page 1

I entrén till bostadshuset: ”SLUTA BAJSA I TRAPPAN!” Uppsatt på dörren till jourlivs i Södertälje: ”STÄNGT PGA KOMMER STRAX” På ett anslag utanför en Ica-affär i Göteborg: ”BORTSKÄNKES: 50 KG PYTTIPANNA”

David Batra är en av landets mest populära ståupp­ komiker. Han har gjort flera humorprogram i radio och tv, bland annat Kvarteret Skatan i SVT. Humor­boken Den som inte tar bort luddet ska dö! (2008) har hittills sålt i 200 000 exemplar.

David Batra - Det här var ju tråkigt

”SKJUT DIG!” stod det på en papperslapp som skickades fram till komikern David Batra när han var mitt uppe i en ståupp-föreställning. Den och massor av andra arga, roliga och märkliga lappar från Sverige och världen återfinns i uppföljaren till succén Den som inte tar bort luddet ska dö!. Och det finns oändligt många saker att göra sina medmänniskor uppmärksamma på:

www.forum.se

Ännu en bok av David Batra Uppföljare till succén Den som inte tar bort luddet ska dö!


Ännu en bok av David Batra Bokförlaget Forum Box 3159 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright © David Batra 2010 Foto Pontus Thorén Form Gustaf Engström ISBN 978-91-37-13604-2

Tillsammans med Gustaf Engström, Joakim Thörn och Pontus Thorén


Hänt sedan sist

Hänt sedan sist s. 5

Tillvaratagna effekter s. 6

Håll truten! s. 22

I stället för Blocket s. 34

Kom och ät! s. 46

På dagförvaringen s. 60

Kom och köp! s. 72

Ju mer vi är tillsammans s. 96

Ausländer s. 116

Tack s. 128

4

Nu har han fått andra människor att fylla ännu en bok tänker ni. Och japp! Det har ni alldeles rätt i. Jag hade faktiskt inga planer på att göra en uppföljare till min förra lappbok men roliga lappar fortsatte att strömma in från läsare runt om i landet och till slut hade högen växt så pass att en ny bok liksom bara krävde att bli skriven. Men tvåan är alltid lite sämre tänker ni. Men nej, där har ni faktiskt fel. Visst, Göta Kanal 2 är kanske inget mästerverk men Gudfadern 2, Simpsons säsong 2 och Kvarteret Skatan säsong 2 är ju alla starkare än sina föregångare så jag har gott hopp om att den här ska kännas minst lika rolig som Den som inte tar bort luddet ska dö. Folk har frågat mig om lapparnas äkthet och sedan sist är det inte bara lappar som har dykt upp utan även historier om de tidigare lapparnas tillkomst. Vanja hörde av sig. Hon hade skrivit en lapp när hon bodde på studentkorridor som ett par år senare hamnade i min bok. Intet ont anande var hon på besök hos sina nya svärföräldrar och det är ju alltid nervöst. Hennes svärmor tänkte bryta isen genom att visa en kul bok som de hade köpt. Vanja bläddrade lite i luddboken och såg sin lapp! Mamman konstaterade glatt att lappskrivaren hade samma namn varpå Vanja rodnade så mycket att hon var tvungen att

berätta att det faktiskt var hon som skrivit lappen. Hur middagen slutade vet jag faktiskt inte. Robert meddelade: ”Det är med en viss stolthet som jag konstaterar att det oskyldiga buset med anals­­ex-skylten i Skog­ åshallen lever vidare. Jag och min kompanjon tyckte att originaltexten ”Tack för att du inte äter i vår bastu” krävde en viss justering. Skylten försvann snabbt och Skogåshallen har frånsagt sig all inblandning. :-D” Det är väl bara att tacka för att det finns människor som ägnar sin fritid åt sofistikerade hyss för att roa oss andra. Över sexhundra lappar har strömmat in de senaste åren och jag har vaskat fram guldkornen. Jag vill passa på att än en gång tacka alla er som har skickat in lappar, utan er hade det som ni förstår inte blivit någon bok. Alla är såvitt jag vet autentiska men det kommer säkert att dyka upp något meddelande i efterhand som förklarar ett och annat. Någon har ni säkert sett snurra runt i cyberspace men då är den förhoppningsvis så rolig att den tål att ses igen. Det finns förstås en hel del lappar som är roliga men som helt enkelt inte får plats i boken. En del av dessa tänkte jag publicera på hemsidan www.dagenslapp.se. David Batra Stora Kornö, augusti 2010

5


Tillvaratagna effekter Ända sedan jag var liten har jag tyckt mycket om skylten ”Tillvaratagna effekter”. Den känns så mycket mer spännande än till exempel ”Lost and Found”. Jag har en känsla av att de som jobbar där får intressanta inblickar i människors liv. De tassar runt bland en massa spännande och antika föremål hela dagarna: en dammig agentväska, en trattgrammofon, en dagbok från en gammal nazistförbrytare. Lite som att smyga upp en sväng på morföräldrarnas gamla vind. Troligtvis har jag en kraftigt romantiserad bild av hur vardagen ser ut för dessa tjänstemän men när jag går igenom lappskörden är det helt klart inte bara vantar och mössor som folk tappar bort och vill ha tillbaka. Och det är inte bara grus och kattungar som bortskänkes utan även aparta saker som 50 kg pyttipanna. Efter mina år av lappletande kan jag konstatera att några av de roligaste bidragen har rubrikerna: efterlyses, upphittat eller bortskänkes. Det är oftast tonen i lapparna som roar och det är klart att det ibland uppstår ett rörande engagemang när det handlar om saker som ligger människor oerhört varmt om hjärtat. Alla som tappat en värdefull pryl vet hur jobbigt det är. Själv spinner jag snabbt ihop teorier om lömska tjuvar så fort jag har blivit av med något. Lika obehagligt som det är att tappa bort grejer, lika kittlande är det att vara sakletare. Jag är väldigt förtjust i att gå runt på skärgårdsöar och rota bland fynd som alltid ligger längs stränderna. Oftast ligger där gamla plastdunkar, tjärklumpar och tomma mineralvattenflaskor men ibland hittar jag riktiga fynd som låter fantasin skena iväg. Ett lock till en tunna från Mykonos eller en låda konserver med kyrilliska bokstäver är skräp som väcker frågor och berättar en historia. Den här boken hade ju inte blivit till utan min och många andra människors glädje att hålla ögonen öppna efter medmänniskors lämningar. Det här är helt enkelt ”tillvaratagna effekter” i bokform.

7


Den som har skrivit den här lappen är en rättskaffens människa. Inte nog med att han eller hon tar hand om den tappade tandborsten och tandkrämen. Genom att kräva en beskrivning ser personen även till att föremålen inte hamnar i fel mun.

8

Vi vet alla hur svårt det är att beräkna hur mycket mat som ska lagas när det är dags för kalas. För min del slutar det ofta med att familjen får äta rester från festen i en vecka efteråt. Här har vi en som verkar ha tagit det säkra före det osäkra och stekte upp lite för mycket pyttipanna. Han löste det angenäma överskottsproblemet med att sätta upp en lapp utanför Ica så att hungriga medmänniskor kunde få njuta av hans kokkonst.

9


Visst känns det tryggt för alla oss som ständigt har undrat. Nu vet vi. Det finns mört i Fagersta.

10

Det här lilla budskapet hittade Bela i Visby i februari. Jag vet inte om det var någon som kände sig hugad att hämta dessa obegränsade mängder av snö. Hade lappen suttit i Skåne den 23 december hade nog många varit intresserade, i alla fall nio av tio jular.

11


Varför skriva fylla inom citationstecken? Var killen inte full på riktigt? Kanske var det så pin­ samt att slarva bort nycklarna att han tyckte att det skulle låta mer okej om han var lite på lyset när det hände? Men om man läser hela lappen och ser att han väljer signaturen ”den nakna killen på 4:an” så kan man nog dra slutsatsen att han faktiskt var rätt packad på kvällen den 3 april. En del har sportintresse, andra matintresse. Och så finns det de som har Dylan-intresse.

12

13


Nycklar, skivor eller för den delen trosor är väl inte helt ovanliga föremål att glömma bort hos någon efter en sen natt. Där­­­emot tror jag det händer mer sällan att man glömmer sin hårddisk.

Jag äger inte själv några stringtrosor men jag har faktiskt provat ett par. Nej, det var inget sexuellt utan en rent yrkesmässig grej. Jag spelade in en sketch till Kvarteret Skatan som krävde att jag skulle ha stringtrosor på mig större delen av inspelnings­ dagen. Ja, jag hade skrivit sketchen själv. Nej, jag har inte kvar trosorna i en hemlig låda under sängen. Trots min ringa erfarenhet av stringtrosor tror jag mig veta att det inte är lätt att tappa det här plagget. Om det skulle hända är det i alla fall mindre pinsamt än att vara den som tar hem trosorna till sig.

14

Den här stölden skulle kunna vara upptakten i nästa Beck-film. Kanske skulle det till och med bli den starkaste Beck-intrigen på mycket länge.

15


Den här hittade Thomas i Halmstad. Jag finner den på något sätt vacker, kanske skriven av en människa med ett andligt intresse. I nästan alla religioner finns ju tanken att den som blir utsatt för en kränkning ska vända andra kinden till.

16

Det finns både snälla spindlar och stygga spindlar, men de har en sak gemensamt – man vill döda dem.

17


Detta skulle antingen kunna vara en felstavning eller ett utslag av modern familjebildning. Förutom varannanveckaspappor, låtsaspappor och singelpappor har vi nu gruppen returpappor. Det måste helt enkelt vara män som blivit utkastade men som tål att användas en gång till. Frågan är var man hittar dem. Kvinnor som är sugna på en dejt kanske borde åka till återvinningsstationen i stället för till nattklubben. Hursom­helst låter retur­pappor bättre än både plastpappor, brännbara pappor och smittbärande pappor.

18

19


Nästa gång ni hör ”crazy frog” från en brevlåda så vet ni vad som har hänt.

20

Jag vet, det här är en sorglig liten historia. Det kan inte vara lätt att klara sig utan sina tänder. Men mina tankar går ändå tillbaka till själva händelsen. Visst är det konstigt att personen inte omedelbart upptäckte när hela tandraden föll ur munnen?

21


Håll truten! Jag brukar göra mellan hundra och tvåhundra ståupp-föreställningar om året. Ibland händer det att jag får vara på en teater eller ett konserthus med närmast perfekt akustik och fin­ kalibrerad medhörning. Men allt som oftast är jag i så kallade bullriga miljöer. Ljudet är ofta ställt i överkant för att komikern ska lyckas överrösta alla eventuella fyllskallar i publiken som vill göra sin egen show. Eftersom lokalerna är trånga är det inte ovanligt att högtalarna är placerade precis bakom öronen på artisten. Ni har säkert själva kommit hem från en konsert eller en nattklubb med ett ihållande tjutande i öronen. Som tur är brukar det gå över efter något dygn. Men en vanlig fredagskväll i februari när jag stod på scenen på Norra Brunn och försökte vara så rolig som möjligt kändes det plötsligt skumt i mitt vänstra öra. Varje gång någon skrattade högt eller applåderade skar det till. Det blev ett distat ljud, ungefär som när man drar upp volymen på stereon till en högre nivå än vad högtalaren klarar. Jag låtsades förstås som ingenting men det var väldigt obehagligt. På natten tjöt det i öronen som om jag hade varit på värsta death metal-konserten och jag fick nästan panik. Morgonen därpå ringde jag en vän som är öronläkare och han förstod omedelbart att jag hade fått tinnitus. Den skärande tonen vid höga skratt och applåder var något som heter hyperakusi vilket tydligen är vanligt att råka ut för om man jobbar i bullriga miljöer. Chockad tänkte jag att det var väldigt ironiskt att en komiker blir allergisk mot skratt och applåder. Jag googlade detta nya ord, hyperakusi, och läste om det ena levnadsödet värre än det andra. Jag målade upp en skräckbild av min framtid. Inte nog med att jag skulle behöva sluta med jobbet som jag älskar, utan jag skulle bli en konstig byfåne med hörselkåpor, totalt bortkopplad från omgivningen. Idag har jag lärt mig att stå ut med eländet samt gjutit ett par musikeröronproppar och jämfört med vad andra människor står ut med i sin vardag är detta en struntsak. Turligt nog är det ganska tyst där jag bor så jag har än så länge inte behövt sätta upp några sura lappar till mina grannar.

23


Somliga använder svordomar och hot när de vill att grannen ska sänka volymen på stereon, andra använder det där lite brittiskt artiga sättet.

24

En del människor ser fram emot semestern för att det brukar bli mer sex då. Lappskrivarens grannar ser förmodligen fram emot semestern av rakt motsatt anledning.

25


Det tillhör väl ändå allmänt hyfs att inte ta hissen efter klockan 20:00.

26

27


Jag vet, det här är ingen lapp men jag kan ändå inte låta bli att ta med den. Att använda namnet på sitt hemmanätverk som ett lagom subtilt sätt att få grannarna att dämpa sig är riktigt innovativt och sånt måste premieras.

”Den Glider in” med Tre Kronor och Nick Borgen inför hockey-VM 1995 blev en riktig monster­hit i några veckor. Själva uttrycket ”den glider in” kommer från ett berömt ishockeyreferat av Lennart Hyland då Nils Nilsson gjorde det avgörande målet när Sverige vann med 5–3 mot Kanada i VM 1962. Undrar vad Hyland skulle bli mest förvånad över om han levde idag? Att hans utrop skulle bli refrängen i en svensktopps­låt 33 år senare eller faktumet att en sömnlös lägenhets­innehavare funderade på att citera frasen och sam­t idigt sodomisera sin granne.

28

29


Vad förvånade de skulle bli på vaktbolaget om en suspekt figur ringer upp kundtjänst mitt i natt­en och klagar: ”Hej, jag står här och ska bryta mig in och det krävs väldigt mycket koncentration att få upp det här förbannade låset. Jag är därför tacksam om inte den där jobbiga vakten kommer och stör hela tiden.” Lappen är som en Magnus Uggla­text­– inte så rolig men den har en stark catch phrase på slutet.

30

31


Det finns en del hobbyer som definitivt inte lämpar sig i flerfamiljshus. Ibland berättas det historier om tävlingsinriktade elever i kommunala musikskolan som tränar kontrabas så att HSB-kåken får sättningar eller om familjer som bryter upp vardagsrumsgolvet för sin champinjonodling. Frågan är ändå om det inte är värst att vara granne till en riktigt ambitiös biodlare.

32

Lärdom: Låna aldrig ut din lägenhet till spanjorer! Det slutar alltid med att de skämmer ut sig och att du måste blanda in Migrationsverket.

33


I stället för Blocket Jag har alltid varit väldigt förtjust i annonsblad och då menar jag inte de där tråkiga som kommer från livsmedelshandlarna som är fullspäckade med prisbomber och flintastekar i fyrfärg. Nej, jag gillar sådana reklamblad som jag finner när jag besöker släktingars sommarstugor. Jag har en förmåga att hitta annonsblad på utedass. Under ett gulnat foto på kungen och drottningen när de gifte sig, alternativt en regentlängd som är trasig i kanten, brukar det alltid ligga en hög med väderbitna tidningar. Ofta är det skvallertidningar från 80- och 90-talet men någonstans mellan det avslöjande reportaget om SAS-Jannes skilsmässa och fotona på Ardy Strüwers nya våning har det smugit sig in ett tunt säsongsaktuellt reklamhäfte från traktens handlare. Här kan du snabbt uppdatera dig om vilka coverband som besökte den lokala krogens After Beach eller upptäcka att det går att köpa märkesvaror till humana priser på Märtas dam­ trikå. Har du riktig tur finns det någonstans i mitten av häftet ett uppslag med privatannonser. Detta är en riktig guldgruva om du vill drömma dig bort en stund. Du kan hitta begagnade lastmopeder, lätt defekta vävstolar till vrakpriser och meddelanden om att ”all uppvaktning på min 60-årsdag undanbedes vänligen men bestämt”. Blocket och andra internetmarknadsplatser verkar ha blivit en ny källa till underhållning. Vem minns inte farbrorn som hade lagt ut sitt fina glasbord på Blocket. Han hade dock gjort misstaget att fotografera bordet när han var spritt språngande naken, så i den blankpolerade glasskivan avspeglades en blekfet farbror med en kamera i handen. Humor som jag gillar! Eller minns ni damen som under rubriken ”båtar” hade lagt ut sin fem meter långa snippa till försäljning? Men trots att tidningsannonseringen flyttat ut på nätet och att Blocket med flera nu har funnits i tio femton år och utvecklat smartare funktioner, så slutar folk inte att använda anslagstavlor, elskåp och lyktstolpar när de vill sälja något. Och det är på dessa platser som vi kan hitta de riktiga favoriterna. Att stanna upp en stund på Ica och anslagstavle-shoppa kan ge en minst lika stor kick som att fönstershoppa utanför NK eller, för den delen, att sitta på det där utedasset och drömma sig bort.

35


Jag som trodde älgjakt var en aktivi­t et för machomän i samhälls­t oppen. Något som kungen, Marcus Wallenberg och Henrik Schyffert ägnar sig åt. Men i Småland där den här lappen hittades är det tydligen ingen gubbsport utan ett nöje för hela familjen.

36

37


Tack Adam, Alex, Anders, Andersson, Anna, Annika, Anton, Bela, Bengt-Olof, Berlingdesign, Bibi, Carina, Carol, Cathrine, Christer, David, Dan, Daniel, Dennis, Efraim, Ella, Elle, Elli, Elvira, Emelie, Eric, Erica, Erik, Erika, Fredric, Fredrik, Frida, Gert, Gry, Gustaf, Göran, Hanna, Harun, Hasse, Hedvig, Jenny, Jocke, Jock, Joel, Johanna, Johan, Jonas, Jonatan, Josefin, Jörgen, Jögge, Kalle, Karima, Kent, Klas, Kristin, Lena, Leo, Magge, Magnus, Magnus, Manos, Marcus, Marianne, Markus, Mattias, Mathias, Mattsson, Matts, Martin, Mikaela, Mix Megapol, My, Narima, Niklas, NRJ, Patrik, Peter, Petter, Pontus, Richard, Rix FM, Robban, Robert, Roger, Ronnie, Sandra, Sanne, Satish, Sharon, Sofia, Sten, Susan, Tove, Towe, Thomas, Tomas, Vanja, Veronica, Zebban, Q, Ålleboll, Önne ... och alla ni andra som skickat lappar till mig.

128

9789137136042  

Uppsatt på dörren till jourlivs i Södertälje: ”STÄNGT PGA KOMMER STRAX” På ett anslag utanför en Ica-affär i Göteborg: ”BORTSKÄNKES: 50 KG P...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you