Page 1

KompAss

Mattias Danielsson

L ANDSKAPEN I SVERIGE

NO

S S A P M KO SO

L ANDSKAPEN i Sverige

NO

S S A P M KO SO

Mattias Danielsson Vet du vad man kan se och uppleva i Sveriges olika landskap? Vet du var landskapen ligger och hur det ser ut i dem? Det och mycket annat kan du läsa om i den här boken. Boken är indelad i Sveriges tre delar – GÜtaland, Svealand och Norrland. Vi tar oss frün sÜder till norr, och bÜrjar alltsü i landskapet Sküne och slutar i Lappland. Du kan läsa mer om Sverige i bÜckerna: Sverige – Här bor vi Sverige – Vür natur Kompass – visar vägen genom no och so!

*4#/Omslag_Landskapsboken.indd 1

    

AN SKA N i Sverige

 

09-10-09 14.02.06


Landskap_Gotaland_s1_25.indd 3

09-03-30 15.08.13


Innehåll GÖTALAND 4

Den här boken är indelad i Sveriges tre delar – Götaland, Svealand och Norrland. Vi börjar i söder och tar oss norrut.

Skåne 6 Blekinge 8 Halland 10 Småland 12 Öland 14 Gotland 16 Tätort med mer än 200 000 invånare

Västergötland 18

Tätort med 50 000–200 000 invånare

Östergötland 20

Tätort med 10 000–50 000 invånare

Bohuslän 22 Dalsland 24

Tätort med mindre än 10 000 invånare E12

SVEALAND 26

Europaväg Järnväg

Närke 28

Kanal

Södermanland 30

Större flygplats

Uppland 32

Viktig historisk eller geografisk plats

Värmland 34

Slott eller herrgård Fyr

Västmanland 36 Dalarna 38 NORRLAND 40 Gästrikland 42

2111

Bergstopp med höjd över havet i meter Älv med vattenfall Statsgräns Landskapsgräns

Hälsingland 44

Odlad mark

Härjedalen 46

Kalfjäll

Medelpad 48

Hed

Jämtland 50

Skog och övrig mark

Ångermanland 52 Västerbotten 54 Norrbotten 56 Lappland 58

De här tecknen är bra att kunna! De används på kartorna i boken.

Ordlista 60 Register 62

Landskap_Gotaland_s1_25.indd 3

09-03-30 15.08.13


Välkommen till Götaland! Här bland åkrar, öppna landskap och kuster med fina stränder och salta bad hittar du också två av Sveriges tre största städer, polkagrisar och hela Nordens största djurpark, Kolmården. Götaland är den södra av Sveriges tre landsdelar: Götaland, Svealand och Norrland. Götaland är bara en femtedel av Sveriges yta, men här bor över fyra miljoner människor – det är nästan hälften av Sveriges befolkning. I Götaland finns Sveriges tre minsta landskap: Öland, Blekinge och Gotland. Men här finns också de två största öarna, som är just Öland och Gotland, och delar av Sveriges två största sjöar, Vänern och Vättern. Götaland består av tio landskap: Skåne, Blekinge, Halland, Småland, Öland, Gotland, Västergötland, Östergötland, Bohuslän och Dalsland.

4

Landskap_Gotaland_s1_25.indd 4

Runt Götaland finns det hav på tre sidor. Du kan ta båten från Bohuslän i väster till Östergötland i öster. Om du inte vill åka runt hela kusten kan du i stället fara tvärs igenom Götaland på Göta älv och Göta kanal.

09-03-30 15.08.25


Här kan du …

… åka båt på Göta kanal. … äta polkagrisar i Gränna vid Vättern. Vänern Vät ter n

DALSLAND

… ta färjan till Sveriges största ö Gotland och rida på Gotlandsruss och besöka Hoburgsgubben.

… klättra upp på berget Omberg och spana över Vättern.

Göta kanal

BOHUSLÄN ÖSTERGÖTLAND

… möta Pippi i Vimmerby.

VÄSTERGÖTLAND

GOTLAND

Göteborg

SMÅLAND

ÖLAND

HALLAND

… bada från klippor och stränder.

BLEKINGE

… ta bron över till Öland och klättra upp i fyren Långe Jan.

SKÅNE

Malmö

N DA

MA R K

… fiska i Mörrumsån i Blekinge.

… besöka äppelmarknaden i Kivik.

Varför heter det Götaland? Långt tillbaka bodde det människor här som kallades för götar och de kallade sitt land för Götaland. På den tiden hade Götaland en annan indelning än i dag. Då bestod området av Småland, Öland, Östergötland, Västergötland och Dalsland. Men med tiden kom Götaland att betyda hela södra Sverige samt Gotland.

Landskap_Gotaland_s1_25.indd 5

5

09-03-30 15.08.26


Skåne

E

SMÅLAND Båstad

Torekov Bjärehalvön

Hal

HALLAND

land

såse

Höganäs

Landskrona

Städer och orter: Malmö, Helsingborg, Lund, Trelleborg, Ystad, Hässleholm Sjöar: Ivösjön, Ringsjön

Hässleholm Kristianstadsslätten Ivösjön

de

Skåne

BLEKINGE

E4

Ängelholm

Helsingborg

fa k ta

Osby

n

E6 E 20

sen

Kristianstad Åhus

Eslöv

Ringsjön

Lin

Öresund

DANMARK Öre

E 22

sun

Hanöbukten

de

Lund

dsb

ron

Malmö

Ro

E6 E 20

Trelleborg

ås

en

ÖSTERSJÖN Kivik Stenshuvud

me

leå

sen

Simrishamn

Sturup Skanör Falsterbo

ds

E 65

Söderslätt Smygehuk

Österlen Glimmingehus

N

0

Ö

V

Ystad

S

20

40

60 km

Åsar: Hallandsåsen, Linderödsåsen, Romeleåsen, Söderåsen Borg: Glimmingehus

Sommaren år 2000 blev den 7 485 meter långa Öresundsbron klar. Bron gör att det nu går att åka tåg och bil mellan Malmö och Danmarks huvudstad Köpenhamn. Det är vanligt att människor bor i Malmö och jobbar i Köpenhamn eller tvärtom. Bron har gjort att Sverige och Danmark kommit närmare varandra. I Skåne säger man att bron åter har knutit samman Skåne och Danmark. Skåne tillhörde faktiskt Danmark ända fram till 1600-talet. Här odlas det!

S e oc h G Ö R a

Skåne är det landskap som ligger allra längst söderut i Sverige. Som du kan se på kartan är ungefär hälften av Skåne åkermark. Här odlas till exempel mycket vete, frukt, potatis och betor.

Längst söderut. I Smygehuk finns Sveriges sydligaste punkt, det är en liten udde som sticker ut i havet. I Smygehuk finns en stor fyr och du kan sova över i huset där fyrvaktaren bodde förr i tiden. Här finns också en gammal fiskehamn och ett kafé.

Lyssna på grodor. Klockgrodan är en sällsynt groda och i Sverige finns den bara i Skåne. Det är inte tillåtet att fånga klockgrodor eftersom de är fridlysta, precis som alla andra svenska groddjur. Men titta och lyssna gärna på dem. Klockgrodor är rödfläckiga och på våren när de parar sig låter de som kyrkklockor som ringer.

6

Landskap_Gotaland_s1_25.indd 6

09-03-30 15.08.39


Vilken utsikt! Här ifrån ser jag nästan halva Skåne – det är som ett stort lapptäcke av åkrar!

Det är ganska stor chans att potatischipsen du äter kommer från Skåne. Sockret i ditt godis kommer troligen också från Skåne. Nästan allt socker som vi äter i Sverige kommer från sockerbetor odlade i Skåne. Kanske är också brödet du åt i morse bakat av råg eller vete från en skånsk åker. På Bjärehalvön och Österlen odlas massor av päron och äpplen som blir till saft och cider. Litet landskap med många människor

Skåne är inte så stort till ytan, men det bor många människor här. Totalt bor över 1,2 miljoner människor i landskapet. Malmö är Sveriges tredje största stad och har ungefär 280 000 invånare. Lund är känt för sitt gamla universitet. Här arbetar flera tusen forskare och lärare och universitetet har omkring 40 000 studenter. Helsingborg ligger vid Öresund och kallas ibland för ”Sundets pärla”, eftersom många tycker att det är så vackert där. Från Helsingborg kan du åka färja till Danmark, det tar bara tjugo minuter.

E x tr a bonus inte en sån traderöv! N Var Skånska är en dialekt som påminner en del om danska. Skåne var ju fram till på 1600-talet en del av Danmark. En traderöv är förresten en tjafsig person. Och du, när du ändå läser skånska, ta reda på om det stämmer att en pugga äter panntofflor.

Malmö står höghuset N ITurning Torso som är

Sveriges högsta hus med bostäder. De som bor högst upp bor 190 meter över marken. Turning Torso är byggt på ett speciellt sätt, det liksom vrider sig runt sig själv.

Besök en medeltida borg. Glimmingehus är en riddarborg som byggdes i början av 1500-talet. För att ingen skulle kunna storma borgen grävdes en vallgrav runt den. Det fanns också hål i borgen som gjorde det möjligt att hälla flytande tjära på angriparna. I dag är Glimmingehus ett museum där du kan lära dig mer om medeltiden.

7

Landskap_Gotaland_s1_25.indd 7

09-03-30 15.08.56


KompAss

Mattias Danielsson

L ANDSKAPEN I SVERIGE

NO

S S A P M KO SO

L ANDSKAPEN i Sverige

NO

S S A P M KO SO

Mattias Danielsson Vet du vad man kan se och uppleva i Sveriges olika landskap? Vet du var landskapen ligger och hur det ser ut i dem? Det och mycket annat kan du läsa om i den här boken. Boken är indelad i Sveriges tre delar – GÜtaland, Svealand och Norrland. Vi tar oss frün sÜder till norr, och bÜrjar alltsü i landskapet Sküne och slutar i Lappland. Du kan läsa mer om Sverige i bÜckerna: Sverige – Här bor vi Sverige – Vür natur Kompass – visar vägen genom no och so!

*4#/Omslag_Landskapsboken.indd 1

    

AN SKA N i Sverige

 

09-10-09 14.02.06

9789127412514  

KKOOMMPPAASSSS i Sverige Mattias Danielsson NO SO Tätort med 50000–200000 invånare Tätort med mer än 200000 invånare Tätort med mindre än 10...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you