Page 1

Henrik Einspor

Detta är tredje boken om Allan Zongo.

Allan Zongo på fyra ben

Allan Zongo på fyra ben

Nu har Allan gjort om sig till hund. Och det blir problem. För den här hunden är inte alls lydig.

Henrik Einspor

Det har flyttat in en rymdkille hos Max. Han heter Allan och är från planeten Zongo. Han kan förvandla sig till vad som helst.

ISBN 978-91-87221-62-0

9 789187 221620

Nypon förlag


Titel: Allan Zongo på fyra ben Originalets titel: Ali Zongo – hundedage © 2011 Gyldendal A/S, Danmark Författare: Henrik Einspor Illustrationer: Thomas Balle Översättning: Hans Peterson Första upplagan 2013 Sidantal: 66 Lix: 13 Lättlästnivå: Från 9 år. Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se På vår hemsida finns gratis lektionsmaterial ISBN 978 91 87221 62 0


Henrik Einspor

Allan Zongo på fyra ben

Illustrationer: Thomas Balle Översättning: Hans Peterson

Nypon förlag AB


Böckerna om Allan Zongo: Allan Zongo - killen från rymden Allan Zongo flyger i luften Allan Zongo på fyra ben


En alien i huset Vi har fått en rymdvarelse i huset. Och det är inte lätt. Det kan ju vem som helst fatta. Men vi hade problem innan också. Mamma ligger på sjukhus. Hon kommer inte hem förrän hon har fött min lillebror. Pappa och jag hälsar ofta på henne. Men det är inte så kul. Det händer inget hos mamma. Hon måste ligga helt stilla. Annars kan barnet komma ut för tidigt. Och vi kan ju inte berätta vad som har hänt här hemma. Då skulle hon bara bli orolig.

5


Det som hänt är alltså att ett rymdskepp har störtat vid vårt hus. På ett sätt är det kul för pappa. Han har alltid varit intresserad av rymden och rymdskepp. Pappa är bonde. Nu på vintern har han inte så mycket att göra. Han kan bara vänta på att det ska bli vår. Under tiden läser han om stjärnor och planeter och ufon. Och nu vet pappa att det finns liv ute i rymden. För i rymdskeppet fanns en liten silverfärgad varelse. Vi tog in honom i huset. Och sedan dess är han vår hemlighet. Vi kallar honom Allan Zongo. 6


Ingen får veta att vi har honom i huset. För då brakar allt åt skogen. Det säger pappa. Rymdskeppet har vi gömt i vår lada. Pappa försöker laga det. Han vill att Allan ska åka hem igen. Men det går inte så bra för pappa. Rymdskeppets motorer är ganska krångliga. Under tiden har Allan Zongo flyttat in i mitt rum. Detta är som sagt topphemligt! Ingen får veta något. Särskilt inte mamma. Så jag hoppas att Allan är borta innan mamma och bebisen kommer hem. Till dess måste pappa och jag klara allt själva. Och det är inte lätt.

7


Allan kan göra om sig till vad som helst. Det är lite jobbigt. Men ibland är det ju bra. En gång var vi i kyrkan. Då förvandlade han sig till Jesus. Ulla, min fröken, är med i kören. Hon var också i kyrkan. Tyvärr såg hon Allan när han var Jesus. Sedan dess är Ulla lite underlig. Och i går kväll gick det helt fel. Det var en kille som tog ett foto på Allan och mig. Det var när vi flög omkring på en cykel. Det var ju inte så smart. Men Allan har en graviator. Det är en grej som upphäver tyngdkraften och gör att man kan flyga.

8


Det var så coolt att jag inte tänkte mig för. Vi cyklade flera meter över marken. Över skolan och hela byn. Det skulle vi inte ha gjort. För nu för tiden har ju alla en kamera i mobilen.

9


Foto i tidningen UFO NÄRA ATT LANDA Så står det i tidningen. Och så är det ett foto. Fotot är dåligt som tur är. Man ser bara en ljus fläck i mörker. Men jag vet vad det föreställer. Det är Allan och jag som är på väg hem från min skola. Tio meter över marken. Igår hämtade vi Allans graviator i skolan. Det var då vi blev fotograferade. Ulla, min fröken, tog graviatorn ifrån mig för ett tag sedan. Hon gav den till rektorn, som låste in den på sitt kontor. 10


11


När vi svävade hem kom snöplogen. Killen som körde hade en mobil. Det var han som fotade oss. Det är en bild på honom i tidningen. Under bilden på oss. Killen står vid sin traktor och pekar upp i luften. Han är säker på att han såg ett rymdskepp. Det kom susande mot honom ett par meter över marken. Han säger att han såg två rymdvarelser också. De syns inte på bilden. Som tur är. Pappa är inte glad. Han slår näven i bordet och kallar Allan och mig för idioter. – Varför flög ni runt på en cykel? Och sent på kvällen! Cyklar ska man cykla på, säger han argt. 12


Jag visar graviatorn som Allan och jag hämtade i skolan. Jag förklarar hur den fungerar. Pappa blir nyfiken. – En grej som upphäver tyngdkraften? Hmmm ... intressant, säger han. Pappa vänder och vrider på graviatorn. Tyvärr är den helt död. Batteriet eller rymdoljan är slut. Eller vad den nu går på. Den varken lyser eller droppar lava längre. Allan sitter i soffan och snorar. Då och då nyser han. Han har blivit förkyld efter flygturen. Så han kan vara glad att han inte måste till skolan som vissa andra.

13

9789187221620