__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1


Läs mer om Sarah Sheppard på rabensjogren.se sheppard.se

Faktagranskning Lars-Åke Janzon Text och bild © Sarah Sheppard 2014 Formgivning Sarah Sheppard Utgiven av Rabén & Sjögren, Stockholm 2021 Andra upplagan, första tryckningen Tryckt hos Livonia Print Ltd, Lettland 2021 ISBN 978-91-29-72891-0

Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823


Det här är Rut och Rocky, två ovanligt stiliga rådjur. Om älgen är skogens konung, så är rådjuren dess prinsar och prinsessor! Endast det bästa är gott nog för ett rådjur, tycker skogens supersnobbar Rut och Rocky. Jag är ROCKY.


Morsning korsning, rådjuren! Jag är RUT!


Rut och Rocky bor i skogen. Men de brukar också leta mat på åkrar och fält och i trädgårdar och parker. En rådjurshanne kallas för bock och honan för get. Ungarna kallas för kid eller killing, Rådjur brukar bli ungefär 10 till 12 år gamla.

Stackars mig som har så korta ben . Jag kan inte hålla för öronen …


När jag mer st blir or kom sta ör jag få de st s pa op H . hornen jag .. .

Vi rådjurskid föds med kamouflage-päls! De vita fläckarna gör att vi syns mindre i gräset!


Rådjurskiden föds på försommaren. Då får Rut en, två eller ibland tre ungar. Den första tiden, innan de blivit tillräckligt bra på att gå och springa, ligger de mest och gömmer sig i gräset medan Rut letar efter mat. Hon brukar dock inte gå särskilt långt ifrån kiden och återvänder då och då för att se till dem och ge dem di. Rut kallar på sina ungar med ett pipande ljud. Det kan låta lite som att hon visslar!

Kid uttalas tjid. Tj som i tjena!

Om man hittar ett ensamt kid, är mamman alltså antagligen inte långt bort!


Hörru! Akta fötterna!

Jag är bra på att hoppa , sparka och springa fort!

Det där är en padda. Sådana äter vi allt så inte!

Kvack!


Kidens vita fläckar försvinner efter ett par månader. Då har ungarna börjat följa med Rut ut på äventyr och fläckarna behövs inte längre. Rut lär ungarna vad de ska äta, hur man hittar mat, hur man hoppar över hinder och annat som kan vara bra att kunna om man är rådjur. Ungarna brukar följa med mamman i ungefär ett år, sedan klarar de sig bra själva.


Älskade bilderböcker till alla barn!

Profile for Smakprov Media AB

9789129728910  

9789129728910  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded