Page 1

HÖGLÄSNINGSBOK

F-klass

Livet i Bokstavslandet HÖGLÄSNINGSBOK ¢

F-klass

Claes Nero

Omslag_LIB_Högläsningsbok.indd 3

5/16/18 6:52 AM


ISBN 978-91-47-12787-0 © 2018 Claes Nero och Liber AB Projektgrupp: Louise Mückstein, Karin Örn Redaktör: Karin Örn Formgivare: Sara Ånestrand, Lotta Rennéus Omslagsbild: Micaela Favilla Omslagsfoto på Claes Nero: Johannes Stålnacke Nero Produktionsledare: Eva Runeberg Påhlman

Första upplagan 1 Repro: Integra Software Services Tryck: People Printing, Kina 2018

LIVET I BOKSTAVSLANDET HÖGLÄSNINGSBOK FÖRSKOLEKLASS är producerad i samarbete med UR. TV-formatet ”Livet i Bokstavslandet” har utvecklats i samarbete mellan Patrik STHLM AB och UR efter en originalidé av Patrik Sundström och Pelle Helmstein. Kopieringsförbud

Detta verk är skyddat av upprättshovslagen. Kopiering, utöver lärares och elevers begränsade rätt att kopiera för undervisningsbruk enligt BONUSavtal, är förbjuden. BONUS-avtal tecknas mellan upphovsrättsorganisationer och huvudman för utbildningsanordnare, t.ex. kommuner och universitet. Intrång i upphovsmannens rättigheter enligt upphovsrättslagen kan medföra straff (böter eller fängelse), skadestånd och beslag/förstöring av olovligt framställt material. Såväl analog som digital kopiering regleras i BONUS-avtalet. Läs mer på www.bonuscopyright.se. Liber AB, 113 98 Stockholm Tfn: 08-690 90 00 www.liber.se Kundservice tfn: 08-690 90 00 e-post: kundservice.liber@liber.se

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 126

5/16/18 9:50 AM


Livet i Bokstavslandet högläsningsbok förskoleklass Claes Nero

Tack till Annika Eliasson Hammerin och eleverna i förskoleklassen Ugglan på Kärrdalsskolan i Sollentuna och tack till Helén Cato och eleverna i förskoleklassen Solen på Banérporten i Stockholm för att ni läst, lyssnat och kommit med bra synpunkter!

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 1

5/15/18 12:05 PM


Innehållsförteckning

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 2

Kapitel 1 Världens längsta sommarlov Faktatext: Skolan

4 10

Kapitel 2 Mycket pirr i magen Faktatext: Nyckelpigor

11 17

Kapitel 3 Zombierna anfaller! Faktatexter: Säker i trafiken, Zombier

18 25

Kapitel 4 En dinosaurie med mjölktänder Faktatext: FN och barnkonventionen

27 33

Kapitel 5 Har robotarna redan tagit över? Faktatexter: Robotar, Å, vilken fin bokstav!

34 41

Kapitel 6 Ge oss godis eller människokött! Faktatexter: Vampyrer, Halloween

43 50

Kapitel 7 Olivias valp Faktatext: Demokrati

52 58

Kapitel 8 Dinosauriekiss Faktatext: Vatten

59 66

Kapitel 9 Vem köper alla tomtedräkter? Faktatexter: Julen, Finns tomten?

67 73

Kapitel 10 Va, äter ni oss?! Faktatext: Vi behöver inte äta kött

75 80

Kapitel 11 Vem tappar den hundrade tanden? Faktatext: Tänder

81 87

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 12 Coco är nervös Faktatext: Plast

88 94

Kapitel 13 Du gjorde det med flit! Faktatext: Dagen då det är fint att ljuga

95 102

Kapitel 14 Vilka är de godaste bokstäverna? Faktatext: Därför är bajset brunt

104 109

Kapitel 15 Coco får fint besök Faktatext: Världens äldsta leksak

110 117

Kapitel 16 Sommarlov! Faktatext: Hur långt är ett sommarlov?

118 125

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 3

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 1

Världens längsta sommarlov

C

oco är sex år och bor med sin mamma, pappa, storebror Dani och katten Max i Bokstavslandet.

Nu är det sommar. Det är den bästa årstiden, tycker Coco. Fast den här sommaren går alldeles för långsamt. Går och går, förresten. Dagarna kryyyper fram långsammare än en mördarsnigel i en uppförsbacke. Coco har nästan längtat ihjäl sig efter att skolan ska börja. På skrivbordet i sitt rum har Coco ett brev från Isabella som ska bli hennes fröken. ”Coco, du är välkommen till skolan!” står det i brevet. Och så är det en bild på Isabella. Hon ser snäll ut. Rund och fräknig med flätor. Det kanske är en Pippi Långstrump-fröken?

Under vårterminen har Coco och hennes förskolegrupp varit på besök i skolan. Men Coco har aldrig träffat sin nya fröken. Isabella började jobba i förskoleklassen Korparna precis före sommarlovet. – Tänk om hon inte är snäll, säger Coco till sin mamma. – Det är hon säkert. Annars skulle hon väl inte vilja jobba i en förskoleklass. Men vi kan väl ta och kolla upp henne lite, säger Cocos mamma. Mamma plockar upp mobilen. – Bra att hon har ett så ovanligt efternamn, säger mamma. Mamma börjar på Facebook. Hon hittar Isabella direkt. – Där är hon! Aha, intressant, hon skriver musik och lägger ut låtar, säger mamma.

4

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 4

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 1

En glad känsla bubblar till i magen på Coco. Hon älskar själv musik. Coco har sjungit i en barnkör i två år och vill helst av allt bli artist när hon blir större. Isabella har lagt upp massor av låtar på YouTube. Coco och mamma lyssnar tillsammans. På filmerna sitter Isabella på en veranda och spelar gitarr och sjunger. Låtarna är jättebra. Cocos storebror Dani kommer förbi. Han stannar till för att se vad Coco och mamma kollar på. – Min fröken! säger Coco och pekar. Dani tittar nyfiket på filmen. – Henne känner jag inte igen. Hon måste vara ny. Ska det bli roligt att börja nollan? frågar han retsamt. Dani vet att Coco inte gillar när han kallar förskoleklassen för nollan. – Tänk så snabbt man kan ändra sig. När du gick i F-klassen var det ingen som fick säga nollan! Då blev du jättearg, påminner Coco honom. Dani är bara ett år äldre än Coco. För två månader sedan gick Dani själv i F-klassen. Det tycks han ha glömt väldigt snabbt. Dani har som vanligt ett svar att komma med: – Ja, det var då det. Förr i tiden, när jag var liten. Då kunde jag inte kontrollera mina känslor. Så är det med små barn, säger Dani och skrattar. – Tyst med dig, din ettaplätt! säger Coco till Dani. – Det heter faktiskt förstaklassare, säger Dani. Dani är väldigt snäll för det mesta, men också mycket duktig på att retas. Storasyskon brukar vara det. Coco har funderat på om det kanske finns någon hemlig skola där storasyskon lär sig konsten att reta småsystrar?

5

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 5

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 1

Dani har gått i Korparna, samma förskoleklass där Coco ska börja. Nu när Dani börjar i ettan kommer han att gå i samma skola och i samma byggnad som Coco. Det känns tryggt att ha Dani på nära håll i skolan. Coco är nervös för hur det ska bli i förskoleklassen. Tänk om någon bråkar med en på rasten? Då är det bra att kunna säga till storebror. Coco är väldigt glad för att hennes bästa kompis Andrea ska gå i samma klass. Coco och Andrea har känt varandra sedan Andrea kom till Cocos förskola för två år sedan. Dessutom bor Andrea bara två hus bort, på Övägen 30. Det finns inga gator emellan. När Coco och Andrea vill träffas kan de gå själva mellan husen. Coco och Andrea har lekt skola massor av gånger under sommaren. De har också varit på skolgården och testat klätterställningarna. – Det är så roligt och skönt att ha sin bästa kompis med sig till skolan, har Coco sagt till Andrea. – Ja, jag skulle nästan inte våga gå dit om inte du hade gått i min klass, har Andrea sagt till Coco. Det ringer på Cocos dörr. Coco känner ett glatt pirr i magen. Det är säkert Andrea! Coco öppnar dörren. Coco och Andrea kramas. Det brukar de alltid göra när de ses på morgonen. Men den här morgonen ser Andrea inte alls glad ut. – Jag har något som jag måste berätta. Något viktigt. Vi måste sitta ner när vi pratar, säger Andrea. De går in på Cocos rum. Det här låter inte bra. – Vi ska flytta, säger Andrea med ögonen fulla av tårar.

6

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 6

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 1

Det svider till i Cocos mage. Hon gapar och stirrar på Andrea. – Nej, det kan inte vara sant! säger Coco. – Jo, det är sant. Min mamma och pappa berättade det i går kväll. Jag vill inte flytta. Jag vill stanna här och gå i skolan med dig! säger Andrea. Coco och Andrea tittar på varandra. Det här är bara för sorgligt. De kramas och gråter mot varandras axlar. – Dumma vuxna, säger Andrea. Men Coco har många gånger tänkt på att det här kan hända. Andreas mamma är en duktig forskare. När hon får ett nytt jobb så flyttar hela familjen till en ny stad. Det har hänt flera gånger under Andreas liv. Andreas mamma får jobb på allt större och viktigare företag. – När flyttar ni? frågar Coco. – Vi ska åka redan i övermorgon, säger Andrea. – Va, det är ju helt galet! Vi skulle ju börja skolan tillsammans, säger Coco. Andrea försöker blinka bort tårarna. – Min mamma och pappa berättade det för mig i går. De var tvungna att bestämma sig jättesnabbt. Nu måste vi åka till USA direkt. USA?! Coco hade trott att Andrea skulle flytta till någon annan stad i Bokstavslandet. – Men det är ju ännu värre! Vi kommer att ses jättesällan! säger Coco. – Jag vet, det är sååå sorgligt, säger Andrea.

7

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 7

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 1

Ett hårt sommarregn smattrar mot fönsterrutan i Cocos rum. Det har gått två dagar sedan Coco och Andrea kramade varandra adjö utanför Andreas hus. Coco stod och såg taxin rulla iväg längs Övägen tills den inte syntes längre. Det är bara några dagar kvar till att skolan ska börja. Coco har lekt så mycket med Andrea den här sommaren att hon inte riktigt vet vem hon ska försöka träffa i stället. Coco får mörka bilder i huvudet av hur sorgligt det kanske blir i förskoleklassen. Coco ser sig själv sitta ensam vid ett bord. Alla andra har en kompis. Och på rasterna har alla utom hon någon att leka med. Nu sitter Coco i sitt rum och tittar på turistbussarna som kör förbi hennes hus på Övägen 34. Det brukar Coco ofta göra när hon inte har lust att göra något annat. Turisterna är på väg till radhuset som ligger på Övägen 38, två hus ifrån Cocos. Det är en mycket känd adress. Här bodde Bokstavslandets mest berömda artist Alberta när hon var liten. Nuförtiden är Alberta världsberömd och bor i en jättevilla i Malibu i Los Angeles. Albertas föräldrar har köpt tillbaka huset och gjort om det till Alberta Museum. De har också köpt tomten bakom och byggt ett ännu större hus med en Alberta-utställning. Där finns scenkläder som Alberta använt, handskrivna texter och en massa annat roligt. Det kommer människor från hela världen för att besöka Alberta Museum. De flesta som bor i närheten tycker att det är roligt att det kommer folk utifrån till Övägen. Men Cocos granne Börje gillar inte turistbussarna. Han har försökt få politikerna att stoppa dem. Men än så länge har han inte

8

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 8

5/15/18 12:05 PM


Kapitel 1

lyckats. Hemma hos Börje bor också hunden Dennis, som alltid ska morra åt Cocos katt Max. Alla som köper biljett kan gå in i Albertas barndomshem och titta på hennes flickrum och vardagsrummet där hon brukade uppträda för föräldrarna. I badrummet finns fortfarande borsten, hårklämmorna och en parfym som Alberta sjunger om i sin allra första hitlåt ”Morgonbekymmer”. Fast Alberta bodde inte länge på Övägen 38. Hennes familj flyttade redan när Alberta var sex år. Coco är väldigt besviken över att Alberta aldrig verkar komma och besöka sitt gamla barndomshem nuförtiden. Men, vem vet, en vacker dag kanske hon plötsligt dyker upp. Då kommer Coco att försöka prata med Alberta, ta en selfie med henne och kanske få en autograf. Coco har hört Gittan, en av de äldre grannarna, berätta att Alberta en gång i tiden ska ha varit kompis med en jämnårig tjej som bodde i det hus där Cocos familj bor. Men Gittan har lite dåligt minne nuförtiden, så det är svårt att veta om det är sant. Alberta visar upp sitt liv som artist på Instagram. Men hon har aldrig berättat särskilt mycket om sin barndom. Alberta kanske var olycklig, tänker Coco. Hon kanske också blev av med sin bästis. Och sedan sitter det onda som en pil i Albertas hjärta resten av livet. Coco tänker på Andrea, och torkar bort en tår. Sommarregnet fortsätter att trumma mot Cocos fönster.

9

4712787_Livet i Bokstavslandet.indd 9

5/15/18 12:05 PM


Livet i Bokstavslandet HÖGLÄSNINGSBOK

Livet i Bokstavslandet Högläsningsbok Förskoleklass – Ska det bli roligt att börja nollan? frågar Dani retsamt. – Tyst med dig din ettaplätt! säger Coco. Till slut kommer augustidagen när det är dags för Coco att gå till förskoleklassen Korparna för allra första gången. När de går till skolan kommer en nyckelpiga flygande. Den landar försiktigt, nästan som helikopter, på ärmen till Cocos sommarklänning. – Men, kolla! Nyckelpigor betyder tur, säger pappa.

I Livet i Bokstavslandet Högläsningsbok Förskoleklass får vi följa Coco och hennes kompisar under ett helt år i förskoleklassen. Förutom berättelsen om barnen i Bokstavslandet finns också olika faktatexter till varje kapitel. Till varje kapitel i Högläsningsboken finns läsförståelseuppgifter i Livet i Bokstavslandet Arbetsbok F-klass.

¢

Livet i Bokstavslandet är ett grundläromedel för F – åk 3 med högläsningsbok, läseböcker, arbetsböcker, lärarhandledningar, webbappar och lärarwebbar som bl.a. innehåller digitala introduktioner för gemensamma genomgångar. Livet i Bokstavslandet tar fasta på modern läs- och skrivforskning och utgår från Lgr 11.

F-klass

es Nero

Författare: Cla

Best.nr 47-12787-0 Tryck.nr 47-12787-0

Omslag_LIB_Högläsningsbok.indd 1

5/16/18 6:52 AM

9789147127870  
9789147127870