__MAIN_TEXT__

Page 1

UPPDRAG: MATTE SPANARBOKEN ÅK 6

Mattespanarna — Spanarboken åk 6 Vem hotar Ted inför Talangjakten? Vad letar den mystiske inkräktaren efter? Vem kidnappar Betty, och hur kan en flaskpost hjälpa till att hitta henne? Det blir fiasko ... och succé. Följ Mattespanarna på deras äventyr och hjälp dem att lösa uppdragen. Spanarboken åk 6 ingår i serien Mattespanarna som är en helt ny serie i matematik för åk 4 till 6.

ÅK

6

Läs mer på www.liber.se M AT TE SPA N A

RN A

Lena Zetterqvist

S p a n a r b o ke n

Best.nr 47-10134-4 Tryck.nr 47-10134-4

Hardband_OMS_Spanarbok6.indd 1

2013-03-21 10.11


Spanarboken ÅK 6

TEXT BILD

LENA ZETTERQVIST JENNY KARLSSON

o LIBER


ISBN 978-91-47-10134-4 © 2013 Lena Zetterqvist och Liber AB projektledare Maria Granler redaktör Inger Strömsten omslag Marta Coronel, Ulrika Enforsen grafisk formgivning Ulrika Enforsen produktion Eva Runeberg Påhlman illustrationer Jenny Karlsson Tack till Hans Persson som medverkat med idéer till denna bok. Första upplagan 1 repro Repro 8 AB, Stockholm Tryck Kina 2013

KOPIERINGSFÖRBUD

Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen. Kopiering, utöver lärares och elevers rätt att kopiera för undervisningsbruk enligt BONUS-avtal, är förbjuden. BONUS-avtal tecknas mellan upphovsrättsorganisationer och huvudman för utbildningsanordnare, t.ex. kommuner/universitet. Intrång i upphovsmannens rättigheter enligt upphovsrättslagen kan medföra straff (böter eller fängelse), skadestånd och beslag/förstöring av olovligt framställt material. Såväl analog som digital kopiering regleras i BONUS-avtalet. Läs mer på www.bonuspresskopia.se. Liber AB, 113 98 Stockholm tfn: 08-690 90 00 hemsida: www.liber.se kundservice tfn: 08-690 93 30, Fax: 690 93 01 e-post: kundservice.liber@liber.se


Innehåll DE HÄR FINNS MED I BERÄTTELSEN ................................................ 4 6A • KAPITEL 1

Teds gäng ........................................................................................ 6 6A • KAPITEL 2

Stenkoll på scenkläder ................................... 13 6A • KAPITEL 3

Burkar, brädor och pussel ....................18 6A • KAPITEL 4

Den viktiga vikten ................................................ 24 6A • KAPITEL 5

Lådor, inbrott och koder ........................ 30 6B • KAPITEL 1

Tid för tävling............................................................... 34 6B • KAPITEL 2

Eka med ös............................................................................... 38 6B • KAPITEL 3

Felorienterad .....................................................................46 6B • KAPITEL 4

Flaskpost ..................................................................................... 52 6B • KAPITEL 5

Fiasko … och succé................................................ 60 MATTESPANARNAS LÖSNINGAR .................................................... 70 SÅ HÄR ARBETAR DU MED BOKEN ............................................... 88


6A • Kapitel 1 • Tal och mönster

Teds gäng Musiken ekade ända ut på gårdsplanen. Den som smög fram till ladans vidöppna dörrar fick se fyra ungdomar, helt koncentrerade på sin musik. En hund nosade intensivt på en skylt med texten ”TEDS GÄNG” och i taket hängde en färgglad affisch.

6


Gänget i ladan var Linus, Leila och Betty – Mattespanarna – som repade inför uttagningen tillsammans med Ted, Bettys kusin. Hunden var – som ni säkert redan förstått – Linus hund Pim, även han en känd mattespanare. ”Du kom in en takt för tidigt, Linus”, förmanade Ted. ”Och glöm inte att se glada ut!” ”Det är inte så lätt!” gnällde Betty. ”Vi är inte proffs som du.” ”Ni är faktiskt jättebra!” sa Ted och vrängde av sig gitarren. ”Men nu tar vi paus!” Linus lämnade synten och Leila reste sig från trummorna. Pim viftade förväntansfullt på svansen. Lite lek, kanske? De repade i en utrymd lada på bondgården där Betty bodde. Några redskap stod i ett hörn, men annars hade de röjt undan det värsta. Elsladdar till instrumenten låg kors och tvärs över golvet och ett mixerbord var uppställt bredvid ett gammalt skrivbord. Ted pekade på affischen. ”Snart kommer juryn från Talangjakten. Då måste den här och flera andra låtar sitta perfekt. Och vi måste presentera en hyfsad story!” ”Och om vi vinner?” undrade Leila. ”Då får vi göra en provinspelning. Det skulle vara toppen!” ”Hur stor är chansen att gå vidare?” frågade Linus medan han kastade ut en boll genom de öppna dörrarna. Pim skuttade glatt efter och var lika snabbt tillbaka. Ted funderade. ”Skapligt stor, kanske 60 till 70 %. Men det finns några vassa konkurrenter. Den värsta tror jag blir Sasha.”

7


”Vem är det?” ”Jag känner honom inte, vet bara att han studerar vid en musikskola i London. Hans pappa tjatar jämt om honom. ’Sasha är toppen, Sasha gjorde det och det.’” ”Hans pappa?” Linus lekte med bollen och Pim gläfste otåligt. ”Ja, Janne, chefen på Festfixarna. Ni vet, firman där jag jobbar.” Festfixarna arrangerade partyn av olika slag. De ordnade med tält, mat och musikunderhållning, sålde och hyrde ut prylar till fester. Ted sträckte ut handen efter Pims boll och kastade den långt ut på åkern. Pim rusade efter. ”Jag gör ju spelningar på fester. Ganska kul faktiskt, men Janne är ofta sur och besvärlig. Och så pratar han alltid om det musikaliska underbarnet, Sasha.” Ted hoppade ner från skrivbordet. ”Kom igen nu, dags att repa! Vi tar det från början!” Plötsligt slutade Linus spela och stirrade mot dörren. De övriga tystnade. En kraftig man i rutig skjorta betraktade dem. Han klappade i händerna. ”Vackert!” sa han spydigt. ”Bara ni inte skrämmer ihjäl hästarna.” Han gjorde en menande gest mot stallet som låg vägg i vägg. Ted tog av sig gitarren.

8


”Vad gör du här Janne?” ”Samma fråga till dig: Vad gör DU här när du borde vara på firman och jobba? Nu har en tredjedel av arbetsdagen gått!” ”Jag glömde”, sa Ted tjurigt. ”Men jag tar igen det i kväll.” Janne skakade på huvudet. ”Jag har ett annat jobb till dig. Du ska åka till Tyskland i morgon bitti, till en utställning med partytält. Sedan ska du spela och sjunga på en del fester i Alelund. Här är listan. Det blir mycket jobb framöver.” Ted ställde upprört ifrån sig gitarren. ”Du vill inte att jag ska hinna arbeta med min musik. Du ger mig en massa jobb för att din Sasha ska vinna Talangjakten.” ”Barnsligheter!” utbrast Janne och viftade med ytterligare ett papper. ”Här är en kopia på kontraktet vi skrev när du började. Du är anställd hos mig, och jag kan tänka att du vill ha din lön, eller hur?” Janne slängde ner papprena på skrivbordet. ”Du gör som jag säger!” Han vände på klacken och gav sig av, muttrande om ’odågor till ungdomar’. Det var tyst en stund. Så suckade Ted: ”Om jag inte behövde pengarna skulle jag sluta direkt. Nu måste jag bara åka.” ”Hinner du fixa låtarna ändå?” undrade Betty. ”Jag får helt enkelt arbeta på nätterna.” Ted trummade irriterat på bordet och mumlade:

9


”Men hur ska jag göra med naturljudet?” Så sken han upp. ”Där kanske ni kan hjälpa mig?” ”Absolut! Om vi kan!” sa Linus. ”Vad ska vi göra?” undrade Leila. ”Igår kväll var jag ute på Lomholmen.” Nu var Ted ivrig. ”Du menar ön i Alesjön?” frågade Leila. Ted nickade. ”Ja, jag låg i gräset i skymningen när jag hörde ett fågelläte blandas med ljudet av vågorna. Alltså, det var fantastiskt, och jag tänkte att det skulle passa till början på en låt.” ”Fåglar i musiken?” ”Ja, varför inte? Inte bara fågellätet, men det tillsammans med vågorna. Jag tänkte spela in ljuden.” Ted gav Mattespanarna en vädjande blick. ”Om jag ordnar med en inspelningsapparat som spelar in på ön ikväll, kan ni ha koll på den medan jag är borta?” Betty nickade. Hon var van vid kusin Teds idéer. ”Visst, det fixar vi!” Leila tog pappret med turnélistan från skrivbordet och Linus sträckte sig efter kontraktet. ”Oj, vad många spelningar du har. Och flera veckor framåt”, sa Leila. ”Men du behöver nog inte spela på alla festerna”, påpekade Linus. ”Inte om man läser kontraktet. Vi kan räkna på det!” ”Ja, det är Mattespanarna bra på!” sa Betty. ”Toppen om ni kan fundera ut hur mycket jag måste jobba egentligen”, sa Ted. ”Jag är dålig på att hålla ordning på sånt.”

10


Innan de hann fundera på allvar, hördes knatter utanför. Pim skällde argt. En blå moped svängde förbi på väg mot hästhagen. En ung man med brun jacka och klarröd hjälm körde. Vid hagen stannade han och tog av sig hjälmen. De kunde se att hans huvud var omvirat med bandage. ”Vem är det?” undrade Ted nyfiket. ”Det är Dan”, sa Betty. ”Han jobbar här och tar hand om hästarna. Fast han råkade ut för en bilolycka och är sjukskriven på halvtid. Pappa har anställt en tjej som kommer hit ett tag och hjälper till.” ”Lustigt”, sa Ted. ”Jag är nästan säker på att jag sett honom förr, men jag kan inte komma på var.” ”Det är svårt att känna igen någon med bandage om huvudet.” ”Jo, visserligen, men ändå …”, sa Ted tveksamt. ”Men strunt i det, det är säkert inget viktigt.” Han pekade på papprena som Janne lämnat kvar. ”Hur är det, är jag arbetsslav på Festfixarna hela nästa månad?”

11


Uppdrag 1 · 6A I kontraktet står att Ted ska jobba motsvarande 20 % av september månads arbetstimmar. En arbetsdag är 8 timmar och antalet arbetsdagar i september är 25. I listan över spelningar visas uppskattningar av hur lång tid en spelning kan tänkas ta. Måste Ted ta alla spelningarna enligt kontraktet? Hur många måste han ta?

12

Kund

Datum

Avsatt tid

S Andersson

3 september

6 timmar

J Heyman

4 september

K Buljat

7 september

1 2 3 4

A Einarsson

8 september

75 % av en arbetsdag

L Frankel

10 september

1,25 arbetsdag

G Miltetic

12 september

50 % av en arbetsdag

P Westerlund

13 september

S Persson

16 september

1 2 1 4

E Sköld

17 september

3 timmar

arbetsdag arbetsdag

arbetsdag arbetsdag


a och ska na arn spanar 6 hör till serien Matte sningsstunder SPAN AR BO KE N ÅK mlö ble pro nde nna till många spä fungera som inspiration i klassrummet.

Så här arbetar du med boken Presentera Mattespanarna Leila, Betty och Linus för eleverna. På sidorna 6–7 i grundbok 6A och 4–5 i Spanarboken åk 6 finns de på bild. Inled varje nytt kapitel i grundboken med att låta eleverna titta på den stora inledningsbilden. Där finns också ett uppdrag. Läs sedan motsvarande kapitel i Spanarboken åk 6. Där får Mattespanarna olika kluriga uppdrag och mysterier att fundera på. I slutet av varje kapitel har någon av dem kommit på hur man kan lösa uppdraget. På så sätt får eleverna ledtrådar till hur de själva kan tänka ut lösningen. Gör så här: • Låt eleverna bläddra fram det nya kapitlet i grundboken. • Läs kapitlet i Spanarboken åk 6. • Ge eleverna kopieringsunderlaget Spanaruppdraget i lärarhandledningen. • Låt dem först försöka lösa uppdraget på egen hand. • Låt dem sedan i par resonera om sitt sätt att tänka. • Fånga upp olika förslag och presentera för hela klassen.

Lycka till! Författaren

88


UPPDRAG: MATTE SPANARBOKEN ÅK 6

Mattespanarna — Spanarboken åk 6 Vem hotar Ted inför Talangjakten? Vad letar den mystiske inkräktaren efter? Vem kidnappar Betty, och hur kan en flaskpost hjälpa till att hitta henne? Det blir fiasko ... och succé. Följ Mattespanarna på deras äventyr och hjälp dem att lösa uppdragen. Spanarboken åk 6 ingår i serien Mattespanarna som är en helt ny serie i matematik för åk 4 till 6.

ÅK

6

Läs mer på www.liber.se M AT TE SPA N A

RN A

Lena Zetterqvist

S p a n a r b o ke n

Best.nr 47-10134-4 Tryck.nr 47-10134-4

Hardband_OMS_Spanarbok6.indd 1

2013-03-21 10.11

Profile for Smakprov Media AB

9789147101344  

9789147101344  

Profile for smakprov