Page 1

Vasatiden

I serien Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen. Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna. ISBN 978-91-7567-845-0

– en möjlighet för alla

9 789175 678450

AHA, nu fattar jag!

Vasatiden

Den här boken handlar om Vasatiden och en kung som hette Gustav Vasa. Under 1500-talet var Sverige i krig med flera länder. Det var en orolig tid. Du får veta hur det var att leva under Vasatiden. De som bodde i Sverige fick både nya lagar och regler och en ny kyrka. Du får också möte Greta. Hon var piga på slottet Tre Kronor där kungen bodde. Hon berättar om alla de äventyr som Gustav Vasa var med om. Men är berättelserna sanna?

Torsten Bengtsson

Vasatiden

Torsten Bengtsson Nypon förlag


Den språkliga bearbetningen av boken har granskats av: Ullabritta Engström, specialpedagog

Nypon förlag - en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Vasatiden Författare: Torsten Bengtsson Illustratör: Per-Anders Nilsson och Åsa Carlsson (fakta) Grafisk formgivare: Åsa Carlsson © 2017 Torsten Bengtsson och Nypon förlag AB Första upplagan 2017 Sidantal: 26 Lättlästnivå: ISBN 978-91-7567-845-0 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.


Torsten Bengtsson

Vasatiden Illustratรถrer Per-Anders Nilsson och ร…sa Carlsson

Nypon fรถrlag


Aha, nu fattar jag!

I serien ingår: Vikingar Teknik med el Sex och lite sånt Medeltiden Teknik med hus och broar Kropp och hälsa Stenåldern Liv och miljö Stormaktstiden Vasatiden Men det kommer fler ...

AHA, nu fattar jag!


Den här boken handlar om kung Gustav Vasa och Sverige på 1500-talet. Här är några saker som du får veta mer om: Sidan 4

Gustav Vasa levde för nästan 500 år sedan. Han var kung över Sverige i 37 år.

Sidan 6

Berättelse: Vasas otroliga historia.

Sidan 12 Det blev krig mellan Sverige och Danmark. Den danske kungen erövrade Stockholm och blev kung över Danmark och Sverige. Sidan 14 Gustav Vasa ledde ett uppror mot den danske kungen. Sidan 16 Gustav Vasa blev vald till svensk kung den 6 juni 1523. Sidan 18 En ny sorts kyrka infördes i Sverige. Den kallas för den protestantiska kyrkan. Sidan 20 Maten på 1500-talet var salt, rökt eller torkad. Till maten drack man mycket öl. Sidan 22 När kung Vasa dog blev det bråk mellan hans söner. Tre av dem blev kungar: Erik, Johan och Karl. Sidan 24 1500-talet kallas för den nya tiden. Upptäcktsresande seglade runt jorden. De upptäckte nya världsdelar.


Gustav Vasa levde för nästan 500 år sedan I den här boken får vi lära oss hur det var i Sverige under 1500-talet. Sverige fick en kung som hette Gustav Vasa. Han bestämde över landet i 37 år. Under hans tid blev det nya lagar och regler för de som bodde i Sverige. Det var också en orolig tid. Sverige var i krig med flera länder som Danmark, Polen och Ryssland.

lagar = regler som alla måste följa

Istiden Jägarstenålder Bondestenålder Bronsålder Järnålder Vikingatid Medeltid Vasatid Stormaktstid Nutid

100 000 år sedan

4

14 000 år sedan

6 000 år sedan

4000 år sedan

2500 år sedan

1200 år sedan

1000–500 år sedan

500

år sedan

400–300 år sedan

0 år sedan


Möt Greta som arbetar på slottet Tre Kronor Jag heter Greta och är tolv år. Jag arbetar på slottet Tre Kronor. Här bor kungen med sin familj. Min mor arbetar också här i slottets stora kök. Jag började arbeta på slottet när jag var sju år. Jag städar och hjälper till i köket. Jag är piga i slottet. Jag har inte gått i någon skola. Därför kan jag inte läsa och skriva. Mor försöker lära mig bokstäverna. En dag hoppas jag kunna läsa.

piga = en kvinna som arbetade hemma hos någon med att till exempel laga mat, tvätta, städa eller sköta djuren på en bondgård

5


Vasas otroliga historia Berättelsen om … när Greta träffade kung Vasa som hade tandvärk.

Idag jobbar jag som vanligt i köket på slottet. Jag hackar lök så att tårarna rinner. Då ropar mor på mig: – Greta! Kungen vill ha mer vin! – Ska jag gå till kungen? frågar jag. – Ja, ingen annan har tid. – Men jag hackar … – Skynda dig! Kungen tycker inte om att vänta, säger mor. Nu blir jag nervös. Jag ska gå till kungen med vin. Jag är rädd för honom. Alla säger är att han är arg och sur. Jag sköljer av mina händer i en balja med kallt vatten. Sedan får jag en kanna med vin. Jag känner hur benen skakar när jag går uppför trapporna. Slottet är stort och kungens sal är flera våningar upp från köket.

6


En vakt öppnar dörren in till kungen. – Kungen är på dåligt humör. Han har tandvärk, viskar vakten till mig. Inne i salen brinner en eld i spisen. Framför brasan sitter kungen. Han har fina kläder och hans hår och skägg är långt och grått. Han ser ut att vara gammal, trött och ensam. – Tandvärken gör mig tokig! Mera vin! ropar kungen. Han håller en bägare av tenn i handen. Min hand skakar när jag fyller den med vin.

7


– Vem är du? frågar kungen. – Mitt namn är Greta. Jag arbetar i köket, viskar jag. – Är du rädd för mig? undrar kungen. Jag vet inte vad jag ska svara. Till slut nickar jag. Då skrattar kungen och säger: – Jag är en gammal gubbe och ingen att vara rädd för. Men när jag var ung darrade alla när de hörde mitt namn. Sätt dig ska du få höra. Jag vill gå tillbaka till köket igen, men vågar inte säga emot kungen. Så jag sätter mig på en stol. Sedan börjar kungen berätta för mig: – När jag var ung var det krig mellan Sverige och Danmark. Den danska armén leddes av den danske kungen

Kristian Tyrann. Han hade med sina soldater anfallit Sverige. Kungen lyfter bägaren medan han pratar. – De danska soldaterna erövrade vår huvudstad Stockholm. Jag blev danskarnas fånge och fick sitta inlåst i ett fängelse i Danmark.

8

Kristian Tyrann var dansk kung med namnet Kristian II. Han kallades för Kristian Tyrann i Sverige för att han var så grym och elak. erövrade = tog landområde med våld


Kungen tar ett par klunkar vin. Sedan fortsätter han att berätta: – Men jag rymde från fängelset. Jag klädde ut mig till en bonde och flydde till staden Lübeck i Tyskland. Där kunde danskarna inte få tag på mig. Jag kan inte förstå att kungen vill prata med mig. Jag är bara en kökspiga. Men han fortsätter att berätta sin historia: – Jag fick följa med ett skepp från Lübeck till Sverige. Där fick jag veta att Kristian Tyrann hade erövrat Stockholm med sina soldater. Och att han hade dödat min far. Kungen sitter tyst en stund. Sedan fortsätter han: – Jag bestämde mig för att vinna kriget mot Kristian Tyrann och danskarna. Jag åkte runt i Sverige för att få folket att starta krig mot danskarna. Men de flesta var fega. Ingen vågade göra något.

9

Profile for Smakprov Media AB

9789175678450  

9789175678450  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded