9789155236656

Page 1

100 Orkideer 8julE .indd 3

08-07-09 14.14.03


upptäcka. Enligt beräkningar finns det omkring 5 000 arter som ännu inte har upptäckts av vetenskapen. Varje år beskrivs 200–300 nya arter. Vissa arter har en stor utbredning och finns på olika kontinenter runt ekvatorn. Ett exempel är vanilj (Vanilla planifolia) som genom att den odlas kommersiellt med människans hjälp har spridits till alla kontinenter. Andra arter kanske bara finns på en enda liten plats på jorden. Sådana arter kallas endemiska.

Tropikerna artrikast

Vanilla planifolia

Ursprung och biologi Trots sitt spröda och till synes bräckliga väsen har orkidéerna lyckats sprida sig till jordens alla hörn. Det är lättare att säga var i världen de inte förekommer, nämligen runt polerna och i de stora haven. Vi hittar dem framför allt runt ekvatorn, från molnskogarna på hög höjd ner till havsytan, men också i så extrema miljöer som arktiska tundraområden och halvöknar. Det är en av världens största växtfamiljer, Orchidaceae, med närmare 25 000 olika arter fördelade på nästan 800 släkten och fortfarande återstår många att

100 Orkideer 8julE .indd 10

Flest arter finns i tropikerna, framför allt i områden som ligger i molnregnskogen på lite högre höjd i bergsområden. Sedan minskar ofta artantalet i varmare områden på nivåer som ligger närmare havsytan. Likaså minskar antalet arter ovanför trädgränsen i bergstrakter. De flesta arter vi odlar i våra hem kommer från tropiska områden på lägre höjd. De kommer framför allt från Sydostasien, norra Sydamerika, Mellanamerika och norra Australien. De är anpassade till ett jämnvarmt klimat, med inte alltför stor skillnad i temperaturen mellan dag och natt, vilket gör att de passar perfekt för våra uppvärmda bostäder. Arter från bergsområden vill däremot ha temperatursvängningar med svalare nätter. Får de inte den temperatursvängning de har i naturen brukar blomningen utebli. Genom korsningsarbete har man fått fram hybrider som bättre klarar vårt jämnvarma inomhusklimat. Det gör att de flesta hybrider som finns i handeln trivs inomhus trots att de vilda föräldrarna inte gör det. Idag är merparten av de orkidéer som säljs i handeln lättskötta hybrider. Arterna kan man hitta i specialbutiker eller köpa via orkidésällskap.

08-07-09 14.14.28


Orkidéns namn Få odlade orkidéer har svenska namn. De flesta har bara det vetenskapliga namn som följer det system som Carl von Linné skapade, med ett släktnamn och ett artnamn. Släktnamnet talar om vilket släkte en växt hör till, som Phalaenopsis. Orkidéns andra namn, artnamnet, är det namn som skiljer den från andra arter, till exempel Phalaenopsis amabilis. Släktnamnet skrivs med stor begynnelsebokstav medan artnamnet ska skrivas med liten bokstav i början. Oftast skrivs ett vetenskapligt namn i kursiv stil eller i en annan avvikande stil. Människan började skapa hybrider mellan olika arter redan i mitten av 1800-talet, men nöjde sig inte med att korsa olika arter inom samma släkte. Många hybrider har odlats fram genom att man har korsat närbesläktade släkten. Sådana av människan skapade släkten har ett släktnamn som skiljer sig från den gängse namnsättningen och detta följer en viss mall. När tre eller fyra släkten är inblandade slutar namnet i regel på -ara, som Beallara eller Burrageara. Andra nya släktnamn har skapats av namnen på de släkten som ingår, så det är relativt lätt att gissa sig till vilka som använts. Odontocidium är en korsning mellan Odontoglossum och Oncidium, medan Epicattleya har uppstått genom en korsning mellan Epidendrum och Cattleya. De är alla hybrider som inte finns i naturen utan har skapats av människan. När man gör en korsning får den ett eget namn. I samma korsning kan det finnas flera olika varianter som skiljer sig åt något, det kan vara genom färgnyansen eller fördelningen av

Ovan. Epicattleya är en korsning mellan släktena Epidendrum och Cattleya. Nedan. Laeliocattleya Gold Digger ’Buttercup’ är en gulblommande hybrid mellan släktena Laelia och Cattleya.

11

100 Orkideer 8julE .indd 11

08-07-09 14.14.29


fläckar på kalkbladen. Sortnamnet skrivs med enkla citattecken, korsningens namn skrivs utan citattecken. Laeliocattleya Gold Digger ’Buttercup’ är alltså en korsning mellan släktena Laelia och Cattleya. Korsningen heter Gold Digger och just den här varianten fick namnet ’Buttercup’. Ett sortnamn börjar alltid med stor bokstav, som egennamn, medan artnamnet alltid börjar med liten bokstav. I naturen korsas sällan olika arter. Det skulle innebära ett slöseri, eftersom många korsningar – bland både växter och djur – blir sterila. Därför finns många fiffiga spärrar som förhindrar korsningar. Det kan vara att de blommar vid olika tidpunkter eller rent mekaniska spärrar, som blommans form. Annat blir det när människan är med och styr och forcerar hindren. Naturliga hybrider skrivs med ett x i namnet, som Phragmipedium wallisii x boisserianum. En annan vanlig hybrid är Dendrobium x delicatum som är en hybrid mellan D. kingianum och D. tarberi. Den hör till de mest lättodlade orkidéerna vi har. Den är lätt att odla, men jättesvår att ”ta livet av” säger de som försökt. Det har visat sig att arter från Sydamerika har lättare att korsa sig med varandra än de som kommer från Asien. De asiatiska är mer stabila. Phragmipedium wallisii x boisserianum. X:et i namnet visar att det är en korsning mellan arterna P. wallisii och boisseranum.

12

100 Orkideer 8julE .indd 12

08-07-09 14.14.31


Orkidésläkten Aerides Ett tropiskt släkte med epifytiska orkidéer. Det finns 19 arter, många med doftande blommor i vitt, violett eller rosa. Placeras i ett ljust fönster, gärna söderfönster vintertid och öster- eller västerfönster under sommarhalvåret. Korsas ofta med släktingen Vanda. De påminner mycket om varandra i växtsättet. Ursprung: Asien, från Nepal i norr ner till Nya Guinea. Blomning: Varierar med art och växtförhållanden. Ljus: Så ljust som möjligt. Undvik direkt sol. Temperatur: Inte under 15 grader. Vatten: Doppa korgen i vatten när den är torr. Omplantering: Efter blomningen. Luftig, grov orkidékompost som torkar upp snabbt. Den odlas bäst i korg. Kan också monteras på korkbit, men blir då mer svårskött. Svårighetsgrad: Medel.

Aerides odorata blommar med vita doftande blommor.

22

100 Orkideer 8julE .indd 22

08-07-09 14.15.04


Brassia Blommar med spindellika ofta doftande blommor som i regel går i gulgrönt, med lite vitt eller purpur. Den kallas ofta för ”spindelorkidé”. Vanligen är det hybrider som finns i handeln. Kalkbladen är smäckra och mycket utdragna. De sitter ofta tätt, tätt på stängeln och det ger blomningen ett omisskännligt utseende. De har också typiska pseudobulber med 1–2 blad vid toppen. Det finns 29 olika arter i Sydamerika, från 1 500 meter över havet ner till havsytan. De är nära släkt med Miltonia, Miltoniopsis, Oncidium och Odontoglossum. Ursprung: Epifyter från den tropiska delen av Sydamerika. Blomning: Blommar när den nya bulben vuxit klart. Ljus: Vill stå ljust men inte i stark sol. Temperatur: Vill gärna ha lite svalare än rumstemperatur, helst några grader svalare en del av året. Ställ gärna ut den på sommaren. Vatten: Vattnas ordentligt men låt komposten torka upp ordentligt innan den vattnas igen. Omplantering: Planteras om efter blomningen, ungefär vartannat eller vart tredje år eller när plantan är på väg ur krukan. Blanda orkidékomposten med lite grövre barkbitar så att den blir luftigare. Trivs också monterad på bark men kräver då högre fuktighet. Svårighetsgrad: Medel.

Brassia-hybrid

23

100 Orkideer 8julE .indd 23

08-07-09 14.15.07


Cattleya-hybrider i olika färger

Cattleya En klassisk orkidé med stora, ofta ljuvligt doftande blommor. Det finns 53 arter och mängder av hybrider. Cattleyan finns i många färger och i olika storlekar på blommorna. Storleken på Cattleya-hybridernas blommor varierar från 5 cm i diameter till mer än 15 cm. Plantorna blir ofta kraftfulla och med tiden omfångsrika. De större arterna kan bli riktiga giganter och mäta

närmare 1,5 meter medan de minsta inte blir mer än drygt 15 cm. Antalet blommor varierar, från en eller två till upp mot fem. Blomstängeln kommer vid bladfästet i bulbens topp. En typisk blomma har tre ganska smala yttre kalkblad (petaler). Två av de inre kalkbladen (sepaler) har vågig kant medan den tredje har rullats ihop som en tub som mynnar i en stor volangprydd läpp.

26

100 Orkideer 8julE .indd 26

08-07-09 14.15.20


100 Orkideer 8julE .indd 27

08-07-09 14.15.25


Förr användes Cattleyans blommor som knapphålsprydnad, så kallad corsage. Jag har fortfarande kvar snart hundraåriga Cattleyor, som min mormors syster gjorde av tyg för att fästa på kragen. Cattleyan har också använts i korsningar med andra närbesläktade orkidésläkten och det finns många olika cattleya-hybrider på marknaden. De är ofta mer lättskötta än arterna. Släkten som korsats med Cattleya är bl a Brassavola, Laelia, Epidendrum och Broughtonia. Resultatet är Brassocattleya, Laeliocattleya, Epicattleya och Cattleytonia. Ursprung: Växer vild som epifyt i de tropiska delarna av Central- och Sydamerika, även Västindien. Blomning: De flesta behöver en viloperiod för att blomma om. Framför allt arternas blomning stimuleras av en svalare period. Ljus: Vill stå så ljust som möjligt men skuggas mot brännande sol mitt på dagen sommartid. Öster- eller västerfönster på sommaren. Söderfönster räcker inte vintertid, utan tilläggsbelysning krävs dessutom.

Cattleya

28

100 Orkideer 8julE .indd 28

08-07-09 14.15.28


Ovan. Laeliocattleya Gold Digger ’Buttercup’ T h. Cattleya-hybrid

29

100 Orkideer 8julE .indd 29

08-07-09 14.15.30


Temperatur: Vill gärna ha temperaturväxlingar mellan dag och natt. På dagen 20–25 grader och nattetid 15–18 grader. Ett tips är att ställa den vid ett öppet fönster under den frostfria tiden, då får den automatiskt temperatursvängningar. Häng den gärna utomhus på sommaren men ta in den om temperaturen går under 10 grader. Vatten: Under tillväxtperioden, när bulberna växer fram, ska den vattnas igenom ordentligt. Låt sedan komposten torka upp innan nästa vattning. Dra gärna ner på vattningen under hösten och vattna sparsammare under vintern för att tvinga växten i vila. Den vill ha en torrare period när de nya bulberna vuxit klart.

En liten Cattleya-hybrid med lysande röda blommor.

30

100 Orkideer 8julE .indd 30

08-07-09 14.15.33


Omplantering: Planteras om vartannat år. Bästa tiden är efter blomningen, precis när tillväxten börjat. Föredrar en grövre och därmed luftigare orkidékompost. Vanlig orkidékompost kan blandas med grövre bark-

bitar för att bli luftigare. Stora plantor kan delas men då bör det vara 3–5 pseudobulber på varje planta. Svårighetsgrad: Medel.

Ovan t v. Cattleya forbesii ‘Hochzeit’ x ‘Goldlip’. Ovan t h. Cattleya-hybrid med gula kalkblad och purpurfärgad läpp. T h. Cattleytonia

31

100 Orkideer 8julE .indd 31

08-07-09 14.15.37


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.