9789175810942

Page 1


SYND ROBERT WARHOLM


Första upplagan. FramSteget Bokförlag © Robert Warholm 2017 Omslag: FramSteget Tryckt i Polen ISBN 978-91-7581-094-2


När det regnar på prästen kan man inte begära att Gud skall hålla sin hand över klockaren. (Otto Ludwig)


Personer (i den ordning de dyker upp) Edgar Fredman. Klockare och poststationsföreståndare. Lovisa Fredman. Edgars hustru. Ivar Wallmark. Kyrkoherde i Frykeboda pastorat. Kristina Wallmark. Prästfru. Alfred Karlsson (Alfred på Åsen). Fjärdingsman Ester på Åsen. Alfreds hustru. Olaus Söderberg. Lärare. Hilda Söderberg. Olaus hustru. Dotter till Ivar och Kristina Wallmark. Karl-Oskar. Dräng på Åsen. Nathanael Efraimsson. Länsman. Ingeborg i Mossen. Marta i Mossen. Ingeborgs och Olas dotter. Joel i Mossen (den yngre). Son till Ingeborg och Ola. Fabian Åkesson. Poliskonstapel. August Helmersson. Lanthandlare. Jesper Eriksson. Ståltrådsarbetare och hästhandlare. Lotten. Jespers ”käring”. Berta i Nolhagstorpet. Jordemor. Bengt Andersson på Högtofta (Stor-Bengt). Storbonde. Johannes Andersson. Diversearbetare. Hans Kristian Bergdahl. Advokat. Carl Moberg. Borgmästare. Daniel Bengtsson på Högtofta. Stor-Bengts son. Inga Bengtsson. Daniels hustru. Ola i Mossen. Ingeborgs make. Claes Herman Rundgren. Biskop i Karlstad. Arvid i Gilldalen. Bror till lanthandlaren August Helmersson. Jakob Jonsson. Frikyrkopastor. Eberhard Lundström. Lärare. Rakel. Hembiträde. 7


Fritiof Stark. Poliskonstapel. Jens. Dräng på Åsen. Joel i Mossen (den äldre). Far till Ola. Hanna i Mossen. Mor till Ola. Agda på Berga. Anna-Greta Helmersson. Dotter till lanthandlaren Frida Bengtsson. Föreståndarinna på ålderdomshemmet. Björn Olsson. Boende på ålderdomshemmet. Melvin Larsson. Fjärdingsman. Engelbert Kruse. Häradsdomare. Rut. Sköterska på mentalsjukhuset. Fritz Lagerlöf. Läkare på mentalsjukhuset. Georg Alvén. Läkare. Gustav på Backen. Anders i Backen. Gustavs son. Agaton Ahlberg. Läkare. Josef Hagberg. Kyrkoherde i Stora Kil.

8


SYND

14 februari 1894

DET ÄR EN helt vanlig onsdagskväll i Herrens år 1894, då klockaren i Frykeboda församling, Edgar Fredman, lämnar jordelivet. En yxa, i handen på en ogärningsman, klyver hans skalle och för honom till en värld som, enligt vad prosten skulle komma att säga i griftetalet, är mycket ljusare och vackrare än denna jordiska jämmerdal. Edgar Fredman är inte bara klockare, utan även poststationsföreståndare. Den lilla poststationen är en flygelbyggnad, belägen intill klockarbostaden, och det är här som klockaren slutar sina dagar. Han har suttit vid skrivbordet på poststationen och sorterat värdeförsändelser, när någon dödat honom. Då han gick dit sade han till sin hustru att det skulle ta högst en timme att göra i ordning allting. Edgars hustru Lovisa lagar till rotmos och fläsklägg. Det är en av Edgars favoriträtter. När Edgar varit på poststationen en timme är middagen färdig. Lovisa låter maten ligga kvar i grytorna i avvaktan på att maken ska komma in. Det kan ju tänkas att han är lite försenad. Inte säger Lovisa något om det. Hon vet att det är ett ansvarsfullt arbete att vara poststationsföreståndare. Men när han varit borta i två timmar börjar hon bli lite gramse. Maten blir förstörd av den här väntan. Rotmoset kommer att vara torrt. Hon bestämmer sig för att gå ut till poststationen och se vad det är som får honom att dröja så. Med bestämda steg går hon över gårdsplanen. Den frusna snön gör att det knarrar under hennes skor. Dörren är olåst, så hon öppnar den och kliver in. – Edgar! Är du där? 9


SYND Hon får inget svar och tar några steg in på kontoret. Ljuset från en fotogenlampa lyser upp rummet. Då ser hon hans fötter, men resten av kroppen skyms av skrivbordet. – Ligger du och sover? Lovisa går runt skrivbordet och då ser hon honom. Hans ögon är öppna, men den bruna irisen har förlorat glansen. Hon ser att hans skalle är kluven och det är blod över golvet. Det är när hon ser den grå massa som kladdat ner hans ansikte, och inser att det är delar av makens hjärna, som hon hör vrålet. Det är en kvinna som skriker förtvivlat. Det tar några sekunder innan hon inser att det är hon själv som skriker.

10


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.