Möllebladet nr 3 2022 - SFIF - Skanör Falsterbo IF

Page 1

Programtidning för Skanör Falsterbo Idrottsförening Nr 3 2022 Glädjeyra – äntligen DIVISION 5! Ett härligt fotbollsår för P10 Finaste granarna köper du i Skanör Seriesegrare ALDRIG ENSAM – huvudpartner Wilma Rosenquist ambassadör

Bästa läsare av Möllebladet

Första delen av november och precis hem kommen från stadion där sista omgången i Allsvenskan spelades. Oavgjort för MFF mot Degerfors säger det mesta om årets sä song. 7:e plats och 18 poäng efter BK Häcken som är värdiga vinnare. Gör du flest mål och spelar bäst fotboll så vinner du helt enkelt serien. MFF har sett krampaktigt ut med mängder av misstag, felbeslut och ineffektivitet.

Få gjorda och många insläppta mål även i Europa League spelet medförde en sistaplats i gruppen och inget avancemang. Ny tränare tillkommer då Hareide inte fortsätter och det kommer sannolikt att bli väldigt stora föränd ringar i truppen.

A-laget

Vårt eget A-lag gjorde flest mål och släppte in minst antal mål i årets serie. Då slutar du i topp. Efter en minst sagt knackig inledning så slutade det i dur och avancemang uppåt i seriesystemet för första gången på länge. Läs mer på sidan 6 och 8.

VM

Ett stundande fotbolls-VM borde vara lock ande och attraktivt men någonstans känns inte samma dragningskraft som tidigare tur neringar. Sverige är inte med, men det känns ändå ointressant trots många fantastiska lag och fotbollsspelare som visar upp sig.

Om det är platsen eller tidpunkten som gör det kan vi bara spekulera i. Dock är det märk ligt att det först på sistone har börjat höjas röster om valet att arrangörsland, upplägg med mera när beslutet om tilldelningen togs för över tio år sedan. Sent ska syndaren vakna.

Barn och ungdom

Rekordmånga lag i seriespel där några av de lag som fått tävla har gjort jättebra höstsä songer med framskjutna placeringar i serier na. Seriesegrar för P14 och P13 samt många andra bra matcher och säkerligen ett flertal väldigt framskjutna placeringar i de yngre årgångarna som först får börja räkna tabeller när de fyller 13.

Nytt inför denna säsong var något som lanse rades som föreningsstyrka med följden att om du är en liten förening med enbart två lag i seriespel i en årgång så fick du inte ha lag på olika nivåer. En märklig företeelse som inne bar ett tvång att alla spelare, oavsett hur långt du kommit i din utveckling, ska spela på sam ma nivå. Tror knappast att det är utvecklande för någon med matchresultat som 33–1, 27–0 eller 0–15. Det är nog bäst för allas utveckling med jämna matcher som antingen slutar oav gjort eller vinst med uddamålet för något av lagen.

Följden blev att många föreningar försökt komma runt det med fler träningsmatcher, anmälan i andra årgångar med mera. Varför inte låta barn vara barn och få spela fotboll på den nivå som är bäst för gruppen och truppen utifrån den enskilda föreningens förutsätt ningar?

Vintersäsong

Fotboll är numera en året-runt-sport. Det är väldigt stor aktivitet under vinterhalvåret där alla årgångar vill träna mer på konstgräset än vad vi har tider till samt att alla våra inomhus tider är fullbokade.

Vinterserierna börjar i slutet av november och är ett bra alternativ till traditionella tränings matcher. Inomhuscuperna har kommit i gång igen där många lag ska åka Skåne runt och spela cuper. Ha i åtanke att detta inte gick att genomföra varken 2020 eller 2021 på grund av pandemi och restriktioner.

Glöm inte bort granförsäljningen som startar andra advent. Vi hoppas att ni stöttar fören ingen med ett graninköp. I år är det årgång arna F10/11 och P10 som kommer att sköta ruljangsen.

Tack för i år, sköt om er så ser vi fram emot ännu ett bra fotbollsår 2023!

Christer Hansson

2
3 Städ- & Servicetjänster 040-608 29 99 www.davego.se Låt Oss. Vi Kan. Städning
Skarp

Ordföranden har ordet

Ännu ett år går mot sitt slut

Då är hösten här och vi kan med stolthet blicka tillbaka på en fantastisk säsong för alla våra lag i föreningen. Framgångar, stora som små och mycket glädje, det är det fotbollen handlar om. Vi är lite extra stolta över vårt A-lag som lyckades knipa förstaplatsen i division 6 och på ett fullsatt Möllevallen fick skrika ut sin glädje tillsammans med alla sup portrar som var på plats. Äntligen spelar vi division 5 fotboll nästa år! En viktig milstolpe för hela föreningen.

Nu drar träningar och matcher igång på Tång valla igen. Här får vi samsas på en liten yta och det är ett pussel att få ihop alla träningstider. Men vår kanslist Christer är en fena på att lägga scheman och brukar som tur är få ihop det till slut, så alla blir nöjda.

SFIF Fotbollsgala

Innan jullovet är här så kommer vi att bjuda in alla spelare och ledare till en fotbollsgala i Tångvallas gympasal söndag 11 december Detta är en nyhet för i år, då vi känner att vi tillsammans som förening vill lyfta fram ”alla” våra lag och deras framgångar under året. Det är dessutom samma helg som Luciacupen brukar spelas, vilket känns bra då barnen be höver något kul att göra så här års. Vi kommer även passa på att hylla vårt A-lag igen och ta pulsen på spelare och ledare. Allt för att bygga vidare på den fina gemenskapen vi har över årgångarna.

Snart är det jul igen

Bra stämning med SFIF Ultras

Det var en speciell dag på så många sätt när vi fick fira seriesegern på hemmaplan. Att vi som förening återigen har ett seniorlag som drar mycket publik är riktigt roligt och det skapar en härlig gemenskap på byn. Här måste jag ge uppskattning och en stor eloge till vår alldeles egna supporterskara ”SFIF Ultras” som hejat, gjort tifon och skapat magiska hejaramsor under hela säsongen. En fin samling killar som gått in för detta uppdrag och bidragit med en grym stämning som verkligen smittat av sig i hela föreningen och bland alla spelare.

På plats hade vi även vår huvudsponsor Aldrig Ensam, som dagen till ära bjöd alla barn på korv och dricka.

Då är det självklart dags att skämma bort för eningens ledare och bjuda in till vårt årliga julbord på Skanörs Gästis, där vi tillsammans summerar året som gått och blickar framåt mot 2023. I år är vi glada att vår nya sponsor Malmö Cityfastigheter kommer att närvara på middagen och kommer att presentera sitt engagemang för SFIF.

4

God Jul & Gott Nytt år!

önskar SFIF alla som på olika sätt har stöttat föreningen under säsongen. Utan sponsorer, annonsörer, aktiva och passiva föräldrar, alla spelare i olika åldrar och framför allt alla ledare som gör ett fantastiskt jobb i föreningen, skulle vår förening inte existera.

Sträck på er och var stolta över er insats under 2022!

Vi hoppas att ni vill vara med även nästa år.

Stort tack!

Styrelsen SFIF

Ett stort varmt tack!

Sen får vi givetvis inte glömma att vi kommer att sälja fina julgranar även i år utanför ICA i Skanör. Det är en viktig inkomstkälla för fören ingen så vi hoppas såklart att ni köper er gran hos oss - se öppettider på sidan 35.

Sist men inte minst vill jag passa på att hylla mina kollegor i styrelsen som gör ett fantas tiskt arbete bakom kulisserna för att fortsätta utveckla vår förening. Med det sagt vill jag, lite sådär i förskott, önska alla spelare, ledare, medlemmar, sponsorer, läsare och ortsbor en fin jul och ett gott nytt år!

Frida

#medhjärtatsomgrund

5

Division 5 smakar bra!

Den 2 oktober går till historien som den dag Skanör Falsterbo IF återigen blev klara för spel i division 5. Ända sedan den 18 oktober 2014, då vi förlorade en kvalmatch hemma med 2-6 efter förlängning, har siktet varit inställt på att ta steget upp i seriespelet.

Det blev en fantastisk söndag med en avslu tande seger med 12-0 som fullbordade en bra genomförd serie trots att den startade i moll med 2 poäng på de fyra första matcherna. I gengäld avslutades den med vinst i 15 av de 16 sista matcherna.

Laget gjorde flest mål av alla och släppte in minst. Det är hela 14 olika målskyttar och för en gångs skull har vi haft en kontinuitet i startelvan trots att 30 spelare stått uppsatta i matchtruppen.

Vi börjar med att backa bandet för att se hur målbilden såg ut inför säsongen i en intervju i Möllebladet våren 2022.

Målbild för 2022

► Vi ska skapa en herrtrupp med god dynamik och glädje.

► Vi ska utvecklas individuellt och som lag.

► Vi ska spela i division 5 nästa år.

► Vi ska skapa rätt förutsättningar för 2023.

Det är en bra uppfyllnad på alla punkterna. Truppen är stor med god sammanhållning, det blir division 5 det nästa år och ni är på god väg att redan nu skapa rätt förutsättningar inför nästa säsong.

Nyckelmatch

Det finns några moment som vid en tillbaka blick känns lite extra viktiga. Ett av dem är vår första halvlek mot Pellister hemma, där vi har 2 poäng efter fyra matcher och fullständigt spelar ut dem. Deras tränare utbrast i halv lek något i stil med att ”kom ihåg att jag sa till er att SFIF är bra och skulle vunnit sin förra match med 10-0 trots att den slutade 2-2”. Ett segermål till 1-0 i 86:e minuten på Mölle vallen mot blivande serietvåan visade sig vara väldigt viktigt när tabellen summeras. Borta mot både Pellister och Skabersjö under hösten när vi hamnar i 0-2 underläge mot Pel lister, men vänder och vinner med 5-2 efter att ”ha sprungit” sönder dem i andra halvlek. Det tackar vi försäsongsträningen för. Mot Skabersjö tar vi en tidig ledning, men får se dan knappt låna bollen i 20 minuter innan vi gör 2-1 på ett jättemisstag på en bakåtpass ning samt får en billig straff som leder till 3-1.

6
7 Saturnus glögg tillverkas endast 29 km från Möllevallen. Praktiskt taget hemmaplan.

Truppen

Vi har en väldigt talangfull trupp med 40 spela re som har haft en hög träningsnärvaro under hela säsongen. Den otroliga motivationen och samhållningen i truppen är A och O. Detta har även gjort att vi fått in flertalet nyförvärv under säsongen. Med en bred trupp ökar kon kurrensen och gör att killarna presterar bättre. Inför året gick våra 22 juniorkillar upp i seniortruppen där 90% av dom aldrig spelat en seniormatch förr. De har under säsongen mognat och skapat en trygghet i sitt spel. För våra redan etablerade seniorkillar har det va rit utvecklande med den ökade konkurrensen och tekniken samt snabbheten som juniorer na kommit in i truppen med.

Ansvarsfördelning inom tränarstaben

Från ledarsidan är en framgångsnyckel att vi från dag ett haft en tydlig spelidé som killarna har trott på och jobbat hårt efter. Vi är ett bra team på fyra ledare som komplet terar varandra väl och bidrar med olika kom petenser och erfarenheter.

Nyckelspelare

Alla är nyckelspelare. Alla är lika viktiga i ett lag på, under och efter träningar och matcher. Alla spelare i en trupp bidrar med olika saker och det är i den dynamiken som vi finner for meln till årets framgångar.

Nyförvärv på gång

Det finns några trådar ute och vi får se hur det ser ut i slutet av november, då vi bokat in någ ra träningsmatcher för att känna oss för var vi står och om intresse finns att spela i division 5, även om Skanör Falsterbo ur ett logistiskt perspektiv ligger lite ”avlägset”.

Christer Hansson

Reportage

Skånesport sidan 32.

Fler bilder hittar du här:

8
Stort varmt tack till alla våra härliga och trogna supportrar!
9 Lokal bank nära dig Handelsbanken Skanör www.handelsbanken.se/skanor ● ● Idrottsskador, manuell terapi, rehab vid ortopediska ingrepp samt smärtbehandling, stötvåg, akupunktur & inlägg Nära samarbete med läkare Vänta inte med att dina besvär ska gå över – boka tid hos oss! aktivfysiohollviken.se 0793 40 38 66 Vi utför arbeten med traktorgrävare, minigrävare, kranbil & lastväxlare Vi utför även dränering & plattläggning. Uthyrning av avfallscontainer. Försäljning av grus, sten och jord. 040-47 00 56 www.perssonsentreprenad.se

Ett härligt fotbollsår för P10

P10 har haft ett härligt fotbollsår där vi spelat 7-manna och även så smått börjat introducera 9-manna fotboll genom träningsmatcher, fot bollscup samt vårt utbyte med P09. Vi har ett bra samarbete med Vellinge IF och BK Höllviken där vi hjälps åt att arrangera trä ningsmatcher för killarnas utveckling. Idag är vi 25 lirare i truppen, som gärna spe lar match samt har hög träningsnärvaro. Med denna grund ser vi fram emot att kunna ställa upp med två 9-mannalag i vinter/vår.

Målvakt och utespelare

Tidigare har vi oftast turats om att vakta må len på våra matcher, men nu under hösten har några av spelarna visat intresse för att ut vecklas som målvakt. Det har varit uppskattat att klubben samtidigt kunnat erbjuda extra målvaktsträning under hösten. Vårt mål är att man även i fortsättningen ska ha möjlighet att både spela ute samt vara målvakt. Vi tror att detta kommer utveckla spelaren såväl som truppen.

Äntligen cupspel

Föregående år att varit roliga, men på grund av pandemin ställdes alla våra planerade cuper in. När vi startade detta året var det hög prioritet att få till en övernattningscup med hela laget. Vi valde att åka till Habocupen utanför Jönköping i början av juli där vi ställde upp med två 7-manna lag. Vädret var på vår sida under helgen samt att närheten till allt gjorde att våra två lag kunde heja och um gås mellan matcherna. Att åka till en mindre cup där allt ligger på promenadavstånd underlättar när man åker med flera lag.

Vi hade en fantastisk helg tillsammans med killarna som fylldes med glädje, fantastisk fot boll, gemenskap, spontanfotboll, pizzakväll, insjöbad, hopptorn samt luftmadrasser av lite olika kvalitet. En av höjdpunkterna på turen var när hela truppen åkte till Mullsjö för att bada och hoppa från hopptornet. En härlig kontrast till våra långgrunda stränder i Skanör Falsterbo. Med denna positiva erfarenhet kommer vi att boka in någon rolig flerdagars cup även nästa år. Vi har redan vinterkalendern bokad med ett antal cuper, allt från 9-manna cup till olika Futsalcuper. Tidigare under året har våra lag lirat Häljarpscupen, Möllevallscupen samt Tårnby Cup.

10
n i i d´s cosmetics&parfumes 0771-450 450 45 20 39 45 65 74 45 71 85 42 49 60 44 40 46 618 91 20 45 15 00 45 00 53 45 00 51 070 841 41 74 45 22 24 45 83 00 073 513 22 14 45 63 73 45 50 60 010 452 62 38 070 713 58 03 45 19 11 45 63 46 45 75 81 45 78 10 45 08 08 45 73 80 47 02 08 45 63 93 45 39 15 45 39 15 698 93 23
Välkommen till oss! Toppen ICA öppet alla dagar 8-20 (övriga öppettider se nedan) Toppengallerian, Kungstorpsvägen, Höllviken www.toppengallerian.se Följ oss på instagram och Facebook @toppengallerian
Välkomna! Apoteket vard 09-20 lörd 10-17 sönd 11-17 Le Croissant vard 10-20 lörd 10-17 sönd 11-17 Systembolaget vard 10-19 lör 10-15 Toppengallerian vard 10-20 lörd 10-17 sönd 11-17 Evidensia vard 08-20 lörd 10-17 sönd 11-17 Lady & Kalufsen vard 10-20 lörd 10-17 sönd 11-17 Burger King vard 10-23 lörd 10-23 sönd 10-23 Jul handla på hemmaplan!!

Tårnbys Sommer Cup

Några av våra spelare fick möjlighet att delta i Tårnbys Sommer Cup. Att åka till Danmark samt att få testa att spela 8-manna på stor plan gjorde det hela lite extra spännande. Killarna gick obesegrade genom hela grupp spelet och i finalen besegrades hemmalaget Tårnby med 1–0. Tror vi alla fick mersmak av att få tävla på riktigt nästa år. Några av våra killar har även nappat på att ut bilda sig och döma matcher under året. En bra erfarenhet där man får möjlighet att använda sin kunskap och döma yngre åldersklasser.

Nu väntar en intensiv fotbollshöst/vinter med träningar, inomhuscuper, 9-manna cup samt vintermästerskapet där vi kommer ställa upp med två 9-manna lag. Vi tränare ser verkli gen fram emot att fortsätta träna, peppa och coacha dessa grabbar. Ett fantastiskt gäng både på och utanför planen.

Tränarna

12
♥ UTVECKLANDE Vi utmanar och utbildar, på och utanför planen. ♥ EN GEMENSKAP Laget före jaget. Klubben före laget. ♥ GLÄDJEFYLLT Vi ger allt, för att bli bättre och ha kul. En utvecklande och glädjefylld gemenskap med hjärtat som grund.

040-617 04 40 | 046-30 70 60 Ring

Välkommen att besöka oss i Höllviken, Lund och Lomma. Öppettider hittar du på hemsidan - moogio.se

Markiser Persienner Rullgardiner Plisségardiner Lamellgardiner Gardiner www.moogio.se

13
LIFTAR MINIKRANAR STÄLLNINGAR HÄNGSTÄLLNINGAR WWW.RALLCO.SE UTHYRNING & UTBILDNING RALLCO HOTELL & KONFERENS CATERING FAMILJEHÖGTIDER Ljungvägen 1 | HÖLLVIKEN | 040 45 91 50 www.hollviksnas.nu | info@hollviksnas.nu Välkommen till oss! Öppet året runt!
för ett kostnadsfritt hembesök!

Hur coolt som helst – förmatch till MFF

Söndagen den 11 september fick vårt P14 lag möjligheten att spela förmatch till matchen mellan MFF och Norrköping på Eleda stadion. Det var förväntansfulla spelare som fick vänta i spelargången för att sen gå in på gräset och spela match inför publiken på stadions läkta re.

Vi spelade två matcher på fem minuter var dera där vårt gäng gjorde en heroisk insats till hejaropen från den tillresta hejarklacken i form av föräldrar och kompisar.

Efter matchen fick de spelande lagen gå bort till MFF:s hemmaklack för att ta emot ännu fler hyllningar.

14
”Det var en fantastisk upplevelse för både barn och ledare att få vara med om.”

Malmö Cityfastigheter – ny sponsor till SFIF

Under sommaren blev det klart att Malmö Cityfastigheter med familjen Pålsson i spetsen blir den andra viktiga pusselbiten i bygget av föreningens arbete med hjärtegrunden där en del handlar om att förebygga psykisk ohälsa bland barn och ungdomar tillsammans med organisationen Aldrig Ensam. ”Det är glädjande att vi nu fått in ytterliga re en viktig hjärtegrundssponsor som uppmärksammar det arbete vi gör även utanför fotbollsplanen. Ett arbete där vi genom idrotten utbildar och rustar våra unga för vuxenlivet, säger ordförande, Frida Myllen berg.”

Stort engagemang i socialt ansvar

På Malmö Cityfastigheter jobbar man mycket med socialt ansvar och företaget har sedan tidigare engagemang i ett flertal idrottsför eningar och Karl Werntofts Minnesfond - till förmån för barn som förlorat en förälder. Erling Pålsson har ett stort intresse för fotboll och satt bland annat i MFF:s styrelse i ett flertal år. Erling var även med och skapade Nätverket samt var delägare när nya Stadion byggdes. Det roligaste med tiden i Malmö FF beskriver ändå Erling som relationen till spelarna.

VARMT VÄLKOMMEN SOM

Att se hur sporten skapar möjligheter och ge menskap. Idag går han på så många match er han kan men syns även på Möllevallen titt som tätt. ”Mina döttrar ser till och sätta mig i arbete men så tycker jag också det är väldigt kul att se hur barnbarnen engagerar sig i olika sporter. Det är en väldigt bra skola inför det framtida livet. Jag har anställt många duktiga idrottstjejer och -killar genom åren”, säger Erling Pålsson.

Att uppmärksamma den allt mer stigande kurvan av barn och ungdomar som på ett eller annat sätt lider av psykisk ohälsa stöttas också av döttrarna Frida och Emma.

”Vi tycker det är fantastiskt att SFIF med ideella eldsjälar lyckats skapa ett så proff sigt värdegrundsarbete. Ett arbete som med gemensam implementering från föreningen och oss föräldrar kan göra stor skillnad”, säger Frida och Emma som har söner i föreningen.

Skanör Falsterbo IF välkomnar Malmö City fastigheter som ny sponsor i föreningen och ser fram emot ett långsiktigt och givande samarbete.

SUPPORTERMEDLEM

För endast 300:- per år blir du stödmedlem i SFIF. Kanske har du ett brinnande intresse för fotboll och följer våra lag? Har ett barnbarn som är aktiv i klubben? Vill vara med och bidra till en vettig sysselsättning som främjar hälsa och gemenskap? Som stödmedlem får du även ta del av alla medlemsrabatter.

Anmäl dig via vår hemsida sfif.se/stödmedlem eller scanna QR-koden

Tack för att du stödjer våra fotbollstjejer och -killar!

15
#medhjärtatsomgrund

Det var på Möllevallen det startade

Jonas föddes 1989 och flyttade till Skanör nå gon månad senare. Som knattespelare börja de han spela fotboll i SFIF under tränarna Per Larsson och Leif Törnquist. Några år senare, i 12-13 årsåldern, leddes laget av Per Larsson och Anders Wramner, Jonas pappa. Senare hade Jonas i äldre pojklag och juniorlag, Rolf Olsson som tränare.

Spelare och ledare

Jonas spelade några år till, men slutade med aktiv fotboll när han var 19-20 år. Men redan innan dess hade han börjat hjälpa till med att träna ungdomslag.

Hur kom det sig?

Jag började hjälpa Richard Johansson med hans lag och tyckte det var roligt. Insåg väl ganska snart att jag var bättre på att instruera och fungera som ledare än som spelare. Jag spelade mig upp till seniorlaget och hjälpte Rickard i 3-4 år. I gymnasiet gick jag på Cyber gymnasiet i Malmö och det var nyttigt med nya kontakter och nya perspektiv på livet.

Ingen paus från fotbollen?

Jo, jag gjorde lumpen i Stockholm, men sen kom jag tillbaka och jobbade lite på Flom mens Golfklubb och samtidigt hjälpte jag till på Möllevallen med ungdomsfotbollen.

Hur gick du vidare?

Blev tillfrågad av Mats Svensson, som då var Zonledare i Trelleborgszonen, om jag ville vara instruktör på ett zonläger, och det gav en kick. Sedan blev jag assisterande tränare i Lödde och efter det tränare för 15-årslaget i Vellinge. Efter det blev jag huvudtränare i GIF Nike som spelade i division 3, och där fick jag Tom Prahl, tidigare elittränare, som bollplank. Vi höll oss kvar i trean det året men åkte sedan ur serien med ett mycket ungt lag.

Vad händer sen?

Jag tog ett års paus från fotbollen men sedan jobbade jag åt Skåneboll. Samtidigt hade jag utbildat mig och började jobba med interna tionell individbeskattning. Det var inget för mig utan jag gick vidare och jobbade på en advokatbyrå vilket var okej.

Men fotbollen fanns med hela tiden?

Jag gick kurser och blev ansvarig för att ta fram en spelarutbildningsplan för Linero, Landskrona Bois och Husie. Jag lärde mig mycket där som länk mellan åldersgrupper. Det var lärorikt och svårt, och jag fungerade som konsult för Skåneboll. Sedan blev jag SU, spelarutvecklare, för Skåneboll och det har jag nog Lars Eiswohld på Skåneboll att tacka för, eftersom han satsade på mig. Jag fick ansvar för spelar- och tränarutbildning för det Skåne ville göra. Höll på med det i 3 år samtidigt som jag jobbade som jurist.

16
Jonas Wramner har gjort en imponerande fotbollsresa – från knattespelare i SFIF till heltidsanställd nationell fotbollsutbildare på Fotbollsförbundet.

Jag antar att du utbildat dig inom fotbollen också?

Självklart har jag gått alla steg i tränarutbild ningen, och har nu nått den näst högsta nivån som heter UEFA A, den högsta heter UEFA Pro, men där är jag inte än.

Och nu plötsligt är du heltidsanställd nationell fotbollsutbildare?

Jag började som det efter nyår på heltid och lämnade juristlivet. Nu är det fotboll för hela slanten. Är nationell fotbollsutbildare, det som tidigare hette Riksinstruktör. Det innebär att jag är ansvarig för spelar- och tränarutbild ning i Skåne, Blekinge och Halland. Samtidigt är jag assisterande förbundskapten för P16 landslaget under Christofer Augustsson. Det är roligt att följa Skånespelarna som jag sett och tagit ut och nu ser i ungdomslandslagen.

”Du måste träna väldigt hårt, ha höga ambitioner och vara i rätt miljö för att lyckas. Och då har jag inte nämnt psyket som kanske är viktigast av allt. ”

Du säger att fotbollen har blivit en vetenskap?

Man upptäckte att spelare som var födda under det senare halvåret nästan helt sak nades i elitfotbollen. Numera skiljer man på biologisk och kronologisk ålder, det ger större chans för de små och senare utveck lade, som nu kan spela i future landslaget. Vi ser på matcherna att någon är duktig men varför? Finns ingen utbildning för det i Sverige. Jag sitter också med i utbildnings/tränargrup pen på fotbollsförbundet där vi pratar mycket fotbollsanalys, fotbollsfysik, fotbollspsykologi med mera. Mycket givande med folk som har olika bakgrund.

Räcker det med att vara en talang för att lyckas?

Det räcker inte och vi använder inte ens det ordet längre. Du måste träna väldigt hårt, ha höga ambitioner och vara i rätt miljö för att lyckas. Och då har jag inte nämnt psyket som kanske är viktigast av allt.

Du jobbar alltså heltid på Fotbollsförbundet nu?

Ja heltidsanställd inom fotboll och har lämnat juridiken bakom mig. Det framgår kanske att jag är mycket inställd på utbildning av spelare och tränare.

Jag tror du är den förste från SFIF som jobbar heltid inom fotbollen, hur känns det?

Det är jätteroligt och nu har jag flyttat till baks till Skanör och bor här med famil jen, hustru, två små barn och två hundar. Möllebladet tackar Jonas och önskar all lycka i det fortsatta arbetet inom fotbollens värld. Kanske kan SFIF också dra nytta av hans kun skaper inom spelar- och tränarutbildning. Krister Kjellström

17

Jag vill vara ambassadör för Aldrig Ensam för jag vill bidra till att sprida deras viktiga budskap, men främst visa att alla har sin egen historia och att du aldrig ska förminska dina egna känslor.

Wilma Rosenquist - Ambassadör för Aldrig Ensam

Wilma Rosenquist, född den 8 mars 2001 i Malmö, är en professionell friidrottare och representerar Malmö AI. Hon tävlar främst i kortdistanslöpning, 100 och 200 meter samt kort stafett (4x100m). Wilma har tagit 1 SMsilver, 1 SM-brons, 3 stafett SM-guld och fler än 10 junior SM-medaljer. Hon har represen terat landslaget i Finnkampen två gånger och lag EM en gång. Hon har deltagit på junior-EM tre gånger och sprungit semifinal på 200 m och final i stafett.

Wilma har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Så länge hon kan minnas har det funnits job biga tankar kring mat, vilket ledde till ohälsosamma matvanor i ung ålder.

Drivkraften har alltid varit friidrotten som också blev räddningen, men när tankarna tog över sa kroppen ifrån. Hon fick oförklarliga kramper i magen vilket förstörde nästan en hel tävlingssäsong.

Efter många olika läkarbesök och tester be sökte Wilma en mental coach som gav henne verktyg för att hantera tankarna. Med hjälp av hennes mentala coach samt familj och vänner kom hon tillbaka till friidrotten starkare än nå gonsin, både fysiskt men framförallt psykiskt.

Samtliga foto på Wilma är tagna av DECA Text&Bild.

18
19 Linoljefärger Ottossons linoljefärger, oljor, terpentiner och penslar - de goda råden får du på köpet. Vi har öppet när du kan - ring Göran i Skanör 070-575 32 79 facebook.com/petershemotradgard Som SFIF-medlem har ni 15% rabatt på naprapatbehandling OPTIMERA SKANÖR Bäckatorget 040 – 38 18 90 Måndag – Fredag 7 – 17 Lördag 9 – 13 www.optimera.se Vill du synas i Möllebladet? kontakta bianca@epafi.se

HERRAR

Läs

Läs mer om F08/09 på hemsidan.

20
F08/09
mer om herrlaget på hemsidan och på sid 6 & 8.

Ljunghusen

Medicinsk Massageterapeut Återförsäljare av svensk naturlig hudvård 0768 50 12 50 www.nasetsenergiohalsa.se

21
Skanörs hamn öppet
alla dagar 040 45 07 50
Annas Bageri

Läs mer om P08 på hemsidan.

Läs mer om P09 på hemsidan.

22
P09
P08

P10

Läs mer om P10 på hemsidan och på sid 10 & 12.

Läs mer om F10/11 på hemsidan.

23
F10/11

Läs mer om P11 på hemsidan.

Läs mer om P12 på hemsidan.

24
P11
P12

F12/13

Läs mer om F12/13 på hemsidan.

Läs mer om P13 på hemsidan.

25
P13

Läs mer om P14 på hemsidan och på sid 14.

Läs mer om P/F15 på hemsidan.

26
P14
P/F15

P/F16

Läs mer om P/F16 på hemsidan.

Läs mer om P/F17 på hemsidan.

27
P/F17

Helt onödigt vetande men visste du att:

▸ BK Häckens första allsvenska guld kom i år för laget, som bildades på Hisingen 1940?

▸ Milos Milojevic:s nya lag Röda Stjärnan, leder sin liga med 7 poäng? Kanske hade det varit klokt att låta honom leda MFF fullt ut hela säsongen?

▸ var det styrelsen som var för svag och inte vågade stå emot pöbelns gnäll och klagan när de sparkade MFF-tränaren i somras? Det lär vi inte få reda på men visst undrar man.

▸ SFIF:s unga lag spurtade i mål som säkra seriesegrare? Imponerande insats efter en halvknackig start, stort grattis!

▸ det går åt 250 000 köttbullar under turneringen Gothia Cup, som BK Häcken anordnar årligen!

▸ SFIF gjorde 87 seriemål under säsongen? Flest gjordes av Hugo Eksandh 17 mål, Vincent Tönnies 15 mål och William Ojanlatva 14 mål.

▸ de två veteranerna Jonas Svensson 38 år och Robert Leyer 37 år stöttade upp det unga SFIF under året? Bra jobbat.

▸ det ska bli intressant att följa vad som händer med MFF efter fiaskosäsongen 2022, för visst måste man väl kalla lagets prestationer under sommaren och hösten, för fiasko?

▸ MFF dam inte har tappat en enda poäng under tre säsonger sedan starten i div 4? Nu blir det säkert tuffare i division 1 men satsningen fortsätter.

▸ FC Rosengård redan är klara seriesegrare när två omgångar återstår? Imponerande insats av föreningen, men man undrar vad som händer om MFF:s tjejer kommer upp i allsvenskan.

▸ det om några veckor ska spelas fotbolls VM Ouatar? Man får hoppas att FIFA i framtiden har bättre omdöme när man bestämmer var mästerskapen ska spelas. Men jag tvivlar, Money Rules.

Krister Kjellström

Visste du att BK Häcken ville heta BK Kick och spela i grön-vita ställ när den bildades?

Namnet Kick var dock upptaget av gamla Malmöklubben BK Kick som grundades 1926 och spelade i orange och svart. Dess aktiva verksam het upphörde 2011 men spåren finns kvar på Kroksbäcks IP.

Namnet Häcken lär komma från en häck som växte i anslutning till den ursprungliga träningsytan. Dock har ingen sett några spår av den på länge även om ryktet säger att den växte vid Kvilles gamla posthus på Hisingen.

Christer Hansson

28
29 VELLINGE BUSINESS PARK 0708-42 10 00 • www.vellingebusinesspark.se TM Framtidens Företagshotell Nära Dig. HyrKontor- HyrStol- HyrLokal- HyrLager

Bonus på allt!

Ju mer ni handlar för tillsammans, desto mer bonus till föreningen.

Din förening kan få 3% extra bonus när föreningens medlemmar och dess anhöriga handlar på Stadium som privatkunder. Samtliga medlemmar i föreningen, samt anöriga, kan alltså bidra med extra bonus till föreningen, eller ett lag i föreningen, när de handlar på Stadium.

Läs mer och registrera dig på stadium.se/teamsales, så kan du börja stödja din förening direkt.

30

Stora och små uppdrag inom marknadsföring och reklam www.epafi.se

31

A-lagets spelprogram & resultat 2022

Division 6 Herr Södra Skåne

Vårsäsong

2022-04-17 14.00 SFIF Skivarps GOIF 2 - 2 2022-04-23 13.00 Östra-Torp Smygehuk FF SFIF 2 - 0 2022-04-29 18.30 SFIF Västra Ingelstad IS 1 - 2 2022-05-05 18.30 Lilla Beddinge BK SFIF 2 - 2 2022-05-08 14.00 SFIF MF Pelister 3 - 1 2022-05-15 13.00 Holmeja IS SFIF 0 - 6 2022-05-21 14.00 SFIF Skabersjö IF 2 - 1 2022-05-28 13.30 Klagstorps IF SFIF 0 - 5 2022-06-05 14.00 SFIF Gislövs IF 5 - 0 2022-06-12 13.00 Gylle AIF SFIF 2 - 5 2022-06-23 19.00 Skivarps GOIF SFIF 4 - 3

Höstsäsong

2022-08-07 14.00 SFIF Östra-Torp Smygehuk F 1 - 0 2022-08-12 19.00 Västra Ingelstad IS SFIF 0 - 2 2022-08-20 14.00 SFIF Lilla Beddinge BK 7 - 0 2022-08-27 14.00 MF Pelister SFIF 2 - 5 2022-09-04 14.00 SFIF Holmeja IS 8 - 1 2022-09-11 13.00 Skabersjö IF SFIF 1-5 2022-09-17 14.00 SFIF Klagstorps IF 10-0 2022-09-24 14.00 Gislövs IF SFIF 2-3 2022-10-02 15.00 SFIF Gylle AIF 12-0

Spelschema och resultat för alla våra lag

Herrlaget spelar även i Division 3 Herr B Skåne Sydvästra. Resultat för dessa matcher samt spelschema/resultat för alla ungdomslag hittar du i kalendern på vår hemsida - sfif.se

Reportage Skånesport

Match mot Gylle 2 oktober Intervju med Christoffer Filippini

32

Tack för att du lägger ditt stämplade kvitto i SFIF:s låda, när du handlar på ICA Supermarket i Skanör.

Detta ger extra kronor till föreningen, som kommer våra medlemmar till godo.

Varmt tack för att du stödjer våra fotbollstjejer & -killar!

VÄLKOMMEN in för inspiration och matglädje

På ICA Supermarket Skanör sätter vi dig som kund i centrum. Vi satsar stort på färskvaror och på våra manuella kött- och delikatessavdelningar som är en ren fröjd att handla ifrån.

DIN FÄRSKVARUBUTIK I SKANÖR

33 Skanör Ombud för Öppet alla dagar 7–23 • Tel 040-47 02 58

Hej -

styrelse 2022

34
Möllebladet ges ut av Skanör Falsterbo IF och delas ut 3 gånger per år till samtliga hushåll i Skanör, Falsterbo och Ljunghusen. Upplaga 4 800 Ansvarig utgivare: Frida Myllenberg Form & produktion: Bianca Davidson, Epafi AB Annonser: Bianca Davidson, bianca@epafi.se Omslagsbild: Bianca Davidson Övriga bilder: Officiella lagbilder - Expressbilder, Krister Kjellström, Bianca Davidson m fl Läs mer om oss på sfif.se/Om klubben/Organisation-Styrelse Där hittar du även våra kontaktuppgifter.
det är vi som är SFIF:s
Per Sunding ledamot Rutger Hagstad vice ordförande Louise Falck Edeheim sekreterare Jenny Malmhagen suppleant Bianca Davidson ledamot Frida Myllenberg ordförande Joakim Hindemith kassör Karl Lundquist ledamot Lina Laurén suppleant
35 FINASTE GRANARNA KÖPER DU I SKANÖR! Vi finns vid ICA Supermarket (Södergatan) Betalning med Swish eller kontant Betala med Swish och var med i utlottningen av 4 st 10-kort på Formtoppen Säljstart 3/12 10-16 mån-fre lör-sön 17-19 10-16 v 48 v 49 v 50 v 51 3-4/12 5-11/12 12-18/12 19 -22/12 Ett stort varmt tack för att du stödjer våra fotbollstjejer och -killar! lör-sön mån-sön mån-sön mån-tor

Jag vill vara ambassadör för Aldrig Ensam för jag vill bidra till att sprida deras viktiga budskap, men främst visa att alla har sin egen historia och att du aldrig ska förminska dina egna känslor.

Wilma Rosenquist

Aldrig Ensam – huvudpartner till SFIF
Foto: Deca Text&Bild
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.