Möllebladet nr 2 2022 - SFIF - Skanör Falsterbo IF

Page 1

Programtidning för Skanör Falsterbo Idrottsförening Nr 2 2022 Härligt med många EVENEMANG Gåsalopp, Fotbollsskola & Möllevallscup LLEBLADETM P08 på Dana Cup - en oförglömlig resa ALDRIG ENSAM – huvudpartner Ellen Rasmussen ambassadör

EM och VM Fotbollsmässigt fick vi uppleva ett riktigt bra fotbolls-EM med en värdig mästare i England.

2 Det har i de flesta avseenden varit en fantas tisk sommar. Vi har kunnat genomföra alla våra arrangemang precis som förr. Mer om Gåsaloppet, Fotbollsskolan och Möllevallscupen längre fram i tidningen. Allsvenskan Det går knaggligt för MFF. Bra insatser blandas med riktiga bottennapp och för många oav gjorda matcher gör att avståndet till toppen känns alltför stort. Om det sen är tränarens eller spelarnas ansvar/fel kan alltid diskuteras men kan konstatera att den nyligen avsatte tränaren inte fanns med på så mångas poppislista. Vem som tar över får vi se men oavsett så går det att konstatera att MFF har en trupp som börjar bli ålderstigen och det känns som om de lånar ut väldigt många unga talanger. När Allsvenskan avslutas så är det bara att bänka sig för VM.

Sverige svajade lite på vägen till semifinal men att England var bästa laget råder det ing et tvivel om, även om många hoppades på en annan utgång i den matchen.

vi ses på Möllevallen! Christer Hansson

Europa De flesta stora ligorna är äntligen i gång och som vanligt med några spektakulära värv ningar av storspelare. I många fall helt absur da summor, men någon betalar ju uppenbar ligen kalaset, även om det ibland känns som om flera års framtida intäkter blir intecknade. Barcelona har 12 Mdr i skulder och enbart år lig räntekostnad är 430 Mkr. Chelsea har ny ”icke-rysk” ägare som låtit klubben värva för 2,54 Mdr. Alexander Isak har värvats för olje pengar till Newcastle för den nätta summan av drygt 700 Mkr. Tänk på att det tillkommer en rörlig lönekostnad samt amorteringar. Hade jag varit kreditchef hos finansiärerna hade jag varit lite orolig. Vi måste återigen vara stolta över att MFF ännu en gång tagit sig vidare i Europaspelet. Denna gång inte hela vägen in i finrummet men ändå många bra lag att tampas emot. Gruppmotstånd från Portugal, Belgien och Tyskland. Union Berlin toppar Bundesliga ef ter fyra omgångar och har utöver det en in tressant historia. Föreningen grundades 1906 men bytte till sitt nuvarande namn 1966. För eningen blev starkt förknippade med oppo sition mot övermakten i DDR. De är likt MFF kända för en stark supporterkultur med stort stöd under matcherna men skulle du hålla på med bengaler och bangers i Tyskland så kan du nog glömma att gå på fotboll på länge… Inte för att jag gillar Djurgården men det är bra med fler svenska lag i de stora cuperna. Seriespel Våra egna lag är i full gång när det gäller matcher och seriespel. Vi har ett A-lag som efter några mindre bra insatser i början av serien har fem raka vinster efter sommaruppehållet och verkligen är med i toppstriden och nästan allt i egna händer för avancemang uppåt i divisionerna. Det var länge sedan sist. Vissa helger kan det vara upp till 15 matcher som spelas och då är det intensivt. Det fung erar bra på Möllevallens stora ytor men när vi i mitten av oktober ska flytta till Tångvallas konstgräs kommer det att bli mer trångt än någonsin. Det blir mindre och mindre plats då föreningen har växt de senaste åren med flera aktiva och lag än tidigare vilket i sig är posi tivt. Den stora frågan kring Tångvalla kvarstår utifrån att skolan med idrottshall ska rivas och konstgräsplanen flyttas. Det ryktas om större konstgräsytor framöver och vi hoppas att det blir Hoppasså.

Finalen spelas kl 16.00 18/12 som tillika är fjär de advent vilket känns lite suspekt.

Vi har ett VM som startar 21/11 framför oss. Väldigt märkliga TV-tider då matchstart är allt från kl. 11.00 svensk tid till mer normala 20.00.

Bästa läsare av Möllebladet

3 Städwww.davego.se040-608Servicetjänster&2999 Låt Oss. Vi StädningKan.Skarp

Ordföranden har ordet

Under hösten kommer vi även att presentera våra nya Uppförandekoder (som en del i vårt hjärtegrundsarbete) för både spelare, ledare och föräldrar. Detta för att vi vill föregå med gott exempel och leva som vi lär. Spelarna kommer att få ta del av sin uppförandekod när vi lanserar vår nya ”kaptensbindel”, som ska delas ut till den spelare i laget som bäst levt upp till uppförandekoden. Allt för att göra barnen och ungdomarna mer lyhörda för hur vårt beteende påverkar laget, både på och ut anför planen. Lagföräldrar För att avlasta våra ledare har vi även en plan att införa två ansvariga lagföräldrar per lag och årgång, detta för att skapa en bättre kommunikation och struktur när det gäller kioskbemanning, julgransförsäljning och andra åtaganden som behövs för att driva föreningen framåt. Mer om detta längre fram i Senhöst.ska vi givetvis komma ihåg att njuta, um gås och ha kul på vårt älskade Möllevallen ett tag till med seriematcher varje helg. Vårt A-lag är inne i ett bra flyt just nu och har börjat hös tens serie på allra bästa sätt. Är otroligt roligt att se att A-lagsmatcherna återigen lockar ner mycket publik och att vi tillsammans skapar en fin gemenskap för alla åldrar.

Som ni vet så ligger vi inte på latsidan utan nu väntar en höst där vi i oktober kommer att bjuda in till en föräldraträff (datum kommer inom kort). Då vill vi lyfta vikten av engage mang i föreningen genom att bjuda in till en trevlig kväll med spännande gäster tillsam mans med vår huvudpartner Aldrig Ensam och vår nya sponsor Malmö Cityfastigheter Uppförandekoder

Väl mött! Frida #medhjärtatsomgrund

Tack Vill passa på att tacka alla spelare, ledare, för äldrar och sponsorer för att ni är med oss i allt vi gör. Utan ert engagemang hade vi inte lyck ats ro allt i hamn.

Vi har knappt hunnit hämta andan efter alla våra åtaganden under sommaren. För oss som liten förening är det en intensiv period då vi ska leverera tre stora evenemang som till sammans lockar över 6 000 personer ner till Skanör Falsterbo. Det började med Gåsaloppet på midsommarafton, tätt följt av Malmö FF:s fotbollsskola och vår fina Möllevallscup Äntligen ett år då alla dessa evenemang var tillbaka. Många av våra lag har också gjort väl digt bra ifrån sig på olika cuper runt om i Som marsverige och i Danmark, där man på ett fint sätt representerat och satt Skanör Falsterbo på fotbollskartan.

4

Föräldraträff

En väldigt lyckad sommar!

5 Lokal bank nära HandelsbankendigSkanör www.handelsbanken.se/skanor ● ● Idrottsskador, manuell terapi, rehab vid ortopediska ingrepp samt smärtbehandling, stötvåg, akupunktur & inlägg Nära samarbete med läkare Vänta inte med att dina besvär ska gå över – boka tid hos oss! aktivfysiohollviken.se0793403866 En utvecklande och glädjefylld gemenskap med hjärtat som grund. ♥ UTVECKLANDE Vi utmanar och utbildar, på och utanför planen. ♥ EN GEMENSKAP Laget före jaget. Klubben före laget. ♥ GLÄDJEFYLLT Vi ger allt, för att bli bättre och ha kul.

Läs mer under Träningstips på vår hemsida. Där hittar du även fler bilder. grammet har en minskad risk att drabbas av idrottsrelaterad skada med 29%, vilket ändå får ses som en bra siffra. Inom fotbollen mins kar risken att exempelvis drabbas av kors bandsskada med 64%, så den siffan är väldigt Tillsammanshög. med mig, Matilda Hellman, legitimerad fysioterapeut, specialiserad inom idrottsskador och manuell terapi, jobbar vi nu framåt med den funktionella träningen i Förklubben.ettfriskare och roligare liv nu och i fram tiden. Matilda Hellman

6

Vi vill ju att alla våra spelare i SFIF ska kunna spela och träna på ett bra sätt och för att det är roligt. Det blir roligare att vara idrottsaktiv om man inte har ont i kroppen eller skadar sig. Därför satsar nu SFIF vidare på att jobba med funktionell förebyggande träning för sina Måletungdomar.med funktionell träning är att lära sig att ta hand om och förbereda sin kropp för att vara fysiskt aktiv. En skada som man får som ung kan påverka personen hela livet.

Vi följer främst det välkända konceptet ”Knä kontroll”. Kring detta koncept finns det en forskningsgrupp som kontinuerligt följer upp och följer effekterna av att komplettera den idrottsspecifika träningen med funktionell träning vid flera träningspass varje vecka. Ni kan själva titta på Linköpings Universitets hemsida (liu.se) och projektet SWIPE, Sport without injury programme. Utöver att vara fysiskt aktiv betonas också vik ten av återhämtning, framförallt då våra ung domar växer, behöver sova och äta bra. Det är viktigt med balans i vardagen, stress ökar ofta risken för att skada sig. Skador som är relaterade till idrott är vanliga om man tittar på statistik över antalet skada de som inkommer till akutmottagningar varje år. De idrottare som följer knäkontrollpro

Viktigt med förebyggande träning i unga år

7 ALKOHOLFRI&KLARATTSERVERAS!

Dag 2 – 26 juli

8

Väckning vid 08.30 för frukost. Solen sken men det var väldigt blåsigt. Strax innan lunch var det dags för första matchen mot ett norskt lag, Brodd FK. Vi börjar lite nervöst och norrmännen gör första målet men direkt på avspark kvitterar vi och efter det börjar spe let sitta bättre. Vi styr sedan matchen men missar några bra lägen och premiärmatchen slutar 2-2. Lunch för att sedan åka vidare för ny match mot ett nytt duktigt norskt lag, Asker FB. Även denna match blir jämn men på grund av blåsten var det väldigt svårspelat. Vi gör 1-0 i början av andra halvlek som också blir slutresultatet. På kvällen gick vi ner och hängde på det sto ra eventområdet och tittade på när Interclu bes P14 från Brasilien spelade. Intressant att se de brasilianska spelarna och skillnaderna i fotbollsutbildningen samt hur de spelar. Inter clubes var en sammanslagning av spelare från olika klubbar i Brasilien och deras stjärna var en akademispelare från Corinthians ungdomslag. Vi hängde sedan tillsammans på event området innan läggdags.

Dag 1 – 25 juli Måndagen den 25 juli samlades sexton tagga de killar på Möllevallen för att åka till Hjörring på norra Jylland för att spela Dana Cup – en av Europas största ungdomsturneringar med 800 deltagande lag från 45 nationer samt med över 15 000 deltagare. Efter ankomst till Hjörring var det dags för incheckning i våra stugor då vi valt att bo i 6-personers stugor som låg nära det stora eventområdet. Killarna fick snabbt checka in och byta om till SFIF-kläder då öppningscere monin väntade. En otroligt maffig parad med 15 000 fotbollsspelare som samlades på eventområdet vid respektive nations flagga och vi hade såklart med en stor SFIF-flagga. Paraden startade på eventområdet och gick igenom hela Hjörring city fram till Nord Energi arena där finalerna skulle spelas och paraden upp levdes som en OS invigning med mycket mu sik och glada tillrop. Efter invigningen var det mat, häng och dags att börja ladda för fotboll dagen efter. Cup 2022 – en oförglömlig resa!

Dana

otrolig karaktär och kämparglöd och vänder matchen till ledning med 2-1. På grund av ett spelavbrott så lägger domaren till 3 minuter och danskarna kvitterar på övertid och då det inte är någon förlängning så blir det straffar direkt. Då vi har tre målvakter så får de själva bestämma vem som skall stå på straffarna. Jonathan vill stå men motståndarnas trä nare överklagar hos domaren eftersom inte Jonathan stod i mål när matchen avslutades och istället får Emil ställa sig. Vad gör Emil, han räddar de två första straffarna samtidigt som vi sätter våra och vi vinner straffläggningen och matchen med 6-4. Klara för 1/8-dels final och topp 16 av 90 lag i vår åldersklass. Dag 5 – 29 juli Vi går upp tidigt för frukost då 1/8-dels finalen började redan 08.25 på morgonen. Vi skall möta Ordin FC från Brasilien som är på tur né i Norden och två veckor tidigare vunnit Helsinki Cup samt veckan innan kommit 3:a i Gothia Cup. Vi börjar matchen övertygande och visar ingen respekt för brassarna och ska par de bästa lägena i en jämn första halvlek. I andra halvlek tar Ordin över lite mer och med tio minuter kvar så snappar deras anfallare upp en målvaktsretur och gör 1-0. Vi trycker upp fler spelare i anfallet och skapar några halvfarliga lägen men får inte in bollen vilket innebar uttåg ur Dana Cup och besvikna kil lar direkt efter matchen. Besvikelsen lägger sig ganska snabbt och efter att vi åkt tillbaka och hängt lite på eventområdet så valde vi

Dag 3 – 27 juli Då vi först skulle spela vår sista gruppspels match på eftermiddagen så hade killarna bo kat en tid på förmiddagen för att spela Bubble ball (man spelar fotboll i stora plastbubblor som man kan tacklas med).

Efter det gick vi till simhallen med en vatten rutschkana där alla lag har fritt inträde, ba dade under en timme innan det var dags för lunch. På eftermiddagen väntade sedan sista gruppspelsmatchen mot Eidanger IL, även de från Norge. Vid ett lika resultat eller vinst skul le vi gå vidare till A-slutspel. Vi startar match en bra och gör 1-0 redan efter 3 minuter och det flyter sedan på och vi gör 3 ytterligare mål och vinner matchen med 4-0 och blir gruppetta. Då vi vinner gruppen går vi direkt in i 1/16-dels final medan grupptvåorna först fick spela 1/32-dels final. På kvällen hänger killar na på eventområdet och besöker bland annat discot och skapar nya vänner. Dag 4 – 28 juli Då vi först skulle spela 1/16-dels final 19.20 på kvällen så beslutade vi att göra en aktivitet och tillsammans med medföljande föräldrar körde vi upp till sommarparadiset Skagen på morgonen, en timmes bilfärd från Hjörring. Väl uppe i Skagen vandrade vi längs stranden tre kilometer ut till Grenen där Skagerak och Kattegatt möts och där fick killarna bada i vå gorna. Efter badet åkte vi in till byn för att äta en gemensam lunch innan vi åter åkte tillbaka till våra stugor. I 1/16-dels finalen skulle vi möta Vendsyssel FF från Danmark som hade vunnit sin grupp med 13-1 i målskillnad, så vi förstod att det skulle bli en tuff match. Stor publik väntade på arenan och vi mötte ett riktigt bra lag som satte hög press på oss och gjorde 1-0 tidigt i matchen. Killarna visade dock en

9

10 att åter besöka simhallen för ett härligt bad. På eftermiddag och kväll gick vi sedan ner på eventområdet för att se på kvartsfinaler och semifinaler innan killarna stängde discot. Dag 6 – 30 juli Då finalen i vår åldersgrupp först spelades på sen eftermiddag beslutade vi att packa ihop på förmiddagen för hemfärd till Skanör. Slutord Vilket fantastiskt gäng vi har – både på och utanför planen! Att få vara med denna fan tastiska grupp killar är magiskt. Alla är väldigt schyssta mot varandra och gemenskapen är helt grym. Det var inte en enda incident under veckan utan alla regler efterföljdes. En Dana cup vecka ger så mycket till så många och när allt är slut så känns det lite tomt. Spe larna bygger upp spänning inför och under cupen genom att spekulera i vilka man möter och fundera på hur bra de är. Ledarna förbere der med träningar och planerande. Föräldrar tar ledigt för att vara med och titta och heja fram killarna. Att få dela glädje och sorg med laget är magiskt och beroendeframkallande för oss alla. Stort tack till alla ni som ställt upp och givit allt så att vi tillsammans kunde få ta del av P08:s fantastiska stämning. Det är detta allt handlar om och detta är unikt att få vara en del av. Låt aldrig fotbollsfesten ta slut! Tränarna P08

Välkommen till oss! Toppen ICA öppet alla dagar 8-20 (övriga öppettider se nedan) Toppengallerian, Kungstorpsvägen, Höllviken www.toppengallerian.se Följ oss på instagram och Facebook @toppengallerian n i i cosmetics&parfumesd´s 0771-450 450 45 20 39 45 65 74 45 71 85 42 49 60 44 40 46 618 91 20 45 15 00 45 00 53 45 00 51 070 841 41 74 45 22 24 45 83 00 073 513 22 14 45 63 73 45 50 60 010 452 62 38 070 713 58 03 45 19 11 45 63 46 45 75 81 45 78 10 45 08 08 45 73 80 47 02 08 45 63 93 45 39 15 45 39 15 698 93 23 Välkomna! söndlördvardApoteket09-2010-1711-17 Le söndlördvardCroissant10-2010-1711-17 lörvardSystembolaget10-1910-15 Toppengallerianvard10-20lörd10-17sönd11-17 söndlördvardEvidensia08-2010-1711-17 Lady & Kalufsen vard 10-20 lörd 10-17 sönd 11-17 Burger King vard 10-23 lörd 10-23 sönd 10-23 Ennäraupplevelseshopping-personligaredig!

Vi hade ett träningspass på fredagen och två på lördagen, där vi även passade på att gå igenom vår spelplan samt träna på hörnor, inkast, försvarslinje, markering och kantspel för att komma bättre rustade inför höstens Lägretmatcher.avslutades

Vi fick verkligen tre superdagar där ge mensam matlagning, bad, 5-kamp och häng har förbättrat den redan fantastis ka gemenskap vi har i truppen. Killarna fick även lära sig en läxa att inte utmana head coach i pingis och Texas Hold Em. De var chanslösa.

Detta för att få bästa tänkbara start på höst säsongen, som började redan den 7 augusti med match mot Östra-Torp Smygehuk.

Bra start på höstsäsongen Vi hann även med en träningsmatch innan höstpremiären mot Torna Hällestad, som vi vann med 7-1. Det fina spelet har fortsatt med vinst över Östra-Torp Smygehuk, Västra Ingel stad, Lilla Beddinge, MF Pelister och Holmeja. I skrivande stund är vi en poäng från 1:a plat Vårtsen.

Det var bra uppslutning på träningslägret med 25 spelare och fyra ledare.

Mycket talang och fin sammanhållning

Efter ett välförtjänt uppehåll hade vi plane rat in ett träningsläger vid Immeln 29-31 juli.

Träningsläger

med en match på söndagen mot Linderöd som vi vann med 7-2 efter bril jant spel av samtliga 25 spelare.

Efter en knackig start i våras tog A-laget sex raka vinster innan det tog stopp i sista match en mot Skivarp innan sommaruppehållet.

12

U-lag har hunnit spela fyra matcher i höstserien. Klara vinster i alla utom i den an dra som vi förlorade orättvist med 0-2, då vi hade spelet från start till slut. Det är otroligt imponerande att få se killarna spela fotboll. Det finns så mycket talang i laget och det ska bli väldigt kul att få följa dem under hösten. Vill även passa på att hälsa Harry Length och Joel Nordén välkomna till laget. De kommer närmast från BK Höllvikens U19 lag. Glädjan de är att Theo Larsson nu är tillbaka efter sin långtidsskada. Christoffer Filippini

13 LamellgardinerPlisségardinerRullgardinerPersiennerMarkiserGardiner www.moogio.se Välkommen att besöka oss i Hölllviken, Lund och Lomma. Öppettider hittar du på hemsidan - moogio.se 040-617 04 40 | 046-30 70 60 Ring för ett kostnadsfritt hembesök! UTHYRNINGHÄNGSTÄLLNINGARSTÄLLNINGARMINIKRANARLIFTARWWW.RALLCO.SE&UTBILDNING RALLCO HOTELL & FAMILJEHÖGTIDERCATERINGKONFERENS Ljungvägen 1 | HÖLLVIKEN | 040 45 91 50 www.hollviksnas.nu | info@hollviksnas.nu Välkommen till oss! Öppet året runt!

14 Vi tänkte att Gåsaloppet kanske skulle ha er satts av nya ”traditioner” när nu loppet ställts in två år i rad och att publiken skulle utebli. Men istället möttes vi av massor av publik och spontana kommentarer om hur saknat och efterlängtat arrangemanget varit. Därför utser vi oss alla tillsammans, de 6 0007 000 i publiken, de deltagande lagen och funktionärerna, som de stora vinnarna i Gåsa loppet 2022. Ett stort varmt tack till våra sponsorer för fin fina priser! Väl mött nästa år! -Gåsaloppetenkärtradition & folkfest Fullständig resultatlista och fler bilder hittar du här: Resultat 2022 1:a Gåsatöserna 7.33 (bilden ovan) 2:a Biltema Forever 9.46 3:a Lunnafanterna 11.31 Bäst klädda Skumpatraskarnalag: (i fina guldvinyloveraller) Sämst klädda lag: Chanörs finest (i hemmagjorda Chanel t-shirts) Jonathan och Max missar aldrig ett Gåsalopp och nästa år planerar de att ställa upp med ett lag. De har sina rötter i Skanör och har båda spelat i SFIF. I samarbete med:

15

När vi sammanfattar årets upplaga av Möllevallscupen, som är den tionde i ordningen trots att premiäråret vara 2011, känns det som en stor succé. Extra kul för alla då vi inte fått/ kunnat arrangera den på två långa år. Senaste gången var 2019. Antalet deltagande lag var 88 i åldrarna 7–12 år att jämföra med 110 lag förra gången. Det spelades 163 matcher fördelat på två dagar och som mest hade vi spel på nio pla ner samtidigt. Då resultaten inte räknas har vi inte riktigt koll på hur många mål som gjordes men vi uppskattar det till fyrsiffrigt och såle des många glada målskyttar. Av de deltagande lagen kom de flesta från närområdet med ett flertal danska lag samt några långväga gäster. På tjejsidan var det dessvärre tunt med fyra deltagande lag på grund av sena återbud och en konkurrerande tjejcup i Bjärred. Härlig fotbollsglädje på Möllevallscupen

Vädermässigt var det fantastiska dagar där enda synpunkten var att vi har för få träd på Möllevallen för att hitta skugga. I gengäld var det många besökare som tog chansen att bada när de ändå var här. Mycket folk Uppskattningsvis hade vi drygt 2 000 besöka re på Möllevallen under helgen och stor press i kiosker och grilltält. Från tidigare år har vi tagit med oss erfaren heten att ha mycket funktionärer på plats som underlättar, men trots detta var det stundtals lång kö i grilltältet under lunchpasset. Strykande åtgång och lördag eftermiddag fick vi som alltid ge oss av för att hantera komplet terande inköp. Vi räknade ut att det grillades runt 1 000 hamburgare och gick åt nästan 600 Flerakanelbullar.avdedeltagande lagen kommenterade att det kändes som det var fokus på fotboll och inte en massa andra aktiviteter, då vi valt att avstå från att ha andra aktiviteter såsom hoppborgar, marknadsstånd m m. Föräldrar och ledare slapp en massa tjat om annat än fotboll och spelarna lade sin energi på att spe la matcher. Domare Så många planer och matcher krävde rejält med domare och totalt var det 23 spelare från

16

Christer Hansson

17 våra egna lag i åldrarna 11-16 år som dömde. En stor eloge till alla för ett bra jobb. Givetvis hade de eget tält att hänga i mellan match erna. Väldigt kul att se umgänget över ålders gränserna och att de lär känna spelare i andra Glädjandeårgångar. var att det inte hände några stör re incidenter när det gäller skador och att vi slapp högljudda ledare/föräldrar som tror sig kunna döma fotboll bättre än de som är utbil dade att döma.

Parkering Ett så stort arrangemang kräver extra parke ringsytor där vi i samråd med kommunen och vägföreningar hittade bra lösningar på extra Enparkeringsytor.roligepisod var när undertecknad blev uppringd av parkeringsvakten som meddela de nummer på felparkerad bil som behövde flyttas. Sökte fram en ägare i Trelleborg och konstaterade att vi har två lag från staden som spelar vid tidpunkten. Hittade lagen och frågan om de kändes vid bilens ägare. Efter lite sökande hittades bilföraren som fick någ ra minuter på sig att flytta bilen och därmed slapp onödiga böter då parkeringsvakten fick info om att bilen skulle flyttas asap. Ett bra samarbete och tillmötesgående där vi slapp eventuell kritik för böter trots att vi informe rat alla deltagande lag om parkeringsytor och parkeringsregler. TACK!

Ett stort tack till alla sponsorer och alla ni som jobbade före, under och efter turneringen. Utan er så går det inte att genomföra ett så stort arrangemang.

Ett extra tack till Vellinge kommun för stött ning och support, till Green Landscaping för fantastiska planer samt till Tårepilens och Triangelns vägföreningar för utlåning av parkeringsytor, Aldrig Ensam för prickskytte, Stadium för lån av fotbollsborg samt ICA Supermarket och ICA Toppen för alla varor.

18

SFIF:are 2022? Denna utmärkelsen kommer att ges till den som gjort något värdefullt för klubben under året. Det kan t ex vara en ledare, spelare, förälder eller stödmedlem. För att kunna nominera någon måste både du och den du nominerar vara medlem i föreningen. Juryn som utser årets vinnare är förening ens styrelse. Priset kommer att delas ut på vårt årliga julbord under december månad. Så håll nu utkik efter någon i föreningen som du tycker förtjänar lite extra uppmärk samhet. Gör så här: ● Ange namnet på personen du nominerar. ● Skriv en motivering (obligatoriskt) varför du tycker att personen i fråga förtjänar priset. ● Mejla din nominering till kansli@sfif.se Skriv ”Årets SFIF:are” i ämnesraden.

År s

Vem blir årets

● Vi vill ha din nominering senast den 31 oktober 2022. 2022

19 Vi utför arbeten med traktorgrävare, minigrävare, kranbil & lastväxlare Vi utför även dränering & plattläggning. Uthyrning av avfallscontainer. Försäljning av grus, sten och jord. 040-47 00 www.perssonsentreprenad.se56

Tillsammans med Aldrig Ensam vill jag vara med och hjälpa andra människor. Jag vill göra skillnad och visa att med rätt hjälp kan man klara av motgångar i livet. ” mående. Sporten var hennes liv. All hennes tid och energi investerades i innebandyn för att försöka vinna SM guld med Malmö, trots det radades förlusterna upp. Hon saknade känslan av att vinna med ett lag. Det påverka de henne enormt mycket och konsekvenser na blev dåligt mående och att hon kom hem efter träningar och matcher och grät. Laget och sporten betydde allt. Hjälp och stöd Vägen ut ur hennes motgångar blev att ta hjälp av en idrottspsykolog för att hjälpa hen ne att hantera sina känslor. Allt från pressen hon satte på sig själv till hur hon skulle vända motgångarna till framgångar. Hon har än idag regelbunden hjälp av en idrottspsykolog. Ellen har blivit en stor förebild både på och utanför innebandyplanen.

20

Ellen Rasmussen - Ambassadör för Aldrig Ensam

Psykisk ohälsa Ellen har egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Hennes största motgång i sin karriär stötte hon på 2020. Hon hoppade av ingenjörsutbildningen efter bara tre veckor. Det blev en stor besvikelse för henne som är van vid att vara högpresterande. Tankarna kring hennes framtid blev osäker och det tog hårt på hen ne. Att inte känna sig tillräckligt bra för att kla ra av en utbildning. Senare det året blev även det sportsliga svå rare och stora motgångar väntade. Hon för lorade match efter match efter match med sitt Malmö FBC och hade svårt att hålla isär sportsliga prestationer med sitt personliga

Ellen Rasmussen, född den 12 februari 1996 i Malmö, är en professionell innebandyspelare. Hon representerar Malmö FBC i världens bästa liga som är Svenska Superligan. Trots sin unga ålder har hon redan gjort över 50 A-landskam per för Sverige och vunnit tre VM-guld, ett junior VM-guld, fem junior SM-guld och Årets damspelare i Skåne sex gånger. Hon har blivit utsedd till ”Årets Spelare”, vilket är den största individuella utmärkelsen som finns att vinna i Sverige. Samma år fick hon även utmärkelser na Årets forward och Fairplay Priset. I VM 2021 blev hon uttagen i All Star Team och därmed anses hon vara världens bästa spelare på sin position, center.

21 OttossonsLinoljefärgerlinoljefärger,oljor,terpentinerochpenslar - de goda råden får du på köpet. Vi har öppet när du kan - ring Göran i Skanör 070-575 32 79 facebook.com/petershemotradgard Som SFIF-medlem har ni 15% rabatt på naprapatbehandling OPTIMERAMåndag040BäckatorgetSKANÖR–381890–Fredag7–17Lördag9–13www.optimera.se Vill du synas i Möllebladet? kontakta bianca@epafi.se

Vem är din största idrottsförebild?

Vad har du för dold talang? Det har jag inga. Vad tar du i bänkpress?

Tyvärr kan man inte leva på gamla meriter. I den senaste tävlingen tog jag 140 kg. De flesta vet vilken stor betydelse sponsorer har för en ideell idrottsförening för att verksamheten ska gå runt. Detta är något som Jens Bertilzon på ICA Toppen i Höllviken brinner extra mycket för. När vi ordnar två av våra större evenemang som Malmö FF:s fotbollsskola och vår årliga Möllevallscup, är ICA Toppens sponsring ovärderlig. Vi fick en pratstund med Jens om hans syn på Vellinge kommuns föreningsliv och vikten av, att som framgångsrik företagare, ge tillbaka till idrottsrörelsen.

Det är ett sätt att ge tillbaka till alla de kun der som är stammisar hos oss. Vi tycker det är viktigt med samhällsansvaret och vi brin ner för det fantastiska Näset. Vi brinner även för friskvård och vill därför stötta de lokala föreningarna som skapar rörelse och träning för invånarna.

Idén är i grunden mycket enkel. Vi på Toppen vill driva hälsa och friskvård framåt i kommu nen. Det finns massor av fina föreningar och företag som jobbar med detta men inget sam lat forum för dem att synas. Vi har maten som kan hålla hälsan på topp. Föreningarna och företagen har hjälpen för det andra. Både den fysiska hälsan och den psykiska hälsan. Alla är lika viktiga för att skapa hälsa och välmående. Varför då inte göra det till en gemensam sak utan att konkurrera med varandra. Det finns något för alla och tillsammans skapar vi en hälsosam kultur för invånarna. på ICA Toppen ligger i framkant när det gäller hållbar sponsring till föreningslivet i Vellinge kommun

Hur kommer det sig att du är så engagerad och är en återkommande sponsor till många av Vellinge kommuns idrottsföreningar?

Vad har idrotten betytt för dig under din uppväxt?

Jens Bertilzon

Usain Bolt eller Tom Stoltman, tänk att vara snabbast eller starkast i världen.

Tre snabba med Jens Bertilzon, ICA Toppen

Jag har själv varit aktiv i många idrotter och det skapar en gemenskap och en delaktighet. Även fast jag föll för styrkelyft, som är en in dividuell sport, så skapar det en tillhörighet.

Ni gör en stor friskvårdssatsning i butiken för att bidra med en ökad medvetenhet kring hälsa och hade för första gången en stor Friskvårdsdag i början av sommaren, som blev väldigt uppskattad. Berätta mer om den idén?

22

23 Skanörs hamn Medicinsk Massageterapeut Återförsäljare av svensk naturlig hudvård 0768 50 12 www.nasetsenergiohalsa.se50öppetLjunghusenalladagar040450750 Annas Bageri

24 Måndagen den 1 augusti var det dags för årets Fotbollsskola tillsammans med MFF. 120 förväntansfulla barn samlades i sina grup per för utdelning av träningskläder. Precis som tidigare år var intresset stort med över 170 anmälda redan i maj månad, då vi fick stänga anmälan helt. Totalt sex olika grupper indelade någorlunda efter ålder och äldsta gruppen var mixat tje jer och killar. De yngsta tjejerna hade en egen Väldigtgrupp. snygga mörkblå kläder i år och enligt många de snyggaste träningsställen någon sin i Fotbollsskolan. Tränarna Från MFF kom tio tränare som tog hand om grupperna tillsammans med våra egna ung domsledare som i år var nio till antalet och tre som skötte allting backoffice. Bland tränarna så hade de nog spelat drygt 2 000 allsvenska matcher tillsammans, så er

farenhet var ingen bristvara. Många av dem jobbar som instruktörer på några av de aka demier som MFF har på olika ställen i Skåne. Väldigt kul att vi hade Antonia Göransson, som spelat en massa landskamper, som led are i en av grupperna.

Fotbollsskolan - återigen en succé!

Visa av erfarenheten från tidigare år att bar nen var mer fokuserade och avslappnade utan närvaro av föräldrar så önskade vi det även i år. Tack för att det respekterades och insikten blev densamma, då inga barn som skulle iväg till föräldrar lite då och då. Luncher och mellanmål Mellanmål serverades på träningsytorna och luncherna portionerades ut vid klubbhuset. God erfarenhet hos samtliga som hjälpte till gjorde att det var snabba och effektiva luncher. På måndag serverades första portionen 11.54 och 12.16 hade samtliga ätit och hunnit ta Samtligaom.

grupper åt sina luncher på separa ta platser och när maten var uppäten var det spontanfotboll som gällde under överinseen de av våra ungdomstränare. Lunchen lagades på Höllviksnäs Kursgård i Höllviken och rätterna som serverades var po pulära om man ser till hur mycket det åts och att många tog en portion till. Populärast pre cis som ifjol var köttbullar med potatismos. Våra utomhuskranar kom till god nytta även i år för både handtvätt och att fylla på vatten. Några tendenser till vattenkrig men de fick vi avstyra innan det spårade ur. Generellt så var uppfattningen att det var lugnare under luncherna än tidigare år, då det har blivit väl intensivt i vissa grupper.

Väldigt varma dagar så det var många trötta spelare att ta hand om. Några fick vi ringa in föräldrar för hämtning under dagen då vär men gjorde att några tog helt slut. Gick åt några ispåsar för att kyla ner varma deltagare. Spelarbesök För första gången sedan 2019 så fick vi spelar besök när Oscar Lewicki dök upp på onsdag eftermiddag. Oscar var tillgänglig trots ett intensivt spelschema då han var i slutfasen av rehabträning efter skada. När det gick upp för barnen att det var spelarbesök blev det fart på dem. Först berättade Oscar om sin karriär i MFF och om sin tid som spelare i Bayern München m m för att sedan få en mas sa frågor av alla de slag. Sen blev det sannolikt skrivkramp av alla autografer och signerade tröjor. Tack Vi får säga ett stort tack till vädrets makter. Det kom några droppar regn på måndagen men sedan var det strålande sol hela veckan och många åkte direkt till hamnen när dagens trä ning var avslutad. Stort tack till ICA Toppen i Höllviken för frukt och mellanmål. Lika stora tack till Skånemeje rier som såg till att det fanns juice till alla luncher och mellanmål och till Midsona för alla ris Tackkakorna.tillledare, ungdomar och ni som hjälpte till så att det gick att genomföra det hela. Vi är otroligt glada att vi kunde genomföra arrangemanget och alla parter verkade nöjda och glada. Vi hoppas kunna genomföra det på ett lika bra sätt nästa sommar.

Christer Hansson

25

Albert & John John: Detta är första gången jag är med och det roligaste är att spela match.

Några röster från fotbollsskolan

Amanda: Det blir mer variation på övningar na med nya tränare och vi lär oss mer. Man träffar nya kompisar som inte bor här hela året och så blir det en del träning med engelskan.

Otto och Axel Vi har varit med i många år som spelare och hade gärna varit med även i år. Tyvärr finns det bara plats för ett visst antal för att kunna genomföra fotbollsskolan med bra kvalitet. Därför är den i år öppen för de som är födda 2009-2014. Då finns det möjlighet att vara hjälptränare för oss som är lite äldre. Det är kul att se när de unga utvecklas och vi lär oss nya övningar vi kan ta med till våra egna träningar. Sedan tjänar vi även en slant och det är ju inte fel.

Amanda och Lily Lily: Jag längtar efter detta hela året. Det är bra tränare och ger en härlig kick, vilket är viktigt för min fortsatta träning. Det bästa är alla nya övningar. Roligast är Helge och alla snabbhetsövningar och såklart att träffa alla kompisar, både nya och gamla.

Albert: Jag har varit med några år. Tycker precis som John att det roligaste är att spela match och att man får träna så mycket.

26

Jag har till exempel fått äran att lära känna Bosse Augustsson via fotbollsskolan, som även han spelat i landslaget fast på 70-talet.

27

ANTONIA GÖRANSSON Klingar namnet bekant?

Många av tränarna har en gedigen erfarenhet och framgångsrik karriär bakom sig. I år fick vi förmånen att ha den förra landslagsspelaren Antonia Göransson med i teamet. Under sin aktiva period var hon en offensiv mittfältare och spelade 50 A-landskamper mellan 2010 och 2015, var med och tog VMbrons 2011 och EM-brons 2013 samt spelade i OS 2012. Hon har dessutom vunnit Bundes liga och var med i Sveriges första U20 VM nå gonsin, där hon blev intern skyttedrottning.

Att min arbetsgivare dessutom är den finaste klubb jag någonsin spelat för är givetvis gräd den på moset.

jag själv att det är väl digt inspirerande och givande att få träffa nya människor även bland oss instruktörer.

Carl Detta är mitt fjärde år som hjälptränare. Kul att arbeta med barnen. Man ser saker och lär sig nytt, både från spelarna och tränarna. Spelar själv i SFIF, så alltid något man kan ta med sig för sin egen utveckling. Vad är roligast? Att få jobba med fotboll!

Hög kompetens bland tränarna

Vad är det bästa med fotbollsskolan?

Jag var själv en teknisk tvåfotad yttermittfäl tare/inner som aktiv, så jag har en hel del att lära ut i form av just tillslag och teknik.

Det bästa med fotbollsskolan är såklart att det är väldigt roligt att få vara med som instruktör. Sommarlov kan bli långa för många barn och säkert lite extra långa om man dessutom har uppehåll från fotbollen. Då kan det vara roligt att ha något att se fram emot så som en camp.

Antonia debuterade som senior i Kristianstads DFF 2008 och har representerat ett flertal klubbar i Sverige och internationellt, bland annat Turbine Potsdam, Fiorentina, Bayer Leverkusen, Vittsjö, Växjö och MFF.

Där man får röra på sig, spela fotboll och träffa nya Utövermänniskor.detsåtycker

Att få jobba med något man verkligen brin ner för tror jag också är få förunnat. Och det är nog det allra bästa med mitt jobb. Jag brinner verkligen för mitt arbete på fotbollsplanen.

28

29 VELLINGE BUSINESS PARK 0708-42 10 00 • www.vellingebusinesspark.se TM Framtidens Företagshotell Nära Dig. HyrKontor- HyrStol- HyrLokal- HyrLager

Ju mer ni handlar för tillsammans, desto mer bonus till föreningen. Din förening kan få 3% extra bonus när föreningens medlemmar och dess anhöriga handlar på Stadium som privatkunder.

Bonus på allt!

30

Samtliga medlemmar i föreningen, samt anöriga, kan alltså bidra med extra bonus till föreningen, eller ett lag i föreningen, när de handlar på Stadium.

Läs mer och registrera dig på stadium.se/teamsales, så kan du börja stödja din förening direkt.

31 Stora och små uppdrag inom marknadsföring ochwww.epafi.sereklam

▸ det är sällan man läser sådana lovord om en spelare som lämnar sin klubb, som de som östes över Sadio Mané när han lämnade Liverpool efter 6 år? En spelare som dessutom bygger skola och sjukhus i sin hemstad Bambali i Senegal. Ett föredöme!

▸ det var en fantastisk aktivitet på Möllevallen under fotbollsskolan? Massor av barn som tränade och kämpade under fyra dagar. Ett härligt arrangemang!

Hon är en av 20 spelare som nominerats och priset delas ut den 17 oktober.

▸ Chris Härenstam på TV-sporten måste vara den sämste kommentatorn någonsin? Vem är intresserad av en massa information som inte hör till spelet och är helt ointressant?

▸ Fridolina Rolfö, som enda svenska spelare, är nominerad till världens bästa spelare 2022?

▸ att Daniel Nannskog nästan i samma klass som ”expert” och bisittare i studion? Besserwisser och ordbajsare som tar väldigt mycket plats i studion. Ingen av mina favoriter.

▸ ett antal av SFIF:s ungdomslag varit iväg och spelat cuper under sommaren och med goda resultat? Bra jobbat!

Krister Kjellström

▸ MFF inte får ordning på sitt lag denna säsong? Undertecknad anser att det beror på avsaknaden av Oscar Lewicki. Med Oscar frisk hade det inte varit så lätt att spela rakt igenom MFF:s mittfält, frågan är varför man inte kan åtgärda denna brist i laget?

32 vetande men visste du att:

Helt onödigt

▸ Kommer du ihåg de tre O:na från 1960-talets TV-utfrågningar av partiledarna? Åke Ortmark, Lars Orup och Gustaf Olivecrona hette de tre skjutjärnsjournalisterna. Idag spelar sonsonen till Åke Ortmark, Jakob Ortmark, i Allsvenskan med IFK Norrköping.

▸ många gladdes åt att vi fick se Gåsaloppet på Östergatan igen efter ett par års uppehåll? Väldigt mycket folk ute på gatorna i Skanör.

▸ SFIF:s seniorer verkligen presterar denna säsong? Just nu med i toppstriden.

▸ det inte är lika roligt att läsa om rättegången mot Ryan Giggs? Att vara bra i fotboll och tjäna massor med pengar verkar inte alltid vara synonymt med en bra människosyn.

33 Skanör OmbudÖppetför alla dagar 7–23 • Tel 040-47 02 VÄLKOMMEN58 in för inspiration och matglädje På ICA Supermarket Skanör sätter vi dig som kund i centrum. Vi satsar stort på färskvaror och på våra manuella kött- och delikatessavdelningar som är en ren fröjd att handla ifrån. DIN FÄRSKVARUBUTIK I SKANÖR Tack för att du lägger ditt stämplade kvitto i SFIF:s låda, när du handlar på ICA Supermarket i Skanör. Detta ger extra kronor till föreningen, som kommer våra medlemmar till godo. Varmt tack för att du stödjer våra fotbollstjejer & -killar!

Division 6 Herr Södra Skåne

Spelschema och resultat för alla våra lag

Herrlaget spelar även i Division 3 Herr B Skåne Sydvästra. Resultat för dessa matcher samt spelschema/resultat för alla ungdomslag hittar du i kalendern på vår hemsida - sfif.se

34 A-lagets spelprogram & resultat 2022

Vårsäsong 2022-04-17 14.00 SFIF Skivarps GOIF 2 - 2 2022-04-23 13.00 Östra-Torp Smygehuk FF SFIF 2 - 0 2022-04-29 18.30 SFIF Västra Ingelstad IS 1 - 2 2022-05-05 18.30 Lilla Beddinge BK SFIF 2 - 2 2022-05-08 14.00 SFIF MF Pelister 3 - 1 2022-05-15 13.00 Holmeja IS SFIF 0 - 6 2022-05-21 14.00 SFIF Skabersjö IF 2 - 1 2022-05-28 13.30 Klagstorps IF SFIF 0 - 5 2022-06-05 14.00 SFIF Gislövs IF 5 - 0 2022-06-12 13.00 Gylle AIF SFIF 2 - 5 2022-06-23 19.00 Skivarps GOIF SFIF 4 - 3 Höstsäsong 2022-08-07 14.00 SFIF Östra-Torp Smygehuk F 1 - 0 2022-08-12 19.00 Västra Ingelstad IS SFIF 0 - 2 2022-08-20 14.00 SFIF Lilla Beddinge BK 7 - 0 2022-08-27 14.00 MF Pelister SFIF 2 - 5 2022-09-04 14.00 SFIF Holmeja IS 8 - 1 2022-09-11 13.00 Skabersjö IF SFIF 2022-09-17 14.00 SFIF Klagstorps IF 2022-09-24 14.00 Gislövs IF SFIF 2022-10-02 15.00 SFIF Gylle AIF

35 Möllebladet ges ut av Skanör Falsterbo IF och delas ut 3 gånger per år till samtliga hushåll i Skanör, Falsterbo och Ljunghusen. Upplaga 4 800 Ansvarig utgivare: Frida Myllenberg Form & produktion: Bianca Davidson, Epafi AB Annonser: Bianca Davidson, bianca@epafi.se Omslagsbild: Bianca Davidson Övriga bilder: Frida Myllenberg, Christer Hansson, Bianca Davidson m fl Läs mer om oss på sfif.se/Om klubben/Organisation-Styrelse Där hittar du även våra kontaktuppgifter. Hej - det är vi som är SFIF:s styrelse 2022 SundingPer ledamot HagstadRutger vice ordförande FalckLouiseEdeheim sekreterare MalmhagenJenny suppleant DavidsonBianca ledamot MyllenbergFrida ordförande HindemithJoakim kassör LundquistKarl ledamot LaurénLina suppleant

Tillsammans med Aldrig Ensam vill jag vara med och hjälpa andra människor. Jag vill göra skillnad och visa att med rätt hjälp kan man klara av motgångar i livet. Ellen Rasmussen ”

Aldrig huvudpartner

Ensam –

till SFIF

Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.