KÉPESEK VAGYUNK 2020. III. negyedév

Page 1

2020. III. NEGYEDÉV

ONLINE SZÓBELI VIZSGA TAPASZTALATAI – HALLÁSSÉRÜLT HALLGATÓKÉNT PÓCZA BARBARA

MIT LÁTHATUNK A NYÁRI ÉGBOLTON? SZŰCS MÁTYÁS

KERTTERVEZÉS LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE PUHA ANDREA

HOGYAN SEGÍTSÜK A GYEREK BESZÉDINDÍTÁSÁT? TOLNER VERONIKA


Kajtár Dóra Felelős szerkesztő

Kedves Olvasóink! Az utolsó megjelenésünk óta karanténba van zárva a világ. Történelmünkben nem az első eset, de a járványok történetét bemutató írásunkból ez kiderül. Bár lassan oldódnak fel a korlátozások, érezni a levegőben, hogy ez a nyár a korábbiaktól eltérő lesz. Egyre többen merészkednek ki az utcára, de még óvatosak vagyunk. Öröm az ürömben, hogy virtuális turistaként is „bejárhatjuk a világot.” Talán a „leglassabb” három hónap volt az elmúlt években, mégis sok mindent megélhettünk. Szinte mindenki kipróbálta a kenyérsütést, és soha nem szerettünk ennyire boltba járni vagy sétálni. A világgal az oktatás is a feje tetejére állt. Számunkra külön kihívás volt az online órákon és vizsgákon való részvétel, mesélünk erről is. Hihetetlen, de megérjük azt is, hogy a szülők jobban várják a vakációt. Lassan, de elérkezett. Sok-sok érdekes és izgalmas témával készültünk nektek, hogy legyen mit olvasni a nyári szünet alatt! Ha tehetitek, mindenképp próbáljátok ki a kertészkedést és a csillagokban való gyönyörködést! Jó pihenést, kellemes nyarat kívánunk! Októberben újra találkozunk! KÉPESEK Vagyunk magazin csapata

IMPRESSZUM Kiadó: Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége, 1068 Budapest Benczúr u 21., www. sinosz.hu, kepesekvagyunk@sinosz.hu, Megjelenik: negyedévente, Felelős kiadó: Ormódi Róbert igazgató, Felelős szerkesztő: Kajtár Dóra, Korrektor: Simon Eszter , Lapterv és tördelés: Kovács Laura Lilla, A rovatok tartalma közösségi munkában, a SINOSZ munkatársai és önkéntesei közreműködésével jön létre. 1 KÉPESEK VAGYUNK


Szerzőink

Bacsa Dávid

Cserfalvi Annamária

Dr. Pánti Irén

Szegeden születtem hallássérült szülők gyermekeként. Kilencéves korom óta élek hallókészülékkel. Két éve szenteltek katolikus pappá, és Szentendrén vagyok lelkipásztor. Nehézségeim ellenére a barátaim és a tanáraim mindig mellettem álltak, megtanítottak, arra, hogy ne adjam fel, merjek küzdeni az álmaimért; és a megszerzett tudást mások javára használjam fel.

Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kiberfizikai Rendszerek Intézet tanszéki mérnöke (informatikai középiskolai szakmérnöktanár). ECDL oktató és vizsgáztató. 30 éve a SINOSZ tagja. OTDK Pro Scientia Aranyérmes, Példakép, Érted érem és Kemény János díjazott.

Nagyothalló vagyok. Ez az állapot folyamatosan alakult ki, így nem akadályozott jogászi hívatásom gyakorlásában. Nyugdíjas koromban kezdtem el írni. Jelenleg a Szitakötő Gyermekújság és az Irodalmi Rádió munkatársa vagyok, a HaSé-ban is rendszeresen jelentek meg írásaim. Azóta több kötetbe is beválogatták műveimet.

Kiss-Weidinger Vera Life & Párkapcsolati coach

Kovács Martina

Laczka Zsanett

22 éves vagyok, 3 életem van/volt: halló, nagyothalló, cochleáris implantos. Jelenleg az EKE programtervező informatikus szakán tanulok, mellette pedig szoftverfejlesztő gyakornokként dolgozom. Hobbijaim közé tartozik a költészet, a versírás.

Születésemtől mozgássérült, és hároméves koromtól nagyothalló vagyok. Mi tagadás, ezek a mindennapi életben olykor kihívások elé állítanak, de egyúttal nélkülük sok-sok barátsággal, vidámsággal, élménnyel szegényebb is lennék, szóval nem cserélném semmiért! Bízom benne, hogy együtt felfedezzük a sokszínűségben rejlő lehetőségeket és a mindennapi élet apró örömeit.

Elfogadni a megváltoztathatatlant, javítani a megváltoztathatón – ezzel a mottóval segítek nap mint nap. Én nem születésem óta vagyok hallássérült, hanem azzá lettem. Kommunikáció szakon végeztem, világéletemben olvasó ember voltam.

Máté Manda // Fotográfus

Patkó Linda

Pászti Márió

Egyéves korom óta hordok hallókészüléket. Jelenleg építésznek tanulok a Műszaki Egyetemen. Szabadidőmben próbálok minél többet olvasni, fotózni és utazni, emellett szakkollégistaként aktív szerepet vállalok az összszakkollégiumi közéletben.

23 éves vagyok, siketen születtem. 20 éve lesz májusban, hogy megműtöttek cochleáris implantátummal Szegeden. Jelenleg a Semmelweis Egyetem hallgatója vagyok népegészségügyi ellenőr szakon.

Pászti Márió (25) vagyok, születésemtől fogva nagyothalló. Közgazdászként végeztem és jelenleg egy multinál dolgozom pénzügyes pozícióban. Mindennapjaimat átszövi az utazás szeretete, az új dolgok, helyek felfedezésének izgalma. Szeretek minél több információt megtudni egy adott helyszínről. KÉPESEK VAGYUNK

2


P. Esz. A.

Pócza Barbara

Puha Andrea

Szociálpedagógus, művész és kutató. Mottó: a társadalmi sokszínűség szépségei. Különbözőségekben rejlő együttműködési lehetőségek. Képességek kihasználása.

26 éves vagyok, születésem óta hallássérült, nagyothalló. 5 éves koromban kaptam meg az első hallókészülékem Pécsen. Végig integrált oktatásban tanultam mind a közép-, mind a felsőoktatásban. A SINOSZ munkatársaként dolgozom a munkaerő-piaci szolgáltatásban. Szabadidőmben szívesen olvasok, kreatívkodok, a családommal és barátaimmal töltöm együtt az időt.

Ismerhettek a SINOSZ Hangforrásról, a Szájkóder blogról, a Hallás Társasága Alapítvány blogjáról vagy a Hali-tali táborból. Ezek mellett azonban novellákat is szeretek írni. Szeretek sétálni a fantázia országaiban és a valóságban. Sorokat kötni a betűkből. Nekem ez az élet.

Sahin-Tóth Zoltán

Sarkadi Klaudia

Szente Milán

67 éves nyugdíjas vagyok. A Dunai Vasműben fuvarozási vezetőként dolgoztam. Nős vagyok, 4 gyermekem és 4 unokám van. 53 éve vagyok hallássérült, 30 éve használok készüléket. A halláscsökkenésem mértéke 6o, illetve 90 dB feletti. Ismerem és használom is a jelnyelvet. 1997 óta vagyok SINOSZ-tag. Évekig voltam elnökségi tag is.

29 éves lány vagyok, hallássérült. Kiskorom óta viselek hallókészüléket, illesztéket és mai napig hordom. Minden nap tartok azért egy szünetet, mert néha muszáj, illetve előfordulnak napok, amikor egyáltalán nem használom a készüléket. Szájról is olvasok. A párommal élek együtt. Szabadidőmben szeretek könyvet olvasni, blogolni, szeretem az állatokat és a kreatív dolgokat, pl. a horgolást.

Születésem óta nagyothalló vagyok, 7 éves koromban kaptam meg az első csontvezetéses (BAHA) hallókészülékemet. Jelenleg Székesfehérváron élek, harmadéves villamosmérnök hallgató vagyok az Óbudai Egyetemen. Nem tudok jelelni, kizárólag a hallásomra támaszkodok. Nagyon szeretem a zenét, tudok gitáron játszani, imádom a nyelvtanulást, a focit. A szabadidőmben szeretek a hallókészülékek és CI-k mechanikájával és elektronikájával foglalkozni.

Szűcs Mátyás

Tomasonszki Lili

Tolner Veronika

Bicskén élek, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Karán tanulok. A csillagászattal és az asztrofotográfiával 7 évvel ezelőtt ismerkedtem meg, azóta készítek képeket az égboltról. Több tehetségtámogató programban is részt vettem az elmúlt évek során.

22 éves szarvasi lány vagyok. 3 éves koromban alakult ki nálam a hallássérültség, mindkét fülemben hallójárati hallókészüléket használok, amelyekkel jól hallok. Gyógypedagógiai as�szisztensként dolgozom. Célom, hogy segítsek a sérült, rászoruló gyermekeknek, akik hasonló cipőben járnak.

22 éves gyógypedagógus hallgató vagyok. Négyéves koromban implantáltak. Nyitott és érdeklődő vagyok az újdonságokkal kapcsolatban, például ezért is szereztem meg a szakács OKJ-t, és próbáltam ki magam az írásban is. Hiszek a lifelong learning-koncepcióban és abban, hogy minél több területen szerezzünk tapasztalatot.

3 KÉPESEK VAGYUNK


TARTALOM JEGYZÉK PORTRÉK

7

13

Hogyan segítsük Ismerjetek meg gyermekünk bennünket! – beszédindítását? Linda

18 Blogolni hallássérültként 2. rész

21

23

25

A hallókészülék még nem minden

Majdnem szerelem

Több, mint mutogatás

27 Máté Manda Galéria KÉPESEK VAGYUNK

4


HÉTKÖZNAPOK

29

31

33

Meghalt a hallókám!

Tanulni vagy feladni?

LinkedIn – a munka közösségi médiája

35

39

45

ECDL az Óbudai A hallást segítő Egyetem implantátumok Neumann János története, Informatika fejlődése Karán

47 Online szóbeli vizsga tapasztalatai – hallássérült hallgatóként

5 KÉPESEK VAGYUNK

Szeretetnyelv – Elismerő szavak


SZABADIDŐ

49

53

55

Fejezetek a járványok történetéből A járványokról általában

Mit láthatunk a nyári égbolton?

Kerttervezés lépésről lépésre –így csináld, hogy ne bánd meg!

58

61

63

“Maradj csöndben, maradj életben!” – úgy, hogy nem hallod, mikor csapsz zajt

Légy mindig pozitív!

“Balesetveszély miatt a rendezvényt fogyatékkal élőknek nem ajánljuk.”

66

69

Hogyan utazzunk karantén ideje alatt?

A lélek erejében

KÉPESEK VAGYUNK

6


P ORTR ÉK

Hogyan segítsük gyerme

Beszélgetés a Hömbölde-módszer alapít A HÖMBÖLDE EGY ÚJ, DE NAGYON ÉRDEKES MÓDSZER, AMELYNEK CÉLJA, HOGY OLYAN SZÜLŐKNEK NYÚJTSON SEGÍTSÉGET, AKIKNEK A GYERMEKÜK BESZÉDFEJLŐDÉSÉBEN AKADÁLY LÉPETT FEL. MIVEL MAGA A KIVITELEZÉS IS ONLINE VALÓSULT MEG, ÍGY A KARANTÉN ALATT SEM ÁLLT LE SZÁMUKRA AZ ÉLET. ISMERJÉTEK MEG TI IS A HÖMBÖLDE ALAPÍTÓIT! Kérdezett: Tolner Veronika

Először is köszönöm, hogy elfogadtátok a meghívást erre az interjúra! Mutatkozzatok be pár mondatban! Kik vagytok, mivel foglalkoztok? Meséljetek arról is egy kicsit, milyen kapcsolódásotok van a “Hömböldéhez”? Erzsébet: Heidenwolf Erzsébet vagyok. Már csaknem 40 éve szurdopedagógusként dolgozom, ebből 24 évet utazó gyógypedagógusként töltöttem. Foglalkoztam ezen belül korai fejlesztéssel és integrált hallássérült gyermekek ellátásával. A szívemhez legközelebb a korai fejlesztés áll, ezen belül is a korai beszédfejlesztés. A legjobb és legizgalmasabb dolog, ahogy egy kisgyermek megtanul beszélni, mondom ezt most nagymamaként is, egy 20 hónapos kislány büszke nagymamájaként. Kisunokám beszédindítása is „szurdopedagógiai módszerekkel” történt, és remekül működik azért, mert ez a módszer a leggyermekközpontúbb, és mert a szülőre is figyel. Sajnos a munkahelyemen megszűnt a korai fejlesztés lehetősége, amit 7 KÉPESEK VAGYUNK

borzasztóan nehéz volt elfogadni. Úgy éreztem, nem veszhet el csak úgy az a tudás, amelyet beszédindítás terén szereztem. Ekkor jött a “Hömbölde” ötlete, hogy mindazt a tudást, amit összegyűjtöttem, online formában megoszthassam a szülőkkel, s akkor ismét dolgozhatok kicsi gyerekekkel, még ha csak közvetve is. Az utazótanári munkám, a Hömbölde és a kisunokám teljesen kitöltik az életemet.


ekünk beszédindítását? –

tó szurdopedagógusaival

Gabriella: Kovács Gabriella vagyok. Férjnél vagyok, és van egy hároméves kisfiam. Dunaharasztiban élek, gyógypedagógus vagyok, 12 éve foglalkozom hallássérült és most már halló gyerekek beszédindításával, fejlesztésével. Jelenleg egy óvodában van kettő kis tanítványom, és kijárok pár családhoz, akikkel együtt dolgozom a gyermekük beszédindulásáért. Továbbá vezetek egy beszédfejlesztő mondókás klubot a városban, ahová heti egyszer várom a szülőket és a gyermekeiket. No, és persze emellett a legtöbb időmben a Hömböldét szerkesztem, írom, készítem rá az anyagokat. Ketten vagyunk rá, a szakmai tartalom elkészítése mellett más dolog

is van vele, elsősorban az én részem a marketingtevékenység és a kapcsolattartás a vásárlókkal. Ezen felül igyekszem úgy rendezni az életem, hogy jusson elég időm a családomra, szeretünk együtt kirándulni, barátokkal találkozni. Fontos számomra a saját szabadidő is, amelyet mostanában divatos énidőnek hívni. Olyankor futok, jógázok vagy olvasok. Tudnátok egy kicsit mesélni a “Hömbölde” projektről? Mi is ez pontosan? Gabriella: A Hömbölde projekt – tetszik ez az elnevezés (nevet) – a kettőnk közös “segíteni kell, változtatni akarunk” igényéből született. Szurdopedagógusként hallássérült gyermekek korai beszédindításával foglalkozunk hosszú évek óta, ugyanakkor sok halló, nem beszélő kisgyermeket hoztak hozzánk hallássérülés gyanújával. Ha egy gyermek nem kezd el beszélni, akkor az első teendők között van, hogy audiológiai mérésekkel kizárjuk a hallássérülést. „Az eredmény negatív, hall a gyermek, de itt van, kedves anyuka, pár tanács a beszédinduláshoz!“ – köszöntünk el egyre gyakrabban így szülőktől. A tanácsainkra hatalmas igény lett, és nekünk minden tudás a kezünkben volt, hogy segítsünk. Hogyan lehetne segíteni azoknak a családoknak, ahol nem indul a gyermek beszéde? – tettük fel egymásnak a kérdést számtalanszor. A személyes jelenlét KÉPESEK VAGYUNK

8


P ORTR ÉK

lehetősége azonban korlátozott, mivel az időnk véges, és tele voltunk tanítványokkal, így adta magát az online megvalósítás ötlete. Ez az a csatorna, amellyel sok családhoz elérünk, és a családoknak is kényelmes, mert nem kell kimozdulni, hogy eljussanak szakemberhez. Szóval a Hömbölde projekt ebből áll = beszédindító módszerek + sok éves tanácsadói, szülőkkel való közös munka tapasztalata + online csatorna. Honnan jött az ötlet, mi adta meg hozzá az ihletet, és mi volt a célotok vele? Gabriella: Több mint tíz évvel ezelőtt ugyanabban az intézményben dolgoztunk utazótanárként, innen ismerjük egymást. Már akkor is különösen szoros és inspiráló volt a kapcsolatunk. Én külföldre költöztem, majd pár év múlva haza, és máshol helyezkedtem el, de a szakmai kapcsolat végig megmaradt köztünk. Gyakran hívtam Bözsét tanácso-

kért, amiből sokszor órákig tartó szakmai beszélgetések lettek. Azt hiszem, van bennünk egy közös pont, a hivatásunk erős szeretete. Szerintem mindketten segítő pedagógusnak születtünk, és ez a belső erő adja a tüzet, a közös hullámhosszt, amellyel folyton képesek vagyunk egymás ötletét továbbgondolni, kiegészíteni. A Hömbölde ötlete is egy ilyen telefonbeszélgetéssel kezdődött. Én még otthon voltam gyesen a kisfiammal, és ez egy tipikus időszak egy nő életében, amikor vált. Nem akartam ugyanoda visszatérni, ugyanott folytatni a munkát. Annyit tudtam, hogy valami mást akarok, valami többet, és vannak hozzá elképzeléseim. Ezek találkoztak Bözse ötleteivel, elkezdtünk beszélgetni, majd konkrétabban összeszedni a gondolatainkat, és egyszer feltettük a kérdést, hogy mi lenne, ha megcsinálnánk. Emlékszem, amikor először füzetet

“Nagyon szeretek mesélni. Lassan, sokat sokat beszélgetve a gyerekekkel. Hallássérült tanítványaim meg is hálálják ezt, imádunk együtt mesélni a foglalkozásokon. A képen látható cica, a Lusta cica történetéből van, amelyet egyik hallássérült tanítványom talált ki, és rajzolt meg.” 9 KÉPESEK VAGYUNK


vettem, és leírtam a terveinket. Akkor már tudtam, hogy ebből több lesz, mint álmodozás. Hogyan jutottatok el az ötleteléstől a kivitelezésig? Mit volt könnyű, és mit volt nehéz megvalósítani? Erzsébet: Először is, találkoztunk személyesen. (nevet) Ez nem alapvető tény, mert több mint 200 km-re lakunk egymástól, és általában online beszélünk, dolgozunk. Leírtuk az ötleteket, ez könnyen ment, mert abból nekünk tengernyi van. Aztán priorizáltunk, kisebb célokat, feladatokat és időpontokat tűztünk ki, majd munkához láttunk. Ez ősszel volt, és azt terveztük, hogy tavaszra elkészülünk a Hömböldével, bár akkor a nevét még nem tudtuk. Jöttek az első kihívások, hogyan kell felmérni, hogy az ötletünkre van-e igény, szövegírás, marketing, a technikai kihívásokról nem is beszélve. Világéletünkben pedagógusok voltunk, sosem kellett eladni magunkat. Egy vállalkozás beindításához egészen új készségeket kellett elsajátítani. Kihívás volt – és ma is az – az értékesítői-üzleti szemlélet, valamint a technikai kivitelezés, amelyhez folyamatosan segítséget igénylünk, és így is sokszor beletörik a bicskánk. Sok kisebb “bukás” és nagy sikerélmény kövezte végig eddig ezt az utat, de mind része volt az intenzív tanulásnak, és maga a tanulás motiváló. Azt hiszem, hogy mindketten nagyon szeretjük és élvezzük csinálni a Hömböldét. Van egy kedvenc mondásunk, amelyet néha elmondunk egymásnak: „A kudarc ne szálljon a szívedbe, a dicsőség pedig a fejedbe!“. Mondanom sem kell, hogy nem lettünk készen tavaszra, de őszre igen, szóval egy év kemény munka előzte meg a megjelenést. Kik a célcsoport? Kiknek szánjátok és ajánljátok elsősorban ezeket a beszédindítós módszereket?

Gabriella: A célcsoport a szülők. Nem a gyerekek, mint általában azt megszokták az emberek, ha fejlesztő szakemberhez mennek. Egyébként ez volt az egyik legnagyobb bátorság és lehetséges buktató ebben a dologban. Valami újat behozni, és valami újra megtanítani az embereket merész vállalkozás, ezért nagy volt az esély, hogy nem fog sikerülni. Azok a szülők a célcsoportjaink, akik gyermekei nem kezdtek el időben beszélni, vagy valami elakadást vesznek észre a beszédtanulásukkal kapcsolatban. Ezek a gyerekek általában 1-3 évesek, és nem lehet őket online fejleszteni, de nem is kell. Mi elég sok ideje dolgozunk

Azt hiszem, van bennünk egy közös pont, a hivatásunk erős szeretete. Szerintem mindketten segítő pedagógusnak születtünk, és ez a belső erő adja a tüzet, a közös hullámhosszt, amellyel folyton képesek vagyunk egymás ötletét továbbgondolni, kiegészíteni. együtt családokkal, és számtalanszor megtapasztaltuk, hogy ha beszédfejlődésről van szó, akkor a szülő teheti a legtöbbet a mindennapokban a gyermekéért. A beszédfejlődést nem lehet heti egy vagy kettő terápiás foglalkozással fejleszteni, vagy gyakorlatsorral, mint a mozgást. Folyamatosan kell csinálni, a nap 24 órájában. A mindennapokban pedig a szülő van a gyermekével, ezért neki kell megtanulni azokat a módszereket, amelyekkel segíteni tud. Erzsébet: Manapság a szülők elvesztették magukban a hitet, miszerint ők is elegek, és KÉPESEK VAGYUNK

10


P ORTR ÉK

“Mondókázás közben nem csak az a célom, hogy jól érezzék magukat a szülők és gyermekeik. Persze ez az alap, és nagyon fontos, de igyekszem úgy kiválasztani a mondókákat, és olyan ötleteket adni közben, hogy a mindennapjaikba is könnyen és szívesen használják őket.”

nem kell folyton fejlesztésre vinni a gyerekeket. Mi szerencsére sok pozitív és sikeres példát láttunk, hiszen az évek során súlyos hallássérült gyermekek beszédét indítottuk el a szülőkkel karöltve, és tudjuk, hogy ők a legjobb beszédfejlesztői gyermekeiknek. A módszerünk alapjait a szurdopedagógia adja, ezért természetesen célcsoportunk a hallássérült gyermekek szülei. Minden oktatóvideónk és anyagunk szakmai segítség számukra a gyermekük fejlesztéséhez. Milyen volt a fogadtatása ennek a projektnek? Erzsébet: Sok kedvelő, még több gratuláció. Tudtuk, hogy az új dolgoknak nagy a varázsa egy ideig. A szakmai ismeretségünk is elég nagy, ezért sejtettük, hogy megjelenni nem lesz 11 KÉPESEK VAGYUNK

nehéz, és akadnak hamar kedvelők, érdeklődök. Arra is felkészültünk, hogy a kezdeti varázs előbb-utóbb elmúlik. Nagyon örültünk a jó fogadtatásnak, de nem bíztuk el magunkat tőle egy cseppet sem. Az igazi nagy munka fent maradni, és itt tartani a célcsoportot, kialakítani a bizalmat a szülők felé, és mindent megtenni, hogy elégedettek legyenek a közös munka után. Miért szeretitek ezt csinálni? Mi az, ami különösen motivál titeket? Gabriella: Ezen én is sokat gondolkodom, mert valójában elképesztően sok munkával jár. Korábban teljesen elfáradtam, kiakadtam, hogy késő estig is dolgoztam, meg hétvégén is, most pedig magamtól választom ezt, és alig tudom abbahagyni. Éjjel is beugranak ötletek, és alig


várom, hogy reggel legyen, és megcsinálhassam, vagy elmondjam Bözsének. A legfőbb motiváció, hogy a Hömbölde lehetőség, amel�lyel megvalósíthatom az ötleteim. Külön öröm számomra, és plusz motiváció, hogy újra Bözsével dolgozunk együtt. Számtalanszor ugyanaz jár a fejünkben, befejezzük egymás gondolatait, és továbbépítjük az ötleteinket. Nem mondom, hogy mindenben egyetértünk mindig, de az alapvető értékrend ugyanaz. Olyan értékek, mint a segíteni akarás, az őszinteség, a rugalmasság, a folyamatos fejlődésre való törekvés. Sokat tanulok, fejlődök a közös munkánk által, ez szintén fontos, közben pedig teljes szabadságot érzek, és remélem, hogy ő is így van ezzel. Mik a célok számotokra a közeljövőben, és mik a hosszú távú tervek? Erzsébet: Érdekes dolog ez, mert tudjuk, hogy fontosak a célok. Meg is fogalmaztuk, le is írtuk az elején a hosszabb és rövidebb távú céljainkat, hónapokra felosztottuk a terveket, viszont az élet mindent újratervezett. Jött a koronavírus, amelynek hatására elkezdtünk online mesélni, mondókázni és mesejógázni. Voltak hasonló terveink, de nem ilyen formában, és nem mostanra. Az előre kitűzött tervek arra jók, hogy legyen mihez nyúlni, de egy kezdő vállalkozásban nagyon fontos a rugalmasság, hogy a terveket az igényekre szabva változtassuk aztán. Például az ötéves tervünkben volt a módszerünk akkreditálása, és továbbadása szakmabelieknek, de a most induló Beszédindító Tanfolyamunkra majdnem több szakember akart jelentkezni, mint szülő. Biztosan szükség lesz rá, ezért nyitni fogunk efelé a közeljövőben. Szeretnénk továbbá kimondottan hallássérült gyermekek szüleinek tanfolyamot szervezni, egyértelművé tenni, hogy nekünk ők is a célcsoportunk. Ehhez még

hiányzik egy alapvető dolog, az oktatóvideóink és tanfolyamaink feliratozása. Például ezt már korábban kitűztük célul, de nem találtuk meg hozzá még a megfelelő technikát, valamint idő- és anyagi korlátjaink is akadtak. Mit üzennétek azoknak a szülőknek, akiknek hasonló problémái vannak a gyermekük beszédfejlődésének a beindításával? Erzsébet: Itt most azt kellene mondani, hogy mondókázzanak, olvassanak mesét, és beszéljenek a gyermekükhöz sokat. (nevet) Általában ezeket a tanácsokat hallják mindenütt, de a hogyanra mintha sehol sem lenne válasz. Pedig, ha valaki valóban sokat találkozott beszédében megkésett gyermekkel vagy hallássérült gyermekkel, az tudja, hogy pont ezek a dolgok nehezen mennek ezeknek a gyermekeknek. A szülő pedig az ilyen tanácsoktól még kevésbé érzi magát alkalmasnak a gyermekével való foglalkozáshoz. „Így kellene csinálni, de velem nem akarja. Akkor én nem vagyok elég, elviszem fejlesztésre.” Mi felmérjük az okot, és a hogyanban segítünk, hogy aztán tényleg figyeljen a gyermek, amikor az anya mesél, és mondókázik. Ezért azt üzenjük a szülőknek, hogy higgyenek magukban, és ne bizonytalanodjanak el a sokféle tanácstól, az interneten fellelhető, sokszor téves információáradattól. A legtöbb esetben tényleg nem mindenféle terápia és drága fejlesztőeszközök kellenek, hanem pár beszédindító módszerekre alapozó fogás, melyekkel a mindennapok és a gyermekükkel való kapcsolatuk is élvezetesebb lesz. Köszönöm az interjút! Nagyon izgalmas volt arról beszélgetni, hogy hogyan születik meg egy telefonhívásból egy ilyen érdekes projekt, amely segítséget nyújt a kisgyermekek beszédfejlődésében! Sok sikert kívánok a későbbiekhez! KÉPESEK VAGYUNK

12


P ORTR ÉK

Ismerjetek meg bennünket! - Linda EBBEN A CIKKEMBEN MEGINTERJÚVOLOM A LEGJOBB BARÁTNŐM, AKIT SZINTE A NŐVÉREMKÉNT SZERETEK, S AKIVEL KÖZEL EGY ÉVTIZEDE ISMERTÜK MEG EGYMÁST AZ EGYIK SOPRONI HALLÁSSÉRÜLT VERSENYEN. AZÓTA TARTJUK A KAPCSOLATOT NAPI SZINTEN, ONLINE. AZ ELEJÉN MÉG CSAK ÉVENTE EGYSZER-KÉTSZER TALÁLKOZTUNK, ÉS MIÓTA “FELNŐTTÜNK”, AZÓTA EGYRE TÖBBET TALÁLKOZUNK SZEMÉLYESEN IS. Kérdezett: Kovács Martina

Teljesen halló családban nőttél fel, halló közegben is nevelkedtél, és tanulsz azóta is. Hogy élted/éled ezt meg? Amíg nem tudtam elfogadni magam, addig mindig úgy éreztem, hogy egyedül vagyok ezzel, és hogy mindig le vagyok maradva. Mint a csoportos kirándulós csapatnál az a gyerek, aki mindig utolsóként kullog. Sokszor elmondani sem tudtam, hogy mit érzek valójában, vagy hogy jó-e az a hang, amit hallok. Rengeteg dologra kellett azért rájönni magamtól. Viszont a családom mindig segített, és mellettem állt, mindig próbáltak megoldást találni a problémára. Szerencsére a legtöbb ember nagyon pozitívan fogadta, hogy hallássérült vagyok, sokszor el sem akarták hinni, hogy az vagyok. A hallássérült szónak rengeteg szinonimája van, viszont a legtöbbünk mindig csak az egyiket használja. Te melyik kifejezéssel azonosulsz leginkább, és miért? A hallássérült szót szoktam használni, mivel én úgy élem meg, hogy ez egy állapot, és van egy kis „sérülésem”, amely miatt picit jobban oda kell figyelni rám. Ha halló lennél, mit gondolsz, milyen ember lennél, illetve kifejted, hogy mit adott neked ez az állapot? 13 KÉPESEK VAGYUNK

Szerintem, ha halló lennék, sokkal magabiztosabb lennék, és kevésbé empatikus. Ez az állapot szerintem engem még jobb és érzékenyebb emberré tett, aki értékeli a dolgok mélységét.

Szerintem, ha halló lennék, sokkal magabiztosabb lennék, és kevésbé empatikus. Ez az állapot szerintem engem még jobb és érzékenyebb emberré tett, aki értékeli a dolgok mélységét. Jelenleg a Semmelweis Egyetemen népegészségügyi ellenőr szakára jársz. Ha befejezed, milyen terveid vannak ez után? Rengeteg tervem van, és nem tudom, hogy hova menjek majd tovább, de szeretnék mindenképp dolgozni ellenőrként, mellette továbbra is tanulnék, viszont már nem nappalin, hanem esti vagy levelező tagozaton. Érdekel a wellness szakmenedzser, a táplálkozástudomány és az epidemiológus szak. Továbbá érdeklődöm a szépségipar iránt is, azon belül pedig a kozmetikus pálya iránt. Emellett


szeretnék külföldre utazni, nyelveket tanulni, később pedig családot alapítani, és feszegetni továbbra is a határokat. Mit gondolsz, 10 év múlva hol leszel, hol tartasz majd? Egy olyan, sikeres emberként tudom elképzelni magam, aki minden célját el fogja tudni érni, és a lehető legboldogabb lesz mellette. Továbbá olyan ember is szeretnék lenni, aki valamit tett, vagy tesz az akadálymentesítésért, illetve valamilyen módon könnyíteni próbál a hallássérültek helyzetén. Elmesélsz egy vicces sztorit, amelyet a hallássérültségnek köszönhetsz? Rengeteg félrehallás és félreértés szokott lenni, ami szerencsére sok vicces helyzetet szül. Az a legviccesebb, mikor a hallásérült barátaimmal beszélgetek, és egy idő után rájövök, hogy teljesen másról beszélünk. Vagy pedig, mikor ügyintézés közben vis�szakérdezek, hogy „Tessék? Nem értettem.”, és rám üvölt az ügyintéző, hogy „Süket vagy?”. Ilyenkor vagy azt válaszolom, hogy „Nem, siket vagyok.”, vagy azt mondom: „Igen”, és ettől rettenetesen zavarba tudnak jönni.

Egyszer vettem csokoládét a pénztárosnál, és nem értettem, hogy mit kérdezett, ezért egyből átváltott angol nyelvre, hogy készpénz vagy bankkártya. Továbbá nagyon élvezem, hogy gyakran az akcentusom miatt külföldinek néznek. Ki a példaképed, és miért? A nővérem. Mint kicsi hugi, természetesen szeretem utánozni még mindig, ahogy lehet. Nagyon okos és empatikus embernek tartom, aki verhetetlen a grammatikában. Nagyon hosszú utat tett meg a sikerekért, tudom, hogy voltak szakaszok, amelyek rendkívül KÉPESEK VAGYUNK

14


P ORTR ÉK

nehezek voltak számára. Mellette a szüleimet is példaképnek tekintem, mivel mindent megtettek, hogy a testvérem és én is megfelelő, stabil családi háttérrel rendelkezzünk, és ezért mindig hálás leszek nekik. Mindig támogatták a terveimet is, biztattak, és megtanítottak arra, hogy fogadjam el magam. Mit üzennél a halló embereknek? Azt üzenném a halló embereknek, hogy néha álljanak meg, és élvezzék ki az életet, és ezt úgy értem, hogy a legtöbb halló nehezen bírja, ha például hirtelen csend lesz, és nem szól a zene sem. Pedig szép a csend is, csak hozzá kell szokni. Továbbá azt ajánlanám még nekik, hogy próbáljanak minél nyitottabbak lenni felénk is, és bátran kérdezzetek tőlünk! Én sokkal jobban értékelem azt, ha szemtől szemben megkérdezi tőlem valaki, hogy hogyan működik a cochleáris

15 KÉPESEK VAGYUNK

implantátum, vagy hogy hogyan kommunikálok. Nektek lehet, hogy ez apró dolog, de nekünk ez hatalmas figyelmesség. Mit üzennél a sorstársainknak? A sorstársaimnak azt üzenném, hogy különleges emberek vagyunk, ne legyenek szigorúak magukkal, hanem helyette fogadják el, és szeressék magukat! Ne hagyják, hogy bizonyos rosszakarók miatt ne valósítsák meg az álmaikat, ugyanis ők maguk az egyetlenek, akik tisztában lehetnek azzal, hogy képesek-e elérni az adott célt, vagy sem. Szóval ne adjátok fel az álmaitokat, hanem küzdjetek értük! Amikor még nem ismertél hozzád hasonlókat, hogy gondolkoztál, hogy érezted magad? Minden életszakaszban máshogy éreztem, hogy őszinte legyek. Óvodás és alsós koromban rendkívül magabiztos voltam,


ott valahogy jól éreztem magam a bőrömben, és nem foglalkoztam ezzel a kérdéssel. Ahogy idősebb lettem, valamiért egyre magányosabbnak éreztem magam ezzel az érzéssel. Nehéz volt ez, mert nem is tudtam valójában, hogy mire van szükségem, csak ürességet éreztem valahol legbelül. Mikor először találkoztál hozzád hasonlóval? Szurdopedagógushoz jártam Debrecenbe, ennek köszönhetően ott találkoztam először hozzám hasonlókkal, jó érzés volt, de ott valahogy még nem éreztem azt, hogy szükségem van sorstársra. Mellette volt egy karcagi lány, aki ugyanolyan hallókészüléket hord, mint én, kicsi korunk óta ismerjük egymást, több-kevesebb megszakítással tartottuk a kapcsolatot. Főleg gimis koromban komolyodott a barátság, és ezt például sokkal mélyebben megéltem, hiszen rengeteget beszélgettünk a hallássérült dolgokról, amiket a többiek nem értettek meg. Mellette Martinával és egy másik lánnyal 10 éve lettünk barátnők a soproni hallássérült versenynek köszönhetően. Egyre inkább azt éreztem, hogy kezdek nyugodtabb lenni, magamra találni, és ezt nekik is köszönhetem. Ami igazán felemelő érzés volt, amikor legelőször mentem a Hali-tali táborba: nemcsak Martina és a két fent említett lány vált életem fontos részévé, hanem mellette kaptam egy sorstársakból álló családot, akik rengeteg motivációt és boldogságot hoztak az életembe. #halitali #ahallástársaságaalapítvány Mit gondolsz, a közhiedelemben hogyan képzelnek el, hogyan jellemeznek minket? Szerintem felfoghatatlannak tartják először, hogy úristen, tényleg létezik ilyen, hogy alig vagy egyáltalán nem hallunk. Ez rengeteg mindentől függ, például attól, hogy mennyire tájékozott és mennyire empatikus

a személy, de a legtöbben vagy úgy képzelik el, hogy mivel van hallókészülékem, ugyanúgy hallok, mint ők – ez az egyik véglet. A másik általános elképzelés az, hogy egyáltalán nem vagyok okos, és nem értek semmit, amit mondanak. És szerintem vannak még néhányan, akik a hallásérültséget valami nagyon komoly betegségnek tartják, mert sajnálkoznak folyamatosan, hogy „szegény kislány, szegény kislány”.

Egyszer vettem csokoládét a pénztárosnál, és nem értettem, hogy mit kérdezett, ezért egyből átváltott angol nyelvre, hogy készpénz vagy bankkártya. Az általános, hallássérültekről alkotott elképzelés, a közhiedelem ártott neked bármit is, illetve származott ebből bármilyen kellemetlenség? Mikor azt hitték, hogy mindent ugyanúgy és ugyanolyan jól hallok, mint ők, azért az elég kínos volt. Próbáltam mindig jelezni, hogy szájról is olvasok, nézzenek felém, ne hadarjanak. Emiatt voltak kellemes meg persze kellemetlen dolgok egyaránt. Az utóbbi alatt azt értem, hogy volt olyan, hogy szemtelennek tartottak engem, a kéréseimet pedig sértőnek (gondolom azért, mert az illető úgy érezte, „beszólok neki”, amiért nem beszél elég szépen). Rengeteg olyan türelmetlen emberrel találkoztam, akik vagy ordítottak velem a kasszánál, és rettenetesen kínos helyzetbe hoztak, vagy pedig annyira túlartikuláltak, hogy az már nagyon zavaró volt. KÉPESEK VAGYUNK

16


P ORTR ÉK

Ha lenne egy műtét, amellyel vis�sza lehetne fordítani a halláskárosodást, viszont csak 50% az esélye, hogy sikeres lesz a műtét, mindennek ellenére belevetnéd magad? Illetve, mi lenne a legfőbb szempontod az ilyen műtétnél, mit tartanál a leglényegesebbnek? Itt megemlíteném, hogy amikor 12 éves voltam, és olvastam a Bonnie Poitras Tucker: A csend hangjai című könyvét, akkor rettenetesen kiakadtam, hogy a szereplő miért nem akar műtétet, de ahogy egyre idősebbé válok, egyre jobban a részemnek érzem ezt az állapotot, és rengeteg idő kellett, hogy elfogadjam magam. Ez számomra egy nagyon nehéz kérdés, itt is sokáig fontolgatnám, hogy mit is

17 KÉPESEK VAGYUNK

szeretnék pontosan. Azt hiszem, hogy azért az egyik fülemre megpróbálnám, a másikat pedig egyelőre úgy hagynám, és bele is vágnék, de ugyanakkor óvatos is lennék. Mert azért nagyon erős a kíváncsiság, hogy a hallók hogyan hallhatnak, és hogy milyen lehet még jobban hallani. Viszont, ha nem sikerülne, akkor sem csalódnék, hiszen akkor a megszokott állapot maradna meg. Amit kifejezetten fontosnak tartok, hogy részletesen tájékoztassanak mindenről, és hogy folyamatosan tartsam a kapcsolatot azokkal, akik elvégeznék a műtétet rajtam.


Blogolni hallássérültként 2.rész SZÁMOMRA NAGYON POZITÍV DOLOG, HOGY BLOGOLHATOK, KÜLÖNBÖZŐ TÉMÁKRÓL OSZTHATOM MEG A GONDOLATAIMAT MÁSOKKAL, VAGY ÍRHATOK AKÁR MAGAMRÓL ÉS A HALLÁSSÉRÜLÉSRŐL IS. SZERETEM A BLOGOLÁST, SZERETEK ÍRNI, ÉS SZERETEM AZT IS, HOGY ADHATOK. NAGYON JÓ DOLOG OLVASNI KÜLÖNBÖZŐ TAPASZTALATOKAT, VÉLEMÉNYEKET, TÖRTÉNETEKET, MIEGYMÁST. NINCS KÉT EGYFORMA VÉLEMÉNY, PONT ETTŐL EGYEDI EGY BLOG, LEGALÁBBIS SZERINTEM. Írta: Sarkadi Klaudia

ÉRDEMES-E BLOGOLNI HALLÁSSÉRÜLTKÉNT?

Igen. A Te döntésed, hogy belekezdesz-e ebbe, hogy szeretnél-e blogot indítani. Nagyon fontosnak tartom, mint az előző cikkemben is írtam, hogy elsősorban magadnak kell érezni, hogy vágysz-e erre, és ha igen, milyen blogot képzelsz el magadnak. Az internet erre sok platformot biztosít, ezeknek utána tudsz nézni, kutakodni, és kiválasztani magadnak a legjobbat. Az is tény, hogy nincs két egyforma hallássérült ember. Azt gondolom, ha már létezik néhány ilyen blog hallássérülés témában, az nem jelenti azt, hogy nem lehet még egy. Mint említettem: nincs két egyforma vélemény, a tapasztalatok pláne különböznek, miként az is, hogy ki hogyan éli a mindennapjait hallássérültként. Szóval ez mindenkinek mást jelent, más dolgokat oszt meg a hallássérüléséről – ettől vagyunk egyediek. :)


P ORTR ÉK

MAGYAR HALLÁSSÉRÜLT BLOGOK ZSANI, CHILI & FRIDI … AVAGY HALLÓKUTYÁVAL AZ ÉLET

https://ysani.blogspot.com/ Gaál Zsanett, 2010 A hallássérült kutya-fizioterapeuta és hangjelző-kutya kiképző lány célja a bloggal az volt, hogy bemutassa a hallássegítő-kutyák kiképzését, a segítőkutyáinak a mindennapjait.

SZÁJKÓDER

https://szajkoder.blog.hu/ Puha Andrea, 2013 “Minden információ szájból jön. Képzeld el, hogy nem hallasz. Jelelni sem tudsz. Csak látsz. Szájról olvasol. Szájról kódolsz betűket. Szavakat. Mondatokat. A Szájkóder egy blog a világról egy szájkóder lány szemszögéből.” Andi azóta a SINOSZ Hangforrás https://sinoszhangforras.hu/, majd Hallás Társaság Alapítvány blogján-https://hallastarsasag. hu/blog/ osztja meg mai napig is gondolatait, véleményét, személyes történeteit.

és mindenki mást tapasztalt, MIT KEZDJEK, HA NEGAélt meg – ezekről lehet írni. TÍV/ROSSZ VÉLEMÉNYEArról nem is beszélve, hogy KET KAPOK MAJD EMIATT? Nem tetszhet mindenkinek az adott blogoldal, a bejegyzés, a téma. Ezeket tudni kell elengedni, és a durva megjegyzéseket törölni, de akár válaszolhatsz is rájuk, ahogy szeretnéd. Negatív kritikák, negatív energia és társaik mindenhol vannak, és lesznek is. Az emberek szeretnek belekötni társaikba, és „lehúzni” őket, pusztán irigységből, mert nekik nem sikerült az, ami másnak igen! Ezekkel legyél tisztában, és készülj fel rájuk! Nem szabad magadra venned mindent, amit üzennek neked. Olykor jobb elengedni, esetleg törölni az ilyen véleményeket, vagy egyszerűen nem foglalkozni vele. Amikor mégis reagálni szeretnél, akkor is ésszel, és indulat nélkül tedd! MENNYIRE ÉRDEMES OLYAN BLOGOT MŰKÖDTETNI, AMELY A HALLÁSSÉRÜLÉS/SIKETSÉG TÉMÁJÁRÓL SZÓL?

Mint fentebb is írtam, neked kell eldönteni, hogy szeretnél-e blogot indítani, de személyes tapasztalataim szerint megéri belevágni, hiszen, nincs két egyforma hallássérült személy,

19 KÉPESEK VAGYUNK

nemcsak hallássérüléssel kapcsolatban írhatsz, hanem vezethetsz más témában is blogot. Nem vagy köteles magadról írni, vagy arról, hogyan lettél hallássérült. Úgy vezethetsz blogot, ahogy neked tetszik. Rengeteg téma van, és ha sok blog is él az általad választott terüle-


ten, kis odafigyeléssel lehetsz egyedi. Például gasztronómia tartalomból is rengeteg van, és az egészséges életmóddal is sokan foglalkoznak. Jó dolog, ha minél több olyan témával találkozunk, melynek korábban akár a létezéséről sem tudtunk, esetleg nem voltunk tisztában vele, hogy egy adott probléma mivel jár, mit érez, és hogyan éli meg azt az ember.

HA NEM TUDOM MAGAM KIFEJEZNI, VAGY NEHEZEN MEGY A FOGALMAZÁS, AKKOR MIT TEGYEK?

Pánikra semmi ok! Ha van valaki, akiben teljes mértékben megbízol, aki segít neked, akkor őt meg tudod kérni, hogy ebben is támogasson. Lehet az a személy a párod, egy barátod/barátnőd, testvéred, esetleg egy rokonod.

MAGYAR SZERZŐK KÖNYVEI BLOG

https://www.hungarybooks.hu/ Kovács Ágnes, 2017 A történet az Egy hallássérült lány bloggal kezdődött http://egyhallasserultlanyblogja.blogspot.com/, ahol a könyvmoly lány posztolt veresiről és arról, hogy éppen mit olvas. MiIvel a magyar szerzők nagy rajongója, most már főleg ezekről a művekről osztja meg a véleményét.

WRITE OWL BY MILIA

https://thewriteowl.hu/ Mizsik Viktória, 2018 Az írás gyerekkora óta az élete része. Blogján személyes hangvételű posztok, különböző témájú interjúk találhatóak. Nyílt szemlélettel rendelkezik, érzékenyítő írásokkal segíti megismertetni a hallássérültek helyzetét az olvasókkal.

KLAUDIBLOG

http://www.klaudiblog.hu/ Sarkadi Klaudia, 2019 Főleg a hallássérülteket lelkesíti, de írásai mindenkinek szólnak. Őszinte, nyitott személyiség, sokszínű érdeklődéssel, ezért többféle témával találkozhatunk az oldalán.

KÉPESEK VAGYUNK

20


P ORTR ÉK

A hallókészülék még nem minden A MOSTANI TÖRTÉNET EGY NAGYON KEDVES BÁCSIRÓL FOG SZÓLNI, AKIVEL A HALLÁSPROBLÉMÁNK HOZOTT ÖSSZE. EGY ALKALOMMAL UGYANAZON AZ AUTÓBUSZON UTAZTUNK BUDAPESTRE EGY HALLÁSCENTRUMBA. MOST PISTA BÁCSI – NEVEZZÜK ÍGY, NOHA NEM EZ AZ IGAZI NEVE - TÖRTÉNETE KÖVETKEZIK. Kérdezett: Sahin-Tóth zoltán

Kedves Pista bácsi, szeretném megkérdezni, hogy Ön gyermekként hallássérüléssel született, vagy netán valami sérülés okozta azt? Hallóként születtem, a sérülést felnőtt koromban szereztem. Egyébként nem emlékszem, hogy a családomban lett volna valaki, akinek hallásproblémája lett volna. Most azt szeretném kérni, hogy legyen szíves megosztani a történetét valamennyiünkkel. A háború után vonultam be katonának, hivatásos gépkocsivezető voltam. Sofőrként is szolgáltam. Leszerelés után csak néhány évig dolgozhattam nyugodtan, mert jött a forradalom, és újra besoroztak. Szintén gépkocsira kerültem. Az egyik alkalommal azt a feladatot kaptuk, hogy szállítsunk muníciót az egyik közeli városba. Útközben aztán tűzvonalba keveredtünk, (romboló akna) találatot kaptunk. Ez pont a teherautó mellett robbant fel. Utána nem sok mindenre emlékszem, csak arra, hogy egy kórházban ébresztgettek, és furcsa csend volt. Gondolom, légnyomás érte a dobhártyáit… Nemcsak hogy légnyomás érte, hanem az egyik fülemben a hallócsont is eltörött. Az egyik fülemet még műtéttel meg lehetett menteni, de a másikon végleg oda lett a hallásom.

21 KÉPESEK VAGYUNK

Kérem, folytassa, hogyan sikerült leszerelés után újra munkába állnia? Dolgozhatott sofőrként, főleg, hogy előtte hivatásos volt? Egyáltalán mihez tudott kezdeni a megváltozott helyzettel? Nem volt egyszerű a történet. Természetesen sofőrként nem alkalmazhattak tovább, főleg nem hivatásosként, így új munkát, új munkahelyet kellett szereznem.

Útközben aztán tűzvonalba keveredtünk, (romboló akna) találatot kaptunk. Ez pont a teherautó mellett robbant fel. Utána nem sok mindenre emlékszem, csak arra, hogy egy kórházban ébresztgettek, és furcsa csend volt. A család, az emberek, a munkatársak hogyan viselkedtek Önnel? Na, ez sem tündérmese... A gyerekek, a feleségem is hamar elvesztették a türelmüket, amikor hangosabban kellett beszélni velem, vagy amikor folyton vissza-visszakérdeztem. Az emberek pedig sokszor még csúfoltak


is: Na, megjött a „süket Pista”! – mondogatták. Így: „süket”, ahogy helytelenül szokták mondani. Higgye el, nem volt egyszerű! Tökéletesen megértem, mindezen én is átestem, hasonló keserű tapasztalatokkal. Meséljen tovább Pista bácsi, aztán hogyan sikerült a fülműtét? Az orvosaim szerint kiválóan, de sajnos nem igazán hallottam utána sem. Kínlódtam az értéssel, kínlódtam az egész helyzettel... míg nem az egyik szomszédom, az unokáim és természetesen a feleségem unszolására be nem adtam a derekamat, és elmentem az orvoshoz, ahol csináltattak számomra „hallókát”, vagy hogy a csudába is hívják. Na… hát azt! Ugye, utána aztán minden megváltozott? Csak sorjában mindent! Először – úgy egy hétig – csodálatosan működött, de utána sípolt, berregett – ha egyáltalán megszólalt. Jaj, a pokolba kívántam az egész szerkezetet! Biztosan az elem meg a beállítás. Nem, Pista bá’?

Tudja az ördög, fiam! Aztán az egyik alkalommal, amikor visszamentem a centrumba –csak így hívom a szervizt meg a márkakereskedést –, egy teljesen ismeretlen hölgy fogadott. Türelmesen elmagyarázta az elemcserét, a hangerő-szabályozást, a tisztítást meg miegymást! Őt azóta is csak úgy emlegetem: CSODATÜNDÉR. Nagyon örülök, hogy aztán megoldódott Pista bácsi problémája! Remélem, most már jó barátok a készülékkel. Most már igen, de nem sok kellett, hogy szegénykém a kukában végezze. Érdekes dolog, most, hogy összebarátkoztunk, azt mondom, hogy ez az én fülem. Higgye el – nem túlzás –, még egy igazitól is jobb! Nagyszerű, Pista bácsi! Ha a vége jó, akkor minden jó! Köszönöm a beszélgetést, azt, hogy megosztotta a történetét. Nagyon szívesen. Na de úgy látom, mennem is kell, mert hív a Csodatündér.

KÉPESEK VAGYUNK

22


P ORTR ÉK

Majdnem szerelem A MAI VILÁGBAN NEM EGYSZERŰ FELADAT A PÁRKERESÉS, HALLÁSSÉRÜLTKÉNT PLÁNE NEM. AZT GONDOLTAM, NEM LÉTEZIK SZÁMOMRA TÖKÉLETES FÉRFI, AZTÁN MEGISMERTEM VALAKIT. KÉSŐBB RÁJÖTTEM, KÖZEL SEM VOLT TÖKÉLETES, DE MÉGIS, KÖSZÖNHETEK NEKI NÉHÁNY PILLANATOT, EMLÉKET, AMELYEKET, HA FELIDÉZEK, MEGMELENGETIK A SZÍVEM, ÉS MOSOLYRA

A

HÚZÓDIK A SZÁM.

Írta: Kovács Martina

munkahelyen ismerkedtünk meg, akkor még nem gondoltam volna, hogy en�nyire empatikus ember. Rengeteg értékes beszélgetésünk volt lakótársként is, amikor lehetőségünk volt céges albérletben együtt lakni. Azt gondoltam, nem létezik olyan halló férfi, aki felirattal nézi a filmeket, főleg, ha az megtalálható magyar szinkronnal is. Kiderült, hogy de, Ő ugyanis jobban szerette az eredeti hangot magyar felirattal. Amikor filmet néztünk, természetes és biztonságos légkört teremtett ezzel számomra. Hogy miért is különleges Ő számomra? Először is: rengeteget beszéltünk a cochleáris implantátumomról. Ezt úgy kell elképzelni, hogy kérdésekkel bombázott ezzel kapcsolatban, én pedig mindent részletesen elmagyaráztam neki. A legjobb érzés az volt, hogy tényleg érdekelte Őt. Tulajdonképpen ezt az emléket is életem legboldogabb pillanatainak egyikeként őrzöm, hiszen tényleg különlegesnek és egyedinek éreztem magam, mint-

23 KÉPESEK VAGYUNK


ha szuperképességem lenne, mint például az Alita: A harc angyala címszereplőjének. Történt egyszer, hogy figyelmetlen voltam, és nem vettem elemet a CI-be, mert azt hittem, van még egy csomaggal. Épp dolgoztam, amikor lemerült, de szerencsére nem volt aznap sok munka, és hazakéredzkedtem. Írtam Neki, hogy hazamegyek hamarabb, és hogy nem hallok. Mikor hazaértem, beszélgettünk, gyönyörűen artikulált (mi, hallássérültek imádjuk ezt), és melegség öntötte el a szívemet. Ugyanakkor idegesített, hogy semmit sem hallok, így rátettem a kezem a mellkasára, hogy érezzem a rezgéseket, és úgy folytattuk a beszélgetést. A legérdekesebb az volt számomra, hogy nem tartott furcsának emiatt. Aztán azt játszottuk, hogy ki tudom-e találni, hogy mit mond. Megfordult, a hátára tettem a kezem, és kimondott egy szót. Kávé, Cica, Martina – ezeket például fel is ismertem. Felemelő érzés volt, és még őt is meglepte, hogy mikre vagyok képes. Amikor videókat néztünk, és nem volt rajtuk felirat, mielőtt szomorú vagy ideges lettem volna,

Ő tolmácsolt nekem minden mondatot, mégpedig úgy, hogy megállította közben a videót. Ilyenkor csodálattal néztem rá, olyan türelmes volt hozzám. Bármikor, ha észrevette, hogy nem feliratos a videó, reflexből tolmácsolt is, meg sem kellett kérnem rá. Egyszer rendeltem egy iPad billentyűzetet, amelynek már rég meg kellett volna érkeznie.

Tulajdonképpen ezt az emléket is életem legboldogabb pillanatainak egyikeként őrzöm, hiszen tényleg különlegesnek és egyedinek éreztem magam, mintha szuperképességem lenne, mint például az Alita: A harc angyala címszereplőjének. Miután írtam e-mailt az ügyfélszolgálatnak, de nem válaszoltak, megkértem, hogy hívja fel őket, és kérdezze meg, hogy mi történt a csomagommal. Azonnal hívta is az ügyfélszolgálatot, majd még néhány telefonhívást elintézett, amelyekre az átirányítások miatt volt szükség. Másoknak ez teljesen alapvető gesztus, de nekünk, hallássérülteknek szinte a „megmentette az életem” érzést adja. Én például tudnék telefonálni, de nem biztos, hogy érteném, amit mondanak, és jó eséllyel letenném a telefont, elköszönés nélkül. Így tette szebbé a napom. Bátran kijelenthetem, hogy léteznek ilyen kis tündérmesék, amelyek hallássérültek számára is valósággá válhatnak. Habár a férfiak nem egyformák, léteznek olyanok, akik fel vannak ruházva azzal a különleges képességgel, amelyet empátiának hívunk.

KÉPESEK VAGYUNK

24


P ORTR ÉK

Több, mint mutogatás –

érdekességek az egyik legkülönlegesebb nyelvről SZEPTEMBER VÉGÉN KÉT JELES NAPOT IS ÜNNEPLÜNK: 2017-BEN A SZEPTEMBER 23-ÁT ELFOGADTÁK A JELNYELV NEMZETKÖZI NAPJÁNAK, SZEPTEMBER UTOLSÓ VASÁRNAPJA PEDIG – IDÉN 27-ÉRE ESIK – MÁR 62 ÉVE A SIKETEK VILÁGNAPJA. EGY EMBERT ÚGY TUDUNK JOBBAN MEGISMERNI, HA EGY NYELVET BESZÉLÜNK VELE, DE A JELNYELVET NEM BESZÉLIK, DE MÉG CSAK NEM IS MUTOGATJÁK. AKKOR HOGY IS VAN EZ? Írta: Kajtár Dóra

A JELNYELV ANYANYELV A hatvanas évektől világszerte egyre nagyobb érdeklődés fordult a jelnyelv és siket kultúra felé, mégis, csak 19 évvel ezelőtt ratifikálták Tokióban, hogy a jelnyelv valódi nyelv, a siketek anyanyelve. Általánosságban az emberek azt szokták hinni, hogy egy globális jelnyelv van a világon, amellyel minden siket megérti egymást. Ez tévedés. Voltak próbálkozások egységesítésre mesterséges nyelvek létrehozásával. Például a Gestunót, azaz a nemzetközi jelnyelvet (International Sign Language) azért találták ki, hogy a nemzetközi eseményeken, siketolimpiákon, amikor a külföldi siketek találkoznak, megértsék egymást. Ugyanis minden országnak megvan a saját jelnyelve. Ma a becslések szerint közel 300 féle jelnyelvet használnak világszerte. A MAGYAR JELNYELV A magyar jelnyelv története a 19. századra vezethető vissza, amikor létrejött az első iskola siketek számára Vácott. Majd további 6 ilyen intézményt alapítottak az ország különböző pontjain (Budapesten, Debrecenben, Egerben, Kaposváron, Sopronban és Szegeden). Ez alapján a magyar nyelvnek 7 dialektusa alakult 25 KÉPESEK VAGYUNK

ki, és terjedt el. 2009-ben iktatták be a magyar jelnyelv önállóságáról szóló Jelnyelvi Törvényt, amelyben elfogadták, hogy „a magyar jelnyelv a hallássérült személyek által használt, vizuális nyelvi jelekből álló, saját nyelvtani rendszerrel és szabályokkal rendelkező, Magyarországon kialakult önálló, természetes nyelv.”

Becslések szerint közel 300 féle jelnyelvet használnak világszerte. Gondoltátok volna, hogy a magyar jelnyelv a francia jelnyelvcsaládból származik? Ezen kívül vannak közös jeleink a szomszédos országainkkal: az osztrákokkal, a németekkel és a lengyelekkel is. A jelnyelv saját grammatikával rendelkezik, nem követi a magyar nyelv szabályait. A jelelési tér a fejbúbtól a csípőig tart. Az egy- vagy kétkezes mozdulatokat arckifejezések gazdag készletével egészítik ki. A gesztusok és mimika sokat számítanak. Például a kijelentést azzal különböztetik meg a kérdéstől, hogy amikor kérdeznek, „felvonják” a szemöldöküket is.


NEMCSAK NYELV, HANEM KULTÚRA IS A siketek nemcsak az egymás közti kommunikációra, egymás megismerésére, hanem az identitásuk kifejezésére is a jelnyelvet használják. A siket közösséghez való tartozás két alapvető feltétele a jelnyelv „anyanyelvi szintű” ismerete, valamint a részben ebből adódó szokások, illemszabályok alkalmazása. A JELNYELV IS TANULHATÓ A jelnyelv nem veleszületett képesség. Megtanulható, mint bármely más nyelv. Magyarországon 1992 óta működnek a jelnyelvi tanfolyamok, amelyekre egyre több halló jelentkezik. A lapmegjelenéssel egyidőben, július 3-án lesz szavazás a módosított jelnyelvi törvényről, amelyet, ha elfogadnak, akkor jövő évtől hivatalosan lehet jelnyelvből is nyelvvizsgát tenni, a jelnyelvoktatók pedig – köztük a „Miskolci Tízek” néven elhíresült siket, diplomás jelnyelvoktatók – bekerülhetnek az állami országos névjegyzékbe. Bár már vannak próbálkozások robot

jelnyelvi tolmácsok és applikációk elkészítésére, mégis az az igazi, ha magad is megtanulod. Amíg eljutsz egy szuper tanfolyamra, online jelnyelvi szótárokat is felcsaphatsz. https://jelnyelv.hu/jelnyelvi-szotar/ Kezeket fel! KÉPESEK VAGYUNK

26


G A LÉR I A

MÁTÉ MANDA FOTÓIHÉTKÖZNA P OK

Meghalt a hallókám! MAJDNEM ÖTÉVES KISLÁNY VOLTAM, INTEGRÁLTAN JÁRTAM ÓVODÁBA, HALLÓ GYEREKEKKEL. IMMÁR KÖZEL EGYÉVES VOLT A COCHLEÁRIS IMPLANTÁTUMOM, AMIVEL MEGMŰTÖTTEK ENGEM SZEGEDEN A SIKETSÉGEM MIATT. A VIZUALITÁSOM MINDIG IS ERŐS VOLT, ÉLÉNKEN MEGMARADTAK AZ ÓVODAI EMLÉKEIM, A SZÍNEK ÉS AZ ARCOK. EMLÉKSZEM ARRA IS, HOGY NAGYON BOLDOG, MAGABIZTOS KISLÁNY VOLTAM, HISZEN AZ ÓVÓNÉNIKKEL JÓL KIJÖTTEM, ÉS VOLTAK BARÁTAIM IS.

E Írta: Patkó Linda

gyszer – egy tavaszi napon – nagyon szépen sütött a nap, és kint voltunk az udvaron. Valamiért egyedül akartam építeni egy homokvárat, és láttam két kislányt, akiknél három homokozóvödör is volt. Nem tartottam igazságosnak az egészet, hogy nekik három is van, nekem pedig egy sem jut. Odamentem hozzájuk, megkértem szépen őket, hogy adják kölcsön az egyiket, és ha végeztem, mindenképpen visszahozom. Ők szemtelenül azt mondták, hogy nem adják oda. Nemcsak az irigység és az igazságtalanság akasztott ki, hanem az, ahogyan beszéltek velem. Arra jutottam, hogy jó, akkor elveszem, ami nekem jár. Felkaptam, és mentem, hogy megcsináljam életem homokvárát, de egyszer csak meg kellett álljak, ugyanis az egyik kislány meghúzta a hajamat, azonban nemcsak azt markolta meg, hanem a hallókészülékemnek a zsinórját is. Akkoriban olyan volt a hallókészülékem, hogy hatalmas processzort kellett hordanom egy kis hátizsákban, a fejemen volt a mágneses rész, amelyet tappancsnak hívunk – ezeket 29 KÉPESEK VAGYUNK

kötötte össze egy zsinór, amely továbbította a hangokat. Megálltam, és szinte megszűnt körülöttem a világ. Ijesztő, mély csend lett hirtelen. A hallókészülék az én részem volt. Ez is hozzám tartozott, és olyan volt a zsinórszakadás, mintha kitéptek volna valamit belőlem. Sírtam, és sírtam. Egyfolytában azt hajtogattam, hogy „meghalt a hallókám, meghalt a hallókám”. A kezemben szorongattam, próbáltam a zsinórt összeilleszteni, majd feldolgozni, hogy nem hallok, és hogy milyen tehetetlen vagyok. Egyfajta zsibbadtság, kétségbeesés tört rám, és nem tudtam felfogni a történteket. Én csak egy vödröt szerettem volna elkérni úgy, hogy utána visszavittem volna. Ennyire nehéz lett volna kölcsönadni? Ezért kellett meghúzni a hajamat? Bele sem gondoltam, hogy egy ilyen apró dologból

Nagyon jó érzés volt, mikor újra felfedezhettem a hangok világát. Olyan volt, mintha visszakaptam volna egy részemet, amellyel ismét teljesnek érezhettem magam.


ültek, aggódva figyeltek, és volt, aki megölelt. Szavak nélkül is megértették, és felfogták, hogy ez mekkora baj. Nagyon sokat jelentett ez akkoriban. Nem sokkal később Anya eljött értem kerékpárral, és hazamentünk. Azután két hétig nem hallottam semmit. Közben évzáró volt az óvodában, ahol verset kellett mondanom. Olyan üresnek éreztem magam közben. Végig azon gondolkoztam, hogy milyen lehet a hangom, vajon elég hangosan beszélek-e. Biztosan hallhatták, és érthetően mondhattam, mert a végén megtapsoltak. Bár, az is lehet, hogy tisztában voltak a helyzetemmel. Szerencsére hamarosan megoldódott a probléma a hallókészüléket illetően, kaptam egy új zsinórt, amelynek köszönhetően újra hallhattam. Nagyon jó érzés volt, mikor újra felfedezhettem a hangok világát. Olyan volt, mintha visszakaptam ekkora probléma lehet, hogy emiatt nem fogok volna egy részemet, amellyel ismét teljesnek hallani, és nem fog működni a hallókám. Nem érezhettem magam. Megkönnyebbültem, hogy vigyáztam rá eléggé. És most hogyan tovább? ez csak ideiglenes állapot volt, és ezt követően Többé nem fogok hallani? Többé nem fogom még jobban értékeltem azt, hogy hallhatok. hallani mások hangját? A saját hangom se? Azóta igyekszem vigyázni, odafigyelni a Az emlék többi része már homályos. Valahogy hallókészülékemre, és kétszer meggondolom, dereng, hogy egy szobában voltam, ahol az egyik hogy mit csinálok, nehogy újra átéljem ezt. óvónénim telefonált, a barátaim pedig mellettem KÉPESEK VAGYUNK

30


HÉTKÖZNA P OK

Tanulni vagy feladni? ÚJABB TAPASZTALATOT SZERETNÉK VELETEK MEGOSZTANI, A TÉMA NEM MÁS, MINT A TANULÁS HALLÁSSÉRÜLTKÉNT. MIVEL INTEGRÁLT OKTATÁSBAN VETTEM RÉSZT, VOLTAK NEHÉZSÉGEIM. ELŐSZÖR IS SZÖVEGÉRTÉSI PROBLÉMÁKKAL KÜZDÖTTEM/ KÜZDÖK, SOK SZÓNAK NEM TUDTAM A JELENTÉSÉT, VALAMINT, HA A TANÁR TÚL GYORSAN BESZÉLT, AKKOR SOKSZOR LEMARADTAM AZ ADOTT INFORMÁCIÓRÓL. SZAKÉRTŐI BIZOTTSÁG ÁLTAL KIÁLLÍTOTT PAPÍROM VOLT ARRÓL, HOGY SZÁMONKÉRÉSEKNÉL IDŐHOSSZABBÍTÁS JÁRT. TERMÉSZETESEN EZEKET MINDIG BETARTOTTÁK, MEGKAPTAM A LEHETŐSÉGET. EMLÉKSZEM, ÁLTALÁNOS ISKOLÁBAN NAGYON IZGULTAM AZ ELSŐ NAPON, HOGY MIT FOGNAK SZÓLNI AZ OSZTÁLYTÁRSAIM, HOGYAN VISZONYULNAK MAJD HOZZÁM, ELFOGADNAK-E MAJD. CIKI, VAGY NEM CIKI, DE ÉDESANYÁM BEJÖTT VELEM, ELMONDTA AZ OSZTÁLYNAK, HOGY KI VAGYOK, MI VAGYOK. SZERENCSÉRE BEFOGADÓK VOLTAK. HALLÁSSÉRÜLÉSEM ELLENÉRE A 4-ES ÁTLAGOT MINDIG SIKERÜLT HOZNOM, AMINEK NAGYON ÖRÜLTEM. Írta: Tomasovszki Lili

ÚT AZ ÉRETTSÉGIIG Teltek-múltak az évek, az általános iskola után jött a gimnázium. Újra izgultam amiatt, hogy milyen lesz az osztály, a tanárok stb. Két tannyelvű gimnáziumban kezdtem, német nyelvet tanultam, amelyet nagyon szerettem/ szeretek. Bizonyos tantárgyakat németül kellett tanulnunk, amivel voltak nehézségeim. Előfordult olyan, hogy kihívtak felelni órán, amire nem számítottam. A tanár feltette a kérdését, én pedig csak néztem, hisz’ nem tanultam meg addigra a tananyagot. Majd úgy állított be, mintha hülye lennék, és nem értem, amit mond, miközben csak nem készültem aznapra. Sokszor gondoltam azt, hogy inkább feladom – lesz, ami lesz, főleg a matematika miatt, de voltak egyéb nehézségek is: szakszavak németül, szabályok németül, szövegek németül. Nem szólalhatsz meg magyarul az órán. Ezek után a tanár megbuktat úgy, hogy lett volna javítási lehetőséged, sőt, az átlagod is meglett volna a jobb jegyhez – mindez bosszantó tud lenni. 31 KÉPESEK VAGYUNK

Szerencsére a pótvizsga sikerült, ahogy az átiratkozás is egy másik gimnáziumba, ahol tárt karokkal vártak. Egy olyan helyre kerültem, ahol volt már hallássérült diák. Neki szüksége volt jelnyelvi tolmács segítségére, akinek a munkáját én is igénybe vehettem, ha kellett. Jött az érettségi, amelyre ezerrel tanultam, amit csak lehetett. Igyekeztem minden tőlem telhetőt megtenni. Emlékszem, itt is betartották percre pontosan a (hallássérülésem miatt járó) időhos�szabbítást. A vizsga vége felé már megkérdezték, hogy nem vagyok-e rosszul, hisz’ több órán át bent voltam. Emlékszem, annyira megkön�nyebbültem, mikor az érettségi bizonyítványt a

Emlékszem, annyira megkönnyebbültem, mikor az érettségi bizonyítványt a kezemben foghattam, és elmondhattam: igen, sikerült ez is! Megcsináltam!


kezemben foghattam, és elmondhattam: igen, sikerült ez is! Megcsináltam! Jöjjön a következő kihívás, ami nem más, mint az egyetem volt. TOVÁBBTANULÁS A sikeres érettségi után megtörtént a jelentkezés az egyetemre. Sajnos nem sikerült felvételt nyernem, nem volt elég pontszámom. Jöjjön a „B” opció: tanuljunk szakmát – gondoltam! Azt tudtam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni. Mindig is imádtam őket, szót értettem velük. Kiskoromban nekem is rengetegen segítettek, hogy tudjak beszélni, nyelvtanilag helyesek legyenek a mondataim, artikuláljak megfelelően.

iskolában kötöttem ki. Itt nagyon jól érzem magam, vannak nehezebb, de könnyebb napok is, mint bárki másnak. Igyekszem a mindennapjaimban alkalmazni azt a tudást, amelyet Budapesten kaptam. Jelentkeztem egyetemre is, gyógypedagógiára. Már nagyon várom, hogy megtudjam az eredményt, felvettek-e. Ha felvesznek, írok majd arról is, hogy miket tapasztalok, hogyan élem a mindennapjaimat. Szóval, a tapasztalataim alapján csak an�nyit írnék még, hogy ne törj össze az első csalódás után, inkább erősödj meg tőle, és bizonyíts! Tanulj addig, amíg csak bírod, kapacitásod van rá! Az én mottóm: „Ne add fel soha! Légy büszke magadra!”

BUDAPEST Tudtam, hogy ez az én városom, itt szeretnék tanulni. Megtaláltuk közben a megfelelő szakot is: gyógypedagógiai asszisztens. Tökéletes! Gyerekeken segíteni, átadni a tudást, tapasztalatokat gyűjteni a legjobb dolog! Imádtam ezt a 2 évet az iskolában. Sok érdekes dolgot tanultunk, tapasztaltunk, láttunk. Igyekeztek a tanáraink minél színesebbé, érdekesebbé, hasznosabbá tenni a tanórákat. Voltak gyakorlataink, tanulmányi kirándulásaink. A saját szemeinkkel láthattuk például, hogyan zajlik egy autista személy napja, vagy egy Down-szindrómás embernek mik a nehézségei. Ahogy végeztem az iskolával, igyekeztem minél előbb elhelyezkedni a szakmámban. Sikerült is először egy óvodát találnom, amelyről az előző írásomban olvashattok. Végül Békésen, egy KÉPESEK VAGYUNK

32


HÉTKÖZNA P OK

LinkedIn -

a munka közösségi médiája AZT TAPASZTALTAM, HOGY HALLÁSSÉRÜLT KÖRÖKBEN NAGYON SOKSZOR KERÜL SZÓBA A MUNKA VILÁGA, FŐLEG AZ ÁLLÁSKERESÉS. EHHEZ KAPCSOLÓDÓAN KÍVÁNTAM ÍRNI EGY CIKKET, AMELLYEL REMÉLHETŐLEG SEGÍTENI TUDOK ELINDULNI MINDEN KEDVES OLVASÓNAK, AKI SZERETNÉ MEGTALÁLNI A TÖKÉLETES MUNKAHELYET. A CIKKEMBEN A LINKEDIN-T FOGOM BEMUTATNI, ILLETVE AZ ELŐNYEIRE KÍVÁNOK RÁMUTATNI. JÓMAGAM AZ OLDAL EGY ÁTLAGOS FELHASZNÁLÓJA VAGYOK.

K Írta: Szente Milán

ezdjük azzal, hogy mi is az a LinkedIn? A LinkedIn egy olyan közösségi média, ahol a munkatapasztalatokat lehet megosztani, munkát lehet keresni, illetve a profilod segítségével könnyebben rád találnak a HR-esek. A LinkedIn-es profilod egy önéletrajznak feleltethető meg, vagyis tartalmazza a jelenlegi pozíciódat, korábbi munkatapasztalataidat, végzettségedet, azt, hogy milyen nyelveket beszélsz, önkéntesi tapasztalataidat és az érdeklődési köreidet. Mindezen adatokat a saját belátásod szerint adhatod meg, mintha csak egy állásra jelentkeznél, a sok fejvadász meg a profilod alapján dönti el, hogy kapcsolatba kíván-e lépni veled. Éppen ezért fontos, hogy jól kitöltsd a profilodat, érdemes beírni mindent, ami igaz rád. Nem érdemes hazudni, mert az úgyis kiderül, és komoly következményei vannak egy ilyen esetnek. Érdemes viszont nyitottnak, vállalkozó kedvűnek lenni, mert ezzel jó pontokat lehet szerezni a fejvadászoknál, a vezetők is értékelik az ilyen munkavállalókat. Mindezért akár ki sem kell mozdulni a lakásunkból, mivel sok dolgot az interneten is meg 33 KÉPESEK VAGYUNK

lehet csinálni. Sok, ingyenesen elvégezhető kurzus van a világhálón, amelyek adnak certificate-et (oklevelet), amelyeket kirakhatunk a LinkedIn profilunkra (ezek a kurzusok sokszor kifejezetten a LinkedIn-re optimalizált oklevelet adnak). Én például elvégeztem nyelvtanfolyamot meg programozói tanfolyamot is, amelyeket ki tudtam rakni a profilomra, illetve önkéntesi munkát is végeztem már. Ezt a cikket is önkéntes alapon írtam, tehát nyugodtan kiposztolhatom a Linkedin oldalamra, illetve beírhatom az önkénteskedési tapasztalataimhoz. Sokakban felmerül a kérdés, hogy ezt a közösségi médiát ki használhatja? Kell-e rendelkeznünk diplomával a regisztrációhoz?


A válasz: bárki regisztrálhat, függetlenül a végzettségtől. Én például gimnazista koromban regisztráltam, érettségim se volt, de egy ízléses profilt így is létre tudtam hozni, vagyis nem kell megijedni, bárki készíthet magának profilt.. Legvégül arra szeretnék kitérni, hogy a LinkedIn miért számít közösségi médiának, ugyanis ez az oldal nem csak arról szól, hogy készítünk magunknak egy önéletrajzot, és

Kell-e rendelkeznünk diplomával a regisztrációhoz? A válasz: bárki regisztrálhat, függetlenül a végzettségtől.

arra várunk, hogy lecsapjon ránk egy HR-es. Az oldal hasonlít a Facebookhoz pár szempontból, ugyanis itt is van hírfolyam, ahol az ismerőseink vagy az általunk követett oldalak bejegyzéseit, megosztásait láthatjuk, ezek az oldalak kisebb-nagyobb vállalatok, esetleg alapítványok hivatalos honlapjai lehetnek, vagyis minden oldal a munkához kapcsolódik. Posztolásnál is illik betartani, hogy a munka világával kapcsolatos legyen, amit megosztunk. Zárásképp szeretnék minden kedves Olvasót biztatni a regisztrációra, aki szeretné megtalálni álmai munkahelyét, és még egyszer hangsúlyozom, bárki regisztrálhat az oldalra, végzettségtől függetlenül!

KÉPESEK VAGYUNK

34


HÉTKÖZNA P OK

ECDL az Óbudai Egyetem Neumann János Informatika Karán LASSAN 20 ÉVE FOROG AZ ÉRZÉKSZERVI FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK SZÁMÁRA AZ ECDL INFORMATIKAOKTATÁSA. A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ EMBERTÁRSAINK SZÁMÁRA NÉLKÜLÖZHETETLEN AZ INFORMATIKAI TUDÁS ÉS A KAPCSOLATTEREMTÉS A KÜLVILÁGGAL. AZ INFORMATIKAI JÁRTASSÁG NEMCSAK A MUNKÁT, HANEM AZ ÉLETMINŐSÉGET JAVÍTÓ MÓDSZER IS.

A

Írta: Cserfalvi Annamária

fogyatékossággal élők integrációjának egyik legfontosabb alappillére az informatikai írástudás. Az ezen a téren tapasztalható akadályokat, hiányosságokat, valamint a képzési kínálat hiányát felismerve az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar Kiberfizikai Rendszerek Intézete, Dr. Kutor László címzetes egyetemi tanár vezetésével, 2001 őszétől indította el Magyarországon a képzéseket. Elsőként a rendszeres térítésmentes felkészítő tanfolyamokat látás-, hallássérültek és mozgássérültek részére tartották. Ismereteink szerint ilyen célirányos informatikai képzést más felsőoktatási intézmény nem biztosít, ezért kidolgoztunk egy kiscsoportos oktatási és vizsgáztatási formát. A fogyatékossággal élők számára szervezett tanfolyam célja 35 KÉPESEK VAGYUNK

a látás-, hallás- és mozgássérült személyek alapszintű informatikai képzésének megteremtése. Fontosnak tartjuk az érettségire készülő és a felsőoktatásban részt vevő, említett fogyatékossággal élő személyek informatikai felkészítését. További céljaink: a távoktatás jellegű képzés kidolgozása és beindítása. A látássérültek számára speciális beszélő programokkal és egyéb segédeszközökkel felszerelt laboratórium áll rendelkezésre. Tapasztalataink szerint a célcsoport igényeit úgy tudjuk legjobban szolgálni, ha a tanárok a személyes érintettségüknél fogva rendelkeznek az informatikai rendszerek használatával kapcsolatos tudással. A látássérült (vakok és gyengén látók) hallgatókat a szintén látássérült Ecsedi Csaba programozó matematikus, míg a hallássérülteket (siketek és nagyothallók) a hangzó nyelvet és jelnyelvet párhuzamosan használó, nagyothalló Cserfalvi


Annamária középiskolai informatikai szakmérnöktanár és jelnyelvi tolmács oktatja. A fejlesztői laboratórium az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kar és a Magyar Számítástechnika az Ifjúságért Alapítvány mellett a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság támogatásával és a program szakmai felügyeletével jöhetett létre. A laboratóriumban tanulhatnak, és vizsgát is tehetnek a fogyatékossággal élő személyek, illetve megszerezhetik a digitális tudás minősítését igazoló ECDL bizonyítványt. A fejlesztőlaborban jelenleg 12 munkaállomásból álló géppark áll rendelkezésre a hallás-, a látás- és a mozgássérültek számára, felszerelve a szükséges szoftverekkel. Az időről időre megújuló ECDL-követelményrendszerhez igazodva optimalizáltuk a speciális tananyagot. A 18 év tapasztalata

alapján megújult módszertan alkalmazásával folytatjuk a képzést. A tanfolyamot azoknak ajánljuk, akik Windows operációs rendszerre épülő Office-környezet ismeretét tanúsító ECDL-vizsgát szeretnének tenni. FONTOS SZEMPONTOK A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK OKTATÁSÁVAL KAPCSOLATBAN: a felkészítés gyakorlatközpontú, minden modult az adott feladatnak megfelelően mutatunk be, az egyéni tanulás segítésére minden modulhoz számos, otthon kidolgozandó feladatot jelölünk ki, a foglalkozások konzultációs jellegűek, tematikájuk az ECDL Vizsgaközpont által kiadott tananyag szerint épül fel,

KÉPESEK VAGYUNK

36


HÉTKÖZNA P OK

a közösen megtárgyalt, egyénileg kipróbált anyagrész mellett lehetőséget biztosítunk az otthoni gyakorlás során felvetődő kérdések tisztázására is, az egyes modulok képzési ideje változó (kb. 40-50 óra/modul). A BIZONYÍTVÁNY MEGSZERZÉSÉNEK MÓDJAI: heti rendszerességgel való tanfolyami részvétel (kezdők részére), konzultációs lehetőség modulokra bontva (az Office-alkalmazások használata).

A tanfolyam elsősorban az ECDL SELECT START megszerzését célozza. Az ECDL SELECT START moduljai a 3 kötelező (számítógépes és online alapismeretek, szövegszerkesztés) és 1 szabadon választható (Táblázatkezelés, Adatbáziskezelés, Prezentáció, IT biztonság, Képszerkesztés és Webszerkesztés) modul. A tanfolyamok 2001-es indulása óta közel 280 látássérült és 260 hallássérült, valamint 5 mozgássérült futott neki az ECDL bizonyítvány megszerzésének, túlnyomó részük sikerrel is vette az akadályt.

ECDL-vizsgát évente kétszer szervezünk, a vizsgázók a vizsgafeladatokat számítógépes adathordozón kapják meg, és ezeken oldják meg. A vizsgafeladat megértése és megoldása bonyolult, időigényes. Emiatt az ECDL-vizsgákra vonatkozóan egy-egy modul feladatának megoldási ideje 90 perc. A tanfolyam és a vizsga térítésmentes, a költségét az Óbudai Egyetem vállalja. Az alapvizsgát tanúsító vizsgakártyát a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság adja ki.

A FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐK SZÁMÁRA SZERVEZETT ECDL TANFOLYAMON 2001 ÓTA A MAI NAPIG 542 FŐ FOGYATÉKKAL ÉLŐ HALLGATÓ TANULT: 274 fő látássérült (179 fő vak és 95 fő gyengén látó), 257 fő hallássérült (140 fő siket és 117 nagyothalló), 3 fő mozgássérült, 8 fő hallás- és látássérült (siketvak).

37 KÉPESEK VAGYUNK


A látássérült (vak és gyengén látó) hallgatók között: 76 fő szerezte meg a teljeskörű ECDL bizonyítványt, 88 fő csak ECDL START bizonyítványt, 65 fő viszont 1-2-3 modul vizsgát szerzett, 45 fő egy vizsgát sem tett le. A hallássérült (siket és nagyothalló) hallgatók között: 161 fő szerezte meg a teljeskörű ECDL bizonyítványt, 32 fő csak ECDL START bizonyítványt, 23 fő viszont 1-2-3 modul vizsgát szerzett, 41 fő egy vizsgát sem tett le. A hallás- és látássérült (siketvak) hallgatók között: 1 fő szerezte meg a teljeskörű ECDL bizonyítványt, 6 fő csak ECDL START bizonyítványt.

A mozgássérült hallgatók között (hallássérültek csoportjában tanulnak): 0 fő szerezte meg a teljeskörű ECDL bizonyítványt, 1 fő csak ECDL START bizonyítványt, 2 fő viszont 1-2-3 modul vizsgát tett le. JELENTKEZÉSKOR AZ ALÁBBI SZEMPONTOKAT VESSZÜK FIGYELEMBE: érettségi vagy középiskolai tanulmányok, továbbtanulási szándék, illetve megkezdett felsőfokú tanulmányok, számítógéppel kapcsolatos elhelyezkedési szándék, otthoni számítógép-használati lehetőség az önálló gyakorláshoz. Az órák – a tervek szerint – szeptembertől szerda délelőttként 9-12-ig tartanak. A cserfalvi@gmail.com e-mail címen lehet jelentkezni önéletrajz csatolásával.

KÉPESEK VAGYUNK

38


HÉTKÖZNA P OK

A hallást segítő implantátumok története, fejlődése AZ EGÉSZSÉGÜGYI VILÁGSZERVEZET (WORLD HEALTH ORGANIZATION, WHO) STATISZTIKÁI SZERINT 466 MILLIÓ EMBER ÉL HALLÁSVESZTÉSSEL A VILÁGON. EBBEN A CIKKBEN KÍVÁNJUK BEMUTATNI A COCHLEÁRIS (CI), ILLETVE A CSONTVEZETÉSES ELJÁRÁSOKAT, MIVEL EZEK A LEGELTERJEDTEBB TÍPUSOK. AZ EMLÍTETTEK MELLETT PERSZE VANNAK EGYÉB FEJLESZTÉSEK IS, MINT PÉLDÁUL AZ AGYTÖRZSI IMPLANTÁTUM, KÖZÉPFÜL IMPLANTÁTUM VAGY A HIBRID KÉSZÜLÉK (BEÜLTETETT IMPLANTÁTUM +HALLÓKÉSZÜLÉK EGYBEN). AMI KÖZÖS BENNÜK, HOGY MŰTÉTI ÚTON TÖRTÉNIK MEG A BEAVATKOZÁS, A CSONTVEZETÉSES IMPLANTÁTUMOKAT RENDSZERINT KÖNNYEBB BEÜLTETNI, MINT A CI-KET. Írták: Tolner Veronika és Szente Milán

A CSONTVEZETÉSES IMPLANTÁTUMOK SZENTE MILÁN Ezek olyan implantátumok, amelyek a csont hangvezetési képességét kihasználva juttatják a külső hangokat a belsőfülbe. Ilyet azok kapnak, akiknek a középfülükkel van valamilyen probléma. A középfület három apró csont alkotja, ezek – sorrendben –a kalapács, az üllő és a kengyel, és az a feladatuk, hogy felerősítsék a beérkező hangokat. Amennyiben ezek a csontok – ame-

39 KÉPESEK VAGYUNK

A VÁLLALATOK TERMÉKEI

Ezekből Magyarországon a Cochlear, a MED-EL, az Advanced Bionics és az Oticon van jelen.


HOL VAN MAGYARORSZÁGON IMPLATÁLÁS?

Debrecen

Budapest

Heim Pál Gyermekkórház SOTE (Klinikák)

Debreceni Egyetem KK

Szeged Pécs

Szegedi Tudományegyetem ÁOK

Pécsi Tudományegyetem ÁOK

lyek a legkisebb csontok az emberi testben – nem működnek, a páciens nagyothallóvá válik, és nem nyújt megfelelő hangerősítést egyik olyan hallókészülék sem, amely a hallójáratba vezeti a hangot. Cochleáris implantátum beültetése viszont nem indokolt, ezért marad ez a köztes megoldás. Az ötlet, hogy az emberi koponyát egy nagy hangerősítőként (vagy inkább dobként) használjuk, egy svéd orvostól, Per-Ingvar Brånemarktól származik, aki felismerte, hogy a koponya kiválóan erősíti a rezgéseket. Kollégájával, Anders Tjellströmmel megalapozta a BAHA készülékek alapkoncepcióját: ültessünk egy titánium implantátumot a páciens koponyájába, amelynek látszik a kivezetése, és erre csatoljunk fel egy olyan hallókészüléket, amely a hangokat rezgéssé alakítja, és továbbítja az implantátumra. Ez a rendszer a történelem első csontvezetéses hallókészüléke, és a Connect nevet viseli. Ugyanez a hatás

elérhető úgy is, ha csak egy rezgőegységgel ellátott készüléket a koponyánkhoz nyomunk, nem feltétlenül kell implantátum, viszont a hangerősítés gyengébb ebben az esetben. Ezt a megoldást softbandnek hívják. Egy fejpántra csatolják fel a hallókészüléket, és azt viseli a páciens. Visszatérve a BAHA rendszerre, az első ilyen műtétet 1977-ben Göteborgban hajtották végre, a legelső cég, amelyik ezt a típust forgalmazta, a svéd Entific volt, amelyet 2005-ben felvásárolt az ausztrál Cochlear. A Baha Connect és a dán Oticon vállalat Ponto implantátuma is ezen az elven működik. Manapság a Cochlear, a MED-EL, az Oticon és a Medtronic foglalkozik csontvezetéses hallókészülékek gyártásával, illetve forgalmazásával. 1977 óta sokat fejlődött a technológia, egyre nagyobb teret hódított a mágneses csontvezetés (Cochlear Baha Attract, illetve Medtronic Alpha 2 MPO Eplus), amelynek KÉPESEK VAGYUNK

40


HÉTKÖZNA P OK

az a lényege, hogy egy mágnest helyeznek el műtéti úton a koponyára, a bőr alá. A hallókészüléket a seb gyógyulása után egy külső mágnes segítségével csatlakoztatják a beültetett egységhez. A két eszközt csak a páciens bőre és a kötőszövete választja el egymástól. A legutóbbi fejlesztésekben is ezt a technológiát vitte tovább több gyártó is. Jelenleg olyan rendszerek is léteznek, amelyeknél a rezgőegységet ültetik a koponyába, ez csatlakozik a bőr alatti mágneshez, megspórol-

va ezzel az alkatrészt a hallókészülékből. Olyan megoldás is született, amelynél a külső, rezgőegységgel ellátott hallókészüléket a fejbőrre, a fül mögé kell ragasztani (ADHEAR), ebben az esetben nem kell műtét. Jómagam 2005-ben kaptam meg az első BAHA készülékemet első fiúként és harmadik személyként Magyarországon, azóta is csontvezetéses készülék segít nekem a mindennapokban.

HOGYAN FEJLŐDTEK A CSONTVEZETÉSES IMPLANTÁTUMOK 1.

3.

Baha Cordelle, a legelső külső egység, külső

Baha 5, ez a jelenlegi legújabb passzív csontvezetéses hallókészülék

2.

4.

Baha Classic 300, az első olyan készülék, amely elemmel működik

41

KÉPESEK VAGYUNK

Cochlear Baha Osia 2, aktív csontvezetéses

5.

Med-el Bonebridge + Samba, szintén aktív

6.

Med-el ADHEAR, implantátum nélküli csontvezetéses


A COCHLEÁRIS IMPLANTÁTUMOK TOLNER VERONIKA A cochleáris implantátum rendszer egy beszédprocesszorból (külső készülék) és egy beültetett implantátumból áll. A belső egységhez tartozó elektróda-

sort műtéti úton a belső fülbe, a hallócsigába (a cochleába) vezetik be. Súlyos, siketséggel határos, idegi típusú hallásvesztés esetén szokták javasolni elsősorban olyan személyeknek, akiknek a hagyományos hallókészülék

ÁBRA ARRÓL (ANGOL NYELVŰ SZÖVEGEZÉSSEL), HOGY HOGYAN NÉZ KI AZ ELJÁRÁS

KÉPESEK VAGYUNK

42


HÉTKÖZNA P OK

már nem segít, és ők vagy a családtagjaik úgy érzik, hogy ez hátráltatja őket a mindennapos kommunikációban.

Súlyos, siketséggel határos, idegi típusú hallásvesztés esetén szokták javasolni elsősorban olyan személyeknek, akiknek a hagyományos hallókészülék már nem segít. Az ilyen típusú hallásvesztésnél a belső fülben a szőrsejtek nem működnek, vagyis a mechanikai hanghullámok nem alakulnak át elektromos jelekké az agy számára, ezért a fülcsigába vezetett elektródasor feladata az, hogy kikerüljék a sérült részeket és közvetlenül stimulálják a hallóideg végződéseket.

1957-ig kell visszamenni az időben, amikor a Franciaországban élő André Djourno és Charles Eyriès elkezdtek kísérletezni a fül elektromos stimulálásával. Az első beavatkozások ugyan nem voltak annyira sikeresek, viszont publikálták a feljegyzéseket egy francia orvosi lapban. Ez a cikk eljutott a tengerentúlra is, dr. William House-hoz, akit inspirált az ilyen módon megvalósuló halláskorrekció ötlete. Egy kollégájával el is kezdett dolgozni egy új koncepción, majd végrehajtották az első műtéteket 1961-ben Los Angeles-ben. A páciensek képesek voltak alapfrekvenciákat megkülönböztetni, illetve szavakat felismerni egy adott témakörben. A ‘70-es években kezdődött el a tömeges implantálások időszaka, az Egyesült Államokban kutatások folytak a CI-n átesett személyek állapotával kapcsolatban. Megállapították, hogy a készülék jobb

A COCHLEÁRIS IMPLANTÁTUMOK 2.

1.

MED-EL Rondo 2 egybeépített

43 KÉPESEK VAGYUNK

MED-EL Sonnet 2

3.

Nucleus Kanso egybeépített


életminőséget ad a hangzó nyelven történő kommunikációhoz és a szájról olvasáshoz. A következő évtizedben kezdett el megerősödni a kapcsolat a kutatóintézetek és az ipar között, ez nagyban elősegítette az implantátumokkal foglalkozó társaságok terjeszkedését, például Ausztráliában Graeme Clark munkája megalapozta a korai Nucleus eszközöket. A másik ilyen nagyobb csoportosulás az osztrák fővárosban Kurt Burian, Erwin és Ingeborg Hochmair vezetésével jött létre. Ezzel együtt fokozatosan kibővültek a CI adta lehetőségek: a beszéd észlelésétől a zene érzékelésén át a hangos környezetben való eligazodásig egyre több helyzetben tudta már segíteni viselőjét. Ehhez persze az kellett, hogy az eredeti, egycsatornás rendszert – amely nem tudta megfelelően átalakítani a hangot az agy számára elektromos jellé – többcsa-

tornásra fejlesztették a kutatók. A későbbiekben még sokat finomítottak a szál vastagságán, az elektródákon, illetve a csatornák számát is fejlesztették. Törekvés volt arra, hogy a készülékek minél vékonyabbak legyenek, s minél több csatornát biztosítsanak a halláshoz. Jelenleg a gyártók vékonyabb elektródasort kívánnak fejleszteni, és nagy hangsúlyt kapnak a külső egységek is. Például, hogy kényelmesebb, jobban elrejthető, vagy akár egybeépített (pl. MED-EL Rondo 2/ Cochlear Nucleus Kanso) legyen. Napjainkban négy CI cég termékei vannak jelen Magyarországon, ezek a Cochlear, a MED-EL, az Advanced Bionics és az Oticon.

5.

4.

Cochlear Nucleus 7

Advanced Bionics Naída Q70

6.

Oticon Medical Neuro 2

KÉPESEK VAGYUNK

44


HÉTKÖZNA P OK

Szeretetnyelv – Elismerő szavak

A MÚLTKORI ÍRÁSBAN A SZERETETNYELVRŐL ÁLTALÁNOSSÁGBAN BESZÉLTÜNK. MINDANNYIUNKNAK VAN EGY VAGY KETTŐ OLYAN JELLEMZŐ SZERETETNYELVE, AMELYET MAGA IS BESZÉL, ÉS AMELYET Ő MAGA IS SZERETNE VISSZAKAPNI MÁSOKTÓL. ÖT FŐ SZERETETNYELVET KÜLÖNBÖZTETTÜNK MEG: MINŐSÉGI IDŐ, ELISMERŐ SZAVAK, SZÍVESSÉGEK, TESTI ÉRINTÉS, AJÁNDÉKOZÁS. PÁRKAPCSOLATAINKBAN, DE ÁLTALÁBAN IS, AZ EMBERI TÁRSULÁSAINKBAN (BARÁTI, SZÜLŐI STB.) EZEKET KERESSÜK, ÉS MI MAGUNK IS EKKÉNT TARTJUK FENN A KAPCSOLATOKAT. Írta: Kiss-Weidinger Vera

A

z egyik fő szeretetnyelv az elismerő szavak használata. Ha visszagondolunk a gyerekkorunkra, akkor legtöbbször arra emlékszünk, mennyire vágytuk a szüleink, tanáraink elismerésére szóban is. Amikor azt mondták nekünk, hogy ügyesek vagyunk, jól csináltunk valamit, megdicsértek minket, akkor szinte ragyogtunk. Ezekben a szavakban valódi erő rejlett. Önértékelésünk mások visszaigazolása nyomán keletkezett. Sokak számára ez nem adatott meg. Egész életükben keresték a jóváhagyást, elismerést a szüleiktől, amelyet sosem kaptak meg. Ezek az emberek nagyon vágynak arra, hogy elismerjék őket.

az mások számára is fontos, legyen az a legapróbb tett, mint pl. egy mosogatás. A kapcsolatok során sokszor ez sikkad el. Emlékezzünk vissza, hogy a párkapcsolatok elején milyen rajongással és elismeréssel nézünk arra, akibe beleszerettünk! Nem is fukarkodunk a szavainkkal, szívesen tudtára adjuk partnerünknek, hogy csodáljuk és szeretjük. Ez később elsikkad. Elfelejtődik az, hogy minden nap lehet egy kedves szóval tenni azért, hogy a társunk, párunk, de még a barátaink is tudják azt, hogy ők számítanak nekünk.

MINDENKINEK FONTOS De nem csak ezeknek az embereknek jelent sokat a megbecsülés, hiszen mindannyian szeretjük, ha elismerik a munkánkat, az érdemeinket, a cselekedeteinket. Mind szeretjük magunkat értékes és hasznos embernek érezni a társadalomban. Jó tudni, hogy amit csinálunk,

APRÓ DOLOG, DE ERŐS Gondoljunk csak bele: nőként mennyire fájdalmas, ha nem ismerik el a háztartásban végzett munkánkat, pedig, ha a társunknak kellene csinálnia, bizony, lehet, hogy jobban megbecsülné azt. És

45 KÉPESEK VAGYUNK


persze fordítva is: férfiként szintén fájdalmas, ha a családért tett erőfeszítéseket természetesnek könyveli el a másik fél. Apró dolog, de nagyon sokat számít, ha elismerjük azt, amit tesz értünk a párunk, és meg is köszönjük neki. NEM ERŐLTETETT! Sokszor hallom azt, hogy „de ez olyan erőltetett így!”. Nem kell erőltetettnek lennie. Elég, ha végiggondoljuk, mi az, ami a másik nélkül nem menne, és ennek őszintén hangot adunk. Eleinte talán nehéz lesz, de utána már könnyen megy, már csak azért is, mert a hatása érezhető-

vé válik. Az is segíthet, ha belegondolunk, ránk milyen hatással van a dicséret, milyen jólesik, ha valaki elismer minket, milyen jó, ha azt érezzük, hogy hasznosak vagyunk. Mindez mások számára is érték! Ha szeretjük a másikat, akkor könnyebben adunk mi is visszajelzést, s ő is jobban fogja érezni magát mellettünk. Figyeljük meg a párunkat: számára ez olyan szeretetnyelv, ami felvillanyozza? Ami boldoggá teszi? Ha igen, akkor bátran használjuk ezt a kulcsot a kapcsolatban!

KÉPESEK VAGYUNK

46


HÉTKÖZNA P OK

Online szóbeli vizsga tapasztalatai – hallássérült hallgatóként

A KORONAVÍRUS FENEKESTÜL FELFORGATTA AZ OKTATÁS RENDJÉT, NEMCSAK AZ ÁLTALÁNOS ISKOLÁKÉT ÉS A KÖZÉPFOKÚ INTÉZMÉNYEKÉT, DE A FELSŐOKTATÁSÉT IS. AZ EDDIGI MEGSZOKOTT, SZEMÉLYES SZÓBELI VIZSGÁK FELTÉTELEI ÉS KÖRÜLMÉNYEI EGY CSAPÁSRA MEGVÁLTOZTAK. Írta: Pócza Barbara

M

aga a vizsgán való részvétel is más lett: a jelenlegi helyzetben online szóbeli és írásbeli vizsgák vannak. Eddig is előfordultak írásbeli vizsgák, ahol láttam a kérdéseket, és írásban kellett válaszolni. Nem okozott nehézséget. Azonban az online szóbeli nem volt egyszerű számomra, tele voltam félelmekkel azt illetően, hogy miként fog zajlani a számonkérés. Érteni fogom-e a kérdést? Tudok majd válaszolni? Türelmes lesz a tanárnő? Előtte megegyeztünk, hogy leírja nekem a kérdéseket, így könnyebben tudok majd vála47 KÉPESEK VAGYUNK

szolni rájuk. Később erre nem volt szükség, de bárkinek jól jöhet ez az opció, akinek a hallásával és a beszédértésével problémák vannak. Hárman vettünk részt a vizsgán, mivel egyedül nem vizsgázhatsz hivatalosan, kell, hogy legyen egy tanú. „Kihúztuk” a tételt, és egymás után mindenki kifejtette a saját témáját, majd a tanárnő a többi tételbe is belekérdezett.


Eleinte izgultam, hogy mi lesz, mennyire fog akadozni az internet, milyen minőségű lesz a videóbeszélgetés. Szerencsére a tanárnő és a vizsgatársam is nagyon támogatók voltak, odafigyeltek, hogy értsek mindent, artikuláltan és lassan beszéltek. Így, legyőzve a vizsgával kapcsolatos előítéleteimet és félelmeimet, szerencsére jól sikerült a számonkérés. Minek köszönhetem még, hogy jól értettem a tanárnőt és a vizsgatársam? A mikrofonomnak, amelyet csatlakoztatni tudok a számítógéphez jack csatlakozóval, azt pedig a hallókészülékhez bluetooth segítségével. Így külső zajoktól mentesen hallottam a tanárnő és a vizsgapartner hangját, amit szájról olvasással egészítettem ki. Nehezítő tényező volt, ha „lefagyott” a kép, vagy késett a hang, de nem megoldhatatlan ez a vizsgahelyzet. Mindenkinek ajánlom, nézzen utána, milyen kiegészítővel (esetleg anélkül) tudja összekapcsolni a hallókészülékét vagy az implantját a laptoppal.

Milyen fontos tényezőkre figyeljenek a tanárok, ha az online tanórán/vizsgán hallássérültek vesznek részt?

1. A hallássérült hallgatók olyan applikációkat használhatnak, mint a LiveTranscribe, a Google Asszisztens beszédfelismerője vagy a SpeechTexter. A telefon hangszóróját a számítógép közelébe kell helyezni, a program pedig felismeri, és szöveggé alakítja az elhangzottakat.

2. Időről időre az élő feliratozó app el-

3. Ne használjon a tanár headsetet mikrofonnal, mert ez takarja a száját, ami nehezíti a szájról olvasást!

4. Egyszerre csak egy ember beszéljen, hogy tisztább legyen a hang! A nagyobb hangerő nem minden esetben segítség, mivel az egy idő után gyakran torzít, ami elvesz a minőségből!

5. Egy másik megoldás a részletes PowerPoint jegyzet készítése, amelyet online elérhetővé tehet, vagy e-mailben elküldhet az oktató a hallássérült hallgatónak. Előadás alatt és után többszöri elolvasást tesz ezzel lehetővé.

6. Érdemes olyan alkalmazást használni, amely automatikusan hozzáadja a feliratokat az előre rögzített videókhoz, vagy feliratozza az online meetinget.

7. Amikor egy ember beszél, a többi résztvevő némítsa le a mikrofonját, így a környezeti zajok minimálisra csökkennek, és jobban érthetővé válik a beszéd.

8. Zoomon és Skype-on be lehet kapcsolni az élő feliratozást, amely nem mindig tökéletes, de a semminél több. Angol nyelven elérhető.

9. Ügyeljenek arra is, hogy a fény ne mögöttük legyen, mivel nehezíti a szájról olvasást, ha árnyékban van a beszélő.

10. Videómegnézésére épülő házi feladatoknál győződjön meg a felirat elérhetőségéről!

ronthatja a szavakat, ezért szükségünk van a visszakérdezés lehetőségére. KÉPESEK VAGYUNK

48


SZ A BA DID Ő

Fejezetek a járványok történetéből A járványokról általában

A JÁRVÁNYOK A LEGRÉGEBBI IDŐK ÓTA SÚJTJÁK AZ EMBERISÉGET. MÁR AZ ÓKORI IRODALMI ALKOTÁSOKBAN ÉS A KÖZÉPKORI FELJEGYZÉSEKBEN IS EMLÍTÉST TESZNEK RÓLUK. AZ ÓKORBAN ÉLT EMBEREK IS RÁJÖTTEK ARRA, HOGY A FERTŐZÉSEKET SZABAD SZEMMEL NEM LÁTHATÓ DOLGOK, TALÁN APRÓ MAGOCSKÁK OKOZHATJÁK. AZT IS MEG TUDTÁK ÁLLAPÍTANI, HOGY KÖZÜLÜK MELYIK RAGÁLYOS, MELYIK KEVÉSBÉ VESZÉLYES, DE HOGY EZEKET A FERTŐZÉSEKET MI VÁLTJA KI, CSAK A 19. SZÁZADBAN TUDTÁK MEGFEJTENI. Írta: Dr. Pánti Irén

A

z 1870-es években született meg a bakteriológia tudománya, ekkor tudták a mikroorganizmusokat mikroszkóp alatt beazonosítani, és jóval később az első oltóanyagokat előállítani. Az embereket hatalmas rémület szállta meg, mert tehetetlenek voltak a fertőzésekkel szemben. Jobb híján Isten csapásának tekintették a ragályokat a bűnökért, melyeket elkövettek. Egy szélsőséges mozgalom, a „flagellánsok” hívei az első pestisjárvány idején (1347—53) tömegesen járták a településeket, közben magukat ostorozva bűnbocsánatért esedeztek, és imádkoztak a járvány megszűnéséért. A józanabbul gondolkodók másfajta kiutat kerestek. Korán felismerték, ha eltakarják az arcukat, a kórokozók nehezebben találnak utat a szervezetükbe, ezért védőmaszkokat használtak. Kezdetben ugyanis azt tartották, hogy a járványt a fertőzött levegő, a miazma okozza. Később egyértelművé vált számukra, hogy a fertőzések az emberi érintkezéssel terjednek. Megfigyelték ugyanis, hogy a kereskedelmi útvonalak mentén, valamint a háborúk idején, mikor az emberek nagyobb csoportja változtat 49 KÉPESEK VAGYUNK

helyet, a fertőzöttek száma rohamosan emelkedik. A fertőzések elterjedését úgy próbálták megállítani, hogy vesztegzárakat rendeltek el – az elsőt Velencében, a 14. században. Nem engedték be a városokba az idegen kereskedőket, illetve a már fertőzött betegeket elkülönítették az egészségesektől, karanténba helyezték őket. A 18. századtól veszteglőintézeteket és járványkórházakat hoztak létre. Ez a védekezés gyakran hatásosnak bizonyult. Az is tény azonban, hogy a gazdasági élet megbénult, ami válságokhoz vezetett. A továbbiakban néhány jelentősebb járvány kialakulását és elterjedését szeretném bemutatni, amelyek már feledésbe merültek, ám megismerésük hozzásegíthet bennünket ahhoz, hogy a jelenlegi koronavírus okozta helyzetet jobban megértsük. A PESTIS Okozója az emberre viszonylag ártalmatlan Yersinia pestis nevű pálcika alakú baktérium, amely főleg patkánybolhákból került át az emberekre, de cseppfertőzéssel is terjedt. Miután a kór az emberek oxigénfelvételében zavart okozott, a bőrük sötétkék színűvé változott, ezért ezt a betegséget fekete halálnak


is nevezték. Elterjedésének fő oka az volt, hogy a főbb kereskedelmi útvonalakon árukat szállító kereskedők hajói tele voltak patkán�nyal. Mikor a hajók a szárazföldön kikötöttek, a patkányok elszabadultak, megfertőzték a háziállatokat, azok pedig az embereket. A pestisdoktorok a pestissel fertőzött városok jellegzetes alakjai voltak a középkori Európában. Ők állami hivatalnokok voltak, a feladatuk Faggyúval bevont, hosszú köpenyt viseltek, és madárcsőr alakú maszk takarta el az arcukat. A maszkba illatos olajat, illetve illatos növényeket tettek, melyet meg is gyújtottak, hogy a tisztító füst megakadályozza a miazma belélegzését. az volt, hogy gondoskodjanak a betegekről és a hozzátartozóikról. Ők vezették az elhunytak listáját, de a végrendeleteknél gyakran ők szerepeltek tanúként is. Nem feltétlenül voltak

orvosok, elsősorban eret vágtak, vagy piócákat helyeztek a beteg testrészre. Maszkjukról mindenki felismerte őket. Faggyúval bevont, hosszú köpenyt viseltek, és madárcsőr alakú maszk takarta el az arcukat. A maszkba illatos olajat, illetve illatos növényeket tettek, melyet meg is gyújtottak, hogy a tisztító füst megakadályozza a miazma belélegzését. Felszerelésükhöz tartozott még egy bőrkalap, egy pár bőrkesztyű meg egy bot, melynek segítségével a betegekkel a fizikai érintkezést elkerülhették. A védekezés ellenére gyakran a pestisdoktorok maguk is a pestis áldozatává váltak. A pestisjárvány, mely a háborúkat kísérte, gyakran azok sorsát is eldöntötte. Pestisben hunyt el nagy hadvezérünk, Hunyadi János és Kapisztrán János barát is. Az első pestis elleni szérumot a 19. század végén állította elő Alexander Yersin, aki beazonosította a pestist okozó baktériumot, és a megfelelő gyógymódot is kidolgozta.

KÉPESEK VAGYUNK

50


SZ A BA DID Ő

A KOLERA Súlyos hasmenéssel és hányással járó járvány volt, mely a fertőzött ivóvízzel és élelmiszerrel jutott a szervezetbe. Főként a fejlődő országok nyomortelepeiben fordult elő, ahol nem voltak megfelelőek a táplálkozási és tisztálkodási körülmények. Az évszázad pestisének is nevezték. A kolera Indiából indult, Oroszországon és Lengyelországon keresztül jutott Magyarországra 1830-ban. A magyar hatóságok lezárták az északi határt, kordonokat emeltek, leállt a közlekedés és a kereskedelem, emiatt Észak-Magyarország lakóit éhínség fenyegette. A határzárat túl korán bontották le, a kolerát nem sikerül megállítani. Magyarországon akkor nem voltak csatornák. A kiömlő szennyvíz akadály nélkül szennyezte a kutakat és élővizeket. Hatalmas tömegek éltek rossz higiéniai körülmények között. A kutak vizébe fertőtlenítő bizmutot szórtak, sajnos több helyen túladagolták, emiatt többen meg is haltak. Elterjedt a parasztok között, hogy az „urak meg akarják mérgezni a népet”. Zemp51 KÉPESEK VAGYUNK

lén megyében és négy észak-magyarországi megyében kolerafelkelések robbantak ki. 13 nemest meg is öltek. A hatóságok tehetetlenül álltak a betegséggel szemben. A koleratemetőkben előre megásták a sírokat, és szertatás nélkül temették el a halottakat, a harangok megállás nélkül kongtak. A kolera vitte el híres írónkat, Kazinczy Ferencet is. A járványnak volt pozitív hozadéka is. Ebben az időben tűnt fel a politika színpadán Kossuth Lajos, aki Zemplén megye kolerabiztosa volt, majd az országos politika vezető alakja lett. Rámutatott a megoldásra váró társadalmi problémákra, a parasztság nyomorult helyzetére, és elindította a reform mozgalmat. A kolera később többször is felütötte fejét hazánkban, de a higiéniai viszonyok javulásának hála egyre kevesebb áldozatot szedett. A járvány visszaszorításában döntő jelentőségű volt, hogy felismerték az ivóvíz tisztításának fontosságát. A kolera kórokozóját Robert Koch fedezte fel a 19. század végén.


A SPANYOLNÁTHA Az influenza A típusának egyik legelső példánya volt, és egyben a világon az első pandémia, mely azt jelenti, hogy a járvány csaknem az egész földrészre kiterjedt. Az áldozatok nagy része 25-40 év közötti fiatal, egészséges férfi volt, akiknek erős szervezete a spanyolnáthát túlreagálta, és az egészséges tüdőszöveteket elpusztította. Hogy honnan indult, az máig is vitatott, az biztos, hogy nem Spanyolországból. Egyesek Kelet-Ázsiából származtatták. Az első dokumentált esetet azonban az USA Kansas Államából jelentették 1918-ban. Ebben az évben még tartott az első világháború, melyben az USA is hadviselő fél volt. Az Atlanti-óceánon átkelt amerikai hadtestek hurcolhatták Európába. Sem az Antant, sem a központi hatalmak – mint háborúban szemben álló felek – nem engedhették meg maguknak, hogy nyíltan beszéljenek azokról a háborús veszteségekről, melyeket a járvány okozott. A semleges Spanyolországban írtak először nyíltan erről a járványról és annak pusztító következményeiről, ezért nevezték el a

járványt spanyolnáthának. Ebben az időben még nem fejleszthettek ki védőoltásokat, de a vakcinakutatások már kialakulóban voltak. Azóta az influenza elleni védőoltást elkészítették, ám a vírus genetikai állományának változása miatt a veszélyezettség azóta is fennáll. A spanyolnátha felbukkanása tragikus módon bizonyította, hogy az emberiség a rohamos fejlődés ellenére is tehetetlen maradt a természet hatalmas erőivel szemben. A koronavírus kiváltotta helyzet új problémákkal szembesít bennünket. Korábban is voltak nagy világjárványok, melyek jelentős társadalmi-gazdasági változásokat idéztek elő, de a nemzetállami határok korlátozták hatásukat. Ma a globalizáció elterjedésével ezek a korlátok fokozatosan megszűnnek. Globalizációs katasztrófák fenyegetnek bennünket, melyeket meg kellene előznünk. Korábban is voltak világválságok, de ilyen mélyen még nem érintették az emberi kapcsolatokat, ezután semmi nem lesz már úgy, mint régen... Sok a megválaszolatlan kérdés, a pozitív válaszban csak reménykedni lehet.

KÉPESEK VAGYUNK

52


SZ A BA DID Ő

Mit láthatunk a nyári égbolton? BEKÖSZÖNTÖTT A NYÁR, VELE EGYÜTT PEDIG A NYÁRI CSILLAGOS ÉGBOLT. HOSSZÚ NAPPALOK, RÖVID, ÁMDE KELLEMES HŐMÉRSÉKLETŰ, NYÁRI ÉJSZAKÁK. NAGYJÁBÓL ÍGY LEHETNE JELLEMEZNI A CSILLAGÁSZATI NYARAT, MELY HIVATALOSAN A NYÁRI NAPFORDULÓTÓL, JÚNIUS 20-TÓL AZ ŐSZI NAPÉJEGYENLŐSÉGIG, SZEPTEMBER 22-IG TART. HASZNÁLJUK KI HÁT A LEHETŐSÉGET, TEKINTSÜNK FEL AZ ÉGBOLTRA!

A

Írta: Szűcs Mátyás

napforduló idején a Nap nagyon későn, háromnegyed kilenckor nyugszik. Ezután is még sokáig világos van, de körülbelül egy óra múlva már egyre több csillagot számolhatunk meg, és este háromnegyed 11 körül már valóban sötét van. A csillagfürkészést szabad szemmel is végezhetjük, nem szükséges hozzá kisebb látcső vagy távcső. Természetesen utóbbiak nem jelentenek hátrányt, ha valakinek van ilyen eszköze, bátran vigye ki magával! A megfigyelést célszerű minél sötétebb helyről végezni, egy vidéki kertes ház udvarából sokkal többet láthatunk, mint a fényszennyezettebb nagyvárosokból. Egy vastagabb pokrócot azért érdemes lehet kiteríteni, főleg a csillaghullást kön�nyebb és kényelmesebb így megfigyelni. Kezdjük a fürkészést északnyugat irányában! Még magasan jár mindannyiunk legismertebb csillagképe, a Göncölszekér. A szekér rúdja felfelé néz, míg a kocsi van lejjebb. Mivel már nyugaton van, így a magassága óráról órára csökken, de mivel kellően magas égi szélességi körön helyezkedik el, mindig a horizont felett marad, így egy egész évben megfigyelhető csillagképről beszélhetünk. Jellegzetes formájára más kultúrák is felfigyeltek. Az észak-amerikai indiánok egy medve alakot láttak benne, míg a kínaiak praktikusan egy merőkanalat. 53 KÉPESEK VAGYUNK

A Göncölszekér kocsijának két hátsó csillagát felmérve, és ötször meghosszabbítva eljutunk a Polarisig, azaz a Sarkcsillagig! Ezen csillagtól nem messze van Földünk forgástengelyének meghosszabbítása, azaz látszólag ezen pont körül forognak el a csillagok. Délnyugati irányba, de a Göncölszekérnél kissé alacsonyabban látható egy fényes, narancsszínű csillag, az Arcturus. Ez az Ökörhajcsár csillagkép legfényesebb csillaga. Déli irányban, de a horizonthoz közel szintén lesz egy narancsszínű csillag, ez pedig nem más, mint az Antares, a Skorpió csillagkép legfényesebbike. Sajnos a Skorpió nagyon alacsonyan van, teljes része sosem jön fel a látóhatár fölé, de az Antarestől kissé jobbra lesz 3 fényes csillag egymás alatt, amelyet a Skorpió fullánkjának neveznek. Ha igazán sötét égbolt alá sikerült kijutnunk, észrevehetjük a Tejút halványan derengő sávját. Délen, az Antarestől kissé balra indul el, és enyhén keletnek döntve szeli át az égboltot. Ha várunk néhány órát, vagy várunk a nyár későbbi éjszakáira, akkor az északi része pont a fejünk fölött, a zenitben fog lát-


Külön említést érdemelnek az augusztusi hullócsillagok, azaz a Perseidák. Augusztus 13-a környékén érdemes az eget fürkészni utánuk, de az ezt megelőző napokban még kisebb a Hold fénye, így nem nyomja el a hullócsillagok fényét.

szani! Ezen a gazdag részen helyezkedik el 3 fényes csillag, melyek a nagy nyári háromszöget formázzák meg. Ezek közül a Vega a legfényesebb, melyet könnyen észre fogunk venni. A másik kettő az Altair és a Deneb, utóbbi van magasabban. A Deneb egyben a Hattyú csillagkép legfényesebb csillaga. Képzeljünk el egy repülő hattyút előrenyújtott nyakkal és kitárt szárnyakkal, dél felé repülve! A Deneb ennek az alakzatnak a végén helyezkedik el. Továbbhaladva, immáron északkelet felé, egy jellegzetes W alakzatot formál 5 csillag. Ez a Kassziopeia csillagkép, melynek névadója a görög mitológiából lehet ismerős. A bolygókról se feledkezzünk el! A nyár második felében egyre hamarabb kel fel a Szaturnusz és a Jupiter, melyek ezekben a hónapokban látszólag közel helyezkednek el egymáshoz. A Szaturnusz van keletebbre (azaz

baloldalt). Sajnos nagyon délen lesznek, de szép, sárgásfehér fényük talán segít könnyen felismerni őket. Amikor ez a bolygópáros már délen jár, keleten akkor kel fel a Mars. A felszínén lévő vas-oxid miatti vörös színe alapján felismerhetjük, ráadásul most közel jár a Földhöz, így az átlagosnál fényesebbnek látszik. Külön említést érdemelnek az augusztusi hullócsillagok, azaz a Perseidák. Augusztus 13-a környékén érdemes az eget fürkészni utánuk, de az ezt megelőző napokban még kisebb a Hold fénye, így nem nyomja el a hullócsillagok fényét. Ha valaki pedig igazi csillagászati élményre vágyik, keressen fel egy bemutató csillagvizsgálót! Budapesten is és a legtöbb vidéki nagyvárosban is találhatóak ilyen intézmények, ahol jó idő esetén távcsöves bemutatást tartanak az érdeklődőknek. KÉPESEK VAGYUNK

54


SZ A BA DID Ő

Kerttervezés lépésről lépésre – így csináld, hogy ne bánd meg!

EGY ZSEBKENDŐNYI FÖLDTERÜLET IS IZGALMAS LEHETŐSÉGEKET TARTOGAT, HA EL KELL DÖNTENI, HOGY MIT ÜLTESSÜNK BELE, HÁT MÉG, HA HIRTELEN LESZ EGY KERTÜNK. AKI AZELŐTT MÉG NEM CSINÁLTA, ANNAK A KERTÉSZKEDÉS LEGALÁBB OLYAN BOSZORKÁNYOS DOLOG, MINT ELŐSZÖR KIKEVERNI EGY VAJKRÉMET. MOST SEGÍTEK, HOGYAN ÉRDEMES HOZZÁKEZDENED A TERVEZÉSHEZ. Írta: Puha Andrea

ISMERD MEG A KERTEDET! Egy jó kert alapja, hogy megismered az adottságait. Ne rohanj végig a kerteden, hanem figyeld meg: hol van a legtöbb napfény? Hol van a legárnyékosabb hely? Hogyan mozognak az árnyékok reggeltől estig? Szeles vagy nem? Milyen talaj van nálad? Mindezeket fontos tudnod ahhoz, hogy jól meg tudd tervezni. GONDOLD ÁT, MIRE HASZNÁLNÁD! Sütögetnél? Nagy baráti társaságokat fogadnál? Vagy csak szeretnéd, hogy üldögélhess egy kellemes zugban, ahol rálátsz kerted legszebb részére? Szeretnél a saját kertedből enni? Élsz-halsz azért, hogy zöld gyepen sétálhass mezítláb? Írd össze ezeket, és határozd meg milyen funkciókat látna el a kerted! Mi az, amit mindenképpen látni szeretnél benne? TERVEZZ REÁLISAN! Ne akarj medencét, ha nem fér el a kertedben! Ne tervezz virágágyást, ha nincs hozzá megfelelő talajod, számolj azzal is, hogy földet kell hozatnod! Ne tervezz buja virágágyásokat, ha nem akarsz a növények igényeiről gondoskodni, mert nincs rá időd! Érdemes átgondolnod, hogy mennyi időt szeretnél töl55 KÉPESEK VAGYUNK

teni a kerted gondozásával, mielőtt elkezdesz felépíteni egyet. Egy kert ugyanis csak akkor néz ki szépen, ha folyamatosan karbantartod! RAJZOLJ! Mérd le pontosan a kertedet, és rajzold fel méretarányosan egy papírra! Rajzolj fel mindent, ami rajta van, és tervezd meg a saját kertedet! Először helyezd el az elmozdíthatatlan, nehezebb dolgokat: sütögetőhelyet, kiülőt, hintaágyat, szökőkutat, majd ezután rajzold be a többit: a virágágyásokat, gyepet! ÜGYELJ PÁR DOLOGRA A TERVEZÉS SORÁN: Ahol sokat szeretnél tartózkodni, legyen árnyék! Ahol szükséges, legyen megoldható az áramforrás! Minden kényelmesen megközelíthető legyen! A virágágyásnak és a gyepnek vízre van szüksége! Képzeld el gondolatban, hogyan használnád az elképzelt kertedet, így felismerheted az esetleges tervezési hibákat! Ne félj színes ceruzákat használni, tervezz bátran részletgazdagon, így sokkal könnyebb lesz elképzelni, hogy milyen lesz a kerted!


KÉPESEK VAGYUNK

54


SZ A BA DID Ő

Gondoskodj ültetéskor a megfelelő talajról! Hátra magasabb, előre pedig alacsonyabb virágokat ültess! Úgy válogass össze virágokat, hogy az év minden szakaszában boldogítsanak a díszeikkel! Ültess több évelőt, hogy kevesebb munkád legyen a kerttel, és azokat egészítsd ki egynyári növényekkel! KÉSZÍTSD ELŐ A TEREPET! Nem mindegy az sem, hogy tervezés után hogyan állsz neki a megvalósításnak. Itt is érdemes követni egy sorrendet: Távolítsd el a kertedből a szemetet és a megszüntetésre váró dolgokat. Ha szükséges, gondoskodj a talajcseréről! Fektesd le az öntözőrendszert, hogy ne a már elkészült kertet kelljen megbontanod miatta! Alakítsd ki a virágágyásoknak való helyet szegélykővel, és ültesd be őket! Telepítsd a nem mozgatható állomásokat (sütögető, fák, térkő, kiülő)! Füvesíts! FOGADD EL, HOGY NEM LESZ RÖGTÖN TÖKÉLETES! A kerted nem fog rögtön úgy kinézni, ISMERD MEG A NÖVÉNYEKET! mint a Kertész magazin címlapja. El fogod köKönnyű is lenne, ha rögtön azokat a növényevetni a hibákat, és ez rendben van! Lesznek viket ültethetnéd a kertedbe, amelyek tetszerágok, amelyekről nem tudsz megfelelően gonnek, de a virágaidat a kerted adottságaihoz doskodni, vagy át kell ültetned őket, mert nem kell összeválogatnod! Hiába is ültetnéd tele a találtad el elsőre jól az ideális helyet számukra. hortenziával, ha nem megfelelő hozzá a körIdő kell annak is, hogy a bokrok, virágok összenyezet! Mielőtt bármit is megvennél, érdemes érjenek, és természetest hatást keltsenek. Évről elmélyülnöd a virágok világában, hogy tudd, melyiknek milyen talaj-, fény- és vízigénye van. évre változni fog a kerted arca, és akkor fogod látni, hogy min kell alakítanod ismét. Igaz, megterveztethetnéd egy kertésszel is a kertedet, HA EZEKET MÁR TUDOD, A VIRÁG ÁGYÁSOKAT ÉRDEMES A KÖVETKEZŐ de minek? A kertészkedésben pont az a jó, hogy az idővel, a türelmeddel és a tapasztalataiddal ELVEK MENTÉN MEGTERVEZNED: zsonglőrködsz. És ha jól csinálod, ki tudod Egy helyre csak egyféle vízigényű élvezni az eredményét egy finom szörp mellett! virágokat ültess! 57 KÉPESEK VAGYUNK


„Maradj csöndben, maradj életben!” – úgy, hogy nem hallod, mikor csapsz zajt

MOST EGY OLYAN VILÁGBAN ÉLÜNK, AMELYBEN A HANGOK ÉS A VERBÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ TÚLSÚLYBAN VANNAK. PONTOSABBAN NEMCSAK TÚLSÚLYBAN, HANEM AZ ELMÚLT ÉVEKBEN RENDKÍVÜL ZAJOSSÁ VÁLT A KÖRNYEZETÜNK. EZ HATALMAS ZAJSZENNYEZÉSSEL JÁR, MELY ÁRT MINDENFÉLE HALLÁSÁLLAPOTÚ SZEMÉLYNEK – LEGFELJEBB A SIKET SZEMÉLYEK NEM HALLJÁK, DE A MEGNÖVEKEDETT REZONANCIÁT ŐK IS ÉRZÉKELIK. EBBEN A VILÁGBAN SEM EGYSZERŰ HALLÁSUNK CSÖKKENÉSÉVEL VAGY ÉPPEN ANÉLKÜL BOLDOGULNI. VAJON MILYEN LENNE EGY OLYAN VILÁGBAN HALLÁS NÉLKÜL ÉLNI, AMELYBEN NAGYON FONTOS AZ, HOGY CSENDBEN LEGYÜNK, MERT AKÁR AZ ÉLETÜNK MÚLHAT RAJTA. A HALLÁS HIÁNYA AZZAL IS JÁRNA, HOGY A HANGOKAT NEM MINDIG TUDNÁNK KONTROLLÁLNI. HANGOSABBAN VENNÉNK A LEVEGŐT, KICSIT CSAPKODNÁNK A LÁBUNKAT, ÉS EVÉS KÖZBEN KICSIT HANGOSABBAN RÁGNÁNK – EZEKET NAGYON NEHÉZ KONTROLL ALATT TARTANI, HA NINCS MEG HOZZÁ A MEGFELELŐ HALLÁS. Írta: P. Esz. A

A

Hang Nélkül (Quiet Place) című film pontosan egy ilyen környezetbe helyez minket, és egy CI-vel (cochleáris implantátum) élő lány helyzetét mutatja meg. Ebben a környezetben a lány családja nem azért jelel, hogy megértessék magukat, hanem mert ez az egyetlen olyan kommunikációs forma, amellyel nem csapnak zajt. Minden lényegi kommunikáció jelnyelven zajlik. Elsőszámú szabály, hogy „maradj csöndben, maradj életben”! Arra gondolhatnánk, hogy ez a legideálisabb környezet egy olyan személy számára, aki nem hallja a halk zajokat, még az implantátummal sem. Kommunikáció szem-

pontjából könnyebb lehet a dolga, de a hallásának hiánya miatt ő van a legnagyobb veszélyben. Nem hallja saját magát, kevésbé lép puhán, sokszor megfigyelhető, hogy masszívabban lép, mint a többiek, akik hallják saját lépteiket. KÉPESEK VAGYUNK

58


SZ A BA DID Ő

sípol a készüléke. Mint kiderül, ez lesz majd a szörnyek elleni harc kulcsfontosságú eleme. De ne szaladjunk ennyire előre! A film mindenféle hallásállapotú ember számára érdekességet kínál. Azok, akiknek jó a hallása, és nem ismernek hallássérült személyt, a film által megismerhetik egy kicsit a hallásjavító eszközöket és a jelnyelvet, illetve egy kicsit beleélhetik magukat, hogy milyen nehéz lehet Hamar kiderül, hogy miért kell csendben maradni, azért, mert nagyon jól halló, de látásuk hiányával élő szörnyek vadásznak a szereplőkre. A hallásának hiányával élő kislány őket sem hallja, sokszor látható, hogy a hallók mozdulataiból érti meg, a szörnyek ott vannak. Amikor egyszer egyedül van, akkor mögé lopózik egy szörny, és csak a véletlen szerencse menti meg attól, hogy felzabálja őt. Sötétben nem veszi észre a háta mögött lévő szörnyet, vagyis a segédeszközök (tehát a filmben szereplő implantátum) sem adnak vissza minden hangot a viselőjének, így a halkabb hangok és gyengébb frekvenciák továbbra sem jutnak el hozzá. Amíg a szörny mögötte áll, végig azzal van elfoglalva, hogy

59 KÉPESEK VAGYUNK

Ott, ahol hang nélkül kell autót vezetni, hangszigetelten kell főzni az ételt, nincs tányér, csak egy puha levél, amelynek nincsen hangja, ha lerakják. Hangszigetelt babaágy van, és senki sem mond asztali áldást, csak magukba mondják el. Mielőtt a hallók teljesen kétségbeesnének, ebben a világban is vannak praktikák arra, hogyan beszélgessünk egymással. egy csendes környezetben boldogulni. Ott, ahol hang nélkül kell autót vezetni, hangszigetelten kell főzni az ételt, nincs tányér, csak egy puha levél, amelynek nincsen hangja, ha lerakják, és ugyanezen okokból kézzel kell enni. Hangszigetelt babaágy van, és senki sem mond asztali áldást, csak magukba mondják el. Mielőtt a hal-


lók teljesen kétségbeesnének, ebben a világban ben a film játszódik, kulcsfontosságú a hallás, is vannak praktikák arra, hogyan beszélgessünk ezért az apuka sokat tanulmányozza az emberi egymással. A film nagyon jól bemutatja a hanfület, hogy megértse a hallást segítő eszköz műgok természetét. Például egy többnapos csendködését. Egyre jobb és jobb készülékeket csinál kúra után az apa elviszi a vízeséshez a fiát, ahol gyermekének. Az asztalán sok hallókészülék, elmagyarázza, hogy a kis hang biztonságos, a implantátum-alkatrész és szakirodalom hever, nagy hang nem biztonságos, kivéve, ha a közel- amelyek segítségével létrehozott egy megfelelő ben van ennél is nagyobb zaj. Így a csendkúra készüléket. Persze a valóság mindig egy kicsit miatti feszültséget bátran kikiabálhatja magánehezebb, mert amikor oda szeretné adni a ból, mert a vízesés zúgása elnyomja. Füldugó remekművét, akkor a gyermeke közli vele, hogy használatával zenét is lehet hallgatni, és a baba ezt nem fogja hordani, mert valószínűleg ez a szívverését is szabad ellenőrizni sztetoszkóppal. készülék sem sikerült jól. Az apa próbálja neki Azok számára, akiknek nincsen semmilyen elmagyarázni, hogy most jobb frekvenciákat állíhallásélményük, a film nagyon jól érzékelteti tott be, ezért jobban fog vele hallani. Végül csak vizuálisan, hogy mi adna ki hangot. Megfia kezébe adja, és a gyermekére bízza a döntést. gyelhetik, hogy a Monopoly-kockákat a puha Erről eszembe jutott az, hogy sokszor eljön egy szőnyegen dobják el a gyerekek, mert a szőnyeg határ, amikor nincsen kedvünk újabb és újabb elnyeli a hangot, a játéktábla pedig felerősíti. A készülékeket megnézni, ekkor választunk készübábukat is kicserélték textilből készített bábuk- léket a következő 7 évre. Végül a gyermek eljut ra, a házak helyett zöld, a szállodák helyett pe- oda, hogy kipróbálja az új hallókészüléket – ezt dig piros pomponok állnak a táblán. Ezenkívül mi úgy hívjuk, hogy hallókészülék-próbahordás. nagyon jól érzékelteti a film Nagyon jól bemutatja a az érzelmeket: a drámai film az eszköz használatát, Tudtad? pillanatokban nem szabad azt, hogy mágnessel tapad Most már remek lehetőségek sikítani, így a feszültség oda, és ahogy halk csettinvannak az otthoni, legális filminkább vizuálisan jön át, téssel kipróbálja, nagyon letöltésre, ahol a legújabb moés nem hanghatással. Az jól látható, hogy milyen zifilmeket is megnézheted akár egyik jelenetben a halló lehet az első hallásélmény. magyar felirattal. Támogasd az kisfiú némán, de jól artikuNem szeretném lelőni ehhez hasonló filmek moziba kerülését azzal, hogy legálisan lálja: „Sorry”. Vizuálisan a film végét, csak annyit töltöd le őket! A cikkben lévő is jól megkülönböztethető, árulok el, hogy a hallásjavífilmet innen tudod megvásárolni hogy mikor artikulálnak, tó eszköznek köszönhetően legálisan: és mikor adnak ki hanváltozik meg a csendes https://play.google.com/store/ got. Nagyon jó a mimika világuk, és alakul vissza movies/details/A_Quiet_Plaa filmben, és a jelelés is azzá a világgá, amelyet mi ce?id=A31oH-EN9dU hiteles, de nem magyar is ismerünk: egy hangokra Az itt fellelhető filmeknél a filmjelnyelven zajlik, hanem épülő világgá. A film taleírásánál tudod megnézni, hogy amerikai jelnyelven (ASL). nulsága számomra az, hogy van-e magyar felirat hozzá. A film bemutatja azt néha jó lenne egy csenLesz a filmnek második része is, hogy a szülők mindent desebb világ, mert akkor (csak a koronavírus járvány mimegtesznek a gyermeküsokkal több ember tudna att elhalasztották a bemutatót), addig is az előzetesét itt lehet kért – a maguk módján, a egyenlő esélyekkel kommegnézni magyar felirattal: maguk elképzelése szerint. munikálni, vagy részese https://www.youtube.com/watEbben a világban, amelyiklenni a mindennapoknak. ch?v=YzxjqIXA9c4

KÉPESEK VAGYUNK

60


SZ A BA DID Ő

Légy mindig pozitív! MANAPSÁG AZ EMBEREK TÖBBSÉGE NEGATÍVAN ÁLL HOZZÁ A DOLGOKHOZ, CSELEKMÉNYEKHEZ, ESEMÉNYEKHEZ, ÉS NEM ÉRZI, HOGY “MINDEN ROSSZBAN VAN VALAMI JÓ”. NAGYON SOKAN HAJLAMOSAK CSAK A ROSSZ DOLGOKRA KONCENTRÁLNI, MINTHA SEMMI JÓ NEM TÖRTÉNNE AZ EMBER ÉLETÉBEN. HAJLAMOSAK VAGYUNK AZT HINNI, HOGY SEMMI NEM FORDULHAT JÓRA, HANEM MINDEN FEKETE, ÉS PONT. Írta: Sarkadi Klaudia

NEM MINDEN FEKETE ÉS FEHÉR, A VILÁG SZÍNESEBB, MINT GONDOLNÁD! Örülj annak, hogy minden nap egy új kezdet, egy új kihívást jelent számodra és mások számára is! Természetesen, mint mindenkinek, neked is vannak rossz napjaid, de próbáld ezt a rosszkedvet, hangulatot jóra fordítani! Ne feledd, hogy bár hosszú lesz a mai nap is, de egy újabb szintet lépsz a munkádban vagy a tanulmányaidban Akár arra is gondolhatsz, hogy mit tervezel a napod végére, mikor már végre otthon, nyugi61 KÉPESEK VAGYUNK

ban lehetsz a pároddal, a gyerekeiddel, vagy egyedül is kitalálhatsz valami klassz programot! Mindez erőt adhat egy nehezebb napon is. TERELD EL A NEGATÍV GONDOLATAIDAT VALAMI MÁSRA! Tudom, hogy nem könnyű legyőzni a negatív gondolatokat a fejedben, de nem szabad hagyni, hogy ezek irányítsák a napod. Munka vagy iskola után tervezz valami programot magadnak, akár a barátaiddal menjetek el sétálni, vagy üljetek be kávézni, és kikap-


Ez egy tanács lenne? Veheted annak is. Találd meg azokat a tevékenységeket, azt a hozzáállást, amely segít Neked a pozitív gondolkodásban! ÍME, NÉHÁNY TIPP: Tervezz! Gondold át, mi mindent fogsz csinálni a járvány után! Tervezhetsz közös programokat a barátaiddal, családoddal, rokonokkal és mindenkivel, aki fontos számodra! Olvass! Egy jó könyv mindenkinek kikapcsolódást jelent. Ragadj meg valami szórakoztató könyvet, és merülj el a világában! Sorozat/film nézése! Kezdj neki egy olyan sorozatnak vagy filmnek, amelyet eddig nem láttál! Vagy vedd elő a kedvenceidet, igazi nosztalgia lesz a számodra! Főzz, és süss! Bár nagyon sokan kezdték el ezt a tevékenységet űzni, hidd el, jó unaloműző tud lenni! Ha még eddig nem nagyon szorgoskodtál a konyhában, de szeretnél megtanulni főzni vagy sütni, akkor nincs kifogás! Kezdd valami egyszerűbb recepttel! Blogolj! Akár elindíthatsz egy saját blogot, bármely blogplatformon. Hajrá! csolódjatok ki! Beszéljetek a nap nehézségeiről, hogy milyen tanulságokat vonhattok le a történtekből, mi volt az, ami aznap örömet szerzett, mi volt, ami bántott! Minden nap gazdagabb leszel egy tapasztalattal, élménnyel! Ha esetleg nem vagy társas típus, sebaj! Akár otthon, egyedül is tudsz lazítani, át tudod értékelni a napjaidat, és leírhatod a napi történéseket magadnak. Ne mérgelődj, hanem írd le a negatív gondolataidat egy füzetbe, vagy egy megbízható embernek „tombold” ki magad, utána meglásd: jönnek a jobbnál jobb gondolatok!

Eddz otthon! Hiányzik neked az edzőterem? Nem tudod, mihez kezdj magaddal? Tudod, a régi időkben egyáltalán nem létezett edzőterem, és bizony otthon edzettek/tornáztak az emberek! Akkoriban legfeljebb videókazettákból meríthettek ötleteket, de ma sokféle csatornát találsz a YouTube-on, sokan osztanak meg edzéssel kapcsolatos tartalmakat! Csak válaszd ki a kedvencedet, vagy egyszerűen saját kreativitásodra támaszkodva eddz úgy, ahogyan jólesik! Minden rosszban keresd, lásd meg a jót, a szépet! KÉPESEK VAGYUNK

62


SZ A BA DID Ő

„Balesetveszély miatt a rendezvényt fogyatékkal élőknek nem ajánljuk.” - Ugye senki nem törődik bele egy ilyen válaszba? “A BALESETVESZÉLY MIATT A RENDEZVÉNYT FOGYATÉKKAL ÉLŐKNEK NEM AJÁNLJUK”. - HA JÓL SEJTEM, MINDENKI LELKI SZEMEI ELŐTT MEGJELENIK VALAMI NAGYON VESZÉLYES PROGRAM. ESETLEG EXTRÉM SPORT? MINIMUM BUDGING JUMPING, VAGY VADVÍZI EVEZÉS! MIT SZÓLNÁTOK, HA AZT MONDANÁM, HOGY EZ A VESZÉLYES PROGRAM EGY GASZTROFESZTIVÁL A BUDAPESTI VASÚTTÖRTÉNETI PARKBAN? MERT BIZONY EGY ILYEN PROGRAM AZ, AMIT FOGYATÉKOSSÁGGAL ÉLŐ SZEMÉLYEKNEK MAGUK A SZERVEZŐK NEM AJÁNLOTTAK. DE MINDEN JÓ, HA A VÉGE JÓ! VISZONT A HAPPY END-ÉRT TENNI IS KELL. Írta: Laczka Zsanett

A

SINOSZ-t egy nagyothalló férfi kereste meg, hogy a címben olvasható mondatot kapta válaszul, amikor kérdést tett fel egy gasztronómiai fesztivál szervezőinek. Az úr bele is törődhetett volna a válaszba, vagy egy kicsit dühönghetett volna otthon a családjának, de nem ezt tette. Megkereste a SINOSZ-t, segítséget kért. Sőt, továbbment: felvállalta az ügyet, azt, hogy ez a válasz és tény számára azt jelenti, hogy nagyothalló személyként hátrányosan megkülönböztették őt, más érdeklődőkhöz képest. Az esemény házirendje is ezt erősítette: a fogyatékossággal élő és látássérült személyek csak kísérővel vehetnek részt a programon, és a kísérőnek felelősségvállalási nyilatkozatot is vinnie kellett magával. A nagyothalló férfi panaszt tett az Egyenlő Bánásmód Hatóságnál (röviden: EBH) a rendezvényt szervező cég ellen. Majd egy kicsivel később a Siketek és Nagyothallók Országos 63 KÉPESEK VAGYUNK

Szövetsége is panaszt tett az esemény szervezői ellen. A SINOSZ mint a hallássérült személyek országos érdekvédelmi szervezete a Magyarországon élő minden siket és nagyothalló ember érdekeit képviselte az eljárás során. Tehát egyszerre két eljárás is megindult a fesztivált szervező cég ellen. A SINOSZ panaszbeadványára reagált a rendezvényt szervező cég tulajdonosa. Levelét elolvasva egyértelművé vált, hogy sok mindennel nincs tisztában a fogyatékossággal élő –így a siket és nagyothalló – személyek vonatkozásában. Az is kiderült, hogy a fesztivál szervezője korábbi rossz tapasztalata miatt szigorította pár éve az esemény házirendjét. De kár szépíteni: a rendezvényt megszervező cég vezetője és munkatársa sem ismeri a siket és nagyothalló embereket. A fogyatékossággal élő személyeket önálló életvitelre alkalmatlannak és potenciális veszélyforrásnak látták. Persze ezt ilyen nyíltan nem fogalmazták meg! Csak majdnem: „Ha valaki nem hallja a hangjelzést, vagy nem veszi


észre, amikor a szemafor jelzése piros színre vált, akkor elütheti a kerti vasút. Ugyanúgy, ahogy a való életben egy vasúti átjáróban.” A CÉG VEZETŐJÉVEL TISZTÁZNI KELLETT… Az EBH tárgyalásra hívta a feleket. E tárgyalás keretein belül sok minden megvitatásra került. Mindenekelőtt azt kellett tisztázni, hogy kik számítanak fogyatékossággal élő személynek, mert a cég vezetője szerint a kifejezés olyan mozgáskorlátozott személyekre vonatkozik, „akik önerőből nem tudnak mozogni”. Meg kellett értenie, hogy ez egy olyan gyűjtőfogalom, amely a hallássérült személyeket is magába foglalja. Így a hátrányos megkülönböztetés a siket és nagyothalló személyeket is érinti, bármennyire is nem gondoltak erre a célcsoportra a Házirend

megfogalmazásánál. Nem mellesleg: a látásés mozgássérült személyek eseményről való kizárásával is megvalósult a diszkrimináció. A fesztivált szervező cég tulajdonosa mindenekfelett álló érvként hozta fel újra és újra a biztonságot és a balesetveszély elkerülését. Ezek az esetek jól példázzák, hogy embertársaink egy része a mai napig gyámolítandó közösségként tekint a fogyatékossággal élő személyekre, akik képtelenek az önálló életvitelre, azaz nem képesek a közösségi közlekedés önálló használatára, és a gépjármű-vezetésre sem. Természetesen tudjuk, hogy ez nem így van, és fontos volt, hogy ezt a cég tulajdonosa is felismerje. Amivel magánemberként nem is volt gond, de cégvezetőként a felelősség nagy teherként nehezedett a vállára. Szerencsére azt, hogy kísérőhöz kössék a részvételt, és főleg, hogy a kísérő felelősségvállalási nyilatKÉPESEK VAGYUNK

64


SZ A BA DID Ő

kozatot nyújtson át a belépéskor, ahhoz, hogy a fogyatékossággal élő személy beléphessen a fesztiválra, hamar felismerte, hogy teljesen diszkriminatív rendelkezés. A részvétel kísérőhöz kötését elengedte, kikerült a Házirendből. MINDEN INFORMÁCIÓT MEGADNI A fesztivált szervező cég tulajdonosa sokszor elmondta, hogy fontos a tájékoztatás, minden információt meg kell adniuk a fesztiválon részvevők számára. Ezzel mindenki egyet is értett, ezért a Házirendben továbbra is fel van tüntetve, hogy az esemény nem minden szolgáltatása akadálymentes. AZ EGYEZSÉG Már a személyes meghallgatás, a tárgyalás felénél egyértelművé vált, hogy egyik félnek sem az a célja, hogy „nyerjen”, hanem hogy egy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen. A fesztivált szervező cég ezért vállalta a Házirend oly módon való módosítását, hogy az a jövőben ne különböztesse meg hátrányosan a siket és nagyothalló személyeket. Már nem kell kísérő a belépéshez, és főleg nincs felelősségvállalási nyilatkozathoz kötve. …MERT A HAPPY END-ÉRT TENNI IS KELL! Talán jobban nem is végződhetett volna az ügy. De mi lett volna, ha nem jelzi a SINOSZ-nak ezt a megkülönböztetést? Ha csak magában őrlődik a nagyothalló férfi, és nem vállalja fel, hogy sérelem érte? Vajon hányan nem jutottak be az eseményre az elmúlt évek során, mert siketként, nagyothallóként vagy más fogyatékossággal élő személyként egyedül, kísérő nélkül érkeztek? És ha most nem áll a sarkára egy bátor ember, az elkövetkező években még hányan jártak volna pórul? Az ügyben a legfőbb érdem azé az emberé, aki kiállt, és elmondta, hogy őt hátrányos megkülönböztetés érte azért, mert nagyothalló személy, és ez sérti az alapvető jogait. 65 KÉPESEK VAGYUNK

Tudjuk, ehhez bátorságra, és valljuk be, türelemre is szükség van. De egy fontos dolgot nem szabad elfelejteni: a siket és nagyothalló emberek nincsenek egyedül! Itt van a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége. Bátran keresd a SINOSZ munkatársait, ha kérdésed van!

"Ha valaki nem hallja a hangjelzést, vagy nem veszi észre, amikor a szemafor jelzése piros színre vált, akkor elütheti a kerti vasút. Ugyanúgy, ahogy a való életben egy vasúti átjáróban.” Ebben az ügyben tisztán látszott az is, hogy a hátrányos megkülönböztetés mögött nem feltétlenül áll rosszindulat, sokkal inkább információhiány. Amint megkapta a fesztivált szervező cég tulajdonosa a szükséges információkat, és ledőlt a fals előítéletekből épült fal az elméjében, azon volt ő is, hogy mindenki számára elfogadható egyezség szülessen. Jól példa ez az eset. Egyszerűen szükség van arra, hogy mi, siketek, nagyothallók kiálljunk, vállaljuk fel hallásállapotunkat, és mondjuk el, mire van szükségünk. Érjük el, hogy ne UFÓ-ként tekintsenek ránk az emberek, mert a társadalom teljes jogú, teljes értékű tagjaiként éljük mindennapjainkat. Így lehet, hogy néhanapján még egy gasztronómiai fesztiválra is ellátogatunk a Vasúttörténeti Parkba.


Hogyan utazzunk karantén ideje alatt? NE IS GONDOLJÁTOK, HOGY MAJD OLYAN TANÁCSOKAT OSZTOGATOK, HOGY HOGYAN LÉPJÜK ÁT ILLEGÁLISAN A HATÁRT, VAGY HOGYAN JÁTSSZUK KI A 14 NAPOS KARANTÉN SZABÁLYÁT ÉS A TÖBBI. A JELENLEGI HELYZETBEN SZÁMOS LEHETŐSÉGÜNK VAN HELYETTESÍTENI AZ UTAZÁS ÉLMÉNYÉT, ELJUTHATUNK TÁVOLI HELYEKRE ANÉLKÜL, HOGY EGY LÉPÉST IS KELLJEN TENNÜNK A KÉNYELMES FOTELÜNKBŐL FELKELVE.

E

Írta: Pászti Márió

gyre több város, ország gondolkozott el azon (már a karantén időszaka előtt), hogy hogyan csökkentse a tömegturizmust, tegye ismét élhetővé az adott helyet, várost. Számos múzeum tette elérhetővé látnivalóit, illetve virtuálisan beengedett minket a kulisszák mögé. A több ezer múzeum és a Google kooperálása által létrejött oldal az Arts&Culture (https://artsandculture. google.com/), amely által rengeteg virtuális sétát, utazási élményt valósíthatunk meg. A teljesség igénye nélkül néhány fellelt helyet szeretnék megosztani Veletek:

is bejárhatjuk számos termét a művészeti labirintusnak! NATIONAL GALLERY OF ART Washington DC nemzeti művészeti galériájában található például az American Design Index rendkívüli gyűjteménye, amely több mint 18 000 iparművészeti alkotásból áll.

LOUVRE Ki ne ismerné a múzeum híres jelképét, az üvegpiramist vagy a Mona Lisa festményét? A világ leglátogatottabb múzeumában immáron virtuálisan KÉPESEK VAGYUNK

66


SZ A BA DID Ő

VAN GOGH MÚZEUM A festő életútja és művei is megelevenednek a látogatók számára. A diavetítés során több gyűjteményből származó festményekben gyönyörködhetünk. NASA A NASA-nál többek között a Neil A. Armstrong Repüléskutató Központját barangolhatjuk be. Bepillanthatunk a hangárba, az irányítóterembe, és akár azt is megleshetjük, hogy miként készítik elő az F/A—18 vadászgépeket a repülésre.

67 KÉPESEK VAGYUNK

VATIKÁNI MÚZEUM A hét virtuális túra elkalauzol bennünket a Sixtus-kápolnába, a Pio Clementino múzeumi részlegbe, amely a világ legnagyobb ókori gyűjteményét tartalmazza,

a Chiaramonti Múzeumba, az Új Szárnyba, Raffaello stanzáiba, a Niccolina kápolnába (V. Miklós-kápolna) és a Chiaroscuro Terembe.


Továbbá tematikus programokat is találhatunk, több világörökségi helyszínt barangolhatunk be akár egy nap alatt pénzt és időt spórolva. Bizonyára mindannyiótok értesült arról is, hogy a karanténnak számos pozitív hozadéka is van. Miközben mi

bezárkóztunk, Földünk egy kicsit „fellélegezhetett”: újból medúzák jelentek meg Velence megtisztult lagúnáiban, Indiában pedig annyit tisztult a levegő, hogy újból láthatóak a Himalája hegycsúcsai, és még sorolhatnánk a listát.

Talán sokunkat ráébreszt ez arra, hogy tegyünk valamit a környezetünkért és felelősségteljesebben utazzunk, fedezzük fel a világ rejtett kincseit. Mit ér egy adott hely felkeresése, ha azt látom, hogy rengeteg turista lökdösi egymást, és szemetel össze-vissza? Remélhetőleg a határok megnyitása után tényleg jobban fogunk vigyázni a világunkra!

Miközben mi bezárkóztunk, Földünk egy kicsit "fellélegezhetett”: újból medúzák jelentek meg Velence megtisztult lagúnáiban, Indiában pedig annyit tisztult a levegő, hogy újból láthatóak a Himalája hegycsúcsai, és még sorolhatnánk a listát.

KÉPESEK VAGYUNK

68


SZ A BA DID Ő

A Lélek erejében TAVASSZAL MEGÚJUL A TERMÉSZET, AMELYNEK GYÜMÖLCSEIT NYÁRON ÍZLELHETJÜK IGAZÁN. HASONLÓ FOLYAMAT ZAJLIK LE A LELKÜNKBEN IS. HISZEN TAVASSZAL ÜNNEPELTÜK A PÜNKÖSDÖT, A SZENTLÉLEK KIÁRADÁSÁT, ÉS ENNEK A GYÜMÖLCSEIT TAPASZTALHATJUK MEG HÍVŐKÉNT A NYÁRI HÉTKÖZNAPOKBAN IS.

A

Írta: Bacsa Dávid

Szentlélek az életet adó erő, a nyugati (latin) egyházban a tűz erejét, az alászálló galamb szimbólumát és a piros színt kapcsolják hozzá; keleten (ortodox) az élő növény színe miatt a zöldet. Ha megéreztük a Szentlélek érintését, akkor új élet kezdődik bennünk, aminek új, hosszantartó gyümölcsei vannak. S így megkezdődik a lelki életünk nyara is. A keresztény hagyomány és tapasztalat a Szentléleknek hét ajándékot tulajdonít. A bölcsesség ajándéka - amely hozzásegít a természetfölöttiek értékeléséhez. Ahhoz, hogy a Bibliát olvasva megérezzem, hogy melyik mondat szól nekem. Emiatt kell a Szentírást imádkozva és azzal a gondolattal, hogy „Mi Isten akarata az életemben?” szemszöggel olvasnom. Az értelem ajándéka - arra képesít, hogy a hitigazságokat, Isten üzeneteit igazi értelmük szerint értsem meg. Nem úgy ahogyan nekem kényelmes. Az értelem lelke segítségével felismerem a hivatásomat is, amellyel a közösséget segítve igazán boldog lehetek. A tudomány ajándéka - a hívő embernek a lelkiismeretében szóló érzéke ez, amikor megkülönbözteti az igaz tanítást a hamistól. Így megérzem, hogy a világ felkínált lehetőségei közül mi az ami használ, és mi az ami árt nekem. 69 KÉPESEK VAGYUNK

A jó tanács ajándéka - arra irányít, hogy a szeretetből kiindulva tevékenykedjek. Az empátiát erősíti, vagyis a másik ember helyzetébe segít beleélnem magamat; mert a másiknak nem feltétlenül az a jó ami nekem. Az erősség ajándéka - abban segít, hogy az Istenbe vetett bizalmam a nehézségek között se vesszen el. Egyik tanítványom, fejtette ki ennek az értelmét nagyon szépen: „A lelki erősség az, amikor anya és apa veszekszik, és te nem szólsz közbe.” Elfogadni a megváltoztathatatlant, a betegséget, hordozni keresztet - a lelki erősség műve. A jámborság ajándéka – a szerénységre, gyermeki ragaszkodásra nevel, hiszen az Isten gyermeke vagyok. Szeretetből és nem félelemből szolgálok az Istennek. Az istenfélelem ajándéka - nem azt jelenti, hogy félek az Istentől, hanem azt, hogy félem megbántani. Gondoljunk csak arra, hogy nem akaratunk gyermekként koszos ruhában hazamenni; mert nem akartuk, hogy édesanyánk elszomorodjon, hogy több munkát adtunk neki a mosással. Így az istenfélelem erőt ad a bűn kerülésére. Hívjuk, kérjük a Szentlelket, hogy járja át lelkünket, és halmozzon el ajándékaival! Ahogy a dal is mondja: „Jöjj Szentlélek, szállj le rám. / Reményt hozó fénysugár. / Vezesd életem a szűk ösvényen. / Segíts levetni régi ruhám.” Változtatás nélkül közöljük.


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.