Siniset sanomat 4-2020

Page 1

siniset sanomat Suomen Venäjänsiniset ry:n jäsenlehti 4/2020

sininen juttu .

Kuvassa FI*BlueKaramel Angelica, Muru Omistaja ja kuva Jirka Stellberg


Venäjänsiniset-keskustelupalstalla ihastellaan kissakuvia ja keskustellaan aktiivisesti rodusta

F

acebookista löytyy yhdistyksen sivujen lisäksi Venäjänsinisetkeskustelupalsta, johon voi liittyä kuka tahansa venäjänsinisistä kissoista kiinnostunut. Vuoden 2020 lopussa keskustelupalstalla on jo yli 900 jäsentä. Keskustelupalsta on perustettu 25.7.2017. Palstan perusti Keski-Suomen Muuramessa asuva Milla Nauha.

Kasvattaja tuki ideaa palstan perustamisesta Milla Nauha ihmetteli jo vuonna 2016 ensimmäisen venäjänsinisen kissan hankkimista suunnitellessaan, miksi Facebookista ei löydy kaikille avointa ryhmää. Hän kaipasi samanhenkisiä ihmisiä, joilta kysyä kokemuksia, vinkkejä ja joiden kanssa jakaa venäjänsinisiä koskevia kissajuttuja. Vuonna 2017 toisesta venäjänsini-

sestä kissasta haaveillessaan Milla keskusteli ystävänsä Satu Kivelän kanssa asiasta. Satullakin on venäjänsinisiä kissoja, mutta hän tiesi kertoa, että esimerkiksi bengaleilla on aktiivinen ryhmä Facebookissa - Samana iltana juttelin Jaana Mäenpään kanssa, joka on meidän molempien sinisten kasvattaja. Jaana innostui ajatuksesta ja kertoi sen olevan hyvä idea. Niinpä perustin ryhmän, jolle todellakin oli kysyntää, Milla kertoo.

Keskustelupalstan jäsenmäärä on noussut koko ajan tasaisesti. Sadan jäsenen raja ylittyi puolessa vuodessa ja keväällä 2018 määrä oli jo tuplaantunut. 600 jäsenen raja ylittyi vuoden 2020 talvella ja syksyllä määrä ylitti 800. - Uusia jäseniä liittyy ryhmään jatkuvasti. Lokakuussa 2020 hyväksyin 40 uutta jäsentä, Milla kertoo. Tuhannen jäsenen raja ylittynee vuoden 2021 alkupuolella.

Palstan suosio on kasvanut tasaisesti

Keskustelu on runsasta, mutta asiallista

Venäjänsiniset-keskustelupalsta on yksityinen eli jäsenet ja keskustelut näkyvät vain jäsenille. Keskustelupalstan ylläpitäjänä yhä toimiva Milla Nauha hyväksyy kuitenkin mukaan kaikki, jotka haluavat liittyä.

Nykyaikana keskustellaan paljon vihapuheesta. Monilla eläinaiheisillakaan keskustelupalstoillaka keskustelu ei aina pysy asiallisena. Venäjänsiniset kissat ovat tärkeitä perheenjäseniä, joten välillä myös niihin liittyvät asiat ja mielipiteet selkeästi herättävät tunteita. Yleensä asiat saadaan selvitettyä keskustelemalla. - Joitain ilmiantoja on tullut, mutta niitä on pääasiassa onnistuttu ratkomaan yksityisviestien kautta keskustelemalla. Olisinkohan kaksi julkaisua poistanut ryhmästä. Lisäksi pari jäsentä olen tässä kolmen vuoden aikana joutunut poistamaan toistuvan epäasiallisen kommentoinnin vuoksi, Milla kertoo. Keskustelu Venäjänsiniset-palstalla on todella aktiivista. Kuvia ja yhä useammin myös videoita sisältäviä viestejä on kuitenkin niin paljon, ettei ylläpitäjäkään ehdi lukemaan kaikkia. Esimerkiksi lokakuussa viestejä julkaistiin yhteensä 564 kappaletta. Pääosin keskustelu on ollut erittäin kannustavaa ja hyväntuulista. Venäjänsiniset-keskustelupalstan suosio huomioiden ongelmia on Milla Nauhan mielestä yllättävänkin vähän. - Parhaita minusta ovat keskustelut, missä venäjänsinisen hankintaa miettivät kyselevät rodusta ja muut yhtä innolla ja rotuun rakastuneina jakavat omia kokemuksiaan ja haluavat auttaa ja neuvoa, Milla kertoo. Teksti: Sari-Maarit Peltola Kuva: Milla Nauha Venäjänsiniset kissat Melli (s. 2016) ja Jalo (s. 2017) nauttivat Millan sylissä loikoilusta

2

Siniset Sanomat 4/2020


Facebook-tilastot paljastavat monenlaisia asioita Venäjänsiniset-keskustelupalstasta Brillin kuva kotiinmuuttoa odottavasta kissanpennusta. Se on saanut tilastojen kaiveluajankohtaan mennessä 191 tykkäystä. Julkaisu oli Tuijan ensimmäinen, mutta ei viimeinen. - Liityin keskustelupalstalle noin kuukausi ennen ensimmäisen venäjänsinisen pennun kotiintuloa. Kissani kasvattaja Kaisa Savolainen vinkkasi tästä keskustelupalstasta, Tuija Brilli kertoo. Lokakuun suosituimmissa kuvissa oli venäjänsinisiä pentuja. Paljon tykkäyksiä saavat kuvat aikuisistakin kissoista, myös seniorikissoista. Lokakuussa 2020 eniten tykkäyksiä sai suloinen julkaisu Malika-äidistä (Blue Fantasy Utushka) ja toisesta pojastaan (IvanaKallio’s Nevis). Kuva: Anna Liukkonen

F

acebookin tilastojen perusteella vuoden 2020 ensimmäisen kymmenen kuukauden aikana Venäjänsiniset-keskustelupalstalla on tehty 2.764 keskustelunaloitusta. Niitä on kommentoitu yhteensä 11.119 kertaa. Jäseniäkin on jo yli 900. Näyttäisi siltä, että Milla Nauhan perustama keskustelupalsta on luotu todelliseen tarpeeseen. Tällä hetkellä Venäjänsiniset-keskustelupalstan jäsenistä noin 77 % on naisia, loput miehiä. Suurin osa jäsenistä on iältään 25-55-vuotiaita. Facebookin tilastot paljastavat keskustelupalstasta monenlaisia asioita. Joilta osin tilastotiedot oli saatavilla koko vuodelta, joiltain osin vain tiedonkeruuta edeltävältä kuukaudelta eli vuoden 2020 lokakuulta. Katsotaan, mitä Facebook paljastaa.

Kuvat saavat paljon tykkäyksiä Yleisen käsityksen mukaan Facebookissa tykätään eniten julkaisuista, joissa on kuva. Tieto pitänee paikkaansa, sillä Venäjänsiniset-keskustelupalstalla eniten tykätään julkaisuista, joissa on kuva. Vuoden 2020 lokakuun tykätyin julkaisu oli Helinä Vaaralan julkaisu äitija poikakissasta. Anna Liukkosen ottamasta kuvasta on tykätty 215 kertaa. Lokakuun toiseksi tykätyin julkaisu oli Tuija Siniset Sanomat 4/2020

Keskustelua syntyy paikoin runsaasti Keskustelua syntyy myös julkaisuista, joissa ei ole kuvia. Tähän mennessä vuoden 2020 aikana vilkkaiten on keskusteltu Ida Leinosen esittämän kysymyksen pohjalta. Viestissään Ida kysyi, myydäänkö Suomessa enemmän amerikkalaistyyppisiä vai eurooppalaistyyppisiä venäjänsinisiä. Lisäksi hän pyysi laittamaan vastauksiin erityyppisiä venäjänsinisiä kissoja asian havainnollistamiseksi. Keskusteluketjuun tuli peräti 83 vastausta. Sen on nähnyt Facebookin tilastojen mukaan 697 henkilöä. Useimmin lokakuussa nähty julkaisu oli Katja Kostiaisen kuvallinen keskustelunaloitus, jossa kerrottiin Kolya-kissan napanneen tuuletusikkunan sentin levyisen raon kautta pikkulinnun. Lintuparan kohtalo oli karmiva, mutta kissa oli kovin ylpeä tekosistaan. Julkaisun on nähnyt marraskuun alkuun mennessä 767 henkilöä. Facebook ei paljasta innokkaimpia keskustelijoita koko vuoden ajalta. Lokakuussa 2020 aktiivisimpia kommentoijia olivat Liisa Louhensalo ja Anu Ingelius. Seuraavat tulivat kaukana perässä. Eniten keskustelunaloituksia on kuitenkin Henry Ossilla. Useimmiten keskustelupalstan julkaisuista tykkäsi Marianne Haapalehto. Kaikilta edellä mainituilta on kysytty lupa nimen mainitsemiseen.

Suosituin julkaisuajankohta on lauantaisin klo 9 Facebook-tilastojen perusteella Venäjänsiniset-keskustelupalstalla käydään eniten keskustelua lauantaisin. Seuraavaksi suosituimpia keskustelupäiviä ovat sunnuntai ja maanantai. Vähiten julkaisuja tehdään tiistaisin. Vuoden 2020 marraskuun alkuun mennessä lauantaisin on avattu yhteensä 756 keskustelua. Tiistaisin on julkaisuja on ollut selvästi vähemmän eli 477 kappaletta. Facebookin tilastot paljastavat senkin, että lauantaisin keskusteluja aloitetaan yleensä klo 9-10 aikaan aamupäivällä. Toinen suosittu ajankohta on klo 18-19 aikoihin illalla. Sen sijaan sunnuntaiaamuisin keskustelujen avaaminen on vähäistä, mutta julkaisupiikki on klo 19 aikaan illalla. Alkuviikosta eniten keskustelunavauksia tehdään klo 19-20 aikaan illalla. Torstaisin ja perjantaisin julkaisupiikki siirtyy kuitenkin tuntia myöhäisemmäksi. Teksti: Sari-Maarit Peltola

Lokakuussa 2020 toiseksi eniten tykkäyksiä sai Tuija Brillin julkaisu. Pentu saapui Tuijan perheeseen 1.11.2020. 3


Haluatko lukea lisää? Liity Suomen Venäjänsiniset ry:n jäseneksi osoitteessa http://suomenvenajansiniset.fi/liity.php ja saat Siniset Sanomat kotiinkannettuna 4 kertaa vuodessa. Kuvassa FI*IvanaKallio’s Jitterbug. Omistaja Helinä Vaarala. Kuva Eija Kauppinen.


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.