"A transformation of an old apartment in Sofia" - Magazine "Casa Lux" (Romania)

Page 1

Prima revistă de amenajări din România – apare din 1994

NR. 2 FEBRUARIE 2019 9,99 lei

PRIMA REVISTĂ DE AMENAJĂRI DIN ROMÂNIA Director fondator: Mariana Brăescu

SPECIAL 30 PAGINI

ACCENTE SCANDINAVE

UNIVERSUL CREATIV AL UNUI DESIGNER

Shabby șic cu parfum nostalgic

CASA LUX NR. 2 • FEBRUARIE 2019

Descoperă universul creativ

AL UNUI DESIGNER ETAJERE SLIM ❉ paturi de zi ❉ TEXTURI GLOSSY ❉ electrocasnicele viitorului


Special: Apartamente mici

REVITALIZAREA UNEI LOCUINȚE DE ALTĂDATĂ

Într-unul dintre vechile cartiere din Sofia, capitala Bulgariei, un tânăr și talentat arhitect a demonstrat că o locuință poate fi transformată radical, astfel încât să corespundă necesităților estetice contemporane. TEXT: MARIANA NICOLAE FOTO: SIMPLE.ARCHITECTURE

Este remarcabilă maniera în care arhitectul a integrat firesc în context elemente arhitectonice masive, precum sunt pilonii de susținere sau grinzile de rezistență. Pentru a atenua prezența lor impunătoare, Alexander a apelat la o serie de trucuri decorative, precum plasarea unor etajere în jurul stâlpilor.

În vechile apartamente sunt des întâlniți pereții cu nișe și cei fragmentați. De cele mai multe ori, astfel de ziduri nu pot fi aduse la același nivel din cauza structurii de rezistență. În acest caz, o parte ieșită în relief a peretelui a fost finisată la fel ca mobilierul pentru a-i atenua prezența.

Pentru a mări vizual spațiul din living, arhitectul a decis să aducă aici piese cu o geometrie jucată și cu forme slim. Gama cromatică este una luminoasă și are trimiteri naturale. Suprafețele uni accentuează ideea de amplitudine, atât de necesară într-un apartament mic.

DESPRE APARTAMENT Unde se află: într-un bloc construit în 1954, în

Lozenets, un vechi cartier al Sofiei, cu multe clădiri tipice pentru acei ani. Arhitectura simplă, cu influențe sovietice și-a păstrat farmecul, acum fiind un atractiv punct de interes pentru turiștii care vizitează Sofia. Provocările proiectului: proprietarul acestui apartament și-a dorit un cămin funcțional, care să păstreze din aerul locuințelor bulgărești de demult. Arhitectul Alexander Yonchev a păstrat intactă configurarea apartamentului, singurele modificări vizând fluidizarea spațiului din zona de zi a locuinței. Proiectul este unul recent, din 2018.

68

CASA LUX / FEBRUARIE 2019

www.casalux.ro

www.casalux.ro

Simplitatea este atuul bunului-gust – aceasta este părerea lui Alexander Yonchev și de aceea a jonglat în acest spațiu cu texturi uniforme, lipsite de imprimeuri care ar fi încărcat vizual decorul. Această abordare are influențe scandinave. FEBRUARIE 2019 / CASA LUX

69


Special: Apartamente mici Un joc ingenios ghidat de contraste puternice și de variațiuni de lumină animă acest cămin și îi dă o aură modernă. Tonurile sobre sunt preferatele proprietarului, care și-a dorit tușe masculine în locuința sa.

Pardoselile au fost acoperite cu parchet din lemn masiv, montat clasic. Nu este o alegere întâmplătoare. Arhitectul a vrut să facă astfel trimiteri către vechile locuințe din Sofia și să creeze o imagine unitară a pardoselii din întregul apartament.

Mobilierul din întreaga locuință este realizat pe comandă, după necesitățile spațiului. Au fost folosite materiale deschise la culoare pentru a da senzația de luminozitate și pentru a crea o atmosferă pozitivă.

Bucătăria a fost minimalist ambientată deoarece este deschisă spre zona de zi, iar Alexander și-a dorit un decor fără întreruperi de stil sau puncte epatante.

F

ondatorul biroului de arhitectură Simple. Architecture (www.simple-architecture.com), Alexander Yonchev, este un nume foarte cunoscut în Bulgaria, Franța și Italia, țări unde a studiat și a avut o serie de proiecte remarcabile. Anul trecut a finalizat o lucrare de suflet, în capitala Bulgariei, locul de care îl leagă multe amintiri din copilărie. Într-un bloc cu o alură tipică anilor 1960 din fostele țări comuniste a descoperit acest apartament mic, al cărui proprietar și-a dorit un cămin în care să îmbine elemente nostalgice, de altădată, cu funcțiunile actuale. Nu a putut interveni foarte mult la configurarea interioară, din cauza multitudinii de piloni de susținere. A dărâmat doar unul dintre pereții bucătăriei pentru a mări vizual zona de zi. ■

70

CASA LUX / FEBRUARIE 2019

Ca un spa miniatural a fost gândită baia, a cărei pardoseală este placată cu deck, ce încălzește vizual încăperea și îi dă un plus de originalitate.

www.casalux.ro

www.casalux.ro

Chiar și în încăperile nu foarte mari poți obține mai multe zone de interes – dacă folosești mobilier cu linii sinuoase și ușor adaptabil spațiului. Sunt preferate piesele mobile și cele ușor de mutat. FEBRUARIE 2019 / CASA LUX

71


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.