Gadekunst i Silkeborg

Page 1

AP

RIL 2021

GADEKUNST I SILKEBORG

Jubilæumsskrift udgivet i forbindelse med Silkeborg Gadekunst Festival 2021 og Silkeborg bys 175 års jubilæum

PROGRAM KUNSTNERPORTRÆTTER BILLEDER GADEKUNSTENS HISTORIE KUNST-RUTE

175 ÅR SILKEBORG BY 1846-2021


” FORORD

Kære læser Du står her med jubilæumsskriftet for Silkeborg Gadekunst Festival 2021, som i år er en del af Silkeborg Bys 175 års jubilæum og foregår i hele april måned. Det er nu tredje år, vi gennemfører festivalen – så vi kan vist godt kalde det en tradition. Vi er glade for at opleve en stor opbakning blandt lokale kunstnere og kulturudøvere, som er en aktiv del af udførelsen af festivalen, der på samme tid rækker ud i landet og verden – og inviterer kunstnere til Silkeborg, for at sætte deres præg på vores by og kommune. Vi ser bybilledet ændre sig. Store værker af permanent karakter, midlertidige installationer og gang i gaden præger festivalen.

Af Johan Brødsgaard, Formand for Kultur-, Fritids- og Idrætsudvalget i Silkeborg Kommune

Også trods corona, for vi har prøvet det før. Sidste års festival lå nemlig også i coronaens skygge, men kunsten og kulturen er mere vigtig end nogensinde. I de seneste år har vi opprioriteret kunsten i Silkeborg Kommune, herunder med en stort anlagt Kunststrategi, som skal skabe kunstneriske oplevelser i vores mange byrum. Noget som byrådet har støttet med 12 mio. Ydermere har vi startet et udstillingssted for lokale kunstnere, så Silkeborg kan udvikles som en kommune med stort fokus på kunsten, for nu og fremtiden.

INDHOLD

P

4

Program

Hvad kan du opleve under årets festival? Hvor kan du finde værkerne, og hvem er kunstnerne?

34

21 Kunstnerportrætter Mød nogle af de tidligere års deltagende kunstnere.

52

DU ØNSKES EN GOD GADEKUNST FESTIVAL

Gavlgalleri i Silkeborgs gader

Reklamer på gavlen

Venlig hilsen Johan Brødsgaard

Lis Thavlov fra Silkeborg Arkiv guider dig gennem nedslag i Silkeborgs Gadekunsthistorie.

Byens gavle var før i tiden prydet med store og farvestrålende reklamer ofte på byens indfaldsveje.

Kunstrute

55

Få et overblik over offentlige kunstværker i Silkeborg by, se på kortet og læg din egen rute.


PROGRAM SILKEBORG GADEKUNST FESTIVAL 2021

Verdensmål – ansvarligt forbrug og produktion af elever på Den Kreative Skole

Jubilæumsgavlen – Silkeborg 175 år af Lise Vestergaard

Living in a Bubble af FGU Midtjylland

Mennesker I jubilæumsbyen af Grafisk Værksted Silkeborg

Alt i dig er mit af Jacob Juhl

Byens Låg 2021 af Jytte Dunck, Pernille Calundan og Lis Pedersen

Fantastiske Insekter af Lysbro Kunst

Reflections – Flora and Fauna af Phuc Van Dang og billedkunstelever fra Den Kreative Skole

Talerstol af Søren Lyngbye m.fl.

Pitten – Lundens outdoor pitstop af Åbne Atelierdøre

Memória (This guy) af 8600 DNA Felis Dos

Graffitievent ved Silkeborg Skatepark af SWET

8600 DNA af Brand Art v. Lise Thingaard

Guidede ture i Gadekunstens navn af Silkeborg Guiderne

Med Silkeborg Gadekunst Festival bringes det overraskende, det skønne, det provokerende og det legende ud i byrummet. Alt foregår under åben himmel, for alle som måtte have lyst til at kigge med, og som efter et år med corona-nedlukninger hungrer efter kunst- og kulturoplevelser. I disse tider har vi brug for noget at samles om, og her kan kunsten spille en væsentlig rolle. Kunsten kan vække undren, nysgerrighed, beundring – og give os en oplevelse af at deltage i et fællesskab. Det er blandt andet dét, Silkeborg Gadekunst Festival handler om. Igen i år kan vi præsentere et program af lokale og ikke-lokale kunstnere fra hele landet af høj kvalitet. Det vil vi gerne sige tak for! Uden jer, var der ingen festival. I år udgiver vi dette jubilæumsskrift, da festivalen afholdes i forbindelse med

AP

2021 L I R

byens 175 års jubilæum. Det gør vi for at markere festivalen, kigge tilbage og fremad – og for at samle op på alle de gode oplevelser. Vi håber, at jubilæumsskriftet vil bringe glæde, vække nysgerrighed og give perspektiv på vores alle sammens gadekunst. Du kan læse portrætter af kunstnere, dykke ned i historien om Silkeborg gadekunst, og gå på opdagelse i kunstruten, som du finder på kortet på den sidste side. God fornøjelse!


Verdensmål ansvarligt forbrug og produktion

Billedkunstelever ved Den Kreative Skole

Kulturskolen i Silkeborg arbejder med FN’s Verdensmål. Billedkunstholdet i Gjern arbejdede sidste år til Gjernturneen med skrald i store formater.

VÆRKET KAN SES I VINDUERNE HOS GALLERI NYGADE 26A FRA DEN 16. TIL DEN 29. APRIL

Disse skulpturer vil vi genbruge når vi under Gadekunst Festivalen bygger et rum op under temaet Verdensmål 12 - Ansvarlig forbrug og produktion. Under vores digitale undervisningsperiode bliver der skabt anderledes kunstværker af genbrugsmaterialer og børnenes tanker og udsagn samles i udstillingsrummet.

Den Kreative Skoles udsmykning af hegnet på Søndertorv under Gadekunst Festivalen i 2020

Jubilæumsgavlen Silkeborg 175 år Lise Vestergaard

Lise Vestergaards store gavlværk på Vestergade 83, har sit omdrejningspunkt i Silkeborgs natur, historie og samtid - i relation til 175 års jubilæumsåret. Det er blevet til en fortælling med udgangspunkt i det umiddelbare og legende element, nemlig barnet der lever sin sande natur i pagt med naturen, der klatrer i træer og søger at få stillet sin nysgerrighed. Og det er den nysgerrighed som netop viser sig at åbne muligheder og blive en levevej for den unge Drewsen som senere bliver papirfabrikant og Silkeborg Bys grundlægger. Med etableringen af papirfabrikken i Silkeborg skaber Drewsen nemlig ikke bare en markant virksomhed, - der sker også en markant markering af Silkeborg som handelsby

og gør dermed byen til en vigtig plet på Danmarkskortet. Historien om papiret lever stadig i Silkeborg, ligesom bevidstgørelsen af hvilken betydning papiret har, og hvor vigtigt det i vores tid er at genbruge det. Både i forbindelse med sortering af affald, genbrug og med omtanke for naturen omkring os. Den natur der også gør Silkeborg til den særlige by den er.

LISE VESTERGAARD ARBEJDER PÅ VÆRKET FRA 14. TIL 23. APRIL VESTERGADE 83

Derfor er papiret og den helt unge Drewsen essentielle dele af dette værk og ved nænsom at ”skrælle” papiret af og nysgerrigt undersøge hvad der gemmer sig bagved, åbner historien sig for alle og minder os dermed om to helt essentielle værdier; Nemlig at bevare vores barnlige nysgerrighed og passe godt på naturen. I forbindelse med tilblivelsen af gavlen vil Lise være vært for flere workshops for skolebørn som først skal besøge papirmuseet og dernæst gavlen og tale med Lise om kunsten, naturen og de tanker værket sætter i gang.

VÆRKET KAN SES I VINDUERNE HOS GALLERI NYGADE 26A FRA 16. TIL 29. APRIL

Lise Vestergaard arbejder på et nyligt opført værk i Horsens Foto: Jesper Balleby


LivingInaBubble

BUBBLEstruggleTROUBLE

Eleverne på Turisme, kultur og fritid på FGU Midtjylland præsenterer værket ”livinginabubble”.

VÆRKET KAN SES PÅ BINDSLEVS PLADS FRA 22. APRIL

En skulpturel form som DNA i en tid, hvor vi har betragtet verden i hver vores boble. Sammen, men hver for sig, har vi kæmpet med fænomener som Corona-hår, krammeskam, pode-pinde, samfundssind, smittekæder, social distance og skridttællere. Her er vores bud på, hvad der sker i en boble og hvordan det føles.

Udsnit af FGU Midtjyllands værk WHY WAIT på Bindslevs Plads under Gadekunst Festivalen i 2020 FGU Midtjyllands stribede univers ved Torvecenteret under Gadekunst Festivalen i 2019.

Mennesker i jubilæumsbyen

VÆRKET KAN OPLEVES PÅ TORVET FRA 9. APRIL

Grafisk Værksted Silkeborg

10 medlemmer fra Grafisk Værksted Silkeborg udstiller en billedfrise på Torvet. Frisen består af gående og stående mennesker. Værket kommenterer livet på Torvet og den konstante strøm af mennesker på vej.

Grafisk Værksted udstiller på Torvet under Gadekunst Festivalen i 2019


11

Byens Låg – 2021

Jytte Dunck, Pernille Calundan og Lis Pedersen

Jacob Juhls værk SKOV 2.0 under Gadekunst Festivalen i 2020

Alt i dig er mit

Jacob Juhl

Digtet flyder på vandet, og giver en stemme til det vandløb, der i årtusinder har strømmet gennem landskabet i og omkring Silkeborg. Åen har været livgivende og identitetsformende for alle de mennesker, der har beboet egnen, siden de første bopladser og til nutidens Silkeborg. For de første bosættere var vandet en livsnødvendighed, senere blev vandvejen en vigtig trafikåre for handel mv., og senere igen blev vandets kraft en forudsætning for Silkeborgs dannelse med industrialiseringen. I dag er vandløbet ikke længere livsnødvendigt for silkeborgenserne, men det er helt afgørende for byens selvforståelse og identitet. Men vandet ejes ikke af nogen, selvom vi tror det.

Mit digt taler ind i en gryende forståelse af, at landskabet, og naturen i det hele taget, former mennesket i mindst lige så høj grad, som vi former naturen. Vi ER selv natur, vi er del af vandets evige kredsløb, og vi BLIVER ramt af de negative følger af vores egen tankeløse behandling af den vilde natur.

Hvis du vil høre mere om værket og tankerne bag det, kan du møde Jacob Juhl ved værket lørdag den 24. april fra kl. 12-14. Husk at tage højde for de til den tid gældende corona-restriktioner.

UDSTILLINGEN VARER I 2 MÅNEDER FRA 29. APRIL TIL 30. JUNI 2021

De trykte værker bliver udstillet i vinduerne i 12 forskellige forretninger i Silkeborg på henholdsvis Vestergade, Søndergade og Tværgade. På åbningsdagen den 29. april vil de 3 kunstnere være til stede på Tværgade fra kl. 12.00 til 14.00. Her kan du kigge forbi - få en snak med kunstnerne - samt deltage i lodtrækningen om et af tre udloddede værker – et fra hver kunstner. OBS: KUN DE FØRSTE 100 FÅR MULIGHED FOR AT DELTAGE I LODTRÆKNINGEN. De 3 vindere bliver udtrukket den 29. april kl. 14.00, og vil få direkte besked fra en af kunstnerne. Så tag en tur rundt i byen og find de smukke dæksler, der udsmykker forretningsvinduerne i vores dejlige by. GOD TUR!

Tekst: Pernille Calundan, Byens Låg, Xerolithografi, 2021.

VÆRKET KAN OPLEVES I VANDET VED SILKEBORG HAVN FRA 16. APRIL TIL 15. MAJ

3 Silkeborg-kunstnere fejrer vores bys 175 års fødselsdag, med grafiske aftryk af byens låg – de smukke kloakdæksler som gemmer sig på gaderne!


Fantastiske Insekter Lysbro Kunst

Silkeborg ligger midt i det naturskønne Søhøjland, omgivet af store skov- og søområder, og Gudenåen slynger sig gennem byen. Lysbro Kunst vil sætte fokus på biodiversiteten i vores bynære natur, og udsmykke madpakkehuset på Odden med store insekter. Både dem der findes i naturen - og de mere fantasifulde af slagsen.

DE FARVESTRÅLENDE INSEKTER KAN SES VED MADPAKKEHUSET PÅ ODDEN FRA 16. APRIL TIL 14. MAJ

Lysbro Kunst udsmykkede Tværgade under Gadekunst Festivalen i 2019.

Reflections – Flora and Fauna Phuc Van Dang og billedkunstelever fra Den Kreative Skole

Hvad er natur? Hvad er ikke natur? Hvad forstår vi ved bynatur og hvor i byen findes den? Hvad er vild natur? Hvad er god natur? Hvor i byen finder vi: Tæmmet natur? Eksotisk natur? Vild natur? Nyttig natur? Irriterende natur? Hvilke dyr og planter ser vi de forskellige steder? Skal der overhovedet være natur i en by? Skal der være mere af den? Disse spørgsmål vil billedkunstelever fra Den Kreative Skole i en række workshops undersøge sammen med Phuc Van Dang og Naturstyrelsen. Undersøgelserne vil munde ud i kunstværker som kan ses ved

passagen på det gamle Torvecenter samt i tunnellen under Sdr. Ringved på vej mod Vestre Søbad fra den 23. april.

Naturbegrebet er mangetydigt og kan være vanskeligt at arbejde med. Det danske landskab er et kulturlandskab, men lige så vel som der ikke findes uberørte naturlandskaber, så er naturen - med dens vilde dyr og planter og dens processer - altid til stede i større eller mindre grad. Landskaberne – også dem i byen – rummer altid både et kulturaspekt og et naturaspekt, hvor det ene kan være dominerende i forhold til det andet.

VÆRKERNE KAN SES VED PASSAGEN PÅ DET GAMLE TORVECENTER SAMT I TUNNELLEN UNDER SDR. RINGVED PÅ VEJ MOD VESTRE SØBAD FRA 23. APRIL


Talerstol

Søren Lyngbye m.fl.

Projektet ”Talerstol” peger ind i Silkeborgs 175 års byjubilæum. Talerstolen er en forsmag på Memory Lane som opføres i 2022. På den gamle jernbanestrækning opsættes fotostater, objekter og installationer som alle relaterer til Silkeborgs byhistorie. En markant stemme fra fortiden er digteren Per Højholt, som i mange år boede udenfor Silkeborg og er begravet på Vestre Kirkegård. Per Højholt var oftest en intellektuel og uforståelig digter-, men hans prosadigtsamling Gittemonologerne blev forstået af alle.

TALERSTOLEN ER EN INVITATION TIL BORGERE I SILKEBORG TIL AT TRÆDE 3 TRIN OP, ÅBNE MUNDEN, TALE OG SYNGE. TALERSTOLEN ER EN ÅBEN PLATFORM FOR ALLE, SOM HAR NOGET PÅ HJERTE.

VÆRKET KAN SES OG OPLEVES PÅ BINDSLEVS PLADS FRA 15. APRIL

TALERSTOLEN ER EN KRYDSFORM MELLEM FLERE KUNSTNERISKE GRENE. TALERSTOLEN ER EN HYLDEST TIL EN HEDENGANGEN DIGTER. TALERSTOLEN BEKENDER SIG TIL GADEKUNSTENS OG TEATRETS UDTRYKSMIDLER OG DUKKEMAGERIETS KUNST.

Søren Lyngbyes visualisering af værket ”Talerstol”.

Pitten – Lundens sociale mødeplads

Åbne Atelierdøre

Foreningen Åbne Atelierdøre løfter udendørspladsen foran Lundens smukke medborgerhus. Der skabes et udendørs rum, hvor man har lyst til at stoppe op - med smukke keramiske relieffer på de runde betonborde samt udsmykning af pavillonens 9 lyseblå felter - et sammenhængende kunstværk der reflekterer over Silkeborgs skyline og byens 175 års jubilæum.

eller til et kunstnerisk pusterum. De deltagende kunstnere er: Glennie Lund, Birgit Due, Birthe Nissen, Lars Rohde, Helle Leisgaard, Niels Chr. Kirkegaard, Erik Sand Steesby, Pia Lillback Clausen, Inge Jensen, Tove Lundby Thorvaldsen, Marianne Thiesen, Tage Størup, Ingrid Behrensen, Vibeke Enevoldsen, Berit Elmquist Kristiansen, Jytte Schultz og Lis Kristiansen.

DER LÆGGES SIDSTE HÅND PÅ UDSMYKNINGEN AF PAVILLONEN 19. APRIL FRA KL. 11.00 DER LÆGGES SIDSTE HÅND PÅ DE KERAMISKE RELIEFFER 29. APRIL KL. 13.00 TIL 17.00

Alle er velkomne til at kigge forbi, se værkerne og møde kunstnerne!

Med andre ord - en udendørs social mødeplads, som indbyder til at mødes VÆRKET KAN SES I VINDUERNE HOS GALLERI NYGADE 26A FRA 16. TIL 29. APRIL

Åbne Atelierdøres udsmykning af Søndertorv under Gadekunst Festivalen i 2020.


Memória (This guy)

ARBEJDET PÅBEGYNDES 15. APRIL, OG OPFØRES I LØBET AF 3-4 DAGE

Felis Dos

Målet med projektet ’Memória (This guy)’ er at belyse Silkeborgs kunstneriske fortid som reference frem for rollemodel og dermed at gøre op med de normer, der hersker i bybilledet og de etablerede kunstneriske miljøer. Det er med henblik på at skabe debat og nysgerrighed. At sætte nye rammer for tilværelsen i Silkeborg og at spæde til med et frisk pust, der kan give nye kunstnere mod på at træde ind i og gøre krav på bybilledet og nyfortolkningen af Silkeborgs historie og fremtid.

PUBLIKUM ER VELKOMNE TIL AT KOMME OG FØLGE MED I PROCESSEN

Værket opføres i porten ved Frederiksberggade 17.

Graffitievent ved Silkeborg Skatepark

SWET

Ved Silkeborg Skatepark vil graffitikunstneren SWET afholde graffitievent for alle interesserede!

niveau. SWET har i de mange år, han har malet, aldrig skrevet SWET ens to gange og udvikler konstant sin stil og sine bogstaver. Han skriver kun SWET i sine værker, og arbejder stadig den dag i for udbredelsen og anerkendelse af graffitien.

TIDSPUNKTET FOR EVENTET OFFENTLIGGØRES PÅ DETSKERISILKEBORG.DK

Siden 1980’erne har SWET markeret sig som ét af de helt store ikoner på den internationale graffitiscene og har været en inspiration for en hel generation af kunstnere med sin unikke stil og veludførte værker. Han er kendt for sine livlige og farverige pieces, der er malet med teknikken kaldet swing’n flow. Værkerne har altid vilde former, stærke farver og et teknisk meget højt

SWET arbejder på et værk. Foto: Jesper Balleby


Guidede ture i gadekunstens navn

Silkeborg Guiderne

Silkeborg Guiderne er en forening af frivillige guider, der arrangerer byvandringer. I forbindelse med Gadekunst Festivalen planlægger vi en særlig byvandring, hvor vi ser og fortæller om kunst i det åbne byrum samt fortæller om tankerne bag Gadekunst Festivalen. Tidspunkt vil blive annonceret på www.silkeborgguiderne.dk. Der tages højde for de til den tid gældende corona-restriktioner.

8600 DNA Brand-ART Bag brand-ART står Lise Thinggaard Larsen, som er kendt for sine virksomhedsportrætter, og bl.a. har lavet opgaver for lokale virksomheder som SIF, Gjerulff, Per B og Silkeborg-Ry golfklub. Til dette års Gadekunst Festival kredser hun omkring spørgsmålet: “Hvad er Silkeborgs DNA?” og laver visuel storytelling i et mix af farver, fotos, grafik og collage.

VÆRKET ”8600 DNA” KAN SES PÅ BINDSLEVS PLADS FRA 15. TIL 30. APRIL


I det følgende afsnit kan du møde nogle af de kunstnere, som i 2019 og 2020 har været med til at markere Silkeborg Gadekunst Festival. De fortæller både om deres baggrund, kunstsyn og om de værker de har opført eller været en del af i forbindelse med festivalen. God læselyst!

KUNSTNER PORTRÆTTER

Streetart kunstneren Mantra udsmykkede i 2020 gavlen bag Føtex på Torvet.


Mette Mailund Strongs udsmykning ved Nordre Fælleshus, 2020

Mette Mailund Strong Værkstedsadresse: Granhøjvej 8, 1 sal, 8600 Silkeborg. Uddannet grafiker og billedkunstner

Hvilket år har du medvirket i Silkeborg Gadekunst Festival, og med hvilket værk? Jeg deltog i 2020 med et gavlmaleri på gavl ved Nordre Fælleshus på Nylandsvej. Maleriet har titlen “Byen er det hus vi alle bor i” og er inspireret af den lockdown vi alle sad i, i foråret 2020. En by er et megahus som vi allesammen bor i og udsmykningen tager udgangspunkt i tankerne om byens mange rum, defineret af væggene omkring dem. På den måde kan byen, overordnet set, sammenlignes med rummene i den enkelte bolig. Værket er stedspecifikt og er inspireret af linjerne i de bygninger der er i området og kan betragtes fra forskellige synsvinkler: Oppefra og ned eller som en form for grundplan. Hvilken betydning har det for kunstens vilkår, når den rykkes ud i det offentlige rum? I det offentlige rum er kunst tilgængelig for alle, så den er på den

måde meget demokratisk. I forhold til kunstens vilkår betyder det, at man som kunstner har et meget stort ansvar for at skabe vedkommende og stedspecifikke værker så vi ikke ender med “metervarer” og de samme ens klingende værker i hver eneste by. Det kræver også at de involverede myndigheder står til rådighed for både kunstneren og værket og tør have modet til at følge kunstnerens vision og tilliden til at det kan udføres kvalificeret. Det kræver indsigt, mod og en tydelig strategi for hvad man vil med kunst i det offentlige rum fra myndighederne side. Er der et specifikt kunstværk i Silkeborg som du er særlig glad for? Asger Jorns “Stalingrad” står for mig som noget helt særligt. Det værk har så meget tyngde og menneskelig eksistens, bundet til en specifik episode i historien og alligevel tidløs og almen menneskelig. Her er spor af tvivl, kamp, overlevelse, både i materialet selv og indholdsmæssigt. Det er næsten som en arkæologisk undersøgelse at gå på opdagelse i de mange lag maling, Jorn har knoklet med og jeg bliver aldrig færdig med at opleve det.

Ruddi Breinholdt Jeg bor i Vrads og til daglig er jeg Art Director i reklamebureauet GO IDE i Silkeborg, som jeg også er medejer af.

Jeg har tegnet siden jeg kunne holde på en blyant og sketch-processen med blyant i mine skitsebøger er klart min foretrukne - det er her, idéerne opstår og det er her de prøves af. Specielt characters/figurer er jeg optaget af, og har siden jeg var dreng bladret mig igennem utallige tegneserier og ladet mig inspirere af illustratorerne som skabte disse forenklede figurer, med sort skarp outline. Jeg har malet graffiti siden 1985, og naturligt blev det characters der blev min foretrukne form og ikke de snørklede bogstaver som ofte kun er for de indviede. Jeg ville skabe noget, alle beskuere kunne relatere til og lade sig underholde af. Jeg deltog i Silkeborg Gadekunst Festival i 2019, hvor jeg malede en gavl i Mejerigården i midtbyen af Silkeborg. Dette kom i stand i samarbejde med butikken T.I.N.G på Tværgade. Mit værks omdrejningspunkt er de små forskelle der skaber mangfoldighed i det ensartede, og med en opfordring til fælles anerkendelse af holdningsændringer. Spraymalingen hører graffitikunsten til, ligesom graffitien er gadens kunst. Det er her den opstod, det er her den hører til. Om det så er lovligt eller ulovligt, betyder ikke det store for mig. Jeg nyder dog mest et værk, når jeg kan se at det er gennemarbejdet. Men jeg holder lige så meget af graffiti som er enkelt og hurtigt, hvis håndværket

: Ruddi Breinholdt ved sit værk i Mejerigården. Opført i samarbejde med butikken T.I.N.G i forbindelse med Gadekunst Festivalen i 2019.

følger med. Personlig kan jeg blive begejstret, hvis jeg støder på et godt og veludført ”tag”, hvor jeg kan se at kunstneren har gjort sig umage og forfinet sin stil. Hvis jeg skal fremhæve et kunstværk i Silkeborg, må det være Lars Ringgårds maleri i baggården hos ”Heksekosten” på Nygade. Lars's malerier minder mig om det tegneserieunivers jeg selv kommer fra, dog langt mere eventyrligt end mit eget. Hans brug af iøjnefaldende farver, relaterer jeg selv til og tager man sig tid, kan man fordybe sig og gå på opdagelse i maleriet. Helt sikkert et maleri, der er et besøg værd.


Jacob Juhl

Sidsel Brix og Diana Blüthgen

Bor og arbejder i Aarhus.

Diana Blüthgen uddannet fra Viborg animation workshop 2001. Sidsel Brix uddannet fra Designskolen Kolding, institut for visuel kommunikation, illustration 2005

Har bl.a. læst Informationsvidenskab på Aarhus Universitet. Autodidakt som kunstner.

Begge bosat i Silkeborg og fuldtids kunstnere. Arbejder dagligt i vores fælles værksted/Galleri

Arbejder bl.a. med fotografi, lyrik og installationskunst.

Brix&Blüthgen Østergade 7a 2.th.

Inspireres af mennesket som en underlig tærskel mellem natur og kultur, og hvordan dette former vores selvforståelse, og vores forhold til naturen.

Sammen malede vi værket “Lyt til murene” i Vestergade. Vi tog udgangspunkt i husejers beretning om generationers historie i bygningen. Motivet opfordrer til at stoppe op, lytte og mærke efter, og vi ønsker at illustrere historien i alt hvad der omgiver os.

Hvilket år har du medvirket i Silkeborg Gadekunst Festival og med hvilket værk? Medvirkede i 2020 med den stedsspecifikke installation SKOV 2.0 i skulpturparken ved Silkeborg Bad. Værket bestod af 8 kopier eller efterligninger af træer og buske, opbygget af skillerumslægter. Hvilken betydning har det for kunstens vilkår, når den rykkes ud i det offentlige rum? Kunsten ses af mange flere mennesker, når den placeres i det offentlige rum,

Jacob Juhls værk SKOV 2.0 ved Kunstcenter Silkeborg Bad under Gadekunst Festivalen i 2020.

end når den vises på de gængse kunstinstitutioner. Det gør naturligvis kunsten mere synlig, men det stiller også andre krav til den. Kunsten skal til en vis grad kunne aflæses hurtigere, og af et bredere publikum, end når den fx befinder sig på et kunstmuseum. Det fordrer en klarere intention og kommunikation fra kunstnerens side, end i andre sammenhænge. Jeg tror, at det er en sund udfordring for kunstnere, der måske er vant til at henvende sig til et lille kunstpublikum, der har nogle mere snævre referencerammer og forståelseskoder, end størstedelen af befolkningen har. Er der et specielt kunstværk i Silkeborg som du er særligt glad for? Hvis ja - hvilket og hvorfor? Der er ikke et enkelt værk, men jeg er meget begejstret for skulpturparken ved Silkeborg Bad på grund af kombinationen af de smukke omgivelser og de meget forskellige kunstværker. Det er altid en ny, og alligevel velkendt oplevelse at komme derud.

Opgaven med Portmaleriet var en helt ny udfordring, som vi gik ydmygt ind i, og som vi heldigvis endte ud med at have en virkelig god oplevelse med. Gadekunsten er efter vores mening et fantastisk tiltag, til gavn for alle. Med det tiltagende udvalg af væg- og portmalerier bliver det mere og mere interessant at gå på opdagelse i Silkeborgs kroge.

Sidsel Brix og Diana Blüthgens værk ”Lyt til Murene”, opført i forbindelse med Gadekunst Festivalen i 2020.


Jens Erik Holm

Leif Dræby

Jens Erik Holm, #jenserikholm. Selvlært billedmager med vægt på grafik, maleri og skulptur. Skulptur er vigtigst, grafik er sjovest, maleri er sværest. Altid en fortælling og lidt skønhed.

Værksted på Skolegade 55 B, 8600 Silkeborg.

Bor og arbejder hjemme i Svejbæk med afstikkere til diverse værksteder (grafik, jernsmed, bronzestøber, stenhugger). Deltog december 2018 med låge 4 og 24 i Silkeborg GadeJuleKalender og 2019 i Silkeborg Gadekunst Festival med ”Odins Høne”, en fire meter høj pendulmobile, udført i pladejern og ophængt i Theodoras Have, hvor børn og voksne kan sætte den i bevægelse. Hvis asen Odin har en høne, ser den helt sikkert sådan ud. Billedkunstnere vil forfærdelig gerne at nogen ser deres værker. Publikum bevæges lidt i forbifarten og fornøjes ved gensynet. Det er jo det der kan ske i det offentlige rum. Selv om jeg selv udtrykker mig figurativt, så frydes jeg når billedkunstens grundforskning i den rene abstraktion i rytme, form og bevægelse lykkes så overbevisende som Børge Jørgensens blanke stålskulptur foran Rådhuset. Den er med sin energifyldte skønhed min favorit-skulptur i Silkeborg. Jens Erik Holm ved sit værk ”Odins Høne” i Theodoras Have, 2019.

Arbejdsområde: Maleri, grafik, skulptur, multimedie. Deltog i Gadekunst festival 2019. Debat-arrangement omkring gavlmaleri i Silkeborg. Hvilken betydning har det for kunstens vilkår, når den rykkes ud i det offentlige rum? Det er efter min mening vigtigt for kunstens vilkår, at den er synlig i det offentlige rum. Kunst skal være offentligt tilgængelig for alle mennesker - og ikke kun blive vist i halvdunkle udstillingsrum, overfor en lille udvalgt skare snobber der kun ser kunst som værende et investeringsobjekt. For kunsten skal være - for folket - og det bliver den først når den også er synlig i det offentlige rum.

Leif Dræby, Billede med Indbygget Massakre, 2009

Her er nemlig ikke tale om et skønmaleri der lefler for småborgerlighedens navlepilleri. Her er nemlig tale om kunst der vil bevæge dig. Provokere dig. Opildne dig. Og det er sådan rigtig kunst skal være. Ellers kan du lige såvel række din tunge ud ad vinduet.

Er der et specielt kunstværk i Silkeborg som du/i er særligt glad for? Hvis ja - hvilket og hvorfor? Jeg er særlig glad for Jean Dubuffets gavlmaleri ”Maskefigur” der befinder sig på gavlen til Hostrupsgade 39.

Leif Dræby Foto: Randi Kornerup-Bang


Anne Risum Stockmar

Andreas Führer

Anne Risum, f.1971 Bor i skoven ved Sdr Vissing

Jeg bor ca. 60/40 Funder/København.

Arbejder i Ry med værksted og galleri på Banegården.

Min praksis har igennem de seneste år drejet sig meget om at drive Institut Funder Bakke, som jeg og ti kollegaer startede i 2017. IFB laver hvert år to udstillinger en lille festival samt en del radio om kunst og diverse talks og residencies.

Uddannet grafiker fra Grafisk skole og Århus Kunstakademi. Samt Freie Kunstschule Hamburg. Masterclasses i figurativt oliemaleri som er mit foretrukne medie. Deltog i Silkeborg Gadekunst Festival i 2019 med værket Connected, som med et væld af ledninger forbinder Bios gård med Nygade. Værket leder tankerne hen på forbindelser, transformation, flow, nyt til gammelt, noget grafisk og råt, noget grimt og alligevel æstetisk. Når kunsten opleves i det offentlige rum - både i tilblivelsesprocessen og når det bliver til en hverdags oplevelse - skaber det mulighed for dialog, og det giver et frirum til at opleve kunsten uden at være forberedt på det. I processen var det sjovt for mig at tale med forbipasserende om hvad det var jeg lavede, hvordan jeg lavede det og det nedbrød for nogen en barriere imellem

Anne Risums værk Connected, på Nygade. Opført i forbindelse med Gadekunst Festivalen i 2019

dem og kunsten. Som jo egentlig handler om at billedliggøre følelser, oplevelser eller tanker.

Når jeg selv laver kunst, gør jeg mig meget umage med at lave alt det som vores kulturminister ikke bryder sig om. Hvilket vil sige at jeg forsøger at tænke mig om og være grundig med de enkelte deles udsagn og betydning. Hvilket år har du medvirket i Silkeborg Gadekunst Festival og med hvad? Jeg deltog på vegne af IFB i Gadekunstfestivalen i 2019, hvor vi holdt en lille 2 dags gennemgang af den offentlige kunsthistorie i internationalt, nationalt og lokalt regi. Hvad er det for en magt som offentlig kunst peger på og hvad kan man måske forestille sig at offentlig kunst vil være for noget i fremtiden.

Institut Funder Bakke og Joachim Hamous værk ”The Body Keeps the Score”, 2020

Hvilken betydning har det for kunstens vilkår, når den rykkes ud i det offentlige rum? Av den var svær. Det betyder jo ofte at den får lidt dårligere vilkår, men til gengæld et større publikum. Det kan så traditionelt set betyde at den hylder magthaveren (rytterstatuer etc) eller det kan ha den konsekvens at den (kunsten) bliver lidt tandløs i et forsøg på at behage så mange så muligt (typisk så billigt så muligt), men så er der endelig nogen gange at det hele bare gir skide god mening (sjældent dog, men det sker). (Jenny Holzer generelt og David Hammons’ offentlige performances er to eksempler på noget jeg synes rocker huset). Er der et specielt kunstværk i Silkeborg som du er særligt glad for? Hvis ja - hvilket og hvorfor? Der var en Henry Heerup sten nede i Vestergade (jeg kan ikke finde den mere). Den var fed, der var aldrig nogen der lagde mærke til at den var kunst (så folk har måske tænkt noget i stil med, sikke dog en stor sten der ligger der?).


Peter Birk

Frode Steinicke

Jeg er35 år og bor i Aarhus hvor jeg også har mit værksted og driver et galleri.

Frode Steinicke, Silkeborgvej 184, Røgen 8472 Sporup.

Jeg arbejder over hele verden og bruger i hvert fald halvdelen af året på at rejse rundt og male store udsmykninger, oftest gavlmalerier. Jeg har ingen uddannelse, men har til gengæld malet graffiti siden jeg var barn. Graffiti-kulturen har været min skole og her har jeg både lært alt hvad jeg ved om form og farve og at arbejde hårdt og målrettet. Også det at tro på mig selv, at turde tage chancer og mange andre livs nødvendige kvaliteter jeg er utrolig glad for i dag. Hvilket år har du medvirket i Silkeborg Gadekunst Festival og med hvilket værk? Jeg deltog i sommeren 2020, med et farvestrålende gavlmaleri i Nygade bestående af palmer, træer og mosaic. Er der et specielt kunstværk i Silkeborg som du er særligt glad for? Hvis ja hvilket og hvorfor? Jeg kommer fra en lille by, Hedensted, hvor der intet graffiti var da jeg var barn/ ung. Derfor brugte jeg utroligt meget tid på at kigge på graffiti i Silkeborg når jeg var der for at besøge mine bedsteforældre. Det var i 90erne og på det tidspunkt var der faktisk utrolig mange dygtige graffiti malere i Silkeborg byens størrelse taget i betragtning. Det var jo før internettet, så hvis man ville se noget graffiti, måtte man jo selv gå ud og lede efter det. Jeg husker det som var det i går, da jeg for første gang faldt over en kæmpe graffiti mur med teksten 'Crazy Love'. Muren lå lige over for politistationen, så jeg går ud fra kunstnerne have fået lov

I Silkeborg har jeg lavet udsmykningen af Norups Plads. Udsmykningen består af en skulptur og de bymøbler der er placeret omkring.

Peter Birks værk på Nygade. Opført i samarbejde med Café Humlechok under Gadekunst Festivalen i 2020.

til det den her gang :). Det var det fedeste jeg nogensinde havde set i mit 10årige liv og det var ligesom noget faldt i hak den dag inden i mig. Jeg fik et mål i livet, og mit største ønske var at blive så god en dag. Det vægmaleri har haft en kæmpe betydning for mit liv og har helt sikkert været med til at gøre mig til den kunstner jeg er i dag. Jeg har stirret på den mur i timevis og hver gang jeg var i nærheden, skulle jeg altid lige et smurt forbi for at se om den stadig var der. Det var den helt indtil for et par år siden hvor væggen var i så dårlig stand at den måtte dø til fordel for en renovering. Jeg synes det beskriver den magi som street art eller kunst i det offentlige rum i det hele taget kan have, meget godt. Hvis du skal på Museum Jorn, køber du en billet og du har en forventning om at se noget kunst når du kommer ind. Det kan være super godt, men det er en anden oplevelse hvis du fx overraskes af et nyt vægmaleri på vej til arbejde. Du kører den samme kedelige vej til og fra arbejde hver dag, men pludselig en dag er der vokset et vægmaleri frem, som virkelig rammer dig.

High Five skulpturen er en nonfigurativ geometrisk skulptur. Den er en abstraktion over en regelmæssig pentagon. Skulpturen består, i sin fysiske form, af en opadstræbende konstruktion med en udløber ved basen. Konstruktionen indeholder nogle matematiske forskydnings principper. Forskydninger som forgår både indad, opad og udad i skulpturen. Konstruktionen bevirker også, at skulpturen bliver et åbent værk der samtidig lukker sig selv. En enhed der på en gang både er åbent og afsluttet. Den kan ikke forlænges længere. Hverken indad, opad eller udad pga. princippet i de formmæssige forskydninger. Skulpturer er både til øjet og til kroppen. Dvs. en del af den kun kan opleves ved synet, mens en anden del kan indtages med kroppen. Man kan således bevæge sig på, kravle op, sidde og stå på den. Bruge den som en form for by-møblement. Skulpturen er stedspecifik på flere planer. Skulpturen skaber sit eget rum og den koncentrerer de forskellige rum, der opstår pga. vejgennemskæringen på Norups Plads, til en helhed. Skulpturen er i kraft af dens, på en gang både

vertikale og horisontale form, med til at understrege pladsarkitekturens rektangulære karakter, og med til at definere pladsens rumlige volumen. Derudover er skulpturen specifik i forhold til stedets historie. Vestergade og Hostrupsgade krydset er tidligere blevet benævnt som magtens femkant. Begrundet i de tidligere beliggenheder Birkedommerboligen, Ørneapoteket, Silkeborg Avis, Distrikt-lægeboligen og Præstegården. Pentagonformen fungerer således som et skjult citat. Skulpturen berører også symbolsk den person der lægger navn til pladsen, Poul Norup. Det gør den ved at skulpturen i abstraktionen vokser og forskyder sig fra pentagonens faste ’menneskelige’ grundplan til et højt åbent tårn og til sideplaner. En figur der i dens både opadstræbende form og jordnære plan har karakter af det menneskelige troværdige, det bevægelige, det viljestærke og det sublime. Den symboliserer personen der får tingene til at vokse, så de matcher personligheden.


Byens gavle

Tilegnet alle dem, der kæmper for kunst til gavlene. Af forfatteren Bent Rasmussen

Byens potente og lodrette snit

Over det hele en svævende falk,

er gavle i stuk og i sten.

i gluggerne duernes brunst.

En maser sig på, mens en anden står frit

En væg mangler charme,

og skråner vulgært over en.

en anden lidt kalk, en tredje er pyntet med kunst.

Der er gavle med rejsning og fest og gesvejsning

Der er gavle, som glæder,

og gavle med måger og møg.

en enkelt, der græder

Der er gavle med svaj i,

af sorg - den skal væltes tjubang!

en revnet med beg i,

Der er gavle med skygge

en sovset og sodet af røg.

med vedbend og hygge, som kalder på salmer og sang.

Gavle gir gågaden gejst og profil og skærmer og truer på skrømt,

Medgang og mismod har mærket en gavl,

på en gang flegmatisk og fallisk viril

den føler sig dårligt tilpas,

i blomstring - og dog så forsømt.

fordi den til daglig skal spejle sig - skravl! i bankens facade af glas.

Der er gavle som kegler og gavle, der bejler

Der er gavle, som revner

til menneskers humor og had.

og vælter og hævner,

Der er gavle, der luder,

en morderisk udtænkt sortie!

en fin en med ruder,

Dog de fleste agtværdigt,

en ligner et fladt stykke mad.

når livet er færdigt

diskret synker sammen - forbi.


GAVLGALLERI I SILKEBORGS GADER

v. Lis Thavlov, Silkeborg Arkiv

Silkeborg har fået sit eget “gavlgalleri”, der sætter kulør på byrummet. Det er på byens gavle, i byens gader. Så det har åbent døgnet rundt. Gå ud. Se op. Se rundt. Se tilbage. Tag en gadekunst-slentretur og bliv glad. Street art eller gadekunst skal som navnet antyder, opleves på gaden. Det er kunst for folket. I øjenhøjde. Kunstformen har sit udspring i graffitien. Men er gået fra ”ulovligt” og protest til anerkendelse. Med etablerede kunstnere og egne festivaler. Den nyeste murkunst her i byen er resultatet af Silkeborg Gadekunst Festival, der i år tager hul på sin tredje sæson. Her er det Kommunen, der baner vejen for at få skabt mere kunst og kultur i det offentlige rum. Murkunst er dog ikke et nyt fænomen. Der er mange tråde til de foregående årtier. Faktisk helt tilbage til 1961, hvor Silkeborg Kunstmuseum markerede sin åbning i nye lokaler på Hostrupsgade ved at få opmalet udstillingens plakat på naboejendommens store sydvendte gavl. Udsmykning af gavle og mure i byrummet følger byens udvikling, så kunstværkerne består ikke til evig tid. Der bygges nyt og bygges om. Samtidig er værkerne udsat for vejr og vind. Det gør dem mere sårbare, mindre holdbare over tid. Så vi skal glæde os over dem, så længe vi har dem. Og selvom vi lige nu har mange gavlmalerier i vores by, så er der stadig mange ledige pladser i byens galleri.


Det første udendørs maleri i Silkeborg er det, vi stadig finder på gavlen ud mod den lille plads foran Hostrupsgade 41. Faktisk er det i år 60 år siden, det blev opmalet. Det 90 m2 store gavlmaleri viser en maskefigur eller trold, der farer op af sin æske. Oprindelig var det blikfang i kæmpeformat for en udstilling med den store franske modernist, Jean Dubuffets værker. Forlægget var plakaten og katalogforsiden til det, der var det ny museums åbningsudstilling i midten af maj 1961. Museet havde nemlig endelig fået sin egen bygning - Th. Langs’ tidligere ”Forskoleseminarium”. Gavlmaleriet blev sponseret af Silkeborg Bryghus & Neptun. Derfor var der i den første opmaling også reklame for bryghuset, der hidtil havde benyttet gavlen til dette formål. Så sponsorens navnetræk figurerede nederst, ligesom der yderst til højre stod: Si’ Silke Bock et af bryggeriets slogans. For mange var dette nye indslag i gadebilledet deres første møde med moderne kunst. Og det fik dem til at tabe “både mund og næse”, som en læser udtalte i Silkeborg Avis. Det bragte virkelig sindene i kog og satte gang i en længere debat i de lokale aviser. Ikke kun om maleriet på gavlen, men også om moderne kunst. Mange fandt det direkte provokerende og frastødende. Under overskriften “Kejserens nye klæder” beskrev en anonym læser, at han, da han første gang så dette “væsen med fordrejede ansigtstræk”, tænkte,

En anden læser skrev, at det var “fuldkommen urimeligt, at silkeborgenserne skal tvinges til at se på sådan noget makværk … ovenikøbet i kæmpe format. Den skæmmer hele kvarteret…” og han fortsatte “Dubuffets arbejder har intet med kunst at gøre.” Andre var til gengæld ovenud begejstrede og strømmede til fra nær og fjern for at se udstillingen og den iøjnefaldende gavl. En læser skrev ligefrem, at mange “virkelig morer sig over Dubuffets karikaturer - måske kan De også med tiden lære at more Dem over hans billeder.” Og det må man da håbe, at de forfærdede gjorde - for maskefiguren er stadig synlig på sin gavl og hilser på de forbipasserende. I de mellemliggende årtier er der blevet passet godt på den. I 1988 blev gavlen restaureret af maleren Poul Pedersen og i 2008 kunne Foreningen til Bevarelse af Dubuffets Gavlmaleri, der talte 340 medlemmer, efter en pengeindsamling afsløre en fint genopmalet gavl. Gavlmaleriet fungerer nu som gavlreklame med henvisning til kunstmuseets adresse på Gudenåvej.

Foto: Silkeborg Avis, 1961

Hostrupsgade 39

at “det forestillede en mand, der havde fået ondt i maven af at drikke Silkeborgøl.” Men fordi han selv godt kunne lide denne øl, kom han frem til, “at det må være et selvportræt af [Dubuffet], der holder sig på maven af grin over, at folk tager hans såkaldte “kunstværker” alvorligt.”

Foto: Mogens Petersen, 1996

ÅR 1961: Plakat i kæmpeformat

Foto: Silkeborg Avis, 1961


ÅR 1986: Hærværk eller kunst › Det første gavlmaleri i nyere tid blev lavet i 1986 - i fortovshøjde i et murknæk på hjørnet af Toldbodgade og Skolegade. Ikke til at overse. Meget synligt i gaderummet. Men så nyt og anderledes, at mange forbipasserende måske tænkte “graffiti” i betydningen “ulovligt” og “hærværk”. Men det var ikke tilfældet. Værket blev bestilt og bekostet af HK, som var ejendommens ejer og hvor fagforeningen havde sit kontor. Navnet var “Star” og det blev udført af kunstnerne Timmi Mensah og Jesper Brøsen. Gavlmaleriet er siden blevet overmalet med en anonym grå farve, sandsynligvis ved et efterfølgende ejerskifte.

Foto: Mogens Petersen, 1996, Skolegade 39

Foto: Mogens Petersen, 1996, Nygade 18

ÅR 1989: Eventyrlige H.C. Andersen I gårdhaven til ejendommen Nygade 18 udførte den lokale maler Lars Ringgaard i 1989 to farvestrålende vægmalerier med motiver inspireret af H. C. Andersens eventyr. Det ene “Tommelise” bagest i gårdrummet og “Nattergalen” på muren i indkørslen til gården. Begge murmalerier er sidenhen blevet overmalet.


Foto: Mogens Petersen, 1996, Toldbodgade 27

ÅR 1994: Fra trist gavl til sprudlende vægmaleri › I 1994 kom Saeed Fadavis sprudlende “Nøgen kvinde med oprakte arme mod solbue” til at pryde den sydvendte gavl på ejendommen på Toldbodgade 27. Vægmaleriet blev skabt af 12 deltagere i en international arbejdslejr under ledelse af den iranskfødte kunstner. På den måde markerede Mellemfolkeligt Samvirkes lokalgruppe og Daghøjskolen organisationens 50 års jubilæum. Desværre er det markante og farverige maleri i stærkt forfald. Allerede i 2014 udtalte ejeren af ejendommen til Midtjyllands Avis håb om, at maleriet ville blive genopmalet. Det er dog ikke sket.

Foto: Mogens Petersen, 1996, Søgade 22

ÅR 1996: Kamphaner Gavlmaleriet “Kamphaner” på østgavlen af ejendommen Søgade 22 er tegnet op af elever fra Teknisk Skole og farvelagt af KFUM Spejderne i Silkeborg efter en tegning af Asger Jorn. Den originale tegning findes i en patruljebog fra hans tid som KFUM-spejder i perioden 1930-1933. Murmaleriet er opdelt i tre vandrette felter. Foroven: Asger Jorns tegning; i midten/ for neden: to hænder i international spejderhilsen over ordene ”Jeg lover” og nederst 250 KFUM Spejderes håndaftryk. Gavludsmykningen var en gave - både i anledning af KFUM Spejdernes eget 75-års jubilæum og Silkeborg Bys 150-års jubilæum i 1996


Foto: Mogens Petersen 1996, Østergade 13

ÅR 1996: Markant gavl i Østergade-krydset › I 1996 fik en af Silkeborgs mest markante gavle ud til Østergadekrydset et helt nyt udtryk. Hidtil havde den fungeret som reklamevæg for Reinhold Centret, der lå lige nedenfor. Nu blev den prydet med et geometrisk gavlmaleri i blåt, grønt, gult, rødt og sort, der var udført af arkitekten Jørgen Ulrich Andersen fra Virklund. Teknisk Skole, Silkeborg Malerlaug og ejendomsselskabet L. C. Lauritzen var gået sammen om udsmykningen i anledning af Silkeborgs 150 års byjubilæum samme år. Motivet blev valgt blandt godt 90 indkomne forslag fra hele landet. Gavlmaleriet blev delvist dækket, da karréen “Søhuset’ på Christian 8. Vej og Godthåbsvej stod færdig i 2009. I 2018 blev det erstattet af “Hjejlepigen”.

Foto: Leo K. Jensen, 2003, Nygade 27

ÅR 2000: Den syvende himmel På gavlen til Nygade 25 ud mod den daværende parkeringsplads udførte kunstneren Steen Larsen i 2000 det 4x30 meter store vægmaleri “Den syvende himmel”. Arealet foran gavlen blev i 2011 bebygget, så murværket blev delvist dækket. Motivet var ellers storladent - en mand og en kvinde klatrede i klatreseler over og under et skylandskab. Beskueren havde næsten en fornemmelse af, at det var rigtige mennesker, der befandt sig der på muren. Værket var en gave en fra HK i anledning af hovedforbundets 100års jubilæum. Efter nybyggeriet fik værket et nyt liv. Fra gaden ses stadig den ene klatrer, der nu næsten opleves som en klatretyv. Inde i gården er kun den blå himmel og skyerne tilbage.


Foto: Leo K. Jensen, 2003, Fredensgade 24

ÅR 2000: Forventninger år 2000 Da Arbejdernes Andelsboligforening i 2000 havde fået indrettet ungdomsboliger i ejendommen Fredensgade 24, bad man den lokale kunstner Hans Christian Thomsen om at dekorere endevæggen mellem Fredensgade og Søndertorv. Det blev til det livsglade, farvestrålende gavlmaleri “Forventninger år 2000”, hvor to storsmilende personer vinker og hilser på trafikanterne på Christian 8.s Vej.

ÅR 2014: Når to bliver én Man bliver uvægerligt glad, når man passerer det store gavlmaleri “Når to bliver én” af den lokale kunstner Hans Christian Thomsen. På den sydvendte gavl til Th. Langs HF & VUC’s bygning på Hostrupsgade. Samtidig er det en farverig pendant til Dubuffets maskefigur lidt længere nede ad gaden. Gavlen her blev opmalet i 2014 i forbindelse med skolens store renovering og ombygning. Den består af en serie finurlige, menneskelignende dobbeltfigurer. Hans Christian Thomsen lavede allerede i 2007 et logo (ses i vinduet) til uddannelsesinstitutionen over temaet: Når to bliver én - og alligevel er to. Det var efter fusionen af de to tidligere selvstændige institutioner. Dette tema arbejdes der videre med her.


Foto: Poul Erik Niebuhr, 2020, Nygade 28, i gården

ÅR 2015: De go’e feer I gården med passage fra Nygade til Bios gård ved Heksekosten og Den go’e Fe skabte den lokale maler Lars Ringgaard og Katrine Lyck i sommeren 2015 et gavlmaleri med en scene med et eventyrligt, næsten drømmeagtigt landskab. Det kan ses som en hyldest til de gode feer, der bærer bugnende kurve af jordens frugt til gæsten i den røde sofa - inde på caféen.


ÅR 2016: Hyldest til Hugo Rasmussen › Under Riverboat i 2016 afholdt King of Jutland et hiphop-jam-event i Estrups gård. Her malede kunstneren Marchan Jabs Christiansen og hans ven deres “Hyldest til Hugo Rasmussen”, der døde i august 2015. Kun kort tid efter, at han optrådte for sidste gang - i Silkeborg.

Foto: Poul Erik Niebuhr, 2020, Estrups gård, på muren til Skolegade 21E

Foto: Silkeborg Kommunes billedarkiv, 2018, Østergade 13

ÅR 2018: Hjejlepigen Da Søhuset blev opført i 2009 dækkede nybyggeriet delvis for Silkeborgs mest sete gavl ud mod Østergadekrydset. Her har der gennem tiden været både galvreklamer og -maleri. I nogle år så det nonfigurative værk fra 1996 lidt amputeret ud. Men det blev der rådet bod på i 2018. Det blev erstattet af en pige med vind i håret og det lokale vartegn Hjejlen i favnen. Gavlmaleriet fik straks navnet “Hjejlepigen”. Det blev doneret af en anonym erhvervsmand og udført af street art kunstneren Bogdan Scutaru.


Foto: Poul Erik Niebuhr, 2020, Søndergade 15

ÅR 2018: Spark (Silkeborg Mural) I 2018 bekostede Silkeborg Kommune opmalingen af “Spark (Silkeborg Mural)” af street art kunstneren Jamie Linley. Gavlmaleriet portrætterer en kvinde i profil, men det abstrakte blandes med det virkelighedstro - for der sker en masse i hendes hoved.

Foto: Poul Erik Niebuhr, 2020, Nygade 20

ÅR 2018: Kvindeportræt På gavlen til Nygade 20 finder vi et portræt af en mørkhåret kvinde, der eftertænksomt stirrer frem for sig. Værket er fra 2018 og er udført af street art kunstneren Bogdan Scutaru. Det er bekostet af Silkeborg Kommune.


REKLAMER PÅ GAVLEN

v. Lis Thavlov, Silkeborg Arkiv

Det er svært at forestille sig eller huske, hvor farverigt bybilledet var tidligere. Især fordi de fleste fotografier fra før 1970 er i sort/hvid. Ved en gennemgang af ældre fotos i Silkeborg Arkivs samling kan vi dog se, at der var mange gavlreklamer - fra begyndelsen af 1900-tallet og langt op i 1970’erne. Byens gavle var prydet med store og farvestrålende reklamer - ofte på byens indfaldsveje. Der blev reklameret for dagligvarer som øl, margarine, cigaretter, havregryn og benzin. Eller også var reklamen for en bestemt virksomhed.

Reklame for Reinhold Centret på den meget synlige gavl ud til Østergadekrydset. Foto: Christian Kromann, 1976.

Galvreklame på hjørnet af Vestergade og Hostrupsgade. Bemærk pilen som gør opmærksom på automaten på forretningens facade. Foto: 1910.

Kvalitetsmæssigt var disse gavlreklamer fuldt på højde med de gavlmalerier, vi ser i dag. De var udført med solid håndværksmæssig kunnen. Siden er denne statiske form for reklame erstattet af store computerstyrede skærme og facadebannere. Sikkert fordi de gør udskiftning redigering lettere og billigere.

‹ Bryggeriet Neptuns ølbiler på Søgade med gavlreklame i baggrunden. Foto: Johs. Jensen, 1951.

Reklamer fra en svunden tid

Gavlreklamer for Neptun Pilsner og restaurant Drewsenshus på adressen Nygade 21. Foto: 1980

Samme 2020: Gavlreklamer for Neptun Pilsner og restaurant Drewsenshus på adressen Nygade 21. Foto: Poul Erik Niebuhr, 2020.


Al m

KUNSTRUTE

Bellisvej

en

a rk

vej Kejlstrup

Færgeba kken

Eg

Gr væ anng et Gr an svi ng e t An sv ej

Eg ev æn ge t

Søholt Eg e

All é

r

Rø nn eA llé

Sy

Færgegården

Fibigersgade

ep

lt A llé

Holbergsgade

Frederiks

Svanevej

Sm ed eb ak ke n

He jre ve j

Ve j Hov ed gårds v ej

Christi an 8.s

jle Hj e

Solsortevej

Rylevej

N

Drosselvej

Vejlbo v ej

Bredgad

Stadion Allé

ej rsrov Alde

S

v ej

j leve erga Natt

ej ev an Tr j vv e sko ord

27

Lille

vej Frydensbjerg

Silkeb s Rem

trup

vej

25

e

Vejlboparken

Solbak kevej

Spættevej

Lærkevej

er Ad l d s Lun e d Ga Sa e na gad to Å rie ve j

Ryesgade

Helmsve j berggad e

ngve j e Ri Sø n dr

La ng sø

Valmuevej

ej

N

Anemonev

nd Hå

Violvej

ng et

væ rk e

ns V

rv e

j

ej

vej

He rni ng ve j

Høgev ej

Sle sv igv ej

j

Si lke bo rg

be rv e vlø

Sk ov

Sk o

n Lysmosevej

ild hø je

Ternevej

Gu

j åve den rvej vbæ Sko

j rve bæ So l j rve dbæ j Hin rve sbæ kel Stik

26

rvej ebæ Hyld

Marienlundsvej

Sejsvej

Bø g

Sn ep pe vej Gle n te ve j

Å

Solhøjs

j

ve

all a

Ydunsv ej

Va lh

ho

p ru st m Re

he j gn et Sk ov sti en

Br ag es v

ej

ej

H ve u g i n j G sr ve an j es M ve ime j rs Sa ga sv

llé

l lé eA av Åh

Læssøegade

Tønningvej Mysundev ej

Je lsv ej

lvej

Rudbø

Ko llu nd ve

Vi da rs ve j

La ng sø ve j

ej

sv ej

Od in

rne vej

Øs tre A

j ve

Th or sv

Udg årds vej

Bu s ke lun dv æn ge t

ev ve j Kl ipl

j

é

e ær

ve

Tjø

A ll

St

Mågevej

Falkevej

nr aa

ge

j ve

Aa be

Allé rns Aho

se Mo

ingvej Søndre R

svej

ej ærv n eb Røn

ej øv jls Ve

en

Al væ mind ng sø et -

Zeltn er

Sejsvej

Ve st er pa rk

j

k en pa r

vej

get væ n Park

kve Pa r

led

bro

get

Ly s

gh s Kro

Solstien

All é

Jernbanestræde

Bryndumsvej

Lyngsø

Lin de pa r ke n

Vibevej

Åhavevej

væn

semo Lys get n æ v

ter Ves

en rm Fa

Lysbro

2003 Papirfabrikken 34

ade ensg Fred

Skulptur

ga

e

Rosenørns All é

e

Ly såv ej

gad ali e Am

Keld Moseholm

Mariehøjvej

e gad der Sø n jeriMe en d går de rga Tv æ

Papirarbejdernes skulptur

usdh Rå e d ga

30

Lysbrovænget

+

ras odo Th e e Hav de sga rup

2021 Vestergade 83A

Allé

st Ho t rve

vej Gavlmaleri

Lise Vestergård

ter Ves

Jubilæumsgavlen Silkeborg 175 år

øvej Ørn s

29

Ves tre

y gb

Østerg ad

leto

1972 Andetorvet Pøtsø

Sk o vf o ged

e gad

t

Århusbakken

Sk o

Stålskulptur

Kent Holm ogade Ly sbr

Uden titel

n

28

bry ne t

n Ly

de

en Ste hers Blic e Gad ej rsv hte Ric e ga d s nns wer pma Klü Koo de j ve stræ sø sng ann Ly pm Koo de sga vej end e Sv gs ø gad Ly n get ars n væ

1963 Silkeborg Seminarium, Nattergalevej

m lde Va

Sk Granitskulptur ov

s rup Es t d r Gå

Edgar Funch høje

Silkeborg-stenen br o Ly s

27

ons sal Ab

e

1951 Indelukket, Åhave Alle

-

Bronzestatue

ej

æk ken Mølleb

svej Ewald

d sga

Knud Nellemose

en

er g

1977 Silkeborg Kunstmuseum, Gudenåvej

Kærv

ev ej

oSax e gad

Stentøj

Erik Nyholm

Jernba n

uds Kn e gad

ej sv rd gå As

s vej Gim le

26

Møll ebæ k Frihedsmonumentet

ed S ø

de dga

2020 Nordre fælleshus, Nylandsvej 16

Mette Mailund Strong V

sgade Dalga

tvej

Gavlmaleri

a Kr lf Ro

Ge

1

et rv to Sø

12

Drewsensvej

Wib

1966 Nytorv

ej

e

ade

dlys

Granitskulptur

j

Ve Poul s Vandborg ke

rsv s ne

sg den Fryert s e V ade br og

ej sensv

2009 Norups Plads, Vestergade

Lan

Bronzestatue

Bagge

14 blå sten

Frode Steinicke

ade neg

25

2020

Rolighedsvej

Byen er det hus vi alle bor i

Vægmaleri

ad l eg Sk o

-

24

Sidsel Brix og Diana Blüthgens

n Grø

Stående pige

Lysbro18 Skov Port, Vestergade

sels Wes vej

23

ade ter g Ve s

ej dsv

High Five

29

Lunden

Heibergsvej

22

1996 Søgade 22

elschs Dre vej osdur Pan vej

Lyt til murene

k Lo

Kalgårdsø

2002 Jyske Bank passagen

Tegning af Asger Jorn, tegnet op af elever Gavlmaleri fra Silkeborg Tekniske Skole og farvelagt j af KFUM ve Spejderne i Silkeborg es

Hv inn svej ing Adil da lve j Ge f j i o e ns lsv a d ve He im j Mi dg år ds ve j

21

Stentøj

ade psg stru

ej

j ve as ej Fr

1986 Jyske Bank passagen

v ej

14 13 20 Sø19 gade + v et To r 18 15 21 ergade t 22 Ves16 11 9 10 17 ård sG Bio 67 8 5 ygade s3 4 N lads Mgaardkeed P evs dsl ade Bin 2 lleg Mø

Ho

sv

Granitskulptur

1994 Tværgade 3-5

ods nm Ko r d r Gå

rk e

tre

1974 Tværgade 7

nge

j

ten kræn

30

e Lil l gad e Sø

dbo To l

B ja

Ægirsvej

s Ve

ej gv in R

ev æ

Papir fab rik ken

2020 Vestergade 9A

Granitskulptur

Jørgen Haugen Sørensen Peter Brandes

en av øh s ng La

Vægmaleri

Ved S

t

Odden

1892 Torvet

Enghavevej

Færg ev ej

rv to

Bronzestatue

lv e

Gr an

28

sthåb God vej

j asve Fyll

Falstersgade

de en

de ga en s sRo am led øl e M d ga

r re Nø

1975 Torvet

vej

Silkeb org L angs ø

går Ka l

Kamphaner

Bronzestatue

svej Trym

j ersv e Sleipn

j ve jas Fre

20

1975 Østergade

Korsgade

Lollandsgade

j rve

ej

TollundkrukkenSkjoldsv

Granitskulptur

rs he

lvej

age

vej Balders

ej Reginsv

19

2020 Bag Føtex, Fredensgade 16A

ej

Engs vinge

enn j Da keve v ir

Gavlmaleri

Hans Christian Thomsen og Ditte Rugholm Keramik

Hvinningdal Sten på sten

ej yriev Va lk

Poul Vandborg

j

Relieffer

ej rds v Udgå

Hans Peder Pedersen-Dan

el- j nk sve S a ar k m

Ud g å væn rdsget

Jacoba Nieport

ej dv

lv e lb ø

Stol og skammel

Hans Giessler

Dybbø

Ho

18

Bro

Kvindeportræt

un rns

15

e Eg

Michael Drewsen

17

Hans Jørgen Nicolaisen

Dreng og Skildpadde

14

16

e Eid

2020 Søndergade 15

Vinkelvej

ade Sjællandsg

Målerlarve

j

13

Mantra (Youri Cansell) j rve

+

2019 Mejerigården 5

Sølys tv

lts ho m Bo lads lt s P ho m lts Bo ård rho G He j ve

i sc r. F Ch a d e G

12

Gavlmaleri

sård Udg n e toft

vej Sønderborg

Sommerfugle

j

r Kæ

Plantagevej

j vej s hø

Danmarksgade

Jamie Linley

e

Fle bo nsrgv ej

Is t j ed 16 nve j Café Humlechok, Nygade 2020 ve Slie

Gavlmaleri

vej sum Hu

n tia ris

Buskelundvej

11

Spark

Ch

går dsv

Gavlmaleri

åve j Kru s

ej

10

Ruddi Breinholdt

ej ld v sfe

2018 Nygade 20 Kæ rs

j ingve Rødd

I’d rather be a chicken

rvej Høje

Gavlmaleri

Dueda s vej Nyland

Gul dbe rgsg a de Fynsgade

Peter Birk

j

jvej Hesselhø

G g a u st de av s-

Lundsgade

Jyllandsgade

Gavl med plantemotiv

2020 Porten i Stålgården, Nygade 24 ls vej

Ris um ve j

Sølvgade

23 Ravnholtvej

8

d Nor

ve borg

Vægmaleri

ej derv Tø n

Bogdan Scutaru

terv Løgumklos

Kvindeportræt

dsvej

jen

j Nylandsve

ej ofte v

Kærsgård

2020 Port i Nygade 26A Højt

Phuc Van Dang

7

9

j ve

Værk med ansigter

Ladelun

1961 Hostrupsgade 41

Vægmaleri

24 Ringgårdsvej j ove Nyb

Mommarkvej Anne Risum

Gavlmaleri

Sa ndv e

Nyvangen

Værk med ledninger

n ninge Grøn

Jean Dubuffet

y eb j ve

6

Maskefigur

d He

5

rg bo Du

4

Grøndalsvej

Finsensgade

1931 Hostrupsgade 35B

svej

Bronzestatue

Hedebyve j

psgad e

Hugo Liisberg

Estru

Ørnebrønden

ie

3

ve j

Warmin g

2016 Skolegade 21E

Tulipan

Langelin

Riverboat Gavl

+

v ej Sports

Lind

llé eA Elm

Marchan Jabs Christiansen

en d høj elun Busk

j ve ing eR r rd No

vej

Hyldest til Hugo Rasmussen

Hø jb o

j

e Kirk

2

te n

1995 Toldbodgade 27

ng et

v La

Lupinvej

de ga er rg Bo

Saeed Fadavi

l le ve

get æn rev Nør elvej Parall

j

eNørr gad e

Nøgen kvinde med oprakte arme

Ba

rve

Grønd a væ nge ls t

ADRESSE

1

dt of

Bregnevej

Alderslyst

ind sø ve j

Gavlmaleri

År

kk ev æ

Na ve

Hø j Tvæ bo rve j

MEDIE Ba

sk el un

Gla rm es ter v ej

et ng

KUNSTNER Bu

Kaj Munks Vej Emma Gads j Vej sv e tvi g un d r G

Br o rso nsv ej

j

Ga rve rv e j

væ er rg Bo

sve

ns Vej

Resedavej

et

j ve

Ve

rk jma Hø stre

nderse

Nordre Ringvej

I.P .Ja cob se

n Heg Ved

in g ord

TITEL

en kk n ba ke fte ak To rb s te Ve

B ter Øs

Bu sk e lun de ng en

H.C.A

s

Hesteskoen

Liste over Kunstværker i det offentlige rum vej Balle Lille

Vej

Chr. Win thers Vej

Asger Jo rns Vej

Jo h.S kjoldb orgs

Gustav Wied Vej

ej sV

Stagehøjvej

ør re væ

Ball

j n rse

Brokbjergvej

et øg

Ve e Pe t

F J ra n Ve æg k j e rs

Bu ske lun dsk ove n

e lls Ab ld K je V e j

ens

n re Ka

Nis

ve o rg db Pa

levv ej

eH us ev ej

Indelukket


Værket på forsiden hedder ”Lyt til Murene”, og er lavet af Sidsel Brix og Diana Blüthgen. Det blev opført til Silkeborg Gadekunst Festival i 2020.

Redaktion: Nina Knappe og Simone Didrichsen Opsætning: Silkeborg Kommune Tryk: Skabertrang Oplag: 2000 stk. Foto: Silkeborg Kommune (hvor andet ikke er angivet).

LAYOUT: SILKEBORG KOMMUNE · TRYK: SKABERTRANG · KULTUR · 9551 · 03.21

Udgivet i april 2021 i forbindelse med Silkeborg Gadekunst Festival 2021 og Silkeborg Bys 175 års jubilæum.