Page 1

2

Schildts & Söderströms

FINA

OSA 3

Minä maailmassa – Jag i världen

Astu ovesta Rita Klemets, Tuula Lahtinen, Marikki Sjöström, Eva Sundgren

MILJÖ OCH KOMMUNIKATION


OSA 3 Minä maailmassa – Jag i världen

2

Osa 1


Tekstejä ja sanoja

Lärandemål Grunderna: Jag

kan ord som har med ekologisk/hållbar konsumtion att göra kan kort beskriva och diskutera vad ekologisk/hållbar konsumtion är vet vilka sätt att växelverka jag själv använder mig av i min kommunikation med andra vet vad positiv kommunikation är vet vad som hör till den kommunikativa kompetensen vet att det finns olika register inom finskan, jag kan använda 1–2 av dem och förstår flera av dem.

Tilanteita

• • • • • •

Tillämpning: Jag

• • • •

kan diskutera ekologiska val på ett abstrakt plan

kan beskriva mitt och andras sätt att kommunicera kan använda mitt språk till att kommunicera i en positiv och konstruktiv anda kan fler än ett register inom finskan och förstår de flesta registren.

Tietoa Vardagsliv

3


MIKON EKORUOKABLOGI

Ekologinen ruoka Kylmä totuus on, että nykyisenkaltainen lihankulutus ei voi jatkua. Olemme valin­ nan edessä, ja meidän on länsimaissa keksittävä vaihtoehtoja lihankulutukselle. Härkis, härkäpavusta kehitetty tuote, on suomalainen keksintö. Härkis soveltuu käytettäväksi esimerkiksi jauhelihan tapaan. Tofua valmistetaan nykyään vastuul­ lisesti luomusoijapavuista myös Suomessa. Härkis ja tofu ovat mainioita tuotteita, joita voi käyttää lihan asemesta. Lihansyönti ei ole ekologisesti kovin hyvä valinta, koska lihantuotanto rasittaa ympäristöä. Monissa maissa ihmiset ovat aina syöneet hyönteisiä, kuten toukkia, heinä­ sirkkoja ja muurahaisia. Se on kautta aikojen ollut osa heidän ruokavaliotaan. Hyönteisdieetti kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin lihansyönti. Hyöntei­ sistä saa energiaa, proteiineja ja monia hivenaineita. Arviolta kaksi miljardia ihmistä syö hyönteisiä. Syötäviä lajeja tunnetaan noin 2000. Kaikkiaan hyönteis­ lajeja tunnetaan yli miljoona. Suomestakin löytyy useita eri hyönteislajeja syötäväksi. Hyönteisten keräily on mukavaa ajanvietettä aurinkoisina kesäpäivinä, ja voit kerätä muutakin ravintoa luonnosta, kuten marjoja ja sieniä. Paistetut heinäsirkat ovat suosittu herkku esimerkiksi Thaimaassa. Katukaup­ piaat myyvät niitä joka puolella maata. Heinäsirkkojen lisäksi thaimaalaiset syövät monia muitakin hyönteisiä – matoja, kovakuoriaisia, skorpioneja ja muurahaisia. Jos olet kiinnostunut hyönteisten syönnistä, kannattaa aloittaa pienimmistä. Heinäsirkan makua on kuvailtu rusinaiseksi tai sienimäiseksi. Jotkut maistavat siinä taatelin tai maksan aromeja. Paha sen maku ei ainakaan ole, vaikka hyön­ teiset voivatkin herättää inhoreaktioita. Sirkkoja, torakoita ja muita hyönteisiä käytetään ravintona suuressa osassa maailmaa, mutta Euroopassa niiden syömi­ nen on vielä melko vierasta. Ajat kuitenkin muuttuvat, ja hyönteisruuasta on jo kehittymässä jonkinlainen trendi. Seuraavassa meikäläisen kehittämä heinäsirkkaresepti. En tiedä, toimiiko se kotioloissa, mutta matkustaessasi Aasiassa voit kokeilla seuraavan ruokalalajin valmistamista vaikkapa paikallisen oppaan kotona.

4

Osa 3


epti

Tekstejä ja sanoja

Her kullinen heinäsir kkares heinäsirkkoja suolaa pippuria tilliä soijaa 1–2 kananmunaa

meniä heinäsirkkoja. 1) Pyydystä muutamia kym lla yön yli. 2) Pidä heinäsirkat paasto minuuttia. 3) Keittele vedessä 5–10 4) Kuivaa. rimmat siivet ja jalat. 5) Poista halutessasi suu lisää mausteet. 6) Vatkaa kananmuna ja ussa kananmunassa 7) Dippaa sirkkoja vatkat ja mausteseoksessa. inäsirkat isessa rasvassa, kunnes he 8) Uppopaista 175-aste keita. ovat kauniin kullanrus llä. va paperipyyhkeiden pää ras 9) Kuivaa ylimääräinen 10) Tarjoile ja nauti. en aito thaimaalainen: Näin syöt heinäsirkkoja kut pienet piikit jätä alaosa syömättä. Jalan ja stä ele niv t jala ise tka Ka a pureskelua. kur kkuun ilman huolellist saattavat tar ttua ikävästi heinäsirkkoja päästä lähtevä suoli. Syöt Irrota pää ja nykäise pois dä. apuja. Pään voi myös syö samalla tavalla kuin katkar

SANASTO julkistaa publicera etu förmån luonnonvara naturresurs hivenaine spårämne, mineral hyönteinen insekt laji art, sort nykyisenkaltainen dagens, nutida kehitysmaa u-land toukka larv heinäsirkka syrsa, gräshoppa virallinen officiell ajanviete tidsfördriv, fritisdssysselsättning lakimuutos lagförändring kovakuoriainen skalbagge muurahainen myra

rusinainen sienimäinen taateli inhoreaktio torakka vieras meikäläinen kotiolot paasto nivel piikki ikävästi huolellinen pureskelu nykäistä suoli katkarapu

smaken liknar russin, russinarom smaken liknar svamp, svamparom dadel avsky, äckelreaktion kackerlacka främmande här: jag hemma, under hemmaförhållanden fasta led tagg, pigg här: obehagligt omsorgsfull tuggande rycka tarm räka

Minä maailmassa — Jag i världen

5


1

Ota selvää:

2

Keskustelu

3

Lempireseptini

a) b) c)

Millaisia lihaa korvaavia tuotteita Suomesta löytyy? Millaisia hyönteistuotteita löydät kaupoistamme? Millaisia hyönteistuotteita saa myydä Suomessa? sök på ruokavirasto.fi

Keskustelkaa lempiruokalajeistanne. Valmistatteko mieluummin itse ruuan kuin syötte ravintolassa, vaikuttaako ruuan hinta ruokavalintoihinne? Miten paljon ajattelette terveyttänne ja ekologisuutta ruokavalintoja tehdessänne? Mietittekö lihankulutuksen haittapuolia ja voisitteko kuvitella siirtyvänne hyönteisten syöjiksi/kasvissyöjiksi?

Kirjoita lempireseptisi. Kerro, mitä aineksia tarvitset ja miten ruoka valmistetaan. Esittele lempireseptisi myös pienryhmällesi suullisesti.

TIETOISKU Hyödynnä luonnon antimia Kesällä kannattaa hyödyntää luonnon antimia. Alkukesästä kannattaa poimia talteen luonnossa kasvavia yrttejä ja nokkosenlehtiä. Yrtit ja nokkoset voi kuivata kuivaimessa tai saunan lauteilla. Nokkoset voi myös pakastaa. Talvella voi nauttia esimerkiksi itse kerätyistä kasveista valmistettua yrttiteetä ja herkullista nokkoskeittoa. Kesällä kannattaa suunnata marjastamaan. Puolukat, mustikat, hillat ja myöhemmin syksyllä karpalot odottavat poimijaansa. Marjoista voi valmistaa monia jälkiruokia tai pirtelöitä. Marjat sisältävät hyvin paljon vitamiineja. Syksymmällä metsämme ovat useimmiten täynnä sieniä. Keltavahveroista, tateista, orakkaista ja suppilovahveroista syntyy käden käänteessä monta herkkua. Näitä sieniä ei tarvitse ryöpätä, vaan ne voi perkauksen jälkeen joko pakastaa tai kuivata. Rouskuja kannattaa myös kerätä, vaikka ne pitääkin ensin ryöpätä. Rouskuista voi valmistaa suolasieniä, joista voi jouluna tai muulloinkin valmistaa sienisalaattia ja muita aterioita.

6

Osa 3


Vanhan sanonnan mukaan köyhän ei kannata ostaa halpaa. Suomen lähisukukielessä virossa sana halb (halpa) tarkoittaa huonoa, kun taas odav tarkoittaa edullista. Huono­ laatuiset vaatteet kuormittavat ympäristöä, koska niiden käyttöikä on lyhyt eivätkä ne kelpaa kier­ rätykseen. Vaatelahjoituksia vasta­ anottavat kirpputorit harmittele­ vat, että niiden keräyskontteihin tungetaan valtavat määrät huo­ nolaatuisia lumppuja, jotka pitää viedä suoraan kaatopaikalle. Siitä aiheutuu tietysti kuluja hyväntekeväisyysjärjestöille. Lumppua voisi käyttää vaikkapa eristeenä, mutta sen kierrätys on vielä hyvin vähäistä. Tulevaisuudessa siihen on pakko panostaa enemmän ympäristö­ kuormituksen vähentämiseksi.

Tekstejä ja sanoja

Saako halvalla hyvää?

Halpavaatteiden valmistukseen liittyy eettisiä ongelmia. Vaikka vaatteita myytäisiin kuinka halvalla, vaatefirman tarkoitus on tietysti tehdä voittoa ja tuottaa rikkautta osakkeenomista­ jilleen. Se onnistuu myymällä tavaraa mahdollisimman paljon ja teettämällä vaatteet alihankkijoilla. Alihankkijat kilpailutetaan useita kertoja vuodessa, ja tietyn vaate-erän val­ mistus annetaan sille, joka suostuu tekemään sen halvimmalla. Bangladeshissa toimii useita suuria vaatetehtaita, joiden työntekijöinä olevat naiset ja lapset ovat lähes orjan asemassa. Pahinta on, että kallis hintakaan ei aina takaa uuden vaatteen eettisyyttä. Italiassa toimii mafian hallitsemia hikipajoja, joissa kalliita merkkivaatteita valmistetaan surkeissa oloissa. Työntekijät ovat yleensä maahan laittomasti tulleita siirtolaisia, joilla ei ole varaa valita työ­ paikkaansa. Koska vaatteet tehdään Italiassa, niihin kiinnitetään Made in Italy -lappu.

Kuluttajan vaihtoehdot Jos rahaa ei ole paljon käytettävissä, onko ylikansallisille halpavaateketjuille vaihtoehtoja? Tavallisilla kirpputoreilla myydään enimmäkseen käytettyjä halpavaatteita, niitä samoja rättejä kuin muuallakin, mutta toisinaan voi tehdä löytöjä. Tällöin kohdalle sattuu laadukas ja hyväkuntoinen vaatekappale kenties vuosikymmenten takaa. Jos kangas on korkeatasoista mutta vaatteen malli ei miellytä, sen voi tuunata eli muokata mieleisekseen. Jos itsellä ei ole taitoa tai inspiraatiota, voi mennä tuunauskurssille, osallistua työpajaan tai kääntyä ompelijan puoleen.

Minä maailmassa — Jag i världen

7


Erinomaisia vanhoja vaatteita saa etenkin vintage-liikkeistä, joiden ideana on myydä aikaa kestäneitä vähintään 30 vuotta vanhoja vaatteita. Suomessa tehtiin vielä 1990-luvun alussa paljon vaatteita, ja ne olivat laadultaan hyviä. Jotkin vintage-liikkeet ovat erikoistuneet kor­ kealuokkaisiin käyttövaatteisiin, kuten suomalaisiin mekkoihin, ja kierrätysmuotiin, kuten vanhoista kravateista tehtyihin hiuspantoihin. Jotkin taas panostavat ylellisiin merkkivaatteisiin ja juhlapukuihin, jolloin hintataso on korkeampi. Arvostetun merkin vintage-käsilaukku on tietysti paljon kalliimpi kuin tavallinen kirpputorilaukku, mutta uuteen verrattuna se on edullinen. Lisäksi käytetyn tavaran ostami­ nen on ekoteko, sillä se säästää luonnonvaroja. Luotettavat vintage-kauppiaat eivät ota myyntiin tuotteita, joiden epäilevät olevan tuote­ väärennöksiä.

Varo huijareita Vaatteiden tilaaminen netistä on yleistynyt, koska nettikaupoissa voi olla halvat hinnat ja netistä voi tilata lähes mitä tahansa. Jos ostaa yksityishenkilöltä, vaikkapa eBay-sivuston kautta, kannattaa tarkistaa myyjän muilta käyttäjiltä saama palaute. Jotkut myyjät ovat yksityis­henkilöitä, toiset liikkeenharjoittajia. Jos myyjä toimii rehellisesti ja tarjoaa tuot­ teistaan hyviä kuvia ja tarkat mitat, voi tehdä hyviä kauppoja. EU:n ulko­puolelta toimitetut lähetykset päätyvät yleensä tullipostiin, ja niistä pitää maksaa tullia. Näin tuotteel­ le voi kertyä yllättävänkin paljon lisähintaa. Jos myytävänä on suuret määrät uusia merkkitavaroita normaalia huomattavasti halvemmalla, kyse on täysin varmasti tuoteväärennöksistä eli piraattituotteista. Niitä ei kannata ostaa, koska silloin osallistuu järjes­ täytyneeseen rikollisuuteen ja tuhlaa rahojaan surkeaan tavaraan. Eräässä tapauksessa nuori mies oli ostanut kiinalaisesta verkkokaupasta tunnettua merkkiä olevan untuvatakin 150 eurolla. Kun paketti saapui, sen sisältö oli pettymys. Takin saumat repsottivat ja takki haisi pahalle, koska sen sisällä oli huonosti puhdistettuja höyheniä ja linnun jalka. Härskeimmät huijarit ottavat vain maksun mutta eivät koskaan lähetä asiakkaalle tuotet­ ta. Luulisi, että luottokortilla maksaminen on turvallista, koska luottokorttiyhtiö palauttaa kuluttajalle häneltä huijatut rahat. Tämä ei päde, jos maksun veloittanut yritys toimii EU:n ulkopuolella. Huijarinettikauppa on yleensä rekisteröity vaikkapa brittiläiselle palvelimelle, mutta maksu kulkeutuu Kiinaan ja piraattitavarat lähetetään sieltä – jos lähetetään. Ennen kuin tilaa mitään, kannattaa tutkia tarkasti nettikaupan verkkosivut. Jos kunnollisia yhteys­ tietoja ja vastuuhenkilöiden nimiä ei ole, firman toiminta ei kestä päivänvaloa. Suomalaisilla kierrätyssivustoilla ja somen kierrätysryhmissä toimii niin kotimaisia kuin ul­

8

Osa 3


1

Täydennä vihjeiden mukaan

Tekstejä ja sanoja

komaalaisiakin huijareita, joten niihinkin pätee kaikki edellä sanottu. Jos omalla kotipaikka­ kunnalla ei ole kunnollisia käytettyjen vaatteiden liikkeitä, kannattaa etsiä vintage-vaatteita ensin netistä ennen kuin matkustaa vaikkapa Tukholmaan tai Helsinkiin. Netistä voi myös lukea toisten ihmisten vinkkejä ja kokemuksia. Vanhojenpäivätanssiaisiin tilataan usein uusia iltapukuja netin kautta Kiinasta. Usein pal­ jastuu, että kuvassa kauniilta näyttänyt puku ei näytäkään todellisuudessa hyvältä. Hyvän tanssiaispuvun saa ekologisesti ja edullisesti vuokraamalla tai ostamalla käytettynä.

1) (Enligt ett gammalt ordspråk) köyhän ei kannata ostaa halpaa. 2) Huonolaatuiset vaatteet (belastar miljön), koska niiden (livslängd, användningsperiod) on lyhyt eivätkä ne kelpaa (till återvinning). 3) Halpavaatteiden (tillverkning) liittyy (etiska problem). 4) (Illegalt) maahan tulleilla (invandrare) ei ole varaa (välja sin arbetsplats). 5) Mitä (alternativ) on (multinationella) halpavaateketjuille? 6) Joskus (påtraffar man) laadukas ja (som är i gott skick, ett ord) (klädplagg) kenties (från årtionden tillbaka). 7) Jotkin vintage-liikkeet ovat erikoistuneet (återvinningsmode), kuten vanhoista kravateista (gjorda hårband/diadem). 8) Älä koskaan osta (produktförfalskningar), jos et halua osallistua (organiserad brottslighet). 9) Jos verkkosivuilla ei ilmoiteta (ordentliga kontaktuppgifter), firman toiminta (tål inte dagsljus). 10) Hyvän (balklänning) saa ekologisesti ja edullisesti (genom att hyra) tai (genom att köpa begagnad).

SANASTO alihankkija underleverantör eriste isolering hikipaja låglönefabrik, sweatshop härski fräck kelvata duga keräyskontti container/behållare för insamling (av kläder) kuormittaa belasta käyttöikä livslängd, användningsperiod palaute feedback, respons palvelin server päteä gälla repsottaa vara trasig (annat?) surkea usel ylellinen lyxig ylikansallinen multinationell

Minä maailmassa — Jag i världen

9


2

Täydennä ristikko vihjeiden mukaan 1) synonyymi sanalle feedback (7 bokstäver) 2) petollinen tyyppi (7 bokstäver) 3) synonyymi sanalle laadukas (7 bokstäver) 4) erittäin huono (6 bokstäver) 5) huono vaate; sillä voi pyyhkiä lattiaa (5 bokstäver) 6) verbimuodon kelpaa perusmuoto (7 bokstäver) 7) sinne laitetaan kierrätettävät vaatteet (12 bokstäver) 8) esimerkiksi tehtaan ompelija on (10 bokstäver) 9) sitä käytetään talojen rakenteissa, voidaan valmistaa kierrätysmateriaalista (6 bokstäver) 10) huono ostos on asiakkaalle –. (8 bokstäver) 11) ostajalle iloinen yllätys (5 bokstäver) 12) siellä riistetään ompelijoita (8 bokstäver) 13) valmistaa toiselle yritykselle tuotteita tai niiden osia (11 bokstäver) 14) törkeän synonyymi (6 bokstäver) 15) Hyvällä ostoksella on –.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14

10

Osa 3


Keskustele parin kanssa

3

Millaisia kokemuksia teillä on somen kierrätysryhmistä, kirpputoreista ja muista käytetyn tavaran liikkeistä? Oletteko törmänneet huijareihin tai huijausyrityksiin?

Minä maailmassa — Jag i världen

Tekstejä ja sanoja

Keskustele parisi kanssa kulutustottumuksistanne

11


Millainen kuluttaja sinä olet? – Puhu itse ja kuuntele muiden ajatuksia Keskustele pienryhmässä tai koko opetusryhmässä kuluttamiseen liittyvistä kysymyksistä. Alla on esimerkkejä kysymyksistä, joita voitte esittää toisillenne.

Miten kauan käytät vaatetta ennen kuin mielestäsi tarvitset uuden?

Onko halpa tuote aina huono/hyvä? Mitä haittoja huonolaatuisista tuotteista on?

Mistä ostat vaatteesi? Entä muut tuotteet? Miksi?

12

Osa 3

Mitä hyvää/ huonoa tuotteiden tilaamisessa netistä on?

Syötkö kasvisproteiinituotteita? Mitä? Miksi syöt? / Mikset syö?

Missä valmistetaan halpoja vaatteita/ tuotteita ja ketkä niitä valmistavat?

Käytätkö/ Voisitko käyttää vintagevaatteita? Mitä hyviä puolia vintagevaatteissa on? Käytätkö merkkivaatteita? Miksi/Mikset?


Miksi jotkin ihan uudet vaatteet/ tuotteet ovat niin halpoja?

Syötkö lihaa? Mitä vaihtoehtoja lihansyönnille on?

Ovatko kalliit vaatteet/ tuotteet aina eettisesti valmistettuja? Perustele.

Tilanteita

Käytätkö sinä/Käyttääkö perheesi netin kierrätyssivuja? Mitä olet kierrättänyt / olette kierrättäneet niiden kautta?

Mitä vaatteille tapahtuu, kun niitä ei saada myydyiksi kirpputorilla?

Oletko maistanut hyönteisistä valmistettuja ruokia? Mitä hyötyä hyönteisten syömisestä voisi olla? Voiko kirpputorille viedä kaikki vanhat tavaransa? Perustele. Oletko tilannut vaatteita/tuotteita netistä? Jos olet, oletko ollut tyytyväinen?

Minä maailmassa — Jag i världen

13


Vuorovaikutuksessa muiden kanssa

1

1.

Minun vuorovaikutustyylini

Lue kohdat A, B, ja C. Etsi samalla ruotsinkielinen vastine kaikille niille suomenkielisille sanoille, joita et osaa. A Olen ystävällinen vuorovaikutustilanteissa. Suhtaudun muihin kohteliaasti ja ymmärtävästi. Kuuntelen muita ja olen todella läsnä keskustelussa. Olen itse avoin muita kohtaan. Ohjaan ja neuvon muita dominoimatta heitä. Ehdotan ratkaisuja muille auttaakseni heitä. Huolehdin muista. Voin joustaa mielipiteistäni, kun siihen on hyvä syy. Olen empaattinen. Luotan muihin. B Aliarvioin omia kykyjäni keskustelutilanteissa. Pelkään vuorovaikutustilanteita. Haen muista turvaa. Otan kantaa hyvin varovaisesti. Alistun helposti muiden tahtoon. En luota itseeni enkä muihin. Epäröin, enkä osaa tehdä päätöksiä.

14

Osa 3


C Pyrin dominoimaan keskusteluja. Haluan osoittaa, että tiedän asiat paremmin kuin muut. Annan mielelläni käskyjä muille. Arvostelen muita. Olen kiukkuinen ja/tai konfliktialtis. Nostan esiin ristiriidat. Olen pilkallinen. En välitä yhteisistä säännöistä. Minun on vaikea sopeutua vuorovaikutukseen muiden kanssa. En välitä muista. Mitkä vuorovaikutustyylisi löydät A:sta, B:stä ja C:stä? Mitä kirjainta keräät eniten? Tee lista asioista, joita sinun olisi hyvä vielä parantaa (kohdista B ja C). Mitä voisit tehdä, jotta vuorovaikutuksesi paranisi näiden asioiden suhteen; kirjoita parannettavat asiat mainittuun listaan.

2 Tilanteita

Tarkastellaanpa asiaa toisesta näkökulmasta Oletko…? … dominoiva, eli hallitset keskustelua ja olet määrätietoinen. Teet nopeita päätöksiä ja olet kilpailuhenkinen. Olet kiinnostuneempi keskusteltavista asioista kuin keskustelukumppa­ neista, mutta olet melko ulospäin suuntautunut. … sopeutuva, eli tasapainotat vuorovaikutustilanteita rauhoittamalla muita, olet harkitseva, etkä tee nopeita päätöksiä. Olet kiinnostuneempi keskustelukumppaneista kuin keskustelta­ vista asioista, mutta olet jossain määrin sisäänpäin suuntautunut. … innostuva, eli innostut itse ja innostat muita, olet nopea päätöksissä ja spontaani ihmisten parissa. Olet kiinnostuneempi keskustelukumppaneista kuin keskusteltavista asioista ja olet melko ulospäin suuntautunut. … analysoiva, eli keskityt tärkeisiin yksityiskohtiin ja puntaroit niitä, pohdit vaihtoehtoja, etkä tee hätiköityjä päätöksiä. Olet kiinnostuneempi keskusteltavista asioista kuin keskus­ telukumppaneista ja olet jossain määrin sisäänpäin suuntautunut. Keskustele pienryhmässä omasta vuorovaikutustyylistäsi yllä olevien neljän tyylin pohjalta. Löydätkö omaasi vastaavan tyylin? Onko mahdollista käyttää eri tyylejä eri tilanteissa? Millaisia tyylejä sinä käytät tilanteesta riippuen?

3

Minä maailmassa — Jag i världen

15


Hur jobbar du? Till sist får du fundera på vad du lärt dig i modulerna 1–2 och vad du borde öva mer på inför modulerna 3–6. 0 = jag kan inte alls det här 1 = jag kan det här dåligt 2 = jag kan det här nöjaktigt 3 = jag kan det här ganska bra 4 = jag kan det här bra 5 = jag kan det här fullständigt

1.

Mina kunskaper nu

MIN VARDAG: 0 1

2 3 4 5 Jag kan berätta vem jag är och hur gammal jag är. Jag kan berätta varifrån jag kommer och uppge andra personuppgifter. Jag kan ord som har med mitt boende och min närmiljö att göra. Jag kan berätta om mitt boende och min närmiljö skriftligt. Jag kan berätta om mitt boende och min närmiljö muntligt. Jag kan ord som har med min fritid och mina hobbyer att göra. Jag kan berätta om min fritid och mina hobbyer skriftligt. Jag kan berätta om min fritid och mina hobbyer muntligt. Jag kan berätta om min vardag på ett mångsidigt sätt.

MINA SPRÅK- OCH ÖVRIGA GYMNASIESTUDIER: 0 1

2 3 4 5 Jag kan benämna ämnen jag studerar i gymnasiet. Jag kan andra gymnasierelaterade ord. Jag kan berätta om min skoldag. Jag kan diskutera mina studiefärdigheter och utmaningar med gymnasiestudier. Jag kan definiera vad två- eller flerspråkighet betyder. Jag kan identifiera olika språkliga varianter i det språk jag själv använder. Jag kan anpassa mitt språk till olika situationer. Jag känner till de olika kunskapsnivåerna i språkundervisningen och kan placera mig på rätt nivå. Jag kan berätta om min vardag på ett mångsidigt sätt.

22


MIN NÄRMILJÖ: 0 1

2 3 4 5 Jag kan ord som har med återvinning och källsortering att göra. Jag kan berätta hur återvinning och källsortering går till. Jag kan diskutera och beskriva återvinning och källsortering i ett vidare perspektiv. Jag kan uttrycka mina upplevelser och åsikter om miljö och natur på ett vårdat standardspråk. Jag kan ord som har med hälsa och matvanor att göra. Jag kan redogöra för mitt hälsotillstånd. Jag kan mångsidigt diskutera och beskriva hälsotillstånd och matvanor. Jag kan skriva texter där jag mångsidigt diskuterar hälsa och miljö. Jag förstår texter i olika genrer som handlar om hälsa och miljö.

MIN VÄRLD: 0 1

2 3 4 5 Jag kan ord som har med ekologisk/hållbar konsumtion att göra. Jag kan beskriva och diskutera ekologisk/hållbar konsumtion. Jag vet hur jag kommunicerar och växelverkar med andra. Jag kan beskriva mitt och andras sätt att kommunicera. Jag vet vad som hör till den kommunikativa kompetensen. Jag vet att det finns olika register inom finskan, jag kan använda ett par av dem och förstår flera av dem. Jag har mer än ett register inom finskan och förstår de flesta registren. Jag kan skriva texter där jag mångsidigt diskuterar hälsa och miljö. Jag förstår texter i olika genrer som handlar om hälsa och miljö.

2.

Inför modulerna 3–6

MINA KOMMANDE GYMNASIESTUDIERSTUDIER I FINSKA: 0 1

2 3 4 5 Jag kan en massa ord på finska. Jag vet hur jag kan utöka mitt ordförråd i finska ytterligare. Jag kan uttrycka mig muntligt på finska. Jag vet hur jag kan förbättra min muntliga finska. Jag förstår det mesta när någon talar finska. Jag vet hur jag kan förbättra min hörförståelse i finska. Jag förstår de flesta texter jag läser på finska. Jag vet hur jag kan förbättra min läsförståelse i finska. Jag kan skriva olika slags texter på finska. Jag vet hur jag kan förbättra mitt skrivande på finska.

23

Profile for Schildts & Söderströms

Astu ovesta FINA2 Utdrag  

Utdrag ur Astu ovesta FINA2, modul 2 i finska för gymnasiet enligt GLP2021

Astu ovesta FINA2 Utdrag  

Utdrag ur Astu ovesta FINA2, modul 2 i finska för gymnasiet enligt GLP2021

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded