2017 Hösten

Page 1

1

HÖST 2017


Höst 2017 PROSA

SCHILDT S & SÖDERS TRÖMS

Bulevarden 7, 00120 Helsingfors info@sets.fi litteratur.sets.fi

4

KJELL WESTÖ • Den svavelgula himlen

6

EVA FRANTZ • Blå villan

8

BOSSE HELLSTEN • Jökel – Anteckningar för en opera

10

CARINA K ARLSSON • Algot

12

THOMAS WULFF • Otack är världens lön

14

MICHEL EKMAN • Självbiografiskt lexikon

PROSALYRIK INFORMATION

Elisabeth Jansson 040 745 17 63 elisabeth.jansson@sets.fi MA RK N A DSFÖR ING

Hedda Sirén 040 570 40 64 hedda.siren@sets.fi Susanna Sucksdorff (1.8.2017–) 050 574 69 66 susanna.sucksdorff@sets.fi FÖRSÄ L JNING

Inger Ruotanen 045 657 64 94 inger.ruotanen@sets.fi LOGIS TIK

Kirjavälitys Hakakalliontie 10, 05460 Hyvinge 010 345 15 30 kvtilaus@kirjavalitys.fi kirjavalitys.fi

På omslaget: Kjell Westö och Eva Frantz Fotograf: Helen Korpak

15

KURT HÖGNÄS • Öknen var ett annat hav

16

MARTINA MOLIIS-MELLBERG • 7

ESSÄ 18

PIA INGSTRÖM • Den mystiska Näktergalen – Judar, armenier och greker i Istanbul

SAKPROSA 19

JÖRN DONNER & SAMU NYSTRÖM Märklig är nu världens gång – Kollektiv Helsingforsdagbok 1917–1918

20

STIG-BJÖRN NYBERG Bokhuset – Människor, möten och minnen

HUMOR OCH CHATTPROSA 21

Bara ett book – Svenska grodor i Finland #2

22

SONJA AHLFORS, JOANNA WINGREN, JOHAN ISAKSSON Någon hatar oss igen – Illustrerad chattprosa

BARN- OCH UNGDOMSLITTERATUR 24

K ARIN ERL ANDSSON • Pärlfiskaren

26

MALIN KLINGENBERG & JOANNA VIKSTRÖM EKLÖV Rakels mirakel

28

NADJA ANDERSSON • Hönans kalas

29 BACKLISTPÄRLOR

Tryckt hos Nord Print 2017

NYUTGÅVOR 30 ANNA LINDHOLM • Projekt Ines 31

ANDERS L ARSSON • Kalevala för lata

31

LJUDBOK: MÄRTA TIKK ANEN • Århundradets kärlekssaga

32 POSTERSTORIES


Bild: Sanna Mander

Läsning gör gott. Läsning är bra för hjärnan. Litteraturen visar oss hur andra tänker. Litteraturen lär oss empati. Litteraturen tränar upp vårt abstrakta tänkande och ger barnen bättre betyg i skolan. Alla borde läsa. De flesta av oss är ändå lustdrivna varelser. Dessutom är vi ofta ganska lata, alltså ska det också vara lätt att roa sig. Lustprincipen rimmar illa med de krav läs-en-bok-blifrisk-och-klok-moralen ställer. Tillvaron är fullproppad med måsten samtidigt som nöjena lockar, lättillgängliga i lur och padda. ”Läsning är trots allt bara ett av många intressen en människa ska ha”, skriver DN-kritikern Lotta Olsson i en krönika om läsvanor hos barn, unga och vuxna. Hon efterlyser ”en rejäl läsvaneundersökning” som skulle borra sig in i vad de olika åldersgrupperna i verkligheten läser. Om jag tänker tillbaka på mitt eget läsarliv ser det påfallande spräckligt ut. Ingen lade sig i vad jag skulle eller inte skulle läsa (utom en bibliotekarie som tyckte jag var för ung för att låna en vuxenroman som av omslaget att döma kanske var lite erotisk). Insatta lärare kunde hjälpa mig att orientera mig – jag minns att jag var fixerad vid en lista över klassiker – men annars tumlade jag obekymrat runt i drivor av serier, damtidningar, romaner, hästböcker, dagböcker … Vi är homo ludens, den lekande människan, men vi är också homo cogitans, den tänkande människan. Vi är ambivalenta, komplicerade, gjorda för berättelser och mångbottnad kommunikation. När litteraturen tar oss i bruk leker vi tänkande, var och en på sitt eget sätt. I den här katalogen finns Schildts & Söderströms höst. Den består av episk, tätt vävd romankonst, gäckande prosalyrik, skarp essäistik, den nya genren ”chattprosa” och en äventyrsberättelse. Bland annat. Något för varje lust!

| Anna Friman, litterär chef |


Bild: Marica Rosengård

KJELL WESTÖ (f. 1961) är en av Finlands främsta författare, hyllad av såväl läsare som kritiker. Han är mångfaldigt prisbelönt och hans verk har översatts till mer än tjugo språk. Flera av hans episka Helsingforsromaner är idag moderna klassiker. Westös förra roman Hägring 38 belönades med Nordiska rådets litteraturpris 2014.

4


ROMAN ISBN 978-951-52-4324-9 Inbunden, 470 sidor Omslag Sanna Mander Biblioteksklass 84 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Otava Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4325-6

KJELL WESTÖ

DEN SVAVELGULA HIMLEN Kjell Westös nya, episka roman spänner från det solblekta 1960-talet till vår mörka tid. En Helsingforspojke växer upp i skuggan av den välbärgade och mäktiga familjen Rabell, som har en ståtlig gård i närheten av hans föräldrars enkla sommarstuga. Pojken blir vän med den okuvliga Alex och får vistas tätt intill familjen, som visar sig vara drabbad av olycka under den blanka ytan. I romanens hett pulserande hjärta finns kärleken mellan Alex lillasyster Stella Rabell och berättaren. Deras band är starkt men skoningslöst, den erotiska attraktionen förvandlas till en hunger omöjlig att stilla, och genom decennierna kretsar de två ständigt kring varandra utan att kunna vare sig välja eller välja bort sin kärlek.

Den svavelgula himlen är en berättelse om generationer, familjeband, kärlek och vänskap över tid, men också en skildring av hur vi stämplas av klass, av den miljö vi fötts till. Världen tränger sig in i oss, den himmel som en gång var oskyldigt blå har fått en märklig, gulaktig nyans – vi måste försöka uthärda det utan att hårdna. Här finns författarskapets alla signum och i romanen hörs ekon från Kjell Westös tidigare verk. Men i Den svavelgula himlen är laddningen större och svärtan djupare än förr. Det här är Kjell Westö, mer och starkare än någonsin.

5


Bild: Helen Korpak

EVA FRANTZ (f. 1980) är uppvuxen i Helsingfors och bor i Esbo. Hon arbetar på Radio Vega och är också aktiv bloggare. Hennes debutroman Sommarön från 2016 är en klassisk mysdeckare, en ”deckarpärla med nostalgisk lyster” (Österbottens Tidning).

6


ROMAN ISBN 978-951-52-4329-4 Inbunden, ca 250 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Kustantamo S&S Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4330-0

LÄS OCKSÅ:

Debut för kommissarie Anna Glad Sommarön

ISBN 978-951-52-4004-0

EVA FRANTZ

BLÅ VILLAN Mitt i natten, på väg hem från en fest, hittar ett ungt par en liten pojke irrande längs landsvägen. Han bor i den blå villan i skogsbrynet. På köksgolvet ligger pojkens mamma Becca i en pöl av blod. Hjälp tillkallas och den svårt skadade kvinnan förs skyndsamt till sjukhuset. Poliskommissarie Anna Glad får i uppgift att utreda brottet. Det visar sig att Becca Stenlund driver den superpopulära lifestylebloggen ”Blå villan” och att hennes liv har hotats i bloggens kommentarsfält. Beccas man Peter har hjälpt till med bloggen men tröttnat på jakten efter det perfekta livet.

Han har flyttat från sin fru, och därmed förlorat drömhemmet och familjetillvaron. Becca kämpar för sitt liv men i den låsta tomma villan dyker det varje dag upp färska blommor … I Anna Glads tillvaro kunde saker och ting också vara bättre, hennes arbetslösa man sitter hemma och spelar tv-spel dagarna i ända. Spänningsintrigen är skickligt flätad och upplösningen överraskar även en erfaren deckarfantast. Blå villan är den första delen i en serie om polisen Anna Glad.

7


ROMAN ISBN 978-951-52-4331-7 Inbunden, ca 180 sidor Omslag Fredrik Bäck Biblioteksklass 84 Utkommer i september

BOSSE HELLSTEN

JÖKEL

Anteckningar för en opera

8

Min själ var ute på charterresa. Dimhornen tutade och orkestern spelade. På däck var festbelysningen tänd. Jag kände en stor ensamhet och en upplevelse av att titta ner i en oändlig avgrund. Jag började dricka på morgonen och drack hela dagarna. Ett finlandssvenskt liv som spriten tagit. Spriten är själens Bahamas och Bahamas är själens konkurs.

Enligt Henrik Tikkanens devis har han försökt supa sig till konstnär, men i stället – konstigt nog – supit sig till fyllo.

I poeten Bosse Hellstens debutroman lider protagonisten av förstockning. Han kan inte skriva dikter längre, utan drömmer om ett liv som björn och har inlett arbetet med en opera.

BOSSE HELLSTEN är född i Karleby 1978 och bosatt i Lovisa. Han har tidigare gett ut diktsamlingarna Tango för babianer (2005), Solen dånar på (2011) och Eldorado (2013).

Jökel är en roman om en expedition till en inre sumpmark. En berättelse om konsten, spriten och gränslösheten; undergången och uppståndelsen. En odyssé över ödsliga glaciärer till brölande tubor – om manlighet och konstnärskap berättad med lika stora delar svart humor och blodigt allvar.


Bild: Creative Peak

9


ROMAN ISBN 978-951-52-4345-4 Häftad, ca 250 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84 Utkommer i oktober

CARINA KARLSSON

ALGOT Den unge ålänningen Algot Holm tar värvning som båtsman i början av 1740-talet när Sverige anfaller Ryssland. Från Stockholm avseglar flottan österut, men någon framgång blir kampanjen inte. ”Det är ett satans elände, alltihop. Ett hopplöst satans elände.” Rödsoten som härjar är dödligare än fienden, men Algot överlever och hemförlovas till sitt båtsmanstorp, rote 91 i Björby i Sunds socken. Rotebönderna är snåla, torpet är orustat och iskallt, det finns ingen mat, det finns ingenting. Algot överlever på brännvin. Även den uslaste av karlar lyckas dra till sig kvinnor, och pigan Ilja flyttar in hos Algot med sin lilla dotter Greta. Men 10

Algot blir inte skötsam, han är full och ofta galen. Han dras till likasinnade och följderna blir förskräckliga. Algot är en grov roman om att vara utsatt och svara med våld. Att vara tvungen att ta för sig eller bli utan. Att leva med kampen för att man inte har någonting annat. Att överleva våldet, att förhålla sig till det; till rent, fysiskt våld. Att vara usel – och samtidigt storartad.

Står han stadigt på benen, Algot Holm? För när han faller ska korparna ta honom.


Bild: Matilda Saul

CARINA KARLSSON (f. 1966) är född och bosatt på Åland. Hon har medverkat i tidningar, tidskrifter, antologier och radio i fyrtio år. Hennes senaste roman Mirakelvattnet (2015) nominerades till Nordiska rådets litteraturpris.

11


12

Bild: Cata Portin

THOMAS WULFF (f. 1953) debuterade med diktsamlingen Månsten 1973. På 1970-talet hörde han till det litterära avantgardet kring tidskriften Fågel Fenix. Wulff har utgett böcker i olika genrer och har även skrivit dramatik. Otack är världens lön är tredje fristående delen av den fängslande och brett upplagda romantrilogin om orientalisten och idealisten Ivarlassy.


ROMAN ISBN 978-951-52-4332-4 Häftad, ca 250 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 84 Utkommer i oktober

En idealist i Stalins Sovjet

THOMAS WULFF

OTACK ÄR VÄRLDENS LÖN Fragment, incidenter och andra fantasier ur Ivarlassys liv Volym III: Mandom, senare delen

Tiden är början av 1920-talet och Ivarlassy är på flykt genom Karelen till Sovjetunionen. I Finland, i Åbo har han suttit i fängelse för sina socialistsympatier. När guiden Tuomas Naulapää meddelar att de äntligen befinner sig på den sovjetiska sidan av gränsen kan Ivarlassy andas ut. I Petroskoj ska vår hjälte börja sitt arbete för revolutionen tillsammans med bl.a. Edvard och Fanny Gylling och i ett fjärrsamtal från Moskva hälsas han välkommen av sin vän och mentor Otto Wille Kuusinen. Tidigare har Ivarlassy slitits mellan sitt vetenskapliga intresse för persisk kultur, särskilt dess beslöjade kvinnor, och sitt samhällsengagemang.

Barndomsvännen Rikhard Sorge försöker göra revolution i Tyskland och dyker senare upp i Tokyo som glamorös sovjetisk spion. Den avsatte Lev Davidovitj Trotskij kämpar vidare, först på sin förvisningsort Alma ­Ata och senare som landsförvisad i Istanbul. För alla gäller att otack sannerligen är världens lön och nästan ingen undkommer den sovjetiska hemliga polisen NKVD. Thomas Wulff har blandat sanning, sannolikhet, spekulationer och ren och skär fantasi. Resultatet är en mörk, tankeväckande men också galghumoristisk fresk över idealism, grymhet och ödesdigra utopier under 1900-talets första hälft.

13


Bild: Cata Portin

PROSA ISBN 978-951-52-4335-5 Inbunden, ca 150 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 84 Utkommer i september

MICHEL EKMAN

SJÄLVBIOGRAFISKT LEXIKON Vad håller ihop en familj, vad driver dess medlemmar isär? Vad kan man ta med sig från sin uppväxt, vad måste man befria sig ifrån? Hur får man syn på alla de underförstådda självklarheter som format en? Kan det alls lyckas, och vilka är omkostnaderna? Michel Ekmans Självbiografiskt lexikon handlar om en släkt, en familj och en uppväxt som aldrig tycks ta slut. Tiden är 1960-talet och de därpå följande decennierna, utgångspunkten en harmonisk Helsingforsförort långt från världens vimmel. Självbiografiskt lexikon berättar om en släkt som trots ett osäkert utgångsläge var lyckosam nog att undslippa det europeiska 1900-talets katastrofer. I stället hamnade den i det

14

avsides Helsingfors. I centrum står en familj som ägnar alla sina krafter åt att glömma det förflutna och skapa en självtillräcklig, historielös tillvaro, och en pojke som växer in i en allt starkare beröringsskräck inför omvärlden, och långsamt tar sig ur den igen. MICHEL EKMAN (f. 1956) är litteraturforskare, kritiker och essäist. Han har skrivit litteraturkritik i Hufvudstadsbladet sedan 1985 samt medverkat med artiklar och essäer i ett stort antal tidskrifter och tidningar, bland dem Nya Argus, Lyrikvännen och Filmjournalen.


Bild: Sture Riissanen

PROSALYRIK ISBN 978-951-52-4334-8 Häftad, ca 80 sidor Omslag Helena Kajander Biblioteksklass 82 Utkommer i oktober

KURT HÖGNÄS

ÖKNEN VAR ETT ANNAT HAV Under sin långa diktargärning har Kurt Högnäs särskilt mutat in prosalyriken som sin genre. I Öknen var ett annat hav visar han åter sin skicklighet att kort, koncentrerat och med stilistisk briljans fånga in både tillvarons små skiftningar, detaljer på marken och kosmiska perspektiv. Landskapet är öppet och ofta vindpinat, vidderna påminner om Högnäs eget landskap, det österbottniska. ”Varje ord är prövat och placerat lika avvägt som när den erfarne vandraren packar sin ryggsäck.” (ur Runebergsjuryns motivering 2012) Högnäs är mångfaldigt prisbelönt. De bronsblå solarna kandiderade för Runebergspriset 2012, likaså Refug 2016, samma år tilldelades författaren Tollanderska priset.

Jag har öppnat mitt hus på vid gavel. I flerfilig spaljé neråt vägen står de svartvita stammarna på post. Men när vinden kommer ylande genom ljushavet som en vargflock genom stäppen står det klart att motstånd är lönlöst. KURT HÖGNÄS (f. 1931) är bosatt i Kristinestad. Han är en av Svenskfinlands ledande poeter, hyllad av kritiker och läsare. Han har sedan debuten 1955 gett ut sjutton diktsamlingar.

”Framför allt är Kurt Högnäs en metafysisk visionär i Rainer Maria Rilkes anda.” | Bo Gustavsson, Upsala Nya Tidning |

15


PROSALYRIK ISBN 978-951-52-4333-1 Häftad, ca 130 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 82 Utkommer i september

LÄS OCKSÅ:

A

ISBN 978-951-52-3554-1

MARTINA MOLIIS-MELLBERG

7 I sin hyllade debut A skrev Martina Moliis-Mellberg om att vara på fel sida av sig själv och om viljan att hitta rätt. I 7 handlar det istället om att fly. Om att försöka komma undan sig själv och sätta sitt hopp till en plats: havet. Till platser i havet. Till undervattensryggar, isolerade öar, Djupet. Går det att börja om? Går det att lämna sig själv? Vetenskapsmannen Lomonosov brottas med sin ensamhet. Karnevalkungen Witte brottas med sitt förflutna. Någon på en ö brottas med sin galenskap. Andromeda och Aiolos brottas med begäret och det som finns inom.

16

7 är en hyllning till havet i sina olika skepnader: Atlanten, Östersjön, Stilla havet, Adriatiska havet, Norra Ishavet … För det är bara havet som är fritt. Kanske.

Jag hade tagit Ishavets största hemlighet och lämnat den ifrån mig. Varför hade jag gjort det? Mina handlingar var för mig plötsligt ofattbara. Jag var uppfylld av ånger och saknad. Kände hur kotorna vred sig där nere, utan vare sig kranium eller svans, kände det i hela kroppen.


Bild: Christoffer Hilapieli

MARTINA MOLIIS-MELLBERG är född i Ekenäs 1984 och bor i Malmö. Hon är litteraturvetare, filmkritiker, frilansskribent och kolumnist. Hennes kritikerrosade debut A utkom 2015 och tidningen Vi Läser listade henne som en av de mest intressanta unga poeterna.

17


Bild: Cata Portin

Minoriteter lever alltid farligt

ESSÄ ISBN 978-951-52-4344-7 Häftad, ca 200 sidor Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 84 Utkommer i oktober

PIA INGSTRÖM

DEN MYSTISKA NÄKTERGALEN Judar, armenier och greker i Istanbul

Pia Ingström har vandrat i Istanbul under tre decennier, till fots och i sina tankar. Allra helst ”i vardagskvarteren bland människor i vardagsärenden och butiker som är specialiserade på liar, brandsläckare eller mjukisdjursögon. Jag vill sitta med mitt teglas och min nyköpta tidning på någon liten servering och stava mig genom de största rubrikerna”. Den mystiska Näktergalen handlar om Istanbuls icke-muslimska minoriteter – armenier, greker och judar. Efter århundraden av skiftande öden och blodig historia finns inte mycket kvar av dem, men från Bysans, genom ottomanimperiet och en bra bit in i republikens tid har de gett staden dess kosmopolitiska karaktär. Skiftande regimer, internationella kriser, militärkupper, perioder av nationalistiskt och religiöst

18

förtryck har inte gjort slut på dem helt och hållet. Ännu finns de kvar som ett diskret inslag i stadens alltmera muslimska väv. Ingström träffar människor, knackar på anspråkslösa grå dörrar som leder till kyrkor och synagogor. PIA INGSTRÖM (f. 1958) är litteraturredaktör på Hufvudstadsbladet. Hon debuterade 2007 med Den flygande feministen, en bok om 1970-talets kvinnorörelse. I sina böcker har hon förnyat både essän och det självbiografiska skrivandet.

Pia Ingströms bok är årets viktigaste. | Pia Ahlbäck i Lysmasken om essäboken Känslor äger rum (2015) |


Bild: Arto Wiikari

HISTORIA

JÖRN DONNER & SAMU NYSTRÖM

MÄRKLIG ÄR NU VÄRLDENS GÅNG

ISBN 978-951-52-4337-9 Inbunden, ca 500 sidor Översättning Mårten Westö Omslag Anders Carpelan Biblioteksklass 92.68 Utkommer i september Utkommer på finska hos Otava

Kollektiv Helsingforsdagbok 1917–1918

Hur upplevdes de mest dramatiska månaderna i Finlands historia av invånarna i Helsingfors? Ett rikt material av dagböcker, brev och tidningsurklipp berättar om hur stadsborna tog sig igenom den här omtumlande tiden. Samu Nyströms och Jörn Donners bok lyfter fram de erfarenheter som utgjorde grunden för det finländska medborgarsamhället. De olika rösterna målar en levande bild av liv och vardag, dag för dag från generalstrejken i november 1917 till slutet av 1918. I detta tidsdokument får alla slags helsingforsare komma till tals, från skolelever till senatorer, från internerade röda till skyddskårister. Resultatet är en genuint kollektiv dagbok som för läsaren tillbaka till tiden kring självständighetsförklaringen.

JÖRN DONNER är född i Helsingfors 1933. Han har varit verksam som bl.a. författare, journalist, filmregissör, producent, chef för Svenska filminstitutet, generalkonsul, riksdagsledamot och kommunalpolitiker. Donner har gett ut över 50 böcker i flera olika genrer. SAMU NYSTRÖM är född i Helsingfors 1975. Han är historieforskare, fackboksförfattare och docent i Finlands och Nordens historia vid Helsingfors universitet. De senaste åren har han främst forskat i och skrivit om stadshistoria och stadsliv under kristider.

19


Bild: Otavamedia/Kari Hautala

Bokhandelns grand old man talar ut

MEMOAR ISBN 978-951-52-4338-6 Inbunden, ca 200 sidor Översättning Tobias Pettersson Omslag Tuuli Juusela Biblioteksklass 99.1 Utkommer i augusti Utkommer på finska hos Otava

STIG-BJÖRN NYBERG

BOKHUSET

Människor, möten och minnen

När Akademiska Bokhandeln år 1993 fyllde 100 år var den känd som en av Europas största och bäst skötta bokhandlar. Här kunde man köpa böcker på över tjugo språk. Varuhuset Stockmann hade köpt Akademen 1930 men som brand var bokhandeln kändare än varuhuset både i Finland och utomlands. Koncernledningen förstod dock inte att uppskatta framgången utan integrerade Akademen i varuhuset år 1998. Ett mindre lyckat beslut enligt branschens grand old man. Akademens tidigare chef ”Nalle” Nyberg berättar livfullt och med många anekdoter om sin tid på Akademen men också om åren som förlagschef på Schildts förlag. Under hans

20

tid var Träffpunkt Akademen en verklig träffpunkt för helsingforsarna och många inhemska och internationellt kända författare har uppträtt i Alvar Aaltos vackra boksal. STIG-BJÖRN (NALLE) NYBERG är född 1947 och har i fyrtio års tid arbetat i bokbranschen bland annat som librist, bokhandelschef, förläggare och programdirektör för Helsingfors bokmässa. Han är intresserad av memoarer och deckare, av Runeberg, Topelius och av skvaller. Han odlar också gärna färskpotatis på sommarstugan i Rosala.


HUMOR ISBN 978-951-52-4323-2 Häftad, ca 200 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 89.31 Utkommer i september

Gilla oss på Facebook – Svenska grodor i Finland

LÄS OCKSÅ:

Uppföljare till succéboken Tack för ditt förstånd!

Tack för ditt förstånd!

ISBN 978-951-52-3812-2

BARA ETT BOOK Svenska grodor i Finland #2

Grodorna tar inte slut. Vi som producerar text i det offentliga rummet fortsätter göra felskrivningar som väcker glada skratt och gör livet roligare. I en jämn ström landar de på Facebooksidan, grodorna ni med vaksam blick spanat in, fotograferat och delat. Ni har gjort fantastiska fynd på tidningssidor, webbplatser och skyltar, i annonser, innehållsförteckningar och reklamer. Här är nu resultatet: Bara ett book, med ytterligare 202 handplockade grodor i urval. Komikern Alfred Backa bjuder på inledningsord som förrätt.

Man brukar säga att ett gott skratt förlänger livet. Om det stämmer skulle boken Tack för ditt förstånd! förlänga livet 202 gånger. | Alexandra Grahn, Nya Åland |

21


SONJA AHLFORS, JOANNA WINGREN, JOHAN ISAKSSON

Sonja: du borde skriva en bok om olika typer på gb fb succe direkt miljonär Joanna: ska lobba johan kan illustrera

NÅGON HATAR OSS IGEN

Sonja: johan illustrerar jag chillaxar perfekt arbetsfördelning

Illustrerad chattprosa

Joanna: det blir en vass och feminstisk polistisk bok Sonja: exakt

Det här är en bok som består av ocensurerade samtal ur Sonja Ahlfors och Joanna Wingrens Facebookchatt. Det visuella landskapet har skapats av Johan Isaksson.

Joanna: med feministiska svar på alla idioters inlägg NOT Sonja: okej du kommer bli miljonär Joanna: vi kan publicera våra facebooktrådar i stället Sonja: aldrig i livet Joanna: vi har redan en följetong typ 10 böcker med illustrationer av isaksson Sonja: men nej nej nej herregud Joanna: det skulle vara kul Sonja: ahlfors privatliv rämnar jag skulle absolut dö Joanna: valda delar förstås Sonja: jag vill att folk ska tänka om mej att jag är en mystisk o eterisk person en liten älva inte det jag skriver här Joanna: det har du förstört med podden Sonja: ha ha fab vad dumt av mej fan

Sonja: är du allvarlig?

22

Bild: Venla Helenius

Joanna: det skulle bli en asbra bok


CHATTPROSA ISBN 978-951-52-4336-2 • Häftad, ca 200 sidor Omslag Johan Isaksson • Biblioteksklass 84 • Utkommer i september

Någon hatar oss igen kan ses som en uppdaterad version av den traditionella brevväxlingen, lika intensiv, men rakare, kvickare och med högre puls. Texten är ursinnig, direkt och framför allt rolig. Det visuella uttrycket speglar textens råhet och ärlighet. Gränsen mellan text och bild är flytande. I det ständigt pågående samtalet på chatten formas tankar om feministisk kamp, ångest, barn, sex, förälskelse, pengar, teater, konflikter, systerskap och vänskap; världen beskriven ur två feministers perspektiv. Blaue Frau är en feministisk och normkritisk grupp som består av skådespelarna SONJA AHLFORS och JOANNA WINGREN samt JOHAN ISAKSSON som är illustratör och grafisk formgivare.

En uppdaterad version av den traditionella brevväxlingen

23


Bild: Matilda Saul

24


KAPITELBOK ISBN 978-951-52-4339-3 Kartonnerad, 250 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 84.31 Utkommer i september Utkommer på finska hos Kustantamo S&S Åldersrekommendation 9–15

Illustration: Tuuli Toivola

Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4349-2

Vinnaren i skrivtävlingen Berättelsen är bäst! KARIN ERLANDSSON

PÄRLFISKAREN Miranda är den skickligaste pärlfiskaren av alla. I den här berättelsen sveps vi med henne ner i djupen, in i en värld där pärlor sjunger på havets botten, med gormkrabbor och, om det vill sig illa, roshajar. Miranda hittar de vackraste pärlorna i djupen och vet att ögonstenen, den mytomspunna och värdefullaste pärlan, kan bli hennes. Men vad ska hon ta sig till med Syrsa, barnet hon tvingas göra sällskap med? Syrsa som pladdrar och som inte ens kan dyka utan att röra upp sand! Karin Erlandsson för oss till ett främmande men alldeles självklart land med nya ljud, smaker och dofter. Pärlfiskaren är en äventyrsberättelse om längtan, begär och vänskap, om vad som egentligen är viktigt i livet.

KARIN ERLANDSSON (f. 1978) bor i Mariehamn och jobbar som kulturredaktör på Nya Åland. Hon skriver i en rad genrer: efter en kokbok, en roman och en deckare debuterar hon nu som barnboksförfattare. Med Pärlfiskaren vann Erlandsson första pris i Schildts & Söderströms skrivtävling Berättelsen är bäst! Debutromanen Minkriket nominerades till Nordiska rådets litteraturpris 2015. Illustrationer av Tuuli Toivola.

25


Bild: Karolina Isaksson

26


LÄS OCKSÅ: Patrik och pensionärsmakten

KAPITELBOK

ISBN 978-951-52-3586-2

ISBN 978-951-52-4340-9 Kartonnerad, ca 150 sidor Omslag Joanna Vikström Eklöv Biblioteksklass 84.31 Utkommer i oktober Åldersrekommendation 6–9

ISBN 978-951-52-4008-8

Den fantastiske Alfredo

Den falska Bernice

ISBN 978-951-52-3561-9

Irene och sedelsugen

ISBN 978-951-52-3125-3

Utkommer också som e-bok ISBN 978-951-52-4350-8

MALIN KLINGENBERG & JOANNA VIKSTRÖM EKLÖV

RAKELS MIRAKEL När Pensionärsmaktens uppfinnare Roffe läggs in på sjukhus för ett benbrott måste Irene ta ett snabbt beslut. Hon vågar inte låta Roffes nyaste uppfinning, Dubbloratorn, ligga obevakad i hans hus. Irene tänker en gång för alla bevisa för Pensionärsmakten att hon är pålitlig och ansvarstagande, till skillnad från sin far, ärkeskurken Bi-Keps. Men allt går på tok och Dubbloratorn hamnar i helt fel händer. Samtidigt har en mystisk frisör gjort entré i salongen Rakels mirakel där han gör djärva klipp runt öronen på förskräckta kunder. Den femte boken om Patrik, Irene och Pensionärsmakten är lika spännande och uppsluppen som de tidigare. Malin Klingenberg och Joanna Vikström Eklöv vet hur man skapar lässug hos barn.

MALIN KLINGENBERG (f. 1979) bor i Jakobstad. Hon är utbildad textilformgivare och arbetar som egenföretagare. Förutom barnböcker har hon skapat läromedel för modersmål i lågstadiets första klasser. JOANNA VIKSTRÖM EKLÖV (f. 1982) är magister i pedagogik och har en grundexamen i mediekultur med inriktning på bildkonst. Hon jobbar som klasslärare, t.f. rektor och illustratör och bor i Lillby i Pedersöre. Malin Klingenbergs och Joanna Vikström Eklövs senaste bok om Pensionärsmakten, Den fantastiske Alfredo, belönades med Runeberg Junior-priset 2017. 27


Bild: Cata Portin

BILDERBOK

NADJA ANDERSSON

ISBN 978-951-52-4341-6 Kartonnerad, 32 sidor Omslag Maria Appelberg Biblioteksklass 85.231 Utkommer i september Åldersrekommendation 3–6

HÖNANS KALAS Hönan ska ha kalas för sina vänner. Hon har skickat fina inbjudningskort och plockat en hel korg med bär. Att baka en kalastårta kan ta ganska lång tid, men Hönan har varit uppe i gryningen. Hon dammar mattorna, diskar koppar och fat, bakar bröd och skär upp äpplen till salladen. Men oj, vad klockan är mycket! Då får Hönan syn på nåt ljusbrunt som ligger och skräpar. En vild jakt med dammsugaren börjar. Hönans kalas är en berättelse om att tappa fjädrarna men få tillbaka livsmodet tack vare goda vänner. Nadja Anderssons levande och varma bilder i collageteknik bjuder på en stillsam humor.

28

NADJA ANDERSSON (f. 1991) är född och uppvuxen i Helsingfors och numera bosatt i Volos i Grekland. Hon har studerat bildkonst i Canterbury i England och är illustratör och konstnär. I höst debuterar hon som författare med bilderboken Hönans kalas.


BACKLISTPÄRLOR De som fått mycket högläsning under sina tre första levnadsår klarar sig bättre i läsning, skrivning och räkning än de som inte fått det. Det är något man verkligen skulle vilja nå ut med. Det kostar inget att läsa för sina barn. Och det har på riktigt en enorm betydelse. | Katarina von Numers-Ekman, finlandssvensk läsambassadör, i Hufvudstadsbladet |

LENA FRÖLANDER-ULF: JAG, FIDEL OCH SKOGEN

SANNA TAHVANAINEN & JENNY LUCANDER: DRÖM OM DRAKAR

ANNA GULLICHSEN & CARA KNUUTINEN: BETTY I LUFTEN

HANNA LUNDSTRÖM & MAIJA HURME: RASSEL PRASSEL PUSS

CAMILLA MICKWITZ: EMILIA OCH LYCKAN

HENRIKA ANDERSSON: NAGU-NALLE PÅ DJUPA VATTEN

KATARINA VON NUMERS-EKMAN: SINGER

ANNA HÄRMÄLÄ: BURMAN

STELLA PARLAND & LINDA BONDESTAM: KATASTROFER OCH STROFER OM SLUMMER OCH STOJ 29


NYUTGÅVA

HISTORIA ISBN 978-951-524346-1 Häftad, 320 sidor Omslag Emma Strömberg Biblioteksklass 92 Utkommer i augusti

MED EFTERORD AV FÖRFATTAREN

Ständigt efterfrågad nyutgåva med nytt material

ANNA LINDHOLM

PROJEKT INES Fem kvinnor i inbördeskriget 1918

Anledningen till att jag skriver den här boken är att jag vill veta mera om inbördeskriget i Finland. Jag vill att vi sätter oss bättre in i vad som hände. Jag vill att vi diskuterar vad det har att göra med oss i dag. Jag skriver för dig, som precis som jag mest bara lyssnat och inte själv varit aktiv och ställt egna frågor. Genom brev och intervjuer, arkiv och egna reflektioner närmar sig Anna Lindholm fem kvinnor i inbördeskrigets Finland: sig egen morfars mor Ines Nyberg som satt i Snappertuna med små barn och skrev till sin Verner, den hårt prövade Josefina Hägg från samma by, den övertygade socialisten Anna Forsström i Helsingfors, societetsflickan Anita Topelius och den irriterande Dagmar Ruin, som gjorde succé i fält och blev headhuntad av Mannerheim efteråt.

30

Boken, som kom ut 2015, hade stor framgång hos sin målgrupp – kanske framförallt yngre personer intresserade av sin historia – och är ständigt efterfrågad. I den här utgåvan finns ett tillägg av Anna Lindholm om vad som hände sedan i hennes egen process: det kom ett brev med ny information om Ines … Projekt Ines sätts upp som musikteater på kulturhuset Karelia i Raseborg vintern 2017–2018.

Blev helt hänförd av Projekt Ines och pratade om den konstant. Det här är helt klart den bästa bok jag läst i år. | Jenna Vierinen i bloggen Arts and other drugs |


LJUDBOK

Bild: Cata Portin

NYUTGÅVA

ANDERS LARSSON

MÄRTA TIKKANEN

KALEVALA FÖR LATA

ÅRHUNDRADETS KÄRLEKSSAGA

Briljant tolkning av vårt nationalepos i nyutgåva.

Märta Tikkanens klassiska diktroman uppläst av författaren själv.

Enklast kan Larssons bok beskrivas som respektlös, oförskämt rolig och samtidigt poetiskt talangfull. | Birger Bergh, Svenska Dagbladet |

DIKTROMAN ISBN 978-951-52-4327-0 Utkommer i maj

LYRIK ISBN 978-951-52-4355-3 Omslag Sanna Mander Biblioteksklass 82 Utkommer i juni

31


@schildtssoderstroms

@schildtssoderstroms

@schildtssoders

Bild: Sara Forsius

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på adressen litteratur.sets.fi/nyhetsbrev

Posterstories-teamet: Linn Henrichson, Kaneli Johansson och Saga Mannila.

SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS INLEDER SAMARBETE MED POSTERSTORIES Schildts & Söderströms och Posterstories inleder samarbete. Det första gemensamma numret utkommer till bokmässan i Helsingfors i slutet av oktober. Posterstories har existerat i drygt ett år och utkommit i tre nummer. Konceptet består av illustrerade noveller i affischformat. De hopvikbara novellaffischerna är små konstverk i sig.

32

Följ Posterstories på Instagram

@posterstories Bakom Posterstories står Linn Henrichson (AD), Kaneli Johansson och Saga Mannila. De såg potential i formatet och upplevde att det behövs en plattform där unga skribenter och illustratörer får visa vad de går för. – Det finns ingen liknande skönlitterär tryckprodukt i Finland så vi ville helt enkelt skapa en sådan, säger Kaneli Johansson.

Illustration: Ulla Donner

Håll koll på böckerna och människorna kring S&S Litteratur litteratur.sets.fi


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.