Schildts & Söderströms höst 2024

Page 1

SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

HÖST 2024 INNEHÅLL

Håll koll på böckerna och människorna kring S&S Litteratur: litteratur.sets.fi

Prenumerera på vårt nyhetsbrev på adressen litteratur.sets.fi/nyhetsbrev

Följ oss på Instagram, Facebook och Tiktok: @schildtssoderstroms

SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS

Snellmansgatan 13

00170 Helsingfors litteratur.sets.fi

PRESSKONTAKT

Susanna Sucksdorff

045 234 78 23

susanna.sucksdorff@sets.fi

FÖRSÄLJNING

Aki Järvinen

046 876 17 76

aki.jarvinen@sets.fi

LOGISTIK

Kirjavälitys

Hakakalliontie 10 05460 Hyvinge 010 345 15 30

kundservice@kirjavalitys.fi

kirjavalitys.fi

Skönlitteratur 6 PHILIP TEIR Eftermiddag i augusti 8 MARIA GRUNDVALL Sanningen om Ester 10 ANNIKA ÅMAN Utbryterskan 12 PETTER SANDELIN Skott 14 YVONNE KARSTEN Infiltrerad 15 JANNE & JOHNNY RAMSTEDT Mannen som ropade varg 16 MERETE MAZZARELLA Att lära sig falla. Om kärlek och andra känslor 18 EMMA AHLGREN Kettu 20 MARTINA MOLIIS-MELLBERG medusa Facklitteratur 24 MARCUS ROSENLUND Den underjordiska boken 26 THOMAS LUNDIN Tjo, hopp och kärlek. Om maten, mammorna och mig 28 ANNIKA LUTHER Kosmopoliten i klassrummet. Laurin Zilliacus och drömmen om den nya skolan Barn och ungdom 32 MALIN KLINGENBERG Slättens systrar 34 ELLEN STRÖMBERG Ingen början inget slut 36 AXEL ÅHMAN Smugglarens skatt 38 ULRIKA HANSSON & MAIJA HURME Kom, vi springer!
PÅ OMSLAGET : THOMAS LUNDIN FOTOGRAF : FRANK A. UNGER TRYCKT HOS NORD PRINT, HELSINGFORS 2024

Ode till Österbotten

NEJ, FÖRLAGET föreslår inte att centrum biblioteket Ode flyttas till Nykarleby. Däremot vill vi uppmärksamma dig på att katalogen du håller i din hand är fylld av fantastisk litteratur, till stor del skriven av författare med rötterna i Österbotten. I höst är hela tio av titlarna vi har äran att ge ut på Schildts & Söderströms författade av österbottningar. Det österbottniska segertåget är särskilt tydligt i böckerna för barn och unga.

Ellen Strömberg tar oss med till Öuran och låter oss uppleva en ungdomskärlek som får själen att skälva i Ingen början inget slut. Även Axel Åhman för oss på äventyr i den österbottniska skärgården. Adventsboken Smugglarens skatt är full av släkthemligheter, humor och steniga vatten. Ulrika Hansson dyker ner i eftisgårdens hierarkier och kojbyggen tillsammans med Maija Hurme i bilderboken Kom, vi springer!

Ibland måste man ändå fly sina hemtrakter för en stund. Det gör den österbottniska barnlitteraturens grand young lady Malin Klingenberg med besked i

sin kommande fantasytrilogi Berättelser från Gibat Den första delen, Slättens systrar, inleder en hisnande resa som ska bära över berg och hav långt från de österbottniska slätterna.

Den berättelse jag själv helst drar när jag träffar nya österbottningar handlar om att jag blev nominerad till Årets österbottning 2009 i Vasabladet. Det är inte alla västnylänningar som kan stoltsera med det. Och nu när jag har bekänt regional färg kan jag väl avslöja att diktsamlingen medusa av Ekenäsbördiga Martina Moliis­Mellberg finns bland de böcker jag ser mest fram emot i höst. Poesi, naturvetenskap och maneter – vad mer kan man begära? Och när jag en gång drar hemåt så är förstås också Hangösonen Thomas Lundins Tjo, hopp och kärlek. Om maten, mammorna och mig en bok att längta efter.

Jag hoppas att också du ska hitta favoritböcker i vår katalog, oberoende av var i världen de har formats och vilken del av världen du kommer från.

KARIN BERGLUND Barn­ och ungdomsboksredaktör

FOTO: TERO AHONEN
3 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

HÖST 2024

Philip Teir

En roman om vänskap, småstadsuppväxt och tidens obönhörliga gång

ROMAN

Utkommer i september

Inbunden, ca 300 sidor

Omslag Sanna Mander

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6224­0

E­bok 978­951­52­6225­7

EFTERMIDDAG I AUGUSTI

”Jakob kände ljuset dansa över ögonlocken, men han var fortfarande kvar där, på Roberts gård när de var barn. En grå himmel. Det var som att han nästan fick fatt i något, något förlorat, som en förklaring han sökt hela sitt liv, men så öppnades ögonen och han såg – nästan motvilligt – hur tåget rullade in i Helsingfors.”

JAKOBSTAD 1993. Tolvårige Jacob bor hos sina farföräldrar. Dagarna fördriver han på olika sätt med Robert, som han delar flera ointressen med. Båda hatar bollsport och snus, men gillar att spela gitarr och röka cigaretter.

Roberts mamma Mona arbetar som klasslärare och redaktör för en kulturtidskrift. Hennes man Mick gör frivilligarbete på varvet i stan, där man bygger en replika

av ett 1700­talsfartyg. Här finns också lillasyster Josefin, som tycker om doften i sin pappas bil –och om Jacob.

Eftermiddag i augusti handlar om hur historien om oss själva samtidigt är historien om dem som korsar vår väg; en uppväxtroman om recessionens 90­tal, om sena kvällar framför MTV, om hur kulturen griper in i våra liv och förändrar oss i grunden.

PHILIP TEIR är uppvuxen i Jakob stad och bosatt i Helsingfors. Han är fri författare och skribent samt programchef för festivalen Helsinki Lit.

6 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: HELEN KORPAK
En roadtrip med mormorsmor, och ett äventyr i förbudstidens Österbotten

ROMAN

Utkommer i september

Häftad, ca 300 sidor

Omslag Ulla Donner

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6226­4

E­bok 978­951­52­6227­1

Ljudbok 978­951­52­6228­8

SANNINGEN OM ESTER

”Så får det bli”, säger Ester och tittar stint på mamma med sina vattnigt blå ögon. ”Det är redan bokat, alltihop. Någon av er får skjutsa mig.”

Mamma stirrar på mangeln, man kan se att hon kämpar för att hålla tyst. Det är lönlöst, vill jag säga, fast jag inte vet vad det handlar om. Du vet att hon får som hon vill. Ester bestämmer ändå i slutändan.

DET ÄR NITTIOTAL, sensommar, och de sista dagarna av frihet efter gymnasiet innan studierna börjar. Frihet för alla utom Sofia, alltså. Hon ska hålla sin uråldriga mormorsmor Ester sällskap på Sverigebåten i stället. På andra sidan Östersjön väntar en återförening av något slag, troligen med skrynkliga tanter och småkakor i mängd. Sofia har inte hört på så noga.

Återföreningen visar sig ändå bli något helt annat än vad Sofia föreställt sig. Bakom den gömmer sig släktens underliga historia, den sanna versionen, den som Ester aldrig har berättat förr.

I Maria Grundvalls tredje roman blir Esters och

Sofias roadtrip ramen för en rafflande historia om mellankrigstiden i en liten sydösterbottnisk by. Grannfejder, spritsmuggling och Amerikaemigration hör till ingredienserna, och mitt i smeten finns Esters lillebror Brysk­Ant, en tvättäkta dragspelskung.

MARIA GRUNDVALL är född i Kaskö och bosatt i Helsingfors. Hon är utbildad litteraturvetare och arbetar som bibliotekarie när hon inte skriver. Grundvalls roman Sommardrömmen (2020) belönades med första pris i Schildts & Söderströms romantävling för debutanter.

8 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: ALEKSANDRA LEMKE

Annika Åman

Mer om Alma och de andra kvinnorna vid Oravais fabrik

ROMAN

Utkommer i oktober

Inbunden, ca 300 sidor

Omslag Sanna Mander

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6229­5

E­bok 978­951­52­6230­1

Ljudbok 978­951­52­6231­8

UTBRYTERSKAN

”Det går bra för fabriken, men vems förtjänst är det?”

”Vår”, sa flera kvinnor i kör. Alma log.

”Det betyder också att det är vi som ska diktera villkoren.”

HÄRMI-ALMA är tillbaka bland kvinnorna vid Oravais fabrik – en av landets viktigaste textilindustrier. De politiska spänningarna ökar, världsläget blir allt osäkrare och Finland befinner sig snart i krig. Almas politiska gnista tänds på nytt och hennes dotter Saga utvecklas till en självständig ung kvinna

som går sin egen väg. På fabriken bor också Jepo­Fina, vars dotter Maja gör uppror mot moderns religiösa övertygelse. Ainos söner har återvänt från Amerika och även om de inte är de arbetsdugliga pojkar hon velat tro att de är, försvarar hon dem ända fram till sin dödsbädd.

Utbryterskan är uppföljaren till Lumpänglar , och baserar sig på Annika Åmans pjäs Lumpänglars väg som gjorde succé på Oravais Teater 2017 och 2018. Den andra boken tar vid där den första slutade och skildrar åren 1933–1945.

ANNIKA ÅMAN är uppvuxen i Oravais och bosatt i Vasa. Hon har studerat teater och drama vid Yrkeshögskolan Novia och arbetar till vardags som en av de konstnärliga ledarna för den flerfaldigt prisbelönta teatergruppen Unga Scenkompaniet.

10 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: AJA LUND
Förbjuden kärlek i skyttegraven

KORTROMAN

Utkommer i september

Häftad, ca 120 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6234­9

E­bok 978­951­52­6235­6

Ljudbok 978­951­52­6259­2

Petter Sandelin

SKOTT

”Vi flätar in fingrarna i varandra, som när en tall flätar in sina rötter i en skog. Jag ligger i denna händelse och den breder ut sig och blir större och större tills den täcker världen. Allt annat försvinner. Till och med kriget och tiden själv slutar att existera. Det enda jag vet är min hand och hans hand och hans höft och domherren som betraktar oss från sitt bo i taket på korsun. Utan att förstå hur det går till somnar jag.”

DET ÄR FORTSÄTTNINGSKRIG och i skyttegravarna händer inte mycket. Soldat Tallgren och de andra mannarna försöker göra livet någorlunda uthärdligt. När man inte har vaktpass spelar man kort, läser om sina brev eller täljer erotiska träfigurer.

Ibland behövs frivilliga för ett patrulluppdrag, och främst bland dem som anmäler sig finns Ståhl. Han har en vacker profil, som en byst i marmor, och grova händer. När han ser på Tallgren ler han, och inget är längre sig likt.

Skott är en berättelse om liv och död, om förbjuden kärlek mitt i kriget. På förtrollande prosa skriver Petter Sandelin fram en berättelse om förälskelse, spirande och skör, med det brinnande kriget som brutal inramning.

PETTER SANDELIN är född i Jakobstad 1982 och bosatt i Vasa. Han är utbildad statsvetare, jobbar som redaktör på Svenska Yle och har bland annat gjort podden Petter söker meningen med livet . Skott är Sandelins romandebut.

12 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: FRANK A. UNGER

ROMAN

Utkommer i augusti

Häftad, ca 200 sidor

Omslag Noora Karlsson

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6263­9

E­bok 978­951­52­6264­6

Ljudbok 978­951­52­6265­3

Yvonne Karsten

INFILTRERAD

Första pris

”Tankeläsning?” upprepar Martin förvånat. ”Ni menar att en robot skulle läsa en människas tankar? Men … det är ju omöjligt.”

ÅRET ÄR 2087. Lia studerar till sjuksköterska i Helsingfors. När en patient på den geriatriska avdelningen dör utpekas Lia som skyldig – enligt loggen har hon godkänt vårdrobotens förslag på högre medicindos.

Samtidigt i Ekenäs får den framstående robotforskaren Martin Lund ett erbjudande han inte kan tacka nej till. En ljusskygg organisation vill ha hans expertis för ett uppdrag. Men kan han tänja på sina etiska gränser? Och har han något val?

Infiltrerad är en spänningsroman, den första delen i en planerad trilogi om vad det innebär att vara

människa. Det är en hisnande färd i en nära framtid där teknologins senaste landvinningar hotar infiltrera det mest privata vi har – vårt medvetande.

YVONNE KARSTEN är född och bosatt i Helsingfors. Efter studier i litteratur och språk vid Helsingfors universitet utbildade hon sig till lärare i talkonst och drama i London. För tio år sedan växlade hon om från läraryrket och grundade Escape Room Helsinki. Infiltrerad är hennes skönlitterära debut.

FOTO: ALEKSANDRA LEMKE
LJUDBOKSTÄVLINGEN LYSSNAR DU? 14 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

ROMAN Utkommer i november

Häftad, ca 200 sidor

Omslag Noora Karlsson

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­526­260­8

E­bok 978­951­52­6261­5

Ljudbok 978­951­52­6262­2

Janne & Johnny Ramstedt

MANNEN SOM ROPADE VARG

HELSINGFORSBÖRDIGA Hanna Becker har gjort internationell karriär i den svenska polisens utlandsstyrka. Nu är hon tillbaka i Finland, sjukskriven med postcovid, och har slagit upp sitt tält i en skog i Pargas. Hon vill helst ta det lugnt, men när vinden en kväll för med sig en otrevlig lukt inser hon att hennes ledighet är slut. Snart är hon indragen i en utredning som leder henne allt djupare ner i konspirationsteoriernas vindlande värld.

Andra pris

Mannen som ropade varg är den första boken i serien om Hanna Becker.

JANNE och JOHNNY RAMSTEDT är födda i Jakobstad 1980 och bor sedan många år i Åbo. Förutom skrivande arbetar bröderna med tecknade serier. Mannen som ropade varg är deras andra deckare.

FOTO: FREIJA MEURMAN-RAMSTEDT
LJUDBOKSTÄVLINGEN LYSSNAR DU? 15 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

Merete Mazzarella

Att lära sig falla

Om kärlek och andra känslor

Schildts & Söderströms

Merete Mazzarella

ESSÄ

Utkommer i augusti

Inbunden, ca 180 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6232­5

E­bok 978­951­52­6233­2

ATT LÄRA SIG FALLA

Om kärlek och andra känslor

NÄR MERETE MAZZARELLA började studera fick hon omedelbart lära sig att det betraktades som pinsamt och naivt att säga att man älskar att läsa. Texterna skulle analyseras och förstås, inte älskas. De skulle styckas som man styckar en älg, utan att sörja att glansen i djurens ögon sedan länge är slocknad.

Att lära sig falla är en upprättelse för den lustfyllda läsningen, för läsningen som en kroppens och känslornas erfarenhet. Särskilt intresserar sig Merete Mazzarella för självhjälpslitteraturen och den stora men nedvärderade genren romance.

Som vanligt bjuds vi på drabbande insikter i diverse ämnen, från parförhållandets dynamik till forskningen kring känslor. Och det hon till sist vill ringa in är den känsla som i Bibeln är störst av allt – kärleken.

MERETE MAZZARELLA har varit verksam som professor i nordisk litteratur vid Helsingfors universitet och har huvudsakligen ägnat sig åt finlandssvensk och rikssvensk litteratur. Hennes författarskap som började 1979 är huvudsakligen essäistiskt, till stora delar har det varit självbiografiskt och existentiellt.

16 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

”Genom åren har jag alltid då och då tänkt tillbaka på Scarlett, den unga hjältinnan som i åratal suktar efter en man som egentligen är alldeles fel för henne. Jag skrämdes av tanken att det är fullt möjligt att i åratal sukta efter någon man inte alls passar ihop med. Nu vet jag att man kan hinna sukta efter flera som man inte alls passar ihop med. Har man tur hittar man rätt till slut.”

FOTO: CHRISTOFFER WESTERLUND

KETTU

DET BÖRJAR i livmodern – de är inte en, utan två. Tvillingsystrarna förstår varandra, men en av dem har ett ovanligt sätt att vara i världen. Hon verkar otämjd. Systern tolkar tålmodigt hennes signaler. Vem är det som låter sig tämjas?

I Kettu utforskar Emma Ahlgren det mänskliga, det djuriska och möjligheten att vara ett tredje: en varelse i egen rätt. Samtidigt söker hon en ny väg också genom språket, som vägrar att underordna sig omvärldens krav.

Om systerskap, utanförskap, gemenskap

KORTPROSA

Utkommer i oktober

Häftad, ca 100 sidor

Omslag Emma Strömberg, illustration Emma Ahlgren

Biblioteksklass 84.31

ISBN 978­951­52­6236­3

EMMA AHLGREN är författare och bildkonstnär bosatt i Jakobstad. Hon skriver poesi och prosa och hennes texter rör sig ofta i ett gränsland mellan att vara barn och vuxen, mellan det verkliga och det absurda, mellan det humoristiska och det tragiska. År 2023 tilldelades Ahlgren litteraturpriset Kärven för sitt författarskap.

”Ett ljud fladdrar förbi framför mig. Jag fångar det i luften, stoppar det i munnen, tuggar.

Spottar ur mig mitt första riktiga ord. KETTU.

Det landar på min syster.

Hon slår genast upp ögonen när hon hör sitt namn.”

18 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: ALEXANDRA HARALD

Martina Moliis ­ Mellberg

MEDUSA

DET NATURVETENSKAPLIGA SPRÅKET är ordnat och stringent, men vad händer när det möter poesin, när det bryts ner, går sönder?

Genom maneten, vars livsform är närmast obegriplig, utforskar Martina Moliis­Mellberg språkets, kroppens och organismens varande – dess möjligheter och begränsningar.

Går det att förena det riktningslösa med en längtan efter mening?

Underbar undervattenspoesi

POESI

Utkommer i september

Häftad, ca 70 sidor

Omslag Linn Henrichson

Biblioteksklass 82.31

ISBN 978­951­52­6237­0

MARTINA MOLIIS-MELLBERG är författare och filmkritiker. Hon debuterade 2015 med den kritikerrosade diktsamlingen A. Diktsamlingen falk (2021) nominerades till Runebergspriset. År 2023 gav Moliis­Mellberg ut sin första barnbok, I mitt lilla huvud, illustrerad av Sanna Mander.

stilla strömmar sanna drömmar återbördas innan det ljusnar kubmanet hemlighet havsbandet knyter och binder

20 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: HELEN KORPAK

HÖST 2024

Rosenlund på resa mot jordens medelpunkt

SAKPROSA

Utkommer i september

Inbunden, ca 250 sidor

Omslag Fredrik Bäck

Biblioteksklass 50

ISBN 978­951­52­6238­7

E­bok 978­951­52­6239­4

Ljudbok 978­951­52­6240­0

DEN UNDERJORDISKA BOKEN

VAD FINNS UNDER marken vi går på? Det är en fråga vi sällan ägnar särskilt mycket tid. Marcus Rosenlund visar varför vi borde göra det. Där finns nämligen en spännande värld, full av fossiler, grottor, gruvor och katakomber.

Sin vana trogen blandar Rosenlund roliga anekdoter med fascinerande fakta. Med utgångspunkt i saltgruvan i Hallstatt berättar han saltets historia. I London gör han en djupdykning i de underjordiska floderna under metropolens gatstenar. Han tar oss till slutförvaringen för kärnavfall Onkalo och det tolv kilometer djupa borrhål som Sovjetunionen borrade på Kolahalvön.

Intressanta människoöden får också plats. Vi träffar bland andra Mary Anning, historiens kanske främsta fossilsamlare, och Ferdinand de Lesseps, mannen bakom Suezkanalen. Underjorden som mytologiskt dödsrike finns också med på ett hörn och därtill något som Rosenlund betecknar som värre än dödsriket: den erfurtska latrinkatastrofen.

Vetenskapsjournalisten MARCUS ROSENLUND har jobbat för Svenska Yle i över 20 år och är bäst känd för radioprogrammet Kvanthopp. För debutboken Väder som förändrade världen (2018) tilldelades han Statens informationsspridningspris 2019.

24 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
Schildts & Söderströms
FOTO: ALEKSANDRA LEMKE
Vi är vad vi äter, och det goda livet behöver god mat.

BIOGRAFI

Utkommer i augusti

Kartonnerad, ca 300 sidor

Omslag och illustrationer

Catharina Nygård, formgivning Fredrik Bäck

Biblioteksklass 68.2

ISBN 978­951­52­6241­7

Ljudbok 978­951­52­6243­1

TJO, HOPP OCH KÄRLEK

Om maten, mammorna och mig

ANVÄND DET DU HAR! Det är Thomas Lundins devis såväl i köket som i resten av tillvaron. Inspirationen kommer från mommo Nea, fammo Göta, mamma Manne och andra viktiga kvinnor i Thomas liv. De har visat att det går att ta till vara allt och skapa något nytt av rester – det gäller mat, men också människor. Med kärlekens kitt kan det bli något nytt av det mesta.

Tjo, hopp och kärlek handlar om Thomas Lundin själv. Om somrarna i Västanfjärd, om sorg och passion, om att vara en pappa som behöver applåder. Här finns mängder av favoriter ur den Lundinska receptsamlingen, rätter som utgör en hållbar stomme för både vardag och fest.

I bästa fall kan den här boken revolutionera din matlagning, men den passar också dig som inte tycker om att laga mat. Det är tröstande, roande läsning för alla som känner sig lite vissna i vardagen. Kanske en bok att sova med? Gör som du vill!

THOMAS LUNDIN är född i Hangö år 1974 och bosatt i Ekenäs, Vasa och Kirkenes. Han är journalist till utbildningen och jobbade länge med radio och tv för Svenska Yle innan han blev frilansande programledare, sångare, låtskrivare och skådespelare. Tjo, hopp och kärlek. Om maten, mammorna och mig är Lundins författardebut.

26 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

”Värna tomater med mormorshud, gurkor med halvstånd. Lätt bedagad sallad, en luggsliten lök. Ge bruna bananer och prickiga äpplen en chans. Använd mjölken, yoghurten och gräddfilen som hade bästföredatum för en tid sedan. Vem har inte haft det? Ändå är vi med och leker.”

FOTO: FRANK A. UNGER

ANNIKA LUTHER KOSMO POLITEN I KLASS RUMMET-

BIOGRAFI

Utkommer i oktober

Häftad, ca 250 sidor

Omslag Otto Donner

Biblioteksklass 99.1

ISBN 978­951­52­6244­8

E­bok 978­951­52­6245­5 LAURIN

Annika Luther

KOSMOPOLITEN I KLASSRUMMET

Laurin Zilliacus och drömmen om den nya skolan

DET BÖRJADE redan på BB. Annika Luther var två timmar gammal när hon skrevs in i Zilliacuska skolan. Ända sedan dess har arvet från dess mytiske grundare, Laurin Zilliacus, regelbundet tangerat hennes eget liv.

Zilliacus startade sin skola 1928 och ledde den i ett knappt decennium innan han fick nog. Sliten mellan plikten och en förbjuden kärlek gav han sig av för att ta upp kampen mot den framvällande fascismen i Europa. Han verkade som frontkorrespondent, konspirerade för fred, arbetade för FN och gjorde sig lika avskydd inom den amerikanska universitetsvärlden som älskad bland idealistiska lärare och gamla elever.

Annika Luther spårar den stridbare rektorns liv via brev och efterlämnade dokument och upptäcker en både karismatisk och förtvivlad människa. Vägen går från Yokohama och internatskolan Bedales i Hampshire till bortre Tölö i Helsingfors, och därifrån ut i världen igen.

ANNIKA LUTHER är biolog och lärare utbildad vid Helsingfors universitet. Hon pensionerade sig 2022 efter 24 år som lektor vid Tölö gymnasium. Hennes senaste bok Rågen – en spretig historia nominerades till Finlandiapriset för facklitteratur 2022.

ZILLIACUS OCH DRÖMMEN OM DEN NYA SKOLAN SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS
28 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

”Om Laurin Zilliacus klättrade upp ur sin grav idag så skulle han sammanbitet borsta sanden från sin välskräddade rock och rätta till byxornas pressveck. Efter att ha sett sig omkring en stund skulle han konstatera att vi alltjämt har långt att gå innan vi nått dit han siktade.”

FOTO: HELEN KORPAK

HÖST 2024

KAPITELBOK

Utkommer i september

Kartonnerad, ca 220 sidor

Omslag och illustrationer

Eeva Nikunen

Biblioteksklass 84.31

Åldersrekommendation 9–12

ISBN 978­951­52­6246­2

E­bok 978­951­52­6247­9

Ljudbok 978­951­52­6248­6

SLÄTTENS SYSTRAR

SLÄTTENS SYSTRAR  är den första delen i fantasytrilogin Berättelser från Gibat, en storslagen bokserie om familjeband, vänskap och om att återta makten över sitt eget liv.

Nomadsystrarna Saba och Sarina lever tillsammans med sin far Lote och hans klan på Gibats slätter. Deras mamma är död, deras far bryr sig inte om dem och deras styvmor avskyr dem. Men de dagar systrarna får lov att galoppera över slätten med vinden i håret går det svåra nästan att glömma.

När Lote säljer ett av klanens barn som tjänare till en rik förbipasserande förstår Saba och Sarina att de själva snart kan vara i fara. Under en av sina ritter träffar de nomadpojken Alve, som får dem att inse vidden

av allt de vuxna har dolt. I hemlighet lär Alve systrarna om naturens krafter, kraften i deras eget inre och hur allt hänger samman.

Men det finns fler än Lote som önskar att barnen i Gibat aldrig ska få reda på vilka de egentligen är.

Slättens systrar är en berättelse om att stå upp emot en grym vuxenvärld och om att lära sig använda sin egen unika styrka.

Boken innehåller illustrationer av Eeva Nikunen.

MALIN KLINGENBERG är bosatt i Jakobstad. Till utbildningen är hon textilformgivare, men jobbar som författare på heltid sedan 2013. Klingenberg har skrivit närmare 30 böcker, översatta till sammanlagt 15 språk.

32 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024

”Alla barn i vår klan har lindflätor”, sa Sarina och lät fingertopparna löpa över hårstråna. ”Flätorna skyddar oss från matriarken.”

Alve rynkade pannan.

”Om jag var ni skulle jag ta dem av mig”, sa han.

”Varför då?” frågade Sarina.

Alve tittade sig snabbt omkring, som för att kontrollera att ingen hörde honom.

”Hår bär på stark kraft, det är sant”, sa han.

”Men inte på det sätt ni föreställer er.”

FOTO: AJA LUND

KAPITELBOK

Utkommer i september

Häftad, ca 200 sidor

Omslag Sara Edström

Biblioteksklass 84.31

Åldersrekommendation 12–15

ISBN 978­951­52­6249­3

E­bok 978­951­52­6250­9

INGEN BÖRJAN INGET SLUT

BENJAMINS PAPPA ska jobba med en utgrävning i skärgården hela sommaren, och Benjamin försöker få tiden att gå utan sin bästis Olivia. Och utan mamma förstås. Att det ska vara så nu och för all framtid vill han knappt tänka på.

En stekhet dag på stranden dyker Tristan upp. Han är fjorton år och lika karismatisk som hemlighetsfull. Benjamin dras direkt till honom, men varför verkar alla i byn tycka så illa om Tristan och hans familj? Ju närmare Tristan och Benjamin kommer varandra desto fler frågor väcks. Vad är det Tristan döljer? Vad är en jungfrudans? Och vad är en everlevare egentligen?

Ingen början inget slut är magisk realism om förälskelse, sorg och utanförskap. Och om att leva vidare i andra, för evigt.

ELLEN STRÖMBERG är född och uppvuxen i Larsmo och bor idag i Jakobstad. Strömberg skriver böcker för både barn, unga och vuxna. Hon tilldelades Augustpriset för bästa barn­ och ungdomsbok 2022 för Vi ska ju bara cykla förbi , som även var nominerad till Finlandiapriset samma år.

34 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: JENNIFER GRANQVIST

SMUGGLARENS

KAPITELBOK

Utkommer i september

Kartonnerad, ca 260 sidor

Omslag Ola Skogäng

Biblioteksklass 84.31

Åldersrekommendation 7–12

ISBN 978­951­52­6251­6

E­bok 978­951­52­6252­3

Ljudbok 978­951­52­6266­0

Axel Åhman & Ola Skogäng

SMUGGLARENS SKATT

FARMOR BOR bortom rim och reson, bebyggelse och civilisation. Och där, mitt ute i skärgården, ska Oliver vistas ända fram till jul eftersom hans föräldrar är upptagna med annat. Han ser inte fram emot två veckor av obefintligt mobilnät och pappas gamla serietidningar som enda underhållning. Men Oliver hinner varken öppna skolböckerna eller Tintin innan han snubblar över ett mysterium.

På farmors förbjudna vind hittar han en kompass och en hög gamla sjökort. De verkar ha tillhört en släkting som visste mer om vattnen kring Bullerholmen än någon annan. I byn ryktas det dessutom om en skatt som traktens bästa smugglare har gömt i den yttre skärgården för snart hundra år sedan. Oliver bestämmer sig för att leta reda på både sanningen om den sedan länge försvunna smugglaren och skatten han sägs ha lämnat efter sig.

Smugglarens skatt är en adventsbok indelad i 24 kapitel, ett för var dag i december ända fram till jul. Berättelsen handlar om att hitta sina rötter och sin plats på jorden. Men det handlar också om snygga båtar, tyska spioner och att det är bra att ha en vän med fyrhjuling och kamouflagekläder när man ska lösa mysterier.

AXEL ÅHMAN är författare, komiker och journalist. Han är född och uppvuxen i Vörå och numera bosatt i Vasa. Åhman är en av medlemmarna i humorgruppen KAJ och skriver både för scen, tv och skönlitterärt.

OLA SKOGÄNG är illustratör, författare och serieskapare. Han har de senaste 20 åren jobbat med reklam, tv, film, serieböcker, tidningar, foto, dataspel samt undervisat i dramaturgi och konst.

AXEL ÅHMAN OLA SKOGÄNG
36 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: ERIK ÅHMAN

BILDERBOK

Utkommer i augusti

Kartonnerad, ca 40 sidor

Omslag Maija Hurme

Biblioteksklass 85.231

Åldersrekommendation 5–8

ISBN 978­951­52­6253­0

Ulrika Hansson & Maija Hurme

KOM, VI SPRINGER!

ROB VET att man ska leka med alla på eftis. Men vad gör man om det finns någon man inte gillar att leka med? Hur känns det när man låter bli? Kanske lite som att se någon sväva alldeles ensam i universum. Eller som att tänka på den där överkörda räven på stora vägen. Men om det är så hemskt att inte tycka om någon, varför pratar då mamma illa om Siv från fabriken?

– Nu kommer han. Vi springer, viskar Hannes i Robs öra.

Kom, vi springer! är en smärtsam och varm berättelse om att människan är ett flockdjur. Och om att varken kunna eller vilja välja rätt alla gånger.

ULRIKA HANSSON är född i Terjärv och bosatt i Jakobstad. Hon är litteraturvetare och jobbar som redaktör på tidningen Kyrkpressen. Hennes debutroman Jaktlaget nominerades till Runebergspriset. Kom, vi springer! är Hanssons barnboksdebut.

Sedan springer Hannes. Och Rob följer efter.

Mitt på eftisgården står Sixten kvar. Det är som om det bildats en tom ring omkring honom. Alla andra gör något annat.

MAIJA HURME är bosatt i Helsingfors. Hon jobbar med visuell journalistik och som illustratör och författare. Hon har illustrerat tjugo barnböcker. Alla mina sista var nominerad till Nordiska rådets barn­ och ungdomslitteraturpris 2023, och Ljusligheter (med text av Hanna Lundström) prisbelönades av Svenska litteratursällskapet 2024.

38 SCHILDTS & SÖDERSTRÖMS HÖST 2024
FOTO: AJA LUND FOTO: ALEKSANDRA LEMKE
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.