Op weg in de Provincie, editie Noord-Holland & Utrecht, 01-2022

Page 1

editie Noord-Holland - Utrecht - Flevoland
OP WEG 2e jaargang - editie nummer 1 - 2022 in de provincie NEEM MEE! GRATIS

Stadsmuseum Woerden: sfeervol en verrassend!

In het hart van de oude vestingstad Woerden zit dit kleine maar fijne museum in een fraai gebouw uit de 16de en 17de eeuw, het voormalige stadhuis. Voor de gevel staat nog altijd de authentieke, 16deeeuwse schandpaal, uniek in Nederland. In de statige Vroedschapszaal – de oude raadskamer – voel je nog de aanwezigheid van de vroede vaderen van toen. In deze zaal hangen ook schilderijen uit de vaste collectie van het museum. Beneden heeft Leo Gestel (1881-1941) een eigen kamer, waarin goed te zien hoe deze bekende, in Woerden geboren en getogen kunstenaar zich steeds liet inspireren door nieuwe stromingen. De zolderverdieping is gewijd aan het verhaal van het Romeinse fort dat in de eerste eeuwen op deze locatie stond. Uit de grond van Woerden is een schat aan bijzondere Romeinse voorwerpen gekomen, die hier te bewonderen zijn. Daarnaast heeft het museum altijd een tijdelijke tentoonstelling.

FEESTTENTOONSTELLING WOERDEN 650

Tot en met 16 oktober staat het Stadsmuseum in het teken van 650 jaar stadsrecht. Je ziet wat dat stadsrecht inhield en waarom zoveel Woerdenaren zich nog de viering van 50 jaar terug herinneren. Eén zaaltje is gewijd aan creaties van kinderen van nu die meededen aan het schoolproject Woerden 650. In een andere zaal staan alle genomineerde voorwerpen voor de verkiezing van ‘het Voorwerp van Woerden anno 2022’: welk voorwerp representeert het Woerden van nu? Wat zou het museum moeten bewaren voor de toekomst?

(ON)PEILBAAR WATER

Vanaf 22 oktober opent deze expositie met hedendaagse kunst van acht kunstenaars, over de relatie tussen mens en water in het Groene Hart. De aanleiding voor deze expositie is tweeledig: de herdenking van het rampjaar 1672, nu 350 geleden, waarbij Woerden net ten oosten van de Oude Hollandse Waterlinie lag en bezet werd door het Franse leger. Daarnaast vieren we dit jaar 700 jaar Groot Waterschap Woerden en 900 jaar waterbeheer in Nederland.

In de kunstwerken gaat het over de verwoede pogingen van de mens om water te controleren en te benutten, maar ook over het gevaar en de kracht van water. De deelnemende kunstenaars werken in heel verschillende disciplines variërend van fotografie, videokunst, schilderkunst en textielkunst tot installaties en driedimensionaal werk. De werken zijn verrassend en verhalend en nodigen de bezoekers uit tot reflectie over de rol die water in deze regio speelt en heeft gespeeld.

In de directe nabijheid van het museum kun je terecht bij verschillende café’s en restaurants. Verder vormt het Stadsmuseum een uitstekend uitgangspunt voor een stadswandeling of fietstocht in de omgeving.

FOTO HARALD ROB SWEERE LEO GESTEL FOTO GRAAF
WWW.STADSMUSEUMWOERDEN.NL
LAKERVELD
T. DE
2

Colofon

Uitgever RS Mediagroep

Ad Turkenburg Annalies Puchala

Vormgeving uniek-design.nl

Deze uitgave is met zorgvuldigheid samen gesteld. RS Mediagroep is niet verantwoordelijk voor enige directe of indirecte schade die zou kunnen ontstaan door het gebruik van de hierin aangeboden informatie. Aan de inhoud van deze brochure kunnen op geen enkele manier rechten worden ontleend of aanspraken worden gemaakt.

Ook in deze editie Noord Holland/Utrecht en een deel van Flevoland staan weer leuke, verrassende en bijzondere plekjes.

In de special ‘Woerden’ vindt u allerlei tips voor leuke winkeltjes, restaurantjes en nog veel meer. Het maakt Woerden nog meer de moeite waard om eens te bezoeken.

Nieuw in onze edities zijn de specials over de diverse musea. Museumvereniging Nederland levert een hele mooie bijdrage met volop keuze mogelijkheden.

Uiteraard vergeten wij de theetuinen, b&b’s en kaasboerderij niet. Er is voor ieder wat wils. Gemeente Weesp, VVV Heiloo en Stichting Uithoorn Promotie hebben een mooie bijdrage geleverd aan deze editie. Plaatsen die u echt eens moet bezoeken.

RS

Bolderweg 2, 1332 AT Almere Telefoon: 036 204 90 90 info@rsmediagroep.nl

volg ons ook op facebook www.rsmediagroep.nl

‘Geniet van het leven’ is ons motto. Wij hopen dan ook dat deze editie u veel leesplezier en tips geeft om nóg meer te genieten!

Team ‘Op weg in de provincie’

Accountmanagers
Mediagroep
RS media groep

Beleef Woerden

De hoofdstad van het Groene Hart

Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart, een vestingstad met een Romeins verleden en een echte boerenmarktstad.

Het kloppend hart, waar stad en land elkaar ontmoeten, waar koeien grazen en kazen worden gemaakt. Een stad waar een uniek en open landschap samengaat met een eigentijds en historisch stadshart. Dit verborgen vestingstadje met ruim 2000 jaar geschiedenis is de sfeervolle huiskamer van de regio. Een historische plek, waar je de gastvrijheid en betrokkenheid van Woerdenaren voelt in alles. Eigenwijs omsingeld door het water dat door de stervormige structuur van de vesting stroomt.

De Romeinen, het kasteel, de vesting, het arsenaal, de Oude Hollandse Waterlinie en het Defensie-eiland getuigen van een verleden dat bol staan van de sterke verhalen.

Dompel jezelf onder in het eigenzinnige en pure karakter van deze vestingstad en maak kennis met ambachtelijke streekproducten en boerenmarkten. Woerden is een vestingstad die het veroveren waard is.

ZIEN, DOEN EN BELEVEN?

Beleef en proef het culinaire Woerden, bekend om zijn bijzondere streekproducten en dé toegangspoort tot het Groene hart. Ontdek deze en meer ambachtelijke

4

producten in de leukste restaurants van Woerden. De dorpse gezelligheid en sfeervolle uitstraling maakt Woerden een geliefde plek voor bewoners en bezoekers. Bijna iedere weekend is er wel wat te beleven. Een streekmarkt, kaasmarkt, een expositie of één van de vele evenementen.

VERKEN DE RIJKE HISTORIE VAN WOERDEN

Voor de Romeinse geschiedenis gaan we 2000 jaar terug in de tijd. De Romeinen bewaakten toen ten zuiden van de Rijn de grens van het Romeinse Rijk, de Limes. Deze grens verbond tientallen forten en

wachttorens met elkaar zoals Castellum Laurium in Woerden. Het Laurium bracht zo’n vijfhonderd soldaten onder. Door de ligging aan de Rijn vonden archeologen meerdere Romeinse schepen. Bewonder de vondsten en zelfs een deel van een Romeinse Schip in het drive-in museum Parkeergarage Castellum of het Stadsmuseum Woerden.

BELEEF DE KAASWERELD

Woerden is een échte Boerenmarktstad. Gelegen in het mooie Groene Hart is het gele goud in Woerden op veel plekken te zien, te beleven en te proeven.

>>
5

Midas Restaurant Woerden

Heerlijk ontbijt, lunch of diner

Met 60 zitplaatsen binnen en 60 zitplaatsen op ons all-weather terras, kunt u heerlijk vertoeven in een ongedwongen, laagdrempelige, hippe en trendy sfeer. Van een ontbijt met een krantje en een goede kop koffie, tot een overheerlijk rijk belegde sandwich met een huisgemaakte juice. Een diner met een stoere burger, frisse salade of een gerecht met bijpassende wijn of ons eigen gebrouwen bier. Op zoek naar broodjes voor bij je vergadering? Dan ben je bij Midas op het juiste adres! Standaard, semi-luxe of luxe. net wat past bij je vergadering. Het kloppende hart van Midas zijn onze medewerkers. Met veel plezier en passie staan zij dagelijks klaar om onze klanten van de catering en de gasten in het restaurant te voorzien van een heerlijke maaltijd of huisgemaakt drankje.

Rijnstraat 7-9 - 3441 BP Woerden - 0348 42 00 97 Midas Bezorging - www.midasbezorgd.nl

www.midasrestaurant.nl

Dankzij Una Más proef je de wereld in je glas. Una Más betekend “nog eentje” in het Spaans. Zeg het in een willekeurige Spaanse bar en er staat binnen de kortste keren een nieuw drankje voor je neus. Eigenaren Alex Kasius en Rick van Bezooijen willen zich onderscheiden van het huidige aanbod van slijterijen en pakken de dingen anders aan dan de gemiddelde slijterij. Met een eigen label en volledige zelfstandigheid kunnen we veel lokaler inspelen op de wijk. De winkel in Snel

en Polanen heeft een enorm assortiment aan dranken en alles wat daarmee te maken heeft. Of het nu gaat om een mooi speciaal bier, een sublieme wijn, een bijzondere whisky of een stoere borrel. Bij UNA MÁS bent u aan het juiste adres.

Wil u iemand verwennen? Dan vind u bij Una Más een ruime keuze aan geschenkverpakkingen, waar voor ieders smaak iets bij zit. Vaak met bijzondere extra’s. Wij maken al onze geschenken zelf dus

de mogelijkheden zijn eindeloos. Het einde van het jaar nadert ook alweer en is het weer tijd om na te denken over relatiegeschenken. We helpen u graag. Loop gewoon even binnen in de winkel!

Bij Una Más zijn we er ook van bewust dat u soms vragen heeft als: ‘Welke wijn schenk ik bij mijn diner vanavond? Wij hebben een uitstekende kennis van dranken en adviseren u dan ook graag.

U bent hier altijd van harte welkom!

Winkelcentrum Snel en Polanen - La Fontaineplein 26 - 3446 BX Woerden - 0348 41 61 21 Winkelcentrum Molenvliet - Molenvlietbrink 6 - 3448 HM Woerden - 0348 42 18 83 Webshop Una Más www.una-mas.nl - 030 259 94 48 - info@una-mas.nl 6

Ontdek de cultuur van de enige echte Boerenmarkstad in Nederland. De traditie van de markthandel van de boerenfamilies en handelaren is nog steeds te beleven in de historische kern van de stad. Van juni tot en met augustus vind je elke zaterdag een streek- en kaasmarkt waar de historische kaashandel zichtbaar wordt gemaakt. Of breng een bezoek aan de Cheese Experience in het Kaaspakhuis en leer alles over het kaasmaken en rijpen.

OP PAD IN HET GROENE HART

Ontdek de prachtige Hollandse natuur vanuit de hoofdstad van het Groene Hart, Woerden. Pak de stalen ros uit de schuur, trek je wandelschoenen aan of gooi alle trossen los en ga op pad in het Groene Hart. Een gebied met een oase van rust, ruimte en natuur dat op je ligt te wachten. Beleef de prachtige natuur in Woerden en omgeving met een van de vele wandel-, fiets- of vaarroutes.

KIJK VOOR MEER INFORMATIE OP WWW.BELEEFWOERDEN.COM

FOTOGRAAF HARALD LAKERVELD FOTOGRAAF HARALD LAKERVELD
7

Met meer dan 800 soorten in het assortiment kan Bierloods 22, gevestigd aan de Woerdense Voorstraat, rekenen op een grote schare fans.

In de schappen staan flessen en blikjes uit Nederland en België maar Bierloods 22 geniet vooral bekendheid door het scala aan bier uit de rest van de wereld.

‘Van Brazilië tot Polen en van Japan tot Zuid-Afrika’, vertelt Patrick terwijl hij de schappen

Voorstraat 22

verklaart. ‘En hier, Estland en Scandinavië. Het importeren van bier is echt een uitdaging, steeds komt er weer iets nieuws voorbij.’

Bierfanaten van ver over de Nederlandse grens weten de Woerdenaar ook te vinden. ,,Bestellingen gaan heel Europa door.’’ En inmiddels staat Bierloods 22 in de top 5 van de meest exclusieve bierwinkels in Nederland.

Een bier uit het topsegment is de exclusieve Schramm’s Mead ‘The Rebuttal’ van ruim honderd euro. Maar de meeste biertjes zijn voor rond de drie tot vijf euro te koop.

Voor de lolbroeken zijn er ook soorten met lachwekkende namen als Trillende Truus, Hitsige Henny en Porno Blond die vooral als lollig cadeautje worden ge kocht. ‘Bier blijft sowieso favoriet als cadeau. Wij maken ook veel pakketten op maat.’

Bij Heinde & Ver Woerden kunt u een volledige avond grenzeloos genieten zonder op de portemonnee te letten en op de klok te kijken. Door de gastvrije en ongedwongen sfeer in ons restaurant is dineren bij Heinde & Ver een ultieme beleving van een echt avondje uit. Diverse kleine gerechtjes, van sushi tot oerHollandse gerechtjes. Voor ieder wat wils en de gerechtjes zijn klein waardoor niets onbeperkt proeven in de weg staat! Drankjes zoals fris, bier, wijn, koffie en thee zijn inbegrepen in de vaste prijs. Heinde & Ver Woerden is zeven dagen geopend van 17.00 tot 23.00 uur

- 3441 CL Woerden - 0348 507354, www.bierloods22.nl
GRENZELOOS GENIETEN VOOR EEN VASTE PRIJS Houttuinlaan 1 b - 3447 GM Woerden 0348 447856 - www.heindever.nl 8

Ontdek het Groene Hart op de E-Chopper

Ervaar het Groene Hart op een unieke, stoere én groene manier. Bestijg een heuse E-Chopper en maak een fantastische tour door de Woerdense omgeving met prachtige natuurgebieden. Van uitgestrekte polders tot een weids uitzicht over de plassen en weilanden. Neem gedurende drie of zes uur plaats en raas met ongeveer 25 km per uur door de omgeving van het Groene Hart. Verken prachtige bezienswaardigheden, binnendoor weggetjes en leuke terrasjes. Beleef het Groene Hart met de vele kaasboerderijen en bijzondere molens tot historische en pittoreske steden.

Het perfecte uitje voor je vrienden- of vriendinnen weekend of ga lekker toeren met je familie. Geniet van een uitgebreide picknick of stop bij een van de vele horecapareltjes onderweg. Laat de wind door je haren waaien en pak de E-Chopper.

Kijk voor meer informatie en het reserveren van een E-Chopper op www.beleefwoerden.com

9

Culinaire en creatieve workshops in het Groene Hart

De Workshop Factory biedt meer dan 50 verschillende workshops: van heerlijke kookworkshops tot inspirerende en ontspannende creatieve workshops.

Je kunt al terecht vanaf 6 personen in onze sfeervolle ruimte in Woerden. Perfect voor een bedrijfsfeest, teamuitje, vergadering, familiedag of gewoon je eigen feestje!

Wil je liever een workshop bij jou thuis of op kantoor? Ook dat kan! De meeste workshops kunnen wij ook op locatie geven.

Maak een prachtig kunstwerk met vriendinnen onder het genot van een lekker drankje. Of leer samen met je collega’s een nieuwe keuken. Kan je niet kiezen? Een combinatie is ook mogelijk, zoals de workshop Kunst & Koken.

Touwslagersweg 12a-11, 3449 HX Woerden

Bel ons: 06 - 3729 2151 (Guido)

06 - 2338 5727 (Annemieke)

www.workshopfactory.nu

Geen zin in koken? Boek dan onze kok-aan-huis !
10

B&B De Boerenzwaluw Harmelen

B&B De Boerenzwaluw in Harmelen beschikt over drie comfortabele kamers met een eigen badkamer met douche en toilet. In de gezamenlijke keuken kunt u gebruik maken van de koffie- en theefaciliteiten. Elke kamer beschikt over een eigen douche en toilet, televisie en wifi. Iedere kamer grenst aan een veranda en geeft toegang tot de tuin. Op de boerderij vind je koeien van het ras blond d ‘Aquitaine. Naast de koeien zijn er ook de andere boerderijdieren, schapen, geiten, poezen en onze hon den. En verder is de boerderij natuurlijk een prachtige verblijfplaats voor boerenzwaluwen en huiszwaluwen. De koeien worden in de winter gehuisvest op het erf in potstallen. In deze stal worden de dieren in groepen gehouden. De koeien en hun kalveren blijven bij elkaar totdat ze te oud worden. Deze kalveren drinken

dan niet meer bij de moeder en worden in koppels in de grote strostallen gehouden. Alle mest van de koeien wordt gebruikt op onze graslanden. De koeien begrazen de weilanden en er wordt hooi gemaakt als wintervoorraad. Wij gebruiken geen kunstmest en de percelen worden extensief begraasd.

B&B De Boerenzwaluw ligt zeer centraal en is zeer geschikt als uitvalbasis voor verschillende activiteiten. Houdt u van fietsen? Weet dan dat u heerlijk kunt fietsen langs weilanden, schilderachtige dorpjes en karakteristieke steden zoals Utrecht, Oudewater en Woerden. Op loopafstand ligt Kasteel De Haar, in Haarzuilens.

Breudijk 58, 3481 LR Harmelen www.benbdeboerenzwaluw.nl

BLONDE D’AQUITAINE

Een jong ras met klassieke charmes en een vacht van goud; dat is Blonde d’Aquitaine. Dit vleesras is groot, zwaar en heeft zeer smaakvol vlees. De dieren vervetten minder snel, waardoor het vlees mals, fijndradig en smaakvol is!

Geschiedenis van Blonde d’Aquitaine

In 1960 ontstond het initiatief een nieuw vleesras op de markt te brengen: Blonde d’Aquitaine. De naam doet het al vermoeden: Deze koe komt oorspronkelijk uit Aquitanië, Frankrijk. Zowel nationaal als inter nationaal staat de blonde stroming van de koe in de belangstelling, terwijl het ras relatief jong is.

Kenmerken van Blonde d’Aquitaine

De blond d’aquitaine is een tarwekleurige koe met lange hoorns zonder zwarte uiteinden. Rond de ogen, muil, dijen en buik van de koe vind je lichtere kleuren. De dieren zijn lang en elegant, met een zachte huid. Het zijn robuuste, statige dieren met een rustig karakter, zolang er met respect met ze wordt omgegaan.

Blonde d’Aquitaine is een relatief zwaar koeienras dat ra zendsnel groeit. In een periode van een paar jaar bereiken de mannetjes een gewicht van 1500 kilo en de vrouwtjes een gewicht van 1100 kilo. Doordat de Blonde d’Aquitaine goed kan rondkomen van een karig rantsoen en goede moedereigenschappen hebben, zijn de runderen goed in te zetten voor begrazing van natuurgebieden.

11

Iedere zaterdag staan wij op de streekmarkt op het kerkplein in Woerden van 09.00 tot 17.00 uur. Wij staan hier het gehele jaar door. Bewust op smaak geteeld’ is onze slogan. Als je Ariën Smorenburg over fruit hoort vertellen, is een appel nooit meer een appel. Proef de verschillen in rassen, in moment van plukken en wijze van bewaren. Het hele bedrijf van Smorenburg is erop gericht om zoveel mogelijk smaak te verzamelen in het fruit. Wij hebben diverse boomgaarden en telen hier milieubewust op smaak geteeld fruit:

vele soorten appels, peren, pruimen en kersen. In het kersenseizoen is de boomgaard in Hekendorp dagelijks geopend.

Hier hebben we 3 soorten kersen in de verkoop, van de 21 rassen die we telen. Ook voor ‘n kopje koffie met appel of kersen taart, natuurlijk van ons eigen fruit, kan worden gezorgd.

Er zijn volop gezellige zitjes. Of maak kennis met ons boeren kersen ijsje. Voor meer info zie onze website.

DE VLEESBOETIEK

Wij vinden het erg belangrijk dat onze dieren een goed leven hebben gehad. Wij kopen dan ook de runderen bij boeren uit de omgeving. De varkens komen van een zorgboerderij waar ze heerlijk verwend zijn. Na de slachting weten we pas precies wat voor stukken vlees we kunnen aanbieden. We proberen de stukken vlees seizoensgebonden te snijden. Zo hebben wij in de winter meer sudderlappen, sukadelappen en hacheevlees. En in de zomer hebben wij een groter BBQ-assortiment. Van de varkens maken we heerlijk dikke vleeskrabben, buikspek, boerenkarbonades, Pulled pork en Procureur. Voor een verjaardag en de feestdagen vindt Cora het erg leuk om het vlees in een mooie cadeauverpakking te verpakken. Houd onze website dan ook in de gaten voor leuke BBQ- en andere geschenken. Ons doel is dat we variatie houden in het assortiment. Dit zullen wij doen door af en toe nieuwe stukken vlees te snijden tijdens de slachting, maar ook door nieuwe marinades te bedenken.

Jan & Cora – Rietveld 116 – 3443 XE Woerden 06 10 47 72 95 – www.devleesboetiek.nl

WWW.GROENEHARTFRUIT-SMORENBURG.NL 12

De zaterdagse Streekmarkt in Woerden is iets bijzonders. Deze markt wordt van 9.00 uur – 17.00 uur gehouden op het Kerkplein in de Woerdense binnenstad.

Op deze gezellige markt bieden lokale ondernemers verse en eerlijke producten aan waarvan de herkomst bekend is. Het is de juiste plek om in een ontspannen sfeer boodschappen te doen, maar ook om even te genieten van elkaar. De markt staat het hele jaar rond, en deelt het marktplein met regelmaat met andere evenementen die worden georganiseerd.

De Streekmarkt is een bezoekje waard!

13

Kaasboerderij Janmaat

De Boerderij van de Fam. Janmaat is aan de rand van Woerden gelegen tussen Woerden en Nieuwerbrug. De boerderij staat 300 meter achter in het land. Op de boerderij vindt u nog paarden en schapen.

Er worden geen koeien meer gemolken en ook wordt er geen kaas meer gemaakt. In 2020 is Cor Janmaat met zijn bedrijf gestopt en verkoopt nu kaas van collega’s uit het Groene Hart.

Wel is de familie Janmaat een trouwe standhouder op de Streekmarkt in Woerden die elke zaterdag plaatsvindt en een groot aantal bezoekers aantrekt.

Volgend jaar bestaat de streekmarkt 20 jaar dat wil Cor Janmaat nog graag volmaken.

Hij kan u nog steeds een deskundig kaas advies geven en kom gerust langs op de Streekmarkt.

Barwoutswaarder 57 3449 HJ Woerden www.kaasboerderij-janmaat.nl

SANT & KRAAM ambachtelijke stroopwafels

Op de Streekmarkt in Woerden ruikt het iedere zaterdag heerlijk naar vers gebakken stroopwafels. “En dat is pre cies de bedoeling”, vertelt Petra van ’t Sant, de eigenaar van Sant & Kraam ambachtelijke stroopwafels. “Want met de geur komt er een extra marktbele ving. De Streekmarkt wordt er nog gezelliger van. Dat is goed voor de markt, goed voor Woerden en natuurlijk ook goed voor ons”. Sinds 5 jaar staat ze op de Streekmarkt. Eerder werkte ze in het on derwijs, maar dit is minstens zo leuk en sociaal. “Veel gezinnen en kinderen weten ons te

vinden, van oud tot jong. Als men naar de stad gaat hoort een gezellig bezoek op de Streekmarkt erbij. De stroopwa fels kan je warm eten op de markt, of lekker mee naar huis nemen voor bij de koffie. Heerlijk!”. Maar ook het aantal toeristen in Woerden neemt weer toe na de coronaperiode. Die lijken de grote toe ristische plaatsen steeds meer te ver mijden. Ze willen in een echt Hollands vestingstadje als Woerden zien hoe het normale Nederlandse leven is. En natuurlijk horen de wereldberoemde versgebakken stroopwafels er dan bij. Een oer-Hollands streekproduct!

“Graag tot bij de kraam!”.

www.santenkraam.com

14

Cheese Experience Woerden

Bezoek het Kaaspakhuis in Woerden, het enige nog in werking zijnde Kaaspakhuis, waar maar liefst 70 ton kaas ligt. Ontdek het verhaal van kaasmaken en kaasrijpen tijdens een Cheese Experience.

Je wordt persoonlijk rondgeleid door één van de enthousiaste gidsen die álles weten over kaas én Woerden.

Bekijk de kaasfilm over het kaasmaken en bewonder de authentieke kaasopleg waar echte kazen liggen te rijpen. Met een VR-bril kun je ook bekijken hoe het kaasrijpingsproces bij de grootste kaashandelaren in de omgeving wordt uitgevoerd. Je ontdekt de wereld van het kaasmaken en ziet hoe handelaren hun kazen opslaan.

Laat al je zintuigen prikkelen en sluit je bezoek af met een overheerlijk kaas

proefplankje. Proef vier soorten boe renkaas en geniet van een bijpassend glaasje wijn, port of streekbiertje.

Ben je na je bezoek nog niet uitgekeken op het gele goud?

Bereid je bezoek uit met een andere leuke activiteit in Woerden en omgeving voor een volledig dagje uit.

Ontdek de verschillende arrangementen bij het VVV Kaas pakhuis en beleef de Boerenmarktstad.

Kijk voor meer informatie en het reserveren van de Cheese Experience op www.beleefwoerden.com

15

Bij Restaurant de Woerdenaar is het genieten van verrassend lekkere biologische gerechten.

Een uniek concept in de hoofdstad van het Groene Hart met passie voor eerlijk eten van boer tot bord.

Alle producten zijn biologisch en worden zoveel mogelijk lokaal gekocht bij voorkeur met de (bak)fiets.

Speciaal voor vegan gasten heeft De Woerdenaar eeen compleet vegan menu samengesteld met bijbehorende wijn.

Al onze wijn komt van Wijnhuis Woerden. De Woerdenaar staat voor passie. Passie voor eerlijk eten: verse vis van de afslag, vlees direct van de boer. Wij hebben passie voor gezelligheid en bieden een unieke belevenis. Daarbij werken we zoveel mogelijk samen met lokale ondernemers.

Restaurant De Woerdenaar - Havenstraat 45 3441 BH Woerden - 06 19 14 33 85

www.restaurantdewoerdenaar.nl

EEN OERGEZELLIG BRUIN KROEGJE!

In deze gezellige bruine kroeg pal naast het monumentale stadsmuseum zijn de mensen gelijk en tevree. Hier worden vriendschappen gesloten en vind je gezelligheid. Bij een bruin café denk je direct aan een authentiek café met een verhaal, zo’n traditionele, ouderwets ingerichte kroeg met schaarse verlichting en veel donkerbruin hout. Er hangt een intieme sfeer, een gevoel van huiselijke gezelligheid en geborgenheid. De bruine kroeg heeft zijn naam te danken aan al dat donkere en rokerige. En vaak zijn het behang en de gordijnen van zo’n café ook letterlijk bruin geworden door de rook. Zo’n type kroeg is dan ook dit kleine café aan de Haven(straat). Loop eens binnen en ervaar het zelf. Onze Vrienden ontvangen je met open armen!

Havenstraat 11E - 3441 BH Woerden 06 - 41 26 99 38

16

Heerlijk ontspannen

bij Buitenplaats Kameryck

Buitenplaats Kameryck ligt in het prachtige Groene Hart van Nederland. Middenin de randstad tussen Utrecht en Amsterdam, maar tóch in het groen. Er is een restaurant met terras aan het water, er zijn overnachtingsmogelijkheden voor groepen in zgn. Veldhuysjes, je kunt ruimtes afhuren voor diners, feesten en bruiloften en er zijn tal van activiteiten te doen. Daarnaast kunnen zakelijke gasten er terecht voor vergaderingen, congressen en bedrijfsuitjes. Ook de kinderboerderij op het Oortjespad wordt onderhouden en beheerd door Buitenplaats Kameryck.

RESTAURANT ’T RYCK

Restaurant ’t Ryck is er voor iedereen: kom na je fietstocht door ’t Groene Hart even tot rust met koffie of een heerlijke lunch. Ook een borrel of diner

behoort tot de mogelijkheden. Met een eigen keukenbrigade, groenteen theetuin, een mooie wijnselectie en veel seizoensgebonden streekproducten zit dat heerlijke eten en drinken in ieder geval wel goed.

ACTIVITEITEN

Een van de meest geboekte activiteiten is de 18 holes Pitch&Putt baan. Deze vorm van golfen is laagdrempelig en voor iedereen. Zoek je spanning en sensatie? Dan kun je je uitleven bij de Schietclinic. Dit is overdekt, dus ook bij slecht weer kun je je schietvaardigheid met boogschieten en windbuksschieten testen. Ook expeditie Kameryck en de Highlandgames zijn populaire activiteiten om samen met vrienden en familie te doen.

EVENEMENTEN

Naast het restaurant en de activiteiten organiseert Buitenplaats Kameryck zelf ook regelmatig evenementen. Zo kun je genieten van een heerlijke Paas- of Kerstbrunch, waar zowel de volwassenen als kinderen centraal staan. Ben je een theaterliefhebber? Dan kun je je hart ophalen tijdens het Midzomer Theater. Een all-inclusive buitenevenement waar de je de hele avond wordt verwend met hapjes, drankjes, een heerlijk 3-gangen diner en theater op topniveau.

WWW.KAMERYCK.NL 17

‘Waar Holland nog echt Holland is!’

Daar ligt onze boerderij, tussen Utrecht en Amsterdam, in het Groene Hart van Nederland. Vlakbij de rivier de Vecht, waarlangs oude plaatsen als Maarssen en Breukelen liggen.

Fietsen en Ontdekken! Via het Jaagpad langs de Oude Rijn fiets je via Harmelen naar Kaasstad Woerden. ’s Zomers is hier Nederlands kleinste kaasmarkt! Veel eeuwenoude fietspaden gaan door het gebied van de Oude Hollandse Waterlinie. Onderweg lees je er meer over. Nieuwe natuur ontdek je juist richting Utrecht.

Tussen onze boerderij, Haarzuilens met Kasteel de Haar en Vleuten is een heel nieuw groen gebied aangelegd. Met speelnatuur, mooie fietspaden en heerlijke wandel- en struinpaden.

Na zo’n actieve dag lust je wel wat lekkers.

Verschillende restaurants vind je binnen een straal van 3 km. In dit sprookjesachtig dorpje Haarzuilens, maar ook het middeleeuwse centrum van Kockengen herbergt diverse gezellige eetgelegenheden.

Boerderij Hazenveld

Wat is er zo leuk aan slapen op een boerderij? Buitenleven is ruimte om je heen, ruime B&B kamers en ook ruime campingplaatsen.

Loop even mee, gaan we een frisse neus halen. Op de camping zie je afwisselende veldjes, vaak kijk je uit over weilanden: het oer-Hollandse polderlandschap met zijn mooie wolkenluchten, het weidse uitzicht met grazende koeien. Mooie , iets verhoogde plekken, zodat alles droog en schoon blijft. In de zomer lopen de koeien lekker in de wei. Hoe leuk, ons Hazenpad loopt ook door diezelfde weilanden.

Mini-camping en Bed & Breakfast

Verder wandelen? Je loopt zo Parkbos de Haar in, waar je kunt genieten van alles wat groeit en bloeit. En voor je het weet sta je voor de ophaalbrug van dat imposante Kasteel de Haar. Rondom het kasteel is een heel nieuw wandel- en fietsgebied aangelegd.

En hoe makkelijk kan het zijn. Je caravan wordt door boer Piet op de plaats gezet.

Bed and Breakfast - Boerderij Hazenveld Laag Nieuwkoop 36 – 3628 GC Kockengen 06 2180 4650 - www.boerderijhazenveld.nl

18

Zorgboerderij Doruvael

In Montfoort, een karakteristiek stadje gelegen in het Groene hart, vind je Doruvael. In ons unieke familiebedrijf combineren wij kaas- en zorgboerderij Doruvael met in de zomermaanden een theetuin. En de boerderijwinkel ’t Kaasmeisje, dat ook in Oudewater een vestiging heeft.

KAASBOERDERIJ DORUVAEL

Jirco Vlooswijk runt de kaasmakerij en heeft 120 melkkoeien. De melk wordt gebruikt om de heerlijkste kazen van te maken op de boerderij al generaties lang. Met grote dosis nieuwsgierigheid, uitvindersgeest en vooral ambachtelijk vakmanschap heeft deze familie Le Petit Doruvael ontwikkeld, een heerlijk zachte roodbacterie kaasje. De naam is ontleend aan Kaasboerderij Doruvael en betekent: DOor RUilverkaveling VAn ELders.

Verder dragen zij het milieu, de natuur en het landschap een warm hart toe. Zij gebruiken zo min mogelijk kunstmest om zonder milieubelasting toch een goede grasproductie te bereiken. Ook zijn zij lid van een agrarische natuurvereniging. Zij beschermen weidevogels en planten bosjes op de hoekjes van de percelen.

DELICATESSEWINKEL ‘T KAASMEISJE

Al bijna 15 jaar is Bianca Vlooswijk een bekende in de regio met haar gezellige winkels met ambachtelijke streekproducten. Keer op keer weet zij haar klanten

te verrassen met de lekkerste streekproducten, verse huisgebrande noten of originele cadeaupakketten.

Zij is gespecialiseerd in kaas van eigen boerderij, maar ook kaas uit de regio, goed gevulde kaasplanken voor feestjes, vers gebrande noten en de leukste (streek-) kerstgeschenken op maat.

In Montfoort is er sinds kort een kaasautomaat: “Kaas to Go”! Zo zitten de klanten nooit meer zonder een stukje ambachtelijk kaas.

ZORGBOERDERIJ & THEETUIN DORUVAEL BUITENZORG

Patricia Vlooswijk biedt op deze boerderij dagbesteding aan jong volwassenen met een beperking die (tijdelijk) buiten de reguliere arbeidsmarkt vallen. Lekker op de boerderij samen bezig zijn, zonder tijdsdruk met nuttig werk onder professionele begeleiding en betrokken vrijwilligers.

In de zomermaanden is er een gezellige theetuin die door de deelnemers van zorgboerderij wordt gerund. Geniet hier van een ijsje, de lekkerste cappuccino, verse thee met appelgebak of een tosti. Ook maken zij taarten op bestelling.

Zij verzorgen rondleidingen over de kaasboerderij met kaasproeverij of ontvangen groepen voor een boerenlunch.

Een bezoekje aan deze bijzonder ondernemers familie is zeker de moeite waard!

Kaas- en
familiebedrijf Doruvael in Montfoort www.doruvael-buitenzorg.nl www.doruvael.nlwww.tkaasmeisje.nl 19

Het leukste restaurant van Woerden!

Brownies&downieS Woerden zit midden in het centrum van Woerden, op het prachtige en gezellige Kerkplein. Naast ons restaurant hebben we ook nog twee terrassen, waar je in de lente en zomer van het zonnetje kunt genieten. In de winter is het genieten op een heerlijk verwarmd terras.

We zijn niet alleen collega’s, maar ook vrienden. Altijd vrolijk, en altijd zin in een nieuwe dag! We vinden het super leuk om jou ook blij te maken. Met onze heerlijke brownies, huisgemaakte broodjes & een glimlach. Dansjes, ballonnen: bij ons is ’t elke dag weer één groot feest. Op onze Facebook-pagina zie je het bewijs daarvan… Kom je ook gezellig bij ons langs of bestel je online?

Wij zijn 7 dagen per week open!

Brownies&downieS

De Kazerne 3 - 3441AZ Woerden - 0348-769075 www.browniesanddownieswoerden.nl

Woerden
20

Een uniek museum over de heksenvervolging De Heksenwaag in Oudewater

Ben jij of ken jij een heks, of wil je juist zeker weten dat jij geen heks bent? Kom dan voor de weegproef naar de Heksenwaag in Oudewater.

Midden in het historische hart van de stad staat de Heksenwaag. Al sinds de 16e eeuw komen mensen van heinde en ver naar Oudewater om zich te laten wegen.

Vroeger dacht men dat heksen echt bestonden en met hun toverkunsten allerlei kwaad aanrichtten.

Aangezien een heks immers zo goed als niets woog, kon hij of zij vliegen op een bezemsteel. Zij vlogen dan voor de heksensabbat naar een open plek in het bos, om daar kwade zaken te bespreken en rampen voor te bereiden, althans dat geloofde men.

Wie werd beschuldigd van hekserij was zijn leven niet zeker en kon naar de Heksenwaag in Oudewater om zich te laten wegen en zijn naam te laten zuiveren. Immers, dit was de enige plek in heel Europa waar de weging eerlijk werd verricht.

Nooit werd in Oudewater iemand ‘te licht ‘ bevonden.

Uit naam van Keizer Karel V ontving men namelijk een “Certificaet van Weghinge”, een bewijs dat men een normaal gewicht had en dus onmogelijk een heks kon zijn.

De Heksenwaag is tegenwoordig een museum voor jong en oud, waar onder andere diverse films over de eeuwenlange heksenvervolgingen te zien zijn en je een interessante audiotour kunt volgen. Voor kinderen is er een spannende en leerzame speurtocht en zijn er talloze boeken ter inzage. Uiteraard kan je nog steeds gewogen worden op de oude weegschaal uit 1482 en ontvang je, indien je een normaal gewicht hebt, het felbegeerde certificaat, waarmee je voor eens en altijd kunt aantonen geen heks te zijn.

Museum de Heksenwaag is ook een aanrader voor bijvoorbeeld een familiereünie, een bedrijfsuitje en als trouwlocatie. Kijk voor de mogelijkheden, openingstijden en tarieven op www.heksenwaag.nl

Leeuweringerstraat 2 - 3421 AC Oudewater 0348-563400

21

’t Bierhuys

Drinkerij ’t Bierhuys is hét speciaalbier en muziekcafé van Woerden en omstreken. Met meer dan 200 soorten bier van de fles en 11 tapkranen waarvan 7 wisselkranen en 30 soorten whisky’s hebben wij een breed assortiment staan.

Met elke eerste en derde donderdag van de maand een open akoestisch podium tot bierproeverijen en de mogelijkheid tot besloten feestjes.

En natuurlijk de gezelligheid van het bruine café waar je van plateservice kunt genieten tot 20:00 uur. Bestellen van de uitgebreide hapjeskaart kan tot sluitingstijd. Onze bieren worden aan tafel uitgeschonken en onze ruime bierlijst wordt graag toegelicht.

Kortom een ‘gevaarlijk gezellig’ café waar je een spelletje speelt mensen ontmoet of jezelf of een ander verwend met een lekker hapje en drankje.

Van Oudheusdenstraat 3a, 3441 AM Woerden, 0348418766, www.bierhuys.nl

Op pad in het Groene Hart

Ga op pad in het Groene Hart! Ontdek historie met een verhaal, Puur Hollandse landschappen, (h)eerlijke streekproducten van de boer en een enorm waterrecreatiegebied.

Dat is het Groene Hart van Holland. Beleef dit te voet, per fiets of vanaf het water en ontdek de leukste plekjes en bezienswaardigheden.

Woerden is de hoofdstad van het Groene Hart. Waar koeien grazen en kazen worden gemaakt. De gemeente heeft met haar dorpskernen een uniek en open landschap dat samengaat met een eigentijds en historisch stadshart.

BRON: WWW.GROENEHART.NL
22

Gevelbeplanting en twee kassen op het dak transformeerden een onaantrekkelijk jaren tachtiggebouw tot een moderne blikvanger. KAS Meeting – Eventlocatie in Woerden is een magneet voor insecten én klanten. Manager Jonathan Ruijter: “We zijn erin geslaagd een negatief punt om te buigen naar iets heel positiefs!”

GROENE GEVEL

Na de start in 2015 liep de vergaderlocatie regelmatig boekingen mis op ‘eerste indruk’. Potentiële klanten zagen een oud pand en besloten verder te zoeken. Een bijeenkomst over hittestress in steden deed een belletje rinkelen. Ruijter: “We besloten de kantoorgevel te verfraaien met 3.600 planten.”

SESSIES OP HET DAK

De gevel was de eerste stap in een continu proces van vergroening. “In 2018 bouwden we op het dak van ons pand de ZuidKas, als extra cateringvoorziening.” Vervolgens wilden klanten daarboven ook inhoudelijke sessies organiseren. Dus kwam er een tweede kas:

met zonneschermen, gecoat glas en een muisstil klimaatsysteem. “Vooral sinds corona wordt KASXL veel geboekt voor webinars.”

MOODS THEATER

Binnen in het grote pand (3.500 m2) bevinden zich mooie vergader-, congres- en break-out zalen. Het Moods theater springt eruit met een ledscherm van maar liefst 50 m2. Ruijter: “We gebruiken de helft van het gebouw, zodat elke klant kan rekenen op persoonlijke aandacht en goede catering- en parkeervoorzieningen.”

SPIJKERBROEKEN

KAS Meeting - Eventlocatie is op allerlei manieren maatschappelijk betrokken. Zo zijn er gerecyclede oude spijkerbroeken gebruikt voor het isoleren van het gebouw en werken er mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “We willen de meest duurzame meeting- en eventlocatie van Nederland worden.”

KAS Meeting - Eventlocatie: www.kaswoerden.nl

Congressen en evenementen in een tuinderskas KAS Meeting – Eventlocatie
23

Bed & Breakfast Bakhuis ‘t Oude Klooster

Wilt u rustig ontwaken midden in het hart van Nederland? Dan bent u bij ons op het goede adres. Ons Bed and Breakfast is rustig gelegen op 200 meter vanaf de openbare weg.

Aan de westzijde, waar ook de ingang is, kunt u genieten van een weids uitzicht over de polder en genieten van een schitteren de zonsondergang. Vermoedelijk heeft de boerderij toebehoort aan een vrouwen klooster in Utrecht. Vandaar de naam Het Oude Klooster .

Boerderij ‘het Oude Klooster’ is eigendom van de Stichting Fundatie Hillegonda Schoormond. Tot begin jaren vijftig is het bakhuis in gebruik geweest als zomerhuis.

In die tijd woonde het boerengezin van mei tot eind september in het Bakhuis. De boerderij en het bakhuis zijn nu beide

een rijksmonument. Sinds 1903 woont de familie Vlooswijk op deze boerderij.

Achthoven Oost 3 - 3417 PC Montfoort 06 27 3095 74

www.benbbakhuishetoudeklooster.nl

Boer’n Winkel

In onze Boer’n Winkel verkopen wij naast diverse boer’n producten, zoals aardappelen, uien, boer’n ijs, seizoensgroente vooral: KWALITEITS KALFSVLEES en Jong Rundvlees en Rundvlees van ons eigen bedrijf.

De kalveren worden op ons eigen bedrijf gehouden volgens de voorschriften IKB, Vitaal Kalf en richtlijnen van het “Beter Leven” keurmerk. In grote lijnen houdt dat in dat dierenwelzijn hoog in het vaandel staat op ons bedrijf. De dieren worden in grotere groepen gehouden op dierwelzijnsvloeren. Ook ons eigen rundvlees is inmiddels verkrijgbaar. De vleeskoeien worden in het gezelschap van een luxe stier gehouden in het weiland. Dit

in de hoop dat de moeder natuur zal zorgen dat de koeien drachtig worden en een kalfje krijgen om groot te brengen.

In de Boer’n Winkel wordt het vlees diepgevroren aangeboden. Het vlees is netjes met zorg in kleine porties (veelal per 2 stuks) verpakt. Hierdoor is het voor iedereen toegankelijk om te kopen, of U nou een pakje of een aantal kilo wil. Kalfsvlees, Jong Rundvlees én Rundvlees heeft ieder zijn eigen kenmerken; kalfsvlees is fris-roze, mals, mager vlees, soms met een randje vet aan de buitenkant. Jong rund is mals, zacht vlees met een klein randje vet en licht rode kleur. Rund vlees van onze koeien is vaak vrij mager, maar mals vlees met een donker rode kleur.

Woensdag en Vrijdag tussen 10:00-15:00 uur of op afspraak. Oude Kerkpad 9b, 2461 EW, Ter Aar tel: 06-16498291 www.boernwinkel.nl facebook.com/boernwinkel

Heeft u interesse in ons Kalfsvlees of ‘Jong’ Rundvlees kom gerust eens bij ons langs.

24

Ambachtelijk gemaakt of geteeld op het eigen bedrijf Streekproducten uit het Groene Hart

STREEK staat voor échte producten uit het Groene Hart: zuivel, kaas, eieren, vlees, groenten, fruit, sap en ijs. Ambachtelijk gemaakt of geteeld op het eigen bedrijf.

In Nederland is een plek waar al generaties lang hard wordt gewerkt aan onze dagelijkse levensbehoefte: goed eten!

Die plek is Het Groene Hart van Nederland. Een gebied dat begint aan de rand van Amsterdam en zich via Utrecht uitstrekt tot de Drechtsteden.

In 2010 hebben een aantal boeren, telers en ambachtelijke makers uit het Groene Hart hun krachten én producten gebundeld in een Coöperatie: Coöperatie Groene Hart S Voedsel waarvan je zeker weet dat het met passie is gemaakt of geteeld en wat ook nog eens uit de regio komt. Producten die vers zijn gemaakt of juist de tijd hebben gehad om op smaak te komen. Dat kan niet altijd voor de laagste prijs, maar dus ook zonder concessie in kwaliteit en smaak. En die kwaliteit blijft door de korte transportafstanden

hoog. Bereikbaar voor iedereen die bewust voor regionaal geproduceerd eten wil kiezen en daardoor een bijdrage levert aan die omgeving. Wat vertrouwd en gekend is.

De producenten werken ieder op hun eigen manier. Daarin geloven ze in het creëren van de juiste balans. De balans in smaak, in verschillende producten en in kwaliteit tegenover prijs. Elk product krijgt de aandacht bij het maken of telen op het eigen bedrijf en is daardoor authentiek, vers en vol smaak. En dat proef je!

www.groenehartstreekproducten.nl

BRON: GROENEHARTSTREEKPRODUCTEN.NL
25

Onze missie: meer veiligheid

Dat is het doel waarvoor de lifesavers en zich dagelijks vrijwillig inzetten. We doen het verdrinkt en iedereen veilig kan genieten

Reddingsbrigade Nederland geeft tips voor een

TIPS VOOR MEER VEILIGHEID

Zwem nooit alleen.

Kun je niet zwemmen?

Ga niet dieper dan tot je knieën het water in. Zwem waar lifeguards toezicht houden.

Gebruik geen drijfmiddelen bij a andige wind.

Pas op voor watersporters.

Lees het informatiebord bij de opgang.

EXTRA TIPS VOOR MEER VEILIGHEID AAN ZEE!

Blijf uit de buurt van muien.

Graaf geen diepe kuilen.

Spoel een kwallenbeet met zout water.

Ga indien nodig naar de EHBO-post.

Scan deze QR-code en bekijk op welke locaties in de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland een reddingsbrigade actief is!

veiligheid in, op en langs het water

en lifeguards van de Reddingsbrigade het uiterste om te zorgen dat er niemand genieten van het vele water dat Nederland telt. een recreatieve dag aan zee of bij binnenwater.

VEILIGHEID BIJ OPEN WATER!

Let op de waarschuwingsvlaggen en ken de betekenis ervan. Houd de afgezette gebieden rond een reddingspost vrij. Doe uw jonge kinderen een 06-polsbandje om en blijf altijd bij hen.

Smeer je goed in met zonnebrandcrème en zoek af en toe de schaduw op. Eet en drink voldoende en gooi afval in de prullenbak.

TIPS VOOR MEER VEILIGHEID BIJ BINNENWATER!

Blijf voor de ballenlijn. Pas op voor plotselinge diepten. Let op: het water kan koud zijn. Blijf uit de buurt van waterplanten. Spring niet van bruggen af.

Word donateur van Reddingsbrigade Nederland! Wij hebben uw steun hard nodig!

EXTRA

De KNRM redt al bijna 200 jaar mens en dier in nood op het water

De KNRM vervoert regelmatig gewonden.

Wie op pad gaat langs de Noordzeekust of het IJsselmeer heeft ze vast wel eens gezien: de reddingstations en de boothuizen van de KNRM, de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij. Al bijna 200 jaar is de KNRM vanzelfsprekend aanwezig als mensen en dieren in problemen komen op het water. Wat veel mensen niet weten, is dat de reddingsacties worden uitgevoerd door vrijwilligers en dat de KNRM geheel gefinancierd wordt met donaties.

Een scheepsramp voor de kust van Huisduinen, vlakbij Den Helder, op 14 oktober 1824, waarbij drie schipbreukelingen en zes redders verdronken, was de directe aanleiding tot het opzetten van een georganiseerd reddingwezen langs de Nederlandse kust. De doelstelling was helder: ‘Om uit opbrengst van vrijwillige giften, de kusten van reddingsmiddelen te voorzien; deze te onderhouden voor het behoud van schipbreukelingen’. Daarin is tot op de dag van vandaag nooit iets veranderd. De KNRM garandeert directe, kosteloze hulp aan iedereen die daarom vraagt, met reddingboten en vrijwilligers en wordt nog steeds gesteund door donateurs.

De reddingvloot van de KNRM telt anno 2022 75

reddingboten, die opereren vanuit een landelijk netwerk van 45 reddingstations. Dankzij de inzet van 1.400 professioneel opgeleide vrijwilligers zijn de boten na een noodoproep binnen tien minuten op het water. Ieder jaar brengen de KNRM vrijwilligers meer dan 3.500 mensen - en soms ook dieren - weer veilig aan wal: snel, professioneel en kosteloos.

Tijdens de zomermaanden zijn ook tien reddingposten met lifeguards bemand op de Waddeneilanden. Daarnaast kunnen zeevarenden op alle wereldzeeën een beroep doen op de artsen van de KNRM Radio Medische Dienst voor een doktersadvies op afstand.

De KNRM kan rekenen op voldoende mannen en vrouwen, die 24 uur per dag klaar staan om te helpen. De zorg en aandacht voor vrijwilligers is een belangrijke taak voor de ondersteunende organisatie. De mooiste beloning voor de vrijwilligers is nog altijd een dankbare geredde, een warme handdruk en het veilig thuis zijn.

GRATIS KNRM HELPT APP

De KNRM geeft ook uitgebreid voorlichting aan watersporters om problemen op het water te voor komen. Een goede voorbereiding is daarbij van

28

Bemanningsleden zijn professioneel opgeleide vrijwilligers.

Reddingboten en redders van de KNRM zijn 24 uur per dag inzetbaar, onder alle weersomstandigheden.

groot belang. Met de gratis KNRM Helpt app kunnen watersporters vaarplannen maken, informatie uit hun omgeving raadplegen (zoals jachthavens, marifoonkanalen, watersportwinkels en bunker stations) en de weersvoorspelling in de gaten houden.

En met een speciale knop schakelen watersporters snel hulp in bij pech of noodsituaties. Bij een noodoproep via de app zien de Kustwacht en de KNRM onmiddellijk waar de watersporter zich met zijn vaartuig bevindt.

REDDERS AAN DE WAL

Ondanks alle veranderingen die er maatschappelijk en technisch zijn geweest, is de KNRM altijd een zelfstandige, ongesubsidieerde organisatie gebleven.

Jaarlijks is 18 miljoen nodig om reddingboten en redders 24 uur per dag gereed te houden. Meer dan 120.000 donateurs voelen zich als ‘Redders aan de wal’ verbonden met de KNRM en steunen de organisatie met een jaarlijkse bijdrage.

In de toekomst wil de KNRM dat zelfstandige karakter behouden. Donateurs zijn daarin onmisbaar om te kunnen investeren in nieuwe reddingboten, opleidingen voor vrijwilligers en het uitvoeren van reddingen.

Help mee als Redder aan de wal om dit levens reddende werk in stand te houden. Voor meer informatie:

WWW.KNRM.NL

De zomermaanden zijn de drukste tijd voor de KNRM.
29

Het Reddingmuseum

spring in de spannende wereld van het Nederlandse reddingwezen

"Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers te Den Helder is hét museum waar je alles leert op het gebied van het Nederlandse reddingwezen. Het Reddingmuseum brengt het hele verhaal van het reddingwezen in Nederland onder de aan dacht bij een breed publiek, van vroeger tot nu".

VOOR JONG EN OUD

Het Reddingmuseum is een interactief museum dat zich focust op de spannende verhalen van het Nederlandse reddingwezen. Bekijk de uitgebreide collectie, volg de audiotours, ervaar windkracht 10 in de windtunnel en bezoek de tentoonstelling Gezonken Reddingen, die de bezoeker inzicht geeft in een aantal legendarische reddingsacties op en rond de Haaksgronden en de schepen die tijdens deze reddingsacties zijn vergaan.

MOOI VAN BINNEN EN VAN BUITEN

Zowel binnen als buiten het museum is genoeg te zien en te beleven. Aan de steigers van het Reddingmuseum vind je de prachtige, nog varende historische reddingboten die onderdeel uitmaken van

de museumcollectie. De maanden april tot en met oktober zijn bij uitstek geschikt om een tocht door de mooie binnenhaven van Den Helder te maken met reddingboot Johan de Witt. Ontdek de rijke geschiede nis van Willemsoord en leer over de vele oude schepen die aangemeerd liggen met onze interessante audiot our buiten. Een ideale activiteit voor het hele gezin!

GESCHIEDENIS

Het Nationaal Reddingmuseum Dorus Rijkers is opgericht op 10 juli 1981. Het museum heeft zich ontwikkeld van een verzamelplaats van enkele gepas sioneerde vrijwilligers tot een hoogwaardig kwalitatief interactief museum dat hoge waarderingen scoort van haar bezoekers. Het museum was vroeger geves tigd in de binnenstad van Den Helder en verhuisde in 2002 naar een voormalig motorenwerkplaats op Willemsoord. In 2015 moest het museum een gedeelte afstaan aan het nieuwe theater de Kampanje. Na een ingrijpende verbouwing in dat jaar kon er vernieuwing in het museum plaatsvinden.

WWW.REDDINGMUSEUM.NL
30

Wat is werelderfgoed bij ons in de buurt?

Om daar antwoord op te geven is het goed te weten ‘Wat is Werelderfgoed?’ UNESCO Werelderfgoed is een gebied of gebouw dat zo bijzonder is dat het wereldwijd uniek en onvervangbaar is. Om dit erfgoed van de wereld internationaal te kunnen beschermen, is vijftig jaar geleden het Werelderfgoedverdrag gesloten. Hiermee kan UNESCO, en alleen deze VN-organisatie, een erfgoed benoemen tot Werelderfgoed.

6 KEER WERELDERFGOED IN DE BUURT

1. Waddenzee – Dit grootste getijdensysteem ter wereld biedt een rustplaats voor wel 12 miljoen internationale trekvogels per jaar.

2. Schokland en omgeving – Schokland was ooit een eiland in de Zuiderzee, en nu vertelt dit gebied naast een verhaal over water ook over archeologische schatten.

3. Droogmakerij de Beemster - Niet altijd duidelijk als je er loopt, maar vanuit de lucht is dit stukje land een raster van kaarsrechte lijnen. Het bewijs dat dit land gemaakt is door de mens.

4. Hollandse Waterlinies - De waterlinies werden vroeger ingezet om de vijand tegen te houden.

De groene gebieden konden namelijk bij gevaar onder water gezet worden. Als je goed kijkt zie je in het landschap forten en batterijen, dijken en sluizen die hiervoor werden ingezet.

5. Rietveld Schröderhuis – Een modern huis volgens de idealen van ‘De Stijl’ met rechte lijnen en felle kleuren. Het huis dat Gerrit Rietveld voor Truus Schröder in 1924 ontwierp wordt nu wereldwijd als een architectonisch hoogtepunt gezien.

6. Neder-Germaanse Limes – Wordt ook wel de grens van het Romeinse Rijk genoemd. De sporen liggen grotendeels verborgen, maar zijn ook op vele plekken nog zichtbaar. Bijvoorbeeld het Romeinse schip in Museum Hoge Woerd.

ONZE TIPS

- Leuk voor kinderen: bekijk voorafgaand aan een Werelderfgoedbezoek de Klokhuisaflevering over het Werelderfgoed.

- Of loop een van de Werelderfgoedwandelingen van Trage tochten +/- 10km.

Meer weten kijk op www.werelderfgoed.nl

1 4 2 5 3 6 31

Op ons bedrijf in de Beemster hebben wij een leuk klein stalletje waar je, naast onze eigen geteelde producten, ook een verrassend groot assortiment streekproducten uit de regio kan kopen. Onze producten zijn van september tot ongeveer begin mei verkrijgbaar. Dit wisselt per jaar door kwaliteit en de weersomstandigheden.

Naast het telen van onze producten willen wij jou ook wat leren. Want, als je weet wat ons aardappeltje heeft beleefd, voordat het op jou bord ligt, dan ga je met een ander gevoel de keuken in. Dan geef je het de tijd en aandacht om te bereiden die het verdient. Want dan begrijp je dat jij bevoorrecht bent dat je in Nederland woont waar wij boeren zo zuinig zijn op onze vruchtbare landbouwgrond.

Want daar eten we allemaal van. De wereld veranderd en wij buigen mee. We leren, moderniseren. We worden al slimmer met water circulaire systemen en duurzame energie. We geven terug wat we van de aarde nemen en zo kunnen we blijven telen en oogsten.

Jisperweg 8, 1463ND, Noordbeemster, +31 6 46 170 537, astrid@beemstervalery.nl www.beemstervalery.nl

Ontdek De Beemster

Het doel van Boertje Bram is om de beste producten te telen die u ooit hebt geproefd. En hij weet precies hoe hij dit moet doen. Boertje Bram is geboren en getogen op een boerderij in de Beemsterpolder. Hij is klein van stuk, maar dapper. Hij heeft rode wangen van het altijd in de buitenlucht zijn.

Bram draagt altijd een overal en laarzen. Als het heet is, heeft hij een pet op. Als het koud is een muts. Hij heeft een heldere kijk op het leven op het platteland. Bram heeft grote blauwe pretogen en is altijd vol verwondering. Hij heeft respect voor zijn land en gewas. Hij heeft ook een hond Rex genaamd, kippetjes, konijnen, paarden

en een paar geitjes op zijn boerderij.

Met zorg en aandacht werkt Bram ijverig al de seizoenen van het jaar. In de lente zaait en plant hij alle groentes. In de zomer oogst hij sommige groentes, andere in de herfst. Hij weet veel over het telen van gewassen. De zorg voor zijn grond en zijn dage lijks werkzaamheden worden voornamelijk bepaald door het weer.

Bram verbaast zich erover dat mensen uit de stad soms zo weinig weten over waar ons voedsel vandaan komt.

BRON: BEEMSTERVALERY.NL
32

Al vanaf jongs af aan is racen de grote passie bij de gebroeders Coronel, het is dan ook niet zo gek dat zij een kartbaan zijn begonnen. Je kunt hier niet alleen karten, maar er zijn nog veel meer spannende activiteiten, zoals klimmen, vr-gamen, glow midgetgolfen en lasergamen.

UITDAGENDE KARTBAAN

Jarenlange ervaring op nationale en internationale circuits hebben mij en de gebroeders geïnspireerd tot het ontwerp van deze kartbaan. Snelle en langzame bochten, een tunnel en een fly-over. De kartbaan is leuk en uitdagend voor iedereen en kan vanaf 8 jaar en 1.30 mtr. Er wordt gereden met elektrische karts, deze hebben meer vermogen, maken geen geluid en zorgen niet voor viezigheid en stank.

INDOOR KLIMMEN TOT WEL 10 METER HOOG

Verleg je grenzen en survival over 40 hindernissen tot wel 10 meter hoogte. Het indoor klimpark van Coronel. bestaat uit drie routes op verschillende hoogtes met een stijgende moeilijkheidsgraad. Een park vol hindernissen en spectaculaire parcoursen, waar het niet uit maakt of de zon schijnt of dat het

regent. Het park is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar maar zeer zeker ook voor volwassenen die een uitdaging niet uit de weg gaan.

Q-ZONE LASERGAMEN IN EEN GEHAVENDE STAD

In de 1000m2 grote Lasergame Arena kunnen wel 20 strijders tegelijk het gevecht met elkaar aan. De setting van de Arena voelt aan alsof je door een gehavende stad loopt, je kent de weg niet en gevaar kan in elk hoekje zitten. De rook maakt het er niet makkelijker op, je baant je een weg tussen de autowrakken en andere obstakels. De Arena bestaat uit meerdere verdiepingen, vanaf alle kanten kan iemand jou in zijn/haar vizier hebben.

DE VIRTUAL REALITY SENSATIE VAN DIT MOMENT

Maak je klaar voor een mind-blowing experience! In de 200m2 VR-arena ervaar je virtual reality, de toekomst van gaming.

Hier probeer je met je team een missie succesvol te volbrengen die de wereld van de de ondergang moet redden. Er kunnen 2 spellen gespeeld worden. Een spel duurt totaal 15 minuten.

Havenstraat 295 1271 GD Huizen Telefoon: 035 5265053 info@coronel.nl Coronel Altijd wat te beleven! WWW.CORONEL.NL 33

De “Groene Stek”

De “Groene Stek” is een dagbesteding op een unieke locatie waar mensen met diverse beperkingen of achterstanden onder professionele begeleiding dagbesteding krijgen op maat en in kleine groepen. Wij hebben een geweldig team van mensen die je gaan begeleiden op en rond de akker met de dagelijkse werkzaamheden. Een ieder van ons zorgt voor een productieve dag met een vrolijke noot. De buitenlucht doet de rest want slapen doe je op z’n best na een dagje akker. Moe en voldaan! Elke woensdag tussen 10:00 - 15:00 bent u welkom in onze pluktuin. Op de akkers en in de kassen kweken wij op pure wijze groenten, kruiden en fruit. Dit alles op een locatie van rust en ruimte waar u zelf uw producten

Meer dan gewoon kaasMeer dan gewoon kaas K s is ll ng niet meer ‘ lleen’ k s N st de bl nkeK s is ll ng niet ‘ k s st bl nke k zen in lle leeft den worden er ook k zen met uniekek zen in lle leeft den worden er ook k zen met unieke sm ken en kruiden gem ktsm ken en kruiden gem kt

Breng eens een bezoekje n onze k swinkel, boerder enBreng eens een bezoekje n onze k swinkel, boerder en boerder utom

boerder utom

eerste

eerste

Klaverkaas kaaswinkelKlaverkaas kaaswinkel Winkelh rt - Tr mb n n Nieuwe NiedorpBoerder automaatBoerder automaat L ngereis Winkel Winkel Ontdek meer op www.klaverkaaswinkel.nlOntdek meer op www.kl verk swinkel.nl
De weg n r onze k s is eerl k Op onze boerder zorgenDe weg n r onze k s is eerl k Op zorgen w met liefde en nd cht voor onze koeien en geitenw met en nd cht voor koeien en geiten Alles in eigen handAlles in hand B Kl verk s hebben w het hele proces in eigen h ndB Kl verk s hebben w het hele in h nd Het voer voor de koeien komt v n ons eigen l nd DeHet voer voor de koeien komt v n ons eigen l nd. De koeien en geiten worden twee keer per d g gemolken enkoeien en geiten worden twee keer per d g gemolken en de k s wordt in onze eigen k sm ker en gem ktde k s wordt in eigen k sm ker en gem kt. V n melk tot k s: lles binnen een str l v n kilometer!n tot str v n
t!
t! "Vanaf de
grasspriet draait alles om onze kaas!""Vanaf de
draait alles om
OP WEG Bergeijk 1 jaargang-editienummer1-2021 in de provincie NEEM MEE! GRATIS WATERPOORT WERKT! NEEM GRATIS MEE 2022 NEEM GRATIS MEE! 2022 OP WEG in de provincie NEEM MEE! GRATIS Wilt u adverteren in Op weg in de provincie of één van onze andere uitgaven? Neemt u dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. Bel 036 204 90 90 of mail naar info@rsmediagroep.nl www.rsmediagroep.nl RS media groep 34
Glipperweg 4c · 2104 AK Heemstede (grens Bennebroek) | Kijk voor meer informatie op Buiten spelen, binnen spelen én met water spelen! www.linnaeushof.nl

Henri Willig kaas

KAASBOERDERIJ DE JACOBS HOEVE EN BIOLOGISCHE JERSEY BOERDERIJ

Alles begon op de Jacobs Hoeve in Katwoude. Daar kunt u het gehele kaasmaakproces van “grond tot mond” ervaren. Henri heeft namelijk speciaal voor zijn Jersey koeien een prachtige stal laten bouwen.

Op deze biologische boerderij is te zien hoe de koeien door de familie Willig tot in de puntjes worden verzorgd en welke rol het bodemleven hierin speelt. Volgens Henri zorgen blije koeien voor lekkerdere melk en daar maakt hij die heerlijke Henri Willig kaas van. Loop eens binnen bij de stal en leer alles over de mooie Jersey koeien. Een bezoek aan de stal is gratis en is ook voor kinderen super leuk.

Via een self–guided tour leer je van alles over het grasland, de koeien en de stal. Bovenin de stal heb

je een fantastisch uitzicht over het landschap. In de vertelruimte van de boerderij leer je hoe kaas gemaakt worden en in de winkel is dit verrukkelijke gele goud te proeven.

ONTDEK VOGELTENTOONSTELLING DE STERN

Dit najaar kunt u in de biologische Jersey Stal van Henri Willig de tentoonstelling De Stern gratis bezoeken. Bekijk het IJsselmeergebied door de ogen van vijf sternsoorten. En ontdek hoe bijzonder dit natuur gebied is. Deze expositie is door de Vogelbescherming ontwikkeld en zal vanaf 8 oktober 2022 tot en met eind februari 2023 te zien zijn in Katwoude.

Locatie: Hoogedijk 8, Katwoude

ambachtelijke premium Hollandse kazen
JACOBS HOEVE 36

Twee andere bijzondere kaasboerderijen van Henri Willig zijn de Catharina Hoeve, Zeilenmakerspad 5 Zaanse Schans en de Alida Hoeve, Zeddeweg 1 Volendam.

Op de Zaanse Schans heeft Henri naast de kaaswinkel een mooie experience gebouwd over dieren en kaasmaken. Op de Alida hoeve in Volendam kun je naast het leren over het maken van kaas ook de klompenmaker aan het werk zien. Alle hoeves liggen aan prachtige fietsroutes en bieden van alles voor het gehele gezin.

Wees welkom bij de Henri Willig kaas familie en kom eens op bezoek. Wilt u één van de andere locaties van Henri Willig bezoeken kijk dan op www.henriwillig.com/bezoek-ons

NIEUW

The Story of Edam Cheese – Ontdek waarom Edammer kaas de wereld veroverde Henri Willig heeft in 1 van de oudste panden van Edam een beleving gebouwd waar de roemrijke geschiedenis van Edammer kaas wordt verteld en waar u alles te weten komt over de Edammer kaas van vroeger en ook die van nu. Middels een audio tour loopt u in uw eigen tempo door het verhaal van de Edammer kaasjes. Leuk voor jong en oud; melk een koe, leer kaasmaken, leer kaasproeven en ontdek hoe geliefd dit kaasje over de hele wereld is. Tickets zijn € 8, kinderen 6-12 jaar € 4, kinderen 0-5 jaar gratis. Een familieticket is € 17,50.

Locatie: Spui 9, Edam www.thestoryofedamcheese.com

CATHARINA HOEVE
ALIDA HOEVE
37

Met zijn allen naar het museum!

Op zoek naar leuke uitjes samen met je (klein)kinderen? Ga naar het museum en laat je verrassen!

Kies je voor een binnen- of buitenmuseum? Een kasteel of ander architectonisch hoogtepunt? Ga je voor kunst, geschiedenis, natuur of wetenschap? Wil je leren door te kijken of vooral door te doen? Alles is mogelijk! Voor kinderen organiseren musea vaak leuke activiteiten, zoals rondleidingen, audiotours, speurtochten en meer. Is het gespuis nog niet uitgeput? Veel musea hebben speel-en watertuinen, dan kunnen de (groot)ouders ondertussen genieten van een kop ko e in het museumcafé. Kijk eens bij een museum bij jou in de buurt! Hulp nodig bij het zoeken? Ga naar Museum.nl en vind alle leuke (kidsproof) musea van Nederland! Krijg je geen genoeg van al die leuke en bijzondere museumbezoekjes? Overweeg de aanschaf van een Museumkaart en ga onbeperkt naar het museum.

Bezoek het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Daar beland je in een zee vol verhalen en in het waterdoepark Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water.

Speciaal voor kinderen t/m 12 jaar is er de Museumkidskaart. Ook leuk voor kinderen: word Museuminspecteur en help musea kidsproof te worden en laat anderen weten wat jij van het museum vindt!

38

In het Waterliniemuseum Fort bij Vechten in Bunnik kun je van alles beleven. Kom zelf de polders onder water zetten of maak een parachutesprong over de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In de zomer kun je samen met Andy en Terry van De Waanzinnige Boomhut op avontuur naar de ruimte of een duik nemen Onder Water in het Rampjaar met een nieuwe kinder doe expo!

OPEN JE WERELD, KOM NAAR HET MUSEUM!

Op vakantie in eigen land? Dan is er altijd ergens een museum in de buurt. Groot, kleiner, bekend of juist een verrassing. Een dag geen zin om te fietsen of luieren? Doe eens gek en ga naar een museum. Vaak zul je aangenaam verbaasd zijn over wat je ziet en te weten komt. Want musea vertellen allemaal verhalen. Wil je eerst kijken welke musea er in de buurt zijn? Dat kan heel prima op museum.nl, waar je alle musea in Nederland én hun exposities en evenementen vindt. En heb je de smaak te pakken? Overweeg dan eens een Museumkaart. Daarmee loop je echt heel makkelijk een museum binnen. Ook om 16 uur nog, ook voor een halfuurtje of voor dat ene prachtige schilderij. Laat je verrassen!

Midden in een weids landschap ligt een voormalig eiland. Daar vind je Museum Schokland, dat een eiland was toen de Zuiderzee nog bestond. Je ziet er 4000 jaar oude voet afdrukken en zomers moderne kunst

In luchtvaartmuseum Aviodrome in Lelystad kijkt iedereen zijn ogen uit. Van luchtballon tot driedekker tot straaljager, ze staan er allemaal. In de zomermaanden staat het park in het teken van bijzondere straaljagers en kun je meedoen aan tal van extra activiteiten!

In het schilderachtige Hoorn vind je aan de haven het Museum van de 20e Eeuw. Daar maak je een reis door de tweede hel van de vorige eeuw. Misschien wel door je eigen jeugd!

Het Spoorwegmuseum in Utrecht staat garant voor een gedenkwaardig uitje. Je kunt er met een speciale trein naar toe, er is een theater en er zijn spannende attracties.

vereniging
museum
39

Tentoonstelling PAPERTRAILS

Almere

Waan je tijdens je bezoek aan PAPERTRAILS in de werelden van kunstenaars Susanna Inglada en Bente Wilms. Werelden waarin grenzen opgezocht worden in de vorm van tekeningen, installaties, textiel en animaties. Herken jij je meer in de kritische blik op de hedendaagse realiteit van Inglada of de surrealistische alternatieve werkelijkheid van Wilms? Geen kunst die zich laat beperken tot de rechte, voorspelbare randen van het papier, maar driedimensionale werelden waar jij doorheen kunt dwalen.

SUSANNA INGLADA

Het werk van Susanna Inglada is krachtig en duidelijk, net als deze van oorsprong Spaanse zelf. In haar kunst kan zij haar visie op onze maatschappij kwijt. Van tedere onderwerpen als het moederschap tot het politieke klimaat wat ons regelmatig tot wanhoop weet te drijven. Haar installaties dwingen je aandacht af en nodigen je uit onderdeel van deze scenes te worden. In PAPERTRAILS toont Inglada naast haar beter bekende werk op papier ook nieuw, niet eerder vertoond textiel en geanimeerd werk.

BENTE WILMS

Bente Wilms reageert op de chaos van alledag door zelf hele nieuwe werelden te scheppen. Gevormd uit tekeningen en knipsels uit de popcultuur die

voordat ze onder handen genomen werden door Wilms geen enkel verband (leken) te hebben. Dit levert driedimensionale installaties op met een sprookjesachtige, absurdistische kwaliteit. In PAPERTRAILS toont zij nieuwe installaties die nog grootser, chaotischer en immersiever zijn dan wat wij tot nu toe al van haar zagen.

MET KORTING NAAR PAPERTRAILS

Als lezer van Op Weg kun jij voor slechts €6,- p.p. de tentoonstelling bezoeken! Reserveer jouw tickets via kunstlinie.nl/papertrails en voer de kortingscode ‘OPWEG’ in. Maximaal 2 tickets per bestelling.

Geopend vanaf 8 oktober t/m 8 januari 2023 Openingstijden: woensdag t/m zondag van 11.00 tot 17.00 uur, Esplanade 10, 1315 TA Almere

Ga voor meer info & tickets naar kunstlinie.nl/papertrails

Installatie Bente Wilms, Art Rotterdam. Foto: Aad Hoogendoorn
8 oktober t/m 8 januari, Kunstlinie
40

Museum Spakenburg

1500 m2 erfgoed

Visserij, boerenleven, afsluiting van de Zuiderzee, een oude visrokerij, klederdracht, Grebbelinie, voetbal en Watersnood 1916. In Museum Spakenburg ontdek je alles over de geschiedenis van de gemeente Bunschoten. Bijvoorbeeld over de verschillende vissersschepen die op de Zuiderzee werden gebruikt. Dat er veel meer verschillende vissersschepen waren dan alleen maar de bekende botters.

Het museum ligt in het beschermde dorpsgezicht van Spakenburg bij de museumhaven met oude botters. Het is ondergebracht in acht verschillende gebouwen, langs een historische steeg die ook bij het museumcomplex hoort. Daardoor is het zowel een binnen- als een buitenmuseum. In de gebouwen komt telkens een ander onderdeel van de geschiedenis aan bod. Zo is er een oud schooltje en een winkeltje van vroeger, een boerderij met hooiberg en een grote buitenruimte met diverse historische voorwerpen. In totaal heeft het museum een oppervlakte van 1.500 m² en is daarmee veel groter dan je zou verwachten. Ook is er telkens een wisseltentoonstelling. Op dit moment is er veel aandacht voor de plaatselijke

kunstschilder Klaas Zwaan met als thema: Kunstschilder van een verdwenen dorp. In het hele museum hangen zijn schilderijen die een beeld geven van het verleden van de gemeente Bunschoten. Dit ter gelegenheid van het feit dat het in 2022 100 jaar geleden is dat Klaas Zwaan werd geboren. Bij de tentoonstelling is ook het boek over leven en werken van Klaas Zwaan verschenen. Een boek waarin honderden van zijn schilderijen zijn opgenomen.

Voor kinderen is er een leuke speurtocht door het museum en op het buitenterrein kunnen oudHollandse spelletjes worden gedaan. Tot slot is er een museumcafé. Een plek voor gezellige ontmoetingen, voor of na uw bezoek. Hier kunt u hier terecht voor een kopje koffie of thee met plaatselijke koekspecialiteit en fris, bier of wijn. Ook is hier de museumwinkel met leuke cadeautjes zoals klederdrachtstoffen en souvenirs.

Museum Spakenburg, Oude Schans 47-63 | 3752 AH | Bunschoten-Spakenburg | Tel. 033 - 298 33 19 info@museumspakenburg.nl | museumspakenburg.nl

museum vereniging 41

Het Zandvoorts Museum

het centrum voor kunst en geschiedenis in Zandvoort

Als liefhebber van kunst en cultuur is het goed toeven in het monumentale pand op het Gasthuisplein.

Het Zandvoorts Museum beheert de collectie van de gemeente Zandvoort. Door tentoonstellingen over nieuwe en oude kunst laten wij u graag het erfgoed van Zandvoort zien. In onze grijze zaal wordt de kerncollectie van het Zandvoorts Museum getoond. Hier hangen onder andere verschillende schilderijen van oud Zandvoort taferelen. Zoals de bomschuiten aan het strand, visloopsters en mooie overzicht schilderijen van het oude dorp.

Naast de grijze zaal hebben wij in het museum ook 2 stijlkamers, een kamer met bedestee en daarnaast een water en vuurwinkel zoals het vroeger bestond.

In de twee grote zalen worden wisseltentoonstellingen gepresenteerd van moderne en hedendaagse kunst, altijd in relatie tot Zandvoort. De wonderkamer vertelt de verhalen over meer dan 70 objecten.

Daarnaast hebben wij het verhaal van Simon Paap, het kleinste mens ter wereld. Voor de kinderen is er een speciale speurtocht en het Kees de Muis huis.

Openingstijden: woensdag t/m zondag: 11:00-17:00 uur.

Het Zandvoorts Museum Swaluëstraat 1, 2042 KA Zandvoort.

Voor actuele informatie zie ook de website www.zandvoortsmuseum.nl

42

leven met water

UNESCO Werelderfgoed

Het museum vertelt het bijzondere verhaal van deze eeuwenoude plek: de geschiedenis vanaf de IJstijd tot en met de drooglegging van de Noordoostpolder. De eeuwenlange strijd tussen mens en water is er nog altijd voelbaar. Niet voor niets werd Schokland in 1995 het eerste Nederlandse UNESCO Werelderfgoed.

Leven met water

De vele archeologische vondsten, afkomstig van Werelderfgoed Schokland, nemen ons mee terug in de tijd. Ontdek de verhalen in de vaste tentoonstelling Leven met water. Wat betekent het om met het water te leven en hoe gaan we daar in de toekomst mee om? museum vereniging

museumschokland.nl

Ontdek het beste wat Alkmaar te bieden heeft. Maak het beroemde beleg in 1573 mee door de ogen van Alkmaarders uit die tijd. Zie de topstukken uit de zeventiende-eeuwse schilderkunst in het werk van Caesar van Everdingen of andere Alkmaarse grootheden. En laat je inspireren door het kubisme en expressionisme van de Bergense School (Toorop, Filarski, Gestel, Fernhout).

Eenmaal voldaan door de rijke kunstcollectie, kun je heerlijk bijkomen met een fijne kop koffie in het museumcafé. En vergeet vooral niet de uitstekend gesorteerde museumwinkel te doorzoeken naar je nieuwe aanwinst.

We zien je graag in Alkmaar!

Dit is Stedelijk Museum Alkmaar Beleg van 1573, 17e eeuw, moderne én hedendaagse kunst en Bergense School AGENDA • t/m 30 okt 2022: Rudi van de Wind – Reis naar het oneindige • tot 2024: Focustentoonstelling Charley Toorop en Edgar Fernhout • 8 okt t/m 15 jan 2023: Cornelis Drebbel (1572-1633) - prentmaker in Alkmaar • 26 nov t/m 19 mrt 2023: Plantage Alkmaar. Alkmaar in Suriname 1745-heden • 26 nov t/m 19 mrt: Rijk & onafhankelijk. Maria van Nesse (1588-1650) • 29 apr 2023 t/m 3 sep 2023: Van Gogh, Cézanne, Le Fauconnier & de Bergense School
STEDELIJKMUSEUMALKMAAR.NL 44
vanaf 3 jaar Leuk, leerzaam en veel doen! museum vereniging
Heemskerckstraat 9, Oudeschild www.kaapskil.nl De zeebodem ligt hier vol met verborgen verhalen. Stap aan boord van het avontuurlijkste museum van Texel!

Museum Kaap Skil

Museum Kaap Skil zit vol verhalen en avonturen over de roemruchte zeegeschiedenis van het eiland Texel. De collectie bevat topvondsten uit eeuwenoude scheepswrakken die voor de Texelse kust gevonden zijn. In de zeventiende eeuw verzamelden de handelsen oorlogsschepen hier bij aankomst en vertrek op de Reede van Texel. Die bereidden zich voor om weken, soms maanden, de zee op te gaan. Er was een hoop bedrijvigheid omheen! Hoe dat eruitzag zie je bij ‘s werelds grootste maritieme maquette. De exact nagemaakte modellen geven een mooi beeld van de Reede in de 17e eeuw. Ontdek in de interactieve tentoonstelling Schip in Zicht hoe Texel het middelpunt van de wereldzeeën was!

SCHATTEN VAN DE ZEEBODEM

In de loop van de tijd zijn honderden schepen op de Reede van Texel vergaan. Bij storm of onweer lag schipbreuk altijd op de loer. De wrakken zijn met lading en al bewaard gebleven onder het zand. Duikers hebben van alles boven water gehaald: van scheepsonderdelen tot handelswaar en persoonlijke bezittingen van de zeelui. In het Open Depot is een selectie van deze opgedoken vondsten te bewonderen.

OPENLUCHTMUSEUM SKIL

Ruwe mannen zijn het, gehard door weer en wind. Ambachtslieden, zeelui, jutters. Vrijbuiters met het hart op de juiste plaats. Beleef het eilander leven en bezoek de authentiek ingerichte vissershuisjes, de jutterij en nog werkende graanmolen. Alsof je in 1900 door het vissersdorp Skil loopt!

Heemskerckstraat 9, Oudeschild Open: dinsdag t/m zondag van 10 tot 17 uur, in juli en augustus dagelijks van 10 tot 17 uur

Texel in de wereldzeeën
museum vereniging 47

Ieder kent de Volendammers… ♫

Dat is het begin van het Volendammer volkslied. Volendam, het bekendste dorp van Nederland. Maar hoe is dat zo gekomen? Wat maakt Volendam zo bijzonder? Voor een antwoord op die vraag moet je naar het Volendams Museum.

Het Volendams Museum biedt een permanente expositie van de diverse onderdelen van de Volendammer klederdracht, van oude èn nieuwe schilderijen, authentieke interieurs en in de Botterzaal is het vooronder van een botter op ware

grootte nagebouwd. Er zijn scheepsmodellen, verhalen over de visserij en in de filmzaal draaien films.

Ook biedt het museum onderdak aan het wereldberoemde Sigarenbandjesmuseum. Hier zijn 11 miljoen sigarenbandjes verwerkt tot prachtige mozaïeken en voorstellingen. Vrijwilligers, in originele klederdracht, geven met alle plezier antwoord op al uw vragen.

Meer informatie kunt u vinden op onze website: www.volendamsmuseum.nl

‘Alledaags Leven’

Expositie van 26 mrt - 31 okt ‘22

Het Marker Museum is gehuisvest in 6 rookhuisjes op de Kerkbuurt nummer 42 - 47. In het museum wordt een beeld gegeven van het leven op Marken, vroeger en nu. Eén van de huisjes is ingericht zoals een Marker vissersfamilie er tot ongeveer 1932 in woonde. Naast de vaste tentoonstelling presenteert het museum een jaarlijks wisselende tentoonstelling. Voor 2022 is dat: "Alledaags Leven", een tentoonstelling over hoe het er vroeger aan toe ging op Marken: wasgoed uitspoelen, wasgoed in de roop (waslijn), de vaatwas, peterolie verkoop, hooien, turf lossen, handel in souvenirs aan de haven, op de botter, kousen breien, handelaren in stoffen, vishandelaren en vissersmannen. Aan de hand van foto’s en de voorstellingen in de vitrines tonen wij u een beeld van het leven op het Eiland Marken, met haar zeer gevarieerde en unieke klederdracht. Laat u dus verleiden tot een bezoek aan ons prachtige museum. Alle dagen (tot november) geopend vanaf 26 maart van 10.00-17.00 uur / op zondag van 12.00 -16.00 uur / oktober van 11.00 – 16.00 uur.

WWW.MARKERMUSEUM.NL
48

Bestel nu je tickets online!

HÉ, DOE JE MEE!

Schitterend glas – 30 jaar Museum JAN

Museum JAN is een museum voor beeldende kunst in Amstelveen en blinkt uit in glaskunst. De eigen collectie bestaat uit unieke glasobjecten, bijeenge bracht door oprichter Jan van der Togt. Van der Togt was de oprichter en directeur van de succesvolle Tomado-fabriek: Van der Togt Massaproducten

Dordrecht, die huishoudelijke hulpmiddelen produceerde. Na de verkoop van zijn Tomadofabrieken in 1971 begon Van der Togt zich intensief bezig te houden met hedendaagse kunst. Hij bezocht musea, galerieën en kunstbeurzen. Jan Verschoor, een van de beeldhouwers wiens werk hij verzamelde, werd zijn adviseur.

Dankzij de gezamenlijke inspanningen van Jan van der Togt en Jan Verschoor opende het Museum Jan van der Togt in 1991 zijn deuren in de Amstelveense Dorpsstraat. Hierin zijn met name Tsjechisch en Nederlands modern glas vertegenwoordigd. Van der Togt kocht bovendien schilderijen van Sam Francis en Hans Kanters, en eigentijdse beeldhouwwerken van Ossip Zadkine en Harry Bertoia. Naast deze karaktervolle collectie biedt Museum JAN een aansprekend tentoonstellingsprogramma van kunst en design. Het is een inspirerende ontmoetingsplek waar verhalen over kunst, cultuur en lokale geschiede nis centraal staan.

Museum JAN, Dorpsstraat 50 1182 JE Amstelveen, www.museumjan.nl

museum vereniging 49

Kom in ons super-coole Fort kijkenhoe Dees en haar vriendje Douwemet hun zelfgemaakte duikbootnaar de 17e eeuw zijn gevaren.

In 1672 gebruikt Nederland het waterom de Fransen tegen te houden:de Oude Hollandse Waterlinie. Je bekijkt een schatkamer, er zijnpostduiven, je ziet de Zonnekoningen je kunt sneeuwballen gooien!

Dit is een museum in vol bedrijf. Dat is niet alleen te zien, maar ook de ruiken, te proeven, te beleven. Geen museum om alleen maar op afstand op afstand naar spullen te kijken, maar om met inzet van alle zintuigen de wereld van brood, banket, chocolade en suikerwerk te ontdekken. Alle schatten van het Nederlandse

bakkersambacht, materieel en immaterieel, zijn hier te vinden. Bij binnenkomst klingelt de deurbel en zet u meteen een stap terug in de tijd; de oude winkel, een bedrijvige bakkerij en nog meer demonstratieruimtes met chocolade, marsepein, suikerwerk en ijs. Zie hoe het gemaakt en verwerkt worden,

tot een lekkernij òf tot eetbaar kunstwerk. Voor kinderen zijn er altijd lekkere extra activiteiten, en dat zonder extra kosten en zonder reserveren. Gewoon handen uit de mouwen en de bakker helpen.

Het Lekkerste museum van Nederland is een heerlijk geurig feest van herkenning.

Waterliniemuseum bij Vechten
Fort
Achterdijk 12, 3981 HB Bunnik www.waterliniemuseum.nl www.kindertentoonstellingen.nl
Stap binnen in het vernieuwde Bakkerijmuseum Voor informatie: www.deoudebakkerij.nl, Nieuwstraat 6-8 Medemblik, 0227-545014 50

Purmerends Museum

i.s.m. The Gallery Club, tentoonstelling Old Love

Laat je verrassen door Purmerend. Een stad met een lange geschiedenis en een rijke cultuur. En dat op nog geen twintig minuten van Amsterdam.

Het Purmerends Museum staat in het hart van de stad en heeft een prachtige collectie jugendstil aardewerk, kunst en historische objecten. In het museum zijn ook het hele jaar door tijdelijke tentoonstellingen te zien. Dit najaar tonen we de indrukwekkende serie Old Love van fotograaf Milan Gies. Een tentoonstelling die we maakten samen met The Gallery Club, platform voor fotografie.

Fotograaf Milan Gies was vroeger springruiter. Het was voor hem heel bijzonder om met die kennis weer in de stallen te staan voor zijn recente fotoserie ‘Old Love’. Hierin richt Gies zich op paarden die zich in speciale pensions of rusthuizen bevinden. ‘Ik fotografeerde de oude paarden in een studio, die ik opbouwde in de stallen of schuren waar de dieren wonen.’ In de foto's laat Gies de mooie lichamen en houdingen van de paarden zien tegen een neutrale donkere achtergrond. ‘Ik hoop hierdoor de context zoveel mogelijk weg te halen en de kijker uit te nodigen om de dieren te zien zoals ze zijn. Paarden wekken empathie op en raken de mens in een haast universele emotie, die zonder woorden is te begrijpen. In plaats van dat een paard vanwege een blessure of ouderdom door een eigenaar wordt afgeschreven, gunnen eigenaren hun paard een welverdiend pensioen, waar sommige

paarden al vijftien jaar van genieten. Voor mij is dit echt ouderdom en tegelijkertijd ook vertrouwen en ontroering, waarin ik een liefdevolle berusting voel.’

In het werk van Milan Gies is altijd een autobiografisch element aanwezig. In dit geval komen zijn eigen ervaringen met menselijke kwetsbaarheid op symbolische wijze terug in de vallende bewegingen en houdingen die veel van zijn portretten (zowel mens als dier) kenmerken. Ook heeft hij bij zijn onderwerpkeuze een voorkeur voor diegenen die om wat voor reden dan ook niet goed kunnen meekomen in onze prestatiemaatschappij of zich buitenstaanders voelen.

Zie voor meer informatie over ons museum en onze tentoonstellingen: www.purmerendsmuseum.nl

museum vereniging 51

Het Muiderslot is één van de oudste en best bewaarde kastelen van Nederland. Een magische plek, vlakbij Amsterdam, omringd door groen en water. Het kasteel is gebouwd door graaf Floris de Vijfde rond het jaar 1285 en kent een lange en roerige geschiedenis. Het is gebruikt, bewoond, bezet, gesloopt, herbouwd en opgeknapt. In de 17e eeuw woonde schrijver en dichter P.C. Hooft er. Hij liet ook de kasteeltuinen aanleggen. Het hele jaar door is het Muiderslot geopend!

ONTDEK HET KASTEEL

In het kasteel kun je twee routes volgen: de Ridder route en de Torenroute. Beluister de gratis audiotour (beschikbaar in 10 talen) en kom meer te weten

over de bouwgeschiedenis, de strategische ligging, beroemde bewoners en het leven in het kasteel. Ook zijn er soms tijdelijke presentaties waarbij een audiotour te beluisteren is.

17E-EEUWSE KASTEELTUINEN

De kasteeltuinen zijn in ieder jaargetijde om van te genieten. Ze staan vol met (vergeten) groenten, kruiden, vruchten, planten en bloemen.

ACTIVITEITEN VOOR JONG EN OUD

Van ridderevenementen, workshops, (tuin-)rondlei dingen, concerten en theater tot speciale Sinterklaas weekenden of Valentijns- en Halloweenavonden.

Meer weten of langskomen? Check muiderslot.nl

REIS DOOR DE TIJD

IN MUSEUM ZAANSE TIJD

Museum Zaanse Tijd op de Zaanse Schans laat u een reis door de tijd maken langs prachtige topstukken uit de collectie! De Nederlandse natuurkundige en astronoom Christiaan Huygens (1629-1695) deed verschillende belangrijke ontdekkingen zoals het slingeruurwerk en de ringen van de planeet Saturnus. Hij was de zoon van de diplomaat Constantijn Huygens Sr. en vond erkenning aan het Franse en Britse hof. De nieuwe presentatie toont onder meer Haagse slingerklokken, torenuurwerken, astronomische klokken, scheepschronometers en regulateurs voor de standaardisatie van de tijd. Korte video’s die te bekijken zijn op uw eigen smartphone geven achtergrondinformatie bij de geëxposeerde uurwerken.

Naast deze presentatie toont het museum een fraaie verzameling Amsterdamse staande horloges met figuurmechanieken en een kamer gewijd aan de Zaanse klok. Het museum is dagelijks toegankelijk op vertoon van een Museumkaart, Zaanse Schans Card, I Amsterdam Card of een betaalde entree.

Kalverringdijk 3, Zaanse Schans 1509 BT Zaandam, 075 – 61 797 69 zaansetijd.nl

52

Museum Kranenburgh

Bergen NH

Museum Kranenburgh in Bergen (NH) presenteert moderne en hedendaagse kunst in wisselende tentoonstellingen, heeft een spannende museumtuin en biedt een uitgebreid educatief en publieksprogramma vol workshops, rondleidingen en meer. Bijzonder gesitueerd in het rijke groen van kunstenaarsdorp Bergen en met spraakmakende tentoonstellingen rondom kunstenaars als Leo Gestel en Armando, over de eigen museumcollectie of maatschappelijke thema’s als schone lucht of het blote lichaam, heeft het museum inmiddels het hart van menig bezoeker gestolen.

Op 13 november dit jaar opent het museum een tentoonstelling rond het omvangrijke oeuvre van kunstenaar Jeroen Henneman (1942) die dit jaar zijn tachtigste verjaardag viert: Jeroen Henneman – Het leven der dingen. In zijn gedurende 60 jaren opgebouwde, veelzijdige oeuvre - beelden, tekeningen, installaties en meer - komen zijn persoonlijkheid, eigenheid, nieuwsgierigheid en experimenteerdrang op unieke wijze samen. Ook is vanaf 13 november een presentatie van de eigen museumcollectie te zien zijn, aangevuld met tal van spannende moderne en hedendaagse bruiklenen, onder de titel Waar de zee licht is. beide tentoonstellingen zijn t/m 10 april 2023 te zien.

Museum Kranenburgh Hoflaan 26, 1861 CR Bergen NH www.kranenburgh.nl

FOTO
museum vereniging
MICHEL CLAUS FOTO AAD HOOGENDOORN 53
Kom binnen in de nationale woongeschiedenis Ontdek de mooiste huizen en interieurs van Nederland 1624 - RENAISSANCE HOORN Huis Bonck TE BOEKEN ALS VAKANTIE WONING 1717 - LODEWIJK XIV VELSEN-ZUID Buitenplaats Beeckestijn 1726 - BAROK AMSTERDAM Gemeenlandshuis 1755 - ROCOCO AMSTERDAM Huis Bartolotti Voor openingstijden, tickets en boekingen: hendrickdekeyser.nl 1804 - EMPIRE HAARLEM Huis Barnaart 1746 - LODEWIJK XV MONNICKENDAM Huis Timmerman TE BOEKEN ALS VAKANTIE WONING 1956 - NIEUWE BOUWEN NAGELE Huis Polman TE BOEKEN ALS VAKANTIE WONING 1932 - NIEUWE BOUWEN UTRECHT Huis Van Ravesteyn 54

Batavialand

Het verhaal van Nederland is het verhaal van water. Water als bittere vijand, water als bron van handel en voorspoed. Nederlanders kennen de oerkrachten van het water en bouwen al eeuwenlang schepen waarmee wij de oceanen trotseren.

Batavialand gaat over leven op de grens van land en water. Het is dé plek in Nederland waar waterbeheer, scheepsbouw en scheepvaart samenkomen. Stap in de wereld van archeologische bodemvondsten. Ervaar hoe handel en scheepsbouw de handen ineen sloegen. Leer spelenderwijs over ons maritieme verleden. Maak een reis terug in de tijd. Ontdek hoe het leven op een VOC-schip was. Stap in de wereld van Batavialand: een belevenis voor het hele gezin!

MUSEUM

Het museum vertelt je de geschiedenis van Flevoland

het ontstaan van deze provincie. Ga 7.000 jaar terug in de tijd en ontdek De Wereld van Michelle of ga aan de slag in het Watertheater als ingenieur.

WERF

Heb je wel eens gezien hoe vroeger een schip gebouwd werd? Maak kennis met oude ambachten en ga zelf aan de slag met touwslaan, spijkerslaan, steltlopen, hoepelen, ringwerpen of kopje hakken.

DE BATAVIA

Een schip bomvol spannende verhalen over de VOCtijd, over vakmanschap en passie. Kom ruiken, voelen, proeven en laat je meenemen in een reis door de tijd.

Oostvaardersdijk 01-13, 8242 PA Lelystad Tel: 0320 – 225900.

Kijk voor de actuele openingstijden op de website www.batavialand.nl

Durf te ontdekken
55

Disc Golf

Een verrassende nieuwe groepsactiviteit!

Kom Disc Golf spelen in de prachtige natuur van Noord-Holland. Disc Golf is een sport dat afgeleid is van “gewoon” golf. In plaats van een balletje en een club gebruik je je eigen lichaam om een disc (frisbee) te gooien naar een target of basket. Disc Golf is een redelijk intensieve sport, maar als recreatief spel een geweldig leuke activiteit.

Disc Golf speel je met vrienden, familie of collega's, met hoe meer je bent hoe leuker het is. Het is een leuke activiteit voor op vakantie, sportdag, familiefeestjes, en bedrijfsuitjes. Echter let op, wanneer je net te veel geniet van het zien van de vliegende schijven zou het zomaar je nieuwe hobby of sport kunnen worden.

Je speelt Disc Golf in een groepje van 2 tot 5 personen. Als je de ultieme ervaring wilt, reserveer je voor dat je begint een clinic waarbij je niet alleen leert om veel plezier te hebben tijdens je ronde, maar ook hoe je veilig speelt en snel goed wordt.

Het doel is om je frisbee vanaf de startplaats in zo min mogelijk worpen in de basket te werpen. Waar je disc beland, gooi je de volgende worp. Onze banen zijn zo ontworpen dat je obstakels moet ontwijken, bochten gooien, en van grote hoogten naar beneden of van beneden naar boven. Als beginner hoef je geen hoge

doelen te stellen, als je tot 40 meter ver kunt gooien in de juiste richting ben je zo bij de basket.

Hoewel Disc Golf een serieuze sport is die in ons land steeds meer bekendheid krijgt, kennen de meeste mensen het als sportief uitje. Je speelt in je eigen tempo en niveau, je geniet van het buiten zijn en de natuur. Weersomstandigheden kunnen het spel juist leuker maken, zeker met veel wind. Je kunt het hele jaar door elke dag spelen, met gepaste kleding kun je zelfs in de regen veel plezier hebben.

Je kunt Discs huren en je uitje boeken via Hondsbossche-events.nl en als de nieuwe website af is via DiscGolfNoordHolland.nl, op onze nieuwe website kun je ook een ton aan informatie vinden over onze sport.

56

Wij (Jan van Assem en Daniël kraak) zijn dit jaar begonnen met een nieuw bedrijf en een nieuw concept. Naast onze course in Groet willen we veel nieuwe Disc Golf banen bouwen. Onze nieuwe courses zijn ontworpen volgens een ongekend hoge standaard voor veiligheid en kwaliteit. Vers gemaaide fairways, hoge kwaliteit baskets, en stevige tees (afwerp platform) gecombineerd met een professioneel ontwerp die het beste uit onze parken gebruikt voor spannende holes met veel variatie in shotselectie (verschillende manieren van gooien).

September dit jaar (2022) openen wij onze nieuwste 18 holes course in het Park van Luna in Heerhugowaard. Dit is een baan voor beginners tot de meest ervaren spelers, met voor ieder een eigen layout (route). Deze course kenmerkt zich door leuke hoogteverschillen, ruime fairways en een uitdagend ontwerp. Als je een minder intensief uitje leuk vindt hebben we ook nog twee routes die geschikt zijn voor jong tot heel oud.

Onze eerste course in het Groeterzandgat is ook een 18 holes parcours, het is de eerste en naar onze mening mooiste natuur Disc Golf course van Nederland, in de mooie duinen van Schoorl waar je ook heerlijk kunt fietsen en wandelen. Deze course onderscheidt zich doordat we van 24 meter hoge duinen gebruik mogen maken voor onze baan. Het vereist wel een redelijke conditie en mobiliteit, maar

maakt het gooien van discs super interessant.

Kijk eens op de website, of beter reserveer meteen jouw Disc Golf uitje. Wij zien dagelijks hoeveel plezier onze bezoekers beleven, en wensen jou dat ook. Je kunt ook spelen met je eigen frisbees, let er wel op dat Disc Golf speciale Frisbees gebruikt. Reserveren is verplicht, en vanaf november wordt er en kleine bijdrage gevraagd zodat wij ons nieuwe concept ook kunnen waarmaken.

Hondsbossche Events - Kleiweg 6 1871 GP Camperduin - 06 55 33 00 15

www.Hondsbossche-Events.nl 11 12 14 13 16 9 Park van Luna Noord Holland Discgolf 57

Uithoorn en De Kwakel

Ontdek het!

Het is de missie van de SPUK (Stichting Promotie Uithoorn en De Kwakel) om de mooie en bijzondere kant van Uithoorn en De Kwakel te laten zien aan haar inwoners en bezoekers. Dat doen we niet in de vorm van ‘citymarketing’, zoals dat in veel andere steden gebeurt. De SPUK kiest ervoor om evenementen en andere initiatieven te ondersteunen die de aantrekkingskracht van Uithoorn en De Kwakel vergroten. Zowel voor de eigen bewoners, als voor de regio en toeristen.

Stichting Promotie Uithoorn & De Kwakel bestaat naast het dagelijks bestuur uit een vertegenwoordiging van de Gemeente Uithoorn en lokale ondernemers. Deze ‘denktank’ komt maandelijks bij elkaar om van gedachten te wisselen over initiatieven die Uithoorn nog mooier en aantrekkelijker maken.

Uithoorn en De Kwakel zijn ideaal gelegen: midden in de randstad en aan de rand van het Groene Hart. Weg van de grote drukte, volop in het groen en omgeven door water. De reuring is echter vlakbij: binnen 20 minuten ben je in Amsterdam en binnen een kwartier bereik je luchthaven Schiphol. De bereikbaarheid van de plaatsen is uitstekend en er zijn volop sportverenigingen, recreatiemogelijkheden, scholen en horeca.

Veel verenigingen, sportclubs, buurtcentra, scholen en zorginstellingen in Uithoorn en De Kwakel kunnen niet zonder de inzet van hun vrijwilligers. Op hun beurt zorgen deze organisaties weer voor sociale cohesie in de samenleving. Vrijwilligerswerk is dus belangrijk werk! Bovendien heb je leuke contacten, doe je ervaring op en geeft het veel voldoening om iets te kunnen betekenen voor mensen in je omgeving.

FOTO: FOTO: LEKKER COMMUNICATIE
FOTO: LEKKER COMMUNICATIE
LEKKER COMMUNICATIE
58

Heb je lekkere trek, zin om te borrelen of om uitgebreid te tafelen, in Uithoorn en De Kwakel hoef je nooit lang te zoeken naar een leuke gelegenheid. De horeca boulevard is een nog onontdekte parel aan de Amstel. Er zijn cafés en restaurants in alle soorten en maten en zo’n beetje alle keukens zijn vertegenwoordigd: van sushi tot klassiek Frans en van pannenkoek tot verfijnd Aziatisch. Terrassen, al dan niet aan het water, zijn er ook genoeg!

In en rond Uithoorn en De Kwakel is van alles te doen. Wandel rond het Zijdelmeer, huur een sloep en zak de Amstel af, bezoek de forten of hap wat biertjes weg in de bierbrouwerij!

Uithoorn en De Kwakel liggen in een groene en waterrijke omgeving, waar je heerlijk kunt fietsen en wandelen. Trek de polder in, fiets langs de Amstel

en laat je verrassen door alles wat je tegenkomt. Sommige wandelroutes kun je ook op de fiets doen. Op www. fietseninnoordholland.nl kun je eenvoudig jouw eigen fietsroute samenstellen.

Eigen initiatieven van de SPUK zijn de website www.uithoornaandeamstel.nl en de gids ‘Ontdek het! Uithoorn en De Kwakel’. Deze media zetten de leuke en bijzondere plekken, bezienswaardigheden en speciale bedrijven in Uithoorn en De Kwakel in de schijnwerpers.

Stichting Promotie Uithoorn - en De Kwakel Postbus 240 - 1420 AE Uithoorn info@uithoornaandeamstel.nl

Kleurcodes CMYK C 100% M 100% Y 10% K 0% C 100% M 40% Y 0% K 0% Gebruikte lettertypes: UITHOORN - Cinematogra ca aan de amstel - Futura Light Condensed Kleurcodes HTML #182a7b #0076bd 59

Wij zijn Brownies&downieS Uithoorn en zijn gehuisvest in het winkelcentrum Zijdelwaard in Uithoorn. Je hebt nog nooit zo lekker geluncht en ons personeel is altijd vrolijk!

We zijn niet alleen collega’s maar ook vrienden. Altijd vrolijk en altijd zin in een nieuwe dag! We vinden het super leuk om het jou naar de zin te maken met onze heerlijke brownies, huisgemaakte broodjes en natuurlijk onze glimlach. Kom snel langs en ervaar een unieke beleving.

Team Brownies&downieS Uithoorn

Zijdelwaardplein 62 1422 DN Uithoorn 0297-303124 uithoorn@browniesanddownies.nl

aan de Amstel

HET LEUKSTE LUNCHRESTAURANT VAN GROOT AMSTELLAND UITHOOR N WW W .BROW NI E SANDD OW NIE S U I T HOOR N .N L
In het oude gemeentehuis van Uithoorn Marktplein 2A Verwarmd terras direct aan de Amstel LUNCH BORREL DINER Reserveer via genietaandeamstel.nl of bel ons op 0297 763488
60

lekker aan de Amstel…

Al meer dan 50 jaar is Restaurant De Oude Smidse een begrip in Ouderkerk aan de Amstel en ‘verre’ omstreken.

De unieke ligging aan de ‘Kerkbrug’ vlakbij de historische dorpskern van ons mooie dorp, polder ‘de Ronde Hoep’, natuurgebied de ‘Ouderkerkerplas’ en natuurlijk het prachtige terras aan het water maakt ons restaurant tot een geliefde plek bij jong & oud.

De zakenman, de wandelaar, de fietser, de toerist en de families… zij weten ons al vele jaren te vinden en te waarderen.

De Oude Smidse in het kort:

• Lunch, Borrel & Diner

• Steenworp afstand van de ziggodome, arena & afas live

• Gratis parkeren

• Privé ruimtes beschikbaar vanaf 15 personen

• Sfeervolle bar voor u bedrijfs of groeps borrel!

• Terras aan het water

• Heerlijk uitgebreid dineren bij het haardvuur.

Achterdijk 2 - 4, 1191 JK Ouderkerk aan de Amstel 020 496 12 62, info@deoudesmidse.nl

WWW.DEOUDESMIDSE.NL Restaurant De Oude Smidse Even
61

Zorgboerderij Inner-Art

Zorgboerderij Inner-Art biedt gezonde, afwisselende dagbesteding aan alle doelgroepen van alle leeftijden. Nut, bezig zijn, ontdekken, ontmoeten, uitrusten, ontlasten van de mantelzorger, terugval voorkomen of weer aan het werk, zijn belangrijke doelen. U kunt kennismaken met het erf, land en dieren. We telen voor de voedselbank, houden alpaca’s en vele andere dieren.

De winkel met daarin bio producten van eigen land zoals jams, chutneys, moes, sap, maar ook veel cadeauartikelen gemaakt door zorgcliënten en de boeken van schrijfster Gera Hoogendoorn, zijn bijzonder te noemen. De boeken zetten de lezer aan tot denken waarin hokjes van wetenschap,

religie verdwijnen en er afgerekend kan worden met ‘bijgeloof, dogma’s en moeten doen van rituelen’. De boeken kunt u inzien, maar ook bestellen bij de (online) boekhandels (kijk ook op www. uitlegvoorjou.nl).

Welkom op ma. t/m do. van 9-15u. Voor koffie, museum bezoek (de 7 erven), de winkel, er gewoon ‘zijn’, bij de dieren langs en proeven van ongedwongen, landelijke sfeer. Steun de regio en de boeren!

Vuurlijn 36, 1424 NS De Kwakel 0297-563753 - www.inner-art.nl

Geniet van een drankje of een hapje op het terras!

Geniet van een drankje of een hapje op het terras!

Buiten een aantrekkelijke kaart, hebben we ook een wisselende weekmenu, vegamaaltijd of visgerecht.

Buiten een aantrekkelijke kaart, hebben we ook een wisselende weekmenu, vegamaaltijd of visgerecht. En wat is er nu jner dan lekker op ons ruime terras van een mooi gerecht genieten.

En wat is er nu jner dan lekker op ons ruime terras van een mooi gerecht genieten. Kom gerust een hapje eten of een drankje drinken op ons terras of aan de bar en geniet van onze ongedwongen gezelligheid. We heten je van harte welkom.

Lunch - Diner - Borrel

Lunch - Diner - Borrel

Dorpsstraat 7 | 1191 BG Ouderkerk aan de Amstel | (020) 496 12 58 | www.devrijehandel.nl

Dorpsstraat 7 | 1191 BG Ouderkerk aan de Amstel | (020) 496 12 58 | www.devrijehandel.nl

of de menukaart die voor ieder wat wils biedt. Het prachtige en door een ruime luifel overdekte terras doet menig voorbijganger even stoppen. Voor een kop koffie met een goed stuk taart, of een heerlijke maaltijd. Bijzonder gewoon, modern oud bruin…

Kom gerust een hapje eten of een drankje drinken op ons terras of aan de bar en geniet van onze ongedwongen gezelligheid. We heten je van harte welkom. Onder de rook van Amsterdam, in één van die authentieke NoordHollandse dorpen, vindt u een wel heel bijzonder gewoon café; Café De Vrije Handel. Het café is gevestigd in wat vroeger het rechthuis was van Ouderkerk aan de Amstel. In het monumentale pand dat dateert uit 1656 kan er nog genoten worden van ouderwets goede service en kwaliteit.

Geniet van een drankje of een hapje op het terras!

Daarom weten de mensen uit Ouderkerk maar ook ver daarbuiten het café te vinden. Niet alleen voor de goede service

Kijk op onze website voor meer informatie over ons café, de menukaart, of voor mooie wandel- en fietsroutes langs café de Vrije Handel. www.devrijehandel.nl

Buiten een aantrekkelijke kaart, hebben we ook een wisselende weekmenu, vegamaaltijd of visgerecht. En wat is er nu jner dan lekker op ons ruime terras van een mooi gerecht genieten. Kom gerust een hapje eten of een drankje drinken op ons terras of aan de bar en geniet van onze ongedwongen gezelligheid. We heten je van harte welkom.

Lunch - Diner - Borrel

Dorpsstraat 7 | 1191 BG Ouderkerk aan de Amstel | (020) 496 12 58 | www.devrijehandel.nl

DAGELIJKS GEOPEND VAN 11:00 TOT 02:00 UUR DAGELIJKS
DAGELIJKS GEOPEND VAN 11:00 TOT 02:00 UUR
GEOPEND VAN 11:00 TOT 02:00 UUR
62

Museum ‘De 7 Erven’

Het boerenmuseum is ‘opgespaard’ uit Boerderijen die om gemeentelijke uitbreiding niet verder konden bestaan. Als eerbetoon aan de 7 boerenerven zijn gereedschappen, voorwerpen, huisraad bewaard gebleven en geordend in 5 vertrekken. Een verzameling waarbij jong en oud indruk krijgt en herinneringen opdoet rond omstandigheden, gebruiken en sfeer rond 1900. De moeite waard om het museum te combineren met bezoek aan

Zorgboerderij Inner-Art, kopje koffie en iets lekkers erbij en rondlopen op het erf bij de dieren. Ook voor kinderen speelgoed aanwezig.

OPENINGSTIJDEN ma t/m do. 9-16u

BEZOEKADRES Vuurlijn 36, 1424 NS De Kwakel

63

Deze Catelaanse uitspraak is de naam van ons restaurant. Een nieuw onder scheidend concept in het hartje van Uithoorn.

De gast beleving staat bij ons voorop waarbij de chefs u verrassen met een creatief 3-4-5 of 6 gangen menu met eventueel een bijpassend wijn arran gement. Geniet van een avond vullend program ma. Tevens is er de mogelijkheid om a la carte eten. Sharing is caring; met onze bistro kaart kunt u diverse heerlijke kleine gerechtjes bestellen. Wilt u de avond helemaal compleet maken begin of eindig aan de bar met een mooie signature cocktail of een goed glas wijn. Wij ontvangen u graag in ons mooie restaurant in Uithoorn aan de Amstel.

Marktplein 19 - 1421 AC Uithoorn Tel 0297-244 444 - www.vadevi.nl

Gasterij De Kwakel is een multifunctionele evenementenlocatie, waar je terecht kunt voor een feest, vergadering, presentatie en ceremonie. Er zijn drie ruimtes van verschillend formaat en er is zelfs een indoor sporthal. Ideaal om je kinderen te laten spelen, maar ook perfect voor medewerkers van bedrijven die na een intensieve bijeenkomst stoom willen afblazen. Wij zijn Mathijs en Simone van der Knaap en zijn in 2021 gestart met Gasterij De Kwakel. De droom om mensen te vermaken bestond al geruime tijd eerder, maar uiteindelijk heeft onze dochter Yoëll het laatste zetje gegeven. Voor wandelaars en fietsers is er het ruime terras gelegen aan de Vuurlijn, die onderdeel is van de Stelling van Amsterdam. In het voorjaar buitelen hier de lammetjes over elkaar heen. Als de batterij van je e-bike leeg is, kun je ‘m hier gratis opladen onder het genot van een drankje met een stuk taart, een lunch of een borrelhap. Zoals de naam al zegt: gastvrijheid staat voorop in Gasterij De Kwakel!

Vuurlijn 78, De Kwakel - Tel: 06-13143904 info@gasterijdekwakel.nl - gasterijdekwakel.nl

VadeVi, je komt voor wijn maar je ‘krijgt’ meer.
64

Laat uw wens bij ons in vervulling gaan Verona Couture, mode op maat

Verona van Verona Couture was als klein meisje altijd al gevoelig voor mode. Als ze in een modeblad of catalogus keek was ze in haar hoofd al de modellen in het blad aan het veranderen, eigenlijk een geboren designer. Daarna belandde haar Barbiepoppen op stukjes stof en tekende ze ontwerpjes voor de Barbies. Ze werkte ze uiteraard ook uit zodat haar Barbies als ware fashionista’s en modellen zo op de rode loper konden.

Haar hoofd staat nooit stil wat dat betreft. Uiteraard ging ze naar de mode-acedemie waar ze verder nog meer leerde wat met mode te maken had, ontwerpen, patroontekenen en het vervaardigen van haar ontwerpen en haalde alle diploma’s met veel plezier en gemak. Haar loopbaan was vanzelfsprekend in de mode en dan wel op elk gebied, van styling, ontwerpen in elk opzicht tot ook zelf modeshows lopen en organiseren.

Toen een zakelijk contact van haar vroeg of ze haar trouwjurk wilde ontwerpen en maken ging ze daar vol voor. Geen seconde getwijfeld terwijl dit toch wel even een speciale opdracht is. Gala was ze mee bekend maar een trouwjurk voor iemand ontwerpen en vervaardigen tot het laatste swarovski steentje aan toe, was toch wel even van andere orde. Een

trouwjurk ontwerpen waarbij alle ogen gericht zijn op de hoofdpersoon oftewel “alle ogen zijn gericht op kwatta”, dat is buiten de jurk om van de koningin toch wel een zeer belangrijke en serieuze uitdaging. Dit werd een supergeslaagde opdracht. En dat ging al snel rond mond op mond en toen kwamen er meer aanvragen voor trouwjurken b.v ook voor o.a. in South Carolina en Sri Lanka.

Toen Verona merkte dat hier dus echt interesse voor was wilde ze dit officieel gaan maken. En daarom heeft Verona haar eigen atelier en winkel geopend namelijk Verona Couture in Uithoorn aan de Amstel en zoals de naam doet vermoeden wordt hier Couture door Verona zelf vervaardigd.

Naast de exclusieve eigen ontwerpen, vind je ook mooie en bekende kledingmerken met net wat meer fijnzinnigheid, uitstraling én klasse. Merken zoals; JoshV, Luna Levina, Lipsy London, Valentino, Carat23, Valerie Khaflon, Nikkie by Kate Moss. Ook het merk Hoodlamb die met hennep is vervaardigd en duurzaam is op elk gebied vindt u in de collectie.

Ook helpen wij aanstaande bruidjes en kleding voor galafeesten en andere bijzondere gelegenheden. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel bij Verona Couture en vandaar de slogan “Wij zijn niet duur maar duurzaam” en geven levenslange garantie d.m.v. bijvoorbeeld reparatie.

Dorpsstraat 35 - 1421 AS Uithoorn 06 - 53 70 18 06 - www.verona-couture.nl Facebook & Instagram: Verona_Couture

65

Monkey Town Uithoorn

Monkey Town Uithoorn is het leukste en schoonste speelparadijs voor kinderen van 0-12 jaar.

Bij ons parkeer je gratis, zetten wij de aller lekkerste verse bonenkoffie voor je en serveren wij daar ook nog een lekker taartje van Holtkamp bij. Voor de kids van 6 jaar en ouder beschikken wij over een mega toffe Junge Lasergame, ook leuk in combinatie met een kinderfeestje. Wij zijn 7 dagen per week open van 09:00-17:30.

Noorddammerweg, 1424 NX De Kwakel 0297-820958, uithoorn@monkeytown.eu

Voor meer informatie zie: www.monkeytown.eu/uithoorn

Bij ons ligt de nadruk op per soonlijke gastvrije service, lekker eten en een ongedwongen kindvriendelijke sfeer. Wij heten u welkom met een vrolijke lach en willen graag dat u en uw kin deren zich bij ons thuis voelen. Vlak buiten de bebouwde kom van Uithoorn, waar de rivier de Amstel overgaat in de Drecht ligt

de lekkerste pannenkoeken en de leukste feesten

in een landelijke omgeving één van de ruim dertig forten, die ooit de Stelling van Amsterdam vormden.

Nu al tientallen jaren is de om geving van het fort het domein van de flora en fauna van de Hollandse polder.

Mede door de opname in toeristische routes verheugde het Fort zich in een toenemende belangstelling van het publiek. Een mooi gebied voor wande laars, fietsers en een mooie plek voor aan te meren met een boot.

Grevelingen 50 - 1423 DN Uithoorn - 0297 769 040 - www.hetpannenkoekenfort.nl
66

Landgoed WIllibrordus

WELKOM OP LANDGOED WILLIBRORDUS, HUIS VAN STICHTING DE BUITENKANS

Samenwerkingsverband De Buitenkans is opgericht in Heiloo op Landgoed Willibrordus in april 2010. Het Landgoed Willibrordus is al meer dan vijfentachtig jaar een bruisende plek. ‘Gesticht’ aan de rand van het dorp, maar tegenwoordig opgenomen in het culturele en recreatieve hart van Heiloo. Er is specifiek aandacht voor de rijke geschiedenis van deze bijzondere locatie. Waar de psychiatrie vroeger in isolement werkte maakt ze tegenwoordig deel uit van de maatschappij en heeft betrekking op alle mensen. Aan dit besef draagt Stichting de Buitenkans op verrassende, creatieve en educatieve wijze bij.

DE VERHALENKAMER

De Verhalenkamer levert een positieve bijdrage aan de destigmatisering van mensen met een psychische kwetsbaarheid. Daaraan draagt ook de permanente tentoonstelling 'Waanzin in de Wereldliteratuur' bij met romans en verhalen verweven met psychiatrie. Maar ook door (ex)cliënten Herstelverhalen te laten vertellen hoopt De Buiten kans taboes bespreekbaar te maken op individueel en samenlevingsniveau. Dat willen wij samen met u bereiken.

In twee bijzondere tijdlijnen wordt de geschiedenis en ontwikkeling van de psychiatrie beschreven. Er is een tijdlijn voor zowel de volwassenpsychiatrie als de kinder- en jeugdpsychiatrie. Kortom, anders gewoon en samen gewoon doen.

MUSEUMKWARTIER

Maak kennis met dé locatie voor kunst, cultuur, natuur en cultureel erfgoed in Heiloo. De Verhalenkamer, het Toverlantaarnmuseum, Archeologisch museum Baduhenna en het Historisch Museum Heiloo vormen samen het Museumkwartier. Talloze vrijwilligers werken er dagelijks om iedereen zich welkom te laten voelen op het Landgoed Willibrordus.

Ontdek cultuurhistorie en natuur in Heiloo
68

Onze enthousiaste vrijwilligers versterken elkaar en vormen de basis van alle activiteiten. In het Museum kwartier kan een arrangement samengesteld worden uit een rondleiding, filmpresentatie of workshop bij een of meer van de vier musea. U kunt dit combineren met een expeditie over het Landgoed (per golfkar voor mensen die minder goed ter been zijn), een bezoek aan de overige activiteiten of het bijwonen van een programma in de Cultuurkoepel.

WANDELROUTES MET LUISTERPALEN

Zowel de rode als de groene route begint met een luisterpaal. Op de rode route luistert u naar verhalen over kunst en cultuur op het landgoed. De luisterpaal op de groene route vertelt verhalen over de natuur. De luisterpalen staan aangegeven op de plattegrond, die verkrijgbaar is in de Verhalenkamer en het VVV informatiepunt.

1. Theeschenkerij de Trog / Galerie de Buitenkans

2. Kwekerij de Buitenkans

Activiteitencentrum

Verhalenkamer / Landgoedwinkel VVV

Jeu de boules

Keuken met Karakter

Cultuurkoepel Heiloo

Historische Museum Heiloo

Archeologie Museum Baduhenna

Toverlantaarn Museum

Kaasmakerij (gesloten)

Begraafplaats 'Oase van rust'

Willibrordus Business Centrum

WEES WELKOM, JE DOET

Email: info@de-buitenkans.org

Website: www.de-buitenkans.org De Buitenkans op Landgoed Willibrordus De Olvendijk 2a, 1851 VN Heiloo

Voor informatie en arrangementen 06-22795336

3.
4.
5.
6.
7.
8.
9.
10.
11.
12.
13.
MEER INFO OF EEN BEZOEK BRENGEN?
ERTOE!
69

VVV informatiepunt Heiloo

Verhalenkamer Landgoed Willibrordus

In de Verhalenkamer op Landgoed Willibrordus is het VVV Informatiepunt gevestigd. Medewerkers informeren u hier over alle bijzonderheden op het Landgoed, in Heiloo en de wijde omgeving. Er zijn toegangsbewijzen voor voorstellingen in de Cultuurkoepel te koop, VVV-bonnen, duinkaarten, wandel- en fietskaarten, landgoedproducten en cadeau-artikelen. U kunt bij ons verder terecht voor routes van Noord-Holland boven Amsterdam, informatie over uitstapjes in de omgeving, expedities op het Landgoed en souvenirs.

LANDGOEDWINKEL

Een origineel cadeau geven? In de Landgoedwinkel worden bijzondere producten verkocht die op het Landgoed of in de nabijheid daarvan met zorg worden gemaakt. De imkerij Heiloo heeft op het Landgoed drie grote stallen. De bijen leveren voortreffelijke honing en andere producten.

De makers van MindSZ bundelen talent, creatieve en technische vaardigheden voor het up-cyclen van oude voorwerpen. Zo ontstaan verrassende designmeubelen en hebbedingetjes.

De makers van Centrum 31 maken vele bijzondere cadeauartikelen. Ieder exemplaar is uniek.

Voor de stichting Heyloo Bier verkopen we bieren met lokale ingrediënten en unieke etiketten. En in overleg met De Theeklipper is een melange samengesteld die rust brengt in drukke tijden.

Adres VVV en Verhalenkamer Willibrordus De Olvendijk 2a 1851 VN Heiloo

Openingstijden

Dinsdag t/m zaterdag van 11.00 tot 16.00 uur

70

Wat te doen in Heiloo? een groen dorp op een perfecte locatie

Verscholen in het bos aan de zuidkant vind je bedevaartsoord Onze Lieve Vrouwe ter Nood. Dit Maria-bedevaartsoord wordt jaarlijks door tienduizenden mensen bezocht.

Midden in Heiloo ligt Landgoed Willibrordus. Hier vind je hét Museumkwartier, met de Verhalenkamer, het Toverlantaarnmuseum, archeologisch museum Baduhenna en de prachtige Cultuurkoepel waar grote namen regelmatig optreden. Tijdens een Landgoedsafari ontdek je het landgoed. Jaarlijks vinden hier allerlei evenementen plaats, zoals Willibrordus Draait Door, Health Fest en diverse markten.

Heiloo biedt een enorm scala aan vrijetijdsbesteding, waaronder het unieke openluchtzwembad het Baafje bij recreatiegebied het Maalwater en theater de Beun. In Heiloo hoef je je zeker niet te vervelen!

Het dorp heeft maar liefst twee winkelharten, het Stationscentrum en het overdekte Winkelhof ’t Loo, waar het op woensdag - tijdens de weekmarkt onder de Witte Kerk - altijd een drukte van belang is. Op donderdag vind je naast ‘t Loo een kleine biologische markt met vier kramen.

Je vindt in Heiloo diverse winkels van ketens, zoals bijvoorbeeld Bruna, maar ook veel lokale ondernemers, zoals Juwelier Peek in het Stationscentrum en Parfumerie Mooi in 't Loo. In het kleinschalige winkelcentrum het Hoekstuk kan je terecht voor je dagelijkse boodschappen.

Ben je op zoek naar meer informatie?

Je kunt ons bereiken via mail of telefoon: info@vvvweb.nl of 072-5114284.

alkmaarprachtstad.nl/vvv-heiloo

BRON: ALKMAARPRACHTSTAD.NL/VVV-HEILOO
71

Weesp een gezellig historisch stadje aan de Vecht

Rivier de Vecht, oude straatjes met historische gebouwen, terrassen aan het water, bijzondere winkels en een ruime keuze aan restaurants en cafés. Dat is Weesp. Wil je met een groep(je) vrienden, familie of collega’s varen, huur dan de Vuurlinie. Met de ruime binnen- en buitenruimte is de Vuurlinie zowel geschikt voor een feestje, gezellig samenzijn, vergadering of presentatie tot 12 personen. Rondvaarten kosten € 150 per uur met max 12 passagiers (incl. verzekering, brandstof en bemanning). Reserveren kan via de website VuurlinieWeesp.nl of een e-mail info@weespmarketing.nl

Voor vragen kunt u bellen met Ronald Willemsen 06-1137554, www.vuurlinieweesp.nl

Historische theetuin Bartiméus

In Doorn, midden op de Utrechtse Heuvelrug, ligt de historische theetuin van Bartiméus. Een heerlijke plek voor een dagje uit. De historische theetuin bevat een theehuis, een rozentuin met vaste planten borders en een pluktuin. In de seizoenen kunt u groente en bloemen plukken of genieten van een heerlijk kopje koffie of thee met koek en gebak uit eigen bakkerij.

Voor openingstijden zie bartimeus.nl/theetuin

Weesp

Vestingstad met charme

Weesp, een authentieke vestingstad met een rijke geschiedenis gelegen in de schaduw van Amsterdam. Denk je aan een weekendje weg of een dagje weg in de omgeving van Amsterdam? Dan is Weesp de ultieme plek om heerlijk tot rust te komen, maar ook voor de avonturiers onder ons is dit de ideale stad om te vertoeven. Plof neer op één van de terrassen, vaar met een huisje op het water over rivier ‘de Vecht’, maak een mooie fietstocht of ontdek de geschiedenis van Weesp en bezoek het gemeentemuseum.

GESCHIEDENIS WEESP

Mensen noemen Weesp ook weleens klein Amsterdam. Door de monumentale gebouwen, grachten en kleine winkeltjes zie je de invloeden van Amsterdam zeker terug in dit oude vestingstadje, alleen is het er een stuk rustiger. Ideaal dus als je wel het stadsgevoel wilt hebben, maar dan zonder de massa.

BEZIENSWAARDIGHEDEN GEMEENTE WEESP

De leukste manier om Weesp te ontdekken is op de fiets. De fiets maakt het niet alleen makkelijk om bij alle interessante plekjes te komen, maar geeft ook de mogelijkheid om meerdere activiteiten op één dag te kunnen ondernemen.

Ben je niet zo’n fietser? Dan zijn er ook tal van

andere manieren om Weesp te ontdekken. Wandel bijvoorbeeld door de schattige straatjes, huur een kano of supboard en maak er een actief dagje van.

FORT OSSENMARKT

Nog een indrukwekkende plek in Weesp is het fort aan de Ossenmarkt. Het fort uit 1861 maakte deel uit van de Hollandse Waterlinie, de eerste verdedigingslinie van Amsterdam. Het fort werd gebruikt ter verdediging van de Vechtoevers van de rivier ‘De Vecht’ tijdens de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871 en de Eerste Wereldoorlog van 1914-1918. Je bereikt het fort vanuit het centrum via de authentieke Ossenmarkt brug.

BRON: HTTPS://THINGSTODOINAMSTERDAM.COM/NL/LEUKE-STEDEN-NEDERLAND/WEESP/ 73

Bed & Breakfast de Buitenhof

In de zomer van 2020 zijn Ton en Dinie de Boer gestart met Bed & Breakfast de Buitenhof. De B & B is gevestigd aan de Sloefweg 27 in Marknesse. De “Zeeuwse boerderij” is verbouwd en heeft op dit moment vier kamers. De historie van de polder zien we terug. De kamers met de namen, Rentmeester, Dijkgraaf, Polderland en Pachtkamer verwijzen naar de opbouw van de Noordoostpolder. De passie van Ton en Dinie zie je terug in de ruimtes. Bij binnenkomst voel je je gelijk thuis en ontbreekt het aan niets. De kamers zijn ruim, samen met de grote keuken kun je hier uitstekend vertoeven. De parkachtige tuin is toegankelijk voor de gasten en daarna even bij komen onder de veranda met een drankje maakt het helemaal compleet.

www.bandbdebuitenhof.nl

Brouwerij Artemis

Toegankelijke bieren met een eigen karakter. Bij Artemis brouwen we toegankelijke bieren met een eigen karakter. Puur, smaakvol en instinctief gebrouwen. Beestachtig lekker! We hebben oog voor de herkomst en kwaliteit van onze producten. Dit jaar gaan we onze eigen hop verbouwen! Smaak staat bij ons voorop. Elke slok moet smaken naar meer. Al onze bieren zijn ongefilterd en niet gepasteuriseerd. En dat proef je. Ons bier is eerlijk en puur. In ons proeflokaal vertellen we je graag meer over onze bieren en de brouwerij. Aan onze bar kijk je direct uit op ons brouwhuis. Op ons terras zit je midden op het boerenerf en kijk je uit over het platteland. Terwijl de kinderen in de zandbak spelen kan jij genieten van de rust en ons verhaal. Voor openingstijden en verdere informatie, zie: www.brouwerijartemis.nl

Wijngaard El Placer

El Placer is een ambachtelijke biologische wijngaard ten noorden van Lelystad. De wijngaard van 0,5 hectare ligt op een mooie locatie in het buitengebied ten noorden van Lelystad. Hier verbouwen wij, Johan Rippen en Lidwien Vos de Wael, sinds 2000 de druivensoorten Regent en Rondo waar we heerlijke rode en rosé wijnen van maken. Naast wijn maken we diverse likeuren, grappa en al naar gelang het seizoen ook verjus. El Placer verzorgt wijnproeverijen en workshops wijn maken. Vrijwilligers en stagiaires werken met ons mee. Samen maken we van de wijngaard een fijne plek waar het goed toeven is en waar bezoekers zich welkom voelen. Gastvrijheid staat bij ons hoog in het vaandel. www.wijngaardelplacer.nl

74

TOP 5 TIPS

FLEVOLAND

Leuke tips en hotspots

MARKER WADDEN >>

In het Markermeer worden momenteel de Marker Wadden gerealiseerd. Een robuust nieuw natuurgebied. Met een gunstig leefklimaat voor planten, vogels en vissen. En ook voor de mens wordt het genieten in dit bijzondere gebied.

<< DELTAWERK

Ooit bulderde het water door de Deltagoot. Dit reusachtige golfbassin in het Waterloopbos bij Marknesse in Flevoland diende als testlocatie voor de Deltawerken. Nu is het omgevormd tot een imposant eerbetoon aan de onderzoeken die in dit bos zijn uitgevoerd.

ALMERE ARCHITECTUURSTAD >>

Almere staat op de derde plaats van architectuursteden in Nederland. En zelfs op nummer 1 bij hedendaagse architectuur in ‘European New Towns’. Almere biedt spraakmakende gebouwen van toonaangevende architecten. Ontdek de fiets- en wandelroutes langs de architectonische hoogtepunten van Almere.

<< BATAVIALAND

Ga op avontuur in Batavialand! Batavialand heeft een werf (buiten) en een museum (binnen) vol leuke doedingen voor alle leeftijden. Duik in vaste en wisselende tentoonstellingen in de geschiedenis van Nederland, ook wel het land van water, en bewonder de beroemde replica van het zeventiende eeuwse VOC-schip Batavia.

INSTAP GINKIESTOCHT >>

Sluit aan bij de instap Ginkiestocht en laat je door een gids meevoeren door een wirwar van straatjes en steegjes in het pittoreske centrum van Urk. Met schilderachtige doorkijkjes, knusse pleintjes en steegjes en karakteristieke geveltjes is de Ginkiestocht dé leukste manier om Urk te ontdekken!

BRON: WWW.VISITFLEVOLAND.NL WWW.VISITFLEVOLAND.NL/NL/NU/ER-IS-ALTIJD-IETS
75

Bourgondisch genieten midden in de natuur

In Alphen aan den Rijn liggen Golfclub Zeegersloot en restaurant De Zeeger in het recreatiegebied Zegersloot langs de Kromme Aar en het Aarkanaal. Golfclub en restaurant zijn de ideale basis voor zowel een sportieve dag als een dagje rust in de natuur.

Onze golfclub heeft een prachtige en uitdagende 18 holes baan (Griend- en Heuvelbaan). Twee lussen van 9 holes met een ander karakter en daardoor afwisselend met een mooi uitzicht op de omgeving. Onze golfbaan heeft ook een mooie 9 holes par3 baan (de Parkbaan) waarop ook pitch&putt gespeeld wordt. Onze goede oefenfaciliteiten zijn vrij toegankelijk. De golfbaan is voor vogelspottende golfers een paradijs.

In restaurant De Zeeger wordt alles ambachtelijk met veel Bourgondische bereidingen in de eigen keuken

gemaakt. Denk hierbij aan verse broden uit eigen oven, gerookte vis en vleeswaren uit eigen rookoven. Koekjes bij de koffie, taarten, bonbons en veel lekkers. Alles vers bereid! Natuurlijk is het restaurant niet alleen toegankelijk voor de golfers, iedereen die wil genieten van de omgeving en ambachtelijke keuken is van harte welkom.

U bent bij ons ook zakelijk van harte welkom. Wij hebben verschillende vergaderruimtes tot onze beschikking en verzorgen heerlijk lunches en diners. Gecombineerd met de voor iedereen toegankelijke pitch&putt baan maakt Golfclub Zeegersloot en restaurant De Zeeger de ideale omgeving voor teambuilding.

Meer informatie is te vinden op www.zeegersloot.nl en www.dezeeger.nl

76
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.