Списание "Ротари на Балканите", март 2023, № 234

Page 1

март-април 2023 бр. 5, № 234 ISSN 1310-750X www.rotary.bg РОТАРИ НА БАЛКАНИТЕ години оТ СЪЗдАВАнЕТо нА РоТАРи В БЪЛгАРиЯ - II чАСТ 90 новият български дистрикт 2482

РОТАРИ НА БАЛКАНИТЕ

Регионално списание на Ротари Интернешънъл

ISSN 1310-750X

Издател: Агенция „Бизнес Н” ИЗЛИЗА НА ДВА МЕСЕЦА

РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ

Виолина Костова, ДГ Христо Михайловски, ДГЕ

Илиян Николов, ПДГ

Нина Митева, ПДГ Станислава Якимова, ДРП

Велимир Балтезаревић, Србиjа Димитрина Вакрилова, отг. редактор Цвятко Кадийски, Ротари историк Наско Начев, ПДГ, издател Отговорен секретар: Антон Начев Предпечат: Гергана Найдева

Address:

ROTARY IN THE BALKANS

25, Knyaz Tseretelev Str., Plovdiv 4000, Bulgaria

Mob. +359 887 594 356

E-mail: abn@rotary.bg www.rotary.bg

Уважаеми приятели,

Отново отбелязваме 90 години от навлизането на Ротари в България, а в този брой се спираме на събития и постижения на хората, с които възстановихме и развиваме ротарианското движение през тези години. Обикновено големите и авторитетни организации като нашата използват празниците, за да създават събития, на които разказват за постигнатото и популяризират своята дейност. В редакцията пристигат ротариански списания от целия свят и обикновено някое от тях е посветено на такива годишнини. Пред мен е бразилското списание. Те честват юбилей – 100 години от навлизането на Ротари в тази страна. За съжаление португалският език, официален за Бразилия, не ми позволява да вникна подробно в написаното, но се вижда категорично гордостта в ретроспективните материали и множеството статии, написани от ротарианци по повод на събитието!

Тези годишнини са и основание да се отличат хора в организацията, които с доброволния си труд са допринесли за нейното издигане и утвърждаване. Никой не е принуден да стане ротарианец, всеки един от нас е избрал и е бил избран да стане член. Ние всички сме част от един пъзел и всяка година, всеки ден, всеки от нас избира да продължи да изпълнява задачата, която е започнал. Затова трябва да използваме конкретния случай, за да поощряваме нашите приятели и да благодарим за техните усилия да правят живота на хората от общността по-добър и смислен. В този брой ще ви срещнем с бъдещия президент на Ротари Гордън Макинали. В обширна статия той отговаря на въпроси на ротарианци по света, като споделя и личните си приоритети в предстоящия му мандат. "Не става въпрос за моята година. Става въпрос за една от годините на Ротари, поправя се той. Аз съм голям привърженик на приемствеността и не разглеждам годините изолирано".

Всички ротариански списания поместват подробна информация за предстоящата Конвенция на РИ в Мелбърн – Австралия. Освен богатата програма на форума, трябва да знаете и къде и какво да хапнете и да пийнете! Нашият предстоящ гуверньор Христо Михайловски също споделя впечатленията си от новата дестинация за провеждането на Международната асамблея за обучение на лидери в Орландо. Повече подробности от него на ПЕТ Семинарите! Важно е да се запознаете с новите възможности за организацията на клубовете, представена ни от ПДГ Нина Митева, както и с обобщаващия материал за нашата приятелски протегната ръка към пострадалите от земетресението в Турция, споделен от Таня Георгиева – асистент координатор на Зона 21В.

Ваш в Ротари Наско Начев - издател

PUBLISHER‘S LINES

ДЖЕНИФЪР

Е. ДЖОУНС Президент

на Ротари

Интернешънъл

Никога няма да забравя шанса да се срещна с майстора на чай Геншицу Сен по време на пътуването ми до Япония през ноември.

Сен е не само велик майстор на чаената традиция Урасенке, но е и завършен ротарианец. Неговите постижения включват чартирането

на Ротари клуб Киото-Юг, Япония, служи като президент на Ротари клуб Киото и гувеньор на Дистрикт 2650 и заема лидерски роли в Ротари Интернешънъл и Фондация Ротари.

За мен беше чест да прекарам време с него. Той е забележително човешко същество и радостна душа. Неговото лидерство и ангажираност в Ротари остават силни.

През същата седмица в Япония имах възможността да запиша видео за 100-годишен военноморски герой от Втората световна война и двукратен дистрикт гувеньор от Парк Сити, Юта.

Сен и ротарианецът от Парк Сити имаха подобни истории, въпреки че са служили от противоположни страни през войната. Това, което бе забележително, е че всеки от тях избира Ротари, за да живее живота на миротворец. Това ме наведе на мисълта, че всички сме на тази планета, за да се опитваме да дадем найдоброто от себе си и ние сме много по-сходни, отколкото сме различни.

Чувствам се невероятно щастлива, че можах да стана свидетел на тези истории и да се срещна с такива невероятни хора.

Геншицу Сен, велик майстор на чаената традиция Урасенке, извършва традиционна японска чаена церемония за Джоунс по време на пътуването ѝ до Япония през ноември. Чайната церемония, известна като Чадо, датира от векове и обхваща изкуствата, религията, философията и социалния живот.

Сен стои пред чаената стая на Урасенке, където живее в Киото. Списание Ротари пише за забележителната история на Сен в броя от август 2022 г. Можете да слушате аудио версия на историята на rotary.org/peace-rough-bowl-tea

Ротари на Балканите 5 / 2023 3 BETWEEN FRIENDS
Март
УРОЦИ ОТ мАйСТОРА НА чАЯ

BETWEEN FRIENDS

ПРЕДСТАвЯНЕ НА

мЛАДЕЖКАТА мРЕЖА НА РОТАРИ

Как да вземете най-доброто от най-лошото?

Никой от нас няма да забрави как пандемията промени света и живота ни. Всеки от нас трябваше да премине през този период на несигурност и никой нямаше безплатен пропуск от последиците.

Лично аз вярвам, че това създаде пространство за различен вид глобално лидерство - такова, което е смело, съпричастно и уязвимо. В началото на 2020 г. се запознах с моята добра приятелка Аниела Каракедо онлайн. Тя е един такъв лидер и аз съм развълнувана да преотстъпя обръщението си този месец на нея. Дженифър Джоунс

През март 2020 г. получих пристъп на паника. Не можех да дишам и усещах ужасна болка в гърдите си.

Бяха минали няколко дни, откакто Световната здравна организация обяви COVID-19 за глобална пандемия, а аз бях в средата на годината си като студентка на младежки обмен на Ротари в Съединените щати. Помислете за това: 18-годишно момиче, заклещено в друга държава, с чужд език, с хора, които е срещнало само преди шест месеца. Беше страшно. Но аз познавам несигурността. Родена съм и израснах във Венецуела, която преживява една от най-тежките хуманитарни и политически кризи в Западното полукълбо. Но майка ми винаги казваше: "Предизвикателствата не са нищо повече от нужди, които изискват решение".

Обадих се на моите приятели от Интеракт

и Младежкия обмен. Заедно организирахме онлайн среща, за да споделим проекти и да се вдъхновим от това, което всички останали правят по време на карантината. В тази първа среща участваха 70 души, предимно студенти, от 17 държави.

От това начало изградихме онлайн платформа за младежите от Ротари по целия свят, за да споделят опита си и да вдъхновяват другите с идеи за проекти по време на изолацията. Потърсихме ментори и поддръжници, които да помогнат на нашата група да свърже младите хора, да сподели културите и да открие нови възможности за сътрудничество в областта

на международните проекти за служба. Нарекохме я Ротари интерактивна карантина или RIQ.

Само след една година ангажирахме повече от 5000 ученици от 80 държави. Няколко от членовете на нашия екип станаха дистриктни представители на Интеракт и членове на дистриктни комисии, а някои от нас дори служат в съветите на Ротари Интернешънъл.

В крайна сметка ограниченията на карантината бяха отменени, а нуждите на нашите участници се променяха. На последната ни официална среща като RIQ паст президентът на РИ Бари Расин ни вдъхнови да създадем още поголяма промяна, така че трансформирахме RIQ в Младежка мрежа на Ротари, или RYN. Нашето представяне пред Борда вдъхнови президента Дженифър и нейния екип да създадат Младежки консултативен съвет в Ротари Интернешънъл, в който имам честта да служа като съпредседател.

Младежката мрежа на Ротари официално стартира по време на сесията в рамките на Конвенцията на Ротари Интернешънъл през 2022 г. в Хюстън.

Когато с моите приятели приключихме с изказването си, разбрахме, че повече от 500 души ни аплодират на крака. В очите ни се появиха сълзи, а вълнението и удовлетворението ни завладяха.

Кой би си помислил, че една паническа атака ще доведе до това?

АНИЕЛА КАРАКЕДО

Ротари клуб Бей Сейнт Луис, Мисисипи Дистрикт 6840

Ротаракт представител елект

4 Ротари на Балканите 5 / 2023
Април

На 19 април се навършват 155 години от рождението на нашия основател. Отбележете неговото наследство с подарък за Фондация Ротари днес.

Ротари на Балканите 5 / 2023 5

Ротари проекти

по целия свят

Брад Уебър

Перу

Този месец е планирано Ротари клуб Чинча да открие ново допълнение към приюта, в който са настанени уязвими момичета на възраст от 5 до 17 години в района на Ика. Момичетата, някои от които изоставени от семействата си или жертви на насилие, се нуждаят от голяма психологическа помощ, казва Моника Авилес Калдерон, елект президент на клуба. През 2000 г. клубът завършва първата сграда с капацитет 30 души. Скоро броят на момичетата, живеещи в приюта, се увеличава повече от два пъти. От 2018 г. клубът разширява капацитета си с допълнителни сгради, всяка от които струва около 35 000 долара. Трите нови постройки се финансират предимно с дарения от Ротари клуб Флавил, Швейцария, и Дистрикт 2000 (Лихтенщайн и Швейцария). РК Чинча събра останалите средства.

3 от 10

Най-тежкият пъпеш канталупа, признат от рекордите на Гинес

САЩ

30,4 kg Перуанци живеят под националния праг на бедността

В южната част на Мичиган се разказва за странник, който предал семена от пъпеш на собственик на оранжерия. Този пъпеш жителите на Хауел празнуват с ежегоден фестивал, който се провежда вече 63-та година. Ротари клуб Хауел се включва в празненствата, като продава сладолед с вкус на пъпеш от Хауел. През август 40-членният клуб продаде 7000 кофички сладолед и 1500 половингалонови контейнера по време на панаира през уикенда. Повече от 100 душивключително ротарианци, членове на Интеракт клуба на гимназията в Хауел и спортисти от училището, се включиха, за да помогнат. Начинанието събра 30 000 долара за стипендии, местни младежки програми и други обществени проекти. "Толкова е популярно, че независимо от часа, в който кажем, че ще започнем да продаваме, има опашка, казва Санди Кортес, елект президент на РК Хауел. Хората са луди по това."

of Howell

6 Ротари на Балканите 5 / 2023 OUR WORLD
Club of Chincha Club

чешка република

Сред метавселената и други цифрови

царства аналоговите неща все още са привлекателни за по-младите поколения, смятат от Ротаракт клуб Мост. Клубът беше домакин на третия си годишен фестивал на настолните игри, който привлече повече от 250 състезатели в продължение на два дни през октомври. "Настолните игри в Чешката република са в голям възход от началото на пандемията и подобно събитие имаше смисъл за нас, казва Пьотр Маховец, паст президент на клуба. Вторичният аспект на това беше да привлечем нови хора към дейностите на нашия клуб". Срещу входна такса от три долара играчите можеха да чуят местни професионалисти, които обсъждат развитието на гейм индустрията, и да опитат повече от 150 игри, много от които курирани от членове на клуба и уникални за страната. Най-опитните спечелиха награди от турнира.

269 хода

Най-дългата записана

турнирна партия шахмат

Австралия

Индия

Тенисът на маса се нарежда сред найпопулярните спортове в Индия. Използвайки този ентусиазъм, Ротари клуб Ченай Ривиера предоставя обучение на 17 заслужили спортисти

на възраст от 7 до 12 години. "Всички тези деца принадлежат към семейства

с по-ниски възможности и обичат да спортуват, казва президентът на клуба Аша Даниел. Искаме те да използват този спорт, за да се усъвършенстват допълнително и да станат добри в него, което ще им даде изява и възможности за добро образование и живот." Клубът покрива закуската и разходите за треньори, а член на клуба предоставя място за тренировки, което намалява разходите по проекта. За да финансира годишните разходи за обучение в размер на 4 000 долара, през ноември клубът организира турнир "Бъдещи гребци", в който участваха 135 състезатели на възраст от 10 до около 70 години, генерирайки около 2 700 долара от такси за участие.

$2 Млн.

Най-голямата награда

на официален турнир

по тенис на маса

От 2010 г. насам около 800 училища са оборудвани с повече от 24 000 преносими микроскопа в рамките на проекта "Микроскопи в училищата". Началото на проекта е поставено от Ротари клуб в залива Фрешоуотър. Но в продължение на много години той се превръща в интензивен фокус на Даян Колинс, президент на чартърната програма, и нейния съпруг Кенет, паст директор на Ротари Интернешънъл и попечител на фондацията, който почина през август. Освен че пожертваха място в гаража за складиране и дистрибуция, съпрузите популяризираха микроскопите, привличаха спонсори от Ротари клубовете, водеха документация и изпълняваха по-обикновени задачи. Проектът се разраства в голяма степен. "В момента той позволява на над 280 000 ученици годишно във всички щати на Австралия, както и в много страни от Азия и Тихоокеанския регион, да развият любов към науката", отбелязва Колинс.

около1590 г.

Изобретен е съставният микроскоп

Ротари на Балканите 5 / 2023 7 OUR WORLD
Club of Chennai Riviera
Club of Most

Ако попитате Гордън Макинали нещо за предстоящата му година като президент на Ротари Интернешънъл, той веднага ще ви спре. "Не става въпрос за моята година. Става въпрос за една от годините на Ротари, поправя се той. Аз съм голям привърженик на приемствеността и не разглеждам годините изолирано".

В един мразовит октомврийски ден Макинали (това се произнася МАК'-ихн-ал-и) седна с шестима членове на редакционния екип на Ротари, за да отговори на въпросите, събрани чрез социалните медии от членовете на Ротари по целия свят. Той има бързо чувство за хумор и лесно се закача, която изпълни стаята със смях, докато снимачният екип поставяше микрофони, камери и светлини. Представяйки

се като член на Ротари клуб Саут Куинсфери, Шотландия, той се пошегува с характерния си говор: "Въпреки липсата на акцент, аз съм шотландец и много се гордея с този факт."

Шотландското наследство на Макинали личи

и в кабинета му, където стената е украсена с ярко оцветена пейзажна картина на шотланд-

вие попитахте гордън

Макинали

отговори

В отговор на вашите въпроси елект президентът на Ротари заяви, че планира да ръководи с грижа като основна ценност

Снимки: Кевин Серна

ския художник Джон Лоури Морисън. Той отбелязва, че Шотландия невинаги е толкова мрачна, колкото обикновено я изобразяват. "Понякога тя е много светло място." Всъщност има много стереотипи за Шотландия, които Макинали се стреми да преодолее. "Тартанът, карето, това е много традиционно, много стереотипно", казва той. Вместо това президентската му вратовръзка е вдъхновена от ярките цветове, използвани от Морисън, негов любим художник, заедно с цветовете в една мида от Тайланд, която е помогнала за вдъхновяването на президентската му тема. Сред другите цветни любопитни предмети в кабинета на Макинали е гигантска картонена визуализация на главата му, която той получава след институт на Ротари в Минеаполис. Посетителите с удоволствие я държат за селфита в социалните мрежи. "Мисля, че те получават повече смисъл от главата, отколкото от мен", казва той със смях.

Макинали се присъединява към Ротари клуб Саут Куинсфери на 26 години. Двамата със съпругата му Хедър наскоро се оженили и искали

8 Ротари на Балканите 5 / 2023

да пуснат корени в общността извън Единбург. Един фермер, с когото се запознали, ги поканил на социално събитие на Ротари, а след това и на няколко ротариански срещи и преди Макинали да се усети, вече е на път да стане член на Ротари. (Хедър Макинали също е ротарианка, членувайки в сателитния клуб Бордърландс на Ротари клуб Селкирк). "Не можех да разбера как един зъболекар, работещ в изолация в Единбург, може да направи огромна промяна в света, спомня си той. Но много бързо разбрах, че като съм част от Ротари, мога да го направя и го направих".

Той би искал да използва своята година – задрасквам това, ротарианската година 2023-24 - за да обърне внимание на психичното здраве - проблем, който е засегнал пряко семейството му и който твърде често остава скрит. Макинали е посланик на Биполярна Великобритания - организация, която подкрепя хората с това заболяване, както и техните семейства и настойници. Ротари Интернешънъл във Великобритания и Ирландия наскоро стартира партньорство с организацията, за да впрегне уменията на членовете си в изграждането на по-стабилна мрежа от групи за подкрепа в цялата страна. "Много вярвам в използването на уменията на членовете на Ротари, а не само на чековите им книжки", казва той. По-долу е представена съкратена версия на срещата в градската зала. Гледайте я на rotary.org/ mcinallytownhall.

Кои са основните ви ценности и как те определят начина ви на ръководене?

Натараджан Сундаресан, Ротари клуб Кутапакам, Индия

Моята основна ценност може да се изрази с една дума и тя е "грижа". Харесва ми да мисля, че се грижа за хората. Професионално като зъболекар се грижех за хората в продължение на много, много години. Това е нещо, което ми беше внушено от моите родители. Това е нещо, което сме възпитали в собствените си деца. И най-хубавото е, че сега виждам как това се възпитава във внуците ни. Мисля, че ако светът беше по-грижовен, по-мил, щеше да е много по-щастлив и по-спокоен. Мирът е един от въпросите, по които особено искам да напреднем.

Как можем да запалим отново членовете на Ротари, които сякаш са "изгубили искрата си"?

Джанин и Пол Биртуистъл, Ротари клуб Гърнси, Нормандски острови Познавам Джанин и Пол много добре и е приятно да получа въпрос от тях. Мисля, че начинът да запалим отново изгубената искра в някои членове на Ротари е да се уверим, че преживяването в Ротари клуба е възможно най-доброто и отговаря на изискванията на всички. Това не е случай на универсален подход към всички. Някои клубове ще искат да се срещат в провинциален клуб и да прекарват 2,5 часа в обяд. Други клубове ще искат да се срещнат за 45 минути в събота сутрин на кафе и багета, а след това да излязат и да работят. Всичко се свежда до службата. Ние сме членска организация и организация за услуги. Това не е или/или. Трябва да сме навън и да извършваме служба, защото не само ще ни е по-приятно, но и повече хора ще искат да дойдат и да се присъединят към нас, защото ще ни виждат.

Ротари на Балканите 5 / 2023 9

Какви конкретни планове има Ротари за справяне с изменението на климата през 2023-2024 г.?

Абдур Рахман, Ротари клуб Секундерабад, Индия

Един от големите проекти, по които работим в момента, е засаждането на мангрови гори на различни места по света, а има и много други.

Но трябва да помним, че Ротари сама по себе

си няма да може да реши проблема с изменението на климата. Трябва да работим на нивото, на което сме способни да работим, и да насърчаваме и застъпваме правителствата по света, за да гарантираме, че ще се справим с проблема с изменението на климата занапред.

Как можем да мотивираме повече ротарактори да се присъединят към Ротари клубовете?

Дейл Кернс, Ротари клуб Норт Ийст, Мериленд

Трябва да ги привлечем в Ротари клубовете като ротарактори и да им позволим да помогнат за оформянето на клуба занапред. Говорим за наставничество. Но има и обратно наставничество. Можем да научим толкова много от ротаракторите. Едно от най-успешните места в света в интегрирането на ротарактори в Ротари е в Хонконг. Те преминават безпроблемно от Ротаракт в Ротари. В резултат на това там почти няма разделение. Те имат чудесен начин да интегрират Ротаракт и Ротари заедно. И двете страни печелят толкова много от това. Хората казват, че Ротаракт е бъдещето на Ротари, но всъщност той е настоящето.

Кои младежки програми са важни за вас? Линди Бийти, Ротари клуб Пен Вали, Калифорния

Голям фен съм на RYLA. Виждали сме много успешни RYLA в нашата част на света. Ако заведете ученик от гимназията с потенциал на преживяване в RYLA, промяната, която може да настъпи, е невероятна. Понякога тихите, интровертни млади ученици, които отиват на RYLA, в края на обучението намират себе си и разцъфтяват. Важно е да изпращаме хора с потенциал за преживяването RYLA - не високопоставени ученици, защото те така или иначе ще летят високо. Това са хората, които имат потенциала, който да развиваме.

Също така съм голям привърженик на младежкия обмен на Ротари. Радвам се, че сега сме в състояние да възобновим програмата за младежки обмен. Само през последните няколко седмици видях как млади хора летят по

на Балканите

целия свят за това, което ще промени живота им. Това ни връща към целия въпрос за създаването на един по-мирен свят. Защото, ако можем да вземем млади хора и да им позволим да се срещнат с други млади хора и да живеят в други култури в продължение на една година, тогава ще осъзнаем, че по принцип всички сме едни и същи хора. Няма нужда от конфликти, защото всички се опитваме да теглим в една и съща посока и всички желаем едно и също нещо.

Ротари продължава да създава нови партньорства и да стартира нови проекти. Как можем да осигурим приемственост, когато един президент смени друг?

мариса Де Луна, Ротари клуб Суитуотър, Сан Диего, Калифорния

Когато говоря за приемственост, нямам предвид просто да правите едни и същи стари неща година след година. Това, което имам предвид, е процес на непрекъснато движение напред, непрекъснато усъвършенстване. За да направим това, трябва да разглеждаме различни проекти и инициативи, защото във всеки един момент има различни нужди и различни изисквания към нас. Така че не мисля, че двете неща са взаимно изключващи се. Смятам, че можем да участваме в нови проекти и да се стремим да правим нови неща. Но все пак можем да практикуваме приемственост, като се стремим да продължим напред в дългосрочен план, а не да бързаме да приключим нещата в рамките на един президентски мандат.

Кой е най-големият потенциал, който виждате в Ротари като организация и който не е напълно реализиран?

Клаудия Аризменди, Ротари клуб Ермосильо Миленио, Мексико

По време на пандемията видяхме голямо увеличение на доброволчеството. Мисля, че имаме чудесна възможност да се свържем с тези хора и да ги насърчим да продължат да се занимават с доброволчество чрез Ротари. Вярвам, че в природата на всеки човек е заложено да се грижи за другите хора. Ако успеем да събудим това у хората и ако успеем да надградим духа на грижа, който видяхме по време на пандемията, какво прекрасно наследство. Около 6,5 млн. души по света починаха в резултат на COVID и затова те не трябва да умрели напразно. Ако успеем да се свържем с хората, които отново разпалиха духа си на доброволчество през този период, тогава ще сме постигнали нещо.

10 Ротари
5 / 2023

Не можеш да събереш група журналисти и да не им позволиш да зададат няколко свои въпроса. Ето какво искаха да знаят редакторите на списание "Ротари":

Разкажете ни за вашата президентска тема.

Темата ще бъде "Създайте надежда по света". Аз съм голям привърженик на това, че всичко започва с надеждата. Докато бях в Тайланд, където откривах село, построено от Ротари Интернешънъл във Великобритания и Ирландия след цунамито в Индийския океан през 2004 г., срещнах една дама. Изглеждаше на около 70 или 80 години, а се оказа, че е само на около 50. Беше загубила всичко по време на цунамито. Къщата ѝ беше разрушена. И когато огледах къщата ѝ, в нея нямаше нищо друго. Това беше нов дом, но тя беше загубила всичко. Но тя настоя да взема една мида, която е пазила повече от 30 години. Тя каза: "Бях загубила всичко, включително и надеждата. Но Ротари ми даде надежда да продължа". И до ден днешен имам тази мида. Ако хората нямат надежда, те никога няма да могат да си проправят път напред. Това е призив за действие: Създайте надежда по света.

Какви са вашите приоритети?

Що се отнася до приемствеността, искаме да продължим да даваме възможност на момичетата и жените. Също така ще насърчаваме хората да правят виртуални обмени. Това ще говори за изграждането на мира от нулата. Не става въпрос за спиране на войните, а за спиране на започването им. Превенцията е по-добра от лечението. Почти всяка една от нашите области на фокус има потенциала да направи това.

Третото нещо е инициатива за психично здраве. След пандемията има много хора, които се борят с лошо психично здраве. Мисля, че това е следващата пандемия. Имам опит с приятели, които са страдали от лошо психично здраве. Предполагам, че всички сме страдали от лошо психично здраве в определени случаи. Ротари трябва да бъде достатъчно голяма и смела, за да навлезе в това пространство и да започне да говори за това къде можем да направим промяна. На най-елементарно ниво това е просто да се започне разговор за психичното здраве и да се помогне на хората да получат достъп до професионална помощ, от която може да имат нужда, и след това да ги подкрепят по време на този път.

Загубих брат си заради самоубийство. Все още е много болезнено. Споделям това не за да получа съчувствието на хората, а за да разберат, че всички са засегнати от подобни неща. Не можем да го замитаме под килима. Като глобална мрежа от 1,4 млн. души имаме възможност да променим нещо, за да не бъде то толкова табу и да не се превръща в стигма.

вие сте служили и като президент на Ротари Интернешънъл във великобритания и Ирландия. Какво научихте от този опит, което ще пренесете в тази роля?

Научих се да спя в различни легла на всеки два или три дни - през тази година пътувах много из Великобритания и Ирландия. Научих, че всички Ротари клубове са различни и че всеки има различни интереси. Не всички са толкова страстни, колкото съм аз - понякога ми се струва, че съм малко фанатик. Но всеки има нещо. И тайната е да се възползваш от интересите на хората и да се увериш, че им се позволява да правят нещата, които искат да правят. Това се отнася и за привличането на членове. Ние не привличаме членове и не им казваме какво трябва да правят. Ние привличаме членове и ги питаме какво Ротари може да направи за тях.

вие сте зъболекар. Ако бяхте зъб, какъв щяхте да бъдете?

Вероятно щях да бъда резец, защото това е първият зъб, който върши работа. Не избутвате нищо направо в самия край. Започваш с резците си, а на мен ми харесва да мисля, че водя отпред. Въпреки това резецът не е по-важен от всеки друг зъб; всички са еднакво важни в процеса на хранене.

Ротари на Балканите 5 / 2023 11

ИЗПОвЕДИ НА ЕДИН ОБСЕБЕН

Притеснявате се за околната среда?

Това не е странно, а мъдро. Алън Кастатор

вени стелажи, свързани с ролки, така че да може да вдигне стелажите до тавана, за да използва издигащата се топлина. Това беше краят на нашата сушилня за дрехи. Сега не притежавам такава; дървени стелажи за дрехи от край до край. А влагата повишава влажността в къщата през зимата.

Живеем в планините, където горите отчаяно се нуждаят от прореждане, а летните пожари са извън контрол. Горската служба разрежда гората и ви дава дърва за горене, нарязани на кръгчета. Започнахме да използваме нашата печка на дърва, за да изгаряме тези безплатни дърва, но тогава забелязахме, че от комина ни излиза дим. Неприемливо.

Жена ми смята, че трябва да потърся терапия. Тя казва, че съм обсебен от отпадъците и че проявявам странно и неестествено поведение, което разкрива натрапчивата ми мания.

Добре, вие решавате. Над тоалетната ни има табелка, на която пише: "Всички тоалетни принадлежности, с изключение на кафявите, отиват в контейнера за отпадъци. Знаем, че е гадно... но ще свикнете". Питам ви: Странно ли е това?

Дъщеря ми изпусна хартията си в тоалетната и след това се извини. Казах ѝ: "Не е късно да я сложиш в кошчето за боклук". Жена

ми каза, че това е странно.

Съпругата ми сметна за странно

и когато, чувствайки студ в къщата, предложи да увеличи термостата – аз ѝ предложих да си сло-

жи шапка. Странно ли е това? Да

предложиш на човек, на когото му е студено, да си сложи шапка?

Признавам, че преди години, когато рециклирането беше на мода, може би се увлякох. Първото нещо, което трябва да знаете, е, че съм единственият човек в целия град, който кара електрическия си велосипед до съоръжението за рециклиране с товар от рециклируеми материали на багажника на велосипеда. Защо да карам кола, когато мога да карам електрически велосипед? Добре, значи бях единственият човек с електрически велосипед. И какво от това?

После се преместихме на Запад и срещнахме хора, които бяха още по-отдадени на опазването на околната среда. Като моя съсед. Той суши дрехите си на дър-

Затова си купихме добре проектирана, високоефективна печка на дърва, която използваме за отопление на къщата и за приготвяне на храна. Печката е снабдена с каталитичен преобразувател, който преработва дима, преди да излезе през комина. Отоплението, вентилацията и климатизацията ни се състои от подов вентилатор, прикрепен към стената, който издухва топлината надолу по стълбите. Непривлекателно, но работи доста добре.

Празна кола, която стои на с включен двигател пред магазина, ме ядосва. Това не само е разхищение на гориво, но и изхвърляне на въглероден диоксид и други парникови газове в атмосферата. Камионите, джиповете и големите коли ме дразнят, но безстопанствено превозно средство, което стои на включено пред тротоара, е възмутително.

Що се отнася до камионите, джиповете и големите автомобили, те не само изгарят много гориво, но и при производството

12 Ротари на Балканите 5 / 2023

им се изхвърля въглероден диоксид в атмосферата заради чугуна, необходим за производството на тези огромни неща. Със съпругата ми намалихме броя на автомобилите си до една кола преди десетилетия. И винаги Приус, закупен втора употреба.

Повечето пътнически полети отделят тонове въглеродни емисии в атмосферата, затова не летим. Вместо това шофираме Приус и отделяме допълнителни дни, за да пристигнем до дестинацията си. И вижте ползите, на които се наслаждаваме: Имаме възможност да видим Съединените щати и персоналът на летището не се отнася с нас като с животно, което отива на заколение. Когато не летите, възвръщате своята независимост.

Със съпругата ми си взимаме "военни" душове. Това означава, че когато се мием, водата е изключена, а когато се изплакваме, водата е включена. Стоим под душа в пластмасови вани, които улавят сивата вода, която после използваме за измиване на тоалетната. В това няма нищо странно.

Пестенето на енергия ни е струвало поне едно приятелство. Няколко месеца отсъствахме от дома си в Мичиган и 30-галоновият нагревател за топла вода беше изключен. Наши приятели искаха да останат в къщата ни за 14 часа, за да присъстват на парти. Ние казахме: "Добре, но моля, не включвайте бойлера ". Край на приятелството. Трябва да говорите по същество.

Това не е политически въпрос, а личен. То е екзистенциално. Каква среда очаква едно дете, родено днес? Аз няма да съм жив след 30 години, но ако вие ще сте, как мислите, че ще изглежда планетата? Мислите ли, че ще карате ски в планината? Мислите ли, че ще можете да виждате обекти на 100 метра под повърхността на езерото Тахо? Как ще изглежда крайбрежието на Флорида?

Можем ли просто да се притесним като променим навиците си и да запазим Земята още малко? Томас Фридман, носител на наградата "Пулицър", колумнист на "Ню Йорк Таймс", наскоро даде нелицеприятна оценка на изискванията ни като американци: "Искаме възможно най-ниските цени на бензина и мазута, за да можем да караме колите си толкова бързо и толкова, колкото искаме - и никога да не ни се налага да обличаме пуловер на закрито или да правим каквото и да било, за да пестим енергия." Можем ли да оспорим това схващане като цяло?

Съжалявам, но не можем да имаме всичко. Трябва да се справим с климатичната криза - и в това няма нищо странно.

За щастие има една изключителна група хора, които са в добра позиция да се справят с този проблем: членовете на Ротари. През петте години, преди Ротари да приеме опазването на околната среда като област на фокус (през 2020 г.), Фондацията на Ротари отпусна повече от 18 милиона долара глобално

за проекти, свързани с околната среда. Така че Ротари вече говори за това.

Би било странно да покажем на членовете на Ротари един проблем и да не предложим някои решения. Така че ето едно от тях: слънчеви панели. Без речи, без законодателство, без мъчително дълго чакане за възвращаемост на вашите пари и усилия. Никакви борси за въглеродни емисии, никакви данъчни кредити за изчисляване на въглеродни емисии. Един соларен панел, навсякъде, означава по-малко емисии на парникови газове с течение на времето. Купете един днес, може би 100 през следващата година. Винаги получавате печалба за парите си. Точно както една ваксина срещу полиомиелит. Или един милион ваксини срещу полиомиелит.

Възможно ли е вие, членовете на Ротари, да започнете да финансирате няколко слънчеви панела? Знам, че вашите клубове вече са подготвили бюджетите си и че любимите ви проекти вече се движат. И за това трябва да ви похвалим. Но възможно ли е да планирате слънчевите панели за следващата година? Вашата мисия би могла да бъде следната: да намалите над 50 милиарда тона годишни емисии на парникови газове в световен мащаб, като произвеждате електроенергия за отделните домакинства чрез слънчеви панели.

Това е едно от решенията. Има и много други. Преминаването от предишните ни навици към нови навици за непрекъснато опазване на околната среда е лесна психическа адаптация. Не е необходима допълнителна работа, а само различна работа. Различни навици. Може да бъде забавно, нещо като игра със себе си.

Започнах игра със себе си. Събирам дрехи от пътя, изпирам ги и ги нося. Получават се страхотни теми за разговор. И забавни шапки. Стремя се да намеря кожен колан с нечие име, издълбано в кожата, който да мога да нося. В смисъл, защо не? Забавно е, а и пести енергия и ресурси. Това е просто още един положителен екологичен навик. И ако това е странно, добре, значи съм странен. Само не казвайте на жена ми.

Алън Кастатор, пенсиониран съдебен адвокат и защитник на проектите на Ротари за слънчеви печки, е доцент в Центъра за изследване на околната среда в Тахо.

Ротари на Балканите 5 / 2023 13
финансиране

С вКУС НА мЕЛБЪРН

„Изгризкайте“ си път през града домакин

на Международната конвенция на Ротари

през 2023 г. с редактора на списание

Rotary Down Under

Миган Мартин

14 Ротари на Балканите 5 / 2023
HANDBOOK
Ротари на Балканите 5 / 2023 15 HANDBOOK

Хапване

Кулинарният пейзаж на мелбърн е калейдоскоп от

култури и вкусове - в града има повече от 2000 кафенета и ресторанти. Очаквайте

малък лов на съкровища в този град на тайни улички, подземни ресторанти и барове на покрива.

252 Swanston Street cookiemelbourne.com.au

Cookie се помещава в емблематичната къща Curtin House в стил палацо. Ще ви посрещнат ярки

стенописи, оживен бар (оригиналът на сградата), тъмни дървени

подове и мека светлина, която

се процежда от големите сводести прозорци. Менюто оправдава

похвалите, като с лекота съчетава тайландския и австралийския дух, за да предложи за споделяне чиния след чиния с вкусови бомби.

3. IL SOLITO POSTO

113 Collins Street

ilsolitoposto.com.au

Влезте в Il Solito Posto, още едно подземно съкровище, през малката задна уличка George Parade. Името му се превежда като "обичайното място", а мелбърничаните се връщат отново и отново заради оживената му и гостоприемна атмосфера. Докато топлото и приветливо кафене предлага спокойно и непринудено пространство с постоянно променящо се меню, то подземната тратория, отрупана със стелажи с изискани вина, осигурява официално изживяване за специални случаи.

4. BOTTEGA

74 Bourke Street , bottega.com.au

За модерна италианска кухня, в която ръчно приготвената паста е звездата на шоуто, опитайте Bottega в горния край на Bourke Street (в рамките на това, което често се посочва като италиански квартал на централния бизнес район). Заемете щанд или седнете на тротоара, както бихте направили в Рим.

5. GELATERIA PRIMAVERA 157 Spring Street springstreetgrocer.com.au

нос до опашка" с ястия, извлечени от традициите на селските райони на Франция, Италия и Испания, се споделя със съседния ресторант The European, който включва спокойна трапезария. Не забравяйте да поръчате пържола фрита.

2. CECCONI'S FLINDERS LANE 61 Flinders Lane, cecconis.com

Cecconi's Flinders Lane е скрито под нивото на улицата, сгушено

Точно срещу сградата на Парламента, закътана във входа на Spring Street Grocer, се намира плотът с мраморен плот на Gelateria Primavera. Само не търсете името на табела - няма такава, освен меко светещото "Grocer" на извития покрив на входа и "Gelati" на витрината. Менюто винаги се променя, но лъжичките джелато могат да включват всичко - от сладко коренче и бергамот до босилек с мед и пекани.

7. RED EMPEROR

131 Little Bourke Street redemperor.com.au

Китайският квартал на Мелбърн води началото си от времето на златната треска през 50-те години на XIX век. За елегантна, но гостоприемна кантонска кухня потърсете светещия неонов надпис на Red Emperor. Ресторантът, прочут с ежедневната си кухня yum cha и разкошните си банкети, се е превърнал в основна част от ресторантската сцена на града.

в мазе в

нюйоркски стил на найизвестната алея в Мелбърн. В

театъра на откритата кухня и елегантното, но топло пространство за хранене главният готвач Себастиано Пецоли приготвя някои от най-добрите италиански ястия в Мелбърн с акцент върху просто приготвената храна, вдъхновена от венецианската кухня.

на Балканите

6. ГРАДСКИ мАГАЗИН ЗА вИНО И ЕвРОПЕйСКОТО 159-161 Spring Street

citywineshop.net.au

theeuropean.com.au

City Wine Shop е едновременно винен магазин с огромна световна селекция от вина и шикозно кафене. Седнете на елегантния дървен бар вътре или на интимните масички, разположени под чадъри на тротоара. Менюто "от

16 Ротари
5 / 2023
1. COOKIE

Пийване

Независимо дали търсите класически коктейл, крафт бира, винтидж вино или добър стар австралийски пъб, барът в мелбърн е на висота. От покриви до скрити врати и мазета - в този град никога няма да останете жадни.

8. CAMPARI HOUSE

23-25 Hardware Lane camparihouse.com.au

Не сте опознали напълно Мелбърн, докато не сте се отправили към "тавана" на града. Да пиеш бира с гледка, е ритуал по тези места. Изкачете се по стълбите до покрива на Campari House за небрежни коктейли, вино, охладена бира и невероятна гледка към града.

9. IMPERIAL HOTEL

2-8 Bourke Street bourkestreetimperial.com

Историческият хотел „Империал“ датира от 1863 г., но днес е известен най-вече с голямата си бирена градина на покрива, спортните събития на живо, ледената бира и класическите ястия в пъба. 360-градусовата гледка към града също не е никак лоша.

10. FARMER'S DAUGHTERS

95 Exhibition Street

farmersdaughters.com.au

Farmer's Daughters предлага сезонни ястия от местни фермери и производители. В слънчевия бар на покрива се предлагат местна бира, вина и спиртни напитки. На покрива се намира и градина, в която се предлагат билки както за храната, така и за коктейлите.

11. НЕйНИЯТ ПОКРИв

270 Lonsdale Street

her.melbourne

Построената през 1903 г. Pacific House, която е част от културното наследство, наскоро отвори отново врати като Her - многостранно място за пиене, хранене и музи-

ка. Насладете се на вино и коктейли, както и на тайландски хапки, приготвени в кухнята на малкия

ресторант BKK долу.

12. БАРА НА ПОКРИвА POMELO

169 Melbourne Place

pomelorooftop.com.au

Pomelo е известен с перфектно изпълнените си напитки. Поръчайте си пивка слаш или освежаващ селтцер, изработен и бутилиран на място. Барът на покрива е закачливата сестра на Bouvardia, малък, експериментален коктейл-бар на долния етаж, който си заслужава да посетите.

13. BAR CLARA

87 Little Bourke Street barclara.com

Bar Clara основава списъка си с коктейли на пречистени плодови сокове (името е Clara). Бурканите с домашно приготвени напитки могат да се видят сгушени между най-добрите алкохолни напитки, подредени по рафтовете на задния бар. Вземете един от меките, зелени кадифени шезлонги и се настанете за вечерта.

14. BENEATH DRIVER LANE

3, Driver Lane , driverlanebar.com

Разположен в трезора на старата кантора за парични преводи, в този бар в мазето ще се пренесете в друго време и място. Намерете една от оригиналните кабини с тухли, поръчайте си авторски коктейл или уиски от най-висока класа и се насладете на блус музика на живо. Само се уверете, че сте дошли по-рано.

15. HEROES

Bourke Street , heroesbar.com.au

В непосредствена близост до Китайския квартал ще откриете магазин за сладолед Nitro Lab. Но не сте тук за десерт. Потърсете асансьора вътре и се пренесете в Heroes с неговите многобройни нива на забавление.

врати и се потопете в разкоша на New Gold Mountain. В интимния бар се сервират едни от най-добрите коктейли в града, като се използват 100-процентови австралийски съставки.

17. SIGLO BAR

161 Spring Street, siglobar.com.au

Немаркирана врата на улица Spring Street се отваря към стълбището на Siglo Bar. Откритата тераса с черно-бяла настилка е идеалното място, където можете да се насладите на сингъл малц след театър и кубинска пура Cohiba, с гледка към Парламента, катедралата "Свети Патрик" и театър "Принцес".

18. TRINKET

87 Flinders Lane, trinketbar.com.au

Отвън Trinket е невзрачен коктейл-бар, вдъхновен от винтидж стила. Преминете през гардероба, наподобяващ Нарния, и ще откриете бар в мазето, пълен с кадифени дивани, маси със свещи и полилеи.

19. STATE OF GRACE

27 King Street

stateofgracemelbourne.com.au

State of Grace се помещава в сградата на Melbourne Steamship Co. на King Street и е еклектично евробистро, което може да се похвали със зашеметяващ бар на покрива. Плъзнете рафта с книги и влезте в Fall From Grace - тайно коктейлно заведение в мазето.

16. NEW GOLD MOUNTAIN

21 Liverpool Street

newgoldmountain.com.au

На ул. „Ливърпул“

следете за велосипед, окачен на стената над номер 21. Влезте през златните

Ротари на Балканите 5 / 2023 17
convention.rotary.org

Март

СКЪПОЦЕНЕН РЕСУРС, НЕДОСТЪПЕН ЗА мНОЗИНА

Живеейки в Австралия, човек мисли много за водата. Когато пътувате

далеч във вътрешност на страната, Outback, няма как да не се чудите

как такъв сух климат подкрепя живо-

та от хилядолетия. Там всяка глът-

ка вода е ценна.

Водата е от съществено значе-

ние за живота, независимо къде жи-

веем. И все пак много от нас я приемат за даденост. Помислете за всеки

йън Райзли Председател на Фондация Ротари

път, само днес, когато сте завъртели кранчето.

Около 1 на 4 души по света имат доста различен опит, когато го правят - ако изобщо имат кранче. Днес 2 милиарда души нямат достъп до безопасно питейна вода, според Организацията

на обединените нации. Сърцераздирателно е,

че всяка година около 300 000 деца под 5 години умират от диарични заболявания, причинени

от лоша санитария, лоша хигиена или опасна

питейна вода - всички те - предотвратими обстоятелства.

Тук идва Ротари. Чрез вашата подкрепа, Ротари фондацията осигурява вода и канализация

за безброй общности по целия свят. Глобалните грантове на фондацията варират от осигуряване на тоалетни и хигиенно образование за села във Филипините до изграждането на инфраструктура за целогодишен достъп до безопасна, достъпна питейна вода в Бразилия.

Проблемите с водата и канализацията, с които се сблъскваме, са твърде големи, за да може някой от нас да реши сам. Но независимо дали работим с глобални партньори за безвъзмездни средства в целия свят или с големи агенции като USAID, ние правим промяна.

Ефективно от тази Ротари година, клубовете Ротаракт могат да кандидатстват за глобални безвъзмездни средства. Насърчавам Ротари и Ротаракт клубовете да работят заедно по съществуващи вече грантове и Ротари клубовене да подкрепят безвъзмездни средства, спонсорирани от Ротаракт. Заедно Ротари и Ротаракт клубове ще изведат силата на Фондацията на ново ниво.

Фондация Ротари има повече потенциал от всякога да направи промяна във водните и канализационните предизвикателства, с които всички се сблъскваме, благодарение на вашата щедра подкрепа.

мИСЛЕТЕ мАЩАБНО, ДЕйСТвАйТЕ мАЩАБНО

В писмо до брат си Тео през 1874 г. Винсент ван Гог пише: "Ако наистина обичаш природата, ще откриеш красотата навсякъде."

Април е месецът на околната среда за Ротари, а Денят на Земята е на 22-ри. Отбелязването на този повод с местни проекти, като например почистване на крайпътни зони, е фантастично и има значение. Помислете и за помащабно мислене по отношение на опазването на околната среда - една от седемте области на фокус на Ротари - като си партнирате с други клубове и дистрикти в по-мащабен проект, финансиран чрез Фондация Ротари.

Колкото повече нашите клубове работят заедно по по-големи проекти, толкова повече постигаме. Подкрепени от глобален грант на Фондацията, Ротари клубовете в Пенсилвания и Бразилия се обединиха, за да осигурят оборудване за преработка на пластмаса за кооператив на събирачите на отпадъци в град Рио Кларо. Работниците, които събират рециклируеми материали от боклука, увеличиха доходите си с 50 % и разшириха кооператива, като същевременно допринесоха за по-чиста околна среда. Действието в големи мащаби е и една от основните идеи, залегнали в Програмата за мащаби на Фондацията. С всяка безвъзмездна помощ в размер на 2 милиона долара, разпределена за период от три до пет години, работата, извършена на място, се увеличава, за да се реализира потенциалът за дългосрочна устойчива промяна. Получателят на гранта за 2021-22 г., "Заедно за здрави семейства" в Нигерия, работи усилено по решения, насочени към намаляване на майчината и неонаталната смъртност в страната.

И така, мислете мащабно този месец - за околната среда и за глобалните грантове и Програмите от голям мащаб - и ще видите, че когато става въпрос за доброто, което можем да направим чрез нашата Фондация, небето на "звездната нощ" е пределът.

18 Ротари на Балканите 5 / 2023 ПОСЛАНИЕ
ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФОНДАЦИЯ РОТАРИ
Април

ОРЛАНДО Е НОвИЯТ ДОм НА АСАмБЛЕЯТА

Международната Асамблея на Ротари се проведе между 8-12 януари 2023 година в Орландо, Флорида, САЩ. Присъстваха над 500 дистрикт гуверньори елект от целия свят и бях изключително горд и развълнуван, когато на сцената се развя и българският флаг. Общият брой на присъстващите надхвърляше 1100 души. Независимо от големия брой присъстващи, организацията бе изключителна. Настроението през цялото време бе много приятелско и весело.

на РИ. Знаем, че с нашето съдействие, и най-вече с усилията на ПДГ Борислав Къдреков, бяха закупени и изпратени генератори в Украйна.

Второто направление бе включването на Ротаракт в дейността на ротари. За съжаление не се дадоха примери за действие. През 2023-2024 ротарактори ще оглявят комисии, като информационни технологии и външни отношения.

Третото направление бе Ментално здраве. Това е проблем и за България.

ция продължава, прогнозата за бъдещето на България е мрачно. Нека вложим усилия и сътворим надежда за по-добро бъдеще на България.

По време на Асамблеята имах възможност да се срещна и разговарям с много лидери на Ротари, както и с бъдещите гуверньори на дистрикти от Зоната и съседни нам страни, което ми даде и основание да сътворим ново развитие на международните връзки и сътрудничество.

Христо Михайловски Гуверньор елект Д2482

На асамблеята РИ Президентът елект Гордън Макинали представи темата за 202324, “Create hope in the world”, което преведох „Да сътворим надежда на света“. Тема, звучаща общо, но и даваща ясна насока за концентриране на нашите усилия за участие в разрешаване на реални, конкретни и сложни събития.

В своето слово Гордън конкретизира темата в три направления. Първото направление е да насочим нашата помощ и сътворим надежда за украинския народ за нормален живот. Ясно и остро бе осъдена агресията на Русия, масовото избиването на граждани в Буча, насилието над жени и отвеждането на деца, разрушаването на жилищни сгради, болници, инфраструктура и др. Почувствах се горд и съпричастен към усилията

Обучението стана изключително интерактивно на база на решаване на казуси. Темата на РИ за 2023-24 се припокрива с темата в нашия Дистрикт за този период, а именно Демографската катастрофа в България. Ключови области за оценка са смъртност, раждаемост и миграция. Коефициент на раждаемост около 8,5%, на смъртност около 40%. Населението от 1990 г. досега е намаляло с 2,3 милиона души. Ако тази тенден-

Ротари на Балканите 5 / 2023 19 GOVERNOR`S MESSAGE

години

оТ СЪЗдАВАнЕТо нА РоТАРи В БЪЛгАРиЯ - II чАСТ 90

Уважаеми приятели, тази година ще отбележим 90 години от навлизането на ротарианската идея в България и създаването на първия клуб в София. През това време, ние които сме част от тази Световна хуманитарна организация сме направили толкова много добри дела в полза на обществото, на което служим. Някои от тях са оставили траен отпечатък и са се превърнали в жалони на нашето развитие, а други, наглед по-незабележими, са изградили цялостния облик в еволюцията на ротарианството в България.

Затова е необходима историческата памет да регистрира и съхрани направеното, да го подреди, за да стане то основата за по-нататъшното ни развитие.

В този брой и в следващите книжки ще отбележим и други събития и факти от нашия клубен живот след възстановяването на Ротари през 1991 година.

ПДГ Наско Начев - издател

През април 2023 година ротарианците от България ще честваме 90 години от навлизането на ротарианската идея в България и създаването на първия клуб в София. Това стана благодарение на демократичните процеси след 1989 г. в Европа, когато отново се заговори за Ротари в България.

За да определим главните жалони, трябва

да обърнем поглед към нашето минало.

Можем да се гордеем, че в далечната 1915 година ние имаме българин ротарианец – това

е Събо Николов. Приятелите от Панагюрище издигнаха прекрасен паметник на първия ни ротарианец.

Отбелязахме подобаващо в миналия брой и предвоенния период 1933-1941 година, когато в България започват да работят и да се развиват осем Ротари клуба и успяват да завоюват правото и признанието да имат собствен Дистрикт!

За съжаление, това многообещаващо развитие е прекъснато брутално на два пъти. През 1941 с позорния Закон за защита на нацията Ротари клубовете са забранени, а през 1951 год. комунистическите власти ги забраняват за втори път като фашистка организация? Почти всички членове на клубовете са обект на репресии заради членуването в Ротари.

Гордеем се, че успоредно с навлизането на демократичните промени у нас през 1989 г. се върна и ротарианската идея. София и Пловдив бяха сред първите, които основаха инициативни групи и с помощта на нашите гръцки приятели отвориха нова страница в ротарианската ни история.

На 18 септември 1991г. в Цюрих е изпратен пълен комплект документи с окончателния

Откриване на паметника на първия българин-ротарианец Събо Николов

Чартърното тържество на Ротари клуб - София 1991 г.

Първа сбирка на софийски Ротари клуб

20 Ротари на Балканите 5 / 2023

“Лист (списък) на членовете учредители на Предварителен Ротари клуб София” - общо 28 души.

На 22 октомври 1991 г. Бордът на РИ взема решение да бъде чартиран Ротари клуб София с № 28356, а на 30 ноември 1991 г. е голямото чартърно тържество.

Много скоро започва разширението на клубовете в страната - първи е Пловдив (12 май 1992, президент основател Атанас Чаушев); следва Бургас (18 януари 1993, президент основател Стефан Аладжов), Варна (10.06.1993 президент основател Иван Войнов), Стара Загора (31.05.1994 президент основател Стефан Терзиев), Русе (31.05.1994 , президент основател Борис Кацаров. През 1995 са създадени и първите Ротаракт (младежки) клубове в София и Пловдив.

Гордеем се с перфектно проведената имунизационна кампания срещу полиомиелита през 1995 година, което накара президента на РИ Хърбърт Браун да дойде в България и лично да ни благодари.

Ротари вече е отворен за жени. Първата жена, приета в България, е Елена Атанасова. Първата жена, президент на клуб, е Сивия Балинова (РК Дупница). А първата жена дистрикт гуверньор е Анелия Дошева. Понастоящем повече от 25 % от ротарианците са жени.

Ние се гордеем, че през 2001 година, в отговор на призива за глобалното търсене, отправен от президента на РИ Ричард Кинг, чартирахме за една година 18 Ротари, 14 Ротаракт и 2 Интеракт клуба, което Ротари обяви за рекорд.

Трябва да отбележим, че нашият първи дистрикт гуверньор в новата ни история – Калчо Хинов – обяви за мото на своята дейност в мултинационалния ни дистрикт „Мирът и разбирателството на Балканите”.

Ротари на Балканите 5 / 2023 21
90 ANNIVERSARY
Закриване на кампанията "ПолиоПлюс" Посещение на РИ президент Хърбърт Браун Ротари президентът Ричард Кинг връчва грамотите на новите 14 Ротари, 12 Ротаракт и 2 Интеракт клубове Чартърно тържество на Дистрокт 2482, 2007 г. Пловдив

С действията си доказахме, че можем да изпреварим всички политически сили и да превърнем България в гарант на мира в Източна Европа. Гордеем се, че българинът Стефан Драгостинов написа „Симфония на мира”, с която бе ознаменувана осемдесетата годишнина на Ротари Интернешънъл в Маракайбо, Венецуела.

До средата на 2006 г. България бе в един дистрикт със Северна Гърция, Сърбия и Черна гора, Косово и Република Северна Македония.

С този многонационален Дистрикт 2480 Ротари още веднъж доказа на света, че изпреварва политиците и може да обедини бизнесмени, интелектуалци и лидери в професиите в една организация, поставила си високата цел да служи на обществото.

На 1 юли 2007 г. България се отдели в самостоятелен Дистрикт 2482. От тогава до сега сме реализирали стотици общественополезни проекти, проведохме две президентски конференции: „Приносът на Ротари за мира на Балканите“ и „Децата на България и Ротари“.

През декември 2010 г. в София се състоя Зонален Ротари институт.

През тези години ни гостуваха президентите

на Ротари Уилфрид Уилкинсън (два пъти), Д.К.

Лий и Джон Кени, президентът на РИ за 201112 г. Калян Банерджи, за 2014-15 Гари Хуанг и много ротариански лидери от целия свят.

Гордеем се, че българските ротарианци имат свой химн „Светът от добрина е сътворен“, дело на маестро Стефан Драгостинов, който всички с удоволствие пеят при клубните срещи.

Сега в България има 89 Ротари клуба с 2000 ротарианци в почти всички големи градове. От началото на възстановяването на ротарианското движение досега българските ротарианци са помогнали на нашето общество с програми и действия за над един милион долара. Ние се гордеем с 27 Ротаракт и 35 Интеракт клуба. Приехме призива на РИ Every Rotarian Every year, в резултат на което до този момент имаме около 600 носители на „Пол Харис Фелоу” и над 20 Последователи на Пол Харис обществото, имаме и дванадесет Големи дарители.

В България от 1995 година се издава и Ротарианско списание, наследник на излизалия само през 1940 бюлетин „Ротари в България“.

То е лицензирано от Ротари Интернешънъл

като регионално за славянските страни от Балканския полуостров и съхранява голяма част от историята, написана от вас през тези години.

През 2020 г. бе учредена Национална награ-

Ротари на Балканите 5 / 2023

Чартиране на Дистрикт 2482

Първите асистент дистрикт гуверньори

Президентът на РИ Уилкинсън открива мемориала, отбелязващ 75 години от създаването на Ротари в България

Обучение на Ротаракт и Интеракт

22
90 ANNIVERSARY

Връчване

да на Ротари в България, която се присъжда ежегодно от ротарианците и ротаракторите в Дистрикта чрез номиниране на неротарианци за безспорен принос в тяхната дейност, постигнат чрез прилагане на основната ценност на Ротари – служба за просперитета на общностите на територията на Р България.

През годините българските ротарианци допринасяха и за развитието на международното сътрудничество и разбирателство чрез създаване на приятелства с ротарианци от целия свят. Чрез участие в програмите за младежки и международен образователен обмен бяха създадени добри приятелства и беше преобразен животът на много млади хора.

Бяха направени значителни за условията на България дарения в полза на програмите на Ротари Интернешънъл и Фондация Ротари, особено по програмата „ПолиоПлюс” с крайна цел окончателното изкореняване на детския паралич по света.

Успешни глобални и дистриктни грантове

Това са само част от видимите, осезаемите резултати от дейността на българските ротарианци през последните 90 години, резултати, които могат да бъдат видени в училищата, болниците, улиците и парковете в градовете ни и в очите и лицата на хората, получили подкрепа. Но освен тях има и други невидими, скрити последици – вътрешния растеж, вътрешната промяна, настъпваща в душите на хората, носители на ротарианските идеи в ежедневния си живот, които въздействат неудържимо и върху средата около нас.

Така се извършва и промяна в разбиранията за взаимопомощ, сътрудничество, висок морал, свобода, толерантност.

И тези невидими с просто око последици върху нас самите и средата, в която живеем, са не по-малко въздействащи от видимите. Защото те са истинската основа за материално, интелектуално и духовно процъфтяване на човешките общности.

Лидершип комитетът преди пандемията

Споменатото дотук обхваща само част от направеното през тези 90 години. То е изпълнено с постижения, от които сме горди и изпитваме признание и уважение към ротарианците от България, допринесли за това.

По повод годишнина от възстановяването на Ротари в България списанието открива нова рубрика, посветена на този юбилей.

Редакцията се обръща към всички ротарианци от дистрикта да изпратят материали и снимки за своята служба и успехи през тези години, които с удоволствие и гордост ще публикуваме.

Това е бъдещето на Ротари

Ротари на Балканите 5 / 2023 23
90 ANNIVERSARY
на отличието "Пол Харис Фелоу"

РАЗвИТИЕ НА чЛЕНСТвОТО, ПРЕДИЗвИКАТЕЛСТвА И вЪЗмОЖНОСТИ

На сесията си през 2019 г. Законодателният съвет на Ротари Интернешънъл прие актове, които разшириха възможностите за гъвкавост и иновативност на клубовете, свързани с формата и периодичността на клубните срещи, с различни типове членство, както и с нови модели клубове.

В следващите редове ще споделя малко повече за новите модели клубове с убеждението, че в значителна степен остават непознати на приятелите ротарианци. Това беше и темата на общата ни презентация заедно с Ахмад Хусейни от Ливан по време на Ротари Института през ноември 2022 в Лимасол, Кипър.

Вторият приоритет в плана за действие на Ротари е разширяване на нашия обхват, за постигането на който се изисква да увеличаваме и разнообразяваме членството, да създаваме нови канали в организацията ни, да работим за по-голяма отвореност и привлекателност, Новите модели клубове, добавени към традиционните са точно такъв инструмент. Кои са те? Ограничени ли сме в тях? Има ли успешни примери на такива клубове?

Накратко, типовете (Ротари и Ротаракт)клубове са отразени в таблицата, която ни казва с какво се характеризират, за кого са привлекателни.

24 Ротари на Балканите 5 / 2023 THE NEW CLUBS

В пейзажа на новите модели клубове могат да се включат и хибридни на тези типове. Ще добавим към многообразието на Ротари, ако например създадем сателитен алумни клуб, или кауза базиран международен клуб. Има само едно нещо, което трябва да остане постоянно и това е нашата ДНК като организация - обвързаността ни с нашите ротариански ценности, привличането на хора, които ги споделят и са готови активно да работят в полза на общността и обществото.

Ограниченото място ми дава възможност само за няколко примера.

Нашият дистрикт има своя принос в развитието на нови модели клубове с наличието на вече три

сателитни клуба. Първият е Е-сателитен клуб Стара Загора, съставен от млади хора, в началото на изграждането на своята кариера и своите семейства, затова и срещите им са гъвкави по отношение на формат, време и локация. В партньорство с големия клуб те са движещата сила на значими проекти с фокус децата, образованието, културата. Вторият е сателитен клуб Павликени към РК Велико Търново – успешен пример за присъствие и признание на Ротари в малка общност, където има риск при изграждането и за устойчивостта на традиционен Ротари клуб. Имаме отскоро и трети пример – сателитен клуб Твърдица към РК Ямбол, за който с интерес очакваме да научим повече.

Вторият пример е за кауза базирани клубове. В световен план на особен интерес се радват еко Ротари клубове, които вече създават своя мрежа за работа по общи проекти, свързани със седмия фокус на Фондация Ротари. 20% от новочартираните в нашата Зона 21 за последните години са такива клубове, с уточнението че най-много са в двата турски дистрикта 2420 - седем на брой, и пет в 2440. Имената им говорят красноречиво за техните каузи – Agricultura, Terra Madre – кауза околна среда и устойчиво земеделие, Digiverse – дигитална трансформация и иновации. Breath to Women в Истанбул е с кауза подкрепа за постигане на пълния потенциал на жените в техния личен живот и тяхното професионално израстване. Противно на очакванията, този клуб има 51 члена, и мъже и жени, плюс Интеракт и Ротаракт клуб.

Последният, трети пример е за много специален международен клуб – на ливанската диаспора. Събира успешни ливански професионалисти, разпилени по цял свят, но готови да работят за родината си, като споделят знания и експертиза, обединяват ресурси за значими проекти, предлагат решения на важни за общността проблеми.

Нужни ли са ни различните модели клубове? Да, защото отварят нови възможности за потенциални членове, привличат демографски и професионални групи, които не биха се присъединили към традиционен клуб. Дават опции за различен тип ангажимент с време и различни нива на цената на членството. Може би най-важното – насърчават култура на гъвкавост и креативност в дистриктите ни. Показват ни много нужни примери на екипна работа, на приемственост в лидерството, на иновативност в поставянето на цели, на позитивен подход. Има рискове, но и много уроци вече са научени, има успехи и добри практики, има достатъчно ресурси в наша помощ.

Като ротарианци, ние сме лидери. Лидерството не е спорт за зрители, нещо, което да гледаме от скамейката на публиката. То изисква правене на избори, действия, насочени към днешния ден и към бъдещето. Моделите и решенията от 20 век са удобни, но с тях , или поне само с тях, не можем да решаваме предизвикателствата на 21 век.

Нина Митева - ПДГ Председател на Комитета по обучение

Ротари на Балканите 5 / 2023 25 THE NEW CLUBS

НЕ СТЕ САмИ

Таня Георгиева

АРПИК - Зона 21В, ПП РК Бургас

Беше много отдавна, на 5 февруари 2023 г. Съпругът ми, по-малката ни дъщеря и аз седяхме в малък ресторант и планирахме мечтано пътуване до Адана, особено Газиантеп и близките места. Бях се влюбил в този град по време на Ротари института там. Няколко часа по-късно всичките ни планове бяха разбити от известие на телефона ми и това беше най-малката промяна в света наоколо.

Повече от 16 милиона деца, жени и мъже бяха засегнати от ужасно земетресение. Мнозина загубиха всичко, което имаха, и най-лошото – много загубиха живота си. Смес от стрес, страх, съчувствие, съчувствие, тази гама от чувства нахлу. Какво се случи с приятелите ми, с всички умни и нежни хора, с които се свързах? И това не беше само прозрението ми.

България беше първата държава, която изпрати помощни и спасителни екипи в земетръсния район. На 6 февруари преди обяд два самолета "Спартан" излетяха за Турция – само няколко часа след земетресението. Те направиха няколко курса, като донесо-

ха лекари, доброволци, стоки за първа помощ, спасителни екипи и специално обучени кучета.

На 7 февруари към земетръсните райони заминаха и

нови полети със спешни екипи от лекари. Това се е случвало много пъти, като българин хората бяха наясно, че съседите са в беда и нужда.

Не е важно дали си първи, или сред първите, важно е да подкрепиш, когато подкрепата ти е нужна, да си на точното място в точното време.

Борбата започна. Конкуренцията с времето. Български спасителни екипи със специално обучени кучета дадоха всичко от себе си, за да намерят оцелели под руините. Всеки спасен живот беше истинско вдъхновение да продължим.

Ами ротарианците в България?! Чувстваме нашите съграждани в Турция толкова близки. Просто живеем в съседство.

И има побратимяване, общи проекти, срещи. Дори да не е

26 Ротари на Балканите 5 / 2023
PEOPLE OF ACTION

съвместно с Община градът предоставиха няколко големи ТИР-а, пълни с артикули от списъка, изпратен от турските Ротари и Ротаракт клубове в земетръсните райони. Ротари клуб Велико Търново, Ротаракт клуб Велико Търново и Интеракт клуб Велико Търново организираха мащабна кампания в Северна България. Червеният кръст, Националното сдружение на доброволците в България, други неправителствени организации, общини и институции организираха центрове за подкрепа на турския народ. Колите и камионите минаваха границата многократно и този път не беше за екскурзия до близките градове. Това беше, защото хората са с добри сърца и защото, когато знаеш, страстта и предаността към доброто се активират повече от всякога.

имало такива, ние сме ротарианци и нашата мисия е да спасяваме животи. Защото сме хора на действието.

В понеделник вечерта беше началото на набирането на финансова подкрепа. Ротари клуб Бургас, Ротари клуб Благоевград-Център, Ротари клуб Поморие, Ротари клубове Русе-Дунав и Русе, Ротари клуб Свищов и много други дариха средства през първите ден-два. Много ротарианци са предоставили финансова помощ директно или чрез други организации.

Има Ротари клубове в България, които са декларирали решението си да се присъединят към Global Grants ARPIC на D 2420, 2430 и 2440. Сред тях са РК София Сердика, РК Русе, РК Плевен Център, РК Пловдив Пълдин и др. Всички Ротари клубове в дистрикта участват в кампании за материално подпомагане.

Списъкът с блага и нужди обиколи ротарианците в България. Постарахме се да коор-

динираме

действията.Няколко големи кампании бяха организирани от Ротари клубовете в Южна България: Ротари клуб Харманли, в сътрудничество с партньори и граждани на община Харманли, събраха одеяла, спални чували, чаршафи, хигиенни материали, памперси, походни легла, електрогенератори, печки за палатки, палатки и т.н., които да изпратите на страдащи хора в Турция.

Камионите са откарани до Одрин и оттам към района на земетресенията. Ротари клуб Кърджали и партньори,

Ние не сме богата държава. Но отворихме сърцата си. Не помня авторът в изречение, което звучи така: „Не е важно да даваш, когато имаш много, важно е да даваш от сърце, когато нямаш много.“ И повярвайте ни, ние, всички ротарианци в България, всички български хора изпитваме дълбока скръб.

Приемете нашите съболезнования и вярваме, че възстановяването и по-доброто бъдеще предстои.

Не сте сами!

Ротари на Балканите 5 / 2023 27
PEOPLE OF ACTION

Всичко започна от това писмо, което получихме часове след земетресението!

„Сигурен съм, че вече знаете за бедствието в Турция и ви благодаря за съобщението в месинджъра. Всички клубове в Турция са в действие и ние сме на полето, за да задоволим спешните нужди на хората, които са имали шанса да оцелеят. От друга страна, нашият национален комитет за помощ при бедствия подготви проект за мобилна многоклинична болница за провинция Хатай. В този много силно засегнат град всички болници бяха повредени или срутени.

Общината ще направи инфраструктурата, а дирекция Хатай на Министерството на здравеопазването ще назначи лекарите. Ще се радваме много, ако вашият Дистрикт може да участва в нашия глобален грант проект с DDF и/или директна финансова подкрепа. Прощавайте, че „Подкрепа за D-2430“ ви притеснява с този имейл, но ние се опитваме да служим на човечеството, когато то има голяма нужда от Ротари.“

С най-добри пожелания, Шафак Алпай ПРИД 2014-16 ЗОНА 20-19

До приключването на броя към клубовете от публикувания призив се присъедини и РК Смолян, както и нашите млади приятели от РАК.

на Балканите

28 Ротари
5
/ 2023
PEOPLE OF ACTION

РК КАРЛОвО ДАРИ ДЕТСКА ГРАДИНА

Детската градина в едно от най-тежко пострадалите от наводненията села - Богдан, получи ценно дарение от Ротари клуб Карлово. Детското заведение се сдоби с 12 легла, 2 шкафа и бюро.

“Дарението идва в много важен момент, тъй като старото обзавеждане беше амортизирано. Благодаря за инициативата на Ротари клуб. Градината се посещава от 12 деца на възраст от 3 до 7 години. Това се деца и от Каравелово, където тежко пострада градината и след наводненията започнаха да идват в Богдан”, каза за директорът на градината Христина Перчева.

Ротари клуб Карлово обещаха, че ще дарят още килим и матраци за децата.

Карловопрес

РК София-Триадица започна нов проект - дарителска кампания за книги, предназначени за над 37 читалищата в различни населени места в страната.

Ротарианците вярват, че книгите са сигурен портал към знанието и въображението и чрез тях поддържаме паметта и духа си бодри. В малките населени места в страната, четенето често е пристан и утеха за много самотни възрастни хора, които с вълнение преживяват историите от книгите в иначе кроткото си ежедневие. На 26 февруари беше направено първото дарение на книги в Народно читалище "Димитър Данаилов-2013", Чирпан.

На 2 март Ротари клуб Панагюрище предостави на детските градини в град Панагюрище оригинални детски играчки и занимателни игри, произведени и доставени от Германия. Инициативата е на Ротари клуб Пазарджик, реализирана съвместно с Ротари клуб Панагюрище и Ротари клуб Велинград.

Ротари на Балканите 5 / 2023 29
БАБА И ДЯДО чЕТАТ, ДОКАТО мЕ НЯмА
PROJECTS
CLUB

НАГРАДИ ЗА ТАЛАНТЛИвИ ДЕЦА Петя Казакова

директорите на ПГ по туризъм „Ал. Константинов“ и СУ „Ив. Вазов“, учители, родители и деца. Тя започна с ритуалите на Ротари и тържествено обръщение по случай празника от президента на РК Поморие - Георги Тръпков.

В навечерието на Деня на Ротари Ротари клуб Поморие финализира Проект в подкрепа на талантливите и надарени деца.

В навечерието на Деня на Ротари Интернешънъл - 23 февруари 2023 г. Ротари клуб Поморие завърши проект в подкрепа на талантливите надарени деца от Община Поморие. Той е

насочен към подпомагане развитието на изявени таланти в три области: природо-математически науки, изкуство и професионално развитие.

Церемонията бе уважена от дистриктни офицери, кмета и председателя на ОбС Поморие,

Наградният фонд от 5000 лв., събран на организираната от Ротари клуб Поморие Благотворителна вечер на християнските добродетели, бе разпределен между четвъртокласника Матей Миронов от СУ „Иван Вазов“ за високи постижения в природо-математическите науки в страна и чужбина, дванайсетокласника Руси Тодоров от ПГТ „Алеко Константинов“ в областта на професионалното развитие и в сферата на изкуствата - Детски фолклорен танцов ансамбъл „Раковина“ към ЦПЛР Общински детски комплекс – Поморие.

На отличените президентът на клуба връчи плакет и знаменце на клуба. Наградата ще даде възможност на изявените деца да развият таланта си. Вечерта завърши с танци, поздрав от малките танцьори в ДФТА „Раковина“.

Ротари клуб Нова Загора стартира нов проект "Дигитализирай образованието", при който оборудва с интерактивни дисплеи читалищната библиотека, детските градини и началните училища в града.

Въвеждането на иновативни методи в българското образование е важна стъпка в развитието на младите таланти и Ротари клуб Нова Загора за поредна година неотклонно застава на страната на бъдещето.

Сп. "Ротари на Балканите"

30 Ротари на Балканите 5 / 2023
ДИГИТАЛИЗИРАй ОБРАЗОвАНИЕТО
CLUB PROJECTS

С ЦвЕТЕ в РЪКА

СРЕЩУ РЕПРОДУКТИвНИТЕ ПРОБЛЕмИ

Скъпи приятели, Щастливи сме да споделим, че събраната сума от кампанията „С цвете в ръка срещу репродуктивните проблеми“ възлиза на 2130,22 лв. Всички средства ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе“.

Предстои следващ етап от кампанията, в който ще бъде избрана двойка за финансиране. Изборът ще бъде осъществен чрез жребий в при-

съствието на нотариус, както и представители от трите организации – Ротаракт клуб Велико Търново, Фондация „Искам бебе“ и Община Велико Търново. Благодарим на всички, които се включиха в кампанията и подкрепиха нашата благородна цел. За пета поредна година ще имаме възможност да сбъднем нечия мечта и доказахме, че заедно можем повече!

РАК Велико Търново

Ротари на Балканите 5 / 2023 31
RAC and IAK

Списание РоТАРи НА БАлКАНиТе

вече приема реклами

Ако вашият бизнес планира

да рекламира продукт или

услуга на целева аудитория, помислете

за реклама в списание

"Ротари на Балканите".

Организацията на Ротари в

България има вече 90 клуба

във всички по-големи

градове в страната ни.

Нейните членове са изявени общественици и професионални лидери, които в свободното си време

се събират и като

доброволци развиват хуманитарни дейности в служба на общността.

Ротарианците са хора с възможности. Ето защо чрез

списанието имате възможност да представите дейността или продукцията

си на хора, които ще я оценят по достойнство.

За тарифи и насоки посетете www.rotary.bg
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.