Списание "Ротари на Балканите", май 2023, № 235

Page 1

май-юни 2023 бр. 6, № 235 ISSN 1310-750X www.rotary.bg РОТАРИ НА БАЛКАНИТЕ 60 години ИНТЕРАКТ

РОТАРИ НА БАЛКАНИТЕ

Регионално списание на Ротари Интернешънъл

ISSN 1310-750X

Издател: Агенция „Бизнес Н” ИЗЛИЗА НА ДВА МЕСЕЦА

РЕДАКЦИОННА КОЛЕГИЯ

Виолина Костова, ДГ Христо Михайловски, ДГЕ

Илиян Николов, ПДГ

Нина Митева, ПДГ Станислава Якимова, ДРП

Велимир Балтезаревић, Србиjа Димитрина Вакрилова, отг. редактор Цвятко Кадийски, Ротари историк Наско Начев, ПДГ, издател Отговорен секретар: Антон Начев Предпечат: Гергана Найдева

Address:

ROTARY IN THE BALKANS

25, Knyaz Tseretelev Str., Plovdiv 4000, Bulgaria

Mob. +359 887 594 356

E-mail: abn@rotary.bg www.rotary.bg

Уважаеми приятели, Изпращаме още една ротарианска година! Писмата на президента на Ротари, Дженифър Джоунс и на нашия гуверньор Виолина Костова са изпълнени с много емоция, а като представители на нежната половина и с подчертано количество любов! Какво се крие в ротарианската любов? Любов означава да даваш безкористно, да забравиш собствените си нужди и да работиш, за да помагаш на другите. Ние, ротарианците, сме носители на хуманността и любовта още от основаването на нашата организация. В Ротари познаваме любовта. Често я наричаме “служба на обществото”. Ние работим за мира, за осъществяването на тази изконна човешка мечта.

Живеем в ерата на връзките с обществеността. А аз съм сигурен, че повечето от нашите клубове не полагат достатъчно усилия в тази насока, въпреки че през последната година след пандемията можем да се похвалим с известно раздвижване.

Очаквах да се проведе PR кампания във връзка с 90-годишнината на организацията. Останах с усещането, че това е празник единствено на РК София. Да, те два пъти са били първият клуб, който поставя основите, а после възстановява ротарианството у нас, но през тези 90 години във всички големи български градове се създават клубове, които приемат хуманитарната мисия на Ротари да служат на общността! Всеки повод ни дава възможност да изградим добра представа за Ротари в обществото В последната книжка за тази година отново отделяме подобаващо място на кръглата годишнина. Усилията на нашия историк Цвятко Кадийски да събере и подреди хронологично всички реликви от предвоенния период на ротарианството в България, бяха показани и приети в Държавния архив. Точно в деня на годишнината 22 април, се събрахме и почетохме първопроходците с две благородни каузи.

В броя поместваме обширен материал за най-младите в нашата организация - Интеракт, посветен на тяхната 60 годишнина от създаването. Затишието на пандемията възроди и друга така характерна практика от международния живот – дейността на побратимените клубове, на групите за ротарианско приятелство и младежки обмен!

И накрая искам с нескрита гордост да споделя, че след поканата към европейските редактори на ротариански списания да споделят за официоза интересна история от техния регион, публикуваха в майския брой на Rotary моето есе за възраждането на Ротари в България и дейността на част от Междудържавните комитети в Дистрикта. Желая ви приятно четене!

Ваш в Ротари Наско Начев - издател

PUBLISHER‘S LINES

ХОРА НА ДЕйСТвИЕТО - И НА

Вярвам, че в нашия свят е настъпило време за смело, дръзко и целенасочено лидерство.

Миналия месец в тази рубрика чухте за моята скъпа приятелка Аниела Караседо. Тя е невероятен член на нашето ротарианско семейство и

като бивш интерактор, а сега ротарианец, е точно такъв лидер.

Ани сподели много лична история за справянето с пристъпи на паника - нещо, което и аз съм преживявала. Отзвукът и реакцията на тази история бяха огромни и показват колко е важно да признаем не само силните си страни, но и уязвимостта си.

Когато говорим за намиране на пространство един за друг - създаване на комфорт и грижа в Ротари - ние описваме клубно преживяване, в което всички можем да се чувстваме комфортно да споделяме, както направи Ани, и всички можем да сме съпричастни и да се подкрепяме взаимно. С каквото и да се сблъскваме в живота, Ротари е място, където знаем, че не сме сами.

Комфортът и грижата за нашите членове са единственият най-голям фактор за удовлетвореност и задържане на членовете. Трябва да гарантираме, че това остава приоритет - и че допълнително укрепваме тези връзки, като извършваме услуги, които помагат за намаляване на стигмата при търсенето на лечение на психично здраве и разширяват достъпа до грижи.

Ето защо съм толкова въодушевена от чудесната визия на новоизбрания президент Гордън Макинали да помогне за подобряване на глобалната система за психично здраве не само за членовете на Ротари, но и за общностите, на които служим.

Когато Гордън обяви фокуса ни върху психичното здраве на тазгодишната Международна асамблея в Орландо, Флорида, той ни напомни, че помагането на другите е от полза за психичното ни здраве, като намалява стреса и подобрява настроението ни. Проучванията показват, че извършването на актове на доброта е ефективен начин да подобрите собственото си психическо и физическо здраве. Ротарианската служба носи надежда на света и радост в живота ни.

Новият ни фокус върху психичното здраве ще отнеме известно време, за да се настроим и все пак той се основава на нещо, което е част от това, което сме от 118 години. Ние сме хора на действието, а зад това действие стоят грижата, състраданието, съпричастността и приобщаването.

Да станем шампиони по въпросите на психичното здраве е не само правилно и добро, но и инструмент, който може да създаде надежда в света - вдъхновяващата тема на Гордън за предстоящата му година като президент.

Ако служим на нашите членове, служим на нашите общности и ако можем да срещаме хората там, където са, и да ги издигаме, те ще си представят Ротари в нова светлина и ще разберат напълно нашата стойност и безкрайния ни потенциал.

ДЖЕНИФЪР Е. ДЖОУНС Президент на Ротари Интернешънъл

Ротари на Балканите 6 / 2023 3 BETWEEN FRIENDS Май
СЪпРИчАСТНОСТТА

BETWEEN FRIENDS

Юни

1. На септемврийския фестивал "Глобален гражданин" в Ню Йорк президентът на РИ Дженифър Джоунс обяви, че Ротари Интернешънъл ще отдели допълнителни 150 милиона долара за Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита.

2. При посещението си в Замбия през август Джоунс разговаря със здравни работници, участващи в програмата "Партньори за Замбия без малария", която е получател на първата безвъзмездна помощ от РИ за програми от голям мащаб. 3. Джоунс върви рамо до рамо с Лъки Йохана Мишел Чута Симон, ученичка, с която се запознава по време на априлската

обиколка на проекта за ограмотяване в Гватемала. 4. През юли, на спирка от обиколката

си Imagine Rotary Canada Tour, Джоунс прегръща плюшено мече гризли, облечено в червена

сержантска туника на Кралската канадска конна полиция. 5. Джоунс и актьорът Сибонгиле Миамбо (вляво) участват във футболен мач през септември в бежанското селище Накивале в Уганда.

на Балканите 6 / 2023

4 Ротари

6. Придружена (вдясно) от съпруга си Ник Крайачич и Джудит Димент, декан на Мрежата на представителите на Ротари, Джоунс поздравява крал Чарлз III в Лондон в Деня на Британската общност. 7. В разгара на обиколката си Imagine Impact Tour Джоунс и съпругът ѝ се наслаждават на тих момент, докато седят в тайванска градина със зеле. 8. Джоунс посочва Imagine One's Dream, картината, дело на брат ѝ Дарън Джоунс, която е вдъхновила президентската ѝ вратовръзка и шал. 9. Джоунс позира за снимка по време на февруарски семинар в Тексас за елект-президенти на Ротари клубове. 10. Джоунс и Крайчич се возят високо в седлото на ежегодния парад Calgary Stampede в Албърта.

НЕ ДОвИЖДАНЕ, НО ДОБРА РАБОТА Общуването с вас чрез страниците на списание „Ротари“ през изминалата година ми донесе толкова много радост. Особено ми хареса да споделям невероятните истории на прекрасните хора, които заедно с Ник срещнахме по време на Imagine Impact Tour.

От Пацун в планинските западни възвишения на Гватемала до малко селце край Лусака, Замбия, бяхме посрещнати от безброй хора, които си представят и работят за един по-добър свят.

Бяхме вдъхновени от учители, които си представят по-добро образование за момичетата и момчетата, изправени пред насилие, от ротарактори в бежанско селище, създали мелница за брашно, за да осигурят прехраната на семействата си в условията на критичен недостиг на храна, и от смели работници, работещи по полиомиелита, които неуморно се стремят да достигнат до всяко дете.

Всички ние сме си представяли Ротари тази година. Това означава да погледнем отвъд това, което сме днес, и да се стремим към това, което бихме могли да бъдем утре. Представяме си Ротари, която ще продължи да разказва историите си по въздействащ начин, ще работи за намаляване на въглеродния си отпечатък и ще се фокусира върху усилията за многообразие, равенство и приобщаване, които издигат всеки глас в нашата организация и извън нея. С Ник искаме да благодарим на всички вас за моментите, които споделихме, и за усилията ви да си представим Ротари. А сега с нетърпение очакваме да продължим тези усилия, докато създаваме надежда в света.

За нас беше чест и привилегия да служим с всеки един от вас.

Ротари на Балканите 6 / 2023 5 BETWEEN FRIENDS

Ротари проекти

по целия свят

Брад Уебър

панама

Помагането на хората и опазването на околната среда вървят ръка за ръка за Интеракт клуб Пеноме.

През януари десетина членове

на клуба се събраха на плажа в

Рио Хато в родната им провинция Кокле. Присъединили се към ротарианците и други доброволци, те премахнаха 20 чувала с боклук.

"Решихме да осъществим този проект, тъй като крайбрежието е

не само място за отдих, но и местообитание на много животински видове, които биха могли да се окажат застрашени от изчезване", казва Алехандра Родригес, президент на клуба. В предишни проекти

клубът е предоставял на децата раници, пълни с ученически пособия

и играчки, и е организирал семеен ден в училището на децата.

Повече от 300 Интеракт клуба изпратиха видеоклипове, снимки и есета, представящи техните постижения, за наградите Интеракт 2022. Този месец представяме някои от клубовете, които участваха в конкурса. За да видите победителите, посетете on.rotary.org/2022interactawards.

297

Са застрашените и уязвими животински видове в Панама

САЩ

За да се справи с глада, влошен от пандемията COVID-19, Интеракт клуб Медисън, Ню Джърси, започва проект за безконтактно събиране на храна през юли 2020 г., за да зареди хранителен склад, управляван от църква. Учениците от гимназията в Медисън създават онлайн анкета и листовка, за да проучат интереса на потенциалните дарители. Повече от 100 семейства и фирми се включиха доброволно, за да напълнят контейнери с хранителни продукти и да ги оставят пред вратите си за взимане всяка втора събота. Интеракторите, родителите и други доброволци използваха приложение, за да организират ефективни маршрути за взимане и да комуникират с тези, които предлагат дарения. Проектът "Медисън прекратява глада" постигна значими резултати: повече от 3500 торби с храна и продължават да пристигат, както и около 4500 долара, предоставени на друг хранителен склад чрез сайт за набиране на средства. "Отдавам им пълната заслуга за инициативата и тласъка", казва Дъг Уилис, президент на спонсориращия Ротари клуб в Медисън. "Преминахме през два от горните класове. Щедростта на семействата изглежда не свършва, а желанието на децата да се придържат към нея също изглежда безкрайно".

657,000+

Хора с недостиг на храна в Ню Джърси през 2020 г.

6 Ротари на Балканите 6 / 2023 OUR WORLD
Club of Penonome Club of Madison, New Jersey

1847

Издаден е първият британски

патент за кука за

плетене на една

кука

Уелс Членовете на Интеракт клуб

на училище Кройсиселиог в

уелския град Коомбран помо-

лиха семействата, приятелите

и учителите си да плетат на

една кука розети, сърца, пеперуди и други модели за проекта Произволни добри дела

в Кройси . Когато вълнените

изделия пристигат, учениците

ги поставят на произволни

места; едно от тях е забелязано на ревера на известна

статуя. Учителите, които участват прикрепят вдъхновяващи бележки за хората, които намират подаръците. "Имаме събитие на нашата страница във Facebook, където членовете на обществото могат да публикуват снимка на своето плетено съкровище", казва Прити Дейвис, съветник

на клуба и член на Ротари клуб Хенлис. От създаването на клуба през миналото лято членовете му са били домакини и на чаено парти между поколенията и са събрали стотици календари за Коледа и продукти за хранителни банки.

1.9%

Част от населението

на Непал, което съобщава за увреждания през 2011 г.

Непал

За да насърчи приобщаването, Интеракт клуб Голдън Гейт Интернешънал Колидж в Катманду организира мачове по тенис на маса и покани хора с увреждания. Събитието беше

наречено Тривени - санскритска дума, която се отнася до сливането на три свещени реки.

"Наречено е така, защото обединява три теми: разнообразие, равенство и приобщаване - в един красив проект", казва президентът на клуба Шайлина Рай. През юли около 18

членове на клуба се присъединиха към представители на Спортния клуб за приобщаване, за да организират събитието, което привлече около 200 души на историческия площад „Патан Дурбар“ в близкия Лалитпур.

Китай

След като правят проучване сред съучениците си, членовете на Интеракт клуб Дълвич Колидж Шанхай Пудонг разбират, че много от съучениците им се борят с негативна самооценка.

Трима членове на клуба създават групата "Нашият образ", за да насърчават позитивното отношение към тялото. Клубът създаде акаунт в Инстаграм, посветен на проекта, и разработи инфографики по теми като образа на тялото при мъжете и нормализирането

67%

Дял на децата в Китай, които са недоволни от формата на тялото си

на менструацията, с връзки към линии за помощ, обслужвани от професионални консултанти. Интеракторите оставиха в училищните тоалетни т.нар. огледални послания - окуражаващи коментари, написани с маркери за бяла дъска. "Получихме положителна обратна връзка от множество ученици, които проявиха интерес да се присъединят към клуба и да помогнат за разпространението на нашето послание и разширяването на нашата визия", отбелязват интеракторите в своето есе.

Ротари на Балканите 6 / 2023 7 OUR WORLD
Club of Croesyceiliog School Club of Dulwich College Shanghai Pudong Club of Golden Gate International College

Май

НАшИЯТ НЕОГРАНИчЕН пОТЕНЦИАЛ

"Правете всичко добро, което можете, на всички хора, на които можете, по всички начини, по които можете, докато можете."

Макар да не знаем точния ѝ произход, тази широко цитирана поговор-

ка обобщава това, което представляват Ротари и Фондация Ротари: Ние правим много добрини, като служим на хората по света по безброй начини, и сме в него и за напред.

йън Райзли Председател на Фондация Ротари

Колко други благотворителни организации правят толкова много добрини по толкова много начини за толкова много хора, колкото Фондация Ротари?

Не само че ние, доброволците, финансираме повечето от нашите проекти, но и често допринасяме със значителни часове доброволен труд за тяхното организиране и изпълнение.

"Регионалните офиси" на нашата благотворителна организация - известни още като Ротари

и Ротаракт клубове - са нашите надеждни партньори в повече от 200 държави и географски области, в които работим. А когато ни липсва опит в дадена област, си партнираме с външни организации, чието доверие сме спечелили, като например Световната здравна организация, за да постигнем резултати на място, които наистина променят живота. За разлика от някои благотворителни организации, ние не прилагаме "парашутния подход" към хуманитарната дейност. Ние решаваме проблемите по устойчив начин. Преди да вдигнем лопата, за да започнем какъвто и да е проект на фондацията, ние извършваме оценка на нуждите на общността и работим в тясно сътрудничество с членовете на общността. Фондацията действа бързо, когато е необходимо, например чрез безвъзмездните ни средства за реакция при бедствия, както направихме при неотдавнашното земетресение в Турция и Сирия.

Така че, ако търсите страхотна благотворителна организация, която да подкрепите, или начин да направите всичко добро, на което сте способни, не търсете по-далече от Фондация Ротари. Тя наистина е една от най-великите благотворителни

в света и принадлежи на вас.

ТЯ Е вЪв вАшИТЕ РЪЦЕ

Юни бележи края на една глава и началото на друга в Ротарисладко-горчиво време за размисъл, докато гледаме напред.

Поглеждайки назад към тази година, Фондация Ротари постигна много. Подновихме решимостта си да се борим с полиомиелита докрай. Ротари и партньорите ѝ в Глобалната инициатива за изкореняване на полиомиелита прилагат стратегия за спиране на предаването на всички диви полиовируси в ендемичните държави Пакистан и Афганистан и на циркулацията на полиовируси, получени от ваксини, в държавите, в които има огнища на заболяването. През октомври миналата година Ротари, фондация "Бил и Мелинда Гейтс" и световната общност колективно обещаха 2,6 млрд. долара за този план.

Нашата Фондация реагира и на опустошителното земетресение, което засегна Сирия и Турция, чрез безвъзмездни средства за реакция при бедствия, които помогнаха на клубовете и дистриктите да предоставят помощ.

Фондацията продължи да се разраства. Клубовете на Ротаракт започнаха сами да участват като доброволци и да кандидатстват за безвъзмездни средства от Фондацията. А следващият ни Ротари център за мир, който стана възможен благодарение на дарение от фондация "Ото и Фран Уолтър", ще се намира в университета "Бахчешехир" в Истанбул.

На всички, които подкрепиха Фондация Ротари чрез доброволчество по проекти за безвъзмездни средства или чрез дарения, благодаря. Ако все още не сте направили своето дарение за Фондацията, моля, направете го онлайн до 30 юни, за да можем да завършим тази забележителна година с висока оценка и да постигнем целта си да съберем 430 млн. долара.

Промяната на света наистина е в ръцете не на друг, а на нас самите, а подпомагането на нуждаещите се е това, което определя и ще продължи да определя Ротари и нейната фондация през следващите години. Пожелавам на встъпващия в длъжност председател на попечителите Бари Расин, на попечителите и на нашия персонал да продължат да постигат успехи в осъществяването на промяна чрез Фондация Ротари.

8 Ротари на Балканите 6 / 2023 ПОСЛАНИЕ
ОТ ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ФОНДАЦИЯ РОТАРИ
Юни
организации

ЗАвИНАгИ

млАдИ

Интеракт е на 60 и става на 16 години - или е обратното?

присъединете се към нас, за да разгледаме програмата на Ротари за лидерство и служба за тийнейджъри през призмата на

вчера, днес и утре.

Ротари на Балканите 6 / 2023 9
INTERACT AT 60

За да промените света, започнете отрано

От 1962 г. насам поколения млади хора са открили силата на службата над себе си и - ако се съди по страниците на това списание през десетилетията - са се забавлявали сериозно по пътя си.

От Белия дом до Пиза, Италия, и отвъд ние очертаваме непрекъснатото развитие и вечната младост на Интеракт.

Заобиколени от членовете на спонсориращия ги клуб, членовете на първия Интеракт клуб на Ротари стоят във формата на буквата "I". "Още тогава знаехме, че това е историческо събитие", спомня си членът Уди Боудън (на първия ред, вляво, в основата на буквата "I"), чартъркасиер на Интеракт клуба на гимназията в Мелбърн, Флорида. "Гордеехме се, че сме първият подобен клуб."

10 Ротари на Балканите 6 / 2023
INTERACT AT 60

Декември: Статия в списанието, озаглавена "Проектът за Интеракт е готов", представя "новата младежка група" на Ротари, чиято цел, както се обяснява в статията, е "да предостави възможност на младите мъже (на възраст от 15 до 18 години)

да работят заедно в световна общност, посветена на службата и международното разбирателство". По-нататък статията очертава целите на програмата, които включват развиване на конструктивно лидерство и лична почтеност, и насърчава заинтересованите Ротари клубове да получат комплект за организиране на Интеракт клуб. Що се отнася до името на групата, Интеракт - амалгама от "международен" и "действие" - е избрано от над 200 предложения и "лингвистите са съгласни, че се превежда ясно на почти всеки език, говорен от ротарианците".

Януари: Статията в списанието "Интеракт е в орбита" представя Интеракт клуба на гимназията в Мелбърн, Флорида; сертифициран на 5 ноември 1962 г., това е първият Интеракт клуб на Ротари. Преди това Ротари клуб Мелбърн го създава като клуб за служба в кампуса. 39-те му членове вече имат 35 "полезни дейности", включително събиране на играчки за бедни деца, боядисване на трибуните на гимназията и закупуване на пръстен на класа за "един от тях", ученика на обмен Кацутоши Шинтани от Хирошима, Япония. "Клубът преодоляваше всякакви социално-икономически бариери", спомня си 25 години по-късно членът Уди Боудън. "Идвахме от различни среди и клики, но "Интеракт" обединяваше многобройните групи. Винаги очаквахме с нетърпение понеделнишките вечери, когато се събирахме."

Февруари: В писмо до списанието ротарианецът от Мисисипи Франк Е. Котън-младши пише: "Ако Интеракт е толкова добър, колкото изглежда, се чудя дали има някакво оправдание за това, че сериозно ограничаваме потенциалната му стойност, като го ограничаваме до млади мъже. Статията не посочва никакъв принцип на Интеракт, който да не се прилага също толкова добре, а може би и по-добре, за клубове на момчета и момичета."

Ноември: На своята първа годишнина Интеракт наброява 177 клуба в 24 държави. В това число влиза и клубът в Танджавур, Индия, първият Интеракт клуб извън Съединените щати, който получава сертификат два месеца след клуба в Мелбърн.

1962 1963 1964 1965

Септември: С "дълбоко удовлетворение" президентът на

РИ Чарлз У. Петенгил обявява първата Седмица на Интеракт, предшественик на Световната седмица на Интеракт. "Надявам се, че всеки Ротари клуб по света ще се възползва от уникалната възможност", казва той, "... да насочи вниманието си към тази динамична младежка програма".

В същия брой се съобщава, че на последните си заседания Бордът на директорите на Ротари е поискал от дистриктните гуверньори "да назначат дистриктни консултативни комисии по Интеракт ..., които да подпомагат дистриктния гуверньор в популяризирането на програмата Интеракт, насърчаването на организирането на нови Интеракт клубове и администрирането на програмата Интеракт в рамките на дистрикта".

Октомври: Поредица

от статии, сред които и профил на клуб в Сан Луис Потоси, Мексико, признава "процъфтяващия, момчешки успех" на Интеракт.

Членовете на Интеракт клуб Улвърстън, първият Интеракт клуб в Англия, демонстрират своя устрем, като мият коли - ежеседмичен проект, чиято цел е да се съберат пари за обществен плувен басейн.

Ноември: Интеракт празнува пристигането на 1000-ия си клуб, този в Рио де Жанейро.

Ротари на Балканите 6 / 2023 11
1964 INTERACT AT 60

Март: Джонсън поздравява в Белия дом Питър Аройо, президент на Интеракт

клуба в Бриджпорт, Кънектикът. Почетен ученик, председател на класа и съ-капитан на футболния отбор в гимназията "Уорън Хардинг", Аройо е избран за момче на годината от Момчешките клубове на Америка.

Октомври: В навечерието на четвъртата годишнина на Интеракт президентът на РИ Ричард Л. Евънс обявява, че това е "успех на Ротари". С около 34 000 членове в близо 1400 клуба и 51 държави, Интеракт, казва той, "привлича енергията на младежите в служба и международно разбирателство".

Октомври: "Интеракт, само на пет години, е един от по-новите проекти (на Ротари), но той може да се окаже това, което Уинстън Чърчил би описал като "най-добрият момент" - пише Том Лоурънс, президент на Интеракт клуба на гимназията в Меридиан, Мисисипи. " Казвам ви благодаря от името на нашия Интеракт клуб за това, че ни давате вяра в едно по-добро утре."

1967

Интеракт наближава важен етап: сертифицирането на 2000-ия си клуб. Сред по-новите клубове е Интеракт клубът от Пиза, Италия. В него членуват 25 момчета от природонаучната гимназия "Улисе Дини" и класическата гимназия.

Януари: Бордът на директорите на Ротари разширява хоризонтите на Интеракт. "Ако местните обстоятелства покажат на спонсориращия Ротари клуб, че приемането на момичета би послужило на добра кауза, спонсориращият Ротари клуб е свободен да използва съответно своята преценка. Ако спонсориращият клуб реши да приеме смесени членове, поне половината от тях трябва да са момчета."

Октомври: В специален брой на списанието, посветен на конфликтите и предизвикателствата, пред които са изправени младите хора в една неспокойна епоха, в статия, озаглавена "Алтернативи на гнева", се препоръчват както Интеракт, така и Ротаракт като начин за възпитаване на "строители на общности днес, световни лидери утре".

През април интеракторите се регистрират за дистриктната конференция на Интеракт, която се провежда в Тускалуза, Алабама.

Член на Интеракт клуб от Шефилд, Алабама, говори по време на панелна сесия, посветена на международни проекти, която се провежда на дистриктната конференция в Тускалуза.

12 Ротари на Балканите 6 / 2023
1966 1967 1968 1970 1974
INTERACT AT 60

Октомври: След 20 години над 90 000 членове на Интеракт работят в 4100 клуба в 78 държави. "Всички са наясно с проблемите в света", казва Даян Мезич, член на Интеракт клуба в гимназия "Света Мария" в Манхасет, Ню Йорк. "Хубаво е да знаеш, че можем да направим нещо положително чрез Интеракт".

Ноември: На 40 години Интеракт вече има около 8600 клуба в 107 държави.

За тазгодишната Световна седмица на Интеракт тези клубове и техните ротариански спонсори са помолени да направят вдъхновяваща презентация за Интеракт пред Ротари клуб, който не спонсорира Интеракт клуб, или да проведат съвместен проект между Ротари и Интеракт за повишаване на осведомеността за Интеракт.

Група Интерактори се събира в Бразилия. С наближаването на сребърната

годишнина от създаването си Интеракт наброява около 5 000 клуба в 83 държави.

Представени са наградите Interact Video Awards. Носител на голямата награда е Интеракт клубът на Общества в училище към Департамента за младежко правосъдие на Южна Каролина с видеоклип, озаглавен "Да върнем каквото ни е дадено чрез Интеракт". Изненадващо два видеоклипа печелят по една първа награда: Какво означава Интеракт за нас от Интеракт клуб шумен в България и Светът, в който живеем от Интеракт клуб Едмънтън Сентенсиал, Алберта. През 2020 г. наградата за видеоклип става част от по-широко тематичните награди "Интеракт", които отличават също снимки и есета.

Минималната възраст

за участие в Интеракт

се променя от 14 на 12 години.

Ротари Интернешънъл

одобрява Консултативен съвет на Интеракт; той ще се слее през юли 2023 г. с преосмисления Младежки консултативен съвет.

Четирима интерактори от Съединените щати отбелязват златната годишнина на Интеракт на конгреса на Ротари Интернешънъл в Лисабон, Португалия. Те са на щанда в Дома на приятелството, който проследява историята на Интеракт.

За 60-годишнината на Интеракткогато той има повече от 437 000 членове в около 19 000 клуба - президентът на РИ Дженифър Джоунс поглежда към миналото и бъдещето. "В продължение на 60 години - казва тя - Интеракторите променят света. ... Тази година ви предизвиквам да си представите Ротари. Представете си Ротари, в която през следващите 60 години младежките гласове и младежката перспектива са водещи."

Аниела Каракедо, член на Ротари клуб Бей Сейнт Луис, Мисисипи, и възпитаник на Интеракт, се поздравява с

президента на РИ Дженифър Джоунс на Международната асамблея през януари 2023 г.

Ротари на Балканите 6 / 2023 13
1982 2002 2009 2022 2010 2013 2020
1987 INTERACT AT 60

действието

е в тяхната природа

Когато през 2021 г. супер тайфунът Одет причинява мащабни

разрушения в централната част на Филипините, 17-годишна интеракторка се движи пеша по затрупаните с отломки пътища, за да изкачи хълм, където може да получи достатъчно телефонен

сигнал, за да отправи зов за помощ.

Само година по-рано Чина Дорадо е основала Интеракт клуб Метро Мандауе в родния си град Себу, един от най-тежко пострадалите райони. Но тя вече е имала мрежа от приятели на Интеракт в други райони на Филипините, на които е знаела, че може да разчита. Заедно те организирали мащабна реакция, която събрала пари и разпределила дарения от храна, хигиенни комплекти, лекарства и питейна вода на повече от 1000 семейства в няколко града и острова.

В същото време Дорадо е сред хората, които се борят с личните последици от бурята, предизвикала свлачища, които повредили дома на семейството ѝ.

Затова Дорадо се осланя на интеракторите в други части на страната, които са били по-малко засегнати. Първо, тя трябваше да намери начин да се свърже с тях, тъй като електричеството беше прекъснато и много комуникационни линии бяха прекъснати.

интерактори насочват ентусиазма и идеите си към проекти със забележително въздействие. Тези млади хора предлагат нещо повече от брой доброволци за проектите на вашия клуб. Те са ключови сътрудници от началото до края. А в някои случаи те са водещи.

Днешните

"Интернетът беше най-добър на високи места", казва тя. "Затова, за да получа няколко минути или час сигнал, трябваше да изкача някой хълм. И трябваше да го правя пеша, защото нямаше бензин за колите", а паднали дървета блокираха пътищата.

Тези връзки и комуникационни умения, казва Дорадо, са им позволили да се мобилизират бързо. "Едно от нещата, с които Интеракторите се справят много добре, е създаването на мрежи и общуването помежду им", казва тя. "Те просто притежават тази креативност. Голям фактор е и това колко добре владеем технологиите."

Повече от година по-късно Дорадо е ученичка в гимназията и член на Консултативния съвет на Интеракт, който работи с Борда на директорите на РИ. Сред целите ѝ е да насърчи повече ротарианци да създадат Интеракт клубове в своите общности и да научи как интеракторите могат да бъдат силни партньори в проекти чрез уменията, идеите и перспективите, които носят.

Откакто Дорадо е основала своя клуб, в района на Себу са сформирани четири други. "Сега сме по-видими за Ротари клубовете", казва тя. "И те определено виждат, че интеракторите оказват влияние."

14 Ротари на Балканите 6 / 2023
помощ след тайфуна Одет
ФИЛИпИНИТЕ
INTERACT AT 60

КАЛИФОРНИЯ

Информираност за донор-

ството на стволови клетки

За повечето пациенти с животозастрашаващи ракови заболявания на кръвта, като левкемия, трансплантацията на костен мозък е потенциален лек. Но намирането на подходящ донор е предизвикателство, а шансовете са особено малки за етническите малцинства, които не са толкова добре представени в регистрите на потенциалните донори. Затова членовете на Интеракт клуба в Силикон Андра, Калифорния, бяха развълнувани, когато участник в първия им уебинар за повишаване на осведомеността за донорството се записа и месец по-късно получи съобщение, че е подходящ за човек с рак, който се нуждае от трансплантация. "За мен е очарователно, защото това е една мъглява концепция, че можеш да спасиш живот", казва Аадитя Равула, президент на клуба за 2021-22 г. "А този случай я направи много конкретна, много реална. Това е човек, същият като вас или мен, той просто е видял този уебинар, записал се е и е получил възможността наистина да каже: "Аз спасих нечий живот".

Чрез уебинари, информационни щандове на обществени събития и други инициативи Интеракт клубът призовава хората да се запишат в регистъра на донорите, управляван от Be the Match (Бъди подходящият), и разсейва погрешните схващания за донорството.

Интеракторите внесоха свеж ентусиазъм и идеи в кампанията за повишаване на осведомеността - казва Снеха Ведула, ротарианка, която е съветник на Интеракт. Една от интеракторките дори пее южноиндийска класическа музика по време на представянето си. Ведула смята, че интеракторите могат да бъдат по-убедителни от по-възрастните ротарианци, когато се опитват да достигнат до потенциални дарители в целевия възрастов диапазон от 18 до 35 години. "Става въпрос за тяхната честност и страст", казва тя. Интеракторите също печелят от партньорството с ротарианците. Равула казва, че е по-практичен в излизането от зоната си на комфорт, когато се приближава към хората, за да води разговор. Сега той е първокурсник в Калифорнийския университет в Дейвис и казва, че запознаването с въпроса за донорството на стволови клетки му е помогнало да реши да се занимава с онкология.

За проекта за почистване на крайбрежието членовете на Ротари клуб А-Конг-Диен, Кангшан, Тайван, знаеха, че искат да го реализират мащабно. Става дума за 1 километър (повече от половин миля) от градския бряг в големия пристанищен град Каосюн, около 1500 доброволци, автобуси за транспортирането им, както и камиони с храна и други доставчици.

Затова ротарианците се обърнаха за помощ към интеракторите от спонсорирания от тях клуб А-Конг-Диен и около 100 от тях се включиха в деня на почистването през септември. Те участваха и в планирането на събитието. "Имаме една поговорка: "Хубаво е да си млад", казва Лорънс Цай, председател на Интеракт за Дистрикт 3510. "Много от нашите ротарианци са на 50, 60 и 70 години. Интеракторите са млади и енергични. Така че това помогна да се внесе енергия в събитието."

Много от тях имаха родители и баби и дядовци ротарианци, така че няколко поколения работеха заедно. Цай казва, че Интеракторите бързо са се включили като доброволци в трудоемки задължения като носене на бутилирана вода и друго оборудване. Много от тях са имали желание да помогнат и при заснемането на събитието, казва Цай.

Сред тях е и интеракторът Лиу Фанг Си, който се радва на възможността "да се почувства полезен и да направи нещо различно". Той е изненадан, че ротарианците са поискали от интеракторите принос, а не просто са ги насочили. "Можем да се научим от ротарианците да не се страхуваме да говорим с възрастните и да споделяме мнението си", казва той.

Цай насърчава клубовете в своя дистрикт да включват интеракторите в проекти и събития. Неговата основна причина: Те са бъдещето на Ротари.

Ротари на Балканите 6 / 2023 15
п очистване на крайбрежието
ТА йв АН
INTERACT AT 60

4 начина да чуем

гласа на младите хора

Това е клуб от и за младите хора - позволете им да го оформят. Не забравяйте, че членовете на Ротари са там, за да наставляват младите хора, а не да ги управляват. Срещнете ги там, където са. Оставете ги

да определят приоритетите и ги попитайте как най-добре можете да подкрепите техните цели.

Потърсете възможности да включите интерактори в ръководни роли във вашия клуб и дистрикт. Поканете интеракторите на конференциите и обученията на вашия дистрикт, където те се учат заедно с други лидери и могат да допринесат за поширокия разговор. На международно ниво, от юли, интеракторите ще заседават в преосмисления Младежки консултативен съвет, което ще им даде възможност да изкажат мнението си по младежките програми на Ротари.

Именно чрез планирането на клубните срещи и проектите за служба интеракторите

придобиват умения за управление, водене на преговори и изграждане на взаимоотношения през целия си живот. Затова играйте поддържаща роля, като участвате като доброволци в събитията на Интеракт, където имат нужда от помощ. Помислете за допълнителни начини да помогнете на Интеракторите да придобият лидерски умения, като например наградите на Ротари за младежко лидерство, дистриктните лидерски събития и местните възможности за обучение.

Възрастните винаги знаят най-добре ... или не? Вместо да предполагате, че знаете всички отговори, бъдете готови да задавате въпроси и да слушате. Помислете за уважението, което бихте оказали на гледната точка и идеите на друг възрастен, и се отнасяйте по същия начин към тийнейджъра.

на Балканите

Тъй като самата аз съм била интерактор, знам колко ентусиазирани са младежите на Ротари да се включат по какъвто и да е начин. Така че, моля ви, призовавам ви да се свържете с учениците, които вашият клуб спонсорира чрез Интеракт, Наградата за младежко лидерство на Ротари, Младежкия обмен на Ротари и всяка друга младежка програма, без значение колко отдавна е бил опитът им, и да ги попитате как тези програми са оформили живота им. Уведомете ги как могат да останат ангажирани в света на Ротари. Тейлър Рандал, Австралия

16 Ротари
6 / 2023
1. Работете за постигане на техните, а не на вашите цели 2. включете младежите във вашите комисии, работни групи и екипи 3. позволете им да поемат инициативата
INTERACT AT 60
4. пазете се от "възрастни"

членовете на Интеракт

внасят в проектите

нови позиции и творчество. Техните уникални гледни точки, в

допълнение към техническите им познания и способността им да мислят креативно, могат

да помогнат за създаването на иновативни и успешни решения. А членовете на Интеракт

могат да използват значителното си присъствие в социалните медии, за да повишат значително осведомеността за проектите на Ротари, като разширят

влиянието на Ротари и

допринесат за положителна промяна в своите общности.

Като Интерактор в Дистрикт 5170 имах удоволствието да работя в рамките на моя дистрикт по проекти, вариращи от помощ на COVID-19 до кампании за борба с трафика на хора - всички те не биха могли да бъдат осъществени без подкрепата на Ротари. Надявам се интеракторите да се включат в проектите за служба на Ротари и Ротаракт, издигайки гласовете на младежите и осигурявайки по-светло бъдеще.

Искаме да продължим

да

се развиваме като лидери и да кажем на другите какво правят Ротари и Интеракт за обществото

- не само с нашите обществени проекти, но и с това как се развиваме по време на срещите и проектите, колко семеен се чувства нашият клуб, как можем да намерим помощ и подкрепа в хора, които никога не сме си представяли, и как можем да помогнем на хора, за които никога не сме мислили, че ще имат нужда от нашата помощ.

Намерете повече информация за работата с Интеракт клубовете в Ръководството за Интеракт за спонсори и съветници на Ротари клубове, достъпно на rotary.org/get-involved/interact-clubs/details

Ротари на Балканите 6 / 2023 17
Рафаел Барак-Болога, Румъния
Eduarda Azeredo Bufalari,
Бразилия
INTERACT AT 60
Мехрин Росмон, Калифорния

Повече от 1200 ротарианци, ротарактори, интерактори и техните семейства участваха в церемонията за отбелязване на чартирането на Дистрикт 2482 България. Събтието се състоя през 2007 г. в древения римски амфитеатър в Пловдив.

Всичко започна през далечната 1990 година. Демократичните процеси се развиваха в Европа, което

даваше възможност и ротарианската идея да се завърне отново в България.

Няколко групи в големите

градове търсеха всякакви

форми, за да се доберат до ротарианска информация

или до ротарианци, остана-

ли живи след 50-годишната пауза. Бяхме се събрали петнайсетина души в една от красивите къщи на Стария град в Пловдив и обсъждахме следващите стъпки, когато изведнъж се появи той... каза, че е ротарианец

от Канада и случайно е разбрал за нашата среща. Знаеше десетина думи на български, но и най-важните:

приятел и наздраве! Беше женен за българка в едно

село, недалеч от града, и беше дошъл за да ни помогне и да разкаже за Ротари.

Така се запознах с Арт Уинг

- моя учител в Ротари, и нашето приятелство даде основата и създаде БългароКанадския ICC.

За съжаление неговата съпруга почина скоро след

The art of Rotary

това, но Арт продължи да посещава България. Ротари клубът в Сейнт Катеринес, Д -7090, стоеше зад него и всяка негова визита беше свързана с осъществяването на ротариански проект, не само в Пловдив, но и в Самоков, Пазарджик, градове, където вече бяхме създали работещи клубове. Нови клубове никнеха навсякъде, ротарианската идея намираше добра почва. През декември 2001 година поставихме рекорд, когато президентът Ричард Кинг чартира за една вечер 14 Ротари, 12 Ротаракт и 2 Интеракт клуба! Вече имахме достатъчно клубове и дейност, за да се отделим от многонационалния балкански Дистрикт 2480 и да създадем самостоятелен български Дистрикт 2482. На мен се падна привилегията и честта да бъда първият гуверньор на България през 2007-2008 година. Отговорността беше огромна и Арт, който беше минал вече по този път, предложи да отбележим това събитие със съвместен Българо-канадски проект. „Ти ще служиш с Уилф Уил-

кинсън - канадски президент на РИ, и ще направим GSE, размяна на млади специалисти.

Всичко се случи на Международната асамблея в Сан Диего. Съдбата си направи шега. Стоях в огромната зала със стотици гуверньори от цял свят, а още първия ден до мен седеше и гуверньорът на Д-7090 Боб Лийк! Гледахме се навярващи, но знаехме какво трябва да се случи и доволни тръгнахме, за да подпишем формулярите. „Каква ще бъде темата?“- попитах аз. „Как каква – винопроизводство!“ Погледнах го учуден: „Белите мечки правят ли вино?“ „Ще видиш!“ – усмихна се той и се прегърнахме! Следващият емоционален момент бе чартирането на новия български Дистрикт 2482. Това се случи на 1 юли 2007 година на Античния театър в Пловдив, построен през ІІ век от Филип Македонски. Участваха повече от 1200 ротарианци, ротарактори, интерактори и техните семейства! Те всички казаха три пъти „Да“ за това, че обичат, ще служат и

18 Ротари на Балканите 6 / 2023
ИЗКУСТвОТО ДА СИ РОТАРИАНЕЦ

споделят Ротари. Арт заедно с втората си съпруга Джаки – ротарианка и ПДГ, също бяха до мен през цялото време. Той поздрави присъстващите от името на канадските ротарианци и лично от президента Уилкинсън, който вече бе информиран за нашето сътрудничество. Гордея се, че президентът на РИ посети България два пъти през годината, която бях гуверньор: през декември, в София на Президентска конференция под мотото „Мирът е възможен на Балканите“ и през април по повод честването на 75-годишнината от основаването на Ротари в България!

Финалните щрихи от тази година отново бяха свързани с работата на Комитета. Решихме размяната на по GSE да стане по време на Дистриктните конференции.

От Канада пристигнаха четири млади дами, водени от Боб Мъроу. Бяха им лепнали етикета „четирима експерти по виното и един обожател“. Няколко клуба от Дистрикт 7090 бяха изпратили пари за проект, свързан с младежта. Проектът се координираше от моя Ротари клуб ПловдивПълдин и когато допълнихме с Дистриктен грант, със средствата направихме ремонт на Училището за глухи деца в Пловдив.

Кулминацията на този проект бе по време на Дистриктната конференция през май 2008 год. От трибуната гостите от всички Балански страни поздравяваха делегатите за успехите им през първата година като Ротари Дистрикт и изведнъж на сцената излезе групата от Канада, а от екрана

чрез директна конферентна

връзка ни поздрави и гуверньорът на Дистрикт 7090 –Боб Лийк! Водачът на групата Боб Мъроу благодари за прекрасните и ползотворни

дни в България и подари на ротарианците от новия Дистрикт тотема „Ловци на мечти“ с пожеланието да споделяме нашите ротариански мечти!

През 2009 година се сбъдна и една моя мечта да посетя Канада. Ротари ми даде тази възможност, защото по традиция, срещите на Световната ротарианска преса се провеждат непосредствено преди Конвенцията на Ротари в Монтреал. Всичко което се беше натрупало

като очакване се случи след 20 години не само на мен, но и на сина ми Антон, редактор в Българското ротарианско списание. Дълга история от която най-важното е, че успях отново да се срещна с всички тези мои приятели за които ви разказах и се докоснах до всичко прекрасно сторено от тях! ***

В края на миналата година Арт отново дойде в България. Този път със сина си Джо и с тримата си внуци. Придружаваше го и Йовко, негов племенник, който познаваше Ротаракт прекрасно, вече млад мъж, докторант в Белгия, специалист по биохраните. Потънахме в спомените и Арт каза, че това е последното му посещение в България, нещо като сбогом!

За първи път не му повярвах!

ПДГ Наско Начев МД

Артър „Арт“

Уинг. (вляво) с

Наско Начев.

С тяхното

приятелство

се полага

основата

на ICC. „Аз смятах Арт

за мой учител

в Ротари,” –казва Наско.

Ротари достига България в Югоизточна Европа през 1933 г., когато в столицата София е създаден първият клуб. За кратко време Ротари привлича група от известни предприемачи, финансисти, учени и интелектуалци в София и започва да се разширява в други градове като Варна, Русе, Бургас, Плевен, Горна Оряховица, Велико Търново и Пловдив. До 1939 г. ротарианското движение се разраства толкова бързо, че Ротари Интернешънъл дава разрешение за създаване на нов ротариански дистрикт в България. През следващите години четирима президенти на РИ посещават страната, а цар Борис III награждава паст президента Морис Дюпери (1937-1938 г.) с медал като признание за приноса на Ротари за интеграцията на България към света и за икономическото и културното развитие на страната.

През декември 1940 г. българското правителство, под натиска на нацистка Германия, приема закон, който включва Ротари в списъка на забранените организации в България. Впоследствие, по време на управлението на комунизма, много членове на Ротари са убити или разселени. Политическата обстановка прави невъзможно функционирането на Ротари. Ротари прекратява дейността си в България през 1951 г. Крахът на комунизма в Източна Европа през 1989 г. бележи края на Студената война, което води до демократичен преход в България и проправя пътя за възраждането на Ротари. През 1991 г. Ротари клуб София е възстановен. През последните три десетилетия Ротари се развива с бързи темпове. Понастоящем в България има 85 Ротари клуба с над 2 332 членове в почти всички големи градове.

Ротари на Балканите 6 / 2023 19
РОТАРИ в БЪЛГАРИЯ

Нашите мечти стават реалност, когато се ангажираме и изграждаме партньорства, които могат да променят света

Действайте:

Представете си РРП. Разширяване на нашия обхват: Разнообразие, Равнопоставеност и Приобщаване Представете си гостоприемно клубно изживяване: Комфорт и Грижа

Представете си въздействие: Разширяване на обхвата на Ротари в медиите

Дайте възможност на момичетата

Виолина Костова Дистрикт гуверньор 2022-23 Дистрикт 2482 България

GOVERNOR`S MESSAGE

Скъпи приятели, Ротарианци, Ротарактори и Интерактори, Има години, които оставят трайна следа в живота на човек. Годината

от 01 юли 2022 до края на юни 2023 е такава за мен. Година изпълнена с много нови приятелства, с емоции и страхотни преживявания с уникални хора, с ново начало и със стойностни инициативи и каузи, които помогнаха на стотици хора да сбъднат мечтите си. Година, изпълнена с не малко предизвикателства, но и много възможности, споделяне и подкрепа, с мотивация и вдъхновение да бъдем по-успешни и добри.

Година, в която Преоткрихме Ротари чрез силата на приятелството и споделянето на изконните ротариански ценности в нашето голямо семейство, с възможността да създадем нови устойчиви партньорства и с неограничените перспективи за личностно израстване и служба на общността.

Искам да ви разкажа една история от моето детство. Била съм на 6 годинки и чаках дядо ми да ме вземе на двора пред училището, където имаше и други деца. Когато дядо ми дойде ме погледна и попита „Защо плаче това дете?“. Някъде в страни до нас наистина плачеше тихо едно момиченце. Аз бях доста палава, затова побързах да кажа, че не съм му направила нищо лошо. Тогава дядо ми каза: „Това, че не правиш лошо на другите, не те прави добър човек. Можеш цял живот да се интересуваш само ти да си добре или да се опиташ да правиш добро и на другите. Изборът е твой.“

Не зная дали точно в онзи момент съм разбрала какво ми е казал, но зная, че и до днес това е мотивацията ми да служа и помагам безкористо, с каквото и когато мога.

Изборът ми да бъда щастлива чрез осигуряване на щастие за другите – за тези, които не могат или нямат възможност сами да се справят с предизвикателставата на света, в който живеем.

Това е удовлетворението от това да виждаш усмивките по лицата на младите хора, на които помагаме – чрез стипендии, менторски програми, участието им в международни програми и срещи и много други. Да виждаш как запалваш и предаваш огъня на доброто и в другите около теб и те продължават щафетата.

Да бъдеш непримирим към всяка несправедливост и да работиш и служиш всеотдайно, за да живеем всички ние в един нормален и чист свят. Свят, в който ценности като доброта, приятелство, разбирателство, споделяне и подкрепа не са само понятия лишени от съдържание, а са сила и любов, която ражда още повече добро и усмивки и сбъдва нашите и мечтите на повече хора.

Да служиш безкористно означава да имаш сърце да помагаш на другите хора, дух да търсиш и да намираш радост и щастие в техните очи, да мечатеш големи неща, но най-вече да бъдеш човек на действието. Скъпи приятели, Благодаря ви, че бяхте истински хора на действието. Започнахме много проекти и инициативи, които ще продължим, защото нашата дейност не се измерва само чрез годината на Гуверньора или президента на клуба.

Но най-важното, което постигнахме е това безценно ЗАЕДНО и това е нещо, което не само трябва да запазим, но и да развиваме в бъдеще.

Не знам дали само ‚БЛАГОДАРЯ‘ е достатъчно, за да изразя наистина благодарността си към всеки един от Вас, които с много любов и всеотдайност давахте от своето време и ресурси, за да помагате – на пострадалите в Карлово и Турция, на талантливи деца, на хора в нужда; за да подкрепяте нашите млади поколения и нашите общности; за да направите клубовете си привлекателни за повече хора и да развивате среда на приятелство, почтеност, личностно и професионално развитие; да работите по съвместни инициативи и проекти с Ротаракт и в мрежа с други клубове от страната; да привлечете повече партньори за вашите каузи и да покажете на обществото какво е Ротари.

Това е РОТАРИ – Приятелство, Подкрепа, Отдаденост, Споделяне и още много, но най-вече Любов!

Продължавайте да вярвате в Доброто. Продължавайте да правите Добро. Продължавайте да бъдете Хора на Действието. Ние, заедно ще продължим да творим Добро чрез магията на Ротари!

„Можете да кажете, че съм мечател, но не съм само аз.“

С цялата ми Любов, Виолина Костова

Ротари на Балканите 6 / 2023 21

ROTARy DONATION

УНИКАЛНО ДАРЕНИЕ НА ДЪРЖАвНИЯ АРХИв

На 11 април в присъствието на кмета на София и на председателя на Държавна aгенция „Архиви“ бе подписан Договор, с който нашият историк Цвятко Кадийски предава в дар на Държавния архив над 240 фотографии и други документи от фотоархива на д-р Н. П. Николаев. Освен оригинални фотографии, някои от които неизвестни и днес, от дейността на Николаев като министър на вътрешните работи, на народното просвещение и като депутат, има и снимки от военни паради, царските маневри, освещаване на бойните знамена.

Уникален е албумът с около 100 снимки от посещението на Николаев в Пиринска Македония и Родопите. В дарението е включена и разпечатката на уникалния дневник на Николаев 1941-1943

г. За да отговори на големия интерес на публиката, дарението бе представено в изложбената зала на Държавния архив.

Две седмици по-късно в Музея за история на София, в присъствието на кмета на града, г-жа Фандъкова, при изключителен интерес бе открита изложба, на която е показана още едно дарение от Цвятко Кадийски - колекцията за историята на Ротари в България.

Повече от 32 години Цвятко Кадийски издирва, събира, проучва и обработва материали, свързани с историята на Ротари у нас. В резултат в една колекция са събрани над 2000 страници писмени документи (писма, документите около учредяването и чартирането, официални документи на РИ, изрезки от вестници,, цялото течение на двете ротариански списания), около 400 фотографии (някои от образите на български ротарианци са запазени за поколенията единствено в тази сбирка) ,повече от 65 предмета (дарове от други клубове, лични вещи на ротарианци. Някои от предметите, освен ротарианската емоционална

22 Ротари на Балканите 6 / 2023

и познавателна стойност представляват истинска антикварна рядкост - напр. първия пълен запис на Славянските танци от Дворжак, дар от РК Прага), ротариански печатни издания (между които уникалния Указател на гуверньорите от 1939 г. с автографите на повече от 60 от тях - включително и този на Основателя Пол Харис, събрани от първия българин гуверньор Любен Божков).

Представени са значими документи, фотографии и предмети, свързани с историята не само на Ротари клуб София, но и на останалите седем извънстолични клуба. Колекцията не само проследява историята на Ротари у нас, но и допълва някои малко известни страни в развитието на България през 30-те години на ХХ век.

Съществено място в дарението заемат произведения на изобразителното изкуство. Сред тях са над 40 оригинални портрета и шарж на ротарианци от художниците Александър Божинов, Борис Георгиев, Константин Щъркелов, Александър Добринов, Райко Алексиев. Сред дарените над 100 репродукции фигурират такива, чиито оригинали са изчезнали или са недостъпни.

По време на откриването, в знак на признание за ролята на Ротари за развитието на София гуверньорът Виолина Костова получи от г-жа Фандъкова почетния знак на града. ПДГ Къдреков връчи на Цвятко възпоменателен плакет. Музеят получи в дар и двете последни издания за историята на Ротари, а на г-жа Фандъкова и на директорката на музея д-р Ханджийска бяха дарени първодневният плик с възпоменателната марка „90 години Ротари в България“ и първодневен печат.

Нашият приятел Цвятко посвещава двете дарения и изложбите на 90-годишнината от основаването на първия Ротари клуб в България.

Списание "Ротари на Балканите"

Ротари на Балканите 6 / 2023 23
ROTARy DONATION

Тържествата по повод на тази годишнина ще продължат в няколко събития. На самата дата, 22 април, в източната част на голямата тържествена зала на хотел „Хилтън“ бяха подредени 20 табла с образите и най-важните дела на ротарианци, изпреварили времето си. Тази изложба е замислена като пътуваща и ще посети няколко града с ротари клубове - най-напред онези, където е имало предвоенни клубове.

Президентът на РК Рим Джузепе Чирило обяви, че за заслугите му за развитието на българо-италианските ротариански отношения Цвятко е избран за почетен член на римския клуб и му връчи плакет сертификат.

Разменени бяха ротариански флагчета и подаръци. От клуба в Стара Загора беше получена и една специална бутилка вино с пожелание да се съхранява добре и да се отвори за 100-годишнината.

Цвятко Кадийски представи историята на ротарианството у нас от създаването на първия клуб до първата забрана. Показана бе специалната маркавинетка с първодневен плик и печат. Първият екземпляр бе дарен на ДГ Виолина Костова.

Особен интерес предизвика лекцията на Валентин Съйков от РК София-Витоша, който говори за демографската криза и какво могат да направят ротарианците за преодоляването.

Тържеството продължи с галавечеря в тържествената зала.

Гости бяха приятели от побратимените Ротари клубове Рим ЕУР и Алтенбург Германия, клубовете в Стара Загора, Ямбол, Хасково, Пловдив , Благоевград, както и ротарианци и техните семейство от София.

През цялото време успоредно с изпълнението на програмата, на един екран течеше прожекция на историята на Ротари в България под мотото „Хора, изпреварили времето си.“

Преди началото бе обявена каузата и на екрана бе представено кратко видеообръщение на Райна Кабаиванска към ротарианците от София, заснето от нашия приятел Франческо де Карлис. В него тя благодари на присъстващите за това, че ще съберат средства за една допълнителна, ротарианска стипендия за един млад талант, който да учи една година при нея в Модена. Тази кауза е общ проект на РК София и побратимения РК Рим ЕУР.

Ротари на Балканите 6 / 2023

Резултатите от проведения аукцион бяха много добри - практически всички рисувани потрети бяха продадани от обиколилата присъстващите коруба и от частта от кувертите. Тази сума ще бъде добавена към събраната от участниците в ПЕТС предназначена за групата от БЧК, участвала в акцията за спасяване на пострадалите от земетресението в Турция.

Освен тържествените моменти - имаше и много танци и веселие!

Списание Ротари на Балканите

24
ОТБЕЛЯЗвАМЕ 90-ГОДИшНИНАТА
PEOPLE OF ACTION

РОТАРИАНСКИ пРИЯТЕЛСКИ ОБМЕН

Rotary Fellowship Exchange или "Ротариански приятелски обмен" е програма, при която два Ротари дистрикта изпращат и приемат група на разменни начала, като препоръчително е настаняване в домовете на ротарианци. Приемащите клубове поемат разходите по настаняване, изхранване и транспорт на гостите, а гостуващите ротарианци покриват разходите си за самолетни билети. Целта на програмата Ротариански приятелски обмен е създаване на приятелски отношения с ротарианци и клубове от други региони, създавайки възможност за двустранни връзки, които биха били полезни за бъдещи проекти на Ротари клубовете.

Обменът между Д2482 - България и Д1950 (северна Бавария и Тюрингия) трябваше да бъде осъществен през 2020 г., но поради ковид пандемията той бе отложен за пролетта на тази година, в интервала от втората половина на

м.април до края на м.юни 2023. Нашето домакинство беше от 17 до 24 април, като в него се включиха приятели от София, Сливен, Бургас, Казанлък, Пловдив, Благоевград и Дупница. Гостите от Германия - 5 души от Ротари клубове в Алтенбург,Хьохщад и Карлщайнт, водени от ПДГ Кристине Бюринг посетиха Ротари клубовете и се запознаха с множество проекти в градовете София, Бургас, Казанлък, Пловдив, Благоевград и РК Горна баня, което включваше посещението на приятелите в Ротари Общностен Корпус Горна баня. Тяхната визита съвпадна и с честването по повод 90 годишнината от създаването на първия Ротари клуб в България. Те изказаха своята искрена благодарност за топлото посрещане и

прекрасните приятелства, създадени по време на срещите с ротарианците от България и техните семейства.

Групата, която заминава от нашата страна се състои от 8 души от клубовете РК София - Интернешънъл, РК София-Витоша, РК Бургас-Приморие, РК Дупница и РК Самоков с водач на групата Ани Христова от РК София Интернешънъл. Датите на пътуване са 1623 юни 2023, като групата ни ще вземе участие на дистриктната конференция на Д1950. Градовете, в които ще се осъществи обмена са Lohr, Höchstadt, Altenburg, Bamberg, Erfurt , Weimar.

Драгомир Лазаров, Председател на Подкомитета за Ротариански приятелски обмен РК София Сити

Ротари на Балканите 6 / 2023 25
PEOPLE OF ACTION

TWIN CLUBS пОДАй РЪКА

Това бе девизът на 2004 година, когато президента на РИ Джонатан Маджиагбе призова клубо-

вете от целия свят да си подадат

ръка и да работят по програмата

за „побратимяването в Ротари“.

Тя създава по-близки контакти, размяна на информация и решаване на локални проблеми

на една от страните. През тази и следващите години моят клубПловдив-Пълдин, създаде поредица от побратимени клубове с Турция, Зимбабве, Русия, Гърция, Сърбия и Северна Македония.

Председателят на Клубната комисия Любо Фратев поддържаше

връзка с тези клубове и програма

за двустранните посещения и проекти.

Пандемията наруши и тази добра практика. Липсват ни контактите не само с ротарианците от други страни, но и общуването

между нас самите когато пътуваме и се забавляваме. Затова предложението за възстановяване на тази програма, бе прието радушно. В Турция имаме два клуба, РК Фенербахче в Истанбул

и РК Текирда, където не бяхме ходили отдавна.

Град Текирда е модерен административен център, намиращ се в Европейската част на Република Турция, през който преминават основните сухопътни и железопътни артерии, свързващи страната с Европа. Разположен е в Източна Тракия, на северния бряг на Мраморно море.

Посещението бе тридневно и включваше програма за запознаване с културното и историческо

от Наско Начев

наследство на този регион. Посрещна ни паст президента на клуба Орхан Чеби, който ни придружаваше през цялото време. Бяхме впечатлени от археологическия музей. Текирда е основан още през Архаичната епоха от гръцки колонисти от остров Самос. Те му дават името Бизанте. Градът е бил владение на тракийския цар Севт II. През Османския период градът е наречен Текфур даг, което означава византийски император. В разговорния турски език името се променя на Текир даа – „Сива планина“и това име се приема за официално след създаването на Република Турция.

В края на 19-ти век Текирда е имал изключително пъстър етнически състав – турци, гърци, арменци, българи, евреи. Абажиите в града са били изцяло българи. Градът полага оправдани усилия да развива туристическия бизнес. Строят се нови хотели и заведения и атракции. Особено внимание се отделя и на винения туризъм. Градът е известен с анасоновата си ракия, черешите и прочутите кюфтенца. Тези, които обичат сладкарските продукти могат да опитат уникалния за Турция специалитет – халва със сирене и шамфъстък.

Официалната вечеря в ресторанта на Търговско-промишлената палат в града премина в опознаване и размяна на идеи за бъдещи проекти. Нашите приятели ни благодариха за бързата реакция и помощта от българското правителство и от ротари клубо-

вете от България за пострадалите от разрушителното земетресение в Турция. Беше предложен проект за създаване на подвижен фургон, където специалисти да провеждат обучение за действия на населението при извънредни ситуации. Бяха разменени подаръци и традиционните флагове на двата клуба.

26 Ротари на Балканите 6 / 2023

НОв

На 11 март в ресторант „Александър“ в Златоград при много тържествена обстановка и много гости се осъществи подписване на Меморандум за сътрудничество и съвместна дейност между Ротари клуб Златоград-Неделино и Ротари клуб Нестос-Хрисупули, Гърция.

клуб Нестос-Хрисупули, Кириаки Гулуси.

Събитието бе уважено с присъствието на Мирослав Янчев – кмет на общ. Златоград, Фотис Синиорис – заместниккмет на Община Нестос, Гърция, Боян Кехайов – кмет на Община Неделино и член на Ротари клуб Златоград-Неделино, членове на Интеракт клуб Златоград, дистриктни и клубни офицери и членове на Ротари клуб Нестос, Гърция и Ротари клуб Смолян, ръководители и представители държавни и общински, образователни и здравни институции, гръцки представители на бизнеса, много приятели на клуба и гости.

Гърция, са побратимени от 1994 година, но повече от 15 години контактите и съвместните дейности са ограничени без обясними и съществени причини.

В приветствените си слова кметът на Община Златоград и заместник-кметът на Община Нестос изразиха желание за възстановяване на сътрудничеството между двете общини в по-широки и мащабни граници.

Меморандумът се подписа от президента на Ротари клуб Златоград-Неделино за 20222023 година Димитър Алендаров и президента на Ротари

В словата си президентите на двата клуба, кметът на Община Златоград, кметът на Община Неделино и зам.-кметът на Община Нестос определиха събитието, като изключително значимо за бъдещето развитие на по-тясно сътрудничество в полза на общностите на трите общини. Община Златоград и община Хрисуполис,

Представител на образователна институция от Златоград поднесе символичен подарък и отправи покана към заместник-кмета на Община Нестос, господин Фотис Синиорис, за съвместна работа с образователна институция от тяхната община, която той прие с голямо задоволство и обеща съдействие.

Здравко

Пехливанов, Секретар на клуба

Ротари на Балканите 6 / 2023 27 TWIN CLUBS
МЕМОРАНДУМ ЗА СЪТРУДНИчЕСТвО

ГОДИНИ

РК ДУпНИЦА

Празникът на Ротари клуб Дупница, по повод 22 годишнината на клуба, събра много съмишленици за реализиране на благотворителната кауза на клуба - ремонт и оборудване

на Детско отделение към общинската болница МБАЛ "Св. Иван Рилски" в град Дупница.

На събитието беше събрана сумата от 21 000 лв., която

ще бъде добавена към средствата, събрани по време на коледния благотворителен бал на Ротари клуб Дупница. Общата стойност на даренията за ремонт и оборудване на Детско отделение вече е 110 000 лв.

В момента се провежда повторно обследване на отделението и се правят финални изчисления за необходимите

средства и съвсем скоро предстои да започне и същинския ремонт.

Семейството на Ротари клуб Дупница порасна с още един член - искаме отново да приветстваме с "Добре дошъл"

нашия нов приятел Борис

Кръстев. Пожелаваме му дълги години безкористна служба в полза на обществото.

Празненството започна с прекрасното изпълнение на Дара Драганова от Школа по изкуства "АртПоп" с ръководител г-жа Таня Камбурова, която

изпълни химните на Република България и на Ротари.

Благодарим на приятелите от Ротари клубовете: Самоков,

Кюстендил, Горна баня, Банско-Разлог, София-Триадица, Благоевгра-Център, и Ротаракт клуб Дупница за това, че приеха нашата покана и станаха част от нашия празник. Радваме се, че имаме такива приятели като вас.

Искрени благодарности за музикантите от V-Band, на уникалните музиканти от Духов оркестър Сандански; @ таТанцова формация "Рила" и Фолклорен танцов ансамбъл "Рила", с ръководител г-н Кирил Амбарков; на страхотния Николай Николов, водещ на събитието.

28 Ротари на Балканите 6 / 2023
22
CLUB ANNIVERSARy

КИЛОМЕТЪР НУЛА

ХАСКОвО

веднъж красивия ни град, ще се върне тук отново“, подчерта градоначалникът.

Той припомни, че това не е първата инсталация, която Ротари клуб Хасково-Аида дарява на града ни и съобщи, че идеята за КИЛОМЕТЪР НУЛА – ХАСКОВО съвсем скоро ще бъде надградена, отново в партньорство с членовете на Ротари клуб.

Географският център на Хасково от днес е обозначен с артинсталацията КИЛОМЕТЪР НУЛА – ХАСКОВО. Тя е изработена и монтирана в сърцето на Хасково от Ротари клуб ХасковоАида. Президентът на клуба Драгомир Андонов и кметът на Община Хасково Станислав Дечев откриха официално КИЛОМЕТЪР НУЛА – ХАСКОВО. На церемонията присъстваха членовете на Ротари клуб Хасково-Аида, техните приятели от Ротари клуб „Хасково“, жители и гости на града.

„Благодаря от сърце на Ротари клуб ХасковоАида. Тази оригинална инсталация нарежда Хасково редом до световни градове като Рим, Париж, Лондон, Москва, Токио, Мадрид и други, каза кметът Станислав Дечев. Както знаете, най-известният маркер за начало на всички пътища от древността до днес, е този в Рим. Точно от така нар. „златна миля“ тръгва максимата „Всички пътища водят към Рим“. От днес с радост искам да съобщя, че и Хасково има своя КИЛОМЕТЪР НУЛА, от който тръгват всички пътища към света. Но аз вярвам, че всеки човек, посетил поне

Върху месинговата инсталация са нанесени централната точка на града – нулевият километър, географските му координати, надморската височина, гербът на Хасково и на Ротари клуб „Хасково-Аида“, посоките на света, някои от световните столици, български градове и забележителности.

Освен красиво място за снимки и срещи, нулевият център е и отправна точка за опознаване на света, категорични са ротарианци, които днес дариха на града ни КИЛОМЕТЪР НУЛА –ХАСКОВО.

Ротари на Балканите 6 / 2023 29
PEOPLE OF ACTION

PEOPLE OF ACTION

ДЕНЯТ НА ЗЕМЯТА

Слънчев, топъл, прекрасен, а накрая и дъждовен беше Международният ден на Земята, който отбелязахме на 22 април.

И тази година Денят на Земята преминава под мотото "Инвестираме в нашата планета".

Основната цел на празника е, да привлече вниманието върху опазване на планетата и съхраняване на живота върху нея.

Днес Ротари клуб Любимец даде своя принос за по-чиста и здравословна околна среда.

Заедно с приятели почистихме основно Сокол чешма и поставихме заредени аптечки на основните туристически дестинации в Общината. Аптечките са видими за туристите и са устойчиви на атмосферни условия, а на гърба на всяка има опис със съдържанието.

Накрая посетихме светилището "Глухите камъни", радвайки се на чудесното време и природа!

И да си напомним, че майката Земя има нужда от нас, да я пазим, обичаме и да живеем в хармония с нея!

Пети международен конкурс за млади оперни певци "Гена Димитрова", гр. Плевен

За пръв път тази година ще бъде присъдена награда „Гран при“ - Голяма награда „Гена Димитрова“ (5000 лв.), осигурена от Ротари клуб Плевен Центрум.

Предвидени са и следните награди:

- За жени – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.)

- За мъже – три награди (3000 лв., 2000 лв., 1500 лв.)

- Две извънредни награди за кандидати до 23 години по 1000 лв. (жена, мъж)

- За най-добро изпълнение на българска песен – награда от 800 лв.

- За най-добре представил се корепетитор – 500 лв. Кандидатури за участие се приемат до 02 май 2023 година.

С подкрепата на Министерство на културата и Община Плевен.

30 Ротари на Балканите 6 / 2023

XXI РОТАРИАНСКИ ЗИМЕН пРАЗНИК пАМпОРОвО 2023

Събитие, което се случва ежегодно, вече 21 години поред, има своето точно определение – това е Традиция.

С наближаването на месец март запалените скиори, проверяват по-често пощата си. Очакват сигнал от Ротари клуб Смолян. И тази година вестта не закъсня. Смолянските ротарианци отправиха покана към почитателите на зимните спортове от България и чужбина за среща на Пампорово 2023.

Зимният празник има дълга история. Започна като събитие на няколко Ротари клуба в Родопите. Постепенно се превърна в една от найочакваните Ротариански срещи в Дистрикта. С годините към нас се присъединиха приятели от съседните страни и от цяла Европа.

И накрая, съвсем естествено, пристигна и радостната новина – избрани сме за домакини на International Skiing Fellowship of Rotarians, Europe 2026. Едва за втори път Европейските ротариански ски ще се състоят извън Алпите.

Зад този успех стоят Ротари клуб Смолян като основоположници и идеолози, пДГ Борислав Къдреков и пДГ валентин Стоянов – като остриета с голям международен авторитет.

Тази година, в Пампорово 2023 участваха състезатели от 15 български клуба. Към нас се присъединиха ротарианци от Гърция, Словакия и Ирландия.

Събитието беше уникално. Към това мнение се присъединиха всички. Страхотна организация, интересно, полезно и забавно – от началото до края. Финалът беше като експлозия от позитивни емоции.

Честито на победителите!

Очакваме ви на Пампорово 2024, Пампорово 2025 и Голямото събитие през 2026 година.

Списъкът на победителите можете да намерите на сайта на дистрикта district2482.org.

Ротари на Балканите 6 / 2023 31 CLUB PROJECTS

Списание РОТАРИ НА БАЛКАНИТе

вече приема реклами

Ако вашият бизнес планира

да рекламира продукт или

услуга на целева аудитория, помислете

за реклама в списание

"Ротари на Балканите".

Организацията на Ротари в

България има вече 90 клуба

във всички по-големи

градове в страната ни.

Нейните членове са изявени общественици и

професионални лидери, които в свободното си време

се събират и като

доброволци развиват хуманитарни дейности в служба на общността.

Ротарианците са хора с възможности. Ето защо чрез

списанието имате възможност да представите дейността или продукцията

си на хора, които ще я оценят по достойнство.

За тарифи и насоки посетете www.rotary.bg
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.