Page 1

cimlap.qxd:Layout 1

9/5/08

6:19 PM

Page 3

Vegas saját Velencéje ❋ Betörnek a piacra az elektroautók A jövő aranya a víz? ❋ Új világvárosok születése Letagadható éveink ❋ Szűrőcsomagok gyerekeknek


Dr. Rose A család orvosa

25 szakterület

24 órás hotline telefonos szolgálat

Szakértelem és megbízhatóság

Professzionális ellátás barátságos - nem kórházi környezetben

Dr. Rose Medical Center

★★★★★ Budapest V., Roosevelt tér 7-8. ● Telefon: +36 (1) 377 6737 ● www.drrose.hu

01_RRMag_EdsLett1pK 2.indd 2

2008.06.12 15:42:36


szerkilevel_3.qxd:Layout 1

9/5/08

7:05 PM

Page 3

FOTÓ: SÁROSI ZOLTÁN

Nézőpontok Hány különféle szempontból lehet megközelíteni ugyanazt a kérdést? Dr. Illanitz Elemér Vegyük például a vizet. Ma az az elterjedt, hogy szervezetünknek szüksége van napi 6–8 pohár jó minőségű, tiszta vízre. Ha üzletileg nézzük, ez az egészséges szemlélet hatalmas profitot termel az ásványvízpiacon. Ökológiailag ugyanakkor a helyzet aggodalomra adhat okot: a Föld édesvízkészletei vészesen fogynak, szemléletváltásra van szükség pazarló vízfelhasználásunkkal kapcsolatban. Ezért egyre újabb technológiák születnek, hogy a tengervízből is előállítható legyen az ivóvíz… A RoseReport legújabb számában nemcsak ezt a témát járjuk körül, de elvisszük Önt Las Vegasba is, eloszlatunk néhány félreértést a jövő autóival kapcsolatban, és Peking után pár héttel arról is elgondolkoztunk, merre vezethet az út az olimpiai győzelmen túl. Mindehhez kívánunk Önnek jó szórakozást!

Bleier Tibor


9/8/08

2:35 AM

Page 4

Ebben a számunkban

10 6 16

Vegas saját Velencéje

Gondolázzon a második emeleten!

Hírek színesben

Hírek, érdekességek, újdonságok a világ minden tájáról

Csúcsgasztronómia kompromisszumok nélkül

Amikor egy hazai étterem a világszínvonalat célozza meg...

20

4 S ROSEREPORT S 2008 SZEPTEMBER

Útitársak

Mi alapján választunk laptopot? A technikai paraméterek szerint? Mert jó a PR-ja? Esetleg mert olyan szép?

CÍMLAPFOTÓ: THE VENETIAN AND THE PALAZZO

4-5_tartalom.qxd:Layout 1


CÍMLAPFOTÓ: THE VENETIAN AND THE PALAZZO

4-5_tartalom.qxd:Layout 1

9/8/08

12:20 AM

Page 5

22

Táskalegendák

26

Dizájn hölgyeknek és uraknak

32

A nagy elektro üzzzlet

A 20. század elején a divattervezők meglátták a női táskában rejtőző lehetőségeket. Így kezdődött a márkamánia

Létezik uniszex lakás? Hisz a legtöbb esetben elég egy pillantás, hogy tudjuk, ki rendezte be a helyiséget – egy nő vagy egy férfi?

A benzinárak emelkedése nyilvánvalóvá teszi, hogy a jövő az elektromos meghajtású járműveké

38

Felgyorsult városok

40

Üzenet a palackban

Ma még talán Párizs, London, New York vagy Abu-Dzabi a befutó, de nyomukban járnak már az új trónkövetelők

A víz az élet forrása. Napjaink wellnesstrendje napi 2 litert ír elő ásványvízből, miközben sokaknak egy pohárnyi ha jut, és a Föld készletei vészesen fogynak...

46

Győzelem, olimpia után

50

Mindhalálig poligámia

54

Letagadható évek

62

Kicsikre hangolva

64

A szülés csapatmunka

66

Korrekció, műtét után

Van, aki az olimpiai dobogót ügyesen használja ugródeszkának a civil sikerekhez

A mormon egyházból régen kitagadva egy elszánt texasi csoport még mindig dacol a hatósággal, és ragaszkodik a többnejűséghez

Ha létezik szépészeti intelligencia, az azt jelenti, hogy valaki úgy használja a művi beavatkozásokat, mintha nem is alkalmazná azokat...

Mennyiben különbözik a gyermekszakrendelés a felnőttekétől? Miért érdemes gyermekünk rendszeres szűrővizsgálatairól is gondoskodnunk?

A nyugati modell szerint a várandósság hónapjait végigkísérő nőgyógyász és a szülést levezető orvos két külön személy. A többi szakorvossal és a szülésznővel együtt, teammunkában biztosítják a szakértelmet

A plasztikai sebészeti beavatkozások száma egyre növekszik. De mi a teendő, ha egy műtét mégsem hozza meg a várt eredményt?

Budapest V., Roosevelt tér 78., +36 1 3776737, www.drrose.hu Lapigazgatók Bleier Tibor, Dr. Illanitz Elemér Főszerkesztő Tomsits Timea Szerkesztők Dr. Lelbach Ádám, Dr. Pintér Zsolt Munkatársak Burger Barna, Sipos Zsolt, StudioLR, Wintsche Orsolya, Lovászi Ildikó, UgraiNagy Tünde Layout Digital Vision Bt. Képfeldolgozás, nyomdai előkészítés ArtPixel Stúdió Kft. Nyomda Sprint Nyomda, www.sprintnyomda.hu Kapcsolat barbara.methdrrose.hu

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 5


6-11_hirek.qxd:Layout 1

9/8/08

12:27 AM

 LIFESTYLE

RÉMES KRÉMEK Miközben kutatók a testápolókba kevert koffein bőrrákmegelőző hatását vizsgálták, azt tapasztalták, hogy az állatkísérletek során maguk a testápolók növelték meg a rák kockázatát. Feltételezik, hogy a rosszindulatú megbetegedés kialakulásához a sodiumlauryl sulfatnak és az ásványi olajnak lásd még paraffin lehet köze. Ezek az összetevők szinte minden testápolóban megtalálhatók  még a gyógyszertárakban kaphatókban is. A bioboltok polcain azonban vannak olyan készítmények, melyek mentesek az említett adalékoktól.

6 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

Page 6


6-11_hirek.qxd:Layout 1

9/8/08

12:29 AM

Page 7

GITÁRHŐS

CHANEL VARÁZS

A San Marco elnevezésű, 18 karátos fehérarany karkötőn 988 apró gyémánt, 4 zafír, 4 smaragd és egy 1,5 karátos, princess csiszolású nagyobb gyémánt csillog. A hozzá tartozó nyakláncot a 347 gyémánt mellett akvamarin, topáz, zafírkövek és igaz gyöngyök díszítik.

Jimmy Hendrix halhatatlanságáról most már egy számítógépes játék is gondoskodik a Guitar Herosorozat legfrissebb verziójaként. A The Wing Cries Mary és a Purple Haze című számok letöltésével egyszerre 8 játékos mérheti össze zenei tudását vagy nem tudását akár 2 csapatban is, dobos, gitáros és énekes résztvevőként.

PUMA 2009 A Barcelonában megrendezésre kerülő nemzetközi divatexpón, a Bred and Butteren találkozhattak a látogatók a Puma cég új modelljeivel. A tervező, Rudolf Dassler így képzeli a 2009es év sportos és extravagáns trendjének irányvonalát...

FOTÓ: STOCK.XPERT.COM, PR

DIÉTA BEFUTÓ

Egy angol orvosi lap összehasonlítása alapján a napjainkban népszerű diétatípusok közül a szénhidrát szegény változat bizonyult a leghatékonyabbnak. A versenyben „résztvett” még a zsírszegény és a mediterrán diéta is, ám a kétéves kísérlet során egyik sem garantált olyan sikert, mint a hús, hal, tojás, némi zöldség, és semmi cukor vagy gabona alapelveken nyugvó étrend.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 7


6-11_hirek.qxd:Layout 1

9/8/08

1:58 AM

Page 8

 LIFESTYLE

FOTÓ: ISTOCKPHOTO.COM

VAN ÚJ A NAP ALATT A napkollektorok új generációja már sokkal több energiát lesz képes koncentrálni, mint a hagyományos változatok. A tükröket egy pontban fókuszálva olyan hőmérsékletet lehet létrehozni, amely elegendő akár a fém megolvasztásához is. Gőzt fejlesztve a készülék alkalmas alternatív fűtőenergia előállítására is. Az eszközt igen kedvező áron tudják majd piacra dobni.

MŰTÉT HELYETT

Úgy tűnik, a jövőben bizonyos szívműtétek injekcióval lesznek helyettesíthetőek. Eddig a szövetregeneráláshoz őssejtbeül tetésre volt szükség, ám ez csak humán embriókból kivonható. A beinjekciózható elősejt azonban vérből és csontvelőből is kinyerhető. A GYÉMÁNT ÉRINTÉSE Íme, az iPhone egyik jövendő riválisa Európában és Ázsiában: a Windows programot futtató HTC Touch Diamond. 3Ds grafikus kezelőfelülettel, gyorsulásérzékelővel, VGAfelbontású kijelzővel, és minden lehetséges tudással, ami csak egy okostelefontól elvárható. ÜZEMBIZTOS CUMISÜVEGEK Gil Lemel marketing szakember végignézte, hogyan dobja ki felesége lakásukból az összes plasztik tárolóedényt, miután megnézett egy riportfilmet a biosphenolA káros hatásairól. Így született meg a biztonságos Born Free cumisüvegek ötlete, melyekből tavaly már több millió darabot adtak el világszerte.

8 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


6-11_hirek.qxd:Layout 1

9/8/08

12:32 AM

Page 9

A MONTBLANC TISZTELEG MANDELA ELŐTT Az afrikai szabadságharcosnak ajánlotta új kollekcióját a luxuscég. A bevételből a harmadik világbeli HIVfer tőzött kézműveseket támogatják. Darabjaik platinával, 18 karátos arannyal vagy ezüsttel választhatóak.

MIÉRT FÁJ A FEJ?

A fejfájásra szinte mindannyian hajlamosak vagyunk gyorsan bevenni valamilyen fájdalomcsillapítót. Pedig az esetek 70%ában az ok igen banális  dehidratáció, oxigénhiány vagy szemprobléma. Ha legközelebb megfájdul a feje, először igyon meg egy nagy pohár vizet, szellőztessen ki, és pihentesse 5 percig a szemét.

VIRÁGOT A VIRÁGNAK... A Lancome limitált mennyiségben kapható kollekciója a varázslatos India jegyében született. A Lotus Splendor kinyitható szirmú sminkkészlet szemhéj és ajakfestékkel, mini tükörrel. Ára: 14 800 Ft.

KÍNAI KÖRKÉP A Taschen Kiadó könyve az ország történelmét és kultúráját tekinti át 1949től, Kína legnevesebb fotográfusainak képein keresztül.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 9


6-11_hirek.qxd:Layout 1

9/8/08

12:32 AM

Page 10

 LIFESTYLE

A MÉRETNEK ÁRA VAN... Ha egy krémnek ilyen magas az ára, a hatóanyagokon kívül valami mást is kell ajánlani cserében. Az Estée Lauder ezért duóban is kínál ReNutriv készítményeket. A nappali krém: célzott beavatkozás. Az éjszakai változat: folyamatos korrekció. A holnap: új kezdet a bőrnek. Ára: 219 500 Ft.

FÁBÓL... AFTERSHAVE Ez esetben a fából készült keret nem csak dizájnelem: ennek a borotválkozás utáni arcápoló balzsamnak a nevében és összetételében is  egy speciális gyanta formájában  megtalálható a fa. A karakterisztikus illat főbb elemei a fenyő, az ámbra, a viola, a cédrus és a pézsma. Ára: 13 300 Ft.

FŰTÖTT MAMUSZ

FOTÓ: PROFIMÉDIA.HU

Környezetvédelmi szempontból sem utolsó ötlet ez a lábmelegítős papucs. E mamuszok a laptop működése során keletkező hőt használják fel, hogy a hideg téli éjszakákon kellemesebbé tegyék a számítógépes munkát...

10 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


6-11_hirek.qxd:Layout 1

9/8/08

1:56 AM

Page 11

A LÁTSZAT CSAL A bölcs nem hagyja magát megtéveszteni: csak azután jelenti ki például egy sminkeszközről, hogy mire szolgál, ha ki is próbálta. A körömlakkcsomagolás például bújtathat szájfényt  mint a Benefit Posie Tint elnevezésű darabja. A zsebóra pedig rejthet arcpirosítót  az a Givenchy Sweet Dandy kollekciójának egyik aprósága.

A DIKTATÚRA DISZKRÉT BÁJA Mi is tehetne derűsebbé egy szobát, mint néhány kommunista poszter? Vibráló színek, dagadó izmok, lelkesítő jelmondatok. Most egy brit kapitalistának köszönhetően  interneten megrendelve a reprókat  bárki dekorálhatja környezetét északkoreai plakátokkal. David Heather kollekciója nagy siker a tengerentúlon: album formájában is megjelent az Amazon Kiadónál.

LE GRAND CLASSIC Mint minden Longines, a Slim sorozat új darabja is hőmérséklet kompenzációs rendszerének segítségével korrigálja az időmérést, méghozzá 8 percenként. Előlapja zafír üveges és cseppmentes. Ára: 204 000 Ft.

VEZETÉK NÉLKÜLI PÁROS A Sennheiser új fülhallgatója, az MX W1 olyannyira vezeték nélküli, hogy a két, fülbe illeszthető rész sincs összedrótozva egymással. Csak az adóegységet kell csatlakoztatni a lejátszóhoz vagy a mobiltelefonhoz, és máris megszólal a hang  fantasztikusan tiszta minőségben. Ára: 72 000 Ft.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 11


12-17_hotel.qxd:Layout 1

9/8/08

5:12 AM

Page 12

 LIFESTYLE

Vegas sajรกt 12 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


12-17_hotel.qxd:Layout 1

9/8/08

5:13 AM

Page 13

Velencéje 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 13


12-17_hotel.qxd:Layout 1

9/8/08

5:15 AM

Page 14

 LIFESTYLE

A FIATAL SZERELMESPÁR HOSSZÚ, ODAADÓ CSÓKBAN FORR ÖSSZE, MIKÖZBEN HAJÓJUK ÉPP ÁTSUHAN A SÓHAJOK HÍDJA ALATT. NAPBARNÍTOTT GONDOLÁSUK ÉKES OLASZSÁGGAL ÉNEKEL EGY CSÖPÖGŐS DALT AZ ÖRÖK AMORÉRÓL. MERT VELENCE A SZERELMESEK VÁROSA. IGAZ, E FELVÁZOLT IDILL ÉPP EGY LAS VEGASI HOTEL 2. EMELETÉN ZAJLIK… A turistákból élő Las Vegas fő attrakciói a kaszinók mellett mindig is a szállodák voltak. A fényűző hotelek legújabb generációjának egyik őrülten látványos tagja a The Venetian, ami az olaszországi Velence egyes részleteinek pontosan reprodukált mása. A negyvenes években a vegasi szállodák a westerntémára szakosodtak, a következő évtizedekben inkább trópusi oázisokra kívántak hasonlítani, majd a hatvanas évektől Disneylandbe illő hotelcsodák épültek. Ám a nevadai sivatagban elterülő városban ál14 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

A szobák berendezése európai stílusú, de hozzátehetjük, hogy azért ebben is van valami dekadens hatású csavarintás. Nevezhetnénk talán neovelencei stílusnak...

talában nem várják meg, hogy valami unalmassá váljék, inkább gyorsan lerombolják, hogy rögtön valami új léphessen a helyébe. Manapság a Las Vegas-i szállodák a világ híres városainak kicsinyített másolatai: helyben megtekinthető – többek között – New York, Párizs, Monte-Carlo… és Velence. Sheldon Adelson amerikai üzletember, aki ingatlanfejlesztéssel keresi milliárdjait, 1989-ben vásárolta meg a Las Vegas-i Sands Hotelt. A szálloda ekkor már több mint negyven éve üzemelt, és rég túl volt fénykorán – amikor még Frank Sinatra és Sammy Davis Jr. is sűrűn megfordultak benne. Adelson úgy döntött, az aktuális trendnek megfelelő szállodát húz fel a helyén, így a Sands Hotelt 1996. november 26-án felrobbantották. Mindössze két és fél évvel – valamint másfél milliárd dollárral – később ott állt a 36 emeletes Venetian Resort Hotel Casino, amely az 1999. május 3-i, grandiózus nyitás óta fogadja a vendégeket. A Venetian felvonultatja az olasz város minden főbb nevezetességét. Itt van a Campanile-torony, a Rialto híd, az Óratorony, a Sóhajok


12-17_hotel.qxd:Layout 1

9/8/08

5:19 AM

Page 15

Balra: Nem kell Olaszországig utazni, hogy egy szerelmespár csókot váltson a Sóhajok hídja alatt áthajózva – ami köztudomásúan garancia arra, hogy ők már örökre egymáséi maradnak Jobbra: A hotel lobbyjára nem éppen a visszafogottság jellemző: hatalmas kristálycsillárok, freskók, márványpadló, és persze klasszikus szobrok másolatai fogadják az érkezőt

hídja, a Canal Grande és a Szent Márk tér is. A kaszinó bejáratát a dózsepalotáról mintázták. A csatornákon persze gondolák is járnak, szintén az eredetiekről lemásolva. A gondolásokat Olaszországban tanítják be, és ugyanúgy énekelnek munka közben, mint ottani kollégáik. A különbség, hogy itt a karneváli jelmezesek egész évben nyüzsögnek, rendszeres műsor formájában szolgáltatva az álarcos felvonulásokat, és az utcai előadóművészek több műszakban dolgoznak. Nem férhet hozzá kétség: sehol máshol nem lehetünk ilyen közel Velencéhez anélkül, hogy valóban eljutnánk az észak-olasz városba. Más kérdés, mennyit ér Velence az olaszok, a csatornaszag, a tenger, az évezredes történelem és a sajátos hangulat nélkül… Az ilyen típusú szállodák azonban nem is arra törekszenek, hogy tökéletesen visszaadják a lemásolt városok valódi hangulatát. A céljuk elsősorban az, hogy kapun

belül tartsák az elkápráztatott vendégeket, így azoknak egy centet se kelljen máshol elkölteniük. A kaszinó ezért csaknem 12 ezer négyzetméteres, 39 pókerasztallal, 139 asztali szerencsejátékkal, pénznyerő automatákkal, valamint luxus fogadóirodával. Persze a Grand Canal Shoppes bevásárlóközpont mennyezetre festett kék ege alatt is megcsapolhatjuk a hitelkártyánkat: itt 80 nemzetközi márka üzlete sorakozik. A szállodakomplexumnak húsz étterme van, amelyekben természetesen a legjobb séfek alkotnak. És a kényeztetés csúcsa: a Canyon Ranch Spa Club a hotel negyedik szintjén az egyik legismertebb wellness- és fitneszközpont Las Vegasban. A Venetian színházában épp Az operaház fantomja van műsoron, minden nap fellép a látványos show-járól híres Blue Man Group, vendégszerepel Wayne Brady komikus, és megnyitotta klubját a sztárrapper Jay Z, 40/40 néven. Megtekinthető még Madame Tussaud londoni panoptikumának „kihelyezett tagozata”. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 15


12-17_hotel.qxd:Layout 1

9/8/08

5:20 AM

Page 16

 LIFESTYLE

Nem kis vállalkozás a Canal Grandét reprodukálni a sivatag közepén, pláne nem az emeleten. Ha néhol kicsit pontatlanok is a részletek, azért a gondolások meggyőzően éneklik az O, sole miót

Mindezek ellenére a Venetian még nem lenne különleges, hiszen a híres Las Vegas Stripen – a Las Vegas Boulevard 6,5 kilométeres szakaszán, ahol a világ legnagyobb hotelei és kaszinói csoportosulnak – sok hasonló kaliberű intézmény csalogatja a turistákat. Például a Wynn, ahol többek között nagy forgalmú Ferrari- és Maserati-szalon üzemel a hallban – 900 négyzetméteren. A Venetian azonban nemcsak attól más, hogy 2007-ben Amerika legnagyobb ötcsillagos szállodája lett, de azzal is kitűnik a többiek közül, hogy kizárólag lakosztályai vannak, amelyek kétszer akkorák, mint az átlagos vegasi szállodai szobák. Ezenkívül kedvelt helyszíne romantikus esküvőknek, melyekhez tökéletes díszletet szolgáltat. 16 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

A legkisebb lakosztály 60 négyzetméteres, ehhez jön még a 12 négyzetméteres fürdőszoba, ahol a kádból nézhetjük az LCD képernyős tévét. A legnagyobb suite, a Venetian Prima 140 négyzetméteres. Az olasz márvánnyal borított előszobából külön mosdó nyílik lakosztályunkban fogadott vendégeinknek. Plazmatévékből, hifitornyokból, jakuzzikból természetesen nincs hiány. És persze az árak: szó sincs nehezen megfizethető luxusról, 240 és 430 dollár közötti összegért tölthetünk el itt egy éjszakát. A szálloda hatalmas méreteinek megvannak a maga hátrányai is. Akár kilométereket gyalogolhatunk a hotelen belül a recepciótól a szobánkig vagy a szobánktól az éttermekig. Személyre szabott és minden esetben gyors kiszolgálást pedig nehezen várhatunk el egy olyan hotelben, amelynek 4049 lakosztálya van. Mindenesetre Las Vegasban nem hagyják futni a pénzt, és ha a megahotelek már nem váltják be a hozzájuk fűzött reményeket, akkor majd újabb korszak nyílik Sin City szállodaiparában. Földig rombolják Velencét, és mondjuk itt telepítik újra az addigra kipusztuló amazonasi őserdőt...

FOTÓ: THE VENETIAN AND THE PALAZZO

A könnyű műfajok ellenpontjaként a képzőművészet is helyet kapott: 2001-ben a pétervári Ermitázs és a New York-i Guggenheim Alapítvány együttműködésének eredményeképpen nyílt meg a Guggenheim Ermitázs Múzeum. A szálloda a szomszédos Palazzo Hotellel közösen osztozik a Las Vegas Sands Megacenteren, ami több mint 170 ezer négyzetméteren kínál tárgyalótermeket, konferenciaközpontot és vásárközpontot az üzleti élet képviselőinek.


12-17_hotel.qxd:Layout 1

9/8/08

5:22 AM

Page 17

Fantázia, határok nélkül

Az ötletek sora végtelen: milyen merész designnal lehet becsalogatni a vendéget egy hotelbe, ahol persze busásan fizet az enteriőrért és a szellemi apportért is.

Kruisenhotel, Maastricht Egy 15. századi gótikus templom hotellé alakítása a blaszfémia határát súrolja, de mivel két olyan híresség szellemisége érvényesül a tervezésben, mint Philippe Starck és Le Cor busier, a végeredmény kétségtelenül turista csalogató. Az apátság a 15. században épült gótikus stílusban. A templom épületében működik a recepció, a lobby, a könyvtár és az étterem, az emeleti folyosó pedig átvezet a hipermodern berendezésű szobákhoz.

Harbour Crane, Harlingen Szintén Hollandiában üzemel ez a döbbenetes létesítmény, a daruhotel. Aki kibérli, annak le kell mondania a hagyományos értelemben vett portaszolgálatról és az éttermi szolgál tatásokról, cserében egyedüli lakója lehet az építkezési daruból kialakított luxuslakosztály nak, miközben csodálatos panorámában gyönyörködhet. A berendezés ultramodern, és nem mindenki mondhatja el magáról, hogy ilyen körülmények között vakációzott.

Lumi Linna Snow Castle, Kemi Ma már nem számít szenzációnak ez a finn jéghotel, és sokunk számára érthetetlen, miért akar valaki fagyott falak között pihenni, de hát a világ attól kerek, hogy nem vagyunk egyfor mák… Mindenesetre itt a hőmérséklet nem emelkedik 5 fok fölé. Ám a design mindig megújul, mivel a hotelt minden olvadás után újra és újra megépítik. És távolról, a fotók alapján szívesen elhisszük, hogy a látvány  a jégen játszó színes fényekkel  megér némi didergést.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 17


18-21_gasztro.qxt:Layout 1

 LIFESTYLE

18 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

9/8/08

12:47 AM

Page 20


18-21_gasztro.qxt:Layout 1

9/8/08

12:48 AM

Page 21

CSÚCSGASZTRONÓMIA kompromisszumok nélkül EGYRE TÖBB BUDAPESTI ÉTTEREM TÖREKSZIK RÁ, HOGY OLYAN KÜLÖNLEGES MINŐSÉGET PRODUKÁLJON, AMELLYEL NEMZETKÖZI SZINTEN IS MEGÁLLJA A HELYÉT.

sokat köszönhetünk. Valódi gasztropolihisztor, számos gasztronómiai témájú szakkönyv írója, aki saját csokoládégyáráról és több étterméről, szállodájáról is híres. Sztázsolási lehetőséget biztosított akkori séfjeink számára (a sztázs – stage – ebben a Ha egy hazai étterem a nemzetközi színvonalat célozza meg, nemszakmában annyit jelent, hogy fizetés csak a séfet, a beszállítókat is érdemes a külföldi kínálatból kiválasznincs, csak koszt és kvártély – a sztaniuk. Hogy miként valósul meg a „csúcsgasztronómia komproerk.) az egyik Michelin csillagos étmisszumok nélkül”, erről mesél a RoseReportnak a Ráday utcában termében. Séfjeink a hazaérkezésük (újra) megnyílt Costes étterem két tulajdonosa, Biliczki Sándor és után szomorúan közölték, ha tényleg Gerendai Károly. a világszínvonal a célunk, hozzunk ROSEREPORT: Hogyan indult a Costes-story? külföldi szakembert, mert sajnos az itthon nagyra becsült tudásuk GERENDAI KÁROLY: 2002-ben nyílt meg a Costes, Sándor fényévekre van a kint tapasztaltaktól. Jó fél évünkbe telt, mire megirányításával. Szerintem akkoriban is Budapest egyik legjobb éttaláltuk a megfelelő munkatársakat. Velük együtt kezdtünk el kijárni termének számított, gyakran jártam oda. 2006 végén, a csata párizsi Rungis piacra, ahonnan az alapanyagaink 97-98%-át lakozásom után, már azzal a kifejezett szándékkal zártuk be, hogy vásároljuk. Apránként megismerkedtünk azokkal a megbízható az idei évben új időszámítás kezdődhessen a Costes történetében. beszállítókkal, akik a francia, német, olasz gasztronómia fellegvárait Nemcsak hazai, de nemzetközi szinten is csúcsgasztronómiának szolgálják ki. Hazai oldalról is lelkes segítőkre találtunk, például számító színvonalat akartunk nyújtani a vendégeknek. sokat köszönhetünk Molnár B. Tamásnak, a Kulináris Charta életBILICZKI SÁNDOR: A másfél esztendős átalakítás hosszú időnek re hívójának, a Magyar Gasztronómiai Egyesület vezetőjének, aki tűnhet, hisz ez nem egy nagy étterem. Ám mi sem tanácsokkal, tesztekkel segítette munkánkat. A PÁRIZSI RUNGIS RR: Miért nem Bécsből szállítják az alapanyagoláttuk át pontosan, hogyan tudjuk megvalósítani SZÁMOKBAN: kat? Top éttermeink nagy része onnan vásárol. itthon ezt a fajta nívót, ezért körbejártuk Európa 727 000 nm BS: Bécs nagyjából annyira van Párizstól, mint mi legszínvonalasabb éttermeit. Testközelből tapasz 18 millió európai Bécstől. És ez nem csak geográfiailag értendő… taltuk meg, milyen minőség szükséges az általunk fogyasztót szolgálnak ki GK: A bécsi piacra a minőségi áruk jó részét a kitűzött célhoz. Felkutattuk az elérhető legjobb alapinnen, akik közül 12 millió Párizs 150 kmes Rungisról szállítják, így mi csak kihagytunk egy anyagokat, a megfelelő beszerzési helyeket, és a szakkörzetében él köztes állomást. embereket, akik professzionális szinten dolgoznak. A párizsi régióban BS: Ami igazán meglepő, hogy a beszerzés a RungisÉs akkor nem beszéltünk még a belső design vagy a a Rungisról származik ról nem csak minőségi oldalról mutat komoly különbkonyhatechnológia kialakításáról…  a tengeri és folyami RR: Általános vélemény, hogy sajnos sem a haséget az itthon vagy nyugati szomszédainknál felleltermékek 50%a,  a zöldség és gyümölcs zai alapanyagok, sem a szakemberképzés nem hető alapanyagokkal szemben, de néhány esetben 45%a, elég magas színvonalúak ezekhez a célokhoz. Hoanyagi szempontokat mérlegelve is sokkal kedvezőbb  a hústermékek 35%a, gyan hidalták át a nehézségeket? megoldásnak bizonyult. Talán hihetetlennek tűnik,  a vágott és cserepes BS: A tavalyi Bocuse d’Or-on Lyonban (a legrangode Párizsban friss halakat fele annyiért lehet kapni, növények 50%a. sabb nemzetközi szakácsverseny – a szerk.) ismint a mélyhűtöttet a hazai nagykereskedésben, A piac éves forgalma 7,3 milliárd euró. merkedtünk meg Yves Thuries-szel, akinek nagyon miközben a választék összehasonlíthatatlan. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 19


18-21_gasztro.qxt:Layout 1

9/8/08

12:51 AM

Page 22

 LIFESTYLE

RR: Mi a benyomásuk, mekkora vásárlóereje van jelenleg a csúcsgasztronómiának itthon? GK: Ezt nehéz pontosan megítélni. Biztos, hogy nem nagy. De egyre több olyan világot járt ember él a városban, akik hiányolják Budapestről ezt az éttermi színvonalat. Egyre szélesebb az a hazánkban dolgozó külföldiekből álló réteg is, akik vágyják a gasztronómiai élményeket. Érezhető, hogy egyre inkább kialakul a minőség iránti igény. BS: Amikor a Costes 2002-ben először kinyitott, a színvonala sok szempontból az igények előtt járt. Azóta a szakma egy szűk élcsapata sokat tett az előrelépésért, így a célközönség mindinkább nyitottá vált a gasztronómia, a kulináris élvezetek felé. Innen már csak egy lépés a csúcsgasztronómia. GK: Persze sokan még mindig nem értik, hogy ennek a műfajnak nem csak az a célja, hogy jóllakasson. Az igényes étteremlátogatót jó esetben nem csupán az éhség hajtja. A színvonalas étteremnek ÉLMÉNYT kell biztosítania, csupa nagybetűvel. Aki úgy dönt, hogy az estét nálunk tölti el, ugyanolyan élményt várhat el, mint ha színházba, moziba, koncertre stb. ment volna. Ez az élmény pedig egy igen összetett dolog, aminek csupán egy része az étel, ugyanolyan fontos szelete az atmoszféra, a kiszolgálás. 20 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

A COSTESBEN KÓSTOLTUK: Kacsamáj trilógia kacsamáj konfírozva tokaji zselével és Granny Smith granitával; kacsamáj brulée cassonade cukorral; kacsamáj rostos portói cseresznyével. Charolais marhabélszín vörösboros mártással, olvadós burgonyával és vajon futtatott zöldbabbal. Tengerisüllőszelet á la „plancha”, provencei zöldségtoronnyal, tengeri ratauillejusvel. Karamellizált körte ropogós ostyán, fűszeres karamellszósszal és kéksajtfagylalttal.

RR: Miért éppen együtt vágtak bele az étteremnyitásba? GK: Először egy egyeztetés során találkoztunk, amin Sándor a Ráday Sohót képviselte, én pedig a Liszt Ferenc tér fejlesztésére létrejött Broadway Egyesületet. Nekem nem alaptevékenységem a vendéglátózás, mindig is állítottam, hogy ehhez csak vendégként értek, függetlenül attól, hogy volt már éttermem. Anno a Buena Vista éttermet elsősorban befektetési célzattal hoztam létre. Egy idő után azonban – bár a Buena Vista jól jövedelmezett – vendégként már nem tudtam azonosulni vele, mivel a főleg a 400 férőhelyes méretéből adódó hibák elkeserítettek. Miután eladtam az éttermet, hiányozni kezdett egy olyan hely, ami hozzám köthető és számomra is vállalható. A régi Costesben gyakran megfordultam, és egyik alkalommal rákérdeztem Sándornál, nincs-e kedve a kísérlethez: tudnánk-e egy nemzetközi mércével is kiemelkedő éttermet létrehozni? A Costest ugyanis mind méretében – 54 férőhely –, mind lokációját tekintve ideálisnak találtam. BS: Még két befektető csatlakozott hozzánk, és így indult a Costes újkori története. GK: Ez az étterem mind a négyünk számára szerelem. Abban egyetértünk, hogy a Costesben nem szabad kompromisszumokat kötnünk. Sem a minő-


18-21_gasztro.qxt:Layout 1

9/8/08

12:53 AM

Page 23

FOTÓ: BURGER BARNA, SZÖVEG: UGRAINAGY TÜNDE

GERENDAI KÁROLY nevét a legtöbben a Szigettel kapcsolat ban ismerik, azonban igazi mozgalmár tí pusként sok egyéb dologgal foglalkozott. 1993: Diáksziget 1995: Wanted magazin, Wan2 1998: kampány a taposóaknák beszün tetéséért: a kampány Nobelbékedíjat kapott 1999: a Magyar Koncert promóterek Szövet ségének alapítója, és a Sziget mellett már más rendezvényeket is szervez, ill. ez évben már a Yourope Koncert szövetség elnöke. Alapítója a Pesti Broad way Egyesületnek, mely a Liszt Ferenc tér fejlesztését vette célba és komoly sikereket aratott 2000: Sziget.hu Rt. alapítása 2001: Buena Vista étterem 2006ig ügyvezető és résztulajdonos 2002: A Honvéd Üdülő üzemeltetése, és a Kulti plex Művház megnyitása 2004: Félsziget Erdély ben 2005: PANKK: a magyar könnyűzenét támogató program 2006: A Szeretem Magyarországot Klub alapító tagja

Gerendai, Biliczki és a séf, Miguel Rocha Vieria

ség, sem a személyzet létszáma, sem az alapanyagok, sem a kialakítás tekintetében. Nem akartuk kényszerpályára állítani magunkat azzal, hogy üzleti alapon közelítjük meg a kérdést. Ha ebből kellene megélnünk, sok mindent máshogy kéne csinálnunk, hiszen a vendéggel ma még nem lehet megfinanszíroztatni ezt a befektetést. Persze reméljük, hogy a jövő hoz majd változásokat. Talán néhány év múlva valóban lesz majd világhírű magyar konyha és vendéglátás. BS: Számomra ez hatalmas kihívás, én a Costesszel szeretném letenni a névjegyemet a szakmában. Az étterem minden apró részletével és azok minőségével szeretnénk kilógni a sorból! RR: Hány fős a személyzet? Hogyan zajlott a kiválasztásuk? GK: Internetes szakportálokon, nyomtatott sajtóban hirdettünk, és a próbafőzéseket követően a portugál Miguel Rocha Vieirát választottuk séfnek, aki többek között Ferran Adria – 3 Michelin csillagos étterem tulajdonosa – tanítványa, de tanult Herbert Bergernél, majd a 3 csillagos Le Chateau de Divonneban és a Maison Picben. Később Spanyolország következett, ahol a gasztronómia az utóbbi években hihetetlen magasságokban szárnyal. Ott Erwan harmonikus színek, visszafogottság, sallangLouaisil gyakorolt rá nagy hatást. BS: Alain Ducasse jobb keze, a 2 Michelin csillamentesség – ezek voltak a vezérelveink. A design gos francia szakember, Francois Rodolphe kialakítása egyébként az én feladatom volt. RR: Milyen gyakran változik majd az étlap? tréningezte a konyhai dolgozókat két hónapon GK: Folyamatosan változik. A menü követi a át, illetve a séffel közösen alakították ki a konyszezonalitást, de megjelennek a degusztációs, hai koncepciót. Mivel mindketten más-más stílust kóstoló menük, a napi és heti ajánlatok is. képviselnek, a konyhai személyzet a Ducasse-féle Ősztől már rövid idő alatt elfogyasztható busikonyhát és egy avantgárdabb stílust is megisness-lunch-csal is bővítjük a választékot. Szemerhetett. GK: A konyhán a séfen kívül nyolc szakács – csupa retnénk kialakítani egy törzsvendégrendszert, kipróbált, nemzetközi iskolákat és éttermeket is megjárt szakember ami nem kedvezményt, hanem komfortszolgáltatásokat tartal– dolgozik. A szervizrészen szintén nyolc felszolgáló erősíti a csapatot. mazna, például törzsvendégeknek fenntartott asztalt, számlaŐket Bánfai Sándor, az osztrák Taubenkobel étterem – 2 csillagos – vezetést, hírlevélküldést… RR: Mik a távlati tervek? A cél a Michelin csillag? üzletvezetője készítette fel. Gyakorlatilag az étterem 54 férőhelyére GK: Ha csak ez volna a cél, rossz helyre tettük vol– az üzletvezetőkkel és a kisegítőkkel együtt – 25 na az origót. Hogy egy hasonlattal éljek: régen Costes-alkalmazott jut. BILICZKI SÁNDOR BS: A sommelier – aki a többiekhez hasonlóan rossz, ha egy tudós azért képezi magát és kutatja Korábban az ő irányítása nem csak itthon képezte magát – szakszerűen, mondjuk a rák ellenszerét, hogy Nobel-díjat kapjon alatt működött a Time Café, manapság a gyorsan segít átlátni a több mint 300 tételes hazai és érte. Nekem sokkal jobban tetszik az a szemlélet, Buddha Beach és a Retro nemzetközi borválasztékot. Egy adott fajta ételhez amivel a Gault Millau közelít a kérdéshez. Náluk a Beach tulajdonosa, ill. akár több régióból származó bort is ajánl. Az ő dol20 pont a legtöbb, de azt sohasem osztják ki, mert a Costes ügyvezetője. ga folyamatosan képezni a borokkal kapcsolatban az a tökéleteset jelentené, és mi lenne, ha találnának Évekkel ezelőtt a Ráday a felszolgálókat is. egy a maximumra értékelt helynél is jobbat? Büszutcában tevékenykedő vendéglátósokat RR: A design kinek az ízlését dicséri? kék leszünk, ha a Costest érdemesnek találják a próbálta összefogni BS: Igyekeztünk a belső teret úgy kialakítani, hogy Michelin csillagra, de a cél a 20 pont, vagyis az, a Ráday Soho nevű időtálló, mégis nemesen egyszerű legyen. Meleg, hogy a vendég maximálisan elégedett legyen. szervezet keretein belül.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 21


22-23_laptop.qxt:Layout 1

9/8/08

12:57 AM

Page 22

 LIFESTYLE

FUJITSU SIEMENS AMILO 3000 A Fujitsu középkategóriás noteszgépei egyszerűen használhatóak, ám annál jobb felszereltséggel rendelkeznek, hiszen pl. blu-ray meghajtóval, konferenciahívást támogató kamerával, elöl hozzáférhető portokkal szerelték fel. Ár: előreláthatóan 200 000 Ft körül www.fujitsu-siemens.hu

LENOVO THINKPAD X300 A Lenovo cég titkos fegyvere. Ez a vékony gép már második a piacon a MacbookAir mögött. Kizárólag flash memóriával készül, és helyet kapott benne egy ultravékony DVD-RAM is. Ár: 607 800 Ft-tól www.lenovo.hu

MACBOOKAIR Az ultravékony kategóriában robbantott az Apple ezzel a 13 colos, LED-kijelzős modellel. Az OS X 10.5-ös Leopard operációs rendszerrel együtt tökéletes választás. Ár: 423 100 Ft-tól www.apple.hu

Úti

ASUS ECOBOOK Megszállott környezetbarátoknak készült ez a bambuszborítású notebook, mely így többé-kevésbé újrahasznosítható. Kérdés, kinek felel meg az ár-érték aránya? Ár: 2400 euró

MSI WIND U 100 Egy újabb mini notebook, többféle színben, 10 colos kijelzővel, beépített webkamerával, WLAN-nal és stabil XP-vel. Ár: 105 500 Ft-tól www.msi.eu/hu

22 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


22-23_laptop.qxt:Layout 1

9/8/08

3:34 AM

Page 23

Valószínűleg elsősorban a hölgyek és egyes rapsztárok érdeklődésére tarthat számot a MACBOOKAIR 24 KARÁTTAL futtatott változata – gyémántberakással. És a megvásárlásához nem is árt, ha valaki annyit keres, mint egy rapsztár... Létezik 12 000 Swarovski kristállyal kirakott változata is. Ár: 1250 font

HP 2133 MINI PC A mini gépek elsősorban azoknak valók, akik főleg szövegszerkesztésre használják a laptopjukat, és valami kis súlyú megoldást keresnek, cserében pedig megkötik a kompromisszumot a külsőleg csatlakoztatható extra meghajtókkal. Ár: 110 790 Ft-tól www.hp.hu

társak

A PC KONTRA MACINTOSH VERSENYT EGYELŐRE AZ ELŐBBIEK VEZETIK, DE LAPTOPVÁLASZTÁSNÁL EGYRE TÖBBEN VOKSOLNAK A MACRE. ÉS AKKOR MÉG MENNYI SZEMPONTUNK LEHET EZEKEN KÍVÜL IS...

FOTÓ: PROFIMÉDIA.HU

COMPENION CONSEPT LAPTOP Ahogy a nevéből is kiderül, ez egyelőre még csak elképzelés: a tervező, Felix Schmidberger így látja a jövő laptopját, melynek érintőképernyője egyszerre monitor és billentyűzet is.

BENTLEY A patinás luxusautó-márka újabb „tartozékkal” bővítette a palettát. A holland Ego Lifestyle céggel közösen dobták piacra ezt a bőrborítású PC-t, mely több színben választható, és természetesen harmonizál a kocsibelső kárpitjával. Ár: 20 000 euró

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 23


24-27_taska.qxd:Layout 1

9/8/08

2:52 AM

Page 24

 LIFESTYLE

Táskalegendák A női táska, az örök misztérium… Benne van minden, ami egy háromnapos sivatagi túléléshez szükséges, sőt még azon is túl. A kézitáska minden bizonnyal a legnőiesebb divatkellék, azt azonban nehéz megmondani, hogy honnan ered ez a divattabu.

Scarlett Johansson egy rendhagyó Louis Vuitton darabbal 24 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


24-27_taska.qxd:Layout 1

9/8/08

4:04 AM

A ruházkodás történetét áttekintve a táska nem tartozott az exkluzív női előjogok közé. A 16. századig nők és férfiak egyaránt kis erszényeket viseltek az övükön. Ezek a kis tokok, melyekbe néhány személyes holmi és egy kevés pénz fért bele, formájukat tekintve alig különböztek egymástól, legfeljebb abban, hogy a női változaton valamivel több volt a díszítőelem. Csak a 18. század végén jelent meg a mai kézitáska közvetlen előfutára, a pompadour – ezeket a selyemerszényeket már bájosan a kezükben tartották a nők. A korai 19. század divatja nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az új női divatkellék érvényesüljön, mert az empire lágy esésű ingruhái már semmiféle övet nem igényeltek, következésképpen rájuk kötni sem lehetett semmit. A korszak táskáit retikülnek nevezték. Nem volt túl nagy, tulajdonosa minden gond nélkül el tudta rejteni a kezében. Mivel így a táska jóformán láthatatlan maradt, a különlegesen szép kidolgozású pánt révén érte el dekoratív hatását. A retikül manapság a hosszú vállszíjjal ellátott, modern estélyi táskában él tovább.

A 19. század folyamán kibővült a modellek palettája az első bőrtáskákkal és a fonott táskákkal. Ezenkívül már létezett egy lánccal ellátott kis táska, a chatelaine is, melyet vagy a kézben tartottak, vagy az ernyő fogantyúján himbálózott. Ha egy előkelő hölgy utazott, speciális útitáskát használt, mely valamivel kisebb változatban hamarosan a polgárasszonyok nagy befogadóképességű, praktikus kedvencévé nőtte ki magát. A 20. század első éveiben a kézitáska a nők legfontosabb divatkellékévé, sőt az egész külső megjelenés fokmérőjévé vált. Azóta egy hölgy csak akkor számít jól öltözöttnek, ha tökéletesen összehangolja egymással a táskája és a ruhája stílusát, színeit. A divattervezők meglátták a lehetőséget ebben is, így váltak a bőrdíszművesek és táskakészítők versenytársaivá. És lehetőséget biztosítottak számunkra, hogy sok pénzt adhassunk ki azokra a modellekre, amelyekben aztán – többek között – a maradék pénzünket tartjuk.

Page 25

MÁRKAMÁNIA …mert a márkajelzés

a stílus cégére, főleg, ha egy luxustermékről van szó

Hermés

HAGYOMÁNY: Az alapító Thierry Hermés nyereg készítő mester volt 1837ben. Amint a lovaskocsikat kiszorította az utakról az autó, a családi vállalkozás sikeresen állt át a poggyászkészítésre. 1923ban került a Bolide, az első cipzáras táskamodell a piacra. 1937 ben találta ki Carrés Hermés a híres selyemkendő klasszikust. 1988 óta prétáporter divatot is készítenek. STÍLUS: A hatodik generáció viszi tovább az elegáns kézműves hagyományokat. Táskakultuszukat 1956 ban egy Life címoldal alapozta meg, melyen Grace Kelly látható az Haut á Courroies nyeregtáskamo dellel, a világhírt pedig ugyanez a darab Kelly Bag gé átkeresztelve hozta meg számukra. Hermés: a nyeregtáskától napjainkig

Prada

HAGYOMÁNY: 1978ban a 28 éves politológus, Mi uca Prada kényszerűségből vette át nagyapja milánói bőrdíszműüzletét. Későbbi férje, Patrizio Bertelli sokat segítette a vállalkozás fejlődését. A cipő készítéshez társult egy női, férfi és sportruhavonal, valamint a Miu Miu fantázianevű másodvonal. Az eu rópai divatházak közül szinte elsőként ítélték oda a Pradának az amerikai divatOscart 1994ben, azóta tartozik a stílus meghatározó kollekcióival a leg fontosabb nemzetközi divatmárkák közé. STÍLUS: Letisztultság jellemzi Miuca Prada modell jeit színtől, mintától és anyagtól függetlenül. Stílus jegyei a minimalizmustól a coutureig nőiesek, irány mutatóak és örökké modernek.

Prada: A „nemakarásnak“ nagy siker lett a vége...

Givenchy

HAGYOMÁNY: Az avantgárd tervezőnél, Elsa Schi aparellinél töltött 4 tanulóév után 1952ben nyitot ta meg Marquis Hubert de Givenchy a saját műter mét Párizsban. A 25 éves tervező első couture kollek ciója egyszerű eleganciájával és tiszta pamut anya gaival hódított. Hubert barátnője és múzsája, Audrey Hepburn a filmvilág csúcsára emeli a stílust. Az új álomcsapatot a ház tervezője, Riccardo Tisci és Hol lywood üdvöskéje, Liv Tyler alkotja. STÍLUS: Szigorú sziluetteket ötvöz játékos elemekkel, mint a nagy redők vagy a rikító színek.

Givenchy szeret játszani a hagyományos vonalakkal 2008 SZEPTEMBER ROSERIPORT 25


24-27_taska.qxd:Layout 1

9/8/08

2:56 AM

Page 26

 LIFESTYLE

Balenciaga

HAGYOMÁNYOK: Az „hautecouture építésze” első műtermét 1915ben San Sebastianban nyitotta, majd hautecouture sza lonok következtek Madridban, Barcelonában. Amikor Cristobal Balenciaga 1937ben Párizsba költözött, a divatvilág csillaga lett. Dior „mindnyájunk mesterének” nevezte. 1968ban  a tömeg gyártás elleni tiltakozásul  bezárta divatházát. 1997 óta Nico las Ghesquiére vezeti át a kutüristák terveit prétaportervé. STÍLUS: „Egy divattervezőnek építésznek kell lenni a szabás te kintetében, szobrásznak a formában, festőnek a szí nekben, és filozófusnak a stílus kialakításánál“  fo galmazta meg a csendes baszk az ars poeticáját.

Oscar De La Renta

HAGYOMÁNYOK: 1940 ben, 18 évesen hagyta el hazáját, a Dominikai Köz tár saságot Oscar De La Renta, hogy Madridban festészetet tanuljon. Di vatvázlatai egy asszisztensi Oscar De La Renta estélyi állást eredményeztek táskái a bálok és gálák sztárjai számára Balenciagánál, majd kreatív feladatokat kapott a Balmain és Elizabeth Arden házaktól. 1960 ban alapítja meg a szociális elkötelezettségéről híres tervező saját vállalkozását New Yorkban. A STÍLUS: Bár nappali kollekciójára a visszafogott elegancia jellemző, estélyimodelljei szó szerint Oscar díjasak. Évtizedek óta szépítik kiváló anyagai, éteri sziluettjei és vibráló színei minden lelkes vevőjét.

RETIKÜL VAGY RIDIKÜL?

Balenciaga mindig ragaszkodott az egyedi minőséghez

Armani

HAGYOMÁNY: Giorgio Armani Lifestyle Imperiuma minden élethelyzetben garancia az elegáns viseletre. Az olasz mester 1974ben alapította a márkát, és fo kozatosan építette ki birodalmát. Hét modellel, az Ar mani Casával és a különböző licencekkel kiegészülve ma övé az egyik utolsó független divatház. STÍLUS: „ Az elegancia nem feltűnést jelent, hanem azt, hogy amit készítünk, megmarad az emberek emlékezetében”  mondja Armani, aki azzal a dzseki vel vált híressé, melyet Richard Gere 1980ban, az Amerikai dzsigoló című filmben viselt. 26 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

Armani az időtálló, klasszikus modellekben hisz

A nyelvészek szerint mindkét kifejezés elfogadható. De hát miért van kétféle neve egy kis női táskának? A két név, bármennyire hasonlít is, nem azonos eredetű. Kézitáskát már a régi Róma hölgyei is hordtak. Ennek alakja összefogott halászhálóra emlékeztetett, így lett a latin neve reticulum, azaz hálócska. Ebből a reticulumból ered a kis táska „retikül” neve. Később a női táskák egy időre kimentek a divatból. Olyannyira, hogy amikor egy francia csináltatott magának egyet, s más asszonyokat is rávett, hogy hasonlóval járjanak társaságba, számos élclapban, gúnyiratban nevetségesnek bélyegezték a viseletet. „Nevetséges” franciául: ridicule. Innen származik a táska ridikül elnevezése.


24-27_taska.qxd:Layout 1

9/8/08

2:58 AM

Page 27

Gucci

HAGYOMÁNYOK: Firenzei nyeregkészítő mester ként kezdte Guccio Gucci a lovaglókellékek és bőr díszművek készítését. Az üzlet virágzott: fia kibővítette a kínálatot cipőkkel, táskákkal és divatcikkekkel is. Guccio halála után, 1953ban a céget családon belüli viszályok terhelték; az alapító unokáját meggyilkolták, a Guccit eladták. 1994 és 2003 között Tom Ford kreatív igazgatóként visszaállította a márka hírnevét. Ebben az évben ünnepli a ház egy jubileumi táska kollekcióval 85. születésnapját. STÍLUS: A GG logó ma egyet jelent a csillogással, mely az alapítás éveinek olaszos stílusát idézi. A monogramra mint mintára építő Gucci táskák manapság reneszánszukat élik

FOTÓ: PROFIMÉDIA.HU, REUTERS, RED DOT/CORBIS, EUROPRESS/GETTY IMAGES, EUROPRESS

Bottega Veneta

HAGYOMÁNY: Az 1966ban Ve lencében alapított házat 2001ben a Guccicsoport vásárolta meg. A főtervező Thomas Meier, aki ko rábban kilenc éven át ún. neok lasszikusokat tervezett a Hermésnek. A ház a régi luxus bőrkézművességtől szép ívet be járva jutott el a modern formákig. STÍLUS: „Elég lesz a saját kezdő betűje.” Ezzel a szlogennel in dokolja Bottega Veneta a logóról való lemondását. Az előkelő luxus táskák ismertetőjegyei a finom, fonott bőrcsíkocskák. Egy klasszikus Bottega darab

Versace

HAGYOMÁNYOK: 1978ban alkotja meg Gianni Versace első prétáporter kollekcióját, ezzel elindítva az olasz divatot a világhírnév felé. A cégjelzés, a medúzafej nemzetközi státuszszim bólummá vált. Gianni 1997es meggyilkolása óta a húga, Donatella viszi tovább bátyja kreatív művét. A ruhák mellett kiegészítők, parfümök és bútorok alkotják a Versace márkát. STÍLUS: Vad minták, fényes anyagok, mélyen dekoltált ruhák csillogó vagy strassz rátétekkel: a Versace divat szexi, színes és előkelő. Diszkó a vörös szőnyegen.

Versace vad és extravagáns

Louis Vuitton

HAGYOMÁNYOK: Tinédzserként III. Napóleon udvarában pakolta a koffereket, de amint az úri társaság felfedezte az utazást, hamarosan ő készítette a rangjukhoz méltó poggyászt. Első üzletét 1854ben Párizsban nyitotta. 1987ben Moet Hennessyvel egyesült, 1997 óta Marc Jacobs avantgárd stílusával kelt feltűnést. STÍLUS: Az okkerbarna LV monogram a virágmintával ősidők óta státuszszimbólum. Örökség, márkajelzés és a márka játékszere egyszerre.

A Vuitton táskák a hamisítók között is a legnépszerűbbek 2008 SZEPTEMBER ROSERIPORT 27


28-33_design.qxd:Layout 1

9/8/08

1:09 AM

Page 28

 LIFESTYLE

Designmesék

Hölgyekről és Urakról

28 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


28-33_design.qxd:Layout 1

9/8/08

1:10 AM

Page 29

SZÖVEG: StudioLR

Mutasd a bútorod, megmondom, ki vagy! Akár szállóigévé is válhatna e mondat, hisz egyegy designtárgy, remekbe szabott bútordarab sok mindent elárul tulajdonosáról  az illető társadalmi státuszát, személyiségjegyeit, és persze nembeli hovatartozását. Következzenek a szezon leglágyabb, nőies, és persze markáns, férfias tárgyai!

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 29


28-33_design.qxd:Layout 1

9/8/08

1:11 AM

Page 30

 LIFESTYLE Hölgyeim, mit szólnának egy mindig jóleső női fecsejhez? A hátteret ez esetben Ludovica és Roberto Palomba látványnak sem utolsó, szobrászi igénnyel megformált kanapéja, a tűzvörösben pompázó Zak adja. (gyártó: Zanotta)

Hölgyeknek Elérkezett az idő, hogy a hölgyek is rajongással tekintsenek egy-egy műszaki kütyüre! Íme a Swarovski és a Philips együttműködéséből született Active Crystal széria stílszerűen Heartware névre keresztelt, nyakláncként is viselhető, csillogó USB-memóriája.

Ugye jól ismerjük a Nem férek el-érzést? Nos, a gondot megoldja a neves olasz bútorgyár, a Cappellini hajtogatható, „lapozható” tárolóbútora, a valóságos installációként ható, 20 fiókos Revolving Cabinet – született 1970-ben! (design: Shiro Kuramata)

30 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

Budoárhangulat otthon? Gyerekjáték – csupán néhány jól megválogatott kellék szükségeltetik hozzá, például az Inga Sempé tervezte Chantilly szófa az extravagáns bútorairól ismert Edra gyártól.


28-33_design.qxd:Layout 1

9/8/08

1:14 AM

Page 31

Francesco Binfaré designer és az Edra együttgondolkodásából született a kényelem és a szépség zálogaként egyaránt felfogható bútordarab, a hajtogatható Flap szófa

Acél tartószerkezete révén némi night club hangulatot hoz a Loewe Individual 32-es szériájának térbe állítható LCD tévéje.

Mintha csak egy rózsacsokor közepén foglalnánk helyet – hölgyekhez szól az olasz Moroso gyártotta, hangzatosan Antibodi néven jegyzett ülőalkalmatosság, méghozzá egy hölgy, Patricia Urquiola tervei nyomán.

Philippe Starck méltán népszerű Mademoiselle székének egyedi változata, a Moschino divatház tervezte kárpittal. (gyártó: Kartell)

A finomságokra sokat adó, ötletes darabokkal előálló dán Eva Solo csinos és praktikus mogyoróstálat kínál – nem csupán nassolóknak!

Egy újabb ékszerként ható USB-memória – lakatot formázó Lockout a Philips és a Swarovski Active Crystal sorozatából. Meglepő piramisforma és kiváló hangminőség – ezt ígéri a Bang & Olufsen többfunkciós BeoLab 4 hangsugárzója.

Ha a mobilunk beszélni tudna…. Vertu Ascent Ti – erő, pontosság és egyensúly, ezúttal megszelídítve, vörös bőrbe burkolva.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 31


28-33_design.qxd:Layout 1

9/8/08

1:15 AM

Page 32

 LIFESTYLE

Uraknak

Mi jut eszünkbe a csocsó szó hallatán? Ne is tagadjuk, szakadt asztal, füstös hangulat. Íme a formatervezés modern válasza, a GRO Design 11 fantázianevű csocsóasztala, melyet a mostanság épült futballstadionok architektúrája ihletett.

A design játékos kedvű fenegyereke, Michael Young limitált példányszámú, mindössze 350 darabbal piacra dobott szexjátéka, az éjfekete Sabar vibrátor – műkedvelő hölgyeknek és persze designfetisiszta párjuknak!

Akár egy gépsárkány, a Vertu Ascent Ti telefon frappáns vonala egy erőteljes autó határozott kontúrjait követi, míg a vázát adó nagyteljesítményű titán a sportkocsik motorjában is megtalálható. A Samsung és a Bang & Olufsen meghökkentő formájú, kiváló hangzású zenetelefonja, a kavicsok ihlette Serenata

32 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


28-33_design.qxd:Layout 1

9/8/08

Tökéletes kép és hangzás – tökéletes külsőbe zárva! A designklasszikusokat jegyző Bang & Olufsen Beovision LCD tévéje.

1:20 AM

Page 33

Vérbeli arcátlan darab az arcot formázó Bronze, mely szoborként, ülőkeként és kisasztalként is szolgálhat, a design nagyágyúja, a közízlésnek folyton fricskát mutató Philippe Starck olvasatában.

Ha csinos hölgyekkel nem is, fürdőszobai újdonságokkal mindenképp szolgál az olasz gyártó, az Olympia, köztük az év egyik nagy slágerével, az éjfekete mosdóval.

A diabolikus építész, Jean Nouvel rajzasztalán született a fémvázra feszített, lézervágott bőrkanapé, a Skin, az utóbbi évek egyik legmarkánsabb ülőbútora. (gyártó: Molteni)

A Michael Youngféle Sabar Sex Toy elölnézetből – akárcsak egy áramvonalas autó!

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 33


auto_34-38.qxd:Layout 1

9/5/08

6:09 PM

Page 34

 LÁTÓKÖR

A nagy elektro ü

Több millió

elektroautó közlekedhet 2020ra az európai utakon

34 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

2 euró

lesz az ára egy 100 kilométeres, villanyautóval megtett útnak


auto_34-38.qxd:Layout 1

9/5/08

6:10 PM

Page 35

o üzzzlet

6 százalék

növekedést mutat majd például Németország energiaszükséglete, ha minden autót elektromotor hajt

A MAGAS OLAJÁRAK SZEMBESÍTIK AZ AUTÓIPART A TÉNNYEL: A JÖVŐ AZ ELEKTROMOS MEGHAJTÁSÉ. NÉHÁNY ÉVEN BELÜL EZ A TECHNOLÓGIA ÚJRAÍRJA A KÖZLEKEDÉS FOGALMÁT. ÍME AZ ÚT, AMELY A ZAJOS ROBBANÓMOTORTÓL A ZÜMMÖGŐ ELEKTROMOTORIG VEZET.

4 másodperc

alatt gyorsul 100 km/hra a Tesla Roadster elektroautó

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 35


34-38_auto.qxd:Layout 1

9/8/08

3:29 AM

Page 36

 LÁTÓKÖR

A republikánus elnökjelölt, John McCain a választási kampány alatt 300 millió dollárt ajánlott fel annak, akinek sikerül egy kisebb, energiatakarékosabb és olcsóbb motort kifejlesztenie az autók meghajtására. McCain célja világos: olyan elérhető árú autót akar, amely a közlekedést újra megfizethetővé teszi, és amely függetleníti az olajtól az amerikai autósokat. Ezzel az elnökjelölt sok honfitársa érzékeny pontjára tapintott rá. Az olcsóbb benzinhez szokott amerikai felhasználóknak a gallononkénti 4,60 dolláros (körülbelül 64 eurócent/liter, illetve 147 forint/liter) árak mellett lassanként elmegy a kedvük az autózástól. Az amerikai autóiparnak benyújtották a számlát: az egykor oly kedvelt benzinnyelő terepjárók forgalma az elmúlt hónapokban visszaesett. Rick Wagoner, a világméretű autókonszern, a General Motors (GM) főnöke máris bejelentette több olyan üzem bezárását, amelyek főleg terepjárókat és kisteherautókat gyártottak. A GM terepjárómárkájának, a Hummernek egyelőre kérdéses a sorsa, Wagoner szerint minden lehetőséget fontolóra vesznek. Amibe beletartozhat akár a márka eladása is. Szakértők mégis még legalább 20 évet adnak a robbanómotornak. Az autóiparban ez pontosan három termékéletciklust jelent. Vagyis még háromgenerációnyi Mercedes C-osztály – aztán következhet a váltás. A Daimler kutatási és fejlesztési részlegén az Elektro-Smart mellett 2010-re kilátásba helyezték az aktuális A- és B-osztályok elektromos változatát is. A Volkswagennél zárt ajtók mögött készítik elő 2010-es sorozatgyártásra az új kisautó, az Up! elektromos változatát, valamint a Golf plugin-hibrid változatát, amely kombinált robbanó- és elektromotorral működik majd, akkumulátorát pedig konnektorról lehet feltölteni. Az Opel vezérigazgatója is bejelentette, hogy 2011-ben elektromos meghajtású modellel jelentkeznek. A BMW az év második felében fogja nyilvánosságra hozni, készítenek-e nagyvárosi közlekedésre 36 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

kifejlesztett villanyautót. A politikai nyomás is egyre nagyobb. Bertrand Delanoë, Párizs főpolgármestere a jövő év végétől 4000 elektroautót bocsát a világváros 11 millió lakosának rendelkezésére, akik városon belüli útjaikhoz használhatják a külvárosi gyűjtőpontokon parkoló járműveket. Kaliforniában a nagy autógyártóknak 2012-re legalább egy elektromos modellel kell bővíteniük kínálatukat. A VW a német környezetvédelmi minisztériummal közösen indított próbaflottát 20 plugin-hibrid meghajtású VW Golfból, amelyek városi forgalomban 50 kilométert tesznek meg tisztán elektromos meghajtással, és konnektorból lehet újratölteni őket. A csendes forradalom azonban több területet érint majd, mint maga az autóipar: vajon az elektromotor-e a jövő, ki fog felülkerekedni, vajon a benzinkutak szövevényes hálójából lesz-e akkumulátortöltő- vagy csereállomások sűrű hálózata, mi lesz az olajvállalatokkal? Vagy a jövő elektromos töltőállomásait a nagy energiaszolgáltatók üzemeltetik majd, lesznek pl. E.On-kutak? Már most utalnak arra jelek, hogy az autógyártók és az áramszolgáltatók együttműködnek. Így például a VW flottakísérletét az E.On támogatja. Az RWE pedig tárgyalásokat folytat a Volkswagennel az elektromobilokra vonatkozó lehetséges kedvezményes tarifákról.

HAGYOMÁNYOS MEGHAJTÁS robbanó motor

váltómű

hajtómű

üzem anyag tartály

kipufogó

indítóakkumulátor

Előnyök

Hátrányok

 jól bevált technológia,

 függ az olajtól és a korlátozott

 

mindennapi használatra alkalmas kedvező áron előállítható könnyen és gyorsan tankolható különféle üzemanyagokkal még nem merítették ki a benzinmotorokban rejlő takarékossági lehetőségeket

 

erőforrásoktól az égéstermék problematikája, az égéstermék csökkentésének növekvő költségei alacsony hatásfok


34-38_auto.qxd:Layout 1

9/8/08

3:30 AM

Page 37

EGY FONTOS KÉRDÉS MÉG VÁLASZRA VÁR: VAJON AKARNAK-E AZ AUTÓSOK ELEKTROMOS AUTÓKAT VEZETNI? SOK MÍTOSZ ÜTÖTTE FEL FEJÉT AZ ELEKTROMOS AUTÓKKAL KAPCSOLATBAN, AMELYEK LEHŰTHETIK A LELKESEDÉST.

A fejlesztők a legnagyobb kihívást a tisztán elektromos járművek hatótávolságában látják. A 100 kilométer már jó volna, reális célnak pedig a 200 kilométer tiszta elektromos üzem tűnik a 2020-as évre.

EGYES SZÁMÚ MÍTOSZ: Van alternatívája az elektromos meghajtásnak.

Ez nem igaz. Az elektroautók potenciálisan valódi rakéták. Az amerikai feltaláló, Scotty Pollachek olyan elektromos motorkerékpárt épített, amely 0,7 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára, négyszer olyan gyorsan, mint az ezer lóerővel erősebb Bugatti Veyron. A kiemelkedő menetteljesítmény oka, hogy az elektromotorok már az első fordulatnál bevetik egész erejüket. A Lotussportautón, az Elise-en alapuló Tesla Roadster kevesebb, mint 4 másodperc alatt gyorsul 100 km/órára – olyan gyorsan, mint egy Porsche 911 Turbo.

Ez nem így van, legalábbis hosszú távon nem. A 100 kilométerre szükséges energiaráfordítás egyik meghajtással sem olcsóbb, mint az akkumulátor által hajtott elektroautónál. Ebből következik, hogy csak egy olyan elektroautó nem bocsát ki az úton semmiféle káros anyagot, amelyet akkumulátor vagy hidrogénből áramot termelő tüzelőanyag-cella hajt.

KETTES SZÁMÚ MÍTOSZ: Az elektromos autók lassúak.

HÁRMAS SZÁMÚ MÍTOSZ: Az elektroautók drágák. Ez attól függ. Az akkumulátorok drágák, jelenleg egy lítiumionos akkumulátor ezer euróba is kerülhet a kilowattórányi teljesítmény alapján. Ám az akkumulátorok ára a küszöbön álló tömegtermeléssel gyorsan csökkenhet. A fejlesztők reálisnak tartják, hogy az akkumulátorárak két éven belül felére csökkenjenek. Az elekt-

HIBRID MEGHAJTÁS robbanó motor

ELEKTROMOS MEGHAJTÁS akkumulátor egység

üzemanyag vezeték elektro motor

kerékagymotor

üzemanyag tartály

generátor generátor

hajtómű

akkumulátor egység elektromos vezeték

kipufogó

akkumulátor egység

Hátrányok

 szükségessé teszi Előnyök Hátrányok Előnyök

 időnként lehetőség

 

van károsanyag kibocsátás nélküli utakra csökkentett üzem anyagfelhasználás fékenergiavisszanyerés

 

nagyobb súly az elektromotor és az akkumulátor miatt a plusz alkatrészek miatt magasabb járulékos költségek az akkumulátor ez idáig alacsony töltőkapacitása

 az autónak önmagában 

nincs károsanyag kibocsátása az elektromotor magasabb hatásfokon működik a kisebb helyigény új autóformákat tesz lehetővé

a töltőállomások hálózatának kiépítését korlátozott út megtételére képes az akkumulátorok még drágák és nehezek

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 37


auto_34-38.qxd:Layout 1

9/5/08

6:13 PM

Page 38

 LÁTÓKÖR

A SZEMFÜLES…

romotor önmagában még kedvezőbb árú, mint egy hasonló erősségű robbanómotor. Az elsőgenerációs elektromos járművek többletköltségét a hagyományos autókéhoz képest egy kisautóra vetítve 5-6 ezer euróra becsülik. Az üzemeltetési költségek összesítése után máris egészen másképp néz ki a számla. Az elektroautónak 100 kilométer megtételéhez körülbelül 2 eurónyi áramra van szüksége. Az üzemben tartási költségek is alacsonyabbak. A francia Renault autógyárnál biztosak benne, hogy költségvonzatukat tekintve az elektroautók több mint versenyképesek. A franciák japán üzleti partnerükkel, a Nissannal együtt mindenki számára elérhetővé akarják tenni az elektromos autót.

NÉGYES SZÁMÚ MÍTOSZ: Az elektroautók nem környezetkímélőbbek, mint benzin vagy dízelüzemű társaik. De, azok. Még ha a jövőben az áramot kizárólag modern szénerőművekben termelnék, a mérleg akkor is az elektromos autók javára billenne. Az ideális olyan elektroautó lenne, amelyet kizárólag szél- vagy napenergiából származó ökoáramból töltenek fel. Még az akkumulátorok sem rontanak az egyenlegen: a modern energiahordozók mellékterméke a szakértők véleménye szerint tíz év után nem jelent veszélyt a környezetre.

38 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

Az elektrotorta nagy szeletét Shai Agassi biztosította magának. A férfi tulajdonképpen a szoftveriparból jön, 2007 tavaszán mondott le igazgatótanácsi tagságáról az SAP szoftverkonszernnél. Néhány hónappal ezelőtt újra felbukkant egy elektroautóval kapcsolatos kon cepcióval  és százmillió dollárral, amit máris összegyűjtött a be fektetőktől. Nagyot változott az autós világ: egy kívülálló viszi el a szalagcímeket. Agassit megihlették a mobil szolgáltatók: a jövőben autókat akar elajándékozni  és végül pénzt keresni az eautóflottáknak eladott áramból. Máris figyelemre méltó ered ményeket ért el. Együttműködésről állapodott meg a RenaultNissan vezérigazgatójával, Carlos Ghosnnal, és vele, valamint további izraeli és dán partnerekkel elektroautóflottát és töltőállomás hálózatot akar kiépíteni. 2009re 500 autó és több mint 10 ezer töltőállomás bevetését tervezik. A tervek szerint néhány állomáson robotok cserélnék ki a lemerült akkumulátorokat feltöltöttekre. De hogy az ötletből mi valósul meg, és hogy Agassi valóban szövetségre lépe további autó gyártókkal, az egyelőre a jövő zenéje. Csakhogy ez a koncepció azt jelenti, hogy az autóknak valamiféle normának kell megfelelniük, hiszen az összes típusnak többé kevésbé egyformának kellene lennie  ez pedig nem tűnik kivite lezhetőnek.

ÖTÖS SZÁMÚ MÍTOSZ: Az elektroautókkal együtt jár az atomenergia újbóli felhasználása. Nem feltétlenül. Németországban jelenleg 50 millió autó rendelkezik forgalmi engedéllyel: ha mindegyiket villany hajtaná, az ország energiaszükséglete 6–20 százalékkal nőne. Az elektroautók segítenének a nagy áramszolgáltatókon, mert azok jobban tudnák hasznosítani ökoáram-kapacitásukat. Az ok: jelenleg például a szeles napokon megtermelt áram nagy részét egyáltalán nem lehet hasznosítani, a szolgáltató pedig a felesleges áramot nem tudja tárolni. A távolabbi jövőben az egész fordítva is működhetne: ha az áramszolgáltatónak csúcsidőben különösen sok energiára van szüksége, kis mennyiségű áramhoz juthatna a parkoló autók akkumulátoraiból, amit a tulajdonosnak jóváírnának – persze nem olyan sok áramhoz, hogy az akku teljesen lemerüljön. Még megválaszolatlan a kérdés, hol lehet a villanyautókat a legjobban feltölteni. A háztartási konnektorok ugyan elméletileg elegendőek egy autó feltöltéséhez, de az eltart néhány óráig. Ráadásul sok autó az utcán vagy mélygarázsokban parkol, így nincs hozzáférése az áramhoz. A fejlesztők ezért szívesebben látnának áramtöltő állomásokat, amelyeknél a villanyautók sofőrjei feltölthetnék járműveiket. Sőt a megfelelő hálózati feszültségű konnektorokból a fejlesztők kivitelezhetőnek tartják az akkuk gyorstöltését is.


m b

PEBL U9

Érzéki formaterv és tökéletes zenei élmény

A Motorola a PEBL U9 bemutatásával Ön elé tárja a zenehallgatás stílusos oldalát. Az U9 több érzékszervre egyszerre ható élménnyé teszi a zenei tartalmak lejátszását, és nem csak jól szól, hanem öltöztet is – erről az elegáns formaterv, a kecses méret, a CrystalTalk technológia, az érintőképernyős zenelejátszó gombok, valamint a külső kijelzőn lágyan hullámzó, animált képernyővédők gondoskodnak.

www.motorola.hu Rose report.indd 1

2008.09.02. 16:30:48


gyorsvaros_40-41.qxd:Layout 1

9/5/08

6:35 PM

Page 40

 LÁTÓKÖR

Felgyorsult városok

Az örök körforgás törvénye, hogy a fejlődés egy bizonyos fokán túl lassul a lendület – legyen szó akár a vezető világvárosokról is –, ekkor pedig a háttérből új győztesek lépnek elő. Úgy tűnik, a következő 12 város benevezett a versenybe: az előttünk álló években tőlük számíthatunk jelentős üzleti, kulturális vagy épp gazdasági kiugrásra.

Seattle Talán ez lesz a következő Szilikonvölgy. A Google fejlesztő laboratóriuma jócskán megnövelte a hasonló profilú cégek érdeklődését a város iránt. Ez egy év alatt 1 milliárd dollárnyi beruházást jelentett. Erősödik a kulturális szegmens is: az Olimpiai Szoborpark létrehozásába például 85 millió dollárt invesztáltak.

Doha Katar olaj- és gázkészletei végesek – a befektetők mindinkább a kultúra és az oktatás felé fordulnak. A város olyan főiskoláknak és egyetemeknek ad helyet, mint a Georgetown és a Cornell, vagy a Northwestern Újságíró Akadémia.

Hyderabad Becenevén csak Cyberabad. Az indiai Anhra Pradesh tartomány fővárosa mára komoly riválisává vált az informatikai fejlesztések területén vezető Bangalore-nak. Olyan cégek hoztak itt létre központokat, mint a Microsoft, az Accenture és az IBM, miközben egyre erősödik a gyógyszer- és a légiipar. Ezzel arányosan sokakban nő az aggodalom, hogy a robbanásszerű fejlődés nem tesz majd jót az évezredeken át megőrzött indiai tradícióknak.

Mexikóváros Mexikóban magasabb a diákok száma, mint az Egyesült Államokban. A képzésközpontúság elősegítette a középpolgári réteg megerősödését, és a város légiipari központtá válhatott, magához csábítva a Cessnát és a Bombardier-t. Latin-Amerika kulturális fővárosa ad helyet a MACO-nak, annak a rangos művészeti vásárnak, mely 12 ezer négyzetméteren 27 ország 85 galériáját mutatja be 700 mexikói és külföldi művész részvételével. Nemsokára pedig megnyílik itt egy Nobu egység – hotel és étterem, ez a cég pedig csak igazán dinamikus városokban szokott színre lépni… 40 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

Moszkva Az újgazdag város, ahol a megélhetés igen sokba kerül. Igaz, hogy a csillogás mögött ott duzzad a korrupció, de szerencsére ma már épp így virágzik a kulturális élet is. Itt található Európa legmagasabb felhőkarcolója, is, a Nemzetközi Üzleti Központ. Legmagasabb része 286 méter magasan van, összterülete pedig 27 millió négyzetméter.


FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AFP, SUSAN BAAGHIL/ REUTERS/VÁNDORKŐ

gyorsvaros_40-41.qxd:Layout 1

9/5/08

6:36 PM

Page 41

Barcelona A katalán főváros minden európai településnél nagyobb fogékonyságot mutat az új üzletágak iránt. Erre bizonyíték az is, hogy Európa legnagyobb divatkereskedelmi bemutatója és vására, a Bred & Butter ide költözött át Berlinből. Ám a legjelentőségteljesebb beruházás mégiscsak a 22@Barcelona projekt, mely egy 200 hektáros ipari park létrehozását célozta meg, máris olyan cégeket megnyerve, mint a Novartis, a Microsoft és a HP. Ez a kezdeményezés mintegy 150 ezer új munkahely megteremtését teszi lehetővé.

Orlando

Kigali

Ez a város ma már nem csak Miki egérről szól. Két bimbózó iparág terjeszkedik itt: az interaktív játékoké – első képviselőjük az Electronic Arts Stúdió volt – és a biotechnológiáé. A Nona-tó körzetében hatalmas gyógyászati központ alakul, mely egyaránt otthont ad az orvosképzésnek és a kutatómunkának.

A ruandai gazdasági növekedés valóságos dollárfolyamot indított el Kigali irányába. Januárban nyitotta meg kapuit az értéktőzsde. Paul Kagame elnök terve, hogy 2012-ig a fővárost a tudomány és a technika fellegvárává fejlesztik, a GDP mintegy 5%-át a kutatásokra fordítva. Eközben a katonai kiadásokat fokozatosan átcsoportosítják az oktatás területére.

Kansas City A korábban főleg csak tehenészeteivel kapcsolatban emlegetett város 9 milliárd dollárnyi beruházás árán nemsokára már inkább pezsgő művészeti életéről és az állattenyésztésben használatos biotechnológiai eljárásokról lesz híres. Egyik büszkeségük a Nelson-Atkins Múzeum, mely Steven Holl lenyűgöző tervei alapján készült. A beruházók célja az volt, hogy a munka nélküli fiatalok elvándorlását megállítsák, és úgy tűnik, ez a terv bevált.

AbuDhabi Meglehet, az Arab Emirátusok legütősebb tagja Dubai, Abu-Dhabiban több az olaj és a pénz. Bizonyíték erre a Guggenheim, valamint a Louvre új létesítménye, és elkezdődött Masdar építése. Ez olyan „zöld” városrész, ahol minden alkalmazott anyag természetes, újrahasznosítható, és minden energiát alternatív forrásokból nyernek.

Calgary

Peking

Észak-Amerika legdinamikusabb városa. Elképesztő menynyiségű hotel, butik, étterem várja az ideérkezőt, olyan városképpel csalogatva, melyet például a Norman Foster tervezte épület, a Bow határoz meg. A kínálathoz persze akad kereslet is: itt még a gyorséttermi dolgozók órabére is minimum 15 dollár.

A merész új épületek – pl. a holland építész, Rem Koolhaa által tervezett tévészékház – átformálták a városképet. A kulturális élet is robbanásszerűen fejlődik. A 798-as kerület a művészetek központja, itt található többek között a Modern Művészetek Múzeuma, melyet egy belga báró alapított. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 41


42-46_vizes.qxd:Layout 1

9/8/08

4:07 AM

Page 42

 LÁTÓKÖR

Üzenet

HA VALAKI 1520 ÉVE AZT MONDJA, HOGY NAPJAINKRA AZ ÁSVÁNYVIZEK FORGALMA VETEKSZIK MAJD AZ ÜDÍTŐ ITALOKÉVAL, ÉRTETLENÜL NÉZTÜNK VOLNA RÁ. MA PEDIG MÁSFÉL LITERES PET PALACK NÉLKÜL KI SEM LÉPÜNK A LAKÁSAJTÓN, KÜLÖNBEN NEHÉZ LENNE A NAPI ELŐÍRT 2 LITERNYI FOLYADÉKOT LEGYŰRNÜNK. VAJON TÉNYLEG JOBBAN CSINÁLJUK, MINT A KORÁBBI GENERÁCIÓK? 42 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


42-46_vizes.qxd:Layout 1

9/8/08

12:11 AM

Page 43

a palackban Nagyszüleink nem ittak vizet reggeltől estig. Igaz, életük során többet voltak friss levegőn, kevesebb sugárzás érte őket, kevesebb tartósítószert, élelmiszer-adalékot, ólmot nyeltek le, kevesebb stressz szakadt a nyakukba – szóval nem bombázta a szervezetüket ennyiféle méreg, amiket felhígítva ki kellett volna mosni onnan. Így jogosnak tűnik a mantra: igyunk vizet, igyunk vizet... De milyen vizet? Egy japán tudós, Maszaru Emoto professzor meggyőző tanulmányokat publikált arról (A víz üzenetei, Víztérítô Kiadó, 2001), hogy a víz rezgések formájában információkat vesz fel környezetéből – akár érzelmeket is –, és máshol leadja azokat. Az pedig nem mindegy, milyen „információt” veszünk magunkhoz. Nézzük, mit üzen az ásványvíz, amit naponta literszám fogyasztunk...

formájában (Rüdiger Dahlke: Méregtelenítés, salaktalanítás, lazítás, Mérték Kiadó, 2004). Régebben az embereknek nem volt lehetőségük rá, hogy fémsókkal terhelt vizeket igyanak, az esővízre és a felszíni forrásvizekre voltak utalva. Mindkettő szegény ásványi anyagokban. A víz ugyanis csak akkor vesz fel ásványokat, amikor süllyedése közben áthalad különböző üledékrétegeken. Ilyen a természete: arra törekszik, hogy egyensúlyba kerüljön az ásványokban gazdagabb környezettel. Ezért haladása közben onnan igyekszik felvenni a mozdítható anyagokat, ahonnan csak lehet.

FOTÓ: STOCK.XPERT, EUROPRESS/GETTY IMAGES

A víz tökéletes közeggé varázsolja a vért a cukrok, az ásványi sók és a hormonok szállításához.

Csapvíz vagy ásványvíz? A csapvíz többnyire furcsa ízű és gyanús. Lehet, hogy elöregedett vezetékeken fut keresztül, arról is hallani, hogy hormonok lehetnek benne. Akkor legyen inkább ásványvíz. A választék igen nagy, és persze léteznek slágertermékek is. Akár az is elég, ha valamelyiknek a csomagolása díjat kap: rögtön megnő az ázsiója. Vagyis üzlet lett ebből is, ennélfogva szaporodnak az egymásnak ellentmondó információk. A lobbiérdekek összecsapnak a józan ésszel vagy a független szakértői véleményekkel. Így néha szóba kerül, hogy a magas ásványianyag-tartalmú vizekből nem tanácsos rendszeresen, nagy mennyiséget inni, de a legtöbben nem tudjuk, mi a magas ásványianyag-tartalom, és ehhez képest mi a nagy mennyiség. Talán a tények alapján könnyebb lesz eldönteni, milyen vizet öntsünk a poharunkba.

Egy kisbaba testében – mely több mint 3/4 részt vízből áll – a rá jellemző feszes szövetek és a hihetetlen rugalmasság mellett csak igen kevés ásványi anyag található, míg egy 90 éves embernek sokkal „jobb” az ásványianyag-ellátottsága: porcai már teljesen elmeszesedtek, erei merevek, elvesztették rugalmasságukat a mésztől, csak a csontjaiban található némi mészhiány, csontritkulás

Az ásványi anyagokkal telített víz már csak kis mennyiségben képes újabb anyagok – például salakanyagok – felvételére. Ha ilyen víz kerül a szervezetbe, annak először le kell adnia bizonyos elemeit, ezek lebontása pedig energiát von el a szervezettől. Vagyis mielőtt a víz elkezdhetné tisztító munkáját, magának a szervezetnek kell megtisztítania a bevitt vizet. A szervezet minden bevitt folyadékot olyan kristályszerkezetűvé alakít, amely alkalmas arra, hogy elvégezze a rá váró munkát. Minél hosszabb ez az előkészület, a méregtelenítő hatás annál kevésbé hatékony. Ezért kell mérlegelni, hogy ha a folyadékbevitel zömmel leves ételekből, üdítőből, teából, kávéból áll, többet veszítünk, mint nyerünk. Mire ezeket a szervezet a megfelelő vízzé alakítja, több folyadékot használ fel a munkához, mint amennyit nyerünk magával az ivással. Manapság az ásványvizek erősen telítettek – hisz a legtöbbnek az a legfőbb érdeme, hogy jó mélyről hozzák fel –, így már csak kis mennyiségben vesznek fel további összetevőket, míg az ásványi anyagokban szegény víz valósággal sóvárog ezek után. Tehát az ilyen jellegű víz a testben inkább kimosó hatású – hisz onnan igyekszik felvenni a mozdítható anyagokat –, ez pedig a méregtelenítés folyamatához elengedhetetlen. Ez alapján a napi folyadékpótlásnak csak kis részét kéne kitennie az ásványvíznek, a többi legyen inkább valamilyen korszerű eszközzel tisztított csapvíz vagy forrásvíz. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 43


42-46_vizes.qxd:Layout 1

9/8/08

12:11 AM

Page 44

 LÁTÓKÖR

Az emberi szervezet legjobban a szerves ásványi anyagokat tudja hasznosítani, azonban a vizekben szervetlen ásványi sók vannak – még a természetes kútvízben is. Ezeket az anyagokat a szervezet csak nehezen tudja feldolgozni. Egyes kutatások azt is bizonyították, hogy mivel ezek az anyagok rosszul hasznosulnak, hajlamosak felhalmozódni a szervezetben, és kő formájában megjelenhetnek a vesében vagy lerakódásokat okozhatnak egyes szervekben. Más elméletek szerint cáfolható az is, hogy a természetes ásványvíz fedezi napi nyomelem- és ásványianyag-szükségletünket – épp azért, mert a víz szervetlen anyagokat tartalmaz, no meg azért, mert legalább 40 liter vizet kéne meginnunk naponta, hogy ez az elmélet igaz legyen. Jobb megoldás tehát a táplálékkal – gyümölccsel, zöldséggel – bevinni a szerves elemeket, és mellé tisztított csapvizet inni. Napi 2-3 liter tiszta víz fogyasztásával javul a fizikai és a szellemi teljesítőképesség, beindul a szervezet méregtelenítő folyamata, és testünk könnyedén képes megszabadulni az eddig felhalmozott salakanyagoktól.

ÉLETVÍZ Az elfogyasztott víz bejárja az egész szervezetet: az emésztőrendszerből felszívódik a vérbe, onnan eljut a szövetekbe, és leadja a benne lévő oldott anyagokat, elszállítja a testben felhalmozódott anyagcsereterméket.

A tisztított víz mindennemű ásványi anyagtól és iontól mentes, nincs benne kalcium, amely gyakorlatilag minden iható ivóvízben megtalálható. Ha ásványi anyagoktól mentes, és a csapvíz szennyeződéseitől megtisztított vizet iszunk, az olyan jótékonyan hat a szervezetre, mint ha a legjobb minőségű olajat öntenénk az autóba. Ezzel a tiszta vízzel testünknek alig van dolga, szinte végigmossa a szerveket, jobban képes tisztítani és méregteleníteni, arról nem is beszélve, hogy sokkal jobban feltölt, hiszen kiválasztása kevesebb energiát igényel.

 Testünk átlagosan napi 2,4 liter vizet ad le a légzés,

a verejtékezés, a kiválasztás és az emésztés folyamán. A víztől függ például fehérjeanyagcserénk, a széndioxid szállítása, a savbázis egyensúly, DNSeink minősége, az enzimek termelődése, és minden olyan jelentős folyamat, mely információcserével, továbbítással jár. 44 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

Ma már sokan kínálnak házi víztisztító eljárásokat: az egyik nagy csoportba az aktív szenes víztisztító technológiák, a másikba a fordított ozmózis rendszerű víztisztítók tartoznak. Az előbbi módszer elavultabb, mivel az aktív szén csak a klórt és a klórszármazékokat szűri ki a vízből, így manapság már inkább ezüsttel impregnált szenes szűrőket vagy olyan kombinált vízszűrőket forgalmaznak, melyekkel a baktériumok és a vírusok is eltávolíthatók a vízből. Az utóbbi módszert a NASA fejlesztette ki: ez a természetből jól ismert ozmózis folyamatán keresztül választja szét az alkotóelemeket.


42-46_vizes.qxd:Layout 1

9/8/08

12:12 AM

Page 45

A jövő

OLAJA?

Legalábbis ezt állította 2000-ben az ENSZ egyik témába vágó gyűlésén Klaus Töpfer környezetvédelmi szakértő. Töpfer szerint a csökkenő vízkészletek miatt a közeljövőben – talán akár 2020-ra – várható, hogy a vízért hasonló háborúk folynak majd, mint az olajért. Egy brit professzor készített egy térképet Földünk talajvízkészletéről. A kutató a térképen jól láthatóan jelölte azon országokat és kontinenseket, amelyek szinte felélik talajvízforrásaikat. Az amerikai kontinens egész területe nagyobbnak látszik ezen a speciális térképen, mert az USA-ban a felszíni vízkészletek hiányát – a pótolhatatlan és utántölthetetlen – talajvízzel próbálják helyettesíteni. Ha kíváncsi, látogasson el a www.worldmapper.org honlapra. Bolygónk felszínének kétharmadát víz borítja, azonban ezek a források többnyire sós vizet tartalmaznak, amely fogyasztásra alkalmatlan. A Föld felszínén található vizek összesen 2,5%-a alkalmas

SOKKOLÓ

A víz az egyik legkülönlegesebb anyag a Földön. Nélküle nincs élet, testünk minden sejtjének építőeleme. Sajnos épp ezért elképzelhető, hogy a közeljövőben akár háborúzni is fogunk az életet adó vízcseppekért.

ivásra, de annak is kétharmada a jéghegyek és a gleccserek fogságában rejtőzik. A maradék vizek nagy része távoli területeken érhető csupán el, míg jó néhány százaléka az éghajlatváltozás miatt eső és monszun formájában rosszkor és rossz helyen érkezik. A számítások szerint a megfelelő vízkészletnek csupán 0,08%-a érhető el az emberiség számára. Csakhogy az elmúlt fél évszázadban negyven százalékkal nőtt a vízfogyasztás az egész bolygón, s a népesség is jelentősen növekedett. 1999-ben az ENSZ 200 tudóst kért fel 50 országból, hogy határozzák meg a Föld ökológiai helyzetét. A kutatás két alapvető, ám annál inkább aggasztó problémára hívta fel a figyelmet: az egyik a globális felmelegedés, a másik pedig a jelentős vízhiány volt. Ma a Föld fogyasztható vízkészletének 70 százalékát használjuk, de 2020-

A számítások szerint 2025re a világ lakossága 2/3 részének nem lesz elegendő ivóvize.

 Mexikóváros valaha az Újvilág Velencéje

volt, de 2020ra a lakosságnak esetleg azért kell majd kitelepülnie, mert nem lesz ivó vizük. Arról nem is beszélve, hogy a kor mány teljesen kiaknázta a föld mélyén lévő víztartalékokat. ÉszakAmerika tározóinak vize nyolcszor gyorsabban fogy, mint ahogy pótolni lehet.

 A Földön több mint 1 milliárd embernek

nincs megfelelő ivóvize, 3/4 részük a fejlődő országokban él. A Kárpátmedence vízkészletek szempont jából szerencsés helyzetben van, de egy világméretű krízis esetén ehhez valószínűleg a gazdasági nagyhatalmaknak is lesz néhány

szavuk... Persze a válság nálunk is jelentkezik: a 19. század közepén Magyarország terü letének negyede állandóan vagy idősza kosan vízzel borított terület volt. Az elmúlt 150 évben azonban alig két százalékra csökkent a vizes élőhelyek aránya, így ezeken a helyeken a növény és állatvilág nagy része megsemmisült. Az erőforrások mértéktelen kihasználása, valamint az üvegházhatás következtében a vizes élőhelyek pusztulása egyre súlyosabb. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 45


42-46_vizes.qxd:Layout 1

9/8/08

1:23 AM

Page 46

 LÁTÓKÖR

ÉLETMENTŐ Egy dán mérnök, Mikkel Vestergaard Frandsen feltalált egy olyan vezetéket, a LifeStrawt, magyarul az élet szívószálját, amely képes kiszűrni a vízből a baktériumokat, a parazitákat és a víru sokat. A WHO szerint ez a felfedezés életek ezreit mentheti meg. A szennyezett víz okozta fertőzések ugyanis naponta 6000 embert öl nek meg, a legtöbb köztük 6 év alatti gyermek. Ez az eljárás azon ban olcsó, csak évenkénti karbantartást igényel, így megoldás lehet a harmadik világ szegényeinek ivóvízproblémájára. ra a kutatók szerint már 17 százalékkal több – sómentesített – vízre lesz szükségünk, mint amennyi a bolygón összesen található. Ma a világon ötből egy embernek nincs lehetősége biztonságos, fogyasztható vízhez jutni. A megfelelő mennyiségű vízfogyasztás nemcsak az emberi egészséghez szükséges, de ahhoz is, hogy élelmiszer kerüljön asztalunkra. Kínában például 1000 tonna víz szükséges egy tonna búza előállításához. Ennél is sokkal több vizet igényel az óriási volumenű húsfogyasztás világszerte. Az ezt kiszolgáló iparág vízigénye jóval magasabb, mint a növénytermesztésé. Még egy érdekes adat: Németországban körülbelül 130 liter ivóvizet használ el naponta egy ember, s más európai országokkal összehasonlítva ez a mennyiség igencsak gazdaságosnak mondható. A svájciak és az olaszok körülbelül 250 litert használnak el naponta. Ebből mindössze átlagosan 4 litert használnak szomjuk enyhítésére és főzéshez, 55 litert a fürdőszobában, 32 litert a vécé öblítéséhez, 25 litert mosáshoz, 8 litert pedig mosogatáshoz. Ezek az adatok is mutatják, hogy tudatos vízfogyasztással a kialakuló vízhiány kitolható, mértéke csökkenthető lenne.

Mindezen tények ellenére az ivóvízzel  és fürdővízzel  bőven ellátott ember nem érzi valósnak a veszélyt. Például miközben SzaúdArábia víztartalékai 50 éven belül kifogynak, a számítógépipar az egész Földön mérve évente 1,5 billió liter vizet használ el, és 300 milliárd liter szennyvizet termel. Az Ar altó kétségbeejtő helyzete  mely tó korábban tenger volt  a legjobb példa arra, mit okozhat a vízszennyezés. Bár a kormányok figyelmet szentelnek a vízkrízisre, ez a figyelem a valóban veszélyeztetett felszíni vizek helyett inkább a talajvizekre terelődött. Egyre több országban kezdték el kiaknázni a földben rejlő forrásokat. Ez olyan, mint ha egy bankszámláról fogyasztanánk a pénzt anélkül, hogy valaha is feltöltenénk annak egyenlegét. A kifosztott talajvíz miatt kiszáradt földben üregek keletkeznek. Ez olyan településeket tesz életveszélyessé, mint Bangkok, Mexikóváros és Velence. Egy ENSZfelmérés már 99ben megállapította, hogy só talanított tengervízzel pótolható a kiszáradó folyók és tavak medre. Csupán friss vizet kell beléjük pumpálni, és a tavak élővilága feltámad. E technológiában Ausztrália már igen gyakorlott. A földrészt jelen tős szárazság sújtja, az ivóvíz 30 százalékát sótalanított vízből nyerik. A kutatók szerint a kisebb vízigényű növények és a csapadékosabb klí ma is jó megoldás lehet, bár az utóbbiban nem minden tudós ért egyet, mert egyesek szerint hiába esik több csapadék, a felmelegedés miatt előbb elpárolog a víz, mintsem hasznosítani lehetne. A gazdasági szakértők abban látják a megoldást, hogy azok az országok, melyeknek bőségesen van vize, megosztják készleteiket másokkal. Létrehoztak egy tervet, mely szerint egyes kanadai folyókat délre terelnek, az USAba. A környezetvédők állítják: ez beláthatatlan környezeti hatásokkal járhat, mert így idegen bak tériumok, paraziták és vírusok kerülhetnek más, védtelen területekre. Bármi is legyen a megoldás, a mindennapos környezettudatos életvitel, a sok apró figyelmesség bolygónk felé, melyekkel vizet spórolhatunk, rengeteget jelentene. Csak egy bolygónk van, melynek kincsein osztoznunk kell a következő generációkkal.

46 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


Hir207x275-q

9/3/08 5:18 PM

Page 1

A Sothys Szépségintézet 1946-ban alakul meg Párizs legelegánsabb utcáján, a rue du Faubourg St-Honorén. Mára 110 országban több, mint 15 000 szalon kínálja igényes vendégei számára a Sothys bizonyítottan eredményes és folyamatosan megújuló termékeit, valamint kezeléseit. A Sothys termékek a legmodernebb kozmetológiai tudományok szerint kifejlesztett, innovatív, kizárólag növényi eredetû hatóanyagokat tartalmaznak minden fajta bôrtípus ápolására, valamint a fiatalság megôrzésére.

The Sothys Institute was founded more than 60 years ago at Paris' luxurious shopping street, the rue du Faubourg St-Honoré. Nowadays Sothys, the Signature of Excellence in profesional skin care has been chosen by more than 15 000 beauty salons in 110 countries worldwide. All Sothys products contain the most sophisticated and innovative high-tech active ingredients extracted strictly from precious plants for treating all types of skins and to prevent them from ageing.

A Sothys termékek kizárólagos magyarországi forgalmazója a Cosmétique Pro Kft.

Salon info: +36 1 3226908 www.sothys.com www.cosmopro.hu


olimpia_48_51.qxd:Layout 1

9/5/08

6:59 PM

Page 48

 LÁTÓKÖR

Győzelem, OLIMPIA UTÁN

VAJON MI A KÖZÖS BORKAI ZSOLTBAN, GYŐR POLGÁRMESTERÉBEN, ALINA KABAJEVA OROSZ PARLAMENTI KÉPVISELŐBEN ÉS OSCAR DE LA HOYA GRAMMYDÍJRA IS JELÖLT POPZENÉSZBEN?

A válasz igen egyszerű: mindanynyian olimpiai aranyérmesek. Még épp csak elült az idei ötkarikás játékok utáni izgalom – a Pekingben elért siker egy sportolói pályafutás csúcsát jelenti. De mi jöhet azután? Vannak, akik ügyesen használják ugródeszkának a dobogó felső fo kát, és visszavonulásuk után, civilként is sokra viszik.

től kap felkérést, mint a Xerox, a Bausch & Lomb vagy a Kodak. 1991-ben Bud Greenspan filmrendező egymillió dollárt ajánlott fel neki, ha bejut a barcelonai olimpia döntőjébe, de a 41 éves zseninek már nem sikerült megúsznia a kvalifikációs szintet, jóllehet teljesítménye nem sokkal maradt el a fénykorában nyújtott idejétől. Spitz két gyermeket nevelt fel, jelenleg Los Angelesben él feleségével.

45 ÉV A SPICCEN A védjeggyé vált bajusz eltűnt ugyan, és talán pár kilót is felszedett magára az évek során, de Mark Spitz hobbi gyanánt még mindig hetente háromszor egy órát tölt a medencében. A kilenc olimpiai arannyal (ebből négyet egyéni számokban szerzett) és 33 világcsúccsal büszkélkedő úszólegendát ma mindössze ennyi köti egykori sportágához. Visszavonulása után az üzleti életben próbált szerencsét, és igencsak megtalálta a számítását: dolgozott telekommunikációs cégnél, majd brókerként és befektetési tanácsadóként helyezkedett el, emellett elindította saját vállalkozását is: az egykori bajnok mostanában vállalatvezetők számára tart motivációs előadásokat, de vallási közösségekben is szívesen beszél sportélményeiről. A vállalkozás meglehetősen sikeresnek bizonyult, hiszen olyan cégek48 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

A LEVEGŐ URA Michael Jordan – vagyis Air Jordan – első olimpiai győzelmét 1984ben, Los Angelesben szerezte, 17,1es pontátlaggal. Még ebben az évben bekerült a profi ligába. Olyan elképesztő teljesítményeket produkált, hogy rekord idő alatt vált a közönség kedvencévé, de társai épp ezért csak nehezen fogadták el. Néha ő maga sem értette, mi történik vele. A 91-92-es évad döntőjének első meccse első félidejében például rekordnak számító 35 pontot dobott, ebből hatszor produkált 3 pontos dobást. A hatodik után állítólag leült a pálya szélére, és azt motyogta maga elé: – Nem hiszem el, hogy ezt csinálom. 1992-ben, Barcelonában megnyerte a második olimpiai aranyat is. Ekkor azonban döbbenetes ötlete támadt: 1993-ban visszavonult


48_51_olimpia.qxd:Layout 1

9/8/08

5:24 AM

Page 49

Eric Moussambani, a szimbólummá vált vesztes

Németh Miklós a sportágából csinált jó üzletet

Oscar de la Hoya dalban mondja el

Mark Spitz vállalati tréningeket tart arról, hogyan kell győzni Michael Jordan reklámértéke még mindig magas, és az Air Jordan cipők is jól fogynak

Nadia Comaneci a fogyatékkal élők mellett kötelezte el magát 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 49


olimpia_48_51.qxd:Layout 1

9/5/08

7:01 PM

Page 50

 LÁTÓKÖR

a kosárlabdától, és egy év múlva egy harmadosztályban játszó baseballcsapathoz igazolt le. Ugyan gyalázatosan rosszul teljesített, a neve annyi szurkolót vonzott, hogy nem rúgták ki a csapatból, míg magától ott nem hagyta őket. Pár évre még visszatért a kosárlabdához és a Chicago Bullshoz, de 98-ban végleg lelépett a pályáról. Ekkor kitették a szakmai stábból is, és ez nagy csalódás volt számára. Vigasztalódásul egyre többet golfozott, és megpróbálta rendbe tenni a házasságát, bár ez végül nem sikerült neki. A napi betevőért azonban még azután sem kellett aggódnia, hogy felesége tetemes bánatpénzzel távozott a válóperes bíróságról. Jordan az NBA-s Charlotte Bobcats csapatának egyik fő részvényese, 2005-ben pedig szép bevételt hozott neki első életrajzi könyve, a Driven from Within is. Bár a kritikák szerint a könyv legalább annyira szól a Nike-ról, mint Jordanről. Ezen nem lehet csodálkozni, hisz Air Jordan cipőmárkája a mai napig siker, és ő százalékosan részesül minden bevételből. Ez pedig az évek során igazi aranybányának bizonyult, igaz, a befolyt összeg egy részét utánpótlás-nevelésre fordítják. Jordan értékes reklámarc – pályafutása során rengeteg terméket népszerűsített az üdítőitaloktól kezdve (Coca-Cola) az elemeken át (Rayovac) az autókig (Chevrolet). Ezen reklámszerződéseinek egy része ma is él, belőlük akkora bevétellel bír, hogy még mindig szerepel a legjobban kereső sportolók ranglistáján (41.). Reklámértékét jól mutatják a nevével fémjelzett kölni eladási adatai: a piacra dobást követő 2 hónapban 1,5 millió üveggel adtak el belőle. Jordan saját bevallása sze rint pénzügyi sike reiben óriási szerepe volt ügynökének, David Falknak.

KIFIZETŐDŐ JÓTÉKONYSÁG Nadia Comaneci, az 1976os montreali olimpia hőse is kivételesen eredményes pályafutást zárt le 1981-ben, és egy olimpikonhoz képest kivételesen gazdag és igen karitatív életutat járt be. Röviddel a romániai forradalom kitörése előtt Amerikába, majd Montrealba disszidált, ahol sportszerek és menyasszonyi 50 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

ruhák reklámozásából élt. Később férjhez ment Bart Conner tornászhoz, és megkapta az amerikai állampolgárságot. Manapság több jótékonysági alapítvány és nemzetközi szervezet tagjaként segíti a fogyatékkal élőket. Bukarestben létrehozta a Nadia Comaneci Gyermekklinikát, mely gyakran ingyenesen látja el a beteg gyerekeket. Comaneci mindezek mellett jelenleg a Nemzetközi Speciális Olimpiai Szervezet igazgatótanácsának alelnöke (ez az intézmény a szellemi fogyatékkal élők számára rendez olimpiát négyévente), férjével tornászakadémiát alapított, de van néhány sportboltja is az Egyesült Államokban. Az olimpiák egykori ünnepelt királynőjéről filmet is forgattak, néhány éve pedig kiadta Levelek egy ifjú tornásznőhöz című önéletrajzi könyvét, melyben a rajongók leveleire, kérdéseire válaszol. Magánélete 2006-ban vált teljessé: ebben az évben, 44 évesen adott életet Dylan nevű kisfiának.

A LEGKISEBB FIÚ Kovács „Kokó” István hat évvel ezelőtt akasztotta szögre a kesztyűt, és nagy váltásra szánta magát: a ringből átigazolt a média és az üzlet világába. Miután az atlantai olimpián kibunyózta az aranyérmet, Havas Henrik médiaiskolájában kezdett tanulni. A döntés igen sikeresnek bizonyult, Kokó műsorvezetőként, riporterként tevékenykedett, feltűnt szórakoztató műsorokban, szappanoperában, egy ideje pedig főként szakkommentátorként jelentkezik a képernyőn. A ringben szerzett eredményeinek, szerénységének köszönhetően hamar nagy népszerűségre tett szert, a tévéműsorok mellett reklámarcként is bevált. A sportvilágon kívül az üzleti életben is remekül mozog: üzleti iskolában folytatott tanulmányokat, sikeres vállalkozásai vannak – néhány éve saját étterme is nyílt Budapest belvárosában.

A NAGY DOBÁS

Kokó több műfajban is kipróbálta magát

Németh Miklós élete mintha valamiféle gyönyörű tudatossággal épült volna fel: a részletek egymásba kapcsolódnak, míg végül a sportpályafutás és az azt követő edzői munka és üzleti vállalkozás mind egymásra épült. Némethnek már az édesapja is olimpikon volt: Németh Imre kalapácsvető 1948-ban szerzett


FOTÓ: GRIGORIS SIAMIDIS/ REUTERS/VÁNDORKŐ, EUROPRESS, REUTERS, JEFF ZELEVANSKY/ REUTERS/VÁNDORKŐ

olimpia_48_51.qxd:Layout 1

9/5/08

7:01 PM

Page 51

aranyérmet Londonban. A fia ezt a sikert gerelyhajítóként ismételte meg 1976-ban, Montrealban – világcsúccsal. Ekkor választották az év sportolójává is, 1975-ben, 1976-ban és 1977ben ő kapta az év atlétája címet. Az aktív sportolást 1984-ben fejezte be. Ekkor már edzőként tevékenykedett, és így több sportolót is eljuttatott az olimpiai győzelemig (Tessa Sanderson, 1984, Jan Zelezny, 1992). Németh Miklós páratlan üzleti sikert ért el saját fejlesztésű sportgerelyével is. Az egykori olimpikon 1987-ben hozta létre a Javel-Inn Atlétikai Sportszergyártó Kft.-t, mely szabadalmaztatott, érdes felületű gerelyek gyártásával és forgalmazásával foglalkozik. A családi vállalkozás többségi tulajdonosa természetesen az egykori olimpikon. Németh anno biztosra ment, gondolt a sportkarrierje utáni évekre is: technikusi diplomája után a következő papírt a Marx Károly Közgazdaság-tudományi Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok szakán szerezte, majd elvégezte a Testnevelési Főiskolát is. Így valóban minden képesítést megszerzett, amire szüksége volt pályafutásának befejeződése után. Nagy dobása – hogy stílszerűek maradjunk –, az alumíniumból készült gerelyek után cége kifejlesztette az alumínium-karbon összetételű gerelyeket is. Ezek a sporteszközök kézi munkával készülnek. Mivel megfelelnek a nemzetközi előírásoknak, a cég már az alapítást követő rövid időn belül komoly sikereket ért el nemzetközi szinten is. (Sőt, egy időben pont abból volt probléma, hogy a Németh-féle gerelyek túl jók voltak – mint mostanában a csodaúszódresszek.)

A KAKUKKTOJÁS Nem kell feltétlenül dobogóra állni ahhoz, hogy egy sportoló olimpiai szimbólummá váljon. Ki ne emlékezne az „Angolna” becenéven elhíresült, egyenlítői-guineai Eric Moussambanira, akinek az 50 méteres medencével vívott, csaknem két percen át tartó heroikus küzdelmét egy egész olimpiai úszóstadion szurkolta végig óriási ováció közepette? A sportoló, aki nyolc hónappal Sydney előtt kezdett el úszni, és az olimpiát megelőzően még csak rendes versenymedencét sem látott soha, sokak szemében megtestesítette mindazt, amiről az olimpiának szólnia kellene – a tisztességes emberi küzdelmet. Eric egy rövid időre felkapott sztár lett, nagy összegű szponzori szerződést írt alá, körbeutazta a fél világot, rengeteg interjút adott, majd elkezdte a felkészülést a következő olimpiára. Bár a 100 méteres gyorsúszásban felállított egyéni „rekordját” (1 perc 52 másodperc) négy év alatt bőven 1 perc alá faragta, az athéni megméretés bürokratikus okokból elmaradt, sőt, országa azt is megakadályozta, hogy ösztöndíjasként Amerikában tanulhasson. Mivel felkészülését saját erőből finanszírozta, pénze időközben elfogyott, a szponzorok is kiálltak mögüle, és neve csendben feledésbe merült. Egy ideig tervezte, hogy saját költségén Floridában folytat egyetemi tanulmányokat, de azóta nincs hír felőle.

Akik eltévedtek PERSZE NEM MINDENKI HASZNÁLJA KI JÓL A VILÁGHÍR LEHETŐSÉGÉT, A DOPPINGSZEREK PÉLDÁUL NEM EGY IKON BUKÁSÁT OKOZTÁK, ELÉG CSAK A KANADAI BEN JOHNSONRA VAGY AZ ANGOL LINFORD CHRISTIE RE GONDOLNI. Marion Jones azonban még náluk is nagyobb poklot járt meg a tiltott szerek miatt: a sydneyi olimpián három arany és két bronzérmet szerző atlétanő sokáig tagadta, majd végül beismerte, hogy  igaz, tudtán kívül, de  doppingolt a felkészülés során és a versenyen. A hosszú pereskedés végén melynek ügyvédi költségei miatt az atléta anyagilag is a csőd szélére került Jonest megfosztották érmeitől, eltiltották a további olimpiai szereplésektől, és idén januárban tiltott szerek használata, valamint hamis tanúzás miatt hat hónapos börtönbüntetésre ítélték. Egy ideig úgy tűnt, a barcelonai olimpián aranyérmet szerzett, világ és Európabajnok kötött fogású birkózónk, Farkas Péter sem tud igazán mit kezdeni a civil pályán: többször kényszerült bíróság elé állnia, 2001ben pl. meggyűlt a baja egy intézkedő rendőrrel, aminek következtében felfüggesztett börtönbüntetést kapott, és utána is csak egy kábítószerügy kapcsán volt tele nevé vel a hazai sajtó. Olimpiai bajnokunk ennek ellenére tervezte vissza térését a szőnyegre, ám ez a sportrajongók sajnálatára elmaradt. Je lenleg gyermekeit neveli, és éttermével foglalkozik. Rózsa Norbertnek hosszú utat kellett bejárnia úszókarrierje után, de végül szerencsésen megtalálta helyét a me dencén kívül is. Atlantai aranyérmesünk nagyon mélyről küzdötte vissza magát. Sydney után befejezte pályáját, és külön böző vállalkozásokban vállalt szerepet. Szép lassan kezdték elfelejteni az úszózsenit, és ezt nehezen tudta feldol gozni. Egy ideig az autósporttal próbálkozott, de egy súlyos bale set miatt azzal is fel kellett hagynia. Magánélete félresiklott, mély depressziója öngyilkossági kísérlethez vezetett. A kemény sportem ber a meghiúsított kísérlet után össze tudta szedni magát. A TF en diplomát szerzett, mostanában arra készül, hogy egy balatoni szálló wellnessigazgatója legyen. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 51


52-54_mormon.qxd:Layout 1

9/8/08

12:01 AM

Page 52

 LÁTÓKÖR

Mindhalálig p A mormon egyház rengeteget hívőt számlál világszerte – csak Magyarországon közösségük 5-6 ezer fős, de Utah állam lakosságának például 60–70%-a mormon – és mereven elhatárolódnak a többnejűségtől. Ám a világ mégis hajlamos ezt a vallási irányzatot a poligámiával azonosítani – egy 10 ezer hívőt számláló közösség miatt. A mormon többnejűség alapja valaha az volt, hogy hitték: az a férfi, aki nem vesz feleségül legalább három nőt, pokolra kerül, ahogyan az a nő is, aki nem poligámiában él. A családokban évente kellett születnie legalább egy, poligámiából származó gyermeknek. Ezt a törvényt azonban az egyház vezetői 1890ben eltörölték. Azóta ki is tagadják azokat, akik poligám kapcsolatot létesítenek, és természetesen a hatóságok is üldözik a többnejűséget. Utóbbira azonban csak akkor van lehetőség, ha az ügyben valaki bejelentést tesz, amely alapján nyomozás indulhat. Bejelentés nélkül tehát nincs intézkedés. A másik ok, amiért az amerikai hatóságok igyekeznek óvatosan kezelni a kérdést, egy 1993-as akció, mely tragédiával végződött. A rendőrök körbevették a fundamentalisták egyik közösségi házát. Az 51 napos állóháborúnak csak 80 mormon halála vetett véget. Ezt az elvakult elszántságot generációról generációra adják tovább a tagok, ahogy 52 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

a vezetői posztot is az apjától vette át a jelenleg vád alatt álló Warren Jeffs 2002-ben. Persze őt nem csak a többnejűséghez való ragaszkodása „hajszolta” bűncselekményekbe: tettei mögött gazdasági érdek és erős hatalomvágy áll… Jeffsnek egyébként évente két látomása volt, amelyek általában a világvégét és az ő követőinek csodálatos megmenekülését jósolták. Ezt a kegyet azonban a közösség tagjainak ki is kellett érdemelniük: tilos volt a szórakozás, a ruháknak nyaktól csuklóig és bokáig el kellett fedni a testet. Az egyik legfőbb ellenség a vörös szín lett, amit Jeffs istenkáromlásnak nyilvánított. A 10 ezer fős poligám mormon közösség vakon követte vezetőjét, aki bármit megtehetett velük. A korábban tanárként és könyvelőként tevékenykedő férfi saját döntése alapján, egyik pillanatról a másikra bontott fel házasságokat, lakoltatott ki családokat. Kiskorú lányokat házasított ki – ő maga pedig állítólag nyolcvan nővel kötött házasságot –, a fiatal férfiakat pedig azért száműzte, hogy elég lány maradjon az idősebb egyházi elöljárók számára. De más területen is elvetette a sulykot. Teljhatalmat akart: az egyházi vezetőket eltávolította, a korábbi püspök például máig tisztázatlan körülmények között tűnt el. Elkezdte pénzzé tenni a közösségi vagyont és elvette a helyi vállalkozások pénzét. Bezárta a parkokat és a városka kis állatkertjét, még a farkasokat és a kengurukat is kiárusította. 2004-ben száműzte a polgármestert és 19 másik férfit – köztük fontos üzletembereket. Eközben az FBI és a utahi főügyész bűnügyi nyomozóirodája már figyelték Jeffst adócsalás és szociális juttatásokkal való visszaélések miatt. A utahi bíróság mégis csak akkor lépett közbe, amikor 2005-ben a városból néhányan megvádolták Jeffst, hogy közösségi vagyont ment ki az érdekszövetkezetből.

FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AFP, EUROPRESS/GETTY IMAGES

Az egyik mozicsatornán nemrég Hármastársak címen futott az eredetileg BIG LOVE címet viselő amerikai tévésorozat, mely egy poligámiában élő texasi mormon család, és rajtuk keresztül a közösség életét mutatja be. A sorozat amellett voksolt, hogy 3 feleség épp háromszoros gondot jelent, ráadásul rengeteg pénz kell a család fenntartásához. Csakhogy ami a tévéképernyőn érdekes és gondolatébresztő, az a valóságban vad, és bűncselekményektől szövevényes történet, melynek főszereplője, Warren Jeffs valószínűleg élete végéig rács mögött marad.


52-54_mormon.qxd:Layout 1

9/8/08

12:02 AM

Page 53

g poligámia

FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES/AFP, EUROPRESS/GETTY IMAGES

A SZINGLIK ÉVSZÁZADÁBAN, AMIKOR SOK FÉRFI EGYETLEN FELESÉGET SEM AKAR FELVÁLLALNI, AKAD EGY CSOPORT, MELYNEK TAGJAI MAKACSUL RAGASZKODNAK A POLIGÁMIÁHOZ…

2008 SZEPTEMBER ROSERIPORT 53


52-54_mormon.qxd:Layout 1

9/8/08

12:02 AM

Page 54

Elfogásakor, 2006 augusztusában, Warren Jeffs egy vörös Cadillacben száguldott Las Vegas külvárosában – nyilván nem nagyon törődött azzal, hogy az említett szín milyen hatással lesz az üdvösségére. Tucatnyi bátyjának egyikével és a sok közül egyik feleségével – aki mellesleg korábban mostohaanyja volt – utazott együtt. Az autóban volt még 57 ezer dollár készpénz, 16 mobiltelefon, 12 napszemüveg, négy laptop, három paróka, más luxusjárművek slusszkulcsai és számos kézzel írott levél a „prófétához”.

Wisan most a le he tet lennel próbálkozik: működő gazdaságot szeretne létrehozni a papi uralom még füstölgő romjain. Privatizálnia kellene az egyházi közösség vagyonát, támogatóra azonban nem számíthat – még a rendőrfőnök, a két polgármester és a lakosok java része is ellene van. Wisan azonban nem az a szentimentális fajta, akit meghatna CSÖKKENŐ HAJLANDÓSÁG az ellenszenv. A 61 éves könyA poligámia Afrikában, az arab és az ázsiai népek közt dívik, ahol velő világéletében mormon volt, a közerkölcs s a vallás megengedi. A Korán a poligámiát például ám a többnejűséget mindig is kifejezetten támogatja. Népszerűségének csökkenése azon megvetette. Feleségével 37 éve ban a világ ezen tájain is megfigyelhető, mivel a költségeket  házasok, négy gyermekük és melybe a több asszony és a még több gyermek eltartása kerül három unokájuk van. A férfi ide egyre kevesebben engedhetik meg maguknak. A keresztény Amikor egy motoros rendőr je nagy részét az irodájában tölti vallás az egynejűséget törvénnyé emelte  egyedüli kivételt a olvashatatlan rendszáma miatt Salt Lake Cityben, ahol Utah mormonokkal tettek, de csak 1890ig. A 16. században az újra megállította a terepjárót, még egyik legnagyobb könyvelő keresztelkedettek, az anabaptisták ugyan lándzsát törtek a nem tudta, hogy a magát konirodáját vezeti. Cége irányítása poligámia mellett, ám nem jutottak sikerre. taktlencserecepttel igazoló 50 év mellett évek óta dolgozik Utah körüli utas nem más, mint a tíz államnak mint vagyonkezelő és legkeresettebb személy egyike az kirendelt csődgondnok. Voltak FBI körözési listáján. Két évvel később – idén áprilisban – a problémás ügyei, de egyik sem volt a mostanihoz fogható. rendőrség razziát tartott azon a texasi farmon, ahová Jeffs áttelepítette követőit Utah államból. A „próféta” emberei élő láncot Bruce Wisan célja, hogy véget vessen a közösségi földtulajdonlásnak, alkotva védelmezték hófehér kőből épült templomukat. A hatósáés a lakók visszanyerjék otthonaik tulajdonjogát. Az sem rettenti el gok végül 400 gyermeket távolía feladattól, hogy a szektatagok, tottak el a poligám csoportból. mint kiderült, másra vágynak. A poligám családban elsődleges szempont a szervezés. A nők A templomban a rendőrség Jeffs ugyanis arra költötte a szöközött általában a „főfeleségé” az irányító szerep  többnyire olyan bizonyítékokat talált, amevetkezetből kimentett pénz egy az kapja ezt a posztot, aki az első volt a sorban. Ő állapítja meg lyek alátámasztják, hogy Warren részét, hogy 1700 hektáros fara feladatokat a gyerekneveléssel, a háztartással kapcsolatban. Jeffs a börtönből is tovább irányímot vásárolt a texasi Eldorado A feleségek közötti vitás kérdésekben is ő hoz döntést, a férj csak totta a közösséget. városkában. A ranchen temploakkor avatkozik be, ha ezek után sem születik megoldás. Éppúgy mot és lakóépületeket építettek szükséges beosztani a bevásárlás vagy a mosás rendjét, mint Itt lépett a képbe Bruce Wisan, az apokalipszisre készülő tagok, azt, mikor kinek a hálószobájában köt ki a férj. hogy megmentse a többnejű akik hisznek benne, hogy a világA fundamentalista mormon asszonyok eredetileg nem vállal mormonokat hatalomittas vezevége elkerüli azokat, akik majd hatnának munkát, ám a mohón nősülő férfiak manapság nem tő jüktől. Ám ők úgy hiszik, ezen a farmon élnek. képesek eltartani a nagycsaládot. Ezért a nők kijelölnek maguk Wisant a sátán küldte – ami poA hatóságok célja azonban túlközül egyet a háztartás vezetésére, egyet pedig a gyerekek koli nehézzé teszi a munkáját. mutat Wisanén is: abban reménymellé, így a többiek munkába állhatnak, hogy pénzt keressenek. Wisant Utah állam jelölte ki, hogy kednek, hogy a fejétől megfoszA visszafogottabb családokban 34 feleség jut egy férjre, nem Jeffs elárvult közösségét ráncba tott közösségben a következő évritka azonban, hogy ez a szám tíz fölé emelkedik. Az ilyen szedje – elsősorban anyagilag, tizedek során egyszerűen „elhal” mértéket öltő poligámia nemcsak gazdaságilag teszi átláthatat mert a poligám házasságok (mivel majd a poligámia szokása, így lanná a családi viszonyokat, de a későbbi vérvonalkeveredé azok nem hivatalosak) igen nenem kell beleártaniuk magukat seknél is komoly problémákat okozhat. hezen megfog ha tóak. Bruce ebbe a kényes kérdésbe… 54 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

FOTÓ: STRINGERS USA/REUTERS/ VÁNDORKŐ

 LÁTÓKÖR


i n t e r i o r

d e s i g n

s e r v i c e s

home office club restaurant

FOTĂ“: TASCHEN.COM

studiolr.extra.hu 06 20 331 4033 06 30 274 1568

13_RRMag_Passiv3pK.indd Sec1:53

2008.06.12 15:09:59


56-61_plasztika.qxd:Layout 1

 SZÉPSÉG

56 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

9/8/08

1:30 AM

Page 56


56-61_plasztika.qxd:Layout 1

9/8/08

1:32 AM

Page 57

Letagadható ÉVEK

GONDOLKOZOTT MÁR AZON, MENNYIT VÁLTOZIK EGY ARC KARAKTERE AZ ÉVEK SORÁN? ÁM HA AZ EMBER TISZTÁBAN VAN ÖNMAGÁVAL ÉS A LEHETŐSÉGEIVEL, OLYAN EGYÉNI STÍLUST ALAKÍTHAT KI, MELYET HÍVEN TÜKRÖZ AZ ÖLTÖZKÖDÉSE, A FRIZURÁJA, A TÁRGYAI  S AKÁR MÉG A SZÉPÉSZETI MÓDSZEREK IS, MELYEKET ALKALMAZ. HOGYAN ELLENSÚLYOZHATJUK AZ IDŐ MÚLÁSÁT?

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 57


56-61_plasztika.qxd:Layout 1

9/8/08

1:33 AM

Page 58

 SZÉPSÉG

20 évesen A BŐR Húszas éveinkben működik a legtökéletesebben bőrünk anyagcseréje. Megfelelő gyorsasággal cserélődnek a hámsejtek, a bőr puha és sima, nem hámlik, nem gyulladt. A bőrfelszín alatti kötőszövet kollagén- és elasztin- (vagyis a rugalmatlan és rugalmas) rostjainak szintje optimális, ezért a rugalmasság és a telítettség szintén optimális. Húszas éveinkben az egyedüli probléma a korai ráncosodás lehet, valamint a szabad gyökök elszaporodása miatti visszafordíthatatlan károsodás. Utóbbi oka a sok stressz, a dohányzás, a mértéktelen napozás, a helytelen táplálkozás, a túlzott alkoholfogyasztás.

MEGELŐZÉS Használjon könnyű hidratáló krémeket. A sminket és a szenynyeződést mindig nagyon alaposan mossa le az arcáról. Kerülje az erős napfényt és a lehető legkevesebbet tartózkodjon szellőzetlen, füstös helyiségekben. Hetente legalább egyszer radírozza le az arcát és az egész testét. Zuhanyozás után vizes testét masszírozza át valamilyen finom olajjal (pl. mandula, jojoba, avokádó). Hetente egyszer üljön fél órát langyos fürdővízben, melybe 1 kg jódozatlan tengeri sót szór, ez ugyanis lúgosít, méregtelenít. Az éjszakázást mindig kompenzálja vízivással és alvással.

Anti-aging de luxe LA PRAIRIE  Skin Caviar Luxe Eye Lift Cream „A kortalan szemek titka. Egyetlen csepp. Egyetlen perc. Csodálatosan feszes bőr.” Ez a svájci luxusmárka ígérete kaviáros kollekciójukkal kapcsolatban. A kaviárkivonat és a tengerből nyert proteinek sejtszintig felfrissítik a bőrt, feszesítik, és ragyogóvá teszik. A hatás azonnali. Ár: 89 400 Ft

LANCOME  Absolue Premium βx Cream A krémet érett bőrre ajánlják, mivel alkalmazkodik a korral járó hormonális változásokhoz. Az egyik fontos hatóanyag a Pro-Xylane™, mely biztosítja a bőr hidratáltságát a mélyrétegekben. A ßio-Network™ – jamgyökér-, szója-, tengerialga- és árpakivonattal – segíti a bőr regenerálódási folyamatait. Ár: 37 900 Ft

58 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

A hazai drogériákban is megtalálhatók azok az exkluzív készítmények, melyeknek az ára megközelíti egyegy szépészeti beavatkozásét GUERLAIN  Orchidee Imperiale Serum A már-már hipnotikus hatású csomagolás alapján mindenképp hihető, hogy ebben az üvegben csodát rejtettek el… Az orchidea molekuláris hatóanyagai ugyanolyan tartóssá teszik a szépséget, mint magát a virágot. Hatására lágyulnak a ráncok, a bőrszín fiatalosabbá válik, a sejtöregedés lassul. Ár: 84 500 Ft

CHANEL – Sublimage Essential Regenerating Cream Fő hatóanyaga a Planifolia-PFA, az egyedülálló antiaging formula, a Chanel kutatói laboratóriumának titkos fegyvere, melyet egy Madagaszkáron honos virágból nyernek. Ár: 70 500 Ft


56-61_plasztika.qxd:Layout 1

9/8/08

1:33 AM

Page 59

30 évesen A BŐR Harmincas éveinkben fedezzük fel először a változásokat az arcbőrünkön, és a nők ekkor talán már kicsit elégedetlenek is az erősödő cellulitgödrök és a fogyáscsíkok miatt is. Mostanra lassultak a különböző anyagcsere-folyamatok, így a leépítő funkciók kerültek túlsúlyba. A szem környékén megjelennek az apró szarkalábak, mélyülni kezdenek a mimikai ráncok is. Bőrsejtjeink könnyebben veszítenek víztartalmukból. Szülés után a nőknek számolniuk kell a hormonális és az idegrendszeri következményekkel. A bőr zsírosabb, rugalmatlanabb, felszíne száraz pikkelyes lehet, könnyebben elszaporodnak a kórokozók. Talán túlságosan lehangolónak tűnhetnek e tények, ám az eddiginél egy picivel több fegyelemmel még sokáig fiatalos és sugárzóan szép maradhat.

SZAKÉRTŐNK VÁLASZOL Bizonyára nem túl gyakori, hogy valaki pontosan tisztában van vele, milyen beavatkozásokkal érhetné el a legjobb hatást  a legkevésbé feltűnően. Beleszóle, milyen eljárást választ az Önnél jelentkező páciens? Az én megközelítésemben mindig azt az eltérést kell korrigálni, ami a pácienst zavarja, nem azt, amit én gondolnék változtatni. Persze ha kikéri a véleményemet, elmondom, de nagyon óvatosan, mert nem mindenki fogadja el más gondolatait e téren. Én sohasem indikálok, csak beleegyezem az általa kért műtétbe. Természetesen vannak esetek, amikor megmondom, ha a várható végeredmény nem fedi az elvárást  ilyenkor nem tudom elvállalni. Mit tekint jó eredménynek? Sosem jó az a beavatkozás, ami ordít. Az a jó, ha a kívülálló nem tudja megfogalmazni, mitől látja vonzóbbnak a páciensemet: csak úgy néz ki, mint ha az illető 2 hónapot Hawaiin nyaralt volna. Szerintem ezt nevezhetjük „szépészeti intelligenciának”. Meddig kerülhető el a szike, meddig helyettesíthető más eljárásokkal? A szikét addig lehet elkerülni, amíg nincs jelentős bőrfelesleg. Addig a statikus ráncokra ráncfeltöltés, a dinamikus ráncokra botoxkezelés választandó. A ráncfeltöltés napjainkra visszatért a felszívódó anyagokhoz, mert ezekkel késői szövődmények gyakorlatilag nincsenek. A botoxkezelést pedig ma már nem a ráncok kezelésére, inkább azok megelőzésére javasoljuk.

MEGELŐZÉS Gondolja át az étrendjét: sok antioxidánsban gazdag, friss gyümölcsöt és zöldséget kell fogyasztania. Kerülje az éjszakázást, alkoholt csak különleges alkalmakkor igyon. A dohányzásnál jobban semmi sem ráncosít! A cigaretta méreganyagai töredékére rövidítik a sejtek élettartamát. Használjon fényvédelemmel ellátott, antioxidánstartalmú krémeket, de fontos tudnia, hogy ezek is csak a leégéstől védenek. Ha a napsugarak öregítő hatásától szeretné megóvni magát, nyaralásai idején legyen állandó társa a kalap, napszemüveg, és egyvégtében csak 15–20 percet tartózkodjon közvetlenül a napon. Legalább havonta járjon kozmetikai kezelésre, hetente egyszer teljes testmasszázsra. A radírozást, a testolajozást és a sós fürdőt alkalmazza továbbra is. Évente kétszer – ősszel és tavasszal – tartson méregtelenítő kúrát. Tanuljon meg relaxálni, meditálni: a nyugalomnál semmi sem konzervál jobban!

Mi a különbség a teljes és a mini facelift között, és melyik a leggyakoribb műtéti technika? Az, hogy teljes vagy mini faceliftet tervezünk, az elváltozás mértékén múlik. Ha a nyakon is kell feszítenünk, akkor nyakplasztikával egészítjük ki a faceliftet. Ma már mindenki törekszik a természetességre, így az úgynevezett SMAS valamilyen formáját csináljuk. Ilyenkor nem magát a bőrt feszítjük meg, hanem az arcizmokon alakítunk. Az arcbőr izmai ugyanis  a többi izommal ellentétben, melyek csonton erednek és tapadnak  csonton erednek, de az arcbőrön tapadnak. Így az évek során a bőr  többek között  attól ereszkedik meg, hogy az izmok tartása már nem elég feszes.

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 59


56-61_plasztika.qxd:Layout 1

9/8/08

1:34 AM

Page 60

 SZÉPSÉG

40 évesen A BŐR Rohamosan mélyülő ráncok és a bőr elasztikusságának fokozott csökkenése jellemző. Ezek oka a mértéktelen napozás és szoláriumozás mellett a női nemi hormon, az ösztrogén szintjének csökkenése a szervezetben. Az ösztrogén segít egyensúlyban tartani a bőrt felépítő anyagok (elsősorban a kollagén- és az elasztikus rostok) szerkezetét, valamint a sejtek víz- és zsírtartalmát is. Ezért 40 körül a bőr szárazabb és fakóbb, mint ahogy azt megszoktuk.

MEGELŐZÉS

50 évesen A BŐR Ebben a korban a hormonszint – különösen az ösztrogénszint – fokozatos csökkenése miatt a bőr sokat veszít vastagságából és rugalmasságából. Az erek összehúzódnak, a vérkeringés tovább gyengül. Az ún. bőrazonos színezőanyag (melanin) termelődése sem folyik már súrlódásmentesen – a nők 78%ánál megjelennek az első pigmentfoltok, 60%-uknak pedig erős száj- és orrkörnyéki ráncaik lesznek.

MEGELŐZÉS Keressen fel olyan orvost, aki hormonális szempontból állítja össze étrendjét. Egyre fontosabb, hogy a célzottan a korosztályának szánt krémeket használjon, melyekben megfelelően erősek a hatóanyagok. Javaslatunk: oxigénes kezelések, mezoterápia, liftingkezelések, ráncfeltöltés, villanófényes pigmentfolt-halványítás. 60 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

FOTÓ RED DOT/CORBIS EUROPRESS/GETTY IMAGES RED DOT/CORBIS SÁROSI ZOLTÁN REUTERS

Speciális fitoösztrogénes krémekkel kell ellensúlyoznunk az ösztrogénszint csökkenését. Különösen nagy figyelmet igényel a nyak és a dekoltázs – utóbbi ugyanis plasztikai műtéttel nem fiatalítható. A bőr lazaságán látványban az izmok feszességével javíthatunk. Ilyenkor az ember általában már elég bölcs ahhoz, hogy belássa: az idővel csak úgy futhat versenyt, hogy lelassít. Ehhez szükség van sok alvásra, nyugalomra, és minden szépségápolási trükkre, amit a korábbiakban felsoroltunk. Ha eddig nem tette, most keressen fel egy sminktanácsadót, hogy megtanulja hangsúlyozni azt, ami előnyös, és elrejteni azt, ami kevésbé vonzó. Csakis jó minőségű sminkeket használjon, mert bőre egyre érzékenyebb. Havonta egy mezoterápiás kezelést és kéthetente kozmetikai kényeztetést javaslunk.


56-61_plasztika.qxd:Layout 1

9/8/08

1:34 AM

Page 61

Akiknek jót tett az idő Mindig akad jó példa, hogyan lehet sármosan, szépen öregedni. Persze ezek a sztárok élnek a szépészeti beavatkozások nyújtotta lehetőségekkel, de valószínűleg tisztában vannak a határaikkal, mert esetükben az eredmény igencsak meggyőző. Némelyikük kifejezetten vonzóbb középkorú éveiben, mint korábban…

GEORGE CLOONEY 30 évesen igazi bájgúnár volt, legalábbis külsőre. A nyegle dzsigolóból 40es éveire stílusos ezüstróka lett, és azóta is csak érik, mint a jó bor... Bár a szerelemben továbbra is kamaszosan rövid távú

FOTÓ: RED DOT/CORBIS, EUROPRESS/GETTY IMAGES, RED DOT/CORBIS, SÁROSI ZOLTÁN, REUTERS

60 évesen A BŐR A klimaxot követő tíz év folyamán a női szervezet ösztrogénszintjének csökkenése a kollagéntartalom 30%-os megfogyatkozásával jár. A kollagén a bőr szilárdító váza, összetartja a bőrt és alátámasztja az egyéb szöveteket, valamint a vérereket. Ha szerkezete megtöredezik, a bőr megereszkedik, ráncosodik. A klimax e tekintetben is gyors változásokat hoz, egy-két év alatt sajnos annyit változhat az arc, mint korábban tíz év alatt, főleg ha ön korábban gyakran napozott, szoláriumozott. Erősek a pigmentfoltok a test teljes területén. A bőr alatti zsírréteg sokat fogy, a bőr egyre vékonyodik, így az arc karaktere erősen változik. A csontszövet fogyatkozásától az arc beesettebb lesz.

MEGELŐZÉS A bőr már nagyon lassan regenerálódik: segítsen rajta olyan kezelésekkel, melyek hámlasztó hatásúak. De vigyázat, csak finoman, hiszen az irharéteg vékony és érzékeny! Szappanmentes bőrtisztítókkal mosakodjon. Fűtésszezonban használjon párásítót a lakásban. Az arca mellett a legszárazabb testrésze valószínűleg a lábszára, ezt naponta többször is bekrémezheti. Egyre fontosabb a rendszeres masszázs, mely gyorsítja a keringést. A mágneses vibrációs kezelés az egész testen alkalmazható – ez szintén keringésfokozó, méregtelenítő hatású.

JUDY DENCH Az angol színésznő ugyan inkább Lady Macbethalakítására büszke, de mi egy másik M betűs szerepből Miss Moneypenny ismerjük a Bondfilmekből. Gyönyörű szemeinek és némi botoxnak köszönhetően 60on túl is ragyog

BETTE MIDDLER A csúnya lány. De kit érdekel ez, amikor csodás a hangja, és remek komika! Tudja, hogyan hozhatja ki magából a maximumot, és ez a sugárzó életörömmel párosítva 50en túl is tökéletes kombináció

ROBERT DE NIRO A férfi, akit az élettapasztalatok egyre vonzóbbá tesznek. Pedig az örök maffiózót nem a külseje, inkább a kisugárzása és a tehetsége emelte sztárrá. És mára mintha valahogy jóképűbb is lenne... DIANE KEATON Bár mindig csinit játszott, azért szexisnek nem mondhatta az imázsát. 50es éveiben egyre magabiztosabb nőiesség jellemezte, ma sorra kapja a szerelmes szerepeket 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 61


gyerekorvos_62-63_vegso.qxd:Layout 1

9/5/08

7:11 PM

Page 62

 EGÉSZSÉG

Egy gyermek épp csak annyira tart az orvostól, mint a szülei, hisz saját meggyőződéseit az ő véleményük és az első tapasztalatok alakítják. Klinikánk gyermekorvosát, dr. Pintér Zsoltot kérdeztük a gyermekgyógyászat sajátosságairól.

Kicsikre hangolva

ROSEREPORT: A gyermekorvosnak nyilván sokkal nehezebb dolga van munkája során a kapcsolatteremtéssel, mint ha egy felnőtt pácienssel kéne elbeszélgetnie… DR. PINTÉR ZSOLT: Az egészen kicsikkel máshogy próbálunk kommunikálni, mint a nagyobbakkal, náluk inkább a szülővel való beszélgetés dominál. Később egyre inkább bevonható a gyermek, de mindig számolni kell az összeszokási idővel. Nagyon fontosak az érintések és a megnyugtató beszéd is. Egy általános gyermekorvosi vizsgálatra ezért első alkalommal legalább egy órát kell szánni. RR: Hogyan tudja feloldani annak a kisgyermeknek a szorongását, aki először jár itt? PZS: Tapasztalatom szerint nagyon fontos, hogy a gyermekek bizalmát elnyerjem, de emellett fontos az is, hogy a szülő szorongását oldjam a beszélgetés során. Ettől a gyermek is megnyugszik. Az elmúlt egy évben összesen talán két olyan kicsi járt itt, akiket nem tudtam első alkalommal megnyugtatni, annyira féltek. Második alkalommal már velük is sokkal könynyebben ment a vizsgálat. Szerencsére a gyermekek többségét azonnal leköti a színes berendezés, és a játékok, amiket pillanatok alatt szétrámolnak, egyszóval ebben a környeztben nem érzik a „kórházszagot”. És ha esetleg még a játék doboz varázsa sem elég, a beígért kis jutalom ajándékok megteszik a hatásukat. Mire a szülővel megbeszélem az előzményeket, s tisztázzuk, miért jöttek, már teljesen oldottá válik a hangulat. Legközelebb pedig eleve bizalommal lépnek be ide. RR: Mennyire jellemző, hogy a szülők akkor is kérnek szűrővizsgálatokat a gyermeküknek, ha nincs szó semmilyen problémáról? PZS: Magyarországon ennek korábban nem volt nagy gyakorlata. Persze a csecsemőknél vannak kötelező szűrések, és a védőnők és az iskolaorvosok a rendszeres iskolai szűrésekkel valóban hatékonyan tudnak működni. Ám az óvodai és iskolai évenkénti vizsgálatok inkább futószalagszerűek, sajnos nincs elég idő egy-egy 62 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER


FOTÓ: SÁROSI ZOLTÁN

gyerekorvos_62-63_vegso.qxd:Layout 1

9/5/08

alapos vizsgálatra. Nagyobb eltérések ilyenkor felszínre kerülhetnek, de a kisebb eltérések könnyen rejtve maradhatnak. Az iskolaorvos általában ezen a találkozáson túl nem tartja a kapcsolatot a gyerekekkel. A gyermekek számára összeállított vizsgálati csomagjaink lefedik és kiegészítik az iskolai szűrővizsgálatokat. Ám a közvetlenebb kapcsolat, és a helyben zajló szakvizsgálatok nagyobb alaposságot tesznek lehetôvé. Nyilván ezért nô az érdeklôdés a szűréseink iránt. RR: Hogyan oldja meg a sürgős eseteket, miközben a bejelentett páciensek vizsgálataira viszonylag hosszú időt kell számítani? PZS: Természetesen házhoz megyek. Ezt jelenti a 24 órás ügyelet. RR: Hogyan vélekedik a sok vitát kiváltó antibiotikumos kezelésekről? PZS: Tudom, hogy sok szülô véli úgy, egyes orvosok indokolatlanul gyakran írnak fel antibiotikumokat. Ám ha a kis betegek vizsgálatára elég idô jut, ha megtehetem, hogy akár naponta visszarendelek egy beteget, akkor módomban áll figyelemmel követni a tüneteket, a kezelésre adott reakciókat. Ezek után laboreredményekkel megtámogathatva írhatok fel antibiotikumot – ha szükséges. Ez így a szülôk számára is könnyebben elfogadható. Egy gyermekháziorvosnak ugyanerre nincs sok lehetősége, hisz a szülő sem örülne, ha naponta kéne megjelenniük a betegektől zsúfolt váróban, ahol csak nő egy újabb fertőzés esélye. RR: Mit lát a legnagyobb problémának a mai gyermekek általános állapotával kapcsolatban? PZS: Egyre több az allergiás beteg, lassan az a ritka, ha valakinek nincs valamilyen pollenvagy ételérzékenysége. Nagy probléma a rendszertelen és helytelen táplálkozás is, valamint a rendszeres testmozgás, a sport hiánya. A legtöbb iskolában nem biztosítanak elég időt a gyermekek mozgására. A táplálkozás területén pedig sajnos általában a szülők ismeretei elég hiányosak. A legegyszerűbb feldolgozott élelmiszert tenni az asztalra, és az édességdömping következményei is hamar megmutatkoznak. Mint mindenben, itt is a szülői példamutatás

7:13 PM

Page 63

GYERMEKGYÓGYÁSZATI CSOMAGJAINKBAN  típustól függően  olyan extra szolgáltatásokat biztosítunk, mint a korlátlan számú otthoni vagy klinikai szakvizsgálat ügyeleti kiszállással, helyben elérhető gyermekgyógyászati társszakmák, egynapos bennfekvéses műtétek és kezelések, azonnali betegfo gadás, speciális esetekre össze hívott konzílium. CSECSEMŐ CSOMAG 01 évesek KISDED CSOMAG 13 évesek ÓVODÁS CSOMAG 36 évesek ISKOLÁS CSOMAG 614 évesek ISKOLAI SZŰRŐCSOMAGOK 510 éves korban

lenne a legfontosabb, ám a felnőttek zöme sem táplálkozik helyesen. Ahogy a mozgással, az aktív életmóddal kapcsolatban, úgy a helyes táplálkozással sem adnak át pozitív tapasztalatokat a kicsiknek. Így aztán sok a mozgásszervi, a gerinc- és a túlsúlyprobléma. Nem elég beszélni róla a gyermeknek, hogyan kéne egészségesen élnie, meg is kell mutatni neki. Ezért tartom fontosnak az életmódtanácsadást és a szűréseket is, hiszen 6-7 éves korban még sok eltérés könnyen alakítható, míg később ez egyre nehezebb lesz. 2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 63


interju_64-65_javitas.qxd:Layout 1

9/5/08

6:55 PM

Page 64

 EGÉSZSÉG

A szülés csapatmunka... A VÁRANDÓSSÁG HÓNAPJAI ÉS A SZÜLÉS LEVEZETÉSE ÖSSZEHANGOLT CSAPATMUNKÁT IGÉNYELNEK. DR. ILLANITZ ELEMÉR SZERINT EZ A NYUGATI RENDSZER HATÉKONYABBAN MŰKÖDIK, MINT A HAZAI GYAKORLAT, AMELY EGYETLEN SZÜLÉSZORVOST RENDEL A KISMAMA MELLÉ.

terhesgondozást „csapatban” végzik? Elsőre azt gondolnám, minden kismama egy konkrét orvoshoz szeretne járni… DR. ILLANITZ ELEMÉR: Lehet, hogy első hallásra furcsán hangzik a csapatmunka a szülést illetően, de az a gyakorlat, hogy egy választott szülész orvos kíséri végig az egész terhességet, majd mindvégig rendelkezésre áll az utolsó hetekben és a szülés alatt, alig betartható. Ebben a rendszerben a kismama ugyan joggal feltételezi, hogy a szülész-nőgyógyász képes minden páciensének mindig rendelkezésére állni, és bármilyen hosszú a vajúdás, bármikor is kezdődik meg a szülés, végig jelen lesz a szülőszobában, ez mégsem minden esetben kivitelezhető. A meglévő kórházi rendszerben – az egy szülész-nőgyógyászra jutó évi 90–120 szülés és a kismamagondozás mellett – minden esetben készenlétben állni embert próbáló, szinte lehetetlen feladat. A kismama pedig, aki 7-8 hónapon át arra készült, hogy a maga választotta, rendszeresen látogatott orvossal szül majd, csalódottnak érezheti magát, ha a számára legfontosabb napon a nőgyógyásza épp egy másik szülést vezet, esetleg szabadságon van vagy a műtőben dolgozik. Ha kicsit beleolvasunk a terhességről szóló internetes fórumokba, szinte kiemelt dicséretként hangzik el, hogy a választott orvos odaért a szülésre, és végig ott is volt. Ezeket a nehezen kezelhető buktatókat zárja ki, ha a terhesgondozást nem egyetlen személy, hanem a különböző szakterületek orvosaiból összeálló csapat végzi, amelyben mindenki azt csinálja, amihez a legjobban ért – a szonográfus az ultrahangot, a nővér a vérvételt, a szülész a szülést. 64 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

FOTÓ: SÁROSI ZOLTÁN

ROSEREPORT: Milyen előnyei lehetnek, ha a


interju_64-65_javitas.qxd:Layout 1

9/5/08

6:56 PM

Page 65

RR: Hogyan zajlik a gyakorlatban ez a munkamegosztás? I.E.: A kismama az első pozitív terhességi teszttől fogva egy helyen, klinikánkon részesül terhesgondozásban. Szakorvosaink látják el egészen a szülés utáni újszülöttgondozásig. Vagyis az elsőtől az utolsó hónapig a klinika szakorvosaival találkozik. A velünk dolgozó szülésznők természetesen szülészorvosainkkal is szoros munkakapcsolatban vannak, hosszú évek összehangolt munkájával segítik a kismamát. Ebben a rendszerben nem fordulhat elő, hogy valaki az épp ügyeletes orvosnál és az épp bent lévő szülésznőnél szüljön. Így a kismama megkapja, amit szeretne: a 9 hónap alatt egy bármikor elérhető, 24 órában rendelkezésre álló csapatot a terhesgondozásra, és egy szintén csapatban dolgozó szülésznőt és szülészorvost, amikor eljön az idő. Amíg a várandósság időszaka tart, a klinikán a terhesgondozást végző orvosok mindig elérhetők, ha valami előre nem látható probléma merül fel. Ebben a rendszerben természetesen bőven marad idő arra is, hogy a páciens ráhangolódjon a velük való együttműködésre, megismerkedjen velük. RR: Milyen további különbségeket tudna kiemelni a klinika és más szülészeti praxisok szolgáltatásai között? I.E.: Úgy gondolom, a miénk jellegéből és felszereltségéből adódóan kényelmesebb és rugalmasabb rendszer. A hagyományos praxisban az egyszerű manuális vizsgálatot és néhány laborvizsgálathoz szükséges mintavételt leszámítva az orvos szinte minden esetben továbbirányítja páciensét. A kismama különböző helyszíneken jelentkezhet a szükséges vizsgálatokra – vérvételre, ultrahangra, speciális szűrésekre. Kórházról kórházra járhat, orvostól orvosig – jobb esetben időpont-egyeztetéssel, rosszabb esetben egész napos, várakozásokkal megszakított vizsgálatokkal töltve az idejét. Ezzel szemben nálunk minden manuális, labor- vagy műszeres vizsgálat helyben elvégezhető. A terhesgondozásnak nem kell nyűgnek lennie. Az éhgyomorral való várakozás, a sorszámhúzás, az utazgatás helyett azt szeretjük, ha a kismama biztonságban, jó kezekben tudja nálunk magát, megbízik bennünk, annyit kérdez, amennyit csak szeretne, tehát nyugodtan készül a babavárásra. Terhesgondozási csomagjainkat igénybe véve még arra is van mód, hogy az egyszerűbb vizsgálatokat kérésre akár a kismama otthonában is elvégezzük. RR: A klinikán ön csak a terhesgondozási vizsgálatokat végzi el, a többi szűrést szakorvosokra bízza…

I.E.: Akárhányszor volt már a kezemben például ultrahangos vizsgálófej, soha sem lehet olyan rutinom a képelemzésben, mint egy szonográfus szakorvosnak, aki ezerszer több esettel, ultrahangfelvétellel találkozik munkája során. Sokkal hatékonyabb, hogy nem egyetlen orvos próbál minél több szakterületen helytállni, hanem több szakorvos és specialista dolgozik együtt, csapatban. Egymással konzultálva döntik el, mire van szüksége a páciensnek. Ennek az éremnek van egy másik oldala is: mivel nálunk minden szakorvosi rendelő egy helyen található meg, felszereltségünk a diagnosztikai eszközök tekintetében is a lehető legjobb. RR: Ön korábbi állami praxisában az elsők között kötelezte el magát az alternatív szülészeti módszerek mellett. Megmaradt ez a rugalmas hozzáállás a klinika szemléletében is? I.E.: Éveken át több úgynevezett alternatív szülést vezettem le, és ez a gyakorlat megtanított arra, hogy a szülésre készülő nők kívánságait mindig figyelembe kell venni. Mindenki számára más lehet megnyugtató – szükségtelen ragaszkodni a megszokott orvosi rutinhoz, amíg egy szülés szabályosan zajlik. Klinikánk gyakorlata az, hogy a kismama szabadon dönthet, milyen körülményeket szeretne választani a vajúdás, a szülés idejére. Maximálisan rugalmasan kezeljük ezeket az igényeket, ahogy minden más, a várandósság idején felmerült kérést is. Az első beszélgetés során felmérjük, mire van szüksége a páciensnek. Az előző száz év alatt berögzült dogmák nem feltétlenül jelentik, hogy szükségszerűen követni is kell azokat. Persze megoszlanak a vélemények arról, fogyaszthat-e egy kismama nyers húst vagy tojást: az osztrigát sem ez alatt a 9 hónap alatt kell megszeretni. Véleményem szerint azonban vannak dolgok, melyeket a kismama megérzéseire kell hagyni, egyéni habitusára kell formálni. Mindenki másként működik. A különböző étkezési vagy életmódtanácsok mellett szólnak érvek és ellenérvek, ebből mindenki annyit sajátítson el, amennyit magáénak érez. Ezért a szakmai szabályok megtartása mellett nem szabunk szigorú megkötéseket. A kismama mozogjon, étkezzen rendszeresen, figyeljen a súlyára. Minél inkább szabályoznánk őt, annál inkább betegnek, különös óvatossággal kezelt személynek érezné magát. A kiszolgáltatott érzés helyett a nőknek ilyenkor nyugalomra és biztonságra van szükségük, hisz a lelki harmónia elengedhetetlen a boldog gyermekváráshoz.

„A terhesgondozásnak nem kell nyűgnek lennie. Az orvosi teammunkának köszönhetően a kismama a lehető legkényelmesebben élheti meg várandóssága hónapjait...“

2008 SZEPTEMBER ROSEREPORT 65


66_uccsooldal.qxd:Layout 1

9/8/08

12:41 AM

Page 66

 DR. ROSE AJÁNLJA

Műtét utáni korrekció

A 90-es évek közepétől hazánkban is újfajta, szövetkímélő, kisebb hegekkel járó plasztikai eljárásokat vezettek be – mondja dr. Molnár Miklós, klinikánk plasztikai sebésze. – Megjelentek a modern varrófonalak, altatási módszerek, a kórházi feltételek is egyre biztonságosabbak lettek. Az esztétikai/helyreállító plasztikai sebészeti műtét végeredménye, sikere azonban ennél lényegesen több tényezőtől függ. Ilyenek például a páciens egyénileg jellemző anatómiai, biológiai sajátosságai, a páciens lelkiismeretessége, gondossága az utókezelés során, a sebészi technika, a klinikai/kórházi háttér minősége, az alkalmazott anyagok típusa és minősége, a műtét utáni felépülési szakban történt események, és persze az orvos hozzáállása, lelkiismeretessége. Ennyiből is kiderül, hogy ez különösen összetett kérdés – folytatja dr. Molnár. – Nem megfelelő eredmény esetén korrekciós műtétre lehet szükség. Ennek során még fokozottabban kell figyelni az egyéni sajátosságokra. A lehető leginkább szövetkímélő technikát kell választani, és a legkiválóbb minőségű varróanyagokat kell használni. Klinikánkon valamennyi feltétel rendelkezésre áll a plasztikai sebészeti korrekciós műtétek elvégzésére.

66 ROSEREPORT 2008 SZEPTEMBER

FOTÓ: ISTOCKPHOTO.COM

MAGYARORSZÁGON A PLASZTIKAI SEBÉSZET 1995 UTÁN INDULT JELENTŐS FEJLŐDÉSNEK. AZ ELMÚLT 15 ÉVBEN MINDEZ AZ ILYEN TÍPUSÚ MŰTÉTEK SZÁMÁNAK KOMOLY EMELKEDÉSÉT OKOZTA. DE MI A HELYZET AKKOR, HA EGY MŰTÉT MÉGSEM HOZZA MEG A KÍVÁNT EREDMÉNYT?


FOTÓ: EUROPRESS/GETTY IMAGES BANK

Eg ye s X-TY P E mo d el l ek má r

6 8 50 0 0 0 F t - t ó l a k é szle t erej éi g

Át l a gfo g ya s z t á s : 5 ,7- 10,3 l /10 0k m , CO 2 k i b o c s átás : 14 9- 2 4 4 g /km

CÉL Motors Kft. 1095 Budapest Soroksári út 138.

18_RRMag_Mezotheraphy1pK.indd Sec1:67

K Ö Z P O N T I ÉRTÉK ESÍTÉS: 10 9 7 B U DAP EST, SO RO K SÁ R I Ú T 1 38. TEL : ( 1 ) 347 61 5 1 TOV Á B B I B EMUTATÓTERMEK : 10 5 1 B U DA PEST, JÓ ZSEF A . U . 1 2 . TEL : ( 1 ) 31 8 1 972 1107 BUDAPEST, MÁZSA TÉR 5-7. TEL : (1) 347 6121 8000 SZÉKESFEHÉRVÁR , ALBA IPARI ZÓNA , TEL : (22) 507 427 762 1 P É C S , FEL SO M A LO M U . 1 6/2 . TEL : ( 72 ) 52 2 935

www.jaguar.hu

2008.06.12 15:36:13


Szakértelem és megbízhatóság a belvárosban

DR.ROSE MEDIC AL CENTER

★ ★ ★ ★ ★ Budapest V., Roosevelt tér 7-8. ● Telefon: +36 (1) 377 6737 ● www.drrose.hu

19_RRMag_ImgH_B4_new2.indd Sec1:2

2008.06.12 15:46:03

Rose Report  

lifestyle magazine

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you